ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì 

ÁóêëçðéÜäçò, Ãáëçíüò, Áíþíõìïò: Ôñåéò Áêüìá ÉáôñéêÝò Ðáñïõóßåò

     Η παροýσα ανασκüπηση περιγρÜφει το βßο, την ιατρικÞ φιλοσοφßα και την πνευματικÞ κληρονομιÜ 3 πρωτοπüρων ΕλλÞνων ιατρþν, οι οποßοι πριν απü δýο χιλιετßες εισÞγαγαν τις βασικÝς Ýννοιες της ιατρικÞς θεωρßας, πρακτικÞς και ηθικÞς, που αντιστοιχοýν σε πτυχÝς της σýγχρονης κλινικÞς και μοριακÞς ΙατρικÞς: τον σχετικÜ Üγνωστο ΑσκληπιÜδη το Βιθυνü, τον επßσης σπουδαßο Γαληνü και τον αγνωστüτερο Ανþνυμο του Λονδßνου, που μüνο κατÜ συνθÞκην μποροýμε να τονε λογßσουμε με τους γιατροýς. Για τον ΙπποκρÜτη, μιλÞσαμε εκτενþς, Ýχει αναγνωριστεß παγκüσμια ως ο πατÝρας της κλινικÞς ΙατρικÞς, επηρεασμÝνος απü τη Πυθαγüρεια θεωρßα üτι η Φýση αποτελεßται απü 4 στοιχεßα, κλπ. Εδþ στο παρüν λοιπüν Üρθρο θα μιλÞσουμε για τους Üλλους 3.          Π. Χ.

===================

                                
 
ΑσκληπιÜδης

     Ο ΑσκληπιÜδης ο Βιθυνüς (124−40 π.Χ.) Þταν ο 1ος ιατρüς που διατýπωσε μια προγονικÞ θεωρßα ανÜλογη με τη μοριακÞ ΙατρικÞ. ΕπηρεασμÝνος απü την Επικοýρεια φιλοσοφßα αποδεχüταν την ατομικÞ θεωρßα, την τυχαιüτητα και την εξÝλιξη. Πρüτεινε üτι το ανθρþπινο σþμα απαρτßζεται απü μüρια και κενοýς χþρους και θεωροýσε üτι οι νüσοι οφεßλονται σε αλλαγÞ της μορφÞς και της θÝσης των μορßων του ασθενοýς. Ο Βιθυνüς ιατρüς ßδρυσε τη ΜεθοδικÞ ΙατρικÞ, που δεν αποδεχüταν τη θεωρßα της καλοπροαßρετης Φýσης και εισÞγαγε τη φυσιοκρατικÞ, φιλικÞ, συμπονετικÞ, ευχÜριστη και χωρßς πüνο θεραπεßα στην ιατρικÞ πρακτικÞ. Ο ΑσκληπιÜδης Þταν ο πρþτος ιατρüς που διαχþρισε τις ασθÝνειες σε οξεßες και χρüνιες, ο πρþτος χειρουργüς που πραγματοποßησε μια επιλεκτικÞ μη επεßγουσα τραχειοτομÞ και ο πρþτος ¸λληνας που καθιÝρωσε την ΙατρικÞ στη Ρþμη. Η πρωτοποριακÞ του συμβολÞ κατÝστη κατανοητÞ μüλις τις τελευταßες δεκαετßες, με την Ýναρξη της εποχÞς της μοριακÞς ΙατρικÞς.
     Εßναι ευρýτατα αποδεκτü üτι η ιατρικÞ επιστÞμη, üπως και πολλοß Üλλοι επιστημονικοß κλÜδοι, Ýχει τις ρßζες της στον ελληνικü πολιτισμü. ΘρησκευτικÝς και μαγικÝς αντιλÞψεις καταδυνÜστευαν το νου των ανθρþπων επß χιλιετßες, Ýως τον 6ο αιþνα π.Χ., üταν η φιλοσοφßα Üρχισε να αναπτýσσεται στις ελληνικÝς πüλεις του Αιγαßου και των ακτþν της Ιωνßας. Στο πλαßσιο μιας μακρÜς πνευματικÞς παρÜδοσης, που Üρχισε απü το ΘαλÞ το ΜιλÞσιο, οι φιλüσοφοι («φßλοι της σοφßας») προσπÜθησαν να εξηγÞσουν τη Φýση χρησιμοποιþντας τüσο την εμπειρßα τους που βασιζüταν στις αισθÞσεις, üσο και τη φαντασßα τους που βασιζüταν σε εμπειρικÝς αναλογßες και ορθολογικÝς υποθÝσεις.
     Αυτü ακριβþς το περιβÜλλον της πνευματικÞς ελευθερßας Þταν εκεßνο που επÝτρεψε να γεννηθεß η επιστημονικÞ ΙατρικÞ. Απü την αρχαιüτητα Ýχει προταθεß üτι οι εμπειρικÝς γνþσεις απü τη μαγειρικÞ και τα ατυχÞματα γυμναστικÞς, καθþς και κÜποιες φιλοσοφικÝς ιδÝες, αποτÝλεσαν τις βÜσεις πÜνω στις οποßες στηρßχθηκε η ελληνικÞ ΙατρικÞ. Αυτü το Üρθρο εßναι αφιερωμÝνο στους πρωτοπüρους ¸λληνες ιατροýς, οι οποßοι περισσüτερο απü δýο χιλιετßες πριν εισÞγαγαν τις βασικÝς Ýννοιες της ιατρικÞς θεωρßας, πρακτικÞς και ηθικÞς, που χρησιμοποιοýνται ακüμη και σÞμερα: το θρυλικü ΙπποκρÜτη τον Κþο και το μυστηριþδη ΑσκληπιÜδη το Βιθυνü.
     Η παροýσα ανασκüπηση θα περιγρÜψει το βßο, την ιατρικÞ φιλοσοφßα, τη πνευματικÞ κληρονομιÜ και τη συμβολÞ και του 2ου των ιατρþν σε πτυχÝς της σýγχρονης κλινικÞς και μοριακÞς ΙατρικÞς, αλλÜ και του τρßτου, σημαντικοý αρωγοý της ιατρικÞς γενικþς. Η ανασκüπηση βασßζεται κυρßως στη κριτικÞ ανÜγνωση των διαθÝσιμων αρχαßων πηγþν, σε προηγοýμενες φιλοσοφικÝς αναλýσεις και σε αντßστοιχο διεθνÝς Üρθρο ενüς απü τους συγγραφεßς. Με περισσüτερες λεπτομÝρειες παρουσιÜζεται ο σχετικÜ Üγνωστος ΑσκληπιÜδης, αφοý η πρωτοποριακÞ του συμβολÞ Ýγινε αντιληπτÞ μüλις τις τελευταßες 10ετßες με την Ýναρξη της εποχÞς της μοριακÞς ΙατρικÞς.



     Ο ΑσκληπιÜδης ο Βιθυνüς θεωρεßται 1ος ιατρüς που καθιÝρωσε την ελληνικÞ ΙατρικÞ στη Ρþμη. ¼μως, δεν εßναι ιδιαßτερα γνωστüς παρÜ το γεγονüς üτι δημιοýργησε μια θεωρßα περß υγεßας και νüσου, που παρουσιÜζει πολλÝς ομοιüτητες με τη προσÝγγιση που σÞμερα αποκαλοýμε ΜοριακÞ ΙατρικÞ. ΑπÝκτησε με τον καιρü τερÜστια δημοτικüτητα, οπüτε προσκλÞθηκε στην αυλÞ του ΜιθριδÜτη, αλλÜ προτßμησε τη Ρþμη, ενþ στον βασιλιÜ Ýστειλε απλþς τα συγγρÜμματÜ του. Στη Ρþμη ο ΑσκληπιÜδης ßδρυσε τη «μεθοδικÞ ιατρικÞ σχολÞ», η οποßα συνιστοýσε τη φυσιοθεραπεßα, τη δßαιτα και τα λουτρÜ, ενþ αντιθÝτως απÝφευγε τη χορÞγηση φαρμÜκων. Την ßδια μÝθοδο εφÜρμοζε στον εαυτü του, λÝγοντας μÜλιστα üτι αν ασθενοýσε ποτÝ δεν θα Ýπρεπε να αποκαλεßται γιατρüς. ΠραγματικÜ, Ýφθασε ως τα βαθιÜ γερÜματα και σκοτþθηκε πÝφτοντας απü μßα σκÜλα. 
     Ο ΑσκληπιÜδης ο Προυσαεýς (Þ Βιθυνüς, Þ Κιανüς Þ Προυσιεýς) (1ος αι. π.Χ.) Þταν αρχαßος ¸λληνας φυσιολüγος κι ιατρüς, που καταγüταν εßτε απü την Προýσα εßτε απü την Κßο (Þ ΠρουσιÜδα) της Βιθυνßας. Σποýδασε αρχικþς στην πατρßδα του και στη συνÝχεια ταξßδεψε στην ΑθÞνα, üπου παρακολοýθησε την επικοýρεια διδασκαλßα «περß της εξ ατüμων συστÜσεως του κüσμου», της οποßας Ýγινε οπαδüς. Κατüπιν επισκÝφθηκε το ΠÜριο, üπου Üκουσε τις παραδüσεις του διÜσημου φαρμακολüγου ΚλεοφÜντου.

     ¹τανε γιος του ιατροý ΑνδρÝα και γεννÞθηκε στη ΠρουσιÜδα Þ Κßο, παραθαλÜσσια ελληνικÞ πüλη στη Βιθυνßα, τη βορειοδυτικÞ περιοχÞ της Μ. Ασßας. Σποýδασε ΙατρικÞ στη φημισμÝνη ΙατρικÞ ΣχολÞ του Μουσεßου ΑλεξÜνδρειας και φιλοσοφßα στη Επικοýρεια ΣχολÞ του ΚÞπου ΑθÞνας. ΑρνÞθηκε δελεαστικÞ πρüταση του βασιλιÜ του Πüντου ΜιθριδÜτη ΕυπÜτορα να γßνει επßσημος ιατρüς του και σε ηλικßα 30 ετþν περßπου μετακüμισε στη Ρþμη, üπου πρþτα δßδαξε φιλοσοφßα κι αργüτερα Üσκησε την ΙατρικÞ. Ο ΑσκληπιÜδης Þταν ιδιαßτερα ικανüς και στη φιλοσοφßα και στην ΙατρικÞ, üπως βεβαιþνουν με θαυμασμü οι σýγχρονοß του Πλατωνικοß φιλüσοφοι Αντßοχος ο Ασκαλωνßτης και ΚικÝρων.
     Η διπλÞ ικανüτητÜ του Ýχει απασχολÞσει πολλοýς σýγχρονους μελετητÝς, αλλÜ μπορεß να εξηγηθεß εýκολα απü το γεγονüς üτι εßχε επηρεαστεß πολý απü το δÜσκαλü του Επικοýρειο φιλüσοφο ΖÞνωνα το Σιδþνιο, που κεßνη την εποχÞ διηýθυνε τον ΚÞπο της ΑθÞνας. Γνωρßζουμε απü διασωθÝντα Ýργα του Επικοýρειου φιλοσüφου Φιλüδημου του Γαδαρηνοý, ενüς Üλλου μαθητÞ του ΖÞνωνα, πως ο Σιδþνιος δßδασκε üτι η φιλοσοφßα εßναι η ΙατρικÞ της ψυχÞς. Στις παραδüσεις του Ýδινε Ýμφαση στην αναγνþριση σημεßων συμπεριφορÜς και στην ανÜλυση ιστορικþν περιστατικþν για την ψυχοθεραπεßα των μελþν της Επικοýρειας κοινüτητας. Ο ΖÞνων χρησιμοποιοýσε Ýνα συνδυασμü φιλικÞς προσÝγγισης και ειλικρινοýς κριτικÞς με πρακτικü τρüπο, περßπου üπως γßνεται σÞμερα η υπαρξιακÞ και γνωσιακÞ ψυχοθεραπεßα. Ο Φιλüδημος χρησιμοποßησε την ßδια προσÝγγιση στη φιλοσοφικÞ διδασκαλßα ξεχωριστþν Ρωμαßων üπως ο ΟρÜτιος και ο Βιργßλιος (ßσως ακüμη κι ο ΛουκρÞτιος) στο ΗρÜκλειο, μια πüλη κοντÜ στη ΝεÜπολη και την Πομπηßα. Η βιβλιοθÞκη του Γαδαρηνοý Επικοýρειου φιλοσüφου, που ανακαλýφθηκε το 1750 σε μια Ýπαυλη του Ηρακλεßου, θαμμÝνη κÜτω απü τüνους στερεÜς λÜβας, αποτελεß την αρχαιüτερη σωζüμενη ελληνικÞ βιβλιοθÞκη με δýο χιλιÜδες παπýρους, που ακüμη μελετþνται. ¼πως και ο ΑσκληπιÜδης, ο Φιλüδημος Þταν Ýνας ¸λληνας απü την ΑνατολικÞ Μεσüγειο, που σποýδασε στην ΑλεξÜνδρεια και στην ΑθÞνα, αλλÜ Ýπειτα μετακüμισε δυτικÜ στην Ιταλßα για να διδÜξει Επικοýρεια φιλοσοφßα.
     Ο ιδρυτÞς αυτÞς της φιλοσοφßας Þταν ο Επßκουρος ο Αθηναßος (341−270 π.Χ.), ο οποßος συνδýασε την ατομικÞ φυσικÞ του Δημüκριτου και τη βιολογικÞ ηθικÞ του ΑριστοτÝλη διαμορφþνοντας μια ανθρωπιστικÞ φιλοσοφßα που διαδüθηκε την ΕλληνιστικÞ και ΡωμαúκÞ εποχÞ επηρεÜζοντας πολλÝς χιλιÜδες ανθρþπους. Ο Επßκουρος πρÝσβευε üτι η αιþνια Φýση αποτελεßται απü Üτομα σωματßδια και κενü χþρο, καθþς και üτι το Üθροισμα üλης της ýλης εßναι μεν σταθερü, αλλÜ τα Üτομα χρησιμοποιοýνται αÝναα απü αναγκαιüτητα και τυχαιüτητα σε μια ατελεßωτη διαδικασßα δüμησης και αποσýνθεσης των υλικþν σωμÜτων.



     Ο Αθηναßος φιλüσοφος πρωτοδιατýπωσε βασικÝς Ýννοιες της Χημεßας, εισÜγοντας μια σχεδüν σýγχρονη μοριακÞ αντßληψη για τη δομÞ και τη λειτουργßα της Φýσης. Σε αντßθεση με το Δημüκριτο, που αμφισβητοýσε τις πληροφορßες των αισθÞσεων, ο Επßκουρος θεþρησε υπαρκτÝς τις ιδιüτητες των σýνθετων σωμÜτων και αντιλÞφθηκε üτι οφεßλονται στον τρüπο με τον οποßο συνδÝονται τα Üτομα που τα απαρτßζουν. ΣυνÝδεσε τη Δημοκρßτεια φυσικÞ πραγματικüτητα των ατüμων και του κενοý με την ΑριστοτελικÞ βιολογικÞ πραγματικüτητα του αισθητοý κüσμου, δημιουργþντας τη γÝφυρα των σýνθετων σωμÜτων με νÝες ιδιüτητες, δηλαδÞ τον κüσμο των μορßων. Τα Üτομα εßναι αιþνια, οπüτε η συνολικÞ ποσüτητα της ýλης διατηρεßται, αλλÜ απü την προσθÞκη και αφαßρεση ατüμων σε συσσωματþματα αναφýονται νÝες λειτουργßες και νÝες δυνατüτητες, υποστÞριξε ο σοφüς Επßκουρος.
     Αντßστοιχοι νüμοι γÝνεσης και φθορÜς θεωροýσε üτι ισχýουν και για τα ουρÜνια σþματα. Καταρρßπτοντας τις μεταφυσικÝς αστρολογικÝς αντιλÞψεις της εποχÞς του, αντιλÞφθηκε üτι ο Þλιος και τα αστÝρια εßναι σφαßρες απü φωτιÜ, ενþ η γη εßναι σφαιρικüς πλανÞτης. Πρüτεινε την ýπαρξη Üπειρων πλανητþν, με κÜποιους απü αυτοýς να μοιÜζουν στη γη και Üλλους üχι, και με μερικοýς απü αυτοýς να διαθÝτουν ζωντανοýς οργανισμοýς. Σýμφωνα με τον ποιητÞ ΛουκρÞτιο, ο Επßκουρος μßλησε για εξÝλιξη των ζωντανþν οργανισμþν, που βασßζεται στη φυσικÞ επιλογÞ των καλýτερα προσαρμοσμÝνων ζþων στο διαρκþς μεταβαλλüμενο περιβÜλλον, περßπου üπως και ο Δαρβßνος. Ο Αθηναßος φιλüσοφος υποστÞριξε üτι ο καλýτερος τρüπος να κατανοÞσουμε τη Φýση εßναι μÝσω των αισθÞσεþν μας, αφοý τις αναπτýξαμε κατÜ τη διÜρκεια της εξÝλιξης και εßμαστε προσαρμοσμÝνοι να ζοýμε σε αυτüν τον κüσμο. Σýμφωνα με τον Επßκουρο, μποροýμε να διατυπþνουμε πολλÝς θεωρßες που να εξηγοýν Ýνα φαινüμενο, αλλÜ θα πρÝπει να δεχθοýμε ως αληθÞ μüνο εκεßνη τη θεωρßα που επιβεβαιþνεται απü τη μαρτυρßα των αισθÞσεων. Ο σýγχρονüς του ΣτρÜτων ο Λαμψακηνüς, ο τρßτος διευθυντÞς του Λυκεßου μετÜ τον ΑριστοτÝλη και το Θεüφραστο, Þταν ο πρþτος γνωστüς Üνθρωπος που πραγματοποßησε συστηματικÜ πειρÜματα με στüχο να εξετÜσει τις απüψεις του Επßκουρου για τα Üτομα και το κενü. Ως αποτÝλεσμα, ο ΣτρÜτων συμφþνησε με τον Επßκουρο αποκηρýσσοντας τις τελεολογικÝς θεωρßες του ΑριστοτÝλη.
     Ο Επßκουρος παρατÞρησε üτι η φυσιολογικÞ τÜση των ανθρþπων εßναι η αναζÞτηση της ηδονÞς, που αντιστοιχεß στην απουσßα του πüνου. ΠεριÝγραψε την ευτυχßα ως μια κατÜσταση κατÜ την οποßα το σþμα δεν αισθÜνεται πüνο και η ψυχÞ εßναι Þρεμη. Δßδαξε üτι η ορθÞ φιλοσοφßα, που βασßζεται σε επιστημονικÝς γνþσεις, θεραπεýει την ταραχÞ της ψυχÞς, üπως αντßστοιχα το σωστü φÜρμακο θεραπεýει τον πüνο του σþματος. ΠροσπÜθησε να ελευθερþσει τους ανθρþπους απü προκαταλÞψεις, δεισιδαιμονßες και αβÜσιμους φüβους για το Üγνωστο. Σýμφωνα με τον Επßκουρο, ο θÜνατος καταστρÝφει την ψυχÞ μας και τις αισθÞσεις μας και κατÜ συνÝπεια δεν θα τον αντιληφθοýμε ποτÝ. Δεν υπÜρχει ειμαρμÝνη, οπüτε η τυχαßα κßνηση των ατüμων επιτρÝπει την ελεýθερη βοýληση των ανθρþπων. Οι Θεοß υπÜρχουν αλλÜ δεν ενδιαφÝρονται για τους ανθρþπους Þ τα ουρÜνια σþματα και γι’ αυτüν το λüγο ο κüσμος εßναι τüσο ατελÞς. Δεν θα πρÝπει να φοβüμαστε τους Θεοýς αλλÜ να τους λατρεýουμε ως παραδεßγματα της τÝλειας ευτυχßας. Το μÞνυμα του Επßκουρου Þταν üτι üλοι οι Üνθρωποι (πλοýσιοι και πτωχοß, Üνδρες, γυναßκες, ακüμη και δοýλοι) μποροýν να ζÞσουν ευτυχισμÝνα αν διαθÝτουν φρüνηση, αντικειμενικÞ γνþση, αρετÞ, δικαιοσýνη και φιλßα με τους συνανθρþπους τους.
     ΕπηρεασμÝνος απü την Επικοýρεια φιλοσοφßα, ο ΑσκληπιÜδης απÝρριψε τα δüγματα του ΙπποκρÜτη για τα τÝσσερα στοιχεßα και τους τÝσσερις χυμοýς, καθþς και το αξßωμα της καλοπροαßρετης Φýσης. Δεχüταν την ατομικÞ θεωρßα, την τυχαιüτητα και την εξÝλιξη, υποστηρßζοντας üτι «η Φýση καθüλου δεν φροντßζει για τη διατÞρηση των ζωντανþν οργανισμþν». Προειδοποßησε üτι στις περισσüτερες περιπτþσεις, εÜν δεν προσφερθεß η κατÜλληλη φροντßδα σε Ýναν ασθενÞ, τüτε η κατÜστασÞ του θα επιδεινωθεß.
     Δßδαξε üτι το ανθρþπινο σþμα απαρτßζεται απü (α) μüρια (μÝρη) που εßναι φτιαγμÝνα απü Üτομα (Üναρμοι üγκοι) και (β) κενοýς χþρους (πüροι), εισÜγοντας Ýτσι τη ΜοριακÞ Στερεοπαθολογßα. Σýμφωνα με τον ΑσκληπιÜδη, οι ασθÝνειες προκαλοýνται απü την αλλαγÞ της μορφÞς, της θÝσης Þ της ελεýθερης ροÞς των μορßων ενüς ασθενοýς. Για να αποκαταστÞσει την κατÜσταση της υγεßας υιοθÝτησε κυρßως Þπιες θεραπευτικÝς μεθüδους, üπως εßναι η υγιεινÞ διατροφÞ, η Ýκθεση στον Þλιο, η υδροθεραπεßα, η χειρομÜλαξη (μασÜζ), η φυσικÞ Üσκηση. Σε μερικÝς περιπτþσεις χρησιμοποιοýσε βüτανα (ανÝδειξε τη χρÞση του χαμομηλιοý) Þ ακüμη και χειρουργικÝς επεμβÜσεις, εÜν το θεωροýσε απαραßτητο.
     ¸να σημαντικü χαρακτηριστικü του ΑσκληπιÜδη Þταν η φιλικÞ υποστÞριξη των ασθενþν του. Η ενσυναßσθηση που Ýδειχνε για τα συναισθÞματα και την Üνεση των ασθενþν του ερχüταν σε μεγÜλη αντßθεση με τη διÜσημη αποστασιοποιημÝνη συμπεριφορÜ των Üλλων ιατρþν της εποχÞς του. Το ρητü του Þταν «θερÜπευσε τον ασθενÞ γρÞγορα, ακßνδυνα και ευχÜριστα». Πρüτεινε ακüμη και τη χορÞγηση κρασιοý σε μερικÝς περιπτþσεις, Ýτσι þστε οι ασθενεßς να μην αισθÜνονται πüνο. ΠρÝσβευε üτι «ο ιατρüς που σÝβεται το επÜγγελμÜ του αναλαμβÜνει λßγους ασθενεßς και τους παρακολουθεß πολý στενÜ». ΥποστÞριζε την ισüτιμη θεραπευτικÞ προσÝγγιση ανδρþν και γυναικþν, καθþς οι περισσüτερες ασθÝνειες εßναι κοινÝς και για τα δýο φýλα. Ο ΑσκληπιÜδης Þταν πρωτοπüρος στην ανθρþπινη θεραπευτικÞ αντιμετþπιση ασθενþν με ψυχικÝς διαταραχÝς. ΕλευθÝρωνε τους παρÜφρονες απü τον εγκλεισμü τους στο σκοτÜδι και τους θερÜπευε με μουσικοθεραπεßα και εργασιοθεραπεßα.
     ΥπÞρξε ο 1ος ιατρüς που εισÞγαγε το σημαντικü διαχωρισμü των νüσων σε οξεßες και χρüνιες. ΑπελευθερωμÝνος απü τη λανθασμÝνη πßστη της καλοπροαßρετης Φýσης και επηρεασμÝνος απü μια Κýρια Δοξασßα του Επßκουρου üσον αφορÜ στους πüνους («αυτοß που εßναι παροδικοß εßναι πιο Ýντονοι, ενþ αυτοß που εßναι χρüνιοι εßναι πιο Þπιοι»), ο ΑσκληπιÜδης αντιλÞφθηκε üτι κÜποιες ασθÝνειες Ýχουν μικρÞ διÜρκεια, ενþ κÜποιες Üλλες εßναι ανßατες. ΣυμπÝρανε üτι ο ιατρüς πρÝπει να δρÜσει ταχÝως Ýτσι þστε να Ýχει την ευκαιρßα να θεραπεýσει τις οξεßες ασθÝνειες, ενþ το καλýτερο που μπορεß να κÜνει στην περßπτωση των χρüνιων νοσημÜτων εßναι να προσφÝρει τις καλýτερες δυνατÝς συνθÞκες διαβßωσης στους ασθενεßς. Ο ΑσκληπιÜδης υπÞρξε ο πρþτος ιατρüς που ασχολÞθηκε συστηματικÜ με τις χρüνιες ασθÝνειες.
     Η ανθρþπινη και φυσιοκρατικÞ προσÝγγιση του Βιθυνοý ιατροý, καθþς και οι ιατρικÝς του ικανüτητες, τον Ýκαναν διÜσημο στη Ρþμη. ΟνομÜστηκε «Φιλοφυσικüς», λüγω της φυσιοκρατικÞς φιλοσοφßας που ακολουθοýσε, αλλÜ και «Φαρμακßων», επειδÞ περιÝγραψε και χρησιμοποιοýσε πολλÜ βüτανα και φαρμακευτικÜ σκευÜσματα, üπως αναφÝρει με θαυμασμü ο Διοσκουρßδης ο ΠεδÜνιος. ¸γραψε πολλÜ κεßμενα αλλÜ δυστυχþς δεν διασþθηκε κανÝνα, οπüτε οι απüψεις του Ýγιναν γνωστÝς μÝσω Üλλων συγγραφÝων.
     ΕνδιαφÝρον εßναι üτι το βιβλßο «Παραγγελßαι», που παραδüξως συμπεριλαμβÜνεται στην ΙπποκρÜτεια ΣυλλογÞ, περιÝχει τüσες πολλÝς απü τις απüψεις του ΑσκληπιÜδη, που θεωρεßται üτι εßτε ο ßδιος εßτε κÜποιος απü τους πρþτους μαθητÝς του Þταν ο συγγραφÝας του. Το βιβλßο περιλαμβÜνει αναφορÝς στις οξεßες και στις χρüνιες ασθÝνειες, καθþς και στην κατÜλληλη ιατρικÞ φροντßδα με κατανüηση, φιλικüτητα και ενδιαφÝρον απÝναντι στους ασθενεßς. Αρχßζει με το ρητü «η ßαση εßναι θÝμα χρüνου, αλλÜ μερικÝς φορÝς και θÝμα ευκαιρßας». Βασßζει την ιατρικÞ πρακτικÞ «üχι σε θεωρßες αλλÜ στην αισθητηριακÞ εμπειρßα και στην αιτιολüγηση», υπογραμμßζοντας την προσÝγγιση του ΖÞνωνα του Σιδþνιου που βασßζεται στην παρατÞρηση των ορατþν σημεßων και στον ορθολογικü συμπερασμü απü αυτÜ. ΠεριλαμβÜνει αρκετÝς Επικοýρειες απüψεις, που αφοροýν στην αισθητηριακÞ αντßληψη, στην προσπÜθεια για την ευχαρßστηση του ασθενοýς και στην αποφυγÞ της επιδεικτικÞς ματαιοδοξßας του ιατροý. Επß πλÝον, περιλαμβÜνει την Επικοýρεια προσÝγγιση της φιλßας που μετατρÝπεται σε συμπüνια για τους ασθενεßς: «Εκεß που υπÜρχει φιλßα για τον Üνθρωπο, υπÜρχει φιλßα και για την (ιατρικÞ) τÝχνη». Τελευταßο χαρακτηριστικü του βιβλßου, αλλÜ üχι λιγüτερο σημαντικü, εßναι üτι το ελληνικü κεßμενο περιλαμβÜνει λατινισμοýς, υποδεικνýοντας üτι ο συγγραφÝας μιλοýσε ΛατινικÜ και ζοýσε στη ΡωμαúκÞ περßοδο.
     ΔιÜσπαρτες πληροφορßες, καταγεγραμμÝνες απü διÜφορους συγγραφεßς, αποκαλýπτουν üτι ο ΑσκληπιÜδης Þταν Ýνας ιδιαßτερα ξεχωριστüς Üνθρωπος. ¹ταν ο πρþτος ιατρüς που εκτÝλεσε μια μη επεßγουσα θεραπευτικÞ τραχειοτομÞ, σýμφωνα με το Γαληνü και τον Αρεταßο. ΚÜποια φορÜ, σýμφωνα με τον Πλßνιο τον Πρεσβýτερο, κατÜ τη διÜρκεια της πομπÞς μιας κηδεßας ο ΑσκληπιÜδης παρατÞρησε üτι ο φερüμενος ως νεκρüς στην πραγματικüτητα ζοýσε ακüμη και τον «ανÝστησε» (τον επανÝφερε στις αισθÞσεις του) προς Ýκπληξη üλων των παρευρισκομÝνων. Πιθανüτατα, εßναι δικÞ του η εκπληκτικÞ θεωρßα, που καταγρÜφει ο σýγχρονüς του Ρωμαßος, ο ΜÜρκος ΤερÝντιος ΒÜρρος, σýμφωνα με την οποßα στα στÜσιμα νερÜ υπÜρχουν «αüρατα μικρÜ ζþα» (μικρüβια), τα οποßα μποροýν να προκαλÝσουν ασθÝνεια. ΠρÝπει να συνÝλαβε αυτÞ την ιδÝα χρησιμοποιþντας τον Επικοýρειο Κανüνα συμπερασμοý των αüρατων πραγμÜτων κατ’ αναλογßα με τα εμφανÞ, με στüχο να εξηγÞσει το γεγονüς üτι οι Üνθρωποι που Ýπιναν στÜσιμο νερü, ακüμη και αραιωμÝνο σε φρÝσκο νερü, συνÞθως αρρþσταιναν. ¸νας Üλλος σýγχρονüς του Ρωμαßος, ο Επικοýρειος ΛουκρÞτιος, ενστερνßστηκε τον τρüπο σκÝψης του ΑσκληπιÜδη üσον αφορÜ στην αντßληψÞ του για τα μüρια ως συσσωματþματα ατüμων προσκολλημÝνων μεταξý τους, αλλÜ και üσον αφορÜ στη διευκüλυνση της κßνησÞς τους μÝσα στον κενü χþρο των πüρων του ανθρþπινου σþματος. Στο ποßημÜ του «Περß της φýσεως των πραγμÜτων», ο ΛουκρÞτιος ενσωμÜτωσε μεγÜλο μÝρος της ιατρικÞς γλþσσας και πρακτικÞς, αλλÜ και της Επικοýρειας ψυχοθεραπεßας, ενþ το Ýργο του κορυφþνεται στο τελευταßο επεισüδιο, με την περιγραφÞ του λοιμοý της ΑθÞνας ως παρÜδειγμα φυσικÞς επιδημßας χωρßς τη θεúκÞ μεσολÜβηση. ΕπειδÞ το ποßημα του ΛουκρÞτιου θεωρεßται Ýμμετρη απüδοση του Ýργου του Επßκουρου «Περß φýσεως», εßναι πιθανü ο ßδιος ο Αθηναßος φιλüσοφος να εßχε περιγρÜψει το λοιμü, λαμβÜνοντας στοιχεßα απü την περιγραφÞ του Θουκυδßδη.
     Ο ΑσκληπιÜδης πÝθανε στη Ρþμη σε μεγÜλη ηλικßα, σýμφωνα με τον Πλßνιο τον Πρεσβýτερο. Η επιρροÞ του διÞρκεσε πÜνω απü 500 Ýτη με τη ΜεθοδικÞ ΣχολÞ ΙατρικÞς που καθιερþθηκε απü τους μαθητÝς του. Το üνομα της ΣχολÞς προÝρχεται απü τη λÝξη «μÝθοδος», που υπονοεß μια συστηματικÞ προσÝγγιση επιστημονικÞς διερεýνησης. ΠραγματικÜ, η ΜεθοδικÞ ΙατρικÞ βασßστηκε στην ατομικÞ θεωρßα και Þταν απαλλαγμÝνη απü μεταφυσικÝς ιδÝες. Για παρÜδειγμα, Þταν η μüνη αρχαßα ιατρικÞ σχολÞ που δεν πßστευε στα θεúκÜ ιαματικÜ üνειρα, αφοý αντßστοιχα ο Επßκουρος Þταν ο μüνος ¸λληνας φιλüσοφος που δεν αποδεχüταν τη μαγικÞ και προφητικÞ δýναμη των ονεßρων.
     ΥπÞρξαν πολλοß διÜσημοι Μεθοδικοß ιατροß. ΑνÜμεσÜ τους ξεχωρßζουν οι ¸λληνες μαθητÝς του ΑσκληπιÜδη Θεμßσων (100−20 π.Χ.) και Τßτος Αυφßδιος απü τη Σικελßα (90−10 π.Χ.). Ο τελευταßος Ýγραψε Ýνα βιβλßο, το οποßο στη συνÝχεια μεταφρÜστηκε στα ΛατινικÜ απü το Ρωμαßο ΚορνÞλιο ΚÝλσο με τον τßτλο «Περß ΙατρικÞς» κι Ýγινε Ýνα απü τα διÜσημα ιατρικÜ βιβλßα μÝχρι το 19ο αιþνα. Ο ¸λληνας ιατρüς Αντþνιος Μοýσα θερÜπευσε τον αυτοκρÜτορα Αýγουστο απü τυφοειδÞ πυρετü με κρýα λουτρÜ. Μια πιθανÞ εξÞγηση της επιτυχοýς θεραπεßας εßναι üτι επιβραδýνοντας την αναπαραγωγÞ του μικροβιακοý στελÝχους σε Ýνα κρýο περιβÜλλον, ο Μεθοδικüς ιατρüς Ýδωσε τη δυνατüτητα στο ανοσοποιητικü σýστημα του ασθενοýς να καταπολεμÞσει την ασθÝνεια.
     ¢λλοι διÜσημοι οπαδοß του ΑσκληπιÜδη εßναι ο Θεσσαλüς απü τις ΤρÜλλεις, ο επßσημος ιατρüς του αυτοκρÜτορα ΝÝρωνα (1ος αι. μ.Χ.), ο Σωρανüς ο ΕφÝσιος, που θεωρεßται ο πατÝρας της Γυναικολογßας, της ΜαιευτικÞς και της ΠαιδιατρικÞς (αρχÝς 2ου αι. μ.Χ.), καθþς κι ο Καßλιος Αυρηλιανüς ο Νουμηδüς (αρχÝς 5ου αιþνα μ.Χ).
     Επß πλÝον, η αρχαιολογικÞ Ýρευνα Ýχει αποκαλýψει διÜφορα στοιχεßα για την ýπαρξη Επικοýρειων ιατρþν. Για παρÜδειγμα, στη μικρασιατικÞ πüλη Ροδιüπολη Ýχει βρεθεß επιγραφÞ του 2ου αι. μ.Χ., που τιμÜ τον ιατρü και φιλüσοφο ΗρÜκλειτο, πους συνδεüταν με τον Επικοýρειο ΚÞπο της ΑθÞνας. Στην ιταλικÞ πüλη Ρßμινι ανακαλýφθηκε σπßτι του 2ου αι. μ.Χ., που ανÞκε σ' ¸λληνα Επικοýρειο χειρουργü που ονομαζüταν Ευτýχης.
     Αξßζει να αναφερθεß üτι στα διασωθÝντα κεßμενα του Σωρανοý αναφÝρεται αρκετÝς φορÝς ο ΑσκληπιÜδης κι Üλλοι Μεθοδικοß ιατροß, αλλÜ κι Επικοýρειοι φιλüσοφοι. Αξßζει επßσης να υπογραμμιστεß η αναφορÜ στο ΖÞνωνα τον Επικοýρειο (το Σιδþνιο) μαζß με το φιλüσοφο ΑριστοτÝλη, αλλÜ κι η αναφορÜ σε κÜποιο Üλλο σημεßο στο Φαßδρο τον Επικοýρειο μαζß με το φιλüσοφο ΕμπεδοκλÞ. Ο Φαßδρος, πιθανüν στενüς φßλος του σýγχρονοý του ΑσκληπιÜδη, Þταν Ýνας ακüμη διÜσημος Επικοýρειος φιλüσοφος, που δßδαξε φιλοσοφßα στη Ρþμη για πολλÜ χρüνια σýμφωνα με τον ΚικÝρωνα και επÝστρεψε στην ΑθÞνα μετÜ το 86 π.Χ. Εßναι εýλογο να συμπερÜνουμε üτι ο Σωρανüς γνþριζε τις απüψεις του Επικοýρειου ΖÞνωνα του Σιδþνιου και του Φαßδρου απü αναφορÝς στις εργασßες του ΑσκληπιÜδη. Εξ Üλλου, ο Βιθυνüς ιατρüς επηρεÜστηκε σε μεγÜλο βαθμü απü τον καθηγητÞ του ΖÞνωνα στον τρüπο που θερÜπευε τους ασθενεßς του μ' ευγÝνεια και συμπÜθεια.
     Οι ιδÝες του ΑσκληπιÜδη σχετικÜ με τα μüρια και το κενü δÝχθηκαν σφοδρÞ επßθεση απü Νεοπλατωνικοýς ιατροýς, üπως ο ¸λληνας Γαληνüς και φιλοσüφους, üπως ο Ρωμαßος ΑπουλÞιος το 2ο αι. μ.Χ., αλλÜ και μεταγενÝστερα απü Χριστιανοýς και ΜουσουλμÜνους, που Þταν υπÝρμαχοι της ΙπποκρÜτειας ΙατρικÞς. Οι συνεισφορÝς του Βιθυνοý ιατροý ξεχÜστηκαν για παραπÜνω απü 15 αιþνες, εκτüς απü μερικÝς θεωρßες, üπως η διÜκριση των ασθενειþν σε οξεßες και χρüνιες.
     Διαφωνοýσε σε πολλÜ θÝματα με τον ΙπποκρÜτη κι ιδιαßτερα στα περß «κριτικþν ημερþν», στην αλλαγÞ της δßαιτας στους ασθενεßς κι Üλλα. Θεωρεßται üτι ο ΑσκληπιÜδης καθιÝρωσε τη διÜκριση των ασθενειþν σε χρüνιες και οξεßες, και των σπασμþν σε τονικοýς και κλονικοýς. Η φÞμη του Ýφθασε στο μÝγιστο üταν διÝκρινε και διÝσωσε μßα περßπτωση νεκροφÜνειας. Επßσης, εφÜρμοζε την τραχειοτομßα σε περιπτþσεις κινδýνου ασφυξßας, üντας γενικþς οπαδüς της χειρουργικÞς.
     ΚÜποτε üμως μερικÝς απü τις βασικÝς ιδÝες του Επßκουρου και του ΑσκληπιÜδη ανακαλýφθηκαν ξανÜ απü τους σýγχρονους επιστÞμονες. Ο Üνθρωπος που αναβßωσε την Επικοýρεια φιλοσοφßα το 17ο αιþνα, ο ΓÜλλος καθολικüς ιερÝας και φυσικüς φιλüσοφος Γκασσεντß, χρησιμοποßησε 1η φορÜ στην ιστορßα τον üρο “molecule” (μüριο) για να περιγρÜψει το μικρü υλικü συσσωμÜτωμα ατüμων. Οι Επικοýρειες απüψεις του Γκασσεντß επηρÝασαν πολλοýς επιστÞμονες, üπως τους Ιταλοýς Γαλιλαßο και Μαλπßγγι, καθþς και τους ¢γγλους Μπüυλ και Νεýτωνα κι αποτÝλεσαν τη 1η πνευματικÞ αναλαμπÞ που οδÞγησε στο Διαφωτισμü και τη σýγχρονη ΕπιστÞμη.
     Το 19ο αι., ο ¢γγλος φυσικüς ΝτÜλτον απÝδειξε üτι η ατομικÞ θεωρßα εßναι ορθÞ κι ο ΓÜλλος βιοχημικüς ΠαστÝρ Ýδειξε üτι τα μικρüβια μπορεß να προκαλοýν ασθÝνειες. Τον 20ü αι., Ýγινε εμφανÝς üτι üλες οι ασθÝνειες Ýχουν μοριακÞ βÜση. Η δομÞ του DNA παρεßχε Ýνα βιοχημικü μοντÝλο του 1ου επιπÝδου οργÜνωσης της ζωÞς εγκαινιÜζοντας την εποχÞ της ΜοριακÞς Βιολογßας. Η ΙατρικÞ εισÞλθε στη μοριακÞ της φÜση τις τελευταßες δεκαετßες, καθþς üλες οι Ýρευνες Ýχουν αποκαλýψει Þ αποκαλýπτουν τους υποκεßμενους μοριακοýς μηχανισμοýς των ασθενειþν. ΚανÝνας ιατρüς, βιολüγος Þ Üλλος βιοεπιστÞμονας που διαθÝτει επιστημονικÞ κατÜρτιση και σÝβεται τον εαυτü του, δεν πιστεýει πλÝον στις Üυλες θεραπευτικÝς δυνÜμεις της καλοπροαßρετης Φýσης.
     Η ψυχολογικÞ υποστÞριξη των νüσων θεωρεßται απαραßτητο συστατικü της ιατρικÞς πρακτικÞς. Οι ασθενεßς με ψυχικÝς διαταραχÝς σÞμερα χρÞζουν σεβασμοý και θεραπεýονται με μουσικÞ και εργασιακÞ θεραπεßα, εκτüς απü την κατÜλληλη φαρμακευτικÞ αγωγÞ που τους χορηγεßται. ΥπÜρχουν ακüμη και πρüσφατες Ýρευνες, στις οποßες αναφÝρεται üτι το μασÜζ μπορεß να Ýχει ευεργετικÞ επßδραση στη μεßωση των φυσικþν συμπτωμÜτων του πüνου και του Üγχους σε ασθενεßς με καρκßνο. Και παρ’ üλα αυτÜ, ο ΑσκληπιÜδης ο Βιθυνüς παραμÝνει σχετικÜ Üγνωστος.

================

                                      Γαληνüς

     Ο Κλαýδιος Γαληνüς (ΠÝργαμος, 129 μ.Χ. - Ρþμη, 199 μ.Χ.) Þταν ο 2ος σπουδαιüτερος ¸λληνας ιατρüς της Αρχαιüτητας μετÜ τον ΙπποκρÜτη κι ο τελευταßος χρονικÜ απü üλους τους σημαντικοýς ιατροýς του ελληνορωμαúκοý κüσμου. Δε μαρτυρεßται το ρωμαúκü του üνομα, αλλÜ τα δýο αρχικÜ του Cl. που παραδßδεται üτι πιθανüτατα προÝρχονται απü το λατινικü Clarissimus = ενδοξüτατος κι üχι απü το Claudius. Δεν υπÜρχει σχεδüν ιατρικüς κλÜδος που να μη τον απασχüλησε.



     Οι εμπεριστατωμÝνες μελÝτες του αναφÝρονται στην ανατομικÞ, τη φυσιολογßα, τη χειρουργικÞ, την οφθαλμολογßα, τη μαιευτικÞ, τη παθολογßα, τη θεραπευτικÞ, την υγιεινÞ, την οδοντιατρικÞ και τη φαρμακολογßα. Τα πολυσýνθετα φαρμακευτικÜ σκευÜσματα, που ο ßδιος παρασκεýαζε εßναι γνωστÜ στη βιβλιογραφßα ως «γαληνικÜ» κι η αντßστοιχη φαρμακοτεχνßα ονομÜζεται «γαληνικÞ φαρμακευτικÞ» Σþζονται περßπου εκατü μελÝτες του, που προþθησαν σημαντικÜ την ιατρικÞ επιστÞμη.
     Το βιολογικü του δüγμα, ο «γαληνισμüς», επικρÜτησε στην ευρωπαúκÞ ιατρικÞ επß 14 αιþνες (κατÜ τον Μεσαßωνα και στον αραβικü κüσμο). ΟποιαδÞποτε παρατÞρηση ερχüταν σε αντßθεση με τη διδασκαλßα του Γαληνοý, απορριπτüταν. Μüνο μετÜ το 1540 μ.Χ., ιδßως με τις ανατομικÝς Ýρευνες του ΒεζÜλιου, Üρχισε ν’ αντικαθßσταται ο γαληνισμüς, ενþ η βαθμονüμηση της δραστικüτητας των φαρμÜκων απολÜμβανε καθολικÞ αποδοχÞ για περισσüτερο απü 1600 χρüνια και μüλις στα μÝσα του 19ου αι. η φαρμακολογßα εγκατÝλειψε το σýστημα των ποιοτÞτων και των βαθμþν Ýντασης των φαρμÜκων που εισÞγαγε.
     Επινüησε τη πρακτικÞ της ψηλÜφησης του σφυγμοý του ασθενοýς, η οποßα χρησιμοποιεßται μÝχρι σÞμερα. ¸γραψε μια πραγματεßα για το πþς ο σφυγμüς, αργüς Þ γρÞγορος, ισχυρüς Þ ασθενÞς, κανονικüς Þ ακανüνιστος, θα μποροýσε να αποδειχθεß χρÞσιμος στη διÜγνωση των ασθενειþν, παρüτι δεν εßχε ιδÝα για την κυκλοφορßα του αßματος.



     Ο Γαληνüς, ο μεγαλýτερος γιατρüς της αρχαιüτητας μετÜ τον ΙπποκρÜτη, ßσως κι ισÜξιüς του, γεννÞθηκε στην ΠÝργαμο το 129 μ.Χ. Γιος του αρχιτÝκτονα και μαθηματικοý ΝικομÜχου, Ýλαβε επιμελημÝνη μüρφωση, αρχικÜ φιλοσοφικÞ και κατüπιν ιατρικÞ. Ο πατÝρας του üντας εýπορος αρχιτÝκτονας αφοσιωμÝνος στον χαρισματικü γιο του. Του παρεßχε πλοýσια εκπαßδευση, η οποßα περιελÜμβανε μαθητικÜ και φιλοσοφßα. ΜετÜ τον θÜνατο του πατÝρα του, ο Γαληνüς κληρονüμησε μια αρκετÜ μεγÜλη περιουσßα και Üρχισε να ταξιδεýει και να μορφþνεται, περνþντας αρκετü χρüνο στην περßφημη βιβλιοθÞκη της ΑλεξÜνδρειας στην Αßγυπτο. ΜετÜ απü σπουδÝς κοντÜ στους καλýτερους γιατροýς της εποχÞς του στη Σμýρνη και την ΑλεξÜνδρεια, επÝστρεψε στην ΠÝργαμο, üπου και διορßστηκε γιατρüς των μονομÜχων.
     Η φροντßδα του Þταν σημαντικÞ, καθþς οι πληγÝς των μαχητþν Ýπρεπε να επιδεθοýν μεταξý των αγþνων þστε να συνεχßσουν να μÜχονται. Σýμφωνα με τα λεγüμενÜ του, ο Γαληνüς Þταν εξαιρετικÜ επιτυχημÝνος. ΑπÝκτησε σημαντικÞ φÞμη ανÜμεσα στους πλοýσιους πολßτες και γýρω στο 160 μ. Χ., μετÝβη στη Ρþμη. ¢ρχισε να γρÜφει πÜνω στην ανατομßα και τη φυσιολογßα, ενþ συμμετεßχε σε μßα εκστρατεßα του αυτοκρÜτορα ΜÜρκου ΑυρÞλιου, με τον οποßο συζητοýσε συχνÜ διÜφορα φιλοσοφικÜ θÝματα.
     Ο Γαληνüς Ýσπευδε πÜντοτε να επισημÜνει τα σφÜλματα των Üλλων γιατρþν, Ýτσι þστε οι πÜντες να γνωρßζουν üτι οι δικÝς του διαγνþσεις και θεραπεßες Þταν οι καλýτερες. ¹ταν Ýνας δαιμüνιος γιατρüς με μεγÜλη ζÞτηση, ο οποßος Ýδινε μεγÜλη προσοχÞ στις ψυχικÝς καθþς και τις σωματικÝς πτυχÝς της υγεßας και της νüσου. ΚÜποτε μÜλιστα διÝγνωσε μια «ασθÝνεια της αγÜπης»: μια νεαρÞ γυναßκα γινüταν πολý ασθενικÞ και νευρικÞ, üποτε Ýνας üμορφος νεαρüς χορευτÞς Ýδινε παραστÜσεις στην πüλη της.
     Ταξßδεψε 1η φορÜ στη Ρþμη το 161 μ.Χ., üπου απÝκτησε μεγÜλη φÞμη, αλλÜ και προκÜλεσε μεγÜλο φθüνο, τüσο þστε να αναγκαστεß να φýγει με το ξÝσπασμα μιας μεγÜλης επιδημßας το 166 μ.Χ. Η φÞμη του üμως εßχε γßνει τüσο μεγÜλη þστε ο αυτοκρÜτορας ΜÜρκος ΑυρÞλιος τον κÜλεσε και πÜλι το 168 μ.Χ. ως προσωπικü του γιατρü.



     Συστηματοποßησε μßαν εκλογικευμÝνη ιατρικÞ πρακτικÞ που πατοýσε στη κληρονομιÜ του ΙπποκρÜτη, Ýδινε Ýμφαση στη φλεβοτομÞ ως καθολικÞ θεραπευτικÞ μÝθοδο κι εξαπλþθηκε γρÞγορα σε üλη τη Μεσüγειο, υποσκελßζοντας κÜθε Üλλο ιατρικü σýστημα. Με τις νεκροψßες του σε ζþα βρÞκε üτι οι φλÝβες κι οι αρτηρßες μεταφÝρουν αßμα κι üχι αÝρα üπως πιστευüταν (Ερασßστρατος, Ηρüφιλος) ως τüτε, με αποτÝλεσμα το σýστημα του να δßνει στο αßμα σπουδαιüτερο ρüλο σε σχÝση με τους Üλλους σωματικοýς χυμοýς. ºσως η σπουδαιüτερη συμβολÞ του üμως εßναι üτι, απü κοινοý με τον Πλßνιο τον πρεσβýτερο και τον Κλαýδιο Πτολεμαßο, συγκÝντρωσαν, συστηματοποßησαν και κωδικοποßησαν σε κοινÞ γλþσσα, και βεβαßως ο καθÝνας τους στους τομεßς της ειδßκευσης του, τη συσσωρευμÝνη φιλοσοφικÞ γνþση του μεσογειακοý κüσμου των προηγοýμενων 7 αιþνων.
     ΣυνÝβαλλε σημαντικÜ στην ανÜπτυξη της οδοντιατρικÞς επιστÞμης. Εßναι ο πρþτος που αναγνωρßζει üτι ο Üνθρωπος διαθÝτει 32 δüντια. ΔιÝκρινε τα δüντια σε τομεßς, κυνüδοντες και γομφßους. ΑνακÜλυψε τη νεýρωση των δοντιþν, αλλÜ και μιας μεθüδου εισαγωγÞς φαρμÜκων στον πολφü του δοντιοý που Üλγει με τη βοÞθεια "τρυπÜνου". Στα φαρμακολογικÜ Ýργα Περὶ κρÜσεως καὶ δυνÜμεως τῶν ἁπλῶν φαρμÜκων και Περὶ συνθÝσεως φαρμÜκων τῶν κατὰ τüπους καταγρÜφονται οι φαρμακευτικÝς θεραπεßες για την αντιμετþπιση των οδοντικþν και στοματικþν παθÞσεων. Επßσης χÜρη στο Γαληνü εßμαστε σε θÝση να σκιαγραφÞσουμε τις φαρμακευτικÝς αγωγÝς αλλÜ και τον τρüπο αντιμετþπισης των στοματικþν κι οδοντικþν νüσων απü την εποχÞ του ΙπποκρÜτη μÝχρι και τα τÝλη του 2ου αι. μ.Χ. αφοý διασþζει αποσπÜσματα 22 ιατρþν οι οποßοι ασχολÞθηκαν με οδοντιατρικÜ ζητÞματα.



     Στο κÝντρο üλων των σωματικþν λειτουργιþν βρισκüταν μια ουσßα που οι ¸λληνες ονüμαζαν πνεýμα, μια λÝξη που σχετιζüταν και με την Ýννοια του «αÝρα». Απü τη συγκεκριμÝνη λÝξη προÞλθαν πολλοß σýγχρονοι ιατρικοß üροι, üπως η πνευμονßα. Για τον Γαληνü, το σþμα περιεßχε τρßα εßδη πνεýματος και κατανüηση της λειτουργßας του καθενüς Þταν κεντρικÞς σημασßας για την κατανüηση της λειτουργßας του σþματος. Το βασικüτερο εßδος πνεýματος σχετιζüταν με το συκþτι κι αφοροýσε τη θρÝψη. Το συκþτι, πßστευε ο Γαληνüς, μποροýσε να αντλÞσει υλικü απü το στομÜχι μετÜ την κατανÜλωση και την πÝψη της τροφÞς, να το μετατρÝψει σε αßμα και Ýπειτα να το εμπλουτßσει με «φυσικü» πνεýμα. Αυτü το αßμα απü το συκþτι Ýφτανε στη συνÝχεια μÝσω των φλεβþν σε üλο το σþμα, θρÝφοντας τους μυς και τα Üλλα üργανα. ΜÝρος αυτοý του αßματος περνοýσε μÝσω μια μεγÜλης φλÝβας, της κοßλης φλÝβας, απü το συκþτι στην καρδιÜ, üπου διυλιζüταν εκ νÝου με Ýνα Üλλο πνεýμα, το «ζωτικü».
     Η καρδιÜ κι οι πνεýμονες συνεργÜζονταν σε αυτÞ τη διαδικασßα και μÝρος του αßματος περνοýσε απü την πνευμονικÞ αρτηρßα στους πνεýμονες. ΜÝρος του αßματος στην καρδιÜ περνοýσε απü αριστερÜ στα δεξιÜ μÝσω του διαφρÜγματος της καρδιÜς. Εßχε ανοιχτü κüκκινο χρþμα γιατß, üπως πßστευε ο Γαληνüς, εßχε εμπλουτιστεß με το ζωτικü πνεýμα. Σýμφωνα με την εικüνα που εßχε ο Γαληνüς, μÝρος του αßματος μεταφερüταν απü την καρδιÜ στον εγκÝφαλο, üπου αναμειγνυüταν με Ýνα τρßτο εßδος πνεýματος. ΠροσÝδιδε στον εγκÝφαλο τις χαρακτηριστικÝς λειτουργßες του και Ýρεε μÝσω των νεýρων, επιτρÝποντας να κινοýμαστε χρησιμοποιþντας τους μυς μας και νιþνουμε τον εξωτερικü κüσμο μÝσω των αισθÞσεþν μας. Το τριμερÝς σýστημα πνευμÜτων του Γαληνοý, κÜθε μÝρος του οποßου συσχετιζüταν με τα σημαντικÜ üργανα (συκþτι, καρδιÜ, εγκÝφαλος) γινüταν αποδεκτü για περισσüτερο απü 1.000 χρüνια. ΚανÝνας δυτικüς γιατρüς σε üλη την ιστορßα δεν Ýχει ασκÞσει τüσο μεγÜλη επßδραση για τüσο πολý καιρü.
     Επεκτεßνοντας το Ýργο του ΙπποκρÜτη ακολοýθησε την αρχÞ, üτι Ýνα πεßραμα δεν αξßζει τßποτα, εφüσον η εκτÝλεσÞ του δε στηρßζεται σε κÜποια θεμελιωμÝνη συλλογιστικÞ.     ¼πως κι ο ΙπποκρÜτης, ο Γαληνüς πßστευε üτι οι τÝσσερις χυμοß -αßμα, κßτρινη χολÞ, μαýρη χολÞ και φλÝγμα, Þταν ψυχροß Þ θερμοß, υγροß Þ ξηροß. Για να αντιμετωπιστεß μßα ασθÝνεια, Ýπρεπε να επιλεχθεß μια «αντßθετη» θεραπεßα, της ßδιας üμως Ýντασης. ¸τσι ασθÝνειες που Þταν θερμÝς κι υγρÝς σε 3ο βαθμü, αντιμετωπßζονταν με μια θεραπεßα που Þταν ψυχρÞ και ξηρÞ σε 3ο βαθμü. Αν ο ασθενÞς κρýωνε κι Ýτρεχε η μýτη του, χρησιμοποιοýνταν φÜρμακα και τροφÝς που ξÞραιναν και θÝρμαιναν. ΦÝρνοντας ξανÜ σε ισορροπßα τους χυμοýς, ο οργανισμüς επανερχüταν στην υγιÞ «ουδÝτερη» κατÜσταση. Οι 4 χυμοß του ΙπποκρÜτη αντιστοιχοýν -üπως υποστÞριζε- σε 4 χαρακτηριστικοýς ανθρþπινους τýπους: στον αιματþδη τýπο (το αßμα), στον φλεγματικü τýπο (το φλÝγμα), στον χολερικü τýπο (η κßτρινη χολÞ) και στον μελαγχολικü τýπο (η μαýρη χολÞ)που, κατÜ την ÜποψÞ του, προδιαθÝτει στην ανÜπτυξη καρκßνου «και μÜλισθ´ο καρκßνος υπü μελαγχολικοý γßνεται χυμοý» Þ «üσα μÝν γÜρ υπü μελαγχολικοý σκιρροýται (σκληραßνει, στοκÜρει) χυλοý καρκινþδη τε πÜντα Ýστιν.
     Ειδικüτερα ισχυρßστηκε üτι το πνεýμα διακρßνεται σε «ψυχικü» μ’ Ýδρα τον εγκÝφαλο, σε «ζωτικü» μ’ Ýδρα την καρδιÜ και σε «φυσικü» μ’ Ýδρα το Þπαρ. Γνþριζε την Üδηλη αναπνοÞ που οι αναπνευστικÝς κινÞσεις γßνονται με τη βοÞθεια των θωρακικþν και μεσοπλεýριων μυþν και του διαφρÜγματος και μεταξý πολλþν Üλλων (Üσθμα, αφωνßα, πνευμονßα, πλευρßτιδα) χαρακτÞρισε τη πνευμονικÞ φυματßωση σαν μια νüσο μεταδοτικÞ για τη θεραπεßα της οποßας συνιστοýσε διαιτητικÞ αγωγÞ κι αλλαγÞ κλßματος.
     ¢γνωστος παραμÝνει ο τüπος κι ο χρüνος του θανÜτου του, πιθανολογεßται η Σικελßα γýρω στο 200 μ.Χ. ΣυγγραφÝας εκατοντÜδων ιατρικþν, φιλοσοφικþν και γραμματικþν Ýργων, εκλεκτικüς πÜντοτε στις απüψεις του και πιστεýοντας üτι «ο Üριστος ιατρüς εßναι και φιλüσοφος», συνüψισε σε Ýνα περßτεχνο, μερικÝς φορÝς αντιφατικü και συγκεχυμÝνο, οπωσδÞποτε üμως πλÞρες κι ενδιαφÝρον σýστημα, ολüκληρη την προγενÝστερη ιατρικÞ και φιλοσοφικÞ του παρÜδοση, απü τον ΙπποκρÜτη και τον ΠλÜτωνα, ως τον ΑριστοτÝλη και τους Στωικοýς. Το σýστημα αυτü θα αποτελÝσει τη βÜση της αραβικÞς και μεσαιωνικÞς, αλλÜ και της νεüτερης λαúκÞς ιατρικÞς. Η αντιμετþπιση του ανθρþπινου σþματος ως ενιαßου συνüλου που στην υγιÞ του κατÜσταση το χαρακτηρßζει η απüλυτη ισορροπßα και το μÝτρο, καθþς και η προβολÞ ενüς ιατρικοý προτýπου που στÝκεται υπερÜνω υλικþν αγαθþν και κÜθε εßδους σκοπιμοτÞτων, καθιστοýν το Ýργο του ενδιαφÝρον ακüμα και στη σημερινÞ εποχÞ της αλματþδους τεχνολογικÞς προüδου.



     Η πραγματεßα του "¼τι ταßς του σþματος κρÜσεσιν αι της ψυχÞς δυνÜμεις Ýπονται" Ýχει χαρακτηρισθεß ως Ýνα απü τα καλýτερα Ýργα του Γαληνοý ("ex optimis Galeni"), με ιδιαßτερο ενδιαφÝρον για την ιατρικÞ, την ψυχολογßα και τη φιλοσοφßα. Πρüκειται για Ýνα κεßμενο που ο Περγαμηνüς ιατρüς κατατÜσσει στα "προς την ΠλÜτωνος φιλοσοφßαν ανÞκοντα" Ýργα του. Ο Γαληνüς εξετÜζει το πολυσυζητημÝνο θÝμα της σχÝσης μεταξý σþματος και ψυχÞς· αφορμÜται απü τον αριστοτελικü ορισμü της ψυχÞς ως "εßδους" του σþματος (Περß ψυχÞς 412a 20-21), για να καταλÞξει στην υλιστικÞ Üποψη üτι η ψυχÞ ακολουθεß το σþμα Þ, σε πιο ακραßα διατýπωση, "δουλεýει τω σþματι". Για να αποδεßξει την ισχý της θεωρßας που εκφρÜζει στον τßτλο της "πραγματεßας", ο Γαληνüς στηρßζεται, κατÜ τη συνÞθη τακτικÞ του, σε απüψεις των "παλαιþν" (ΠλÜτωνος, ΑριστοτÝλους, ΙπποκρÜτους, Στωικþν), οι οποßες, üπως τις παρουσιÜζει, συνÜδουν με τη θεωρßα που πρεσβεýει. ΕπιλÝγει προσεκτικÜ τα χωρßα που παραθÝτει, τα αλλοιþνει, üπως τον εξυπηρετεß, και προβÜλλει κυρßως υποθετικÜ επιχειρÞματα για να τεκμηριþσει την ÜποψÞ του. ΕπιπλÝον, για να ενισχýσει την επιχειρηματολογßα του, αξιοποιεß τα διδÜγματα της μετεωρολογικÞς και της περιβαλλοντικÞς ιατρικÞς και της φυσιογνωμονικÞς "επιστÞμης". Η υλιστικÞ αυτÞ θÝση του Γαληνοý για τη σχÝση ψυχÞς και σþματος προκÜλεσε διαμÜχες μεταξý των μεταγενεστÝρων, ιατρþν και φιλοσüφων, σχετικÜ με τον σκοπü συγγραφÞς της "πραγματεßας" του, ιδßως υστÝρα απü τη διαπßστωση üτι σε Üλλα Ýργα του ο Γαληνüς εκφρÜζει εντελþς αντßθετες θÝσεις Þ δηλþνει Üγνοια και αναρμοδιüτητα να εκφÝρει Üποψη επß του θÝματος. Στηριζüμενοι στις αντιφÜσεις αυτÝς, πολλοß μελετητÝς υποστηρßζουν üτι ο Γαληνüς εξελßχθηκε σε υλιστÞ κατÜ το τÝλος της ζωÞς του και προβÜλλουν ως απüδειξη την εκδιδομÝνη πραγματεßα.



     Τα κεßμενα του Γαληνοý διασþζονται περισσüτερο απü οποιουδÞποτε Üλλου αρχαßου συγγραφÝα, γεγονüς που δεßχνει üτι Ýχαιραν ιδιαßτερης εκτßμησης.

                   ΕΡΓΑ ΤΟΥ

 * ΤÝχνη ιατρικÞ- Ars Medica
 * Προτρεπτικüς επ' ιατρικÞν
 * Περß της αρßστης διδασκαλßας - De optima doctrina
 * ¼τι Üριστος ιατρüς και φιλüσοφοςΥγιεινþν λüγος - De sanitate tuenda Libri IV
 * Περß κρÜσεων -De tempramenentes libri iii
 * Περß φυσικþν δυνÜμεων
 * Περß ευχημßας και κοκακοχυμßας -De rebus boni malique quod
 * ¼τι ταις του σþματος κρÜσεσιν αι της ψυχÞς δυνÜμεις Ýπονται
 * Περß διαφορÜς νοσημÜτων-De morborum differentis
 * Περἰ αφροδισßων - De venereis
 * Περß χρÞσεως μορßων-De usu partium
 * Περß χρεßας σφυγμþν-De usu pulsum
 * Περß χρεßας αναπνοÞς -De ultitate respirative liber
 * Περß σπÝρματος -De semine libri ii
 * Περß ευεξßας -De bono habitur liber
 * Περß μυþν ανατομÞς
 * Περß φλεβοτομßας προς Ερασßστρατον
 * Περß αρßστης κατασκευÞς του σþματος - De optima corporis nostri constitione
 * Περß φλεβþν και αρτηριþν ανατομÞς (διαρθρωτικÝς διαφορÝς)
 * Περß νεýρων ανατομÞς
 * Περß μÞτρας ανατομÞς- De utteri dessictione
 * Περß κυουμÝνων διαπλÜσεως (εμβρýων)- De foetuum formatione libely
 * Περß ανατομικþν εγχειρÞσεων
 * Περß μελαßνης χολÞς - De atra bile
 * Περß λεπτενοýσης διαßτης- De victu attenuanta
 * Περß οσφρÞσεως οργÜνων -De instrumento odoratus
 * Περß οστþν τοις εισαγομÝνοις -De ossibus ad tirones
 * Περß πτισÜνης (περß συνταγÞς και δüσεως χυλοý εκ κριθÞς)-De ptisina Insomnis Dignotione Libelis (τü üνειρο ως αντανÜκλαση των βασÜνων του σþματος) κ.α.

   "Τῆς ἰατρικῆς ἐστιν εἴδη πÝντε· ἡ μὲν φαρμακευτικÞ͵ ἡ δὲ χειρουργικÞ͵ ἡ δÝδιαιτητικÞ͵ ἡ δÝ νοσογνωμονικÞ͵ ἡ δὲ βοηθητικÞ· ἡ μἐν φαρμακευτικÞ διÜ φαρμÜκων ἰᾶται τὰς ἀρρωστßας, ἡ δὲ χειρουργικὴ διÜ τοῦ τÝμνειν καὶ καßειν ὑγιÜζει͵ ἡ δὲ διαιτητικὴ διÜ τοῦ διαιτᾶν ἀπαλλÜττει τῆς ἀρρωστßας͵ ἡ δὲ νοσογνωμονικÞ διὰ τοῦ γνῶναι τὸ ἀρρþστημα͵ ἡ δὲ βοηθητικÞ διÜ τοῦ βοηθῆσαι εἰς τὸ παραχρῆμα ἀπαλλÜττει τῆς ἀλγηδüνος".

=================

                             Ανþνυμος

     Ο Ανþνυμος του Λονδßνου (λατ.: Anonymus Londinensis) εßναι η κατÜ σýμβαση ονομασßα που Ýχει δοθεß σε ανþνυμο αρχαßο ¸λληνα συγγραφÝα του 1ου αι. μ.Χ. του οποßου το Ýργο με τßτλο ἸατρικÜ (λατινικÞ ονομασßα De Medicina) εßναι εν μÝρει διατηρημÝνη σε Ýνα πÜπυρο ο οποßος φυλÜσσεται στη ΒρετανικÞ ΒιβλιοθÞκη του Λονδßνου. Θεωρεßται ως Ýνα απü τα πιο σημαντικÜ ιατρικÜ Ýργα τα οποßα διασþζονται απü την αρχαιüτητα και παρÝχει πολýτιμες πληροφορßες σχετικÜ με την ιστορßα της αρχαιοελληνικÞς ιατρικÞς σκÝψης.
     Ενþ διασþζονται μüνο τμÞματα του κειμÝνου, ο πÜπυρος διασþζεται σε εξαιρετικÜ καλÞ κατÜσταση και τα 3.5 μÝτρα μÞκους του εßναι ακÝραια σε μεγÜλο βαθμü και περιÝχουν σχεδüν 2.000 γραμμÝς κειμÝνου σε 39 στÞλες. Το σýγγραμμα φαßνεται πως αποτελεß προσχÝδιο Ýργου και δεν εßναι ολοκληρωμÝνο, καθþς περιÝχει σημειþσεις για τα ßδια τα γραφüμενα του παπýρου ως εßδος σημειþσεων εργασßας.
     Το κεßμενα αποτελεßται απü 3 μÝρη, μια παρÜθεση ορισμþν σχετικÜ με τις παθÞσεις του σþματος και της ψυχÞς (στÞλες 1-4), Ýνα δοξογραφικü μÝρος (στÞλες 4-20), και Ýνα μÝρος σχετικÜ με την φυσιολογßα (στÞλες 21-39).
     Το δοξογραφικü μÝρος εßναι μια επισκüπηση των συγγραφÝων του 5ου και 4ου αιþνα π.Χ. σχετικÜ με τα αßτια των ασθενειþν, βÜσει μιας πηγÞς η οποßα αναφÝρεται πως εßναι ο ΑριστοτÝλης ωστüσο θεωρεßται πολý πιθανüτερο πως πρüκειται για τον ιατρü ΜÝνωνα ο οποßος Þταν μαθητÞς του ΑριστοτÝλη και εßχε συντÜξει μια ιατρικÞ πραγματεßα με τßτλο ΙατρικÞ ΣυναγωγÞ Þ αλλιþς γνωστÞ και ως Μενþνεια, αναφορÜ στην οποßα κÜνει κι ο Πλοýταρχος. Το Ýργο αυτü Þταν πιθανþς μÝρος της ευρýτερης προσπÜθειας της ΠεριπατητικÞς ΣχολÞς στο να δημιουργηθεß μια επισκüπηση των πιο σημαντικþν πεδßων της γνþσης. ΑναφÝρονται οι εκτιμÞσεις απü περßπου 20 ιατροýς, ανÜμεσα στους οποßους ο ΠλÜτωνας κατÝχει κυρßαρχη θÝση ανÜμεσα τους, ακüμα πιο περßοπτη κι απü αυτÞ του ΙπποκρÜτη. Οι ιατροß Ýχουν ταξινομηθεß στο Ýργο σε 2 ομÜδες, üπου η μια θεωρεß πως οι ασθÝνειες προκαλοýνται απü υπολεßμματα τροφÞς, ενþ η Üλλη πραγματεýεται πως προκαλοýνται απü διαταραχÝς στην ισορροπßα των στοιχεßων του σþματος.



     ¸χει προταθεß πως ο Ανþνυμος του Λονδßνου γνþριζε το Ýργο αυτü μÝσω της περιγραφÞς του που γßνεται απü τον ιατρü του 1ου αι. μ.Χ. ΑλÝξανδρο ΦιλαλÞθη στο Ýργο του με τßτλο ἈρÝσκοντα, ωστüσο δεν θεωρεßται αρκετÜ πιθανü να Ýχει συμβεß κÜτι τÝτοιο.
     Στη τελευταßα ενüτητα του πÜπυρου παρουσιÜζονται ελλεßψεις, ωστüσο στο κεßμενο διασþζεται γßνεται περιγραφÞ της ανθρþπινης φυσιολογßας μÝσω της διαλεκτικÞς μεθüδου. Στο τμÞμα του κειμÝνου αυτü επιθεωροýνται οι απüψεις του ΑριστοτÝλη, αυτÝς του Ηρüφιλου που αντιμετωπßζεται θετικÜ, του Ερασßστρατου που γßνεται κριτικÞ, του ΑσκληπιÜδη του Βιθυνοý, και του ΑλÝξανδρου ΦιλαλÞθη. Η θεματολογßα αφορÜ πεποιθÞσεις σχετικÜ με τη ζωτικüτητα και τη κßνηση, διατροφÞ, εκκρßσεις του σþματος, χþνευση, φλÝβες κι αρτηρßες, καθþς και τους αüρατους πüρους της επιδερμßδας.
     Η πρþτη επιστημονικÞ ανÜλυση του παπýρου Ýγινε το 1892, ενþ το 1893 Ýγινε κι η πρþτη μετÜφραση στα λατινικÜ η οποßα εκδüθηκε απü τη ΠρωσικÞ Ακαδημßα Επιστημþν ως το πρþτο μÝρος του τρßτου τüμου του συμπληρþματος των Ýργων του ΑριστοτÝλη (Supplementum Aristotelicum).
     Ακολοýθησε μια ΓερμανικÞ μετÜφραση το 1896, ενþ το 1947 το Ýργο μεταφρÜστηκε και στα αγγλικÜ.Το 2011 εκδüθηκε και το ελληνικü κεßμενο με αγγλικü σχολιασμü, ενþ το αρχικü κεßμενο Ýχει εκδοθεß και με σχολιασμü στη σýγχρονη ελληνικÞ γλþσσα.

=================

                                     Επßλογος

     Ο θρυλικüς ΙπποκρÜτης ο Κþος Ýθεσε τις βÜσεις της ιατρικÞς πρακτικÞς κι ηθικÞς. Ο μεγαλüψυχος ΑσκληπιÜδης ο Βιθυνüς προσÝφερε μια ρεαλιστικÞ και φιλÜνθρωπη βελτßωση της ιατρικÞς τÝχνης με τρüπους που μüλις πρüσφατα Ýχουν εκτιμηθεß πλÞρως. Ο Γαληνüς πÜλι, συνÝχισε το Ýργο προσθÝτοντας και το δικü του λιθαρÜκι. (Εßναι καιρüς ο ΑσκληπιÜδης ν' αναγνωριστεß για τη προσφορÜ του ως πατÝρας της ΜοριακÞς ΙατρικÞς και να λÜβει τη θÝση που δικαιοýται ως πρωτοπüρος ιατρüς δßπλα στον ΙπποκρÜτη, τον δικαßως αναγνωρισμÝνο πατÝρα της ΚλινικÞς ΙατρικÞς). ΤÝλος ο Ανþνυμος του Λονδßνου, μας προσÝφερε Ýνα σωρü πληροφορßες επιπλÝον, για την αρχαßα ιατρικÞ.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers