Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Εκδοθέντες 

Γούσιου Μαρία: Η Όμορφη Δασκάλα

               Βιογραφικό

    Η Μαρία Γούσιου γεννήθηκε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Γράφει από παιδί, της αρέσει να ζωγραφίζει, απολαμβάνει τον χορό κι είναι Eισηγήτρια Σεμιναρίων & Εργαστηρίων Συγγραφικής Τέχνης. Ξεκίνησε τις σπουδές της από τον τομέα των Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών (Liberal Arts) και τις ολοκλήρωσε στην Αγγλία, σπουδάζοντας Δημιουργική Γραφή & Λογοτεχνία (Creative Writing and Literature) στο Open University of England, στο Open College of the Arts, και στο Writer's Bureau. Tο πρώτο μυθιστόρημά της, με τίτλο "Κι Όμως Υπάρχουν Νεράιδες", σημείωσε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας στιγμή της κυκλοφορίας του, "Το Kορίτσι Tης Bροχής", ήδη φιγουράρει κι αυτό στις λίστες των best-sellers.


------------------------------------------------------------------------------

         Η Μαρίνα, μία γυναίκα, ένας άνθρωπος της εποχής μας, δεν ζητούσε κάτι σπουδαίο ή υπερβολικό.  Μόνο να εμφανιζόταν ξαφνικά μια νεράιδα από το πουθενά.  Απρόσκλητη.  Να την πλησίαζε για να κάνει  τα όνειρά της πραγματικότητα.
     Έπρεπε ωστόσο να γνωρίσει προηγουμένως τι σημαίνει να ερωτεύεσαι, να παιδεύεσαι, να παθιάζεσαι και να χάνεις το είναι σου μέσα σε συναισθήματα και περιπέτειες.  Όπως όφειλε παράλληλα να βρει τον πραγματικό της εαυτό, να δώσει μια οριστική εξήγηση για τους ανθρώπους και τα πράγματα, αλλά και να ανακαλύψει πως δεν αρκεί -ούτε είναι απαραίτητο- να ορκίζεσαι στο όνομα της αγάπης για να την έχεις.
     Δυναμωμένη από δοκιμασίες κι αποφασισμένη να ξεφύγει από τα αδιέξοδα, βρίσκει τον τρόπο να διεκδικήσει -και στο τέλος ν' απολαύσει- την προσωπική ευτυχία και την επαγγελματική επιτυχία που της αξίζει.
     Έτσι, όταν θα αντικρίσει αληθινά το πρόσωπό της στον καθρέφτη, θ' ανακαλύψει πως νεράιδες υπάρχουν, μονάχα όμως αν θέλεις κι έχεις τα μάτια να τις δεις...
     Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα σύγχρονο βιβλίο, που παρουσιάζει -μ' εξίσου σύγχρονη γραφή- τον κόσμο, τους ανθρώπους, τις σχέσεις, τα συναισθήματα και τα πάθη μας. Παρουσιάζει τους φόβους και τις ανασφάλειες μας, τα όνειρα, τα θέλω, τις ανάγκες και τα κατορθώματά μας, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο έναν οδηγό, για αναγνώστες που -θέλουν και τολμούν- ν' ανοιχτούν στις θάλασσες του εαυτού, της ζωής και της καριέρας.
     Αυτό το βιβλίο της Μαρίας Γούσιου δείχνει πως, από τα κοινά, καθημερινά, απλά και κάποτε ασήμαντα πράγματα, μπορεί ν' αναβλύσει η συγκίνηση.
     Πρόκειται για μια υπέροχη ξενάγηση που κρατάει τον αναγνώστη ευχάριστα ανήσυχο. Η στενή σύνδεση με την πραγματικότητα δίνει αυθεντικότητα στην αφήγηση κι η έμμεση ή άμεση αναφορά σε προσωπικά βιώματα, προσφέρει τη βαθύτερη εκείνη συγκίνηση, που μονάχα η εξομολόγηση επιτυγχάνει, με μια γλώσσα πλούσια και ζωντανή.
     Το "Κι Όμως Υπάρχουν Νεράιδες" από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του σημείωσε εξαιρετικές πωλήσεις κι απέσπασε θετικές κριτικές. Πρόκειται για ένα best-seller.

-----------------------------------------------------------------------------

 Έτσι τις νύχτες που η βροχή επιστρέφει, η Μάνια, κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού της γυμνή, ακούει τις σταγόνες να προσγειώνονται ανέμελα και τολμά να θυμάται ποια είναι και τι είναι, δίχως να νοιώθει τύψεις.
     Μια ταλαντούχα ζωγράφος, που τα πινέλα της φανερώνουν όσα κρύβονται πάνω στα γυμνά σώματα, που άλλοτε σου γυρνούν την πλάτη και άλλοτε είναι παντοτινά εκεί. Μια γυναίκα που επιτρέπει στο συναίσθημα να κάνει την λογική της σοφότερη. Ένας άνθρωπος που κοιτά στο βάθος της ψυχής του, γιατί τελικά αυτή η πράξη οδηγεί στην ελευθερία και την ολοκλήρωση. Μια ύπαρξη που συνειδητοποιεί, πως αποκλείεται κάτι τόσο φυσιολογικό, τόσο αναπόφευκτο και παγκόσμιο, όπως το τέλος μιας σχέσης, ή ακόμη και ο θάνατος, να αποτελούν συμφορά.
     Γνωρίζει πως οι άνδρες διαθέτουν το όργανο της ηδονής, όπως αναγνωρίζει επίσης, ότι από μόνο του δεν αρκεί να γοητέψει ή να απογοήτεψει μια γυναίκα. Τα ανθρώπινα κορμιά γι' αυτήν είναι ένας τόπος με πολλά τοπία, και το μεγαλύτερο ταλέντο τους να διδάσκουν και να διδάσκονται την αγάπη.
     Το βιβλίο εστιάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα  κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τη ζωή μας. Το βάρος πέφτει στους ώμους της βασικής ηρωίδας. Η Μάνια εκτίθεται, αφουγκράζεται και βιώνει τις συνέπειες των επιλογών και αδυναμιών της ανθρώπινης φύσης της για λογαριασμό όλων των αναγνωστών.
     Αυτή είναι που απομακρύνεται από τον εαυτό της γιατί θέλει να είναι αληθινή, κι έτσι αρχίζει από την αρχή.-
     Αναγεννιέται.
     Αλλωστε η ψυχή ως ευαίσθητη πνευματική ουσία, που αποτελεί και την αιτία της ζωής μας, η ψυχή μας. κάτι το τόσο δυνατό μα συνάμα και τόσο εύθραυστο, χρειάζεται πολύ φροντίδα, συνεχή επαγρύπνηση, λεπτούς χειρισμούς και Έρωτα για να λάμψει. Χρειάζεται γλυκόλογα, αλλά κυρίως αλήθειες για να καταφέρει να οδηγηθεί στον προορισμό της.
  «'Ανοιξε τις πλάμες σου και διάβασε τα απόκρυφα σημάδια τους.
Το ορμητικό ξέσπασμα της αλήθειας μετουσιώνεται πάντα σε τέχνη υψηλών αισθήσεων.
    Κι όταν κάνεις τις σωστές επιλογές και πάψεις να σκορπίζεσαι,
τότε μόνο αφήνεσαι στο καλύτερο που υπάρχει και τότε απλά: το ζεις!»

--------------------------------------------------------------------------------------

    

                 Εργαστήρια & Σεμινάρια Συγγραφικής Τέχνης

     Το ταλέντο, η όρεξη και το πάθος να ασχοληθείς με οτιδήποτε καλλιτεχνικό είναι απαραίτητο, όμως δεν είναι αρκετό.  Όλοι οι καλλιτέχνες γνωρίζουν πως απαιτείτε εξάσκηση για την καλλιτεχνική τους έκφραση, απαιτούνται δοκιμές, πρόβες και  εξειδικευμένη γνώση, που συμπεριλαμβάνει και τους συγγραφείς.  Γι' αυτό στα Εργαστήρια και στα Σεμινάρια Συγγραφικής Τέχνης μέσα από την μεταφορά εξειδικευμένης θεωρητικής γνώσης, αλλά και μέσα από τις πολυποίκιλες κι ειδικά διαμορφωμένες συγγραφικές ασκήσεις, ο υποψήφιος, ή ο ανερχόμενος συγγραφέας μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του.
     Μαθαίνει να εμπιστεύεται την γραπτή του έκφραση, όποια κι αν είναι αυτή: μυθιστόρημα, ποίημα, θεατρικό κείμενο, διήγημα ή παραμύθι, ανακαλύπτοντας το γιατί αυτός γράφει, αλλά και του πόσο εύκολα και καλά μπορεί να γράψει. Γιατί ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κανείς συγγραφέας ή ν' ανακαλύψει το συγγραφέα μέσα του, είναι να γράφει, επιτρέποντας όμως στις λέξεις να του αποκαλύψουν το μονοπάτι και να τον ταξιδέψουν, αντί να τους επιβληθεί ο ίδιος.

-------------------------------------------------------------------------------------

                  Κι Όμως... Η Τέχνη Της Συγγραφής ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

     Διδάσκεται ακόμη και το πώς ένας συγγραφέας καταφέρνει την τόσο πολυπόθητη ταύτιση και ακινητοποίηση του αναγνώστη ανάμεσα στις σελίδες του.
    

     Να και κάτι καινούριο για την Ελλάδα, μιας και στο εξωτερικό τα «μυστικά» της συγγραφικής τέχνης διδάσκονται εδώ και χρόνια.
     Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται: «Δεν είναι ένα έμφυτο ταλέντο το να γράφεις καλά; Δεν είναι κάτι με το οποίο απλά γεννιέσαι;»
     Πράγματι, το ταλέντο, η όρεξη και το πάθος να ασχοληθείς με οτιδήποτε καλλιτεχνικό είναι απαραίτητο, όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και η διάθεση να εξελίξεις και να αναπτύξεις αυτό το ταλέντο, να το αποκαλύψεις και να το κάνεις να ανθίσει. Όλοι οι καλλιτέχνες γνωρίζουν πως απαιτείτε εξάσκηση για την καλλιτεχνική τους έκφραση, απαιτούνται δοκιμές, πρόβες και  εξειδικευμένη γνώση, που συμπεριλαμβάνει και τους συγγραφείς.
     Η συγγραφή ανήκει στις καλές τέχνες, όπως και η υποκριτική, η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός. Ο συγγραφέας, είναι ένας καλλιτέχνης όπως και ο ηθοποιός, ο μουσικός, ο ζωγράφος και ο χορευτής. Μας είναι οικείο να ακούμε για ζωγράφους που σπουδάζουν στην Καλών Τεχνών ή που μαθητεύουν κοντά σε μεγάλους δασκάλους. Θεωρούμε αυτονόητο για κάποιον που έχει το ταλέντο του ηθοποιού να ερμηνεύει με επιτυχία έναν ρόλο, αφού προηγουμένως έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, έχει κάνει πρόβες και έχει ακούσει τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Ακριβώς η ίδια λογική ισχύει και για τον συγγραφέα. 
     Οι συγγραφείς που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και οι συγγραφείς που θα γνωρίσουμε αύριο, είναι αυτοί που έχουν δεσμευτεί και συνεχίζουν να αυτοπειθαρχούν στο να εξασκούνται πάνω στην τέχνη της γραφής με την ίδια ακριβώς λογική που και ένας αθλητής κάνει τις προπονήσεις του ή οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης κάνει τις πρόβες και τις δοκιμές του.
     Οι λέξεις είναι κάτι το «μαγικό», έχουν δόνηση και ενέργεια, είναι δυνατές και ισχυρές.  Οι λέξεις γίνονται αφορμή να επικοινωνήσουμε τις ιδέες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις γνώσεις μας. Με αυτή την έννοια και ο συγγραφέας είναι ένας «μάγος», γιατί με τις λέξεις του μπορεί να εφεύρει και να σε μεταφέρει σε κόσμους, ανθρώπους, καταστάσεις και σχέσεις που δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν, και ίσως να μην υπάρξουν ποτέ. Κι όμως... με την δύναμη και την δυναμική των λέξεων, πολλοί είναι αυτοί που καταφέρνουν να καθηλώσουν, αλλά και να κάνουν τους αναγνώστες τους να ταυτιστούν.
     Πώς όμως ένας συγγραφέας καταφέρνει αυτή την τόσο πολυπόθητη ταύτιση και ακινητοποίηση του αναγνώστη ανάμεσα στις σελίδες του;
     Εδώ ακριβώς έρχονται να βοηθήσουν, αλλά και να διαφωτίσουν τα Εργαστήρια και τα Σεμινάρια Συγγραφικής Τέχνης της Μαρίας Γούσιου. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην Θεσσαλονίκη με μία δίωρη συνάντηση κάθε βδομάδα για τους μήνες Οκτώβριο μέχρι και Μάιο, ενώ τα σεμινάρια είναι διήμερα και πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
     Η Μαρία Γούσιου παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι ήδη μια αναγνωρισμένη best seller συγγραφέας, με τα μυθιστορήματα: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ και το ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΡΑΙΔΕΣ, υπήρξε συνεργάτιδα γνωστού εκδοτικού οίκου κι εδώ και τρία χρόνια είναι εισηγήτρια Εργαστηρίων και Σεμιναρίων Συγγραφικής Τέχνης, (Creative Writing).
     Η ίδια γεννήθηκε με το πηγαίο πάθος για το γράψιμο, γεγονός που καθόρισε και τις σπουδές της οι οποίες ξεκίνησαν από τον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Liberal Arts) και ολοκληρώθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, σπουδάζοντας Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία (Creative Writing & Literature) στο Open University of England, στο Open College of the Arts και στο Writer's Bureau (Ακαδημία Συγγραφέων).
     Η απόφαση του να μοιραστεί με τον κόσμο γνώσεις κι εμπειρία για όλα αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν πάνω στο χαρτί κι η ανταπόκριση των ανερχόμενων ή ήδη αναγνωρισμένων συγγραφέων που παρακολουθούν τα εργαστήρια και σεμινάριά της, φανερώνουν πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
     Έτσι μέσα από την μεταφορά της εξειδικευμένης θεωρητικής γνώσης, αλλά και μέσα από τις πολυποίκιλες κι ειδικά διαμορφωμένες συγγραφικές ασκήσεις, ο υποψήφιος ή ο ανερχόμενος συγγραφέας μαθαίνει να εμπιστεύεται και να εξελίσσει τον συγγραφικό του εαυτό.  Μαθαίνει να εμπιστεύεται την γραπτή του έκφραση, όποια κι αν είναι αυτή: μυθιστόρημα, ποίημα, θεατρικό κείμενο, διήγημα ή παραμύθι, ανακαλύπτοντας παράλληλα το γιατί αυτός γράφει, αλλά και του πόσο εύκολα και καλά μπορεί να γράψει.

     Έτσι στα Εργαστήρια Συγγραφικής Τέχνης μπορείς να μάθεις πως:

  Η τέχνη της συγγραφής διδάσκεται όπως διδάσκονται όλες οι καλές τέχνες

  Ποιός είναι ο καλλιτέχνης συγγραφέας και τί είναι η συγγραφική τέχνη

  Ποιά είναι τα «μυστικά» και τα εφόδια ενός συγγραφέα

  Τί είναι η έμπνευση και πως μπορούμε πάντα να την έχουμε στην διάθεσή μας

  Ποιές είναι κείνες οι συγγραφικές τεχνικές ώστε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας με τέτοιο τρόπο ώστε πάντα να υπάρχει και να είναι αρκετός για να γράψουμε:

  Το επόμενο βιβλίο μας

  Το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου μας

  Το σχεδιάγραμμα -τον σκελετό του επόμενου βιβλίου ή κεφαλαίου μας

  Την εξέλιξη της πλοκής μας

  Τη διαμόρφωση του επόμενου ήρωά μας

  Να κάνουμε την επιμέλεια των κειμένων μας, κλπ

  Πως μερικές ερωτήσεις και μόλις τρεις λέξεις τη φορά μπορούν να μας λύσουν όλα τα συγγραφικά μας θέματα

  Πως δημιουργούμε ολοκληρωμένους ήρωες και χαρακτήρες

  Πως περιγράφουμε συναισθήματα, εικόνες, τοπία, αντικείμενα, περιοχές, καταστάσεις, κλπ με τέτοιο τρόπο ώστε να ταυτίζεται ο αναγνώστης μας

  Πως χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας για να γράψουμε πιο «ζωντανά» ώστε ο αναγνώστης μας να ταυτιστεί

  Πως «χτίζουμε» μια πλοκή μ' ενδιαφέρον

  Ανακαλύπτουμε την σπουδαιότητα των διαλόγων και των μονολόγων

  Ανακαλύπτουμε την σπουδαιότητα των κατάλληλων λέξεων

  Πως επιλέγουμε το κατάλληλο ύφος και στυλ αφήγησης, ανάλογα με το τι γράφουμε την κάθε φορά

  Ποια είναι η δομή ενός ολοκληρωμένου κειμένου

  Τι σημαίνει επιμέλεια για ένα κείμενο
  Αποκαλύπτουμε (ο καθένας στον εαυτό του) το «γιατί εγώ γράφω;»

  Γράφουμε ποιήματα και στίχους

  Ανακαλύπτουμε το πόσο χρήσιμο είναι το ημερολόγιο και γενικότερα η συχνή επαφή με τον γραπτό λόγο

  Απολαμβάνουμε το καλλιτεχνικό μας δημιούργημα -το γραπτό μας κείμενο

  Επιτρέπουμε στον συγγραφέα μέσα μας να αναδυθεί

  Η συγγραφή είναι ένα ταξίδι σε άγνωστα κομμάτια του εαυτού μας -Πως η συγγραφή γίνεται εργαλείο αυτογνωσίας

  Δημιουργούμε την «πρώτη ύλη» για την συγγραφή ενός βιβλίου, μιας σειράς αφηγημάτων-διηγημάτων, μιας ποιητικής συλλογής, παραμυθιών ή θεατρικών κειμένων

  Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τον γραπτό μας λόγο διαβάζοντας τα βιβλία που μας αρέσουν

  Εξελίσσουμε το χόμπι της συγγραφής σε επάγγελμα για όσους το επιθυμούν

     Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν;

    
Τα Εργαστήρια και Σεμινάρια Συγγραφικής Τέχνης (creative writing) μπορούν να υποδεχτούν τους πάντες, γι' αυτό και μπορούν να συμμετέχουν:

  Όσοι θέλουν να εκδώσουν τα γραπτά τους

  Όσοι θέλουν να γράψουν μυθιστόρημα, συλλογή διηγημάτων ή ποιήματα, είτε για να εκδοθούν, είτε για τον εαυτό τους και τους φίλους τους

  Όσοι θαυμάζουν συγκεκριμένους συγγραφείς, ποιητές και στιχουργούς και θέλουν να γράψουν σαν κι αυτούς

  Όσοι ήδη γράφουν σοβαρά και θέλουν να βελτιώσουν και να εξασκήσουν περισσότερο το ταλέντο τους

  Όσοι γράφουν ημερολόγιο και τους αρέσει

  Όσοι θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο που γράφουν

  Όσοι γράφουν γράμματα

  Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν να γράφουν

  Όσοι αγαπούν το να γράφουν από μόνοι τους

  Αυτοί που θέλουν να πειραματιστούν με τις λέξεις και είναι από 15 έως 105 χρονών

     Στο τέλος του εκπαιδευτικού κύκλου, αυτοί που το επιθυμούν, συμμετέχουν στην συγγραφή ενός βιβλίου με σκοπό την έκδοση!

Επόμενος κύκλος Εργαστηρίων Συγγραφικής Τέχνης στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

 Οκτώβριος 2006-Μάιος 2007

(Τηρείται σειρά προτεραιότητας)

      Επικοινωνήστε για Πληροφορίες κι Εγγραφές


               τηλ: 6944840749 - 2310794690


      e-mail επικοινωνίας: author@mariagousiou.gr & mariag@ttt.gr

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers