ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Ðéôæéðéüò ÉÜêùâïò Ãåùñãßïõ: Áìöéëåãüìåíç ÌåãÜëç ÊëáóóéêÞ ÌïñöÞ



                                                    Βιογραφικü

     Ο ΙÜκωβος Γεωργßου Πιτζιπιüς (Þ Πιτζιπßος Þ Πιτσιπιüς Þ Πιτσιπßος, üπως προτεßνουν διÜφοροι νεοελληνιστÝς) εßναι συγγραφÝας του 19ου αιþνα που παρουσιÜζει πολλÝς αντιφÜσεις -ακüμη και τα βιογραφικÜ του στοιχεßα δεν εßναι σαφÞ. ΓεννÞθηκε στη Χßο, 19 Ιοýλη 1802, γιος του δασκÜλου Γεωργßου Πιτσιπιοý (Þ Πιτζιπßου). ¹ταν καθολικüς στο θρÞσκευμα. ΥπÞρξε μÝλος της ΦιλικÞς Εταιρεßας κι Ýλαβε μÝρος στη μÜχη του Δραγατσανßου με τον Ιερü Λüχο. Αφοý συνετρßβη ο Ιερüς Λüχος (7 Ιοýνη1821) στο ΔραγατσÜνι της Μολδοβλαχßας, ο Πιτσιπιüς διÝσχισε κολυμπþντας(!) τον ποταμü Προýθο για να συναντÞσει τον ρωσικü στρατü. Απü εκεß πÞγε πÜλι στο Παρßσι και συνÝχισε τις σπουδÝς του. ¼μως το Ýτος 1822 Þταν ζοφερü για τον ελληνισμü και ειδικÜ για τους κατοßκους της Χßου. Η καταστροφÞ του νησιοý κι οι σφαγÝς των κατοßκων (περßπου 70.000 Χιþτες χÜθηκαν τüτε), δεν Üφησαν ανεπηρÝαστο τον Πιτσιπιü, του οποßου τον πατÝρα και τους συγγενεßς σκüτωσαν οι Τοýρκοι δημεýοντÜς του και üλη την περιουσßα του.
     Παρακολοýθησε μαθÞματα στο λýκειο της Χßου και μετÜ τη καταστροφÞ του νησιοý το 1822 σποýδασε στη ΜεγÜλη του ΓÝνους ΣχολÞ στη Κωνσταντινοýπολη Þ σýμφωνα με Üλλες πληροφορßες νομικÜ στο Παρßσι. Το 1823 ανÝλαβε επßτροπος στην κοινüτητα ΜεγÜλο Ρεýμα της Πüλης. Το 1824 πÞγε στην Οδησσü, üπου Ýμεινε Ýως το 1837 και δßδασκε ρητορικÞ στο Αυτοκρα­τορικü Λýκειο. Εκεß δημοσßευσε τη "ΛογικÞ ΓραμματικÞς της ΕλληνικÞς Γλþσσης διü τους πρωτüπειρους παßδας", το 1834. Εντωμεταξý, το 1830 εßχε παντρευτεß στη Σμýρνη, αν και πÞρε Ýπειτα διαζευκτÞριο απü το Πατριαρχεßο και ξαναπαντρεýτηκε στη Κωνσταντινοýπολη. Το 1838 μετακüμισε στη Σýρο, üπου εργÜστηκε ως δÜσκαλος της γαλλικÞς στην Ερμοýπολη.
     Απü το 1838 ως το 1841 εργÜστηκε στη Σýρο ως καθηγητÞς γαλλικþν κι εξÝδωσε την "ΟρφανÞ Της Χßου" (1839) καθþς και μαθητικÜ εγχειρßδια. Το 1844 τον βρÞκε να ζει στη Πüλη, να Ýχει στενÝς σχÝσεις με το ΦανÜρι και το Πατριαρχεßο και να προÀσταται στα σχολεßα της ορθüδοξης κοινüτητας της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας.  Απü το 1844 ως το 1847 Ýζησε εκεß üπου δοýλεψε αρχικÜ ως διευθυντÞς των σχολεßων της εκεß ορθüδοξης κοινüτητας και κατüπιν ως καθηγητÞς στη ΜεγÜλη του ΓÝνους ΣχολÞ. Το 1847 διετÝλεσε 3 μÞνες σχολÜρχης της ΜεγÜλης του ΓÝνους ΣχολÞς. Τη περßοδο κεßνη δημοσßευσε το Ýργο του "ΚατÜ των ορθοδüξων των γραψÜντων κατÜ της εγκυκλßου του πÜπα Πßου Θ' ", που προκÜλεσε την αντßδραση του Οικουμενικοý Πατριαρχεßου κι ο Πιτσιπιüς αναγκÜστηκε να επιστρÝψει στη Σýρο.
     Στη Σýρο ασχολÞθηκε με τη δημοσιογραφßα και την Ýκδοση περιοδικþν κι εφημερßδων. Την εποχÞ εκεßνη ξεκßνησε την Ýκδοση του περιοδικοý "ΑποθÞκη των Ωφελßμων και Τερπνþν Γνþσεων", που εξÝδωσε το 1848, κι üπου δημοσιεýτηκε το ημιτελÝς μυθιστüρημÜ του "Ο Πßθηκος Ξουθ Þ Τα ¹θη Του Αιþνος". Νυμφεýτηκε τη ΣμαρÜγδα ΣχοινÜ Βυζαντßου. Το 1849 ανÝλαβε διευθυντÞς για 3 μÞνες, της ΜεγÜλης του ΓÝνους ΣχολÞς και μετακüμισε ξανÜ στη Πüλη üπου μετÝφερε και την Ýδρα του περιοδικοý. Εκεßνη την περßοδο Þρθε σε επαφÞ με κýκλους Καθολικþν, προξενþντας μÜλιστα -με την υποστηρικτικÞ του στÜση ως προς την ¸νωση των Εκκλησιþν- ταραχÝς στη ΣχολÞ, τα λεγüμενα «πιτζιπικÜ», που οδÞγησαν στην καταστροφÞ του κτιρßου της και στη μεταφορÜ της στο ΦανÜρι.



     Απü το 1849, μετÜ τη δßωξÞ του απü τη θÝση του ΣχολÜρχη, εργÜστηκε ως υπÜλληλος της τουρκικÞς κυβÝρνησης στην αυτοκρατορικÞ αποστολÞ για την εφαρμογÞ των μεταρρυθμßσεων του ΤανζιμÜτ ΓκιουλχανÝ στην ΕυρωπαúκÞ Τουρκßα και πÞρε τον τßτλο του μπÝη, που σýμφωνα με νεþτερες Ýρευνες οικειοποιÞθηκε μαζß με εκεßνον του πρßγκηπα απü το 1857, ισχυριζüμενος πως κατÜγεται απü παλιÜ βυζαντινÞ οικογÝνεια πατρικßων. Απü το 1850 κι εξÞς, ο Πιτζιπιüς στρÜφηκε κυρßως προς τη πολιτικÞ και τη θρησκειολογßα, εγκαταλεßποντας τη λογοτεχνßα. Το 1852 δημοσßευσε το λßβελο "Ο Ανατολικüς Χριστιανüς" και το 1853 ßδρυσε στη Ρþμη τη ΧριστιανικÞ ΑνατολικÞ Εταιρεßα, με πρωτοβουλßα του πÜπα Πßου Θ' και προπαγανδιστικοýς της καθολικÞς εκκλησßας στüχους. Στα πλαßσια της ßδιας προπαγανδιστικÞς δρÜσης εξÝδωσε και το Ýργο του "L' Eglise orientale" το 1855. Απü το 1856 και ως το 1862 αγωνßστηκε στον ελλαδικü χþρο αλλÜ και στην Αγγλßα υπÝρ της καθολικÞς προπαγÜνδας μ' Ýμφαση στο πολιτικü τμÞμα της που στüχευε σε Ýνωση üλων των πληθυσμþν της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας υπü τον ΣουλτÜνο, με απαραßτητες προûποθÝσεις τον εκχριστιανισμü του τελευταßου και τη συμμετοχÞ της ΚαθολικÞς Εκκλησßας στην κοσμικÞ εξουσßα.



     Απü το 1862 ωστüσο, οπüτε χρονολογεßται η ρÞξη του με τον πÜπα, στρÜφηκε εναντßον της ΡωμαιοκαθολικÞς Εκκλησßας κι υπÝρ της Ýνωσης των 2 εκκλησιþν υπü την ηγεμονßα του Οικουμενικοý Πατριαρχεßου, ενþ συνÝχισε να δημοσιεýει Ýργα του, κυρßως πολιτικÜ και θρησκευτικÜ δοκßμια στο Παρßσι και τη ΒιÝννη.
     Ο ΙÜκωβος Πιτσιπιüς πνßγηκε στο Βüσπορο υπü ανεξιχνßαστες συνθÞκες στις 30 ΣεπτÝμβρη 1869. Η εφημερßδα ΕκλεκτικÞ (30.9.1869) Ýγραψε: "ΕδολοφονÞθη Þ εκ Τοýρκων Þ εκ Παπιστþν». Η ιστορßα της νεοελληνικÞς λογοτεχνßας ασχολÞθηκε κυρßως με την "ΟρφανÞ Της Χßου" και, τα τελευταßα χρüνια, με τον ημιτελÞ "Πßθηκο Ξουθ".
     Εßναι 30 ΣεπτÝμβρη 1869 κι οι εφημερßδες πÝρα απü τις συνηθισμÝνες ειδÞσεις για την οικονομßα και τα εσωτερικÜ του νεοσýστατου κρÜτους, περιÝχουν και μιαν εßδηση που συγκλονßζει, Ýνα μυστηριþδη πνιγμü στα νερÜ του Βüσπορου. ΣυγκεκριμÝνα στην Εφημερßδα ΕκλεκτικÞ, αρ. 38, σελ. 308 διαβÜζουμε:

   «Χθες ευρÝθη παρÜ την αποβÜθραν του ΚαρÜκιοú πτþμα ανθρþπου, φÝροντος ευρωπαúκÞν ενδυμασßαν, ηλικßας δε προβεβηκυßας ως φαßνεται εκ της πολιÜς αυτοý κüμης και του πþγωνος. Η αστυνομßα προβÜσα εις ερεýνας επ' αυτοý δεν ηδυνÞθη εισÝτι ν' ανακÜλυψη την ταυτüτητα του προσþπου, ως ουδÝ εÜν ο πνιγεßς εγÝνετο θýμα αυτοκτονßας, Þ τυχαßου τßνος περιστατικοý. Το πτþμα φÝρει πληγÞν επß μιας των πλευρþν, Þτις εßναι Üδηλον εÜν προÞλθεν εξ επιθÝσεως δολοφüνου τινüς Þ εκ της συγκροýσεως μετÜ τινüς σþματος εν τη θαλÜσση. Τα χαρακτηριστικÜ του προσþπου εισß παρηλλαγμÝνα ως εκ της εξοιδÞσεως εις ην ευρßσκεται η κεφαλÞ και το λοιπüν σþμα. Επß των φορεμÜτων αυτοý υπÜρχουσι σεσημειωμÝνα τα γρÜμματα J. Ρ. εντüς δε ενüς των θηλακßων του ευρÝθη τετρÜδιον χειρüγραφον εξ 20 σελßδων, περιÝχον Ýνστιχον σατυρικüν ποßημα υπü την επιγραφÞν ΑναργυριÜς Þ Απüκρυφα Κωνσταντινουπüλεως. Ως εκ των στοιχεßων δε τοýτων και τινþν χαρακτηριστικþν του πτþματος απεδεßχθη üτι ο πνßγεις εßναι ο γνωστüς εις το καθ' ημÜς δημüσιον ΙÜκωβος Πιτσιπιüς, εσχÜτως ελθþν εκ Μασσαλßας, και üστις απü τινþν ημερþν δεν φαßνεται εν τη ενταýθα κοινωνßα. (24 Σεπτ.) […] Υποτßθεται üτι εδολοφονÞθη Þ εκ Τοýρκων Þ εκ Παπιστþν».

     ΤÝτοιο τραγικü τÝλος εßχε λοιπüν ο συγγραφÝας του "Πßθηκου Ξουθ". Ποιος üμως να Þθελε να τον δολοφονÞσει και γιατß; Αν απü την Üλλη Þταν αυτοκτονßα, τι Þταν εκεßνο που τον συγκλüνισε τüσο þστε να γßνει αυτüχειρας; Στη συνÝχεια, λοιπüν, θα προσπαθÞσουμε να ξετυλßξουμε το μυστηριþδες κουβÜρι του τραγικοý τÝλους του, στηριζüμενοι στις λιγοστÝς πληροφορßες που ξÝρουμε γι' αυτüν.
     Απü τη καταστροφÞ της Χßου κι Ýπειτα Üρχισε μια πολýκροτη ζωÞ που μοιραζüταν μεταξý των πιο σημαντικþν κÝντρων της εποχÞς εκεßνης. ΕργÜστηκε μεταξý Üλλων ως διπλωμÜτης στην κυβÝρνηση Καποδßστρια, ως κρατικüς υπÜλληλος επß της βασιλεßας του ¼θωνα, ως καθηγητÞς της Φιλολογßας και της ΡητορικÞς στο Αυτοκρατορικü Λýκειο της Οδησσοý, ως μÝλος του Αρχαιολογικοý Μουσεßου της ßδιας πüλης, ως καθηγητÞς Ελληνικþν και Γαλλικþν στο ΓυμνÜσιο της Ερμοýπολης και ως ΤιτουλÜριος ΣχολÜρχης της ΜεγÜλης του ΓÝνους ΣχολÞς στην Κωνσταντινοýπολη. Οι δυο τελευταßες ωστüσο δραστηριüτητÝς του εßχαν Üδοξο τÝλος, αφοý παýτηκε και απü τα δυο ιδρýματα για αδιευκρßνιστους λüγους.



     Πιο ειδικÜ, στην Ερμοýπολη κατηγορÞθηκε üτι δεν Ýδειξε «δεßγματα ικανüτητας κι ηθικÞς μορφþσεως», ενþ στη Πüλη «το ανοßκειον δε του Πιτσιπικοý τρüπου και της συμπεριφορÜς», οδÞγησε τους σπουδαστÝς να εξεγερθοýν εναντßον του, με αποτÝλεσμα να κληθοýν οι τουρκικÝς αρχÝς για να ηρεμÞσουν τα πνεýματα. Η κατÜληξη Þταν να καταστραφεß εξαιτßας του η ΣχολÞ -που τüτε βρισκüταν στο Κουροýτζεσμε- και το τουρκικü κρÜτος να επιβÜλει τη μεταφορÜ της ΣχολÞς στο ΦανÜρι! ΒÝβαια τα βαθýτερα αßτια πρüκλησης των «Πιτζιπιακþν», üπως λÝγονται πια, δεν εßναι γνωστÜ. ΚÜποιοι κÜνουν λüγο για προσηλυτισμü υπÝρ της ΕλλÜδος, γεγονüς που εξüργισε και τον ΣουλτÜνο, Üλλοι üτι ενüχλησαν οι φιλοκαθολιστικÝς του θÝσεις που εκφρÜστηκαν με το κεßμενü του "ΚατÜ Των Ορθοδüξων Των ΓραψÜντων & Της Εγκυκλßου Του ΠÜπα Πßου Θ'" (Ο ΠÜπας με εγκýκλιü του καλοýσε τους Ορθüδοξους ν' αποδεχτοýν τα πρωτεßα της ΡωμαιοκαθολικÞς Εκκλησßας και τα διδÜγματÜ της, κÜτι που φυσικÜ απορρßφθηκε απü την ΑνατολικÞ Εκκλησßα, αλλÜ Ýγινε δεκτü απü τον Πιτσιπιü). Και κÜποιοι Üλλοι εικÜζουν üτι η συμπεριφορÜ του μπορεß να σχετιζüταν ακüμη και με ομοφυλοφιλßα, μολονüτι εßχε 2 γÜμους στο ενεργητικü του.
     Μπορεß λοιπüν ο Πιτσιπιüς να εßχε δημιουργÞσει κÜποιους ισχυροýς εχθροýς εξαιτßας της ιδιüρρυθμης συμπεριφορÜς του Þ της προκλητικÞς στÜσης του που να Þθελαν το κακü του και να Ýφτασαν ως τη δολοφονßα του; Δýσκολο να απαντηθεß το παραπÜνω ερþτημα.
     Η αλÞθεια πÜντως εßναι üτι για χρüνια ο Πιτσιπιüς Ýπαιζε Ýνα περßεργο παιχνßδι με την Ορθüδοξη και τη ΡωμαιοκαθολικÞ Εκκλησßα, με αποτÝλεσμα να τÜσσεται κÜποτε με τη μια παρÜταξη και κÜποτε με την Üλλη. Ακüμη εßχε εκδþσει διÜφορα συγγρÜμματα υπÝρ της ¸νωσης των δυο Εκκλησιþν -Ýνα θÝμα πολý ευαßσθητο την εποχÞ εκεßνη-, εßχε Ýλθει σε μυστικÝς συνεννοÞσεις με τον ΠÜπα για να προωθÞσει αυτÞ την Ýνωση υπÝρ της δυτικÞς Εκκλησßας -ας μη ξεχνÜμε πüσοι πολλοß καθολικοß, ¸λληνες και μη, κατοικοýσαν τüτε στον ελλαδικü χþρο- κι Þταν ιδρυτÞς και μιας μυστικÞς και παρÜξενης οργÜνωσης, της ΒυζαντινÞς ¸νωσης. ΜÝσω αυτÞς προωθοýσε τη συγχþνευση üλων των πολιτικþν, κοινωνικþν και θρησκευτικþν στοιχεßων του βυζαντινοý πληθυσμοý, χωρßς üμως να γνωρßζουμε λεπτομÝρειες για τη δρÜση, τις μεθüδους και τις οδοýς που ακολουθοýσε. ΤÝλος, ας μην παραλεßψουμε και την κακÞ φÞμη που εßχε αποκτÞσει ο Πιτσιπιüς, κÜτι που διαφαßνεται σε διÜφορα δημοσιεýματα της εποχÞς. Σε αυτÜ παρουσιÜζεται ως Üνθρωπος ευμετÜβλητος και χωρßς ενδοιασμοýς -ενþ στην εφημερßδα ΑυγÞ της 11ης ΜαÀου 1857 σημειþνεται με σαφÞ ειρωνικÞ διÜθεση και το εξÞς:

   «[Ο Μονσινιüρος Πιτσιπιüς] σκοπεýει να σουνετισθÞ ασπαζüμενος τον Ισλαμισμüν, εις τους κüλπους του οποßου ελπßζει να εýρη τας ποθητÜς αναπαýσεις του».

     ΜετÜ βεβαιüτητας, λοιπüν, μποροýμε να ποýμε üτι οι συνεχεßς θρησκευτικÝς παλινδρομÞσεις του (απü την Ορθοδοξßα στον Καθολικισμü κι ßσως και στον Ισλαμισμü) κι οι σκοτεινÝς κινÞσεις του, του ‘χαν χτßσει Ýνα αρνητικü προσωπεßο. Για τη κοινÞ γνþμη θεωροýνταν καιροσκüπος και τυχοδιþκτης. ΕπομÝνως, ακüμη κι αν δεν εßχε πÝσει θýμα εγκληματικÞς ενÝργειας -με θýτη κÜποιον του οποßου τα συμφÝροντα Ýθιγε-, θα Þταν εξßσου πιθανü να εßχε δþσει μüνος τÝλος στη ζωÞ του. Αßτια θα μποροýσαν να εßναι ο κοινωνικüς αποκλεισμüς του και τα σκÜνδαλα που συνüδευαν τη φÞμη του.
     ΠÜντως, ανεξÜρτητα απü τις παραπÜνω «σκιÝς» που Üγγιξαν τη ζωÞ του Πιτσιπιοý, δε μποροýμε να παραβλÝψουμε πüσο σημαντικüς διανοητÞς υπÞρξε. ΣυγκεκριμÝνα, εκτüς απü τα μυθιστορÞματα "ΟρφανÞ Της Χßου" (το πιο πολυδιαβασμÝνο της εποχÞς του) και "Πßθηκος Ξουθ", "ΛογικÞ ΓραμματικÞ της Αρχαßας ΕλληνικÞς Γλþσσης διÜ τους ΠρωτοπεßρουςΠαßδας" (1834), το περιοδικü Φανüς Της Μεσογεßου (1844), Þταν Γενικüς ΔιευθυντÞς της εφημερßδας Ο ΣωτÞρ (1845), εßχε συντÜξει το "Υπüμνημα περß της Ενεστþσης ΚαταστÜσεως και του ΜÝλλοντος της ΕλληνικÞς ΦυλÞς" (1859) κ.Ü.
     Τα βιβλßα του κοσμοýσαν τις μεγαλýτερες βιβλιοθÞκες του Λονδßνου, του Βουκουρεστßου, του Βατικανοý και της ΟυÜσινγκτον. Παρüλ' αυτÜ στην ΕλλÜδα το Ýργο του παραγκωνßστηκε, αφοý οι αναγνþστες κι οι λüγιοι προσκολλÞθηκαν στις αρνητικÝς εντυπþσεις που εßχε αφÞσει το üνομÜ του κι Ýτσι, ελαφρÜ τη καρδßα, τονε ξεχÜσανε. ΦυσικÜ συμβÜλανε κι Üλλοι παρÜγοντες, üπως η καθαρευουσιÜνικη γλþσσα του και το üτι απευθυνüτανε σε μιαν υπü διαμüρφωση κοινωνßα που προσπαθοýσε σιγÜ-σιγÜ να ξεπερÜσει τον εαυτü της, αφÞνοντας πßσω της ü,τι εßχε γραφτεß τα προηγοýμενα χρüνια και προτιμþντας τα νÝα λογοτεχνικÜ ρεýματα που εισÝβαλαν στον τüπο το 1880.

Μια ακüμα μαρτυρßα στον "ΕρανιστÞ" απü τον κýριο Βασ. Β. Σφυρüερα

     ¸να χρüνο μετÜ την Ýκδοση τοý μυθιστορÞματος του Ιακþβου Γ. Πιτζιπßου (1802-1869) «Η ΟρφανÞ Της Χßου Þ Ο Θρßαμβος Της ΑρετÞς» ü συντÜκτης ανυπüγραφης βιβλιοκρισßας στο περιοδικü Ευρωπαúκüς ΕρανιστÞς το χαρακτÞριζε «Üθλßαν συρραφÞν ψυχρολογιþν», Ýργο «Üνθρωπου οý μüνον ÜγυμνÜστου εις το γρÜφειν, Üλλα και μη Ýχοντος ακριβÞ γνþσιν της γλþσσης». Στον ßδιο τüμο εν τοýτοις του περιοδικοý κρßθηκε επαινετικüτατα Üλλο βιβλßο του Πιτζιπßου, « ¹ ΛογικÞ ΓραμματικÞ τÞς ΕλληνικÞς Γλþσσης δια τους πρωτüπειρους παÀδας», ποý εßχε εκδοθεß στην Οδησσü το 1834 και εßχε ανατυπωθεß στην Ερμοýπολη το 1841. ΚατÜ τον ανþνυμο συντÜκτη τÞς κριτικÞς αυτÞς, τα προτερÞματα τÞς ΓραμματικÞς εßναι «το εýμÝθοδον και το σýντομον. ΠεριÝχει ορισμοýς συντüμως κι ευκρινþς εκτεθειμÝνους. Δι' αυτÞς το παιδßον μυεßται εις τÞς ΕλληνικÞς γλþσσης τ' αναγκαιüτερα, χωρßς νÜ ταφÞ το πνευμÜ του υπü πλÞθος κανüνων ακατÜληπτων».
     Αν ληφθεß υπ' üψιν üτι τη συντακτικÞ επιτροπÞ του Ευρωπαúκοý ΕρανιστÞ αποτελοýσαν οι Φßλιππος 'ΙωÜννου, Γεþργιος ΒÝλλιος, ΠερικλÞς Αργυρüπουλος, ΑλÝξανδρος Ρßζος ΡαγκαβÞς, ΔημÞτριος ΣαμουρκÜσης, Νικüλαος Λεβαδιεýς και Κωνσταντßνος Παπαρρηγüπουλος, μποροýμε να ýποθÝσομε üτι Þ βιβλιοκρισßα για τÞν «'ΟρφανÞ τÞς Χßου» οφεßλεται στο ΡαγκαβÞ κι η «ΛογικÞ ΓραμματικÞ» στον Φßλ. 'ΙωÜννου. ¹ υπüθεση αυτÞ ενισχýεται, νομßζω, και απü το γεγονüς οτι ü ΡαγκαβÞς στο Ýργο του «Histoire Littéraire de la Grèce moderne», αγνοεß τον Πιτζιπßο, ενþ αφιερþνει πÝντε σελßδες στο λüγιο ιατρü ΠÝτρο Καλλιβοýρση, ποý μüνο ενα ποιητικü του Ýργο εßχε εκδοθεß κι αναφÝρεται, συνοπτικÜ Ýστω, στο Ýργο του ΣτεφÜνου ΞÝνου, του Κωνσταντßνου ΡÜμφου, του ΕμμανουÞλ ΡοÀδη, του Παýλου ΚαλλιγÜ, Üλλα και στους Üγνωστους σχεδüν σÞμερα ΙωÜννη ΔελιγιÜννη, ΜαριÝττα ΡÜλλη. ΑχιλλÝα ΛεβÝντη, ΔημÞτριο ΠανταζÞ και ΔημÞτριο ΣαλαπÜντα.
     Αν üμως ü Πιτζιπßος þς μυθιστοριογρÜφος αγνοÞθηκε Üπο τÞ λογιοσýνη τοý καιροý του, παρÜ το γεγονüς üτι Þ «ΟρφανÞ Της Χßου» -Ýν Üπο τα πολυδιαβασμÝνα Ýργα τοý περασμÝνου αιþνα- επανεκδüθη 4 φορÝς (1863, 1869, 1883, 1920) και διασκευÜσθη για το θÝατρο (1881), και μüλις τα τελευταßα χρüνια ανεσýρθη απο την αφÜνεια, η Üλλη του δρÜση και κυρßως Þ ταραχþδης θητεßα του þς διευθυντÞ τÞς ΜεγÜλης τοý ΓÝνους ΣχολÞς και Þ αμφιταλÜντευσÞ του αργüτερα μεταξý της ΚαθολικÞς και της «ΑνατολικÞς» -üπως την ονομÜζει- Εκκλησßας προκÜλεσαν δριμýτατες επικρßσεις: Üπο συγχρüνους του, Üλλα κι Üπο νεüτερους συγγραφεßς χαρακτηρßστηκε «ÝξωλÝστατος», «ÝξωλÝστατος και προδüτης», «'Ιοýδας», «διαβüητος και πασßγνωστος Üνα πÜσαν τÞν ¸þαν τε και ¸σπερßαν», «πεπαιδευμÝνος Üλλα πανοýργος», «ψεýστης κι αχαρακτÞριστος [...] κßβδηλος Χιþτης Ýμπαßξας δýο Þ τρßα δüγματα».
     Οι βιογραφικÝς ειδÞσεις για τον Πιτζιπßο, ποý δημοσιεýθηκαν το 1860 με ÜφορμÞ τÞν Ýκδοση τοý βιβλßου του Le Romanismo Üπο τον Pierre Paget στην Illustration, Journal Universel (τüμος 35 (1960), σ. 341-342), στηρßχθηκαν πιθανüτατα, üπως Þδη Ýχει επισημανθεß, σε πληροφορßες ποý Ýδωσε ü ßδιος κατÜ τÞ διαμονÞ του στο Παρßσι στον βιογρÜφο του. ¼ Πιτζιπßος, μεγαλομανÞς και φιλüδοξος, απομονωμÝνος τüτε απü την ελληνικÞ κοινωνßα, «ÜποσυνÜγωγος» κατÜ το χαρακτηρισμü τοý Δημ. Τζιüβα, θÝλησε, για να δικαιολογÞσει προφανþς τον τßτλο τοý Prince, ποý εßχε προτÜξει στο ονομÜ του, να αναγÜγει τις οικογενειακÝς του ρßζες στην εποχÞ των Κομνηνþν και συγκεκριμÝνα στην περßοδο τοý Ισαακßου Α' (1057-1059). ΚατÜ τον Paget επßσης, ενα μÝλος της οικογενεßας Πιτζιπßου, Κωνσταντßνος Πιτζιπßος, Ýλαβε μÝρος σε επιχειρÞσεις τþν Γενουατþν εναντßον των Οθωμανþν στο Αιγαßο το 1457.
     Εßναι βÝβαιο, εν τοýτοις, üτι κλÜδος της οικογενεßας του Πιτζιπßου βρισκüταν στο τÝλος του 16ου αιþνα στη Βλαχßα: το 1583 ο Üγνωστος Üπα Üλλη πηγÞ Σεκοýνδος Λοýκαρις, επßτροπος στη ΒιÝννη του βοεβüδα της Βλαχßας ΡÜντου Μßχνεα, απευθýνει στον «μισÝρ ΜιχαÞλ Πιστζιüν [: Πιτζιπιον] Üπο την Χßον» εμπιστευτικÞ επιστολÞ οικογενειακοý περιεχομÝνου με τÞν εντολÞ να την ανακοινþσει στη θεßα του Μßχνεα.
     Απü τους πλησιÝστερους χρονικÜ συγγενεßς του Ιακþβου Πιτζιπßου ü ΖωρζÞς Πιτζιπßος, στα μÝσα του 18ου αιþνα (1755), αναφÝρεται ως ενισχυτÞς –δανειστÞς- του Πατριαρχικοý Ταμεßου και λßγες 10ετßες αργüτερα μαρτυροýνται Üλλα μÝλη της οικογÝνειας του: σε κþδικα του 17ου αιþνα ποý περιλαμβÜνει επιστολÝς του Συνεσßου και μια «Ψυχαγωγßα» βρßσκουμε την υπογραφÞ του ΛουκÜ Πιτζιπßου με χρονολογßα 10 Αυγοýστου 1783 και τη σφραγßδα με το οικογενειακü του Ýμβλημα. Την ßδια εποχÞ ü ΚοραÞς σε επιστολÝς του προς τον ΔημÞτριο Λþτο, τον ΠρωτοψÜλτη της Σμýρνης, αναφÝρει τον «μισÝρ Μανüλην Πιτζιπιον» (1782 και 1783)1 8 και τον ΜικÝ Πιτζιπιον (1785), για τον üποιο γρÜφει: «"Ηδιστα προσαγüρευσον εκ μÝρους μου τον μισÝ ΜηκÝν Πιτζιπιον Üμποτε να εßχον εις την Ýξουσßαν μου μßαν ΚατÞχησιν δια να την προσφÝρω εις την εýγενεßαν του». ΤÝλος ü Γεþργιος Πιτζιπιüς, ü πατÝρας του συγγραφÝα της «'ΟρφανÞς», αναφÝρεται ως διδÜσκαλος στη Πüλη -στÞ ΣχολÞ του ΓαλατÜ- τη 2η 10ετßα του 19ου αιþνα.
     Με το πρþτο δημοσßευμα του 'Ιακþβου Πιτζιπßου στο Λüγιο ¸ρμη το ΜÜιο του 1820, ομιλßα «εις την δημüσιον ÝξÝτασιν τþν μαθητþν της ΣχολÞς της Χßου» στις 7 Ιανουαρßου 1820, ο 18Üχρονος απüφοιτος της αποδεικνýεται üχι μüνο καλüς χειριστÞς της γλþσσας, Üλλα και γνþστης σε ικανοποιητικü βαθμü της κλασικÞς γραμματεßας. Στο Üτιτλο αυτü κεßμενο του «προβÜλλων üτι Þ πολυμÜθεια βλÜπτει τους κακþς ÜνατεθραμμÝνους» διακρßνει την πολυμÜθεια, ποý εßναι «Ýργον μνÞμης», Üπο τη παιδεßα, την οποßα «οß παλαιοß και νÝοι σοφοß εννοοýν μÜθησιν κι Üσκησιν εν ταυτþ των καλþν [...] ΠεπαιδευμÝνος λÝγεται κι εßναι ü Ýχων μÜθησιν κι Þθη χρηστÜ». Την επιχειρηματολογßα του στηρßζει σε αποσπÜσματα του ΠλουτÜρχου, του Ξενοφþντος, του ΠλÜτωνος, του ΚικÝρωνος, Üλλα και του ΙωÜννου Χρυσοστüμου και της ΠαλαιÜς ΔιαθÞκης.
     ¼ επßλογος της ομιλßας αυτÞς παρουσιÜζει ιδιαßτερο ενδιαφÝρον σε μια ρητορικÞ αποστροφÞ προς τους συμμαθητÝς του γρÜφει: «Οß αλλοεθνεßς, Üλλοι μεν καταφρονητικþς μÜς Ýκατηγüρουν ως εκτρþματα της ευγενÝστατης ΕλλÜδος, Üλλοι δε φιλανθρωπüτεροι μÜς Ýλυποýντο δια την απαιδευσßαν μας, και μα την αλÞθειαν εßχαν δßκαιον καß πρÝπει να το üμολογÞσωμεν Üναγινþσκοντες τα συγγρÜμματα τþν ενδüξων προγüνων μας και βλÝποντες πüσον Üπεμακρýνθημεν απü την εýγÝνειαν εκεßνων. Μ' üλα ταýτα εκεßνων απüγονοι εßμεθα, την γλþσσαν εκεßνων λαλοýμεν κι ημεßς κι οι χωρικοß μας και οι ποιμÝνες μας. Εßμεθα τÝκνα της ΕλλÜδος δυστυχÞ, Üλλ' üχι εκτρþματα, πλÝον ευτυχεßς δμως υπÝρ τους προγüνους εκεßνους κατ' Üλλο, μÝγιστον πÜντων κατÜ την εις Θεüν, λÝγω, ÜληθινÞν λατρεßαν. Εßμεθα ¸λληνες την φýσιν και Χριστιανοß την πßστιν».
     Οι απüψεις αυτÝς τοý Πιτζιπßου μÜς παραπÝμπουν σε ανÜλογες του ΚοραÞ, του οποßου το Ýργο προφανþς εßχε υπ' üψη του απü τη μαθητεßα του στÞ ΣχολÞ της Χßου κι ÝπαλαμβÜνονται με πικρßα αυτÞ τÞ φορÜ σαρÜντα χρüνια αργüτερα στο «'Υπüμνημα περß τÞς Ýνεστþσης καταστÜσεως και του μÝλλοντος της ΕλληνικÞς φυλÞς» (Παρßσι 1859), Ýν Üξιοπρüσεχτο δοκßμιο, ποý κι αυτü, üπως η «ΟρφανÞ», εßχε αγνοηθεß þς τις μÝρες μας: «ΚατηντÞσαμεν γελοßοι εις τον κüσμον φαντÜζαμενοι να τραφþμεν, þς αι κÜμηλοι, δια του ÜναμασÞματος των Ýργων των ενδüξων προγüνων μας ψιττακßζοντες ακαταπαýστως τß Ýπραξαν οι Λεωνßδαι κι οι Θερμιστοκλεßς, οι Περικλεßς κι οι ΔημοσθÝνεις, οι Αρμüδιοι κι οι ¢ριστογεßτονες». Και Üλλου: «Διατß νομßζομεν üτι εκπληροýμεν πÜντα τα χρÝη φιλοπÜτριδος πολßτου και λογικοý Üνθρωπου, πÜντα τα καθÞκοντα τοà "Ελληνος. κατακωφαßνοντες τον κüσμον με τας κομπορρημοσýνας μας επß των μεγÜλων Ýργων των λαμπρþν μας προγüνων και των ενδüξων πÜτερων μας;»
     ΜετÜ την αποφοßτηση του Üπο τÞ ΣχολÞ της Χßου, συνÝχισε τις σπουδÝς του στη ΝομικÞ ΣχολÞ του Παρισιοý και Üπο το 1824 þς το 1830 δßδαξε στο Λýκειο Richelieu της Οδησσοý Φιλολογßα και ΡητορικÞ, ενþ συγχρüνως εßχε διορισθεß «ενεργüν μÝλος» του Αρχαιολογικοý Μουσεßου της πüλης. ΜετÜ την 'ΕπανÜσταση του ‘21 επανÞλθε -Üγνωστο πüτε ακριβþς- στην ΕλλÜδα κι απü το 1838 ως το 1841 δßδαξε τη γαλλικÞ στο νεοσýστατο ΓυμνÜσιο της Ερμοýπολης. Στα επüμενα χρüνια κινÞθηκε ανÜμεσα στην ΑθÞνα και στη Κωνσταντινοýπολη και το 1844 ÝξÝδωσε το βραχýβιο περιοδικü ¼ Φανüς της Μεσογεßου (εκδüθηκαν μüνο 3 τεýχη) και την επßσης βραχýβια εφημερßδα ¼ ΣωτÞρ» το 1845. Το 1847 ξαναγýρισε στη Σýρο και τον Ιοýλιο του χρüνου αυτοý κυκλοφüρησε το 1ο τεýχος του περιοδικοý «ΑποθÞκη τþν Τερπνþν & Ωφελßμων Γνþσεων» και στον κατÜλογο των συνεργατþν του περιλαμβÜνονται τα ονüματα γνωστþν απü το Λüγιο ¸ρμη λογßων (Γ. Αßνιανος, Κ. Ασωπßου. Νεοφ. ΒÜμβα, Γ. Γενναδßου) αλλÜ κι Üλλων (Σοφ. Οικονüμου, Ι. Βενθýλου, Καλλ. Καστüρχη, º . Ρßζου ΡαγκαβÞ, ¢νδρ. ΜÜμουκα).
     Απü τις μελÝτες ποý δημοσιεýθηκαν στην ΑποθÞκη σημειþνω μßα με τον τßτλο «Η ÜναγÝννησις των Γραμματßων εν τη ΑνατολÞ», αποκαλυπτικÞ των απüψεων τοý Πιτζιπßου για τις σχολÝς-εστßες του νεοελληνικοý Διαφωτισμοý: στο "¢γιον "¼ρος «πλÞθος μαθητþν συνÝρρεε δια ν' ακροασθþσι τα μαθÞματα τοý μεγαλοφυοýς και πολυμαθοýς Ευγενßου [ΒουλγÜρεως]» και «η ΣχολÞ των Κυδωνιþν εθεωρεßτο και πρÜγματι Þτο μÝχρι τοý 1810 το μüνον εν τη ΑνατολÞ σχολεßον, οποý η φιλολογßα, η φιλοσοφßα και αι επιστÞμαι ÝδιδÜσκοντο κατÜ την νεωτÝραν ΕýρωπαúκÞν μÝθοδον». Αντßθετα στην ΠατριαρχικÞν Ακαδημßα «αι νεþτεραι γνþσεις Þσαν ÜποκεκλεισμÝναι» και ο καθηγητÞς της ΣÝργιος Μακραßος με το βιβλßο του το Ýπιγραφüμενον Τρüπαιον κατÜ Κοπερνßκου προσεπÜθει ν’ αναßρεση τα επιστημονικÜ συστÞματα αυτοý και του Νεýτωνος δι' επιχειρημÜτων αποδεικνυüντων παχυλοτÜτην Üγνοιαν τþν στοιχεßων της ΜηχανικÞς, ενþ κατÜ την ÝποχÞν ταýτην η ΦυσικÞ του Θεοτüκη ÝδιδÜσκετο εις πολλÜ σχολεßα της ΕλλÜδος».
     Η Ýκδοση της ΑποθÞκης συνεχßστηκε στην Ερμοýπολη ως το ΔεκÝμβριο του 1848 και το τελευταßο τεýχος της τυπþθηκε τον ΙανουÜριο του 1849 στη Πüλη, üπου εßχε εγκατασταθεß ο Πιτζιπßος. ¹ διακοπÞ της Ýκδοσης του περιοδικοý δεν εßναι ßσως Üσχετη με την εκλογÞ του το ΜÜρτιο τοý 1849 ως διευθυντÞ της ΠατριαρχικÞς Ακαδημßας, σε μια κρßσιμη στην ιστορßα της περßοδο, üπως προκýπτει απü τη συχνÞ εναλλαγÞ διευθυντþν της μετÜ τη παραßτηση του ικανοý Κυπρßου σχολÜρχη της πρþην Μεσημβρßας ΣαμουÞλ.
     ¼πως συνÜγεται Üπο δýο ανÝκδοτες επιστολÝς του καθηγητÞ της ΣχολÞς ΝικολÜου Ευθυβοýλη προς τον Κωνσταντßνο Οικονüμο τον εξ Οικονüμων, που απü το 1834 εßχε Ýλθει στο Ναýπλιο, ο διορισμüς του Πιτζιπßου εßχε προταθεß απü τον Κωνσταντßνο ΚαραθεοδωρÞ, μÝλος της Εφορεßας της ΣχολÞς κι απü το θεßο του ΣτÝφανο ΚαραθεοδωρÞ –κι οι δýο Þταν προσωπικοß γιατροß του σουλτÜνου ¢βδοýλ Μετζßτ- κι η πρüταση, παρÜ τις επιφυλÜξεις μελþν τÞς Εφορεßας, Ýγινε αποδεκτÞ «επß τη ελπßδι ανυψþσεως της ΣχολÞς και κρεßσσονος διαρρυθμßσεως των κατ αυτÞν». Στη σχολαρχεßα παρÝμεινε μüνο 3 μÞνες ως τον Ιοýνιο του 1849, üταν εκδηλþθηκαν ταραχÝς, για τις üποιες λεπτομÝρειες μας παρÝχει ü Ευθυβοýλης. Στη 1η επιστολÞ (2 Ιουνßου 1849) γρÜφει:

   «Η σχολÞ του Κουροýτζεσμε διελýθη. ¼ Πιτζιπßος το κατþρθωσεν. Αιτßα εßναι ü Κωνστ. ΚαραθεοδωρÞς παραλαβþν και τον χρηστüν θεßον αυτοý δια να καθιδρýσωσιν τοιοýτον ΔιευθυντÞν και να τον διακρατÞσωσιν. ¼ταν Ýλθης εδþ θÝλεις τα μÜθει ακριβþς. ¹δη δεν δýναμαι να τα περιγρÜψω λεπτομερþς, διüτι εßμαι θλιμμÝνος δια το πρÜγμα». Στη συνÝχεια αναφÝρεται συνοπτικÜ στα γεγονüτα και προσθÝτει üτι «οß Καραθεοδωρßδαι, αßσχυνüμενοι εφ' οις Ýπραξαν, θÝλουσι να δεßξωσιν üτι ο Πιτζιπßος εßναι φρüνιμος κι Ýτερα εκßνησαν, Ýκαμαν τον Πατροκλον να παραßτηση, Þδη ζητοýσι και την εμÞν παραßτησιν [..] Εδιþχθη κι ò ΣαμουÞλ εκ της ΣχολÞς κλαßων αυτüς

     ΛεπτομερÝστερα περιγρÜφονται τα ΠßτζιπιακÜ στη 2ην επιστολÞ του, της 16ης Ιουνßου 1849:

   «Ο ÝξωλÝστατος Πιτζιπιüς αφοý προσÝβαλεν ÜνοÞτως διδασκÜλους καÀ μαθητÜς [...] καθýβριζε τους μαθητÜς με τας πλÝον καπηλικÜς αδολεσχßας αναμασþμενος üτι εßναι ο απüλυτος μονÜρχης της ΣχολÞς κι üτι δεν φοβεßται κανÝνα κι üτι üλους τους ρßπτει απü τους τοßχους κι üτι ως μßα Üμαξα, συντρßβει τα παρατυχüντα πετρÜδια κτλ. κτλ. Αßφνης οι μαθηταß, αφηνιÜσαντες κι αγανακτÞσεως ÝμπλησθÝντες, ÝξÝσχισαν τους νüμους και τα πρωτüκολλÜ του» και μετÜ την αποβολÞ Ýξι μαθητþν οι υπüλοιποι απεßλησαν üτι θα εγκαταλεßψουν τη ΣχολÞ. Τüτε -συνεχßζει ο Ευθυβοýλης «ο προστÜτης αυτοý κýριος Κωνστ. Καραθεοδωρßδης μετÜ και του θεßου αυτοý ηθÝλησαν να μεταχειρισθþσι βßαν και να διασπÜσωσι την φÜλαγγα των μαθητþν. Τους Ýκτýπησαν με καβÜσηδες [Ýνοπλους κλητÞρες], με ρüπαλα κι ην αßσχρον πρÜγμα καß φρßκης Üξιον [...] να βλÝπη τις τους μαθητÜς, μικροýς και μεγÜλους δερομÝνους υπü Τοýρκων υπηρετþν».

     ΠαρÜ τη προσπÜθεια της Συνüδου ν’ αποκαταστÞσει τη τÜξη, οι διαμαρτυρßες συνεχßστηκαν κι Ýκτος της ΣχολÞς, üπου εßχαν συγκεντρωθεß οι μαθητÝς «Ýφυγον üλοι Üπο τους τοßχους». ΤελικÜ ü Πιτζιπßος, «ο Üνθρωπος, τον οποßον εξÞμεσαν κατÜ της ΣχολÞς αι Εριννýες του ¢δου», απομακρýνθηκε υστÝρα Üπο «διαμÞνυσιν» της Πýλης προς τον ΠατριÜρχη, το περιεχüμενο της οποßας συνοψßζει ü Εýθυβοýλης. ΠαραθÝτω απüσπασμα:

   «ΠρÝπει οι διδÜσκαλοι κι ο διευθυντÞς να εßναι αμÝμπτου διαγωγÞς, ο δε Πιτζιπßος λÝγεται κι ομολογεßται παρÜ πÜντων εξωλÝστατος. ¢ραγε επßτηδες τον εξελÝξατε δια να εßσÜξη επαναστατικüν πνεýμα εις την νεολαßαν και δια τοýτο και ξÝνης ΑυλÞς üντα, τον εξελÝξατε;».  Σε 2ο γρÜμμα Þ Πýλη επÝπληττε το Πατριαρχεßο για την Ýκρυθμη κατÜσταση που εßχε δημιουργηθεß, ζητοýσε «την Ýξωσιν του Πιτζιπßου χωρßς Üλγος» κι απειλοýσε üτι αν δεν απομακρυνθεß «θα στεßλη τÝσσαρες καβÜσηδες να τον διþξωσι».

     ΜετÜ τÞν αποπομπÞ τοý Πιτζιπßου το 1849 απü τη ΠατριαρχικÞ Ακαδημßα, η üποια οπως προκýπτει απü το κεßμενο ποý παραθÝσαμε πραγματοποιÞθηκε ýστερα απü διαταγÞ της Πýλης, «εξωλÝστατος» διευθυντÞς της ΣχολÞς διορßσθηκε τον 'ßδιο χρüνο Üπο το σουλτÜνο «Secrétaire de sa commition imperiale pour l'application du Tanzimat dans les provinces de la Roumelic» και στις 17 Νοεμβρßου 1850 τοý απονεμÞθηκε ο τßτλος του μπÝη!
     Το 1852 ü Πιτζιπßος υπηρετοýσε στο Βατικανü «υπü τας Üμεσους οδηγßας» τοý πÜπα Πßου Θ'6 και τον ßδιο χρüνο εκδüθηκε στη ΜÜλτα το βιβλßο του ¼ Ανατολικüς Χριστιανüς Þ Επιστολαß περß της ενεστþαης ΚυβερνÞσεως της εν Κωνσταντινουπüλει ΑνατολικÞς Εκκλησßας, της διαγωγÞς τον ΚλÞρου αυτÞς και της κοινωνικÞς καταστÜσεως των υπü τον Πατριαρχικον τοýτον θρüνον διατελοýντος Λαþν, λßβελλος κατÜ του ΠατριÜρχη Ανθßμου Δ' και των «λεγομÝνων συνοδικþν γερüντων», που για τις παρεκτροπÝς τους απü τις ΑποστολικÝς διατÜξεις, απü τους Κανüνες των 'Ιερþν Συνüδων και των αγßων ΠατÝρων «Θεωροýνται αýτοκαθαιροýμενοι και χωρισμÝνοι απü της Ορθοδüξου Εκκλησßας». ΠαρÜ τÞ δριμýτατη, εν τοýτοις, επßθεση του εναντßον της «Διευθýνσεως της ΜεγÜλης του Χριστοý Εκκλησßας», ποý με τις πρÜξεις της «παγιδεýει τους απλοýστερους των χριστιανþν και καταστρÝφει την ηθικÞν ýπαρξιν του Ορθοδüξου Ανατολικοý λαοý», εξαßρει την αντοχÞ του λαοý αυτοý, που μετÜ τη πτþση της βυζαντινÞς αυτοκρατορßας προτßμησε «να στερηθÞ της ελευθερßας και να υποκýψη εις βÜρβαρον ζυγüν δουλεßας παρÜ να διατÞρηση την εθνικÞν αυτοý ανεξαρτησßαν παραδεχüμενος το Δυτικüν δüγμα», Üλλα κι «απÝκρουσε πÜσας τας προσηλυτικÜς προτÜσεις των Λουθηροκαλβßνων» και δε παρασýρθηκε σε ξÝνα δüγματα. Στο τελευταßο μÝρος του βιβλßου με τßτλο «Περß των Απαλλακτηρßων της ΚολÜσεως, των δημοσßως πωλουμÝνων υπü της εν Κωνσταντινουπüλει ΜεγÜλης του Χριστοý Εκκλησßας, προς Üφεσιν üλων ανεξαιρÝτως των αμαρτιþν και των εγκλημÜτων των τεθνεþτων» κατηγορεßται το Πατριαρχεßο για τα «εκδιδüμενα ΑπαλλακτÞρια» -τα συγχωροχÜρτια- απü το περιεχüμενο των οποßων αποδεικνýεται, κατÜ τον Πιτζιπßο, üτι ο ΠατριÜρχης κι οι Συνοδικοß «εßναι εν συνειδÞσει κι αδßστακτως πεπεισμÝνοι üτι αληθþς υπÜρχει το παρÜ των Δυτικþν δοξαζüμενον ΚαθαρτÞριον, οποý μετÜ θÜνατον αι ψυχαß μÝνουσι φυλακισμÝναι» κι απ’ üπου μποροýν ν’ απαλλαγοýν δι' Ýλεημοσυνþν κι εκκλησιαστικþν δεÞσεων».
     Ας σημειωθεß επßσης üτι ü Πιτζιπßος γρÜφοντας για την Ορθüδοξη Εκκλησßα χρησιμοποιεß συχνüτατα τις φρÜσεις «η Εκκλησßα μας», «η αγßα ημþν Εκκλησßα», «η Διεýθυνσις της Εκκλησßας μας». ΠαρÝμενε εν τοýτοις στην υπηρεσßα τοý Βατικανοý και το 1853 με παρüτρυνση κι Ýμπνευση του ΠÜπα ßδρυσε τη ΧριστιανικÞ ΑνατολικÞ Εταιρεßα που σκοπüν εßχε «τη θρησκευτικÞν, πολιτικÞν και κοινωνικÞν ανüρθωσιν των Εκκλησιþν». Την Εταιρεßα αυτÞ θα προστÜτευε ο πÜπας κι ο Πιτζιπßος οριζüταν «ΚαθιδρυτÞς και Γενικüς ΔιευθυντÞς» της. Η στενÞ συνεργασßα του με την ηγεσßα του Βατικανοý συνεχßστηκε 10 χρüνια ως το 1862: το 1855 στο τυπογραφεßο της Propaganda Fide τυπþθηκε το βιβλßο του «L'Eglise Orientale. Exposé historique de sa séparation et de sa réunion avec celle de Rome» στο οποßο υποστηρßζεται üτι το σχßσμα «προÞλθεν απü συμφÝροντα üλως διüλου, απü συμφÝροντα απλþς και μüνο κοσμικÜ» κι απü τη φιλοδοξßα του Φορτßου και του Κηρουλαρßου και üτι η διαιþνιση του οφεßλεται εκτüς των Üλλων στην αμÜθεια, στην ανικανüτητα και στη προκλητικÞ για τους ορθοδüξους τακτικÞ των μισσιοναρßων της ΚαθολικÞς Εκκλησßας.
     ΤÞ ρÞξη του Πιτζιπßου με το Βατικανü προκÜλεσε το «θÝσπισμα» του πÜπα Πßου Θ' της 6ης Ιανουαρßου 1862, με το üποιο ιδρýθηκε «ΔιαρκÞς επιτροπÞ μÝλλουσα να φροντßση περß των μÝσων της μετÜ της Ρþμης Ýνþσεως της ΑνατολικÞς Εκκλησßας», μÝλη της οποßας θα προÝρχονταν αποκλειστικþς απü την «Propaganda Fide». Μüλις Ýφθασε η εßδηση στο ΒουκουρÝστι, που βρισκüταν ο Πιτζιπßος, απηýθυνε επιστολÞ προς τον ΠροκαθÞμενο της ΚαθολικÞς Εκκλησßας (15 Ιανουαρßου 1862), η οποßα εκδüθη με τον τßτλο «ΑπÜντησις εις το τελευταÀον Παπικüν θÝσπισμα περß τÞς Ενþσεως τþν 'Ανατολικþν 'Εκκλησιþν μετÜ τÞς ΡωμαúκÞς». 'Υπενθυμßζει τις προσπÜθειες που εßχε καταβÜλει ως ΔιευθυντÞς της «ΧριστιανικÞς ΑνατολικÞς Εταιρεßας» για την ¸νωση των Εκκλησιþν, επαναλαμβÜνει τους λüγους της αποτυχßας των προσπαθειþν αυτþν, üπως τους εßχε καταγρÜψει στο βιβλßο του «Eglise Orientale» κι υποβÜλλει τη πρüταση για σýγκληση ΟικουμενικÞς Συνüδου με συμμετοχÞ των Καθολικþν, των Ορθοδüξων (των Ανατολικþν üπως τους ονομÜζει) και των ΔιαμαρτυρομÝνων στο ΙÜσιο Þ στο ΒουκουρÝστι της Ρουμανßας, ποý οι κÜτοικοι της «Ýχουσι το μÝγα αυτþν καýχημα το üτι κατÜγονται Üπο ΑατινικÞν φυλÞν και πανταχοý του τüπου απαντÜ τις μνημεßα των κατακτÞσεων και της δüξης της αρχαßας Ρþμης».
     ¼ πÜπας οχι μüνο αγνüησε τÞν απÜντηση τοý Πιτζιπßου, Üλλα κι απηýθυνε στις 11/23 Απριλßου εγκýκλιο «προς τους 'Ανατολικοýς πολý παραλογωτÝραν δια πÜντα νουν Ýχοντα Üνθρωπον και ýβριστικωτÝραν ως προς τÞν ΑνατολικÞν Εκκλησßαν εκεßνης, δι' ης παρεπßκρανεν αυτÞν εν Ýτει 1847 κατÜ την εις τον θρüνον ανÜβασιν αυτοý», üπως τη χαρακτηρßζει ο Πιτζιπßος σ’ εγκýκλιü του προς τα μÝλη της ΧριστιανικÞς ΑνατολικÞς Εταιρεßας στις 2/14 Ιουνßου 1862 και συγχρüνως απÝβαλε τον πÜπα απü τους κüλπους της κηρýττων αυτüν «αλλüτριον και ξÝνον προς πÜντα τα μÝλη αυτÞς» επειδÞ «απεπλανÞθη εις το δαßδαλον της αυθαιρεσßας και του ρωμαúκοý δεσποτισμοý» κι «ενεργþν ως δÞθεν επßσκοπος της Ρþμης απεσκßρτησε κι εξετραχηλßσθη εις παιδαριþδεις κι αντιχριστιανικÜς πρÜξεις». Στην úδια εγκýκλιο ο Πιτζιπßος ανακοινþνει üτι θα προτεßνει στη Σýνοδο του Οικουμενικοý Πατριαρχεßου Þ στη Σýνοδο της Πετρουπüλεως Þ των Αθηνþν Þ και στις 3 να προχειρßσουν προσωρινþς «επß ψιλþ ονüματι επßσκοπον της ¢γιας ¸δρας της πρεσβυτÝρας Ρþμης» και στη συνÝχεια «ο Οικουμενικüς ΠατριÜρχης Þ αι ßεραß Σýνοδοι τþν 'Αθηνþν Þ της Πετρουπüλεως» θα εκλÝξουν μεταξý των Ορθοδüξων τον επßσκοπο της Ρþμης και «θÝλουσι χειροτονÞσει αυτüν κατÜ την τÜξιν της ΑνατολικÞς Εκκλησßας».
     Ιδιαßτερο ενδιαφÝρον παρουσιÜζει η εγκýκλιος αýτη του Πιτζιπßου και για τις αναφερüμενες σε δογματικÜ κι Üλλα εκκλησιαστικÜ ζητÞματα, απüψεις του: θεωρεß τη προσθÞκη του filioque στο σýμβολο της Πßστεως αυθαßρετη, με επιχειρÞματα που στηρßζονται σε ιερÜ κεßμενα και σε κανüνες των Συνüδων και καταδικÜζει την απαßτηση του πÜπα να τον αναγνωρßζουν üλοι οι Χριστιανοß «αντιπρüσωπον του Χριστοý επß της γÞς κι απüλυτον αρχηγüν της Εκκλησßας».
     ¼πως εßναι αυτονüητο, τα γεγονüτα της ΠατριαρχικÞς Ακαδημßας κατÜ τη 3μηνη διεýθυνση της απü τον Πιτζιπßο, η προσÝγγιση του κι η υπηρεσßα του στο Βατικανü, οι παλινδρομÞσεις του μεταξý Ορθüδοξης και ΚαθολικÞς Εκκλησßας, οι μεταβαλλüμενες κατÜ περιüδους απüψεις του για τÞν ¸νωση των Εκκλησιþν Ýσκιασαν τη προσωπικÞ του ζωÞ και προκÜλεσαν τους χαρακτηρισμοýς που αναφÝρθηκαν στην αρχÞ της ανακοßνωσης. Εßναι ασφαλþς γεγονüς üτι κÜποια στιγμÞ αμφιταλαντεýθηκε μεταξý Ορθοδοξßας και Καθολικισμοý, δεν προσχþρησε üμως σ' αυτüν, üπως αποδεικνýεται απü τα κεßμενα του και βÝβαια δε χειροτονÞθηκε «μονσινιüρος», üπως ανÝφεραν δημοσιεýματα εφημερßδων τÞς ÝποχÞς.
     Εκτüς απü τα δημοσιεýματα του Πιτζιπßου, για τα οποßα Ýγινε λüγος προηγουμÝνως, υπÜρχουν 2 ακüμη που, üπως «Η ΟρφανÞ Της Χßου», αγνοÞθηκαν ως τις ημÝρες μας. Εκδüθηκαν στο τÝλος της 10ετßας του 1850, σε μια περßοδο που ο συγγραφÝας τους διαπßστωνε ßσως üτι τα γεγονüτα στην ΕλλÜδα και στη ΒαλκανικÞ γενικüτερα -ο Κριμαúκüς πüλεμος και τ’  απελευθερωτικÜ κινÞματα του 1854 στις αλýτρωτες ελληνικÝς περιοχÝς- απαιτοýσαν Üλλες δραστηριüτητες.
     Το πρþτο, με τßτλο «Υπüμνημα περß της ενεστþσης καταστÜσεως και του μÝλλοντος της ΕλληνικÞς φυλÞς», ω προσετÝθη και [το ποßημα] «Η ΒουλÞ Του Θεοý» (Παρßσι 1859) αναδημοσιεýθηκε, μαζß με τα 2 μυθιστορÞματα του, απü το Δημ. Τζιüβα που το χαρακτηρßζει «Ýν αξιοπρüσεκτο δοκßμιο εθνικÞς αυτογνωσßας και κοινωνικÞς ανÜλυσης» και παρουσιÜζει τον Πιτζιπßο ως «συνειδητü πατριþτη με κριτικü νου κι αποκαλυπτικÝς απüψεις». Το ßδιο κεßμενο, κατÜ την εýστοχη επισÞμανση του Αποστüλου Σαχßνη, εßναι «Ýνα ωραßα συγκροτÞμενο και γραμμÝνο πολιτικü Þ κοινωνιολογικü δοκßμιο με Üψογη συλλογιστικÞ και με ανÜπτυξη λογικþν και κοινωνικþν απüψεων Þ επιχειρημÜτων».
     Στο δεýτερο, «Η ΑνατολÞ Þ αι αναμορφþσεις της ΒυζαντινÞς αυτοκρατορßας» (ΑθÞνα 1860, ο Πιτζιπßος αποκαλýπτεται βαθýς γνþστης των ευρωπαúκþν πολιτικþν πραγμÜτων üπως διαμορφþθηκαν μετÜ την ¢λωση της Κωνσταντινοýπολης απü τους Οθωμανοýς και κυρßως μετÜ το ΣυνÝδριο της ΒιÝννης (1815). Ιδιαßτερα επιμÝνει στα γεγονüτα του πρþτου μισοý του 19ου αιþνα, στη συνθÞκη του Παρισιοý του 1856 και στη σημασßα του ΧÜττι Χουμαγιοýν για τον αλýτρωτο και τον ελεýθερο Ελληνισμü. Εßναι χαρακτηριστικü üτι στην ανÜλυση του περιεχομÝνου του,των θετικþν και των αρνητικþν σημεßων του, αφιερþνει 64 σελßδες (σ.24-87) απü τις 160 συνολικÜ τοý βιβλßου.
     Δεν εÀναι δυνατü στÞ σýντομη αυτÞ επισκüπηση ν’ αναπτυχθοýν και να κριθοýν οι απüψεις του, που χαρακτηρßζονται, üπως Üλλωστε κι οι απüψεις του για την ¸νωση των Εκκλησιþν, απü οýτοπισμο: για να λυθεß το Ανατολικü ζÞτημα πρÝπει να χριστιανοποιηθÞ Þ ΑνατολÞ. Αυτü θα συμβεß αν ο σουλτÜνος Αβδοýλ Μετζßτ «μεταβÜλη το üνομÜ του με το του Κωνσταντßνου Þ οτιδÞποτε Üλλο χριστιανικον üνομα» (σ. 156) κι ερωτÜ: «¹το ευκολþτερον εις τον ΜÝγα Κωνσταντßνον, τον ενδοξον ΘεμελιωτÞν αυτÞς της ΒυζαντινÞς αυτοκρατορßας και τον ευκλεÝστατον πÜντων των προκατüχων του Αμπντοýλ Μετζßτ, να κηρυχθÞ Χριστιανüς;» (σ. 157). Την ¼θωμανικÞν Αυτοκρατορßα θεωρεß κι üνομÜζει ΒυζαντινÞ, εφ' üσον περιλαμβÜνει, τα εδÜφη της, κι επειδÞ απü τις γλþσσες του «Βυζαντινοý ΚρÜτους» -του Οθωμανικοý- η ΕλληνικÞ «εßναι η γλþσσα, ην οφεßλει να παραδεχθÞ Þ ΒυζαντινÞ (ΟθωμανικÞ) ΚυβÝρνησις ως γλþσσαν επßσημον, αφÞνουσα κατÜ μÝρος πÜσας τας πολιτικÜς προλÞψεις και πÜσας τας αγοραßας ζηλοτυπßας» (σ. 38). Ας σημειωθεß τÝλος üτι η 1η Ýκδοση του βιβλßου, ποý πραγματοποιÞθηκε στο Παρßσι το 1858 με τßτλο «L'Orient. Les réformes de Γ empire byzantine», εßναι αφιερωμÝνη «A sa Majesté Imperial Abdul-Mecljid 1er» και στο αφιερωτικü κεßμενο εξαßρονται οι αρετÝς κι οι ικανüτητες του σουλτÜνου. Η μετÜφραση του epyryj που οφεßλεται στον ¸μμ. Ιωαννßδη, φοιτητÞ της ΝομικÞς σχολÞς τüτε, γνωστüν αργüτερα για τα αρχαιογνωστικÜ δημοσιεýματÜ του, αφιερþνεται απü τον μεταφραστÞ -ασφαλþς με την Ýγκριση του Πιτζιπßου- «Τη ßερα σκιÜ Κωνσταντßνου του Παλαιολüγου και των συν αυτþ υπÝρ Ελευθερßας και πατρßδος μαρτυρησÜντων, εθνικÞς ευγνωμοσýνης ελÜχιστον τεκμÞριον».
     ¼ Πιτζιπßος απομονωμÝνος απü τη κοινωνßα του καιροý του, περιφρονημÝνος απü τους συγχρüνους του, αυτοκτüνησε στις 23 Σεπτεμβρßου 1860 κατÜ μßα εκδοχÞ Þ «δολοφονÞθη υπü Τοýρκων Þ Παπιστþν», κατÜ τις εφημερßδες της ΑθÞνας και λησμονÞθη. Την επανÝκδοση των Ýργων του κι οι μελÝτες που δημοσιεýθηκαν πρüσφατα ανÝσυραν απü την αφÜνεια και φþτισαν την αμφßδρομη πορεßα του ως συγγραφÝα κι ως ανθρþπου, που αποτελεß, οπωσδÞποτε, ιδιÜζουσα περßπτωση στην ιστορßα της νεοελληνικÞς λογιοσýνης.

=============

     Το Ýργο του «ξεθÜφτηκε» πρüσφατα, την τελευταßα δεκαετßα του 20οý αιþνα, οπüτε και ξεκßνησε Ýνα σχετικü εκδοτικü ενδιαφÝρον λüγω των πανεπιστημιακþν μελετþν που Ýγιναν επ' αυτοý: Τι ενÝπνευσε τον Πιτσιπιü να μετατρÝψει τον Πρþσο περιηγητÞ Βαρθüλδυ σε πßθηκο;
     Απü τις αρχÝς περßπου του 19ου αιþνα, προτοý ακüμη συσταθεß το ελεýθερο ελληνικü κρÜτος, πολλοß Ευρωπαßοι Üρχισαν να επισκÝπτονται τον ελλαδικü χþρο και να καταγρÜφουν τις εντυπþσεις τους απü το τοπßο και τους ανθρþπους σε διÜφορα βιβλßα και εφημερßδες. ΜÜλιστα οι δημοσιεýσεις αυτÝς γνþριζαν μεγÜλη επιτυχßα, αφοý οι αναγνþστες της Δýσης αρÝσκονταν να μαθαßνουν για τον τρüπο ζωÞς και τις συνÞθειες üσων κατοικοýσαν στη μυστηριþδη ΑνατολÞ. Πολλοß απ' αυτοýς üμως, αντß να προβÜλουν τις ομορφιÝς των παρÜξενων και μυστικþν για την Ευρþπη τüπων, προτιμοýσαν να εμμÝνουν στις συμπεριφορÝς και στις üποιες «παρασπονδßες» των ΕλλÞνων και να τους παρουσιÜζουν ως Üξεστους και απολßτιστους.
    ¸νας απ' αυτοýς τους περιηγητÝς Þταν ο Pierre-Augustin Guys που Ýγραψε το βιβλßο "Voyage Littéraire de la Grèce". Ο Guys Ýκανε λüγο για εξαχρειωμÝνο και φανατισμÝνο ελληνικü Ýθνος, στο οποßο ουδÝποτε οι Τοýρκοι απαγüρεψαν την ßδρυση και λειτουργßα ελληνικþν σχολεßων. Η ευθýνη για την απομÜκρυνση απü τις ΤÝχνες και τις ΕπιστÞμες της αρχαιüτητας Þταν, κατÜ τη γνþμη του, ευθýνη αποκλειστικÜ των ΕλλÞνων. ¼πως φαßνεται, ο Guys Þταν επηρεασμÝνος απü την αγÜπη του για την αρχαιüτητα κι ερχüμενος στην ΕλλÜδα περßμενε να δει κÜποιο ισχνü Ýστω σημÜδι συνÝχειας εκεßνου του πολιτισμοý. Εκ των πραγμÜτων üμως κÜτι τÝτοιο Þταν αδýνατο, με αποτÝλεσμα να απογοητευθεß, να επιρρßψει ευθýνες σε Ýνα φτωχü και καταδυναστευμÝνο Ýθνος και να επηρεÜσει αρνητικÜ τους ΓÜλλους αναγνþστες του.
     ¸νας Üλλος επικριτÞς του Ýθνους Þταν ο Cornelius de Pauw, Γερμανüς κληρικüς και φιλüσοφος. Στο Ýργο του "Recherches Philosophiques" εξετÜζει τα Ýθνη των ΚινÝζων, των Αμερικανþν, των Αιγυπτßων και των ΕλλÞνων -στους τελευταßους μÜλιστα αφιερþνει 2 τüμους (Βερολßνο 1788). Ο Pauw, μολονüτι δεν επισκÝφτηκε ποτÝ την ΕλλÜδα, ανÝλαβε να εκφρÜσει τη δυσμενÞ ÜποψÞ του για το νεοσυσταθÝν Ýθνος, κÜτι που στεναχþρησε τον ΑδαμÜντιο ΚοραÞ και τον οδÞγησε να του απαντÞσει μÝσα απü δημοσιεýσεις του. ΣυγκεκριμÝνα ο ΚοραÞς εκφρÜζει τη θλßψη του αρχικÜ στον φßλο του ΠρωτοψÜλτη:

   «Με ελýπησε, φßλε μου, μεγÜλως Ýνα νÝον σýγγραμμα, το οποßον εφÜνη ταýτας τας ημÝρας εδþ, γεγραμμÝνον απü τον περßφημον φιλüσοφον του Βερολßνου τον ΠÜυιον, üστις αγκαλÜ δεν φαßνεται φßλος των Τοýρκων, κατηγορεß üμως το γÝνος με μιαν ανÞκουστον σκληρüτητα, λÝγων μεταξý των Üλλων και ταýτα τα φοβερÜ λüγια: "Η λÞθη των πολιτικþν νüμων, η αμÜθεια και η δεισιδαιμονßα Ýρριψαν εις το γÝνος των Γραικþν τüσον ισχυρÜς και τüσον βαθεßας ρßζας, τας οποßας καμßα δýναμις ανθρωπßνη δεν θÝλει δυνηθÞ να τας εκριζþση". Εßδες, αδελφÝ μου, κατÜστασιν; Και περß μεν της αμαθεßας κανÝνας νουν Ýχων Ρωμαßος δεν δýναται να το αρνηθÞ, αλλÜ το να λÝγει üτι ουδεμßα ανθρωπßνη δýναμις δεν δýναται να θεραπÝυση την πληγÞν, αυτü εßναι μια αναßσχυντος συκοφαντßα. Ενεκρþθησαν λοιπüν τüσον οι Ρωμαßοι, üπου χρειÜζεται θαýμα θεßον διÜ να τους αναστÞση; ¼χι βÝβαια! Παýσον την τυραννßαν των Τοýρκων και την αλλαζονικÞν φιλαρχßαν των καλογÞρων, και εις διÜστημα χρüνων ολßγων, χωρßς θαýματος θεßου, οι Ρωμαßοι θÝλει σοφισθþσιν ως και οι Ευρωπαßοι».

     Τα επüμενα χρüνια, ο ΚοραÞς εßχε την ευκαιρßα μÝσα απü βιβλßα του, αλλÜ κι ομιλßες του να απαντÞσει στον Pauw, Üλλες φορÝς Üμεσα και με λογικÜ επιχειρÞματα, κι Üλλες φορÝς Ýμμεσα. Το ßδιο Ýκαναν κι Üλλοι ¸λληνες του Εξωτερικοý (üπως ο ΡÞγας ΒελεστινλÞς και ο Παναγιþτης ΚοδρικÜς), οι οποßοι με την προσφορÜ τους δεν υπερÜσπιζαν μüνο το ελληνικü γÝνος, αλλÜ προετοßμαζαν και την αφýπνισÞ του, þσπου να φτÜσει η μεγÜλη στιγμÞ του ξεσηκωμοý.
     O πιο δριμýς κατÞγορος του Ýθνους πÜντως υπÞρξε ο «Βαρθüλδυς» (Jacob Salomon Bartholdy), ο οποßος ταξßδεψε στη χþρα μας για επτÜ μÞνες στα 1803-1804 και κατüπιν, το 1805, εξÝδωσε το βιβλßο του "ΚομμÜτια για την Καλýτερη Γνωριμßα της ΣημερινÞς ΕλλÜδας" στα ΓερμανικÜ (το 1807 κυκλοφüρησε και γαλλικÞ μετÜφρασÞ του). Ο Bartholdy Þταν τüσο αρνητικÜ διακεßμενος απÝναντι στους ¸λληνες, þστε σε üλο το Ýργο του τοýς σκιαγραφεß με τα μελανüτερα χρþματα, τονßζοντας την απαιδευσιÜ και τη πονηριÜ τους. Δεν παραλεßπει μÜλιστα να τους συγκρßνει και με τους Τοýρκους, τους οποßους τους παρουσιÜζει ανþτερους και ευγενÝστερους.
     ΚαταρχÜς εßχε μεßνει πολý δυσαρεστημÝνος απü την ελληνικÞ φιλοξενßα -την Üλλοτε φημισμÝνη στα αρχαßα βιβλßα που διÜβαζε. ΧρειÜζεται να σημειþσουμε üτι οι περιηγητÝς τüτε φιλοξενοýνταν σε σπßτια ΕλλÞνων προεστþν, οπüτε εßχαν την ευκαιρßα να γνωρßσουν καλýτερα τις ελληνικÝς συνÞθειες εκ των Ýσω. Παντοý, σýμφωνα με τον Bartholdy, οι οικοδεσπüτες γßνονταν κουραστικοß κÜνοντας τις ßδιες ερωτÞσεις σχετικÜ με τη διÜρκεια του ταξιδιοý του Þ με διÜφορες Üλλες παρατηρÞσεις, τη στιγμÞ που οι ßδιοι οι ¸λληνες Þταν επιφυλακτικοß και απαντοýσαν σε üλα με τη φρÜση «καλÜ, πολý καλÜ». Επßσης, υποστÞριζε üτι üταν το δþρο του αποχαιρετισμοý δεν ικανοποιοýσε τους οικοδεσπüτες, δεν εßχαν την ευγÝνεια να κρýψουν τη δυσαρÝσκειÜ τους. Το πιο παρÜδοξο απ' üλα üμως, Þταν που ανÝχονταν κÜποιους περιηγητÝς -ιδßως ¢γγλους- να τους φÝρονται εξουσιαστικÜ και να τους μιλοýν με πολý υποτιμητικÜ λüγια για το γÝνος τους. Ο Bartholdy απÝδιδε εκεßνη τη συμπεριφορÜ στην υποτακτικüτητα των ΕλλÞνων.
     ΑναφορικÜ με τα αρχαßα μνημεßα, κατακρßνει την ολιγωρßα των ΕλλÞνων εξαιτßας των οποßων δεν εßχε μεßνει üρθια καμιÜ αρχαßα κολþνα και ναüς, με εξαßρεση την ΑθÞνα στην οποßα αναγνþριζε κÜποια αßγλη. Ακüμη, κÜνει λüγο για τη πειρατεßα, η οποßα ταλαιπωροýσε τις παραθαλÜσσιες περιοχÝς τüτε. Σýμφωνα με τον Bartholdy, οι πειρατÝς üχι μüνο απογýμνωναν τα θýματÜ τους, αλλÜ τα Ýσφαζαν και μÜλιστα χωρßς οßκτο -ασφαλþς τÝτοιου εßδους δηλþσεις μüνο πανικü και τρüμο θα μποροýσαν να δημιουργÞσουν στους Ευρωπαßους που φαντÜζονταν τους ¸λληνες ως βÜρβαρους κι αγροßκους.
     ¼ταν αναφÝρεται στους καλüγερους, εßναι κατηγορηματικÜ εναντßον τους και τους κατακρßνει για την απαιδευσιÜ, τον δογματισμü και τις προσπÜθειες που κÜνουν να προσηλυτßσουν κüσμο στην Ορθοδοξßα και να πολεμÞσουν τη ΡωμαιοκαθολικÞ Εκκλησßα. ΣτÝκεται ιδιαßτερα στη φιλοχρηματßα των κληρικþν, στη μοχθηρßα τους και στη ρυπαρüτητÜ τους. Εντýπωση του Ýκαναν ακüμα τα βιβλßα των μοναστηριþν: ΟρισμÝνα μοναστÞρια διÝθεταν σχετικÜ ενημερωμÝνες βιβλιοθÞκες με πατερικÜ κεßμενα και κÜποια κλασικÜ της αρχαιüτητας -τα περισσüτερα üμως στοßβαζαν τα λιγοστÜ σκονισμÝνα βιβλßα σε αποθÞκες μαζß με το τυρß και το λÜδι (!).
     ΦυσικÜ, επÝμενε στο θÝμα της απαιδευσιÜς των ΕλλÞνων κατηγορþντας τους για αναλφαβητισμü και για παντελÞ Ýλλειψη ενδιαφÝροντος να μορφωθοýν και να ενστερνιστοýν νÝες ιδÝες. Του Ýκανε εντýπωση το χαμηλü ποσοστü αναγνωστικοý κοινοý και παρÜλληλα δεν δßσταζε να δηλþσει üτι οι Τοýρκοι Þταν φιλελεýθεροι και δεν απαγüρευαν οýτε τα βιβλßα, οýτε τα εκπαιδευτικÜ ιδρýματα, οýτε τη διακßνηση ιδεþν. Επßσης, υπογρÜμμιζε τη μη ýπαρξη βιβλιοπωλεßων και τυπογραφεßων στον ελλαδικü χþρο. Για τον Bartholdy οι ¸λληνες δεν πρüκοβαν στη ΤÝχνη και την ΕπιστÞμη, παρÜ μονÜχα στο εμπüριο και στις εφÞμερες απολαýσεις. Επιτιθüταν επιπλÝον ενÜντια στο δημοτικü τραγοýδι και στην Ερωφßλη, καθþς και στους νεüπλουτους και ξενομανεßς ¸λληνες που μιμοýνταν δουλικÜ και σε υπερβολικü βαθμü οτιδÞποτε ξÝνο.
     ΒÝβαια, σε ορισμÝνες μεμονωμÝνες περιπτþσεις μιλοýσε συγκρατημÝνα με καλÜ λüγια για κÜποιους ¸λληνες που εßχαν να επιδεßξουν κÜτι διαφορετικü -üπως για τον ΑδαμÜντιο ΚοραÞ και για κÜποιους εμπüρους στα ΑμπελÜκια που γνþριζαν ΓερμανικÜ. ΑνÝφερε ακüμη την περßπτωση ενüς ιατροý που μετÝφραζε διÜφορα βιβλßα στα ΕλληνικÜ, καθþς και κÜποιων κατοßκων στα ΑμπελÜκια, που εßχαν οργανþσει Ýνα μικρü θÝατρο.
     Τελειþνοντας αυτÞ τη σýντομη αναφορÜ, χρειÜζεται να σημειþσω üτι τα δυσφημιστικÜ σχüλια του Bartholdy δεν Ýμειναν αναπÜντητα. Τüσον ο ΚοραÞς, üσο κι Üλλοι ¸λληνες μα και ξÝνοι φιλÝλληνες καταδßκασαν την απολυτüτητα και την εμπÜθεια του Γερμανοý περιηγητÞ. Στην ßδια την ΕλλÜδα το θÝμα εßχε πÜρει τÝτοιες διαστÜσεις þστε λÝγεται πως μεταξý των διανοοýμενων η χειρüτερη ýβρη που μποροýσε να εξαπολýσει κÜποιος λüγιος για κÜποιον Üλλον Þταν το üνομα Βαρθüλδυς.
     Ο πßθηκος Ξουθ, üπως αποκαλýπτει ο Πιτσιπιüς μÝσα απü τα λüγια του ßδιου πιθÞκου, Þταν η καρικατοýρα του Jacob Salomon Bartholdy. ΕπηρεασμÝνος απü το κλßμα εκεßνο ο Πιτσιπιüς Ýφτασε στο σημεßο να τον «μεταμορφþσει» σε πßθηκο και να τον κÜνει Þρωα του μυθιστορÞματüς του. ¸τσι, στο δεýτερο κεφÜλαιο του βιβλßου ο πßθηκος Ξουθ συστÞνεται με τα εξÞς λüγια:

   «ΕγεννÞθην εις το Βερολßνον πρωτεýουσαν της Προυσßας -ονομÜζομαι Βαρθüλδυς κι εßμαι αυτüς εκεßνος ο εις τα προλεγüμενα του ΚοραÞ αναφερüμενος Γερμανüς περιηγητÞς, ο πικρüς των ΕλλÞνων κατÞγορος, συγγραφεýς του κατÜ τα 1805 εκδοθÝντος συγγρÜμματος, επιγραφομÝνου ΑποσπÜσματα προς ΑκριβεστÝραν Γνþσιν της ΣημερινÞς ΕλλÜδος».

     Η ιστορßα του Πßθηκου Ξουθ χρονολογικÜ τοποθετεßται στα 1844, üταν Ýνας απü τους κýριος πρωταγωνιστÝς του μυθιστορÞματος, ο Καλλßστρατος Ευγενßδης, επιστρÝφει στην ΑθÞνα ýστερα απü κÜποια ταξßδια του στην Ευρþπη. Μαζß του φÝρνει και Ýνα παρÜξενο πλÜσμα, με μακριÝς τρßχες και νýχια, Ýναν πßθηκο που ασκεß χρÝη υπηρÝτη χÜρη στην εκπληκτικÞ του ικανüτητα να μιμεßται τους ανθρþπους. ΚÜποια μÝρα üμως, ο Ευγενßδης, προς μεγÜλη του Ýκπληξη, «πιÜνει» τον πßθηκο τη στιγμÞ που εκεßνος προσπαθοýσε να ξυριστεß με τα πανÜκριβα ξυρÜφια του κυρßου του. ΠροκειμÝνου λοιπüν να γλιτþσει απü το μÝνος του Ευγενßδη, ο Ξουθ αποφασßζει να μιλÞσει(!) και να αποκαλýψει την ιστορßα του.
     Αφοý συστÞνεται ως Βαρθüλδυς, λοιπüν, ομολογεß στον κýριü του üτι Þταν κÜποτε ο γνωστüς επικριτÞς του ελληνικοý Ýθνους, Jacob Salomon Bartholdy. Ως Üνθρωπος ακüμη, μετÜ τη δημοσßευση ενüς δυσφημιστικοý για την ΕλλÜδα βιβλßου, πÞγε στην Ευρþπη üπου γνþρισε μια γυναßκα, που με τα ψÝματÜ της τον εξαπÜτησε και του σπατÜλησε την περιουσßα. Εκεßνος, μη μπορþντας να ξεπληρþσει τα χρÝη του, κατÝληξε στη φυλακÞ απ' üπου τον Ýβγαλε ο φßλος του ΚÜρολος ΡοφÝρος τακτοποιþντας τις οφειλÝς του. Στη συνÝχεια, ο Βαρθüλδυς παρασυρμÝνος απü τη σýζυγο του Καρüλου, μια μοχθηρÞ γυναßκα, δολοφüνησε τον ευεργÝτη του, ο οποßος Ýγινε φÜντασμα και τον καταδßωξε σε üλο τον κüσμο, ακüμη και στην ΑμερικÞ. ΤελικÜ, ο Βαρθüλδυς πÞγε στην Ýρημο, üπου απομονþθηκε απü τους ανθρþπους, σκελετοποιÞθηκε απü τις στερÞσεις, καμποýριασε, γÝμισε τρßχες και τελικÜ μεταμορφþθηκε σε ζþο, σε πßθηκο. Αφοý Ýμεινε εκεß επτÜ χρüνια, τον ανακÜλυψαν κÜποιοι Üνθρωποι και ýστερα απü διÜφορες περιπÝτειες -οι οποßες στο βιβλßο παρουσιÜζονται με παραστατικü τρüπο- κατÜληξε στα χÝρια του Ευγενßδη.
     Ο πßθηκος Ξουθ Þ Βαρθüλδυς παρουσιÜζεται μετανιωμÝνος για τις κακÝς ενÝργειες που εßχε διαπρÜξει στο παρελθüν και παρÜλληλα -καθþς διηγεßται τις ιστορßες του- ο αναγνþστης Ýχει την ευκαιρßα να παρακολουθÞσει την ýφανση της ελληνικÞς κοινωνßας και των κακþς κειμÝνων της. ΟυσιαστικÜ ο συγγραφÝας Πιτσιπιüς χρησιμοποιεß τη μεταμüρφωση üχι μüνο για να σατιρßσει τον Βαρθüλδυ, αλλÜ κυρßως για να καταγγεßλει τον πιθηκισμü της ελληνικÞς πραγματικüτητας των χρüνων εκεßνων.
     Τα θÝματα που θßγονται στο Ýργο εßναι η ξενομανßα των ΕλλÞνων, ο μιμητισμüς προς οτιδÞποτε ευρωπαúκü, η νεüπλουτη αθηναúκÞ κοινωνßα με τις ιδιοτροπßες της και η αλλοτρßωση της ανθρþπινης φýσης απü τα πÜθη και τις λανθασμÝνες επιλογÝς.
     Αξßζει να τονßσουμε üτι ο Πιτσιπιüς σε καμßα περßπτωση δεν παρουσιÜζεται ως εθνικιστÞς Þ ως υπεραμυνüμενος του ελληνικοý τρüπου ζωÞς. Δεν στρÝφεται εναντßον του διαφορετικοý, παρÜ μονÜχα ενÜντια στην Üκριτη υιοθÝτηση νοοτροπιþν, ηθþν και ιδεþν που συγχρωτισμÝνα χτßζουν καρικατοýρες ανθρþπινων συμπεριφορþν.

     Γιατß ΕπικρÜτησε ο Ρεαλισμüς Ýναντι της Φαντασßας στον Ελληνικü Χþρο;

     ΑμÝσως μετÜ τη σýσταση του ελληνικοý κρÜτους, οι λüγιοι συνειδητοποßησαν το μεγÜλο κενü που υπÞρχε στη χþρα μας: απουσßαζε η νεοελληνικÞ λογοτεχνßα, απουσßαζαν τα μυθιστορÞματα για να καλλιεργÞσουν το γλωσσικü αισθητÞριο του αναγνωστικοý κοινοý, για να εμπνεýσουν, για να τÝρψουν, για να διδÜξουν, για να δημιουργÞσουν ρεýματα και κινÞματα. ¸τσι, σιγÜ-σιγÜ εμφανßστηκαν στην ΕλλÜδα –απü τη δεκαετßα του 1830 κ.ε.– τα ιστορικÜ μυθιστορÞματα, ορισμÝνα απü τα οποßα γνþρισαν τη μεγÜλη αποδοχÞ του αναγνωστικοý κοινοý, üπως "Ο ΑυθÝντης Του ΜορÝως" του ΡαγκαβÞ (1850).
     Μεταξý αυτþν κυκλοφüρησαν διÜφορα ρεαλιστικÜ μυθιστορÞματα και κÜποια λιγοστÜ που ενÝπλεκαν και το φανταστικü στοιχεßο στις αφηγÞσεις τους. ΓρÞγορα üμως το πρþτο ρεýμα, του ρεαλισμοý, επικρÜτησε και το δεýτερο Ýσβησε. Η αιτßα για αυτÞ την εξÝλιξη στον τüπο μας εßναι üτι οι ¸λληνες Ýχουν λανθασμÝνα ταυτßσει στο μυαλü τους την ψυχαγωγßα με τη φαντασßα και το χρÞσιμο κι ωφÝλιμο με το ρεαλιστικü.
     ¸τσι, üσοι ασχολοýνταν με τα γρÜμματα δεν προþθησαν τη φαντασßα, αλλÜ την ονüμασαν ανþφελη δραστηριüτητα Þ ανÜγνωσμα δεýτερης κατηγορßας. Και ßσως πρÜγματι τα χρüνια εκεßνα η ελληνικÞ κοινωνßα να εßχε ανÜγκη απü ρεαλισμü για να συνειδητοποιÞσει την ταυτüτητÜ της και για να χτßσει τον δικü της πολιτισμü.
     Στις μÝρες μας üμως, πþς εßναι δυνατüν η νοοτροπßα αυτÞ να εξακολουθεß να διακατÝχει πολλοýς ¸λληνες; Πþς εßναι δυνατüν κÜποιοι να 'ναι τüσο αρνητικÜ διακεßμενοι απÝναντι στο Φανταστικü και την απελευθερωτικÞ του δýναμη, þστε να το απορρßπτουν πολλÝς φορÝς ακüμη και δογματικÜ.
     Ο ΙωÜννης Πιτσιπιüς Þταν τον 19ο αιþνα ßσως ο γνωστüτερος ¸λληνας σε ολüκληρο τον κüσμο. ¼πως εßδαμε παραπÜνω, Þταν επßσης μπλεγμÝνος σε Üγνωστο αριθμü μυστικþν ελληνοκεντρικþν οργανþσεων, Ýπαιξε μυστηριþδη αλλÜ πολý σημαντικü ρüλο για το ξεκßνημα της ΕπανÜστασης της ΕλλÜδας το 1821 και πÝθανε με εξßσου μυστηριþδη τρüπο.
     Ο Πßθηκος Ξουθ εßναι Ýνα αλλüκοτο και μοναδικü για τα ελληνικÜ χρονικÜ βιβλßο, Ýνα απü τα ελÜχιστα νεοελληνικÜ μυθιστορÞματα φαντασßας εκεßνης της εποχÞς και το πρþτο ελληνικü μυθιστüρημα που δημοσιεýτηκε σε συνÝχειες. Εßναι μια φαινομενικÜ παρÜδοξη και αστεßα ιστορßα, που μολονüτι δεν την ολοκλÞρωσε ποτÝ ο συγγραφÝας της, σχολιÜζει Þθη και καταστÜσεις των τüτε χρüνων αφÞνοντας Ýνα πικρü χαμüγελο στα χεßλη των αναγνωστþν κÜθε εποχÞς…

                           Ο Πßθηκος Ξουθ Þ Τα ¹θη Του Αιþνος

(απüσπασμα)  Η 1η δημοσßευση του «Πßθηκου Ξουθ» το 1848

     Ο Πßθηκος Ξουθ Þ Τα Þθη του αιþνος (1848) του ΙÜκωβου Πιτσιπßου αφηγεßται την ιστορßα ενüς ανθρþπου που εξαιτßας ενüς εγκλÞματüς του καταδικÜζεται απü το θεü να μεταμορφωθεß σε πßθηκο και να ζÞσει Ýτσι Ýως üτου εξιλεωθεß και επανακτÞσει την ανθρþπινη μορφÞ. Αφοý πρþτα ζÞσει σ' Ýναν ερημüτοπο, ο πßθηκος αυτüς, που ονομÜζεται Ξουθ, αιχμαλωτßζεται απü τους ανθρþπους και ζει στην Αγγλßα και την ΕλλÜδα, εκτελþντας, χÜρη στη μεγÜλη του ικανüτητα να μιμεßται τον Üνθρωπο, χρÝη υπηρÝτη στον εκÜστοτε κýριü του. ΜÝσα απü την ιστορßα αυτοý του πιθÞκου και την περιγραφÞ των σχÝσεþν του με τους ανθρþπους ο συγγραφÝας σατιρßζει τα ευρωπαúκÜ και τα ελληνικÜ Þθη του πρþτου μισοý του δÝκατου Ýνατου αιþνα. Ο τελευταßος ιδιοκτÞτης του πßθηκου Ξουθ εßναι ο Καλλßστρατος Ευγενßδης, τυπικü δεßγμα ανερχομÝνου νÝου στην ΑθÞνα της δεκαετßας του 1840.



Η παραπÜνω γκραβοýρα εßναι στην Ýκδοση Darwin, Charles:
The Expression of the Emotions in Man and Animals. London: Fontana Press, 1999.

     Αλλ' αφοý εßπομεν τοσαýτα περß του πιθÞκου Ξουθ, Þθελεν εßσθαι Üδικον να μην εßπωμÝν τι και περß της καταγωγÞς του ευγενεστÜτου αυτοý δεσπüτου, μÜλιστα εν ω το γενεαλογικüν δÝνδρον του ΚαλλιστρÜτου Ευγενßδου δεν εßναι οýτε υψηλüτερον, οýτε μÜλλον πολýκλονον παρÜ το του πιθÞκου Ξουθ· διüτι, ο πατÞρ αυτοý, αγωγιÜτης εκ Τραπεζοýντος ωνομÜζετο απλþς ΓιÜννης αγωγιÜτης Τραπεζοýντιος· πλουτÞσας δε ανελπßστως κατÜ την ΕλληνικÞν επανÜστασιν, απÝστειλε τον μονογενÞ αυτοý υιüν Κþλιαν εις Ευρþπην, διÜ να εξευγενισθÞ και φωτισθÞ· δýο δε μÞνας μετÜ την εις ΑθÞνας επιστροφÞν του Κþλια, ο ΓιÜννης απÝθανεν αφÞσας αυτüν κληρονüμον μεγÜλης χρηματικÞς και κτηματικÞς περιουσßας.
     Ο Κþλιας λοιπüν του ΓιÜννη αγωγιÜτου Τραπεζουντßου, κατÜ την εν τη πεφωτισμÝνη Ευρþπη περιÞγησιν αυτοý, ενüμισε κατÜλληλον να μεταβÜλη επß το ευγενικþτερον το μÝν Κþλιας, εις το Καλλßστρατος, το δε ΓιÜννη, εις το Ευγενßδης, το δε αγωγιÜτου, εις το αγωνιστοý και το Τραπεζοýντιος εις το Τραπεζßτης και οýτως εσφυρηλÜτησε θαυμασßως το ωραßον αυτοý üνομα. Καλλßστρατος Ευγενßδης ΑγωνιστÞς και Τραπεζßτης· υπü δε το üνομα τοýτο υπÞρχε γνωστüς εις üλον τον εντüς και εκτüς του κρÜτους κüσμον, και υπü τοýτο το üνομα εξυμνοýν οι εφημεριδογρÜφοι της πρωτευοýσης τας πατρογονικÜς σπανßας αυτοý αρετÜς, οσÜκις επλÞρωνεν ανÜ 30 λεπτÜ τον στßχον εις μετρητÜ και τακτικþς την εξαμηνιαßαν αυτοý συνδρομÞν.
     Ο Καλλßστρατος λοιπüν, εκπαιδευθεßς εις την πεφωτισμÝνην Ευρþπην, Ýχων πλÞρες κÜλλους, ευγενεßας και ηρωισμοý üνομα και εξοδεýων αφθüνως τα χρÞματα του μακαρßτου πατρüς αυτοý ΓιÜννη, εισÞχθη λßαν ευκüλως και αμÝσως εις üλας τας συναναστροφÜς των Αθηνþν, παρευρßσκετο εις üλους τους χοροýς της ΑυλÞς και προσεκαλεßτο εις üλα τα διπλωματικÜ γεýματα των υπουργþν και ξÝνων πρÝσβεων· üλοι δε οι μεγÜλοι πολιτικοß της πρωτευοýσης (και μÜλιστα οι Ευρωπαßοι) εθαýμαζαν εκÜστοτε την μεγÜλην αυτοý αγχßνοιαν, τας υψηλÜς γνþσεις και την ευγενÞ συμπεριφορÜν, και προσÝθεσαν εις το σχοινοτενÝς üνομα του ΚαλλιστρÜτου την προσηγορßαν le genie Grec, ο περινοýστατος ¸λλην και αληθþς δεν υπÞρχεν Ýθιμον, Þ συρμüς Ευρωπαúκüς, τον οποßον ο Καλλßστρατος να μην εμιμεßτο αμÝσως, και μÜλιστα να μη φÝρη εις το Üκρον της τελειüτητος· οι ρÜπται, οι υποδηματοποιοß, οι κουρεßς, οι μυρεψοß, οι πιλοποιοß και αι πλýστραι των Αθηνþν ßσταντο αεßποτε εκατÝρωθεν της οδοý, οσÜκις το βαρüμετρον  τοýτο του δυτικοý συρμοý διÝβαινε, διÜ να παρατηρÞσωσιν αυτüν απü κεφαλÞς μÝχρι ποδþν, και περιεργασθþσι και μυρισθþσι, και οýτω να κανονßσωσι πÜσας τας πρÜξεις και επιχειρÞσεις αυτþν· διÜ κοινÞς γνωμοδοτÞσεως διωρßσθη προστÜτης του θεÜτρου, πρüεδρος της φιλαρμονικÞς εταιρßας, Ýφορος της λÝσχης, ρυθμιστÞς του Ιπποδρομßου, κανονιστÞς των δημοσßων εορτþν και γενικüς κοσμÞτωρ και εισηγητÞς üλων των χορþν της πρωτευοýσης· και δικαßως Þθελεν ομοιþσει τις τον Καλλßστρατον προς ηθικüν βορβοροφÜγον, τον οποßον η δυτικÞ φιλοκαλßα Ýρριψεν επß της ΕλλÜδος, διÜ να καθαρßση το κλασικüν τοýτο Ýδαφος απü μικρþν τινων απηρχαιωμÝνων κηλßδων, τας οποßας δεν επρüφθασαν να εξαλεßψωσιν η υπü των περßφημων διαχειριστþν του δανεßου επινοηθεßσα ευρωπαúκÞ διÜπλασις και επεξεργασßα των Üμορφων και ακατÝργαστων ελληνικþν ηθþν.
     ΑλλÜ και το εσωτερικüν των θαλÜμων της οικßας του ΚαλλιστρÜτου υπÞρχε κεκοσμημÝνον διÜ της λεπτομερεστÝρας απομιμÞσεως των ευγενþν κληρονομιοýχων νÝων της Δýσεως· η αßθουσα, Þ ο θÜλαμος της υποδοχÞς, περιεßχε γαλλικÜ ανακλιντÞρια εκ μεταξοχνüων υφασμÜτων, αμερικανικÜς αιþρας, αγγλικοýς καθρÝπτας, μαροκινοýς τÜπητας, και κατÜ μÝσον μεγÜλην στρογγυλÞν τρÜπεζαν εξ ωραßου μαρμÜρου της εν Ιταλßα ΚαρρÜρας, επß του κÝντρου της οποßας ßστατο ως πυραμßς ολüχρυσος περσικÞ καπνοσýριγξ εκ κιναúκοý λευκαργßλου· περß δε το ανατολικüν τοýτο μαυσωλεßον Ýκειντο διÜφορα χρυσοδεμÝνα βιβλßα εις κιναúκÞν, σανσκριτικÞν, μογγολικÞν και βιρμανικÞν γλþσσαν, προς ανÜγνωσιν και διασκÝδασιν των παρευρισκομÝνων φßλων εις τας εσπερινÜς συναναστροφÜς του ΚαλλιστρÜτου· απÝναντι δε της θýρας της αιθοýσης εκρÝματο μεγÜλη εικþν, Ýχουσα ýψος μεν πÝντε πηχþν, πλÜτος δε περßπου επτÜ, παριστþσα διÜ ζωηρüτατων χρωμÜτων Üνδρα υψηλοý αναστÞματος, φÝροντα πλατυτÜτην φουστανÝλαν, επß δε των þμων χρυσÜς ευρωπαúκÜς επωμßδας αρχιστρατÞγου και Ýχοντα το στÞθος κεκαλυμμÝνον υπü πλÞθους ευρωπαúκþν παρασÞμων· ο παριστþμενος οýτος Þρως εις μεν την δεξιÜν χεßρα εκρÜτει ρομφαßαν δι' ης εφαßνετο θερßζων τους προ των ποδþν αυτοý κειμÝνους Οθωμανοýς, δια δε της αριστερÜς εφαßνετο στηρßζων επß τινος φρουρßου την κυανüλευκον ελληνικÞν σημαßαν· κÜτωθεν δε της εικüνος υπÞρχε γεγραμμÝνη χρυσοßς γρÜμμασιν η εξÞς επιγραφÞ «ο Þρως πατÞρ μου ανυψþν πρþτος την ελληνικÞν σημαßαν επß του φρουρßου των Θερμοπυλþν, κατÜ διαταγÞν της Α. Μ. του ΒασιλÝως της ΕλλÜδος, τω πρþτω Ýτει και μηνß της ΕλληνικÞς ΕπαναστÜσεως».
     ΠαρÜ δε την εικüνα ταýτην εκρÝματο Üλλη μικρüτερα παριστþσα ευγενÞ κυρßαν ενδεδυμÝνην λαμπρÜ ευρωπαúκÜ φορÝματα, ανακεκλιμÝνην επß χρυσοûφÜντου θρüνου, κρατοýσαν βιβλßον εις την χεßρα και αναγινþσκουσαν μετÜ προσοχÞς· κÜτωθεν δε της εικüνος ταýτης εφαßνετο η επιγραφÞ «η εκ της αυτοκρατορικÞς οικογενεßας Κωνσταντßνου του Πορφυρογεν[ν]Þτου καταγüμενη μÞτηρ μου, αναγινþσκουσα την υπü της εξαδÝλφης αυτÞς Δουκßσσης ΑμπραντÝς ιστορßαν του ΝαπολÝοντος».
     ΔιÜφοροι δε Üλλαι πλουσßως περικεχρυσωμÝναι εικüνες, παριστþσαι τα καταπληκτικþτερα συμβÜντα της ιστορßας της ΧαλιμÜς και τους λαμπρüτερους Üθλους του Δονκισüτου, εκÜλυπτον τους διÜ των τριþν χρωμÜτων της γαλλικÞς σημαßας χρωματισμÝνους τοßχους της αιθοýσης· διüτι ο νÝος το λÝγομενον εν παρüδω ηγÜπα πολý τους ΓÜλλους, κυρßως διÜ το πολυχρþματον αυτþν.
     Εκ δε των λοιπþν θαλÜμων το μεν σπουδαστÞριον περιεßχε λαμπρÜν βιβλιοθÞκην, εμπεριÝχουσαν διÜφορα χρυσοδεμÝνα βιβλßα· μεταξý δε των ωραßων ερμαρßων του σπουδαστηρßου τοýτου υπÞρχε μÜλιστα εν, το οποßον ο Καλλßστρατος εßχεν αγορÜσει εις Παρισßους κατÜ τινα δημοπρασßαν χρεωκοπÞσαντüς τινος εμπüρου, κατεσκευασμÝνον εκ λευκοý εβÝνου και φÝρον μεγÜλην κεχρυσωμÝνην επιγραφÞν, κρατουμÝνην υπü δýο ανÜγλυφων παριστþντων, του μεν τον κερδþον ΕρμÞν, του δε τον Ποσειδþνα και λÝγουσαν «ιδιαßτερα συμφÝροντα και λογαριασμοß»· υπü δε την επιγραφÞν ταýτην ο Καλλßστρατος επρüσθεσε «ΚαλλιστρÜτου Ευγενßδου αγωνιστοý και τραπεζßτου αγαθÞ τýχη» και προσδιþρισε το ωραιüτατον τοýτο ερμÜριον διÜ τα συγγρÜμματα της υψηλÞς διπλωματεßας, τα οποßα εßχε παραγγεßλει εις διαφüρους βιβλιοπþλας της νÝας Γεφýρας των Παρισßων· αλλ' επειδÞ αι μεν θÞκαι του πολυτßμου ερμαρßου Þσαν χαμηλαß, τα δε ρηθÝντα συγγρÜμματα σταλÝντα εις ΑθÞνας πριν να προφθÜση η επιστολÞ του ΚαλλιστρÜτου, δι' ης Ýπεμπε τον Ýξαμον του ýψους των παραγγελθÝντων βιβλßων, τα συγγρÜμματα, λÝγομεν, ταýτα Þσαν τα μεν εις φýλλον, τα δε εις μÝγα τÝταρτον, τα δε διαφüρων μεγεθþν, ο Καλλßστρατος εξοικονüμησεν ευστüχως την δυσκολßαν ταýτην, κüψας δι' επιτηδεßου τεχνßτου το εξÝχον μÝρος των βιβλßων και ισομετρÞσας αυτÜ κατÜ το εμβαδüν των θÝσεων του πολυτßμου ερμαρßου· τα δε αποκοπÝντα εκ των βιβλßων τοýτων τεμÜχια συνÝλεξεν εις Ýτερον επßσης κομψüν ερμÜριον, επιθÝσας την επιγραφÞν «λεßψανα αρχαιοτÞτων», πÝριξ δε του αρχαιολογικοý τοýτου ερμαρßου, εκρÝμαντο επß του τοßχου διÜφορα Üλλα αρχαιολογικÜ πολýτιμα πρÜγματα φÝροντα την επιγραφην "τα ομματοûÜλια του ΟμÞρου", "η ταμβακοθÞκη του ΣωκρÜτους", "αι επωμßδες του Φωκßωνος", "η καπνοσýριγξ του ΠεισιστρÜτου", "τα υποδÞματα του ΔιογÝνους", και Üλλα πολλÜ τοιαýτα, αγορασθÝντα υπü του χÜριν του συρμοý φιλαρχαιολüγου ΚαλλιστρÜτου κατÜ την εις την Ευρþπην διατριβÞν αυτοý».

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers