ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Persons Truman Streckfus (Truman Garcia Capote): ÔáîéäåõôÞò ÄéáóêåäáóôÞò Âáèýò

   
                                                             
Τροýμαν Καπüτε

                                             Βιογραφικü


     Αμερικανüς μυθιστοριογρÜφος, δημοσιογρÜφος και σεναριογρÜφος, γεννημÝνος στη ΝÝα ΟρλεÜνη, της ΛουιζιÜνα, στις 30 ΣεπτÝμβρη 1924, με αποτÝλεσμα στη χρυσÞ 10ετßα των αλλαγþν, 60'ς, να 'ναι στην ακμÞ της ηλικßας του, 35 με 45. Ο πατÝρας του Þταν ο Arch Persons κι η μητÝρα του η Lillie Mae Faulk. ¼ταν χωρßσαν οι γονεßς του, Þταν 6 ετþν κι Ýτσι η μητÝρα του τον Ýστειλε σε κÜτι θεßους στη Monroeville της Alabama. Δυο χρüνια μετÜ, η μητÝρα του παντρεýτηκε τον Joseph Garcia Capote κι η συμπÜθεια μεταξý πατριοý και προγονοý Þτανε τÝτοια, που ο μικρüς Τροýμαν, το 1935, αλλÜζει τ' üνομÜ του σε Truman Garcia Capote. Γνωστüς κυρßως για τη νουβÝλα Πρüγευμα στο Τßφανις (1958) και το μυθιστüρημα Εν Ψυχρþ (1966). Θεωρεßται απ' τους σημαντικοýς συγγραφεßς του 20οý αι., που απÝκτησε μεγÜλη φÞμη στη διÜρκεια της ζωÞς του, μες απ' το Ýργο του και μες απ' τη κοινωνικÞ του ζωÞ.
    Τα παιδικÜ του χρüνια στιγματßστηκαν απü ιδιαßτερα ταραγμÝνη οικογενειακÞ ζωÞ. Στα 4 του και μετÜ απ' το διαζýγιο των γονÝων, η φροντßδα του ανατÝθηκε στην οικογÝνεια της μητÝρας του, στο Μüνροβιλ της ΑλαμπÜμα. Το 1933 μετακüμισε στη ΝÝα Υüρκη με τη μητÝρα και τον 2ο σýζυγü της, τον Τζüζεφ Καπüτε, Κουβανü επιχειρηματßα, που τον υιοθÝτησε και τον μετονüμασε σε Τροýμαν Γκαρσßα Καπüτε. Πραγματοποßησε τις 1ες του σπουδÝς στο Trinity School της ΝÝας Υüρκης, ενþ αργüτερα φοßτησε στο Dwight School και στο Greenwich High School του ΚονÝκτικατ, üπου δημοσßευσε κεßμενÜ του στη σχολικÞ εφημερßδα The Green Witch. Στα 17, αμÝσως μετÜ το πÝρας των σπουδþν, προσελÞφθη στο περιοδικü The New Yorker, αφοý πριν τον εßχαν αποβÜλλει απ' το γυμνÜσιο. ¼πως Ýγραψε ο ßδιος μετÜ για το εßδος της απασχüλησÞς του, επρüκειτο για μÜλλον ασÞμαντη εργασßα, ωστüσο Þταν αποφασισμÝνος να μη συνεχßσει τις σπουδÝς σε κÜποιο κολλÝγιο προκειμÝνου ν' ασχοληθεß με τη συγγραφÞ. Απü κει απολýεται το 1944 γιατß τσÜτισε τον Robert Frost. Το 1945, δημοσιεýθηκε το 1ο του διÞγημα με τßτλο Μýριαμ (Miriam), που του απÝφερ το επüμενο Ýτος το βραβεßο Ο'Henry Memorial Award. Η βρÜβευση αυτÞ, εßχε ως αποτÝλεσμα να ενδιαφερθεß για το Ýργο του ο εκδüτης ΜπÝνετ Σερφ, γεγονüς που οδÞγησε τελικÜ στην υπογραφÞ ενüς συμβολαßου με τον εκδοτικü Random House, για την Ýκδοση ενüς μυθιστορÞματος, me prokatabol;h 1500 $.
     ΔιηγÞματÜ του δημοσιεýονται στα, Mademoiselle & Harpar's Bazaar. Δημιουργεß σχÝση με τον Newton Arvin, το 1946 και το 1948 δημοσιεýει το ¢λλες ΦωνÝς, ¢λλοι Τüποι, εκδüθηκε το 1948 κι εδραßωσε τη φÞμη του, ενþ Ýπιασε επßσης σημαντικÞ εμπορικÞ επιτυχßα πωλþντας περισσüτερα απü 26.000 αντßτυπα, ενþ Ýχει σχÝση με τον Jack Dunphy. Τα επüμενα 3 Ýτη δημοσιεýει 3 βιβλßα κι αμÝσως μετÜ, καταπιÜνεται και με τη συγγραφÞ σεναρßων. Συνεχßζει να γρÜφει και να δημοσιεýει, μÝχρι το τÝλος της ζωÞς του.



     Το ΝοÝμβρη του 1959, η εßδηση για 4 ανεξÞγητους φüνους των μελþν μßας οικογÝνειας στο ΚÜνσας προκÜλεσε το ενδιαφÝρον του, ξεκßνησε παρατεταμÝνη Ýρευνα του γεγονüτος, που θα του παρεßχε τη βÜση για το επüμενο μυθιστüρημÜ του, με τßτλο Εν ψυχρþ. ΣημαντικÞ βοÞθεια στη διÜρκεια των 1ων μηνþν Ýρευνας, πρüσφερε η συγγραφÝας και παιδικÞ φßλη του, ΧÜρπερ Λι, που ταξßδεψε μαζß του στον τüπο του εγκλÞματος και καλλιÝργησε σχÝσεις με τη τοπικÞ κοινωνßα προκειμÝνου να εκμαιεýσουνε πληροφορßες, μες απü προσωπικÝς συνεντεýξεις. Το Εν Ψυχρþ ολοκληρþθηκε το 1966 κι υπÞρξε κατÜ πολλοýς το πλÝον πετυχημÝνο Ýργο του, εμπορικÜ και καλλιτεχνικÜ. Ο ßδιος, επιθυμοýσε να δημιουργÞσει νÝο εßδος λογοτεχνßας, που θα συνδýαζε τις καθιερωμÝνες λογοτεχνικÝς μεθüδους με τη δημοσιογραφικοý τýπου εξιστüρηση ενüς πραγματικοý γεγονüτος (non fiction).
Ο Καπüτε περιÝγραψε το Ýργο του, σα προσπÜθεια να ξορκßσει δαßμονες.
     Ακολοýθησε συλλογÞ διηγημÜτων
A Tree of Night & Other Stories κι η νουβÝλα The grass harp (1951), φανταστικÞ ιστορßα βασισμÝνη στη περßοδο της ζωÞς του στην ΑλαμπÜμα. Τη 10ετßα του '50 ασχολÞθηκε ενεργÜ με το θÝατρο, τη δημοσιογραφßα και με το σινεμÜ, ολοκληρþνοντας το σενÜριο της ταινßας Συμβüλαιο με τον ΔιÜβολο (1953), του Τζον Χιοýστον
.
     Το 1976 εγεßρει την αντιπÜθεια της ΥψηλÞς Κοινωνßας με κεßμενÜ του και το σκÜνδαλο που δημιοýργησαν. ΜετÜ τοýτο, üλοι του οι φßλοι απομακρýνθηκαν απü κοντÜ του παντελþς. ΜετÜ τη δημοσßευση των 2 τελευταßων βιβλßων του ΜουσικÞ Για ΧαμαιλÝοντες και ΚÜποια Χριστοýγεννα, 1980 και 1983 αντßστοιχα, συλλαμβÜνεται να οδηγεß μεθυσμÝνος. ΓενικÜ Ýπινε πολý κι Ýκανε χρÞση ουσιþν, ειδικÜ μετÜ το σκÜνδαλο του 1976, πρÜγμα που κλüνισε την υγεßα του κι Ýτσι στις 25 Αυγοýστου 1984 πÝθαινει σ' ηλικßα 60 μüλις χρονþν.
     ¸γραφε, απü τα 11, üντας μοναχικü, ευαßσθητο και ταλαντοýχο παιδÜκι. Με τις πρþτες δημοσιεýσεις των πρþτων του εργασιþν, χαιρετßστηκε απü το κοινü που τον υποδÝχτηκε καλÜ και τον αποδÝχτηκε ως καλλιτÝχνη με το δικü του προσωπικü και διÜφορο στυλ. Εκεß που μÜγεψε πραγματικÜ Þταν στο Πρüγευμα Στου Τßφανι, που δημοσßευσε το 1958 κι Ýγινε ταινßα το 1961 και με το Εν Ψυχρþ που δημοσιεýσε το 1966 κι Ýγινε ταινßα τον αμÝσως επüμενο χρüνο. Το 1ο τονε παρουσιÜσε πλατιÜ ως ηδονιστÞ και λÜτρη του γκüθικ ενþ το 2ο, ως μεγαλοφυÀα.
     ΤελικÜ, το βιβλßο Other Voices, Other Rooms κυκλοφüρησε το 1948 και σημεßωσε μεγÜλη επιτυχßα, κερδßζοντας μια θÝση στη λßστα των μπεστ-σÝλλερ των New York Times για 9 βδομÜδες και προωθþντÜς τον στο προσκÞνιο σχεδüν αμÝσως. Το 2ο μυθιστüρημÜ του, The Grass Harp, κυκλοφüρησε το 1951 κι Þταν επßσης εξαιρετικÜ δημοφιλÝς -γεγονüς που τον οδÞγησε στο να διασκευÜσει το βιβλßο σε ομþνυμη θεατρικÞ παρÜσταση στο Μπρüντγουεú  1 Ýτος μετÜ.



     Ενþ απολÜμβανε τη φÞμη του, Ýστρεψε τη προσοχÞ του στο θÝατρο και τη μεγÜλη οθüνη για μερικÜ χρüνια, γρÜφοντας το σενÜριο για σειρÜ παραστÜσεων και ταινιþν, üπως το μιοýζικαλ House of Flowers κι η ταινßα του Τζον Χιοýστον Beat the Devil του 1953. ΑναμφισβÞτητα το μεγαλýτερο Ýργο του Þρθε το 1958, üταν κυκλοφüρησε τη νουβÝλα Breakfast at Tiffany's, που ενÝπνευσε την ομþνυμη κινηματογραφικÞ ταινßα το 1961. Στη ταινßα πρωταγωνßστησαν η ¼ντρεú ΧÝπμπορν κι ο Τζορτζ ΠÝπαρντ κι Þταν υποψÞφια για 5 Βραβεßα ¼σκαρ -πÞρε δýο.
     ΜετÜ απ' αυτü, κυκλοφüρησε το 1966 το μυθιστüρημα Εν Ψυχρþ, που περιγρÜφει τις φρικτÝς δολοφονßες της οικογÝνειας ΚλÜτερ, ενüς ζευγαριοý απü το ΚÜνσας που δολοφονÞθηκε Üγρια μαζß με τα δýο παιδιÜ του μες στο σπßτι τους. Το βιβλßο Ýγινε το 2ο σε πωλÞσεις βιβλßο αληθινþν εγκλημÜτων στην ιστορßα κι ο Καπüτε Ýγινε εξÝχουσα προσωπικüτητα στο Χüλιγουντ κι üχι μüνο, φυσικÜ. 
     ΜÝχρι τα τÝλη της 10ετßας του 1960, εßχε ενσωματωθεß στον κüσμο των διασημοτÞτων. ΣυχνÜ τον Ýβλεπαν να κÜνει παρÝα με διÜσημους αστÝρες και να διασκεδÜζει με τους πιο εκλεκτοýς κοσμικοýς.Η ζωÞ σαν μυθιστüρημα του Τροýμαν Καπüτε: ¼ταν αποκÜλυψε τα μυστικÜ των αριστοκρατþν και Ýγινε παρßας σε μια μÝρα. Ο ßδιος Þταν ενθουσιασμÝνος. Τον ΝοÝμβρη του 1964, διοργÜνωσε Ýναν χορü μεταμφιεσμÝνων στο ξενοδοχεßο Plaza της ΝÝας Υüρκης για να τιμÞσει την εκδüτρια της Washington Post ΚÜθριν ΓκρÜχαμ -πÜρτυ που γνþρισε τερÜστια επιτυχßα, με χιλιÜδες να ονειρεýονται μια πολυπüθητη πρüσκληση. ΠÞρε πολý σοβαρÜ τη λßστα των καλεσμÝνων και φÝρεται να πÝρασε μÞνες επιλÝγοντας ποιοι θα μποροýσαν να πÜνε. ΤελικÜ, στο πÜρτι παραβρÝθηκε η αφρüκρεμα του χþρου, üπως ηθοποιοß, σκηνοθÝτες, παραγωγοß, μεγαλοεπιχειρηματßες, συγγραφεßς, μουσικοß, πολιτικÜ πρüσωπα, κοσμικÝς προσωπικüτητες ακüμη και βασιλεßς -μεταξý των οποßων ο Δοýκας του Γουßνδσορ με τη σýζυγü του Γουüλις Σßμπσον, η τüτε 1η κυρßα των ΗΠΑ, ο Φρανκ ΣινÜτρα κι η σýζυγüς του Μßα ΦÜρροου.
     Στα τÝλη της 10ετßας του '60 και στις αρχÝς του '70, Þρθε ιδιαßτερα κοντÜ σε μια ομÜδα κοσμικþν του ΜανχÜταν, που αργüτερα αποκÜλεσε The Swans. Ο κýκλος του περιελÜμβανε τη Babe Paley, που Þτανε παντρεμÝνη με τον μεγιστÜνα των μÝσων ενημÝρωσης Γουßλιαμ ΠÝιλ, επικεφαλÞς του CBS εκεßνη την εποχÞ, τη μικρüτερη αδερφÞ της ΤζÜκι ΚÝνεντι, Λι ΡÜντζβιλ, τη Γκλüρια ΒÜντερμπιλτ, τη C.Z. Guest, τη Marella Agnelli, τη Pamela Harriman και τη Carol Matthau, μεταξý Üλλων.
     "¹τανε παρÜγοντες επιρροÞς. Καμμßα απ' αυτÝς δεν εßχε παντρευτεß φτωχοýς Üνδρες", ανÝφερε το BBC για τις εκλεκτÝς γυναßκες που περιτριγυριζüταν ο Τροýμαν Καπüτε. "¸πιναν, κÜπνιζαν, φοροýσαν υπερβολικÜ αλλÜ καλαßσθητα κοσμÞματα. Και παρ' üλο που το στυλ τους μπορεß να φαßνεται τþρα βαρετü, Þταν οι ηγÝτες της μüδας της εποχÞς τους. Οι Swans Þταν üλοι στις διεθνεßς λßστες με τις πιο καλοντυμÝνες, üλες τους αποθεþνονταν απü τον Τýπο της μüδας και üχι μüνο"πρüσθεσε η Telegraph. "¢λλαζαν συζýγους τüσο τακτικÜ üσο Üλλαζαν τις λÜμπες -περιστασιακÜ Ýπαιρνε η μßα τον Üντρα της Üλλης". Περνþντας τüσο πολý χρüνο με τους πλοýσιους και διÜσημους, Ýμαθε πολλÜ απ' τα βαθýτερα και πιο σκοτεινÜ μυστικÜ τους -που τελικÜ θα δημοσιοποιοýσε στον κüσμο σε μια συγκλονιστικÞ αποκÜλυψη. "Ο Τροýμαν ταξßδεψε με τα γιωτ τους, πÝταξε με τα αεροπλÜνα τους, Ýμεινε στα κτÞματÜ τους, δεßπνησε στα τραπÝζια τους κι Üκουσε τις πιο προσωπικÝς τους ιστορßες" εßχε γρÜψει παλαιüτερα ο συγγραφÝας Laurence Leamer για κεßνον στη βιογραφßα του. Ενþ ο Τροýμαν Καπüτε αρχικÜ σκüπευε να γρÜψει Ýνα βιβλßο κÜνοντας παρÝα με τις The Swans, το βιβλßο καθυστεροýσε συνεχþς για διÜφορους λüγους.



     Πριν βγÜλει το βιβλßο, δημοσιοποßησε Ýνα απü τα κεφÜλαιÜ του, με τßτλο La Côte Basque 1965 -που πÞρε το üνομÜ του απü το εστιατüριο που συναντιüντουσαν συχνÜ- στο περιοδικü Esquire, που το συμπεριÝλαβε σ' Ýνα τεýχος του Οκτþβρη 1975. Παρüλο που δεν χρησιμοποßησε πραγματικÜ ονüματα για τους περισσüτερους ανθρþπους στην ιστορßα του, δεν Þτανε δýσκολο να καταλÜβει κανεßς απü ποιον εμπνεýστηκε κÜθε χαρακτÞρα στην πραγματικÞ ζωÞ. ΜοιρÜστηκε πολλÝς προσωπικÝς λεπτομÝρειες της ζωÞς πολλþν κοσμικþν, αποκαλýπτοντας τα πÜντα, απü το ποιος κοιμüταν με ποιον μÝχρι την αναλυτικÞ περιγραφÞ των εκρηκτικþν τους σχÝσεων, των ερωτικþν τριγþνων και των ισχυρισμþν περß απιστßας - κι αυτü εßχε σημαντικÝς επιπτþσεις στην αριστοκρατßα, καθþς και στη δικÞ του θÝση του σε αυτÞν.
     ¸χοντας αποτýχει να προβλÝψει τις αντιδρÜσεις που αναπüφευκτα θα προκαλοýσε το La Côte Basque 1965, η προσωπικÞ ζωÞ του Τροýμαν Καπüτε Üρχισε σýντομα να καταρρÝει. ΠÜλεψε με τον εθισμü στα ναρκωτικÜ και το αλκοüλ και πÝρασε χρüνια μπαινοβγαßνοντας σε διÜφορα κÝντρα απεξÜρτησης -πριν πεθÜνει απü ηπατικÞ νüσο το 1984 σε ηλικßα 59 ετþν. "Δεν υπÜρχει αμφιβολßα üτι συγκλονßστηκε απü την αντßδραση" δÞλωσε αργüτερα ο εκδüτης του Τζüζεφ Φοξ. ΠοτÝ δεν ολοκλÞρωσε το μυθιστüρημα που δοýλευε για την εποχÞ που Þτανε κοσμικüς, στη πραγματικüτητα, δεν κυκλοφüρησε Üλλο βιβλßο μετÜ το Εν ψυχρþ, αλλÜ üλα üσα εßχε γρÜψει για την εποχÞ που Þταν μαζß με τους κοσμικοýς δημοσιεýτηκαν τελικÜ το 1986, 2 Ýτη μετÜ τον θÜνατü του, σε βιβλßο με τßτλο Answered Prayers (ΕισακουσμÝνες ΠροσευχÝς).
     ΜÝχρι το τÝλος, ο Τροýμαν εξÝφραζε επανειλημμÝνα το σοκ του για τη κοινωνικÞ αυτοκτονßα που προÝκυψε αφüτου Ýβγαλε στη φüρα τα Üπλυτα των φßλων του:

   "Τι περßμεναν; Εßμαι συγγραφÝας και χρησιμοποιþ τα πÜντα", εßπε κÜποτε για το σκÜνδαλο. "ΜÞπως üλοι αυτοß οι Üνθρωποι νüμιζαν üτι Þμουν εκεß μüνο για να τους διασκεδÜσω";

     Αξßζει να σημειωθεß πως το Εν Ψυχρþ αφορÜ στη πραγματικÞ ιστορßα, -που ανÝλαβε να καλýψει δημοσιογραφικÜ-, της δολοφονßας, των 4 μελþν μιας οικογÝνειας του ΚÜνσας, τους Clutters, απü 2 περιπλανþμενους νεαροýς αλητÜκους-τυχοδιþκτες, που Ýγινε το 1959. ¼ταν τÝλειωσε τη δουλειÜ, μετÝφερε την αληθινÞ ιστορßα, μυθιστορηματικÜ, με πραγματικÜ μοναδικü κι απαρÜμιλλο τρüπο. Αυτü το βιβλßο κι αργüτερα η συγγραφÞ του σεναρßου της ομþνυμης ταινßας, του 'φερε πÜρα πολý χρÞμα κι αρκετÞ δüξα.
------------------------------------------
  Σημ ΔικÞ Μου: Το Εν Ψυχρþ εßναι στη λßστα των προτεινομÝνων βιβλßων μου. ΠρÜγματι πρüκειται για αριστοτεχνικÞ δουλειÜ. ΦÞμες λÝνε δε, πως με τον Ýναν εκ των δολοφüνων, -που τους επισκÝφθηκε στη φυλακÞ για να καλýψει δημοσιογραφικÜ το θÝμα- δημιοýργησε σχÝση.
_____________________________



     Η Ýκδοση του Εν Ψυχρþ συνοδεýθηκε απü Ýνα πολυδιαφημισμÝνο πÜρτυ που διοργÜνωσε ο Καπüτε στις 28 ΝοÝμβρη 1966, που αναγνωρßζεται ως ιδιαßτερο γεγονüς της 10ετßας του '60. Απü την αρχÞ της σταδιοδρομßας του, εßχε καλλιεργÞσει σχÝσεις με Üλλους συγγραφεßς και καλλιτÝχνες, προσωπικüτητες της υψηλÞς κοινωνßας, αλλÜ και διεθνεßς διασημüτητες, προκαλþντας συχνÜ τη προσοχÞ των μÝσων ενημÝρωσης για τη ταραχþδη κοινωνικÞ του ζωÞ, καθþς και τη δηλωμÝνη ομοφυλοφιλßα του. Επüμενο λογοτεχνικü Ýργο του Þτανε το -ημιτελÝς τελικÜ- μυθιστüρημα ¼ταν οι προσευχÝς εισακοýονται (Answered Prayers), üπου επιχεßρησε να περιγρÜψει τη ζωÞ των πλοýσιων και διÜσημων φßλων του. Απüσπασμα του Ýργου δημοσιεýθηκε στο περιοδικü Esquire το 1975, προκαλþντας την αντßδραση αρκετþν φßλων του, γιατß αποκÜλυπτε προσωπικÜ στοιχεßα. Στα τελευταßα Ýτη της ζωÞς του απομονþθηκε, πιθανþς εξαιτßας της απüρριψης πολλþν φßλων του κι υιοθÝτησε μßα Üκρως εκκεντρικÞ συμπεριφορÜ στις δημüσιες εμφανßσεις του, ενδεχομÝνως απüρροια του αλκοολισμοý και της κατÜχρησης Üλλων ναρκωτικþν ουσιþν. Το τελευταßο λογοτεχνικü Ýργο του, που δημοσιεýθηκε ενþ βρισκüταν στη ζωÞ, Þταν η συλλογÞ διηγημÜτων ΜουσικÞ για χαμαιλÝοντες (Music for Chameleons), το 1980.
     ΠÝθανε στις 25 Αυγοýστου 1984, απü υπερβολικÞ δüση χαπιþν, στα 59 του. Ο θÜνατüς του συνÝβη στην οικßα της φßλης του, ΤζοÜν ΚÜρσον, πρþην συζýγου του Τζüνυ ΚÜρσον, που στις τηλεοπτικÝς εκπομπÝς του Þτανε συχνÜ καλεσμÝνος. Στα τÝλη Σεπτεμβρη 2016 οι στÜχτες του δημοπρατÞθηκαν και παραδüθηκαν σε ανþνυμο πλειοδüτη απü το Λος ¢ντζελες, Ýναντι 43.750 $. Οι στÜχτες εßχαν μεßνει αδÝσποτες μετÜ το θÜνατο της ΤζοÜν ΚÜρσον, που τις διατηροýσε σε δοχεßο στο σπßτι της απü το 1984.
     ¸ργα του Καπüτε μεταφÝρθηκαν στον κινηματογρÜφο. ΑρχικÜ το μυθιστüρημα Πρüγευμα στο Τßφανυς, το 1961, σε σκηνοθεσßα του ΜπλÝικ ¸ντουαρντς και με πρωταγωνßστρια την ¼ντρεú ΧÝπμπορν. Θεωρεßται πως ο Καπüτε δεν ενÝκρινε τις αλλαγÝς του σεναρßου της ταινßας σε σχÝση με το βιβλßο. Το μυθιστüρημα Εν Ψυχρþ μεταφÝρθηκε στο σινεμÜ το 1967, σε σκηνοθεσßα του Ρßτσαρντ Μπρουκς, ενþ σκηνοθετÞθηκε το 1996 κι απü τον Τζüναθαν ΚÜπλαν ως τηλεοπτικÞ σειρÜ. Το 2005 προβλÞθηκε η βιογραφικÞ ταινßα Truman Capote (Capote) σε σκηνοθεσßα του ΜπÝνετ Μßλερ, με θÝμα την περßοδο Ýρευνας και συγγραφÞς για το Εν Ψυχρþ. Ο Καπüτε συμμετεßχε ακüμα στη συγγραφÞ του σεναρßου της ταινßας Πιο Δυνατüς απ' τον ΔιÜβολο (Beat the Devil, 1953) ενþ εμφανßστηκε ως ηθοποιüς στις ταινßες Πρüσκληση σε γεýμα απü Ýναν υποψÞφιο δολοφüνο (1976), σε σκηνοθεσßα του Ρüμπερτ Μουρ και σενÜριο του Νιλ ΣÜιμον κι Ο Νευρικüς ΕραστÞς (1977) του Γοýντι ¢λεν, üπου υποδýεται τον σωσßα του εαυτοý του, σε μικρü ρüλο.



ΡΗΤΑ:

H Βενετßα εßναι σαν να τρως Ýνα κουτß σοκολÜτες με λικÝρ, μÝσα σε μßα þρα.

Η τÝχνη κι η αλÞθεια μποροýν να μοιρÜζονται το ßδιο κρεβÜτι, χωρßς αυτü να τις εμποδßζει να 'ναι ασýμβατες.

Στη Καλιφüρνια χÜνεις μßα μονÜδα απü το IQ σου, κÜθε χρüνο.

Το καλü πρÜγμα με τον αυνανισμü εßναι πως δεν χρειÜζεται να ντυθεßς γι' αυτüν.

Ως γνωστüν, αδερφÞ εßναι Ýνας ομοφυλüφιλος κýριος που μüλις βγÞκε απ' το δωμÜτιο.



ΕΡΓΑ;

1945: "Miriam" (Μýριαμ)
1948: "Other Voices, Other Rooms" (¢λλες φωνÝς, Üλλοι τüποι), 
1949: "A Tree of Night and Other Stories", (¸να δÝντρο της νýχτας και Üλλες ιστορßες)
1950: "House of Flowers", (Σπßτι απü λουλοýδια), 
1950: "A Diamond Guita", (Μια διαμαντÝνια κιθÜρα),
1951: "The Grass Harp", μυθιστüρημα, διασκευασμÝνο και σε θεατρικü Ýργο το 1952
1953: "Beat the Devil", σενÜριο για την ταινßα του Τζον Χιοýστον, Πιο δυνατüς απ' τον ΔιÜβολο
1954: House of Flowers, στßχοι για το μιοýζικαλ που ανÝβηκε στο Μπρüντγουεú
1955: "Carmen Therezinha Solbiati – So Chic"
1956: "The Muses Are Heard", δημοσιογραφικü ρεπορτÜζ 
1956: "A Christmas Memory", (ΧριστουγεννιÜτικη ανÜμνηση), 
1957: "The Duke in His Domain", αφιÝρωμα στον ΜÜρλον ΜπρÜντο
1958: "Πρüγευμα στο Τßφφανυς" - (Breakfast at Tiffany's),
1959: "Brooklyn Heights: A Personal Memoir", αυτοβιογραφικü κεßμενο
1966: "In Cold Blood" (Εν Ψυχρþ), 
1968: "The Thanksgiving Visitor",
1975: "Mojave" και "La Cote Basque, 1965", διηγÞματα
1976: "Unspoiled Monsters" και "Kate McCloud"
1980: "Music for Chameleons" (ΜουσικÞ για χαμαιλÝοντες)
1983: "One Christmas" (ΚÜποια Χριστοýγεννα), 
1986: "Answered Prayers" (¼ταν οι προσευχÝς εισακοýονται),
2005: "Summer Crossing" (Καλοκαιρινü ταξßδι)



"The Letters of Truman Capote" (Τροýμαν Καπüτε:η αλληλογραφßα του)
"Η τÝχνη της γραφÞς" 


=====================


 Η ΜορφÞ Των ΠραγμÜτων

     Μια λεπτοκαμωμÝνη εýθραυστη ασπρομÜλλα γυναßκα με χτÝνισμα πομπαντοýρ, διÝσχισε σεινÜμενη-κουνÜμενη το βαγκüν-ρεστορÜν και κÜθισε σε μια καρÝκλα δßπλα σε παρÜθυρο. Αφοý Ýγραψε με μολýβι τη παραγγελßα της, μισüκλεισε τα μυωπικÜ της μÜτια για να περιεργαστεß στην αντικρινÞ μεριÜ του τραπεζιοý Ýνα κοκκινομÜγουλο πεζοναýτη και μια κοπÝλα με καρδιüσχημο πρüσωπο. Με μια ματιÜ πρüσεξε Ýνα χρυσü δαχτυλßδι στο δÜχτυλο της κοπÝλας και μια κüκκινη κορδÝλα πλεγμÝνη στα μαλλιÜ της κι αποφÜσισε πως Þταν φτηνÞ. ΜÝσα της τη χαρακτÞρισε νýφη του πολÝμου. ΧαμογÝλασε αχνÜ, ενθαρρýνοντας τη κουβÝντα. Η κοπÝλα της χαμογÝλασε επßσης.
 -"ΤυχερÞ Þσασταν που 'ρθατε τüσο νωρßς, γιατß Ýχει πολý κüσμο. Εμεßς δε γευματßσαμε γιατß Þταν κÜτι Ρþσοι φαντÜροι που τρþγανε...κÜτι τÝτοιο τÝλος πÜντων. ΘεÝ, θα 'πρεπε να τους δεßτε, σαν τον Μπορßς Καρλüφ Þταν, μα το Θεü!" Η φωνÞ της θýμιζε τσαγιÝρα που τερετßζει κι Ýκανε τη γυναßκα να ξεροβÞξει.
 -"Ναι, εßμαι σßγουρη", εßπε. "Πριν απ' αυτü το ταξßδι, οýτε στ' üνειρü μου δεν εßχα φανταστεß πως υπÞρχαν τüσοι...φαντÜροι εννοþ. Δεν το συνειδητοποιεß κανεßς, μÝχρι που παßρνει το τρÝνο. ΑναρωτιÝμαι απü που να 'ρχονται üλοι".
 -"Απü τις επιτροπÝς στρατολογßας", εßπε η κοπÝλα και χαχÜνισε ανüητα. Ο σýζυγüς της κοκκßνισε απολογητικÜ.
 -"Πηγαßνετε ως το τÝρμα, κυρßα";
 -"ΜÜλλον, αλλÜ τοýτο το τρÝνο εßναι αργü σαν... σαν..."
 -"...τη μελÜσα!" αναφþνησε η κοπÝλα και ξÝπνοη συμπλÞρωσε: "Ποπü, εßμαι συνεπαρμÝνη, δεν μπορεßτε να φανταστεßτε πüσο. ¼λη μÝρα δε χορταßνω το τοπßο. Ο τüπος μου, το ΑρκÜνσας, εßναι üλος επßπεδος, Ýτσι νιþθω Ýξαψη ως και στα δαχτυλÜκια των ποδιþν μου üταν βλÝπω αυτÜ τα βουνÜ". Και γυρνþντας προς τον σýζυγü της: "ΓλυκÝ μου, λες να 'μαστε στη Καρολßνα";
     Εκεßνος κοßταξε Ýξω απü το παρÜθυρο. Το σýθαμπο βÜθαινε πÜνω στο τζÜμι, το φως Üλλαζε γρÞγορα, γινüταν κυανü, οι λüφοι ενþνονταν, γßνονταν Ýνας. ¼ταν ξαναγýρισε τα μÜτια του στο εσωτερικü του βαγκüν-ρεστορÜν, τα ανοιγüκλεισε, τυφλωμÝνος απü το φþς.
 -"ΠρÝπει να 'ναι η Βιρτζßνια", μÜντεψε κι ανασÞκωσε τους þμους.
     Απü τη κατεýθυνση των επιβατικþν βαγονιþν, Ýνας φαντÜρος τους πλησßασε ξαφνικÜ με αδÝξιο βÞμα, τρεκλßζοντας και σωριÜστηκε σαν πÜνινη κοýκλα στην Üδεια καρÝκλα του τραπεζιοý. ¹ταν μικρüσωμος, κολυμποýσε στη τσαλακωμÝνη του στολÞ. Το πρüσωπü του, λιπüσαρκο και μ' Ýντονα χαρακτηριστικÜ, Ýκανε ωχρÞ αντßθεση με κεßνο του πεζοναýτη και τα μαýρα κοντοκομμÝνα του μαλλιÜ λÜμπανε στο φως σαν κασκÝτο απü δÝρμα φþκιας. Με τα μÜτια του να περιεργÜζονται τους Üλλους τρεις κουρασμÝνα, θολÜ, σαν πßσω απü σÞτα, ψηλÜφισε νευρικÜ τα δυο γαλüνια τα ραμμÝνα στο μανßκι του. Η γυναßκα πÞγε ανÞσυχα πÝρα-δþθε και κüλλησε στο τζÜμι. ¾στερα απü προσεκτικÞ σκÝψη τον χαρακτÞρισε μεθυσμÝνο και βλÝποντας τη κοπÝλα να σουφρþνει τη μýτη, κατÜλαβε πως κι εκεßνη εßχε βγÜλει την ßδια ετυμηγορßα. Ενþ ο νÝγρος με την Üσπρη ποδιÜ τους σερβßριζε απü το δßσκο του, ο δεκανÝας εßπε:
 -"ΘÝλω καφÝ, μια καφετιÝρα ολüκληρη και διπλÞ δüση κρÝμας". Η κοπÝλα Ýμπηξε το πιροýνι της στο κοτüπουλο με τη κρÝμα.
 -"Δε βρßσκεις πως οι τιμÝς τους εßναι απαρÜδεκτες, καλÝ μου"; Κι ýστερα Üρχισε. Το κεφÜλι του δεκανÝα Ýκανε κÜτι ανεξÝλεγκτα τινÜγματα. Μια παýση, με το κεφÜλι του αφýσικα κρεμασμÝνο μπρος κι ýστερα Ýνας μυς συσπÜστηκε κι ο λαιμüς του τινÜχτηκε πλÜγια. Το στüμα του μüρφασε απαßσια τεντωμÝνο κι οι φλÝβες στο λαιμü του τανýστηκαν. "Αχ ΘεÝ μου", κραýγασε η κοπÝλα κι η γυναßκα Ýριξε το μαχαßρι της για το βοýτυρο κι Ýβαλε ενστικτωδþς το λεπτεπßλεπτο χÝρι της πÜνω στα μÜτια της να τα προστατÝψει. Ο πεζοναýτης απÝμεινε να κοιτÜ με Üδειο βλÝμμα για μια στιγμÞ, αλλ' ýστερα γρÞγορα συνÞλθε κι Ýβγαλε Ýνα πακÝτο τσιγÜρα.
 -"¸λα φßλε", εßπε, "πÜρε Ýνα".
 -"Σ' ευχαριστþ... πολý ευγενικü", μουρμοýρισε ο δεκανÝας κι ýστερα χτýπησε στο τραπÝζι τη γροθιÜ του, που οι αρθρþσεις της εßχαν ασπρßσει. Τα μαχαιροπßρουνα αναπÞδησαν, νερü χýθηκε απü τα ποτÞρια. ΣιωπÞ απλþθηκε κι Ýνα μακρινü γÝλιο διαπÝρασε απ' Üκρη σ' Üκρη το βαγüνι. Κατüπιν η κοπÝλα, νιþθοντας μÜτια στυλωμÝνα πÜνω της, τακτοποßησε μια τοýφα πßσω απü τ' αφτß της. Η γυναßκα σÞκωσε τα μÜτια και δÜγκωσε τα χεßλια της βλÝποντας τον δεκανÝα να προσπαθεß ν' αβÜψει το τσιγÜρο του.
 -"'Ασε με να σε βοηθÞσω", προσφÝρθηκε. Το χÝρι της Ýτρεμε τüσο, που το πρþτο σπßρτο Ýσβησε. ¼ταν τα κατÜφερε στη δεýτερη προσπÜθεια χαμογÝλασε βεβιασμÝνα. Λßγον αργüτερα ο δεκανÝας ηρÝμησε.
 -"ΝτρÝπομαι τüσο... σας παρακαλþ συγχωρÝστε με".
 -"Α μην ανησυχεßς", εßπε η γυναßκα, "σε κατανοοýμε".
 -"Πüνεσε;" ρþτησε η κοπÝλα.
 -"¼χι, üχι δε πονÜ".
 -"Τρüμαξα γιατß νüμισα πως πονοýσε. Σßγουρα αυτÞ την εντýπωση δßνει. Εßναι κÜπως σα να 'χεις λüξυγκα, ε;" ΞαφνικÜ αναπÞδησε λες και κÜποιος τη κλþτσησε. Ο δεκανÝας Ýσυρε το δÜχτυλü του στην Üκρη του τραπεζιοý κι εßπε:
 -"¹μουν εντÜξει μÝχρι που ανÝβηκα στο τρÝνο. Εßπαν üτι θα 'μαι μια χαρÜ. Εßπαν: 'Εßσαι καλÜ στρατιþτη'. ΑλλÜ φταßει η Ýξαψη, üτι ξÝρεις πως εßσαι στις Πολιτεßες, ελεýθερος πια και πως η αναθεματισμÝνη αναμονÞ Ýχει τελειþσει.". Σκοýπισε το μÜτι του. "Συγγνþμη", πρüσθεσε. Ο σερβιτüρος Üφησε τον καφÝ κι η γυναßκα Ýκανε να τον βοηθÞσει. Εκεßνος της Ýσπρωξε θυμωμÝνα, ελαφρÜ, το χÝρι. "¼χι, σας παρακαλþ. Μπορþ και μüνος μου!" ΣαστισμÝνη κι αμÞχανη εκεßνη γýρισε προς το παρÜθυρο κι αντßκρισε το καθρÝφτισμÜ της. Το πρüσωπü της Þταν Þρεμο και τη ξÜφνιασε γιατß Ýνιωθε ζαλÜδα και μια φανταστικÞ αßσθηση, λες και ταλαντευüταν ανÜμεσα σε δυο ονειρικÜ σημεßα. Ωθþντας τις σκÝψεις της αλλοý, παρακολοýθησε το πιροýνι του πεζοναýτη ν' ανεβαßνει με σοβαρüτητα απü το πιÜτο του στο στüμα. Η κοπÝλα Ýτρωγε λαßμαργα τþρα, üμως το δικü της φαγητü κρýωνε.
     Κι ýστερα ξανÜρχισε, üχι βßαια üπως πρωτýτερα. Στη ψυχρÞ κι Ýντονη λÜμψη του προβολÝα ενüς τρÝνου που ζýγωνε, το παραμορφωμÝνο της καθρÝφτισμα θüλωσε κι η γυναßκα αναστÝναξε. Ο δεκανÝας βλαστημοýσε σιγανÜ, ακουγüταν περισσüτερο σα να προσεýχεται. Κι ýστερα πßεσε ξÝφρενα τα πλαúνÜ του κεφαλιοý του σα να 'ταν τα χÝρια του μÝγγενη.
 -"'Ακου φßλε, πρÝπει να σε δει γιατρüς", τον συμβοýλεψε ο πεζοναýτης. Η γυναßκα Üπλωσε το χÝρι της και το ακοýμπησε στο σηκωμÝνο μπρÜτσο του.
 -"Μπορþ να βοηθÞσω σε τßποτε;" εßπε.
 -"Αυτü που κÜνανε για να το σταματÞσουν Þταν να με κοιτÜζουν κατÜματα... ¼ταν κοιτþ στα μÜτια κÜποιον, σταματÜ". ΧαμÞλωσε το πρüσωπü της κοντÜ στο δικü του. "Να", εßπε κεßνος, ηρεμþντας μεμιÜς, "αυτü Þταν. Εßσαι πολý καλÞ".
 -"Που το 'παθες"; ΜορφÜζοντας της απÜντησε:
 -"Σε πολλÜ μÝρη... Τα νεýρα μου. Εßναι κουρελιασμÝνα".
 -"Και που πηγαßνεις τþρα";
 -"Στη Βιρτζßνια".
 -"Στο σπßτι σου ε";
 -"Ναι, εκεß εßναι το σπßτι μου". Η γυναßκα Ýνιωσε πüνο στα δÜχτυλÜ της, που ξαφνικÜ του Ýσφιγγαν το μπρÜτσο και τα ξÝσφιξε.
 -"Εκεß εßναι το σπßτι σου, αυτü να σκÝφτεσαι κι ü,τι Üλλο εßναι ασÞμαντο".
 -"ΞÝρεις κÜτι;" ψιθýρισε. "Σ' αγαπþ. Σ' αγαπþ γιατß εßσαι πολý ανüητη και πολý αθþα και γιατß δε θα μÜθεις ποτÝ παρÜ μüνον ü,τι βλÝπεις στις ταινßες. Σ' αγαπþ γιατß εßμαστε στη Βιρτζßνια κι εßμαι σχεδüν σπßτι μου". Η γυναßκα απÝστρεψε απüτομα τα μÜτια. ¸νταση και μια αßσθηση προσβολÞς, ποßκιλαν τη σιωπÞ. "Νομßζεις λοιπüν üτι αυτü εßναι üλο;" συνÝχισε. ¸σκυψε πÜνω στο τραπÝζι κι Üγγιξε νυσταγμÝνα το πρüσωπü του. "ΥπÜρχει αυτü, αλλÜ υπÜρχει κι αξιοπρÝπεια. ¼ταν συμβεß μ' ανθρþπους που ξÝρω üλη μου τη ζωÞ, τι θα γßνει τüτε; Λες να θÝλω να κÜθομαι στο τραπÝζι μαζß τους Þ με κÜποια σαν ελüγου σου και να τους αρρωσταßνω; Λες να θÝλω να τρομÜζω μια πιτσιρßκα σαν ετοýτη δω και να της βÜζω ιδÝες στο νου για τον Üνθρωπü της; ΜÞνες περιμÝνω, μου λÝνε πως εßμαι καλÜ, αλλÜ τη πρþτη φορÜ..." ΣταμÜτησε κι Ýσμιξε τα φρýδια. Η γυναßκα Üφησε δυο χαρτονομßσματα πÜνω στον λογαριασμü της κι Ýσπρωξε πßσω τη καρÝκλα της.
 -"Θα μ' αφÞσεις να περÜσω, σε παρακαλþ;" εßπε. Ο δεκανÝας σηκþθηκε με κüπο και στÜθηκε κοιτþντας κÜτω, το ανÝγγιχτο φαÀ της.
 -"Φα' το, π' ανÜθεμÜ σε", εßπε. "ΠρÝπει να φας!" Κι Ýπειτα δßχως να κοιτÜξει πßσω, χÜθηκε προς τα επιβατικÜ βαγüνια.
     Η γυναßκα πλÞρωσε τον καφÝ.

--------------------------------------------------------------------------
     ¼λα Τα ΔιηγÞματα (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ "20ος ΑΙΩΝΑΣ")



 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers