ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Camus Albert: ÌåãÜëïò ÌÜãïò Öéëüóïöïò

     Σ' αυτü το σýμπαν, η δημιουργßα εßναι ο μοναδικüς τρüπος για να διατηρÞσεις τη συνεßδησÞ σου και να προσδιορßσεις τα γεγονüτα. Το να δημιουργεßς σημαßνει πως ζεις δυο φορÝς.  ΑλμπÝρ Καμý

           

                                         Βιογραφικü

     Ο ΑλμπÝρ Καμý (Albert Camus), ΓÜλλος φιλüσοφος, λογοτÝχνης και συγγραφÝας, ιδρυτÞς του Theatre du Travail (1935), για το οποßο δοýλεψε ως σκηνοθÝτης, διασκευαστÞς κι ηθοποιüς. Απü τα 47 χρüνια της ζωÞς του τα 27 τα ‘ζησε στην Αλγερßα και τα 20 στη Γαλλßα, συστηνüτανε δε, ως γιος ενüς οιναποθηκÜριου και μιας παραδουλεýτρας, ανιψιüς βαρελοποιοý. Με τη μητÝρα του εßχε μßα πολý ιδιαßτερη σχÝση. Χαρακτηριστικü εßναι üτι της αφιÝρωνε τα βιβλßα του με την επισÞμανση σ’ αυτÞ που δε θα μπορÝσει να το διαβÜσει ποτÝ, γιατß Þταν αγρÜμματη. ΧρωστÜ σχεδüν εξßσου τη φÞμη του στα μυθιστορÞματÜ του Ο ΞÝνος & Η Πανοýκλα, στα θεατρικÜ του Ýργα Καλιγοýλας & Οι Δßκαιοι και τÝλος στα φιλοσοφικÜ του δοκßμια Ο Μýθος Του Σßσυφου & Ο ΕπαναστατημÝνος ¢νθρωπος. ΤιμÞθηκε το 1957 με το Βραβεßο Νüμπελ Λογοτεχνßας.
     ΓεννÞθηκε στις 7 ΝοÝμβρη 1913 στην Αλγερßα απü πατÝρα ΓÜλλο χωρικü, μητÝρα Ισπανßδα και μεγÜλωσε μες στην Ýνδεια. Εßχε Ýναν ακüμη μεγαλýτερο αδελφü. Ο πατÝρας του, αλσατικÞς καταγωγÞς ΛυσιÝν, εργαζüταν για Ýναν Ýμπορο κρασιοý σε οινοπαραγωγικü κτÞμα κοντÜ στο Μοντοβß (Mondovi) της Αλγερßας, üπου γεννÞθηκε κι ο ΑλμπÝρ. Επιστρατεýθηκε üμως τον ΣεπτÝμβρη του 1914 κι ο τραυματισμüς του στη μÜχη του ΜÜρνη τον οδÞγησε στο θÜνατο στις 17 Οκτþβρη 1914. Ο μικρüς ΑλμπÝρ θα γνωρßσει τον πατÝρα του μÝσα απü μια φωτογραφßα και μια σημαντικÞ οικογενειακÞ ιστορßα: τη περιγραφÞ της Ýντονης αποστροφÞς που ‘δειξε ο πατÝρας του στο θÝαμα μιας εκτÝλεσης. ΜετÜ το θÜνατο, η οικογÝνεια εγκαθßσταται στο ΑλγÝρι.
     Ο Καμý κÜνει τις σπουδÝς του Ýχοντας την υποστÞριξη των καθηγητþν του, μεταξý των οποßων βρßσκουμε και τον Ζαν ΓκρενιÝ, που θα παρουσιÜσει στον μαθητÞ του το Ýργο του Νßτσε. ΞεκινÜ να γρÜφει πολý νÝος και τα 1α του κεßμενα φιλοξενοýνται στο περιοδικü Sud το 1932. ΜετÜ το απολυτÞριο λυκεßου (bac) παßρνει πτυχßο ανωτÜτων σπουδþν στη φιλολογßα (lettres), της ΦιλοσοφικÞς ΣχολÞς, αλλÜ η φυματßωση (στα 1930 εßχε την πρþτη του κρßση) τον εμποδßζει να περÜσει το διαγωνισμü πιστοποßησης που θα του επÝτρεπε ν’ ασχοληθεß με την εκπαßδευση (agrégation). Για λüγους υγεßας αποχωρεß απü την οικογενειακÞ εστßα. ΜÝνει για λßγο σε Ýναν θεßο του χασÜπη το επÜγγελμα και δημοκρÜτη, υπÝρμαχου των ιδεþν του Βολταßρου, κι Ýπειτα αποφασßζει να ζÞσει μüνος. Για να τα βγÜλει πÝρα παραδßδει ιδιαßτερα μαθÞματα και κÜνει διÜφορες δουλειÝς.



     To 1935, ξεκινÜ το L' Envers et l' Endroit, που θα εκδοθεß 2 Ýτη μετÜ. Ιδρýει το ΘÝατρο της Εργασßας (le Théâtre du Travail) στο ΑλγÝρι, που αργüτερα (1937) μετονομÜζει σε ΘÝατρο της ΟμÜδας. Στο μεσοδιÜστημα, αποφασßζει να εγκαταλεßψει το Γαλλικü Κομμουνιστικü Κüμμα 2 χρüνια μετÜ την εγγραφÞ του σε αυτü. ΕργÜζεται στην εφημερßδα Front populaire (Λαúκü μÝτωπο), του ΠασκÜλ ΠιÜ (Pascal Pia). Η Ýρευνα που κÜνει ΜιζÝρια Της Καμπυλßας θα συναντÞσει αντιδρÜσεις. Το 1940, η κυβÝρνηση της Αλγερßας θ’ απαγορεýσει την εφημερßδα και θα φροντßσει να μη ξαναβρεß δουλειÜ. Εγκαθßσταται στο Παρßσι κι εργÜζεται ως γραμματÝας σýνταξης στην εφημερßδα Paris-Soir. Κεßνη τη περßοδο θα δημοσιεýσει τον ΞÝνο (L' Étranger, 1942) και το δοκßμιο Ο Μýθος Του Σßσυφου (Le Mythe de Sisyphe, 1942) και θ’ αναπτýξει τις φιλοσοφικÝς του θÝσεις. Σýμφωνα με τη δικÞ του Üποψη περß ταξινüμησης του Ýργου του, αυτÜ τα Ýργα υπÜγονται στον κýκλο του παραλüγου -που θα συμπληρωθεß αργüτερα με τα θεατρικÜ Ýργα Η ΠαρεξÞγηση (Le Malentendu) & Καλιγοýλας (Caligula, 1944).



     Το 1943 προσλαμβÜνεται ως εκδüτης απü τον εκδοτικü οßκο Gallimard, και κατÜ τη κατοχÞ της Γαλλßας απü τους Ναζß, υπÞρξε ενεργüς στην αντßσταση, γρÜφοντας κι Ýχοντας την αρχισυνταξßα για την παρÜνομη εφημερßδα Combat (ΜÜχη), που συγκÝντρωσε μερικÝς απü τις σημαντικüτερες υπογραφÝς ΓÜλλων αριστερþν διανοουμÝνων, üταν ο Π. Πια κλÞθηκε να προσφÝρει απü Üλλες θÝσεις στη ΓαλλικÞ Αντßσταση. Το 1947, διαφωνþντας με τη συντακτικÞ ομÜδα της εφημερßδας, την εγκαταλεßπει. Συνεχßζει το λογοτεχνικü Ýργο με τη παραγωγÞ του κýκλου της εξÝγερσης, που περιλαμβÜνει Ýνα απü τα γνωστüτερα μυθιστορÞματÜ του, τη Πανοýκλα (1947), αλλÜ κι Üλλα Ýργα, λιγüτερο δημοφιλÞ: L' État de siège (1948), Οι Δßκαιοι (1949) & Ο ΕπαναστατημÝνος ¢νθρωπος (L' Homme révolté) (1951).

   ¼λα γßνονται απü μια συνÞθεια. Εßμαστε γελοßοι αριθμοß μιας κοινωνßας που ενεργεß απü συνÞθεια, μισοýμε Þ αγαπÜμε απü συνÞθεια και σκεπτüμαστε τα μεγÜλα προβλÞματα απü συνÞθεια.

     Το 1952 Ýρχεται σε ρÞξη με τον Σαρτρ με τη δημοσßευση στο περιοδικü ΜοντÝρνοι καιροß (Les Temps modernes) του Üρθρου απü τον Ανρß Ζανσüν (Henri Jeanson) που προσÜπτει στην εξÝγερση του Καμý üτι εßναι εκ προθÝσεως στατικÞ. Το 1956, στο ΑλγÝρι, πρüτεινε τη πολιτικÞ ανακωχÞ ενþ μαινüταν ο πüλεμος. Εκδßδει τη Πτþση (La Chute), Ýνα απαισιüδοξο βιβλßο.



     ΕπισκÝφθηκε την ΕλλÜδα στις 28 Απρßλη 1955 κι εßχε δþσει διÜλεξη στο Γαλλικü Ινστιτοýτο της ΑθÞνας. Τη συζÞτηση αποτýπωσε στο μαγνητüφωνο ο ποιητÞς Εμπειρßκος. Κεßνη την εποχÞ, οι μνÞμες του Εμφυλßου στη χþρα μας Þταν ακüμα νωπÝς, ενþ ο Καμý εßχεν Þδη υπογρÜψει επιστολÞ συμπαρÜστασης στους αριστεροýς που ‘χανε καταδικαστεß σε θÜνατο (1949), ενþ αργüτερα κρÜτησε την ßδια στÜση και για τους αγωνιστÝς της Κýπρου. Ο ßδιος παραδÝχτηκε:

   ΠρÜγματι, υπÞρξε γαλλικÞ εθνικÞ αλληλεγγýη κι υπÞρξε κι ελληνικÞ εθνικÞ αλληλεγγýη: η αλληλεγγýη της οδýνης. ΑυτÞ την αλληλεγγýη μποροýμε να τη ξαναβροýμε κÜθε στιγμÞ κι üχι μüνο με το Ýνδυμα της οδýνης.

     ΚατÜ τη συζÞτηση αυτÞ, απÜντησε και στην ερþτηση: Ποý εßναι η ελευθερßα την οποßα διεκδικεßτε;, που του Ýθεσε μια μαθÞτρια:

     Η Üνευ üρων ελευθερßα εßναι το αντßθετο της ελευθερßας. Την Üνευ ορßων ελευθερßα μüνον οι τýραννοι μποροýν να την ασκοýν. Ο Χßτλερ Þταν Ýνας σχετικÜ ελεýθερος Üνθρωπος, ο μüνος Üλλωστε απü üλη την Αυτοκρατορßα του. ΑλλÜ αν θÝλουμε να ασκÞσουμε μια αληθινÞ ελευθερßα, αυτÞ δε μπορεß να ασκηθεß μüνο προς το συμφÝρον τοý ατüμου που την ασκεß. Η ελευθερßα εßχε πÜντα ως üριο την ελευθερßα των Üλλων.

      Το 1957, στις 10 ΔεκÝμβρη, πιο συγκεκριμÝνα, τιμÜται με το Βραβεßο Νüμπελ Λογοτεχνßας για το σýνολο του Ýργου του,  μια ελÜχιστη αναγνþριση για το μÝγεθος του ανÞσυχου πνεýματος του,
     Ο Καμý βρßσκει τον θÜνατο στις 4 ΓενÜρη 1960, πριν προλÜβει να συμπληρþσει τα 47 του, σε αυτοκινητικü ατýχημα στο (Πτι) ΒιλμπλεβÝν της Υüν (Yonne), Ο δρüμος εßναι γεμÜτος πÜγο üταν, επιστρÝφει στο Παρßσι απü τη Προβηγκßα, üπου εßχε περÜσει τις χειμερινÝς του διακοπÝς. κι ο οδηγüς και συγγενÞς του στενοý του φßλου, κι εκδüτης του, ΓκαλιμÜρ, (μαζß τους ταξιδεýουν η σýζυγüς κι η κüρη του) παρεκκλßνει της πορεßας του, χÜνει τον Ýλεγχο του εντυπωσιακοý αυτοκινÞτου μÜρκας Facel-Vega και προσκροýει σε πλÜτανο.  Ο απεγκλωβισμüς των επιβατþν απü τα συντρßμμια κρατÜ þρες, αλλÜ για τον Καμý εßναι Þδη αργÜ. Ο θÜνατüς του νομπελßστα συγγραφÝα Þταν ακαριαßος. Ο ΓκαλιμÜρ ανασýρεται ζωντανüς, αλλÜ σοβαρÜ τραυματισμÝνος. Θα αφÞσει τη τελευταßα του πνοÞ 5 μÝρες αργüτερα. Η γυναßκα του κι η κüρη του γλßτωσαν με μικρÜ τραýματα.
     ΥπερβολικÞ ταχýτητα Þ επικßνδυνο αυτοκßνητο; Οι εφημερßδες της εποχÞς κÜνουν λüγο για υπερβολικÞ ταχýτητα (130 χλμ/ω), αδιαθεσßα του οδηγοý Þ σκÜσιμο του ελαστικοý, αλλÜ ο συγγραφÝας ΡενÝ ΕτιÜμπλ διαβεβαιþνει üτι μετÜ απü επßμονες μελÝτες εßχε στα χÝρια του αποδεßξεις üτι η Facel-Vega Þταν Ýνα κινητü φÝρετρο, ωστüσο Καμýα εφημερßδα δε δÝχτηκε να τις δημοσιεýσει. Αυτü το αυτοκßνητο εßναι τÜφος, φαßνεται πως εßχε προειδοποιÞσει τον ΓκαλιμÜρ πριν το ταξßδι. Αργüτερα υποστÞριξε πως εßχε αποδεßξεις για κατασκευαστικÜ ελαττþματα της Facel-Vega.



     Ο θÜνατüς του συγκλüνισε τη γαλλικÞ κοινÞ γνþμη κι üχι μüνο. Μüλις στα 46 του χρüνια, εßχε κερδßσει περßοπτη θÝση στο βÜθρο της γαλλικÞς κουλτοýρας ως φιλüσοφος, συγγραφÝας, δημοσιογρÜφος, αλλÜ κι αθερÜπευτος γυναικÜς. Εßχε γρÜψει μυθιστορÞματα που θα γßνονταν σημεßα αναφορÜς στη παγκüσμια λογοτεχνικÞ ιστορßα και που τον εßχαν κατατÜξει στην ελßτ της παγκüσμιας λογοτεχνßας και διανüησης. Η αντßθεση του με τον πüλεμο στην Αλγερßα τον εßχε φÝρει στο προσκÞνιο της πολιτικÞς σκηνÞς, üπου με τις σκÝψεις, τη κριτικÞ και τις παρεμβÜσεις του, Ýκανε πολλοýς εχθροýς.
     ΠολλÜ χρüνια αργüτερα εßδε το φως της δημοσιüτητας μια νÝα εκδοχÞ του δυστυχÞματος. Η εφημερßδα Corriere della Sera, υποστÞριξε πως το δυστýχημα Þταν οργανωμÝνο απü τη KGB ως απÜντηση στη κριτικÞ που ‘χεν ασκÞσει ο Καμý στην ΕΣΣΔ και συγκεκριμÝνα σε Üρθρο που Ýγραψε το 1957. Σε κεßνο, κατηγοροýσε τον υπουργü Εξωτερικþν της ΕΣΣΔ, Ντμßτρι Σεπßλοφ για τα γεγονüτα στην Ουγγαρßα το 1956, που τα χαρακτÞριζε σφαγÝς του Σεπßλοφ. Προφανþς σε αυτÝς τις περιπτþσεις, η αλÞθεια δεν εßναι εýκολο να εξακριβωθεß. Το μüνο βÝβαιο εßναι üτι Ýφυγε σε μια ηλικßα που εßχε ακüμη πολλÜ να προσφÝρει στη λογοτεχνßα, το θÝατρο, τη πολιτικÞ και τη δημοσιογραφßα.
     Ο ßδιος Ýλεγε στους φßλους του üτι δεν υπÜρχει τßποτα πιο σκανδαλþδες απü τον θÜνατο ενüς παιδιοý και τßποτα πιο παρÜλογο απü το θÜνατο σε τροχαßο δυστýχημα.
     Στη τσÝπη του σακακιοý του Καμý η αστυνομßα θα βρει το εισιτÞριο του τρÝνου με το οποßο σκüπευε να επιστρÝψει, πριν του προτεßνει ο φßλος του να ταξιδÝψουν με το αυτοκßνητü του. ΒρÞκαν ακüμη 144 σελßδες απü το χειρüγραφο μυθιστορÞματος με τßτλο Ο Πρþτος ¢νθρωπος, που δε πρüλαβε να τελειþσει.
     ΤÜφηκε στο ΛουρμαρÝν (Lourmarin) της Βωκλýζ (Vaucluse), üπου εßχε αγορÜσει μια κατοικßα.



     Στο περιθþριο των κυρßαρχων φιλοσοφικþν ρευμÜτων ο Καμý επÝμεινε στον στοχασμü πÜνω στην ανθρþπινη κατÜσταση. Αρνοýμενος να εκφρÜσει ομολογßα πßστης στο Θεü, στην ιστορßα Þ στη λογικÞ, Þρθε σε αντßθεση με τον Χριστιανισμü, τον Μαρξισμü και τον Υπαρξισμü. Δε σταμÜτησε ποτÝ τη πÜλη ενÜντια στα ιδεολογÞματα και τις αφαιρÝσεις που αποστρÝφονται την ανθρþπινη φýση.
     Για το βιογρÜφο του, ΟλιβιÝ Τοντ, Þταν Ýνας επικßνδυνος συγγραφÝας αμφισβητþντας το ιδεολογικü δüγμα üτι ο σκοπüς αγιÜζει τα μÝσα. Δεν αποδÝχεται τον σουρεαλισμü, χαρακτηρßζοντÜς τον παρωχημÝνο πνευματικü κßνημα, αλλÜ, αντßθετα, αντιλαμβÜνεται το παρÜλογο με την Ýννοια του αντιφατικοý, του μη λογικοý. Δε θεωρεß λογικü εκεßνο που σκÝφτεται, αλλÜ εκεßνο που αισθÜνεται λογικÜ, αναφÝροντας σ' Ýνα απü τα πρþτα του Üρθρα üτι η ΤÝχνη δεν αντÝχει τη λογικÞ.
     Ο βιογρÜφος του γρÜφει για τη σχÝση του με τη δημοσιογραφßα:


   Πολλοß συγγραφεßς γεννιοýνται απü τη δημοσιογραφßα. ¢λλοι τüσοι θÜβονται απ’ αυτÞν. Ο Καμý ξεκινÜ αντßστροφη κßνηση. ΞÝρει Þδη να στÞνει το σκηνικü, να τοποθετεß τα πρüσωπα. Το δßπλωμα της φιλοσοφßας του εßναι χρÞσιμο: αναζητεß το νüημα κÜτω απü τα γεγονüτα.

     ΜεγαλωμÝνος μÝσα στην ανÝχεια, ορφανüς απü πατÝρα, γιος γυναßκας αναλφÜβητης αυτü δεν τον περιüρισε απü το να αναδειχθεß σε Ýναν Üντρα του πνεýματος που üρισε τη φιλοσοφßα και τη σκÝψη του 20ου αιþνα. ΕραστÞς της διαýγειας στο πνεýμα, της ειρωνεßας και πολÝμιος της φονικÞς βßας και του ανθρþπινου πÜθους για το θÜνατο. ΠÜντα επßκαιρος και επικριτικüς, ανθρωπιστÞς και διαχρονικüς, αλλÜ η φυματßωση, μια αρρþστια που τον ταλαιπωροýσε απü τα χρüνια της εφηβεßας του, τον εμπüδισε να γßνει εßτε καθηγητÞς, εßτε ποδοσφαιριστÞς (Ýνα Üθλημα που για τον ßδιο εκθÝτει καλýτερα απü üλα τον χαρακτÞρα των ανθρþπων). ΠολιτικÞ και δημοσιογραφßα Ýχουν αξßες ασýμβατες κατ’ αυτüν, καθþς ο πολιτικüς αποκρýπτει την αλÞθεια, ενþ ο δημοσιογρÜφος οφεßλει να την ξεσκεπÜσει, χαρακτηρßζοντας το δημοσιογρÜφο ιστορικü του Üμεσου.



     Ο ΑλμπÝρ Καμý παραδüθηκε στη διαρκÞ εναλλαγÞ για να αποφýγει τη συνÞθεια, ωστüσο διατÞρησε μßα και μοναδικÞ ως την ýστατη μÝρα της ζωÞς του: να γρÜφει για τους ανθρþπους, για τα παθÞματα της ψυχÞς και για το παρÜπονο των εγκλεßστων στον εαυτü τους ανθρþπων. Το σýνολο του Ýργου του (αριθμεß 30 βιβλßα) εßχεν ευρýτατη απÞχηση και μεταφρÜστηκε στις περισσüτερες χþρες. ¹ταν ο κατ' εξοχÞν ανθρþπινος συγγραφÝας, ο κατ' εξοχÞν ανθιστÜμενος στη κωμωδßα της καθημερινüτητας, ο πραγματικüς αναλυτÞς των μÜταιων πρÜξεων, üπως γρÜφει ο ßδιος θÝλοντας να χαρακτηρßσει την αγωνßα του θανÜτου.

¸ργα του:

ΜυθιστορÞματα

L'Étranger (Ο ΞÝνος, 1942) μτφ. Γ. ΓεραλÞς, ΒΙΠΕΡ

L'Étranger (Ο ΞÝνος, 1942) μτφ. Γ. Κüτσιρας, Δαßδαλος, 1955
L'Étranger (Ο ΞÝνος, 1942) μτφ. Κ. Δοýφλιας, εκδ. ΔαμιανüςLa Peste (Η Πανοýκλα 1947) μτφ. Θ.Κωστüπουλος, ΒΙΒΛΙΟΑΘΗΝΑÚΚΗ
La Chute (Η πτþση, 1956) ¯ ελλην. μετÜφρ. Λ.ΠολενÜκης, ΑΓΚΥΡΑ και Ιω.ΕυθυμιÜδου, ΓΡΑΜΜΑΤΑ
La Mort heureuse (Ο ευτυχισμÝνος θÜνατος - πρüδρομο Ýργο του ΞÝνου, γρÜφτηκε το 1936-1938, εκδüθηκε μετÜ θÜνατον το 1970) ¯ ελλην. μετÜφρ. Ν.Κυριακοποýλου, ΒΙΠΕΡ
Le Premier Homme (Ο πρþτος Üνθρωπος, ημιτελÝς, δημοσιεýθηκε μετÜ θÜνατον το 1995)

ΔιηγÞματα

L'Exil et le Royaume (Η εξορßα και το βασßλειο, 1957)


ΘεατρικÜ

Caligula (Καλιγοýλας, γρÜφτηκε το 1938, ανÝβηκε το 1945)

Le Malentendu (Η παρεξÞγηση, 1944)
L' Etat de Siege (ΚατÜσταση πολιορκßας, 1948)
Les Justes (Οι Δßκαιοι, 1949)

Δοκßμια κ.λ.π.

Révolte dans les Asturies (ΕξÝγερση στις Αστουρßες, 1936)

L'Envers et l'Endroit (Απ' την καλÞ κι απ' την ανÜποδη, συλλογÞ δοκιμßων, 1937)- ἑλλην. μετÜφρ. ἸÜνης Λὸ Σκüκκο, ἐκδ. Ροýγκας.
Noces (ΓÜμοι, δοκßμια και εντυπþσεις, 1939) - ἑλλην. μετÜφρ. ἸÜνης Λὸ Σκüκκο, ἐκδ. Ροýγκας.
Le Mythe de Sisyphe (Ο μýθος του Σßσυφου, δοκßμιο για το παρÜλογο, 1942) - ἑλλην. μετÜφρ. ἸÜνης Λὸ Σκüκκο, ἐκδ. Ροýγκας.
L'Homme révolté (Ο επαναστατημÝνος Üνθρωπος, 1951) ¯ ελλην. μετÜφρ. Τζοýλια Τσακßρη, ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗΣ
L'Été (Το καλοκαßρι, δοκßμιο, 1954)
Lettres à un ami allemand (ΓρÜμματα σ' Ýνα Γερμανü φßλο, 1948) ¯ ελλην. μετÜφρ. Γ.ΓεραλÞς, ΒΙΠΕΡ (σε Ýνα τüμο με τον ΞÝνο)
Carnets Ι, ΙΙ, ΙΙΙ (ΣημειωματÜρια 1935-1942 [1962], 1942-1951 [1964], 1951-1959 [1989]
Reflections on the Guillotine (ΣκÝψεις για τη λαιμητüμο, 1957)
Το μÝλλον του ευρωπαúκοý πολιτισμοý, συζÞτηση στρογγυλÞς τραπÝζης υπü την προεδρßα του ¢γγελου Κατακουζηνοý, μετÜφρ.: Νßκη Καρακßτσου-ΝτουζÝ, Μαρßα Κασαμπαλüγλου-ΡομπλÝν, εκδ. ΠατÜκη, ΑθÞνα 2014, 240 σελ.,

-------------------------------------------

             ΔιÜσημες ΡÞσεις Του

Ο ξÝνος (1942)

Απü τη στιγμÞ που üλοι θα πεθÜνουμε, εßναι προφανÝς πως το ποý και το πüτε δεν Ýχει σημασßα.

¸ζησα τη ζωÞ μου με Ýναν τρüπο και θα μποροýσα απλþς να τη ζÞσω με Ýναν Üλλο τρüπο. ¸πραξα αυτü και δεν Ýπραξα εκεßνο. Δεν Ýκανα Ýνα πρÜγμα και Ýκανα Ýνα Üλλο. Και λοιπüν; ¹ταν σαν να περßμενα üλο αυτüν τον καιρü αυτÞν τη στιγμÞ για να δικαιολογηθþ στο πρþτο φως αυτοý του χαρÜματος. Τßποτα, τßποτα δεν εßχε νüημα, και εγþ Þξερα το γιατß. ¼πως κι εκεßνος.

Μου Ýχει μεßνει λßγος χρüνος και δεν Þθελα να τον σπαταλÞσω στο Θεü.

Θαρρεßς και τοýτη η τρομερÞ οργÞ με εßχε εξαγνßσει απü το κακü, με εßχε αδειÜσει απü ελπßδα, μπροστÜ σε τοýτη τη νýχτα τη φορτωμÝνη με σημÜδια κι αστερισμοýς Üνοιγα την αγκαλιÜ μου για πρþτη φορÜ στην τρυφερÞ αδιαφορßα του κüσμου (του σýμπαντος). ¸τσι καθþς τον Ýνιωθα τüσο üμοιü μου, τüσο αδελφικü επιτÝλους, αισθÜνθηκα üτι Þμουν και εßμαι ακüμα ευτυχισμÝνος.

Ο μýθος του Σßσυφου (1942)

Δεν υπÜρχει παρÜ Ýνα μονÜχα φιλοσοφικü πρüβλημα πραγματικÜ σοβαρü: το πρüβλημα της αυτοκτονßας. Τη στιγμÞ που αποφασßζεις πως η ζωÞ αξßζει Þ δεν αξßζει τον κüπο να τη ζÞσεις, απαντÜς στο βασικü πρüβλημα της φιλοσοφßας. Τα υπüλοιπα, εÜν ο κüσμος Ýχει τρεις διαστÜσεις, εÜν το πνεýμα διαιρεßται σε εννιÜ Þ δþδεκα κατηγορßες, ακολουθοýν. Εßναι παιχνßδια· αρχικÜ πρÝπει να απαντÞσουμε.

Το να σκÝφτεσαι λογικÜ, εßναι πÜντα απλü. Μα εßναι σχεδüν αδýνατο να σκÝφτεσαι λογικÜ ως το τÝλος.

Το συναßσθημα του παρÜλογου μπορεß να χτυπÞσει στο πρüσωπο οποιονδÞποτε Üνθρωπο στη στροφÞ οποιουδÞποτε δρüμου.

Σ' αυτü το σημεßο της προσπÜθειÜς του, ο Üνθρωπος βρßσκεται μπροστÜ στο παρÜλογο. Ποθεß ευτυχßα και λογικÞ. Το παρÜλογο γεννιÝται απ' την αντßφαση που υπÜρχει ανÜμεσα στον πüθο του ανθρþπου και την παρÜλογη σιωπÞ του κüσμου.

Ο ηθοποιüς βασιλεýει μÝσα στο φθαρτü. Απü üλες τις δüξες, το ξÝρουμε, η δικÞ του εßναι η πιο εφÞμερη.

ΑνÜμεσα στην Ιστορßα και στην αιωνιüτητα διÜλεξα την ιστορßα γιατß μου αρÝσει η βεβαιüτητα. Γι' αυτÞ τουλÜχιστον εßμαι σßγουρος και πþς να αρνηθþ μια δýναμη που με συνθλßβει;

Σ' αυτü το σýμπαν, η δημιουργßα εßναι ο μοναδικüς τρüπος για να διατηρÞσεις τη συνεßδησÞ σου και να προσδιορßσεις τα γεγονüτα. Το να δημιουργεßς σημαßνει πως ζεις δυο φορÝς.

Δεν υπÜρχει μοßρα που να μη νικιÝται με την περιφρüνηση.

Ακüμα κι ο ßδιος ο αγþνας προς τη κορυφÞ φτÜνει για να γεμßσει μια ανθρþπινη καρδιÜ. ΠρÝπει να φανταστοýμε τον Σßσυφο ευτυχισμÝνο.

Ο επαναστατημÝνος Üνθρωπος (1951)

Επαναστατþ − Üρα υπÜρχουμε.

Τι εßναι Ýνας επαναστÜτης; ¸νας Üνθρωπος που λÝει üχι.

Ο Üνθρωπος εßναι το μüνο πλÜσμα που αρνεßται να εßναι αυτü που εßναι.

Απü το κßνημα εξÝγερσης γεννιÝται, Ýστω και συγκεχυμÝνα η συνειδητοποßηση.

Η πιο στοιχειþδης εξÝγερση εκφρÜζει κατÜ παρÜδοξο τρüπο τη βαθιÜ επιθυμßα για τÜξη.

ΜηδενιστÞς δεν εßναι εκεßνος που δεν πιστεýει σε τßποτα, αλλÜ εκεßνος που δεν πιστεýει σε αυτü που εßναι.

Η τÝχνη αμφισβητεß την πραγματικüτητα, αλλÜ δεν κÜνει πως δεν τη βλÝπει.

¢λλα

¸χουμε εξορßσει την ομορφιÜ· οι ¸λληνες εßχαν πÜρει τα üπλα γι αυτÞν.  L'Exil d'Hélène (1948)

Στη μÝση του χειμþνα, ανακÜλυψα τελικÜ üτι μÝσα μου υπÜρχει Ýνα αüρατο καλοκαßρι. Return to Tipasa (1952)

Μην περιμÝνεις τη τελικÞ Κρßση. ΛαμβÜνει χþρα κÜθε μÝρα. La Chute (Η πτþση, 1956)

Δεν υπÜρχει αγÜπη για την ζωÞ χωρßς απελπισßα για την ζωÞ. Πρüλογος, Lyrical and Critical Essays (1970)

Το φθινüπωρο εßναι μια δεýτερη Üνοιξη üταν κÜθε φýλλο εßναι Ýνα λουλοýδι. (ΑναφÝρεται στο Visions from Earth (2004) του James R. Miller, σελ. 126)

Ελεýθερος εßναι εκεßνος που μπορεß να ζει χωρßς να λÝει ψÝματα.

Μη βαδßζεις μπροστÜ μου γιατß μπορεß να μην σε ακολουθÞσω. Μη βαδßζεις πßσω μου γιατß μπορεß να μη σε οδηγÞσω. ΒÜδιζε πλÜι μου και γßνε ο σýντροφüς μου.

Για να εßμαστε ευτυχισμÝνοι, πρÝπει να μη μας απασχολοýν πολý οι Üλλοι.

Να αυτοκτονÞσω Þ να κÜνω καφÝ;

Μια απü τις χειρüτερες αιτßες εχθρüτητας εßναι η λýσσα κι η ποταπÞ επιθυμßα να δεις να υποκýπτει, αυτüς που τολμÜει να αντιστÝκεται σ’ αυτü που σε συνθλßβει.

Σε τελευταßα ανÜλυση, χρειÜζεται περισσüτερο κουρÜγιο για να ζÞσεις παρÜ για να αυτοκτονÞσεις.

Το σχολεßο μας προετοιμÜζει για τη ζωÞ σε Ýναν κüσμο που δεν υπÜρχει.

Δεν μου αρÝσουν τα μυστικÜ των Üλλων. Με ενδιαφÝρουν üμως οι εξομολογÞσεις τους.

Η ανÜγκη να Ýχεις πÜντα δßκιο, σφραγßδα ενüς χυδαßου πνεýματος.

Η παγßδα του μßσους εßναι üτι σε δÝνει με τον χειρüτερο εχθρü σου. Το να δημιουργεßς εßναι σαν να ζεις δυο φορÝς.

Αγαπþ υπερβολικÜ τη χþρα μου για να εßμαι εθνικιστÞς.

Εßναι ευχαριστημÝνοι απü τη ζωÞ μüνο αυτοß που δεν την Ýχουν ζÞσει.

Γοητεßα εßναι Ýνας τρüπος να παßρνεις την απÜντηση ναι, χωρßς να Ýχεις κÜνει κÜποια ξεκÜθαρη ερþτηση.

Μη βαδßζεις μπροστÜ μου γιατß μπορεß να μην σε ακολουθÞσω. Μη βαδßζεις πßσω μου γιατß μπορεß να μη σε οδηγÞσω. ΒÜδιζε πλÜι μου και γßνε ο σýντροφüς μου.

Η πραγματικÞ γενοκτονßα απÝναντι στο μÝλλον εßναι να τα δßνεις üλα στο παρüν.

Μπορεßς να κρßνεις το χαρακτÞρα ενüς Üντρα παρατηρþντας την üψη της γυναßκας του.

Εßναι προτιμüτερο να ζω τη ζωÞ μου σαν να υπÜρχει Θεüς και να πεθÜνω για να ανακαλýψω üτι δεν υπÜρχει παρÜ να ζω τη ζωÞ μου σαν να μην υπÜρχει και να πεθÜνω για να ανακαλýψω üτι υπÜρχει.

Απü το κουτß της Πανδþρας üπου βρßσκονταν πλÞθος τα κακÜ της ανθρωπüτητας, οι ¸λληνες Üφησαν την ελπßδα να βγει τελευταßα απü τα Üλλα, σαν το πιο τρομερü απü üλα. Δε γνωρßζω πιο συγκινητικü συμβολισμü. Γιατß η ελπßδα, αντßθετα απ' ο,τι πιστεýουμε, ισοδυναμεß με παραßτηση. Και ζω σημαßνει δεν παραιτοýμαι.

ΖωÞ εßναι το Üθροισμα των επιλογþν μας.

Για να εßμαστε ευτυχισμÝνοι, πρÝπει να μη μας απασχολοýν πολý οι Üλλοι.

Μια απü τις χειρüτερες αιτßες εχθρüτητας εßναι η λýσσα και η ποταπÞ επιθυμßα να δεις να υποκýπτει, αυτüς που τολμÜει να αντιστÝκεται σ’ αυτü που σε συνθλßβει.

ΠρÝπει να Ýχει κανεßς Ýναν Ýρωτα, Ýνα μεγÜλο Ýρωτα, για να του εξασφαλßζει Üλλοθι στις αδικαιολüγητες απελπισßες που κυριεýουν üλους μας.

¸νας Üντρας Ýχει πÜντα δýο χαρακτÞρες: τον δικü του και αυτüν που του δßνει η γυναßκα του.

Το να δημιουργεßς εßναι σαν να ζεις δυο φορÝς.

Στη μÝση του χειμþνα, ανακÜλυψα τελικÜ üτι μÝσα μου υπÜρχει Ýνα αüρατο καλοκαßρι.

Η πολιτικÞ και η μοßρα της ανθρωπüτητας διαμορφþνονται απü ανθρþπους χωρßς ιδανικÜ και χωρßς μεγαλεßο. ¢νθρωποι που Ýχουν μεγαλεßο μÝσα τους δεν ασχολοýνται με την πολιτικÞ.

Η πραγματικÞ γενναιοδωρßα προς το μÝλλον Ýγκειται στο να τα δßνουμε üλα στο παρüν.

Θα σου πω Ýνα μυστικü φßλε μου. Μην περιμÝνεις την ΗμÝρα της Κρßσης. ¸ρχεται κÜθε μÝρα.

Ακüμα κι üταν κÜποιος εßναι πεπεισμÝνος για την απελπισßα του, πρÝπει να δρα σαν να ελπßζει. ¹ να αυτοκτονεß. Ο πüνος δεν δßνει δικαιþματα.

Οι Üνθρωποι σπεýδουν να ασκÞσουν κριτικÞ για να μην κριθοýν οι ßδιοι.

Χωρßς δουλειÜ, η ζωÞ σαπßζει, αλλÜ üταν η δουλειÜ εßναι Üψυχη, η ζωÞ εκφυλßζεται και ξεψυχÜει.

ΥπÜρχουν κÜποια πÜθη τüσο δυνατÜ, που δεν μπορεß παρÜ να εßναι αρετÝς.

Αυτοß που γρÜφουν ξεκÜθαρα Ýχουν αναγνþστες. Αυτοß που γρÜφουν δυσνüητα, Ýχουν σχολιαστÝς.

Ο κüσμος üπου αισθÜνομαι πιο Üνετα, εßναι ο Ελληνικüς μýθος.

Ο σκλÜβος ξεκινÜ ζητþντας δικαιοσýνη και καταλÞγει να περιμÝνει να φορÝσει Ýνα στÝμμα.

Σε συγχωροýν για την ευτυχßα σου και τα πλοýτη σου μüνο αν τα μοιρÜζεσαι γενναιüδωρα.

Μια Ýνοχη συνεßδηση Ýχει ανÜγκη να εξομολογηθεß. ¸να Ýργο τÝχνης εßναι μια εξομολüγηση.

Το αλκοüλ σβÞνει τον Üνθρωπο για ν’ ανÜψει το κτÞνος, κÜτι που τον κÜνει να αντιληφθεß γιατß του αρÝσει το αλκοüλ.

ΥπÜρχουν στους ανθρþπους περισσüτερα πρÜγματα να θαυμÜσουμε παρÜ να περιφρονÞσουμε.

Το να αγαπÜς Ýνα πλÜσμα σημαßνει να Ýχεις αποδεχτεß να γερνÜς μαζß του.

Η ζωÞ μπορεß να εßναι υπÝροχη και συνταρακτικÞ, αυτÞ εßναι üλη η τραγωδßα της. Χωρßς ομορφιÜ, αγÜπη Þ κßνδυνο, θα Þταν σχεδüν εýκολο να ζεις.

Προπαντüς üταν οι μÝρες φαßνονται ατÝλειωτες, εßναι που αρχßζουν τα χρüνια να περνÜνε γρÞγορα.

Αν πρüκειται να μου συμβεß κÜτι, θÝλω να εßμαι εκεß.

Στα τριÜντα μου, σχεδüν απü τη μια μÝρα στην Üλλη, γνþρισα τη φÞμη. Τþρα ξÝρω περß τßνος πρüκειται. ΜικροπρÜγματα.

Να ζεις μÝχρι δακρýων.

Ο ελεýθερος Τýπος μπορεß να εßναι εßτε καλüς εßτε κακüς, αλλÜ χωρßς ελευθερßα, εßναι απüλυτα βÝβαιο üτι ο Τýπος δεν μπορεß να εßναι οτιδÞποτε Üλλο απü κακüς.

Απü την εμπειρßα κανεßς δεν γßνεται σοφüς, αλλÜ εμπειρογνþμων. Σε τι üμως;

Μιλþντας γι’ αυτÜ που αγνοεßς, στο τÝλος τα μαθαßνεις.

Εßμαστε üλοι εξαιρετικÝς περιπτþσεις. ΘÝλουμε üλοι μας ν’ απαιτÞσουμε κÜτι! Ο καθÝνας απαιτεß να εßναι αθþος, πÜση θυσßα, ακüμα κι αν, για να το πετýχει αυτü, χρειÜζεται να καταγγεßλει ολüκληρο το ανθρþπινο γÝνος και τους θεοýς. Θα δþσετε ασÞμαντη ευχαρßστηση σ’ Ýναν Üνθρωπο, αν τον συγχαρεßτε για τις προσπÜθειες χÜρη στις οποßες Ýγινε Ýξυπνος Þ γενναιüδωρος. Θα χαρεß πολý αντßθετα, αν θαυμÜσετε την Ýμφυτη γενναιοδωρßα του. Αντßστροφα, αν πεßτε σ’ Ýναν εγκληματßα πως το κρßμα του δεν οφεßλεται στη φýση του Þ στο χαρακτÞρα του, αλλÜ σε διÜφορες ατυχßες, θα σας εßναι φοβερÜ ευγνþμων. Στη διÜρκεια μÜλιστα της αγüρευσης, θα διαλÝξει αυτÞν ακριβþς τη στιγμÞ για να κλÜψει.

Ωστüσο, δεν Ýχει Καμýα αξßα να εßσαι τßμιος Þ Ýξυπνος απü γεννησιμιοý σου. ¼πως δεν εßσαι, σßγουρα, περισσüτερο υπεýθυνος που εßσαι απü την ßδια σου τη φýση εγκληματßας, παρÜ αν σε Ýκαναν οι περιστÜσεις. Οι κατεργαραßοι, ωστüσο, αυτü θÝλουν, τη χÜρη, δηλαδÞ την ανευθυνüτητα, και προβÜλλουν αδιÜντροπα δικαιολογßες για το χαρακτÞρα τους Þ περιστασιακÜ επιχειρÞματα, ακüμα κι αν εßναι αντιφατικÜ. Η ουσßα εßναι να θεωρηθοýν αθþοι, οι αρετÝς τους, που τις Ýχουν απü γεννησιμιοý τους, να μη μποροýν να αμφισβητηθοýν, και τα σφÜλματÜ τους, που προκλÞθηκαν απü μια παροδικÞ δυστυχßα, να θεωροýνται πÜντα πρüσκαιρα.

Σας το εßπα, πρÝπει να εμποδßζει κανεßς να τον κρßνουν. Και καθþς εßναι δýσκολο να τους εμποδßζει, και λεπτÞ δουλειÜ να θαυμÜζουν και ταυτüχρονα να δικαιολογοýν το χαρακτÞρα του, üλοι θÝλουν να γßνουν πλοýσιοι. Γιατß; ΑναρωτηθÞκατε ποτÝ; Για τη δýναμη, βÝβαια. Ιδιαßτερα, ωστüσο, γιατß τα πλοýτη σÜς απαλλÜσσουν απü την Üμεση κρßση, σας βγÜζουν απ’ τον üχλο του υπüγειου μετρü, για να σας κλεßσουν μÝσα σε Ýνα επινικελωμÝνο αμÜξι, σας απομονþνουν σε μεγÜλα φυλασσüμενα πÜρκα, σε βαγκüν-λι, σε καμπßνες πολυτελεßας. Τα πλοýτη, αγαπητÝ φßλε, δεν εßναι ακüμη η αθþωση, αλλÜ η αναβολÞ, κÜτι που αξßζει πÜντοτε τον κüπο να το παßρνουμε...

Ιδιαßτερα, μην πιστεýετε τους φßλους σας üταν σας ζητοýν να εßσαστε ειλικρινεßς μαζß τους. Ελπßζουν απλÜ και μüνο πως θα τους βοηθÞσετε να διατηρÞσουν την καλÞ ιδÝα που Ýχουν για τον εαυτü τους, δßνοντÜς τους μια παραπÜνω βεβαιüτητα πως θα την αντλÞσουν στην υπüσχεσÞ σας για ειλικρßνεια. Πþς θα μποροýσε η ειλικρßνεια να εßναι προûπüθεση για τη φιλßα; Η αγÜπη για την αλÞθεια με κÜθε θυσßα εßναι Ýνα πÜθος που δεν αφÞνει τßποτα απεßραχτο και στο οποßο τßποτα δεν αντιστÝκεται. Εßναι Ýνα βßτσιο, μßα βοÞθεια, καμιÜ φορÜ, Þ Ýνας εγωισμüς. Αν, λοιπüν, βρεθεßτε σε μια τÝτοια περßπτωση, μη διστÜσετε: υποσχεθεßτε πως θα λÝτε αλÞθεια και να λÝτε üσα περισσüτερα ψÝματα μπορεßτε. Θα ανταποκριθεßτε στην ενδεχüμενη επιθυμßα τους και θα τους αποδεßξετε δυο φορÝς τη στοργÞ σας.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers