ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Debord Guy-Louis: In Girum Imus Nocte Et Consumimur Igni

 

                                          Βιογραφικü

     Ο Γκυ Λουß Ντεμπüρ (Guy Louis Debord 1931-1994) υπÞρξε ΓÜλλος θεωρητικüς του Μαρξισμοý, συγγραφÝας, παραγωγüς, μÝλος της Letterist International, ιδρυτικü μÝλος της ΚαταστασιακÞς Διεθνοýς και παροδικü μÝλος της Socialisme ou Barbarie. ¸να απü τα ανατρεπτικüτερα πνεýματα του 20ου αιþνα.
      ΓεννÞθηκε στο Παρßσι 28 ΝοÝμβρη 1931. Ο πατÝρας του Þτανε φαρμακοποιüς που πÝθανε νωρßς. ΜητÝρα του Þταν η ΠωλÝτ Ρüσσι. ΑυτÞ τον Ýστειλε στη γιαγιÜ του στην Ιταλßα. Ο Ντεμπüρ Ýφυγε απü το σπßτι κατÜ τη διÜρκεια του Β’ΠΠ κι Üρχισε να τριγυρνÜ Üστεγος. ΚατÝληξε στις ΚÜννες, üπου πÞγε στο γυμνÜσιο και στρÜφηκε προς τον κινηματογρÜφο. Ενηλικιþθηκε κι αντιτÜχτηκε στον πüλεμο της Αλγερßας. ΔιαδÞλωσε μαζß με το λαü στο Παρßσι. Την εποχÞ εκεßνη,  σε ηλικßα μüλις 19 ετþν προσχþρησε στη ΓραμματικÞ ΔιεθνÞ, που τüτε διοικεßτο απü τον αυταρχικü Ισιντüρ Ισοý και διασπÜσθηκε σε πολλοýς πυρÞνες. ΓρÜφτηκε στη ΝομικÞ ΣχολÞ του Πανεπιστημßου των Παρισßων, αλλÜ εγκατÝλειψε τις σπουδÝς του για να ασχοληθεß με τη ποßηση, τη συγγραφÞ και τον κινηματογρÜφο, Ýχοντας Þδη μßα βαθιÜ καλλιÝργεια κι Üριστη γνþση της γαλλικÞς λογοτεχνßας και των πολιτικο-κοινωνικþν θεωριþν του 19ου και 20ου αιþνα.



     Τον Ιοýνιο του 1952 ßδρυσε μαζß με τον Gil Joseph Wolman το καλλιτεχνικü κßνημα των «Λεττριστþν» («ΛεττριστικÞ ΔιεθνÞς», «Internationale Lettriste», που στο διÜστημα 1952-4 εξÝδωσε 14 τεýχη της ομþνυμης επιθεþρησης) μÝσα απü το οποßο γνþρισε τη ρωσοεβραßα σýζυγü του ΜισÝλ ΜπερνστÜúν (Michele Bernstein) την οποßα νυμφεýθηκε το 1953. Στις 22 Ιουνßου 1954 η «ΛεττριστικÞ ΔιεθνÞς», εξÝδωσε προς υποστÞριξη των απüψεþν της το δελτßο «Potlatsch» (με υπüτιτλο «Bulletin dinformation du groupe francais de lInternationale lettriste», 1954-9, 30 συνολικÜ τεýχη), ονομασμÝνο Ýτσι απü Ýνα παλαιü ινδιÜνικο Ýθιμο που Þθελε να καταστρÝφονται τα «επικßνδυνα» δþρα ως επßδειξη δýναμης του δωρολÞπτη, αλλÜ κι ως συνειδητÞ Üρνηση üλων των υλικþν αγαθþν. Ως οι καλýτερες στιγμÝς της αρθρογραφßας του Ντεμπüρ στο «Potlatch» θεωροýνται τα κεßμενα «Pourquoi le lettrisme?» (τεýχος 22, 9 Σεπτεμβρßου 1955), «Un pas en arriere» (τεýχος 28, 22 Μαúου 1957), «Les derniers jours de Pompei» (τεýχος 21, 30 Ιουνßου 1955, με τον Mohamed Dahou) και «Encore un effort si vous voulez etre situationnistes» (τεýχος 29, 5 Νοεμβρßου 1957).



     Αφοý εßχε Þδη διαγρÜψει τη πλειοψηφßα των μελþν της «ΛεττριστικÞς Διεθνοýς», στις 13 Ιανουαρßου 1957 ο Ντεμπüρ διÝγραψε τελικÜ κι αυτüν ακüμα τον Wolman, για Üγνωστους λüγους και παρÜ την αντßδραση ακüμα και της συζýγου του ΜισÝλ. 6 μÞνες αργüτερα, στις 28 Ιουλßου της ßδιας χρονιÜς ßδρυσε στη Cosio di Arroscia της ιταλικÞς Λιγουρßας με πολλοýς Üλλους νÝους συνεργÜτες τη «ΚαταστασιακÞ ΔιεθνÞ» («Internationale Situationniste», 1957-72), ως διεθνÞ οργÜνωση, η οποßα κατÜ τα γραφÝντα απü τον Μπομπ Μπλακ (Bob Black), «Ýχοντας ως Ýδρα κι ορμητÞριο το Παρßσι, ανÝλαβε ως στüχο την αναδημιουργßα του εγχειρÞματος των ιστορικþν πρωτοποριþν, αλλÜ σε μßα καινοýργια και ανþτερη κλßμακα που θα καθιστοýσε αδýνατο τον οποιονδÞποτε συμβιβασμü». ΑρχικÜ η νÝα εκεßνη οργÜνωση αποτελοýσε συγχþνευση της «ΛεττριστικÞς Διεθνοýς» και του «Διεθνοýς ΚινÞματος για Ýνα Φανταστικü ΜπÜουχαουζ» του ζωγρÜφου ¢σγκερ Γιüρν (Asger Jorn, 1914 - 1973), του πειραματιστÞ των εικαστικþν τεχνþν ΤζουζÝπε Πßνοτ-Γκαλßτσο και πρþην μελþν της διεθνοýς καλλιτεχνικÞς ομÜδας «Κüμπρα» («Cobra», Ýτος διÜλυσης: 1951), το οποßο επεδßωκε τη δημιουργικÞ «απελευθÝρωση των μορφþν», ωστüσο με τον καιρü ο χαρακτÞρας της οργÜνωσης Üλλαξε αρκετÜ.
     Ο Μπομπ Μπλακ γρÜφει σχετικÜ:

   «…αν και πÜντα εμφανιζüταν ως Ýνα αρραγÝς σýνολο, η ΚαταστασιακÞ ΔιεθνÞς γνþρισε αρκετÜ σχßσματα και κατÜ καιροýς διεγρÜφησαν 45 απü τα 70 μÝλη της. Η θεμελιþδης αντινομßα, που σε γενικÝς γραμμÝς αντιστοιχοýσε στην αρχικÞ διαßρεση σε μÝλη που προÝρχονταν απü το ΔιεθνÝς Κßνημα για Ýνα Φανταστικü ΜπÜουχαουζ και σε μÝλη που προÝρχονταν απü τους ΛεττριστÝς, Þταν ανÜμεσα στους θεωρητικοýς της αισθητικÞς και σε εκεßνους της πολιτικÞς. Οι πρþτοι Þσαν συνÞθως σαξονικÞς καταγωγÞς (üπως ο Δανüς Γιορν, ο Ολλανδüς ΚονστÜντ, οι Γερμανοß της ομÜδας Spur, με την χαρακτηριστικÞ εξαßρεση του Ιταλοý Πßνοτ – Γκαλßτσο) ενþ οι δεýτεροι Þσαν νοτιο-ευρωπαúκÞς καταγωγÞς και συσπειρþνονταν γýρω απü την καθοδÞγηση του Γκυ Ντεμπüρ… Στην 5η ΣυνδιÜσκεψη της ΚαταστασιακÞς Διεθνοýς στο ΓκÝτεμποργκ της Σουηδßας, οι δýο τÜσεις συγκροýστηκαν ανοιχτÜ. Οι politicos εßχαν πρüσφατα επιδοθεß στην Ýρευνα της Ιστορßας του επαναστατικοý κινÞματος και εßχαν υιοθετÞσει τον συμβουλιακü κομμουνισμü, επηρεασμÝνοι απü την επιθεþρηση (και ομÜδα των ΚορνÞλιου ΚαστοριÜδη, Κλωντ Λεφüρ, κ.Ü.) ‘‘Σοσιαλισμüς Þ Βαρβαρüτητα’’. Οι θεωρητικοß της αισθητικÞς δεν Þσαν εντελþς αντßθετοι στον προσανατολισμü αυτüν. ¸δειχναν üμως Ýντονα σκεπτικιστÝς üσον αφορÜ την προοπτικÞ μßας ανανεωμÝνης προλεταριακÞς εξÝγερσης, μÝσα στο τÝλμα της κοινωνßας της ευημερßας των αρχþν της δεκαετßας του ’60. Εκεßνο που, αντßθετα, πρüτειναν στην παροýσα φÜση Þταν να αναπτýξουν περισσüτερο τις δυνÜμεις τους εκεß üπου αυτÝς Þσαν Þδη αισθητÝς, δηλαδÞ στον κüσμο της ΤÝχνης. Οι θεωρητικοß της πολιτικÞς ανταπÜντησαν üτι οι θεωρητικοß της αισθητικÞς (που αντιπροσωπεýονταν κýρια απü την γερμανικÞ ομÜδα Spur) υποτιμοýσαν τις χειρονομßες Üρνησης που εκδηλþνονταν κÜτω απü την μýτη τους».

     Απü τη δικÞ του προσωπικÞ πλευρÜ, ο Ντεμπüρ, που Þδη εßχε ιδρýσει κι ομþνυμη του κινÞματος επιθεþρηση (την «Internationale Situationniste», που εξÝδωσε 12 συνολικÜ τεýχη κατÜ το διÜστημα 1958-69), πρüτεινε ως κýριος καθοδηγητÞς των politicos να χρησιμοποιηθοýν ως εργαλεßα η «διπλÞ μÝθοδος της μεταστροφÞς» κι η «περιπλÜνηση». Η πρþτη (detournement, üπως ο ßδιος την αποκαλοýσε) αναποδογýριζε κι επαναδιατýπωνε απλοýς κοινοýς τüπους Þ θÝσεις μεγÜλων στοχαστþν, ενþ η δεýτερη («derive», üπως την αποκαλοýσε) καθüριζε Ýναν συγκεκριμÝνο τρüπο διÜβασης απü τα πρÜγματα. Η θεωρßα της «περιπλÜνησης» αναπτýχθηκε στο κεßμενο του Ντεμπüρ «Theorie de la derive», που πρωτοδημοσιεýθηκε στο «Les Levres Nues», τεýχος 9, τον ΝοÝμβριο του 1956 και αναδημοσιεýθηκε στο 1ο τεýχος της επιθεþρησης «Internationale Situationniste» τον ΔεκÝμβριο του 1958.
     ΣυνÝγραψε το 1957 το 1ο βιβλßο του με τßτλο «Το τÝλος της ΚοπενχÜγης» (Fin de Copenhagen) σε συνεργασßα με τον ¢σγκερ Γιορν και την πρωτομαγιÜ του επüμενου Ýτους (1958) ακολοýθησε το 2ο με τßτλο «ΑναμνÞσεις» (Memoires, πÜλι μαζß με τον Γιορν), που Þταν δεμÝνο με γυαλüχαρτο þστε να καταστρÝφει üλα τα Üλλα βιβλßα που τοποθετοýντο δßπλα του. Ο Ντεμπüρ υπÞρξε Ýνας προχωρημÝνος, ολιγüλογος üσο κι ακριβολüγος θεωρητικüς κι Ýνας «Ýργω» ποιητÞς, Ýνας στρατηγικüς ανατροπÝας που οργÜνωνε και προÝβαλε μüνος του αυτüς ο ßδιος τις üποιες δραστηριüτητÝς του («στρατηγü» τον αποκÜλεσαν οι θαυμαστÝς του), ταυτüχρονα πολý ιδιοφυÞς και πολý αυταρχικüς, þστε να ταυτßσει τελικÜ το πρüσωπü του και τις προσωπικÝς του θÝσεις με τη «ΚαταστασιακÞ ΔιεθνÞ» (üπως ο ΡοβεσπιÝρος εßχε ταυτιστεß με την ΓαλλικÞ ΕπανÜσταση κατÜ την περßοδο 1792-4), οριοθετþντας τüσο το üλο πολιτικü στßγμα της üσο και τα üρια της επαναστατικÞς επιρροÞς της.



     ΜετÜ απü τη 5η ετÞσια συνδιÜσκεψÞ της στο ΓκÝτεμποργκ της Σουηδßας το Ýτος 1962, η «ΚαταστασιακÞ ΔιεθνÞς» υιοθÝτησε ακραßα πολιτικÞ, επαναστατικÞ θÝση και προσανατολισμü, διÝγραψε αρκετÜ «αφοπλισμÝνα» κι «απλþς καλλιτεχνßζοντα» μÝλη της απü τη Γερμανßα και τις ΣκανδιναβικÝς χþρες και συσπειρωμÝνη γýρω απü τις ανατρεπτικÝς θÝσεις του Ντεμπüρ, αλλÜ και των Ραοýλ ΒανεγκÝμ και ΜουσταφÜ ΚαγιÜτι, κατüρθωσε να οργανþσει την ιδιαßτερη θεωρητικÞ της συνοχÞ και διεισδυτικüτητα στον εργατικü και φοιτητικü χþρο, δημιουργþνας μÜλιστα στον δεýτερο το περßφημο «σκÜνδαλο του Στρασβοýργου» που στÜθηκε ο προÜγγελος της εξÝγερσης του ΜÜη του ‘68.
     Το 1967 ο κυκλοφüρησε το διεισδυτικü βιβλßο του «Η Κοινωνßα του ΘεÜματος» («La Societe du Spectacle», «Society of the Spectacle»), το οποßο θα γßνει τρüπον τινÜ η «Βßβλος» των καταστασιακþν και θα επηρεÜσει Ýντονα το γαλλικü κι üχι μüνο, επαναστατικü κßνημα της επüμενης χρονιÜς. ΠολλÝς φρÜσεις της «Κοινωνßας του ΘεÜματος» φιγουρÜριζαν τον ΜÜη του ‘68 ως συνθÞματα των εξεγερμÝνων στους τοßχους του Παρισιοý.
     Γýρω στο 1970 ο Ντεμπüρ εγκατÝλειψε την ΜισÝλ ΜπερνστÜúν (απü την οποßα πÞρε διαζýγιο το ΓενÜρη του 1972) για τη κατÜ 10 χρüνια νεüτερη γαλλοκινÝζα (απü κινÝζα μητÝρα) συγγραφÝα και ποιÞτρια Αλßς ΜπÝκερ-Χο (Alice Becker-Ho), μÝλος της «ΚαταστασιακÞς Διεθνοýς» απü το 1963, την οποßα νυμφεýθηκε στις 5 Αυγοýστου 1972.  Το 1972, επßσης,  μαζß με τον ΣανγκουινÝττι Þταν τα μüνα εναπομεßναντα μÝλη της ΚαταστασιακÞς Διεθνοýς, της οποßας τα μÝλη απελÜθηκαν απü τη Γαλλßα. Το ßδιο Ýτος η «ΚαταστασιακÞ ΔιεθνÞς» προχþρησε σε μßα ακüμα συζÞτηση προσανατολισμοý, üπου ο Ντεμπüρ πρüτεινε και πÝτυχε την αυτοδιÜλυσÞ της για να αποφευχθεß η επαναφομοßωσÞ της απü το σýστημα και το κατεστημÝνο, αν και Ýκτοτε πÜμπολλες ομÜδες ανÜ τον κüσμο ακολοýθησαν τις θÝσεις και κατευθýνεις της.



     ΜετÜ τη διÜλυση της «Διεθνοýς», ο Ντεμπüρ απομονþθηκε και αφιερþθηκε στο διÜβασμα και στο επιλεκτικü γρÜψιμο, ενþ, επανερχüμενος στον χþρο του κινηματογρÜφου, δημιοýργησε κÜποιες ταινßες με χρηματοδüτηση απü τον πλοýσιο παραγωγü και εκδüτη Gerard Lebovici. Απü τις ταινßες του εκεßνης της περιüδου ξεχþρησαν η κινηματογραφικÞ απüδοση της «Κοινωνßας του ΘεÜματος» το 1973 και η σχεδüν αυτοβιογραφικÞ ταινßα «In Girum Imus Nocte Et Consumimur Igni» (ΚÜνουμε κýκλους μÝσα στην νýχτα κι αναλωνüμαστε απü φωτιÜ) το 1978, η οποßα Ýμελλε να εßναι και η τελευταßα ταινßα του.  ΣτρÜφηκε στον κινηματογρÜφο και στην Ýκδοση επαναστατικþν προκηρýξεων. ΜπλÝχτηκε και κατηγορÞθηκε για τον ανεξÞγητο θÜνατο του παραγωγοý κι εκδüτη ΖερÜρ Λεμποβισß. Αποσýρθηκε απü τη δημοσιüτητα κι ασχολÞθηκε με το διÜβασμα και το γρÜψιμο. Η φορτωμÝνη καταχρÞσεις ζωÞ του, επιβÜρυνε την υγεßα του. ΜετÜ απü χρüνιο εθισμü στο αλκοüλ, σε ηλικßα 62 ετþν πληροφορÞθηκε üτι πÜσχει απü αλκοολικÞ πολυνευρßτιδα και προτßμησε την αξιοπρÝπεια της Üμεσης αποχþρησης απü τον κüσμο των θνητþν, αυτοκτονþντας με μßα σφαßρα στη καρδιÜ, μια μÝρα μετÜ το τελευταßο του αυτοβιογραφικü ντοκιμαντÝρ, στις 30 ΝοÝμβρη 1994. Οι φßλοι κι οπαδοß του στην ΑθÞνα του απÝδωσαν τις τελευταßες τιμÝς μ’ Ýνα προσφιλÞ, στον ßδιο, κþδικα: οι τοßχοι στο κÝντρο της πüλης γÝμισαν συντροφικοýς αποχαιρετισμοýς, γεμÜτους τρυφερüτητα.
     Ο Ντεμπüρ υπÞρξε Ýνας ζωντανüς θρýλος της επανÜστασης πολý πριν απü την εκοýσια αποχþρησÞ του απü τη ζωÞ. Πρüσωπο μυθικü για περισσüτερες απü μßα γενιÝς αριστερþν στην Ευρþπη, σφρÜγισε με τη ζωÞ και το Ýργο του, που κατÜ τρüπο μοναδικü üσο κι αξιοθαýμαστο ταυτßστηκαν, τη σκÝψη και τη δρÜση της νεολαßας. ΒαθιÜ καλλιεργημÝνος, με στÝρεη ιστορικÞ συνεßδηση, οπαδüς του ¸νγκελς, του Μαρξ αλλÜ και του ΜποντλÝρ και του Λοτρεαμüν, φιλοπαßγμων και μÝγας αιρετικüς, αλλÜ κι εξαιρετικÜ διορατικüς, στα Σχüλια στην Κοινωνßα του θεÜματος σκιαγραφεß με εντυπωσιακÞ διαýγεια τα κýρια χαρακτηριστικÜ της εκσυγχρονισμÝνης θεαματικÞς εξουσßας: αδιÜκοπη τεχνολογικÞ ανανÝωση, κρατικοοικονομικÞ συγχþνευση, γενικευμÝνο μυστικü, ψεýτικο που δεν επιδÝχεται αντßρρηση κι οικοδüμηση ενüς διαρκοýς παρüντος. Τη τελευταßα 5ετßα το ενδιαφÝρον για το πρüσωπü του Ýχει αναζωπυρωθεß. Βιογραφßες, ρετροσπεκτßβες, ιστοσελßδες αναβιþνουν τη θεωρßα και τη δρÜση του, ως αντßδοτο ßσως στα κακÜ που ο ßδιος με τüση ακρßβεια προÝβλεψε.
     Επßγονος υπü μιαν Ýννοια της σουρεαλιστικÞς υπερβολÞς και πρüκλησης, Ýθεσε κýριο και μοναδικü στüχο του να κÜνει καθημερινÞ πρÜξη και ποßηση τη πολιτικÞ ανατροπÞ. ΕξεγερμÝνος ενÜντια στη κοινωνßα που γÝννησε τη φρßκη 2 παγκüσμιων πολÝμων, ενÜντια στον καπιταλισμü, θα προσχωρÞσει αρχικÜ στους λετριστÝς, θα πρωτοστατÞσει στη ΛετριστικÞ ΔιεθνÞ και στη συνÝχεια θα γßνει η ψυχÞ της ΚαταστασιακÞς Διεθνοýς. Αρνοýμενος καθετß προερχüμενο απü τη κοινωνßα που απÝρριπτε, ποτÝ δε σποýδασε, ποτÝ δεν εργÜστηκε, ποτÝ δε κατÝλαβε οποιαδÞποτε θÝση στο σýστημα. ΔικÞ του Ýμπνευση αποτελεß το περßφημο σýνθημα του ΜÜη «Μην εργαστεßτε ποτÝ», Ýνα σýνθημα ενÜντια στην αλλοτρßωση της εργασßας, που Ýφθασε στο απüγειü της στα ναζιστικÜ στρατüπεδα συγκÝντρωσης. Ως το τÝλος του θα θεωρεß μεßζονος σημασßας γεγονüς στη ζωÞ του üτι το 1953 Ýγραψε το εν λüγω σýνθημα με κιμωλßα σ’ Ýνα τοßχο. Περιπλανþμενος, ερωτευμÝνος με τη ζωÞ, τις γυναßκες και την επανÜσταση, θα εßναι Ýνας απü τους πρωτεργÜτες του ΜÜη του '68. Στη συνÝχεια üμως δε θα διστÜσει να διαλýσει τη ΚαταστασιακÞ ΔιεθνÞ, για να αποφýγει την τυχüν αναδοχÞ της απü το σýστημα, την αφομοßωσÞ της στο κατεστημÝνο.
     ΚινηματογραφιστÞς της σιωπÞς και του θραýσματος, θα γυρßσει 7 ταινßες, στις οποßες θα πραγματþνει το ιδεþδες του για την υπÝρβαση της τÝχνης: θα τη καταργεß την þρα που θα τη πραγματþνει. Ολιγüλογος, ακριβολüγος, καßριος, στα βιβλßα του, στη Κοινωνßα του θεÜματος Þ στον Πανηγυρικü, στα διÜφορα περιοδικÜ που κατÜ καιροýς ßδρυσε, üπως η Internationale Situationniste και το Potlatsch, στις ταινßες και στη καθημερινÞ του πρακτικÞ ο Ντεμπüρ θα χρησιμοποιÞσει τη διπλÞ μÝθοδο της μεταστροφÞς -üπως ο Γ. Ι. ΜπαμπασÜκης Ýχει αποδþσει το ντεμπορικü detournement- και της περιπλÜνησης, της derive. Με τη μεταστροφÞ, θα επαναδιατυπþσει ανεστραμμÝνες τις θÝσεις γνωστþν φιλοσüφων και θεωρητικþν Þ και απλοýς κοινοýς τüπους. Η περιπλÜνηση θα γßνει ο τρüπος ζωÞς του. Απü το Παρßσι στη Φλωρεντßα κι απü την Ιταλßα στην Ισπανßα και πßσω στην ΩβÝρνη, θα διοικεß ως «στρατηγüς», üπως Þταν το παρατσοýκλι του, τις διÜφορες «ομÜδες» του, αφανÞς, πανταχοý παρþν κι αüρατος. ΧορτασμÝνος απü τον Ýρωτα, το ποτü, το ξενýχτι, με τη συνεßδησÞ του ως αγωνιστÞ Þσυχη, üταν θα πληροφορηθεß üτι πÜσχει απü αλκοολικÞ πολυνευρßτιδα και δεν Ýχει ελπßδες, θα προτιμÞσει να αποχωρÞσει üρθιος, με μια σφαßρα στη καρδιÜ, ερμηνεýοντας ο ßδιος την τελευταßα πρÜξη στο μýθο του.
     Με το Ýργο και το βßο του Ýχει επηρεÜσει σχεδüν üλα τα σημαντικÜ πρωτοποριακÜ κινÞματα της εποχÞς μας. ¼λα τα Ýργα του εßναι ελεγεßες, εγκþμια και πανηγυρικοß του τρüπου ζωÞς που ακολοýθησε αυτüς κι οι φßλοι του. Οι ταινßες του αφηγοýνται τις περιπÝτειες ενüς κλειστοý κýκλου μυημÝνων σ’ Ýνα εßδος ποιητικÞς ακολασßας, τα βιβλßα του διηγοýνται τις περιπÝτειες της διαλεκτικÞς που οδηγεß, εμπρÜκτως πÜντα, στην Üρνηση ενüς ολüκληρου συστÞματος παρακμασμÝνων αξιþν.
     Το Ýργο του τιμÞθηκε 15 χρüνια μετÜ το θÜνατü του απü το ΓÜλλο Υπουργü Πολιτισμοý, που ανακÞρυξε το αρχεßο του Ντεμπüρ «εθνικü θησαυρü» της Γαλλßας, ενþ τον ßδιος τον ανακÞρυξε σαν «Ýναν απü τους σημαντικüτερους σýγχρονους φιλοσüφους με θÝση στην ιστορßα» του δευτÝρου ημßσεος του 20οý αιþνα.

                                 Βιβλßα:

(1957) "¸κθεση περß της κατασκευÞς καταστÜσεων"
(1964) "ΕνÜντια στον κινηματογρÜφο"
(1967) "Η κοινωνßα του ΘεÜματος"
1985) "ΠαρατηρÞσεις για την δολοφονßα του ΖερÜρ Λεμπoβισß"
(1987) "Το παιχνßδι του πολÝμου"
(1988) "Σχüλια πÜνω στην κοινωνßα του θεÜματος"
(1989) "Πανηγυρικüς"
(1990) "In girum imus nocte et consumimur igni"

  Επßσης κυκλοφοροýνε στα ΕλληνικÜ:

Η αισθητικÞ της ανατροπÞς
Η επανÜσταση ως υποκεßμενο κι ως αναπαρÜσταση
Για μια επαναστατικÞ κριτικÞ της τÝχνης
Για την Ýνοπλη πÜλη στην Ισπανßα και τους φυλακισμÝνους ελευθεριακοýς

                                Ταινßες:

* Hurlements en faveur de Sade (Howls for Sade) 1952
* Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps (On the Passage of a Few Persons Through a Rather Brief Unity of Time) 1959 (short film, Dansk-Fransk Experimentalfilmskompagni)
* Critique de la séparation (Critique of Separation) 1961 (short film, Dansk-Fransk Experimentalfilmskompagni)
* La Société du spectacle (Society of the Spectacle) 1973 (Simar Films)
* Réfutation de tous les judgements, tant élogieux qu’hostiles, qui ont été jusqu’ici portés sur le film « La Société du spectacle » (Refutation of * All the Judgements, Pro or Con, Thus Far Rendered on the Film "The Society of the Spectacle") 1975 (short film, Simar Films)
* In girum imus nocte et consumimur igni (We Turn in the Night, Consumed by Fire) (Simar Films) 1978 This film was meant to be Debord's last one and is largely autobiographical. The film script was reprinted in 2007 in No: a journal of the arts.
* Guy Debord, son art, son temps (Guy Debord - His Art and His Time) 1994 (a 'sabotage television film' by Guy Debord and Brigitte Cornand, Canal Plus)

                  Πρüλογος-Επßλογος Στην ΕλληνικÞν ¸κδοση

     Η ΕλληνικÞ Ýκδοση του In girum αποτελεß μετÜφραση της λεγüμενης κριτικÞς, γαλλικÞς Ýκδοσης, που κυκλοφüρησε το 1990 στο Παρßσι απü τις εκδüσεις Gerard Lebovici. Το κεßμενο της ταινßας εßχε περιληφθεß αρχικÜ στον τüμο «ΚινηματογραφικÜ ¢παντα» του Γκυ Ντεμπüρ (εκδüσεις Champ Libre, Παρßσι 1978), υπü μορφÞ σεναρßου. Η ταινßα γυρßστηκε το 1978 με σκηνοθÝτη τον Ντεμπüρ και παραγωγü τον Λεμποβισß, αλλÜ προβλÞθηκε δημüσια 3 χρüνια μετÜ, επειδÞ κανεßς αιθουσÜρχης δεν τη δεχüταν. Το 1981 ο Λεμποβισß, προβαßνοντας σε μια σπÜνια χειρονομßα γενναιοδωρßας απÝναντι στο στενü φßλο και συνεργÜτη Ντεμπüρ, αγüρασε μιαν αßθουσα κινηματογρÜφου στο κÝντρο του Παρισιοý, με την επωνυμßα Cujas, με σκοπü την αποκλειστικÞ προβολÞ των 6 ταινιþν του Ντεμπüρ, αυτü διÞρκεσε μÝχρι τις 5 ΜÜρτη 1984, ημερομηνßα θανÜτου του Λεμποβισß, üταν δολοφονÞθηκε σε μια μυστηριþδη ενÝδρα στο Παρßσι.
     Αντιδρþντας ακαριαßα στον χεßμαρρο συκοφαντιþν που κατÝκλυσε, απü την επομÝνη, τα γαλλικÜ μÝσα ενημÝρωσης τüσο κατÜ του δολοφονηθÝντος üσο και κατÜ του ßδιου του Ντεμπüρ, ο Γκυ απαγüρευσε δια παντüς κÜθε δημüσια προβολÞ των ταινιþν του στη Γαλλßα, απαγüρευση που γενßκευσε αργüτερα, φοβοýμενος τη μεταχεßριση που θα μποροýσε να επιφυλαχθεß εξαιτßας αλλαγþν που ‘χαν μεσολαβÞσει στη βιομηχανßα του θεÜματος.
     Οι 6 κινηματογραφικÝς δημιουργßες του Ντεμπüρ, για τις οποßες γßνεται λüγος πιο πÜνω, εßναι:

  1.  «ΟυρλιαχτÜ Για ΧÜρη Του Σαντ»                        (1952)
  2. «ΣχετικÜ με το πÝρασμα ορισμÝνων προσþπων μÝσα απü μια αρκετÜ μικρÞ χρονικÞ μονÜδα»                                (1959)
  3. «ΚριτικÞ Του Διαχωρισμοý»                               (1961)
  4. «Η Κοινωνßα Του ΘεÜματος»                              (1973)
  5. «ΑνασκευÞ üλων των κρßσεων, εχθρικþν Þ εγκωμιαστικþν, που Ýχουν εκφρασθεß μÝχρι στιγμÞς üσον αφορÜ στη ταινßα «Η κοινωνßα του θεÜματος»                                                            (1975)
  6. «In girum imus nocte et consumimur igni»*    (1978).

    * ΛατινικÞ καρκινικÞ φρÜση, διαβÜζεται δηλαδÞ κι ανÜποδα και σημαßνει:
   «ΤριγυρνÜμε μες στη νýχτα και καταπßνουμε φωτιÜ»!


     Η δομÞ της τελευταßας, μ’ εξαßρεση τα «ΟυρλιαχτÜ Για ΧÜρη Του Σαντ» üπου δεν υπÞρχαν καθüλου εικüνες, Þταν ανÜλογη με την δομÞ των προηγοýμενων. ΔηλαδÞ, με την επικρÜτηση ενüς πλÞρους αποσυντονισμοý μεταξý λüγου και εικüνας, σχηματßζεται Ýνα παρÜδοξο κινηματογραφικü «κουβÜρι» üπου εμπλÝκονται η φωνÞ ενüς αφηγητÞ που εκφωνεß το κεßμενο της ταινßας, μουσικÜ κομμÜτια, αποσπÜσματα απü διÜφορες ταινßες (εν εßδει κινηματογραφικοý sampling), καθþς κι Ýνα ετερογενÝς οπτικü υλικü που, Üλλοτε Üμεσα κι Üλλοτε Ýμμεσα, σχετßζεται με τον αφηγοýμενο λüγο, χωρßς ωστüσο να προβÜλλεται σε μια συνεχÞ ροÞ.
     Η τελευταßα, αυτοβιογραφικÞ, ταινßα του, η πιο ολοκληρωμÝνη και προσωπικÞ του, Ýνα εßδος «Πανηγυρικοý» φÝρει ως τßτλο Ýνα παλßνδρομο, μια φρÜση δηλαδÞ που διαβÜζεται κι ανÜποδα. «Ολüκληρη η ταινßα» γρÜφει ο ßδιος, «εßναι χτισμÝνη πÜνω στο θÝμα του νεροý. Πρüκειται για τον χρüνο που κυλÜ. Μνημονεýουμε λοιπüν (εκτρÝποντας φρÜσεις τους) τους ποιητÝς της διÜλυσης των πÜντων (Λι Πο, ΟμÜρ ΚαγιÜμ, ΗρÜκλειτος, ΜποσουÝ, ΣÝλεû)». Δευτερευüντως, υπÜρχει το θÝμα της φωτιÜς, της Ýκρηξης της στιγμÞς: εßναι η επανÜσταση, το Σεν ΖερμÝν ντε Πρε, η νεüτητα, ο Ýρωτας, η Üρνηση του μεσονυκτßου, ο ΔιÜβολος, η μÜχη και οι «ανολοκλÞρωτες επιχειρÞσεις» üπου πÜνε οι Üνθρωποι για να πεθÜνουν, τυφλωμÝνοι σαν «ταξιδιþτες που περνÜνε».

-=============-

                    In girum imus nocte et consumimur igni

     Σ' αυτÞ τη ταινßα (στα 1978, μια ταινßα εικονογραφοýσε παραστατικÜ αυτü το λüγο. Εßναι σßγουρο üτι μια τÝτοιου εßδους ταινßα δεν εßχε πραγματικÜ θÝση στον κινηματογρÜφο, üπως βλÝπουμε τþρα üτι κι ο ßδιος ο κινηματογρÜφος δεν Ýχει καμιÜ θÝση μÝσα στη κοινωνßα. Τα λüγια απü μüνα τους, με τη προûπüθεση της προσθÞκης κÜποιων σημειþσεων που να διευκολýνουν τη κατανüηση, θα ‘ναι ωστüσο διαφωτιστικÜ. Η εποχÞ μας θ' αφÞσει ελÜχιστα κεßμενα που να εξετÜζουν με τüση παρρησßα τις μεγÜλες μεταμορφþσεις που τη σημÜδεψαν. Γιατß τß αληθινü θα μποροýσαν να δουν και να πουν αυτοß που συμμερßζονται οτιδÞποτε απ' τις συνδυασμÝνες αυταπÜτες και φιλοδοξßες αυτÞς της εποχÞς;) δεν θα κÜνω καμιÜ παραχþρηση στο κοινü. ¸να πλÞθος εξαßρετων λüγων δικαιολογεß, στα μÜτια μου, μια τÝτοια στÜση και θα τους εκθÝσω  ευθýς αμÝσως.
     ΚαταρχÞν εßναι πολý γνωστü üτι δεν Ýχω κÜνει σε τßποτα παραχωρÞσεις στις κυρßαρχες ιδÝες της εποχÞς μου οýτε σε καμιÜ απü τις υπÜρχουσες εξουσßες. ¢λλωστε, για üποια εποχÞ κι αν πρüκειται, τßποτα σημαντικü δεν ανακοινþθηκε ποτÝ καλοπιÜνοντας Ýνα κοινü, ακüμη κι αν αποτελεßτο απü συγχρüνους του ΠερικλÝους και, μÝσα στον παγωμÝνο καθρÝφτη της οθüνης, οι θεατÝς δεν βλÝπουν σÞμερα τßποτα που να θυμßζει τους αξιοσÝβαστους πολßτες μιας δημοκρατßας.
     Εδþ ακριβþς Ýγκειται η ουσßα: αυτü το κοινü που Ýχει στερηθεß παντελþς την ελευθερßα κι Ýχει τα πÜντα ανεχθεß, αξßζει λιγüτερο απü κÜθε Üλλο να το καλοπιÜνεις. Οι χειραγωγοß της διαφÞμισης με τον παραδοσιακü κυνισμü εκεßνων που ξÝρουν üτι οι Üνθρωποι Ýχουν τη τÜση να δικαιολογοýν τις προσβολÝς για τις οποßες δεν παßρνουν εκδßκηση, του ανακοινþνουν σÞμερα ατÜραχα üτι «üποιος αγαπÜ τη ζωÞ, πηγαßνει σινεμÜ». (Γýρω απ' αυτü το ηλßθιο σλüγκαν εßχε οργανωθεß μια ολüκληρη διαφημιστικÞ καμπÜνια που üμως δεν Ýπεισε το κοινü να ξαναγυρßσει στις αßθουσες προβολÞς). ΑλλÜ αυτÞ η ζωÞ κι αυτü το σινεμÜ εßναι εξßσου ασÞμαντα και γι’ αυτü ουσιαστικÜ μπορεß να αντικαθιστÜ το Ýνα το Üλλο αδιÜφορα.
     Το κοινü του κινηματογρÜφου, που ποτÝ δεν Þταν πολý αστικü και σχεδüν δεν εßναι πια λαúκü, στρατολογεßται στο εξÞς, σχεδüν εξολοκλÞρου, απü Ýνα μονÜχα κοινωνικü στρþμα, που Ýχει γßνει Üλλωστε ευρý: εκεßνο των ειδικευμÝνων υπαλληλßσκων στα διÜφορα πüστα των «υπηρεσιþν» εκεßνων που το σημερινü παραγωγικü σýστημα Ýχει τüσο επιτακτικÞ ανÜγκη: διαχεßριση, Ýλεγχος, συντÞρηση, Ýρευνα, εκπαßδευση, προπαγÜνδα, διασκÝδαση και ψευτοκριτικÞ. ¼λα αυτÜ αρκοýνε για να τους περιγρÜψεις. Σ' αυτü το κοινü που πηγαßνει ακüμα σινεμÜ, πρÝπει οπωσδÞποτε να συμπεριλÜβουμε επßσης κι εκεßνους του ßδιου φυρÜματος οι οποßοι, üντας νεüτεροι, βρßσκονται ακüμα στο στÜδιο της συνοπτικÞς εκμÜθησης των διαφüρων αυτþν καθηκüντων στελÝχωσης.
     Στο ρεαλισμü και τα επιτεýγματα αυτοý του περιβüητου συστÞματος, μποροýμε Þδη να αναγνωρßσουμε τις προσωπικÝς ικανüτητες των εκτελεστικþν οργÜνων που Ýχει εκπαιδεýσει. Κι üντως αυτοß εδþ πλανþνται σε üλα και δεν μποροýνε παρÜ να παραπαßουν ανÜμεσα σε ψÝματα. Πρüκειται για μισθωτοýς φουκαρÜδες που περνιοýνται για ιδιοκτÞτες, για παραμυθιασμÝνους αδαεßς που περνιοýνται για μορφωμÝνοι, για νεκροýς που νομßζουν üτι ψηφßζουν.
     Πüσο σκληρÜ τους φÝρθηκε ο τρüπος παραγωγÞς! Απü εξÝλιξη σε προαγωγÞ, Ýχουν χÜσει και τα λßγα που εßχαν και κÝρδισαν αυτÜ που κανεßς δεν Þθελε. Συγκεντρþνουν τις αθλιüτητες και τις ταπεινþσεις üλων των εκμεταλλευτικþν συστημÜτων του παρελθüντος και το μüνο που αγνοοýν απ' αυτÜ εßναι η εξÝγερση. ΜοιÜζουν πολý με σκλÜβους, γιατß στοιβÜζονται μαζικÜ μÝσα σε κτßρια Üθλια, ανθυγιεινÜ και καταθλιπτικÜ, διατρÝφονται Üσχημα με τροφÞ μολυσμÝνη κι Üγευστη, νοσηλεýονται υπü Üθλιες συνθÞκες üταν προσβÜλλονται απü αρρþστιες, που συνεχþς υποτροπιÜζουνε βρßσκονται υπü συνεχÞ και ταπεινωτικÞ επιτÞρηση και συντηροýνται μες στον εκσυγχρονισμÝνο αναλφαβητισμü, (Ο εκσυγχρονισμÝνος αναλφαβητισμüς δεν σÞμαινε, κεßνη την εποχÞ, τßποτα Üλλο απ' την απλÞ θεαματικÞ κουλτοýρα. ΜερικÜ χρüνια αργüτερα διαπιστþσαμε πως η τελευταßα επανÝφερε τον αναλφαβητισμü, με τη κυριολεκτικÞ Ýννοια του üρου, με Üτυπη μορφÞ.) και τις θεαματικÝς δεισιδαιμονßες, που ανταποκρßνονται στα συμφÝροντα των αφεντικþν τους. Ξεριζþθηκαν, βρÝθηκαν μακριÜ απü τις επαρχßες Þ τις γειτονιÝς τους, σ' Ýνα καινοýργιο κι εχθρικü τοπßο, σýμφωνα με τις συγκεντρωτικÝς τÜσεις της σýγχρονης βιομηχανßας. Δεν εßναι παρÜ νοýμερα σε γραφικÝς παραστÜσεις σχεδιασμÝνες απü ηλßθιους. Πεθαßνουν σωρηδüν στους δρüμους, σε κÜθε επιδημßα γρßππης, σε κÜθε κýμα καýσωνα, σε κÜθε λÜθος εκεßνων που νοθεýουν τα τρüφιμÜ τους, σε κÜθε τεχνικÞ καινοτομßα που εßναι επικερδÞς για τους πολυÜριθμους αναδüχους ενüς σκηνικοý του οποßου αυτοß εßναι τα πρþτα θýματα. Οι μαρτυρικÝς συνθÞκες ýπαρξÞς τους επιφÝρουν τον σωματικü, διανοητικü και ψυχικü εκφυλισμü τους. Τους μιλÜνε πÜντα σαν σε υπÜκουα παιδιÜ, στα οποßα αρκεß να πεις «πρÝπει» κι αυτÜ αμÝσως υποτÜσσονται. Κυρßως, üμως, τους αντιμετωπßζουνε σαν ηλßθια παιδιÜ, μπρος στα οποßα ψελλßζουνε και παραληροýνε δεκÜδες πατερναλιστικÝς εξειδικεýσεις, που αυτοσχεδιÜστηκαν την προηγοýμενη, κÜνοντÜς τους να δεχτοýν οτιδÞποτε, λÝγοντÜς το üπως να 'ναι, και μÜλιστα, την επομÝνη το εντελþς αντßθετο.
     ΔιαχωρισμÝνοι μεταξý τους εξαιτßας της γενικÞς απþλειας κÜθε γλþσσας που να ανταποκρßνεται στα γεγονüτα, απþλειας που τους απαγορεýει και τον παραμικρü διÜλογο, διαχωρισμÝνοι εξαιτßας του αδιÜκοπου και διαρκþς οξυνüμενου ανταγωνισμοý τους μες στην επιδεικτικÞ κατανÜλωση του κενοý κι επομÝνως, διαχωρισμÝνοι εξ αιτßας μιας επιθυμßας, που εßναι η πλÝον αβÝβαιη κι ανßκανη να βρει κÜποια ικανοποßηση, διαχωρισμÝνοι ακüμα κι απü τα ßδια τα παιδιÜ τους, τη μüνη, μÝχρι πρüσφατα, ιδιοκτησßα üσων δεν Ýχουν τßποτα. (¸ννοια της λÝξης «προλετÜριος», στους Ρωμαßους.) Τους αφαιροýν, απü πολý νωρßς, τον Ýλεγχο των παιδιþν τους, που εßναι Þδη αντßπαλοι τους, που δεν ακοýνε πια καθüλου τις αβασÜνιστες γνþμες των γονιþν τους και περιγελοýνε τη παταγþδη τους αποτυχßα· που περιφρονοýν κι üχι Üδικα, τη καταγωγÞ τους κι αισθÜνονται πολý περισσüτερο παιδιÜ του κυρßαρχου θεÜματος, παρÜ κεßνων των υποτακτικþν του που τα γεννÞσαν τυχαßα: ονειρεýονται πως εßναι μιγÜδες που προÞλθαν απ' αυτοýς εκεß τους νÝγρους. Πßσω απü το προσωπεßο της προσποιητÞς αγαλλßασης, σ' αυτÜ τα ζευγÜρια, üπως κι ανÜμεσα σ' αυτÜ και τα παιδιÜ τους, δεν ανταλλÜσσονται παρÜ βλÝμματα μßσους.
     Ωστüσο, αυτοß οι προνομιοýχοι εργαζüμενοι της ολοκληρωμÝνης εμπορευματικÞς κοινωνßας, διαφÝρουν απü τους σκλÜβους στο üτι οφεßλουν να μεριμνοýν οι ßδιοι για τη συντÞρησÞ τους. Η κατÜστασÞ τους μπορεß να συγκριθεß μÜλλον με τη δουλοπαροικßα, επειδÞ εßναι προσκολλημÝνοι αποκλειστικÜ σε μιαν επιχεßρηση και στην επιτυχÞ της πορεßα, αν και δßχως αμοιβαßο üφελος και προπÜντων, επειδÞ εßναι αναγκασμÝνοι να κατοικοýν σ' Ýνα και μοναδικü χþρο: το ßδιο κýκλωμα κατοικιþν, γραφεßων, αυτοκινητοδρüμων, θερÝτρων κι αεροδρομßων, πÜντα πανομοιüτυπων.
     ΑλλÜ μοιÜζουν επßσης με τους σýγχρονους προλετÜριους ως προς το αβÝβαιο των αποδοχþν τους, που αντιφÜσκει με τη προγραμματισμÝνη ρουτßνα των εξüδων τους και το γεγονüς üτι εßναι αναγκασμÝνοι να εκμισθþνουν τον εαυτü τους στην ελεýθερη αγορÜ, δßχως να κατÝχουν κανÝνα απü τα εργαλεßα της εργασßας τους: επειδÞ Ýχουν ανÜγκη απü χρÞματα. Εßναι αναγκασμÝνοι ν' αγορÜζουν εμπορεýματα και τους Ýχουνε φÝρει σε σημεßο να μη μποροýν να διατηρÞσουν επαφÞ με οτιδÞποτε δεν εßναι εμπüρευμα.
     ΑλλÜ εκεß που η οικονομικÞ τους κατÜσταση προσιδιÜζει ακριβÝστερα στο ιδιüτυπο σýστημα δουλοπαροικßας, τη «πεονßα» (Φεουδαρχικü σýστημα δουλοπαροικßας που εμφανßστηκε στο Μεξικü. Στα πλαßσια αυτοý, οι μεγαλογαιοκτÞμονες εκμισθþνουν την εργατικÞ δýναμη ακτημüνων αγροτþν {πεüνων}), εßναι üτι, δεν τους παραχωρεßται πια οýτε η πρüσκαιρη διαχεßριση του χρÞματος γýρω απü το οποßο περιστρÝφεται üλη η δραστηριüτητÜ τους. Προφανþς, δε μποροýν παρÜ να το ξοδεýουν, αφοý το λαμβÜνουν σε πολý μικρÞ ποσüτητα για να το συσσωρεýσουν. ΤελικÜ, üμως, υποχρεþνονται να καταναλþνουν επß πιστþσει, αλλÜ η πßστωση που τους παρÝχεται παρακρατεßται απü τον μισθü τους κι Ýτσι για να τη ξοφλÞσουνε πρÝπει να δουλÝψουν ακüμα πιüτερο. Καθþς ολüκληρη η οργÜνωση της διανομÞς των αγαθþν εßναι συνδεδεμÝνη με την οργÜνωση της παραγωγÞς και του ΚρÜτους, τους ροκανßζουν ανενüχλητα το μερßδιο που τους αναλογεß, τüσο σε τροφÞ üσο και σε χþρο, ποσοτικÜ και ποιοτικÜ. Αν και τυπικÜ παραμÝνουν ελεýθεροι εργαζüμενοι και καταναλωτÝς, δε μποροýν να απευθυνθοýν αλλοý, γιατß παντοý τους εμπαßζουν.
     Δε θÝλω να πÝσω στο απλουστευτικü λÜθος να ταυτßσω εντελþς τη κατÜσταση αυτþν των μισθωτþν 1ης κατηγορßας με προγενÝστερες μορφÝς κοινωνικο-οικονομικÞς καταπßεσης. Πρþτα απ' üλα, επειδÞ, αν αφÞσουμε κατÜ μÝρος το πλεüνασμα της ψευδοýς συνεßδησης τους και τη διπλÞ Þ τριπλÞ συμμετοχÞ τους στην απüκτηση των αξιοθρÞνητων σκουπιδιþν που κατακλýζουνε το σýνολο σχεδüν της αγορÜς, εßναι φανερü üτι μοιρÜζονται τη θλιβερÞ ζωÞ της πλειονüτητας των σημερινþν μισθωτþν: εξÜλλου στα πλαßσια της αφελοýς πρüθεσης να κÜνουν να ξεχαστεß αυτÞ η εξοργιστικÞ χυδαιüτητα, πολλοß βεβαιþνουν üτι αισθÜνονται ενοχλημÝνοι ζþντας μες στη τρυφÞ, τη στιγμÞ που μακρινοß λαοß μαστßζονται απü τη στÝρηση. (Σ' αυτÞν ακριβþς τη κοινωνικÞ ανÜγκη ανταποκρßνεται Ýν αρκετÜ μεγÜλο μÝρος της τρÝχουσας πληροφüρησης καθþς κι οι εμπορικÝς δραστηριüτητες των λεγüμενων "φιλανθρωπικþν οργανþσεων"). ¸νας Üλλος λüγος για να μη τους συγχÝει κανεßς με τους δυστυχεßς του παρελθüντος, εßναι üτι η ιδιüτυπη κατÜσταση τους εμπεριÝχει καθαυτÞ χαρακτηριστικÜ αναμφισβÞτητα σýγχρονα.
     Για πρþτη φορÜ στην ιστορßα, βλÝπουμε οικονομικοýς παρÜγοντες υψηλÞς ειδßκευσης οι οποßοι, πÝρα απü την εργασßα τους, πρÝπει να κÜνουν τα πÜντα μüνοι τους: οδηγοýν οι ßδιοι τα αυτοκßνητα τους, Ýχουν αρχßσει να βÜζουν μüνοι τους βενζßνη, κÜνουν οι ßδιοι τα ψþνια τους Þ ασχολοýνται προσωπικÜ με ü,τι αποκαλοýνε μαγειρικÞ, αυτοεξυπηρετοýνται στα σοýπερ-μÜρκετ, üπως και σ' ü,τι αντικατÝστησε τα βαγκüν ρεστορÜν. Αναμφßβολα, τα διüλου Üμεσα παραγωγικÜ τους προσüντα τα απÝκτησαν γρÞγορα, αλλÜ στη συνÝχεια, αφοý προσφÝρουνε το μερßδιο τους σε þρες εξειδικευμÝνης εργασßας, εßναι υποχρεωμÝνοι να κÜνουν με τα ßδια τους τα χÝρια üλα τα υπüλοιπα. Η εποχÞ μας δε, κατüρθωσε ακüμη να ξεπερÜσει την οικογÝνεια, το χρÞμα, τον καταμερισμü της εργασßας, παρ' üλα αυτÜ üμως, θα λÝγαμε üτι γι’ αυτοýς εδþ η υπÜρχουσα πραγματικüτητα Ýχει Þδη διαλυθεß σχεδüν εξ ολοκλÞρου, μες στην απλÞ στÝρηση. Αυτοß που δεν εßχανε ποτÝ τßποτα ουσιþδες, τþρα δεν Ýχουν απολýτως τßποτα.
     Ο απατηλüς χαρακτÞρας του πλοýτου που ισχυρßζεται üτι μοιρÜζει η σημερινÞ κοινωνßα, ακüμα κι αν δεν Þταν αναγνωρßσιμος σ' üλους τους Üλλους τομεßς, θα Þταν επαρκþς αποδεδειγμÝνος απ' αυτÞ και μüνο τη παρατÞρηση: üτι για πρþτη φορÜ Ýνα τυραννικü σýστημα συντηρεß τüσο Üσχημα τους δικοýς τους, τους ειδικοýς του, τους γελωτοποιοýς του. Αυτοýς τους εξουθενωμÝνους υπηρÝτες του, το κενü τους φιλοδωρεß με νüμισμα κατ' εικüνα του. Και για να το ποýμε αλλιþς, εßναι η 1η φορÜ που φτωχοß νομßζουν üτι αποτελοýνε τμÞμα μιας οικονομικÞς ελßτ, παρüτι υπÜρχουν αποδεßξεις περß του αντιθÝτου. Αυτοß οι δýστυχοι θεατÝς, üχι μüνον εργÜζονται, αλλÜ και κανÝνας δεν εργÜζεται για λογαριασμü τους και πολý περισσüτερο, οι Üνθρωποι που πληρþνονται απ' αυτοýς: διüτι, ακüμα κι οι προμηθευτÝς τους, θεωροýν τους εαυτοýς τους μÜλλον ως επιστÜτες τους, οι οποßοι επιβλÝπουν αν προσÝρχονται με αρκετÞ προθυμßα για να συγκεντρþσουν τα ερζÜτς που εßναι υποχρεωμÝνοι ν' αγορÜσουν. Τßποτα δε θα μποροýσε να κρýψει τη ταχεßα φθορÜ, που εßναι ενσωματωμÝνη Þδη εξαρχÞς, üχι μüνο σε κÜθε υλικü αντικεßμενο, αλλÜ ακüμα και στο νομικü επßπεδο, στις σπÜνιες ιδιοκτησßες τους. ¼πως δεν πÞραν κληρονομιÜ δεν θ' αφÞσουν κιüλας.
     Λοιπüν, μια που το κοινü του κινηματογρÜφου Ýχει να σκεφτεß, πρþτα απ' üλα, αλÞθειες τüσο σκληρÝς που το αφοροýν Üμεσα και που τüσο συχνÜ του αποκρýπτονται, δεν μποροýμε ν' αρνηθοýμε üτι μια ταινßα που, για μια φορÜ, του προσφÝρει την επþδυνη υπηρεσßα να του αποκαλýψει üτι η αρρþστια του δεν εßναι τüσο μυστηριþδης üσο νομßζει και ßσως οýτε αθερÜπευτη -αν τυχüν κατορθþναμε μια μÝρα να καταργÞσουμε τις τÜξεις και το ΚρÜτος- Ýχει, ως προς αυτü τουλÜχιστον, κÜποιαν αξßα. Δεν θα Ýχει Üλλη.
     ΠρÜγματι, αυτü το κοινü που θÝλει να περνιÝται παντοý για ειδÞμονας και που δικαιολογεß üσα υφßσταται, που δÝχεται να βλÝπει ν' αλλÜζουν προς το αποκρουστικüτερο το ψωμß που τρþει κι ο αÝρας που αναπνÝει, τα κρÝατα και τα σπßτια του, δεν αποστρÝφεται την αλλαγÞ παρÜ μüνο üταν πρüκειται για τον κινηματογρÜφο που Ýχει συνηθßσει και, προφανþς, αυτÞ εßναι η μüνη απ' τις συνÞθειες του που Ýχει γßνει σεβαστÞ. (Αυτü Ýπαψε να ισχýει. Εßδαμε üτι, μετÜ απü μια σειρÜ Üλλων πραγμÜτων, η οικονομικÞ πρüοδος κατÜργησε και τον κινηματογρÜφο, που οι θεατÝς συντηροýσαν μÜλλον βλακωδþς. Οι καινοýργιες ανÜγκες, απ' τις οποßες εξαρτÜται ολοκληρωτικÜ ο θεατÞς, κατüρθωσαν να προβÜλλουν μια πιο ακριβÞ αναπαρÜσταση της εκλογßκευσης τους: Ýπρεπε ν' αγαπÞσουμε το βιντεοκλßπ). ºσως να εßμαι ο μüνος που το πρüσβαλε απü παλιÜ ως προς αυτü το σημεßο. Διüτι üλοι οι Üλλοι, ακüμα και οι μοντερνßζοντες μÝχρι του σημεßου να εμπνÝονται απü συζητÞσεις που γßνονται της μüδας απü τον τýπο, προûποθÝτουν την αθωüτητα ενüς τÝτοιου κοινοý και του δεßχνουν, σýμφωνα με τη θεμελιþδη συνÞθεια του κινηματογρÜφου, üσα συμβαßνουν μακριÜ: διαφüρων ειδþν βεντÝτες που Ýχουν ζÞσει στη θÝση του και τις οποßες κοιτÜ μες απü τη κλειδαρüτρυπα με μια χυδαßα οικειüτητα.
     Ο κινηματογρÜφος, για τον οποßο μιλÜω εδþ, εßναι η παρÜλογη μßμηση μιας παρÜλογης ζωÞς, μια αναπαρÜσταση επινοητικÞ στο να μη λÝει τßποτα, επιδÝξια να ξεγελÜ για μια þρα τη πλÞξη μÝσα απü τον αντικατοπτρισμü αυτÞς της πλÞξης· η δειλÞ μßμηση, που εßναι το θýμα του παρüντος κι ο ψευδομÜρτυρας του μÝλλοντος, που, μÝσα απü πολλÝς μυθοπλασßες κι υπερθεÜματα, το μüνο που κατορθþνει εßναι να αναλþνεται Üσκοπα, συσσωρεýοντας εικüνες που παρασýρονται απü το χρüνο. (ΠαρÜφραση του ΜποσυÝ, ΕπικÞδειος λüγος της ΕνριÝττας-¢ννας της Αγγλßας. "Η φρüνηση για την οποßα μιλÜ εδþ εßναι αυτÞ η παρÜλογη φρüνηση, επινοητικÞ στο να βασανßζει τον εαυτü της, επιδÝξια στο να τον ξεγελÜ, που σαπßζει στο παρüν, που χÜνεται στο μÝλλον, που μετÜ απü πολλοýς συλλογισμοýς και μεγÜλες προσπÜθειες, το μüνο που καταφÝρνει εßναι να αναλþνεται Üσκοπα συσσωρεýοντας πρÜγματα που παρασýρονται απ' τον Üνεμο"). Τι παιδιÜστικος σεβασμüς για εικüνες! ΤαιριÜζει μια χαρÜ σ' αυτü το συρφετü ματαιüδοξων, τον πÜντα ενθουσιþδη και πÜντα απογοητευμÝνο, τον δßχως γοýστο, γιατß δεν εßχε ποτÝ μια ευτυχισμÝνη εμπειρßα απü τßποτα και που δεν αναγνωρßζει τßποτα απü τις ατυχεßς του εμπειρßες επειδÞ δε διαθÝτει οýτε γοýστο οýτε κουρÜγιο, σε σημεßο που κανÝνα εßδος απÜτης, γενικüτερης Þ ειδικüτερης, δε μπüρεσε ποτÝ να κÜμψει την ιδιοτελÞ του ευπιστßα.
     Θα πßστευε κανεßς, μετÜ απü üσα Ýχει δει καθÝνας, üτι υπÜρχουν ακüμα, ανÜμεσα στους ειδικευμÝνους θεατÝς που δßνουν στους Üλλους μαθÞματα, διεστραμμÝνοι ικανοß να υποστηρßζουν üτι μια αλÞθεια που εκφρÜζεται στον κινηματογρÜφο, αν δεν αποδεικνýεται με εικüνες, Ýχει κÜτι το δογματικü; ΕξÜλλου, η διανοητικÞ σκλαβιÜ αυτÞς της εποχÞς, (Τα media την εßχαν αποκαλÝσει κÜποτε «ΝÝα Φιλοσοφßα»). αποκαλεß ζηλüφθονα «λüγο του δασκÜλου» ü,τι περιγρÜφει τον δουλικü της χαρακτÞρα, üσο για τα γελοßα δüγματα των πατρþνων της, ταυτßζεται τüσο πολý μαζß τους þστε δεν τα γνωρßζει. Τß θα 'πρεπε να αποδειχτεß με εικüνες. Τßποτα δεν αποδεικνýεται ποτÝ παρÜ μονÜχα απü τη πραγματικÞ κßνηση που καταργεß τις υπÜρχουσες συνθÞκες, δηλαδÞ την οργÜνωση των παραγωγικþν σχÝσεων μιας εποχÞς και τις μορφÝς ψευδοýς συνεßδησης που αναπτýχθηκαν πÜνω σ' αυτÞ τη βÜση.
     Δεν Ýχουμε δει ποτÝ κÜποια πλÜνη να καταρρÝει ελλεßψει μιας καλÞς εικüνας. Αυτüς που πιστεýει üτι οι καπιταλιστÝς εßναι εξοπλισμÝνοι κατÜλληλα þστε να διαχειρßζονται, üλο και πιο ορθολογικÜ, τη διεýρυνση της ευτυχßας του και τις ποικßλες απολαýσεις της αγοραστικÞς του δýναμης, θα αναγνωρßσει εδþ ικανÜ κεφÜλια πολιτικþν κι αυτüς που πιστεýει πως οι σταλινικοß γραφειοκρÜτες αποτελοýν το κüμμα του προλεταριÜτου, θα δει εκεß ωραßα κεφÜλια εργατþν. Οι υπαρκτÝς εικüνες δεν αποδεικνýουνε παρÜ υπαρκτÜ ψεýδη.
     Οι αναπαριστþμενες ιστοριοýλες εßναι οι λßθοι με τους οποßους χτßστηκε üλο το οικοδüμημα του κινηματογρÜφου. Δεν βρßσκει κανεßς στον κινηματογρÜφο παρÜ τους παλιοýς θεατρικοýς Þρωες, πÜνω üμως σε μια σκηνÞ πιο ευρýχωρη και πιο ευκßνητη Þ τους Þρωες των μυθιστορημÜτων, μÝσα üμως σε ενδýματα και περιβÜλλοντα πιο Üμεσα αισθητÜ. Η κοινωνßα κι üχι η τεχνικÞ, Ýκανε Ýτσι τον κινηματογρÜφο. Ο τελευταßος θα μποροýσε να Þταν ιστορικÞ Ýρευνα, θεωρßα, δοκßμιο, απομνημονεýματα. Θα μποροýσε να Þταν η ταινßα που κÜνω αυτÞ τη στιγμÞ.
     Ιδοý, λüγου χÜρη, μια ταινßα üπου δεν λÝω παρÜ μονÜχα αλÞθειες με εικüνες που εßναι üλες ασÞμαντες Þ ψεýτικες· μßα ταινßα που περιφρονεß τη σκüνη των εικüνων που την συνθÝτει. Δε θÝλω να διατηρÞσω τßποτα απü τη γλþσσα αυτÞς της ξεπερασμÝνης τÝχνης, εκτüς ßσως απü το contre-champ {Αντßστροφη λÞψη (κινηματογραφικüς üρος)} του μüνου κüσμου που κοßταξε κι Ýνα travelling πÜνω στις εφÞμερες ιδÝες μιας εποχÞς. Ναι, κολακεýομαι που κÜνω μια ταινßα μ' οτιδÞποτε και το βρßσκω διασκεδαστικü που παραπονιοýνται γι' αυτü εκεßνοι που Üφησαν üλη τους τη ζωÞ να γßνει οτιδÞποτε.
     Αξιþθηκα το καθολικü μßσος της κοινωνßας του καιροý μου και θα πικραινüμουνα, αν εßχα Üλλου εßδους αρετÝς στα μÜτια μιας τÝτοιας κοινωνßας. Ωστüσο, παρατÞρησα üτι στον κινηματογρÜφο προκÜλεσα τη πιο πλÞρη και πιο ομüθυμη αγανÜκτηση. Η απÝχθεια τους Ýφτασε μÜλιστα σε σημεßο να με λεηλατÞσουν πολý λιγüτερο απ' ü,τι αλλοý, ως τþρα τουλÜχιστον. (ΘÝλησαν ν' αρχßσουν στα 1982. Πολý αργÜ, βÝβαια, για να κÜνει κανεßς καριÝρα σ' αυτÞν την τÝχνη πριν την διÜλυση της). Ακüμα κι η ßδια μου η ýπαρξη στον κινηματογρÜφο, παραμÝνει μια υπüθεση που γενικÜ αμφισβητεßται. Να' μαι, λοιπüν, τοποθετημÝνος υπερÜνω üλων των νüμων του συναφιοý. Εξ Üλλου, üπως Ýλεγε κι ο Σουßφτ, «δεν εßναι δα και μικρÞ ικανοποßηση για μÝνα το να παρουσιÜσω Ýνα Ýργο υπερÜνω κÜθε κριτικÞς».
     ΠροκειμÝνου να δικαιολογηθεß, Ýστω και στο ελÜχιστο, το απüλυτο αßσχος üσων Ýγραψε Þ κινηματογρÜφησε αυτÞ η εποχÞ, θα Þταν κανεßς υποχρεωμÝνος να ισχυριστεß μια μÝρα üτι δεν υπÞρξε, στη κυριολεξßα, τßποτα Üλλο κι επομÝνως, üτι τßποτα Üλλο, ποιος ξÝρει γιατß, δεν Þταν εφικτü. ΚαλÜ τþρα! ΑυτÞ την αμÞχανη δικαιολογßα, εγþ απü μüνος μου θα αρκοýσα για να τη καταρρßψω με το παρÜδειγμα μου. Κι üπως δε μου χρειÜστηκε να αφιερþσω παρÜ ελÜχιστο χρüνο και κüπο γι' αυτü, τßποτα δεν θα μ' Ýκανε να παραιτηθþ απü μια τÝτοια ικανοποßηση.
     Δεν εßναι τüσο φυσικü, üσο θα ‘θελαν να πιστεýουνε σÞμερα, το να περιμÝνουμε απ’ οποιονδÞποτε, μεταξý κεßνων που το επÜγγελμα τους εßναι να ‘χουνε το λüγο μες στις σημερινÝς συνθÞκες, να εισαγÜγει εδþ Þ εκεß επαναστατικÝς καινοτομßες. Μια τÝτοια ικανüτητα ανÞκει βÝβαια μüνο σ' αυτüν που συνÜντησε παντοý εχθρüτητα και κατατρεγμü κι üχι σ' αυτüν που παßρνει κρατικÝς επιχορηγÞσεις. Και μÜλιστα, σ' Ýνα βαθýτερο επßπεδο, παρÜ τη γενικευμÝνη συνωμοσßα σιωπÞς γýρω απ' αυτü, μποροýμε να ποýμε με σιγουριÜ üτι καμιÜ πραγματικÞ αμφισβÞτηση δε θα μποροýσε να προÝλθει απü Üτομα που, επιδεικνýοντας την, ανÝβηκαν κοινωνικÜ λßγο περισσüτερο απ' üτι αν απεßχαν απü αυτÞ. {Αυτüς ο ιστορικüς νüμος δεν επιδÝχεται καμιÜ εξαßρεση. Σ' αυτüν Ýγκειται η κýρια δυσκολßα των αντικαπιταλιστικþν επαναστÜσεων, üπως επισÞμανε, Þδη απü τα 1912, ο Robert Μichels στο Ýργο του: «Προσεγγßσεις μιας Κοινωνιολογßας τον Κüμματος στη Σýγχρονη Δημοκρατßα»: (¸ρευνα πÜνω στις ΟλιγαρχικÝς ΤÜσεις της ΟμαδικÞς ΖωÞς)}. Κι üλα αυτÜ σýμφωνα με το πασßγνωστο παρÜδειγμα του ευημεροýντος συνδικαλιστικοý και πολιτικοý προσωπικοý, πÜντα Ýτοιμου να παρατεßνει για μια χιλιετßα τους στεναγμοýς των προλετÜριων, με μοναδικü σκοπü τη διαιþνιση ενüς υπερασπιστÞ τους.
     Σ' ü,τι με αφορÜ, αν μπüρεσα να εßμαι τüσο κατακριτÝος στον κινηματογρÜφο, εßναι επειδÞ υπÞρξα πολý πιο Ýνοχος αλλοý. Θεþρησα εξαρχÞς καλü να αφοσιωθþ στην ανατροπÞ αυτÞς της κοινωνßας και Ýδρασα αναλüγως. ¸λαβα αυτÞ την απüφαση σε μια στιγμÞ που üλοι σχεδüν πßστευαν üτι το υπÜρχον αßσχος, στην αστικÞ Þ τη γραφειοκρατικÞ του εκδοχÞ, εßχε το πιο αßσιο μÝλλον. Κι απü τüτε δεν Üλλαξα γνþμη, οýτε μßα οýτε πιüτερες φορÝς üπως Üλλοι, με την αλλαγÞ των καιρþν, μÜλλον οι καιροß Üλλαξαν σýμφωνα με τις δικÝς μου απüψεις. Κι αυτü προκαλεß δυσαρÝσκεια στους συγχρüνους μου.
     ¸τσι λοιπüν, αντß να προσθÝσω μια ακüμα ταινßα στις χιλιÜδες Üλλες ασÞμαντες ταινßες, προτιμþ να εκθÝσω εδþ γιατß δε θα κÜνω κÜτι τÝτοιο, πρÜγμα που ισοδυναμεß με την αντικατÜσταση των ανοýσιων περιπετειþν που αφηγεßται ο κινηματογρÜφος με την εξÝταση ενüς θÝματος σημαντικοý: του εαυτοý μου. ΣυχνÜ μου Ýχουν προσÜψει, Üδικα πιστεýω, üτι κÜνω δýσκολες ταινßες: ε, λοιπüν, θα κÜνω μια δýσκολη. Σ' üποιον οργιστεß επειδÞ δεν θα μπορεß να καταλÜβει κÜθε μου υπαινιγμü Þ δηλþσει ανßκανος να διακρßνει ξεκÜθαρα τις προθÝσεις μου, θα απαντÞσω μüνον üτι θα πρÝπει να λυπÜται για την Ýλλειψη κουλτοýρας και για τη στειρüτητα του κι üχι για τη συμπεριφορÜ μου, θα πρÝπει να λυπÜται που Ýχασε τον καιρü του στο ΠανεπιστÞμιο, üπου μεταπωλοýνται λαθραßα λιγοστÜ αποθÝματα μουχλιασμÝνων γνþσεων. ΕξετÜζοντας την ιστορßα της ζωÞς μου, βλÝπω ξεκÜθαρα πως δε μπορþ να κÜνω ü,τι αποκαλεßται κινηματογραφικü Ýργο. Και πιστεýω üτι μπορþ εýκολα να πεßσω οποιονδÞποτε γι' αυτü, τüσο με τη μορφÞ üσο και με το περιεχüμενο αυτοý του λüγου μου. Πρþτα απ' üλα, οφεßλω να αποκροýσω τον πιο ψευδÞ απ' üλους τους μýθους, σýμφωνα με τον οποßο εßμαι Ýνα εßδος θεωρητικοý των επαναστÜσεων. Δεßχνουν να πιστεýουν, εδþ που τα λÝμε, τα ανθρωπÜκια, üτι παßρνω τα πρÜγματα απü τη θεωρητικÞ τους πλευρÜ, üτι εßμαι Ýνας κατασκευαστÞς θεωρßας, ενüς σοφοý οικοδομÞματος στο οποßο μπορεßς να πας να κατοικÞσεις απü τη στιγμÞ που ξÝρεις τη διεýθυνση του και του οποßου θα μποροýσες, μÜλιστα, να τροποποιÞσεις λιγÜκι μια-δυο βÜσεις, δÝκα χρüνια αργüτερα, μετατοπßζοντας τρεις κüλλες χαρτß, þστε να φτÜσει στην οριστικÞ τελειüτητα της θεωρßας που θα επÝφερε τη λýτρωση τους.
     Οι θεωρßες, üμως, δεν φτιÜχνονται παρÜ για να πεθαßνουν μÝσα στον πüλεμο του χρüνου: εßναι μονÜδες, λßγο-πολý ισχυρÝς, που πρÝπει να ρßξεις στη μÜχη τη κατÜλληλη στιγμÞ κι üποιες κι αν εßναι οι αρετÝς Þ οι ανεπÜρκειες τους, δεν μπορεßς να χρησιμοποιÞσεις στα σßγουρα παρÜ μüνον εκεßνες που εßναι διαθÝσιμες. ¼πως ακριβþς οι θεωρßες πρÝπει να αντικαθßστανται, επειδÞ οι αποφασιστικÝς τους νßκες προκαλοýνε τη φθορÜ τους ακüμα περισσüτερο απ' üτι οι επιμÝρους Þττες τους, Ýτσι και καμιÜ ζωντανÞ εποχÞ δεν εßχε ως αφετηρßα μια θεωρßα: στην αρχÞ Þταν παιχνßδι, σýγκρουση, ταξßδι. Μποροýμε να ποýμε επßσης για την επανÜσταση ü,τι εßπε ο Ζομινß για τον πüλεμο: üτι «δεν εßναι διüλου μια θετικÞ και δογματικÞ επιστÞμη, αλλÜ μια τÝχνη που υπüκειται σε ορισμÝνες γενικÝς αρχÝς και, ακüμα περισσüτερο, Ýνα παθιασμÝνο δρÜμα».
     ΠοιÜ εßναι τα πÜθη μας και ποý μας οδÞγησαν; Οι Üνθρωποι συχνüτερα, τεßνουν τüσο να υπακοýουν σε καταναγκαστικÝς ρουτßνες þστε, ακüμα κι αν προτßθενται να επαναστατικοποιÞσουν τη ζωÞ εκ βÜθρων, να διαγρÜψουν το παρελθüν και ν' αλλÜξουν τα πÜντα, δε βρßσκουν παρ' üλα αυτÜ αφýσικο το ν' ακολουθÞσουνε τον κýκλο σπουδþν που εßναι προσιτüς σ' αυτοýς και, στη συνÝχεια, ν' αναλÜβουν ορισμÝνα λειτουργÞματα Þ να επιδοθοýν σε διÜφορες αμειβüμενες εργασßες ανÜλογα με το επßπεδο των προσüντων τους Þ και λιγÜκι πιο πÜνω απ' αυτü. Να γιατß εκεßνοι που μας εκθÝτουν διÜφορες σκÝψεις σχετικÜ με τις επαναστÜσεις, αποφεýγουν συνÞθως να μας μιλÞσουν για τον τρüπο με τον οποßο Ýζησαν.
     Εγþ, üμως, που δε μοιÜζω με κανÝναν απü αυτοýς, θα μποροýσα μονÜχα να μιλÞσω, με τη σειρÜ μου, «για τις κυρßες, τους ιππüτες, τα üπλα, τους Ýρωτες, τις συζητÞσεις και τα παρÜτολμα εγχειρÞματα» (Οι 2 πρþτοι στßχοι του επικοý Üσματος του Αριüστο, Μαινüμενος ΟρλÜνδος) μιας εποχÞς μοναδικÞς. ¢λλοι εßναι σε θÝση να προσανατολßζουν και να εκτιμοýνε τη πορεßα του παρελθüντος τους, σýμφωνα με την αναρρßχηση τους στα πλαßσια μιας καριÝρας, την απüκτηση κÜθε λογÞς αγαθþν Þ, καμιÜ φορÜ, με τη συσσþρευση Ýργων επιστημονικÞς Þ καλλιτεχνικÞς υφÞς, που ανταποκρßνονται σε κÜποια κοινωνικÞ ζÞτηση. ¸χοντας απορρßψει κÜθε παρüμοια επιλογÞ, δε ξαναβλÝπω μες στο διÜβα αυτοý του χαοτικοý καιροý, παρÜ μüνο τα στοιχεßα που, για μÝνα, τονε συγκροτÞσανε πραγματικÜ -Þ, μÜλλον, τις λÝξεις και τις φιγοýρες που τους μοιÜζουν: ημÝρες και νýχτες, πüλεις κι ανθρþπους και, στο φüντο üλων αυτþν, Ýναν αδιÜκοπο πüλεμο.
     ΠÝρασα τον καιρü μου σε μερικÝς χþρες της Ευρþπης και στα μÝσα του αιþνα, (1951), üταν Þμουνα 19 ετþν, Üρχισα να διÜγω μια ζωÞ εντελþς ανεξÜρτητη κι ευθýς αμÝσως βρÝθηκα σα στο σπßτι μου μες στην πιο κακüφημη παρÝα. ¹τανε στο Παρßσι, μια πüλη τüσο üμορφη τüτε, που πολλοß προτιμοýσαν να ζουν εκεß Ýστω και φτωχοß, παρÜ οπουδÞποτε αλλοý üντας πλοýσιοι. Ποιüς θα μποροýσε να το καταλÜβει αυτü, τþρα που δεν Ýχει απομεßνει τßποτα, εκτüς απ' αυτοýς που θυμοýνται τη δüξα εκεßνη; Ποιüς Üλλος θα μποροýσε να ξÝρει τις κακουχßες και τις απολαýσεις που γνωρßσαμε σε κεßνα τα μÝρη, που üλα τþρα Ýχουν γßνει τüσον Üσχημα;

«Εδþ βρισκüταν η αρχαßα κατοικßα του βασιλιÜ του Ου.
Χλüη φυτρþνει ατÜραχα επÜνω στα συντρßμμια.
Εκεß, το μυστηριþδες παλÜτι των Τσιν,
που γεμÜτο Þτανε χλιδÞ και σκüρπιζε το δÝος.
¼λα για πÜντα τÝλειωσαν,
üλα κυλοýν συνÜμα Üνθρωποι και γινüμενα
σαν τ' ατελεßωτα κýματα του Γιανγκ-τσε-Κιανγκ
που χÜνονται στη θÜλασσα
».     
     (Ποßημα του Λι Πο)


     Το Παρßσι, τüτε, μες στα üρια των εßκοσι διαμερισμÜτων του, δεν κοιμüτανe ποτÝ τελεßως κι επÝτρεπε στη κραιπÜλη ν' αλλÜζει τρεις φορÝς γειτονιÜ κÜθε νýχτα. Δεν εßχαν ακüμα διαιρÝσει και διασκορπßσει τους κατοßκους του. (Η μÝθοδος αναφÝρθηκε μ' αυτοýς τους üρους απü τον ΜακιαβÝλι στο Ýργο, "Ο Ηγεμüνας"). Κατοικοýσε εκεß Ýνας λαüς που εßχε στÞσει δÝκα φορÝς στους δρüμους του οδοφρÜγματα κι εßχε τρÝψει σε φυγÞ βασιλιÜδες. ¹ταν Ýνας λαüς που δεν τον ικανοποιοýσαν οι εικüνες. Κανεßς δεν θα τολμοýσε, üταν ζοýσε στη πüλη του, να τονε κÜνει να φÜει Þ να πιει αυτü που η χημεßα των υποκατÜστατων δεν εßχε τολμÞσει ακüμα να επινοÞσει.
     Τα σπßτια στο κÝντρο δεν Þταν ερημωμÝνα, Þ μεταπωλημÝνα σε κινηματογραφικοýς θεατÝς που γεννÞθηκαν αλλοý, κÜτω απü Üλλες στÝγες. Το σýγχρονο εμπüρευμα δεν εßχε Ýρθει ακüμα για να μας δεßξει πþς μπορεß να χρησιμοποιηθεß Ýνας δρüμος. (Ο ΔÜντης, στη 12η ΩδÞ του Παραδεßσου, λÝει τα εξÞς για την αρχαßα Φλωρεντßα: «Τα σπßτια δεν Þταν Ýρημα... Ο ΣαρδανÜπαλος δεν εßχε Ýρθει ακüμη για να μας δεßξει πþς μπορεß να χρησιμοποιηθεß Ýνα δωμÜτιο»). Κανεßς δεν Þταν υποχρεωμÝνος να πηγαßνει να κοιμÜται αλλοý εξαιτßας των πολεοδüμων.
     Δεν εßχαμε δει ακüμα, απü υπαιτιüτητα της κυβÝρνησης, τον ουρανü να σκοτεινιÜζει, τον καλü καιρü να εξαφανßζεται και τη τεχνητÞ ομßχλη της μüλυνσης να καλýπτει διαρκþς τη μηχανικÞ κυκλοφορßα των πραγμÜτων σ' αυτÞ τη κοιλÜδα των δακρýων. Τα δÝντρα δεν πÝθαιναν απü ασφυξßα και τ' Üστρα δεν εßχανε σβÞσει απ' τη πρüοδο της αλλοτρßωσης.
     Οι ψεýτες Þταν, üπως πÜντα, στην εξουσßα, αλλÜ η οικονομικÞ ανÜπτυξη δεν τους εßχε ακüμα προσφÝρει τα μÝσα να ψεýδονται επß παντüς θÝματος Þ να επικυρþνουνε τα ψεýδη τους νοθεýοντας το πραγματικü περιεχüμενο ολüκληρης της παραγωγÞς. Θα μας εξÝπληττε, τüτε, εξßσου, αν βρßσκαμε τυπωμÝνα Þ φτιαγμÝνα στο Παρßσι üλα αυτÜ τα βιβλßα που Ýκτοτε συντÜχθηκαν με τσιμÝντο κι αμßαντο κι üλα αυτÜ τα κτßρια χτισμÝνα με κοινüτοπες σοφιστεßες, με το να δοýμε να αναβιþνει Ýνας ΝτονατÝλο Þ Ýνας Θουκυδßδης.
     Ο Μοýζιλ, στον “Ανθρωπο Χωρßς Ιδιüτητες”, σημειþνει üτι, «υπÜρχουν διανοητικÝς δραστηριüτητες, üπου δεν εßναι τα ογκþδη βιβλßα, αλλÜ οι μικρÝς πραγματεßες που κÜνουν περÞφανο Ýναν Üνθρωπο. Αν, λüγου χÜρη, κÜποιος ανακÜλυπτε πως οι πÝτρες, κÜτω απü ορισμÝνες συνθÞκες που θα εßχαν μεßνει μÝχρι τþρα απαρατÞρητες, μποροýν να μιλÜνε, δεν θα χρειαζüτανε παρÜ λßγες σελßδες για να περιγρÜψει και να εξηγÞσει Ýνα φαινüμενο τüσο επαναστατικü». Θα περιοριστþ, λοιπüν, σε λßγες λÝξεις για να ανακοινþσω πως, ü,τι κι αν λÝνε ορισμÝνοι, το Παρßσι δεν υπÜρχει πλÝον. Η καταστροφÞ του Παρισιοý δεν εßναι παρÜ μια υποδειγματικÞ απεικüνιση της θανÜσιμης αρρþστιας που αυτÞ τη στιγμÞ αφανßζει üλες τις μεγαλουπüλεις κι αυτÞ η αρρþστια δεν εßναι κι η ßδια παρÜ Ýνα απü τα πολλÜ συμπτþματα της υλικÞς παρακμÞς μιας κοινωνßας. Το Παρßσι üμως εßχε περισσüτερα να χÜσει απü κÜθε Üλλη πüλη. ¹ταν μεγÜλη τýχη να ζÞσεις νÝος μÝσα σ' αυτÞ τη πüλη, τüτε που, για τελευταßα φορÜ, Ýλαμψε μια φλüγα τüσο Ýντονη.
     ΥπÞρχε, τüτε, στην αριστερÞ üχθη του ποταμοý -"δε μπορεßς δυο φορÝς το ßδιο ποτÜμι να διαβεßς, οýτε δυο φορÝς ν' αγγßξεις μιαν ýλη φθαρτÞ στην ßδια κατÜσταση"- (ΗρÜκλειτος), «μια συνοικßα üπου το αρνητικü εßχε την αυλÞ του» («Στα 1952, στο κÝντρο του 6ου Διαμερßσματος» -του Παρισιοý). Εßναι κοινüτοπη η παρατÞρηση üτι, ακüμα και στις περιüδους που συγκλονßζονται απü μεγÜλες αλλαγÝς, ακüμα και τα πιο νεωτεριστικÜ πνεýματα δýσκολα απαλλÜσσονται απü πολλÝς αντιλÞψεις του παρελθüντος που Ýχουν πλÝον χÜσει τη συνοχÞ τους και διατηροýνε τουλÜχιστον ορισμÝνες απ' αυτÝς, γιατß θα Þταν αδýνατο να απορρßψουν τελεßως ως λανθασμÝνες κι Üνευ αξßας κÜποιες βεβαιüτητες καθολικÜ αποδεκτÝς.
     Παρ' üλα αυτÜ, πρÝπει να προσθÝσουμε πως, üταν γνωρßζει κανεßς μÝσω της πρακτικÞς αυτü το εßδος υποθÝσεων, κÜτι τÝτοιες δυσκολßες παýουν να αποτελοýν εμπüδιο απü τη στιγμÞ που μια ομÜδα ανθρþπων αρχßζει να θεμελιþνει την πραγματικÞ της ýπαρξη στην αποφασιστικÞ Üρνηση üσων εßναι καθολικÜ αποδεκτÜ και στη πλÞρη περιφρüνηση üσων θα μποροýσαν να προκýψουν απ' αυτÜ.
      ¼σοι εßχαν συγκεντρωθεß εκεß Ýμοιαζαν να Ýχουν υιοθετÞσει ως μοναδικÞ αρχÞ δρÜσης, ευθýς εξαρχÞς και δημοσßως, το μυστικü που ο «ΓÝρος του Βουνοý» (ΓÝρος τον Βουνοý: ΧασÜν Ι ΣαμπÜχ. ΗγÝτης της ΣιιτικÞς IσμαηλιτικÞς αßρεσης των Ασασßνων) μεταβßβασε, καθþς λÝνε, την ýστατη þρα, στον πιο Ýμπιστο απ' τους φανατικοýς υπαρχηγοýς του: «Τßποτα δεν εßναι αληθινü, üλα επιτρÝπονται». Σ' ü,τι αφοροýσε το παρüν, δεν Ýδιναν καμιÜ σημασßα σε üσους δεν Þταν στις τÜξεις τους και νομßζω üτι εßχαν δßκιο και σ' ü,τι αφοροýσε το παρελθüν, αν κÜποιος εßχε κερδßσει τη συμπÜθειÜ τους, αυτüς Þταν ο Αρτýρ ΚραβÜν, λιποτÜκτης 17 εθνþν και ßσως κι ο ΛασενÝρ, λüγιος ληστÞς.
      Σ' αυτü το μÝρος, ο εξτρεμισμüς εßχε κηρυχθεß ανεξÜρτητος απü κÜθε επιμÝρους αιτßα και Þταν αλαζονικÜ απαλλαγμÝνος απü κÜθε σχÝδιο. Μια κοινωνßα, Þδη παραπαßουσα, αν και το αγνοοýσε ακüμη, επειδÞ οπουδÞποτε αλλοý οι παλιοß κανüνες Þταν ακüμη σεβαστοß, Üφησε για μια στιγμÞ το πεδßο ελεýθερο σ' αυτü που συχνüτερα απωθεßται, αλλÜ πÜντα υπÞρχε: τον ατßθασο υπüκοσμο, το Üλας της γης, ανθρþπους πανÝτοιμους να πυρπολÞσουν τον κüσμο για να λÜμψει περισσüτερο.

     «¢ρθρον 488. Η ενηλικßωσις Üρχεται Üμα τη συμπληρþσει του 21ου Ýτους της ηλικßας, εις την ηλικßαν ταýτην εßναι κανεßς ικανüς δια οιανδÞποτε πρÜξιν του δημοσßου βßου». (ΑυτÞ η παρÜγραφος κι οι 7 επüμενες εßναι αποσπÜσματα απü τη ταινßα "ΟυρλιαχτÜ Για ΧÜρη Του Σαντ").
   «Αυτü που μÝνει να γßνει εßναι μια επιστÞμη των καταστÜσεων που θα αντλÞσει στοιχεßα απü την ψυχολογßα, τη στατιστικÞ, την πολεοδομßα και την ηθικÞ. ΑυτÜ τα στοιχεßα θα πρÝπει να συμβÜλλουν σε Ýναν απολýτως καινοýργιο στüχο: μια συνειδητÞ δημιουργßα καταστÜσεων».
   «Μα δεν γßνεται λüγος για τον Σαντ σ' αυτÞν την ταινßα».
   «Η τÜξη βασιλεýει αλλÜ δε κυβερνÜ».
   «Ο Δαßμων των ¼πλων. ΘυμÜστε. Αυτü εßναι. Κανεßς δεν Þταν αρκετüς για μας. Παρ' üλα αυτÜ... ΧαλÜζι πÜνω στα γυÜλινα λÜβαρα. Θα τον θυμüμαστε αυτüν τον πλανÞτη».
   «¢ρθρον 489. Ο ενÞλιξ ο οποßος τελεß εις συνÞθην κατÜστασιν μωρßας, παρÜνοιας Þ φρενßτιδος, πρÝπει να απολýεται, ακüμη και εÜν η κατÜστασßς του εμφανßζει διαλεßμματα διαýγειας».
   «ΜετÜ απ' üλες τις Üκαιρες απαντÞσεις και τη νιüτη που γερνÜ, η νýχτα ξαναπÝφτει απü πολý ψηλÜ».
   «Ζοýμε σαν χαμÝνα παιδιÜ τις ανολοκλÞρωτες περιπÝτειες μας».

     Μια ταινßα που Ýκανα κεßνη την εποχÞ κι η οποßα, üπως εßναι φυσικü, πυροδüτησε την οργÞ των πλÝον προχωρημÝνων εστÝτ, Þταν απü την αρχÞ ως το τÝλος, üπως αυτÜ που προηγÞθηκαν κι αυτÝς τις φτωχÝς φρÜσεις που προφÝρονταν, ενþ η οθüνη Þταν εντελþς λευκÞ, τις διÝκοπτε σιγÞ που συνοδευüταν απü μακρÜς διÜρκειας μαýρες σεκÜνς. Χωρßς αμφιβολßα, ορισμÝνοι θα Þθελαν να πιστεýουν üτι η πεßρα θα με πλοýτιζε ßσως σε ταλÝντο Þ σε καλÞ θÝληση. ΔηλαδÞ, η πεßρα της βελτßωσης üσων αρνιüμουν τüτε; Ας γελÜσω. Γιατß, Üραγε, κÜποιος που, ενþ στα νιÜτα του, θÝλησε να εßναι τüσο ανυπüφορος στον κινηματογρÜφο, θα αποδεικνýονταν πιο ενδιαφÝρων στα γερÜματα; ¼,τι υπÞρξε τüσο πολý κακü δεν μπορεß ποτÝ στ' αλÞθεια να γßνει καλýτερο. Ας λÝμε: «ΓÝρασε κι Üλλαξε», Ýμεινε επßσης ο ßδιος (ΠασκÜλ).
     Σ' αυτü το μÝρος που υπÞρξε η εφÞμερη πρωτεýουσα της αναταραχÞς, αν αληθεýει πως ο εκλεκτüς πληθυσμüς περιλÜμβανε Ýναν ορισμÝνο αριθμü κλεφτþν και περιστασιακÜ, δολοφüνων, η ýπαρξη üλων χαρακτηριζüτανε, κατÜ κýριο λüγο, απü μια φοβερÞ απραξßα- κι ανÜμεσα στα τüσα κακουργÞματα και πλημμελÞματα, για τα οποßα κατηγορÞθηκαν απ' τις αρχÝς, αυτü Ýγινε αισθητü ως το πλÝον απειλητικü.
     ¹ταν ο λαβýρινθος ο καλýτερα φτιαγμÝνος για να παγιδεýει τους ταξιδιþτες. ¼σοι σταμÜτησαν εκεß για δυο μÝρες δεν Ýφυγαν ξανÜ Þ, τουλÜχιστον, Ýμειναν üσο υπÞρχε- οι περισσüτεροι üμως εßδαν να Ýρχεται πρþτα το τÝλος της σýντομης ζωÞς τους. Κανεßς δεν εγκατÝλειπε εκεßνους τους δρüμους κι εκεßνα τα τραπÝζια üπου εßχε ανακαλυφθεß το απüγειο του χρüνου (Εικüνα που χρησιμοποßησε ο Τüμας Χομπς αναφερüμενος σε μια εποχÞ αναταραχÞς). ¼λοι θαýμαζαν τους εαυτοýς τους που ανταποκρßθηκαν σε μια τüσο εξαιρετικÜ ολÝθρια πρüκληση και πρÜγματι πιστεýω üτι κανÝνας απ' üσους πÝρασαν απü εκεß δεν απÝκτησε την παραμικρÞ φÞμη εντιμüτητας στον κüσμο.
     Ο καθÝνας Ýπινε καθημερινÜ περισσüτερα ποτÞρια απ' üσα ψÝματα λÝει Ýνα συνδικÜτο καθüλη τη διÜρκεια μιας Üγριας απεργßας. ΟμÜδες αστυνομικþν, που τα αιφνιδιαστικÜ βÞματα τους φþτιζε μεγÜλος αριθμüς χαφιÝδων, δεν Ýπαυαν να εξαπολýουν εφüδους με οποιοδÞποτε πρüσχημα, συχνüτερα üμως για να κατÜσχουν ναρκωτικÜ και να μαζÝψουν τα κορßτσια που δεν εßχαν κλεßσει τα 18. Πþς να μη θυμηθþ τους γοητευτικοýς αλÞτες και τα αγÝρωχα κορßτσια που μαζß τους Ýζησα στη κατþτατη υποστÜθμη της κοινωνßας, üταν αργüτερα Üκουσα Ýνα τραγοýδι που τραγουδοýν οι φυλακισμÝνοι στην Ιταλßα; Ο χρüνος üλος εßχε κυλÞσει σαν τις νýχτες μας τüτε, δßχως ν' απαρνηθþ τßποτα.

«Εκεß 'ναι κοριτσüπουλα που δßνουνε τα πÜντα
πρþτα τη καλησπÝρα τους και ýστερα το χÝρι...
Στην οδü ΦιλαντζιÝρι υπÜρχει μια καμπÜνα
κÜθε της χτýπος και καταδßκη...
Τα καλýτερα παιδιÜ στη φυλακÞ πεθαßνουν
».

 (Τραγοýδι του υποκüσμου του ΜιλÜνου: Porta Romana Βella”)

     Μολονüτι περιφρονοýσαν üλες τις ιδεολογικÝς αυταπÜτες κι αδιαφοροýσαν αρκετÜ για ü,τι θα ερχüταν αργüτερα να τους δικαιþσει, αυτοß οι καταραμÝνοι δεν απαξßωσαν να ανακοινþσουν προς τα Ýξω ü,τι θα επακολουθοýσε. ¸δωσαν στη τÝχνη τη χαριστικÞ βολÞ, πÞγαν και ανακοßνωσαν μÝσα σ' Ýνα κατÜμεστο καθεδρικü ναü üτι ο Θεüς Þταν νεκρüς, σχεδßαζαν να ανατινÜξουν τον Πýργο του ¢úφελ. Να ποια Þταν τα μικρÜ σκÜνδαλα στα οποßα επεδßδοντο σποραδικÜ αυτοß που ο τρüπος ζωÞς τους Þταν διαρκþς Ýνα τüσο μεγÜλο σκÜνδαλο. Προβληματßζονταν, επßσης, σχετικÜ με την αποτυχßα ορισμÝνων επαναστÜσεων αναρωτιüντουσαν αν το προλεταριÜτο υπÜρχει και αν ναι, τß στην ευχÞ θα μποροýσε να εßναι.
     ¼ταν μιλÜω για τους ανθρþπους αυτοýς, δßνω ßσως την εντýπωση πως τους περιγελþ, δεν εßναι üμως Ýτσι. ¹πια το κρασß τους (Η τυπικÞ Ýκφραση πßστεως στον φεουδαρχικü κüσμο Þταν: «¸φαγα το ψωμß του»). Τους εßμαι πιστüς. Και δε νομßζω πως Ýγινα στη συνÝχεια καλýτερος σε οτιδÞποτε, απ' ü,τι Þταν αυτοß κεßνο τον καιρü.
     ΛαμβÜνοντας υπüψη τη μεγÜλη δýναμη της συνÞθειας και του νüμου, που βÜραινε αδιÜκοπα πÜνω μας για να μας σκορπßσει, κανεßς δεν Þταν σßγουρος üτι θα βρισκüταν ακüμα εκεß στο τÝλος της εβδομÜδας κι εκεß βρßσκονταν üλα üσα θα αγαποýσαμε ποτÝ. Ο χρüνος αναλωνüταν ταχýτερα απ' üτι αλλοý, και πÜλι δεν μας Ýφτανε. Αισθανüμασταν τη γη να σεßεται.
     Η αυτοκτονßα πÞρε πολλοýς. «Το ποτü κι ο διÜβολος ξαπüστειλαν τους υπüλοιπους», üπως λÝει κι Ýνα τραγοýδι (Τραγοýδι απü το βιβλßο του ΣτÞβενσον, "Η ΝÞσος Των Θησαυρþν"). Στα μισÜ του δρüμου της αληθινÞς ζωÞς, μας περιÝβαλε μια ζοφερÞ μελαγχολßα, που με τüσα σαρκαστικÜ και θλιμμÝνα λüγια εκφρÜστηκε στο καφενεßο της χαμÝνης νιüτης.

 «Για να το ποýμε απερßφραστα και δßχως παραβολÝς,
   εßμαστε τα πιüνια μιας παρτßδας που παßζουν οι ΟυρÜνιες ΔυνÜμεις.
  ΔιασκεδÜζουνε μαζß μας στη σκακιÝρα της ¾παρξης
  και κατüπιν επιστρÝφουμε Ýνας-Ýνας στο κουτß της Ανυπαρξßας
».
(4στιχο του ΟμÜρ ΧαγιÜμ)


   «Πüσες φορÝς το υπÝροχο τοýτο δρÜμα που δημιουργοýμε θε να παιχτεß μες στους αιþνες σε γλþσσες Üγνωστες και σε λαοýς αγÝννητους;»  (Σαßξπηρ: "Ιοýλιος Καßσαρ")

   «Τß εßναι η γραφÞ; Ο φýλακας της ιστορßας... Τß εßναι ο Üνθρωπος; Ο σκλÜβος του θανÜτου, Ýνας ταξιδιþτης που περνÜ, ο φιλοξενοýμενος ενüς μüνο τüπου... Τß εßναι η φιλßα; Η ισüτητα των φßλων».
(Αλκουßνος: "Η Υπüσχεση Του Φρüνιμου Παιδιοý")

   «ΜπερνÜρ, τß ζητÜς απ' τον κüσμο; ΒλÝπεις κÜτι που θα σε ικανοποιοýσε; ΓλιστρÜ, γλιστρÜ σα φÜντασμα, που, αφοý μας πρüσφερε κÜποιαν ικανοποßηση üσο Ýμενε μαζß μας, μας εγκαταλεßπει αφÞνοντας μας μüνο ταραχÞ... ΜπερνÜρ, ΜπερνÜρ, Ýλεγε, η Üγουρη τοýτη νιüτη δε θα κρατÞσει για πÜντα...»
(ΜποσυÝ: "Πανηγυρικüς Του ΜπερνÜρ Ντε Κλερβþ")

     Τßποτα üμως δε μετÝφραζε αυτü το αδιÝξοδο κι ανÞσυχο παρüν üσο η αρχαßα κεßνη καρκινικÞ φρÜση, δομημÝνη γρÜμμα το γρÜμμα σαν Ýνας λαβýρινθος απ' üπου δε μπορεßς να βγεις, συνδυÜζοντας τüσο τÝλεια τη μορφÞ και το περιεχüμενο της αιþνιας απþλειας:

   In girum imus nocte et consumimur igni.
   TριγυρνÜμε μες στη νýχτα και καταπßνουμε φωτιÜ..

   “ΓενεÜ υπÜγει και γενεÜ Ýρχεται, η δε γη διαμÝνει εις τον αιþνα. Κι ανατÝλλει ο Þλιος και δýει ο Þλιος, και σπεýδει προς τον τüπον αυτοý, üθεν ανÝτειλεν. ΠÜντες οι ποταμοß υπÜγουσιν εις την θÜλασσαν κι η θÜλασσα ποτÝ δε γεμßζει, εις τον τüπον üθεν ρÝουσιν οι ποταμοß, εκεß πÜλιν επιστρÝφουσι δια να υπÜγωσι... Χρüνος εßναι εßς τα πρÜγματα και καιρüς παντß πρÜγματι υπü τον ουρανüν. Καιρüς του αποκτεßνειν και καιρüς του ιατρεýειν καιρüς του καταστρÝφειν και καιρüς του οικοδομεßν... Καιρüς του σχßζειν και καιρüς του ρÜπτειν καιρüς του σιγÜν και καιρüς του λαλεßν... ΚÜλλιον εßναι να βλÝπει τις δια των οφθαλμþν, παρÜ να περιπλανÜται με την ψυχÞν και τοýτο ματαιüτης και θλßψις πνεýματος... Διüτι τßς γνωρßζει τß εßναι καλüν δια τον Üνθρωπον εν τη ζωÞ, κατÜ πÜσας τας ημÝρας της ζωÞς της ματαιüτητος αυτοý, τας οποßας διÝρχεται ως σκιÜν;» (ΕκκλησιαστÞς)

   «Θα διαβοýμε τον ποταμü και θα ξαποστÜσουμε στη σκια εκεßνων των δÝντρων».
Τελευταßα λüγια του στρατηγοý «Stonewall» Jackson, καθþς Ýπεφτε νεκρüς στο πεδßο της μÜχης.)

     Εκεß αποκτÞσαμε τη σκληρüτητα που μας συνüδευε σ' üλες τις μÝρες της ζωÞς μας και που επÝτρεψε σε πολλοýς απü μας να εßμαστε ελαφρÜ τη καρδßα σε πüλεμο μ' ολüκληρη τη γη. Κι üσο για μÝνα ειδικÜ, υποθÝτω üτι εξαιτßας των περιστÜσεων εκεßνης της εποχÞς Ýζησα φυσικüτατα την αλληλουχßα τüσων βιαιοτÞτων και τüσων ρÞξεων, üπου τüσοι Üνθρωποι υπÝστησαν τüση κακομεταχεßριση, κι üλ' αυτÜ τα χρüνια τα πÝρασα, ας ποýμε, κρατþντας πÜντοτε μαχαßρι.
     Θα Þμασταν Üραγε λιγüτερο αμεßλικτοι, αν εßχαμε βρει Ýνα Þδη διαμορφωμÝνο εγχεßρημα, που να κρßναμε Üξιο να του αφιερþσουμε τις δυνÜμεις μας; ΚÜτι τÝτοιο üμως δεν υπÞρχε. Τη μüνη υπüθεση που υποστηρßξαμε χρειÜστηκε να την ορßσουμε και να τη διευθýνουμε μεiς οι ßδιοι. Και δεν υπÞρχε τßποτα πÜνω απü μας που ν' Üξιζε την εκτßμηση μας.
     ΚÜποιος που σκÝφτεται κι ενεργεß κατ' αυτüν τον τρüπο, εßναι αλÞθεια πως δεν ενδιαφÝρεται ν' ακοýσει οýτε λεπτü üσους βρßσκουνε κÜτι καλü Þ Ýστω αξιοσÝβαστο, μες στις υπÜρχουσες συνθÞκες, Þ üσους χÜνουνε το δρüμο που εßχανε δεßξει πως Þθελαν ν' ακολουθÞσουν, οýτε καν, ενßοτε, üσους δεν κατÜλαβαν αρκετÜ γρÞγορα. ¢λλοι, αργüτερα, βÜλθηκαν να εξυμνοýνε την επανÜσταση της καθημερινÞς ζωÞς, με τις Üτολμες φωνÝς τους Þ τις εκπορνευμÝνες πÝνες τους, πλην üμως απü αρκετÜ μακριÜ και με την ατÜραχη σιγουριÜ της αστρονομικÞς παρατÞρησης. Ωστüσο, αν εßχε κÜποιος την ευκαιρßα να συμμετÜσχει σε μια τÝτοιου εßδους απüπειρα, ακüμα κι αν απÝφευγε τις σημαντικÝς καταστροφÝς που τη περιβÜλλουν Þ την ακολουθοýν, η θÝση του δε θα ‘τανε και τüσον εýκολη. Η ζÝστη και το κρýο της εποχÞς εκεßνης δε θα σας εγκαταλεßψουνε πια. Θα 'πρεπε κανεßς ν' ανακαλýψει πþς θα 'τανε δυνατü να ζÞσει μιαν επαýριον αντÜξια μιας τüσο καλÞς αρχÞς. ΑυτÞ τη πρþτη εμπειρßα της παρανομßας θες να τη συνεχßσεις για πÜντα.
     Να πþς πυροδοτÞθηκε, λßγο-λßγο, μια νÝα εποχÞ αναφλÝξεων, που κανÝνας απ' üσους ζουν αυτÞ τη στιγμÞ δεν θα δει το τÝλος της: η υπακοÞ πÝθανε. Εßναι αξιοθαýμαστη η διαπßστωση πως οι ταραχÝς που προÞλθαν απü Ýναν ασÞμαντο κι εφÞμερο τüπο, κλονßσανε τελικÜ τη τÜξη του κüσμου. Αν εßχαμε να κÜνουμε με μια κοινωνßα αρμονικÞ, ικανÞ να διαχειριστεß τη δýναμη της, δεν θα μποροýσαμε ποτÝ να κλονßσουμε τßποτα με τÝτοιες μεθüδους, αλλÜ η δικÞ μας, καθþς γνωρßζουμε τþρα πια, Þταν το εντελþς αντßθετο.
     ¼σο για μÝνα, ποτÝ δεν μετÜνιωσα για τßποτα απ' üσα Ýκανα κι ομολογþ, üτι ακüμα και τþρα αδυνατþ τελεßως να φανταστþ τι Üλλο θα μποροýσα να Ýχω κÜνει, üντας αυτü που εßμαι. (ΚÜποιοι ανακßνησαν Ýνα ανþφελο ερþτημα: Ýνα τÝτοιο συμπÝρασμα εκφρÜζει μετριοφροσýνη Þ Ýπαρση; Νομßζω üτι Ýχω κρßνει με πολý αντικειμενικüτητα τα ελαττþματα και τα βßτσια μου).
     Στη 1η φÜση της σýγκρουσης, παρÜ τη δριμýτητα της, προσδüθηκαν απü την μεριÜ μας üλα τα χαρακτηριστικÜ μιας στατικÞς αμυντικÞς στÜσης. Μια τÝτοια αυθüρμητη εμπειρßα, καθορισμÝνη κυρßως απ' τον τοπικü της περιορισμü, δεν Ýγινε επαρκþς κατÜνοητÞ σαν αυτü που Þτανε κι επßσης παραμÝλησε υπερβολικÜ τις μεγÜλες ανατρεπτικÝς δυνατüτητες που Þτανε παροýσες μες στο εμφανþς εχθρικü κλßμα που την περιÝβαλε. Ενþ βλÝπαμε την Üμυνα μας να εξασθενßζει και το κουρÜγιο ορισμÝνων να κλονßζεται Þδη, μερικοß απü μας σκÝφτηκαν üτι θα 'πρεπε αναμφßβολα να συνεχßσουμε, τοποθετοýμενοι σε μια επιθετικÞ προοπτικÞ: κοντολογÞς, αντß να περιχαρακωθοýμε στο συγκινησιακü οχυρü μιας στιγμÞς, να αναπτερωθοýμε, να επιχειρÞσουμε μια Ýξοδο, να προελÜσουμε και να επιδοθοýμε απλοýστατα στην ολοσχερÞ καταστροφÞ αυτοý του εχθρικοý σýμπαντος για να το ανοικοδομÞσουμε, σε τελικÞ ανÜλυση, αν Þταν δυνατüν, πÜνω σε Üλλες βÜσεις. Εßχαν υπÜρξει προηγοýμενα, αλλÜ τüτε εßχαν ξεχαστεß. ¸πρεπε να ανακαλýψουμε ποý οδηγοýσε η ροÞ των πραγμÜτων και να τη διαψεýσουμε τüσο πλÞρως þστε, αντßστροφα, να αναγκαστεß μια μÝρα να υποταχθεß στις δικÝς μας ορÝξεις. Ο Κλαοýζεβιτς παρατηρεß χαριτολογþντας: «¼ποιος διαθÝτει ευφυßα οφεßλει να τη χρησιμοποιεß, αυτüς εßναι ο κανüνας» κι ο ΜπαλτÜσαρ ΓκρÜθιαν: «ΠρÝπει να διασχßσεις το αχανÝς ορυχεßο του χρüνου για να φτÜσεις στο κÝντρο της ευκαιρßας».
     ΑλλÜ πþς μπορþ να λησμονÞσω αυτüν που βλÝπω παντοý στις μεγαλýτερες στιγμÝς των περιπετειþν μας (ΑυτÞ η παρÜγραφος κι η επüμενη εßναι Ýνα εγκþμιο προς τον ΙβÜν Βλαντιμßροβιτς Στσεγκλüφ), αυτüν που, κεßνες τις αβÝβαιες μÝρες, χÜραξε Ýνα νÝο δρüμο και προχþρησε τüσο γρÞγορα επιλÝγοντας εκεßνους που θ' ακολουθοýσαν, επειδÞ κανεßς Üλλος δεν το Üξιζε κεßνη τη χρονιÜ; Θα Ýλεγε κανεßς üτι κοιτÜζοντας απλÜ τη πüλη και τη ζωÞ, τις Üλλαζε. ΑνακÜλυψε μÝσα σ' Ýνα χρüνο αντικεßμενα διεκδικÞσεων για Ýναν αιþνα. ΚατÝκτησε τα Üδυτα και τα μυστÞρια του αστικοý χþρου.
     Οι σημερινÝς εξουσßες, με τη φτωχÞ και παραποιημÝνη τους πληροφüρηση, η οποßα παραπλανÜ και τις ßδιες στον ßδιο βαθμü σχεδüν που παραζαλßζει τους υπηκüους τους, δεν Ýχουνε καταφÝρει ακüμα να εκτιμÞσουνε πüσο τους στοßχισε το σýντομο πÝρασμα αυτοý του ανθρþπου. ΑλλÜ και τß μ' αυτü; ¼σοι προκαλοýν ναυÜγια γρÜφουν τ' üνομα τους μονÜχα πÜνω στο νερü («ΕνθÜδε κεßται Ýνας Üνθρωπος τ’ üνομα του οποßου γρÜφτηκε πÜνω στο νερü». Ο ΣÝλλεû, που χÜθηκε στη θÜλασσα, εßχε γρÜψει αυτü το επιτÜφιο επßγραμμα για τον εαυτü του).
     Τη συνταγÞ της ανατροπÞς του κüσμου δεν την αναζητÞσαμε στα βιβλßα, αλλÜ αλητεýοντας. ¹ταν μια περιπλÜνηση που κρατοýσε μÝρες ολüκληρες, üπου καμιÜ δεν Ýμοιαζε με την προηγοýμενη και που δε σταματοýσε ποτÝ. ΣυναρπαστικÝς συναντÞσεις, σημαντικÜ εμπüδια, προδοσßες ολκÞς, επικßνδυνα ξελογιÜσματα, τßποτα δεν Ýλειψε απü την αναζÞτηση ενüς Üλλου ολÝθριου ΓκρÜαλ, που κανεßς Üλλος δεν εßχε θελÞσει κι Ýτσι, μια μαýρη μÝρα, ο ωραιüτερος παßκτης ανÜμεσα μας χÜθηκε μÝσα στα δÜση της τρÝλας. Δεν υπÜρχει μεγαλýτερη τρÝλα απü την παροýσα οργÜνωση της ζωÞς.
     ΒρÞκαμε τελικÜ το αντικεßμενο της αναζÞτησης μας; ΘÝλω να πιστεýω üτι τουλÜχιστον το διακρßναμε φευγαλÝα- γιατß εßναι σε κÜθε περßπτωση ολοφÜνερο üτι απü κει και πÝρα Þμασταν σε θÝση να αποκτÞσουμε μια πολý παρÜξενη δýναμη σαγÞνης: διüτι, απü τüτε, κανεßς δεν μας πλησßασε χωρßς να θÝλει να μας ακολουθÞσει κι Ýτσι γßναμε ξανÜ κýριοι του μυστικοý της διαßρεσης αυτοý που Þταν ενιαßο. ¼,τι κατανοÞσαμε δε πÞγαμε να το ποýμε στην τηλεüραση. Δεν αποβλÝπαμε σε επιχορηγÞσεις επιστημονικÞς Ýρευνας, οýτε στα εγκþμια των διανοουμÝνων των εφημερßδων. Ρßξαμε λÜδι στη φωτιÜ. ¸τσι προσχωρÞσαμε οριστικÜ στο κüμμα του Διαβüλου, δηλαδÞ, του ιστορικοý κακοý που οδηγεß τις υπÜρχουσες συνθÞκες στην καταστροφÞ, στη «κακÞ πλευρÜ» που δημιουργεß την ιστορßα καταστρÝφοντας κÜθε καθιερωμÝνη ικανοποßηση.
     ¼σοι δεν Ýχουν αρχßσει ακüμα να ζουν, αλλÜ επιφυλÜσσονται για μια καλýτερη εποχÞ κι επομÝνως, φοβοýνται πολý να γερÜσουνε, δεν περιμÝνουνε τßποτα λιγüτερο απü Ýναν αιþνιο παρÜδεισο. Ο Ýνας τον τοποθετεß στην ολικÞ επανÜσταση κι ο Üλλος –πρÜγμα που καμιÜ φορÜ εßναι το ßδιο- στην Üνοδü του στην ιεραρχßα της μισθωτÞς εργασßας. Κοντολογßς, περιμÝνουν ν' αποκτÞσουν πρüσβαση σ' ü,τι ενατενßζουν μες στην ανεστραμμÝνη εικονογραφßα του θεÜματος: μια ευτυχισμÝνη ενüτητα αιþνια παροýσα (Ενþ συγκαλýπτει προφανþς μια ατυχÞ διαßρεση που ανÜ πÜσα στιγμÞ διαλýεται). ¼σοι üμως επÝλεξαν να χρησιμοποιÞσουν ως üπλο το χρüνο, ξÝρουν üτι το üπλο τους εßναι επßσης ο αφÝντης τους και δε μποροýν να παραπονεθοýν γι αυτü. Εßναι επßσης αφÝντης üσων δεν Ýχουν üπλα και μÜλιστα ο πιο σκληρüς. ¼ποιος δε θÝλει να ενταχθεß στην απατηλÞ διαýγεια του ανεστραμμÝνου κüσμου, εκλαμβÜνεται οπωσδÞποτε απü τους πιστοýς της ως αμφιλεγüμενος θρýλος, Ýνα κακüβουλο κι αüρατο φÜντασμα, Ýνας διεστραμμÝνος ¢ρχοντας του Σκüτους. Ωραßος τßτλος εξÜλλου: το σýστημα της παροýσας διαýγειας δεν απονÝμει Üλλους τüσο τιμητικοýς.
     Γßναμε λοιπüν, απεσταλμÝνοι του Πρßγκηπα του Διχασμοý, «του αδικημÝνου» (ΚÜποιες χιλιαστικÝς αιρÝσεις -του Μεσαßωνα π.χ.- χαρακτÞριζαν μ' αυτüν τον ευφημισμü το ΔιÜβολο και πολý αργüτερα ακüμα με την Ýκφραση αυτÞ χαρακτηρßστηκε ο Μπακοýνιν απü τους Ιταλοýς οπαδοýς του εξαιτßας της τýχης που του επιφυλÜχθηκε στην ΔιεθνÞ ¸νωση ΕργαζομÝνων) κι επιχειρÞσαμε να οδηγÞσουμε σε απüγνωση üσους θεωροýσαν τον εαυτü τους Üνθρωπο.
     Στα χρüνια που ακολοýθησαν, συγκεντρþθηκαν  Üνθρωποι απü 20 χþρες και προσχωρÞσανε σ' αυτÞ τη σκοτεινÞ συνωμοσßα με τις απεριüριστες απαιτÞσεις. Πüσα βιαστικÜ ταξßδια! Πüσοι πολýωροι διαπληκτισμοß! Πüσες παρÜνομες συναντÞσεις σ' üλα τα λιμÜνια της Ευρþπης!
     ¸τσι εκπονÞθηκε το καλýτερο πρüγραμμα για τη πλÞρη αμφισβÞτηση του συνüλου της κοινωνικÞς ζωÞς: τÜξεις κι εξειδικεýσεις, εργασßα και διασκÝδαση, εμπüρευμα και πολεοδομßα, ιδεολογßα και ΚρÜτος, αποδεßξαμε πως Þταν üλα για πÝταμα. ¸να τÝτοιο πρüγραμμα δεν περιεßχε καμιÜν Üλλη επαγγελßα εκτüς απ' αυτÞ μιας αυτονομßας χωρßς φραγμοýς και χωρßς κανüνες. ΑυτÝς οι προοπτικÝς Ýχουνε σÞμερα διεισδýσει στα Þθη και παντοý ο καθÝνας μÜχεται υπÝρ Þ εναντßον τους. Τüτε, üμως, θα εßχαν φανεß σßγουρα χιμαιρικÝς, αν η συμπεριφορÜ του σýγχρονου καπιταλισμοý δεν Þταν ακüμα πιο χιμαιρικÞ.
     ΥπÞρχαν βÝβαια τüτε ορισμÝνα Üτομα που θα μποροýσαν να συμφωνÞσουν, με λιγüτερη η περισσüτερη συνÝπεια, με τη μια Þ με την Üλλη απ' αυτÝς τις κριτικÝς, αλλÜ δεν υπÞρχε κανεßς που να μποροýσε να τις ασπαστεß üλες κι ακüμα λιγüτερο, να ξÝρει να τις διατυπþσει και να τις δημοσιοποιÞσει. Γι αυτü, καμιÜ Üλλη επαναστατικÞ απüπειρα κεßνης της περιüδου δεν εßχε την παραμικρÞ επßδραση στον μετασχηματισμü του κüσμου. ¹ταν ο αιþνας των αντεπαναστÜσεων και της προüδου της δουλεßας. Τα εγχειρÞματα, που Þταν αληθινÜ διατεθειμÝνα να ρßξουνε το βÜρος τους στην αντßθετη κατεýθυνση, Þτανε σπÜνια. Τα περισσüτερα, συνδυÜζοντας το θεωρητικü και το πρακτικü κενü, δεν κατÜλαβαν προς τα που üδευε η ταξικÞ κοινωνßα και ποια θα Þταν στο εξÞς τα αδýνατα σημεßα της.
     Οι αγκιτÜτορÝς μας διÝδωσαν παντοý ιδÝες σýμφωνα με τις οποßες μια ταξικÞ κοινωνßα εßναι αδýνατον να επιβιþσει. Οι διανοοýμενοι στην υπηρεσßα του συστÞματος, οι οποßοι εξÜλλου εßναι ακüμα πιο εμφανþς σε παρακμÞ απ' ü,τι αυτü, προσπαθοýν σÞμερα να πειραματιστοýν μ' αυτÜ τα δηλητÞρια για να βρουν αντßδοτο, αλλÜ δεν θα τα καταφÝρουν. Εßχαν καταβÜλει νωρßτερα πολý μεγÜλες προσπÜθειες για να τα αγνοÞσουν, εξßσου üμως μÜταια: τüσο μεγÜλη εßναι η δýναμη του λüγου που εκφÝρεται στον καιρü του.
     Ενþ οι εξεγερτικÝς μας δολοπλοκßες εξαπλþνονταν στην Þπειρο κι Üρχιζαν μÜλιστα να αγγßζουνε και τις Üλλες ηπεßρους, το Παρßσι, üπου τüσον εýκολα μποροýσες να περÜσεις απαρατÞρητος, Þταν ακüμα το επßκεντρο üλων των ταξιδιþν μας, ο πιο πολυσýχναστος τüπος συναντÞσεων μας. Τα τοπßα του, üμως, εßχαν αλλοιωθεß κι üλα κατÝληγαν να υποβαθμßζονται και να καταστρÝφονται. Κι üμως, το ηλιοβασßλεμα αυτÞς της πüλης Üφηνε, κατÜ τüπους, κÜποιες εκλÜμψεις. Καθþς κοιτÜζαμε να κυλοýν οι τελευταßες μÝρες, βρισκüμασταν μÝσα σ' Ýνα σκηνικü που θα εξαφανιζüταν, απορροφημÝνοι απü ομορφιÝς που δε θα ξαναρθοýν. ΘÜ 'πρεπε σýντομα να την εγκαταλεßψουμε, αυτÞν τη πüλη που για μας υπÞρξε τüσον ελεýθερη, αλλÜ που θα πÝσει ολοκληρωτικÜ στα χÝρια των εχθρþν μας. ¹δη, εφαρμüζεται αμετÜκλητα ο αμεßλικτος νüμος τους που ξαναφτιÜχνει τα πÜντα κατ' εικüνα του, δηλαδÞ, Ýχοντας ως πρüτυπο, Ýνα εßδος νεκροταφεßου: «Τι συμφορÜ, τι οδýνη! Το Παρßσι τρÝμει». (Το τÝλος ενüς ποιÞματος απ' το «Κολασμοß» του Ουγκþ: «Στο μισαρü κοιμητÞρι...»)
     Θα πρÝπει να την εγκαταλεßψουμε, üχι üμως χωρßς να 'χουμε προσπαθÞσει, Ýστω για μια φορÜ, να τη καταλÜβουμε δια της βßας (ΑναφορÜ στο ΜÜη του '68). Θα πρÝπει τελικÜ να την εγκαταλεßψουμε, μετÜ απü τüσα Üλλα πρÜγματα, για να ακολουθÞσουμε το δρüμο που καθορßζουν οι ανÜγκες του παρÜδοξου πολÝμου μας, που τüσο μακριÜ μας Ýχει οδηγÞσει.
     Γιατß η πρüθεση μας δεν Þταν Üλλη απü το να κÜνουμε να φανεß στη πρÜξη μια διαχωριστικÞ γραμμÞ ανÜμεσα σ' üσους επιθυμοýν ακüμα κÜτι απü το υπÜρχον κι üσους δεν επιθυμοýνε πια τßποτα απ' αυτü. Κι Üλλες εποχÝς γνþρισαν επßσης τη μεγÜλη σýγκρουση, την οποßα δεν διÜλεξαν, αλλÜ üπου οφεßλεις να διαλÝξεις στρατüπεδο. Εßναι το εγχεßρημα μιας γενιÜς με το οποßο θεμελιþνονται Þ γκρεμßζονται οι αυτοκρατορßες κι οι πολιτισμοß τους. Πρüκειται για την Üλωση της Τροßας Þ για την υπερÜσπιση της. ΑυτÝς οι στιγμÝς, üπου πρüκειται να χωριστοýν και να μην ξαναειδωθοýν üσοι θα πολεμÞσουν σε αντßπαλα στρατüπεδα, μοιÜζουν üλες μεταξý τους, απü κÜποια Üποψη.

     Εßναι ωραßα κεßνη η στιγμÞ, που εξαπολýεται επßθεση εναντßον της τÜξης του κüσμου. (ΑυτÞ η παρÜγραφος καθþς κι οι 4 επüμενες θÝλουν να συνοψßσουν την ιστορßα της ΚαταστασιακÞς Διεθνοýς 1957-1972).
     Στο σχεδüν ανεπαßσθητο ξεκßνημα της, ξÝρουμε Þδη üτι πολý σýντομα ü,τι κι αν συμβεß, τßποτα δε θα 'ναι πια üπως Þταν.
     Εßναι μια επÝλαση που ξεκινÜει αργÜ, επιταχýνει την πορεßα της, περνÜ απ' το σημεßο πÝρα απ' το οποßο κÜθε υποχþρηση εßναι αδýνατη κι οδεýει αμετÜκλητα να συγκρουστεß με ü,τι Ýμοιαζε απρüσβλητο, το οποßο Þτανε τüσο συμπαγÝς και τüσο οχυρωμÝνο, αλλÜ ωστüσο προορισμÝνο επßσης να κλονιστεß και να βυθιστεß σε αταξßα.
     Να λοιπüν τι κÜναμε üταν, βγαßνοντας απü τη νýχτα, ξεδιπλþσαμε για μια ακüμα φορÜ το λÜβαρο της «παλιÜς καλÞς υπüθεσης», (¸κφραση των Ισοπεδωτþν –Levellers- στην ΑγγλικÞ επανÜσταση του 17ου αιþνα) και προελÜσαμε κÜτω απ' τα πυρÜ του χρüνου.
     Στη διÜρκεια αυτÞς της πορεßας, πολλοß πÝθαναν Þ αιχμαλωτιστÞκανε στα χÝρια του εχθροý κι Üλλοι πολλοß τÝθηκαν εκτüς μÜχης Þ τραυματιστÞκανε και δε θα εμφανιστοýνε πια σε τÝτοιες συναντÞσεις. ΣυνÝβη ακüμα να εγκαταλεßψει μερικοýς το θÜρρος και να οπισθοχωρÞσουν, αλλÜ ποτÝ, τολμþ να πω, δε παρÝκκλινε απ' τη γραμμÞ του ο σχηματισμüς μας, μÝχρι να φτÜσει στην ßδια τη καρδιÜ της καταστροφÞς.

     ΠοτÝ δε κατÜλαβα πολý καλÜ τις μομφÝς που συχνÜ μου ‘χουνε προσÜψει, σýμφωνα με τις οποßες οδÞγησα, υποτßθεται, στον üλεθρο αυτü τον ωραßο στρατü με μια απονενοημÝνη Ýφοδο Þ μ' Ýνα εßδος νερþνιας αυταρÝσκειας. ΠαραδÝχομαι, φυσικÜ, πως εγþ επÝλεξα τη στιγμÞ και το στüχο της επßθεσης και συνεπþς αναλαμβÜνω, το δßχως Üλλο, προσωπικÜ την ευθýνη για üλα üσα συνÝβησαν. Πþς; ΜÞπως δεν θελÞσαμε να πολεμÞσουμε Ýναν εχθρü που κι ο ßδιος δροýσε πραγματικÜ; Και μÞπως δεν στÜθηκα πÜντα μερικÜ βÞματα πιο μπροστÜ απ' τη πρþτη γραμμÞ; ¼σοι δεν δροýνε ποτÝ νομßζουν üτι θα μποροýσε κανεßς να επιλÝξει εντελþς ελεýθερα το μÝτρο της αρετÞς εκεßνων που θα λÜβουν μÝρος σε μια μÜχη, καθþς και τον χρüνο και τον τüπο του ακαταμÜχητου και αποτελεσματικοý πλÞγματος. Δεν εßναι üμως Ýτσι: ανÜλογα με το διαθÝσιμο υλικü και τις üποιες θÝσεις εßναι εκ των πραγμÜτων πιο ευπρüσβλητες, εφορμÜ κανεßς στη μια Þ την Üλλη μüλις αντιληφθεß μια ευνοúκÞ στιγμÞ, αν üχι, εξαφανßζεται χωρßς να κÜνει τßποτα. Ο στρατηγüς Σουν Τσε απÝδειξε απü πολý παλιÜ üτι «το πλεονÝκτημα κι ο κßνδυνος εßναι αναπüσπαστα συνδεδεμÝνα με τον ελιγμü». Κι ο Κλαοýζεβιτς αναγνωρßζει üτι «στον πüλεμο βρßσκεται κανεßς πÜντοτε σε αβεβαιüτητα σχετικÜ με την αμοιβαßα κατÜσταση των δýο στρατοπÝδων. ΠρÝπει κανεßς να εξοικειωθεß με το να δρα πÜντα σýμφωνα με τις γενικÝς πιθανüτητες κι εßναι αυταπÜτη να περιμÝνει τη στιγμÞ που θα Ýχει πλÞρη επßγνωση της κατÜστασης...» Αντßθετα με τις ονειροπολÞσεις των θεατþν της ιστορßας, üταν επιχειροýν να γßνουνε στρατηγοß στον Σεßριο, ακüμα κι η τελειüτερη θεωρßα δε θα μποροýσε ποτÝ να εγγυηθεß τι θα γßνει στη πρÜξη, αλλÜ αντßθετα, το πραγματικü γεγονüς εßναι ο εγγυητÞς της θεωρßας. ¸τσι λοιπüν, πρÝπει κανεßς να ρισκÜρει και να πληρþνει τοις μετρητοßς για να δει τη συνÝχεια (Η φρÜση παραπÝμπει ταυτüχρονα στο πüκερ, üπου ενßοτε πρÝπει «να πληρþσεις για να δεις» και στον παραλληλισμü του Κλαουζεβιτς, üταν χαρακτηρßζει, στον ισολογισμü του πολÝμου, τη στιγμÞ της μÜχης ως το σημεßο üπου σταματÜ η πßστωση και πρÝπει να πληρþσεις τοις μετρητοßς με αßμα).
     ¢λλοι θεατÝς, που η φαντασßα τους δε φτÜνει τüσο μακριÜ, μην Ýχοντας δει, οýτε απü απüσταση, την Ýναρξη αυτÞς της επßθεσης, παρÜ μüνο το τÝλος της, νüμισαν üτι πρüκειται για το ßδιο πρÜγμα και βρÞκανε πως υπÞρχε κÜποιο ψεγÜδι στη διÜταξη των δυνÜμεþν μας και πως οι στολÝς μας εκεßνη τη στιγμÞ δεν Þταν πια üλες το ßδιο Üψογες. Πιστεýω üτι αυτü εßναι αποτÝλεσμα των πυρþν που ο εχθρüς συγκÝντρωσε πÜνω μας, για αρκετÜ μεγÜλο χρονικü διÜστημα. ¼ταν πλησιÜζει το τÝλος, δεν αρμüζει να κρßνει κανεßς απü τη στολÞ αλλÜ απü το αποτÝλεσμα. Αν ακοýσει κανεßς εκεßνους, οι οποßοι δεßχνουν να μετανιþνουν που η μÜχη διεξÞχθη χωρßς να τους περιμÝνει, θα νüμιζε üτι το κýριο αποτÝλεσμα εßναι το γεγονüς üτι μια πρωτοπορßα θυσιÜστηκε, διαλυüμενη πλÞρως μÝσα σ' αυτÞ τη σýγκρουση. Φρονþ, üμως, üτι γι αυτü ακριβþς εßχε σχηματισθεß.
     Η πρωτοπορßες Ýχουν περιορισμÝνη διÜρκεια ζωÞς και ü,τι ευτυχÝστερο θα μποροýσε να τους συμβεß, εßναι να ολοκληρþσουν τον κýκλο τους. ΜετÜ απ' αυτü, οι μÜχες διεξÜγονται σ' Ýνα ευρýτερο θÝατρο επιχειρÞσεων. Μπουχτßσαμε να βλÝπουμε τα επßλεκτα σþματα κεßνα που αφοý Ýχουν επιτελÝσει κÜποιο γενναßο κατüρθωμα, αντß να αποσυρθοýνε, παρελαýνουν επιδεικνýοντας τα παρÜσημα τους και στρÝφονται κατüπιν εναντßον της υπüθεσης που εßχαν υπερασπßσει. Τßποτα παρüμοιο δε μπορεßς να φοβηθεßς, απü κεßνες των οποßων η επßθεση διεξÞχθη μÝχρι τη πλÞρη διÜλυση τους.
     ΑναρωτιÝμαι, τι καλýτερο θα μποροýσε να περιμÝνει κανεßς; Το μερικü φθεßρεται μαχüμενο (ΧÝγκελ). ¸να ιστορικü σχÝδιο σßγουρα δεν μπορεß να αξιþνει να διατηρÞσει την αιþνια νιüτη του, απρüσβλητο απü τα χτυπÞματα. Η συναισθηματικÞ Ýνταση εßναι τüσο μÜταιη, üσο και τα ψευδοστρατηγικÜ τεχνÜσματα! «¼μως τα κüκκαλÜ σου θα σαπßσουνε, θαμμÝνα μες στης Τροßας τις πεδιÜδες, για μιαν επιχεßρηση ανολοκλÞρωτη» (ΙλιÜδα). Ο Φρειδερßκος Β', βασιλιÜς της Πρωσßας, εßπε σ' Ýνα πεδßο μÜχης, σε κÜποιο διστακτικü νεαρü αξιωματικü: «Σκýλε! Ελπßζεις λοιπüν üτι θα ζÞσεις για πÜντα;» Κι ο Σαρπηδþνας λÝει στον Γλαýκο, στη 12η ραψωδßα της ΙλιÜδας: «ΚαλÝ μου φßλε, αν Þτανε ξεφεýγοντας απü τον πüλεμο να μεßνουμε για πÜντα αγÝραστοι κι αθÜνατοι, δε θα πολεμοýσα ανÜμεσα στους πρþτους... ¼μως, Ýτσι κι αλλιþς, χßλιοι θÜνατοι κρÝμονται συνÝχεια πÜνω απ' τα κεφÜλια μας, απ' τους οποßους οýτε να ξεφýγει οýτε να γλυτþσει μπορεß κανεßς. Εμπρüς λοιπüν».
     ¼ταν ο καπνüς της μÜχης διαλýεται, πολλÜ πρÜγματα εμφανßζονται αλλαγμÝνα. Μια εποχÞ Ýχει περÜσει. Ας μη μας ρωτÜνε τþρα, τι αξßα εßχανε τα üπλα μας: Ýχουνε κÜτσει στο λαιμü του συστÞματος των κυρßαρχων ψεμÜτων. Το αθþο του ýφος δεν θα επιστρÝψει πιÜ.
     ΜετÜ απü αυτÞν την υπÝροχη διÜλυση, συνειδητοποßησα üτι Ýπρεπε, με μιαν αιφνßδια κι αθÝατη κßνηση, να αποφýγω να γßνω μια υπερβολικÜ λαμπρÞ διασημüτητα. ΞÝρουμε üτι αυτÞ η κοινωνßα υπογρÜφει Ýνα εßδος συμφþνου ειρÞνης με τους πιο δεδηλωμÝνους εχθροýς της, üταν τους παραχωρεß μια θÝση μÝσα στο θÝαμα της. ¼μως εγþ εßμαι πραγματικÜ ο μüνος, αυτü τον καιρü, που Ýχω κÜποια φÞμη σκοτεινÞ και κακÞ και δεν Ýχουνε καταφÝρει να με κÜνουν να εμφανιστþ σ' αυτÞ τη σκηνÞ της απÜρνησης.
     Οι δυσκολßες δεν σταματοýν εκεß. Θα το θεωροýσα εξßσου χυδαßο να γßνω αυθεντßα τüσο της αμφισβÞτησης της κοινωνßας üσο και της ßδιας της κοινωνßας κι αυτü δεν εßναι και λßγο. ¸τσι λοιπüν, αναγκÜστηκα να αρνηθþ, σε διÜφορες χþρες, να τεθþ επικεφαλÞς κÜθε λογÞς ανατρεπτικþν προσπαθειþν, που η μια Þταν πιο αντιιεραρχικÞ απü την Üλλη, αλλÜ των οποßων μου πρüσφεραν, παρüλ' αυτÜ, την ηγεσßα: πþς γßνεται να μη προστÜζει το ταλÝντο σ' αυτÝς τις υποθÝσεις, üταν διαθÝτει μια τÝτοια πεßρα; ¹θελα üμως να δεßξω üτι, μετÜ απü μερικÝς ιστορικÝς επιτυχßες, μπορεß κανεßς να παραμεßνει κÜλλιστα εξßσου φτωχüς σε εξουσßα και γüητρο üσο και πριν -ü,τι εξαρχÞς διÝθετα ο ßδιος απ' αυτÜ, μοý Þταν πÜντοτε αρκετü. ¸να εßδος προσωπικοý κýρους, που υπÞρχε ανÝκαθεν και που δεν εκτÝθηκε βÝβαια στον κßνδυνο ν' αυξηθεß μÝσω οποιασδÞποτε μορφÞς κοινωνικÞ αποδοχÞ.
     ΑρνÞθηκα, επßσης, να ανοßξω πολεμικÞ για χßλιες-δυο λεπτομÝρειες με τους πολυπληθεßς ερμηνευτÝς κι αφομοιωτÝς üσων εßχαν Þδη γßνει. Δεν Þμουνα διατεθειμÝνος να απονεßμω διπλþματα κι εγþ δε ξÝρω ποιας ορθοδοξßας, οýτε ν' αποφανθþ για διÜφορες αφελεßς φιλοδοξßες που καταρρÝουνε χωρßς καν να τις αγγßξεις. (Τελεσßδικη απüφαση για τους «φιλοκαταστασιακοýς» και την εποχÞ που ονειρεýονταν üτι θα μποροýσαν να μιμηθοýν την Κ.Δ.). Αγνοοýσαν üτι ο χρüνος δεν περιμÝνει, üτι η καλÞ θÝληση δεν αρκεß κι üτι δεν υπÜρχει κÜποια ιδιοκτησßα, για να αποκτηθεß Þ να διατηρηθεß, πÜνω σ' Ýνα παρελθüν που δεν εßναι πλÝον δυνατüν να διορθωθεß. Το βαθý κßνημα που θα οδηγÞσει τους ιστορικοýς μας αγþνες μÝχρι εκεß που μποροýν να φτÜσουνε, παραμÝνει ο μüνος κριτÞς του παρελθüντος, üταν δρα στο καιρü του. Φρüντισα να δρÜσω Ýτσι þστε καμιÜ ψευδοσυνÝχεια να μη διαστρεβλþσει τον απολογισμü των επιχειρÞσεων μας. ¼σοι κÜποια μÝρα θα πρÜξουν ακüμα καλýτερα, θα δημοσιοποιÞσουν ελεýθερα τα σχüλια τους, που με τη σειρÜ τους, δε θα περÜσουν απαρατÞρητα.
     Πρüσφερα στον εαυτü μου τα μÝσα να παρεμβαßνει απü μακριÜ γνωρßζοντας, μÜλιστα, üτι οι περισσüτεροι παρατηρητÝς, ως συνÞθως, εýχονταν πÜνω απ' üλα να παραμεßνω σιωπηλüς. ¸χω εξασκηθεß απü παλιÜ να ζω μ' Ýναν τρüπο σκοτεινü και ασýλληπτο. ¸τσι μπüρεσα να διευρýνω τις στρατηγικÝς μου εμπειρßες, που εßχαν τüσο καλü ξεκßνημα. Αυτü, σýμφωνα με τα λεγüμενα κÜποιου που δεν του Ýλειπαν οι ικανüτητες, εßναι μια σπουδÞ κατÜ την οποßα κανεßς δε μπορεß ποτÝ να γßνει διδÜκτωρ (Ο ναýαρχος ντε Κολινý, που τον αναφÝρει στα ΑπομνημονεýματÜ του ο καρδινÜλιος του Ρετζ, κατÝληγε Ýτσι αναφορικÜ με την επιστÞμη των φατριþν και των πολιτικþν ταραχþν). Το αποτÝλεσμα αυτþν των ερευνþν και αυτü εßναι το μüνο καλü νÝο της παροýσας επικοινωνßας μου με το κοινü, δε θα το δþσω με μορφÞ κινηματογραφικÞ. ¹δη απ' τα 1978, εßχα ανακοινþσει üτι αυτÞ η ταινßα θα Þταν η τελευταßα μου.
     ΑλλÜ, φυσικÜ, üλες οι ιδÝες εßναι κενÝς üταν δε συναντÜς πια το μεγαλεßο στη καθημερνÞ ýπαρξη: Ýτσι, τα Üπαντα των στοχαστþν εκτροφεßου, που προωθοýνται στην αγορÜ αυτÞ τη στιγμÞ του αποσυντεθειμÝνου εμπορεýματος, δε κατορθþνουν να κρýψουνε τη γεýση της τροφÞς που τους εξÝθρεψε. ΑυτÜ τα χρüνια, Ýζησα σε μια χþρα üπου Þμουν ελÜχιστα γνωστüς. Ο χþρος μια απ' τις καλýτερες πüλεις που υπÞρξαν ποτÝ (Φλωρεντßα), τον οποßο εßχα στη διÜθεσÞ μου, τα πρüσωπα κι η χρÞση του χρüνου που κÜναμε, συνÝθεταν Ýνα σýνολο που θýμιζε πολý τις πιο ευχÜριστες τρÝλες της νιüτης μου.
     ΠουθενÜ δεν αναζÞτησα φιλüξενη κοινωνßα και τüσο το καλýτερο: γιατß ποτÝ δε βρÞκα καμιÜ. ΣυκοφαντÞθηκα πολý στην Ιταλßα, που εßχανε την ευχαρßστηση να μου βγÜλουνε τη φÞμη τρομοκρÜτη. ΜÝνω üμως, τελεßως αδιÜφορος στις κÜθε λογÞς κατηγορßες, μια που τü 'χε η μοßρα μου να τις προκαλþ στο πÝρασμÜ μου και γιατß γνωρßζω καλÜ το λüγο. Δεν δßνω σημασßα παρÜ μüνο σε ü,τι με γοητεýει σ' αυτÞ τη χþρα και που δε θα μποροýσε να βρεθεß αλλοý.
     Αναπολþ κεßνη που Þταν εκεß σα μια ξÝνη στην ßδια της τη πüλη. "ΚÜθε μια πολßτης εßναι μιας πολιτεßας αληθινÞς, αλλÜ θες να πεις, üτι Ýζησε εξüριστη στην Ιταλßα".(ΔÜντης, ΚαθαρτÞριο, 13η ΩδÞ). Αναπολþ «τις üχθες του ¢ρνου γεμÜτες αποχαιρετισμοýς». (ΜυσÝ "ΛορεντζÜτσο"). Και μÝνα επßσης, μετÜ απü τüσους Üλλους, με εξüρισαν απü τη Φλωρεντßα. ¸τσι κι αλλιþς, διανýει κανεßς μιαν εποχÞ üπως κÜποιος διασχßζει το ακρωτÞρι της ΝτογκÜνα, δηλαδÞ, μÜλλον γρÞγορα.  Στην αρχÞ δε το βλÝπεις καθþς πλησιÜζει προς το μÝρος σου κι ýστερα, φθÜνοντας στο ýψος του, το ανακαλýπτεις και πρÝπει να δεχτεßς üτι φτιÜχτηκε Ýτσι κι üχι αλλιþς. ¹δη, üμως, προσπερνÜμε αυτü το ακρωτÞρι κι αφÞνοντÜς το πßσω, ξανοιγüμαστε σε Üγνωστα νερÜ.

   «Σαν Þμασταν νÝοι περÜσαμε κÜποιον καιρü κοντÜ σ' Ýνα δÜσκαλο,
    νιþθαμε ευχαρßστηση απü τη πρüοδο μας.
    Κοßτα στο βÜθος üλων αυτþν: Τß μας συνÝβηκε;
    ¹ρθαμε σα τη βροχÞ και φýγαμε σα τον Üνεμο
».
   (4στιχο του ΟμÜρ ΧαγιÜμ).


     Μες σε 20 χρüνια δεν Ýχεις τον καιρü να κατοικÞσεις στ' αλÞθεια παρÜ σ' Ýνα μικρü αριθμü σπιτιþν. Κι αυτÜ Þτανε φτωχικÜ σπßτια, το τονßζω, αλλÜ παρüλ' αυτÜ, σε καλÞ τοποθεσßα. ΟτιδÞποτε αξιüλογο Þτανε πÜντα ευπρüσδεκτο, τα υπüλοιπα τα πετÜγαμε Ýξω. Η ελευθερßα δεν διÝθετε τüτε πολλÝς Üλλες κατοικßες.
   «Ποý 'ναι οι χαριτωμÝνοι τυχοδιþκτες που ακολουθοýσα κÜποτε;» (ΦρανσουÜ Βιγιüν). Εκεßνοι φýγανε γοργÜ και κÜποιος Üλλος Ýζησε ακüμα πιο γρÞγορα μÝχρι να πÝσει η αυλαßα της τρÝλας.
     Η αßσθηση της ροÞς του χρüνου Þταν πÜντα για μÝνα Ýντονη και με Ýλκυε üπως Üλλοι Ýλκονται απ' το κενü Þ το νερü. Μ' αυτÞ την Ýννοια, αγÜπησα την εποχÞ μου, που Ýμελλε να δει να χÜνεται κÜθε υπαρκτÞ ασφÜλεια και να σαρþνεται ü,τι Þταν κοινωνικÜ διευθετημÝνο. Ιδοý μερικÝς απολαýσεις που ακüμα κι η Üσκηση της πιο υψηλÞς τÝχνης δε θα μποροýσε να μας προσφÝρει.
     ¼σο γι αυτÜ που κÜναμε, πþς θα μποροýσαμε να αξιολογÞσουμε το αποτÝλεσμÜ τους στο παρüν; Περιδιαβαßνουμε τþρα αυτü το τοπßο, το ρημαγμÝνο απ' τον πüλεμο που μια κοινωνßα διεξÜγει ενÜντια στον εαυτü της, ενÜντια στις ßδιες της τις δυνατüτητες. Το ασχÞμισμα των πÜντων Þταν, το δßχως Üλλο, το αναπüφευκτο τßμημα αυτÞς της σýγκρουσης. Αρχßσαμε να νικÜμε επειδÞ ο εχθρüς ξεπÝρασε κÜθε üριο στα λÜθη του. (Κανεßς δεν Ýχει αποτολμÞσει να εκτιμÞσει ακüμα τη σημασßα της πυρηνικÞς καταστροφÞς του Τσερνομπßλ, το 1986, σ' ü,τι αφορÜ τη κατÜρρευση της ολοκληρωτικÞς γραφειοκρατßας στη Ρωσßα, που Üρχισε 3 χρüνια αργüτερα, οýτε ως ποιο σημεßο οι αυξανüμενες ευκολßες των μεθüδων δημοκρατικÞς-θεαματικÞς διακυβÝρνησης κι η υπερβολικÞ χρÞση που τους Ýγινε, επÝφεραν ακαριαßα ατροφßα της στρατηγικÞς αßσθησης σ’ üσους βασιλεýουνε κÜτω απ' αυτÝς τις συνθÞκες).
     Η αληθινÞ αιτßα του πολÝμου, που τüσες παραπλανητικÝς εξηγÞσεις δüθηκαν, Ýγκειται στο üτι Ýπρεπε αναγκαστικÜ να εμφανιστεß υπü τη μορφÞ αντιπαρÜθεσης ως προς την αλλαγÞ -δεν απÝμενε πια σ' αυτüν κανÝνα απü τα χαρακτηριστικÜ μιας πÜλης ανÜμεσα στη συντÞρηση και την αλλαγÞ. Εμεßς Þμασταν, πιüτερο απü οποιονδÞποτε Üλλο, οι Üνθρωποι της αλλαγÞς σε μιαν εποχÞ που Üλλαζε. Οι ιδιοκτÞτες της κοινωνßας Þταν υποχρεωμÝνοι, προκειμÝνου να διατηρÞσουνε τη θÝση τους, να επιδιþξουν μιαν αλλαγÞ αντßθετη απü τη δικÞ μας. ΘÝλαμε να ξαναχτßσουμε τα πÜντα κι αυτοß επßσης, αλλÜ σε κατεýθυνση εκ διαμÝτρου αντßθετη. ¼,τι Ýκαναν δεßχνει επαρκþς, στο αρνητικü, το σχÝδιο μας. Τα τερÜστια Ýργα τους δεν τους οδηγÞσανε παρÜ εδþ, σ' αυτÞ τη διαφθορÜ. Το μßσος για τη διαλεκτικÞ οδÞγησε τα βÞματÜ τους σ' αυτü το βοýρκο. (¼σα αναφÝρονται εδþ κι εκεß ως τυχαßες παρενÝργειες της μüλυνσης, στην ουσßα δεν εßναι παρÜ λογικÝς αναγκαιüτητες, αθÝατα πανταχοý παροýσες μÝσα στην «ευτυχßα» που διÜλεξε η θεαματικÞ-εμπορευματικÞ κοινωνßα).
     Οφεßλαμε να εξαφανßσουμε και διαθÝταμε τα κατÜλληλα üπλα γι αυτü, κÜθε ψευδαßσθηση διαλüγου ανÜμεσα σ' αυτÝς τις ανταγωνιστικÝς προοπτικÝς και κατüπιν, τα γεγονüτα θα προσφÝρανε την ετυμηγορßα τους. Τη προσÝφεραν.
     ¸γινεν αδýνατον να κυβερνηθεß αυτÞ η «κατεστραμμÝνη γη», üπου οι καινοýργιες οδýνες μεταμφιÝζονται, παßρνοντας τα ονüματα παλιüτερων ηδονþν κι üπου οι Üνθρωποι φοβοýνται τüσο πολý. ΚÜνουν κýκλους μÝσα στη νýχτα κι η φωτιÜ τους καταβροχθßζει. ΞυπνÜνε αλαφιασμÝνοι και ψÜχνουνε, ψηλαφþντας, τη ζωÞ. Κυκλοφορεß η φÞμη üτι αυτοß που την απαλλοτριþνανε, τελικÜ τη χÜσανε. Ιδοý λοιπüν Ýνας πολιτισμüς που καßγεται, ανατρÝπεται και καταποντßζεται αυτοýσιος. Τß ωραßος τορπιλισμüς!
     Κι εγþ; Τß απÝγινα εγþ μες στη δßνη αυτοý του ολÝθριου ναυÜγιου, που το θεωρþ αναγκαßο και για το οποßο μÜλιστα μπορεß να πει κανεßς üτι εργÜστηκα, αφοý σßγουρα αληθεýει üτι απεßχα απü οποιαδÞποτε Üλλη εργασßα; Θα μποροýσε Üραγε να ισχýσει σ' αυτÞ τη στιγμÞ της ιστορßας μου, αυτü που Ýγραψε Ýνας ποιητÞς της Δυναστεßας Τσανγκ στο "Ξεπροβοδßζοντας ¸να Ταξιδιþτη";

   «ΞεπÝζεψα και με κρασß τον φßλεψα
    για να τον αποχαιρετÞσω
    τον ρþτησα που πÞγαινε.
    Μ' απÜντησε: στ' ανθρþπινα
    τα πρÜγματα διüλου δεν τα κατÜφερα
    και στα βουνÜ Ναν Τσαν ξαναγυρνþ,
    για νÜ βρω τη γαλÞνη
».


     Μα üχι, το βλÝπω ξεκÜθαρα, γαλÞνη για μÝνα δεν υπÜρχει και, πρþτ' απ' üλα, γιατß κανεßς δε μου κÜνει τη χÜρη να σκεφτεß πως στα ανθρþπινα τα πρÜγματα διüλου δεν τα κατÜφερα. ΑλλÜ, ευτυχþς, δεν υπÜρχει και κανεßς που θα μποροýσε να πει πως τα κατÜφερα. Οφεßλουμε, λοιπüν, να παραδεχτοýμε πως δεν υπÞρξε οýτε επιτυχßα οýτε αποτυχßα για τον Γκυ Ντεμπüρ και τις υπÝρμετρες φιλοδοξßες του.
     ¹ταν Þδη η αυγÞ της κουραστικÞς αυτÞς ημÝρας, που βλÝπουμε να φτÜνει στο τÝλος της, üταν ο νεαρüς Μαρξ Ýγραφε στον Ροýγκε, τον ΜÜη του 1843: «Μη μου πεßτε üτι τρÝφω υπερβολικÞ εκτßμηση για τη σημερινÞ εποχÞ. Κι αν, παρüλ' αυτÜ, δεν απελπßζομαι εßναι επειδÞ η απελπιστικÞ της κατÜσταση με γεμßζει ελπßδα».
     ΣαλπÜροντας για την ψυχρÞ ιστορßα, η εποχÞ αυτÞ δε γαλÞνεψε, οφεßλω να ομολογÞσω, κανÝν απü τα πÜθη, που τüσον ωραßα και τüσο θλιβερÜ παραδεßγματα Ýδωσα.
     ¼πως αποδεικνýουν επßσης αυτÝς οι τελευταßες σκÝψεις πÜνω στη βßα, δε θα υπÜρξει για μÝνα οýτε οπισθοχþρηση οýτε συμφιλßωση.
     Η σýνεση δε θα ‘ρθει ποτÝ.

                              ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΤΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ* 

 * Αντßθετα με τις παραδοσιακÝς λÝξεις «τÝλος» Þ «συνεχßζεται », η φρÜση αυτÞ πρÝπει να γßνει κατανοητÞ μ' üλες τις Ýννοιες του ρÞματος «ξαναπιÜνω». Σημαßνει, πρωτ' απ' üλα, πως η ταινßα, που ο τßτλος εßναι καρκινικüς, θα κÝρδιζε, αν κανεßς τη ξανÜβλεπε αμÝσως þστε να πετýχει καλýτερα το αποκαρδιωτικü της αποτÝλεσμα: μüνο ξÝροντας το τÝλος μπορεßς να καταλÜβεις την αρχÞ. Σημαßνει, επßσης, üτι πρÝπει να καταπιαστεßς ξανÜ τüσο με τη δρÜση, üσο και με τα σχüλια που σχετßζονται μ' αυτÞ. Σημαßνει, τÝλος, üτι πρÝπει να αναθεωρηθοýν üλα εξαρχÞς, να διορθωθοýν, ακüμα και να κατακριθοýνε για να φθÜσουμε μια μÝρα σε πιο αξιοθαýμαστα αποτελÝσματα.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers