ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Åñ. Ëïãïôå÷íßá 

Arelis: Åñùôïíïìéêüí (ÁíáìíÞóåéò Ìéáò ÐáñáêìéáêÞò ÆùÞò)

   Βιογραφικü

     O ΕλευθÝριος ¢ρελης (κατÜ κüσμον ΕλευθÝριος Παπαδüπουλος) γεννÞθηκε στην ΑθÞνα στις 30 Ιουλßου 1979. Σποýδασε φιλοσοφßα (1998-2003) και ιστορßα- αρχαιολογßα [2005-2010] στη ΦιλοσοφικÞ ΣχολÞ Αθηνþν. ΕργÜστηκε ως πολιτιστικüς διαχειριστÞς  κι επιμελητÞς εικαστικþν εκθÝσεων στον δÞμο Χολαργοý. ¢ρθρα του για τη μοντÝρνα ελληνικÞ, ευρωπαúκÞ κι αμερικανικÞ  τÝχνη Ýχουν δημοσιευθεß στη free press εφημερßδα του ΠειραιÜ "Pass to port" υπü την διεýθυνση της ΕλÝνης ΒλÜμη, στο ηλεκτρονικü περιοδικü "Urban Style Magazine" υπü την διεýθυνση του ΜιχÜλη ΜειμÜρογλου  και στη προσωπικÞ του ιστοσελßδα ΑρελÞς. ¸ργα του υπÜρχουν επßσης και στις ιδιωτικÝς συλλογÝς του ΣτÝλιου Γκαρßπη, του Ματßας Γκüυβαρτς, του ΜιχÜλη Ρωμανοý και του Νοσοκομεßου Σωτηρßα.
     Ζει κι εργÜζεται στην ΑθÞνα.

ΣυγγραφικÞ δραστηριüτητα:

2003:"¸κθεση Ορθüδρομης Αναδρομßας" (Το θαýμα του μÞνα των θεþν
                                  ΠοιητικÞ σýνθεση)

2004-5: "Ο Υπερπολιτικüς" (Η αψßδα του τετραγþνου/Το μανιφÝστο ενüς  αναρχικοý/Οι ουτοπßες ενüς ιδεαλιστÞ. Θεατρικü Ýργο)

2006: "Ερωτονομικüν" (ΑναμνÞσεις μιας παρακμιακÞς ζωÞς
                         ΜυθιστορηματικÞ επιστολογραφßα)

2007: "Μεταξý Ενδοκοσμικοý & Υπερβατικοý" (Λüγος δαιμονικüς
                                         Θεατρικü Ýργο)

2008: "ΗλιογÜβαλος"                (Θεατρικü Ýργο)
          "ΝÝα Υüρκη–Ολυμπßα"   (Θεατρικü καλλιτεχνικü ποßημα)

2009: "Ο Ερημßτης"                           (Ποßημα)
         "Κüμοδος"                         (Θεατρικü Ýργο)
2010: "Ο Αιδοιοφαλλικüς Μανδραγüρας" (Λüγος περß ερωτοδßνης.
                                              Μονüπρακτο)

2011: "ΑλÝξανδρος"                   (Θεατρικü Ýργο)

ΜεταφραστικÞ δραστηριüτητα:

Αdunis (ΛατÜκια, Συρßα, 1/1/1930),
John Pepper Clark (ΙγιÜου, Νιγηρßα, 6/4/1935),
Bei Dao (Πεκßνο, Κßνα, 2/8/1949 - ),
Peter Handke (Γκρßφεν, Αυστρßα, 6/12/1942 - ),
Jaan Κaplinski (Ταρτοý, Εσθονßα, 22/1/1941 - ),
Eduardo Sanguinetti [ΓÝνοβα, 9/12/1930 ΓÝνοβα, Ιταλßα, 18/5/2010),
Jesper Svenbro (Λαντσκρüνα, Σουηδßα, 10/3/1944 - ),
Tomas Transtromer (Στοκχüλμη, Σουηδßα, 15/4/1931 - ),
Κo Un (ΓκουνσÜν, Νüτιος ΚορÝα, 8/1/1933 - ),
Αdam Ζagaziewski (Λβoφ, Ουκρανßα, 21/6/1945 - ).
  
ΕικαστικÝς εκθÝσεις:

2008: "Why Noam Chomsky should be the next American president/Ο βασιλεýς φιλüσοφος",
         "ΘερινÞ ισημερßα", Πνευματικü KÝντρο ΔÞμου Χολαργοý.

2009: "¸κθεση ορθüδρομης αναδρομßας" (σε ψηφιακÞ μορφÞ)
          "Δημιουργþ, Üρα υπÜρχω", ΚÝντρο Σýγχρονης ΤÝχνης Θεσσαλονßκης, Κρατικü Μουσεßο  Σýγχρονης ΤÝχνης, Θεσσαλονßκη.
          "Φüρος τιμÞς στον ΑνδρÝα Εμπειρßκο" (ΩδÞ στην ηδονÞ)
          "Αrt for more" (ΤÝχνη χωρßς διακρßσεις) Αrt house, ΓκÜζι, ΑθÞνα

2010
:  "Επιδιüρθωση"

           "¢νθρωποι-χρþμα-σßδερο", ΠÝραμα.
           "ΕλιÜ", Athens fine arts festival 2010, ΑθÞνα.
           "Oι συνεδρßες της γραμματικÞς", ContACT 2Abnormal
              Cocreation Festival 2010, Θεσσαλονßκη

2011:   "Eυημερßα" ΠÝραμα.
           "The one who has the biggest cock wins them all"
              ContACT Festival 2011, Θεσσαλονßκη.

Στοιχεßα Επικοινωνßας: 
  
ARELIS  (Phone number: +00 30 210-7014156)
VOUTSINA 42 STREET,
ZIP CODE 116 32,
ATHENS, GREECE.

http://www.arelis.gr/  elarelis5@gmail.com    elarelis2@gmail.com

 -------------------------------------

Ερωτονομικüν (AναμνÞσεις Μιας ΠαρακμιακÞς ΖωÞς)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1

Damien Adaleux προς Cesare Nerval                    10-7-1997, Παρßσι
                                                         
ΑγαπητÝ Cesare,

     ¼ταν ο μικρüς κι ο μεγÜλος δεßκτης του ρολογιοý σÞμανε καθÝτως στο Νüτο, η Lusy-Aurora εγÝρθη απü το ανοικτü βιβλßο με το Üρμα της -το οποßο ξεφυλλßζαμε στην μÜχη μας για το ποιος θα σηκþσει την παλÜμη- ως προσβεβλημÝνος üνος, που εκτυπÞθη σφοδρþς στα πισινÜ απü τον υποθετικü αφÝντη της. Τα ζþα δε γνωρßζουνε διαπραγματεýσεις. Αναγνωρßζουνε πρακτικÝς που εßναι μεταφραστικÝς ως ηγετικÝς Þ συναδελφικÝς.
     ΚÜθε απüπειρα να καλλιεργÞσω το μοναδικü üνομα που θα Ýπρεπε στη καρδιÜ της να κατοικοεδρεýει λüγω ταχýτητος κεκτημÝνης στη λεωφüρο των αισθÞσεων της, Üκαρπη απÝβη. Μα üσο πιο Ýντονα βιþνεις την ηδονÞ, τüσο κεßνη εßναι με αυτοματισμü εξαûλωμÝνη. ¸μεινα Ýνας Βενεδικτßνος Μοναχüς με το ραβδß μου διαγþνιο πορφυρü, να λÜβω τον τßτλο του ιδρυτÞ της μικρÞς της πολιτεßας αποτυχþν, αφοý Þτανε Üνυδρη η ΙπποκρÞνη που τρυποýσα. ΝικÞτρια στρατηλÜτης η Αγßα Σοφßα.
     Επüπτευα το δÜπεδο του Ουρανοý ως Ýνας ΑδÜμ δßχως φυλλþματα κι αμαρτßα. ¼πως η σχολικÞ ζωÞ εν μονοχρωμßα. Αυτü το υπüμνημα τον μαýρο ßππο μου Ýστρεψε στο αδρÜχτι της αναδßφησης της πρωτοτυπßας.
     Βιþνεται πÜντα κατÜ κρÜτος η εκθρüνιση μετÜ την επßγνωση της και απü του νου Ýπεται τις βυθßσεις και ερωταποκρßσεις. ¼μως στα καλÝσματα μου αντιδρÜσεις δεν αναζητοýσα, παρÜ μüνον Ýνα παραισθησιογüνο, για να τα ρßξω με την σφενδüνη μου, πßσω απü τα κÜστρα της ΛÞθης που πολιορκοýσα.
Το Ýπραξα ανυπερθÝτως. Τηλεομßλησα στο μικρü μου κανßς, τον Ζερεμß. Απü τον Ολýμπιο μου οßκο εκεßνο το διÞμερο της ανÜπαυλας, απουσßαζε ο Κρüνος. Η ΡÝα οýτως Þ Üλλως, αφοý οι δρüμοι τους προ πολλοý εßχανε χωρßσει. Η ΑμÜλθεια μου Þτανε νεκρÞ. ΑπεγνωσμÝνος για τον αναβιβασμü του ýψους μου, το ΓÜλα της αποζητοýσα, üπως Ýνα δενδρýλλιο με λεπτοφυεßς ρßζες, Ýτοιμες να σπÜσουν απü καταπατητÝς που τα χÜδια του ΠαμφεγγÞ ¹λιου και του ΑποκαθαρμÝνου Ποσειδþνος Ýχει ως μοναδικÞ σανßδα σωτηρßας για την ανατροπÞ του εýλογου και την εγκαθßδρυση της εξαßρεσης του κανüνα.
     Το μαýρο γρασßδι στο πρüσωπο του Ζερεμß Ýνα φÜντασμα, οι βüστρυχοι του σιταρÝνιοι και με ταινßα αρχαúκÞ üπως του ΜουσηγÝτη καλλωπισμÝνοι, τα μÜτια του η βαθιÜ απüχρωση και η τιμÞ του Κορινθιακοý Κüλπου ταυτοχρüνως, τα αυτιÜ του επÜξια ενüς Πανüς...
     ¸νας υπερκüσμιος Üγγελος που συνδýαζε τη διÜσπαση και τη συνÝνωση των ατüμων του ανθρþπινου πυρÞνα για την κατανüηση του Κýκλου και της ΙδÝας. ΘÝλησε να παßξει λýρα στου παντελονιοý μου τον Κορυδαλλü, þστε κÜθε επιφÜνεια μου ν' αφουγκρασθεß τοýτη τη συγχορδßα, ως μια Οντüτητα ιδιαßτερη που απαιτοýσε σÝβας κι ειδωλολατρßα.
     Του εßπα να καθßσει στη καρÝκλα þστε την αληθινÞ ακεραýνωτÞ του φýση να δω. ¸βαλα το ραδιüφωνο ν' αγγßζει μελωδßες. Επιζητοýσα τη συνενοχÞ. Για μÝνα Þτανε κÜτι το αδιανüητο μια λýρα δßχως συμφωνικÞ ορχÞστρα.
     Επειγüντως τους χιτþνες του, τους υπεξαßρεσα γιατß Þμουνα Ýνας γÜτος πεινασμÝνος απü γÜλα, για σαρÜντα ημÝρες και κÜθε νýχτα. Μα ο καýσωνας της ψυχÞς μου μετÝτρεψε την πεßνα σε δßψα κι εμÝνα σε σκýλο που Þθελε να γαλουχηθεß απü κÜθε σπιθαμÞ, για να καταδεßξει στον ταξιδιþτη τη στοργÞ που Þλθε μετÜ απü την παρÝλευση πολλþν Κρüνων στο Νησß.
     ΥπÞρξαν οι δÜκτυλοι των ποδιþν του αφετηρßα... Τüσο διυλισμÝνοι και στιλβωτικοß üπως μια τρÜπεζα απü ακαθαρσßες αφυδατωμÝνη και πανÝτοιμη για γενÝσια γιορτÞ.
     Το πρüσωπο μου μετουσιþθηκε σε λευκÞ σημαßα, üταν η γλþσσα μου συνομßλησε με το χονδροειδÝς δÜκτυλο του σωστοý του πüδα, για να εφεýρουμε απü κοινοý τ' αρμüζοντα μÝτρα, η οποßα θα κυμÜτιζε και θ' αποκτοýσε παρÜλογες Þ ανεδαφικÝς πτυχþσεις, αρκεß με σπßθες να το επιθυμοýσα.
     Δεν Üργησε η γλþσσα μου να μετατοπßσει το μÝτρο αριστερüστροφα. ΠÜντοτε στους αριστερüποδες εßχα μεγÜλη ευαισθησßα. Η ΔεξιÜ γωνßα εκφρÜζει των μÝτρων την αριστεßα και την ψυχÞ, του στρατοý του Βßσμαρκ. Η ΑριστερÞ αποδεικνýει πÜντα την εξαßρεση του κανüνα: (α) üτι μποροýμε στο ßδιο ακριβþς αποτÝλεσμα να οδηγηθοýμε αν χιλιÜδες διαφορετικÝς διüδους απü αυτÝς που μεταχειρßζονται οι πλεßστοι εξ ημþν ακολουθοýμε (β) üτι μπορεß κανεßς να φθÜσει στου κýκλου την αρχÞ εκκινþντας απü το τÝλος με την ßδια διαδραστικüτητα, που θα εßχε αν φιλοýσε την αρχÞ για να δþσει οργασμü στο τÝλος. Περüνη, κνÞμη, γüνατο, μηριαßoν οστοýν της μοßρας... Σταθμοß λεωφορεßων με κοινÞ αφετηρßα.. Ενüς κολοσσοý ακολασßας τα πüδια απü τερακüττα... Εκεßνος ψηλαφοýσε τη δÜδα για τον ανελκυστÞρα, και την φλüγα. Εßχα Ýνα λαθραßο üναρ την ενüς εκ των επτÜ θαυμÜτων του Αρχαßου κüσμου αναδημιουργßα, þστε ο πατÝρας μου να κατανικηθεß που üπως προανÝφερα, εξÝλιπε σε εκδρομÞ. Μα εßχε, ονεßρατα και ο Ζερεμß: τη βßωση ενüς θαýματος υποδυüμενος το.
     Αν δεν μπορεßς στην παροντικÞ ζωÞ σε Κüμμοδο να μετενσαρκωθεßς, αναλαμβÜνεις το ρüλο του και το χειροκρüτημα αποσπÜς με πρüσκαιρη επιτυχßα, απü το αüρατο ακροατÞριο που σε περιβÜλλει με τα ενδýματα του δωματßου, σιωπηλÞ μαρτυρßα. Τον προσκÜλεσα να κÜνουμε τη κλßνη μου σÜβανο μας, τη διακοσμημÝνη με τ' Üπειρα ρüδα.
     Το δÝχτηκε δßχως αιτßα. Το üρθιο σýμβολο απεικονßσαμε του καρκινικοý ζωδßου. Τα περιγρÜμματα μας σε Üριστη αναλογßα, αφοý ο καθεßς εξ ημþν στο προσαρμοσμÝνο υποδεκÜμετρο των περιστÜσεων εστÜθη.
     Σ' αυτÞ την εορτÞ τη ΔιονυσιακÞ ο ΒÜκχος κι ο ΣÜτυρος μεταποιÞθηκαν στο σýμπλεγμα του Κρονßδη και του ΓανυμÞδη. Μßα εικονογρÜφηση üχι ΠαριανÞ αλλÜ απü δÝρας, ιδρþτα και διüλου αλÞθεια πλαστÞ.
     Το στüμα μου μετακυλßνδησε σε νεφρü για της κÜθε μιας γεýσης τη διεργασßα, η οποßα την εμφÜνιση της σε πικρÞ σοκολÜτα διαφοροποιεß Þ σε νερü Ανδαλουσßας πανß και τοξßνες üταν ο οργανισμüς εξασθενεß.
     Στο δüρυ του επεδßωκα üπως ο ΠενθÝας να γßνω ο Κολüμβος αυτοý που δε μποροýσα Þ να καταστÞσω κτÞμα μου üτι περιφρονοýσα. ΚÜθε πτυχÞ του υπÝκρυπτε ενüς μýστη μια μικρÞ μυθιστορßα που στο πισωγýρισμα του δεν εßχε δοκιμασθεß. Η γλþσσα μου Ýγινε πετοσφαßρισης ρακÝτα που ωθοýσε τις σφαßρες προς Ýναν Üγνωστο αντßπαλο με καθηγητÞ αναπληρωτÞ τα παντζοýρια. Δυστυχþς üμως η τοποθÝτηση τους σε Üπειρα σημεßα του χþρου Þτανε σε αδυναμßα. ¸να συγκεκριμÝνο σημεßο αναλüγως των ανθρωπßνων δυνατοτÞτων ορßζει η φυσικÞ στο οποßο μπορεß μια σφαßρα να ριφθεß. Μα Ýχει ζωÞ η αναπαραγωγÞ; Το εσþτερο νüημα τοýτων των μπαλονιþν γνωρßζει ουδεßς; Ας αρκεσθοýμε στης επιφÜνειας τους τον τροχü.
     Περιττü να αναφÝρω üτι σε κÜθε πρωτοβουλßα που ελÞφθη απü μÝνα, στο δικü μου διαστημικü üχημα ανταποκρινüταν, ακολουθþντας της μßμησης την αρχÞ, που εßναι η πιο ουσιþδης στη ζωÞ. Ακüμη και τα αυτοκßνητα αναπαρÜγουν την ανθρþπινη μορφÞ. 'Αλλη μια υπüμνηση üτι ο Üνθρωπος μÝσω της τεχνολογßας την εξανθρωπßζει απü τη μια κι απü την Üλλη τον εαυτü του σε κεßνη θεοδικεß. Ποιüς δεν Ýχει νιþσει δÝος βλÝποντας τα μÜτια-φανÜρια τους και τ' ακονιστÜ τους δüντια; Η επανÜληψη της ΤετρÜποδης ΕποχÞς με αυτÞ της ΤετρÜτροχης ΕκδοχÞς.
     ºσως Þθελα να εßναι η γλþσσα μου Εφαπτüμενη με το Παρελθüν του Αγνþστου και την Ιστορßα του Σýμπαντος που εßναι αδýνατον να κοινωνÞσουμε επß του παρüντος. Το κοχýλι της ζωÞς στο αυτß μου προσελÞφθη για να το αφουγκρασθþ και τον κþδικα εξουδετÝρωσης του να κοινωνþ.
     ¼ταν δεν μπορεßς να νικÞσεις τον απρüσωπο εχθρü σου μßα φωτογραφßα του προνüησε να βρεις Þ με δßκανü σου την φαντασßα, Ýνα πρüπλασμα να του δþσεις ακüμη. Εßναι βασικü να μορφοποιοýμε τους αντιπÜλους μας ακüμη και τους ανýπαρκτους, þστε στην αυτοκαταστροφÞ μας να μην οδηγηθοýμε. Σε εναλλακτικÞ περßπτωση, τον αφεγγÜρωτο μας εαυτü κÜνουμε εχθρü και στα ΚαταλαυνικÜ Πεδßα
τον συντρßβουμε þστε του Λαμπυρßζοντος την αυτοκρατορßα να διασφαλßσουμε.
     ΕλÞλυθεν η þρα Ýνα Üθυρμα σε üλες του τις διαστÜσεις να προγευθþ και μÝσω του σκηνþματος του νου μου, να καταδικÜσω σε ανασκολοπισμü. Το σþμα εξÜλλου εßναι η Βαστßλη του νου κι ο τýμβος της ψυχÞς του Μαραθþνος. Εξωθοýνε οι υπαγορεýσεις το νου σε πολυσχιδεßς συμμορφþσεις που ενÝχουνε ενßοτε και μορφÝς, σε αντεκδικÞσεις.
     Στην Τρßτη διÜσταση και ΟυδÝτερος επüπτης παρατηροýσα τα τεκταινüμενα υπερÜνω της χειρουργικÞς κλßνης, üσο το κηρýκειο του ΕρμÞ παρÝλυε το σþμα μου που της σκÝψης μου γινüτανε ο Βελουχιþτης. Δεν πρÝπει να Þμουνα εγþ αυτüς. ºσως κÜποιος Παυσανßας - περιηγητÞς. Ο πυρÞν του εαυτοý σου πνευματοποιεßται σε τÝτοιου εßδους Δρυßδων τελετÝς. Γßνεσαι κÜτι Üλλο. ºσως μια Üμορφη μÜζα σιδερικþν Þ Ýνας παγιδευμÝνος αστροναýτης σε μßα μαýρη τρýπα που αντß να τη καταπιεßς εσý, σε παρασýρει στο βυθü της.
Σε μÝνα υπερßσχυσε η δεýτερη εκλογÞ. Η γλþσσα μου ανÝγνωσε τη ΚαινÞ ΜετÜφραση των τροφþν του αποδüμισμοý της. Επßκουρος προδüτης ο δεßκτης των τιμþν. ¼σο τον Ýπτυα στις κλßμακες τοýτης της τρýπας κατÝβαινε, δßχως ποτÝ να την αποχωρισθεß. Την πρωτοκαθεδρßα γιατß Þτανε ο λογοθÝτης του δρüμου πÞρε και πολλþν ειδþν γλþσσες κατεßχε üπως την κατÜδυση, τη νßκη, τη γραφÞ, την ξýστρα, το δÜκρυ και το χÜδι.
     ¹μουν Ýνας γλýπτης και μÝγας θαυματοποιüς σ' αυτÞ τη τρýπα, για το λüγο üτι αυτü που δε μποροýσα λüγω Ýλλειψης ελαστικüτητας ποτÝ στον εαυτü μου να κÜνω -εκτüς αν Þμουνα φακßρης- το 'κανα στον Ζερεμß.
     Αναρωτιüμουνα κατÜ την εκτÝλεση του Ýργου μου μÞπως πρÜττουμε στους Üλλους üσα για τον εαυτü μας δεν μποροýμε Σε διαφορετικÞ περßπτωση πιστεýω αυτÜ τα προνüμια üτι αποκλειστικþς για το «εγþ» μας θα τα τηροýμε.
     ΔιÝκρινα στον αριστερü γοφü του Ζερεμß -üσο η ενασχüληση με το ασκητικü μου Ýργο Þτανε επιτρεπτÞ- ενüς Ινδοý πρßγκιπα μ' Ýνα θηλυκü απηλλαγμÝνο απü βαρßδια, συνουσßας σκηνÞ παρθεισα απü το Cama Sutra: ρατσιστικü βιβλßο αναλογßσθηκα για την ομοφιλοφυλßα. ΠουθενÜ αναπαραστÜσεις ανδρþν Þ γυναικþν στου γÜμου τους την Ολλανδßα. ¸να εγχειρßδιο εντÝλει συμβÜσεων κοινωνßας. ΑφÞνει üμως να κινηθεß για üλους εμÜς τη φαντασßα λυτρωμÝνη, αφοý δεν δεσμευüμαστε απü την πρüταση üτι μüνον το ηλιακü σýστημα εßναι υφιστÜμενο μας: το ρηματικü μας! 'Αλλο να εξερευνÞσουμε δεν μποροýμε.
Αυτü που φωτοχÜραζε τη σχÝση μου μαζß του Þτανε το δοýναι και λαβεßν. Ζυγοß αμφüτεροι δßχως Üγνιθες και αλυσßδες, δßχως τη Δßκη ως στÝμμα στα κεφÜλια μας Þ την ΠοινÞ με το κουτσü της πüδι να μας κυνηγÜει για Ýνα Ýγκλημα ανþνυμο, þστε να μας συλλÜβει. Σ' αυτÞ τη σýζευξη αναδρομßας τüσο εκεßνος üσο και εγþ δεν εßχαμε ενταχθεß σε ουδεμßα σεξουαλικÞ, πνευματικÞ, ηθικÞ, σωματικÞ κατηγορßα... ¹τανε για μας παρÜγοντας Χ αυτÞ η λÝξη. ¹μασταν σαν τις αμοιβÜδες που πολλαπλασιÜζουνε τον εαυτü τους. ¼σες οντüτητες, τüσες σκÝψεις Þ πρÜξεις... «ΠρωτÝα του Ýρωτα» με προσφωνοýσε και εγþ «Αßολο της θαλÜσσης».
     ΑυτÝς οι αναθÝσεις αρμοδιοτÞτων εßχανε ως συνÝπεια εκ μÝρους του, λýκων λυγμοß να εισακουσθοýνε και πρωτßστως στον κουμπαρÜ του στüματος μου λευκÜ χÜρτινα νομßσματα μικρÞς αξßας και δευτερευüντως μεγÜλης, απαýγασμα της εκπεφρασμÝνης ζωτικüτητας του να προσγειωθοýνε. Τη φýλαξα üπως η ψυχÞ μου, þσπου «Ýσπασα» και ο ßδιος και του ανταπÝδωσα στα ßσια τα ρÝστα που ξεκινοýνε με αυτÜ της Þσσονος αξßας, για να απολÞξουνε σε αυτÜ της μεßζονος, þστε να γιγαντþνεται βαθμιαßως η αδημονßα.
¸νας κουμπαρÜς με λÞξης ημερομηνßα üπως Ýνας διÜττων αστÞρ τýπτει την ΑδριατικÞ Þ μßα αμφιβüλου διÜρκειας (αλλÜ ποτÝ δε θα παýσει να εßναι) αγÜπη εφηβεßας.
     Ο Ζερεμß μετÜ απü αυτÞ τη διÜχυση αμοιβαιüτητας, απü πλησßον μου ανεγÝρθη και στην πασßδηλη επιταγÞ της κοινωνßας, μεταμορφþθηκε με τα πτερýγια του, σε σχÝση αντιστροφÞς με üτι επισυνÝβη στο κρεβÜτι. Ονειροκρßτης: Η απüλαυση των καβουριþν επιφÝρει αιφνßδιο διαμερισμü.
 -«ΠρÝπει την κοπÝλα μου να φιλÞσω στου ¢ιφελ τον Πýργο μου» εßπε δßχως καν να με κοιτÜξει σε ýφος απολογητικü γι' αυτÞ την επισπεýδουσα αναχþρηση üπως ο ΣωκρÜτης. ¹ ßσως γιατß για ü,τι συνÝβη εßχε πασαλειφθεß μ' ενοχÞ, Απü τον ßαμβο στην ελεγεßα...
     Προτßμησε του ¢ιφελ τον Πýργο απü κεßνο που εßχανε ψηφιοποιÞσει τα κορμιÜ μας, αν κι ισοπεδωμÝνο για να δßνει της αστÜθειας την εντýπωση και του τρωτοý σε μογγολικÝς επιδρομÝς κοινωνικοý σχολιασμοý, που στην παρεκκλßνουσα μορφÞ φυλετικÞς δρÜσης δßνει μια μομφÞ Þ γιατß αρÝσκεται το χειρüγραφο σε μÜσκες: να καταπολεμÜει Οι Γüτθοι που πολιορκοýσανε τη Ρþμη μου... Μα ουδεßς εισβολÝας δε θα μου αφαιρÝσει την κτητικÞ μου Ρþμη. Εγþ την ανοικοδüμησα και εγþ θα την κατεδαφßσω. Σ' αυτÞν υποφþσκει η ΓÝννηση, η ΚατÜπτωση και το Μεγαλεßο. ΕπτÜ λüφοι ΑντÜρη στη ζωÞ . Μüνον αν εßχα επτÜ Üνδρες και επτÜ θÞλεις στο Λαβýρινθο θα τους Ýστελνα, þστε ο Μινþταυρος της Κüλασης επιδüρπιο να τους κÜνει.
Ως τüτε επαγρυπνþ και προφυλÜσσω
              Εις το επανιδεßν
                                                                                     Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 10

Damien Adaleux προς Jeremie Cloix                     5-9-1997, Παρßσι

ΑγαπητÝ Ζερεμß,

ΣÞμερα το δειλινü δεν Ýκρουσε την θýρα μου κανεßς γελοßος 'Αγιος με ταρÜνδους και δþρα. ¹τανε ο ΖερÜρ.
Το πουκÜμισο του απü σηροτροφεßο ερχüτανε με το κοντüλεπτο στα üρια της ανορεξßας και της κρυονικÞς κορμß του σε μελωδßα συμμετρικÞ. ΣπουδαστÞς Þτανε ΠοιμαντικÞς. ΥπÝβαλλε τον εαυτü του περιοδικþς σε νηστεßα.
Γιος ενüς Εκατüγχειρος του πατρüς μου φßλου επιχειρηματßα.
Τα σμαραγδÝνια μÜτια του τα σφαιροειδÞ, τις ρÞσεις ενüς τüμου μου υπενθýμιζαν, για τις μαγικÝς ιδιüτητες των λßθων σαν τις φορÝσεις.
Αν Ýκανα επιδρομÞ στο Ýδαφος του, θα επιφωτιζüμουνα και τα πλοýτη του θα
προσποριζüμουνα. Εßναι εκστασιαστικü να σπιλþνεις τα κρινολßνα.
Φανταζüμουνα τις μακρÝς ρßζες των μαλλιþν του να φθονοýνε ως τα Ýγκατα της γης, τα εδþδιμα της πυγμÞς και της οστεοπüρωσης μου.
¸νας αναßμακτος Σαμψþν απü την Τραπεζοýντα.
Δεν σου τα επιγρÜφω üλα αυτÜ þστε την αδικßα που επιφÝρει η αποστÝρηση του πρþτου βραβεßου να αισθανθεßς. Οýτε φυσικÜ για τις πρüσφατες απþλειες σε διÜβημα διαμαρτυρßας να προβεßς, αλλÜ ενüς ασþτου Αυγουστßνου τη ζωÞ να μιμηθεßς.
ΠροÝβαλλε το αßτημα του βαπτßσματος του σ' Ýνα ατμüλουτρο που παρασκεýασε ο
πατÝρας μου και πρþτος υπουργüς της χþρας για να εßμαι ανÝτως διαιτüμενος. Η
Üνεση πÜντα εßναι το τελειüτερο üπλο για την αναδßπλωση της ραδιουργßας.
 -«ΖÞτησε και θα σου επιδοθεß» μου εßπε κÜποτε Ýνας γýφτος. Δε μποροýσα να
αντιταχθþ σ' αυτοý του αποφθÝγματος την ισχý και συναßνεσα δßχως Üλλη σκÝψη.
Εναπüθεσε τα διπλþματα Ýξω απü το χαμÜμ μου κι εισÞλθε üπως η ψυχÞ του με μßα πετσÝτα πελεκÜνου.
Ως κüρακας το θÞραμα μου απü το σýστημα που εßχα στο γραφεßο μου εγκαταστÞσει, επüπτευα του συνδεüμενου με τις κÜμερες εντüς και εκτüς ατμüλουτρου, που περιÝγραφε με τρüπο τüσο ακλüνητο την παραμικρÞ κßνηση, üσο οι βρÜχοι της ΝεβÜδα.
Βßοι παρÜλληλοι του στÞθους του οι μýες με τους χωροθετημÝνους στην εντÝλεια αγροýς του Θεσσαλικοý κÜμπου, στον οποßο για μερικÝς εβδομÜδες διÝμεινα το περασμÝνο θÝρος.
Το τελευταßο δþρο απü το κουτß της Πανδþρας και Ýναυσμα για μιαν απροσδüκητη εμπειρßα, Þταν των νεýρων του η παρÜλυση απü τους ατμοýς και τις υψηλÝς θερμοκρασßες στην μεθüριο της λιποθυμßας.
Εßδα με ανακοýφιση τα μÜτια του να μισοκλεßνουν. ΚÜθιδρος ανÝπνεε μετÜ
δυσκολßας. Βρισκüτανε πλÝον στο μετüρχιο ¾πνου και ΘανÜτου. ¸πρεπε ν' αδρÜξω
την ευκαιρßα και ως Γυμνüς Μωρüς θα Ýκανα την χιονισμÝνη πετσÝτα του üπως το
σýμπαν.
Με τοξοβολÞ κατÝβηκα τα σκαλιÜ που απü το γραφεßο μου ακριβþς στον τüπο κατασκευÞς των γλÜρων ληκýθων του ζωγρÜφου του θανÜτου οδηγοýσαν.
Ενþπιον της Πýλης του ατμüλουτρου ευρÝθην, με τα δÝκα πλακÜκια απü γυαλß και με ξýλο δρυüς διαχωρισμÝνα, üπως οι Πýλες του Παραδεßσου Þτανε στη φαντασßα μου ιδωμÝνα.
¹τανε τα κλειδιÜ στην πüρτα ορφανÜ και παραμελημÝνα.
¸γινα ο ßμερος ανÜδοχος τους πατÝρας.
Θα τελετουργοýσα στο βαπτιστÞριο τοýτο ως ιερÝας, με τα μακÜρια ýδατα πÜνω στον Üσωτο Üγιο που θα ανÜβλυζαν απü εμÝνα, þστε λüγω και πρÜξει σε Üσωτο ανüσιο να μετατραπεß αστραπιαßα.
ΟποιοσδÞποτε δισταγμüς θα 'τανε παλινωδßα. Με μια ελαφρÞ, Üηχη þθηση, η πüρτα ρÜγισε και μπρος σ' Ýναν απü τους Üπειρους μαθητÝς μου, δÞλωσα τη δικÞ μου παρουσßα.
Εßχε γενÝθλια μÞνα ΣεπτÝμβριο üπως η βασßλισσα ΠαρθÝνος.
ΑποφÜσισα να του αλλÜξω της αναπνοÞς την ημερομηνßα.
Το ζαχαροκαλαμÝνιο του πρüσωπο üμοιο με αυτü της Λουσý που üταν Þτανε μßλια μακριÜ μου πιο πολý ποθοýσα. Την εφημερßδα της υπηρετοýσε με συγκρατημÝνη παραδοχÞ αλλÜ και με υποχθüνιους σπινθÞρες αντßδρασης και διαμαρτυρßας που δεν εκδηλþνονταν, γιατß ο οφθαλμüς πÜνω απü την πυραμßδα δεν εßναι ευκαταφρüνητος αλλÜ φßλτατος στα ρουμπßνια.
Την εßχε στεßλει στο Λουγδοýνιο σε αποστολÞ για την κÜλυψη της κηδεßας της καλüκαρδης πριγκßπισσας.
ΕπιτÝλους το υποκατÜστατο μου εßχα βρει. Τα ροδαλÜ του μÜγουλα
προμÞνυαν üχι μüνο συστολÞ αλλÜ και υγεßα. Γι' αυτü κι Þθελα σε κßτρο να εßναι
ζωγραφισμÝνο. Οι κüκκινες πλεξοýδες αν και της Λουσý συναδελφικÝς Þταν ηλιακÝς. Εßχε την ευγÝνεια ενüς βυζαντινοý αυτοκρÜτορα με το προνüμιο της πορφýρας. Του Ýλειπε üμως το σκÞπτρο κι ως καλοθελητÞς προσφÝρομαι να καλýψω τις ανÜγκες ατüμων που πÜσχουνε απü εκλεßψεις Þ χÜσματα για ν' αποδοθεß Ýνα περιεχüμενο στης ΚαινÞς ΔιαθÞκης τα χωρßα, που προσφÝρονταν σε üσους δεν Þσαν στα σφαγεßα.
¸κλεισα τη πüρτα με το δßδυμο τρüπο που την Üνοιξα δßχως εκεßνος ν' αντιληφθεß
τßποτε ως εßθισται στο ζωικü βασßλειο αφοý των βατρÜχων η γλþσσα πετÜ τüσο ταχÝως στο προδüρπιο Ýντομο του, που αυτü δεν Ýνιωσε ποτÝ τη Γοργþ παρÜ μüνον üταν Þταν Þδη πολý αργÜ.
ΚÜθισα δßπλα του στο ßδιο «τραπÝζι». ΑυτÞ η πετσÝτα Þτανε η ΣιδηρÜ Παρθενßα που Ýπρεπε να μεταγλωττισθεß σε κλÜσματα με εκεßνον παρονομαστÞ και του ερωτικοý πüθου τις συμπρÜξεις πολλαπλÜσιο ελÜχιστο κοινü.
Με το δεξß μου χÝρι φυλÜκιζα τα κλειδιÜ και το αριστερü μου Ýλαμνε απü το γüνατο
Ýως τη μεσογειακÞ του λεκÜνη.
Σ' αυτÞ τη διερεýνηση ο μεταξοσκþληκας Ýπρεπε μια πρßζα να συναντÞσει, þστε την συσκüτιση λüγω λαγνεßας της ψυχÞς μου, να ηλεκτροδοτÞσει στο ημιφωτισμÝνο ατμüλουτρο που Ýδινε την προÝκταση της.
Οι γεννÞτριες ανÞκουνε στου θεοýς üχι στους βροτοýς.
Το καλþδιο του Ýβγαλε σýντομα σπßθες και υπÝπεσε στο σφÜλμα της νÜρκης του της χειμερßας.
Το πρþτο μου σχÝδιο απÝτυχε προτοý καρποφορÞσει. ¸πρεπε να θÝσω σ' εφαρμογÞ το δευτεραγωνιστικü.
Η λευκÞ του σημαßα Ýγινε στο κεφÜλι μου σημαßα. ΦωτοστÝφανο αλÞθειας... Το αγαλματÝνιο του ανÜστημα Þτανε σε θÝση πεταλοýδα. Με προσÝλκυε η χοÜνη του üπως τα ρινßσματα σιδÞρου ο μαγνÞτης.
Εκεßνη τη στιγμÞ προσπÜθησα να προσεγγßσω το Μαντεßο των Δελφþν της
κοιλιÜς του, για να ξεπεταχθοýνε οι ΙδÝες του και τα ΘÝσφατα του. Το καλþδιο μου
Ýκανε στßβο μετ' εμποδßων, üχι στη πρßζα που ανÞκε αλλÜ σε μßα παρεμφερÞ. Ποιüς
υποστÞριξε üτι το μονοπÜτι προς την ΑρετÞ δεν εßναι σπαρμÝνο απü δýσοσμους αχινοýς, αιματþδεις και διανθισμÝνους;
Τα μαλλιÜ του Ýγιναν η δÝσμη των χεριþν του. Ποιος εßπε üτι η δýναμη μας δε μπορεß σε Üγνωστες συνθÞκες να γßνει η μεγαλýτερη μας αδυναμßα; Το χÝρι του επαßτη, το στüμα του αγκÜλιασε ως σωστüς σιγαστÞρ.
Αναζωπýρωσε η τορπßλη μου τις καταζητοýμενες του αισθÞσεις. ¸δειχνε ν' αποδÝχεται το τετελεσμÝνο γεγονüς. Τον αντßχειρα μου πιπßλιζε σα νÞπιο üχι üμως τα ρυÜκια του, στο σημεßο Ýναρξης της γÝννησης επιθυμþντας συνειρμικþς να επιστρÝψει.
Και το δÜκρυ εßναι ζωÞ üπως η αποβολÞ. ΔÜκρυσα μÝσα του και απαθÞς με το κλειδß
λεπßδι, για των βαρυποινιτþν χεριþν του την αμνηστßα το μαλλß του ετμÞθη.
Στον οßκο μου και στο σχολεßο Þλθε σε επαφÞ με της αποβολÞς την εμπειρßα.
Προσωποποßηση της ανÝκαθεν Þμουνα εγþ. ¼λοι την ψευδαßσθηση üτι κÜποια
ημÝρα ενδÝχεται να την αποθηκεýσουνε, Ýχουνε μα κανεßς δεν κατανοεß üτι απü τα
σπλÜχνα του Ουρανοý εßμαστε απüβλητοι και πως επιθυμοýμε να εορτÜσουμε την
Παλινüρθωση του πατρüς διαπρÜττοντας μοιχεßα με τη Γη.
Δεν τüλμησε να με κοιτÜξει κατÜματα. Το ßδιο Ýπραξα κι εγþ.
¸τρεμε σα φÜλαινα που εßχε εξοκεßλει στην ακτÞ, αναμÝνοντας την επÜνοδο της στη
μισÞ ζωÞ. Εν τÝλει και ο θÜνατος εßναι ζωÞ. Αυτü ισχυρßσθηκε κÜποτε Ýνας ζητιÜνος
και üλοι αντηρßδες βρÞκανε στα προλεγüμενα του. Συνεπþς μπορþ να χειρισθþ αυτÞ
την πρüταση για να θεωρηθþ κι εγþ θεüς.... Αντιποßηση αρχÞς...
Τα κλειδιÜ του μεταβßβασα στο χÝρι þστε να τον θÝσω στον πειρασμü στις Πýλες της ΚολÜσεως να ξεδιπλωθεß.
Συμπερασματικþς το αν θα πÜει κÜποιος στην Κüλαση Þ τον ΠαρÜδεισο απü
τον τρüπο χειρισμοý και καθαρτηρßου των σταθμþν γεγονüτων της ζωÞς του θα
εξαρτηθεß.
'Ανοιξα την Πüρτα του Ατμüλουτρου διÜπλατα και δεν κοßταξα μÞτε Ýκλεισα προς τα πßσω.
ΠοτÝ μια θýρα κεκλεισμÝνη πßσω σου δεν εßναι κλειδωμÝνη.
                 Εις το επανιδεßν
                                                                                 Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 20

Damien Adaleux προς Jeremie Cloix                      15-9-1997, Παρßσι

ΑγαπητÝ Ζερεμß,

Ως Πλοýτωνας αναμÝνω την Üφιξη της Λουσý με λýσσα αν και επισταμÝνος εßμαι
της αφοσßωσης της Þδη απü τον ΜÜρτιο στην ΜητÝρα - ΕργατικÞ της.
¼ταν λεßπει η γÜτα λÝνε πως χορεýει σε βαλς η ανδρικÞ φιλßα. Δεν μπορþ να
συμφωνÞσω περισσüτερο.
ΠροσκÜλεσα ετεροχρονισμÝνα τρεις φßλους απü τα παλιÜ για να γιορτÜσουμε τα γενÝθλια μου.
Ο Τüνυ, ο Ζþρζ, ο ΖÜν κι εγþ στις τÝσσερις Ýδρες ενüς τραπεζιοý, κÜναμε κατανομÞ
της τρÜπουλας του χασισιοý για να υποδυθοýμε την Πυθßα καταχρηστικþς. ΤÝσσερις πρÝπει να εßναι πÜντα οι υποκριτÝς για μßα αρχαßα τραγωδßα, ελληνικÞ.
Ο Τüνυ Þταν απαρηγüρητος για την αδικοχαμÝνη κοπÝλα του, üταν το αεροπλÜνο που φοροýσε σαν τον ºκαρο πετοýσε, για να κοσμÞσει τη θÜλασσα της ΜÝσης Γης.
Απü την Üλλη ο ΖÜν εßχε χωρßσει γιατß η φßλη του στου κρεβατιοý τον Ýπιασε τα
διαδßκτυα της «Κßρκης».
Ο Ζþρζ τßποτα αξιüλογο δεν εßχε τη διÜθεση να μας καταθÝσει.
¼ταν Ýχεις φßλους εßσαι υποχρεωμÝνος και το παραμικρü σημεßο στßξης της αθÝατης
πλευρÜς του φεγγαριοý ν' αναφÝρεις, üπως Ýνας απλüς στρατιþτης στο λοχαγü του
κÜνει απü το φυλÜκιο του.
Τους πρüτεινα με τη στολÞ των κεκαυμÝνων πεýκων να στιγματισθοýνε. Το δεχθÞκανε χωρßς οιδÞματα ερυθρÜ στα μÜγουλÜ τους.
Στους καναπÝδες του σαλονιοý εßχα ως γαρνιτοýρα αποκριÜτικα, γυναικεßα στολßδια,
υφÜσματα, προσωπεßα και παραγεμßσματα για φουσκωμÝνους τüνους εξαπλωμÝνα,
üπως αναθηματικÝς πλÜκες σε βωμοýς της Ετρουρßας, που τους κινδýνους εκθÝτεις
ως Ýνδειξη ευσÝβειας τους οποßους αποφεýγεις.
Τη ροÞ του ΣηκουÜνα διαδÝχθηκα κι εγþ. ΒολευτÞκαμε στη νÝα μας ενδυμασßα,
üπως ο πÝνητας που στο λαχεßο κερδαßνει δισεκατομμýρια και προσαρμüζεται στα
δεδομÝνα βρÝφη, þστε των προσδοκιþν κατþτερος της Τýχης να μη διαφανεß Þ στη
νÝα του κÜστα η καταγωγÞ του η χαμερπÞς μη φανερωθεß.
Στην Αßθουσα των Κατüπτρων ο Ζþρζ μπογιÜτισε τα χεßλη του με þχρα, ο Τüνυ τις
παρειÝς του και ο ΖÜν τα üμματα του. Εγþ απλþς Þμουνα ο διαιρÝτης των ψευδþν
του βλεφαρßδων.
Παρωθοýμενοι απü τη διεφθαρμÝνη μας ευδαιμονßη στον ουρανßσκο μας τον οιωνü
των ΚοζÜκων αποθεþσαμε που συνουσιÜσθηκε με αυτüν της Καμπανßας. ΘÝλαμε να
διαδþσουμε απü τη Δýση Ýως την ΑνατολÞ του ΖαγρÝα τη λατρεßα.
ΑνÜβρυτη στον τÜπητα απü τους ΠÜρθους μßα ποσüτητα ρευστÞς χλωρßδας και
πανßδος στην κρÜση ανομοιογενþν μονÜδων του οργανισμοý του Ζþρζ, με Ýκπληξη
απü εμÝνα ως αντιδραστÞρας Ýγινε ορατÞ.
Αυτü το σπÜνιο αστρικü φαινüμενο Ýπρεπε οπωσδÞποτε σε ταινßα ν' αποτυπωθεß.
¸να πατριωτικü φιλß Ýπρεπε απü τον Τüνυ στον Ζþρζ να παραδοθεß. Η αρχικÞ του
αντßδραση Þτανε αποδοκιμαστικÞ.
 -«Εßσαι γαλοποýλα παιδß απü τη Γαλλßα;» τον ρþτησα κι εκεßνος αποκρßθηκε πως
ποτÝ...
 -«¸χει απαρÜβατους διαβÞτες η γραμματικÞ». ¼,τι ισχýει Ýστω και Ýνας Ýπρεπε ν'
αποδειχθεß. ΚινηματογρÜφησα Ζερεμß, στην παρακμιακÞ ιδÝα τη δικÞ του υπακοÞ,
ως δþρο για την επικεßμενη σου γενÝθλια εορτÞ.
Ο Τüνυ ευρÝθη μετÜ απü üλα αυτÜ στο πÜτωμα, ξεσπþντας σε νευρþδη γÝλια φαρδýς-πλατýς. ΓονυπετÞς στο χαλß του Αλαντßν Ýκανε στο θεü του μßα προσευχÞ και το κεφÜλι του με τον Ζαν και τον Ζþρζ Ýγινε η Αργþ στις ΣυμπληγÜδες.
 -«Σε μßα διαφορετικÞ γλþσσα να προσευχηθεßς εßναι καιρüς» του εßπα εκλιπαρþν.
Το κεφÜλι του διχοτüμος σ' Ýνα τρßγωνο φουστþν αναποφÜσιστο ποια χειροβομβßδα ν' αφοπλßσει, πριν τον εξολοθρεýσει. Μια ακαθüριστη μÜζα πτυχþσεων ελÜχιστα φανÝρωνε για τις κατευθýνσεις που Ýπαιρνε το üχημα. Οι ΙουρασικÝς ΠÝτρες στου στüματος του εßχανε καλυφθεß τον κευθμü με αποτÝλεσμα να γßνει ΚερÜτειος κüλπος. Δεν γλßτωσε ο περιστερþνας. Κακü σημÜδι απü τους Ολýμπιους θεοýς. ΠÝτρες ψηφιδωτþν στης δοκιμÞς την προúστορßα με τον κüλπο του τον υποκριτÞ.
Σε λßγο θ' ανÜβρυζε η Κασπßα τους και το περιστÝρι σαν Χερουβεßμ σε λευκü θα εßχε προαγωγÞ.
Μα για τον Τüνυ αυτÞ η απüλυτη επαφÞ δεν Þτανε αρκετÞ.
Εßχανε δýο κρατÞρες ηφαιστεßων αυτοß οι ΤιτÜνιοι Λßθοι απü Üρκτου δÝρας κυκλωτοß
και τþρα πια σφραγιστοß, αφοýüταν συσσωρεýεται μßα δýναμη υπüγεια, στο μηδÝν
κυλιüμενη εκκρßνεται απü ποτÝ με μεγαλýτερη ορμÞ.
Ο Ζþρζ και ο ΖÜν με μισüκλειστους καθρÝπτες της ψυχÞς τους μεγιστοποιÞσανε στο
Ýπακρον την φιλαυτßα, αναγνωρßζοντας ο Ýνας στον Üλλον τον δικü του Υπερßωνα.
Παρüλα αυτÜ τα στüματα τους θαρρεßς σε κÜποιες στιγμÝς πως εßχανε γßνει μßα
αντßρροπη ΕρμαúκÞ ΣτÞλη. Ο Ýνας Ýδινε οξυγüνο και Ýρωτα στον Üλλον σε αλληλουχßα. Τüτε θυμÞθηκα üτι ο Ýρως εßναι το οξυγüνο της ζωÞς που üταν εκπνÝει, διοχετεýεται στο Ýτερον σου Þμισυ στου Üνθρακος το διοξεßδιο.
¼λη αυτÞ η παρÜσταση μου Ýφερε στη μνÞμη Ýνα ταχυδακτυλουργικü σκηνικü της
παιδικÞς μου ηλικßας: τη κοπÝλα που εξαφανßζεται στο κÜθετο της φÝρετρο συντροφιÜ με τα μαχαßρια.
Ομολογþ üτι πÜντα εßχα την περιÝργεια να δω τι κρýβεται κÜτω απü Ýνα φουστÜνι.
Πολλþ δε μÜλλον τþρα που εßχα αντικριστÜ δýο.
Το περιστÝρι αναδυüμενο απü τα γαιþδη παραπετÜσματα Þτανε πιο Üσπρο απü ποτÝ
καταπßνοντας με το αρχαúκü μειδßαμα του το στεφÜνι της αγιüτητας του, ζþντας το
παιχνßδι δßχως κινδýνους.
Με την ευλυγισßα μιας δορκÜδος ο Τüνυ προσκýνησε τον καναπÝ, κÜλεσε τον
συντεθλιμμÝνο ΖÜν να εισαχθεß στο ταρασσüμενο κουκλüσπιτο που ο Ζþρζ επειδÞ
Þτανε η πιο γειτονικÞ χþρα το δßκτυο του μεταξιοý του διÝκοψε και σε σκεπÞ
διεφÜνη. ΜÜλιστα με λεμονιοý χυμü τον περιÝλουσε þστε μετÜ βßας ο νωχελικüς του κονιορτüς να πεθÜνει. Τον Ýτριψε με χÝρι το σφουγγÜρι þστε μßα σειρÜ πλαστικþν
κοýκλων στη παρÝλασÞ τους απü τον πρüδομο της ΑχειροποιÞτου, να τýχουν ευμενοýς φιλοξενßας.
 -«Εßμαι Ýτοιμος να τον δεχθþ» εßπε ο οικοδεσπüτης Τüνυ που Þθελε τα γενÝθλια του φßλου του με τη μεγαλοπρÝπεια που του Þρμοζε να τα διασκεδÜσει.
Με την εισδοχÞ του στο μεσαßο κλßτος ο ΖÜν να εναποθÝσει τον Üρτο και τον οßνο θÝλησε στην Αγßα ΤρÜπεζα του φßλου του. Το διακονικü του αν και λυγισμÝνο αναστÞθηκε και απü τους κßονες των πλαγßων του κλιτþν, γινüτανε στους πιστοýς
αισθητüς του σεβασμοý του ο σεισμüς. Ο χþρος του Ιεροý για τους ακτÞμονες του
διακονικοý λειτουργÞματος, ως τüτε Þτανε απαραβατικüς. ¼μως οι Üλλοι αν εßναι
πειραματüζωα και εσý ο επιστÞμων ο πειραματικüς τüτε η πρþτη φορÜ αποκλεßεται
να γßνει κÜποτε η τελευταßα. Ο δρüμος για την Θεßα Κοινωνßα απαιτεß του
Γαργαντοýα την επιμονÞ κι εκεßνος εξαναγκÜσθη απü τον γυναικωνßτη να πεταχθεß.
ΚÜποιοι κßονες τον αναχαßτιζαν με λÜσπη þστε αρτιμελÞς να μην φθÜσει στον τροχü
της αμÜξης, και Üλλοι του’ ριχναν ΑρειανÞ μπογιÜ, για να κατηγορηθεß ως υπαßτιος
αξιüποινης πρÜξης. Σýμμαχο στη χαßτη του Τüνυ ο Ζαν ανηýρε, απü τις αλλεπÜλληλες κροýσεις των εχθρþν. Διαμερισμüς του ιματßου του ενδÝχετο να υπÜρξει και στην Αγßα ΤρÜπεζα το φυλακτü ν' αγιÜσει. Τα ρÞματα διÜθεσης το ζητοýμενο πÜντα εßναι στην ερωτικÞ επιθυμßα.
Ο Τüνυ αντικεßμενο κι ο Ζþρζ ως υποκεßμενο δεýτερο του Ýδωσε μßα φλογÝρα να παßξει τον πενθιμιαßο ρυθμü του, üσο ο Ζαν ως ιδανικüς ισορροπιστÞς μες στο κουκλüσπιτο του το ταρακουνοýσε.
ΚατÝληξε üμως σ' αυτÞ την ανδρικÞ ακμÞ τρÜγων δÝρμα αποληκτικÞ, Ýνα βουκολικü παιÜνα να παßζει üπως ο Ατßλλας πριν το τüξο του διασπασθεß.
Ο υπÝρμαχος της «παθητικÞς αντßστασης» κι εγþ της ρÞσης «οφθαλμüς αντß οφθαλμοý».
¹τανε οι τüνοι, τα ημιτüνια κι οι αντιστßξεις που τα κενÜ της ψυχικÞς του κλßμακος ανατροφοδοτοýσαν. ºσως αυτü το τüξο να συμβüλιζε του 'Αρη την αιγßδα τη ΠατρικÞ που ως μÝλος του τÜγματος των Σαλßων Þμουν μετÜ προσοχÞς φροντιστÞς, αφοý απü τη Γαßα και τον Ουρανü εßχε διαχωρισθεß.
Τüσο εκεßνος üσο κι εγþ εýπλαστοι κοýροι, νüθοι κι αποκεκηρυγμÝνοι.
Ο Κλαýδιος κÜποτε διÝταξε της Μεσαλßνας τη καταδßκη τη θανατικÞ.
Ευτυχþς üχι στην περßπτωση μου την σφετεριστικÞ.
Ζερεμß γνωρßζεις üτι δεν γεννÞθηκα στο Παρßσι, αφοý ο πατÞρ μου Þτανε στον 45ο παρÜλληλο για χρüνια πρεσβευτÞς.
Για το αφιüνι μου και τα ερωτικÜ μου μισθοφορικÜ στρατεýματα απü τον πατÝρα μου αριθμημÝνες επιταγÝς επαιτþ. ¼ταν αυτü το μÝτρο δεν εßναι ενεργητικü με δημοσιοποßηση των παρελθοντικþν λαθþν τον επαπειλþ. Τοýτο το υπüμνημα για τη πολιτικÞ του σταδιοδρομßα θα 'ταν εγκληματικü.
Μπορεß να μην εßμαι Απüλλων αλλÜ Ýχω κÜθε Ýφεση σε ΗρακλÞ αλιτÞριο να
μεταμορφωθþ. Δεν ξÝρω ποιος εßναι ο πατÝρας μου ο αυθεντικüς... Οι παπαροýνες, τα πρασινοφüρα χÜρτινα κεριÜ, οι σκýλοι αγροκτημÜτων Þ τα διογκωμÝνα στÞθη;
¼ποιος Πßνδος σταθεß στην Εγνατßα μου οδü, τον 'Αδη μες στον Πλοýτωνα θα
προσποιηθþ. ΔιαπρÜττω τοýτη την ýβρη για να προκαλÝσω τον Ντεúσμü.
ΜετÜ απü αυτÞ την παρεμβατικÞ πρüταση ας μετατοπισθοýμε ξανÜ στη πρωταρχικÞ.
Το στüμα του Τüνυ στο τÝλος κατÝντησε Ýνα κýκνων σιντριβÜνι που τον Ζþρζ Ýβγαλε εκτüς μÜχης.
ΜετÜ απü αυτÞν την απüτομη αλλαγÞ εδüθη η εντολÞ το υποκεßμενο της πρüτασης να αντικειμενοποιηθεß.
Αταραξßα και περιπÜλαξις....
Ευδαιμονßα δυο κατηγοριþν σε μßα, üπως μßα μυρσßνη σ' Ýνα στεφÜνι δÜφνης.
Η δικÞ μου Üποψη περß εσοχÞς στη μÝση του ΖÜν Ýνα λουρß, που μÝσω του τρßβηλου ανοßγματος του Ýκανε ν' αποσυρθεß. Η επαναφορÜ ενüς υπνωτισμÝνου στη ζωÞ. ΑνÝγνωσα την αλÞθεια που του υπεξαßρεσα.
Τεκμαßρομαι üτι η αλÞθεια εßναι για üλους τους Üλλους Ýνα κτÞμα ες αεß.
Δεν θ' αποφανθþ αν η ΙωÜννα της Λωραßνης Üκουγε αμβρüσιες φωνÝς Þ τον εαυτü της Þ üτι η Φýσις επιτÜσσει. Φßλος εßμαι της ýλης ¼χι της Υπατßας... ΜÜταιο εßναι κÜτι που δεν εßσαι να υποκριθεßς.
Το οξυγüνο γßνεται νερü, üταν συνενþνεται με το υδρογüνο.
ΚÜθε φαρÝτρα ανθρþπινη εßναι μßα ουσßα ετερογενÞς που περιÝχει Ýναν κωδικü αριθμþν που πρÝπει ν' απομνημονευθεß, þστε το θησαυρü του Üλλου να κλÝψεις στη πρÝπουσα στιγμÞ. Για την πιο επωφελÞ Ýνωση Þ εκεßνη με τα λιγüτερα αποτελÝσματα ως αρνητικÞ ο σωστüς συνδυασμüς πρÝπει απü εσÝνα να αναρριχηθεß.
¸νας χοßρος εßμαι που του αρÝσει στο βοýρκο της. ακολασßας να γλιστρÜ.
Πιστεýω üτι τους φßλους σου πρÝπει να ευεργετεßς και τους εχθροýς σου ως κομπολüú να επιστρÝφεις. Για τις αρετÝς μου δεν Ýχω καμßα αμφιβολßα αλλÜ δεν επιζητþ σε στÜση να εßναι κÜνεις να συκοφαντεß την παντοδυναμßα μου...
¸να χελιδüνι μου ψιθýριζε στο αφτß üτι στο Λονδßνο εθεÜθης με τη δικιÜ μου ΙουλιÝτα. Νüμιζα üτι υπÞρξα κÜποτε ΠÜτροκλος δικüς σου...
¼ποιος παριστÜνει τον ΠÜρη με την ΕλÝνη μου θα γßνω ΜενÝλαος του: (α) γιατß δεν
εßναι μüνον δικüς μου, (β) γιατß üσοι την καταπατοýνε εßναι Τρþες.
Ζερεμß δεν απειλþ ποτÝ κανÝναν þστε προβÜδισμα να μην Ýχει στις ευχÝς και στις
πρÜξεις μου ουδεßς. Η ουρÜ του σκορπιοý μου χωρßς προειδοποιÞσεις φθÜνει Εις το
χþμα και με την Λευκοθüη που θα φορþ, üλες τις πüρτες θα σπÜσω για να σε βρω.
Αν τη ξαναδεßς απü το Διαβολικü μου Πρωτεßο δε θα σου δþσω ελευθερßα αμαρτιþν.
              Εις το επανιδεßν
                                                                      Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 30

Damien Adaleux προς Georges Labrouille          1-10- 1997, Παρßσι

ΑγαπητÝ Ζþρζ,

Επεφýλασσον χθες μßα καλλßμορφη εσπερινÞ Ýκπληξη στους χιτþνες μου που δεν Ýλεγαν να αποκολληθοýνε: απü τα χαρτιÜ που Ýρριπταν στο τραπÝζι για λüγους αρμονßας με την μÜστιγα προ δεκαετιþν της αμερικÜνικης τοκογλυφßας.
Για μßα παροδικÞ αγοραπωλησßα με Ýνα πρακτορεßο μοντÝλων Þλθα σε συμφωνßα: «ΑνατολικÞ Ευρþπη προ των πυλþν» η τιτλοφορßα.
ΠÜντοτε Ýβλεπα τα σþματα των Üλλων ως σερβßτσια, στα οποßα ικανοποιεßς κÜθε
ηδονÞ γαστριμαργßας. Δεν εßναι ανωφελÝς να εκμεταλλεýεσαι των Üλλων την αδιαθεσßα. Η αποσυντιθÝμενη μας ψυχÞ και τα παραφθαρμÝνα μας φιλικÜ γοýστα γßνονται Ýνα βÝλος στα των κοριτσüπουλων απßδια.
Απü τη μαριχουÜνα επιδικασμÝνες στην ανορεξßα þστε στο μÝγιστο αριθμü πελατþν να υποκýπτουν με ευσυνειδησßα. ΠολλÝς εξ' αυτþν σε φραουλÝνιου σκüρδου ταινßες τον πυρσü των Ολυμπιακþν κρατοýνε.
Η καμπÜνα χτýπησε και απü την εκκλησßα εξÞλθε Ýνα μικροκαμωμÝνο, αποστεωμÝνο, αγýμναστο, μελανü κορßτσι... Ως πρüγευμα της εδüθη μßα Ýνεση ηρωßνης. Εμεßς θα Þμασταν το κεφαλαßο γεýμα: η τριανδρßα που απαρτßσθηκε μετÜ του Ιουλßου τη δολοφονßα.
Στο πρüσωπο της Ýβλεπες το φüβο του απροσδιüριστου. Την Αγßα Σοφßα θ' Üνοιγε στους στρατηλÜτες του ΜωÜμεθ...
Φαßνεται πως Þξερε üτι στην Αχερουσßα Λßμνη αν την εßχαμε στεßλει, δεν θα Þτανε
αναζητοýμενη. Δεν εßχε ουδÝνα απüκτημα, üνομα, ταυτüτητα... 'Αλλος Ýνας
μετανÜστης που εισÞλθε παρÜνομα στη χþρα. Μßα μπεκÜτσα τραυματισμÝνη κι εγþ
ο ατιμωρητß οργßλος κυνηγüς, ο υιüς του πλουτοκρÜτη για τις ξεναγÞσεις στο παλÜτι
της βασßλισσας Χριστßνας, της Λουσý και του Ζερεμß.
Τη διÝταξα τα ενδýματα της ν' αποτινÜξει. 'Ασκοπο στου κρεμμυδιοý τον πυρÞνα
κανεßς να φθÜσει. ΞÜπλωσε με πρüχειρο κατÜλυμα στο κÝντρο του σαλονιοý Ýνα πÜπλωμα.
Ο Ζαν ανßχνευε στις ρþγες της το μητρικü γÜλα να καρπωθεß, που απü την
υπερδιÝγερση μßα αντιλüπη Ýχει üταν μες στη ζοýγκλα την ýαινα αντιληφθεß. Ο
τρüπος χειραγþγησης ομοßαζε με την ΑνακÜλυψη της ΑμερικÞς. Ο πατÝρας του εστÜθη σαν τον Δßα και τον ανÝθρεψε στην κεφαλÞ. Απü του λυχναριοý το τζßνι Üλλη μßα ευχÞ πραγματικÞ.
¼πως και εκεßνος, Ýτσι κι εγþ πιστοß στου πνεýματος την επικυριαρχßα.
Ο Τüνυ κι εγþ γλεßφαμε τα χεßλη της, που του εγκεφÜλου εßχανε παραμορφωθεß σαν
κýτταρα καρκινικÜ.
ΠρÝπει να εßναι Üπολις Ýνας γλýπτης. ¸πρεπε η αλÞθεια ν' αναπαρασταθεß üσο γßνεται με τη γλþσσα μας, πιο πιστÜ ως σμßλη þστε η ιδÝα της ΗδονÞς να μορφοποιηθεß.
Η εσοχÞ της ΒαβÝλ των γλωσσþν εßχε γßνει και ζητοýσε διαδοχικþς απü τη σκαπÜνη μας το αλφÜβητο, το λατινικü, το αγγλικü, το γαλλικü, το ρþσικο και το ρουνικü Þ και τη προπαßδεια πüτε ανÜποδη και πüτε ορθολογικÞ.
Ευρεσιτεχνßα αριστοκρατικÞ απü γονεúκÞ διδακτικÞ. ΤÝκνα της ΥψηλÞς Κοινωνßας... ΧρÞση εξÜλλου η γλþσσα Ýχει πÜντοτε της ποικιλßας. Απü τη τεχνοτροπßα σου θα εξαρτηθεß αν ακολουθÞσεις την ιστορικοσυγκριτικÞ, τη παραδοσιακÞ, την δομιστικÞ Þ την γενετικÞ μετασχηματιστικÞ γραμματικÞ. Τα μαθÞματα της γλþσσας εßναι τα πλÝον σημαßνοντα þστε να μην θεωρηθεßς üτι απü τον αναλφαβητισμü του Ýρωτα νοσεßς. Δεν αρκεß πια κÜποιον να ποθεßς. Η γλþσσα την ερμηνεßα της θα τροποποιεß ανÜλογα απü το τι θα περιβληθεß με ποια λÝξη, μüρφημα, φþνημα θα επενδυθεß σε üλες τις προεκτÜσεις. Η σωστÞ Üρθρωση κι εκφορÜ επουσιþδη ρüλο μπορεß να παßξει üπως το ýφος το ειρωνικü, το δικανικü, το επιδεικτικü Þ το ρητορικü στους τροχοýς του ΠÝλοπα της αμÜξης. ΕντÝλει οι Üνθρωποι ομιλοýνε μßα γλþσσα που μασκαρεýεται στις Üπειρες διαβαθμßσεις του καθρÝπτη: «Το συμφÝρον πατÞρ πÜντων».
Επιζητοýσαμε το σημεßον του λεκτικοý μας βομβαρδισμοý στης Αφροδßτης τα üρη ν'
ανατιναχθεß. ΑνÜλαφροι χεßμαρροι, επισκÝπτες της γλþσσας μας που ενþθηκαν σε μια στιγμÞ...
Ο κοινüς σκοπüς μπορεß να συνενþσει και τους Üσπονδους εχθροýς απü το παρελθüν... Πολλþ δε μÜλλον φßλους...
Δε φοροýσε κüκκινο σκουφß αποπροσανατολισμÝνη στον Αμαζüνιο με κορüνα το φεγγÜρι. ΚÜτι Üλλο Þτανε διπλü και στο δÜσος Ýπρεπε να επικαλυφθεß, στον οßκο της
γιαγιÜς του να εßναι αποδεκτÞ, πριν απü τον κακü λýκο κατασπαραχθεß...
Δε μου εßναι αρεστüς του θηρÜματος ο ρüλος αλλÜ προκρßνω πÜντα του Ωρßωνος.
Σε μßα εξωγÞινη Üμορφη μÜζα αýρας ηδονþν εßχε εκδοθεß και αυτü της επÝφερε
αποκλßνοντος ερωτισμοý απωθημÝνες τÜσεις.
Ο Τüνυ εισÞλθε απü το νÜρθηκα στο περßκεντρο οικοδüμημα της που εßχε τη μορφÞ
τρßκλιτης βασιλικÞς και εγþ απü κÜποιο τοξωτü παρÜθυρο ως κλεπταποδüχος αφανÞς.
«ΝενßκηκÜ σε Σολομþν» κραýγαζε προς το αßθριο ο ΖÜν, ατενßζοντας απü τον τροýλο μια κρÞνη στην οποßα Þτανε χαραγμÝνη η επιγραφÞ: «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ». ΤÝσσερις μεγÜλοι πεσσοß στÞριζαν τοýτο το οικοδüμημα που συνοδευüτανε ανÜ δýο με τα χÝρια μας τüξα και κιονοστοιχßες τα οστÜ μας. ΗμικυκλικÝς κüγχες τα γαúδουρινÜ πισινÜ μας. ΠλÜγια κλßτη οι αüρατοι νεκροß θεατÝς και σýνθημα τα τεταρτοσφαßρια που μετÝφεραν Ýνα μÝρος των ωθÞσεων του τροýλου στους δευτερεýοντες πεσσοýς εξωτερικÞς τοιχοποιßας. Τα δÜκτυλα των τριþν μας γßνονταν ενßοτε νευρþσεις του τροýλου, þστε σαρÜντα ιδεþν παρÜθυρα στο εσωτερικü του ναοý να διαχÝουνε Üπλετο φως, για να προβÜλλεται η ορθομαρμÜρωσÞ του. Οι κßονες πλÞρεις υγρασßας. Τα ψηφιδωτÜ ξεκολλημÝνα λüγω αρχαιοκαπηλßας. ΚλÜσματα γυαλιοý στα παρÜθυρα του τροýλου. Στην Αγßα ΤρÜπεζα νÞριθμοι ιερεßς συλλειτουργοýσανε απü παντοειδÞ δüγματα. ¸νας θρησκευτικüς σεξουαλικüς συγκρητισμüς.
Στη περαστικÞ ζωÞ Þμασταν τρεις Ιωαννßτες ιππüτες εμεßς κι üποια θηλυκÞ αýρα
ποθοýσαμε στο δρüμο απü την Απελευθερωθεßσα ΙερουσαλÞμ ανενδοßαστα τη
σφυρηλατοýσαμε.
Η Τýχη και σ' αυτÞ τη ζωÞ ως φως αληθινü, σε φθορÜ προοδευτικÞ, ταγüς νομßζοντας üτι ο Ýνας κßονας θα κατρακυλÞσει και θα πÝσει πÜνω στον Üλλον.
Οι σεισμοß ανεπανüρθωτες ζημιÝς προξÝνησαν στο ΚτÞριο της Ελαßας κι οι κßονες που μας ανÞκαν πüτε δεξιüστροφη πορεßα Þ κυκλικÞ ακολουθοýσαν και σπανιüτατα σε βουστροφηδüν κινοýνταν...
¸να μεσαιωνικü χριστιανικü Üσμα Ýπαιζε η μικρÞ ΡουμÜνα με του Ζαν τη φυσαρμüνικα στο στüμα, αν και την ωδÞ των Νιμπελοýνγκεν θα προτιμοýσα.
Η Ιζüλδη μßλια μακριÜ κι εγþ ως ΤριστÜνος σ' Ýνα χλωμü σαν τα εσπεριδοειδÞ,
ασυνταßριαστο κορμß Ýβρισκα παραμýθια. Το κßτρινο χÜνεται πÜντα δßπλα στη πßσα της ασφÜλτου.
Τη πεδιÜδα της πλÜνης της ρÜντιζα με μýρο για να την αγιÜσω και να αυτοαγιασθþ.
Τþρα θα Ýπαιζε διπλü παιχνßδι.
¸να σκοινß παρατημÝνο στο χþμα. Της Ýδεσα μ' αυτü πισθÜγκωνα τα χÝρια.
ΑντιστÜθηκε αλλÜ οι φßλοι μου αποδεßχθηκαν üτι εßναι οι ΒαρÜγγοι μου στο Ýργον το νεκρονομικüν μου.
Ο ιδρþτας της απü Τροπικüς του Καρκßνου Ýγινε Ανταρκτικüς. ¸βλεπες στα μÜτια
της Ýναν αμνü που Þθελε να πνεýσει πριν πεθÜνει εκλιπαρþντας για την ποθεινÞ του
κυβερνÞτη χÜρη. ¹ξερε üμως εκ των προτÝρων üτι αυτü το παιχνßδι Þτανε ζωÞς και
θανÜτου ρουλÝτα.
Απαιτοýσε να θυσιασθεß το γαλανü μας αßμα, αυτÞ η πρüστυχη ΙφιγÝνεια κρÞνη του
θεúκοý θανÜτου.
¸να τσιγÜρο Üναψα üσο ο Τüνυ κι ο Ζαν συνÝχιζαν την αναπλÞρωσÞ τους και το
Ýσβησα στο τατουÜζ της ξÝπνοης της λεκÜνης κι αυτÞ ως λυθρßνι Üρχιζε να σπαρταρÜ.
Παρüλα αυτÜ ο Ζαν τη κÝρασε κρÝμα παγωτü κι εκεßνη μονομιÜς το κατÜπιε, αφÞνοντας ανÝπαφο το κερασÜκι. Ο Τüνυ απεχþρησε üπως η Üμμος απü το κýμα της θαλÜσσης.
Την Ýπνιξα σαν την Δεισδαιμüνα με Ýνα αφιλüξενο σκοινß. ΥπομονετικÜ εδÝχθη το μαρτýριο της δßχως δραματισμοýς Þ οßκτο. ΑξιοπρεπÞς ΑυστριακÞ Βασßλισσα εχÜθη για να μου υπενθυμßζει üτι τη Λουσý μου δεν φθÜνει.
Μαγνητοσκοποýσα πÜντοτε τα χειρüτερα μου πÜθη... Χρυσοýν μετÜλλιο στου καλοý
τη σκοποβολÞ. Τα χÜλκινα εßναι για τους Üλλους.
Το κορμß της τþρα πια ασÜλευτο üπως κι η ψυχÞ της. Γιατß να Ýχεις σþματος δÝρμα
üταν Ýχεις απωλÝσει τη ψυχÞ σου; Μ' Ýναν αδÜμαντα υπογλþσσιο το αληθÝς νüημα
κατανüησε της ζωÞς. Με παπικÞ βοýλα προσυπÝγραψα την επιταγÞ μου κι οι δýο τους μετÝφεραν τη σωρü της σε μια σακοýλα απü σκουπßδια στο τετρÜτροχο του Τüνυ και το Ýθαψαν σ' Ýνα μÝρος Ýξω απü το Παρßσι με το νÝο φεγγÜρι.
Εμεßς τα νεüπλουτα αστικÜ παιδιÜ üσο φριχτÜ εγκλÞματα κι αν πρÜξουμε Ýχουμε τις
κατÜλληλες τηλεφωνικÝς διασυνδÝσεις, þστε κανεßς δε μπορεß να μας διαφεντÝψει, γιατß οι νüμοι εßναι διαπλασμÝνοι απü τους θεοýς για να χαλιναγωγοýνε τους θανüντες. Η ΑρÜχνη της Δικαιοσýνης το δηλητÞριο της ρßχνει στους γüνους των πτωχþν ενþ στους ιστοýς της τους συλλαμβÜνει.
Τα εισιτÞρια εßναι για τους Üλλους.
                       Εις το επανιδεßν
                                                                  Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 40

Damien Adaleux προς Lucy Sanguin                     30-10-1997, Παρßσι

ΑγαπητÞ Λουσý,

Σ' αυτÞ την επιστολÞ σου επισυνÜπτω σε κασÝτα Ýνα μονüπρακτο αλληλοκατανüησης, που απαθανατßσθηκε στην Αßθουσα με τους καθρÝπτες απü κÜμερα απατηλÞ μεταξý εμοý και του Ζερεμß.
ΑυτÞ εßναι η μαúμοý που απü κλαδß σε κλαδß πηδοýσε για να εκφýγει των κτýπων της
καρδιÜς μου.
Εßναι αμφßβιος στα ßδια αστÝρια που εßμαι κι εγþ. Φρüντισε να του στεßλεις σε δßδυμο αδελφü την εικüνα του αμφιβληστροειδÞ του, για να του υπογραμμßσεις üτι ο αυθεντικüς του φßλος εßμαι εγþ. Με το να γßνει φßλος σου δεν θα του αγορÜσεις κανÝνα αγρü.
Με την ιδÝα παραλογßζομαι üτι σε αγγßζει Üλλος Üνδρας απü μÝνα.
Αν δεν μου καταθÝσεις στα χÝρια το ýδωρ και τη γη, θα σου διαλýσω τη ζωÞ.
                    Εις το επανιδεßν
                                                                  Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 41

Lucy Sanguin προς Damien Adaleux                 4-11-1997,Παρßσι

ΑγαπητÝ, ΝταμιÝν,

Στην επιστολÞ αυτÞ Ýνα κουτß αγÜπης θα βρεις üχι απü ýδατα και γη.
Τα κüπρανα και τα οýρα μου σου στÝλνω να τα αγιÜσεις. Μüνο αυτÜ τα δýο μποροýνε να σε διακοσμηθοýνε και τßποτε πιο πÜνω.
Σου γνωστοποιþ üτι το παιδß σου εγκυμονþ, þστε τις ευθýνες σου ν' αναλÜβεις.
ΕιδεμÞ στου λεμονοδÜσους σου τις εφημερßδες θα αιτιολογηθþ, γιατß δεν πÞρες
επιφυλÜξεις.
Επικεφαλßδα: «Του πρωθυπουργοý ο υúüς Üωρη μαθÞτρια με τον σπüρο του Ýχει
μαρÜνει».
Να μου πεις απαιτþ τι θα πρÝπει να διαπρÜξω.
                           Εις το επανιδεßν.
                                                                    Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 42

Damien Adaleux προς Lucy Sanguin                 8-11-1997, Παρßσι


ΑγαπητÞ Λουσý,

Αθþο σαρκοβüρο νυκτολοýλουδο δε σε βιÜσαμε κιüλας. Γητεýτηκες απü τους γραμμωτοýς μýες της κοιλιÜς μου (που μüνον οι μαßανδροι προσφÝρουνε στα αγγεßα), του ελατοý μου το ýψος και το πÜχος που πιο πολý με τη στερεÞ εικüνα του παλμικοý φωτüς σου γιγÜντωνε το εμπειροπüλεμο και απαρÜμιλλο κÜλλος.
«ΝÜρκισσο» συχνÜ στα καλÝσματα σου με καλοýσες. Ακüμη περιμÝνω να με απαγÜγει ο ΠÜρης þστε στου Ιλßου τα τεßχη να με εκτινÜξει.
Το τÝκνον τοýτο το παραγνωρßζω. Να κÜνεις την Ýκτρωση που η μÞτρα σου δεν Ýκανε σε σÝνα. Πολý περισσüτερο σαν Ýμαθα üτι τον Ýσχατο καιρü, Ýνας Ταýρος σε πÞρε εις τη πλÜτη και σε ξενÜγησε στη χþρα της ευαρÝσκειας σου.
Σε οικτßρω και δε θÝλω να σε ξαναδþ. Εßσαι Ýνα βÜρος απü αμßαντο που θÝλω να το συντονßσω με το βυθü της ΜÜγχης.
Τις φλÝβες σου ν' αποκüψεις κι Ýναν αγαθü να βρεις να σου το ομολογÞσει, εσý που απü ψυχιατρικü ºδρυμα μεταφÝρεσαι στον ψυχολüγο. ΣχιζοειδÝς το παιδß θα βγει, üπως εσý...
ΜÜθε πως ο πατÝρας σου σε Νηρηßδα ενδýεται κÜθε βρÜδυ. Μπορεß να μου παραχþρησε κινητÞ κι ακßνητη περιουσßα για να σε λυπηθþ, μα δεν θα του χαρισθþ.
Νýκτωρ ενüς Ýτους μεταφυσικοý στη λιμουζßνα μου Ýτυχε με το πιÜτο μου να τον φιλεýσω. Το ρυτιδιασμÝνο του κορμß με τους μýες που σαν μπαλüνια εßχανε ξεφουσκþσει, μια ασυνÝχεια κλαυσßγελου θα μποροýσε να προδþσει. Η υπÝρτατη
γελοιοποßηση της γεροντικÞς ηλικßας. Φιλοφρüνηση και αποστροφÞ.
ΛÝγεται πως αποπνÝουνε οι πρεσβýτες τον σεβασμü. Εγþ ισχυρßζομαι πως αυτü δεν εßναι Ýνα αξßωμα ακαδημαúκü που κατακτιÝται λüγω ηλικßας. Με αυτüν γεννÞθηκες και με αυτüν αργοπεθαßνεις.
Παρακαλοýσε üπως οι ανεμþνες στη γλÜστρα, των σφριγηλþν κορμιþν μας τη δροσιÜ με αντιδüση χωρÜφια αρκετÜ στην επαρχßα.
Την απüφαση σου λÜβε πως ο γÜμος αποκλεßεται απü των Απεννßνων την οροσειρÜ. Ευπρüσιτα τα παρÜγωγα του εις τον πληθυντικü αριθμü.
                      Εις το επανιδεßν.
                                                                          Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 45

Lucy Sanguin προς Marie Clermont                   17-11-1997, Παρßσι

ΑγαπητÞ Μαρß,

Δεν εßναι τüσο εýκολο στον ΝταμιÝν να βÜλεις χαλινÜρι.
Τα προηγοýμενα γρÜμματα μου περß αυτοχειρßας δεν τον ευσυγκßνησαν επουδενß.
Θα σου αποκαλυφθεß και το μυστικü που μüνο ο ΝταμιÝν αναγνωρßζει: ο εξÜδελφος
μου σαν Þμουνα εννÝα ετþν ως Ακταßωνας διÝπραξε στο ναü της ΑρτÝμιδος ιεροσυλßα.
Ευτυχþς ο πατÝρας μου καθεýδει τüσο γι' αυτü üσο και το μωρü.
Θ' ακολουθÞσω τη μÝθοδο του Κρüνου στη κοιλιÜ της ΡÝας. Ο ΝταμιÝν θα δþσει το
ρευστü κι η μητÝρα μου το νηπιοκτονικü κÝντρο το σωστü.
Η κοινωνßα τß θ' αγορεýσει; Πþς στον 'Αδη που ζω θα επιπλεýσω;
Ο πατÝρας μου εßναι το Στρατοý ο Αρχηγüς. Αν του γνωστοποιηθεß το γεγονüς σαρÜντα ημÝρες θα «φυλακισθþ» τουτÝστιν προσκλητÞριο βραδινü, πρωινü, μεσημβρινü χωρßς Üδεια εξüδου στο δωμÜτιο περιφραγμÝνη. Που να Þξερε ο πτωχüς τω πνεýματι επßγειος θεüς μου, üτι üσα εσþρουχα κÜθε ινδικτßωνα αναγρÜφει, τüσα αποφοιτÞρια ο καθεßς απü τους εραστÝς μου λαμβÜνει.
Ο ΝταμιÝν Þτανε επÜξιος του Νιζßνσκι στο κρεβÜτι και χρυσüς Ολυμπιονßκης σε κÜθε λογÞς Üθλημα που μπορεß ο νους σου να βÜλει: πετοσφαßριση στην ιππασßα, Üλμα εις μÞκος στη πεταλοýδα, στην αντισφαßριση αρσιβαρßστας...
Η μετüπη του απü ζαχαρüτευτλο και κþνειο συγχρüνως απü τον πÜγο επικοσμημÝνη. Με κολÜκευαν τα μÜτια του ΚινÝζου και στης ΟλοκληρωμÝνης Λειτουργßας τη ΔωρεÜ οι συσπÜσεις. Το σþμα που με ανÝπλαθε η ΒελανιδιÜ του Ασβεστολιθικοý και ΓρανιτÝνιου Αγνωστικισμοý μου...
ΚÜθε φορÜ που Þτανε καταπιεσμÝνος στη Γωνßα με απειλοýσε πως θ' αποκÜλυπτε στον ΚριτÞ μου üτι Þμουνα Ασπασßα πολυτελεßας.
Ο ΝταμιÝν ο Ψιττακüς του Ελικþνα και της ΠηγÞς της Κρυσταλλειας στη ΝÝα Ρþμη, θα γßνει ο Αναδημιουργος του ΚÞπου των ΓÞινων Ηδονþν αφοý θα κÜνει σπουδÞ σχεδßων χρωματικþν σε κÜποια ΣχολÞ Καλþν Τεχνþν.
ΕπιμÝνει να διαχωρßσουμε τις γλþσσες μας τον τελευταßο καιρü. ¸χουμε εντοýτοις κοινü κþδικα ιδεþν.
Ακüμη και οι μητÝρες μας συμφοιτÞτριες Þτανε στη Σορβüννη.
Εßμαι ο θηλυκüς του αντßδικος κι εκεßνος ο δικüς μου αρσενικüς. ΠρÜττει üτι δε μπορþ εγþ και της Ýκλειψης τον στρατιωτικü βαδισμü θ' απομιμηθþ. Εßμαστε το δικÝφαλο τετρÜποδο το αρχετυπικü. Ευτυχþς που διαχωρßσθηκε το ενεργητικü απü το παθητικü κι απολαμβÜνουμε στην ßδια αναλογßα το θερμü και το ψυχρü, το υγιÝς και νοσηρü, το καλü και το κακü...
¸τσι επωÜζεται η πιθανüτητα να γνωρßσεις κÜποιες πλευρÝς απü το ßδιο üν. Πιστεýω üτι αντÜξιος θα φανεß του ονüματος του δικοý του Πατρüς. ΜÝχρι και την ýστατη του πνοÞ... ΑνÝγγιχτος γι' αυτü τον λüγο θα μεßνει κι Ευλογητüς...
ΦαντÜζομαι üτι κÜπου ο τριαδικüς του αριθμüς θα πρÝπει στη κεφαλÞ του να εßναι υπαρκτüς κι απü τα Ýθνη των ανθρþπων να εßναι λατρευτüς.
Εγþ η ΑποθÝωση της ΟμορφιÜς κι üχι των Εβραßων η μοσχαροκεφαλÞ...
Οι Üνδρες μου εßναι απεχθεßς αλλÜ üσο εßναι εýχρηστοι, τερπνοß κι ευγενικοß μου εßναι ανεκτοß. Γßνεται υποστατικü μου καθενüς ανδρüς η οσμÞ κι ανακλητÞ, üταν η ματιÜ μου τα φαινüμενα αποστερηθεß, εßτε γιατß το χρυσÜνθεμο στα βÜζα θ' απαρνηθεß, εßτε γιατß ως μÝλιττα πρÝπει να Ýχει των Üριστων ανθþν την αντιπαραβολÞ. ΚÜθε σπÝρμα ιεροφαντικÞς διαφÝρει εις την μαγειρικÞ.
Η τýχη μου απü κανÝναν Üνδρα δεν Ýχει ακüμη διαπραχθεß, ßσως γιατß ο ρüλος της απü εμÝνα Ýχει εκμηδενισθεß. Εßναι μαθηματικþς βÝβαιον üτι τον Üνδρα των ελπßδων μου θα βρω, þστε να τον περιτυλßξω δÝμα Üρδην στης σημαßας μου τον ιστü.
Κι üταν τον καταβροχθßσω ατüφιο σουγιλßτη, θα καταπιþ υδροχλωρικü οξý þστε μετÜ απü τριÞμερο θανατικü, σαν τον ΙωνÜ θα τον εκβρÜσω απü το στομÜχι για να Ýχει την επßγνωση, αν δεν εßχαμε αγκαλιασθεß πüσο θα Þτανε πιο τυχερüς. Το ραβδß της δυστυχßας τους κρατþ χωρßς ουδÝνα παρÜσημο φυλετισμü. ¸χω γνωρßσει τα
θησαυροφυλÜκια των εθνþν ως πανδοκεýτρια ερωτικþν εμπειριþν. Μου αρÝσει να
τους κινηματογραφþ, üταν τα παιδιÜ τους στην αγχüνη την ανυπüγραφη υιοθετþ.
Θα παραλλÞλιζα τον πατÝρα μου με τον Λþτ που üλα τα καπρßτσια μου ικανοποιεß μεσοýσης της νυκτüς και σαν κýκνος εισÝρχεται μÝσα μου τη ΛÞδα να υποκριθþ, γιατß ελπßζει να γεννηθοýνε οι Διüσκουροι κι η ΕλÝνη. ΚÜθε βρÜδυ που Ýνα ραβασÜκι κτυπÜ του παραθýρου μου το τζÜμι, θÝλω του Γýγη το δακτυλßδι απü τη συντροφιÜ μου να κρεμþ, þστε στις σκιÝς του παρελθüντος αüρατη στα χεßλη να μεταποιηθþ. Τις πÜνινες κοýκλες μου με τις βελüνες μου τρυπþ, φαντÜζοντας τον ΚÜνδαυλη üτι κατανικþ κι απü τη προσβολÞ που μου Ýγινε τον πυρπολþ.
                     Εις το επανιδεßν.
                                                                 Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 50

Damien Adaleux προς Lucy Sanguin                     6-1-1998,Παρßσι


ΑγαπητÞ Λουσý,

ΕπειδÞ Ýχω Σαρακηνü δεξß αυτß δεν σημαßνει üτι εßμαι ο ΟρÜτιος ΝÝλσον, οýτε üτι
Ýχω ημισÝληνο στη κεφÜλη κι εßναι κουρσÜρικο το αριστερü μου αφτß.
Εßμαι Ýνα αμφßβιο ερπετü þστε ακüμη να μπορþ και στον Αρμαγεδþνα να διασωθþ,
τρεφüμενος απü τα ψοφßμια των δασþν. Εßναι ο ΓουÜλας των λεγεωνÜριων
τυχοδιωκτþν, αφοý σε τßποτε δεν σταματþ, οýτε καν στον Αννßβα τον Καρχηδüνιο
στρατηγü.
¼ταν σχετßζεσαι με κÜποιον στην αφÜνεια, εντρυφþ μÝχρι να χωρßσεις απü τους
μνηστÞρες σου οριστικþς με το νüσημα σου το ισχαιμικü. Πηνελüπη Üμοιρη στης
τελικÞς σου εκλογÞς το υφαντü!
Στην ßδια την ΑμÜλθεια για Üλλη μßα φορÜ θα χειραφετηθþ, αφοý το καπÝλο μου μÝσα απü τα χÝρια μου εδþ και καιρü με ρþμη συγκρατþ.
Εßναι κανüνας της φýσης να καταλÞξεις üπως ο Συμεþν ο Στυλßτης.
Σαν την ΚασσÜνδρα απü τον χαρακτÞρα της αριστερÞς σου παλÜμης, για το μÝλλον σου θ' αποφανθþ. Τþρα üμως θα σου γρÜψω για το παρελθüν.
ΚρεμασμÝνο βρÞκαν οι γονεßς του τον Ζερεμß με μια θηλεßα στη πολýφωτη συκιÜ του δωματßου του. Απü το παρÜθυρο του στα κρυφÜ εισÞλθαμε εγþ και δýο Üλλοι ως συνεργοß. Στου ναρκωτικοý εßχε παραδοθεß την αγκαλιÜ και για να επινοÞσει του ΠρομηθÝα, τον αδρανοποιÞσαμε με χλωροφüρμιο αναισθητικü. ¸να λουρß στη κεφαλÞ και μÝσω του πολýφωτου εßχε στραγγαλισθεß.
Ιδοý ο ΝεωτεριστÞς Ιοýδας...
ΑλÞθεια εßσαι σßγουρη üτι αιτßα θανÜτου του Ιοýδα Þταν η αυτοκτονßα; Ο τÜλας!
Νüμιζε üτι θα του χαρισθþ γιατß πÜστα ζαχαρωτÞ σωστÞ σοκολατßνα Þτανε για πÜντα. ΠροσÝκρουσε στους υπολογισμοýς του και σα Τιτανικüς βοýλιαξε σε στÜδια δýο.
Στο παρατηρητÞριο του δεν εßδε μÝνα απü τους ναýτες του ουδεßς. Ο υπολογισμüς των κινÞσεων μου με των δακτýλων του ρολογιοý να παρομοιασθεß μπορεß...
ΕλÞλυθεν το ΠλÞρωμα του Κρüνου Λουσý. ¸να απü κüκκινο αχÜτη χαλß του Ýστρωσε ο Βεελζεβοýλης.,. Μην ανησυχεßς...ΚÜποια ημÝρα θα τον διαδεχθþ κι εγþ...¸χουμε καιρü ως την ΔευτÝρα Παρουσßα...ΕξÜλλου μÜτια που δε βλÝπονται γρÞγορα λησμονιοýνται...
Προσδοκþ να σου φιλοδþρησε αυτÞ η αποκÜλυψη στη ψυχÞ σου μια σχισμÞ.
ΞÝρω üτι την εξομολüγηση μου μ' Ýνα φßμωτρο θ' ανιστορεßς...Πρüσεξε μÞπως το γοβÜκι σου χαθεß κι απü τον Λýκο σου παρακρατηθεß... Εκτüς κι αν σου παρουσιÜζεται ως Ýνας Καλλßμορφος Πρßγκιψ κÜθε φορÜ που τα μαλλιÜ του αναδεýεις.
ΞÝρω για τον βßο σου και την οικογÝνεια σου πολλÜ μυστικÜ...
Για παρÜδειγμα ο αδελφüς σου Þλθε σÞμερα το πρωß, μßα φωτογραφßα σου να μου
καταδþσει που εßχε στη Χþρα των ΒÜσκων κÜποιος εκτυπþσει.
Α! Την Χþρα των ΒÜσκων δεν μπορεßς να ενθυμηθεßς; Για ν' ακοýσει τις ειδÞσεις σου üλη η Γαλλßα, λÝω να βÜλω στο ραδιüφωνο σου κοινÞ μπαταρßα.
Για üποιον δεν το ξÝρει θα το θÝσω πιο κομψÜ: εßναι σýλλογος επιδιδüμενος σε
αρμοδιüτητες εξωστρεφεßς κι ομαδικÝς.
Ο αδελφüς σου εßχε την ευγενÞ καλωσýνη το συντομüτερο δυνατüν να μ' ενημερþσει για το ολßσθημα σου το νηπιþδες, σαν το ανßχνευσε στη τσÜντα του ηλεκτρονικοý μυαλοý σου...
Τον ΕφιÜλτη πολλοß εμßσησαν, τη φωτογραφßα που μου παρÝδωσε απü τους φßλους
μου ουδεßς!
ΕυκρινÝς αρχαúκü σýμπλεγμα...Εσý και το V των αγοριþν σε στÜσεις θωμασμοý. Ποιüς εßπε üτι στη γλþσσα δεν εßναι εκπεφρασμÝνες ανüμοιες εικüνες;
Το σþμα σου Ýνας χωματüδρομος δßχως λακκοýβες. Το σýμβολο της νßκης σχημÜτιζες στο στüμα σου κι Üλλες τρεις στη περßμετρο σου.
Ο ΠιÝρ σου Ýκανε üχι μüνον επßδειξη του κεντριοý του για τις φωνÝς και τις πιÝσεις που του εξασκοýσες, χÜριν των εξετÜσεων του Λυκεßου, αλλÜ και γιατß η απÝθαντÞ μου μορφÞ απü σÝνα εßναι πιο θελκτικÞ. Ομολογþ üτι εßμαι στη κολακεßα ευÜλωτος.
ΠÜτησε προσφÜτως τον αριθμü δεκατρßα. Μετανοþ που δε σε γνþρισα στην ßδια ηλικßα.
Ο αδελφοýλης σου Ýχασε της Εφηβεßας σου τον Απρßλη. Τα θυσανωτÜ μαλλιÜ σου, τα ψιμýθια σου που θυμßζανε του ΣοφοκλÞ τραγωδßα, τον βραχþδη θρηνωδικü κραδασμü σου που την πριμοýλα μαραζþνει...
Στα τÝσσερα τον διÝταξα σαν πÜνθηρας να πÝσει και σαν κοÜλα που εßναι να υπακοýσει στη στοργÞ της μητρüς του.
Εζýμωσα σε χÜρακα το καμπυλοειδÝς του ραβδÜκι. Με το στüμα σα ζωγρÜφος δßδασκα, με τα χÝρια σπασμÝνα στο πηγÜδι του και την ακολουθßα των χειλικþν γραμμÜτων του. ¸να γÜντι Γαληνοý στον χÜρακα μου τýλιξα, την επιδημßα του παιδιοý να διαγνþσω. ¸τρεμα στην ιδÝα üτι τοýτο της εργατικÞς ΠρωτομαγιÜς πηγÜδι προικοδοτοýσε ψýλλους στους αρουραßους απü την ΒεγγÜλη. ¼ταν üμως συνουσιασθεßς με τον χεßριστο σου φüβο αρχßζεις βαθμιαßως να τον προσπερνÜς. Ο μαυροπßνακας του Þθους του μικρüτερος Þτανε του αναμενüμενου üσο το δÜκτυλο μου Ýκανε κýκλους με τη κιμωλßα.
Το Üλλο μου χÝρι τα σφýζοντα, απü πνοÞ βατüμουρα του τα ατροφικÜ υφÜρπαξε, þστε στο ξυλαρÜκι του που επÝπλεε στον ωκεανü να καταλÞξω και τη ζωÞ που του εßχανε κÜνει εκπτþσεις περαιτÝρω να επιμηκýνω. Μüνον Ýνας ΣαμÜνος Þ θεüς θα μποροýσε με αυτοματισμοý κινÞσεις να το πετýχει.
ΑποφÜσισα στα δüντια μου ως μαχαßρι να το λÜβω, στον ΜÝλανα Δρυμü ειδικüς
απεσταλμÝνος πεζοναýτης. Το «Dies Irae» στο φλÜουτο Ýπαιξα και στο διÜταγμα της ΝÜντης ανÜκληση εßχα υπογρÜψει.
Μßμηση για τις νεþτερες γενεÝς κι υπüμνηση για επινüηση της προσωπικÞς μου μυθολογßας. Ο αδελφüς σου συνÝβαλλε τα μÝγιστα στης υστεροφημßα μου τη περιουσιακÞ, μα επÝδειξε ασθενικÞ αντοχÞ με τον υδατοχαρÜκτη σε συναλλαγÞ «Deux ex machina» οι ψιÜδες μου εφýτρωσαν νοσοκομειακÜ Üνθη στο ξυλαρÜκι και στο γρασßδι της αμαρτßας μου Þλθε το σημÜδι.
Στον κανιβαλισμü του εαυτοý του επεδüθη και με τη ψυχÞ του ως οπλοπολυβüλο τα
δÜπεδο καθÜρισε, üπως πρÜττει μια γαλÞ κÜθε φορÜ που το αμÜρτημα το προπατορικü συναισθανθεß.
Ο Ýρως προς τα παιδιÜ εßναι θεßος. Αντßληψη των Αρχαßων ΕλλÞνων üχι δικÞ μου.
Του ΠαντοκρÜτορα Χριστοý τη γαμικÞ τελετÞ Ýνας δßχως σημαδοýρα ΝεοÝλληνας πιστüς, της λαγνεßας ιδρýοντας τη ΝÝα Εκκλησßα. Ο πρþτος στη κατακüμβη οπαδüς μου ο αδελφüς σου.
ΚÜθε θρησκεßα üμως απαιτεß αγßους και μαρτýρια. Ο αδελφοýλης σου στα σφριγηλÜ
του μÜγουλα αισθÜνθηκε χαστοýκια και στο σφικτοδεμÝνο στüμα του ο πýραυλος
γειþθηκε της πÞξης. Στης ΧαραυγÞς τις φρÜουλες Ýβγαλε το παγωτü μου στην
επιφÜνεια του. Με üλες αυτÝς τις πρωτεÀνες θα Þτανε πιο θρεπτικü. Σα βδÝλλα üμως
σε κÜθε του πτυχÞ σýμπαν το αßμα του απορροφοýσε, αν και μετÜ δυσκολßας τη θÝση του συγκρατοýσε. Στις üχθες του Αχελþου του Ýγινα ο ξενηλÜτης, üμως τον εßχα διαβεß ξανÜ ελαφρÜ μεταλλαγμÝνος κωπηλÜτης.
Μεσοýντος του μεσημβρινοý αναχþρησε αφοý εßχατε καρβουνιασμÝνο χοßρο στον
φοýρνο με γλυκοπατÜτες. Τον ναýλωσα με καραμÝλες στην ημικιονικÞ του πορεßα,
επιτÜχυνση στα μÝτρα του, για να 'λθει η þρα το κοστοýμι που θÝλω να του αποδοθεß.
ΚÜποια στιγμÞ üλοι στο ΔÝνδρο της ΛÞθης κεντοýμε την παιδικÞ μας ηλικßα. Της
ΕποχÞς της 'Ανοιξης σÞμανε το τÝλος και την Ýναρξη του ΘÝρους η πρþτη μου φορÜ στο ανÜκλιντρο μου.
Στο πρüσωπο της χαρακþματα και τα ηλιακÜ πλÝγματα στα μαλλιÜ της τα τεχνητÜ,
με καλοýσανε ν' αναδιφÞσω το σýμπαν της απü την μητÝρα μου υπαγορευμÝνο.
Πρüκνη και ΦιλομÞλα η σχÝση τους και εγþ για να ωριμÜσω Ýπρεπε να σαπßσω üχι
ως Üνθος μα ως μοýρο.
Το μαυσωλεßο της Galla Placidia εßχε γßνει το σπßτι μου, στην ιδεατÞ ΡαβÝννα μου
απü κολλαγüνο ανακαινισμÝνη. Παßξαμε ανθρωποκυνηγητü και στο τεντωμÝνο
σκοινß, προσπαθοýσα τη συναρμüδια οκτÜβα να βρω για να μη πÝσω και
γκρεμοτσακισθþ, Η παλιννüστηση στη προτεραßα μου μορφÞ θα σÞμαινε μßαν αÝναη
σχολικÞ Κονσιερζερß.
Η αποτυχßα για μÝνα μßα λÝξη καθüλου νοητÞ. Τα Ýμβρυα Þτανε τüσο κοντÜ στα ΤÜρταρα, πριν αποχωρισθοýνε το λþρο.
¸πρεπε σε αυτÝς τις μακÜβριες σκÝψεις να δηλþνω: «Απþν»!
Το σþμα της καθüλου διεγερτικü. ¸μοιαζε με ξεφουσκωμÝνη απü υπερθÝρμανση γÝλη.
Η φιλοφρüνηση των δÝκα κι οκτþ ετþν στης πλÜτης μου την εξþθησε, κατεργασßα με τα νýχια της ως σýνεργα, αναζητþντας μßα πτÝρνα αναιμßας, που Üλλοθι θα της πρüδιδε στο νεκταρÝνιο μου κορμß της Ýλλειψης; αυτοδυναμßας και την επßγνωση της προσγεßωσης στη κοινωνßα.
Τον Ζερεμß υπερýψωνα στο νου μου σε μßα ερωτικÞ μαγειρικÞ απü ηρþων καρüτα, κερÜσια αυτüπτων, θÜλασσα επωδþν, αβγÜ γυπαετþν, κοτüπουλα κλουβιþν επενδυμÝνη.
¼που για λßγα κερÜσια ακοýς, μη περιμÝνεις κανεßς να στα προσφÝρει. Με τη πρþτη ευκαιρßα αφομοßωσε τα, αφοý η ΠεδιÜδα της Φýσης Ýχει πλατý χÝρι.
Με τον κανüνα της αφαßρεσης απü το πρüσωπο της οι γραμμÝς σε παραßτηση και οι
σφαιρικοß επιστÞθιοι αρýβαλλοß της. Με τον κανüνα της πρüσθεσης πευκοβελüνων
αναδÜσωση στο πηγοýνι και στα χεßλη.
¼σο για το σημεßο της το υπογÜστριο διασκÝφθηκα üτι δεν Þτανε η 'Ανασσα, αλλÜ η
ολλανδικÞ κρυψþνα της 'Αννας Φρανκ για Ýναν πßνακα Αàκ Βαν. Αυτüν τον εßχα
ωνητü απü τα χÝρια Βαρüνων ως Ýμπορο τÝχνης. Κληροδüτημα μου το τßποτε.
Η επαφÞ μου μ' Ýνα τρßτο σþμα δßχως δακτυλßδι αρραβþνων και üρκων αιωνßων, με
απωθοýσε σ' Ýνα αναδιπλοýμενον κενü, ελευθÝριο και ταλαιπωρημÝνο.
Υδατογραφßες σ' Ýνα τüνο νοικιασμÝνο στον κÜμπο των Λωτþν, υπομιμνησκüμενο
τις εμπειρßες Üλλων αναπνοþν...
Με üση οξυδÝρκεια μπορεß κανεßς να αντιστοιχÞσει... 'Αλλοι το λÝνε ενüραση και
μερικοß επιβßωσης σταθμü...
Εγþ επαναφορÜ στην ΙθÜκη το αποκαλþ...
Εγþ κι εκεßνη δεν εßχαμε δεσμßδα κοινÞ ρÜβδων. ΕπιγÝννηση κυκεþνα ερωτηματικþν, καθþς της μαστßγωνα την εκκλησßα της σαν κεραυνüς.
ΜÞπως Þμουνα μητραλοßας και δεν Þθελα να το παραδεχθþ; ΜÞπως Þθελα να δþσω
χλωροφýλλη σ' Ýνα Üπνοο ομομÞτριο βλαστü, για να γßνω ΜÝγας ΜÜγιστρος της
ΣχολÞς των Ναúτþν; ΜÞπως υποτßμησα την αξßα μου πρÜττοντας το κακü, μα δεν
Þξερα τß και ποιü;
Το αλεξικÝραυνο της στην ανυπαρξßα με κατÝδιδε. Η ορμÞ δßχως της σκÝψης την
προδιεργασßα στην αδεξιüτητα οδηγεß. Το σþμα της Ýνα βιβλßο ανÜστατο
σαρανταπÝντε ετþν κι εγþ της ανÜσσας της ο σελιδοδεßκτης ο Μηδικüς.
¼λη μÝρα ο Üνδρας της στο γραφεßο του Νýμφες των Δασþν να θηρεýει και πτþμα απü τον κÜματο, με το Üλαλον ýδωρ για την «αγÜπη» στην κλßνη του να καθεýδει. Εκεßνη σαν τους λαθρεπιβÜτες παραμελημÝνη να διαβÜζει κÜτω απü το Üγρυπνο βλÝμμα των κεριþν του ΜαρσÝλ Προυστ το «Αναζητþντας τον χαμÝνο καιρü»,προκειμÝνου την απüκοσμη ομοσýντροφη διÜθεση να παρερμηνεýσει.
Για να διανýσει τον χρüνο της σýμπασα τη μÝρα θα 'κανε διατριβÞ με τον ψιμυθιολüγο, της σÜουνας το φρουρü Þ φροντιστÞ των νυχιþν της.
ΜετÜ απü το θρßαμβο μου στη Ναýπακτο μου τüνισε üτι με βοηθü τα κüτερα και τις
λιμουζßνες, Üλκιμους νεαροýς τοξεýει, ενþ ο ΖÝφυρος φυσÜ, η 'Ανοιξη προσμÝνει και
μÝχρι τüτε η Χλωρßδα εßναι φυλακισμÝνη. Ο ¸ρμης με το μαγικü του ραβδß διÝλυσε
του νου μου την ομßχλη. ¸να υπüδειγμα για τη φυγÞ. Μüνον οι ΧÜριτες θα Ýπρεπε να μ' αγκαλιÜζουνε κι εγþ με τη μπογιÜ μου την ιατρικÞ...
ΜετÜ απü üλα αυτÜ Þμουνα κÜποιος Üλλος. ΕνδÝχεται ο ΜÜγος ΜÝρλιν.
                    Εις το επανιδεßν.
                                                                       Damien Adaleux
ΕΠΙΣΤΟΛΗ 60

Lucy Sanguin προς Marie Clermont                 4-3-1998, Παρßσι

ΑγαπητÞ Μαρß,

Στη Σýνοδο της Νßκαιας Ýλειπαν οι γονεßς μου το διÞμερο που πÝρασε αγνοþντας τον δικü μου Αρειανισμü.
¹ταν η Ευκαιρßα εξ' ουρανοý στον υιü του Μßθρα, να επιτεθþ. Το χρÞμα πÜντα κÜνει Ýναν Üνδρα στα μÜτια μιας γυναßκας πιο δορυφορικü, üπως εξÜλλου συμβαßνει το ßδιο με μια τοýρτα απü ζÜχαρη και μοýσμουλα απανθισμÝνη. Πüσοι γÜμοι δεν Ýγιναν απü συμφÝρον κι üχι ανιδιοτελÞ αγÜπη; Το ηδονικüτερο απ' üλα εßναι üτι τη τρικυμßα σου κανεßς δε μπορεß να ερμηνεýσει, αν στις ορθÝς διαστÜσεις δε φωτογραφηθεß για τη μεγÝθυνση στον ευÝλπιδα παραλÞπτη.
Μου Üρεσε απü τüτε που φοιτοýσαμε Ýφηβοι στη ΧριστιανικÞ ΣχολÞ της ΚαινÞς
Λωραßνης. Στα διαλεßμματα Ýνας Νεοπτüλεμος, προσÝγγιζε το θÞραμα-ΑνδρομÜχη ανεπιτυχþς.
Το αποτροπαúκü μÜτι θεωροýσε ευθυτενÞ υπογραφÞ στο περιδÝραιο μου στη δßχως δεσμεýσεις προικοσýμφωνο μου. Η φωνÞ του Þτανε αρσενικü με üλη τη σημασßα και τις διακυμÜνσεις τοýτης της λÝξης.
Μßα φωνÞ ανεπεξÝργαστο ΜπÜρι που ξÝρει τι ζητÜ κι απü ποιον αυτοκινητüδρομο θα το παραλÜβει. Οι Üνδρες επικεντρþνονται στο Πρþτο Ιερü ΒÞμα κι üλες της συγκατÜβασης το πνεýμα απü τον γυναικωνßτη παραχωροýνε.
Στη ΣχολÞ εßχε την ανεπιτÞδευτη του θηλυκοκατακτητÞ, φÞμη. ¼λες αποστραγγßζονταν üπως το αβγüν με το Ýλαιον εις το τηγÜνι. Των κορασßδων Πεταßν ο συμβιβασμüς στις δυνÜμεις του Τρßτου ΡÜιχ.
Δýστοκη το Ýπαιζα üχι γιατß Þμουν, αλλÜ γιατß αυτü σ' Ýναν Üνδρα ερωτýλο εßναι το
πρÝπον αφροδισιακü. Στους αμÞχανους να υποδýεσαι πρÝπει τον αληθινü σου εαυτü: τον ευκολοδιÜβατο.
Ο ΑντουÜν εισÞλθε απü τη πüρτα μου τη νýχτα του ΣαββÜτου, φορþντας Ýνα μαýρο παλτü κι εßχε στα μÜτια του μαýρα τζÜμια, þστε στο εσωτερικü του τι κινεßται να
μη δýναμαι να δω. Της κουζßνας το τραπÝζι επικÜλυψε με το δικü του, ως οιωνüς για
μια μαýρη τελετÞ.
Με της κυνÝης του τον αποχωρισμü οι ΚÞρες τη ψυχÞ μου, θ' Üρχιζαν πια να
κατατρÝχουνε. Τþρα πια το περßγραμμα του Þτανε ορατü.
Χασκογελþντας κÜθισε σε μια καρÝκλα με τα πüδια του σε στÜση χαλαρÞ, σπουδÞ για των φοιτητþν ΕξευγενισμÝνων Τεχνþν ιδανικÞ, αδημονþντας να δει μια ταινßα εμπορικÞ ερωτικÞ. Δεν του κατακερμÜτισα την πλησμονÞ.
Σε τÝτοιου εßδους σκηνÝς, οι Üνδρες γßνονται θεατÝς και κÜνουνε λες απü το ΚτÞνος
της ΑποκÜλυψης εßναι υπασπιστÝς. ΑσÜλευτοι την ανÜσα τους κρατÜνε μετÜ
δυσκολßας αναμετρημÝνοι μ' Ýναν απροσπÝλαστο εχθρü. 'Αλλοι Ýχουνε το πυροβολικü τους προτεταμÝνο κι Üλλοι απασφαλισμÝνο. ΕξετÜσεις γυμνασßων για να διατρÝξει κανεßς στου ηδονοβλεψßα των κερκßδων.
Τηλεορþ ως εßθισται των ανδρþν τις σýμφυτες αντιδρÜσεις. Το παντελüνι του νüμιζες üτι σα βüμβα θα σκÜσει. ΟυδÝποτε τα πÜρκα της σελÞνης μου Þτανε παραδεκτÜ.
ΠροκειμÝνου τη μετατüπιση του Üξονα της γης να υποστþ, του Ýπιασα σα ποýπουλο το χÝρι και με το πινÝλο μου να δþσω το χρßσμα στο αυτß, þστε στα βεγγαλικÜ του να εßμαι συνοριογραμμωμÝνη.
Αναßρεσε το βορινü και νüτιο ημισφαßριο του μελανοχιτωνÜ του, σα να Þτανε κορσÝς
του 18 αιþνος που την ελευθερßα του στενÜζει και σαν αßλουρος ξÜπλωσε με τις
καλτσοδÝτες και τους κοθüρνους του, στου σαλονιοý μου το ντιβÜνι.ΞÜπλωσα ως Εýα στη στÜση των νεκρþν μüνον με το κομπινεζüν. Ο Νεüφυτος ΑδÜμ απüτομα σηκþθηκε και προς την κουζßνα πÞγε. Δεν μου Ýδωσε την αßσθηση üτι αυτü Þτανε το τÝρμα μιας εκπνεüμενης ιστορßας αλλÜ κÜποιας Üλλης η αφετηρßα. ΑνÝκτησα ραθýμως το εξÜρι της ευαισθησßας.
Τουρßστας με Ýνα ποτÞρι σαμπÜνια και κερß ηδý με φρÜουλες κουτß. Λüγω αδεξιüτητας κüντευαν να νυμφευθοýν την γη.
Το στüμα μου απü την σαμπÜνια Ýγινε βρýση με χορηγßα αντιστροφÞς.
ΚατÜποση δßχως αναπνοÞ... ΠροσπÜθησε με την γλþσσα του üλο το οξυγüνο, ν'
αποταμιεýσει...
ΕπειδÞ ελÜχιστα εßχε καταφÝρει οι ρþγες του στÞθους μου Ýγιναν κερÞθρες απü μÝλι.
¸φθασε στον αφαλü της πüρτας μου ενþ με τρßα ενþτια Þτανε ως ημερολüγιο
γυαλισμÝνο, που ανÝφερε üτι οι Δελφοß αρματοδρομοýνε σ' Ýνα üλο τρýπες ταγκü üπως η ζωÞ. ¹θελε με τα δüντια του τον βρÜχο του Χριστοý να ξεσκεπÜσει. Αυτü θα 'ταν εφικτü μüνο με τη προσδοκþμενη ΑνÜσταση μου κι εκεßνος ο Λατßνος στρατιþτης ο λαγοκοιμημÝνος...
Λßγο αιμορρÜγησα κι üπως η ασπιρßνη τον πονοκÝφαλο γλυκαßνει, Ýτσι και το δικü του μÝλι. ΜετÜ την ανομοßωση του αßματος μου Þλθε αυτÞ της σαρκüς μου.
Το κεφÜλι του κατÝβηκε στην επüμενη στÜση λεωφορεßου. ΚοντοστÜθηκε
αμÞχανος... Η ΣπηλιÜ της ΖωÞς και της ΑλÞθειας ο Μυχüς... Δεν Þθελε üμως να φÜει
τον Ολýμπιο μου... Τον εßχε τηγανßσει Ýνας γυναικολüγος πριν απü λßγο καιρü...
Εßχα Ýνα παρελθüν ανÜλογο των ΤιτÜνων δÝσμιο στα Ýγκατα της Γης των ΑλωÜδων
κι Ýνα μÝλλον διüλου ευφÜνταστο με üλες τις πιθανÝς εργασßας υποθÝσεις.
Πþς θα Þτανε δßχως το νερü η γη; Πþς θα Þτανε δßχως την Ακρüπολη η ΑθÞνα; Πþς
δßχως την Βασßλισσα η κßνηση στη σκακιÝρα;
Στη ζωÞ κινοýμαι ως ιππüκαμπος, πüτε πßσω Þ μπροστÜ, δεξιÜ Þ αριστερÜ σε πλαßσια καθοριστικÜ...
Εκτüς αν απü τον αντßπαλο αιχμαλωτισθεßς Þ στον κÜλαθο των αχρÞστων πεταχθεßς... ºσως γιατß üπως κÜποτε δεν εßσαι πια Üριστος δεξιοτÝχνης...
Οι φüβοι σου üτι δε θα παßξεις με αγχßνοια το παιχνßδι, οι φρÜκτες σου διευθýνσεις
δεν θα Ýπρεπε να 'ναι. Ευτυχþς που δε γεννÞθηκα Üλογο Þ πýργος Þ στρατιþτης. Σε
αυτü το παιχνßδι στο τετρÜγωνο απü το οποßο εßχες ξεκινÞσει μπορεß να παγþσεις. Η
Βασßλισσα εßναι το πλÝον πανßσχυρο πρüσωπο στο σκÜκι κι αναλüγως των ευμετÜβλητων συγκινÞσεων μου, θ' ανακινþ τα πιüνια της παρÜταξης μου.
«Ο θρßαμβος της ΑγÜστονου Αμφιτρßτης».
Τα γÝνια του Ποσειδþνα μου Þτανε το δελφßνι κι οι αχινοß του σεισμογενεßς στα
υπερρÝοντα μου χεßλη, που σε Τρßτωνες απü την κÜθε πλευρÜ εßχα προσκολλÞσει, þστε τα φýκια της Επαρχßας της ΖωÞς μου κοχýλια ν' αντιλαλÞσει.
Η ζωÞ Ýχει νüμους και σ' αυτοýς Ýνα εγκωμιαστικü προοßμιο ποιþ.
Η γλþσσα του εßχε τη φορÜ του πινÝλου κι εκεßνος της ΓκουÝρνικας παρακεντοýσε στο κορμß μου, Ýνα κακÝκτυπο με την επιδεξιüτητα ενüς Πικασü. Διüτι ο ¸ρως εßναι Πüλεμος κι εγþ η ΜÜτα ΧÜρι, που Ýπρεπε απü τη κατασκÞνωση της φιληδονßας να πεθÜνει...
Το ντιβÜνι εßχε γßνει του Τρßτωνος η ρÜχη και με το χÝρι ως τρßαινα κρατοýσα του
ηδονικοý ΕλπÞνορα το μαλλß.
ΚατÜφερε να γεωτρÞσει το σημεßο μου που Ýκρυβε σκοτÜδι και της ζωÞς το πετρÝλαιο των πιο επßλεκτων κρασιþν την συνδιαλλαγÞ.
Δεκανßκι εßναι κÜποιες φορÝς η γλþσσα üταν το πυροβολικü εßναι αποδεκατισμÝνο.
Το μÝγεθος της στο üρος της Αφροδßτης Þ του ΕρμÞ δυστυχþς δεν επαρκεß.
Η προÝκταση του εαυτοý του δεν Üργησε των Σαργασσþν τη θÜλασσα να κραυγÜσει κι εγþ τους κýκλους της μυστικÞς σελÞνης. Πüτε την Üμπωτη κι Üλλοτε τη πλημμυρßδα δεχüταν η ακτÞ. ¸ψαχνε Ýνα φÜρο κι εγþ να καλυφθþ απü την αλμýρα, αφοý Þτανε πικÜντικος σα πßτσα.
Δε χρονοτρßβησε üμως ο ΑντουÜν να προσορμισθεß στου νησιοý μου το
πλησιÝστερο ακρογιÜλι. Περπατοýσα πλÝον μ' Ýνα υπüδημα στενωπü, þσπου να
δημοσιοποιηθεß προσφÝροντας αßματα και κÜλλους, αφοý η οδοιπορßα κρÜτησε για
αρκετü καιρü, μÝχρι να το βγÜλω εντελþς και ν' απολυτρωθþ. ΜοναδικÞ παρηγοριÜ μου μÝχρι τη λÞξη της στρατιωτικÞς μου θητεßας, Þταν üτι εßχα βρει και γαργαλοýσα τη μυστικÞ μου Δωρßδα (που βαστοýσε τον πυρσü). ¼μως ο ΑντουÜν Þτανε λασπολüγος και πολιορκητικüς κριüς. ¸νιωθα τη περιφÝρεια μου και το ΚιλιμÜντζαρο της να δÝχονται πλÞγματα πλειÜδας μετεωριτþν, επειδÞ μου Üρεσε Üτακτη μαθÞτρια να Þμουν. Τα φßδια που εßχα στο κεφÜλι μου τα πÝρασε σα λεμüνι απü χαλινÜρι και κÜθε φορÜ που τον κοιτοýσα απü τον δßφρο Ýνα κüκαλο κυνüς.
Ο μüνος τρüπος για να μη λιþσει γρÞγορα θα 'τανε σαν τη Μαρßα Στιοýαρτ να με καρατομοýσε, για να χαρÜξει και τη δικÞ μου επωνυμßα στην λßστα-ασπßδα.
Του αντιδραστικοý του θανÜτου Þτανε συλλεκτικüς.
Τον κοιτοýσα üπως Ýνας ακüρεστος λýκος στα βοσκοτüπια Ýναν απολωλüτα αμνü. Το δÜσος της Βουλþνης στο στÞθος του μου υπενθýμιζε ποιο ρÞμα διÜθεσης στη πρüταση μας ακροστοιχþ.
Ο ιδρþτας του üμβρος στη πλÜτη μου πλατÜνι και μιμοýμενος τη στÜση μου στα δυο του πüδια τρομαγμÝνο σαν Üτι, χλιμιντρßζον σε μεταβληθÝντα κýνα οικογενειακü, αν και δÜγκωνε τη πλÜτη μου σα παρανοúκüς.
Οι ýβρεις του Þτανε το συναρμüδιο αντιλυσσικü. ¸νιωθα εταßρα της Πενßας. Απλþς
Üλλαζε η γενικÞ κτητικÞ που εßχανε στη πινακßδα: της ¸νδειας üχι της ΠολυτÝλειας.
'Αλλαζε ο κτÞτορας κι üχι αυτü που θα 'μαι ως τη ΔευτÝρα Παρουσßα. ΠÜντοτε ο θεüς Ýρχεται δεýτερος σ' üλα. Ο δικüς μου τον χρυσü Üθλο Ýπαιρνε με ακτßνες Χ.
Τα νýγματα στις ρþγες μου για να καταθÝσω τα üπλα αμαχητß, üσο ο Üρτος του ο
λιτανικüς του διÜνοιγε της καμÝλιας μου το μπουμποýκι, αφοý απü βρþμη εßχα ανÜγκη. Ανορθüδρομος τρüπος κορεσμοý, üσο το στομÜχι μου λιποθυμοýσε απü τους σπασμοýς. Μ' αυτü τον τρüπο διαγραφÞς συντηρþ της ομορφιÜς μου τη διαδρομÞ. Κι εκεßνος τüσο αγνüς στη χυδαιüτητÜ του! ¼πως üλοι οι Üνδρες σα βλÝπουνε ποδοσφαιρικüν αγþνα στη ΤV!
Εκπροσωποýσε το αρχÝτυπο ανδρüς που στου ΝταμιÝν τις εκλεπτýνσεις μüνο συναισθÜνομαι και την καταγωγÞ του την μαρκησιανÞ.
¼πως üλες οι Üλλες Ýνιωσα στη τρýπα της μπανιÝρας Ýνας Üβουλος υποδοχÝας. Στο
τÝλος στο σþμα μου χιüνισε μαργαριτÜρια χωρßς να του χαρßσω τα αβγÜ μου στα
κλαδιÜ του.
ΚÜπνισε Ýνα τσιγÜρο þσπου απü την αγκαλιÜ του ΧÜροντα να τον κλÝψει ο ΜορφÝας κι ως την αυγÞ να γßνει Μαργκüτ ΦοντÝυν.
Της ΚυριακÞς το πρωß ξÝφυγε τüσον ανÜλαφρα üπως κι η πτþση των φýλλων και το
θρüúσμα στη πεδινÞ.
             Εις το επανιδεßν.
                                                                Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 70

Lucy Sanguin προς Marie Clermont                    6-6-1998, Παρßσι

ΑγαπητÞ Μαρß,

ΕθεÜθης με τον ΝταμιÝν στη διαπλοκÞ των μαλλιþν σου και στον διÜλογο των φιλιþν σας στους κρεμαστοýς κÞπους των Βερσαλλιþν... Εßθε η ΧÜριτα μαζß σου...
¼ταν προÝβην σ' Ýνορκη προφορικÞ διαμαρτυρßα μου εßπε δια τηλεφþνου, τον κüλπο τον Μεξικü να τελεσφορþ.
Το Ýπραξα τÜχιστα στη κατασκÞνωση που των προσκüπων διατελþ αρχηγüς, αλλÜ
Þτανε βαλτικüς.
Με δýο ολüξανθους Γερμανοýς μολοσσοýς... Ο Ýνας απü το Βερολßνο παιδοτρßβης κι ο Üλλος απü την Βüννη. Στο κορμß μου ο καπιταλισμüς με τον κομμουνισμü, θα
ενþνονταν στον ßδιο συνεταιρισμü. Ποιüς ισχυρßσθηκε πως οι ιδεολογßες σε συγκοινωνοýντα δοχεßα δεν επικοινωνοýνε;
Στου καταυλισμοý τη σκηνÞ Þμασταν μßα τριÜδα χιλιολεχθÝντων ανεκδüτων.
Τους υπογρÜμμιζα üτι ο ΝταμιÝν διαθÝτει το χρυσüβουλλü του, üπως το μυρμÞγκι
και πþς το χειρüγραφο απü το αρνß τρισÜθλια το σφραγßζει.
Οι δυο τους εßχανε μπρÜτσα παλαιστþν και των ΚινÝζων του σοýμο θηριþδη στÞθη.
¹θελα στην αντιπαρÜθεση μου με τη Δýση, να γνωρßσω της διαπνοÞς τον
ανατολßζοντα ρυθμü.
Οι μýτες τους κολοκýθια με πατÜτες. Γνþριζα την τευτονικÞ γλþσσα
απταßστως και σε üλες τις αποχρþσεις της δυστυχþς.
Σ' Ýνα τραπÝζι παρßσταντο χειροπÝδες, δονητÝς και μαστßγια μπροστÜ μας για Ýναν
ΟδυσσÝα στην εýθυμη μας μελωδßα.
Με παρωπßδες με στüλισαν αμÝσως για να καταρρεýσει ο οπτικüς μου
προσανατολισμüς και με αυτüν ο αδιαφιλονßκητος μου υποκειμενισμüς. Οι αισθÞσεις
των καγκουρü θα με οδηγοýσανε στον ποθεινü μου σκοπü.
Μßα κεραßα ανÞκουσα στον Ταàγετο προσγειþθηκε στην μýτη μου και μετÜ στων
χειλιþν μου την κορυφÞ, γιατß θÝλησε στο καταφýγιο της γλþσσας μου να
προφυλαχθεß, στης ΠÜρνηθας τα üρη üπως üλοι οι ασθενεßς και οι οδοιπüροι.
Ο ΦρÞντριχ επινοοýσε την μεταφυσικÞ λÝξη, üσο ο 'Αντολφ χτυποýσε την
προκυμαßα μου με το χÝρι.
¸νιωσα το εσþρουχο μου να εξορßζεται απü την θÝση που ως δημüσιος
υπÜλληλος κατÝχει. Φαßνεται το üνομα του ο 'Αντολφ σ' Ýνα üστρακο το εßχε
συγγρÜψει και ο υπüνομος μου του ΦρÞντριχ τον κατακλυσμü εßχε υποδεχθεß, þστε
τρωκτικÜ και κατσαρßδες να ξεφορτωθεß.
Το διÜστημα Þμουνα ανÜμεσα στην μικρÞ και την μεγÜλη Üρκτο.
Περßμενα δýο υπερωκεÜνεια ν' αγκυροβοληθοýνε στην προβλÞτα της ζωÞς: το
Lusitania και ο Βρετανικüς μÝσα μου να βουτηχθοýν με αναθÞματα το Δισκοπüτηρο
Þ τον Κυανοýς Ηορe.
ºσως ενδüμυχα αποζητοýσα Ýναν ναυτικü ν' ανακαλýψει το σεντοýκι με τον θησαυρü και να το παραβιÜσει μ' Ýνα λοστü, για να εξÝλθει Ýνας παρÜδοξος καπνüς.
Ο ΦρÞντριχ μου εßπε «σ' αγαπþ» και του στüματος μου τα τεßχη Ýσπασαν στα
δυο. Η Γη υπÝκλεψε το κÜτω μÝρος μου και το επÜνω ο Ουρανüς. Η βακτηρßα και
των δυο τους, ο αιθÝρας και το ακÜλυπτο κενü, Þτανε το μÝσο επαφÞς ανθρþπων
και θεþν. ΣτÜχυα φιλοξÝνησαν τον καιüμενü μου ναü. «Φοβοý τους Δαναοýς και
δþρα φÝροντες» σκÝφθηκα, üταν απü την μýτη και τα' αυτιÜ μου μüνον ανÝπνεα.
Ο 'Αντολφ Üγκυρα Ýριξε στον κυματοθραýστη, αν και πÞγαινε πÝρα-δþθε το καρÜβι, την αßσθηση αναδεικνýοντας μου üτι θα βουλιÜξει. Δε πÝρασε οýτ' Ýνα λεπτü κι ο
ΦρÞντριχ αποφÜσισε να συγκρουσθεß με τον 'Αντολφ στο λιμÜνι. Ρßψασπις δεν
υπÞρξε ποτÝ. Ακßνητοι συνÝπλεαν τω üντι. Τα κýματα φθÜσανε στο λιμεναρχεßο, ως
απüρροια της ρÞξης των τεκτονικþν πλακþν που 'γινε Ýνα με το καραβÜνι τους το
ενυδατικü.
Ο ΦρÞντριχ το συνεργεßο των οδοκαθαριστþν καθοδηγοýσε στον οχετü μου
Αυτüς που χτýπησε κÜρτα μÝσα μου πρÝπει να Þτανε θεüς. ºσως ο Ανουβις Þ ο
¿ρος... Δεν μου συστÞθηκε ποτÝ... Απü τους μαστοýς ανυπüτακτες πετÜγονταν
προνýμφες. ΔιÝπραττα κÜτι το νομικþς με αρνητικü πρüσημο ρητü.
¹μουνα ο μÜντης Τειρεσßας και Ýβλεπα στου διαδρüμου το τÝλος της ηδονÞς
το φως, αρχικþς μοριακü και ýστερα ως μεγεθυντικü φακü.
Στο τÝλος Ýσπασαν και οι δεξαμενÝς βρεφικþν κρεμþν των καραβιþν στη
θÜλασσα πυρÜ ομαδüν.
ºσως γιατß η αρχÞ των üντων εßναι το νερü. ºσως γιατß τα βρÝφη τρÝφονται
απü τον πλακοýντα της μητρüς. ºσως γιατß μÝσα μας τα πÜντα εßναι σε ροÞ. ºσως
γιατß η Βßβλος της ΨυχÞς εξαρτÜται απü τον τρüπο που θα την απαγγεßλεις αν γßνει
θÜλασσα νηφÜλια Þ τρικυμßα.
Εßμαι πια μια απελεýθερη που θα διÜγει περιπÜτους βουκολικοýς και τερπνοýς.
Εßμαι κÜτοχος δÝκα γλωσσþν. Ποιος εßπε üτι οι ξÝνες γλþσσες κανÝναν δεν ωφελοýν; ¸χω πολλÝς αξßες μεταφρασμÝνες σε υπεραξßες. Διαδßδεται üτι μüνον δýο
γλþσσες μπορεßς επαξßως να χρησιμοποιεßς: την μητρικÞ και την θετÞ. Διüτι δýο
γονεßς Þ εαυτοýς Ýχεις πÜντα στο κερß. ΚÜποιοι Üλλοι διατεßνονται üτι δυο αφÝντες
συγχρüνως δεν μπορεßς να υπηρετεßς, μα κÜθε φορÜ Ýναν. Εγþ πιστεýω üτι μπορεßς
του κüσμου üλες τις γλþσσες να διαχειρισθεßς με γνþμονα το κορμß.
Ο 'Αντολφ στÜσιμος Þτανε üπως τ' αγγλικÜ Ýλη. Ο ΦρÞντριχ αποφÜσισε με μιας να
αποπλεýσει.
ΒÝργα Ýνιωσα, το üρος του 'Αρη να μαστιγþνει και Üλλη μßα της Αφροδßτης.
Μου Þτανε λυσιτελÞς ο αποικισμüς των πλανητþν. ¹θελα να ματþσουνε üπως με τ'
αγκÜθια, ο ιουδαúκÞς αßρεσης θεüς χαροπαλεýει.
ΠοτÜμια αßματος στον υπüνομο μου Þθελα να ρÝουνε, απü παιδικÝς κρÝμες να
ξεπλÝνουνε και αηδßες που στην ζωÞ μεταφÝρουνε.
Τον θÜνατο προτιμοýσα για συνοδü. ¼σο μεγιστοποιεß κανεßς τον κýκλο της ζωÞς
καλλßτερα αποτιμεß και συνειδητοποιεß üτι ο 'Αδης στο ποτÜμι της Στυγüς θα' λθει να
τον προλÜβει.
Πρüταση αλÞθειας με κýρος εκμηδενιστικü.
Στου καθενüς την ΨυχÞ üταν πεθαßνει μια επιθυμßα σου γεννιÝται μια Üλλη για να
πετÜξει και αυτÞ þστε να δþσει την σκυτÜλη της σε Üλλη. Ακüμη και η ¹βη κÜποτε
θα εξατμιστεß, üταν την φλüγα του Απüλλωνα στις Μοßρες θα κρατÜει.
Οι δýο ανεπßγνωτοι φßλοι μου Þτανε τüσο προφÞτες üσο κι εγþ.
Δεν Þτανε Ýνα παιχνßδι αντεκδßκησης για την Αλσατßα και την Λωρραßνη.
¹τανε του νüστου της ευδαιμονßας η πλÜνη.
Αγκυροβüλησαν στο προσωπικü μου λιμÜνι, γιατß στην θÜλασσα ο Þλιος που
Üστραφτε τους Ýδινε παραπλανητικü σημÜδι.
Ποια üμως η μεθüριος της γης και της θαλÜσσης; ¼που σταματÜει η Γη ο
ΜελικÝρτης Ýνα δελφßνι θα καβαλικεýει. Δßχως την γη δεν θα υπÞρχε η Ινþ μα μÞτε η
γη δßχως το κενü. Η ýπαρξη, η ζωÞ και η μνÞμη μας ερειδüμενες στο αχειραγþγητο
κενü.
ΠολλÝς ερωτÞσεις και λßγες ανταποκρßσεις σου προσθÝτει η ζωÞ.
Ο 'Αντολφ απü την ατßθαση φορÜδα, αναχωρητÞς στην στÞλη μου την αρχαúκÞ
και ζωικÞ, με κτυποýσε με αλυσßδες για να πειθαρχÞσω ως ΕκπαιδευτÞς.
¸πρεπε να ποινικοποιηθþ γιατß της ευτυχßας απüλαυσα τον παρÜνομο δßχως üρια
καρπü.
Με λακτßσματα στην κοιλιÜ και στα πλευρÜ τους Ýστρεφα και την Üλλη πλευρÜ.
¸νας θρÞνος üμηρος, απροστÜτευτος και επιτýμβιος δýο αδÜμαστων αρσενικþν μου
συνεπÝφερε Ýναν δεýτερο απανωτü οργασμü απü ενδοιασμü, μÞπως τα σκÝλια μου
συσφßγγοντας τα ξεχÜσω.
Η συνωμοσßα της μπυραρßας με υποχρÝωσε να επαγρυπνþ. Εßχε παναßολη γεýση στο
στüμα μου ο αφρüς.
Αυτü το γρÜμμα τα Ýννομα δικαιþματα σου διασφαλßζει και τη νεφρικÞ ανεπÜρκεια
ενüς ανδρüς αποδεικνýει, που στην αποστολÞ του Ýχει αποτýχει παταγωδþς
Σε κοινοποßηση του περιεχομÝνου του προς τον ΝταμιÝν εκ μÝρους σου ευελπιστþ.
                        Εις το επανιδεßν
                                                                        Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 75

Damien Adaleux προς Antoine Heloire                  10-6-1998, Παρßσι


ΑγαπητÝ ΑντουÜν,

Σου ομνýω üτι αυτü το απüβρασμα γυναικüς θα αντεκδικηθþ. Τις υποσχÝσεις μου
πÜντα τηρþ, εßτε κατÜρα αφορÜ εßτε επωδü.
Θα διοχετεýσω τις ανενδυματικÝς εμφανßσεις της στο Διαδικτυακü σε δευτερεýοντα
ρüλο με μÝνα ηθοποιü.
Στην παλÜμη μου δεν κρατþ μüνον κονδυλοφüρο μεγÜλο Þ μικρü, αλλÜ και üλο της
το μελλοντικü παρελθüν.
Το γρÜμμα της εßναι επιγραφικü. Το συμφÝρον και η υπüσχεση εßναι δýο Ýννοιες που
για την κοινωνßα ανεξαρτητοποιοýνται, üσον üμως αφορÜ εμÝνα συναιροýνται.
Στοιχηματßζω üτι μπορþ ανýποπτη üντας να της βÜλω Ýνα κολÜρο. Απü τα δüντια
φαßνεται αν εßναι αιματßτης ο αρÜπης.
Μßα πανδαισßα βιþσαμε χθες, εγþ και δÝκα Üλλοι που απü την σφενδüνη μας ρßπταμε
üλες μας τις δυνÜμεις με στüχο του νεοφþτιστου Κριστüφ το καλÜθι. του
πασßγνωστου συμμαθητÞ μας στο σχολεßο, που δεν συμμετεßχε στης Περßκεντρης
ΤραπÝζης τις συνεδριÜσεις.
ΑποφÜσισε να μπει στη συλλογÞ μας και διευθετÞθηκε η επßσκεψη του στο
διαμÝρισμα μου στο Σαιν ΕλυζÝ.
Του ξεσκßσαμε για πρüγευμα την χλαßνη του σαν τις ΜαινÜδες. ΜετÜ του Ýδωσα του
ΔαμοκλÞ την διδαχÞ, να μου χαρÜξει της ζωÞς την γραμμÞ στην αριστερÞ του
παλÜμη, για να μην εßναι πια θνητÞ...
Εμφανßσθηκαν συν τοις Üλλοις τα κεφαλαßα των ονομÜτων μας τ' απαρÝμφατα
γρÜμματα.
Ο καθεßς εξ' ημþν τον οßνο του ρουφοýσε ως πελταστÞς. ¼ρος υποχρεωτικüς στης
Αδελφüτητας το τυπικü...
¸νας ΚρÜσσος που Ýπρεπε να παραδοθεß στη ΧÜγη...
Αφοý Ýγινε και αυτü απαιτÞσαμε ν' ανοßξει το στüμα του γονυπετÞς, üπως το ΚÞτος
απü την κüλαση που τους δýσπιστους τιμωρεß...
ΨÜχναμε Ýνα κýριο πιÜτο σκουπιδιþν νεκροταφεßο για ν' αποθÝσουμε την αμβροσßα
μας την σηψαιμικÞ. ΣυγκεκριμÝνα Ýναν χþρο αποθÞκευσης των απορριμμÜτων μας
ανακυκλωτικÞς.
ΜερικÝς κρÝμες Καλλßστους Ýβρισκαν τον στüχο τους στην χωροταξßα του κορμιοý
του και Üλλες αστοχοýσαν παντελþς. ¼ποια ασπßδα Ýπεφτε απü τον ουρανü την
προσομοßωνε στην σιωπÞ, κÜνοντας κÜθε φορÜ μßα κατÜρα Þ ευχÞ. Του Üρεσε αυτÞ η λασποβροχÞ.
Την ανÜνηψη της ýλης επεδßωξε κÜποια στιγμÞ. Δε μποροýσαμε να 'μασταν αρνητικοß. Τα παντελüνια μας απÝκτησαν μεγÜλες τρýπες και ξεπρüβαλλαν των ελεφÜντων μας οι προβοσκßδες.
Αυτü λÝγεται πως εßναι το Σýμβολο της Τýχης. ΜετÜ τον θÜνατο Ýρχεται η ζωÞ...
'Αλλος Ýνας ζωντανüς νεκρüς ανÜμεσα στα εκατομμýρια της γης.
Του Þλιου μας κραδαßναμε τις υδÜτινες ακτßνες και στα ζαχαρÝνια σýννεφα αυτþν
Ýκανε βοσκÞ.
Ο δýσμοιρος!
'Αλλα πυρÜ Þταν Üσφαιρα κι Üλλα προσγειþνονταν σε Üστοχο ανεμολιμÜνι.
Σαν τον Þλιο διÜπυρα τα μÜτια του, απü γιρλÜντες κρυσταλλωμÝνα τα μαλλιÜ του
τα στÞθη του στιγματισμÝνα απü ακμÞς
βαμβÜκια... Ο χθεσινüς διαγωνισμüς κοýρα ομορφιÜς και σε Ýνα πρüσωπο λιπαρü
Ýφιππων παρÝλαση ανθυπολοχαγþν...
Η κßτρινη βροχÞ του καθενüς παραμüρφωνε το στüμα του: τον ΓιÜνγκ Τσε ποταμü
του. ΑνÝκαθεν Þμουνα λÜτρης του κινÝζικου πολιτισμοý. Η εκβολÞ του σþματος μου
τον απομιμεßται... Ο ΠιÝρ τον χρησμοδüτησε με κüκκινη λÜσπη σε συζυγßα με
κßτρινη βροχÞ. Απü κÜποια μορφÞ αναιμßας μεσογειακÞς πÜσχει. ¼χι απü νεφρικÞ
ανεπÜρκεια üπως εγþ. ¢λλοι το κορμß του απü μαργαριτÜρι μετÝτρεψαν σε χρυσÜφι.
¹τανε διψασμÝνος για δια βßου μÜθηση και εμεßς για των βασικþν εννοιþν την
διδασκαλßα. Με την Ýννοια την κλασικÞ του üρου δεν εßμαι παιδαγωγüς. ¼λους σα
να εßναι παιδιÜ μου θα τους συμπεριφερθþ και σε ανεξερεýνητα μονοπÜτια ΣκÝψης
τους οδηγþ.
Πυξ-λαξ κÜναμε πÜνω του το διδακτορικü μας σα να 'ταν Ýνα αδειανü σακß. Για
επιδüρπιο ανοßξαμε του Αιüλου το ασκß και Ýνα κοντÜρι σφηνþθηκε στα μεγÜλα του
μÜτια ανÜμεσα στην βασιλικÞ γιορτÞ. Κüντευσε να τυφλωθεß και πρÜσινο αßμα να
παλινδρομεß. Για να μην υπÜρξει του φωτüς η ανασýνθεση, αρχßσαμε μια Ýκθεση
τÝχνης συμποσßου αναδρομικÞ.
Αν Þθελε αληθινÜ μÝλος της ομÜδος μου να γßνει, θα Ýπρεπε αυτÝς τις ανοýσιες
δοκιμασßες να υποστεß.
Και σαν τελευταßο πειρασμü να τσαλαπατÞσει τον κατοικητÞριü του κýκνο και να
μας τον φÝρει με πατÜτες ψημÝνο ζωντανü.
Δεν εßμαι φιλüζωος Þ ζωüφιλος το ομολογþ.
¼λοι οι Üνθρωποι εßναι τρßποδα που για να νομßζουνε üτι δεν εßναι, ανασηκþθηκαν στα δýο. Τα πÜντα εßναι δÝσμια απü τα ηνßα. ΦυσικÜ αν επιτελεß κανεßς σωστÜ τα καθÞκοντα του αρματηλÜτη... ¸τσι θα μεταφÝρει στο ýφος το σωστü της Αιθιοπßας το φως.
ΔιαφορετικÜ κßνδυνος τα ζþα ν' αποτελÝσουνε αντικεßμενο της εγκαυστικÞς υπÜρχει.
ΑυτÜ Ýχουνε Ýναν προσωπικü αριθμü που ξεχωρßζει, για να αποτελεß εχÝγγυο üτι
ανÞκει στο δικü σου υποστατικü.
Προσδοκþ αρßθμηση üπως εσý ζωντανþν,
                                Εις το επανιδεßν
                                                                              Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 80

Damien Adaleux προς τον Jean Larousse              23-6-1998, Παρßσι

ΑγαπητÝ Ζαν,

Χθες εßχαμε στο σωματεßο σýναψη θεþν, θεαινþν και θεοτÞτων... ΦαντÜζεσαι για 24 þρες να εßχε Þλιο; Οι νυχτερßδες πüτε θα Ýδυαν Þ θ' ανÝτειλαν;
ΣαρÜντα παßδες εν καμßνω Þμασταν και αρχηγüς του τÜγματος Þμουνα εγþ. ΓÝνη
θηλυκÜ και αρσενικÜ, Üλλα απροσδιορßστου πρüθεσης.
Μüλις τα μÜτια της Ýκλεισε η ΔÞμητρα, μπορÝσαμε ν' αναπνεýσουμε στην βßλα μου
στην ΟρλεÜνη.
ΠοτÝ δεν ξεκινÜς το παιχνßδι πριν αρχßσει με τις κοινωνικÝς προλÞψεις, διüτι
αποκλεßεται να το κατανικÞσεις.
Για την εκλογÞ του καθενüς σþματος την υδρßα ανακινοýσα, για του Ýρωτα Ýνα απü
τα τÝσσερα αγγεßα την κατηγορßα.
«Του τυχαßου Ýρωτα η δημοκρατßα» η κεκλημÝνη απü μÝνα διαδικασßα.
Μßα ΠρÜξη ¸νωσης ανεξαρτÞτως φýλου, ονüματος Þ ηλικßας.
Τα στερεüτυπα ανδρþν και γυναικþν στα ψÝλλια του Πτερωτοý Ερμαφρüδιτου
Ρωμαßοι σκλÜβοι εßχαν γßνει.
¸να καρναβÜλι γυμνιστþν και απßθανων συνδυασμþν. ¢γνωστοι μεταξý
αγνþστων... Ποιüς εßπε üτι ο ¸ρως δεν εßναι Τυφλüς; ΞÝνος και ΠολυταξιδευμÝνος
θα τολμοýσα να πω. Λßγοι εßχανε τη τýχη της εποχÞς της κλασικÞς να προκρßνουνε
συντρüφους.
Κι εγþ του ¹λιου βασιλεýς στου ΝοκρÝ τον επιτραπÝζιο πßνακα, Επüπτης αν του παιχνιδιοý τηροýνται τα επιβεβλημÝνα.
Ο πολιτισμüς Ýνα σπαθß στου ταýρου την πλÜτη. Το Üτομο εßχε χÜσει τον πυρÞνα του
και üλοι την αστυνομικÞ ταυτüτητα τους.
Τα οψιδιανÜ ενδýματα μας εκτινÜξαμε και μεßναμε με τα καθαρÜ.
Ως μουσικÞ υπüκρουση ακουγüτανε η - Συμφωνßα του Μπετüβεν η ΕνÜτη
ΚεριÜ κüκκινα και μαýρα Þτανε φλογιστÜ απü το θερινü ηλιοστÜσι.
ΕξÜλλου για των Αμαζüνων τις διαμÜχες πÜντοτε προσφερüμενα Þτανε τα θÝρη.
Αυτü Þτανε το κüμμα του πατρüς μου του αληθινοý που Ýγινε καταστατικü μου.
Διατηροýσε üμως την αυτοτÝλεια του στων συνταγμÜτων την κρýπτη.
Απαιτοýσε τη διαιþνιση της παρÜδοσης του και αλßμονο σε üποιον στο συμβüλαιο
Ýδινε την υπογραφÞ του και με την εßσοδο του αποσκιρτοýσε Þ το Κυλþνειο μου
'Αγος καταπατοýσε.
Ο ΤοποτηρητÞς του Ιεροý μου ¼ρους Þμουνα εγþ και üλοι εκεßνοι οι καπουτσßνοι
μου στα μοναστÞρια κενοταφßων Ýτρεχαν, για την σεσωσμÝνη τους ψυχÞ. ΑπÜτητα
ΚαρπÜθια Þτανε για τους αμýητους μου και αλßμονο σε üποιον διÜβαζε στα σþματα
την δακτυλογραφημÝνη προσευχÞ τους. Μεραρχßες αφοσιωμÝνες σε κλßμακες και
ιεραρχßες. ¹τανε η ημÝρα καθιÝρωσης της Λατρεßας του ΥπÝρτατου ¼ντος. Οπαδüς
Þμουνα üχι του ΡοβεσπιÝρου αλλÜ του πνεýματος του ευρισκüμενου με τις αξßες και
τα συμφÝροντα μου σε αντιδιαστολÞ.
Τενüροι και σοπρÜνο ερμÞνευσαν τα αισθÞματα τους στους πÝντε ορüφους της
ΟρλεÜνης.
¸μοιαζε σα να εßχε βομβαρδισθεß το εξοχικü μου απü αεροπλÜνο. ΚÜτω απü τους
καναπÝδες υποδÞματα και πÝπλα σε κλαδιÜ ωρολüγια τηγανιτÜ που Ýχουνε πεßσμα με
την μνÞμη, εσþρουχα σε φωτιστικÜ, γιατß ενδÝχεται η μαρμαρυγÞ να' ναι χρυσÞ Þ üτι δε λÜμπει να 'ναι ΓκουαντÜναμο, παντελüνια δßχως Üνδρες, σα να ανÞκαν σε φαντÜσματα που παρÜτησαν την εδþ ζωÞ, κÜλτσες στα τζÜκια δßχως φαιλüνια Þ πÝρλες που κÜποιου ναυαγßου Þ θÜλασσα ξεβρÜζει -του αρχαιοκÜπηλου η φιληδονßα- Þ στρινγκ διγενοýς Þ αγροκτηματßα.
¼λ' αυτÜ Þτανε των δýσμοιρων επιβατþν τα αντικεßμενα κι εγþ μüνος λαθρεπιβÜτης που εφηýρε την ανακατÜληψη. Πτþματα παντοý διασκορπισμÝνα. ºσα-ßσα που ξεχþριζαν απü τη γη. Δεν Þξεραν οýτε την αιτßα, οýτε üτι Þτανε θνητοß...
ΟυδÝτερη εßχα διÜθεση για να τους κÜνω τον φιλολογικü υπομνηματισμü.
Οι νεκροß πÜντοτε θÝλουνε πλησßον τους να σε κρατÜνε, üταν
αντιλαμβÜνονται üτι üσο εσý θα ζεις, εκεßνοι δεν θα περπατοýνε στη γη. Τα πτþματÜ τους στο χþμα. Πßστευαν εσφαλμÝνως üτι αυτÞ η κßνηση θα τους απÝδιδε πνοÞ.
Οýτε καν το χÝρι του Θεοý δεν δýναται τις υπερβÜσεις του να κÜνει. Για να παýσεις να
εßσαι νεκρüς, πρÝπει ο θÜνατος στην κλßνη σου να τουφεκισθεß. Να μην τον φοβηθεßς
ποτÝ σου, αλλÜ για την εξüντωση του να παλεýεις μÝχρι να' λθει η Üλλη ζωÞ. ΕντÝλει κινοýμενη Üμμος εßναι η γη, σιωπηλοß μÜρτυρες εγκλÞματος τα Ýπιπλα μου και
συνεργÜτες.
Ζεýγη κρυφοκοιτοýσες στην υδροχοÞ, στην τραπεζαρßα, στο μπαλκüνι, στο
πολýφωτο, στην τηλεüραση, στο λουτρü, στις καρÝκλες Þ στους καναπÝδες...
Ανýπαρκτα τα επßθετα, τα ονüματα και τα ουσιαστικÜ... Η μÝση και η ουδÝτερη
διÜθεση Þτανε αποκλεισμÝνες, σαν τα ορτýκια στο κλουβß, γιατß οι Üλλες δýο
προμÞνυαν Ýνα Ýρωτα ζωστÞρα δßχως προφυλακτικü.
Το σπßτι μου Ýγινε Ýνας οßκος διατροφικοý σκανδÜλου και οργασμοý.
Των κουρτινþν οι πτεροýγες σκßσθηκαν, στου ΠουατιÝ την μÜχη, κρεβÜτια και
καρÝκλες με ανÜπηρα πüδια, της Βαστßλης την ¢λωση θýμιζαν τα κιγκλιδþματα στα
μπαλκüνια...
Το σπßτι μου Ýμεινε ανßκανο αφοý ο καθεßς κατÝτρωγε (μετÜ απü δßαιτα σαρÜντα
ημερþν) ü,τι Ýβρισκε μπροστÜ του και Ýτριζαν τα θεμÝλια του. Ποιος εßπε üτι οι
τελχßνες εξÝρχονται απ' τους πυλþνες της γης μüνον για περιορισμÝνες ημÝρες;
Η βßλα μου Ýγινε του Φοýλβιου η σαρκοφÜγος. Μα δεν Ýγινα ημιθανÞς απü το ξßφος
της ΙερουσαλÞμ, γιατß οι κßονες μου Ýμειναν ανÝπαφοι στου βρÝφους την στιγμÞ.
Παντοý Ýβλεπες την διαπüμπευση της ζωÞς και Ýναν πÜγο -μπανανüφλουδα ικανü να
σε κÜνει να εκτραπεßς. ¼λοι σ' Ýνα γυμναστÞριο ψυχþν, Þτανε μεθυσμÝνοι στου
Ýρωτος την Ýκσταση σε μορφÞ χαπιþν.
Το πρþτο ζεýγος αριθμþν που θα Ýληγε το βρÜδυ θα επÝλεγε τριÜντα οκτþ εδþδιμα
τομÜρια ανεξαρτÞτως προδιαγραφþν μÝχρι να ξημερþσει με ιερÝα εμÝνα και τη κλßνη μου την ΤρÜπεζα την Οσßα.
Η Μαρß και ο Ζþρζ οι προεκτÜσεις της βραδιÜς και üλοι οι Üλλοι τα σκοινιÜ τους.
Απü τις κüρες του Δαναοý τοýτη τη φορÜ δεν θα γινüτανε σφαγÞ. Σαν τον Λεωνßδα
θα θυσιÜζονταν στον βωμü του Ýρωτα üχι απαραιτÞτως απü ανδρικü χÝρι.
Το δßκαιο της πρþτης ονειρικÞς νυκτüς... Γιατß üποιος εßναι πρþτος μεταξý ßσων πÜντα στου ΠερσÝα τον αστÝρα βασιλεýει.
                            Εις το επανιδεßν
                                                                         Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 85

Lucy Sanguin προς τη Janet Valloire                       7- 7- 1998, Παρßσι


ΑγαπητÞ ΖανÝτ,

Ενþ νýφη με το κρεβÜτι μου Þμουνα προχθÝς, η Μαρß ως ανακοýφιση προπομπüς,
ανÜγνωση μου Ýκανε χωρßων του «ΜεγÜλου Ανατολικοý».
¸πρεπε στις αρετÝς της να εισαχθþ για να επανακτÞσω τον ΝταμιÝν και να τις
απομιμηθþ.
Απü το κÝλυφος της ζωÞς αποπειρÜθηκα να δημιουργηθþ. Δυστυχþς Ýκανα τις
τριÜντα κÜψουλες αντιβßωσης εμετü και δε χρειÜστηκε να νοσηλευθþ.
Αν πÝθαινα τον ΝταμιÝν καβαλιÝρο επιτÜφιο θα Ýπαιρνα. Αν θ' αυτοκτονοýσα, θα
λιποτακτοýσε απü την ζωÞ για να μετοικÞσουμε την συνεκδοχÞ.
Η ψυχÞ μου βαρÝως εßναι νοσηρÞ κι οι λüχοι των ομüκλινων ανδρþν μου εßναι
θεραπευτικοß.
Με τους νüμους των πιθανοτÞτων αδýνατον εßναι στον Θεοκλýμενο κανεßς να μην
βρει το πÞλινο ομοßωμα μου. Προς το παρüν üμως δýναμαι να συμβιβασθþ με το
εναλλακτικü.
Στην αρχÞ η αντßληψη της Μαρß Þτανε στις σελßδες του βιβλßου σιδηροδεσμευμÝνη,
ενþ ο μικρüς μου αναβÜτης εßχε ανÜψει λυχνÜρι. 'Αλλον Ýναν για να ξεκινÞσει το
Üρμα την πορεßα, στο Κολοσσαßο περßμενε της ουσιαστικÞς νοσταλγßας.
Το βιβλßο η Μαρß γκρεμοτσÜκισε στο τραπÝζι. Το περιεχüμενο των οραμÜτων
της, Ýνα εμβατÞριο παιδιþν τüσο αγνü üσο και η πρüστυχη σονÜτα των μοιχþν. Δεν
δυσκολεýθηκε τη μπλοýζα και τη φοýστα ν' αφαιρÝσει απü το ΜαρτιÜτικο μου σþμα.
'Αρχισε να τρßβει του αριστεροý της στÞθους τη φλüγα. Την ανÝλκυσε σαν ημιτüνιο στο στüμα... Του κενοý ο απογαλακτισμüς...
Το εσþρουχο της ασυντüνιστος εραστÞς προς διευκüλυνση της μονüτονης
συναναστροφÞς. Στο τρßγωνο της ζωÞς Þτανε καραφλÞ ηθοποιüς απü το ξυρÜφι των
υπερερμηνειþν.
Απü την ομοιογÝνεια της ευκρινÝστερο των ατομικþν λεπτομερειþν το περßγραμμα
της. Η εξαûλωμÝνη στο λυκüφως των σωμÜτων χαρτογρÜφηση, ουδÝποτε οικüτροφη στις ατÝλειÝς της μου Þταν αποδεκτÞ.
Δεν Þθελα με τις ψευδαισθÞσεις ποτÝ στης επιβßωσης το ποτÞρι να περπατþ με ξýδι.
ΕπειδÞ η αλÞθεια ανÜδρομη πορεßα μας ακολουθεß, απü το αντικεßμενο του πüθου, γινüμαστε παραχαρÜκτες στου εαυτοý μας την υπογραφÞ.
Η Μαρß την καρÝκλα Üφησε στης βαρýτητας της αναδοχÞ και κÜθησε στο σÜβανο μου με το αμαρτωλü της μýρο για να το αλεßψει. ¹τανε η þρα της μετÜβασης απü τη νεοελληνικÞ μυθιστορßα στου λυρισμοý της Σαπφοýς τη ποιητικÞ.
Μου χαúδεýει το πüδι απαλÜ στο προφυλακτικü σεντüνι. Μα ποτÝ δεν ξεχνÜ μßα
πολεμßστρια πως η Πενθεσßλεια Þτανε η βασßλισσα.
Αυτü το σεντüνι Þτανε ο οιωνüς πως θα Ýπρεπε να εßχα πεθÜνει.
Και üμως αυτÞ η επαφÞ του χεριοý της με το πüδι και με διÜκενο την ΙερÜ Σινδüνη
μου Ýκανε αισθητÞ, üτι üπως ο ΛÜζαρος θα εßχα Üλλη μßα ευκαιρßα στη ζωÞ.
ΤρÜβηξε τα αναχþματα μου με ορμÞ. δεν θÝλησε τα Ýπιπλα τους ν' ακτινογραφεß, μÞτε με τη μÝθοδο του Üνθρακα η πυρκαγιÜ μου να ταυτοποιηθεß.
¹μουνα μßα απü τις νýμφες της Νικηφüρου üπως κι αυτÞ.
Η Κýπρος πÜντοτε Þτανε το κατοικητÞριο των θεþν και φανταζüμουν üτι εκεß Þμουνα της αγÜπης πλοηγüς. Η ζωÞ με δßδαξε να μην εßμαι ακλüνητη σε τßποτε μα στα πÜντα αποφασιστικÞ. Δεν συνηθßζω να φορþ ροýχα üταν κοιμÜμαι, ανεπιθýμητων ταξιδιþν για αναβολÝς και προφÜσεις: για να μην Ýλθει ο ¼ρθρος στο ψυγεßο να με βγÜλει και να πÜμε βüλτα στον Κεραμεικü, ποτισμÝνος με αßμα επαναστατþν, αν εγþ η ßδια δεν τον μετακαλþ για να αστειευτþ. Αν Ýκρινε üτι Þθελε να με δÜκνει τüτε θα φοροýσα το αρχαιοπρεπÝς μου φουστÜνι.
Η Μαρß üμως Ýθεσε τα βασιλικÜ μου πρωτεßα εν αμφιβολßα. ¹θελε να μου καταδεßξει üτι εßναι Üξιο να ζεις στο κατÜρτι. Με της κÜρας μου ασχολÞθηκε τις περικοκλÜδες για να καρποφορÞσουνε πανÝτοιμες την ωριμüτητα τους.
¸νας πßνακας παγανισμοý ο δυαδισμüς. ΧÜιδευε τα δÝνδρα με τα πυκνÜ κλαδιÜ μου,
για να διακρßνει και να βρει με ευστροφßα και θαυμαστικÜ την ορθüδρομη πορεßα.
Στο τρßτο μου μÜτι η αντλßα της συνÝχισε με δωρεÜ Ýνα λαθραßο φιλß. Διερεýνηση
εργασιþν, προθÝσεων και συναισθημÜτων. ΚατÜλαβε üτι Þμουνα καταδεκτικÞ...
Ανεχþρησε για τα μαγουλÜ μου, üπως Ýνας σκýλος üταν απü μακρý ταξßδι του
αφεντικοý του τον επιθυμεß.
ΠροÝκτεινα την γλþσσα μου προς ανταπüκριση της δικιÜς της.
Το κενü εßναι Ýνα σýμπαν που να συναντÞσεις μπορεßς οτιδÞποτε δýσμορφο Þ τερπνü και να το αρπÜξεις Þ να καταστραφεßς.
Μßα καραμÝλα φρÜουλα εßχε στο στüμα και üταν συνενþθηκαν οι γλþσσες μας την
Ýκοψε σε δýο μÝρη, αντß να μου την μεταβιβÜσει.
ΜισÞ αιδþς δικÞ της και Üλλη μισÞ η κτητικÞ μου. Το Ýαρ στο στüμα της κι ο χειμþνας στη μιλιÜ της.
Ποιüς εßπε üτι οι Üνθρωποι την εποχÞ τους δεν εκφρÜζουνε; ΚÜθε Üνθρωπος την
προσωπικÞ του βιþνει για να μην απü την ζωÞ επÝχει. Εντüς μας εßναι οι εποχÝς üπως του χρüνου οι κανüνες.
Οι πρþτες εßναι παλαιογραφßες στην ορθÜνοιχτη μας παλÜμη, ενþ τους δεýτερους δεν τους διορßζουμε εμεßς. επιδÝχονται üπως τροποποιÞσεις.
Σαν ιαγουÜρος πινελιÝς μου Ýδωσε στο λαιμü. Η εκλÝπτυνση και το ραφιναρισμÝνο Üρωμα εßναι οι μÝγιστες αρετÝς των γυναικþν, που καλλßτερα κατανοεß η μßα απü την Üλλη τι αιτεß. Η κοινωνßα μας αποδÝχεται ευκολüτερα απü üτι τον ΤηλÝμαχο και τον ΑχιλλÝα στο ßδιο κρεβÜτι.
¼σοι εκθηλýνονται εßναι πλÝον βÝβαιον üτι κατακρßνονται. Πορευüμαστε στην εποχÞ των Ανδρþν ακüμη και αν αυτü λßαν συντüμως θ' αλλÜξει.
Η γυνÞ δεν θεωρεßται πια λοιμþδης νüσος, αφοý θα μεταμορφωθεß σε κÜτι Üλλο απü αυτü που εßναι üπως εξÜλλου με την σειρÜ του ο ανÞρ.
Το πρüτυπο των ανδρþν εßναι ευρÝως αποδεκτüς πομπüς.
Οι Üνδρες κολακεýονται απü την ΛÝσβο και το παλßντροπο.
Οι γυναßκες που υποκρßνονται üτι εßναι Üνδρες την αναπαραγωγικÞ διαδικασßα δεν επηρεÜζουν. Μας συγχωροýνται τα πÜντα, γιατß ξÝρουμε να γεννÜμε.
Η σχÝση μου με τον Νταμιεν ο ομοφιλοφυλικüς μου πρüλογος εστÜθη.
Να μου αρÝσουνε οι Δρυßδες με τους ΓαλÜτες μου Ýμαθε στον ßδιο βαθμü.
ΜετÜ απü üλα αυτÜ αντελÞφθην την εκλογÞ της διακυβÝρνησης του απü κεßνην.
Αυτοúκανοποιüτανε με μßα αυταρχικÞ Ιππολýτη που δεν της Þταν ευπρüσδεκτο το μικρü «üχι», αλλÜ κωλυüτανε να εκφÝρει το μεγÜλο «ναι». Τι εννοþ θα σου επεξηγÞσω ακριβþς. ¼ταν μου ζÞτησε με την κεφαλÞ της λαπαροσκüπηση να μου κÜνει, αν θα γεννÞσω απü τον Νταμιεν Üλλο μωρü να δεß, εξαγριωμÝνη το σεντüνι Ýσκισε στης ΓÜζας τις λωρßδες. Με βßα αντικατοπτρικÞ του ΔημÞτριου του ΠολιορκητÞ, μου Ýδεσε σφιχτÜ τις χεßρες και τους πüδες στου Προκροýστη τη νεκροτομικÞ.
¸βγαλε απü την τσÜντα της δýο ομοιþματα ανδρþν.
Στο στüμα της Ýκανε δοκιμÞ, üπως Ýπρατταν του Κýρου στα δεßπνα οι βοηθοß, þστε ο ΒασιλιÜς τους να μη δηλητηριασθεß. ¹τανε πλÝον βρεγμÝνα και για να τα στεγνþσει ο Þλιος Þ ο αÝρας στο μπαλκüνι μου, Ýπρεπε να Þταν απλωμÝνα. Ξεκßνησε με τον τοκετü για ν' απολÞξει στον οχετü.
Μßα ηδονÞ δßχως πνοÞ και η αντßστιξη της.
ΠαρÜλληλη Þμουνα με σχÝδιο του Ντα Βßντσι.
Εßχα χÝρια πολλÜ σα τη θεÜ ΚÜλι. Μποροýσα να δραπÝτευα μα απü περιÝργεια δεν το Ýκανα.
Δυστυχþς δεν στÝγνωσαν, γιατß τα βαμβÜκια του ουρανοý με τις δεκατρεßς τýψεις
τους τον εßχανε σκεπÜσει, για να κλÜψουνε για üσα ακüμη δεν εßχα προλÜβει. ΠοτÝ
üμως δεν εßναι αργÜ.
¸γινε τεχνητÞ διÝγερση των λιθοσφαιρικþν πλακþν μας, σε μßα τριβÞ δßχως τÝλος κι αρχÞ.
ΤεχνητÞ γιατß τα αßτια Þτανε σε εκδρομÞ. ΑποψιλωμÝνο Þτανε το üρος ΑραρÜτ
συνορευüμενο με το ΣινÜ. ΑυτÝς Þταν οι ΝÝες ΕντολÝς μÝχρι να βρεθεß η γη της ΧαναÜν.
Μüνον μÝσα απü την Ýρημο και την λειψυδρßα μπορεßς να βρεις μßα üαση στου ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου την αυτοκρατορßα.
¼που ο θρßαμβος εκεß και η κατÜπτωση στην οποßα εßναι καταδικασμÝνος.
Λßγο αργüτερα Ýπιπτε ψιλÞ βροχÞ. Τα μÜτια μου απü τις μεταβολÝς παρÜθυρα
εßχανε γßνει του καιροý. 'Αλλοτε σταματοýσε απüτομα και μετÜ ξεκινοýσε δßχως
ενδοιασμοýς. ΜετÜ Üρχισε η Ýντονη βροχÞ, ενþ απ' τα στüματα μας Ýβγαιναν αστραπÝς και κεραυνοß.
Ευτυχþς οι πüρτες του δωματßου μου Þσαν περιχαρακωμÝνες. Η μητÝρα μου αστÞρικτη ως ¹λιος, προσγειþθηκε στο μπαλκüνι, με φτερÜ πουλιοý, το χαρμüσυνο μÞνυμα να δþσει σ' αυτÞ την καταιγßδα του Ευαγγελισμοý.
Ευτυχþς κορασßδων παßγνιον διασκÝφθηκε πως εßναι.
                               Εις το επανιδεßν
                                                                     Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 90

Lucy Sanguin προς Damien Adaleux                    10-10-1998, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΝταμιÝν,

Στοιχηματßζω üτι της μοναχÞς «Γλυκερßας» δε μπορεßς να διαρρÞξεις τον ιμÜντα, üταν με περιμÝνεις κι Ýξω απü του σχολεßου μου τα κÜγκελα τη καλοβλÝπεις...
Σýννεφα Ýχει ο ουρανüς μου μαýρα Üλογα κι Üσπρα.
Η αδελφÞ του Ζþρζ εßναι δýσκολο να καθυποταχθεß... ΤολμÜς τη φιλßα σου με κεßνον να διακινδυνεýσεις;
Εσý ο Καζανüβας να μη μπορεßς στη λιμνοθÜλασσα της Βενετßας να ρßψεις μßα γÜτα
Τουρκßας; Περßπτωση ιδιοτυπßας... Λησμüνησε τη συμμαθÞτρια μου για να σε ξεχÜσει η οργÞ μου.
ΚÜθε Κυρßου η μÝρα Ýχει στο περιλαßμιü της τον σταυρü για το κατηχητικü.
Μπορεßς να πας στη φυλακÞ για αποπλÜνηση κüρης εφηβικÞς.
                         Εις το επανιδεßν
                                                                            Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 91

Damien Adaleux προς Lucy Sanguin                      13-10-1998, Παρßσι

ΑγαπητÞ μου Λουσý,

'Ακουσε κοριτσÜκι τον αντßλαλο μου. Με μια κßνηση του νυχιοý μου πÝφτουνε üλες
μονομιÜς στον κορμü του παντελονιοý μου κι απü την ρητßνη μου δε ξεκολλÜνε.
Τη πρüσκληση σου δÝχομαι ευχαρßστως. Τα τεκταινüμενα σε βιντεοσκüπηση θα σου στεßλω. ΑλλÜ αν πετýχω θα πρÜξεις üτι σου διευθýνω.
                                Εις το επανιδεßν
                                                                           Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 92

Lucy Sanguin προς Damien Adaleux                          15-10-1998, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΝταμιÝν,

Το δÝχομαι μετÜ τιμÞς.
                                   Εις το επανιδεßν
                                                                            Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 100

Damien Adaleux προς Jean Larousse                       17-11 -1998, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΖÜν,

Ως γνωστüν ο πρþην χλωροτÜπητÜς μου εßπε üτι να διασπÜσω τη «Παναγßα με τη
καρδερßνα» δε μπορþ. Καλλßτερα ας καγχÜσω!
Το ισχυρüτερο χαρτß στην τρÜπουλα δεν εßναι εκεßνο που το Ýριξες κατÜ τýχη στο
τραπÝζι, μα να περιμÝνεις ακριβþς το ßδιο στο χÝρι σου να πÝσει, þστε ο εαυτüς σου το παιχνßδι που «πÜτησε» να το ξανακερδßσει.
Τα πÜντα εßναι θÝμα αυθυποβολÞς. «ΖÞτησε κι η ΚυβÝλη θα σου 'ρθει».
Εßναι μßα Υπερδýναμη που επιτßθεται για να μην αμυνθεß και κρßσεις ξÝρει πια να
διαχειρισθεß.
Εγþ και ο Πιερ στις αναπαυτικÝς θÝσεις της λιμουζßνας μου, μια μετÜλλαξη του
εßδους μας εξαγορÜσαμε üσο τους δρüμους της πüλης περιαγÜγαμε.
¹τανε συνομÞλικος μας αλλÜ και πιο αδýνατος μας ΓÜλλος üχι απü πορσελÜνη. Απü
σιλικüνη Þτανε το στÞθη του και στην ερμητικÞ του ρÜχη με καλýπτρα μßα ξανθÞ
βοστρυχÝνια φενÜκη. Φοροýσε μßα φοýστα λεοπÜρδαλης και Ýνα κüκκινο μπλουζÜκι.
Τα χεßλη του ανýπαρκτα üπως ο Χριστüς. Τα μÜτια του εßχανε μαθητεßα, στο σκοτÜδι. ΠουδραρισμÝνος και καλλωπισμÝνος σε μßα γüβα-στιλÝτο θρονιασμÝνος πριν ο ΒορÝας στο θÝατρο μας πρωταγωνιστÞσει σαν το χλωμü φεγγÜρι
Μου Üρεσε η ΑποκριÜ που ευλογοýσε τοýτο το αγορÜκι.
¹θελα τον υιü του ΘησÝα υποδυüμενος, τη Φαßδρα να γευθþ. Οι εχθροß της Αφροδßτης εßναι και συνÝταιροι μου. Του Ýδωσα σε πρÜσινα κεριÜ τη προπληρωμÞ του.
Δεν Üργησε ν' αποφλοιωθεß üπως εμεßς. Εßχα δþσει στην οδηγü τη διαταγÞ να γßνουμε ΜαγυÜροι, þσπου η Οδýσσεια της κÜψας μας να πÜει στο παλÜτι. ¼περ κι εγÝνετο.
Σα χταπüδια τη πλÜτη μου Ýκρουαν του αφυλικοý του οξÝος τα στÞθη. ¸να υπüθετο κορσÝς Ýσφιγγε ολοÝνα πιο πολý τον κατÜκοιτο ασθενÞ.
Το αποκορýφωμα εßναι üτι απü Ýνα αδειανü πουκÜμισο, γεννοýσα τις Ερινýες κι üχι τη ζωÞ.
Ξεχνþντας την υπüσταση μου, Ýνα υποκεßμενο - αντικεßμενο Þμουνα σε πρüταση
ελλειπτικÞ. Μüνον που στην συγκεκριμÝνη περßπτωση ο πÜσχων ασθενÞς τη νüσο
ενεργοýσε και μετÝδιδε στο νοσηλευτÞ. Μια ακüμη αμφßλεκτη σχÝση üπως η ζωÞ.
Μüνον μßα καδÝνα στο αριστερü πüδι του Πιερ κοσμοýσε και Ýνα σκουλαρßκι στο
δεξß αυτß που τα δρþμενα παρατηροýσε, üπως ο φοιτητÞς στην χειρουργικÞ κλßνη
τον δικü του υφηγητÞ.
Θα Þτανε αναληθÝς να ισχυριζüμουνα üτι δεν θα Þθελα Ýναν ασημÝνιο κορσÝ, για να
επιβεβαιþσει τον πρωταθλητÞ και να αισθανθþ üσο ποτÝ Üλλοτε πιο παχýς. Οι
παλαßστρες üμως δυστυχþς Ýχουνε προκαθορισμÝνη χωρητικüτητα.
Απü αυτü το υβρßδιο ανδρüς εßχε ζητηθεß στο κλαρßνο του Ýναν κρßκο να φορÝσει, για την μÝγιστη δυνατÞ παραμονÞ.
Στο σþμα μου καμιÜς ημÝρας κρÝμα ενυδατικÞ. ΠÜντοτε Þμουνα ενÜντιος στα προúüντα πολιτισμοý μιας χρÞσης, που μεταποιοýνε την πρωτογονικÞ μας φýση.
'Αλλος Ýνας οπαδüς του Ρουσσþ. Η φýση μας εßναι να πονÜμε. Ο τοκετüς üλων των
ειδþν δεν Ýχει υποκειμενισμοýς Þ διαβαθμßσεις.
Ο ΠιÝρ αποτýπωνε το μονüπρακτο μας με την μορφÞ μηνυμÜτων της τηλεκινητÞς
του φωνÞς.
¸πη που ως τþρα δεν εßχανε ξανακουσθεß, αφοý η Τρßτη ΦυλÞ εßχε προσπερασθεß.
ΑνÞκαμε πια στην ΤÝταρτη που üντα συνεπÜγεται απü μηχανικÞ.
Το μυαλü μου Þτανε λÜστιχο αυτÞς της μηχανÞς. Κανεßς απü τον Εργοδüτη δεν θα
απολυθεß, αν εßναι επωφελÞς στην κατανÜλωση και την παραγωγÞ.
ΠÜντοτε πρÝπει να εßμαστε Üριστοι των τεχνþν, ειδεμÞ καλλßτερα με αυτÝς ας μην
καταπιασθοýμε. Αυτü το ερμαφρüδιτο μου θýμιζε üτι πρÝπει απü τον Χεßρωνα το
μÝλλον να οραματισθþ και να μην εßμαι διüλου οπισθοδρομικüς. ΠρÝπει το βÞμα να
τολμþ που απαρνοýνται οι Üλλοι.
Ο ΠιÝρ στον δßχως üνομα υπÜλληλο μας να δþσει αποφÜσισε τις ρακÝτες του τÝνις
και τις μπÜλες.
¸νιωσα ακαριαßως πιτσιλιÝς ωδικþν πουλιþν στην πλÜτη.
¸πρεπε -αφοý η τýχη δεν Þταν στο πλευρü μου- στον ΙορδÜνη ποταμü ως ΒαπτιστÞς ν' αναγεννηθþ με του ΠιÝρ την αλοιφÞ.
Ο Üφυλος το βρÝφος του στο ποταμü μου γÝννησε κι Ýφυγε με τα διπλþματα σα πουλß.
Μπορεß να Ýνιωθα ναυτßα αλλÜ Þμουνα ναυαγüς επαγγελματßας. ΕξÜλλου τ' αφτιÜ μου εßχα δασκαλευθεß να κλεßνω με βουλοκÝρι.
¹τανε ο παροξυσμüς της στιγμÞς μα στο μÝλλον θα Þθελα να τον επαναλÜβω με σÝνα πρωταγωνιστÞ.
                                      Εις το επανιδεßν
                                                                                   Damien Adaleux

EΠΙΣΤΟΛΗ 110

Damien Adaleux προς Lucy Sanguin                          25-11-1998, Παρßσι

ΑγαπητÞ Λουσý,

Σου αποστÝλλω τα πειστÞρια του εγκλÞματος "Μη μου Üπτου, Üπιστε ΘωμÜ". Εßσαι πια υπüχρεη üτι σου υπαγορεýσει του Ýρωτα το σκλαβοπÜζαρο να κÜνεις.
Ως γνωστüν η συμπÜσχουσα σου, εßχε αγγελßα βÜλει για φροντιστÞριο στην καλλιτεχνικÞ, ιδιωτικü.
Γνωρßζοντας üτι εßμαι Üριστος ζωγρÜφος, ανÝλαβον μετÜ προθυμßας και βδελυγμßας το κοπιþδες Ýργον του δασκÜλου. ΓρÜφω υπÝροχα και γλýφω τα ανþτερα υψßπεδα ακüμη καλλßτερα. Εßμαι Ýνας υπερφßαλος λογοτÝχνης.
Στο ατελιÝ μου (αντÝκταση του δωματßου μου) εφιλοξενÞθην. Ο Ζþρζ επειδÞ Þτανε
ομαßμιος της συνÝβαλλε στην τελικÞ επιλογÞ.
Γι' αυτü εξÜλλου δεν υπÜρχουν οι φßλοι; ΠρÝπει οι φßλοι τις δýστοκες στιγμÝς της ζωÞς σου τρεις φορÝς να σε αναγνωρßζουνε.
Σε κυριολεκτικü επßπεδο τις υπηρεσßες μου πρüθυμος, Þμουνα να προσφÝρω αμισθß.
Σε συμβολικü θα Þμουνα στην αφÝλεια της μισθοφüρος.
¹θελα να της μÜθω μια δßχως χρþμα, στßγμα και τελεßες ζωγραφικÞ.
Της Ýδωσα στον καναπÝ μου Ýνα χυμü πορτοκαλιοý να πιει. Ναρκωτικü σ' αυτü για να μην αντισταθεß.
ΠοτÝ κÜποιον δεν βιÜζεις αν δεν Ýχεις τις δÝουσες προφυλÜξεις.
Κανüνας βασικüς εßναι κανÝναν να μην εκβιÜσεις, αν πρþτα δεν τον Ýχεις βιÜσει.
Οι διαρρÞκτες για να μην συλληφθοýνε φορÜνε πÜντα γÜντια. Στο κουκλοθÝατρο της ζωÞς μου απαθανατßζω τα πÜντα, þστε τους Üλλους σε φωτογραφßες να κÜνω νευροσπÜστες.
¼ταν τα ανακινþ εγþ εßναι δüκιμα τα κινοýμενα σχÝδια μου
Ο ΑντουÜν ο δρουγγÜριος μου ο επαναστατικüς περßμενε τον Λüρδο του ΠροστÜτη, να του δþσει Ýνα νεýμα þστε να επιτεθεß, στον δομεστικü μας τον βασιλικü.
Στο δωμÜτιο μου την μεταφÝραμε ημιλιπüθυμη.
Τüσον αθþα και ζαχαρωτÞ!
Τη πλαγιÜσαμε στο κρεβÜτι üπως θα Ýκανε για την δεσποσýνη του κÜθε Δον Κιχþτης, αν απü τον ßδιο του τυφþνα την διατρÝχει.
Μου θýμισε την οδαλßσκη εν μονοχρωμßα του ¸νγκρ το λιπüσαρκο κορμß της.
ΠÜντοτε του νεοκλασικισμοý Þμουνα αποθεωτÞς. ¹θελα να κÜνω αυτüν τον πßνακα σπαρÜγματα, γιατß εßχε σημαßνουσα αξßα συναισθηματικÞ κι ιστορικÞ.
Μια αßσθηση ασφÜλειας, καλοζωßας και δυσανεξßας υπÝκρυπτες το υποδüριο της
λßπος στην τρþγλη. '¸ννοιες που με προκαλοýνε να τις αμφισβητþ, σε üποιον
ισχυρßζεται üτι στον σκληρü του δßσκο τις αποθηκεýει.
ΠÜντοτε üταν Þμουνα Τομ Σüγιερ Ýσπαγα τα βÜζα που Ýφερνε η μητÝρα στο σπßτι
απü της Κßνας το ταξßδι.
Στο χÝρι μου αλλοιωνüτανε η δυναστεßα των Μινγκ, üχι γιατß τον κινÝζικο πολιτισμü κατ' ανÜγκην φθονþ, αλλÜ þστε την μητÝρα μου σε κρßση υστερßας να καθορþ. Για την δικÞ μου βιοθεωρßα Ýνας αμετÜφραστος πολιτισμüς.
Δεν μου Üρεσε η αχαλßνωτη υπεροψßα της μητρüς μου. ¹θελα τα μÜτια της να θυσιÜσει, þστε για το τι αισθÜνομαι Þ πρÜττω ν'αμφιβÜλλει αρκτικþς.
¹μουνα γλοιþδης üπως Ýνα ακÝλυφο σαλιγκÜρι και μου Üρεσε πολý.
"Ο Φαýνος της Πομπηßας".
¹θελα ν'αποπλανÞσω τα πλαδαρÜ της μποýτια στον Παρνασσü. Οι γυναßκες εκτüς
απü γλþσσα και χÝρι, επειδÞ πÜντα ο κßνδυνος του σφραγßσματος ενÝχει, χρειÜζονται δüντια απü τοπÜζι.
Στην ζωολογßα ουδÝποτε υπÞρξα αναγνþστης επαρκÞς, γι' αυτü και τις ασπρομÝλανες αγελÜδες πετοýσα στον ΚαιÜδα με το βρακß.
Στην ανθρþπινη ανατομßα Þμουνα πρωταθλητÞς κι Ýλαβα κι υποτροφßα.
Το χÝρι μου περπÜτησε, þστε το σκληρü της καβοýρι να βρει για να το διαθλÜσει.
ΕξÜλλου üταν το ποτÞρι απü το κομοδßνο λιποθυμÜει, το κακü εßναι στον ερωτοθραýστη. Εßναι ιδιωματικüν να καλýπτεσαι πßσω απü των Üλλων τη ρÜχη.
Απü εμÝνα δεν υπÜρχει πιθανüτητα να διασþσει κανεßς μπαμπÜκας την αθþα φαινομενικþς πουλÜδα. Το προχωρþ ως τÝλους, üταν λÜβω την συμφωνßα για κÜτι.
ΜπÞκα στο μοναστÞρι της παραβιÜζοντας με πýρινο στÝρεο υγρü την θýρα της απü ατσÜλι. Οι μοναχÝς Üοπλες. Το Ýβλεπες στων προσþπων τους τις διασπÜσεις.
Στα ανδρεßκελα ανÜκτορα της Μαγναýρας Þμουν ο ΜωÜμεθ ο ΠορθητÞς.
Αναρωτιüμουνα στον καθρÝφτη μÞπως Þθελα Ýρωτα να κÜνω στον 'ΑδωνÞ μου. Που
θα ξανÜβλεπα τοýτο το θεσπÝσιο κορμß; Στο εξþφυλλο του περιοδικοý που ο ΑντουÜν ετοßμαζε στο διαδßκτυο, θα Ýβγαινε εξομοιωμÝνο το δικü μου προφßλ;
Εßναι παρÜφορο στην διακüρευση σοκολÜτα να τοξεýεις. Νοστιμßζει το αμýητο στους üρκους μου κορμß.
Αργüτερα ο ΑντουÜν διαβεβαßωσε üτι απü τον Δεßμο τους παθητικοýς οργασμοýς του ¾πνου υπÝστη.
Ελπßζω να ονειρεýθηκε ξýπνιος το φιλß μου. ¼ταν το εργαλεßο των συνθηκþν δÝσμευσης μου εδÝχθη (σαν Ýνα εßδος αποδοκιμασßας) τομÜτες κι ιερü νερü, κατÜλαβα üτι Ýφθασε το τÝλος της επουρÜνιας μου αποστολÞς και με τους εξκουβÞτορÝς μου Ýφυγα τροχÜδην.
ΕτρÜπην σε ακατÜστατη φυγÞ φοβοýμενος για την βεβÞλωση του Üσυλου τη θεúκÞ οργÞ που εκινεßτο επÜνω μου απειλητικÞ.
¼ταν εκεßνη στον Üλλο κüσμο επανÞλθε κατÜλαβε üτι Þμουνα της Μεταμüρφωσης της ο ΣωτÞρας.
Η εκτÝλεση των υποχρεþσεων σου αναβÜλλεται προς το παρüν και τη μεταθÝτω για το απþτερο μÝλλον, üποτε το κρßνω υποχρεωτικü.
                                      Εις το επανιδεßν
                                                                                  Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 130

Lucy Sanguin προς Sophie Caron                          30-5-1999, Παρßσι

ΑγαπητÞ Σοφß,

Στις κατασκηνþσεις μπορεßς να κÜνεις ευφÜνταστες γνωριμßες. ¸νας Καταλανüς με
γλυκοκοßταζε, üταν γýρω απü τη φλüγα με τα κοýτσουρα καθüμουνα χθες βρÜδυ.
ΣκηνÞ λιποθυμßας αποκρßθηκα για να του δþσω Ýνα χαρτß-σκουπßδι στο χÝρι,
μÝσα στις τουαλÝτες του καταυλισμοý στις δýο το βρÜδυ να με περιμÝνει.
Ο κßνδυνος επ' αυτοφþρω να με συλλÜβουνε, Þτανε απελπιστικÜ μηδενικüς.
ΧουÜν τον Ýλεγαν και σε ταινßες ερωτικοý περιτυλßγματος με το αζημßωτο Þτανε μελισσεργÜτης. Μου αρÝσει να συναγελÜζομαι με πρüσωπα αλλüτρια απü την κοινωνικÞ μου τÜξη. Ξεχνþ τους περιορισμοýς που συμβιþνω και αυτü με συναρπÜζει.
Ο ΝταμιÝν με θεωρεß ΑλκιβιÜδη. Ως ινδουιστÞς περιβÜλλεται μüνον με χαμüγελα απü τη δικÞ μας τÜξη. Δεν πρÝπει, πιστεýω τους ΑνÝγγιχτους στον δρüμο να τους παρατþ.
Ο ΧουÜν Þξερε να με κατακτεß με τα ανÝκδοτα του τα επιφανÞ. ¸να παυσßπονο Þτανε κι ανιαπωθητικü. Θα Ýλεγα ψÝματα αν ισχυριζüμουνα üτι με αδημονßα τον υποχθüνιü μου ιχνηλÜτη δεν περßμενα.
'Ανοιξε την πüρτα στης τουαλÝτας το σκοτÜδι, που μÝχρι εκεßνη την στιγμÞ απü το
παρÜθυρο το φως αμυδρþς εξÝπεμπαν οι κολþνες και το φεγγÜρι. Συνοδευüτανε
μüνον απü Ýνα ζευγÜρι: Τζüαν απ' την ΑμερικÞ και τον Σκοτ απ' τη Βρετανßα τη ΜεγÜλη.
Μου επεξÞγησε üτι παλαιÜ Þτανε συνεργÜτες στο κρεβÜτι.
Με τρεις εμπειροπüλεμους αγνþστους θα εßχα λοιπüν να κÜνω. ¸χω να δηλþσω üτι απü το γεγονüς κατενθουσιÜσθην.
Με το κουαρτÝτο της ακολασßας μας η τουαλÝτα θα γινüτανε η συμπυκνωμÝνη Σερβßα μας. Τις δυνÜμεις μας θα ενþναμε υπÝρ των ΚοσοβÜρων και θα βομβαρδßζαμε ανελÝητως τους εθνικιστÝς τους ΓιουγκοσλÜβους.
ΟυδÝποτε πιστεýσαμε στου Ýρωτα τον ρατσισμü. Ο Σκοτ Σαυροκτüνος Απüλλυων
αδÜσωτος, ξανθüς στο υγρü δÜπεδο του ξÜπλωσε üχι μüνον για να δροσισθεß, αλλÜ
þστε μÜχης θÝση να λÜβει και τους απροσÝγγιστους ιχθýες να συλλÜβει, βγÜζοντας
στο εξωτερικü το παλαμÜρι.
Τα αστÝρια μου αφüδευα πÜνω του, απü τον ουρανü. ΣμÞνη μετεωριτþν...
Τον ΕγκÝλαδο στην Αßτνα μας εßχαμε καπÜκι κλειστü.
Η Τζüαν με τη σειρÜ της προσκýνησε ακριβþς πÜνω στο κεφÜλι του Σκοτ.
Θυσßαζε Ýνα ζþο για να εξευμενßσει τον μικρü της θεü.
Ο ΧουÜν Þτανε Ýνας μικροσκοπικüς εραστÞς λατινικüς. Τα συνηρημÝνα φρýδια του
Þτανε για μια γυναßκα το κατÜλληλο διεγερτικü. Τον ομφαλü του εßχε κλαδεýσει με
ασÞμι κυκλικü. ΛÝγεται πως οι λυκÜνθρωποι αποπνÝουνε μ' Ýναν ασημÝνιο σταυρü.
Αυτüς κατÜ τα φαινüμενα εßχε γßνει του μηχανÞματος του δεσμευτικüς. Μßα κοιλιÜ
επßπεδη üπως του τραπεζιοý η επιφÜνεια, δερματοδεμÝνη με μοναδικÞ του ταυτüτητα αυτü.
Κουνιüμουνα επÜνω στον Σκοτ με τον τρüπο που ο φοýρναρης το ζυμÜρι αλÝθει.
¹θελα να νιþσω το ταψß σε üλες του τις διαστÜσεις και καμßα γωνßα να μη μου ξεφýγει, που απü αυτÞ την ζýμη να μην Ýχει γεμßσει.
¹μουνα ενüς πλοßου το ναυÜγιο που να ρουφÞξει Þθελε το παν στο μÝσον του
ωκεανοý.
Η επανÜληψη του σκοταδιοý στον χþρο, Þτανε το μαλλß του ΧουÜν το μελαχρινü.
¸μοιαζε σα να εßχε αποκεφαλισθεß üπως ο Δαντþν.
Προσγειþθηκε το διαστημüπλοιο του στο ακρωτÞριο του ΚανÜβερÜλ μου ως
διχοτüμηση στα δýο υπερφουσκωμÝνα τηγανιτÜ αβγÜ μου. ¸να περιστÝρι απü
τραýμα πληγωμÝνο και αιμορραγüν, που επιχειροýσε να πετÜξει, γιατß πßστευε üτι
εßναι δυνατü, ενþ το διÝψευδε το πραγματικü. Εßναι αυτÞ η πεποßθηση üτι μποροýμε
να γßνουμε üτι Þμασταν, πριν απü μßα σημαδοýρα γßνουμε κÜτι Üλλο. Εßναι του
παρüντος η Üρνηση της προúστÜμενης στιγμÞς. Περßμενα να περιχýσει το βοýτυρο
στο τηγÜνι, την αψογüτερη ομελÝτα να φÜει, κοιτÜζοντας με απü της κουζßνας το μÜτι.
Οι ΓÜλλοι με τους Ισπανοýς για την εξüντωση της τρομοκρατικÞς οργÜνωσης, Þτανε
σε συσπεßρωση εδþ και καιρü. Μας αρÝσει να υφßστανται χþρες κυρßαρχες και üχι
περιοχÝς αυτοδýναμες.
Με τον 'Αγγλο κÜτι παραπÜνω απü αμεμφÞς ο συνεταιρισμüς. Εγþ Ýπαιζα τον Κλεμανσþ και εκεßνος τον Λüûδ Τζþρτζ.
Ο πüλεμος μας Þτανε οικουμενικüς, üπως κι ο Ýρως μας αλληγορικüς.
Υποκρινüμουνα τον ανελκυστÞρα στον Πýργο του Αúφελ που ανεβοκατεβαßνει, ο
Σκοτ τον ΤÜμεση που περßμενα σαν τον Νþε να με περιβρÝξει, ο ΧουÜν το ΕσκοριÜλ
που τον πüθο του απü την δýση Ýβλεπα να ανατÝλλει κι η Τζüαν που ως 'Αγαλμα της
Ελευθερßας πυρÜ θανÜτου δßνει στα εναπομεßναντα Ýθνη, κρατþντας το παρÜθυρο σα δÜδα που την ισορροπßα φÝρνει.
ΜÜλιστα της Τζüαν τα χεßλη εßχανε τüσο κοκκινÞσει που νüμιζες üτι μßα Χßμαιρα χωρßς τον Βελερρεφüντη της θ' αναπηδÞσει. ¸βλεπες στην üψη της ενüς πολιτισμοý το απελÝκητο ξýλο. Μßα θÜλασσα για να ακριβολογþ δßχως νερü. Εßχε του κßτρου το μαλλß, που ο καθεßς θα εßχε το δßκαιο του γνησßου της υπογραφÞς του ν' αμφισβητεß.
¼σο ο Σκοτ μου προκαλοýσε παλßρροιες ηδονÞς, αγνÜντευα την Ακατανßκητη του ΧουÜν ΑρμÜδα.
Για τον Ματαντüρ μου Þμουνα το κüκκινο πανß. Μ' Üρεσε το πÜθος του κι η μεσογειακÞ του επιβολÞ. Με κοßταζε με τÝτοια επιμονÞ ως επικρÜτεια του ΝαπολÝοντα στη σφαßρα επιρροÞς.
Να ρßξω το βοýτυρο προÝκρινε Ýξω απü το τηγÜνι, στα μÜτια της κουζßνας για
να σβÞσουνε αυτοματοποιημÝνα, επειδÞ Þτανε üλα αναμμÝνα. Στην κατσαρüλα μου
üμως αρκετü απü το βοýτυρο επετÜχθη. ¸τσι απÝκτησαν τα μακαρüνια που ετοßμαζα
μßα θρεπτικÞ γεýση για τα σαπρüφυτÜ μου.
ΠÜντα στην ΑφρικÞ Þθελα να μÜθω σουαχßλι, να φÜω ανθρþπινα μÝσα στις 'Ανδεις
σκÝλη, μßα εκ των επιζÞσασων στων Ζουλοý τον χορü...
Στην κοιλιÜ μου Ýνοιωθα μßα γεýση στυφÞ, αφοý η τομÜτα Þμουνα στον αποχυμωτÞ.
Στον τοματοχυμü üμως προσετÝθη υγρü αλεýρι γλυκü, üπως ο ΜπÜτης να με
χαúδεýει. Μßα διεßσδυση ανηδονικÞ...
Οι μολýβδινες μας αναπνοÝς πρüδιδαν την ανÜγκη μας για ευφορικþν οξυγüνων μÜσκες.
¼ταν πια αυτü επιτελÝσθη, τα ροýχα μας τα λιγοστÜ μαζÝψαμε γιατß η πανσÝληνος μας κοιτοýσε γυμνÞ.
                                Εις το επανιδεßν
                                                                             Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 140

Damien Adaleux προς Jean Larousse                       30-6-1999, Παρßσι

ΑγαπητÝ Ζαν,

Απιüντος του δειλινοý ο ΡομπÝρ και εγþ με την λιμουζßνα μας στα υποβαθμισμÝνα
βορειανατολικÜ προÜστεια πÞγαμε μßα εκδρομÞ.
Η εντολÞ Þτανε εκ του τρßτου διαμερßσματος τα τεκταινüμενα στην κÜμερα να
εξιστορεß.
Εκεß, χιλιÜδες μαýροι Üνεργοι Þ μουσουλμÜνοι απü την ΑφρικÞ, θα τραβοýσανε τα πÜνδεινα για μερικÜ φρÜγκα.
Δýο δεκαεξÜρηδες αρÜπηδες τα "θýματα μου" και Ýνας μουσουλμÜνος ενÞλικας απü
την Αλγερßα.
Πολλοß εξ' αυτþν κÜνουνε και διακßνηση ναρκωτικþν. Η αßσθηση του Ýκνομου πÜντα
για εμÝνα Þταν καθετÞρας. ¸πρεπε να υπÜρξει ποινÞ και τιμωρßα για τον καπιταλισμü και την αποικιοκρατßα, σ'Ýναν Ευπατρßδη της ανþτερης μπουρζουαζßας. Τüσο για τα λÜθη του παρελθüντος üσο και τα δεινÜ που μÜστιζαν το παρüν τους... Μ' Ýνα νεýμα μου μπÞκανε μÝσα.
¹τανε τüσο θεονÞστικοι που αν δεν φοροýσα τßποτε να με απÞγαγαν μπορεß, þστε τα üργανÜ μου να πουλοýσανε στην ΕμπορικÞ. Αγνοοýνε üτι ο Διüνυσος ΖαγρÝας ποτÝ
δεν πεθαßνει και τους ασεβεßς παιδεýει.
Ο ΡομπÝρ και οι δýο πιστοß φρουροß μου απü τον 'Αδη θα εßχανε να επιτελÝσουνε
αυτü τον ηθοποιü αν κÜτι πÞγαινε κακþς.
Εßχα χρονομετρÞσει και οριοθετÞσει του μαρτυρßου μου το παιχνßδι.
¹μουνα του τενεμπρισμοý οπαδüς και Þθελα το κεφÜλι μου να μοιÜζει με αυτü του
ΟλοφÝρνη, üταν η Ιουδßθ το απÝκοπτε για του λαοý της τον απελευθερωτÞ.
Οι πßνακες για εμÝνα στÝκονται η αφορμÞ να υποδυθþ ρüλους, που σε ομαλÝς
συνθÞκες δεν μπορþ να καταδυθþ. Απεικονßζεται το πραγματικü του παρελθüντος με
τις αντιλÞψεις του παρüντος. 'Αλλο Ýνα επßπλαστο θÝμα και εγþ το πολλαπλÜσιο του.
Ετερογνωσßα εßχα της κßβδηλης πραγματικüτητας. Με κανÝναν τρüπο δε βαυκαλιζüμουνα. ΘÝλησα Ýστω και Ýτσι την καρικατοýρα μου ν' αναλÜβει ο σκοτεινüς εχθρüς μου.
Η απειλÞ των πιθηκοειδþν για τον εξαρειανισμü της γαλλικÞς φυλÞς, απü το παρελθüν στο παρüν πλÝον σταθμüς . ¼χι üμως στις ωμÝς της διαστÜσεις. ¸νας δικαιωμÜτων σφετερισμüς που δεν θα Ýχουνε ποτÝ αυτÜ τ'ανδροειδÞ...
Αυτοß οι εξιδανικευμÝνοι δοýλοι για τα πελþρια τους προσüντα Þταν υπεργειοδοτημÝνοι και για μετακομιδÞ γυμνοý φωτογραφικοý φακοý Þταν επιδικασμÝνοι.
Οι ιδεþδεις υπηρÝτες για εμÜς τα αλαζονικÜ αφεντικÜ...
Το χρυσü μου ρολüú που ζÞτησαν τους εδüθη. Εßχα νÞριθμα απü αυτÜ. Το σμαραγδÝνιο δακτυλßδι μου τους το Ýδωσα αδιαμαρτυρητß.
¼μως την τρßτη φορÜ αρνÞθηκα το διαμαντÝνιο ενþτιü μου στο δεξß αυτß, γιατß της
αυτοπροσωπογραφßας μου Þτανε το ραβδß.
Ο Αλγερινüς μου Ýδωσε μßα þθηση προς τα κÜτω. Κτýπησα ελαφρþς εις το κεφÜλι.
Ευτυχþς Þμουνα η ΟκλÜζουσα Αφροδßτη δßχως θλÜση.
Ο Ýνας ΑρÜπης τα χÝρια μου παρÝσυρε και Üλλος μ' Ýνα σκοινß γερÜ τα δÝσμευσε.
Με περιÝλουζαν με χυδαßα ονüματα και κλωτσιÝς Þ μπουνιÝς μου δþριζαν αφειδþς. Απü την Üλλη το σκουλαρßκι μου Ýβγαλε ο Αλγερινüς και στο πρüσωπο μου Ýσταξε αßματος κρουνüς.
ΕκδÞλως ικανοποιημÝνοι απü τα λÜφυρα τους αν και ποτÝ τους δεν κατÝκτησαν την ΜÜλτα, το παντελüνι μου κατÝβασαν προφανþς για να κλÝψουνε και αυτü.
 -"Τß μαλαματÝνιο αγüρι!" αναφþνησε ο Αλγερινüς.
Πριν καλÜ-καλÜ απü τα απανωτÜ χτυπÞματα συνÝλθω, Þλθα αντωπüς με την αδαμιαßα τους περιβολÞ.
Ο Αλγερινüς εßχε κÜνει περιτομÞ σε σýμβαση με το ΚορÜνι. Προφανþς ο Ýνας εκ
των δυο γονÝων του Þτανε ΓÜλλος λευκüς, αφοý εßχε χρþμα μελαμψü.
Τα λÜστιχα των ΑρÜπηδων Þτανε βαρÝα κι ανθυγιεινÜ üπως τα λουκÜνικα Βαυαρßας που τρελαινüμουνα γι' αυτÜ σε κÜθε συντυχßα μου στη Γερμανßα.
Ο Ýνας αρÜπακλÜς μου ως ΦιλÜδελφος τους γλουτοýς μου, ψηλαφþντας αποπειρÜθηκε να βρει τον μÝσο üρο.
 -"Αυτü το πηγÜδι χρειÜζεται λÜδι" εßπε ο Ýνας κι ο Üλλος αρÜπης Ýβγαλε απ' το μπουφÜν μια φιÜλη.
Με το δακτýλιο του ο πρþτος αρÜπης καταμετροýσε το στüμιο μου, που απü κλαδιÜ
ιτιÜς Þτανε σμηνßες της μονÜδος μου καταφυγÞ σε περßπτωση νατοúκοý βομβαρδισμοý.
ΚÜποιες στιγμÝς παρÝμενε Ýκτακτη συγκομιδÞ ανοικτü για της ελεýθερης "Ýως ασýδοτης αγορÜς την εκδοýλευση των αρχþν... 'Αλλες Ýκλεινε το μαγαζß απü τις φουσκÜλες των υδÜτινων Σπαρτακιστþν που στη επιφÜνεια και Üλλα κλαδιÜ ξÝβραζαν...
ΠÜντα απü τις τρßχες βουλþνει ο νιπτÞρ που συσσωρεýονται μετÜ απü την μακρινÞ
εποχÞ των μεγÜλων ξυραφιþν.
Ο δεýτερος αρÜπης Ýριχνε απü το κανÜτι τις στιγμÝς που ξεβοýλωνε, þστε τον
οριστικü σκοπü να πετýχει: Ýνα κορßτσι-λÜστιχο πανÝτοιμο για τους εισβολεßς, να
μεßνει.
Το λÜδι συμβÜλλει στο πλÜτος της ζωÞς. Το λÝνε κι οι ιατροß. Εßναι το πλÝον απαραßτητο στην μεσογειακÞ διατροφÞ.
Εγþ αντιτεßνω και λÝω üτι το λÜδι στην μεγαλýτερη χωρητικüτητα üγκου των
φτεροπüδαρων πλοßων, Ýχει μεγÜλη συμβολÞ.
Το πηγÜδι αυτü πλÝον μποροýσε να χωρÝσει οποιοδÞποτε μαγγÜνι. Δεν εßχε πλÝον
αναστολÝς. Εßχε αποκτÞσει μια αυτονομßα απολυταρχικÞ δßχως την βοýληση μου την
συγκεντρωτικÞ. Αυτοß τα βÜρβαρα στρατεýματα των Χορβατþν του στην χþρα μου
εßχαν επελÜσει, þστε κÜθε ανθρþπινης φýσεως δικαßωμα να καταπατηθεß...
Μßα τριÜδα διαδοχικÞ μου λεηλατοýσε το κορμß.
Ιδιüτυπα χαρακτηριστικÜ εßχε ο κÜθε Ýνας λεηλατητÞς.
Ο πρþτος αρÜπης εßχε του Ψευδολογγßνου, το ýφος το υψηλü. Ο δεýτερος χονδροειδÝς αλλÜ μεσαßο. Ο Αλγερινüς εξωτικü μα Üκρως αποτελεσματικü.
Τα παρÜθυρα Þτανε φÝρετρα λυπητερÜ. Απü των κορμιþν μας τον ιδρþτα η ατμüσφαιρα αποπνικτικÞ.
ΜυοχαλÜρωση σ' Ýνα Τοýρκων χαμÜμ. Η οσμÞ εκ μÝρους τους Þτανε πιο επιθετικÞ, γιατß για ýστατη φορÜ τα Χριστοýγεννα που μας προσπÝρασαν εßχανε κÜνει εξορκισμü.
Η οικονομßα χρüνου και νεροý, της εθνικÞς μας ταυτüτητας κοινüς κωδικüς...
¼ταν ο Ýνας εισβολÝας Ýσπαζε της χþρας μου τα συρματοπλÝγματα, στη καταπακτÞ μου Ýβαζαν υγρÜ και στερεÜ αρþματα-εμπορεýματα οι Üλλοι δýο.
Ο Αλγερινüς μου Üρεσε πιο πολý γιατß Þτανε το αστÝρι το δßχως ανταλλÜγματα το
χειρωνακτικü του αντÜρτη, που στην κυρßαρχη δýναμη εýκολα κανεßς δεν θα τον
καθυποτÜξει.
Απü τους σιτοβολþνες του, στÜχυα μελανÜ τα κλωθογýριζε η τραμουντÜνα προς το
υποστατικü.
¼λη αυτÞ η αρμυρÞθρα στον ουρανßσκο μου Ýσταζε σαν σταλακτßτης.
Σε μια στιγμÞ μÜλιστα Ýγινε παρÜλληλη εισδοχÞ απü ομÜδες δυο, μα ο φρÜκτης τüσο μικρüς που ως λÝκτορας τη μια απÝβαλλε απü τη τÜξη, διüτι κüντευε να σπÜσει...
Ο οπισθοδρομικüς αρÜπης, στο λαιμü μου την καδÝνα, Ýνθεος κωπηλÜτης κι εγþ μ' Ýνα λουρß Þμουνα καμηλοπÜρδαλη...
Της κεφαλÞς μου τον θÜμνο αποσποýσε ο Üλλος, στην κλßση που Ýπρεπε να πÜρω
για το ιπτÜμενο μπαλÜκι ως πιστü λαγωνικü και ας ερχüτανε σε απüκλιση με το
μουσουλμανικü.
Της ΝομικÞς Ýνας φοιτητÞς απü το σχολεßο μου συμμαθητÞς, το οθωμανικü δßκαιο απü νωρßς μου εßχε διδÜξει. Ομοßως το ελληνορωμαúκü και το βυζαντινü.
Στο πνεýμα των νüμων και του ζυγοý εßχα εντρυφÞσει, καλÜ γνωρßζοντας πως η πιο εýλογη απαßτηση εßναι συγχρüνως η πιο κατÜφωρη αδικßα, αν επικαλυμμÝνη απü την χλαμýδα της εξουσßας, δßνει του απαρασÜλευτου κþδικα αξιþν τις αισθÞσεις που να προσαρμüζεται εις τις περιστÜσεις γνωρßζει και την συμπεριφορÜ του για τις υψηλÝς κÜστες τροποποιεß, εξαντλþντας για εμÜς üλα της επιεßκειας τα üρια, ενþ για τους μÝσων αποστερημÝνους κÜθε περιθþριο αυστηρüτητας του διαπραχθÝντος αδικÞματος με κÜποιες διακυμÜνσεις εξαντλεß.
¹μουνα θýμα εγκλÞματος κι Üκρως ικανοποιημÝνος που Ýπαιζα τον εξιλαστÞριο αμνü, για üσα εγκλÞματα κÜποτε διÝπραξε η εθνικÞ και η δικÞ μου αστικÞ τÜξη.
¹θελα να νιþσω στο κορμß μου τον επαναστατικü παλμü επß Ντε Γκωλ για τον ανεξÜρτητο Αλγερινü. ¹μουνα της αποστασßας λÜτρης Üγγελος εκπεσþν.
¹θελα üμως για τελευταßα φορÜ ως Ýνας τυμβωρýχος κεφαλαιοκρÜτης, να εξανεμßσω το Üσπρο πετρÝλαιο αυτþν των γεροδεμÝνων μεταναστþν και να νιþσω εις την φλÝβα μου το ρεýμα των νομÜδων αυτþν ακüμη και αν οδηγοýσε στην ßδρυση των Φινλανδþν.
Ο Υιüς του Ανθρþπου-ΓÜλλου Þμουνα που ξεπλÞρωνε τα εγκλÞματα των προπατüρων του, üπως οι σημερινοß Ισραηλινοß απολογοýνται για κÜθε εξευτελισμü του Χριστοý Þ üτι πρÝπει να νιþθουνε για την ΣταýρωσÞ Του τýψεις, üταν οι ευσυνεßδητοι χριστιανοß το ισχυρισθοýνε.
Μου Üρεσε να "πληρþνω" για εγκλÞματα που ουδÝποτε εßχα διαπρÜξει.
ΑντιθÝτως δεν θα μου Üρεσε να τιμωρηθþ για τις ýβρεις που πρÜττω συνειδητþς. Η
Ýννοια της συλλογικÞς ευθýνης μου Þτανε συμπαθÞς....
Το σþμα μου απü μουντζοýρες Þτανε μεστü κι ανυψωμÝνη λεωφüρος, αποκαλýφθηκε ως αποτÝλεσμα των φραουλÝνιων σεισμþν.
¸να ρÜκος που περßμενε να επισκεφθεß τον κÜδο των ανωφελþν.
Περßττευε στον χþρο, üσο τα βοδßσια μÜτια τους αντανακλοýσανε τον λουμινισμü.
Ο ΡομπÝρ με την παροχÞ οδηγιþν δεν υπÞρξε παρεμβατικüς.
Τουναντßον προτßμησε να αυτοερωτευθεß στο επßμαχο σημεßο, βλÝποντας αυτÞ την
ζþσα ταινßα ερωτισμοý και βßας να ξετυλßγεται σαν της ΑριÜδνης το κουφÜρι, στων
φαντασιþσεων του το ανÜκτορο το μινωúκü, αφοý σε κÜθε μια τον περßμενε και μια
πρωτοποριακÞ. Εκεßνος απλþς Ýπρεπε να την αποδεχθεß Þ να την απαρνηθεß, για να
εξωνηθεß σ'εκεßνην που διακαþς επιθυμεß μÝχρι την διÝξοδο να βρει.
Στο επßκεντρο αυτοý του κυκεþνα Þμουν εγþ και μου προξενοýσε ρßγη συγκßνησης το γεγονüς üτι με χειροκροτοýσε Ýνας ακροατÞς, μ' Ýνα χÝρι Ýστω επß σκηνÞς.
Μüλις διαφÞμισα απü το στüμα μου τους αφροýς, ο ΡομπÝρ κατÜλαβε πως Þταν αυτü το τÝλος του παιχνιδιοý. Απü σαπουνÜδες γÝμισα για να σφουγγαρßσω το Ýγκλημα της φυλÞς.
ΕθνοκÜθαρση Þ αιμοκÜθαρση; Δýσκολο κανεßς να πει.
Μου Ýλειπε η σταρÝνια τους βροχÞ. Δεν Üργησε λοιπüν η γλÜστρα μου να ποτισθεß.
¸νιωθα ως Ýνα αυτοκßνητο που εßχε πÜει στο πλυντÞριο απü το κοκκινüχωμα ν' ανανεωθεß.
Ντýθηκαν Üρον-Üρον μαζß με τα "Ýννομα" αποκτÞματα τους και σαν τους
κλεφτοκοτÜδες δια παντüς αναχþρησαν απü την δικÞ μου ζωÞ.
ΕξÜλλου δεν σταματÜει ποτÝ να κινεßται η γη. Ακüμη και üταν εßμαστε στον ýπνο
προσηλυτιστικοß. Πολλþ δε μÜλλον üταν ποινικÜ αδικÞματα Ýχουνε διαπραχθεß.
¹μουν Ýνας Ανταßος κι αυτοß παßξανε τον ρüλο του ΗρακλÞ. Αποχωρßσθηκα τη γη και του ουρανοý Ýχασα την ισχý.
ΠÞρα Ýνα δßδαγμα ηθικÞς: μια δροσοσταλßδα αγαθοý, Ýχει μÝσα του το κακü.
Απßστευτο ακοýγεται μα τüσο αληθινü...
Η νοοτροπßα του θýματος μου εßναι τþρα πιο ταιριαστÞ. Φρüντισα αυτÞ η εßδηση
στους κýκλους των φßλων μου να διαδοθεß. ΦαντÜζω στα μÜτια τους υπερÞρως, που απ' αυτü το σκυλολüι επεβßωσα. Πιο Üσπιλος φαßνομαι απü ποτÝ...
Με τη μεγαλýτερη ευχÝρεια κινÞσεων κι ελαφρυντικþν τα χειρüτερα αδικÞματα μποροýν να διαπραχθοýνε...
Εßμαι ο Ιοýλιος üλων των γυναικþν κι η Αυγοýστα üλων των ανδρþν.
Η φÞμη μου εξαπλþθηκε στους κοσμικοýς κýκλους üχι μüνον της πρωτευοýσης αλλÜ σýμπασας της Ευρþπης.
Το χειρüτερο Üλλοθι εßναι του εγκλÞματος η καθομολüγηση ενοχÞς.
Οι Üλλοι σε θεωροýνε συνÝνοχο σε κÜτι. Εσý που το Ýπραξες ποτÝ...
                          Εις το επανιδεßν
                                                                              Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 150

Damien Adaleux προς Louis Martineux               1-10-1999, Παρßσι

ΑγαπητÝ Λουß,

Μ' Ýνα αερüδιφρο που της ΝÝας Πüλης την αýρα χÜριζε στα κτÞρια, Ýφθασα
πριν απü μßα νουμηνßα.
Μüλις το Μητροπολιτικü Μουσεßο επισκÝφθηκα üτι εßναι εφÜμιλλη της ΥφαρπαγÞς
της Ευρþπης συνειδητοποßησα... Εδþ εßναι τ' Üλογα του Λυσßππου...Των
Σταυροφüρων η ακμÞ...Της Πüλης του πολυπρüσωπου Εωσφüρου η κατοχÞ...
Και εγþ ο ΜιχαÞλ Παλαιολüγος με μüνο το üπλο το μολýβι και το χαρτß,
περßμενα για ν' αδρÜξω αυτοýς τους θησαυροýς την κατÜλληλη στιγμÞ.
Για τα εκθÝματα του Μουσεßου Þμουνα φοιτητÞς κÜθε αυγÞ. ¸κανα κατÜληψη
περιοδικÞ στου μουσεßου την μüνιμη συλλογÞ για να εξασκÞσω του ζωγρÜφου-
γλýπτη την τεχνικÞ.
Το αντικειμενικü που Ýχασε την αßσθηση του üγκου, με αυτÞν του επιπÝδου Ýχει
στολισθεß, þστε τις διαστÜσεις με τον πιο επιτυχÞ τρüπο να μιμηθεß. Τα χρþματα με
τις διαβαθμßσεις τους στις ατÝλειες επßκουροι του εγχειρÞματος μιας αποτυχßας
φυσικÞς.
Του ΜÜρκου ΑυρÞλιου ο ισοπεδωμÝνος αδριÜντας, στις αληθινÝς του üψεις μπορεß ν' αποτυπωθεß;
Ακüμη και το υλικü της διÜπλασης του σχÝση ουδεμßα Ýχει με αυτü που εξεικονßζει. Δεν Ýχει οýτε ανθρþπινο δÝρας, οýτε üργανα, οýτε αßμα...
ºσως μüνον αν η τÝχνη κλωνοποιηθεß τüτε το αληθινü της πρüσωπο θα κατακτηθεß.
Κλþνοι στην κατÜψυξη οι φυσιογνωμßες της ιστορßας σε μßα τÝχνη αναπαραστατικÞ
και üχι εν απουσßα, αλλÜ με τα ßδια ανüργανα και οργανικÜ της στοιχεßα.
ΠροσφÜτως σ'Ýνα μουσεßο σýγχρονης τÝχνης πßνακες με χρþματα ανθρþπινου αßματος εßδα.
Ιδοý μßα τÝχνη εξαßρετη για τον Üνθρωπο απü τον Üνθρωπο πεποιημÝνη.
Ο καθεßς μπορεß αν στις χþρες της ανÜφλεξης ταξιδÝψει Ýνα διακεκομμÝνο πüδι Þ
χÝρι να διαλÝξει Þ του ΚικÝρωνα το κεφÜλι με την γλþσσα του χιλιοτρυπημÝνη. ¸τσι
στο σπßτι του θα συνθÝσει την τüσο αληθινÞ, üσο οι αισθÞσεις Þ τα αισθÞματα
ιδιωτικÞ του τÝχνη.
ΤουτÝστιν των ισχυρþν η τÝχνη με μια αντßληψη εξωαισθητικÞ, σχεδüν θα Ýλεγα
γεωτροπικÞ. ΕξÜλλου Üπαντες οι ζωγρÜφοι εßχανε Ýναν πανßσχυρο ΜαικÞνα: τους
Μεδßκους ο ΜποτιτσÝλι Þ ο Φßλιππος τον ζωγρÜφο που, ποιοýσε απü την ΚρÞτη με το χÝρι.
Μßα συνÝχεια εßναι η τÝχνη κι εμεßς οι μηχανοδηγοß που την ακολουθοýνε οι σεπτοß.
Με τα υπερμεγÝθη αυτÜ κτÞρια Üρχισα ν'αντιλαμβÜνομαι την ασημαντüτητα μου,
μÝσα στα εκατομμýρια των κατοßκων τοýτης της αχανοýς γης, που στα σπλÜχνα της
üλοι οι ΤιτÜνες Ýχουνε συγχωνευθεß.
Η ζωοφüρος του Παρθενþνα σε αντιστροφÞ. Σ'αυτÞ την πüλη ο Δßας με τον κεραυνü
δεν εßναι πρεσβευτÞς. Η νßκη των ΓιγÜντων και των ΤιτÜνων επß της Ολýμπιας γης!
Μπορεßς να διαπρÜξεις πατþντας της σοφßας την γοργüνεια ασπßδα, üποιο Ýγκλημα
επιθυμεßς ατιμωρητß! Εδþ üλα ανÜποδα θα τα δεις. Οι μεγιστÜνες εßναι θεοß
αδιαφανεßς και των αδαþν τα σμÞνη στης Πιερßας την κορυφÞ.
Με Ýνα κοντÜρι στο μÜτι, σχÞμα αρχιτεκτονικÞς...
Το αßμα των κατοßκων θα φθÜσει στα πüδια τους ως τιμωρßα. ¸νας εγκÝφαλος
αναßμακτος δßχως οξυγüνο σε διÜθεση μετεγχειρητικÞ.
¹μουνα Ýνας νÜνος μπροστÜ σε μεγαθÞρια με πÞλινα πüδια που τα αποχωριζüμουνα
τις εσπÝρες, αφοý στου Κολεγßου Καλþν Τεχνþν τα μαθÞματα και τα φροντιστÞρια
ανελλιπþς Ýπαιρνα μÝρος τα Ελευσßνια.
Στο νοσοκομεßο πÞγα που γεννÞθηκα και για λßγο, εργÜσθηκα στα αρχεßα του ως
ιστοριοδßφης. Στα χαρτιÜ κολυμβÞτριες οι αποδεßξεις. Τω üντι Þμουνα τÝκνο της
μητρüς μου...Ο πατÞρ μου; ΠÜντοτε υπÝθετα üτι Þτανε απü τη ΝÝα Γη.
¸νας 'Αρης στης μητρüς μου το κρεβÜτι. Ο πατÝρας μου τους συνÝλαβε κατÜ
την παρÞχηση της πρÜξης, στην επιστροφÞ του απü τον Οργανισμü ΗνωμÝνων
Εθνþν. Εßχε Ýκθετα κÜποια Ýγγραφα που Ýπρεπε για το ζÞτημα των αιχμÜλωτων
Αμερικανþν στο ΙρÜν να μελετÞσει, þστε στο κανÜλι να δημηγορÞσει.
Οι ΑμερικÜνοι ουδÝποτε συγχþρησαν στου ΠÝρσες του ΣÜχη τον εξορισμü
üπως και εγþ την μητÝρα μου για την απüκρυψη του ονüματος του αληθοýς μου
πατρüς.
ΤÝσσερα χρüνια αργüτερα, οýτε η γÝννηση της διπλüτυπης αδελφÞς μου απÝτρεψε των γονιþν μου τον χωρισμü.
Απü τους εν ζωÞ ενοßκους πληροφορßες Ýλαβα στο κτÞριο που οι γονεßς μου διÝμεναν, ολßγον πριν γεννηθþ (üχι απü την κεφαλÞ του πατρüς μου, αλλÜ απü τον μηρü).
Εψιθυρßζετο üτι η ΕκÜβη μου σχÝσεις συντηροýσε μ' Ýναν ονüματι ΠÞτερ Χüρτον
ζωγρÜφο ΑμερικÜνο.
Μßα μακρινÞ οικεßα του που Ýμενε στην πολυκατοικßα μου Ýδωσε μια φωτογραφßα
στις Üκρες παραφθαρμÝνη λες και απü τις σπßθες πρüλαβε να περισωθεß.
Μου ανÝφερε επßσης üτι εßχε δýο βλαστÜρια και üτι ο Ýνας στο ΠανεπιστÞμιο που
φοιτοýσα σποýδαζε γλυπτικÞ.
¹μασταν συνομÞλικοι. Μου εßπε üμως απü εμÝνα να μην ξαναενοχληθεß, γιατß με
του Χüρτον την αδελφÞ οι σχÝσεις τους εßχανε προ πολλοý διαταραχθεß.
Στο πρþτο εξÜμηνο παρακολουθοýσα το προαιρετικü μÜθημα της γλυπτικÞς þστε
με τον εν λüγω φοιτητÞ να'λθω σε επαφÞ.
Μßα προαιρετικÞ αφÞ που θα ßστατο για καταναγκαστικοý τýπου πληροφορßες η
αφορμÞ.
Σχεδüν αμÝσως τα μÜτια μας συνουσßα στο κενü. Η αναßτια οικειüτητα μας περισσüτερο απü τις κοινÝς μας καταβολÝς προερχüτανε, παρÜ απü Þθους καλουπιþν συμφωνικÞ.
Αυτüς στο ¸ρεβος Þτανε βουτηγμÝνο παγωτü. Στο πρüσωπο του διÝκρινα πρωτßστως το δικü μου και δευτερευüντως του ΠÝτρου πατρüς μου.
Η Üρνηση κι η κατÜρριψη μου προκαλοýσανε τη νοσταλγßα να παßξω τραγωδßα.
¸ναν Οιδßποδα ßσως δßχως παραμυθßα...
Τρεις ημÝρες πριν στο διαμÝρισμα μου τον εßχα προσκαλÝσει για του απιüντος την
διερεýνηση και των γενεαλογικþν του κÝδρων.
Μου εßπε üτι ο πατÝρας του κÜποτε με μια κατσßκα, Ýναν ΓÜλλο εßχε κÜνει τρÜγο,
επειδÞ απü τις ΙανουÜριες εργασßες του μονοτονßα, Ýνιωθε εκεßνη
ΤÝσσερις μÞνες πριν απü το 1982 μου εßπε üτι στον κüσμο Ýφερε εκεßνη απü το
κυκλÜμινο του και την δικÞ της αζαλÝα, Ýνα τριαντÜφυλλο. Του ζÞτησε Ýγγραφο
αναγνþρισης της πτÞσης και εκεßνος απαρνÞθηκε της εκμηδÝνισης, το μωρü- Σε
Üλλην εßχε πλαγιÜσει τα βÝλη των Ρυti και κατÜ φωσφορικÞ σýμπτωση τον ßδιο μÞνα
ξεφýτρωσε Ýνα ρüδο λευκü. Του εξομολογÞθηκε üτι με θεωροýσε Ýναν τüνο
τσιμÝντου και με Ýριξε στης ΝÝας Πüλης τον ωκεανü, üπως εßχε πρÜξει με της
Γαλλßδας το παρελθüν. Απü τα προσφÜτως λεχθÝντα ανÝκφραστος την πολικÞ μου
θερμοκρασßα διατÞρησα ακüμη και μ' Ýνα φιλß απü εκεßνον δοσμÝνο στο στüμα
ΚÜτω üμως απü αυτÞν ξεδιÜλεγα την ¹ρα απü το στÜχυ.
Με προσÝλκυε ερωτικþς ο κλωνοποιημÝνος μου ζþν εαυτüς. ¹θελα σε χßλια
κομμÜτια να διασπασθþ και με επτÜ Ýτη γρουσουζιÜς να ευλογηθþ.
Στο πρüσωπü του εξÝταζα την απüρριψη της διαφωτιστικÞς μου προüδου. Ο πατÝρας μου στης πρþτης γραφÞς κι ανÜγνωσης η Ηχþ. ¸να ρολüι που ο αντßχειρÜς του πßσω εßχε γυρßσει κι εγþ τον πατÝρα μου Ýβλεπα να μου κÜνει νεýση, για να μ' αναδýσει τοýτη τη φορÜ θνητü.
Η ευκαιρßα μου εßχε επιδοθεß με την αναδρομßα του χρüνου την συντριβÞ του να εκτελÝσω και να υπερβþ το πεπρωμÝνο.
Αν το κερß του Ýλιωνε, οýτε εγþ, οýτε ο ομοπÜτριüς μου αδελφüς θα δßναμε
πνοÞ στον θεü.
Για χρüνια αρκετÜ Þμουνα νεκρüς στης βακτηρßας της, κουρελιασμÝνης γριÜς που
κουτσÞ και αποξενωμÝνη σε μια ΣπηλιÜ ενοικεß.
Στην σφαßρα την ουμανιστικÞ επεξεργαζüμουνα τον Ýφηβο που δεν θα Þθελε
ποτÝ του να γερÜσει, αλλÜ ως Αντßνοος απü üλους να μνημονευθεß.
Δεν θα μποροýσα ποτÝ να του φαλκιδεýσω τοýτη την χαρÜ.
Το αßμα δεν γßνεται νερü. Εκτüς και αν λευχαιμßα πÜθεις. Εßχα üμως περιÝργεια αν θα
βγει απü τις φλÝβες του αßμα κüκκινο Þ γαλανü.
 -"Εßμαι Üτακτο κορßτσι" μου εßπε και Ýβαψε τα χεßλη του στο κομοδßνο μ' Ýνα
κραγιüν απü την τσÝπη του κοντοπαντελονιοý του.
Δεν διÝφερε απü Ýνα μελιστÜλακτο, Üνευρο και Üοσμο κορßτσι.
Μßα τρýπα Ýψαχνα, Ýνεση να του κÜνω. ΑυτÞ θ' αντλοýσε του αßματος του κÜθε ρανßδα, να φυλÜει απü τους τρομοκρÜτες την πατρßδα.
ΣυνÝβαλλα και εγþ στην απεξαρτητοποßηση του παιδιοý αυτοý απü την μητρüπολη
του. Μßα αποικßα που Þθελε με αßγλη την μÞτρα της να υπερπηδÞσει και στην
αντινομßα üλων ο Οκταβιανüς της να αποθεωθεß. Η αρχÞ της μουναρχßας, το τÝλος
της δημοκρατßας...
'Ανδρες και γυναßκες συμπεριφÝρονταν ως ιθαγενεßς που καταθÝτανε εýκολα τα üπλα
σε Βησιγüτθους επιδρομεßς. Με αυτÜ για να κρýψουνε τις κÜρες τους, Üνοιγαν και
λÜκκους.
Μüνον Ýνας αναπαραγωγÞς üρος επιτρεπτüς υπÜρχει: του καθαρτικοý.
ΘÝλανε δßχως να θυμοýνται üτι η Μητρüπολη του Κüσμου πρÝπει να'ναι να
συμμερßζονται Üνευ üρων της αποικßας τη νοοδρομßα.
¸νας γÜμος με παιδιÜ των υπονüμων. Δεν εßχα παρÜ να τελÝσω αυτÜ τα δεσμÜ.
 -"ΘÝλω την φυσιογνωμßα μου στον καμβÜ να σχεδιÜσεις" μου εßπε ηδυπαθþς.
Την καρÝκλα που Þτανε πλησßον του Ýντυσε με τα φορÝματα του. ΕξÜλλου σε λßγα
λεπτÜ θα γινüτανε φýση νεκρÜ ΠροσωρινÞ κατÜληψη Ýκανε στο νεκροκρÝβατü μου,
που τþρα εßχε γßνει δικü του.
Το κορμß του φÜνταζε στα μÜτια μου ως τα μÞλα των Εσπερßδων, που Ýπρεπε
για να βγÜλω τα προς το ζην, στην πατρßδα να φÝρω πßσω.
Τα σπαρτÜ του χÝρια και πüδια Þτανε μ' Ýνα λουρß περιδεμÝνα. ΓεωγρÜφησα την
περιοχÞ του που Þτανε σε ενδιαφÝρουσα και θα Ýπρεπε ν'απογρÜψω για να
ταξινομηθεß το υλικü που Ýβρισκα.
Το στιλÝτο μου προσγειþθηκε σε αυτÞν üπως Ýνας δßσκος εξωγÞινος στην αγγλικÞ
γη, που αγρογλυφικÜ αμετÜφραστα δημιουργεß.
Να κüβεις πÜντα το στÜχυ που εξÝχει απü τα Üλλα. Αυτü Ýπραξα και εγþ. Το στÜχυ
του σε üλη την ακμÞ διÝκοψα και του εδüθη να το φÜει.
ΥπÝργειου αßματος βλÝννες για την τοπιογραφßα του μουσαμÜ μου χρηστοß...
Να χειρουργÞσω πως πρÝπει αποφÜσισα. Στου ανθρþπινου σþματος κÜθε üργανο
μπορεßς με την δÝουσα πßεση, üλες τις φυτικÝς χρωματικÝς κλßμακες να δαμÜσεις.
¸ναν πßνακα κλοπιμαßο απü το χρþμα του ανθρþπου Þθελα ν’αναπλÜσω. Μßα
εικονικÞ ανθρωπολογßα... Μßα ανθρωπολογßα δßχως Üνθρωπο κανÝναν, αλλÜ στην
ΔευτÝρα του μετÜ θÜνατον Παρουσßα...
Ο πßνακας μου θα εßχε τον τßτλο: '¸κ του Οιδßποδα του ΛαÀου η δολοφονßα."
Στην θÝση των ανθρþπων φßδια θα Ýγραφα και προúστορικÝς σαýρες.
Ο αδελφüς μου μÝγας αρωγüς σ'αυτÞ την ζωγραφικÞ εποποιßα και χορηγüς
ΑυτÞ εßναι η ΑδελφικÞ Αλληλεγγýη. ΕξÜλλου δεν διÝπραξα κÜτι που δεν εßχε
ξαναγßνει απü την ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη.
Την þρα που τον εγχεßριζα με κοßταζε üπως ο ασθενÞς τον θερÜποντα πριν
ξεψυχÞσει. ¸νας φορητüς πßνακας "ΜαθÞματος Ανατομßας” των ΚÜτω Χωρþν... Τον
ΡÝμπραντ ουδεßς μπορεß να τον συναγωνισθεß. Οýτε καν εγþ... Ευτυχþς που δεν ζει
γιατß θα γινüτανε αδελφüς.
Κεραυνüπληκτος και φοβισμÝνος τα εγκüσμια εγκατÝλειψε δια παντüς, δßχως φωνÞ Þ μολýβι χαρτß.
Δεν υπÞρξε πουθενÜ πρωτοτυπßα. Η μüνη πινελιÜ καινοτομßας σ' αυτÞ την αδελφοκτονßα -οι εμφýλιοι πüλεμοι Ýλεγε ο Θουκυδßδης εßναι οι χειρüτεροι üλων- Þτανε üτι θÝλησα να καταστÞσω Ýγκυο τον αδελφü μου μετÜ την πÜροδο του.
¸να παιδß ανþνυμο, δßχως πατÝρα üπως εγþ. ¸να παιδß δßχως πνευμüνια και καρδιÜ üπως εγþ. ¸να παιδß κουφÜρι üπως εγþ.
ΤεμÜχισα το πτþμα του και το ξεφορτþθηκα οριστικþς με τον κοινüν τοις πÜσι τρüπο.
Μßα καινοýργια νýκτα ανατÝλλει.
                        Εις το επανιδεßν
                                                                          Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 160

Damien Adaleux προς Louis Martineux                  30-10-1999, Παρßσι

ΑγαπητÝ Λουß,

ºλιγγος με Ýχει επιδÝσει απü τις περιγραφÝς της πρþην, νυν και αεß ΙωÜννας μου με
τις ακρüτητες των αντεραστþν. Της υπογραμμßζω συνεχþς üτι της καρδιÜς της ο
ΠÜπας εßναι ανÞρ και μοναδικüς. Τα χαρÝμια δεν υφßστανται στο σουλτανÜτο των
Τεχνþν μου.
¼μως εßμαι ανειλικρινÞς Λουß. ¸νας ¢πιστος εßμαι αφροδßαιτος. Εκεßνη ορκισμÝνη
στης δυσπιστßας την διακυβÝρνηση μου. Η διαφορÜ εßναι κÜτι περισσüτερο απü
διακριτÞ.
Στο διαμÝρισμα μου δýο συμφοιτÞτριες μου προσκÜλεσα αργÜ χθες το βρÜδυ. ¹ταν η ΡαÀσα απü τη Ρωσßα κι η Τσοýνγκ Λι απü τη Κßνα. Στα πρüσωπα τους διÝβλεπα τον ΣτÜλιν και τον ΜÜο.
Αν δεν υπÞρχε η επιδρομÞ του κομμουνισμοý ο καπιταλισμüς δεν θα Ýχει ουδεμßα
αξßα. Το αντßπαλον δÝος που αμφισβητοýσε τα συμφÝροντα μου σ' Ýνα ψυχρü
πλανÞτη 'Αρη, ενδÝχεται στη χþρα μου, να μεταλλαχθεß, ως νüσος επιδημικÞ, κÜτι
που απευχüμουνα στην γενικüτητα του και το επεδßωκα στην ατομικüτητα του.
Εßχανε των Üθεων κοινοκτημüνων το ýφος το αψιδικü.
Η Τσοýνγκ Λι εßχε δÝρμα ομßχλης ηλιακÞς και κüμη της μελαχροινÞς Βερενßκης.
Τüσο μικροκαμωμÝνη και λιτÞ üσο Ýνα πτερüεν ξυλαρÜκι στην ΙπποκρÞνη...
ΑντιθÝτως η ΡαÀσα Þτανε πανσÝληνος ανταρκτικÞ, απü την συνÞθεια του σιβηρικοý
χειμþνας, Ýνα κουμπß-ανεπεξÝργαστο βüδι, μπουμποýκι Ýτοιμο απü τα πÝταλα του να
εκτιναχθεß. Τüσο την Þττα μου μποροýσα στο παγωμÝνο μÝτωπο της να δεχθþ, üσο
και των στρατευμÜτων του ΝαπολÝοντα, τον περßλαμπρο αποδεκατισμü.
Μßα Üρκτος ασυνÞθης στην ωραιüτητα της. Την κεφαλÞ της ως τρüπαιο θα
προτιμοýσα πÜνω απü το τζÜκι και το ασπρüμαλλο δÝρας της, τις νορβηγικÝς νýχτες
του ΔεκÝμβρη ως χαλß να με ζεστÜνει.
Οι τρεßς μας ακολουθÞσαμε Ýναν αμερικÜνικο χορü σε ρυθμü hip-hop, επειδÞ Ýχω
την Üνεση, την παντοκρατορßα του λüγου ν' αμφισβητþ.
ΚÜθιδρες πÝσανε στο πρüχειρο εκστρατεßας μου ντιβÜνι. Πλησßασα το νεροχýτη της
κουζßνας το μÜτι ν'ανÜψω, þστε φωτιÜ σοκολÜτα να ετοιμÜσω και στους
υδροπÝπονες της Τσοýνγκ Λι να περιχυθεß για να το δοκιμÜσω.
Η πεßνα μου σταμÜτησε την στÜση εργασßας που εßχε ξεκινÞσει στο στομÜχι και
προχþρησε στην πλατεßα του ερωτÜ της.
Η ΡαÀσα στην ΟκτωβριανÞ ΣτÜση συνοδüς ερωτοτροποýσε ανερυθριαστß στης απελπισßας το ρυÜκι, αγνοþντας αν θα βρεθεß Ýνας κüτινος δÜφνης, για να στεφανωθεß τα ποιητικÜ της επιτεýγματα και να διασωθεß.
¼σο εγþ Þμουνα ενοικιαστÞς στα ανþτερα διαμερßσματα της Τσοýνγκ Λι, η
ΡαÀσα με καθελκυστÞρα την περιÝργεια της, Ýφθασε στα κατþτερα επßπεδα της, για
να ποτßσει στην γκαρσονιÝρα της τις εκλεκτÝς γλαδιüλες στις γλÜστρες.
Ως καλÞ Σαμαρεßτιδα τα εντüς εκτüς Þτανε πρüθυμη να βγÜλει, αφοý την
μετακüμιση του ο Ýνοικος ετοιμαζüτανε να κÜνει.
ΚÜθε φιλß Þ χÜδι εκεß, Ýκανε την Τσοýνγκ Λι σε λυγμοýς λαγνεßας να ξεσπÜει,
σαν Ýνα χαχανητü που αιφνιδßως σταματÜει και την επüμενη φορÜ τα φωνÞεντα και
τα συμφωνÜ του με μεγÜφωνο αντηχÜει.
Μßα κλßμακα Þχων ανιοýσα που ελÜχιστα την δικÞ μου εργοδοσßα. επηρεÜζει.
¸πρεπε με το σκουπüξυλü μου ν'αποπÝμψω τις σοκολÜτες ως νομιμüφρων επιστÜτης.
¼λ' αυτÜ τα 'χα διαχýσει σε κρÝμα παγωτü, δßνοντας στην επιφÜνεια απ' αυτÞν του περιεχüμενου üψη Üλλου εκτυπωτÞ, που σκοπü Ýχει να παραπλανεß τον καταναλωτÞ.
Το χÝρι μου που Þτανε χιλιομετρικü Þθελε της γκαρσονιÝρας τα τζÜμια να ξεπλýνει,
που λüγω ανακαßνισης Þτανε κλειστÞ. Η ΡαÀσα τα Ýπιπλα εκτüπιζε στο σαλüνι þστε
στους ζητιÜνους τοßχους που Ýτρεχε νερü απü σπασμÝνους σωλÞνες να κÜνει
επενδýσεις. Μßα λαγνουργßα αλουργßδος...
Τις κρÞνες Ýπρεπε ν'ανοßξω για να φýγει το χþμα και να τρÝξει γÜργαρο νερü. Σε
τÝτοιου εßδους γκαρσονιÝρες δεν εßθισται να κατοικþ...
Στην μεγαλοπρÝπεια εßμαι ο δελφßνος. Στην βßλα των Μεδßκων Þ στα ανÜκτορα των
Βερσαλλιþν, αφοý κÜποιος μακρινüς μου πρüγονος ανÞκε στην γενεÞ των φýλλων
"Βουρβüνων-Καπετιδþν".
Τþρα στο Saint Petersburg και στης ΑπαγορευμÝνης Πüλης τα ανÜκτορα Ýπρεπε να
περιορισθþ. ΥπÞρχε το ενδεχüμενο Ιαπετüς σε στενοýς χþρους να θεωρηθþ.
¼ταν προσπαθοýμε ν'αποφýγουμε κÜτι πÜντα, αυτü στην αρχÞ κÜθε αιþνα θα
μας επιδοκιμÜζει, þσπου να παýσει με τον θÜνατο μας να υπÜρχει. Το δÝος σýντομα
Ýγινε δρÜση.
Τον φυσικü του χþρο ανηýρε ο τυραννüσαυρüς μου για την προστασßα των
μετεþρων, που οι σκιÝς τους Ýμοιαζαν με φιγοýρες παραχαραγμÝνες στα βÜθη των
σπηλαßων. ¸πρεπε λοιπüν να βγει στην επιφÜνεια και μßα εξ αυτþν να τον
καταπλακþσει, þστε κÜθε σκιÜ üτι Ýχει Ýλξη προς τα κÜτω να συνειδητοποιÞσει κι Ýνα ειδικü βÜρος. Αν εßσαι λοιπüν Ρωμανüς ο ΔιογÝνης, ποτÝ μη προθυμοποιηθεßς τα μÜτια σου ν' αποχωρισθεßς...Το πεπρωμÝνο σου που εßναι οι Üλλοι, σε οδηγεß...
Το ψωμß μου εßχε μπει στον κÞπο της Τσοýνγκ Λι. Η ΡαÀσα Ýλιωνε το βοýτυρο της
πüτε στο ßδιο το ψωμß και ενßοτε στα παρÜπλευρα κουλουρÜκια του για να
νοστιμισθεß. ¹τανε Ýνα γευσιγνωστικü παιχνßδι. Οι νικητÝς στο βÜθρο θα
παραλαμβÜνανε τα βραβεßα τους.
Εßναι πολý τιμητικü να νιþθεις üτι δýο μÝρη διακονεýεις: αυτü που εßσαι
επισκÝπτης και εκεßνο που εσý τους Üλλους ξÝρεις να φιλεýεις.
¸νας ΞÝνιος Δßας απü της ΑνατολÞς τα βÜθη...Δρþμενο και συγχρüνως παρατηρητÞς
ως φαινüμενο συζυγßας πανσελÞνου και φεγγαριοý Ýκλειψης ολικÞς.
Στο μαýρο μου ταψß Ýνιωθα Ýνα κουλοýρι να σαλεýει üπως ο Κρüνος μετακινηθεßς,
þστε ο μαýρος πυρετüς μου ν' ανεβεß.
¸νας πÜνθηρας διονυσιακüς Ýσταζε στα μÜτια της Τσοýνγκ Λι, τη νιτρικÞ του βροχÞ
απü το μαλλß.
ΥποδÞλωση διπλÞς απüλαυσης της Ýφερνε η στýση μου στου 'Αλατος τη ΣτÞλη: για κεßνη που 'νιωθε, τηροýσε ευλαβικÞ σιωπÞ κι αυτÞ που δε μποροýσε ν' αποφýγει σε παροξυσμοýς διαμαρτυρßας Þθελε να προβεß, þστε ως θýμα περισσüτερο να διαφανεß παρÜ ως συνÝνοχη στο Ýγκλημα του θýτη κι αθþα πανηγυρικþς στο κατηγορητÞριο των ενüρκων καμερþν ν'ανακηρυχθεß. ¹ ßσως τις αντιδρÜσεις του εγκλÞματος να προφθÜσει, üταν την στιγμÞ εκεßνη γßνεται αυτüπτης Þ αυτÞκοος σαν την υπüσταση του ξεχνÜει.
ΠÞρε η ΡαÀσα Ýνα μαýρο κερß απü το τραπÝζι και το εýθραυστο υγρü του ματιοý του
στα στÞθη μου Üρχισε να ρÝει. Ο πüνος μου απü το αναπÜντεχο, πολλαπλÜσιος μου
εφÜνη, üπως οι πÝστροφες του Κυρßου και οι Üρτοι. "Το κερß της ζωÞς μου ßσως
ν' αρχßζει να τρεμοπαßζει" εσκÝφθην.
Η Κßνα και η Ρωσßα τον 19ο αιþνα Þτανε για τη Γαλλßα αρκετÞ. Το κερß διαπÝρασε το κορμß μου κι εξομοιþθη με αυτü. ΤελικÜ τη Σαχαλßνη τη κÝρδισα εγþ και τη Τσοýνγκ Λι με του κηρüς μου τον προσομοιωτÞ την Ýκανα οργασμικÞ.
Μüλις τελεßωσε το γλÝντι τους χÜρισα τον πßνακα με τα üργανα του αδελφοý μου
που εßχα πλÜσει. Τον Ýκοψα στα δυο. Δßκαιη κρßση και σολομωνικÞ. Αφοý δεν
μποροýσανε να θαυμÜσουνε τον κριθÝντα απü τον Μßνωα και ΡαδÜμανθυ αδελφü,
τους χÜρισα τον αναδημιουργημÝνο Üλλον μου εαυτü απü Ýναν χιτþνα αδειανü.
ΞÝρω üτι θ'αναρωτηθεßς γιατß κατακρεοýργησα τον ßδιο μου τον αδελφü.
ΘÝτω σε αργßα üτι μου ταιριÜζει. ¼,τι θαυμÜζω το σκοτþνω, για να μην με
ξεπερÜσει. ΘÝλω να εßμαι στο εßδος μου μοναδικüς! Σφαιρικüς.,..
¼ταν το Üρμα του ΦαÝθοντος Ýξω απü τον βασιλικü μου οßκο εμφανισθεß στο
νιπτÞρα προς επιδιüρθωση, την οποιαδÞποτε αλλαγÞ παρατηρþ, αφοý εßμαι Ýνα
αυτοκßνητο ποικßλων κανüνων που τις δυνÜμεις μου εξαντλþ.
Την κοχυλογεννημÝνη σε αντßτυπα τεκνοποιþ. ΠÜνω απü τα χεßλη ενυδατικÞ για να
κüψω τον βÞχα του καπνιστÞ...ΚÜτω και δßπλα απü τα μÜτια αντιρυτιδικÞ για να κατασβÝσω το πüδι της χηνüς. ΤÝλος στα μÜγουλα για να προγρÜψω τα σημεßα των γελωτοποιþν...
ΚÜνω γυμναστικÞ ενüργανη κι οργανικÞ þστε να υπηρετþ της ¹ρας τον υúü.
Με τ' αρþματα του ΑχαιμÝνη θα λουσθþ και ενδýματα σε συνδυασμοýς χρωμÜτων
θα φορþ, για να εßμαι Ýνας ανεικονικüς πßναξ ζων... ΠÜντοτε Þμουνα με τον þμο των
εικονοκλαστþν...
Οι εικüνες εκφρÜζουνε κÜτι το στατικü. ΑντιθÝτως εγþ εßμαι μια ιδÝα-πλανÞτης στην σκιÜ των αξιþν. Δεν αντιφÜσκω. Η ζωγραφικÞ εßναι τÝχνη εικονιστικÞ. Τα λογüτυπα της παßρνω και με τους ρüλους που υποδýομαι τα νοηματοδοτþ. Η στÜση μου στην τÝχνη εßναι η κινητÞριος μηχανικÞ.
¸χω δεκÜδες φßλους και αμýθητα πλοýτη. Απλþς στο χÝρι μου Ýνα πρüβλημα
σαν κειμÞλιο κρατþ: κανÝνα δεν κυοφορþ.
Γι' αυτü στους Üλλους προβλÞματα τεκνοποιþ, για να αισθανθþ üτι κÜνω κÜτι το
δημιουργικü. ΒλÝπεις η Ýλλειψη των αξιþν...Μπορþ να τßκτω üτι θÝλω και üτι δεν
θÝλω να γεννþ. ¸νας ακÜθαρτος αλιτÞριος εßμαι εγþ που δεν μπορþ να τιμωρηθþ
απü κανÝναν νüμο ανθρþπινο Þ θεúκü. Δßνω την χολÞ και παßρνω των Üλλων την
ζωÞ... Εßμαι Ýνα πρüσωπο κοσμοúστορικü και üπως οι σýνοδοι της Εκκλησßας
οικουμενικü. Η χþρα που με φιλοδωρεß για εμÝνα εßναι πολý μυωπικÞ. Αποκτþ το
οτιδÞποτε με οιονδÞποτε κüστος φυσικü. Σε οποιοδÞποτε σημεßο της γης ταξιδεýω.
Αρκεß να το επιθυμþ δßχως αναχþματα στην Αππßα μου οδü να συναντþ.
Εßμαι ο επßγειος σας θεüς. Δßχως την απαιτοýμενη αυτογνωσßα να διαθÝτετε,
εßμαι ο μüσχος σας ο λατρευτüς.
Λουß εßμαι στο σχολεßο σου ο τρüφιμος εσωτερικüς. ΚÜποιες üμως στιγμÝς
üπως οι σπßθες απü την τριβÞ της τσακμακüπετρας, απü τα εντüσθια σου ξεπηδþ.
Ο αδιüρατος Üνθρωπος που μαρτýρια διαπρÜττει...Και ýστερα ξαναγßνεται
ορατüς στα μÜτια των πολλþν...ΦαντÜζει üμως πÜντοτε αγνüς...
¼πως εσý και εγþ....
                                   Εις το επανιδεßν
                                                                            Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ198

Louis Martineux προς Damien Adaleux                       1-5-2000, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΝταμιÝν,

Η Λουσý üλη την ανδροπαρÝα εßχε στο σπßτι της καλÝσει, για να δοýμε προσθετικÝς
σκηνÝς στην τηλεüραση απü το "Βαθý Λαρýγγι".
Εγþ, ο ΑντουÜν, ο Ζþρζ, ο ΖÜν, ο ΦερνÜντ, ο Ανρß, ο ΡομπÝρ, ο Ζακ, ο ΛωρÝν, ο
Ντομινßκ, ο ΦρανσουÜ, ο ΚορνÝλιους απü την Ολλανδßα, ο ΙβÜν απü την Σερβßα και
ο Χακßμ απü το Κüσσοβο.
Η Ευρþπη των δεκαπÝντε στα πüδια της την αγελÜδα της Þθελε ν' αρμÝξει.
Της Αγριππßνας η μετενσÜρκωση με Ýνα διÜφανο νυκτικü. Το κορμß της ενþπιον της τηλεüρασης κουλοýριασε οκλαδüν και ημιλιπüθυμο ζητοýσε Ýναν Ασκληπιü.
Το αριστερü αφτß της ο ΑντουÜν φιλοýσε κι εγþ εßχα την εργολαβßα του δεξιοý αναλÜβει. Οι γλþσσες του Ζαν και του Ζωρζ στο στüμα της αβγÜ οφιοειδÞ σ' Ýνα πασχαλινü ψωμß. Στη παρÜταξη του αναρχικοý κι ακροδεξιοý της γυναικεßου λüφου ο Ανρß κι ο ΦερνÜντ Þτανε διαπρεπεßς. Ο Λουß απü της Δωδþνης το μαντεßο ζητοýσε το χρησμü. Τα δÜκτυλα του δεξιοý της χεριοý σαν τα πλÞκτρα πιÜνου, ο Ζακ Ýπαιζε με τη γλþσσα. Ο ΛωρÝν του αριστεροý της τα φλüγιζε σαν φυσαρμüνικα. Ο Ντομινßκ ασχολÞθηκε με τα αυτοκρατορικÜ χεßλη του Υπουργεßου Εξωτερικþν. Ο ΦρανσουÜ με αυτÜ του Υπουργεßου Εσωτερικþν και με την προβοσκßδα των μισητþν βροχþν. Ο ΚορνÝλιους Ýψαχνε την Αχßλλειο της πτÝρνα να βομβαρδßσει που δεν Ýβγαινε απü τη χελþνη, σε διüραση τον κßνδυνο και τον πυρπολισμü. Ο Χακßμ τα δÜκτυλα του αριστεροý της ποδιοý, Ýγλειφε σα να Ýτρωγε Üρτο δßχως παντεσπÜνι.
Ο ΙβÜν Ýδινε φιλιÜ στο δεξιü της, αφοý δεν Þξερε τι ποιεß το αριστερü της üπως Ýνας κρατοýμενος-αιχμÜλωτος στη ΧÜγη, προς την αρραβωνιαστικιÜ του πßσω απ' τα κÜγκελα της φυλακÞς κÜνει.
Αναστεναγμοß μετÜνοιας διαπερνοýσαν τ' αφτιÜ μας, üπως στους θανατοποινßτες οι Þχοι της ηλεκτρικÞς κιθÜρας. ΑυτÞ Þτανε η λßμνη των δικþν μας στεναγμþν και η κυρÜ-ΒασιλικÞ πνιγüτανε απü τα ποýπουλα μας, γιατß απü του ΑλÞ-ΠασÜ προτιμοýσε την συντροφιÜ μας.
Τα προερχüμενα απü την Σκανδιναβßα αποδημητικÜ μας πουλιÜ προσγειþθηκαν σε
θερμüτερη περιοχÞ, üχι για να την παγþσουμε με τα χιüνια που εßχαμε στα πτερýγια
μας αλλÜ για να συσφßγγουμε με το νερü της, το σθÝνος την πτÞση ως την
Τανγκανßκα να συνεχßσουμε, þστε üσοι απü την ασιατικÞ γρßπη δεν εßχαμε
αρρωστÞσει να εκδημÞσουμε.
ΚÜθε φορÜ που Ýνα πτηνü εισÝβαλλε στης λßμνης της τα νερÜ, τον φþναζε με
τ' üνομÜ του. ΝÞσσες, κýκνοι, ορτýκια...
Ζωολογßας παρελÜσεις. Δßχως να βρÝχονται τα Üλλα απλþς Ýπιναν τα ιαματικÜ
νερÜ της. Της Ýριχναν γÜλα, μÝλι ζαχαρωτÜ, δßχως üμως να επιδßδονται σ'αυτü που
επιθυμοýσαν αν και το εßχανε μπροστÜ τους.
Του ΤÜνταλου σωσßες Þ μιμητÝς; Στο κορμß της Ýρρεαν ημιτελοýς ζωÞς εμετοß.
ΑυτÜ τα παιδιÜ θα Ýβρισκαν τον πατÝρα τους μüνον με εξωσωματικÞ.
Οι γλþσσες μας πινÝλα εßχανε γßνει για να δημιουργηθοýνε με τα διαλυüμενα
φροýτα Ýνα αντßτυπο "ΚοιμωμÝνης Αφροδßτης". Στο πρþτο επßπεδο οι δþδεκα
ΓÜλλοι και εκεßνη. Στο δεýτερο η ΤριÜδα η Ανßερη των μεταναστþν κι η αρμüζουσα ΠοινÞ.
Ο ΚοσοβÜρος αν και δεκαÝξι ετþν χειροπüδαρα ζþο δεμÝνο, στον κευθμü των
λοφßσκων του δεχüτανε το στßνγκερ του Ολλανδοý και το καλÜζνικωφ του ΣÝρβου
εναλλακτικþς.
ΑυτÞ η αλληλοπÜθεια λßαν συντüμως Ýλαβε Üλλη μορφÞ, αφοý σε λßγο τον ρüλο
του αντÜρτη ΚοσοβÜρου πÞρε ο ΣÝρβος εθνικιστÞς.
ΕγκλÞματα στους εμφýλιους γßνονται πÜντα και απü τις δýο πλευρÝς και μπορεß να
τα διÝπραττες εγþ Þ εσý αν εßχαμε την επßπνευση την ατυχÞ να γεννηθοýμε ΣÝρβοι Þ Αλβανοß.
Το σþμα του ΣÝρβου Ýνα δικαστÞριο-κολαστÞριο για τα θýματα πολÝμου ηδονÞς.
¸πρεπε κατÜ την γνþμη τους στην Πρßστινα Þ στην ΧÜγη να δικασθεß.
¸να δικαστÞριο δßχως συγκεκριμÝνες κατηγορßες και αθþους Þ ενüχους. Ο Ζυγüς της Δικαιοσýνης Ýκλινε προς των Βαλκανßων τον νüτο. Τα νþτα Ýστρεφε προς τον βüρειο ο δεýτερος μαινüμενος με τον Ολλανδü διαδοχικþς.
Το στομÜχι του ΣÝρβου μια απüθεση ανυδατωμÝνων πυρομαχικþν. ¸πρεπε να
πληρþσει γιατß στον ΚοσοβÜρο εßχε ασελγÞσει δßχως να ρωτηθεß του Ολλανδοý η
γνþμη.
ΠÜντοτε μου Üρεσε ο Ντßρικ Μπουτς και οι Παναγßες του που σαν τουλßπες
κρατοýσανε τα φουσκωτÜ τους στÞθη, για το γÜλα των μωρþν στην αιþνια κßχλη.
Χορηγοýσανε στον ΣÝρβο μÝσω Ýνεσης, βιταμßνη D για την ενßσχυση των οστþν-φρουρþν των εθνικιστþν ηγετþν. ¸να μωρü τερÜστιο που Ýπρεπε να συρρικνωθεß, γιατß Ýνα Üλλο την αυτονομßα του με τις πλουτοπαραγωγικÝς του δυνÜμεις διεκδικεß.
Ο ΚοσοβÜρος σαν ßππος στον ΣÝρβο εßχε ανÝβει. ΤÝσσερις ρüδακες και δυο Üχρωμα
υαλουργÞματα εßχανε σχηματισθεß, þστε η διεκδßκηση των πολιτικþν δικαιωμÜτων
των στασιαστþν μ'Ýνα τüξο να διασπασθεß. Δεν Þτανε η πρþτη φορÜ που κÜτι τÝτοιο εßχε συμβεß. Ο ΡισελιÝ αιþνες εßχε προηγηθεß.
Ο Ολλανδüς με το πνεýμα του νεωτεριστÞ την αληθινÞ εξουσßα διατηρεß.
Το σουηδικü υαλοýργημα πüτε Ýσπαγε με τον μαγικü αυλü και üταν Ýκρινε πως
Þτανε σε συντριβÞ, συνÝχιζε την πορεßα του στο ελληνικü, þστε την αßσθηση
κινδýνου που διÝτρεχε με το πρþτο να ξαναγευθεß Þ επειδÞ απü την πλÞξη της
ανθρþπινης επαφÞς εßχε κορεσθεß και το διαφορετικü στο εßδος τελικÜ Ýπρεπε να
προτιμηθεß, αφοý στον τρüπο κÜτι τÝτοιο δεν Þτανε σε θÝση πανοραμικÞ.
Της ΑποκαθÞλωσης το τρßπτυχο του Ροýμπενς μου θýμισε αυτÞ η σκηνÞ.
ºδια γεýση σε Üλλο σþμα εμπειρßας. ΕξÜλλου ο Γαδαρηνüς Δαßμων σε üλα τα
γουροýνια εισÞλθε, αφοý Ýχουνε την ßδια πρüσοψη.
¼σο τα δþδεκα μας Üστρα χορεýανε στο στüμα της κοπÝλας σου, στο πιο Ýκφρενο
γλÝντι, το γυαλß και τα αßματα του ΚοσοβÜρου Ýπεφταν στου ΣÝρβου την αποθÞκη.
Περιττü να σου πω üτι το γρÜμμα που μου Ýδωσες με την ΚινÝζα και την
Ρωσßδα της το απÝστειλα σε ραβασÜκι.
Φαßνεται üτι η ρþσικη επανÜσταση την Ýκανε ν'αναπνÝει καθαρü οξυγüνο και
αποφÜσισε ως αντεκδßκηση των συγγραφþν σου τα φιλαρÜκια σου ως τρüπαιο
να υποδεχθεß.
'Αφησε την στο διÜστημα ως κομÞτης üσο εßναι καιρüς! Εßναι η κÜλλιστη των νουθεσιþν που Ýχω να σου αποδþσω!
Δεν εßναι üτι απü ζÞλο Þ περιÝργεια αυτü που καθημερινþς Ýτρωγες, Þθελα γεýμα να
το κÜνω.
Πως η φιλßα μας αξßζει περισσüτερα απü üλες αυτÝς τις λολßτες σε συγκÝντρωση
εκλογικÞ Þθελα να σου καταδεßξω!
¼χι σε αυτÜ τα παγþνια μα στους φßλους σου πρÝπει την ενÝργεια και τον χρüνο σου να εßσαι καταμετρητÞς! Καταρρακþνει το κýρος σου ως Üνδρας!
Οι κοπÝλες μας Ýχουνε στο χÝρι κομποσκοßνι. Οι "Üλλες" εßναι για την διαστροφÞ.
ΑυτÞ φαßνεται πως εßναι κÜποια "Üλλη".
Δεν εßναι του επιπÝδου σου να σÝρνεις τα Ýλκηθρα του Αη-Βασßλη! ΠρÝπει να την
χωρßσεις!
Δεν βλÝπεις üτι την μουσοýδα της στην αναδουλειÜ μας αναμειγνýει;
ΘÝλει να σε χωρßσει απü εμÜς. Για πολý ακüμη θ' ανεχθεßς την ιστορικÞ σου φιλολογßα με την γλþσσα της ως σκοýπα, για να μας απομακρýνει;
Δεν βλÝπεις üτι εßναι μßα κοινÞ φυσιογνωμßα που παριστÜνει την κυρßα;
Εßναι ο καρκινικüς üγκος της Πηνελüπης.
ΘυμÜσαι που καπνßζαμε την πßπα της ειρÞνης κι αντÝδρασε λÝγοντας σου:
 -"¼νειδος τα λüγια σου... Χυδαιοφορßα η μιλιÜ σου..."
Ορθþς της ανταπÜντησες:
 -"ΠοτÝ σου δεν κÜπνισες μαζß μου την πßπα του Νικßα! Προς τß αυτÞ η ενüχληση σου;"
Αποστüμωσες την τσοýλα, αφοý με τρüπο δεν μπορεßς το στüμα συμβατικü να της σφραγßσεις!
ΕπειδÞ σε εκτιμοýμε πολý και απü αλληλεγγýη αδελφικÞ, εßπαμε να πρÜξουμε αυτüν που δεν μπορεßς εσý...
Τρþει τα σωθικÜ σου αυτü το σκουλÞκι... Μου ανÞκεις και σου ανÞκουμε για καιρü πολý.
Χθες ξυλοκοπÞσαμε οι δþδεκα μας ως θανÜτου Ýναν γÝρο-Üστεγο στις üχθες του ΣηκουÜνα. Βρþμιζε με τον ýπνο του της πüλης μας την φÞμη... Για τον τουρισμü
συν τοις Üλλοις Þτανε επιβλαβÞς... Με το κüτερο μου τον πετÜξαμε στου ποταμοý
τον βυθü, για να μην φαßνεται πουθενÜ αυτü το σκουπßδι...
¸να ανüσιο Ýργο τÝχνης απü Ýναν αμφιβüλου ποιüτητος σε χρεωκοπßα αιþνων καλλιτÝχνη...
Μßα λýση εßναι εφικτÞ. ¹ την χωρßζεις Þ στο ποτÜμι της Στυγüς να επιπλÝει θα την βρεις. ΕνδιÜμεση λýση φαßνεται πως δεν εßναι υπαρκτÞ.
ΘυμÞσου το ολüλαμπρο σου παρελθüν... Εκτüς και αν προτιμÜς να σου δþσουμε την
σκυτÜλη και ως ΟθÝλλος, στα χÝρια της βρεφοκρατοýσας να παραδοθεß.
Η απüφαση ολüδικÞ σου μα ταχÝως την απÜντηση σου απαιτοýμε
                               Εις το επανιδεßν
                                                                         Louis Martineux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 200

Lucy Sanguin προς Claire Beaumont                          5-5-2000, Παρßσι


ΑγαπητÞ ΚλÝρ,

Εßμαι στο ΦαρÜγγι της ΣαμαριÜς πια κρεμασμÝνη. Ο ΝταμιÝν üλες τις γητεýει, μα σε μÝνα πÜντα επιστρÝφει.
Στα μÝσα της νυκτüς μια επιστολÞ συνÝτασσα προς τον φßλο μου τον Σιμüν, στο γραφεßο του δωματßου. το Ýργο μου αγρυπνßας επιτελÜρχης.
Απü το παρÜθυρο Üκουσα Ýναν απüκοσμο τριγμü. Τα κλαδιÜ της ροδιÜς νüμιζα üτι
Þτανε στην αρχÞ, που με το μπαλκüνι μου στον κÞπο Þταν απελÜτης.
Ο ΜαÀστρος Ýπνεε στην ολονυκτßα μου το μαßνος και απü την ανÝμη του παραθυριοý
μου του οξυγüνου του γινüτανε η κλοπÞ.
¹τανε ο ΝταμιÝν σαν την τσßτα στο μπαλκüνι μου αναστατωμÝνος.
Οι μορφÝς της ºσιδος και του Οσßριδος στην ζþνη του παντελονιοý του, ολüγλυφες και με ιερογλυφικÜ περιβλητÝς.
Εßχε μια Ýλξη για τον τÜφο του Τουταγχαμþν και την ιστορßα της χþρας των Φαραþ.
Δεν θα μου περνοýσε üμως ποτÝ απü το μυαλü, üτι θα μπορÝσει Üλλες θεüτητες να
λατρεýει εκτüς απü το δικü του "εγþ".
Το ακρυλλικü του πουκÜμισο με το σþμα του σε περιστροφικÞ εφαρμογÞ, απÝκρυπτε
ακüμη και τα σφÜλματα του τα πιο προφανÞ.
Η μýτη του μ' Ýνα ενþτιο απü σεληνßτη και οπÜλι εßχε τρυπηθεß. Η δßαιτα του λßθου του κακοý...
Σαν Ολυμπιονßκης Üλτης μου εßπε üτι τους φρÜκτες εßχε προσπερÜσει και πως τα σκυλιÜ εßχανε κοιμηθεß απü τα υπνωτικÜ, σαν τους αστερßες της θαλÜσσης...
ΤÝλος στο ξýλινο δßκτυο ακολουθþντας τον κισσü, Ýφθασε στο μπαλκüνι μου το τζÜμι μου να θραýσει.
Ως 'Αλκηστη üλον αυτüν τον καιρü του Ýγραφα μια νουβÝλλα, για μια μετανÜστρια απü το εξωτερικü. Πιο συγκεκριμÝνα; Απü την Ρωσßα. ¸τσι Ýκανα σχüλια και μια σπουδÞ κοινωνιολογßας.
¼ταν του την ανÝγνωσα ο ΝταμιÝν με κοßταζε ως Εσκιμþος εν απορßα.
 -"Ακüμη ασχολεßσαι με αυτÜ τα παραμýθια για μικρÜ παιδιÜ; Δε μπορεß Ýνα Ροßτο ν' αφοροýνε".
Το μÝγεθος ενüς αστεριοý μεγαλþνει ολοÝνα σαν πÝφτει στην γειτονιÜ μας.
Εξακολουθεß να φαßνεται μικρü üταν πÝφτει ως σκüνη μακριÜ μας.
Τα μÜτια του εßχανε τον λευκü αφρü της θαλÜσσης πια χÜσει. ¸βλεπα μüνο σε μÝνα να εξαπλþνει την Üσφαλτο του που Þτανε σε σχÜση.
Νομßζω üτι χρησιμοποιοýσα περιοδικþς τις μοßρες των αεροπορικþν
βομβαρδιστικþν για να τον κÜνει να αισθανθεß το εßναι του μηδενüς. Δεν ξÝρω το
γιατß. ºσως γιατß Þθελα να τρωθεß η φτεροýγα του η κραταιÞ και üπως η διÜσημη
ελληνßδα αοιδüς η στÜχτη της στον ωκεανü να διασκορπισθεß.
¹μασταν η ρÜμπα ενüς αγνþστου πρωταθλητÞ που μποροýσε πολý εýκολα να κλßνει,
εκ των αριστερþν üπως εγþ Þ εκ των δεξιþν üπως αυτüς. ΠοτÝ στο κÝντρο δεν
εßχαμε συναντηθεß.
Δεν Þμουνα η Σκýλλα μα η ΧÜρυβδη μου εßπε ψιθυριστÜ στο αυτß και με Ýσπρωξε
βιαßως στο κρεβÜτι, üπως Ýνας αστυνομικüς τον διαρρÞκτη στο κελß. Τα χεßλη του σα
να τα συγκρατοýσε απü μÝγιστη καταστροφÞ.
Την ζαρτιÝρα μου την Ýκανε περικεφαλαßα και τα χÝρια μου σφιχτüδεσε για να μην
αντισταθþ στης εξüρυξης μου την χωματερÞ. ¸να λÜκτισμα του Ýδωσα στα αχαμνÜ
ως γνÞσια Αρτεμισßα και σαν λýκος οýρλιαζε επß þρα. Της απüλαυσης οι αντιγεννητικοß τρüποι ισχýανε για üλους πλην αυτοý του φαιδροý απολειφαδιου ανδρüς. ΠοτÝ δεν θα τον Üφηνα στα συνεταιρÜκια του να καυχηθεß, για τη πρωτοπορßα στην οποßα θα Þθελε να συνταιριασθεß. Στην κοινωνßα εßχα Ýνα κýρος που δεν θα μποροýσε με τßποτε να διασαλευθεß. ¸πρεπε η τρωθεßσα μου τιμÞ δια του γÜμου ν' αποκατασταθεß. ΟτιδÞποτε Üλλο θα Þτανε Þττα οδυνηρÞ.
 -"¸να παιδß θÝλω να σου κÜνω" μου εßπε αναψοκοκκινισμÝνος. "Δυστυχþς αυτü δεν
μπορεß να συμβεß. Η μητρüπολη απü την αποστασßα σου αιμορραγεß
".

¹τανε ο Χο Τσι Μινγκ και εγþ της Ινδοκßνας η οιμωγÞ.
Εßναι περßεργο να μην τεκνοποιεßς üταν αιμορραγεßς. Τα παιδιÜ που δεν γεννÞθηκαν
θα σου στεßλουνε το μÞνυμα τους. Πεθαßνουνε üχι μüνον στην φαντασßα σου αλλÜ
και στον κÜλυκα σου.
¸να μικρü Ýγκλημα διαπρÜττεις κÜθε μÞνα. "Να κÜνεις Ýνα παιδß πρÝπει". Του
σþματος σου η εντολÞ...
Το προφÝρει το σþμα σου, η κοινωνßα, η ψυχÞ... Μα η ΙÝρεια του Βολταßρου
σου διαμηνýει του εαυτοý σου Φüνισσα να γßνεις...
 -"Χωρßζουμε οριστικþς σÞμερα" μου εßπε οργισμÝνος και Ýκανε πως φεýγει, ενþ το
παντελüνι του Üρχισε με γοργÝς κινÞσεις να κλειδþνει.
 -"Θα τα πω üλα στον πατÝρα σου" του εßπα σε τüνο εκβιαστικü
 -"Αν το κÜνεις αυτü θα πω και στον δικü σου εγþ üτι ο πρþτος σου εξÜδελφος Ýγινε
εμπρÜκτως ο ΠορφυρßωνÜς σου, στην ηλικßα των εννÝα ετþν. Δεν Þσουνα μÞτε εσý
θεÜ για να τον αποφýγεις, μÞτε Ýναν θεü σαν και εμÝνα δεν εßχες προλÜβει να γνωρßσεις
". ΑυτÞ Þταν η απÜντηση του στης πτþσης το γÜντι.

Ως ΕστιÜδα στα πüδια του γονυπετÞς τον παρακÜλεσα να μην το πρÜξει. Αν το
μÜθαινε ο Üλλος περßπατο θα πÞγαινε στον 'Αδη και ο πατÝρας μου θα κατÝληγε στον 'Αρειο ΠÜγο.
Θα Ýχανα τα λογικÜ μου, τα λοýσα μου και τα υπÜρχοντα μου. Δεν θα Üντεχα αυτü τον κοινωνικü διασυρμü.
ΑνακουφισμÝνος απü το ανεποýλωτü μου τραýμα διεμÞνυσε σε ýφος στρατηγοý
ελληνιστικÞς εποχÞς:
 -"Θα χωρßσουμε. Μüνον οßκτο εßσαι ικανÞ να μου προξενεßς. Μη δακρýζεις. Μ' εκνευρßζει".
Στο κορμß μου σαν λÜμες εκτüς κουτιοý Ýπεσαν του τÝλους τα λüγια και üχι να
διαπερνοýνε σε Üλλες γωνßες του μανδραγüρα τα κüλπα.
Τηλεφþνησα στον ¿το και üχι στον ΕφιÜλτη που βßωνα εκεßνη την στιγμÞ -Ýναν απü τους δýο φýλακες της ΕξωτερικÞς Πýλης- να μεταφÝρει τον ΝταμιÝν τον παρακÜλεσα με το αυτοκßνητο του πατρüς μου, σαν πακÝτο σε γενÝθλια με κορδÝλα γαλαξßα.
Δεν θÝλω να με σÝβονται οι εχθροß μου μüνον να με φοβοýνται. ΠρÝπει να μÜθω
ποιος υποκßνησε τον ΝταμιÝν να με χωρßσει, þστε να τον περιποιηθþ καταλλÞλως
                         Εις το επανιδεßν
                                                                           Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ201

Damien Adaleux προς Lucy Sanguin                      6-5-2000, Παρßσι

ΑγαπητÞ Λουσý,

¸πρεπε δρüμους τεθλασμÝνους να διασχßσουμε. Αν δεν συνÝβαινε αυτü θα Ýκανα
λωρßδες ζÜχαρης στον ýπνο την καρδιÜ σου.
Να ελÝγξω üτι νιþθω δεν μπορþ. Μην ρωτÞσεις το γιατß. Εßναι βαθιÜ κρυμμÝνο στον μυχü. Η επεξÞγηση που δßνουμε στα γεγονüτα, για να τα διακρßνουμε απü τα φαινüμενα δεν Ýχει πια καμßα πεμπτουσßα. Οι αποκρßσεις μας σε αυτÝς εßναι απλοýστερες απü üτι τις θεωροýμε.
Αυτüς ο κýκλος Ýσβησε. ¸ναν Üλλο λαχνü τþρα θα εγεßρουμε, για να εκκινÞσει Üλλος. Το στüμιο στην καρδιÜ του δεν μας χωρÜει Üλλο.
¼ταν δεν το παραδεχθοýμε εßμαστε του εαυτοý μας οι εκβολÝς.
ΘÝλω να εßμαι üπως η Φýση διχαλωτüς. Τα "γιατß "δßκλωνα δεν εßναι. Δεν τα
προτιμþ. Εßναι οι δρüμοι που ακολουθοýνε οι ΑσκητÝς πριν εκπνεýσει ο Üγων και
πολλοß λιποψυχοýνε εξ αυτþν. Λßγοι μπüρεσαν τις ακτßνες του Þλιου να δοýνε και
üπως η ΣεμÝλη να μην τυφλωθοýνε. Δßχως ν'απαριθμþ τις λεπτομÝρειες σε αυτÝς εις
την ΚορνουÜλη αρκοýμαι...
Μüνοι μας ποτÝ δεν θα γεννηθοýμε. ¸ναν θþρακα θαλπωρÞς των εννÝα μηνþν σε üλη μας την ζωÞ αναζητοýμε.
ΥποκατÜστατο αυτÞς της ¹ρας-στην Ιταλßα ο ναüς, η αδελφÞ του ΑλÝξανδρου Þ ο Βελλερεφüντης στην αγκαλιÜ σου...
Στις πομφüλυγες της ζωÞς η θÝση σου Ýσπασε σε μια βελüνη και χÜθηκε μαζß της εις το κενü.
¼, τι εßχαμε μας προσπÝρασε παρÜ την θÝληση μας...
ΠοτÝ δεν προδßδουμε üποιον μας προδßδει...
Δεν Ýχω να σου δþσω πιο επισφαλÞ απü αυτÞν την συμβουλÞ.
                               Εις το επανιδεßν
                                                                               Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 230

Lucy Sanguin προς Claire Beaumont                  10-10-2000, Παρßσι


ΑγαπητÞ ΚλÝρ, Στην ΣχολÞ των Πολιτικþν Επιστημþν κατÜφερα τον υποψÞφιο μου
θýτη να βρω. ΠρÝπει üμως να φανþ στις διαθÝσεις του γομολÜστιχα προσαρμοστικÞ,
που Ýχει την φλüγα να γνωρßσει των ΓραμμÜτων Ýναν ΣπουδαστÞ. Εßναι ο βÜτραχος
που το σωστü γοβÜκι απü εκεßνον θα προσφερθεß και πρßγκηπας θα γßνει στην Üμαξα
με τις κολοκýθες αν το σωστü φιλß του δοθεß.
Ως Φειδßας θα πρÝπει να δþσω την πρÝπουσα μορφÞ στην παριανÞ μαρμÜρινη γλαýκα με την πεντελικÞ. Η εργασßα του γλýπτη εßναι διαδικασßα ενεργητικÞ.
Ο γλýπτης εßναι ο προπομπüς και το γλυπτü σε κÜθε λογÞς μεταμορφþσεις και διορθþσεις ο ευÜλωτος θεüς.
Ως μÝλισσα θα του στραγγßξω üλη του την γýρη μÝχρι να μαραθεß.
Μια ακατÜπαυστη εργασßα üπως η κüμπρα απü τον φακßρη της καθηλωτικÞ.
Εßμαι επιδÝξια τοξοβüλος ως πÜντα.
                            Εις το επανιδεßν
                                                                                Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 240

Lucy Sanguin προς Guillaume Papon              25-10-2000, Παρßσι

ΑγαπητÝ Γκιγιþμ,

Εßμαι στου γκρεμοý τα χεßλη... Ποιüς για να τα διþξει θα μου τα τραγουδÞσει;
Ο πατÝρας μου τον ΝταμιÝν παναßολο αρνεßται να δει. Τον λüγο αγνοþ.
Δεν μου γνþρισε ποτÝ τους Γιρονδßνους του. ΑντιθÝτως εγþ üλους τους ΞεβρÜκωτους μου εßχα γνωρßσει...¸νας δßχως αιτßα διαχωρισμüς... Οι μÝτοχοι του θεωροýνε üτι η κεραßα μου δεν συνδÝεται με την τηλεüραση τους.
ΠρÝπει Ýνα παρÜσιτο να Þμουνα στο μεσοδιÜστημα τους. ºσως δεν τους Üρεσε που
τον ΝταμιÝν Þλεγχα üπως Ýνας διδÜσκαλος βαθμολογþν τον μαθητÞ του, üχι με
σκληρÝς ποινÝς Þ αποβολÝς αλλÜ με υπüδειξη του τι θα Ýπραττε ο ßδιος. Αντ' αυτοý ο
ΝταμιÝν μ' εξÝβαλλε απü την περιστροφÞ της ζωÞς του, γιατß προτιμεß πÜντα τα
ανÝκδοτα του απεßθαρχου συμμαθητÞ του. Δεν μου Þτανε δεξιÜ. ΠÜντοτε πßστευα üτι
τα αστεßα γßνονται απü τον ΚλÝωνα σε βÜρος των Μηλιþν. ¸να ανÝκδοτο απü
επαγγελματßες γελωτοποιοýς στην Üσφαλτο διαστρωματωμÝνο.
Σε ýφος ανυπüκριτο μου εßπε:
 -"Χωρßζουμε. Δεν ξÝρω ν' αναλαμβÜνω ευθýνες".
¸τσι κατÜντησα μια κοπÝλα αναιμßας στα αισθÞματα ανορεξικÞ. Του 'Ατλαντoς ο
βρÜχος που üλοι με Ýκπληξη τον κοßταζαν μα απÝφευγαν να υπομεßνουνε τοýτο το
Üχθος. ºσως γιατß ο ουρανüς κρýβει στο μανßκι του εκπλÞξεις. ºσως γιατß το τÝλος
των δεινοσαýρων επÞλθε απü αυτüν. ºσως γιατß ο ουρανüς δεν μας ακουμπÜει, μÝχρι
να νιþσουμε την ανÜγκη να προσπελασθεß .
Ερειδüμεθα στον ουρανü δßχως πÜντα αυτü να γßνεται συνειδητü.
Εßμαι στην Üκρη ενüς τραπεζιοý πορσελÜνη Βοημßας σε δýο τÝρματα ανδρþν,
ποδüσφαιρο να παßζουνε, αδιαφορþντας αν θα καταπÝσει. Αυτü το κακü σπυρß πρÝπει
πια να 'ναι σε θλÜση.
ºσως δεν τους αρÝσει ο Διογενισμüς μου, που σπÝρματα στωικισμοý εμφιλοχωρεß, þστε στο Ýπακρο του ιουδαúσμοý να μην ακουμπÜει. Αν οι νευρþνες του ημισφαιρßου μου του αριστεροý νεκρþσουνε, αυτü πολý εýκολα μπορεß να συμβεß.
Απλþς εγþ τους προσφÝρω αυτü που τρÝμουνε περισσüτερο: μßα γυναßκα που
την αßγλη τους δεν φοβÜται.
Οι φßλοι του φαλκßδευσαν τα καθÞκοντα του. ΚατÜσχεση της κινητÞς Þ ακßνητης περιουσßας Ýκαναν, για Ýνα εξοφλημÝνο δÜνειο απü την ΤρÜπεζα τους που εßχα λÜβει. ΚÜθε μÞνα απαιτοýσαν τüκο προοδευτικü. Θα εξαγορασθεß πολý ακριβÜ τοýτο το γÝλιο το φαιδρü.
Οι κλεψýδρες του κρýου μου πιÜτου αντιστρüφως και ενÜντιες μετροýνε, üπως σ' Ýνα
κτÞριο-μαμοýθ μßα καλþς κρυμμÝνη ωρολογιακÞ βüμβα, που κανεßς δεν ξÝρει πüτε
θα εκραγεß Þ που εßχε τοποθετηθεß,
¸να ημßμετρο δßχως αξßα αν δρομÜδες οι εργαζüμενοι απü τον ουρανοξýστη γßνουνε, Ýνα λεπτü πριν απü την Ýκρηξη και μ' Ýνα τηλεφþνημα ειδοποιηθοýνε.
Ανυπüγραφες κινÞσεις εργασßας. Γκιγιþμ μπορεßς να πατÞσεις την σκανδÜλη, αν
αγορÜσω Ýνα üπλο απü το μÝσον να με βγÜλεις;
Αδιαφορþ να ζω. Οýτε καν να εßμαι πρüσωπο υπαρκτü. Δε νομßζω üτι αξßζει τον κüπο, αυτοýς του αλÞτες να αιχμαλωτßσω. ¼χι üτι δεν το μπορþ. Δεν θ' αλλÜξει ο ζüφος του κüσμου με μια μικρÞ Þττα των κατεστημÝνων νοοτροπιþν.
Εγþ και ο ΧασÜν Ýνας φßλος μου Μαροκινüς την εκτÝλεση των γονιþν μου, σχεδιÜζαμε κÜθε φορÜ που βρισκüμασταν στην αγκÜλη.
 -"Εις θÜνατον το ζεýγος ΤσαουσÝσκου επικυρßαρχοι τýραννοι της ζωÞς μου".
Αναφωνοýσα και με το χÝρι ως üπλο την φωτογραφßα τους üπως του ΣατανÜ τη ΣτÞλη λιθοβολοýσα.
Στα συμπüσια τους Ýπρεπε σε üλους τους στρατηγοýς να παßζω πιÜνο, για ν' ανοßγουνε τα πτερüεντα αισθÞματα τους, üπως μßα παρεßσακτη ιππüμυγα προσελκυσμÝνη απü το φως(αν και βιþνει το σκοτÜδι σε üποιο Ýδεσμα επιθυμεß κι απροσκÜλεστη επικÜθεται). Οι οßστροι αυτοß ευτυχþς Ýχουνε περιοριστικÞ διÜρκεια ζωÞς.
Ο ΝταμιÝν μου ζητοýσε επιμüνως να του μαχαιρþνω με τα νýχια τον λαιμü.
Τα δüντια μου üσο τα νýχια μου, δεν εßναι τüσο τροχισμÝνα. ΕξÜλλου αυτü το σþμα
αιτεß þστε το αßμα του (προνüμιο των γυναικþν) να αποχωρεß.
¸παιζα την Σαúτεýτρα üταν Þμουνα μικρÞ και ο εξÜδελφος μου τον Ακταßωνα σαν
εßχα προσβληθεß. ¸νας μýθος που τις λεπτομÝρειες του που και που παραποιεß.
Δεν Þμουνα η θυγατÝρα της Λητοýς. Απλþς σ' Ýνα παιχνßδι θεατρικü που απü Üλλους
εßχε προετοιμασθεß, το πρüσωπο της εßχα υποδεχθεß.
Ο ΝταμιÝν εßναι ενÞμερος και με εκβιÜζει. Στην εφηβεßα της μνÞμης ο πατÝρας μου
φιλοξÝνησε στο σπßτι μας το μßασμα μου και σε βοÞθεια Ýσπευσα του Φρüûντ τον
απομιμητÞ.
ΠοτÝ στην κατανομÞ της τρÜπουλας δεν πρÝπει ν' αποκαλýπτεις τα χαρτιÜ σου.
Η παραμονÞ του δεν διÞρκησε πολý και εξανεμßσθηκε το ΔÝος της ΑποκÜλυψης, της.
ΠιθανÞς.
Γκιγιþμ εßσαι εκπληκτικüς παραμυθÜς. ¸να φιλß στο μÜγουλο απü μÝνα θα σου δοθεß, για τον χρυσü ελÝφαντα που μου Ýχει ως δþρο σταλθεß.
¸να βÝβαιο φυλακτü και γοýρι...
                          Εις το επανιδεßν
                                                                              Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 270

Damien Adaleux προς Louis Martineux                     12-1-2001, Παρßσι


ΑγαπητÝ Λουß,

Την μισþ! Επισκεπτüμενη Ýναν ιατρü πιθανþς ΙπποκρÜτη και üχι Ασκληπιü, απü τις
σκÜλες Ýπεσε που με την φαντασßα της σαν τον Νßλς Χüλγκερσεν εßχε πλÜσει,
δεüμενη τα τÝρατα που κατοικοεδρεýουν στον ουρανü... Επß Ýνα μÞνα και πιο κει
θεωροýσα üτι και το δικü μου πρüσωπο επÜνω ßσως εßχε αγγßξει.
Το αναλüγιο των ευθυνþν μου ως Üνδρας πρÝπει ν’ αναλÜβω.
Εßχα χωρßσει τη ζþσα Λουσý. ¼χι τη νεκρÞ που του Ψυχοπομποý οι λειτουργßες με
μικρÝς διακυμÜνσεις Þτανε μßα οριζüντια γραμμÞ.
¸πρεπε με τριαντÜφυλλο την λýρα μου στον 'Αδη να κατÝλθω και μ' Ýνα φιλß στο
μÝτωπο στη γη να την ξαναφÝρω.
¼χι μüνον η αναπνοÞ της μου εßναι απεχθÞς αλλÜ και η ακοýσια της εκπνοÞ.
Τα μÜτια της Üνοιξε σαν με αισθÜνθηκε τα απü την αιθαλομßχλη παρασυρμÝνα,
βλÝποντας üχι μüνον την πÜχνη γýρω μα κι εμÝνα.
¸νας ηλεκτρονικüς υπολογιστÞς κατÝντησα διευθυνüμενος απü το χÝρι της ποντßκι.
Μερüνυχτα αργüτερα βρεθÞκαμε οι δýο στο δωμÜτιο της. Δεν υπÞρχανε τετρÜγωνα Þ
ρüμβοι... Μüνον καμπýλες και τελεßες υπερμεγÝθεις
Το χÝρι μου γενεσιουργοýσε κÜθε της γωνßα, που με την Ýκρηξη σπüρων καλαμποκιοý, σπαρταροýσε απü το λÜδι της στην κατσαρüλα ζωντανÞ το λÜδι της.
Η ΑφρικÞ και η Ασßα με την διÜνοιξη της διþρυγας του ΣουÝζ τον 19 αιþνα Ýπαυσαν
να εßναι ενωμÝνες σε σÜρκα μßα.
Την ßδια ακριβþς ανανεωτικÞ αßσθηση, εßχα στις απαρχÝς του εικοστοý πρþτου
αιþνα, σαν διαχþρισα των δυο της ηπεßρων τα μυστικÜ χιλιετιþν που υπÞρχανε στο
υπÝδαφος του πολιτισμοý του ΖωροÜστρη και των Φαραþ.
Πανεπüπτης ενüς τεχνολογικοý θαýματος της φýσης των ΓÜλλων και των 'Αγγλων
αποικιοκρÜτης-συνεχιστÞς, που με αθÝμιτα μÝσα απομυζοýσα μßα χþρα που εßχε
καταληφθεß ανελεητß.
Τα νýχια της διÝγραφαν στην πλÜτη μου την Ýρημο αλφÜβητο της.
Δεν ανταποκρινüτανε στις προσδοκßες μου αυτÞ η ταυτüχρονη επßδειξη δýναμης και
Ýνδειξη υπακοÞς.
¸να τρυπÜνι απü διαμÜντι προσγειþθηκε ξαφνικÜ στην ευρωπαúκÞ μου λεκÜνη.
ΣυνÝχισα την ερωτολογικÞ εκσκαφÞ.
Αναρωτιüμουνα αν Ýψαχνα δοýλους σε κÜποιο ορυχεßο της Νοτßου ΑφρικÞς για την
διεκπεραßωση στο ΣουÝζ των εργασιþν μου, στο οποßο εßχα τοπογραφικÞ-ανασκαφικÞ.
Δεν εßναι Üνθρακας üτι εßναι πελιδνü...Στο αγεωμÝτρητο απροφýλακτο τρυπÜνι μου
Ýνιωθα τα ρουμπßνια της να κατρακυλοýνε στον παιδικü τροχü μου της σελÞνης. Μßα
υγρασßα αναγκαßα για των μηχανεργατþν μου τα εργαλεßα, αφοý ο λßβας και ο
πυρετüς μειþνει την απüδοση και την ταχýτητα στην εργασßα.
Για Ýνα προσχÝδιο τüσο ριψοκßνδυνο, Þτανε ουτοπικüς ο κüλπος της ΒεγγÜλης.
Επιζητοýσα τα συμφÝροντα μου σ'αυτÞ την περιοχÞ να προωθþ αλλÜ και για να
βασιλεýω με το να τα διαιρþ. Μüνον Ýτσι τους αντιπÜλους μου κατανικþ, αφοý
διπλωματικÞ πρεσβεßα Þ υπερυψωμÝνο θρüνο δεν διαθÝτω, þστε στους βÜρβαρους
φιλοξενοýμενους να επιβληθþ. ΠÜντα εßναι η ιαχÞ Ýνα μÝσο εκφοβισμοý
Ο Νεßλος τα χωρÜφια δρüσιζε της ΑφρικÞς και ο ΕυφρÜτης της ΜÝσης ΑνατολÞς. Τα
ποτÜμια μου Þτανε Ýνα εßδος λιτανεßας για να φÝρω την βροχÞ.
Η ΣαχÜρα Þτανε ο συνδετÞρας-περιοχÞ που Ýπρεπε να την διασχßσω, þστε τους
κινδýνους που με απειλοýσανε να διυλßζω και το εγχεßρημα να αντιστηρßξω.
ΑπÝδειξαν το εýφορον των συλλογισμþν μου οι σπασμοß.
¼ταν üμως ως βαμπßρ πÞγα στο δικü της αυτß, εκεßνη αντιλÜλησε απτüμενη τους þμους μου με αισθησιακÞ φωνÞ:
 -"Γκιγιþμ εßσαι τüσο δεξιοτÝχνης εραστÞς".
Μπορεß να εßχα βαπτισθεß απü τους γονεßς με ονüματα τüσα üσα τα Üνθη της γης. Το üνομα ΝταμιÝν τυχαßως μου εßχε παραδοθεß. Η ονοματοθεσßα εßναι για τις υπÜρξεις μßα κατÜσταση ανÜγκης, üπως για τον ανθρþπινο οργανισμü το δÝρμα Þ τα σπλÜχνα που διαθÝτει.
Ο εγκÝφαλος του ανθρþπου Ýχει την Ýμφυτη τÜση τα üντα σε κατηγορßες να
ταξινομεß. "Αυτüς εßναι αλÞτης". "Αυτüς εßναι αντεραστÞς". "Αυτüς εßναι δεξιοτÝχνης
εραστÞς
".

Μüνον που στην εγκεκριμÝνη περßπτωση προς μεγÜλη μου απορßα, δεν συνÝπιπτε με την εν λüγω κατηγορßα το üνομα μου.
¸νιωθα üπως Ýνας ηθοποιüς, üταν δεν ακοýει το üνομα του (αν και υποψÞφιος για το
βραβεßο ¼σκαρ) αποπειρþμενος να συνειδητοποιÞσει τι επακριβþς του εßχε συμβεß.
¸νιωσα üπως Ýνας στα φιüρδ κωπηλÜτης Νορβηγüς. Παντοý περÜσματα δßχως να εßναι ορατüς στον ορßζοντα μου Ýνας αναδεικνυüμενος προορισμüς.
Οι ευρηματικÝς εργασßες μου στην Πυραμßδα της Γκýζας αναχαιτßσθηκαν αυτοστιγμεß με το üνομα, Γκιγιþμ.
Εν τÝλει η Φýση εßναι του ανθρþπου ο θεüς εκτüς αν την αφανßσει üλη και τη διευθýνει προς τον δικü του πολιτισμü. Σταδιακþς μα προοδευτικþς οι υπÜλληλοι και το καραβÜνι μου, ανεχþρησαν στο ΚÜιρο για τον δικü μας ΠρÝσβυ.
Ντýθηκα γοργÜ üπως ο εραστÞς που φοβÜται για την απωλεσθεßσα τιμÞ της, του
μεγÜλου αδελφοý την επαναγωγÞ.
ΜÝχρι με το αυτοκßνητο μου απü το σπßτι της ν' απομακρυνθþ, ΓολγοθÜς μου διεφÜνη.
Τις ρßζες του νου μου τριγýριζε μια σκÝψη: "Ποιος εßναι επιτÝλους αυτüς ο Γκιγιþμ;"
Επßσης πþς να χειρισθþ αυτÞ την υπüθεση προς üφελος μου με τον καλλßτερο
δυνατü τρüπο;
¼μως στις φλÝβες μου Ýβραζε το αßμα, üπως Ýνα κοτüπουλο σε ταχýτητας χýτρα.
ΚÜθε επιτρεπτü üριο στην οδÞγηση μου εßχα ξεπερÜσει.
Μüλις Ýφθασα σπßτι τηλεφþνησα στον Λουß, þστε με μερικοýς κοýκλους να
προμηθευθεß και της οργÞς μου η αστραπÞ σε üποιον βρω κατÜ πρüσωπο να
εκτιναχθεß.
Δεν Üργησαν να εμφανισθοýνε αυτοß που για τις υπηρεσßες τους θα Þταν
καλοπληρωμÝνοι.
¹τανε απü την Ρωσßα ο ΣεργκÝú, ο ΜÜρτιν απü την Γερμανßα και ο ΓιÜνους απü την
Πολωνßα.
¼σην þρα τις κλωστÝς τους ξετýλιγαν üπως οι Τρεις Κυρßες σαν χορεýουνε,
ενþ Ýπινα ως γνÞσιος ΒÜκχος Ýνα ολüκληρο ουßσκι μπουκÜλι, αναρωτιüμουνα ποιος
το λουρß μου θα τραβÞξει, ποιος θα το ξεδιπλþσει και ποιος στο τÝλος θα το αποκüψει.
¸δωσα στον Γερμανü και τον Ρþσο απü μια Üδεια φιÜλη.
Τους διÝταξα, αφοý πιοýνε σε αυτÝς τις δýο Ýδρες να κÜτσουνε κι Ýχιδνες της
γης τεμαχισμÝνες να εγκυμονοýνε. ΥπÜκουσαν ευτυχισμÝνα.
Την περßληψη τους στην πλÜτη απü τον ΠÜπα ευλογητÞ, με τους κüκκινους κρατÞρες του Πολωνοý διÝταξα ν'αδειÜσουν. ºσως να καλýψω τα χÜσματα της γης Þθελα με τα αντßδοτα τους. Την λÜβα δεν θÝλησα ποτÝ να την βλÝπω ως θÝαμα σε Üλλους. Μüνον να τη νιþθω στα ποýπουλα μου.
¹θελα να κÜνω ευδüκιμη την γη, αφοý κÜποιες φορÝς η αγρανÜπαυση δεν επαρκεß. ΧρειÜζομαι πρüθυμα και ευσυνεßδητα εργαλεßα για την βελτßωση της ποιüτητος παραγωγÞς.
ΔιÝταξα και τους δýο με τα στüματα τους να γλεßψουνε την πλÜτη του, þστε ο
διακεκαυμÝνος πßναξ να τιτλοφορηθεß: "Η αποικιοκρατßα του εικοστοý αιþνα στην
Ευρωπαßα Γη."
Με τις χειροπÝδες προσκεßμενες στο κομοδßνο μου, Ýδεσαν τις χεßρες του Πολωνοý
στα ακριτικÜ του κιονüμορφοý του κρεβατιοý.
Το πρþτο επßπεδο απουσßαζε παντελþς. Το διαχρονικü στο δεýτερο εßχε μεταμορφωθεß σε επικαιρικü.
Ο Ρþσος και ο Γερμανüς τον μαστßγωναν δßχως θλßψη κι εγþ ο τρßτος Ρωμαßος στρατιþτης των μαστιγßων ο καταδüτης.
Στον θρüνο ο ουδÝτερος δικαστÞς-Χριστüς.
" Η Μαστßγωση του Χριστοý" του ΠιÝρο Ντε Λα ΦραντσÝσκα μ' εßχε εντυπωσιÜσει
κÜποτε ιδιαßτερα.
ΑυτÞ üμως την φορÜ ο ζωγρÜφος Ιησοýς προτßμησε στην θÝση του εαυτοý του, να
βÜλει τον ιδεüτυπü του Πολωνοý. Για κÜθε ρολογιοý κτýπο τους Ýδινα ως μßσθιο Ýνα
ευρþ.
Θα διαμελßσουνε την Πολωνßα, þστε να την μοιρÜσουνε στα δυο. Ο Γερμανüς
κτυποýσε στο δυτικü τμÞμα και ο Ρþσος το ανατολικü.
ΜÞπως üμως στο ανýπαρκτο πρþτο επßπεδο ο ΜοντεφÝλτρε Þμουνα εγþ και οι
δολοφüνοι μου η Λουσý με τον Γκιγιþμ;
Ο Πολωνüς τους Ýπτυε, στα μοýτρα üταν Þτανε ανεκτü αυτü. Ο προτεσταντισμüς
των Γερμανþν και ο ορθüδοξος χριστιανισμüς των Ρþσων Ýκαιγαν με αναπτÞρες τις
πληγÝς του και Ýτσι Ýπαθε καθολικÝς εγκαýσεις
Τα αßματα Ýτρεχαν στο κορμß του üπως την Γερμανßα και την Ρωσßα οι διασχßζοντες
ποταμοß.
Ο ουρανßσκος του πυρπολÞθηκε απü τα δυο τους ποýρα που εßχανε αντßστροφη απü
την αναμενüμενη πορεßα.
Μια φιÜλη απü το δικü μου χÝρι, Ýπρεπε να συγκεντρωθεß στην περισυλλογÞ των
νεκρþν απü την ναυμαχßα των Αργινουσþν.
Το στüμιο Ýκλεισα μ' Ýνα μÞνυμα σε Üγνωστο παραλÞπτη που περιεßχε το χαρτß, þστε
κÜποιες ημÝρες αργüτερα η ΜÜγχη να χορηγηθεß.
Δεν μου αρκοýσε που με την φρßκη του πολÝμου Þλθε σε στενÞ επαφÞ το μπουκÜλι.
¹θελα να γßνω πρωταγωνιστÞς και εγþ στης Πýδνας την μÜχη.
Το ποýρο μου Üναψε þστε εγκαýματα τρßτου βαθμοý να πÜθει. ¹τανε ζÞτημα καιροý
Þ φυσικþν προδιαγραφþν να κατασβεσθοýνε, αυτÝς οι τρεις εστßες πυρκαγιþν.
Στις μεγÜλου βεληνεκοýς φωτιÝς οι χωρικοß προσεýχονται, για τον üμβρο που δεν
λÝει να 'ρθει. Το ßδιο και ο μικρüς μας Πολωνüς.
Τη γη του με το νερü των Θεοφανεßων ραντßσαμε και αγιÜσαμε, þστε τα ακÜθαρτα
πλÜσματα που πÜλλονταν στους αγροýς να απελευθερωθοýνε.
Ιδιüτυπο αρχετυπικü θρησκεßας θα Ýλεγε κανεßς, μα üσο η üραση μου τüσο ζωντανü!
Τρεις επßσκοποι ακüλαστοι εξορßσαμε τα τελþνια του, þστε να τα θαυμÜσουμε σε
üλο τους το μεγαλεßο.
Ως Ýνας Üλλος ΝαπολÝων απü τον υποκρινüμενο την Μαρßα ΒαλÝφσκα μου εßχα
καταγοητευθεß.
¹μουνα τüσο διεκδικητικüς, üσο και οι Üλλες τοπικÝς υπερδυνÜμεις, αγωνιζüμενοι
στην Βαρσοβßα ποιος θα φτÜσει πρþτος Þ ταυτοχρüνως.
Μüλις Ýφυγαν οι μαýρες μου σκÝψεις για τον Γκιγιþμ και Üδειασαν τον χþρο, Ýπρεπε
Ýνα σχÝδιο να κατασκηνþσω.
Ο Πολωνüς θα γινüτανε η κÝρινη κοýκλα του Γκιγιþμ. Μßα αναστροφÞ ρüλων...
ΠÜντα τα φυσικÜ υλικÜ απü τα τεχνητÜ για την τÝχνη μου προτιμþνται.
                          Εις το επανιδεßν
                                                                                   Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 300

Lucy Sanguin προς Claire Beaumont                    10-8-2001, Παρßσι


ΑγαπητÞ ΚλÝρ,

Το ΠÜρθιον βÝλος μου κατÜφερε επιτÝλους το μÞλο πÜνω απü το κεφÜλι του ΝταμιÝν
να διασπÜσει.
ΜÝσα του σιγοβρÜζει. Δεν μου εξαρκεß. Στα φθονερÜ μÜτια του, του Γκιγιþμ η
πνευματοποßηση το τÝλος της παντοδυναμßας του θα κατασιγÜσει.
Η πρüκληση συναισθημÜτων εßναι ο οργανομετρητÞς αποτελεσμÜτων ο πιο επιτυχÞς.
Τις χρυσÝς λÜρνακες της Βεργßνας Ýχω μπροστÜ μου. Να μην εκμεταλλευθþ με την
υπερÝκθεσÞ τους στο κοινü του μουσεßου την ανακÜλυψη τους; Πολý χρÞμα θα βρÝξει...
Τα βραχιüλια θα παρουσιασθοýνε ως χρυσÞ παγüδα... Ο Γκιγιþμ Þτανε το εξ ουρανοý μÜννα...Ο ΝταμιÝν-ΔανιÞλ για τα λιοντÜρια.
Οι Üνδρες εßναι üντα που αν την πτÝρνα τους κατÝχεις, θα μπορÝσεις στα δÜκτυλα σου, üπως μια Üρπα να τους παßξεις...Ο Αχιλλεýς Þτανε Üνδρας...Και η ΘÝτιδα η μητÝρα που γÝννησε τον Üνδρα...
Οι γυναßκες των ανδρþν τα μυστικÜ γνωρßζουνε καλλßτερα απü τον εαυτü τους.
ΠÜρης Þ ΜενÝλαος; Δεν Ýχω αποφασßσει ακüμη... Η απüφαση θα ληφθεß λßγα
δευτερüλεπτα πριν απü την βεβαßωση του νικητÞ.
Για να πω την αλÞθεια τον ΝταμιÝν θα Þθελα για εραστÞ και τον Γκιγιþμ για
σýζυγο-διανοητÞ... Των γυναικþν η υπεροχÞ; ¼ταν εßμεθα Ýγκυοι μüνον εμεßς
γνωρßζουμε ποιου εßναι το παιδß...
Ο Γκιγιþμ το κορüιδο το ιδανικü, þστε να αναγεννÞσω του ΝταμιÝν τον σβηστü πυρσü.
Ο Γκιγιþμ θα μου παρÝχει ασφÜλεια οικονομικÞ και ο ΝταμιÝν συναισθηματικÞ...
Δεν πρüκειται ουδÝνα αεροπλÜνο των συμφερüντων μου να παραπλανηθεß Þ στο
τρßγωνο των Βερμοýδων απü το πιλοτÞριο να χαθεß.
Νιþθω στην ψυχÞ μου Ýναν βüρβορο που Ýχει πια σαν το ζυμÜρι φουσκωθεß.
                             Εις το επανιδεßν
                                                                              Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 310
Lucy Sanguin προς Damie Adaleux                    20-8-2001, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΝταμιÝν,

Το πτυχßο σου στην γυναικολογßα και την μαιευτικÞ το Ýλαβες εν μια νυκτß. Εßσαι
Üθλιων επιδüσεων Üλτης. ΑντιθÝτως εκεßνος εßναι της βασßλισσας του ο ΦερσÝν που
συναρπÜζει.
Εßναι πτυχιοýχος δεκατριþν γλωσσþν κι απüφοιτος Πολιτικþν Επιστημþν.
Εσý την ζωÞ σου πþς τη διÜγεις;
ΚÜνει την διδακτορικÞ του διατριβÞ για τις εμφýλιες βαλκανικÝς διαμÜχες.
Ο πατÝρας του εßναι Ουαλüς. Για το 1776 η μητρüπολη την εκδßκηση της λαμβÜνει.
Ελπßζω ο Εικοστüς Αιþνας την μνÞμη σας να προγρÜψει.
Μου Ýγραψε üτι εßσαι αξιολýπητος διζυγωτικþν νεογεννηθÝντων γονιþν υιüς και πως
το μαλλß σου Ýχει γßνει χλüη, απü κÜθε λογÞς αφιüνι. Μου ζÞτησε να επανενωθοýμε
γιατß με εßχες ανÜγκη. Του επÝδειξα πολλÜ απü τα προσχÝδια σου και υποστÞριξε üτι
εßσαι ο καινüς πολλÜ υποσχüμενος Ενσüρ. Σου αφιÝρωσε κι Ýνα ποßημα που στο γρÜμμα μου σου το επισυνÜπτω.
Εγþ εßμαι της καρδιÜς του η χρυσÞ τομÞ και εισÝρχεται ως ¼στια στην μÞτρα της
σπηλιÜς μου.
Στα μÜτια του εßναι στρωμÝνος Ýνας δρüμος ανωφερÞς με ασπαλÜθους ως
δορυφüρους. Στα δικÜ σου βλÝπω τα κατωφερÞ με του Αγßου ΖÞνωνος τις γιρλÜντες.
Εκεßνος εßναι ο φιλüσοφος που δεßχνει με το χÝρι του τον ουρανü της
ΑθηναúκÞς ΣχολÞς και εσý τα μαρμαροθετÞματα της.
Εκεßνος εßναι ο 'Αγιος Γεþργιος κι εσý ο δρÜκοντας ο πτερωτüς ο εξιδανικευτικüς. Εγþ η ΑνδρομÝδα με τις αλυσßδες σου στους βρÜχους περιδεμÝνη.
Καταγüμενος απü του Βοþτη τον αστερισμü, εσý του Οφιοýχου και εγþ του μεγÜλου
Κυνüς... ΑστÝρων στερÝωμα αληθινü.
Δεν ξÝρω αν τον Ιοýλιο Καßσαρα Þ τον ΜÜρκο Αντþνιο πρÝπει να εκλÝξω. Νιþθω üτι
ο νους του εßναι Ýνας λαβýρινθος και του νÞματος την Üκρη πρÝπει να ανεýρω! Μα
πως θα μπορÝσω να εξÝλθω αν εισÝλθω;
Τα μÜτια του δικÝφαλου αετοý Ýχει της θαλÜσσης και εγþ η αυτοκρÜτειρα ΖωÞ αν
δεν κÜμψει το κεφÜλι. Η καρδιÜ του μια ουρÜ σκýμνου μου προσφÝρει. Τα στÞθη του
ο κÞπος της ΕδÝμ που ποτÝ σου δεν θα Ýχεις. Στου ΕρμÞ του ενüς καγκουρþ το
αßσθημα για τα παιδιÜ του διαθÝτει. Το σþμα του Ýνας τροπικüς τεστοστερüνης. ¼ταν
του δßνεις Ýνα πιÜτο εδεσμÜτων, στα χÝρια του μεταφÝρει üλη την οικουμÝνη. Εßναι
Ýνας επενδυτÞς ηθοποιüς των Üλλων, που την γαλλικÞ επανÜσταση κατανοεß και
στον ευρωπαúκü χþρο· τις επιδρÜσεις.
Αυτüς θα εßναι ο θριαμβευτÞς.
                           Εις το επανιδεßν
                                                                                Lucy Saguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 338

Damien Adaleux προς Juan Lamouz                   5-10-2001, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΧουÜν,

Θα Þτανε ανειλικρινÝς εκ μÝρους μου να ισχυρισθþ üτι αυτÞ την περßοδο δεν εßμαι
μανιακüς.
Απü την απüκρουση εßναι προτιμητÝος ο αιφνιδιασμüς. ΑποφÜσισα να προσεγγßσω
τον σýζυγο τον ιδανικü, þστε στο 'Ακτιο τα πλοßα του να βυθßσω, μαζß με αυτÞ, του Νüτου της ΑνÜσσης που θα πλευροκοπÞσω.
Εκεßνη ο Νüτος και εγþ ο ΒορρÜς. Μου Ýλειπε η Δýση και η ΑνατολÞ, þστε Ýνας
λατινικüς Þ ελληνικüς σταυρüς να σχηματοποιηθεß.
Στην Μασσαλßα του νου του προσüρμισα μ' Ýνα γρÜμμα. Χþρα συζυγßας;
Μα η οικßα μου φυσικÜ...Της ΠαρισινÞς Ρþμης μου τ' ανÜκτορα...
ΕξÜλλου η Ýδρα των ΠÜπων μετανÜστευσε απü το Βατικανü για χρüνια αρκετÜ στης
Γαλλßας την Αβινιüν.
¸χω το ΑλÜθητο και δεν προτßθεμαι σε Üλλους να το διασκορπþ.
¸πρεπε ως ΠÜπας της να βρω Ýνα τρüπο να εξοντþσω τον Ýκνομο εχθρü μου, αφοý
στην Αγßα μου ΚαθÝδρα κÜποια ημÝρα ξανÜ θα πρÝπει να ιερουργþ.
ΠνευματοποιημÝνος... Δεν αντιλÝγω... ΤαπεινÞς üμως καταγωγÞς κι αμφιβüλου ηθικÞς... ¸κπτωτης οικογÝνειας γüνος...ΜÜλιστα üλα του τα χρÞματα εßχαν απωλεσθεß, στου ΛÝοντα της ΝÝας Πüλης τον βωμü.
Τα δÜκτυλα μου Ýγιναν χoρδÝς σε μßα απολλþνεια λýρα, üταν αποτýπωνα στην
παρτιτοýρα τις νüτες που εßχε ανÜγκη.
Το συμβüλαιο που υπÝγραφε με το αßμα της ψυχÞς του, εßχε Ýναν υποχρÝωσης üρο
στο αριθμημÝνο Üφεσης χαρτß. Σε επιστολÞ θα Ýκανε üτι τον πρüσταζα εγþ.
Δεν του εδüθησαν τριÜκοντα αργýρια... 300.000 ευρþ Þτανε μßα αποδοτικÞ αρχÞ... ΑνÝκαθεν πßστευα üτι οι Üνθρωποι Ýχουνε μια καλÞ τιμÞ...
Ο üγκος, το βÜρος, η ποιüτητα καθαρßζουνε τον δεßκτη της τιμÞς των παραγþγων. Η
μεταστοιχεßωση επιφÝρει των δεδομÝνων την ραγδαßα αλλαγÞ.
Εγþ Ýνας ΠρεσβευτÞς της ΑÝναου ΡοÞς...Ο ΜÝγας ΔιδÜσκαλος της Συκοφαντßας και
της ΠλÜνης...
Εßναι νüθα Þ πλαστÜ ομολογþ ακüμη και τα χειρüγραφα μου. Ο διαβÞτης που τα διÝπει εßναι η αμφιβολßα. Τüτε μüνον μεταβÜλλονται σε αυθεντßα.
¼τι φαßνεται δεν υπÜρχει, αλλÜ εßναι. ¼τι εßναι, φαßνεται αλλÜ εßναι αμφßβολο αν υπÜρχει. ¼τι υπÜρχει δεν φαßνεται, αλλÜ μπορεß να εßναι.
¼τι του υπαγορευθεß θα γρÜψει και θα το πρÜξει.
Η ΚλεοπÜτρα μου δßχως να το θÝλει απü τον τηλεβüα μου θα δαγκωθεß.
Το χÝρι μου εßναι Ýνα φßδι απειροστικοý λογισμοý.
                            Εις το επανιδεßν
                                                                             Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 350

Lucy Sanguin προς Damien Adaleux                    20-10-2001, Παρßσι


ΑγαπητÝ ΝταμιÝν,

Ο Γκιγιþμ σου ρßπτει τα γÜντι. Μου Ýγραψε üτι να σχηματßσεις Ýνα τετρÜγωνο
με μÝνα, τον Λουß και τον Ζαν ΠιÝρ αδυνατεßς στο σκÜκι.
¼ταν ο σταυρüς απü πßθηκος μεταπηδÞσει στο επßπεδο το ανθρþπινο, θα γßνει στα
πÝντε εφαπτüμενα σημεßα του κýκλου το πÝμπτο κατÜ συρροÞν ζητοýμενο, ο Γκιγιþμ.
Δßχως την στεφÜνη σου ν' αγγßζει ισχυρßζεται üτι ο Αßολος τα δυο πλατανüφυλλα που
στÝκεσαι, τα πÞρε στο κλαδß του. Το Ýνα λÝει πως στο ΓιβραλτÜρ και το Üλλο στην
χþρα του ΑιÞτη λÜμνει.
Εßδε επßσης üτι απþλεσα τον απüτοκο σου. Ο αληθινüς σου πατÝρας, μου Ýγραψε δεν Ýχει το επþνυμο σου. Εκτüς των Üλλων μου απÝδωσε ως θÝσφατο, üτι στο στüμα σου ναρκωτικÜ μασÜς. Μου ανÝφερε üτι εßσαι Ýνας Βαν Γκüνγκ üλο συστολÝς λες και σε γνωρßζει απü παλιÜ,
ΠρÝπει να εßναι Ýνας αυτüχθων ΚÜλχας. Πþς μπορεß üλα αυτÜ να τα γνωρßζει, δßχως το Üστρο του να Ýχει πÝσει στη γη σου; ΠεριμÝνω την απüκριση σου.
                            Εις το επανιδεßν
                                                                              Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 360

Lucy Sanguin προς Sophie Caron                       26-10-2001, Παρßσι


ΑγαπητÞ Σοφß,

¸γινα το Üγαλμα της ΜÞλου. Ο Γκιγιþμ μου ζÞτησε τα χÝρια μας να χωρßσουνε. Ο λüγος εßναι φÜντασμα.
Στο δωμÜτιο μου εßμαι η ΤερÝζα απü την 'Αβιλλα. Δεν πßνω. Δεν τρþω. Δεν
ομιλþ. Μüνον την σινδüνη μου υγροποιþ. Δßχως επεξÞγηση. Για Ýνα τßποτε θρηνþ.
Εßναι δυνατüν Ýνας ΤριστÜνος την Ιζüλδη του να παραμελεß κι αν ναι στο θÜνατο να την καταβαραθρþνει;
Δýο επÜλληλες στρþσεις νικοτßνης κÜτω απü τα μÜτια μου και δßπλα τα πüδια μιας
νÞσσας.
Πþς αυτÞ η νιüτη συμβαδßζει με την υποσπüνδια φθορÜ της; Κανεßς δεν μου
τηλεφωνεß πια. Ποιüς εßναι ο υπεýθυνος που δυστυχþ και τους φßλους μου απωθþ;
Ποιüς;
Τον ΝταμιÝν τþρα νοσταλγþ. Γι' αυτü που εßμαι πραγματικÜ μüνον αυτüς ξÝρει να με ανταγαπÜ.
Απü την ßδια πÜστα εßμαστε πλασμÝνοι. ΚερασÜκια σε μια τοýρτα και üλοι οι
συνδαιτημüνες δηλητηριασμÝνοι. Δεν μας ενδιαφÝρει να καταστρÝφουμε τις ζωÝς των
Üλλων. Για να πληγþνουμε ο Ýνας τον Üλλον εßναι μεταχειρισμÝνοι.
Στην ουσßα üμως αυτü δεν μπορεß να συμβεß. Δεν μπορεßς να σκοτþσεις την ζωÞ.
Οýτε στον θÜνατο να δþσεις αναπνοÞ.
Στο απυρüβλητο οι δυο μας. Πþς μπορεß το συκþτι σου απü το στομÜχι σου να
τρωθεß; ¼λους τους καταδþσαμε εκτüς απü τον εαυτü μας,
Οι κρεμαστοß κÞποι της Βαβυλþνας! ΞÝρεις ποιÜ Þταν η πρüτερη ενσÜρκωση μας; Φαρισαßοι, Ιουδαßοι δικαστÝς στου θεοý την σταýρωση ευθýνη ολüδικÞ μας.
Στα 1330 ως ψýλλοι στα ποντßκια αναγεννηθÞκαμε και με την βουβωνικÞ και
πνευμονικÞ πανþλη αφανßσαμε τον μισü πληθυσμü της Ευρþπης. Γκιλοτßνες σε μιαν
Üλλη ζωÞ για των ευγενþν κεφαλιþν την διακοπÞ, αλλÜ κι απλοý λαοý στην Γαλλßα
την επαναστατικÞ. Η ιδÝα του Τýφου εßμαστε και της Ανομßας, Τα θαýματα εßμαστε του Ιησοý Χριστοý! Τßποτε δεν θα Þτανε κατορθωτü χωρßς αυτüν!
Τη γη εýφορη μας Ýδωσε και τα προνüμια μας! Θα 'ρθει καλλßτερη απü τη κακÞ γενιÜ μας!
ΠλÜσματα δεν εßμαστε üλοι του θεοý. Σας πειρÜζουνε τα μανιτÜρια μας;
¼ταν κÜνεις κακü στους Üλλους Σοφß τον εαυτü σου ευεργετεßς και προικοδοτεßς.
                                  Εις το επανιδειν
                                                                             Lucy Sanguin
ΕΠΙΣΤΟΛΗ 400

Damien Adaleux προς Louis Martineux                      12-1-2002, Παρßσι


ΑγαπητÝ Λουß,

Η δýση του Þλιου σÞμανε της αυτοκρατορßας μου την ανατολÞ.
ΕνÝφθασε η Λουσý üπως η σελÞνη σε σκοτοδßνη. Την ανÝμενα üπως ο λÝων την
αναßσθητη δορκÜδα.
Στο μÝτωπο την φßλησα üπως στους νεκροýς κÜνουνε οι ζωντανοß.
Στο μισοσκüτεινο σαλüνι διαπÝρασε των πυγολαμπßδων της το κορμß, η
ηλεκτροπληξßα των φιλιþν μου.
¸να καινοζωúκü φως ξεπηδοýσε στη μισÜνοικτη πüρτα απü το δωμÜτιο μου.
¸να κλουβß με δüλωμα του μυστηρßου τον αποκωδικοποιητÞ.
Στης σÜλας το τραπÝζι, Ýστρωσε το κüκκινο αδιÜβροχο της πανÝτοιμη για την απροσδιüριστη ιεροτελεστßα.
Τα χÝρια μου εßχανε της νυκτüς την υγρασßα, στου παντελονιοý μου τις τσÝπες ξενοδüχοι...
¸ναν προνομιακü ανÜμεσα στους μυριÜδες που κυκλοφοροýνε θÜνατο για κεßνην εßχα εκλÝξει.
Η αφÞ της στην διαχωριστικÞ γραμμÞ μεταξý ψεýδους και αλÞθειας, στο να της δþσω μια þθηση μικρÞ Þτανε ερεθιστικÞ, üπως üταν του σπιτιοý μας την πüρτα κλεßνουμε μ' Ýνα δüλωμα στο καναρßνι που Þλθε για τα φαγþσιμα.
Με του Αγßου ΠÝτρου τα κλειδιÜ, Ýφραξα την πüρτα και ξεκλεßδωσα τις πιο σκοτεινÝς ορÝξεις μου.
Η αλωπεκÞ που μου Ýδειχνε üλα αυτÜ τα χρüνια στην αγκαλιÜ μας, θα καταδικαζüτανε σε θανατικÞ ποινÞ.
ΚÜθε μικρÞ Þ μεγÜλη ΚυριακÞ θα ζωγραφιζüτανε απü μÝνα στο δικü της το κορμß.
Θα πληρωνüτανε με αυξημÝνο επιτüκιο για τον συγχρωτισμü της με τον Γκιγιþμ.
Απü την κροýση μου, παραπατþντας το πüδι χτýπησε ελαφρþς.
ΑποπειρÜθηκε ανελκυστÞρας να γßνει της αξιοπρÝπειας της.
Τον λüγο ζÞτησε της ενÝργειας μου. Στον κενü ζωγραφικü χþρο δεν εßχε αντιληφθεß üτι ο Λουß και ο Ζαν ΠιÝρ σε δýο καρÝκλες εßχανε σχεδιασθεß, ο Ýνας στην Ασßα κι ο Üλλος στην ΑμερικÞ, μüνον με τον αμερικÜνικο ασιανισμü φορητοß.
¼ταν το συνειδητοποßησε σαστισμÝνη Ýγινε Þλιος με σýννεφα μπρος μου σαστισμÝνη. ¸πεσε, φßλησε κι Ýκλαψε στα γüνατα μου. Τα δÜκρυα της Μετανοοýσας ΑμαρτωλÞς...
¸νιωσα Ýνας ΘεÜνθρωπος μικρüς. ΚÜθε üμως ΙεχωβÜς πρÝπει για τον σταυρü του να
εßναι καταδεκτικüς. Καμßα πρüθεση απü το γρασßδι δεν εßχα να παραιτηθþ. ¸πρεπε
üχι μüνον στο θαýμα να εßμαι μÝτοχος, αλλÜ μετουσιωμÝνος σε αυτü. Το δικαßωμα
ουδεßς εßχε την ΑνÜσταση να μου νοικιÜσει.
Τα δÜκρυα της Üλλωστε τους οκτÜποδÝς μου, δεν καθÜρισαν παρÜ μüνον του
κονιορτοý τα υποδÞματα μου. Η θυσßα του ΑβραÜμ δεν εßχε καμßα αξßα.
Μου ζητοýσε συνεχþς "συγγνþμη" για τις σκιÝς που απü τον εαυτü μου εßχε βγÜλει, πως το να μεταφÝρει τα λεγüμενα ενüς Üλλου ατüμου Üνηκε στα προκλητικÜ της λÜθη...
Λειτοýργησα με το Ýνστικτο του Βßκινγκ εκτελεστÞ. Την βοýτηξα ως ΝεÜντερταλ απü το μαλλß και την πÝταξα στην κλßνη με οργÞ. Πþς θα πßστευε στα θαýματα του θεοý αν δεν μετεßχε και αυτÞ;
Μας δßδαξαν üτι η πßστη στον θεü μας εßναι πανανθρþπινη αξßα. Πþς θα μεταλαμπαδεýσεις την θρησκεßα του, αν το μαρτýριο του δεν συμπαθεßς; Μα üμως
Ýναν δßχως επþνυμο θεü Ýχεις το δικαßωμα το üνομα του να κλÝψεις και να σε
καταλÜβει στα ιερουργικÜ περιστατικÜ της ζωÞς. Μπορεß να γßνει θεüς ο καθεßς εξ ημþν. Αρκεß να Ýχει κανεßς το θÜρρος ν'αποδεχθεß το γεγονüς, üτι κατÝχουνε αυτü το δßκαιο üλοι οι Üλλοι þσπου κÜποια ημÝρα να τους υπεξαιρεθεß. Δεν αντιλÝγω.
ΠικρÞ παραδοχÞ... Αναγκαßα για τη μητÝρα γη...
Την απεßλησα üτι αν στα θελÞματα μου ως πρüσκοπος δεν υποκýψει, τον καλü της στον ΚÜτω Κüσμο θα εßχα στεßλει, αφοý την διττÞ ηθικÞ της θα του εßχα αποκαλýψει και τους νÞριθμοýς της εραστÝς με ονüματα και διευθýνσεις.
Τηρþ τις υποσχÝσεις μου στο Ýπακρο τους. Ο Τρüμος Ýγινε στο κεφÜλι της δορυφüρος, üσο ο ΧÜρων απειλοýσε με το δρεπÜνι τον αγαπητικü της.
ΤÝκτονας του σýμπαντος Þμουνα και συγχρüνως θεüς-αμνüς.
Θα θυσßαζα για Üλλη μια φορÜ την ψυχÞ μου για να σþσω τον κüσμο.
Ο Salvator Mundi Üνω απü τα κεφÜλια μας... Κι εμεßς οι τÝσσερις καθευδüμενοι φρουροß στρατιþτες.
Θ' αντιμετωπßζαμε το φως της αυγÞς ως μαργαριτÜρι και με περßεργους δßσκους τον
ουρανü ως σημÜδι.
ΠÜντοτε εκτιμοýσα τον ΠιÝρο Ντε Λα ΦραντσÝσκα ως νωπογρÜφο.
Μßα κÜθετη νηφÜλια δýναμη που για την αξßα της δεν αμφιβÜλλει... Σχεδüν ειδυλλιακÞ... Με Ýλκει το μνημειακü... Χωρßς να Ýχω επιστρατεýσει ζωγρÜφους και θρησκευτικÝς εικüνες Þ μαθητÝς, üπως ο Λουß και ο Ζαν ΠιÝρ, πþς θα μποροýσα να γßνω θεüς;
Το τρßτο λειρß εκβιασμοý εστÜθη τετρÜφυλλο τριφýλλι. ΠρακτικÞς φýσεως ομολογþ...
Θα περιÝγραφα λεπτομÝρειες στον Κρüνο της για τον βιασμü απü τον εξÜδελφο της.
Τρικυμßα υπüκυψης τα μÜτια της απÝκτησαν κι üπως πριν ο ΕφιÜλτης μας συλλÜβει
Ýδυσαν.
Απü τις Ýδρες του ο Λουß και ο Ζαν ΠιÝρ εγÝρθησαν και üρθιοι για την Δßκαιη Κρßση
στÜθηκαν αριστερÜ και δεξιÜ του κρεβατιοý.
ΑεροπλÜνα Ýγιναν τα χÝρια της και προσÝκρουσαν στους Δßδυμους Πýργους. Αυτοß
απü την υπερθÝρμανση στο εσωτερικü τους εßχανε καταρρεýσει.
Πτþματα πολλÜ ισοπÝδωναν την μικρÞ της πüλη. ΙερουσαλÞμ Ýγινε η ΝÝα Υüρκη και
το στüμα της χωματερÞ. Του ΙννοκÝντιου του Τρßτου Ýπρεπε επÜξιος επßγονος στους
'Αγιους Τüπους να φανþ.
Της ΓÝννησης και της ΑνÜστασης το ναü και τον ΓολγοθÜ τα ερεßπια εßχανε
καταπλακþσει. Με μια σταυροφορßα Ýπρεπε να τα αναστηλþσω και τον Τßμιο μου
Σταυρü ν' ανυψþσω.
Ως βασιλιÜς της Αγγλßας η κατÜκτηση της Κýπρου Þτανε σχεδßα αποπροσανατολιστικÞ. Η ΜÞτηρ üλων των Εθνþν στην μßτρα της την παπικÞ, üλους τους πιστοýς εδÝχθη, στα ερεßπια των Δßδυμων Αδελφþν γονατισμÝνη. Οι οικοδομικÝς επισκευÝς διÞρκεσαν πολý.
Προτßμησα τα θÝμεθλÜ της να υποσκÜψω þστε απü την Αγßα ΤρÜπεζα να κλÝψω τον
χιτþνα κÜτω.
ΙορδÜνης ποταμüς Ýγινε η παπικÞ της μßτρα και εγþ Ýπαιρνα το βÜπτισμα του πυρüς
μετÜ απü πλημμυρßδα.
Οι Üλλοι δυο στον στÜβλο με περιτριγýριζαν ως ζþα και εκεßνη του ΙωÜννου του
ΒαπτιστÞ επιτελοýσε τα χρÝη.
ºσως üμως Þμασταν και οι τρεις μÜγοι που της προσφÝραμε τα δþρα... ¸νας θηλυκüς
Ιησοýς! Της αριστερÞς πτÝρνας η δεξιÜ πλευρÜ μου... Οι θεοß εξÜλλου δεν μποροýνε
να περιορßζονται σε στεγανÜ Þ φýλα.
Στον καθεδρικü ναü της Rems Ýνιωθα τους κραδασμοýς στα αντιστηρßγματÜ της. Για
να γλιτþσω τους εξωγενεßς βομβαρδισμοýς που την πßστη μου κλüνιζαν και τη δýναμÞ μου, κρýφθηκα στα υπüγεια της.
ΑυτÞ η εκκλησßα Þτανε αντισεισμικÞ. Αν αντιστεκüτανε üπως στο κατεχüμενο απü
τους Γερμανοýς Παρßσι, θα μεταμορφωνüτανε σε νερÜιδα ΑφροαμερικανÞ.
¸χοντας üμως συναßσθηση της δεινÞς θÝσης στην οποßα εßχα περιÝλθει, σε αντßσταση
ουδεμßα δεν προÝβη.
ΑυτÞ η ανεπιφýλακτη πßστη δßχως προφυλÜξεις νÝους οπαδοýς επιπρüσθετους στους
Þδη υπÜρχοντες, θα μποροýσε να διαπλÜσει.
ΚÜποια νÝα αξßωση δεν θÝτω επß του παρüντος.
Το συμπßλημα των σωμÜτων μας σ'Ýνα Þτανε η πανδαισßα της χριστιανικÞς λειτουργßας.
Η τριβÞ σ' Ýνα σþμα με Üλλους πιστοýς την λειτουργßα να εκφωνοýνε, δημιουργεß
παραφωνßα και αναπτÞρες στην ψυχÞ που Ýχεις φυλαγμÝνους κÜτω απü τα ενδýματα
σου. Τον Λοýß χαι τον Ζαν ΠιÝρ Ýβλεπα πια ανταγωνιστικÜ. Μα και διαφορετικÜ...
Ποιüς θα 'παιρνε το χρυσü, το αργυρü Þ το χÜλκινο μετÜλλιο στο κορμß της; Το
μετÜλλιο δεν αρκοýσε. Οι επιδüσεις μας εßχανε κÜποια σημασßα.
Ποιüς το παιδß του πιο μακριÜ θα ρßξει στον υμÝνα που Ýπαιρνε ποικßλες κλßσεις; Σαν στο μαγιü σου να κυλιüτανε το εκτüπλασμα σου. ΚαρφιÜ που αναχαßτιζαν να μπει το Ýνα πÜνω στο Üλλο.
Το μπαλüνι κüντευε να σπÜσει. Το βλÝμμα της δεν διÝφερε απü αυτü της Αικατερßνης της ΜεγÜλης. Σε κÜποια στιγμÞ Ýνιωσα üτι εßδα την θεÜ ΑστÜρτη.
Ευτυχþς γρÞγορα βÜφτισα με οδοντüκρεμα την Ανüσια ΤρÜπεζα της μßα ΚαινÞ
ΔιαθÞκη να συντÜξει. Οι Üλλοι δýο την βÜπτισαν και αυτοβαπτßσθηκαν με σαπουνÜδα.
Απü ξεκαθÜρισμα υπολογισμþν προÝρχεται πÜντα η ΜεγÜλη ΚαταστροφÞ. Η ανÜγκη της κÜθαρσης ακüμη πιο δυνατÞ...
ΜετÜ απü αυτüν τον θρησκευτικü παροξυσμü -ο Λουß καθολικüς και ο Ζαν ΠιÝρ
προτεστÜντης- μπορþ να ισχυρισθþ üτι του Χριστοý η Εκκλησßα Üντεξε αγüγγυστα,
τα αντßποινα προς τους καθολικοýς και των Ουγενüτων τη σφαγÞ. ¹ταν μßα
θρησκευτικοý περιεχομÝνου συνουσßα πολεμικÞ.
Με τον εαυτü μου πÜλευα στα κýματα κÜθε φορÜ που ο Γκιγιþμ υποκρινüταν εμÝνα και στη Λουσý προÝβαλλε τις πιο μακÜβριες σκÝψεις μου ως δικÝς του με το αζημßωτο βÝβαια.
Τα σþματα μας στα πüδια μας φýκια της θαλÜσσης, παρασυρμÝνα απü κατεýθυνσης αüριστης ρεýματα.
Θεωροýσαμε ανþνυμη ταυτüτητα της σÜρκας την αφÞ, γνωρßζοντας την υφÞ και üχι
την προÝλευση της. Παγερþς αδιÜφορο με Üφηναν οι λεπτομÝρειες της. Η αßσθηση
üτι Þμασταν μιας πρωτοχρονιÜτικης πßτας μερßδα, που τις διαβαθμßσεις της εßχαμε
γευθεß και üχι σε üλη την πληρüτητα της που Þταν επαρκÞς...
ΚατÜ τα φαινüμενα την εκδßκηση μου πÞρα απü τον Γκιγιþμ ως Üγγελος-εκδικητÞς,
στην ουσßα üμως απü την Λουσý που εßχε Üγνοια της δικÞς της συντριβÞς. Θρßαμβος
εις το διπλοýν. Τους ναοýς της ΕπτÜλοφης üπως ο Αýγουστος δε θα τους εßχα νεκροýς. Δεν Þμουνα πια μüνον ΑυτοκρÜτωρ μα και Θεüς.
Η δßδυμη αυτÞ ιδιüτητα σου εξασφαλßζει την αθανασßα. Γιατß üχι και μßαν Ýπαρσην αχανÞ üπως οι κüκκοι της ερÞμου;
Το μαρτýριο ολοκληρþθηκε συγχρüνως με το θαýμα. Το τερπνüν μετÜ ωφελßμου.
                           Εκ το επανιδεßν
                                                                                    Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 480

Lucy Sanguin προς Damien Adaleux                         4-11-2002, Παρßσι

ΑγαπητÝ ΝταμιÝν,

Ο Γκιγιþμ μου περιÝγραψε με ακρßβεια τι Ýγινε εκεßνο το απüγευμα του Ιανουαρßου λες κι Þταν αυτüπτης μÜρτυρας.
Μ' εßχε αποκαλÝσει ΜητÝρα ΤερÝζα κι εßχα εξοργισθεß τüσο πολý, þστε θÝλησα τον στÞμονα του να διεγεßρω ο ιπποπüταμος του να βγει.
Μου Ýγραψε üτι θα παραδεχθεß της Ρþμης σου να γßνει πολßτης αν τις δÝκα εντολÝς
τηρÞσεις: 1) σε συνουσßα αποδüμησης να 'ρθεις με την Παναγßα σου και τον Λουß ως
συνεργÜτη 2) σε συνουσßα τεκτüνων με την "Lucretia Borgia"σου. 3) για την θυσßα
του τον 'Αβελ να βιÜσεις 4) να γßνεις υποκεßμενο και αντικεßμενο συγχρüνως σε μßα
ρηματικÞ πρüταση στην οποßα ο φßλος σου ο Ζαν ΠιÝρ θα συμπρÜττει 5) τον ερωτÜ
σου εμπρÜκτως στο Μαυσωλεßο του ΛÝνιν να εκφρÜσεις 6) να γευθεßς üλα τα εßδη
εθισμþν με αλκοüλ εν μια νυκτß 7) στην ΤαúλÜνδη να γßνεις παιδεραστÞς 8) να κÜνεις
μια γυναßκα σφüδρα να σ' ερωτευθεß και να την χωρßσεις για να την ρßψεις σε
κατÜθλιψη 9) ν' αγαπÞσεις Ýνα αγüρι αληθινÜ και να εßναι εμφιαλωμÝνο το αßσθημα
σου 10) αφοý τα κÜνεις üλα αυτÜ να τον προσκαλÝσεις σπßτι για να του επιδεßξεις σε
Τριλογßα (ΓÝννηση, ΑκμÞ και ΠαρακμÞ) τα απαθανατισμÝνα κατορθþματα σου.
Η ¸νατη ΕντολÞ εßναι τüσο ακατüρθωτη üσο τον Δημιουργü σου ΙσαÜκ να κÜνεις.
Μου ανÝφερε üτι μüνον üταν ο Χριστüς βασιλιÜς στην κüλαση θα γßνει, θ' αποκτÞσεις
ανθρþπου αισθÞματα κι αγνÜ και πως εßσαι ανßκανος για πρÜγματα πολλÜ.
ΓεννÞθηκες λÝει με πολλÜ "πρÝπει" και ως βιρτουüζος Ýνα καλü πρüσωπο διατηρεßς
στης κοινωνßας τις προθÞκες. Μου Ýγραψε üτι Þξερε εκ των προτÝρων τι θα κÜνεις.
Συνεπþς η ελευθερßα της βοýλησης εßναι Ýνα ασýστολο παραμýθι, που κÜποιοι στις
ψυχÝς των ανθρþπων εμφυσοýνε, þστε τα θηρßα στα κλουβιÜ να καθησυχÜσουνε για
να μην απελευθερωθοýνε και κατασπαραχθοýνε. Μου τüνισε üτι σε προκÜλεσε για
να συνειδητοποιÞσω, üτι απü τους τρεις ο καλλßτερος στο κουπß δεν Þσουνα εσý!
Το σατυρικü δρÜμα Þμουνα εγþ και εσεßς οι τρεις τραγωδßες. ΛÝει πως το πρþτο
βραβεßο στα ΜεγÜλα ΠνευματικÜ Διονýσια εßχε λÜβει.
Μου υπογρÜμμισε πως εßναι αδýνατον να συνÝβαλλε στο να σαπßσει η δικÞ σου
ψυχÞ. ¹τανε Þδη σαπισμÝνη...
Ο Üνδρας της ζωÞς μου εßναι αυτüς; Δε ξÝρω... ΓρÜμματα του Γκιγιþμ σου αποστÝλλω, þστε στην Αφροδßτη ν' αποκτÞσεις Ποσειδþνα, ως Σινικü Τεßχος που εßσαι μουχλιασμÝνο. Μαρτυρþ üτι ο Γκιγιþμ Ýχει μεγαλýτερο αντßκτυπο στην σκÝψη μου απü την σφαßρα επιρροÞς σου.
                                     Εκ το επανιδεßν
                                                                                  Lucy Sanguin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 520

Damien Adaleux προς Louis Martineux                     4-2-2003, Παρßσι

ΑγαπητÝ Λουß,

Το üγδοο θαýμα του κüσμου! Εγþ! Ο Γκιγιþμ υπÝκυψε στα χρÞματÜ μου και τον
Ýπεισα να χωρßσει την ΑσÜμ μου!
Της Βαβυλþνας η φανταστικÞ κομμουνßστρια βασßλισσα μου, στην παγßδα Ýπεσε που
της εßχα κατασκηνþσει.
Στην ΓωνιÜ του Αιþνιου ΓεωμÝτρη του τρανüτερου αντιπÜλου μου Ýπεσαν τα
ΣατουρνÜλιÜ του. Εκμεταλλεýθηκα την κατÜσταση της Τýχης και της ΑνÜγκης.
Η δýστηνη! Νομßζει üτι ο πατÝρας της δεν ξÝρει τι απü τον εξÜδελφο της συνÝβη
στην παιδικüτητα της... Ζει στις αυταπÜτες... Μια μοιχαλßδα με κüκκινη πατρικÞ
υπογραφÞ... Τον φανü να κρατÜει Ýνα ροζιασμÝνο χÝρι. Η Üγνοια εßναι της Þττας ο
καλλßτερος μαθητÞς.
¹τανε θεßο δþρον ο Γκιγιþμ. Εχρησßμευσε για να την κÜνω ταπεινÞ-πιστÞ. Τον
απÝλυσα üταν Üρχισε να τρÝφει αισθÞματα γι' αυτÞ. Κατüρθωσα η σχÝση τους να
δηλητηριασθεß.
Αυτüς üμως ο τυχοδιþκτης πρÝπει να εκτοπισθεß. Υπαßτιος εßμαι εγþ...Θα φροντßσω
να μην το μÜθει ποτÝ της...
'Αστη να ζει στις χßμαιρες της! Η κÜστα των αχειραφÝτητων ας εßναι μακριÜ μου.
Ινδüς πρßγκηψ Ýπρεπε να Þμουνα στην προηγοýμενη ενσÜρκωση μου.
Πιστεýω στον Θεü και στην εýνοια του. ¼λοι οι εμετικοß Üνθρωποι πρÝπει να τον
ευγνωμονοýνε üπως η Λουσý και εγþ στο στÜδιο το Ολυμπιακü.
Πþς μπορεßς δßχως τη νüσο να εκτιμÞσεις την υγεßα; Πþς να θαυμÜσεις το περιστÝρι αν δεν το διαχωρßσεις απü τη νυκτερßδα; Πþς την καταβüθρα απü την παραλßα;
Σε κανÝναν δεν επιτρÝπω στην ιδιωτικÞ μου ζωÞ να παρεμβαßνει λες και γνωριζüμασταν απü χθες να τη στηλιτεýει.
Εßμαι κÜποιο σημαßνον πρüσωπο στην κοινωνßα. ¼χι üποιος-üποιος...
Εßναι ανεπßτρεπτες για το Üτομο μου κρßσεις Þ προφητεßες.
Εßμαι στης παρακμÞς μου την ακμÞ. ΖÞτησε κανεßς απ' αυτüν να διασωθεß;
Δεν επιζητþ την απολýτρωση. Η φýση της κομητεßας και της ομορφιÜς μου η γοητεßα, αετþματα στον Αποσπερßτη μου.
Κανεßς üμως δεν μπορεß να υπολογßσει με δεκαδικοýς αριθμοýς ακüμη το μÝγεθος των ελμινθþν που Ýχω εντüς μου.
Μπορþ στην λαßλαπα της θαλÜσσης να περπατþ και στην Γη της Επαγγελßας μÝσω αυτÞς να σας οδηγþ.
ΤÝτοιους ανθρþπους üπως εγþ ευεργετεß ο Χριστüς! Αμαρτωλοß üλοι του κüσμου απü τον Χριστü ευλογητοß!
Ο πατÝρας μου και εγþ το Üστρο του Δαυßδ (το Ýνα και το αυτü).
Αν δεν μου παρεßχε προνüμια αφειδþς δεν θα Þμουνα χριστιανüς. Θα Ýψαχνα για Üλλο αφεντικü.
¼ποιος μου κÜνει την προσφορÜ την πιο ευεργετικÞ εγþ αρνß μÝσα στο μαντρß.
Μην ξεχνÜτε! Ο Χριστüς κÜποτε Ýναν προδüτη Ýκανε για μαθητÞ! Αγαποýσε φαßνεται τους καταδüτες και τα σÜπια σýκα πÜρα πολý!
Η Λουσý το μαντßλι της μου δßνει γνωρßζοντας üτι την φθεßρω για να με ευεργετεß. Ο
Üλλος της πρüσφερε και üσα δεν εßχε και τον καθοδÞγησε στο χεßλος της καταστροφÞς.
Σε λεπτομÝρειες δεν θα υπεισÝλθω. Εßμαι Üνθρωπος διακριτικüς.
Η Λουσý δυστυχþς γι' αυτüν, να κατανοÞσει μπορεß μüνον üτι εντüς της να διαισθανθεß. Αφοý κατανοεßς μπορεßς τα πÜντα να εγχωρεßς και να συμφιλιþνεις.
                              Εις το επανιδεßν
                                                                                  Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 550

Damien Adaleux προς George Labrousse                      15-4-2003, Παρßσι

ΑγαπητÝ Ζþρζ,

Φωτοτυπßα σου αποστÝλλω του γρÜμματος της Λουσý.
Η οικογÝνεια του Γκιγιþμ στα πρüθυρα της χρεωκοπßας. ΑποφÜσισα απü τη παρουσßα του με τον ευφυÝστερο τρüπο να απαλλαγþ.
Ο πατερας της εßναι πουριτανüς. Του Ýστειλα γρÜμματα του απευθυνüμενα στη Λουσý με ακραßο σεξουαλικü περιεχüμενο, που εßχα στην κατοχÞ μου, αφενüς μεν
κατηχητικüς και καθωσπρÝπει να φανþ, αφετÝρου δε να τον απειλÞσει με κÜθε μÝσο
þστε αυτÞ η επαφÞ να διακοπεß.
Οι μηνýσεις κι οι αγωγÝς ρßχτηκαν εις τη νεροποντÞ. Με δυο σμπÜρους Ýνα τρυγüνι! Του Χριστοý τα θαýματα μπροστÜ στα δικÜ μου ωχριοýνε...
Γιατß üλοι να θαυμÜζουνε Ýναν αüρατο θεü; Γιατß üχι εμÝνα που ανÜμεσα τους ζω;
Γιατß σαν πεθÜνω ν'αποθεωθþ;
¸χω ιδÝες grape fruit. ¼πως ο Χριστüς ξεπÝρασε την ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη, εγþ προσπερνþ την ΚαινÞ. Ο τρßτος πρÝπει να 'μαι στην ιεραρχßα.
Ο πτωχοýλης του θεοý νüμιζε üτι μποροýσε να τα βÜλει με εμÜς τους ισχυροýς,
χωρßς τις αναμενüμενες συνÝπειες να υποστεß. Ποý χρÞματα σ' Ýνα χρεωκοπημÝνο για δικαστικÝς διαμÜχες; Υπεχþρησε üπως Ýνας πληγωμÝνος στην φτεροýγα γýπας...
Ο καθεßς στην θÝση του και üλοι στην φωλιÜ μας...
Ο χειρουργüς εßμαι της ανθρþπινης ψυχÞς.
Το νυστÝρι μου υπολογßζει με ακρßβεια τομÝς και θεραπεýει Þ κατακρεουργεß. Αυτü
απü τα συμφÝροντα και τις εκÜστοτε διαθÝσεις μου θα εξαρτηθεß.
Τα μÝλη της υψηλÞς κοινωνßας χρησιμοποιοýμε πρüσωπα και καταστÜσεις για τα
δικÜ μας παιχνßδια, þστε να αποχωρÞσει η ανßα. Η φυσικÞ θÝση αυτþν εßναι στης
ανακýκλωσης τους κÜδους.
Το κρÜτος εßμαι εγþ κι üποιος εις βÜρος μου αυθαιρετεß, θα Ýχει το τÝλος του ΦουκιÝ-Τενβßλ.
¼λα τ' αντικεßμενα θÝλω να 'ναι στην θÝση τους τακτοποιημÝνα και περιποιημÝνα.
ΘÝλω οι Üλλοι να εßναι τα πιüνια και üχι να υποδÝχομαι αιφνßδια γεγονüτα.
¸πρεπε απü την Λουσý Ýνα Üτομο διχοτομημÝνης ηθικÞς ν' απωθηθεß.
Απλþς Ýδωσα στον πατÝρα της Ýνα χÝρι βοηθεßας, για να λÜμψει η αλÞθεια. Η μοναδικÞ μου αλÞθεια...
Εßμαι ο Þλιος ο μαýρος με το φωτοστÝφανο του. ΘαυμÜστε με! Με επιβρÜβευσε η 11 Αυγοýστου του 1999. Ακüμη οι ακτßνες υπÜρχουν στο σκοτÜδι. ¸να θαýμα της φýσης...
Γνωρßζω τις αδυναμßες üλων και κατ' αναλογßαν μετακινοýμαι.
Ακüμη κι αν σε φÝτες τη κομμÜτιαζα την þρα της κοπÞς τ' üνομα μου θα δοξολογοýσε, γιατß üλα μου τα συγχωρεß.
Μου αρÝσει το πüδι της να πατÜω για να τη βλÝπω να με κλωτσÜ. Μια φορÜ την
Ýβρισε ο Γκιγιþμ κι οýτε που Þθελε ποτÝ ξανÜ να τον δει.
Δεν Þτανε προικισμÝνος με τις αρετÝς μου! Εßμαι θαυμαστüς εραστÞς, ζωγρÜφος,
γλýπτης, ποιητÞς, μυθιστοριογρÜφος, αθλητÞς...
Ο κατÜλογος νεþν ατελÞς. Το χÜρισμα της πειθοýς διαθÝτω.
Να εßσαι βÝβαιος üτι λüγω ευχÜριστου παρουσιαστικοý αν αφÜνιζα τον μισü πληθυσμü της γης, οι δικαστÝς ελαφρυντικÜ θα μου 'διναν και θα με αθωþνανε παμψηφεß.
¸χω του Αμερικανοý προÝδρου το παρουσιαστικü. Εκτελþ θεοý θÝλοντος εγκλÞματα
δßχως ενοχÞ και αμφιβολßα.
¼σοι πÝθαναν απü το χÝρι των ΠροÝδρων της ΑμερικÞς εßναι ακατονüμαστοι. ¼σους
εσý ξÝρεις üτι κατÝλυσα, εßχανε επßθετο και üνομα.
ΜακÜρι να εßχα την δýναμη να εξολοθρεýσω üλο το πλÞθος της γης! Για τους
αγÞινους πολιτισμοýς του διαστÞματος! ¼χι αυτοß αλλÜ εμεßς εßμεθα η απειλÞ...
Φαεινüτερη απüδειξη πως το χειρüτερο εßδος ανθρþπου εßναι ο Üνθρωπος, εßμαι εγþ και τα απομνημονεýματα μου.
ΑπολαμβÜνω προς το παρüν τη νßκη μου επß του ΙρÜκ και της Σερβßας.
Εßμαι ο ΚαπιταλιστÞς του Στρογγυλοý Κακοý.
Μου αρÝσει με την μπüτα μου üσους δεν ανÞκουνε στα γοýστα μου, να τους λυþνω
σαν κανθαρßδα.
Εßμαι βÝβαιος üτι θα λÜβω üσα αξßζω και üτι για πολý καιρü ακüμη θ' απολαμβÜνω üσα αξßζω.
¼λες οι κορασßδες πρÝπει το υπüδειγμα ν' ακολουθοýνε της Λουσý.
Να φÝρεσαι σαν να εßναι σκουπιδιþν κÜδος üτι Ýχει αξßα και να στÞνεις αδριÜντα üτι εßναι για τα σκουπßδια.
Μüνον τÝτοιες γυναßκες πρÝπει να υπÜρχουνε για να θριαμβεýει üτι εκπροσωπþ.
Γιατß λοιπüν Ýναν σταυρü να κουβαλÜς στον þμο, üταν με την φθÞνια στην ψυχÞ εγþ
και οι φßλοι μου επιτυγχÜνουμε τα πÜντα δßχως κüπο;
Με την φαυλüτητα και την ανηθικüτητα προχωρÜς μπροστÜ. Την Capella Sistina Üμα
δεις με το χÝρι ο Θεüς σ' αυτü το πλÜσμα Ýδωσε πνοÞ.
¼,τι εßναι ο πßνακας αυτü κι ο δημιουργüς του. Εßσαι κÜτι διÜφορο απü αυτü που αφοδεýεις;
Οι πρÜξεις κι οι σκÝψεις μας εßμαστε. ¼χι οι ιδÝες... ΑυτÝς ανÞκουνε στον Ουρανü και στους μακαρßτες της ζωÞς, þστε να τους αναστÞσουμε εμεßς οι θεοß για να μας χρωστÜνε δεßπνα. Τους σκοτþνουμε και τους ανασταßνουμε. Τß πιο απλü;
Φαινüμαστε με αυτüν τον τρüπο και σημαντικοß αστερισμοß.
                  Εις το επανιδεßν
                                                                          Damien Adaleux

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 720

Lucy Sanguin προς Sophie Caron                        10-8-2008, Παρßσι

ΑγαπητÞ Σοφß,

Τß θα Þτανε η επανÜσταση η γαλλικÞ δßχως του Σφαιριστηρßου τους πεφωτισμÝνους
ευγενεßς; Ο ΜισσισιπÞς δεν γυρßζει προς τα πßσω πια. Εßναι γεγονüς η ΝÝα ΕπανÜσταση η ΓαλλικÞ.
Ο ΠιÝρ μου τα αποκÜλυψε üλα. Ο βασιλιÜς πρÝπει απü τις Βερσαλλßες στον Κεραμεικü να μεταφερθεß. Απü το Τριανüν κουρÜσθηκα να τον περιμÝνω στον εξþστη να υπüσχεται πως θα πολλαπλασιÜσει τους λιγοστοýς Üρτους στους αδαεßς.
¸χω στην κατοχÞ μου üλα τα γρÜμματα που Ýστελνε στον Ζερεμß. Οι κλþνοι των
γραμμÜτων του εßναι στα χÝρια ακüμη και των ßδιων των υπουργþν του. Πολλþ δε
μÜλλον των επαναστατþν του.
Στον κýκλο των σαλονιþν κυκλοφορεß παντοý της πτþσης του φαλλοý η σκηνÞ που σε μια απü τις επιστολÝς του προς τον ΣεζÜρ Ýχει περιγραφεß; Σßγουρα σκηνÞ ΜενÜνδρου κωμικÞ.
Ο Λουδοβßκος μας Ýγινε ο ΑδÜμ του Παραδεßσου!
Τα λιβελλογραφÞματα που εις βÜρος του κυκλοφοροýνε δεν Ýχουνε προηγοýμενο.
Πριν üμως σ' αυτÝς τις ενÝργειες προβþ, τον εκδικÞθηκα σε τüνο διαφορετικü.
Τον κÜλεσα σ' Ýνα δεßπνο εξωτικü. Εκεßνος, εγþ κι ο Λουß που εßχε απαιτÞσει να
χωρßσουμε. Τüπος συνÜντησης Ýνα Üγνωστο σε αυτοýς πρωτευουσιÜνικο διαμÝρισμα
μεταναστþν.
Το σπßτι ανÞκε σ' Ýναν φßλο μου αναρχιστÞ που εßχα γνωρßσει στην Σορβüννη. Τα
κλειδιÜ του μου εßχανε παραδοθεß, þστε ο βασιλιÜς μας κι ο Καλüν του να προφυλακισθοýνε στο Αμποý ΓκρÜú.
¹μουνα του Λευκßππου η παρθÝνα ανÜμεσα στον ΚÜστορα και τον Πολυδεýκη.
Γιατß τον ΠαρÜδεισο μüνη σου να βιþνεις, üταν την Κüλαση μπορεßς με Üλλον να
εγκολπþνεις;
Αν δεν ρßξεις τον σπüρο η αμυγδαλιÜ να φυτρþσει, με την βροχÞ του στüματος σου
πρüωρα να μεγαλþσει, πως Üνθη και φýλλα στα κλαδιÜ θα περατþσει;
Εγþ πως θα μιμηθþ την Δρυüπη; Μßα χοÞ πρÜσινου αßματος Ýπρεπε να γßνει.
Απü την τσÜντα μου Ýβγαλα Ýνα λευκü μαχαßρι. Τα υποκÜμισα τους, Üγγελοι επαναστατικοß στα σκονισμÝνα μαρμαροθετÞματα τους Ýπεσαν καταγÞς,
αναδεικνýοντας τις λασπωμÝνες αναμνÞσεις που μπορεß να Ýχει κανεßς απü μßα χωρßς
χρυσÜ νομßσματα ζωÞ.
Μßα ζωÞ διÜστικτη απü κεντρß. Μια καρδιÜ ζωγρÜφισα στα στÞθη τους τα ξυρισμÝνα
απü εμπρησμü.
ºσως γιατß Þθελα üχι ν' αναδασþσω, αλλÜ το ΝÝο Πολιτισμü να εγκαθιδρýσω.
¸ναν πολιτισμü Γüτθων... ¹ ßσως γιατß οι τρßχες τους δεν Þτανε απü χλωροφýλλη.
¹θελα κüκκινα δÝνδρα και ποτÜμια üπως οι φλüγες της ψυχÞς. Με την γλþσσα μου
στα επßμαχα τους στÞθη Ýδωσα Ýναν πιο ελαφρý τüνο. Για την ακρßβεια ρüδινο, üπως
δεν εßναι η ζωÞ.
Το ηλιοβασßλεμα της σχÝσης μας ζωγρÜφισα στον ΝταμιÝν, δßχως να το προαισθανθεß.
Τα ενδυματÝνια ψαλßδια τους και τα διακοπτüμενα χαρτüνια τους αφαιρÝθηκαν
ανενδοιÜστως.
ΠÜνω στο μισοδιαβρωμÝνο και σκουριασμÝνο κρεβÜτι, την στÜση Ýλαβα της γÜτας.
Η ευλυγισßα μου αναλüγως της διÝγερσης που απü τις μετατοπßσεις της προτομÞς του
ΝταμιÝν, ποικßλες εκφÜνσεις στον Λουß παρεßχε: πüτε στο τÝμενος που Ýδραζε στους
δυο αμμüλοφους μου και Üλλοτε στην αναποδογυρισμÝνη üψη της γης.
Ο ΝταμιÝν καθÜριζε το μονοπÜτι που οδηγοýσε απü το τÝμενος του ΟμÜρ στο
Βατικανü μου.
Το στüμα του μια θÜλαττα ισπανικÞ. Απü την θρησκεßα της γλþσσας του στην αßρεση Þ στην προαßρεση της, þστε να διχασθþ ποιüν δρüμο ν'ακολουθÞσω και τον κÞπο της αρετÞς να προγευθþ.
Τα κýματα του κüντευαν να καταπιοýνε τις δυο πιο ιερÝς πüλεις των χριστιανþν. Στο
Κρητικü πÝλαγος Ýνας υποθαλÜσσιος σεισμüς του μεγÝθους των δÝκα πληγþν του
Φαραþ, üλους τους χριστιανοýς ερχüτανε μÝσα στην δßνη τους να τους καταπνßξει.
Εβραßους και ΜουσουλμÜνους εκεßνων των περιοχþν.
¸νιωθα την Ýλλειψη ξηρÜς üπως ο παλεýων στα κýματα ναυαγüς.
¸λυωνα και εγþ... Κüντευα στη ρευστÞ μαγικÞ του ρÜβδο ν' αφομοιωθþ και με την
σωματοφυλακÞ των αρχαßων πüλεων μου üπως η Ατλαντßδα να καταβυθισθþ.
Η σýγκρουση της αφρικανικÞς πλÜκας με τον ελλαδικü χþρο υπüλογη σε üλα. ¹
καλλßτερα των συμφερüντων της ΑσθÝνειας και της Ισχýος.
Απü τον κομÞτη του Λουß που θα Ýπεφτε στη γη θα πνßγονταν üλοι οι πιστοß. Η Ρþμη κι η ΙερουσαλÞμ πια θαλÜσσης.
Το γρÜμμα του ΝταμιÝν οι ΕπτÜ σφραγßδες, του Λουß οι ΕπτÜ σÜλπιγγες και στο κορμß μου... ΕπτÜ πληγÝς μÝχρι ο Χριστüς να κατÝλθει απü τον Αντßχριστο να με διασþσει.
Αντ' αυτοý οι ανομßες των δυο τους σε χρüνο εξακολουθητικü.
ΚÜποια στιγμÞ το στüμα μου Ýγινε σαν την ΒαγδÜτη, τους πυραýλους δεχüμενη
συνεχþς και τις βüμβες του Λουß.
Τα δüντια μου παρÜπλευρες απþλειες για ν' απολυτρωθοýνε, ζητοýσανε την
οδοντüκρεμα τους.
ºσως ο ΝταμιÝν νüμιζε üτι Ýχοντας πατÝρα απü την ΑμερικÞ μπορεß τα προβλÞματα
που σε Üλλους δημιουργεß, αναθÝτοντας σε Üλλους την ευθýνη αναδιπλασιαστικÞ.
ΑυτÞ την φορÜ φοβοýμαι πως üχι... Το αμερικανüπουλο κι ο φιλαρÜκος του μπορεß
πüλεις να ισοπÝδωσαν και με βιολογικÜ üπλα να σκοτþσουνε αμÜχους, εßχε üμως
επÝλθει η þρα "Του Φüρου της ΠληρωμÞς".
Ο Χριστüς στο κÝντρο της σýνθεσης απþν. Η διÜταξη των φαντασιþσεων κυκλικÞ.
ΜÜχαιραν Ýδωσε και πολλαπλÜσια μαχαßρια ο ΝταμιÝν θα λÜβει.
ΜετονομÜσθηκα στο θρÞσκευμα σε Ιουδαßα. ΞαφνικÜ Üνοιξε η Πüρτα. Δεν Þτανε ο
Χριστüς... ¹τανε τα δÝκα αγγελικÜ μου Λαμπραντüρ.
Ο "ΠÝτρος" και ο "ΙωÜννης" ταραγμÝνοι για τον φüρο που Ýπρεπε ο θεüς τους να
πληρþσει στου Τελþνη το ναü.
ΑκινητοποιÞθηκαν σε μηχανικÝς διαδικασßες. ΔεμÝνα τα χÝρια τους üπως εßθισται πριν Ýλθει η þρα της λαιμητüμου.
Αυτοß οι δυο ληστÝς με τους μεγÜλους κυνüδοντες και τα μακριÜ αφτιÜ...¸σκουζαν...
ΓκÜριζαν...Και εγþ στην μÝση αναμÝνοντας το τÝλος.
¹μουνα ο ΥπερυψωμÝνος Χριστüς του ΑντονÝλλο Ντα Μεσßνα για να μυσταγωγþ τον ουρανü.
Αρχαßοι ΜινωÀτες Ýγιναν απü ξυριστικÞ μηχανÞ με δÜσους λωρßδα για να θυμßζει σε
üλους, üτι στην ΣαχÜρα υπÜρχει πÜντα η ελπßδα και το πανß στα αντßποινα να ισιωθεß. Για σαρÜντα λεπτÜ με βοýρδουλες τους μαστßγωναν αλýπητα.
Η καταδßκη τους Þτανε ενοχÞ. Οι δÝκα Ýνορκοι το δÞλωναν με δικαστικοýς και θρησκευτικοýς üρους, χωρßς δυνατüτητα Ýφεσης Þ Üφεσης αμαρτιþν.
Η Ακρüπολη για τους Αλκμεωνßδες. απÜτητο ιερü.
Για να μην ξαναηχÞσουνε ποτÝ αποφÜσισα μ' Ýνα νυστÝρι, στη γκιλοτßνα να στεßλω
τα μικρüφωνα τους. Σε δυο πιÜτα μια μικρÞ κτηνωδßα, οι τιμÝς με τομÜτα και
βελανßδια. Καταβρüχθισα τα ψÜρια, þστε πουθενÜ να μη ξαναβλαστÞσουνε. Στη λßμνη του Βαρθολομαßου τους αφÞσαμε ημιλιπüθυμους.
Αργüτερα επληροφορÞθην üτι εξαπλþθη η αναπηρßα τους ως καρκßνος στα χÝρια και
στα πüδια. Λειψοß Ýμειναν. Δυστυχþς üχι στο κεφÜλι. Μα δεν μου Þταν αρκετü αυτü. ¼λους τους φßλους του εßχα πιÜσει στο λιμÜνι.
Στις εφημερßδες που λεμüνιζαν Ýστειλα üλα του τα γρÜμματα, με τα περιγραφüμενα
φρικþδη εγκλÞματα του.
Η κυβÝρνηση κατÜρρευσε. Ο πατÝρας του κι ο ΝταμιÝν Üσυλο ζÞτησαν στην Ρωσßα,
þστε να μην καταδικασθεß σε φυλÜκιση.
Για τον Γκιγιþμ εßναι πια αργÜ. ¸μαθα üτι σε αυτüχειρα μετατρÜπηκε.
Θα πÜω αýριο στον τÜφο του να αποθÝσω μια ορχιδÝα γνωρßζοντας üτι αργÜ Þ γρÞγορα στα τÝσσερα σημεßα του ορßζοντα, τα φýλλα της ο Σιρüκος θα τα διασκορπßσει αφυδατωμÝνα.
                                 Εις το επανιδεßν
                                                                          Lucy Sanguin

                                                  Τ Ε Λ Ο Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers