ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ï Dali & Åãþ 

÷. ÓÕÍÏÌÉËÙÍÔÁÓ ÌÅ ÔÏÍ DALI: Ç Äßêç Ôçò ÌÞäåéáò


                          Γυναßκα Με ΚεφÜλι Απü Ρüδα

   (Η Γυναßκα αυτÞ, ανθßζει, ωστüσο υπÜρχει κι η απÝναντι, που μελετÜ με ξÝπλεκα μαλλιÜ και μια μονη καρÝκλα, Ýνα τραπÝζι με μια πÝτρα πÜνω του και μια ερημειÜ -üχι δεν εßναι ανορθογραφßα- ενþ πÝρα στο βÜθος το θηρßο-κÜστρο καραδοκεß με ανοιγμÝνο το στüμα. Νομßζω δεν μπορεß κανεßς να προσθÝσει κÜτι Üλλο, σε κÜτι τüσο κατÜφωρα εýγλωττο!)


                                   
Η Δßκη Της ΜÞδειας

Η ΠαρÜσταση

     Οι τελειüφοιτοι της ΝομικÞς, εκεßνης της χρονιÜς, ειδικüτερα δýο απ' αυτοýς, ο ΜÜνος κι η Χρýσα, ρßξανε την ιδÝα. ΑυτÞ, αφοý εκκολÜφθηκε για λßγο, στα μυαλÜ üλων, φοýντωσε σα πυρκαγιÜ σε ξερÜ χüρτα και μεταδüθηκε σαν ιüς, σ' üλη τη ΣχολÞ. Σαν πρακτικÞ εξÜσκηση, αλλÜ ταυτüχρονα και θεατρικÞ παρÜσταση, με σημερινÜ δεδομÝνα κι ισχýον Δßκαιο, θα δικÜζανε τη ΜÞδεια. Ο ενθουσιασμüς πολýς, ο αναβρασμüς μÝγας κι αυτü που αρχικÜ ξεκßνησε αστεßο, Ýφτασε να γßνει το γεγονüς της χρονιÜς. ¸πρεπε να υποστηριχθεß το κατηγορητÞριο, που 'τανε μακρý, να βρεθοýν οι μÜρτυρες κατηγορßας κι υπερÜσπισης, να χαραχθοýνε δρüμοι πλεýσης εκατÝρωθεν και γενικÜ üλ' αυτÜ που θα κÜνανε πραγματικüτητα, αυτü το τολμηρü σχÝδιο.
     Οι καθηγητÝς εßδανε με καλü μÜτι, αυτÞ την ιδÝα κι üταν καταλÜβανε πüσο σοβαρÞ Þτανε, προσδþσανε στο γεγονüς μεγÜλη δημοσιüτητα, καλþντας επßσημα αρκετüν ενδιαφερüμενο κüσμο. Η Δßκη πÞρεν ημερομηνßα Ýναρξης και θα 'χε ü,τι Ýπρεπε να 'χει μια πραγματικÞ δßκη, üλα καλυμμÝνα απü το χþρο της ΣχολÞς. ¸μενε μüνο να μοιραστοýν οι ρüλοι...

Οι ΠρωταγωνιστÝς (οι κýριοι ρüλοι):

     ΣυνÞγορος ΠολιτικÞς ΑγωγÞς
: ΜÜνος: Ψηλüς, üμορφος, χαρισματικüς, σνομπ, γüνος πολý πλοýσιας οικογÝνειας, καλοντυμÝνος πÜντα και κορυφαßος φοιτητÞς στη ΣχολÞ. Αγαποýσε το αντικεßμενο των σπουδþν του, αρκετÜ ευχÜριστος στη παρÝα üταν το 'θελε, ηγÞτωρ και θρασýς. Προσωποποιοýσε τον πüθο των τριþν τετÜρτων απü τις θηλυκιÝς υπÜρξεις της ΣχολÞς κι Ýδειχνε να το απολαμβÜνει. Εßχε συνÜψει δεσμü προ διετßας με την Üλλη συνεταßρο της "μεγÜλης ιδÝας" τη Χρýσα που üμως, Ýχει πια σκαλþσει Üσχημα κι η αιτßα Þτανε μια πρωτοετÞς με κουκλßστικο προσωπÜκι πÜντα μακιγιαρισμÝνο υπÝρμετρα, με την οποßα εθεÜθη να φλερτÜρει ασυστüλως κι ...üχι μüνον!
     Η μικρÞ επαρχιωτοποýλα με την αμφßεση της εποχÞς, μινÜκι μÝχρι τις ...αμυγδαλÝς, χοντρü και ψηλοτÜκουνο παποýτσι, μπουστÜκι με τον αφαλοýλι Ýξω, καμιÜ δεκαριÜ σκουλαρßκια σε ...διÜφορα μÝρη του καλοφτιαγμÝνου -τω üντι- κορμιοý και κοντÜ κουρεμÝνα μαλλιÜ, βαμÝνα ξανθÜ, με λαχανß και κüκκινες ανταýγειες, ξεμυÜλισε τον ΜÜνο και τσÜτισε Üσχημα τη Χρýσα. Ο καυγÜς αναπüφευκτος κι η σχÝση Ýλαβεν Üδοξο τÝλος. Ο μεν δεν Ýδειξε στοιχεßα μεταμÝλειας κι η δε αναγκÜστηκε, μη μπορþντας πια να υπαναχωρÞσει, να κλεßσει αυτü το κεφÜλαιο της ζωÞς της, üχι üμως και χωρßς στεναχþρια.
     Ο ΜÜνος Ýνιωθε σßγουρος για τη νßκη, στη Δßκη κι üχι Üδικα, μιας κι Þσαν üλα εναντßον της ΜÞδειας, ωστüσο προετοιμÜστηκε μεθοδικÜ κι αυτüς κι οι βοηθοß του για την αναμÝτρηση.

     ΣυνÞγορος ΥπερÜσπισης: Χρýσα: ΜÜλλον üμορφη, σχετικÜ ψηλÞ, μακριÜ σκοýρα μαλλιÜ, μπλουτζßν και πουλüβερ σε συνδυασμü με πÜνινα αθλητικÜ παποýτσια, χωρßς μακιγιÜζ, μετρημÝνη κι εýστροφη κοπÝλα κι αυτÞ στην ομÜδα αριστοýχων, λÜτρις της λογοτεχνßας και δη της ποßησης και φυσικÜ μ' ιδιαßτερη συμπÜθεια στην αρχαßα τραγωδßα. ¹ταν Þδη χωρισμÝνη με τον ΜÜνο üταν συνÝλαβε την ιδÝα για τη Δßκη. Τον πÞρε τηλÝφωνο -τρÝφοντας, ποιüς ξÝρει ποιÝς, ελπßδες- κι εκεßνος ενθουσιÜστηκεν εξßσου με τη σýλληψη, -üχι üμως και με τη προοπτικÞ της επανασýνδεσης- και μÜλιστα τüσο πολý, που τελικÜ το πÝρασε σ' üλους σαν δικÞ του Ýμπνευση.
     Τον εßχε αγαπÞσει και τον εßχε ποθÞσει δυνατÜ. ΛÜτρεψε τ' üμορφο παρουσιαστικü, τις παιδιακßστικες αστεßες γκριμÜτσες του, την υψηλÞ αßσθηση του χιοýμορ, τις υψηλÝς επιδüσεις του στη ΣχολÞ και στο κρεβÜτι. Εξ αιτßας αυτþν, δε διÝκρινε το κενü του σ' αρκετÜ πρÜγματα και κατ' επÝκταση, το κακü που της ερχüτανε με μαθηματικÞν ακρßβεια. Αρκοýσε να τη κοιτÜξει λιγÜκι ...περßεργα Þ να την αγγßξει ελαφρÜ Þ να τις ψιθυρßσει βραχνÜ στ' αφτß Ýστω και μια κοινοτυπßα και τα νεφρÜ της χορεýανε χασαποσÝρβικο με τις φερορμüνες, δημιουργþντας υπερÝκκριση απ' τους βαρθολßνειους αδÝνες.
     ¼ταν τελικÜ κατÜλαβε πως δεν Þσανε και γι' αυτüν τα πρÜγματα Ýτσι, πανικοβλÞθηκε, πικρÜθηκε και προσπÜθησε να γαντζωθεß πÜνω του, σε μιαν απÝλπιδα προσπÜθεια. Εκεß μÜλλον υπÝπεσε σε σωρεßα λαθþν κι απλþς επßσπευσε τ' οριστικü τÝλος.
     ΑνÝλαβε τη θÝση της υπερÜσπισης γιατß το 'θελε, αλλÜ δε βρÝθηκε να το θÝλει και κανεßς Üλλος. Εßδεν üλες τις ανυπÝρβλητες δυσκολßες κι Ýπεσε με τα μοýτρα στη δουλειÜ.

     Πρüεδρος & ΕισαγγελÝας: Δυο απü τους πιο αυστηροýς καθηγητÝς της ΣχολÞς. ΗλικιωμÝνοι, σοβαροß και πιστοß οικογενειÜρχες, πουριτανοß, με πεπαλαιωμÝνες και σκουριασμÝνες ιδÝες, μεθοδικοß και κλειστοß σε κÜθε τι νÝο. ΛÜτρεις της δουλειÜς και του αντικειμÝνου της, πιστοß στο γρÜμμα του Νüμου, με λßγα λüγια, ü,τι καλýτερο θα μποροýσε να ευχηθεß ο ΜÜνος κι ü,τι χειρüτερο η Χρýσα. Ωστüσο Þσαν ακριβοδßκαιοι, με υψηλÞ αßσθηση ευθýνης και καθÞκοντος!

     ΜÜρτυρες Κατηγορßας & ΥπερÜσπισης: ΓενικÜ υπÞρξε συνωστισμüς στο πρþτο σκÝλος κι ο ΜÜνος επÝλεξεν Üνετα, προσεκτικÜ κι "ενορχÞστρωσε" με μαεστρßα üλην αυτÞ τη διαδικασßα. Κρατþντας την αφρüκρεμα απ' αυτÞ τη πληθþρα και μοßρασε τους ρüλους, αφοý εξÞγησε ακριβþς üλο το πλÜνο και με συνεχεßς πρüβες, τελειοποßησε την τελικÞ εμφÜνιση τους! 
     Στο δεýτερο σκÝλος επικρÜτησε μυστικοπÜθεια, ωστüσο η πλÞρης αλÞθεια Þτανε πως δεν υπÞρξεν αθρüα προσÝλευση κι Ýτσι μÝχρι τη ΜεγÜλη ΜÝρα κανεßς δεν εßχε μÜθει τßποτε. Η Χρýσα δεν Ýκρυβε κÜποιον Üσσο στο μανßκι, μιας και κανεßς δε προσφÝρθηκε. ΠεισματÜρα üμως καθþς Þτανε δεν εγκατÝλειψε τη προσπÜθεια και μÝχρι τη τελευταßα στιγμÞ Þλπιζε σε κÜποια βοÞθεια.

     Βοηθοß: Ο ΜÜνος εßχε τη διακριτικÞ ευχÝρεια να επιλÝξει την αφρüκρεμα των συμφοιτητþν του, επειδÞ πολλοß προσφερθÞκανε για τις θÝσεις αυτÝς. ¸τσι επÝλεξε τους καλýτερους και τους στενüτερους του γνωστοýς. Μßα πεντÜδα βοηθþν που θα κÜλυπτε τα πÜντα, χωρισμÝνη σε τομεßς, απ' Üκρου σ' Üκρον, üλης αυτÞς της εργασßας κι üλοι φυσικÜ αγüρια!
     Η Χρýσα δυσκολεýτηκε και σ' αυτü τον τομÝα. Κανεßς δεν Þθελε να 'ναι απü τη πλευρÜ των χαμÝνων κι αυτÞ δε μποροýσε να τους κατηγορÞσει σ' αυτü. ΤελικÜ μπüρεσε να βρει μια και μüνη βοηθü: την Αμαρυλλßδα! Μια κοπÝλα στο δεýτερο Ýτος, ερωτευμÝνη απελπισμÝνα με το ΜÜνο απü τη πρþτη στιγμÞ που τον εßδε, με σπυρÜκια στο πρüσωπο, γυαλÜκια και μαζεμÝνα μαλλιÜ σ' αλογοουρÜ, Üκομψη γενικþς κι Üχαρη ýπαρξη, με τον παρθενικü υμÝνα ακüμα εν ενεργεßα, να κυματßζει σαν Ýνα λÜβαρο Þττας, που Þτανε μÜλλον φüρτωμα παρÜ πεποßθηση.
     ΑποδÝχτηκε το βαρý φορτßο της βοηθοý, για καθαρÜ προσωπικοýς κι ενδεχομÝνως ανεξιχνßαστους λüγους. ΙδιοσυγκρασιακÜ, παρüμοια με τη Χρýσα, πεισματÜρα κι εκεßνη και μαχÞτρια, Ýπεσε στη μÜχη, ψυχÞ τε και σþματι! ΜÝρος της δυναμικÞς της πÜντως αντλÞθηκε κι απü τον υμÝνα της ...ντροπÞς, τον οποßον ευχαρßστως θα παρÝθετε εις τους πüδας του αντιπÜλου, μα μαντεýοντας τη πιθανÞ του αδιαφορßα γι' αυτÞ τη προσφορÜ, σκÝφτηκε να τον αντιμετωπßσει στον ßδιο του το στßβο!

     ¸νορκοι: ¼λο το σþμα καλýφθηκε απü το χþρο της ΣχολÞς. ΒÝβαια για να καλυφθεß το τελικü σχÞμα γßναν ομηρικÝς μÜχες εκατÝρωθεν, με το ΜÜνο τελικÜ πιο συγκαταβατικü -λüγω υπεραισιοδοξßας για την Ýκβαση της Δßκης- κι Ýτσι Ýξι Üνδρες κι Ýξι γυναßκες κληθÞκανε να πÜρουνε τις θÝσεις τους, τη ΜεγÜλη εκεßνη ΜÝρα. ¹ταν ευρεßα η γκÜμα τÜσεων, ηλικιþν, επιπÝδων και τελικÜ οι δυο πλευρÝς δεßξανε να 'ναι ικανοποιημÝνες με το αποτÝλεσμα. ¹τανε μÜλιστα ο μüνος τομÝας που η υπερÜσπιση πÝρασε το -σχετικÜ- δικü της, σ' üλη αυτÞ τη προετοιμασßα.

ΚατηγορητÞριο:

     Βαρý κι αδιÜσειστο, επιβλητικü και καταδικαστικü, δεν υποδεßκνυε τυχüντα ελαφρυντικÜ. ºσα-ßσα τη καταδεßκνυε Ýνοχη και μÜλιστα με πλÞρη επßγνωση του τι Ýκανε. ¸λεγε περßπου τα εξÞς: ΕσχÜτη προδοσßα και κατασκοπßα γιατß η κατηγορουμÝνη üχι μüνο μαρτýρησε μυστικÜ της πατρßδας της, αλλÜ βοÞθησε κιüλας εχθρικÝς δυνÜμεις σε κλοπÞ. Φüνοι κατÜ συρροÞν ιδιαζüντως ειδεχθεßς και σýληση νεκρþν, παιδοκτονßα κι αδελφοκτονßα. ΡοπÞ σε δραστηριüτητες σατανισμοý και μαýρης μαγεßας καθþς και σýσταση συμμορßας. Χλευασμüς αρχþν, ηθικþν και πολιτικÞς τÜξεως κι ασÝβεια προς τη Θεßα ΧÜρη.
     ¼λ' αυτÜ τα επιβαρυντικÜ, δεüντως υποστηριχθÝντα απü τη πολιτικÞ αγωγÞ, γßναν αποδεκτÜ και συμπεριληφθÞκανε στο τελικü κεßμενο, προς εκδßκαση. ΠρÝπει εδþ ν' αναφερθεß πως üλα στηριχτÞκανε στη τραγωδßα του Ευριπßδη και γενικÜ σ' ü,τι Ýχει γραφεß κατÜ καιροýς για το θÝμα.

ΠαραμονÞ Της ΜεγÜλης ΜÝρας:

     
Εκεßνο το ΣÜββατο ο ΜÜνος, το πÝρασε κÜνοντας τις τελευταßες πρüβες κι üσο τις Ýκανε τüσο πειθüτανε πως üλα βαßνανε κατ' ευχÞ κι εντüς πλÜνου. Οι κατηγορßες εßχανε στηθεß κι υποστηριχθεß σωστÜ, εßχε προβλÝψει κÜθε πιθανÞ υπερασπιστικÞ πορεßα κι εßχεν ετοιμÜσει ανÜλογη απÜντηση. Εßχε προβÜρει ακüμα μια φορÜ τη τελικÞ του αγüρευση κι εßχε μελετÞσει στο καθρÝπτη ακüμα και τη παραμικρÞ γκριμÜτσα! Πßστευε πως θα 'χε και τους δþδεκα ενüρκους δικοýς του, στη τελικÞ ετυμηγορßα κι Ýτσι νιþθοντας σßγουρος κι Üνετος, πÞρε τη μικρÞ για ξεφÜντωμα σ' Ýνα μπαρÜκι! Μεθýσανε και το ξημερþσανε μαζß, αφοý μετÜ το μπαρÜκι συνεχßσανε τη νýχτα τους, γευüμενοι ο Ýνας τον Üλλο! 
     Στον αντßποδα, η κατÜσταση της Χρýσας Þταν απελπιστικÞ. Το 'βλεπε κι η ßδια πως δεν υπÞρχε νομικßστικη διÝξοδος, που να της προσÝφερε κÜποιο φως. ΜÜρτυρες υπερÜσπισης κι ικανοποιητικü πλÜνο "Üμυνας" δεν εßχε και μÝσα σ' üλ' αυτÜ η βοηθüς της, λες κι εßχε βαλθεß να της τσακßσει τα νεýρα, εßχε επιδοθεß σε μια Üνευ προηγουμÝνου ανÜγνωση, ερωτικþν ιστοριþν, χωρßς να εξαιρεß οýτε καν αυτÜ τα φτηνορομÜντζα. ¸τσι μιας και δεν εßχε κÜτι να ετοιμÜσει, ξεκüλλησε την Αμαρυλλßδα απü Ýνα "'Αρλεκιν" και την Ýβγαλ' Ýξω για καφÝ. ΑυτÞ η Ýμπνευση της τελευταßας στιγμÞς Þταν ü,τι καλýτερο μιας και δεν εßχε γνωριστεß αρκετÜ με την ευαßσθητη βοηθü της. 
     Ο αρχικüς καφÝς, Ýγινε μετÜ δεßπνο σε κÜποιο εστιατüριο κι ýστερα ποτü σ' Ýνα Þσυχο στÝκι. Η Αμαρυλλßδα ντυμÝνη εκτüς τüπου και χρüνου, Ýμοιαζε σα ψÜρι Ýξω απü τα νερÜ του. Το ποτü που 'χεν αρχßσει απü το δεßπνο και μετÜ, τις Ýφερε πιο κοντÜ, καθþς χαλÜρωσε τις αναστολÝς τους κι Ýτσι Üρχισανε να μιλÜνε για τη ζωÞ τους. Ανοßξανε τη καρδιÜ τους με πρþτη τη Χρýσα που μßλησε για πολλÜ κι ειδικüτερα για τη ζωÞ της με το ΜÜνο.
     ¼ταν τÝλειωσεν η μßα, Üρχισεν η Üλλη. ΜÝτρια καθþς Þτανε, λες και το 'κανε εξ επßτηδες να επιλÝγει ü,τι δε της ταßριαζε, Þτανε φυσικü να μη τη πιÜνει το "μÜτι" των Üλλων. ¸τσι εßπε πως δεν εßχεν ακüμα συνÜψει δεσμü με κÜποιο αγüρι, εκμυστηρεýτηκε το μýχιο -πλην üμως απÝλπιδο- ÝρωτÜ της για το ΜÜνο και μÜλιστα απü τη πρþτη στιγμÞ. Αυτü, αντß να διχÜσει τις δýο κοπÝλες, τις Ýφερε πιο κοντÜ κι ενþ το αρχικü σχÝδιο της Χρýσας Þταν να καταφÝρει ακριβþς αυτü, για να μπορÝσουν να σκεφτοýν μαζß κÜποια λýση, Üργησε πολý να 'ρθει η συζÞτηση στο φλÝγον θÝμα.
     Αφοý μßλησανε και κλÜψανε μαζß για üλ' αυτÜ ποý γßνανε και για üλ' αυτÜ που δε γßνανε κι ßσως δε γßνουνε ποτÝ, η Χρýσα τη ρþτησε αν μελÝτησε καθüλου τον αρχαßο μýθο -επιπλÞττοντÜς τη σιωπηρÜ που 'χεν επιδοθεß σ' Üσχετες ενασχολÞσεις- κι αν εντüπισε κÜτι που εκεßνη δεν εßχε δει. Η απÜντηση της μικρÞς, την Üφησε Üφωνη. Εßπε -με το πιο αφοπλιστικü χαμüγελü της- πως ü,τι εßχε να πει ο μýθος εßναι λßγο ως πολý γνωστü σ' üλους! 
  -"Εκεßνο που δεν εßναι γνωστü σε μÝνα" συνÝχισεν, "εßν' ο Ýρωτας και το να βιþνει κανεßς αυτü το πÜθος. Διüτι νομßζω πως συμφωνοýμε üλοι σ' αυτü, η ΜÞδεια Ýκανε ü,τι Ýκανε τυφλωμÝνη απü τον ÝρωτÜ της! ΔιαβÜζω λοιπüν ερωτικÜ βιβλßα μÞπως και βρω κÜτι, αλλÜ δυστυχþς αδυνατþ φιλενÜδα. Εγþ πßστευα πως εσý που 'χεις βιþσει κÜτι τÝτοιο, θα 'χες βρει κÜποιες λýσεις! ΕμÝνα βλÝπεις, κÜτι μου διαφεýγει τελικÜ" και πρüσθεσεν Ýνα στßχο απü τη ΜÞδεια, ολοκληρþνοντας αυτÞ τη μικρÞν Üγαρμπη διÜλεξη:

                "...δεν υπÜρχει της Γυναßκας Üξιος ερωμÝνος
                    Üξιο, Üξιο, Üξιο των Γυναικþν το γÝνος
.
.."

     Αυτü Þταν! Απ' το πιο μεγÜλο ως το πιο μικρü γραναζÜκι, στο μυαλü της Χρýσας, üλα δοýλεψαν κρεσÝντο. ΞεμÝθυσε πÜραυτα κι Üρχισε να παρÜγει ...λýσεις! Εκεßνο το βρÜδυ ξενýχτησαν οι δýο τους, αλλÜ επιτÝλους εßχανε κÜτι, Ýνα μικρü φωτÜκι...

Την Επαýριο Της ΜεγÜλης Δßκης:

     Δε νομßζω να υπÞρξε στüμα που να μη συζÞτησε τη τρομερÞ παρÜσταση! ΚαθηγητÝς και φοιτητÝς, σχολιÜζανε σε "πηγαδÜκια" τα χθεσινÜ συμβÜντα κι üλοι συμφωνοýσαν πως η ΜεγÜλη αυτÞ Δßκη προσÝφερε -üπως Þταν αναμενüμενο εξ αρχÞς- αρκετÝς συγκινÞσεις σ' üλους τους τυχεροýς παριστÜμενους! Δεν Þμουνα παρþν, αλλÜ συγκεντρþνοντας δþθε-κεßθε, τις ανÜκατες διηγÞσεις, συνÝθεσα περιληπτικÜ τι περßπου συνÝβη.
     Απü νωρßς εßχανε πιÜσει θÝση üλοι οι αρμüδιοι κι οι καλεσμÝνοι κι üσο κυλοýσε το πρþτο βαρετü εκεßνο μÝρος, με την εξÝταση των μαρτýρων κατηγορßας, εßχαν αρχßσει να ψιλοβαριοýνται κι οι Ýνορκοι να κρýβουνε με δυσκολßα κÜποια χασμουρητÜ. Ο ΜÜνος εßτε απü τη βεβαιüτητα της νßκης, εßτε απü το τρακ που 'νιωθε, εßτε γιατß απü τη χθεσινÞ κραιπÜλη εßχεν ακüμα το μυαλü του θολü, δε διÝκρινε κανÝνα κßνδυνο. ΜÜλιστα σκεφτüτανε πως üλη αυτÞ η βαρεμÜρα οφειλüταν στην Þδη ειλημμÝνη απüφαση των ενüρκων. ¸τσι εκτßμησε πως τελικÜ δε χρειαζüταν να υπερβÜλλει εαυτüν κι αφÝθηκε να χαλαρþσει, μαεστρικÜ καθοδηγοýμενος απü την αλεποý-Χρýσα, που Ýδειχνε χαλαρÞ στις αντιπαραβολÝς της και με κουρασμÝνο-χαμÝνο βλÝμμα (Üξιο, Üξιο, Üξιο των Γυναικþν το γÝνος), κρατοýσε τη Δßκη σε χαμηλοýς τüνους και χωρßς συγκινησιακÝς εξÜρσεις! Κι Ýπειτα Þρθεν η θýελλα εκ της οποßας ο ΜÜνος δε θα κατÜλαβε πολλÜ πρÜματα, κυρßως üμως απü που του 'ρθε, γιατß το ...κακü μας βρßσκει τελικÜ, εκεß που 'μαστε Üνετοι και χαλαροß.
     ¸φτασεν η þρα της εξÝτασης των μαρτýρων υπερÜσπισης κι η Χρýσα εξÝπληξε τους πÜντες, καλþντας τη γκομενßτσα του ΜÜνου, που -ειρÞσθω εν παρüδω- Þτανε κι αυτÞ ακüμα μισοζαλισμÝνη απü τη κραιπÜλη της προηγοýμενης νýχτας. Ο ΜÜνος εξεπλÜγη τüσο πολý, που δε πρüλαβε καλÜ-καλÜ να κÜνει Ýνσταση. Η Χρýσα την εξÝτασε διακριτικÜ, ωστüσο ερþτηση την ερþτηση, τη "γýμνωνε" και στο τÝλος τη ρþτησε αθþα αν Þταν ερωτευμÝνη. ¼ταν η μικρÞ απÜντησε θετικÜ, τη ρþτησε τι θα 'κανε αν τυχüν Ýχανε αυτüν τον Ýρωτα κι εκεßνη απÜντησε ανÜλαφρα: 
 -"Μα εßναι απλü, φυσικÜ θα βρω κÜποιον Üλλο"! 
     Δε τη ρþτησε τßποτ' Üλλο κι ο ΜÜνος Ýκπληκτος ακüμα δε βρÞκε σκüπιμο να κÜνει δικÝς του ερωτÞσεις.
     Ο επüμενος μÜρτυς Þταν η ...Αμαρυλλßδα. ΝÝος κεραυνüς στην αßθουσα και φυσικÜ πια κανεßς δε χασμουριüταν. Η μικρÞ βοηθüς, καθοδηγοýμενη υποδειγματικÜ (κι εμφανισιακÜ εßχε βοηθηθεß απü τη συνÞγορο κι εßχεν αναδεßξει αρκετÜ κρυμÝνα χαρßσματα) επÝδειξεν αρκετÜ καλü εσωτερικü κüσμο και στην ερþτηση της, αν Þταν ερωτευμÝνη απÜντησε κι εκεßνη θετικÜ, αλλÜ το πρüσωπü της Ýδειξε ν' αλλÜζει σημαντικÜ, μαρτυρþντας εσωτερικÞ φüρτιση καθþς παραδÝχθηκε πως δε τον Ýχει. 
 -"Τι μÝσα θα 'σουνα διατεθειμÝνη να χρησιμοποιÞσεις για να κερδßσεις τον ÝρωτÜ σου, μÜρτυς";
 -"Τα πÜντα!!!" εßπεν αυτÞ και δασκαλεμÝνη πÞρε βλÝμμα λÜβρο και γεμÜτο πÜθος.
 -"Αν πετýχαινες το σκοπü σου, αλλÜ κÜποια στιγμÞ τον Ýχανες, τüτε τι θα Ýκανες";
 -"ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!" ξανÜπεν η μικρÜ, αλλ' Ýπρεπε να 'βλεπε κανεßς τα μÜτια της με τι φλüγα γεμßσανε και με τι ζÝση πρüφερε, φωναχτÜ σχεδüν, (Üξιο, Üξιο, Üξιο των Γυναικþν το γÝνος), αυτÝς τις δýο λÝξεις!
     Η Χρýσα εßχε τελειþσει κι ο ΜÜνος πÜλι δε βρÞκε να ρωτÞσει κÜτι, üντας ακüμα αιφνιδιασμÝνος. ¸πειτα απü μια μικρÞ σýσκεψη με τους βοηθοýς του, εν' üσω ο εισαγγελεýς λÜβρος ζητοýσε με ξýλινη γλþσσα τη καταδßκη σε θÜνατο, δε διαπßστωσε να 'χει τρωθεß σε τßποτε η επερχüμενη νßκη κι Ýτσι δεν παρÜλλαξε την Þδη Ýτοιμη αγüρευση του. Ωστüσο εßχε κλονισθεß μÝσα του κι εßχε Þδη δþσει την εντýπωση του ...πληκτικοý της παρÜστασης κι üπως δεν εßχε προβλÝψει τις τελευταßες εξελßξεις, δε πρüσθεσε τßποτε το νεüτερο. Ο κüσμος κι οι Ýνορκοι, Ýδειχναν να περιμÝνουνε τη σειρÜ της Χρýσας. 
     ¼ταν σηκþθηκε κεßνη, üλοι καρφþσανε τα μÜτια τους πÜνω της με θαυμασμü και -ναι- μ' αγωνßα. Μßλησεν αργüσυρτα και σιγανÜ ξεκινþντας με τη θÝση της γυναßκας τüτε και το 'φτασε μÝχρι και σÞμερα. ΕπÝρριψε τεχνηÝντως την ευθýνη γι' αυτü, üχι μüνο στον προφανÞ Ýνοχο, τον Üντρα, αλλÜ και στην ßδια τη γυναßκα. ¸πειτα μßλησε για τις σχÝσεις και για τον ¸ρωτα -με το Ε κεφαλαßο-, εßπε για το πÜθος και πþς αυτü τυφλþνει μερικοýς ανθρþπους, που ζουν απ' αυτü και γι' αυτü! ¸κανε üμορφα και διακριτικÜ τον παραλληλισμü ανÜμεσα στις δýο μÜρτυρες κι αποτεινüμενη στο γυναικεßο τμÞμα των ενüρκων, ρþτησε με ζÝση και με φωνÞ που εßχεν αρχßσει ν' ανεβαßνει μερικÝς ...οκτÜβες:
 -"Ποια θα επιβραβεýσουμε, κυρßες μου; Ποια θα βÜλουμε στο χρυσü Üρμα του Þλιου; Μια ΜÞδεια-Γυναßκα ανεγκÝφαλη; ¹ μια ΜÞδεια-Γυναßκα με μυαλü και με πÜθος; Ποια θα ρßξουμε βορÜ στον 'Αντρα-Θηρßο; Εκεßνη που γεννÞθηκε για να υποδουλþνεται και να σκýβει βουβÜ μεταφÝροντας αυτÞ τη σκλαβιÜ στις επερχüμενες γενιÝς Þ εκεßνη που θυσιÜζει τα πÜντα στο πÜθος της; Προφανþς η ΜÞδεια Üξιζε καλýτερη τýχη απü 'ναν ΙÜσονα, αλλÜ και καλýτερη τýχη στην ετυμηγορßα σας. ΕιδικÜ απü το γυναικεßο χÝρι. Αναγνωρßζω πως το μυαλü της Ýχασε την ισορροπßα του, εξ αιτßας του πÜθους αυτοý. Αυτü üμως δεν εßναι καταδικαστÝο αλλÜ χρÞζει θεραπεßας. Διüτι σχιζοφρÝνεια εßναι, η αδυναμßα να σταθμßσει κανεßς τα πρÜγματα, βÜσει της λογικÞς"! 
     Κι Ýκλεισε την αγüρευση μιλþντας πÜλι σιγανÜ, αλλÜ με πÜθος κι üλοι κρÝμονταν απü τα χεßλη της, λÝγοντας το στßχο του Ευριπßδη, τον ßδιο εκεßνο στßχο που 'χεν απαγγεßλει η Αμαρυλλßδα στο τραπÝζι τους, τη προηγουμÝνη:

                    "...δεν υπÜρχει της Γυναßκας Üξιος ερωμÝνος
                        Üξιο, Üξιο, Üξιο των Γυναικþν το γÝνος
.
.."

     ¸τσι επÝλεξε να κλεßσει την αγüρευσÞ της κι üλοι ξεσπÜσανε σε χειροκροτÞματα, εκτüς του βοηθοý ενüς μεγαλοδικηγüρου -καλεσμÝνου του πρýτανι- ο οποßος πÞρε διαταγÞ να σημειþσει κÜτι στο μπλοκÜκι του. 
     ΜιÜμιση þρα μετÜ την απüσυρσÞ τους, οι Ýνορκοι βγÜλανε την ετυμηγορßα:
 -"Μ' επτÜ ψÞφους Ýναντι πÝντε, η κατηγορουμÝνη κρßνεται Ýνοχη των κατηγοριþν ωστüσο πριν της επιβληθεß η οιαδÞποτε ποινÞ θα πρÝπει να διερευνηθεß απü ειδικοýς ενδελεχþς, η πιθανüτητα ψυχικÞς διαταραχÞς της".
      Δε κÝρδισεν η Χρýσα! Δεν Þταν εýκολο να κερδßσει τελεßως. Ωστüσο, το τελικü "σκορ" κι η μιÜμιση þρα συνεδρßασης των ενüρκων Þτανε μια περßτρανη νßκη! Κι ßσως να 'τανε και πραγματικÞ, αν κÜποια απü τις γυναßκες ενüρκους δεν υπÝκυπτε!

ΜετÜ Απü Καιρü:

   ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΑ: Δεν Ýγινε ξαφνικÜ περιζÞτητη, αλλÜ τρÜβηξε τη προσοχÞ, βελτιþθηκε ψυχολογικÜ κι εμφανισιακÜ κι Ýχασε παρθενιÜ και ΝομικÞ με κÜποιον Ýρωτα στο τρßτο Ýτος. Στο χρüνο πÜνω, γκαστρþθηκε και παντρεýτηκε, για να χÜσει το παιδÜκι με αποβολÞ στον Ýκτο μÞνα. Στη πενταετßα του γÜμου της, Ýφυγε στο εξωτερικü με κÜποιον εýπορο επιχειρηματßα, ο οποßος επßσης παρÜτησε τη δικÞ του οικογÝνεια για χÜρη της!

   ΜΑΝΟΣ: Ξεκßνησε καριÝρα στο γραφεßο του πατÝρα του, χωρßς να καταφÝρει να ξεφýγει απü τη μετριüτητα. ¸κανε τρεις αποτυχημÝνους γÜμους και τελικÜ κατÜντησεν αλκοολικüς, πληρþνοντας διατροφÝς σε μαινüμενες πρþην συζýγους.

   ΧΡΥΣΑ: ΠροσελÞφθη με την αποφοßτηση της, στο γραφεßο του μεγαλοδικηγüρου και στην αρχÞ Þταν το "παιδß για τα θελÞματα"! ¸πειτα επειδÞ δε του 'κατσε απολýθηκε. ΠαρÜδειρεν αρκετÜ σ' Ýρωτες και τþρα απ' üσο γνωρßζω, διεκπεραιþνει μικροδßκες, κυρßως διαζýγια, κερδßζοντας τη ζωÞ της, συνÜπτοντας παρÜλληλα κι εφÞμερες σχÝσεις μ' Üλλες γυναßκες!

(Χορüς)    "... η γνþση εßναι επικßνδυνη κι ανþφελη κι ο γονιüς
                     που Ýχει Üρτιο μυαλü δε πρÝπει να φιλοδοξεß
                     να γßνουν σοφÜ τα παιδιÜ του, με γνþσεις
                     πολλÝς και περιττÝς. Γιατß εκτüς που δεν θα βροýνε
                     ποτÝ δουλειÜ, üλοι θα τα φθονοýνε και θα τ' αντιπαθοýνε 
                     κι αν στους σκαιοýς, τους αμαθεßς, προσφÝρεις
                     νÝα γνþση, θα τους φανεßς Üχρηστος και τρελüς
                     κι αν πÜλι δεßξεις πως ξÝρεις περισσüτερα
                     απü κεßνους που θαρροýνε τον εαυτü τους Ýξυπνο,
                     θα σε αποστραφοýνε..."  

         Ευριπßδη ΜÞδεια, üτι υπÜρχει στο κεßμενο εßναι σ' απüδοση (αεßμνηστου) Γιþργου ΧειμωνÜ!
                                                                
                                             ΦλεβÜρης 2002

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers