ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Howard Robert Erwin: O Ôåëåõôáßïò Ëåõêüò 'Áíèñùðïò

Βιογραφικü 

     Ο Ρüμπερτ ºργουιν ΧÜουαρντ γεννÞθηκε στο Peaster του ΤÝξας στις 22 ΓενÜρη 1906, απü τον γιατρü ΙσαÜκ ΜορντεκÜι ΧÜουαρντ και την ¸στερ ΤζÝιν ¸ρβιν ΧÜουαρντ στο Πßστερ του ΤÝξας. Λüγω της δουλειÜς του πατÝρα του, ταξßδευε συχνÜ σε διÜφορα μÝρη της πολιτεßας. Η μητÝρα του Ýπαιξε σημαντικü ρüλο στο να αγαπÞσει τη λογοτεχνßα και τη ποßηση, αν κι ο ßδιος απÝφευγε τη παρακολοýθηση των σχολικþν μαθημÜτων. Απü τα 9 του χρüνια ξεκßνησε να γρÜφει σýντομα ιστορικÜ μυθιστορημÜτα, ενþ παρÜλληλα Þταν οπαδüς της πυγμαχßας, κι ασχολÞθηκε ερασιτεχνικÜ. Η μητÝρα θα 'ναι αυτÞ που θα τον μυÞσει στην επικÞ ποßηση και στους θρýλους της γης των προγüνων της (το 2ο üνομÜ του, Erwin εßναι το επßθετο της μητÝρας του). ¸ζησε στη μικρÞ πüλη Cross Plains. Στα 18 του πρωτοεμφανßζεται σαν επαγγελματßας συγγραφÝας γρÜφοντας σε λαúκÜ περιοδικÜ, περιπετειþδη διηγÞματα, τα λεγüμενα pulps. ¸γινε üμως πασßγνωστος κυρßως ως ο δημιουργüς του Κüναν Του ΒÜρβαρου.
     Η 1η του επαγγελματικÞ προσπÜθεια Þταν για το περιοδικü Weird Tales, με την ιστορßα Spear and Fang να του αποδßδει το ποσü των 16 δολαρßων. Το 1926, ξεκßνησε τη συγγραφÞ ενüς απü τα καλλßτερα Ýργα του, του The Shadow Kingdom, ενþ τον Αýγουστο του 1928 δημοσιεýθηκε στο προαναφερθÝν περιοδικü το διÞγημα Red Shadows, που αργüτερα μετονομÜστηκε σε Σüλομον ΚÝιν. Το The Shadow Kingdom δημοσιεýθηκε Ýνα χρüνο αργüτερα. Μες στο 1929, το περιοδικü Ghost Series δημοσßευσε το The Apparition in the Prize Ring, ενþ το περιοδικü Argosy εξÝδωσε το Crowd-Horror.
     Γνþρισε μεγÜλη επιτυχßα üταν το περιοδικü Fight Stories ξεκßνησε να δημοσιεýει τις Ιστορßες Του Ναýτη Στιβ Κüστιγκαν, üπου παρουσßαζε τον πρωταγωνιστÞ σε 1ο πρüσωπο και συμπεριÝλαβε πολλÜ κωμικÜ στοιχεßα. ΜετÜ το 1930, οι ιστορßες του επηρεÜστηκαν απü στοιχεßα ανατολßτικου πολιτισμοý κι ιστορικÜ γεγονüτα. Το ΦλεβÜρη του 1932, δημοσßευσε το ποßημα με τßτλο Κιμμερßα, που ονομÜστηκε απü τη φανταστικÞ χþρα απü την οποßα προερχüταν ο Κüναν ο βÜρβαρος. Στα τÝλη της ßδιας χρονιÜς, Ýγινε γνωστüς για 1η φορÜ ο Κüναν μÝσω του Weird Tales κι απü το 1933 ως το 1936 Ýγραψε 17 διηγÞματα με το βÜρβαρο πρωταγωνιστÞ.
      Ευγενικüς, φιλüζωος, αυτüς ο ξανθüς γßγαντας με τα γαλÜζια μÜτια, μελετÜ και γρÜφει πολý. ¸φτασε να γρÜψει σε περßπου 12 χρüνια πÜνω απü 500 Ýργα μαζß με κεßνα που μεßναν ατελεßωτα. Ασχολεßται üμως και με τη πυγμαχßα και την ιππασßα, ταξιδεýει στις περιοχÝς των ινδιÜνων, Ýχει συχνÞ αλληλογραφßα με το Loνecraft  κι επηρεÜζεται απü τα θÝματα των διηγημÜτων του.
     Ο ΧÜουαρντ εßχε σχÝση με τη Νüβαλαúν ΠρÜις, που αργüτερα Ýκανε σχÝση και με τον καλλßτερο του φßλο, Τροýετ Βßνσον. Ο ßδιος, υπÝφερε απü κατÜθλιψη κι απü οιδιπüδειο σýμπλεγμα, ενþ φοβüταν το γÞρας, κÜτι που εßναι φανερü απü την "αιþνια νεüτητα" πολλþν απü τους πρωταγωνιστÝς του. ¼ταν Ýμαθε üτι η μητÝρα του βρßσκεται σε κþμα και δεν θα επανÝλθει, αυτοπυροβολÞθηκε στις 11 Ιουνßου 1936, σε ηλικßα μüλις 30 ετþν. ΠλÝον, το σπßτι του στο Κρος ΠλÝινς του ΤÝξας Ýχει μετατραπεß σε μουσεßο.

              

     Τα "¢λμουρικ, Ο ¢γριος ΠλανÞτης", κι "Ο Τελευταßος Λευκüς ¢νθρωπος" εßναι τα μοναδικÜ Ýργα φανταστικÞς λογοτεχνßας που 'γραψε. 0 τελευταßος βÜρδος -üπως τονε χαρακτηρßσανε- βασικÜ θεωρεßται συγγραφÝας αρχÝγονων αβυσσαλεοτÞτων, μαχþν και κυκλικþν χρονικÜ καταστροφþν, προγενÝστερων της εμφÜνισης των Αρεßων Υιþν, των λευκþν σπορÝων του πολιτισμοý μας. ΚατÜ τον Howard, υπÞρξε Ýνα μεσοδιÜστημα συγκροýσεων ανÜμεσα στις σκοτεινÝς δυνÜμεις του κακοý και της μαγεßας και μια σειρÜ απü βÜρβαρους Þρωες που μÜχονταν ενÜντια στους δαßμονες του χÜους.
     Ο συγγραφÝας διακρßνει εmβιþσαντα στοιχεßα του πανθÝου του κακοý, των μεγÜλων παλαιþν του Σεθ και του αρχαßου ¼φεως να προεκτεßνονται ιστορικÜ και να συγκροýονται εδþ με τα mστεýω του Þρωα. Ο οποßος εßναι πÜντα λευκüς, κÝλτικης καταγωγÞς κι ¢ρειος στο πνεýμα. ¢ρειος στο πνεýμα, ο Howard εννοεß τον αιþνιο πολεμιστÞ, την ¢ρεια αντιιστορικÞ και μυθικÞ θεþρηση του κüσμου και του σýμπαντος και την ιδÝα -Ýννοια του αγþνα και της νßκης.
     Η σýντομη ζωÞ του φαßνεται πυρετþδης, καταδιωκüμενη απü το πÜθος της μνÞμης του αßματος του κÝλτη πολεμιστÞ, που απλþνεται στη λογοτεχνικÞ του δημιουργßα. Η καταγραφÞ της φυλετικÞς μνÞμης του αναπτýσσεται διαμÝσου μιας διαδοχÞς απü εmστροφÝς ενüς αρχαúκοý τýπου ηθικÜ και σωματικÜ Αρεßου, που μÜχεται στην αυγÞ των κüσμων εναντßον προανθρωπßνων κι υπανθρωπßνων μορφþν ζωÞς, πρωτüγονων φυλþν, συμβüλων υλικÞς και ζωþδους αγριüτητας üπως mθηκοειδÞ üντα Þ ενσαρκþσεις του Σεθ του Θεοý-¼φεως, εχθροý του ανθρþπου.


                Εδþ ο ßδιος με τους γονεßς του!

     Στην ιεραρχßα των σχÝσεων ανÜμεσα σε φυλετικÝς μορφÝς και πνευματικüτητα, θÝτει στη κορυφÞ τον ¢ρειο Þρωα χαρακτηριζüμενο απü υψηλÞ ηθικÞ καθαρüτητα κι απü αδÜμαστη ανδρεßα. Στους μελαμψοýς σημßτες ο συγγραφÝας διακρßνει τον τýπο του ανατολßτη, το ραδιοýργο και προδüτη, τον αφιερωμÝνο σε απαγορευμÝνες λατρεßες. Αντßθετα οι νÝγροι εßναι υπηρÝτες του Σεθ και των μεγÜλων παλαιþν (βλ. Lovecraft). Αυτοß συνεχßζουν την απü μÝρους τους λατρεßα του ¼φεως και της μαýρης μαγεßας, ενþ ο αγþνας τους εναντßον των λευκþν τεßνει στη μεταφυσικÞ παλινüρθωση του κακοý.
     Επßσης στο "Skull Face" διηγεßται τη προσπÜθεια κßτρινων και μαýρων υπü την ηγεσßα ενüς ιερÝα μαýρης μαγεßας της Ατλαντßδος, να διαφθεßρουνε τους λευκοýς με τη διÜδοση των ναρκωτικþν (προφητικüς), νικþντας τους μετÜ διαμÝσου μιας βßαιης εξεγÝρσεως των μαýρων. Η προσπÜθεια üμως αυτÞ θα αποτýχει χÜρη στον Stephen Costigan αποτοξινωμÝνο πρþην ναρκομανÞ, σ' Ýνα Λονδßνο που σημαδεýεται απü την αλαζονεßα των βιομηχανιþν και απ' τους εργατικοýς αγþνες.
     Το πνεýμα ενÜντια στον σýγχρονο κüσμο εßναι αυτü που διαπνÝει τους Üνδρες της φυλÞς που περιγρÜφει. Αρνεßται την Ýννοια της προüδου και δÝχεται την ιδÝα της ιστορßας σα κυκλικÞς διαγραφÞς του εαυτοý της, σε διαδοχικÜ κýματα τελικþν καταστροφþν κι αρχικþν γεννÞσεων. Η βαρβαρüτητα -τρüπος ýπαρξης, η ηθικÞ του βαρβÜρου- εßναι για τον Howard Ýκφραση της χρυσÞς αρχÝγονης εποχÞς της καθαρüτητας, της αρχÞς του κüσμου.
     Στην αρχÞ κÜθε ιστορικοý κýκλου, εßναι οι βÜρβαροι που δημιουργοýν την ιστορßα. Ο δε ηρωικüς Üνθρωπος διαμορφþνεται απ' τις απλÝς δυνÜμεις που ο βÜρβαρος φυλÜ στη ψυχÞ του. ΑλλÜ και στο τÝλος του κýκλου του χρüνου, πÜλι οι βÜρβαροι εßναι αυτοß που προκαλοýν την αντεξÝλιξη και βοηθοýν με την Þττα της ιστορßας, την επιστροφÞ στη μυθικÞ εποχÞ του επüμενου κýκλου. ¼λες οι εποχÝς διαγρÜφουν κλεßνοντας τον ζωτικü τους κýκλο. ¼πως η εποχÞ του Κüναν, üπως η προηγοýμενη της Ατλαντßδας Þ η αρχαúκÞ της Λεμουρßας. Μüνον η μυθικÞ μορφÞ του πολεμιστÞ δε διαλýεται κι οýτε διασπÜται.
     ΑδιÜκοπα φυλαγμÝνη στη μνÞμη του αßματος.

-----------------------------------------------------

                   Ο Τελευταßος Λευκüς ¢νθρωπος

     Η υγρασßα του πρωινοý διαπÝρασε τον Üντρα σα ρßγος. Για να ξαλαφρþσει τους αγκþνες του απ' το βÜρος, μετακßνησε το σþμα του. ΠροσεκτικÜ, Ýριξε μια ματιÜ προς τα πÜνω πÝρα απ' μεγÜλο βρÜχο που στεκüτανε μπρος του κι ýστερα στη πλαγιÜ του βουνοý. Εκεß φεγγοβολοýσαν μερικÝς φωτιÝς κι ο Üντρας Ýβρισε θυμωμÝνος. Οι κατÜρες του γßνανε πιο βαριÝς, καθþς φτÜνανε στ' αυτιÜ του οι νüτες ενüς ξεδιÜντροπου Üσματος. Το Üσμα αυτü εßχε μιαν απüχρωση χθüνια και λαρυγγικÞ.
     Η σωματικÞ διÜπλασÞ του Þτανε κÜτι το εξαιρετικü. ¹τανε πολý  ψηλüς  κι  εßχε  θþρακα και πλÜτες  γßγαντα. ¼ταν βÜδιζε, το βαρý σþμα του που ζýγιζε πÜνω απü διακüσιες λßμπρες, Ýδινε την εντýπωση üτι χÜιδευε τη γη ελικοειδþς. Η üψη του Ýδειχνε σκληρÞ κι Üγρια, σχεδüν προúστορικÞ, ενþ μικρÜ μαýρα μÜτια ακτινοβολοýσαν ανÜμεσα στα ξανθÜ κυματιστÜ μαλλιÜ του. Στα χÝρια του Ýσφιγγε το üπλο. Στη μÝση του εßχε κρεμασμÝνο Ýνα δρεπανοειδÝς σπαθß μεγÜλων διαστÜσεων.
     Αυτüς ο Üντρας Þτανε το τελευταßο υπÝροχο πρüτυπο μιας υπÝροχης ανþτερης φυλÞς: μιας φυλÞς, που αφοý πρþτα Ýφτασε στη φυσικÞ τελειüτητα, στη συνÝχεια κατρακýλησε στις αβýσσους της παρακμÞς, ξανακερδßζοντας τις κορυφÝς λßγο πριν να εξαφανιστεß.
     Προσπαθοýσε να θυμηθεß το λüγο που τον Ýκανε να βρßσκεται εκεß και να παρακολουθεß το στρατüπεδο του εχθροý. Σε ποιü μεγαλεßο εßχε φτÜσει η φυλÞ του προτοý η φιληδονßα, η νωθρüτητα, οι ηδονÝς καταστρÝψουν αργÜ-αργÜ την ενεργητικüτητÜ της και πριν αυτÞ καταλÞξει να γßνει μια μÜζα απü παρακμασμÝνους; Ο Üντρας βλαστÞμησε ασθμαßνοντας. ΥπÞρξεν εποχÞ που η φυλÞ του κυριαρχοýσε στον κüσμο. Οι πüλεις των λευκþν σημαδεýαν τους εýφορους κÜμπους. Τα πλοßα τους διασχßζαν τις θÜλασσες μεταφÝροντας πλοýτη απü κÜθε μÝρος της γης. Οι στρατοß τους, μια πλημμυρßδα που κατελÜμβανε κι υπÝτασσε. Στους πιο σημαντικοýς αθλητικοýς αγþνες κανεßς δε τολμοýσε να ελπßζει üτι θα τους νικÞσει: οι λευκοß αθλητÝς νικοýσαν εýκολα üλους τους Üλλους. Οι λευκοß Þταν γßγαντες, στο σþμα και στο πνεýμα. ΜετÜ Þρθε η καταστροφÞ. Τα πρþτα σημÜδια φÜνηκανε στον αθλητισμü, ειδικÜ στον κλασσικü. Στους αποφασιστικοýς αγþνες Þταν üλο και πιο σπÜνιοι οι εκπρüσωποι της λευκÞς φυλÞς που φτÜνανε στη νßκη, ενþ οι εκπρüσωποι των Üλλων φυλþν που νικοýσαν Þταν üλο και περισσüτεροι. Η φυλÞ των αρßστων ξÝχασε τη τÝχνη του πολÝμου, ξÝχασε τα πÜντα εκτüς απü την Üκρατη αναζÞτηση ηδονþν üλο και πιο εξαντλητικþν, κατρακυλþντας Ýτσι στον εξευτελισμü της παρακμÞς.
     Σε κεßνο το σημεßο εμφανßστηκε μια νÝα Üφθαρτη φυλÞ. Ο Üντρας συλλογιζüτανε σκεπτüμενος τους θρýλους των αρχαßων, για τις γνωστÝς μεγÜλες αυτοκρατορßες üπως ΕλλÜδα, Ρþμη, Νινευß, Σουμερßα. Εμφανßστηκε λοιπüν ξαφνικÜ μια φυλÞ προικισμÝνη με ζωτικÞ δýναμη: μια φυλÞ που Þτανε σκλÜβα για αιþνες. ΔυνατÞ και παραγωγικÞ σε παιδιÜ, αυτÞ η φυλÞ εν αρχÞ σκÝπασε σα πλημμυρßδα üλη της την Þπειρο. ΕξεγÝρσεις κι επαναστÜσεις σημειþθηκαν σ' üλη την ΑφρικÞ. Οι νÝγροι απþθησαν τα αραβικÜ φýλα προς το βορρÜ. ¸τσι Üραβες κι ευρωπαßοι κατακρεουργηθÞκανε μεταξý τους μÝχρι που απ' τη μιαν Üκρη της ΑφρικÞς ως την Üλλη, οι μüνοι εναπομεßναντες κυρßαρχοι Þταν οι μαýροι. Σýντομα οι λευκοß θα καταλÜβαιναν üτι δε μποροýν να τους αντιμετωπßσουν. Η μαýρη φυλÞ διπλασιÜζεται σε αριθμü σε σαρÜντα χρüνια, η μελαμψÞ σ' εξÞντα, η λευκÞ σε ογδüντα. Οι λευκοß, εξαντλημÝνοι κι εξασθενημÝνοι απ' τη μαλθακüτητα δε παρουσιÜζανε πια καμιÜ δημογραφικÞ αýξηση. Επιπρüσθετα, αποδεκατßζονταν απü Üγριους εμφýλιους πολÝμους, οπου λευκüς πολεμοýσε εναντßον λευκοý.
     Οι λευκοß εßχαν διδÜξει στους νÝγρους την υγιεινÞ κι εßχανε βÜλει τÝλος στις σφαγÝς και στους πολÝμους των μαýρων φυλþν. Η αýξηση των νÝγρων Ýγινε αδιÜκοπη. Αφοý κατατÜχθηκαν στις στρατιÝς των λευκþν εθνþν κατÜ τη διÜρκεια των πολÝμων που κÜναν αυτÝς χωρßς σχεδüν διακοπÞ, οι μαýροι διδÜχτηκαν την τÝχνη του πολÝμου, εξÜγοντÜς τη μετÜ στη γενÝθλιÜ τους γη για να διδÜξουν στους Üλλους μαýρους πως πολεμοýσε ο λευκüς Üνθρωπος.
     Μüλις εßχε αρχßσει η εποχÞ της νεανικÞς και ρωμαλÝας αυτÞς φυλÞς. Της Ýλειπε μüνον ο ηγÝτης. ΜετÜ εμφανßστηκε κι αυτüς: Ýνας Üραβας μιγÜς με απÝραντη φιλοδοξßα. Μια σατανικÞ ιδιοφυßα. Αυτüς Ýνωσε τους μαýρους σε μεγÜλες μÜζες. Τους Ýδωσε üπλα που τους προμÞθευσαν αμερικÜνοι κι ευρωπαßοι, που θα πουλοýσαν ακüμα και τις αδελφÝς τους -ψυχÞ τε και σþματι, üλα μες στη χρηματικÞ τιμÞ- αν η τιμÞ Þταν αρκετÜ ψηλÞ και τους οδÞγησε στη γενοκτονßα των Üλλων φυλþν.
     Στην αρχÞ η λευκÞ φυλÞ διατÞρησε τις στρατηγικÝς της θÝσεις αλλÜ δεν Üντεξε για πολý. ΓιγÜντιοι και προικισμÝνοι με δυνατÜ κορμιÜ για τη μÜχη σþμα με σþμα, οι μαýροι διακατÝχονταν απ' την επιθυμßα για φüνο και λεηλασßα, που αποτελοýσαν γι' αυτοýς και τη πιo υψηλÞ επιδßωξÞ τους. Εκεßνος ο πüλεμος κρÜτησε Ýναν αιþνα. Ο Üντρας ρßγησε απü Üγρια υπερηφÜνεια καθþς θυμÞθηκε το απαρÜμιλλο Ýπος που ζÞσαν οι λευκοß υπολειπüμενοι αριθμητικÜ απ' τους Üλλους. Αναλογßα, Ýνας εναντßον εκατü. Αν τουλÜχιστον παρÝμενε αμÝτοχη η Ασßα, αλλÜ δεν παρÝμεινε Þσυχη. Απ' τη ΚαμτσιÜτκα ως τη Κωνσταντινοýπολη τη συγκλüνισαν σφοδρÝς εξεγÝρσεις. Η Ιαπωνßα επÝκτεινε την κυριαρχßα της προς ανατολÜς μαχüμενη για την ελευθερßα, τη λεßα και τα πρωτεßα. Οι ανατολικοß ξεσηκωθÞκανε σα μια αγÝλη τßγρεων κι η Ιαπωνßα ανßκανη να σταματÞσει τη παλßρροια που η ßδια εßχε ξεσηκþσει, Þταν η πρþτη στην οποßα Ýλαχε ο κλÞρος να βουλιÜξει. Οι ανατολικοß συμμÜχησαν με τους νÝγρους για να κατασφÜξουν τους μισητοýς λευκοýς.
     Δεν επαναστÜτησαν μüνον οι Σιχ κι οι Γκχοýρκα της Ινδßας αλλÜ κι οι Σαν της Βιρμανßας. Στη πρþτη επßθεση, Ισπανßα, Πορτογαλßα, Ιταλßα και ΒαλκÜνια υπερνικÞθηκαν. Οι μαýρες ορδÝς πλημμýρισαν τα πÜντα. ΕξαπλωμÝνες πια απ' το ΓιβραλτÜρ ως το ΣιÜμ, οι εμπροσθοφυλακÝς αυτÞς της στρατιÜς της μεγÜλης σαν ωκεανü, πÝσανε πÜνω στην Ευρþπη σα τερÜστιο κýμα. Μια τρομερÞ σýγκρουση κατÜκαιγε την ΑμερικÞ, της οποßας οι μαýροι κÜτοικοι -σχεδüν οι μισοß απ' ολÜκερο τον πληθυσμü της- εßχαν επαναστατÞσει. Στο τÝλος Ýφτασε απ' τη πλευρÜ του ωκεανοý ο αφρικανüς εισβολÝας. Σε λιγüτερο απü δÝκα χρüνια αυτü που χαρακτηρßστηκε σα πüλεμος ανÜμεσα σε δυο φυλÝς, κατÝληξε να 'ναι κυνÞγι για την εξολüθρευση των περιπλανþμενων μαχητþν: των διασωθÝντων της ανþτερης λευκÞς φυλÞς, Ýνα καιρü κυρßαρχης του κüσμου. ¼λ' αυτÜ τα γεγονüτα δε πραγματοποιηθÞκανε βÝβαια χωρßς δυσκολßες. ΚÜτω απü Ýνα Üγριο κι επßμονο κυνÞγι, οι διασωθÝντες λευκοß επανÝκτησαν τη σκληρÞ ιδιοσυγκρασßα των μακρινþν προγüνων τους, γßνοντας γßγαντες, ακριβþς üπως ο Üντρας που Ýχοντας φωλιÜσει ανÜμεσα στους βρÜχους συνÝχισε να βλαστημÜ.
     Αφοý διαλýσανε στρατιωτικÜ τη λευκÞ φυλÞ, οι μαýροι προδþσανε τους συμμÜχους τους ανατολικοýς και τους εξολüθρευσαν εντελþς. Οι ανατολικοß πολεμοýσανε συνεχþς μεταξý τους και δεν Þταν ενωμÝνοι þστε να καθßστανται ισχυροß, ενþ οι μαýροι παραμÝνανε συμπαγÞς δýναμη κÜτω απ' τη σιδηρÜ πυγμÞ του Üραβα κυρßου τους. Οι Σιχ, οι Γκχοýρκα κι οι Σαν εßχαν ηττηθεß μαζß με τους λευκοýς. Οι Γκχοýρκα Üντεξαν πιüτερο απ' üλους ενÜντια στους μαýρους. ΜετÜ τη πτþση της Αγγλßας, αποσυρθÞκανε στα βουνÜ του ΝεπÜλ κρατþντας τους μαýρους μακριÜ για σχεδüν εκατü χρüνια. Ακüμη υπÞρξε και μια μακρÜ περßοδος ανταρτοπüλεμου στα βουνÜ, βüρεια του περÜσματος του Κχßμπερ üπου οι Αφγανοß θηριþδεις και μαχητικοß üσο οι μαýροι, κρατÞσανε γερÜ πιüτερο απü κÜθε Üλλη φυλÞ της Ασßας.
     Ακολοýθησαν χρüνια σφαγþν κι οπισθοχωρÞσεων. Σε κÜθε μÝρος της γης, μικρÝς ομÜδες απü λευκοýς κι ανατολικοýς, κρυβüντουσαν, κÜνανε εφüδους κι επιδρομÝς στα στρατüπεδα των κατακτητþν τους για να σκοτþσουν και να κÜψουν. Οι παρÜνομοι λευκοß οπισθοχωροýσαν, κÜναν επιθÝσεις, σκοτωνüντουσαν μαχüμενοι και φονεýοντας τους εχθροýς μÝχρι το τÝλος. Ο τελευταßος λευκüς Üντρας ξαναζοýσε την ιστορßα ενþ Üγριες βρισιÝς βγαßναν απ' τα σκεπασμÝνα απ' τα μουστÜκια χεßλη του. Εßχανε περÜσει πÜνω απü εκατü χρüνια απü τüτε που οι μαýρες ορδÝς ξεχυθÞκαν απ' το Κονγκü. Εκατü χρüνια μαχþν, σφαγþν, λεηλασιþν κι επιδρομþν.
     Τþρα σε κεßνο το σýμπαν -που ο ανατÝλλων Þλιος θα φþτιζε σε λßγο για να ξυπνÞσει τους μαýρους που εßχαν στρατοπεδεýσει στο βουνü- ο μοναδικüς λευκüς Üνθρωπος Þταν αυτüς. ¸νας κüσμος που αποτελοýνταν μüνον απü μαýρους ανθρþπους. Καθüλου πια πρüσωπα λευκÜ, οýτε μελαψÜ οýτε κßτρινα. Κανεßς μιγÜς. Οι γυναßκες των Üλλων φυλþν αυτοκτüνησαν προκειμÝνου να μη γεννÞσουνε παιδιÜ προερχüμενα απ' το βιασμü τους και το εναντßον τους μßσος.
     Ο μοναδικüς λευκüς Üνθρωπος σ' üλη τη γη.
     Σκεφτüταν üτι θα χρειαζüταν να περÜσουνε πολλÜ χρüνια ακüμη πριν μπορÝσουν ο λýκος και το τσακÜλι να περιπλανηθοýν ανενüχλητα στη γη. ΕξÞντα εννÝα χρüνια κρÜτησε ενωμÝνους τους μαýρους ο σατανικüς δεσποτικüς Üραβας. ΜετÜ üμως απü τη δολοφονßα του Üρχισαν οι Ýριδες μεταξý τους ενþ αναρρßθμητοι
αρχηγßσκοι Üρχιζαν πüλεμο για τα πρωτεßα. Ο τελευταßος λευκüς Üντρας γÝλασε μ' ευχαρßστηση, μια ευχαρßστηση βαρβαρικÞ, δυσοßωνη. Η μαýρη φυλÞ Þτανε καταδικασμÝνη. Μια φυλÞ üχι δημιουργþν αλλÜ καταστροφÝων. Απ' τη στιγμÞ που τελεßωσε η εξüντωση της λευκÞς φυλÞς, σταμÜτησε η πρüοδος. Οι μαýροι οπισθοδρüμησαν στη πρüτερη πρωτüγονÞ τους κατÜσταση. Δεν εξÜσκησαν ποτÝ την τÝχνη της κατασκευÞς των üπλων. Και τþρα που εßχαν καταστρÝψει, δε μποροýσαν να ξαναδημιουργÞσουν, Οπισθοδρομοýσανε σ' Ýνα στÜδιο ζωþδους εκφυλισμοý, σε μιαν αλληλοεξüντωση που οýτε η ζωþδης πληθυσμιακÞ τους αýξηση μποροýσε να σταματÞσει.
     ¢ρχισε να χαρÜζει. Ο τελευταßος λευκüς μÜζεψε τα üπλα του και κοßταξε γýρω του. Σε λßγο θα του κÜναν επßθεση. ΞαφνικÜ Ýνα Üγριο ουρλιαχτü, Ýνας χορüς απü φωνασκßες, μια αστραπÞ απü δüρατα κι Ýνας κρüτος παλιþν üπλων γÝμισαν τον ουρανü καθþς οι μαýροι διÜβολοι ανÝβαιναν με δρασκελιÝς τη πλαγιÜ του βουνοý. Ανßκανοι να κατασκευÜζουν üπλα οι μαýροι, εßχανε πρÜγματι ξαναγυρßσει στις συνθÞκες ζωÞς των προγüνων τους. Δεν Þταν πια οι μαýροι γßγαντες που εßχαν εκμηδενßσει τους στρατοýς της Ευρþπης, της ΑμερικÞς και της ανατολÞς. Η ßδια παρακμÞ που 'χε καταστρÝψει τους λευκοýς, τþρα στρεφüταν εναντßον των μαýρων. Ο λευκüς μüρφασε σαν αγρßμι, πρüταξε το στüμιο του üπλου του κι Üρχισε να πυροβολεß. Αν και δεν εßχε πολλÝς σφαßρες, δε σπατÜλησε καμιÜ. Το μοναχικü του üπλο Ýσπασε την Ýφοδο μια-δυο φορÝς, πεßθοντας τους επιζÞσαντες μαýρους ν' αποτραβηχτοýνε σε σßγουρο μÝρος. ΑλλÜ üταν ο λευκüς Üντρας σηκþθηκε üρθιος και πÝταξε το Üσφαιρο πια üπλο του καταπÜνω τους, το κýμα των επιτιθεμÝνων Üρχισε να ανεβαßνει τη πλαγιÜ.
     Για μια στιγμÞ üμως αυτοß σταμÜτησαν, κοιτÜζοντας αμßλητοι γεμÜτοι τρüμο εκεßνον τον λευκü γßγαντα που τους αντιμετþπιζε, σιωπηλÜ με σηκωμÝνο ψηλÜ το δρεπανοειδÝς σπαθß του. ΠÝντε απ' αυτοýς μαζß δε θα 'ταν ικανοß να τον νικÞσουν αλλÜ εκεß Þτανε χιλιÜδες. Αρχßσανε την Ýφοδο Ýχοντας στα χÝρια καλογυαλισμÝνα δüρατα και πηδþντας ανÜμεσα στις μεγÜλες πÝτρες. Ο λευκüς Üντρας üρμησε εναντßον τους στριφογυρßζοντας το σπαθß του ανÜμεσα στα δüρατÜ τους, τραυματßζοντας κι αποκεφαλßζοντας τους επιτιθÝμενους. Τüτε αυτοß οπισθοχþρησαν και για μια στιγμÞ Ýμεινε κι αυτüς ακßνητος, ελεýθερος. ¸τσι περικυκλωμÝνος απ' τους εχθροýς του, Ýμεινε üρθιος ο τελευταßος λευκüς Üντρας χÜνοντας αßμα απü εκατü πληγÝς απü δüρυ, ανÜμεσα σε ψηλοýς σωροýς απü νεκροýς αντιπÜλους.
     Για μια στιγμÞ στÜθηκε αγÝρωχος υπερÝχοντας απ' üλους με τη τιτÜνια μεγαλοπρÝπειÜ του, με τα μÜτια καρφωμÝνα στο μακρινü ουρανü, με το σπαθß υψωμÝνο σα να 'θελε να χαιρετÞσει τις σκιÝς των ενδüξων προγüνων του, αυτþν που κατÜφερε να διακρßνει. Εκατü δüρατα σφυρßξανε στον αÝρα.
     ΑνατÝλλοντας πÝρα απ' τις ψηλÝς βουνοκορφÝς, ο Þλιος ακτινοβολοýσε πÜνω απ' τον κüσμο της μιας και μοναδικÞς εναπομÝνουσας φυλÞς.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers