ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÅéêáóôéêÜ 

ÉáðùíéêÞ ÔÝ÷íç-Prints /Nihonga: Yokohama Taikan



                                          Genso Okuda: ΡυÜκι

                                 Πρüλογος-ΕισαγωγÞ

     ΞεκινÜ Ýνα ταξßδι, που δεν ξÝρω ειλικρινÜ ως που θα προλÜβω να φτÜσει κι Ýχει να κÜνει με την ΙαπωνικÞ ΤÝχνη ΖωγραφικÞς γενικÜ και ξεκινÜ, üχι απü την αρχÞ, üπως ßσως θα 'πρεπε -αλλÜ αυτü διορθοýται στη πορεßα και δεν με πολυνοιÜζει- αλλÜ απü Ýνα πολý καλü και βασικü σημεßο και λογικÜ θ' απλωθεß παντοý με τον καιρü. Μια σημαντικÞ τεχνοτροπßα κι Ýνας εξαßρετος καλλιτÝχνης σε αυτÞν, θαρρþ πως Þταν ü,τι Ýπρεπε να μας μπÜσει κÜπως στο σκεπτικü του θÝματος. Γι' αυτü και δεν θα πω πολλÜ, θα σας αφÞσω στη μαγεßα: ΙαπωνικÞ ζωγραφικÞ, Τεχνοτροπßα Νιχüγκα και καλλιτÝχνης ΓιοκοχÜμα ΤαúκÜν. Καλü ταξßδι.  Π. Χ.
________________________________



     Η Nihonga ( 日本 画 , "πßνακες ιαπωνικοý στιλ") εßναι ιαπωνικÜ Ýργα ζωγραφικÞς απü περßπου το 1900 και μετÜ που Ýχουνε κατασκευαστεß σýμφωνα με τις παραδοσιακÝς ιαπωνικÝς καλλιτεχνικÝς συμβÜσεις, τεχνικÝς κι υλικÜ. Ενþ βασßστηκε σε παραδüσεις Üνω των χßλιων ετþν, ο üρος επινοÞθηκε στη περßοδο Meiji της ΑυτοκρατορικÞς Ιαπωνßας, για να διακρßνει τÝτοια Ýργα απü Ýργα ζωγραφικÞς δυτικοý τýπου Þ Yōga ( 洋 画 ). Η þθηση για αναζωογüνηση της παραδοσιακÞς ζωγραφικÞς με την ανÜπτυξη ενüς πιο σýγχρονου ιαπωνικοý στιλ προÞλθε σε μεγÜλο βαθμü απü πολλοýς καλλιτÝχνες / διδασκÜλους, που Þταν οι: Shiokawa Bunrin, Kōno Bairei, Tomioka Tessai και κριτικοýς τÝχνης Okakura Tenshin και Ernest Fenollosa, που προσπÜθησαν να καταπολεμÞσουν τη σýγχυση του Meiji Japan με το δυτικü πολιτισμü δßνοντας Ýμφαση στους ΙÜπωνες τη σημασßα και την ομορφιÜ των εγγενþν ιαπωνικþν παραδοσιακþν τεχνικþν. Αυτοß οι δýο Üντρες Ýπαιξαν σημαντικοýς ρüλους στην ανÜπτυξη των προγραμμÜτων σπουδþν σε μεγÜλες σχολÝς τÝχνης κι ενθÜρρυναν ενεργÜ και τους νÝους καλλιτÝχνες.


 Kano Motonobu: Eight Views of the Xiao Xiang Rivers/Landscape of the Four Seasons


     Η Nihonga δεν Þταν απλþς συνÝχεια των παλαιüτερων ζωγραφικþν παραδüσεων. Σε σýγκριση με το Yamato-e, το εýρος των θεμÜτων διευρýνθηκε. ΕπιπλÝον, στυλιστικÜ και τεχνικÜ στοιχεßα απü διÜφορα παραδοσιακÜ σχολεßα, üπως το Kanō-ha, το Rinpa και το Maruyama Ōkyo συνδυÜστηκαν. Οι διακρßσεις που υπÞρχαν μεταξý των σχολεßων κατÜ την περßοδο Edo ελαχιστοποιÞθηκαν. Ωστüσο, σε πολλÝς περιπτþσεις οι καλλιτÝχνες Nihonga υιοθÝτησαν επßσης ρεαλιστικÝς τεχνικÝς ζωγραφικÞς της Δýσης, üπως η προοπτικÞ κι η σκßαση. Λüγω αυτÞς της τÜσης για σýνθεση, αν κι η Nihonga αποτελεß μια ξεχωριστÞ κατηγορßα, στις ετÞσιες ιαπωνικÝς εκθÝσεις Nitten, τα τελευταßα χρüνια, Ýχει γßνει üλο και πιο δýσκολο να γßνει Ýνας ξÝχωρος διαχωρισμüς εßτε σε τεχνικÝς εßτε σε υλικÜ, μεταξý Nihonga και Yōga. Ο καλλιτÝχνης Tenmyouya Hisashi (1966) ανÝπτυξε μια νÝα ιδÝα τÝχνης το 2001 με την ονομασßα Neo-Nihonga. Η Nihonga Ýχει τουλÜχιστον Ýνα καλλιτÝχνη σε üλο τον κüσμο. Σημαντικοß καλλιτÝχνες της που δεν εδρεýουν στην Ιαπωνßα εßναι ο Hiroshi Senju, Αμερικανοß καλλιτÝχνες üπως οι Makoto Fujimura, Judith Kruger και Miyuki Tanobe κι ο Ινδüς καλλιτÝχνης Madhu Jain. Ο ταúβανüς καλλιτÝχνης Yiching Chen διδÜσκει εργαστηριακÜ στο Παρßσι. Η Τζοýντιθ Κροýγκερ ξεκßνησε και δßδαξε το μÜθημα "Nihonga: Then and Now" στη ΣχολÞ του Ινστιτοýτου ΤÝχνης του ΣικÜγο και στη ΣαβÜννα, στο ΤμÞμα Πολιτιστικþν ΥποθÝσεων της Γεωργßας.



ΙÜπωνες ΚαλλιτÝχνες της  Νihonga  ανÜ περιüδους:

Περßοδος Meiji (1868-1912)

Hishida Shunsō              菱田春草           1874-1911
Kawai Gyokudō             川合玉堂           1873-1957
Maeda Seison                 前田青邨          1885-1977
Otake Chikuha               尾竹 竹坡         1878-1936
Shimomura Kanzan        村観山              1873-1930
Takeuchi Seihō              竹内栖鳳          1864-1942
Tomioka Tessai               富岡鉄斎          1837-1924
Uemura Shōen               上村松園           1875-1949
Yasuda Yukihiko             安田靫彦          1884-1978
Yokoyama Taikan    横山大観        1868-1958



Περßοδος Taishō  (1912-1926)

Hayami Gyoshū         速水御舟          1894-1935
Itō Shinsui                  伊東深水          1898-1972
Kaburaki Kiyokata     鏑木清方          1878-1972
Kawabata Ryūshi       川端龍子          1885-1966
Murakami Kagaku     村上華岳          1888-1939
Takehisa Yumeji         竹久夢二          1884-1934
Tsuchida Bakusen     土田麦僊           1887-1936


                                 Shoen Uemura; Φτερωτü Χιüνι

Περßοδος Shōwa (1926-1989)

Fuku Akino                 秋野 不矩          1908-2001
Dōmoto Inshō             堂本印象           1891-1975
Higashiyama Kaii       東山魁夷           1908-1999
Hirayama Ikuo           平山郁夫           1930-2009
Fumiko Hori                堀文子              1918-2019
Kataoka Tamako         片岡球子           1905-2008
Katō Eizō                     加藤栄三          1906-1972
Katō Tōichi                  加藤東              1916-1996
Kitazawa Rakuten       北澤楽天           1876-1955
Koizumi Junsaku         小泉淳作           1924-2012
Kobayashi Kokei         小林古径          1883-1957
Gakuryō Nakamura    中村 岳陵           1890-1969
Ogura Yuki                  小倉遊亀            1895-2000
Okuda Gensō               奥田元宋           1912-2003
Okumura Togyū          奥村土牛           1889-1990
Sugiyama Yasushi        杉山寧              1909-1993
Tanaka Isson                田中一村           1908-1977
Yamaguchi Kayō         山口華楊           1899-1984
Reiji Hiramatsu           平松 礼二          1941-
Tomohide Dote            土手朋英           1944-
Uchida Aguri               内田あぐり       1949-


                                Gyokudo Kawai: ΑνοιξιÜτικο ΣτÜλαγμα

Περßοδος Heisei (1989-2019)

Matsui Fuyuko    松井冬子                      1974-
Nishida Shun'ei   西田俊英                      1953-
Gotō Jin               後藤仁                          1968- 


                                         Atushi Uemura: Νεροκüτσυφας  

     Η Nihonga, Ýνας γενικüς üρος για τη παραδοσιακÞ ιαπωνικÞ ζωγραφικÞ, σημαßνει, κυριολεκτικÜ, ιαπωνικÞ ζωγραφικÞ. Τþρα σε κοινÞ χρÞση, αυτüς ο üρος δημιουργÞθηκε στη περßοδο Meiji, για να διακρßνει την ιαπωνικÞ ζωγραφικÞ απü την ελαιογραφßα δυτικοý τýπου. ¸τσι, η διÜκριση μεταξý ελαιογραφßας δυτικοý τýπου και nihonga εßναι, σε γενικÝς γραμμÝς, η διαφορÜ στα υλικÜ ζωγραφικÞς που χρησιμοποιοýνται. Ενþ μερικοß ισχυρßζονται πως οτιδÞποτε ζωγραφßζει Ιαπωνας εßναι nihonga, η διÜκριση με βÜση τα υλικÜ συνεχßζει να χρησιμοποιεßται. ΕικαστικÜ τþρα, προτιμþνται απαλÝς αποχρþσεις, η φýση, μακρυνÝς αποστÜσεις κι οι λεπτομÝρειες εξ αποστÜσεως με θÝματα καθημερινÜ αλλÜ και που ξεχωρßζουν.


                            Shiho Sakakibara: Λευκüς Ερωδιüς

     Ο üρος nihonga εßχε Þδη χρησιμοποιηθεß στη 10ετßα του 1880. Πριν απü τüτε, απü την αρχÞ της σýγχρονης περιüδου και μετÜ, οι πßνακες ταξινομÞθηκαν ανÜ σχολÞ: η σχολÞ Kanō, η σχολÞ Maruyama-Shijō κι η σχολÞ Tosa του yamato-e. Την εποχÞ που ιδρýθηκε η ΣχολÞ Καλþν Τεχνþν Τüκιο, το 1887, Üρχισαν να σχηματßζονται και να διοργανþνουν εκθÝσεις καλλιτεχνικοß οργανισμοß. ΜÝσω αυτþν, οι καλλιτÝχνες επηρÝασαν ο Ýνας τον Üλλον και τα προηγοýμενα σχολεßα συγχωνεýτηκαν και συνδυÜστηκαν. Με την επιρροÞ της δυτικÞς ζωγραφικÞς, η σημερινη nihonga εμφανßστηκε κι αναπτýχθηκε. ΣÞμερα, ωστüσο, οι τεχνικÝς, οι ευαισθησßες, η αισθητικÞ και τα στυλ που βασßζονται στην παρÜδοση αλλÜζουν με την εποχÞ. ΕπιπλÝον, το ερþτημα συνεχßζει να τßθεται σχετικÜ με το τß εßναι η nihonga κι αν η διÜκριση μεταξý nihonga και δυτικοý τýπου Ýχει κÜποια ισχý üσον αφορÜ την ζωγραφικÞ Ýκφραση.


                             Shimomura Kazan Yoroboshi: ΧρυσÜ Φýλλα

     Η Nihonga βασßζεται σε στυλ ζωγραφικÞς που Ýχουν εξελιχθεß για πÜνω απü χßλια χρüνια. Τα υλικÜ που χρησιμοποιοýνται εßναι επßσης παραδοσιακÜ στοιχεßα που αναπτýχθηκαν στη διÜρκεια αυτÞς της μακρÜς ιστορßας. Σε γενικÝς γραμμÝς, το υποστÞριγμα εßναι χαρτß, μετÜξι, ξýλο Þ γýψος, μελÜνι sumi, ορυκτÝς χρωστικÝς ουσßες, λευκü γοφοýνα (μια λευκÞ χρωστικÞ ουσßα που κατασκευÜζεται απü κονιοποιημÝνα θαλασσινÜ κοχýλια), υλικÜ χρωματισμοý των ζþων Þ λαχανικþν κι Üλλες φυσικÝς χρωστικÝς, με nikawa, μια ζωικÞ, ως κüλλα. Ο χρυσüς κι Üλλα μÝταλλα (σε φýλλα χρυσοý κι Üλλες μορφÝς) ενσωματþθηκαν επßσης αποτελεσματικÜ στους πßνακες. ΑυτÜ τα υλικÜ δεν εßναι εýκολα στη χρÞση. Η γνþση των απαραßτητων τεχνικþν απαιτεß σημαντικü χρüνο κι αποφασιστικüτητα. Οι καλλιτÝχνες συνεχßζουν να τα χρησιμοποιοýν, επειδÞ το στυλ nihonga που προκýπτει ταιριÜζει στα φυσικÜ χαρακτηριστικÜ της Ιαπωνßας και στην ιαπωνικÞ αισθητικÞ της συναßσθησης και πνευματικÝς ιδιüτητες. Η σýγχρον Nihonga υπÞρξε το στÞριγμα της Γκαλερß Dillon της ΝÝας Υüρκης. Βασικοß καλλιτÝχνες απü τη χρυσÞ εποχÞ της μεταπολεμικÞς Nihonga απü το 1985 ως το 1993 μ' Ýδρα το ΠανεπιστÞμιο Τεχνþν του Τüκιο Ýχουνε δημιουργÞσει παγκüσμιους καλλιτÝχνες που η εκπαßδευση στη Nihonga Ýχει χρησιμεýσει ως ßδρυμα. Οι Takashi Murakami, Hiroshi Senju, Norihiko Saito, Chen Wenguang, Keizaburo Okamura και Makoto Fujimura εßναι οι κορυφαßοι καλλιτÝχνες που εκθÝτουν παγκοσμßως, üλοι προÝρχονται απü το διακεκριμÝνο πρüγραμμα διδακτορικοý επιπÝδου στο ΠανεπιστÞμιο Τεχνþν του Τüκιο. Οι περισσüτεροι απü αυτοýς τους καλλιτÝχνες εκπροσωποýνται απü την Dillon Gallery.


                              Shiho Sakakibara: White Eye & Plum Blossoms

     Η Nihonga συνÞθως εκτελεßται σε washi (ιαπωνικü χαρτß) Þ eginu (μετÜξι), χρησιμοποιþντας πινÝλα. Οι πßνακες μπορεß να εßναι μονüχρωμοι Þ πολýχρωμοι. Αν μονüχρωμοι, χρησιμοποιεßται συνÞθως sumi (κινεζικÞ μελÜνη) απü αιθÜλη αναμεμιγμÝνη με κüλλα απü ψαροκüκαλο Þ γενικÜ κÜτι ζωικü. Α
ν εßναι πολýχρωμες, οι χρωστικÝς ουσßες προÝρχονται απü φυσικÜ συστατικÜ: μÝταλλα, κοχýλια, κορÜλλια, ακüμη και ημιπολýτιμους λßθους üπως μαλαχßτης, αζουρßτης και κιννÜβαρη. Οι πρþτες ýλες κονιοποιοýνται σε 16 διαβαθμßσεις απü υφÝς λεπτοý Ýως αμμþδους κüκκου. ¸να διÜλυμα δερματικÞς κüλλας, που ονομÜζεται nikawa, χρησιμοποιεßται ως συνδετικü υλικü για αυτÝς τις ποýδρες σε σκüνη. Και στις δýο περιπτþσεις, χρησιμοποιεßται νερü. Ως εκ τοýτου, η nihonga εßναι στην πραγματικüτητα Ýνα μÝσο με βÜση το νερü. Το Gofun (κονιοποιημÝνο ανθρακικü ασβÝστιο που παρασκευÜζεται απü σκληρυμÝνα στρεßδια, μýδια Þ üστρακα) εßναι Ýνα σημαντικü υλικü που χρησιμοποιεßται στη nihonga. ΔιαφορετικÜ εßδη gofun χρησιμοποιοýνται ως υπüστρωμα, για υποβαφÞ κι ως λευκü χρþμα. ΑρχικÜ, η nihonga παρÞχθη για αναρτημÝνα ρολÜ (kakemono), χειροκßνητα (emakimono), συρüμενες πüρτες (fusuma) Þ πτυσσüμενες οθüνες (byōbu). Ωστüσο, τα περισσüτερα παρÜγονται τþρα σε χαρτß τεντωμÝνο πÜνω σε ξýλινα πÜνελ, κατÜλληλα για κορνßζες. Οι πßνακες Nihonga δεν χρειÜζεται να τοποθετοýνται κÜτω απü γυαλß. Εßναι αρχεßο για χιλιÜδες χρüνια. Στη μονüχρωμη Nihonga, η τεχνικÞ εξαρτÜται απü τη διαμüρφωση των τüνων μελανιοý απü πιο σκοýρα Ýως ελαφρýτερα για να αποκτÞσετε μια ποικιλßα σκιþν απü σχεδüν λευκü, Ýως γκρι τüνους σε μαýρο και περιστασιακÜ σε πρασινωποýς τüνους για να αντιπροσωπεýσετε δÝντρα, νερü, βουνÜ Þ φυλλþματα. Στο πολýχρωμο Nihonga, δßνεται μεγÜλη Ýμφαση στην παρουσßα Þ την απουσßα περιγραμμÜτων. ΣυνÞθως τα περιγρÜμματα δεν χρησιμοποιοýνται για απεικονßσεις πουλιþν Þ φυτþν. ΠεριστασιακÜ, πλýσεις και στρþσεις χρωστικþν χρησιμοποιοýνται για να παρÝχουν αντßθετα αποτελÝσματα, και ακüμη πιο συχνÜ, χρυσü Þ ασημß φýλλο μπορεß επßσης να ενσωματωθεß στον πßνακα.


                                          Katsuda Testsu: Evening

ΥποστηρικτικÜ: Silk (kinu): Οι πßνακες απü μετÜξι εßναι γνωστοß ως kinue Þ kenpon. Το μετÜξι εßναι Ýνα απü τα πιο σημαντικÜ υλικÜ υποστÞριξης που χρησιμοποιοýνται στη nihonga. Η υφÞ του μεταξιοý, εξαιρετικü υλικü για τη βαφÞ, επιτρÝπει μια ποικιλßα εφÝ μÝσω, για παρÜδειγμα, της εφαρμογÞς χρωμÜτων Þ μεταλλικþν φýλλων στο πßσω μÝρος του στηρßγματος του μεταξιοý.
Χαρτß (washi); Οι πßνακες σε χαρτß εßναι γνωστοß ως shihon. Το χαρτß εßναι, μαζß με μετÜξι, Ýνα απü τα πιο σημαντικÜ υλικÜ στÞριξης που χρησιμοποιοýνται στη nihonga. Το χαρτß Ýχει μεγαλýτερη διÜρκεια ζωÞς απü Üλλα υλικÜ στÞριξης κι εýκολο στη χρÞση. ΠαραμÝνει Ýτσι το βασικü υλικü για τη nihonga σÞμερα.


                              Kansetsu Hashimoto: ΑνοιξιÜτικο Καλοκαßρι

ΧρωστικÝς ουσßες: ΟρυκτÝς χρωστικÝς ουσßες (iwaenogu): ΑυτÝς οι χρωστικÝς παρÜγονται με Üλεση φυσικþν ορυκτþν. Το μÝγεθος των σωματιδßων καθορßζει τη σκιÜ του παραγüμενου χρþματος. ΤÝτοιες χρωστικÝς μποροýν επßσης να ψηθοýν για να αλλÜξουν το χρþμα τους. Η κüλλα Nikawa χρησιμοποιεßται ως κüλλα.
Suihi-enogu: ΣυνηθισμÝνο χþμα Þ Üργιλος χρησιμοποιεßται για την παραγωγÞ αυτþν των χρωστικþν, που συχνÜ εßναι κßτρινα Þ κüκκινα σε απüχρωση. Η κüλλα Nikawa χρησιμοποιεßται ως κüλλα.
Gofun: Το Üριστης ποιüτητας gofun, μια λευκÞ χρωστικÞ, που χρησιμοποιεßται τþρα στην Ιαπωνßα εßναι φτιαγμÝνο απü φυσικÜ κελýφη στρειδιþν. Ο üρος αρχικÜ αναφÝρεται στο λευκü μüλυβδο, που εισÞχθη απü τη Κßνα στη περßοδο ΝÜρα (8ος αι.). Ωστüσο, απü τη περßοδο Muromachi (14ος-16ος αι.), Ýχει χρησιμοποιηθεß γενικÜ. Η κüλλα Nikawa χρησιμοποιεßται ως κüλλα.


                            Uemura Shoen: Χορεýτρια του Νο Σε Πρελοýδιο

ΥλικÜ χρωματισμοý (senryō): ΑυτÜ τα φυσικÜ χρþματα προÝρχονται απü ζωικÞ Þ φυτικÞ ýλη και χρησιμοποιοýνται ως χρωστικÝς ουσßες. ΜερικÜ δεν μποροýν να χρησιμοποιηθοýν ως χρωστικÝς ουσßες χωρßς τροποποßηση. Στη περßπτωση αυτÞ, το gofun Þ ο ασβÝστης χρησιμοποιεßται για την απορρüφηση των χρωμÜτων και τη παραγωγÞ χρωστικþν.
ΜελÜνι Sumi: ΦτιαγμÝνο σε ανÜμιξη με κüλλα nikawa, στη συνÝχεια τοποθετεßται σε ξýλινο καλοýπι κι αφÞνεται να στεγνþσει σε μορφÞ ραβδιοý. Για να το χρησιμοποιÞσετε, τοποθετεßτε νερü σε μια πÝτρα μελανιοý Þ σουζοýρι και το ραβδß sumi τρßβεται πÜνω του για να παραχθεß το υγρü μελÜνι.
Μεταλλικü φýλλο και μπογιÜ (haku και dei): ΜÝταλλα üπως χρυσüς, ασÞμι Þ πλατßνα κτυπιÝται ως üτου εßναι εξαιρετικÜ λεπτÝς για την παραγωγÞ μεταλλικοý φýλλου. Οι παραδοσιακÝς τεχνικÝς περιλαμβÜνουν προσÜρτηση του μεταλλικοý φýλλου üπως στον πßνακα και την κοπÞ του σε λεπτÝς λωρßδες (noge) Þ τη κονιοποßηση σε μια κοκκþδη κατÜσταση σαν Üμμο και τη διασπορÜ στο επßπεδο της εικüνας (sunago). Το μεταλλικü φýλλο σε μορφÞ σκüνης ονομÜζεται dei και διατßθεται σε διÜφορους τýπους, ανÜλογα με το μÝταλλο που χρησιμοποιεßται. ΜεταλλικÜ φýλλα, λωρßδες Þ κüκκοι Þ σκüνη εßναι üλα συνδεδεμÝνα με κüλλα nikawa.


                                  Hashimoto Gaho Getsuya Sansui

Κüλλες: Nikawa: Μια ζελατßνη που παρασκευÜζεται με βρασμü κι εξαγωγÞ πρωτεúνþν απü δÝρματα κι οστÜ ζþων και ψαριþν, Ýχει χρησιμοποιηθεß απü καιρü ως κüλλα. ΕπειδÞ οι χρωστικÝς ουσßες που χρησιμοποιοýνται στη nihonga δεν Ýχουν συγκολλητικÞ αντοχÞ, απαιτεßται η χρÞση της nikawa για να τα στερεþσει στην επιφÜνεια του πßνακα. Οι 2 τýποι που χρησιμοποιοýνται συνÞθως εßναι το shika nikawa (βιομηχανικÜ επεξεργασμÝνο απü δÝρμα αγελÜδας, οστÜ και τÝνοντες) και sanzenbon (που κατασκευÜζονται με το χÝρι, απü τα ßδια υλικÜ). Με πολý nikawa, η χρωστικÞ θα τεßνει να σπÜσει. Με πολý λßγο, θα τεßνει να ξεφλουδßσει.


                                              Kobayashi Kokei: Φροýτα

Εργαλεßα: Βοýρτσες Fude και hake: Οι βοýρτσες εßναι εξαιρετικÜ σημαντικÜ εργαλεßα για τη δημιουργßα γραμμþν και περιοχþν χρþματος. η χρÞση τους Ýχει μεγÜλο αντßκτυπο στην προκýπτουσα ζωγραφικÞ. Εßναι κατασκευασμÝνα απü μια ποικιλßα υλικþν και μορφþν που ταιριÜζουν σε συγκεκριμÝνες εφαρμογÝς. Οι περισσüτερες χρησιμοποιοýν τρßχες ζþων.




                   Kano Motonobu: Eight Views of the Xiao Xiang Region


========================


                                   ΓιοκοχÜμα ΤαúκÜν


                                ΓιοκοχÜμα ΤαúκÜν: Μετεμψýχωση



     Ο Yokoyama Taikan ( 横山 大 観  2 ΝοÝμβρη 1868 - 26 Φεβρουαρßου 1958) Þταν το ψευδþνυμο μιας σημαντικÞς προσωπικüτητας στην ιαπωνικÞ ζωγραφικÞ πριν απü τον Β' Παγκ. Πüλ. Εßναι αξιοσημεßωτος που συνεισÝφερε στη δημιουργßα της ιαπωνικÞς τεχνοτροπßας Nihonga. Το πραγματικü του üνομα Þταν Sakai Hidemaro.

     
                                    Τοπßο Απü Το ΜουσÜχι                           

     ΓεννÞθηκε στη πüλη Μßτο, νομüς ΙμπαρÜκι, ως ο μεγαλýτερος γιος του ΣακÜι Σουτεχßκου, μιας πρþην οικογÝνειας ΣαμουρÜι εκεß. ΥιοθετÞθηκε στην οικογÝνεια της μητÝρας του, απü την οποßα πÞρε το επþνυμο Yokoyama. Με την οικογÝνειÜ του, μετακüμισε στο Τüκιο το 1878. Σποýδασε στο Tōkyō Furitsu Daiichi Chūgakkō (ΓυμνÜσιο Hibiya) κι ενδιαφερüταν για την αγγλικÞ γλþσσα και την ελαιογραφßα δυτικοý στυλ. Αυτü τον οδÞγησε να μελετÞσει μολýβι με Ýναν ζωγρÜφο, τον Watanabe Fumisaburo. Σποýδασε επßσης σε Ýναν απü τους σπουδαßους ζωγρÜφους της εποχÞς, τον Kanō Hgai, που Þταν διευθυντÞς της σχολÞς Kanō. Το 1889, γρÜφτηκε στην Α' τÜξη αποφοßτησης του Tōkyō Bijutsu Gakkō (προκÜτοχο του Εθνικοý Πανεπιστημßου Καλþν Τεχνþν και ΜουσικÞς του Τüκιο), που μüλις εßχε ανοιξει ο Okakura Kakuzō (γνωστüς κι ως Okakura Tenshin). Εκεß σποýδασε υπü τον καλλιτÝχνη Kanō Hashimoto Gahō. Αρκετοß απü τους συμμαθητÝς του αργüτερα Ýγιναν διÜσημοι καλλιτÝχνες: Hishida Shunsō, Shimomura Kanzan και Saigō Kogetsu.



     ΜετÜ την αποφοßτησÞ του, πÝρασε Ýνα χρüνο διδÜσκοντας στο Kyōto Shiritsu Bijutsu Kōgei Gakkō (προκÜτοχο του Πανεπιστημßου Τεχνþν του Κιüτο) στο Κιüτο, μελετþντας βουδιστικÞ ζωγραφικÞ. Εκεßνη την εποχÞ, Üρχισε να χρησιμοποιεß το ψευδþνυμü του Τaikan. ΕπÝστρεψε στο Τüκιο το 1896 ως επßκουρος καθηγητÞς στο Tōkyō Bijutsu Gakkō. ΠαραιτÞθηκε απü τη θÝση μüλις Ýν Ýτος μετÜ, üταν ο μÝντορÜς του, Okakura, αναγκÜστηκε να παραιτηθεß για πολιτικοýς λüγους και π´γε μαζß του να βοθÞσει στην ßδρυση της ΙαπωνικÞς Ακαδημßας Καλþν Τεχνþν (Nihon Bijutsuin). ΜετÜ το θÜνατο της συζýγου του, ταξßδεψε πολý στο εξωτερικü, στη Καλκοýτα, ΝÝα Υüρκη, Βοστþνη, Λονδßνο, Βερολßνο και Παρßσι.


                                            ΚερασιÝς Τη Νýχτα

     Το 1914, μετÜ την απομÜκρυνσÞ του απü την ¸κθεση Καλþν Τεχνþν Bunten που χρηματοδοτÞθηκε απü το Υπουργεßο Παιδεßας, ο ΓιοκογιÜμα επικεντρþθηκε στην επανεκκßνηση της ΙαπωνικÞς Ακαδημßας Καλþν Τεχνþν, που εßχε κλεßσει μετÜ το θÜνατο του Okakura Kakuzō το 1913. Οι ετÞσιες εκθÝσεις της, με συντομογραφßα Inten, Ýγινε Ýνα απü τα πιο σημαντικÜ, μη κυβερνητικÜ προγρÜμματα για νεαρÜ ταλÝντα. ¸νας απü τους κýριους χορηγοýς του Taikan αυτÞ την εποχÞ Þταν ο Ýμπορος μεταξιοý και προστÜτης της τÝχνης Hara Tomitarō. Η επιρροÞ του στο πανεπιστÞμιο Þταν ισχυρÞ ακüμη και σε Üλλους δημιουργικοýς τομεßς. ΜεγÜλωσε, για παρÜδειγμα, τον Hakuo Iriyama, που εκπαιδεýτηκε σε Ýναν καλλιτÝχνη βερνικιοý, που ανÝπτυξε πρωτüτυπες τεχνικÝς ζωγραφικÞς κι εκτýπωσης που βασßζονται σε τεχνικÝς ξηρÞς και χρωματισμÝνης λÜκας.



     Ο Taikan εßχε μεγÜλη επιρροÞ στην εξÝλιξη της τεχνοτροπßας Nihonga, Ýχοντας απομακρυνθεß απü την παραδοσιακÞ μÝθοδο γραμμικÞς σχεδßασης. Μαζß με τον Hishida Shunsō, ανÝπτυξε Ýνα νÝο στυλ, εξαλεßφοντας τις γραμμÝς και συγκεντρþνοντας τη προσοχÞ σε μαλακÜ, θολÜ πολýχρωμα μοτßβα. Ενþ τα Ýργα του Yokoyama Ýτειναν να παραμÝνουν πιστÜ γενικÜ στο παραδοσιακü σχολικü στυλ Rinpa, πειραματßστηκε με διÜφορες τεχνικÝς που δανεßστηκε απü τις μεθüδους ζωγραφικÞς της Δýσης. Ωστüσο, μια τÝτοια αιχμÞ τεχνικÞς επικρßθηκε σοβαρÜ απü Üλλους παραδοσιακοýς ζωγρÜφους. Το ýφος του, που ονομÜστηκε Μουροý-ται (θολü στυλ, το οποßο σÞμερα απεικονßζει ακριβþς τον χαρακτÞρα της ζωγραφικÞς του), σÞμαινε την Ýλλειψη ενÝργειας και ζωτικüτητας σαρκαστικÜ. Αργüτερα στρÜφηκε σχεδüν αποκλειστικÜ σε μονüχρωμες ζωγραφιÝς μελανιοý κι Ýγινε γνωστüς για τη κυριαρχßα του στους διÜφορους τüνους και τις αποχρþσεις του μαýρου. ΟρισμÝνα απü τα Ýργα του Ýχουνε χαρακτηριστεß ως ΣημαντικÞ ΠολιτιστικÞ Ιδιοκτησßα απü τον Οργανισμü Πολιτιστικþν ΥποθÝσεων. Το ταξßδι του στη Καλκοýτα το 1902, Þταν εξαιρετικÜ σημαντικü για την εξÝλιξη του παγκüσμιου μοντερνισμοý, καθþς εßχε σαν αποτÝλεσμα μια σημαντικÞ ανταλλαγÞ τεχνικÞς και μοτßβου με τον σημαντικü πρþιμο Ινδü ΜοντερνιστÞ Rabindranath Tagore (ΡαμπιντρÜναθ Ταγκüρ, γνωστü σε μας, σαν ποιητÞ, συγγραφÝα και ζωγρÜφο).


                                               To Φοýτζι Με Γερανοýς

     Στην εποχÞ πριν απü τον Β' Παγκ. Πüλ., στÜλθηκε στην Ιταλßα απü την ιαπωνικÞ κυβÝρνηση ως επßσημος εκπρüσωπος της ιαπωνικÞς καλλιτεχνικÞς κοινüτητας. ΕπειδÞ ο δÜσκαλüς του Okakura Tenshin Þταν εθνικιστÞς (γνωστüς κι ως πιστüς μελετητÞς της εποχÞς Meiji), ο Taikan επηρεÜστηκε σε μεγÜλο βαθμü απü τις σκÝψεις του. ΚατÜ συνÝπεια, χρησιμοποßησε επανειλημμÝνα το ¼ρος Φοýτζι ως μοτßβο των ζωγραφικþν του Ýργων και μÜλιστα τα παρουσßασε στην αυτοκρατορικÞ οικογÝνεια. Στη διÜρκεια του ΠολÝμου, δωρßζει τα κÝρδη του απü τις πωλÞσεις των Ýργων ζωγραφικÞς του στον εθνικü στρατü κι αυτü οδÞγησε στην ανÜκρισÞ του, που κατηγορεßται ως ýποπτος εγκληματßας πολÝμου απü το GHQ. Το 1935, διορßστηκε στην ΑυτοκρατορικÞ Ακαδημßα Τεχνþν (πρüδρομος της ΙαπωνικÞς Ακαδημßας ΤÝχνης) και το 1937, Þταν Ýνας απü τους πρþτους που τους απονεμÞθηκε το ΜετÜλλιο του ΤÜγματος Πολιτισμοý üταν ιδρýθηκε το 1937. Του απονεμÞθηκε επßσης το ΜετÜλλιο του ΤÜγματος του ΑνατÝλλοντος ¹λιου, πρþτης κατηγορßας.


                              To Google-Doodle Για τον ΓιοκοχÜμα ΤαúκÜν


                                                       Qu Yuan

     Στις 26 ΦλεβÜρη 1958, ο Yokoyama Taikan πÝθανε στο Τüκιο σε ηλικßα 89 ετþν. το πρþην σπßτι του εßναι πλÝον ανοιχτü στο κοινü ως το Μουσεßο Μνημεßων Yokoyama Taikan. Ο εγκÝφαλüς του διατηρεßται σε φορμαλδεàδη στην ΙατρικÞ ΣχολÞ του Πανεπιστημßου του Τüκιο. Σαν Φüρο τιμÞς, στις 2 ΝοÝμβρη 2011, η Google γιüρτασε τα 143α γενÝθλιÜ του με Ýνα Google Doodle. ΑρκετÜ απü τα Ýργα του Ýχουν επιλεγεß απü την ιαπωνικÞ κυβÝρνηση για να εμφανßζονται σε αναμνηστικÜ γραμματüσημα: 1967: Snowy Peak with Cranes (1958), στο πλαßσιο του εορτασμοý του Διεθνοýς Τουριστικοý ¸τους, τþρα εßναι στο Yokoyama Taikan Memorial Museum, Τüκιο, 1983: Muga (1896), ως μÝρος της σειρÜς Modern Art, που βρßσκεται τþρα στο Εθνικü Μουσεßο του Τüκιο, 1985: Νυχτερινü ζεýγος γραμματοσÞμων Sakura (1929) για την 50Þ επÝτειο του Radio Japan, τþρα στο Μουσεßο ΤÝχνης Okura, Τüκιο.


                                       Ο ΤÜφος Του


                                      Το ¼ρος Φοýτζι


                   Φθινοπωρινü φεγγÜρι πÜνω απü τη λßμνη Ντονγκτßνγκ


                                             Το Βουνü ΠενγκλÝ


                                   Απογευματινü χιüνι στον ποταμü


                       Η ΙερÞ ΚορφÞ Του Τσιτσιμποý ¸να ΑνοιξιÜτικο Πρωι


                                           Ρυμουλκþντας Μια ΒÜρκα


                                                           Αθωüτητα


                                                    Νüτια ΘÜλασσα


                                      Ορεινü χωριü μετÜ τη καταιγßδα


                              ΝυχτερινÞ βροχÞ στον ΖιÜο και τον ΖιÜνγκ


                              ΑπογευματινÞ καμπÜνα σε μακρυνü ναü


                                            Ψαροχþρι στο φως του δειλινοý


                                    Σýννεφα και πανιÜ στην αντßπερα üχθη

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers