ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Ô': Ìå Ôá ÖôåñÜ Ôçò ÈÝëçóçò

                                                 ΕισαγωγÞ

  ΦτÜνουμε αισßως στο 19ο Üρθρο με τις αγαπημÝνες μου Γυναßκες Του Κüσμου, με τις οποßες καιρü τþρα δηλþνω ερωτευμÝνος και δεν αστειýομαι καθüλου, γιατß μÜλλον για κανÝνα γραπτü μου δεν νιþθω τüσο γεμÜτος πλÞρως και περÞφανος. Υπολογßζω -αν και πÜντα τη πατÜω στους... υπολογισμοýς- σε μÜλλον ακüμα 3 Üρθρα. ΜετÜ... ποιüς ξÝρει. Η σημερινη μου ηρωÀδα εßναι πλÜσμα αιθÝριο των αιθÝρων. Εκεß διÜλεξε να φτÜσει, εκεß διÜλεξε να νικÞσει κι εκεß διÜλεξε να χαθεß, γιατß η γη εßναι τüσο πεζÞ και τüσο... πληκτικÞ. Δεν λÝω Üλλα, σας παραδßδω στα φτερÜ της συναρπαστικÞς διÞγησης μιας ηρωßδας ακüμα.  Π.Χ.

================

  Η ΑμÝλια Μαßρη ¸ρχαρτ (Amelia Mary Earhart, 24/7/1897 -εξαφανßστηκε στις 2/7/1937 και κηρýχθηκε θανοýσα στις 5/1/1939), Þταν Αμερικανßδα πρωτοπüρος της αεροπορßας, συγγραφÝας, ποιÞτρια κι υπÝρμαχος των δικαιωμÜτων των γυναικþν. ¹ταν η 1η γυναßκα που τιμÞθηκε με τον Σταυρü ΔιακεκριμÝνης ΠτÞσης, ως η 1η γυναßκα που διÝσχισε μüνη της τον Ατλαντικü. ¸κανε πολλÜ ρεκüρ, Ýγραψε βιβλßα για τις εμπειρßες της στους αιθÝρες, που γνþρισαν μεγÜλην εμπορικÞ επιτυχßα και συνÝβαλε στη δημιουργßα της οργÜνωσης The Ninety-Nines, οργÜνωση για τις γυναßκες-πιλüτους. Εξαφανßστηκε καταμεσßς του Ειρηνικοý, κοντÜ στη νÞσο ΧÜουλαντ, στη προσπÜθειÜ της να κÜνει το γýρο της Γης, το 1937. Η ζωÞ, η σταδιοδρομßα κι η εξαφÜνισÞ της συνεχßζουν μÝχρι σÞμερα να προσελκýουνε το ενδιαφÝρον της κοινÞς γνþμης.

  ¹τανε κüρη του δικηγüρου ΣÜμιουελ "¸ντουιν" ΣτÜντον ¸ρχαρτ (Samuel "Edwin" Stanton Earhart, 1868-1930) και της ΑμÝλια ¼τις ¸ρχαρτ (Amelia Otis Earhart, 1869-1962), κüρης δικαστικοý της περιοχÞς. ΓεννÞθηκε στο ¢τκισον του ΚÜνσας, στο σπßτι του παπποý της (απü τη πλευρÜ της μητÝρας) ¢λφρεντ ¼τις (Alfred Otis), πρþην ομοσπονδιακοý δικαστÞ, προÝδρου της Atchison Savings Bank κι εξÝχοντα πολßτη του ¢τκισον. Ο ¢λφρεντ ¼τις αρχικÜ δεν Þταν σýμφωνος με το γÜμο της κüρης του και δεν Þταν ικανοποιημÝνος με τη σταδιοδρομßα του ¸ντουιν ως δικηγüρου.

  Η ΑμÝλια ονομÜστηκε, σýμφωνα με την οικογενειακÞ παρÜδοση, απü τις 2 γιαγιÜδες της (Amelia Josephine Harres και Mary Wells Patton). Ως παιδß πÝρασε πολλÝς þρες σκαρφαλþνοντας στα δÝντρα, κυνηγþντας αρουραßους με τουφÝκι και συλλÝγοντας σκþρους, σκουλÞκια κι ακρßδες. ¸τσι, οι βιογρÜφοι της δεν δßστασαν να της προσδþσουνε τον χαρακτηρισμü του αγοροκüριτσου. Επßσης συνÞθιζε (το χαúδευτικü της Þταν Meeley -μερικÝς φορÝς Milie), να παßζει το ρüλο της αρχηγοý ενþ η 2 χρüνια νεþτερη αδερφÞ της ΓκρÝις ΜουριÝλ (Grace Muriel 1899-1998) ενεργοýσε σαν υπÜκουος οπαδüς. Και τα 2 κορßτσια συνÝχισαν να χρησιμοποιοýνε τα παρωνýμια της παιδικÞς ηλικßας τους και μετÜ την ενηλικßωση τους. Η ανατροφÞ τους Þταν μη συμβατικÞ, δεδομÝνου üτι η ¸ιμι ¸ρχαρτ (Amy Earhart) δεν πßστευε στην ανατροφÞ των παιδιþν της ως "συμπαθητικÜ μικρÜ κορßτσια". Απü την Üλλη üμως η γιαγιÜ τους αποδοκßμαζε τις παντελüνες που φοροýσανε τα παιδιÜ της κüρης της κι η ΑμÝλια, παρüλο που εκτιμοýσε την ελευθερßα κινÞσεων που της παρεßχαν, Þξερε καλÜ üτι τα υπüλοιπα κορßτσια στη γειτονιÜ δεν ντýνονταν Ýτσι.     



     Το πνεýμα της περιπÝτειας φÜνηκε απü νωρßς στις αδελφÝς ¸ρχαρτ, καθþς καθημερινÜ βγαßναν να εξερευνÞσουνε τη γειτονιÜ, αναζητþντας ενδιαφÝρουσες και συναρπαστικÝς περιπÝτειες. Σαν παιδß, πÝρασε πολλÝς þρες παßζοντας με την αδελφÞ της, σκαρφαλþνοντας στα δÝντρα, κυνηγþντας αρουραßους μ' Ýνα τουφÝκι και κÜνοντας Ýλκηθρο με τη κοιλιÜ τους προς τα κÜτω. Αν κι η αγÜπη για την ýπαιθρο και το "τραχý" παιχνßδι Þτανε κοινü σε πολλÜ παιδιÜ, μερικοß βιογρÜφοι Ýχουνε χαρακτηρßσει τη νεαρÞ ΑμÝλια σαν αγοροκüριτσο. Τα κορßτσια διατηροýσαν ακüμη και μßα διαρκþς αυξανüμενη συλλογÞ απü "σκουλÞκια, σκþρους, ακρßδες κι Ýνα φρýνο", που συλλÝγανε στις εξüδους τους. Το 1904, με τη βοÞθεια του θεßου της, κατασκεýασε μßα κεκλιμÝνη ρÜμπα, που διαμüρφωσε σýμφωνα με μßαν ανÜλογη που 'χε δει σ' Ýνα ταξßδι στο Σαιντ Λοýις και τη στερÝωσε στην οροφÞ απü το σπιτÜκι του κÞπου της οικογÝνειας. Η 1η, καλÜ καταγεγραμμÝνη, πτÞση της τελεßωσε δραματικÜ. ΒγÞκε απü το σπασμÝνο ξýλινο κιβþτιο που 'χε χρησιμοποιÞσει ως Ýλκηθρο με μελανιασμÝνο χεßλι, σκισμÝνο φüρεμα και μια "αßσθηση της ευθυμßας", αναφωνþντας "…εßναι ακριβþς üπως το πÝταγμα!".

     Το 1907 ο ¸ντουιν ¸ρχαρτ μÝσω της θÝσης ως ανþτερου υπαλλÞλου στους σιδηροδρüμους του Ροκ ¢ιλαντ (Rock Island Railroad), μετατÝθηκε στο Ντε Μüιν της Αúüβα, αν κι εßχαν υπÜρξει μερικÜ στραβοπατÞματα στη σταδιοδρομßα του. Το επüμενο Ýτος, η 11χρονη ΑμÝλια εßδε το 1ο της αεροσκÜφος στη κρατικÞ Ýκθεση της Αúüβα. Ο πατÝρας προσπÜθησε να προτρÝψει τις κüρες του να πετÜξουν. Μßα ματιÜ στο παλιü "flivver" Þταν αρκετÞ για να πεßσει την ΑμÝλια, που αμÝσως μετÜ ρωτοýσε αν θα μποροýσαν να επιστρÝψουνε στον αÝρα. Αργüτερα üμως περιÝγραψε το διπλÜνο ως "Ýνα πρÜγμα απü σκουριασμÝνα καλþδια και ξýλο και καθüλου ενδιαφÝρον".



     Οι 2 αδελφÝς παρÝμειναν με τον παπποý και τη γιαγιÜ στο ¢τκισον, ενþ οι γονεßς μετακομßσανε στο Ντε Μüιν. Στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου, η ΑμÝλια Ýλαβε κατ' οßκον εκπαßδευση μαζß με την αδελφÞ της, απü τη μητÝρα και μια παιδαγωγü. Αργüτερα ομολüγησε πως αγÜπησε υπερβολικÜ την ανÜγνωση και πÝρασε αμÝτρητες þρες στη μεγÜλη οικογενειακÞ βιβλιοθÞκη. Το 1909, üταν επανασυνδÝθηκε τελικÜ η οικογÝνεια στο Ντε Μüιν, οι αδελφÝς ¸ρχαρτ γραφτÞκανε σε δημüσιο σχολεßο 1η φορÜ, με τη ΑμÝλια να εισÜγεται στην 7η τÜξη σε ηλικßα 12 ετþν. Ενþ τα οικονομικÜ της οικογÝνειας φαινομενικÜ βελτιþθηκαν με την απüκτηση νÝου σπιτιοý και τη μßσθωση 2 υπηρετþν, σýντομα Ýγινε προφανÝς üτι ο ¸ντουιν Þταν αλκοολικüς. 5 Ýτη μετÜ (το 1914), αναγκÜστηκε ν' αποσυρθεß και παρüλο που προσπÜθησε ν' απεξαρτηθεß απü το αλκοüλ, δεν επαναπροσλÞφθηκε ποτÝ στους σιδηροδρüμους του Ροκ ¢ιλαντ. Την ßδια περßοδο περßπου η γιαγιÜ ΑμÝλια ¼τις, πÝθανε ξαφνικÜ κληροδοτþντας μßα σημαντικÞ περιουσßα αλλÜ αφÞνοντας το μερßδιο της κüρης της σε εμπßστευμα καθþς φοβüτανε πως ο αλκοολισμüς του ¸ντουιν θα οδηγοýσε σε κατασπατÜληση των κεφαλαßων. ¸τσι το σπßτι των ¼τις με üλα τα υπÜρχοντÜ του δημοπρατÞθηκαν. Η ΑμÝλια πληγþθηκε απ' αυτü κι αργüτερα δÞλωσε πως απετÝλεσε το τÝλος της παιδικÞς της ηλικßας.



     Το 1915, μετÜ απü μακροχρüνια αναζÞτηση, ο πατÝρας της ΑμÝλια βρÞκε δουλειÜ υπαλλÞλου στο Great Northern Railway στο Σαιντ Πωλ της Μινεσüτα κι η ΑμÝλια εισÞχθη στο γυμνÜσιο της πüλης. Ο ¸ντουιν υπÝβαλε αßτηση για μετÜθεση στο Σπρßνγκφιλντ του Μιζοýρι το 1915, üμως ο υπÜλληλος που δοýλευε παλιüτερα στην ßδια θÝση, αποφÜσισε να επανεξετÜσει τη συνταξιοδüτησÞ του κι απαßτησε να επιστρÝψει στην εργασßα του, αφÞνοντας Ýτσι τον γηραιü ¸ρχαρτ δßχως εργασßα. Αντιμετωπßζοντας τη προοπτικÞ μιας ακüμη καταστρεπτικÞς κßνησης, η ¸ιμυ ¸ρχαρτ πÞρε τα παιδιÜ της στο ΣικÜγο üπου μεßνανε σε φßλους. Η ΑμÝλια εγγρÜφηκε στο γυμνÜσιο του ΧÜιντ Παρκ, üπου πÝρασε Ýν Üθλιο 6μηνο, üπως αποτυπþνεται σε τßτλο απ' το βιβλßο επετηρßδων που συνÝλαβε την ουσßα της στεναχþριας της, "A.E. -το κορßτσι με τα καφÝ που περπατÜ μüνο". Αποφοßτησε απü το γυμνÜσιο το 1916. Καθ' üλη τη διÜρκεια της διαταραγμÝνης παιδικÞς ηλικßας, συνÝχισε να επιδιþκει μελλοντικÞ σταδιοδρομßα. Κρατοýσε Ýνα λεýκωμα με αποκüμματα εφημερßδων για γυναßκες επιτυχημÝνες σε ανδροκρατοýμενους κυρßως τομεßς, περιλαμβανομÝνων της σκηνοθεσßας και παραγωγÞς ταινιþν, της νομικÞς, της διαφÞμισης, της διοßκησης και της εφαρμοσμÝνης μηχανικÞς. Ξεκßνησε να παρακολουθεß μαθÞματα στο κατþτερο κολÝγιο του ¼γκοντζ (Ogontz), στο ΡÜινταλ (Rydal) της ΠενσυλβÜνια üμως δεν ολοκλÞρωσε το πρüγραμμÜ της.



     Στις διακοπÝς των ΧριστουγÝννων του 1917 επισκÝφθηκε την αδελφÞ της στο Τορüντο. Ο Α' Παγκ. Πüλ. Þδη μαινüτανε κι η ΑμÝλια εßδε τους πληγωμÝνους στρατιþτες που επÝστρεφαν απü το μÝτωπο. ΛαμβÜνοντας εκπαßδευση σα βοηθüς νοσοκüμου απü τον Ερυθρü Σταυρü Üρχισε να εργÜζεται στο στρατιωτικü νοσοκομεßο Σπαντßνα (Spadina) στο Τορüντο με την ΕθελοντικÞ ΑποστολÞ ΒοÞθειας (Volunteer Aid Detachment). Τα καθÞκοντÜ της περιλÜβανε τη προετοιμασßα φαγητοý στη κουζßνα για ασθενεßς που ακολουθοýσαν ειδικÞ δßαιτα και τη διανομÞ των φαρμÜκων απü το ιατρεßο του νοσοκομεßου. ΣυνÝχισε να εργÜζεται στο νοσοκομεßο μÝχρι την ανακωχÞ του Νοεμβρη του '18 που τερμÜτισε τον Πüλεμο.
     ¼ταν το 1918 η πανδημßα ισπανικÞς γρßππης Ýφθασε στο Τορüντο, η ¸ρχαρτ εκτελοýσε ακüμη τα νοσηλευτικÜ της καθÞκοντα, τα οποßα περιελÜμβαναν νυχτερινÝς βÜρδιες. Η ßδια κüλλησε γρßππη, με τις επιπλοκÝς να περιλαμβÜνουνε πνευμονßα κι Üνω γναθιαßα ιγμορßτιδα. Νοσηλεýθηκε στις αρχÝς ΝοÝμβρη 1918, εξ αιτßας της πνευμονßας και πÞρε εξιτÞριο ΔεκÝμβρη, ενþ Þταν Þδη Üρρωστη για περßπου 2 μÞνες. Η ιγμορßτιδα της προκαλοýσε πüνο, πßεση γýρω απü το Ýνα μÜτι κι Üφθονη ξηρüτητα στα ρουθοýνια και στο λαιμü. Στο νοσοκομεßο, καθþς τα αντιβιωτικÜ δεν Þτανε διαθÝσιμα ακüμη, υπÝστη επßπονες πλýσεις και μικροεπεμβÜσεις προκειμÝνου να καθαρßσει τον Üνω γναθιαßο κüλπο. Οι επεμβÜσεις üμως Þταν ανεπιτυχεßς κι η ΑμÝλια Ýπασχε απü Ýντονους πονοκεφÜλους. Η χρüνια ιγμορßτιδα την επηρÝασε σημαντικÜ στις πτÞσεις και τις δραστηριüτητες της. ΜερικÝς φορÝς ακüμα και στο αεροδρüμιο αναγκαζüταν να φορÜ επßδεσμο στο μÜγουλü που κÜλυπτε Ýνα μικρü σωλÞνα. Η ανÜρρωση διÞρκεσε σχεδüν Ýτος, που πÝρασε στο σπßτι της αδελφÞς στο Νüρθαμπτον της ΜασσαχουσÝτης (Northampton, Massachusetts). Περνοýσε το χρüνο της διαβÜζοντας ποßηση, μαθαßνοντας να παßζει μπÜντζο και μελετþντας μηχανικÞ.
     Κεßνη περßπου τη περßοδο επισκÝφθηκε μιαν Ýκθεση που διοργανþθηκε στο Τορüντο μαζß με μßα φßλη. ¸ν απü τα θεÜματα της Ýκθεσης Þτανε πτητικÞ επßδειξη που πραγματοποιÞθηκε απü Ýναν Üσσο του Α' Π.Π. Ο πιλüτος εντüπισε την ¸ρχαρτ και τη φßλη της, που παρακολουθοýσαν σε απομονωμÝνο σημεßο και βοýτηξε προς το μÝρος τους. "Εßμαι βÝβαιη πως εßπε στον εαυτü του, ‘προσÝξτε με που θα τις κÜνω να πηδÞσουν'". Η ¸ρχαρτ üμως παρÝμεινε στη θÝση της, με ανÜμεικτα αισθÞματα φüβου κι ευθυμßας. Καθþς το αεροπλÜνο πλησßαζε, κÜτι ξýπνησε μÝσα της, "δεν το κατÜλαβα τüτε" εßπε, "αλλÜ πιστεýω πως εκεßνο το μικρü κüκκινο αεροπλÜνο Þταν σαν να μου εßπε κÜτι καθþς περνοýσε". ΜÝχρι το 1919 προετοιμαζüταν να μπει στο κολλÝγιο Σμιθ (Smith College), üμως Üλλαξε γνþμη κι εγγρÜφηκε στο πανεπιστÞμιο Κολοýμπια (Columbia University) να σπουδÜσει ιατρικÞ. Το εγκατÝλειψε üμως 1 Ýτος μετÜ για να βρεθεß με τους γονεßς της που εßχαν επανασυνδεθεß στη Καλιφüρνια.

     Στο Λονγκ Μπιτς (Long Beach), 28 ΔεκÝμβρη 1920, αυτÞ κι ο πατÝρας της επισκÝφθηκαν Ýν αεροδρüμιο üπου ο Φρανκ Χωκς (Frank Hawks) (που αργüτερα Ýγινε γνωστüς σα πιλüτος αγþνων) της προσÝφερε μßα πτÞση που θ' Üλλαζε για πÜντα τη ζωÞ της. "ΜÝχρι τη στιγμÞ που Þμασταν στα διακüσια Þ τριακüσια πüδια απü το Ýδαφος" εßπε, "Þξερα üτι Ýπρεπε να πετÜξω". ΜετÜ απü κεßνη τη 10λεπτη πτÞση, αποφÜσισε πως Ýπρεπε οπωσδÞποτε να μÜθει να πετÜ. ΚÜνοντας διÜφορες δουλειÝς, ως φωτογρÜφος, οδηγüς φορτηγοý και στενογρÜφος στη τοπικÞ τηλεφωνικÞ επιχεßρηση, κατüρθωσε να μαζÝψει 1.000 δολÜρια για τα πτητικÜ μαθÞματα. ¸κανε τα 1α της μαθÞματÜ, ξεκινþντας στις 3 ΓενÜρη 1921, στο αεροδρüμιο Κßννερ (Kinner Field), κοντÜ στο Λονγκ Μπιτς, üμως για να φθÜσει εκεß, Ýπρεπε να πÜρει λεωφορεßο ως στο τÝλος της γραμμÞς και στη συνÝχεια να περπατÞσει 4 μßλλια. ΔÜσκαλüς της Þταν η Ανßτα "ΝÝτα" Σνουκ (Anita "Neta" Snook), μßα πρωτοπüρος αεροπüρος που χρησιμοποιοýσε Ýνα πλεονÜζον Curtiss JN-4 "Cinuck" για τα μαθÞματα. Η ΑμÝλια Ýφθασε στη Σπουκ με τον πατÝρα της κι Ýνα μοναδικü αßτημα, "ΘÝλω να πετÜξω. Θα με διδÜξετε";



     6 μÞνες αργüτερα, αγüρασε Ýνα μεταχειρισμÝνο κßτρινο διπλÜνο Kinner Airster, που το βÜφτισε καναρßνι. Στις 22 Οκτþβρη 1922, πÝταξε μ' αυτü σε ýψος 14.000 ποδιþν, θÝτοντας το παγκüσμιο ρεκüρ για τις γυναßκες πιλüτους. Στις 15 ΜÜη 1923, Ýγινε η 16η γυναßκα με Üδεια πιλüτου (με αριθμü μητρþου 6017) απü τη ΔιεθνÞ Συνομοσπονδßα Αεροπορßας (Fédération Aéronautique Internationale, -FAI). Σýμφωνα με την εφημερßδα Boston Globe, Þταν "μßα απü τις καλλßτερες γυναßκες πιλüτους στις ΗΠΑ", αν κι αυτüς ο χαρακτηρισμüς Ýχει συζητηθεß απü τους ειδικοýς της αεροπορßας κι απü Ýμπειρους πιλüτους τις μετÝπειτα δεκαετßες. Η ΑμÝλια Þταν ευφυÞς κι ικανÞ πιλüτος αλλÜ μετÜ βßας λαμπρÞ αεροπüρος, οι αρχικÝς προσπÜθειες της οποßας χαρακτηρßστηκαν ανεπαρκεßς απü πιο Ýμπειρους πιλüτους. ¸να σοβαρü λÜθος, απü κακü υπολογισμü, συνÝβη στη διÜρκεια μιας προσπÜθειÜς της να κÜνει νÝο ρεκüρ, που 'χε αποτÝλεσμα τη καθοδικÞ περιστροφÞ της μÝσα απü τα σýννεφα, για να εμφανιστεß τελικÜ στα 3.000 πüδια. Οι πεπειραμÝνοι πιλüτοι τη κατÝκριναν, "υποθÝσατε üτι τα σýννεφα εßχανε κατÝβει τüσο χαμηλÜ που ν' Üγγιζαν το Ýδαφος;". Η ¸ρχαρτ Þτανε πικραμÝνη, üμως αναγνþριζε τους περιορισμοýς της σαν πιλüτος και συνÝχισε ν' αναζητÜ βοÞθεια καθ' üλη τη διÜρκεια της σταδιοδρομßας της απü διÜφορους εκπαιδευτÝς. ΣταδιακÜ οι δεξιüτητες κι ο επαγγελματισμüς της αυξηθÞκανε και μÝχρι το 1927, "χωρßς κανÝνα σοβαρü περιστατικü, εßχε σωρεýσει σχεδüν 500 þρες σüλο πτÞσης -Ýνα πολý αξιοσÝβαστο επßτευγμα".



     ¼λη αυτÞ τη περßοδο η κληρονομιÜ της γιαγιÜς της, που τη διαχειριζüταν η μητÝρα της, μειωνüτανε συνεχþς και τελικÜ εξαντλÞθηκε λüγω καταστρεπτικÞς επÝνδυσης σ' αποτυχημÝνο ορυχεßο γýψου. Χωρßς Üμεση προοπτικÞ αποζημßωσης απü την επÝνδυσÞ της απü τις πτÞσεις, ποýλησε το Καναρßνι, καθþς επßσης και το 2ο αεροσκÜφος Kinner που διÝθετε κι αγüρασε κßτρινο 2θÝσιο αυτοκßνητο Kissel Speedster, που ονüμασε Κßτρινο Κßνδυνο. Ταυτüχρονα σχεδüν, το παλαιü πρüβλημα υγεßας της επιδεινþθηκε καθþς οι πüνοι χειροτερÝψανε και στις αρχÝς του 1924 νοσηλεýθηκε για μιαν ακüμη επÝμβαση, πÜλι üμως ανεπιτυχþς. ΜετÜ απü διÜφορες επαγγελματικÝς απüπειρες, συμπεριλαμβανομÝνης της δημιουργßας μιας φωτογραφικÞς επιχεßρησης, στρÜφηκε σε νÝες κατευθýνσεις. ΜετÜ απü το διαζýγιο των γονÝων της το 1924, ξεκßνησε με τη μητÝρα της, με τον Κßτρινο Κßνδυνο, για Ýνα διηπειρωτικü ταξßδι απü τη Καλιφüρνια με στÜσεις σ' üλη τη Δýση, που περιλÜμβανε ακüμη κι εκδρομÞ μÝχρι το ΚÜλγκαρυ της ΑλμπÝρτα (Calgary, Alberta). Το ταξßδι Ýφερε τελικÜ τις 2 γυναßκες στη Βοστþνη üπου η ΑμÝλια υποβλÞθηκε σε μιαν ακüμη επÝμβαση, που Þταν επιτυχÝστερη. ΜετÜ απ' την ανÜρρωση, επÝστρεψε για αρκετοýς μÞνες στο πανεπιστÞμιο Κολοýμπια αλλÜ αναγκÜστηκε να εγκαταλεßψει τις σπουδÝς καθþς και τα περαιτÝρω σχÝδια της για εγγραφÞ στο MIT επειδÞ η μητÝρα δεν μποροýσε πλÝον να αντεπεξÝλθει οικονομικÜ με τα δßδακτρα και τις σχετικÝς δαπÜνες. Σýντομα, βρÞκε δουλειÜ πρþτα σα δασκÜλα και στη συνÝχεια σαν κοινωνικÞ λειτουργüς, το 1925, στο Denison House, ζþντας στο ΜÝντφορντ (Medford).



     Η ΑμÝλια διατÞρησε το ενδιαφÝρον της για την αεροπορßα κι Ýγινε μÝλος του παραρτÞματος στη Βοστþνη, της ΑμερικανικÞς ΑεροναυτικÞς Κοινüτητας (American Aeronautical Society), της οποßας κατüρθωσε να εκλεγεß αντιπρüεδρος. ΕπÝνδυσε επßσης Ýνα μικρü ποσü των χρημÜτων της στον αερολιμÝνα ΝτÝννισον (Dennison), ενþ παρÜλληλα ενεργοýσε σαν αντιπρüσωπος πωλÞσεων για τα αεροπλÜνα Kinner στη Βοστþνη. ¸γραφε Üρθρα στις τοπικÝς εφημερßδες προωθþντας την αεροπορßα και καθþς η δημοτικüτητα της αυξανüταν Üρχισε να σχεδιÜζει τη δημιουργßα μιας οργÜνωσης αφιερωμÝνη στις γυναßκες πιλüτους. ΜετÜ τη σüλο πτÞση του Τσαρλς Λßντμπεργκ (Charles Lindbergh) κατÜ μÞκος του Ατλαντικοý το 1927, η ¸ιμι Φιπς Γκεστ (Amy Phipps Guest, 1873-1959), εξÝφρασε το ενδιαφÝρον να γßνει η 1η γυναßκα που θα πετÜξει (εßτε ως πιλüτος εßτε ως επιβÜτης) διασχßζοντας τον Ατλαντικü. Στη συνÝχεια üμως αποφÜσισε üτι το ταξßδι Þτανε πÜρα πολý επικßνδυνο για να το πραγματοποιÞσει Þ ßδια, οπüτε ανÝλαβε να υποστηρßξει το εγχεßρημα, προτεßνοντας να βρεθεß "Ýνα Üλλο κορßτσι με τη σωστÞ εμφÜνιση". Ενþ βρισκüτανε στην εργασßα της Ýν απüγευμα του Απρßλη 1928, η ΑμÝλια Ýλαβε τηλεφþνημα απü τον πολιτικü αρθογρÜφο πλοßαρχο Χßλτον Χ. ΡÜιλι (Capt. Hilton H. Railey), üπου τη ρωτοýσε "αν θα 'θελε να διασχßσει πετþντας τον Ατλαντικü";.



     Οι συντονιστÝς του εγχειρÞματος, συμπεριλαμβανομÝνου του εκδüτη και του πολιτικοý αρθογρÜφου Τζωρτζ Π. ΠÜτναμ (George P. Putnam) πÞρανε συνÝντευξη απü την ΑμÝλια και της ζÞτησαν να συνοδεýσει τον πιλüτο Ουßλμερ Στοýλτζ (Wilmer Stultz) και το συγκυβερνÞτη-μηχανικü Λοýις Γκüρντον (Louis Gordon) στη πτÞση, ως επιβÜτης, με το πρüσθετο καθÞκον της ενημÝρωσης του αρχεßου πτÞσης. Η ομÜδα αναχþρησε απü το λιμÜνι ΤριπÜσεη (Trepassey Harbor) στη Newfoundland μ' Ýνα Fokker F.VIIb/3m στις 17 Ιουνßου 1928 και προσγειþθηκε στο λιμÜνι ΜπÜρρι (Burry), κοντÜ στο ΛανÝλλι (Llanelli) της Ουαλλßας, στο ΗνωμÝνο Βασßλειο, 21 þρες αργüτερα περßπου. ΔεδομÝνου üτι το μεγαλýτερο μÝρος της πτÞσης Þτανε δια οργÜνων κι η ΑμÝλια δεν εßχε καμμßα εκπαßδευση γι' αυτü τον τρüπο πτÞσης, δεν χειρßστηκε το αεροσκÜφος. Σε συνÝντευξÞ της μετÜ τη προσγεßωση δÞλωσε, "Ο Στουλτζ Ýκαμε üλη τη πτÞση -Ýπρεπε. Εγþ Þμουν απλÜ αποσκευÞ, σαν Ýνα σακκß πατÜτες" και πρüσθεσε, "…ßσως κÜποια μÝρα να το δοκιμÜσω μüνη". Ενþ βρισκüταν εκεß, πÝταξε το Avro Avian 594 Avian III (με σειριακü αριθμü SN: R3/AV/101) που ανÞκε στη Λαßδη ΜÝρι Χηθ (Lady Mary Heath). Στη συνÝχεια αγüρασε το αεροσκÜφος και το 'στειλε πßσω στις ΗΠΑ (που του δüθηκε ο κωδικüς προσδιορισμοý αεροσκαφþν 7083). Η επιστροφÞ των Στουλτζ, Γκüρντον κι ¸ρχαρτ στις ΗΠΑ χαιρετßστηκε με παρÝλαση στη Ν.Υüρκη, για ν' ακολουθÞσει η υποδοχÞ τους απü τον Πρüεδρο ΚÜλβιν Κοýλιτζ (Calvin Coolidge) στο Λευκü Οßκο.



     Χρησιμοποιþντας τη φυσικÞ ομοιüτητÜ της με το Λßντμπεργκ, που ο Τýπος εßχε δþσει τ' üνομα "τυχερüς Λßντι", μερικÝς εφημερßδες και περιοδικÜ Üρχισαν ν' αποκαλοýν την ΑμÝλια "κυρßα Λßντι". Η United Press ανακÞρυξε την ¸ρχαρτ "βασßλισσα των ΑιθÝρων". ΑμÝσως μετÜ την επιστροφÞ της στις ΗΠΑ, ανÝλαβε Ýναν εξαντλητικü γýρο διαλÝξεων (1928-29). Εν τω μεταξý, ο ΠÜτναμ εßχε αναλÜβει εκστρατεßα να τη προωθÞσει, που περιλÜμβανε την Ýκδοση ενüς βιβλßου που 'χε γρÜψει η ΑμÝλια, μια σειρÜ νÝων διαλÝξεων και χρÞση των φωτογραφιþν της στη προþθηση προúüντων, συμπεριλαμβανομÝνων αποσκευþν, μÜρκα τσιγÜρων (που üμως δημιοýργησε προβλÞματα για την εικüνα της, με αποτÝλεσμα το περιοδικü McCall ν' αποσýρει μια προσφορÜ που της εßχε κÜνει), και γυναικεßα ροýχα. Τα χρÞματα που κÝρδισε απü τα τσιγÜρα, τα διÝθεσε σε μια δωρεÜ 1.500 δολαρßων για την επικεßμενη αποστολÞ του αντιπλοιÜρχου Ρßτσαρντ ΜπÝρντ (Richard Byrd) στον Νüτιο Πüλο.



     Αναμßχθηκε ενεργÜ στις προωθÞσεις των προúüντων που συνδÝονταν με τ' üνομÜ της, ειδικÜ στη γυναικεßα μüδα. ΠολλÜ Ýτη Ýραβε η ßδια τα ροýχα της κι η γραμμÞ "active living" που πωλοýνταν σε 50 καταστÞματα, üπως το Macy's στις μητροπολιτικÝς περιοχÝς, Þταν η Ýκφραση μιας νÝας εικüνας της. Η ÜποψÞ της της για απλÝς, φυσικÝς γραμμÝς κι υλικÜ που δεν τσαλακþνονταν και μποροýσαν εýκολα να πλυθοýν υιοθÝτησε το εýηχο αλλÜ θηλυκü "A.E." (üνομα που χρησιμοποιοýσε με την οικογÝνεια και τους φßλους). Η σειρÜ αποσκευþν που προþθησε με την ονομασßα Modernaire Earhart Luggage, -παρÜγεται ακüμη και σÞμερα-, Ýφερε τη σφραγßδα της προσωπικüτητÜς της, καθþς ικανοποιοýσε πλÞρως τις απαιτÞσεις των αεροπορικþν ταξιδιþν. Η εκστρατεßα μÜρκετινγκ του Τζ. ΠÜτναμ Þταν επιτυχÞς στη καθιÝρωση της αßγλης της στη δημüσια αντßληψη.

     Η δημοσιüτητα γýρω απü τ' üνομÜ της βοÞθησε την ΑμÝλια να χρηματοδοτÞσει τις πτÞσεις της. ¸τσι, αποδεχüμενη μια θÝση σα βοηθüς συντÜκτη στο περιοδικü Κοσμοπüλιταν, εßχε την ευκαιρßα να μετατρÝψει το φüρουμ αυτü σε μßα εκστρατεßα για τη μεγαλýτερη δημüσια αποδοχÞ της αεροπορßας, εστιÜζοντας ειδικÜ στο ρüλο των γυναικþν και την εισαγωγÞ τους στο χþρο. Το 1929 Þταν μεταξý των 1ων αεροπüρων που προþθησαν τα εμπορικÜ αεροπορικÜ ταξßδια μÝσω της ανÜπτυξης μιας υπηρεσßας επιβατικþν αερογραμμþν. Μαζß με τον Τσαρλς Λßντμπεργκ, αντιπροσþπευε την Transcontinental Air Transport (TAT) κι επÝνδυσε σε χρüνο και χρÞμα για τη καθιÝρωση της 1ης περιφερειακÞς υπηρεσßας μεταξý της Ν. Υüρκης και της ΟυÜσιγκτον. (Η TAT αργüτερα εξελßχθηκε στη TWA). ¹ταν αντιπρüεδρος της National Airways, που πραγματοποιοýσε πτÞσεις την αερογραμμþν Boston-Maine Airways και διÜφορων Üλλων αερογραμμþν στις βορειοανατολικÝς ΗΠΑ. ΜÝχρι το 1940 η National Airways εßχε γßνει η αεροπορικÞ εταιρßα Northeast Airlines.



     Παρ' üλο που 'χε κερδßσει μεγÜλη φÞμη για την υπερατλαντικÞ της πτÞση, επεδßωξε να κÜνει Ýνα "ανεπανÜληπτο" ρεκüρ. Λßγο μετÜ την επιστροφÞ της στην ΑμερικÞ, ξεκßνησε για τη 1η μεγÜλη σüλο πτÞση με το Avian 7083, που μÜλιστα συνÝπεσε με τη περßοδο που τ' üνομÜ της ερχüτανε στο επßκεντρο της δημοσιüτητας σ' ολüκληρη τη χþρα. Πραγματοποιþντας το ταξßδι τον Αýγουστο του 1928, Ýγινε η 1η γυναßκα που πÝταξε σüλο μ' επιστροφÞ κατÜ μÞκος της βορειοαμερικανικÞς ηπεßρου. ΣταδιακÜ οι ικανüτητÝς κι ο επαγγελματισμüς της αυξÞθηκαν, ενþ ο στρατηγüς Λη ΟυÝιντ (General Leigh Wade), που πÝταξε μαζß της το 1929 δÞλωσε "Εßναι γεννημÝνη αεροπüρος...".

     Στη συνÝχεια, το 1929 Ýκανε τη 1η προσπÜθειÜ της σε αεροπορικü αγþνα, συμμετÝχοντας στον 1ο γυναικεßο αεροπορικü αγþνα ΣÜντα Μüνικα-ΚλÞβελαντ (Santa Monica-Cleveland) και κατακτþντας τη 3η θÝση. Το 1930, Ýγινε αξιωματοýχος της ΕθνικÞς ΑεροναυτικÞς ¸νωσης (National Aeronautic Association) απ' üπου προþθησε ενεργÜ τη καθιÝρωση ξεχωριστþν γυναικεßων ρεκüρ και συνÝβαλε þστε η ΔιεθνÞς ΑεροπορικÞ Ομοσπονδßα (Fédération Aéronautique Internationale - FAI) να υιοθετÞσει παρüμοια δρÜση. Το 1931, πετþντας μ' Ýνα αυτüγυρο Pitcairn PCA-2 Ýθεσε παγκüσμιο ρεκüρ υψομÝτρου στα 18.415 πüδια (5.613 μ). Παρ' üλο που ο σημερινüς αναγνþστης μπορεß να αποκομßζει την εντýπωση, πως απλþς συμμετεßχε σε ιπτÜμενα ακροβατικÜ, στη πραγματικüτητα η δρÜση της, μαζß με τις Üλλες γυναßκες πιλüτους Þτανε κρßσιμη προκειμÝνου να αποκτÞσει η αμερικανικÞ κοινÞ γνþμη αεροπορικü προσανατολισμü και να πεισθεß üτι η αεροπορßα δεν Þτανε πλÝον μüνο για παρÜτολμους κι υπερÜνθρωπους.



     Στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου, αναμßχθηκε ενεργÜ με την οργÜνωση The Ninety-Nines, οργÜνωση γυναικþν πιλüτων που παρεßχαν ηθικÞ υποστÞριξη και προωθοýσανε την εßσοδο των γυναικþν στην αεροπορßα. Η ΑμÝλια εßχε συγκαλÝσει συνεδρßαση γυναικþν πιλüτων το 1929, αμÝσως μετÜ απü το γυναικεßο αεροπορικü αγþνα κι εκεß εßχε προτεßνει τ' üνομα της οργÜνωσης εμπνευσμÝνη απü τον αριθμü των καταστατικþν μελþν. Αργüτερα, το 1930, Ýγινε η 1η Πρüεδρος της οργÜνωσης. ¹ταν Ýνθερμη συνÞγορος των γυναικþν πιλüτων κι üταν στον αγþνα Bendix Trophy του 1934 απαγορεýθηκε η συμμετοχÞ γυναικþν, αρνÞθηκε ανοιχτÜ να οδηγÞσει το αεροπλÜνο που θα μετÝφερε την ηθοποιü ΜÝρι Πßκφορντ (Mary Pickford) στο ΚλÞβελαντ για να τελÝσει την Ýναρξη του αγþνα.



     Για Ýνα διÜστημα Þταν αρραβωνιασμÝνη με τον ΣÜμιουελ ΤσÜπμαν (Samuel Chapman), χημικü μηχανικü απü τη Βοστþνη, διÝλυσε üμως τον αρραβþνα της στις 23 ΝοÝμβρη 1928. Την ßδια περßοδο με τον ΠÜτμαν εßχανε περÜσει αρκετü καιρü μαζß, γεγονüς που οδÞγησε στην ανÜπτυξη οικειüτητας μεταξý τους. Ο Τζωρτζ ΠÜτμαν, Þτανε διαζευγμÝνος απü το 1929 κι Ýκανε αρκετÝς προτÜσεις γÜμου στην ΑμÝλια, πριν τελικÜ δεχτεß. Ξεπερνþντας τους αρχικοýς ενδοιασμοýς της, παντρευτÞκανε στις 7 ΦλεβÜρη 1931, στο σπßτι της μητÝρας του ΠÜτμαν, στο Νοανκ (Noank) του ΚοννÝκτικατ. Η ¸ρχαρτ αναφÝρει τον γÜμο ως μßα συνεργασßα με διπλÜ χειριστÞρια. Σ' Ýνα γρÜμμα που 'γραψε στον ΠÜτμαν και του Ýδωσε τη μÝρα του γÜμου τους, Ýγραψε: "…ΘÝλω να καταλÜβεις üτι δεν θα σε θεωρÞσω δÝσμιο σε μÝνα με κÜποιο μεσαιωνικü κþδικα πßστης, οýτε θα θεωρÞσω τον εαυτü μου δÝσμιο σε σÝνα".



     Οι ιδÝες της για το γÜμο θεωροýνταν φιλελεýθερες για την εποχÞ καθþς πßστευε στις ßσες ευθýνες και για τους 2 συζýγους, ενþ διατÞρησε το δικü της üνομα αντß του συζýγου της. ¼ταν οι ΤÜιμς της ΝÝας Υüρκης (The New York Times), σýμφωνα με τους κανüνες γραφÞς τους, επÝμειναν ν' αναφÝρονται σ' αυτÞ ως "Κα ΠÜτμαν", εκεßνη το απÝρριψε γελþντας. Ο ΠÜτμαν σýντομα ανακÜλυψε πως ο ßδιος αποκαλοýνταν "Κος ¸ρχαρτ". Το ζευγÜρι δεν πÞγε γαμÞλιο ταξßδι, καθþς η ΑμÝλια Ýλαβε μÝρος σε περιοδεßα 9 ημερþν κατÜ μÞκος της χþρας προωθþντας αυτüγυρα αλλÜ και το χορηγü της περιοδεßας "Beechnut Gum". Παρüλο που δεν απÝκτησαν παιδιÜ, αυτüς εßχε 2 γιους απü τον 1ο του γÜμο με τη Ντüροθι Μπßννεú (1888-1982), τη κληρονüμο της εταιρßας χημικþν του πατÝρα της, της Binney & Smith, γνωστÞ για την εφεýρεση των κηρομπογιþν Crayola, τον εξερευνητÞ και συγγραφÝα ΝτÝιβιντ Μπßννεú ΠÜτμαν (David Binney Putnam) (1913-1992) και Τζωρτζ ΠÜλμερ ΠÜτμαν Τζοýνιορ (George Palmer Putnam, Jr) (γεννημÝνο το 1921). Η ΑμÝλια συμπαθοýσε ιδιαßτερα τον ΝτÝιβιντ, που επισκεπτüτανε συχνÜ τον πατÝρα του στο σπßτι τους στο Rye της Ν. Υüρκης. Ο Τζωρτζ, λßγο μετÜ το χωρισμü των γονιþν του, αρρþστησε με πολιομυελßτιδα και δεν μποροýσε να τους επισκÝπτεται τüσο συχνÜ.



     Λßγσ χρüνια μετÜ ξÝσπασε πυρκαγιÜ στην οικßα του ΠÜτμαν στο Rye και πριν τεθεß υπü Ýλεγχο, κατÝστρεψε αρκετοýς απü τους οικογενειακοýς θησαυροýς του, συμπεριλαμβανομÝνων και πολλþν προσωπικþν αντικειμÝνων της ¸ρχαρτ. ΜετÜ τη πυρκαγιÜ ο Τζωρτζ κι η ΑμÝλια αποφÜσισαν να μετακομßσουν στη ΔυτικÞ ΑκτÞ, καθþς ο ΠÜτμαν εßχε Þδη πουλÞσει το μερßδιü του απü τον εκδοτικü οßκο στον ξÜδερφü του ΠÜλμερ και κατÝληξαν στο Βüρειο Χüλυγουντ, γεγονüς που τον Ýφερε κοντÜ στη κινηματογραφικÞ εταιρßα Paramount Pictures και στη νÝα θÝση του ως επικεφαλÞς του συντακτικοý συμβουλßου της εταιρßας. Στα 34 της, το πρωß της 20ης ΜÜη 1932, η ¸ρχαρτ απογειþθηκε απü το ΧÜρμπουρ ΓκρÝις (Harbour Grace) του ΝιουφÜουντλαντ, Ýχοντας μαζß της τη τελευταßα Ýκδοση της τοπικÞς εφημερßδας (με σκοπü να αποδεßξει την ημερομηνßα της πτÞσης μÝσω της ημερομηνßας της εφημερßδας). Σκüπευε να πετÜξει ως το Παρßσι με το μονοκινητÞριο Lockheed Vega 5b, αναπαριστþντας τη σüλο πτÞση του Τσαρλς Λßντμπεργκ. Τεχνικüς σýμβουλüς της Þταν ο διÜσημος ΝορβηγικÞς καταγωγÞς ΑμερικÜνος αεροπüρος Μπερντ ΜπÜλχεν (Bernt Balchen), που τη βοÞθησε να προετοιμÜσει το αεροσκÜφος. Επßσης Ýπαιξε το ρüλο του δολþματος για τους δημοσιογρÜφους καθþς, υποθετικÜ, προετοßμαζε το Vega της ¸ρχαρτ για τη δικÞ του πτÞση στον Αρκτικü κýκλο. ΜετÜ απü πτÞση 14 ωρþν και 56 λεπτþν, που στη διÜρκειÜ της αντιμετþπισε δυνατοýς βüρειους ανÝμους, συνθÞκες παγετοý και μηχανικÜ προβλÞματα, προσγειþθηκε σε βοσκοτüπι στο ΚÜλμορ (Culmore), βüρεια του ΝτÝρι (Derry) της Βüρειας Ιρλανδßας. ¼ταν Ýνας εργÜτης του αγροκτÞματος τη ρþτησε "ΠÝταξες απü μακρυÜ;" η ΑμÝλια απÜντησε "Απü την ΑμερικÞ". Το σημεßο προσγεßωσης της, εßναι σÞμερα Ýδρα ενüς μικροý μουσεßου του ΚÝντρου ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Centre).



     Ως η 1η γυναßκα που διÝσχισε σüλο και χωρßς στÜση τον Ατλαντικü, Ýλαβε το ΔιακεκριμÝνο ΙπτÜμενο Σταυρü απü το Αμερικανικü ΚογκρÝσο, τον Σταυρü των Ιπποτþν της Λεγεþνας της ΤιμÞς απü τη ΓαλλικÞ ΚυβÝρνηση και το Χρυσü ΜετÜλλιο της National Geographic Society απü τον Αμερικανü πρüεδρο ΧÝρμπερτ Χοýβερ (Herbert Hoover). Καθþς η φÞμη της μεγÜλωνε, ανÝπτυξε φιλßες με πολλοýς ανθρþπους σε υψηλÝς θÝσεις, με σημαντικþτερη τη φιλßα της με την ¸λενορ Ροýσβελτ (Eleanor Roosevelt), τη Πρþτη Κυρßα. Η Ροýσβελτ μοιραζüταν κοινÜ ενδιαφÝροντα με την ¸ρχαρτ, κυρßως τη προþθηση των δικαιωμÜτων των γυναικþν. ΜετÜ απü μßα πτÞση της με την ¸ρχαρτ, η Ροýσβελτ Ýβγαλε Üδεια μαθητευομÝνου πιλüτου, üμως δεν Ýδωσε συνÝχεια στα σχÝδιÜ της να μÜθει να πετÜ. Οι 2 φßλες επικοινωνοýσανε συχνÜ καθ' üλη τη διÜρκεια της ζωÞς τους. Ακüμη μßα διÜσημη αεροπüρος, η Ζακλßν Κüχραν (Jacqueline Cochran), που το κοινü θεωροýσε τη μεγαλýτερη αντßπαλο της, υπÞρξε καλÞ φßλη της εκεßνη τη περßοδο.



     Στις 11 ΓενÜρη 1935 Ýγινε ο 1ος Üνθρωπος που πÝταξε σüλο απü τη Χονολουλοý στο ¼κλαντ της Καλιφüρνια. Αν και πολλοß Üλλοι εßχαν αποπειραθεß αυτÞ η υπερωκεÜνια πτÞση, με γνωστüτερη τη προσπÜθεια του 1927 απü τους ατυχεßς συμμετÝχοντες του αεροπορικοý αγþνα Dole (Dole Air Race) που εßχαν αντιστρÝψει τη διαδρομÞ, η πτÞση της ¸ρχαρτ υπÞρξε απροβλημÜτιστη, χωρßς μηχανικÜ προβλÞματα. Τις τελευταßες þρες της πτÞσης φÝρεται να χαλαρþνει και ν' ακοýει την αναμετÜδοση της ΜητροπολιτικÞς ¼περας απü τη ΝÝα Υüρκη. Την ßδια χρονιÜ, πετþντας Üλλη μßα φορÜ με το πιστü της Vega που εßχε ονομÜσει "old Bessie, the fire horse", πÝταξε σüλο απ' το Λος ¢ντζελες στη Πüλη του ΜÝξικο στις 19 Απρßλη. Η επüμενη προσπÜθεια της Þταν η δßχως στÜση πτÞση απü τη Πüλη του ΜÝξικο στη Ν. Υüρκη. Ξεκινþντας στις 8 ΜÜη, η πτÞση της δεν εßχε προβλÞματα παρ' üλο το μεγÜλο πλÞθος που 'χε συγκεντρωθεß στο αεροδρüμιο Νιοýαρκ (Newark) του Νιοý ΤζÝρσεú και την ανÜγκασε να εßναι προσεκτικÞ þστε να μη προκαλÝσει ατýχημα στη τροχοδρüμησÞ της.



     Συμμετεßχε σ' Ýναν ακüμη αεροπορικü αγþνα μεγÜλων αποστÜσεων, τερματßζοντας 5η στον αγþνα Bendix Trophy Race 1935, το καλλßτερο αποτÝλεσμα που μποροýσε να περιμÝνει δεδομÝνου üτι το εργοστασιακü της Lockheed Vega εßχε μÝγιστη ταχýτητα 195 μιλßων την þρα κι Þτανε βραδýτερο απü τα ειδικÜ κατασκευασμÝνα αγωνιστικÜ αεροσκÜφη που εßχανε τελικÞ ταχýτητα μεγαλýτερη των 300 μιλßων την þρα. Ο αγþνας Þταν ιδιαßτερα δýσκολος καθþς Ýνας απü τους διαγωνιζüμενους, ο Σεσßλ ¢λλεν (Cecil Allen) σκοτþθηκε σε ατýχημα στην απογεßωση ενþ η Ζακλßν Κüχραν (Jacqueline Cochran) αναγκÜστηκε να εγκαταλεßψει τον αγþνα εξ αιτßας μηχανικþν προβλημÜτων και της πυκνÞς ομßχλης και των βßαιων καταιγßδων που χτýπησανε τον διαδρομη. Τη περßοδο 1930-5, εßχε θÝσει 7 ρεκüρ ταχýτητας κι απüστασης γυναικþν με διαφορετικÜ αεροσκÜφη, περιλαμβανομÝνων των Kinner Airster, Lockheed Vega και Pitcairn Autogiro. Απü το 1935, αναγνωρßζοντας τους περιορισμοýς του αγαπημÝνου της κüκκινου Vega στις μακρυνÝς υπερωκεÜνιες πτÞσεις, περιÝγραψε με δικÜ της λüγια Ýνα νÝο βραβεßο: "μßα πτÞση που θÝλω περισσüτερο απü κÜθε Üλλη να επιχειρÞσω -τον περßπλου της Γης, üσο πιο κοντÜ στον Ισημερινü εßναι δυνατüν". Γι' αυτÞ τη προσπÜθειÜ της θα χρειαζüταν νÝο αεροσκÜφος.



     Το 1935 συνεργÜστηκε με το πανεπιστÞμιο Purdue ως επισκεπτüμενο μÝλος συμβουλεýοντας γυναßκες σε θÝματα σταδιοδρομßας κι ως τεχνικüς σýμβουλος του τμÞματος αεροναυτικÞς. Τον Ιοýλιο 1936 παρÝλαβε Ýνα Lockheed 10E Electra που χρηματοδοτÞθηκε απü το Purdue κι Üρχισε να σχεδιÜζει τη παγκüσμια πτÞση της. Παρ' üλο που δεν θα Þταν η 1η που θα πραγματοποιοýσε τον κýκλο της Γης, θα Þταν ο μακρýτερος κýκλος, ακολουθþντας μßα εξαντλητικÞ ισημερινÞ διαδρομÞ 29.000 μιλßων (47.000 χλμ). Αν και το Electra Ýγινε γνωστü απü τον Τýπο σαν ιπτÜμενο εργαστÞριο, η εφαρμοσμÝνη επιστÞμη Þρθε 2η στο προγραμματισμü κι η πτÞση σχεδιÜστηκε γýρω απü τη πρüθεση της ¸ρχαρτ να περιπλεýσει τη Γη, συγκεντρþνοντας παρÜλληλα υλικü και το ενδιαφÝρον του κοινοý για το επüμενο βιβλßο της. Η 1η της επιλογÞ ως πλοηγü Þταν ο πλοßαρχος ΧÜρρυ ΜÜννινγκ (Harry Manning), καπετÜνιος του πλοßου President Roosevelt με το οποßο επÝστρεψε η ΑμÝλια απü την Ευρþπη το 1928.



     ΜÝσω των επαφþν της στην αεροπορικÞ κοινüτητα του Λος ¢ντζελες, επιλÝχθηκε ο Φρεντ Νοýναν (Fred Noonan) 2η επιλογη πλοηγοý. Εßχε εμπειρßα και στη ναυτικÞ (καθþς Þτανε καπετÜνιος πλοßου) και στη αεροπορικÞ ναυσιπλοÀα. ΥπÞρχανε σημαντικοß πρüσθετοι παρÜγοντες που Ýπρεπε να ληφθοýν υπüψη για την εφαρμογÞ της ουρÜνιας (Ýναστρης) ναυσιπλοÀας στα αεροσκÜφη. Ο Νοýναν εßχεν αποχωρÞσει πρüσφατα απ' τη Pan Am, που εßχε σχεδιÜσει τις περισσüτερες διαδρομÝς των υδροπλÜνων της εταιρßας κατÜ μÞκος του Ειρηνικοý. ¹ταν επßσης αρμüδιος για την εκπαßδευση των πλοηγþν της Pan Am για τη διαδρομÞ μεταξý Σαν Φρανσßσκο-Μανßλα. Το αρχικü σχÝδιο προÝβλεπε üτι ο Νοýναν θα Þταν ο πλοηγüς απü τη ΧαβÜη μÝχρι τη νÞσο ΧÜουλαντ (Howland), Ýνα ιδιαßτερα δýσκολο τμÞμα πτÞσης. Στη συνÝχεια θα συνÝχιζε με την ¸ρχαρτ μÝχρι την Αυστραλßα απü üπου θα προχωροýσε μüνη της για το υπüλοιπο του εγχειρÞματος.



     Την ημÝρα του Αγßου Πατρικßου, στις 17 ΜÜρτη 1937, πÝταξαν το 1ο μÝρος του ταξιδιοý, απü το ¼κλαντ της Καλιφüρνια στη Χονολουλοý. Εκτüς της ¸ρχαρτ και του Νοýναν, στο αεροσκÜφος επÝβαιναν ο ΧÜρρυ ΜÜννινγκ κι ο πιλüτος ακροβατικþν του Χüλυγουντ, Πωλ Μαντζ (Paul Mantz), που Þταν ο τεχνικüς σýμβουλüς της. Εξ αιτßας προβλημÜτων με τη λßπανση και τους μηχανισμοýς μεταβλητοý βÞματος της προπÝλας, το αεροσκÜφος χρειÜστηκε επισκευÝς στη ΧαβÜη. ΤελικÜ το Electra κατÝληξε στο αεροδρüμιο Λουκ (Luke) του Αμερικανικοý Ναυτικοý, στο νησß Φορντ (Ford Island) του Περλ ΧÜρμπορ. 3 μÝρες μετÜ Þταν Ýτοιμο και με επιβαßνοντες τους ¸ρχαρτ, Νοýναν και ΜÜννινγκ ξεκινÞσανε για το 2ο μÝρος του ταξιδιοý απü το αεροδρüμιο Λουκ. Στη διÜρκεια üμως της απογεßωσης το αεροσκÜφος ανασηκþθηκε στη μßα πτÝρυγα, βρßσκοντας στο Ýδαφος με την Üλλη. Οι συνθÞκες του περιστατικοý παραμÝνουν αδιευκρßνιστες. ΜÜρτυρες στο αεροδρüμιο Λουκ, μεταξý των οποßων κι Ýνας δημοσιογρÜφος του Associated Press που βρισκüτανε παρþν, εßπανε πως εßδανε το Ýνα ελαστικü να σκÜει. Η ¸ρχαρτ νüμισε πως εßτε Ýσκασε το δεξß ελαστικü του Electra, εßτε εßχε καταρρεýσει το δεξιü σκÝλος του συστÞματος προσγεßωσης, εßτε και τα δýο. ΚÜποιες πηγÝς, συμπεριλαμβανομÝνου και του Μαντζ, μßλησαν για λÜθος της πιλüτου. Το σκÜφος υπÝστη σοβαρÝς ζημιÝς, καθιστþντας τη συνÝχεια της πτÞσης αδýνατη, και χρειÜστηκε να μεταφερθεß δια θαλÜσσης στις εγκαταστÜσεις της Λüκχηντ (Lockheed) στο Μποýρμπανκ (Burbank) της Καλιφüρνια για επισκευÝς.



     ¼σο το Electra επισκευαζüταν, η ¸ρχαρτ κι ο ΠÜτμαν εξασφÜλιζαν επιπλÝον πüρους και προετοιμαζüταν για τη 2η απüπειρα. ΑυτÞ τη φορÜ η πτÞση θα γινüταν απ' τα δυτικÜ προς τα ανατολικÜ και ξεκßνησε με μßα πτÞση απü το ¼κλαντ στο ΜαúÜμι, που κρατÞθηκε κρυφÞ απ' το κοινü και τον Τýπο, και μüνο μετÜ την ÜφιξÞ της εκεß ανακοßνωσε δημüσια τα σχÝδιÜ της να επαναλÜβει το εγχεßρημα της πτÞσης γýρω απü τη Γη. Η αλλαγÞ στη φορÜ της πτÞσης Þταν αποτÝλεσμα των αλλαγþν στη διεýθυνση των ανÝμων και τις μετεωρολογικÝς μεταβολÝς που σημειþθηκαν απü τη 1η απüπειρα. Ο Φρεντ Νοýναν Þταν ο μοναδικüς συνεπιβÜτης της σ' αυτÞ τη πτÞση. Αναχþρησαν απü το ΜαúÜμι την 1η Ιουνßου και μετÜ απü στÜσεις στη Νüτια ΑμερικÞ, την ΑφρικÞ, την ΙνδικÞ υποÞπειρο και τη ΝοτιοανατολικÞ Ασßα, Ýφτασαν στην πüλη ΛÜε (Lae) της ΝÝας ΓουινÝας στις 29 Ιουνßου 1937. Σ' αυτü το στÜδιο εßχανε συμπληρþσει περßπου 22.000 μßλια (35.000 χιλιüμετρα) του ταξιδιοý, ενþ τα υπüλοιπα 7.000 μßλια (11.000 χιλιüμετρα) θα Þταν εξ ολοκλÞρου πÜνω απü τον Ειρηνικü. Στις 2 Ιουλßου 1937 απογειþθηκαν με το βαριÜ φορτωμÝνο Electra απü το ΛÜε. Ο σχεδιαζüμενος προορισμüς τους Þταν η νÞσος ΧÜουλαντ, μßα επßπεδη λωρßδα γης μÞκους 2.000 μÝτρων και πλÜτους 500 μÝτρων, 3 μÝτρα πÜνω απü την επιφÜνεια της θÜλασσας και 2.556 μßλια (4.113 χλμ) μακρυÜ. Η τελευταßα γνωστÞ αναφορÜ θÝσης τους Ýγινε κοντÜ στις νÞσους ΝουμουμÜνου (Nukumanu Islands), μετÜ απü περßπου 800 μßλια (1.300 χλμ) πτÞσης.



     Η Üκατος της ΑμερικανικÞς ΑκτοφυλακÞς Itasca βρισκüτανε στη νÞσο ΧÜουλαντ με αποστολÞ να επικοινωνεß με το Electra να τους καθοδηγÞσει στο νησß, μüλις θα φθÜνανε στη περιοχÞ. ΜÝσω μßα σειρÜς παρανοÞσεων Þ λαθþν (οι λεπτομÝρειες παραμÝνουν ακüμη και σÞμερα αδιευκρßνιστες) η τελικÞ προσÝγγιση με χρÞση ραδιοναυτιλßας στη νÞσο ΧÜουλαντ Þταν ανεπιτυχÞς. Ο Φρεντ Νοýναν εßχε γρÜψει νωρßτερα σχετικÜ με προβλÞματα που επηρεÜζανε την ακρßβεια εýρεσης της κατεýθυνσÞς τους βασιζüμενοι στη ραδιοναυτιλßα. ΚÜποιες πηγÝς Ýχουνε σημειþσει τη προφανÞ Ýλλειψη κατανüησης της ¸ρχαρτ της κεραßας εýρεσης κατευθýνσεως Bendix, που αποτελοýσε τη περßοδο εκεßνη νÝα τεχνολογßα. Μßα Üλλη καταγεγραμμÝνη αιτßα της πιθανÞς σýγχυσης Þτο το γεγονüς üτι η Üκατος της ΑκτοφυλακÞς Itasca κι η ¸ρχαρτ εßχανε σχεδιÜσει το πρüγραμμα επικοινωνιþν τους χρησιμοποιþντας χρονικÜ συστÞματα με διαφορÜ μισÞς þρας (η ¸ρχαρτ χρησιμοποιοýσε τη ΠολιτικÞ ¿ρα Γκρßνουιτς και το Itasca το σýστημα προσδιορισμοý χρονικþν ζωνþν του Ναυτικοý).
ΚινηματογραφικÝς αποδεßξεις απü το ΛÜε εμφÜνιζαν üτι μßα κεραßα τοποθετημÝνη στο κÜτω μÝρος της ατρÜκτου ßσως να εßχε αποκολληθεß απü το φορτωμÝνο καýσιμα Electra στη διÜρκεια της τροχοδρüμησης Þ της απογεßωσης απü το χορτÜρινο διÜδρομο, παρüλο που καμμßα κεραßα δε βρÝθηκε ποτÝ στο ΛÜε. ¼ Ντον Ντουßγκινς, στη βιογραφßα του Πωλ Μαντζ (ποßος βοÞθησε ¸ρχαρτ και Νοýναν στο σχεδιασμü της πτÞσης), σημειþνει πως οι 2 αεροπüροι εßχανε κüψει τη κεραßα μεγÜλου καλωδßου, λüγω της ενüχλησης που προκαλοýσε το γεγονüς üτι Ýπρεπε να την ανασýρουν μÝσα στο αεροσκÜφος μετÜ απü κÜθε χρÞση.



     Στη διÜρκεια της προσÝγγισης τους στη νÞσο ΧÜουλαντ το Itasca Ýλαβε καθαρÝς και δυνατÝς φωνητικÝς μεταδüσεις απü την ¸ρχαρτ, δßνοντας σα στοιχεßο αναγνþρισης το νηολüγιο του Electra "KHAQQ", üμως προφανþς δεν μποροýσε να ακοýσει τις φωνητικÝς μεταδüσεις απü το σκÜφος. Στις 7:42 π.μ. η ¸ρχαρτ ανÝφερε μÝσω ασυρμÜτου "ΠρÝπει να ερχüμαστε προς εσÜς üμως δεν μποροýμε να σας δοýμε -üμως τα καýσιμα τελειþνουν. Δεν Ýχει καταστεß δυνατü να επικοινωνÞσω μαζß σας μÝσω ασυρμÜτου. ΠετÜμε στα χßλια πüδια". Στη μετÜδοση στις 7:58 π.μ. η ¸ρχαρτ εßπε üτι δεν μποροýσε ν' ακοýσει το Itasca και τους ζÞτησε να στεßλουνε φωνητικÜ μηνýματα þστε να μπορÝσει να πÜρει ραδιοφωνικü στßγμα (αυτÞ η μετÜδοση, σýμφωνα με το Itasca, Þτανε το δυνατþτερο μÞνυμα, δημιουργþντας την εντýπωση πως η ¸ρχαρτ κι ο Νοýναν βρßσκονταν στην ευρýτερη περιοχÞ). Το Itasca δεν μποροýσε να στεßλει τα μηνýματα στη συχνüτητα που ζητοýσε η ¸ρχαρτ κι αντß αυτþν Ýστειλε μηνýματα σε κþδικα Μορς. Η ¸ρχαρτ επιβεβαßωσε τη λÞψη αυτþν των μηνυμÜτων, üμως εßπε πως Þταν αδýνατο να προσδιορßσει τη κατεýθυνση.



     Στη τελευταßα γνωστÞ της μετÜδοση στις 8:43 π.μ. η ¸ρχαρτ εßπε "Εßμαστε στη γραμμÞ 157 337. Θα επαναλÜβουμε αυτü το μÞνυμα. Θα το επαναλÜβουμε στους 6210 χιλιοκýκλους. ΠεριμÝνετε". ¼μως μερικÝς στιγμÝς αργüτερα επανÞλθε στην ßδια συχνüτητα (3105 kHz) με μßα μετÜδοση που καταχωρÞθηκε ως αμφισβητοýμενη: "Εßμαστε σε πορεßα βορρÜ προς νüτο". Η μετÜδοσÞ της φαßνεται να δηλþνει πως αυτÞ κι ο Νοýναν πιστεýανε πως εßχανε φτÜσει στη χαρτογραφημÝνη θÝση της νÞσου ΧÜουλαντ, που üμως Þτανε σφÜλμα περßπου 5 ναυτικÜ μßλια (9 χιλιüμετρα). Το Itasca χρησιμοποßησε τους λÝβητες του για να δημιουργÞσει καπνü, üμως οι 2 αεροπüροι προφανþς δεν το εßδαν. Τα πολλÜ σκüρπια σýννεφα γýρω απü τη νÞσο ΧÜουλαντ εßχαν επßσης επισημανθεß σα πιθανü πρüβλημα, καθþς η βαθειÜ σκιÜ τους στην επιφÜνεια του ωκεανοý καθιστοýσε δυσδιÜκριτο το χαμηλü κι επßπεδο προφßλ του νησιοý. ΚατÜ πüσο ελÞφθησαν μεταγενÝστερα μηνýματα απü την ¸ρχαρτ και το Νοýναν δεν Ýχει διευκρινιστεß. Αν ελÞφθησαν μεταδüσεις απü το Electra, οι περισσüτερες αν üχι üλες Þταν αδýναμες κι απελπιστικÜ αλλοιωμÝνες.


     Οι μεταδüσεις της προς τη νÞσο ΧÜουλαντ γßνονταν στη συχνüτητα των 3105 kHz, μßα συχνüτητα περιορισμÝνη για αεροπορικÞ χρÞση στις ΗΠΑ απü την ΟμοσπονδιακÞ ΕπιτροπÞ Επικοινωνιþν (Federal Communications Commission -FCC). ΑυτÞ üμως η συχνüτητα δεν εßχε θεωρηθεß κατÜλληλη για μεταδüσεις απü μεγÜλες αποστÜσεις. ¼ταν η ¸ρχαρτ βρισκüτανε σε υψüμετρο ταξιδßου και μεταξý του ΛÜε και της νÞσου ΧÜουλαντ (περισσüτερα απü χßλια μßλα απü το καθÝνα) κανÝνας σταθμüς δεν Üκουσε τη προγραμματισμÝνη μετÜδοση στις 0815 GCT. ΕπιπλÝον, ο μεταδüτης των 50 βατ που χρησιμοποιοýσε η ¸ρχαρτ Þτανε συνδεδεμÝνος με μßα, μικρüτερη του απαιτοýμενου μÞκους, κεραßα τýπου V. Η τελευταßα φωνητικÞ μετÜδοσÞ της που λÜβανε στη νÞσο ΧÜουλαντ υποδεßκνυε πως αυτÞ κι ο Νοýναν πετοýσανε κατÜ μÞκος μßας γραμμÞς θÝσης (η οποßα διÝτρεχε στις 157-337 μοßρες) που ο Νοýναν θα 'χε υπολογßσει κι αποτυπþσει στα χÜρτη καθþς θα προσεγγßζανε το ΧÜουλαντ. ΜετÜ την απþλεια επικοινωνßας με το ΧÜουλαντ, γßνανε προσπÜθειες να επικοινωνÞσουν με τους 2 αεροπüρους τüσο με φωνητικÝς μεταδüσεις üσο και με μεταδüσεις σε Μορς. ΧειριστÝς κατÜ μÞκος του Ειρηνικοý και στις ΗΠΑ ßσως ν' Üκουσαν σÞματα απü το Electra, üμως Þταν ακαταλαβßστικα Þ αδýναμα.


     ΚÜποιες απ' αυτÝς τις μεταδüσεις Þτανε φÜρσες, üμως Üλλες θεωρÞθηκαν αυθεντικÝς. ΜετρÞσεις που πÜρθηκαν απü σταθμοýς της Pan American Airways εμφÜνιζαν üτι τα σÞματα προÝρχονταν απü διÜφορες τοποθεσßες, συμπεριλαμβανομÝνης της νÞσου ΓκÜρντρερ. ΘεωρÞθηκε πως αν τα σÞματα προÝρχονταν απü την ¸ρχαρτ και τον Νοýναν θα πρÝπει να Þτανε σε ξηρÜ με το αεροπλÜνο, καθþς το νερü θα εßχε βραχυκυκλþσει τα ηλεκτρικÜ συστÞματα του Electra.[ΣποραδικÜ σÞματα σημειþνονταν για 4 Þ 5 μÝρες μετÜ απü την εξαφÜνιση, üμως κανÝνα δεν Ýδωσε κÜποια κατανοητÞ πληροφορßα. Ο πλοßαρχος του USS Colorado αργüτερα δÞλωσε "ΥπÞρχαν αναμφßβολα πολλοß σταθμοß που καλοýσαν το αεροσκÜφος της ¸ρχαρτ στη συχνüτητα του αεροσκÜφους, κÜποιοι με φωνητικÝς μεταδüσεις και κÜποιοι με σÞματα. ¼λοι αυτοß προστεθÞκανε στη σýγχυση και την αμφιβολßα για την αυθεντικüτητα των αναφορþν".


     Ξεκινþντας περßπου μια þρα μετÜ το τελευταßο καταγεγραμμÝνο μÞνυμÜ της, το USCG Itasca ξεκßνησε ανεπιτυχÞ Ýρευνα βüρεια και δυτικÜ της νÞσου ΧÜουλαντ, βασισμενο στις αρχικÝς υποθÝσεις που Ýκριναν απü τις μεταδüσεις του αεροσκÜφους. Το Αμερικανικü Πολεμικü Ναυτικü ενεπλÜκη σýντομα στην ερεýνα και μÝσα σε διÜστημα 3 ημερþν Ýστειλε üλες τις διαθÝσιμες μονÜδες στη περιοχÞ των ερευνþν, πλησßον του ΧÜουλαντ. Η αρχικÞ Ýρευνα απü το Itasca περιελÜμβανε τον πλου κατÜ μÞκος της γραμμÞς θÝσης 157/337 στα Β-ΒΔ του νησιοý. ¸πειτα ερεýνησε τη περιοχÞ στα ΒΑ του νησιοý, παρακεßμενη αλλÜ μεγαλýτερη της περιοχÞς που ερευνÞθηκε στα ΒΔ. ΒασισμÝνοι στις ενδεßξεις πολλþν υποτιθÝμενων μεταδüσεþν της, κÜποιες Ýρευνες επικεντρωθÞκανε σε συγκεκριμÝνη θÝση 281 μοßρες ΒΔ της νÞσου ΧÜουλαντ, χωρßς üμως να βρεθοýνε σημÜδια των 2 αεροπüρων Þ ξηρÜ. 4 μÝρες μετÜ τη τελευταßα επιβεβαιωμÝνη μετÜδοσÞ της, στις 6 Ιουλßου 1937, ο πλοßαρχος του θωρηκτοý ΚολορÜντο (Colorado) διετÜχθη απü τον διοικητÞ της 14ης ΝαυτικÞς ΠεριφÝρειας (Fourteenth Naval District) ν' αναλÜβει την αρχηγßα üλων των μονÜδων του ναυτικοý και της ακτοφυλακÞς και να συντονßσει τις Ýρευνες.



     Αργüτερα οι Ýρευνες εστιÜστηκαν στις νÞσους Φοßνιξ (Phoenix Islands), νüτια του ΧÜουλαντ. Μßα βδομÜδα μετÜ την εξαφÜνιση, αεροσκÜφη απü το Colorado πετÜξανε πÜνω απü πολλÜ νησιÜ του συμπλÝγματος, συμπεριλαμβανομÝνης της νÞσου ΓκÜρντνερ, που Þταν ακατοßκητη για πιüτερα απü 40 Ýτη. Η αναφορÜ για το ΓκÜρντνερ Ýγραφε "ΣημÜδια πρüσφατης κατοßκησης εßναι εμφανþς ορατÜ üμως οι επανειλημμÝνοι κýκλοι κι εστßαση απÝτυχαν να προκαλÝσουνε κÜποιο απαντητικü κýμα απü πιθανοýς κατοßκους και τελικÜ φÜνηκε δεδομÝνο üτι κανεßς δεν Þταν εκεß… Στη δυτικÞ πλευρÜ του νησιοý Ýνα εγκαταλελειμμÝνο ατμüπλοιο (εκτοπßσματος περßπου 4.000 τüνων) Ýχει σχεδüν εξωκεßλει στην κοραλλιογενÞ παραλßα με το κÞτος του σπασμÝνο σε 2 σημεßα. Η λßμνη στο ΓκÜρντνερ φαßνεται αρκετÜ βαθειÜ και σßγουρα αρκετÜ μεγÜλη þστε Ýν υδροπλÜνο Þ ακüμη κι αερÜκατος να μποροýσε να προσθαλασσωθεß Þ να αποθαλασσωθεß προς κÜθε κατεýθυνση με λßγη Þ και καθüλου δυσκολßα. Αν εßχε την ευκαιρßα, η κα ¸ρχαρτ θα μποροýσε να προσγειþσει το αεροπλÜνο της στη λßμνη και να κολυμπÞσει στην ακτÞ". Επßσης ανακαλýφθηκε üτι το σχÞμα και το μÝγεθος της νÞσου ΓκÜρντνερ, üπως εμφανιζüταν στους χÜρτες, Þταν τελεßως ανακριβÝς. ΠεραιτÝρω Ýρευνες απü το ναυτικü επαναλÞφθηκαν στα βüρεια, δυτικÜ και νοτιοδυτικÜ της νÞσου ΧÜουλαντ, βασισμÝνες στην πιθανüτητα üτι το Electra, μετÜ απü πιθανÞ προσθαλÜσσωση, θα επÝπλεε στον ωκεανü Þ οι 2 αεροπüροι θα βρßσκονταν σε κÜποια σωστικÞ λÝμβο.



     Οι επßσημες προσπÜθειες διÞρκεσαν μÝχρι τις 19 Ιουλßου 1937. Με κüστος 4.000.000 $, η απü αÝρος και θαλÜσσης Ýρευνα του ναυτικοý και της ακτοφυλακÞς Þταν η πιο ακριβÞ κι εντατικÞ στην ιστορßα μÝχρι τüτε, üμως οι τεχνικÝς Ýρευνας και διÜσωσης εκεßνη τη περßοδο Þτανε βασικÝς και κÜποιες απü τις Ýρευνες βασßζονταν σε λÜθος συμπερÜσματα και πληροφορßες. Οι επßσημες αναφορÝς για τις προσπÜθειες των ερευνþν επηρεÜζονταν απü Üτομα φοβισμÝνα για το πþς οι ρüλοι τους στην ανεýρεση της ηρωικÞς Αμερικανßδας θα καταγρÜφονταν απ' τον τýπο. Παρ' üλη τη χωρßς προηγοýμενο Ýρευνα απü το Αμερικανικü ναυτικü και την ακτοφυλακÞ, δεν βρÝθηκε κανÝνα υλικü ßχνος της ¸ρχαρτ, του Νοýναν Þ του Electra 10E. Το αεροπλανοφüρο Lexington και το θωρηκτü Colorado του Αμερικανικοý Ναυτικοý, το Itasca και τα ΙαπωνικÜ Koshu, πλοßο ωκεανογραφικþν ερευνþν και Kamoi, βοηθητικü πλοßο υδροπλÜνων, ερεýνησαν 6-7 μÝρες το καθÝνα, καλýπτοντας Ýκταση 150.000 τετραγωνικþν μιλßων. ΑμÝσως μετÜ τη λÞξη των επßσημων ερευνþν, ο Τζωρτζ ΠÜτμαν χρηματοδüτησε ιδιωτικÞ Ýρευνα απü τις τοπικÝς αρχÝς των παραπλÞσιων νησιþν του Ειρηνικοý, επικεντρωμÝνος στα νησιÜ Γκßλμπερτ (Gilbert). ΤÝλη Ιουλßου 1937 μßσθωσε 2 μικρÜ σκÜφη κι ενþ βρισκüτανε στις ΗΠΑ, διεýθυνε Ýρευνα στα νησιÜ Φοßνιξ, στη ΝÞσο των ΧριστουγÝννων, τη ΝÞσο ΦÜννινγκ (Fanning Island), στα νησιÜ Γκßλμπερτ και ΜÜρσαλ, χωρßς üμως να βρεθοýν ßχνη του Electra Þ των επιβαινüντων του. Στα αξιοσημεßωτα εßναι και μολονüτι η μυστηριþδης εξαφÜνισÞ της προκÜλεσε Ýκτοτε πολλÜ ερωτηματικÜ και πολλÝς εικασßες γýρω απü τις συνθÞκες του συμβÜντος, το 1939 κυκλοφüρησε η αυτοβιογραφßα της με τßτλο Soaring Wings (ΟρμητικÜ ΦτερÜ), που συνÝγραψε μαζß με το σýζυγü της.




     Εßναι αρκετÝς οι θεωρßες που αναπτýχθηκαν μετÜ την εξαφÜνιση τους. 2 üμως εßναι οι πιθανüτητες σχετικÜ με τη μοßρα τους που κυριαρχοýν μεταξý των ερευνητþν και των ιστορικþν. Πολλοß ερευνητÝς θεωροýν üτι το Electra Ýμεινε απü καýσιμα κι η ¸ρχαρτ με τον Νοýναν συνετρßβησαν στη θÜλασσα. Ο πλοηγüς κι αεροναυπηγüς μηχανικüς ¸λγκεν Λονγκ (Elgen Long) κι η σýζυγüς του Μαρß Κ Λονγκ (Marie K. Long) αφιÝρωσαν 35 χρüνια ερευνþντας τη θεωρßα της "συντριβÞς και βýθισης", που 'ναι η πλÝον αποδεκτÞ εξÞγηση. Ο πλοßαρχος του Αμερικανικοý Ναυτικοý Λþρενς Φ. ΣÜφορντ (Capt. Laurance F. Safford, USN), που Þταν υπεýθυνος του Mid Pacific Strategic Direction Finding Net τη περßοδο του μεσοπολÝμου και για την αποκωδικοποßηση Ιαπωνικþν μηνυμÜτων που αφοροýσανε την επßθεση στο Περλ ΧÜρμπορ, κρυπτογραφημÝνων με τη συσκευÞ PURPLE, ξεκßνησε, τη 10ετßα του 1970, μιαν εκτενÞ ανÜλυση της πτÞσης της, συμπεριλαμβÜνοντας τις περßπλοκες μεταδüσεις και κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι το εγχεßρημÜ της Ýφερε χαρακτηριστικÜ "φτωχοý σχεδιασμοý κι ακüμη χειρüτερης εκτÝλεσης". Ο Υποναýαρχος του Αμερικανικοý Ναυτικοý Ρßτσαρντ Ρ Μπλακ (Rear Admiral Richard R. Black, USN), που εßχε τη διοικητικÞ ευθýνη του αεροδιαδρüμου της νÞσου ΧÜουλαντ κι Þτσνε παρþν στο θÜλαμο τηλεπικοινωνιþν του Itasca δÞλωσε με βεβαιüτητα το 1982 üτι "το Electra Ýπεσε στη θÜλασσα περßπου στις 10 π.μ., στις 2 Ιουλßου 1937, üχι πολý μακριÜ απü το ΧÜουλαντ". Ο Βρεττανüς ιστορικüς της αεροπορßας Ρüι ΝÝσμπιτ (Roy Nesbit), εξετÜζοντας τις αποδεßξεις απü σýγχρονες μαρτυρßες και την αλληλογραφßα του ΠÜτμαν, κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι το Electra δεν ανεφοδιÜστηκε πλÞρως στη ΛÜε. Ο Ουßλιαμ Λ. Πüλχεμους (William L. Polhemous), πλοηγüς της Ανν ΠελεγκρÝνο (Ann Pellegreno) στη πτÞση του 1967 που ακολοýθησε την αυθεντικÞ διαδρομÞ τους, μελÝτησε τους χÜρτες πλοÞγησης για τις 2 Ιουλßου 1937 και θεþρησε πως ο Νοýναν ßσως να εßχε υπολογßσει λανθασμÝνα την "ευθεßα προσÝγγιση" για την Üφιξη στο ΧÜουλαντ.



     Ο ΝτÝιβιντ Τζοοýρνταιν (David Jourdain), πρþην κυβερνÞτης υποβρυχßου κι ωκεανολüγος μηχανικüς ειδικευμÝνος στις θαλÜσσιες Ýρευνες κι ανακτÞσεις μεγÜλων βυθþν, υποστÞριξε πως üλες οι σχετιζüμενες με τη νÞσο ΓκÜρντνερ μεταδüσεις εßναι εσφαλμÝνες. ΜÝσω της εταιρßας του Nauticos ερεýνησε εκτενþς τη περιοχÞ βüρεια και δυτικÜ της νÞσου ΧÜουλαντ στη διÜρκεια 2 αποστολþν Ýρευνας με χρÞση σüναρ μεγÜλου βÜθους και συνολικÞς αξßας 4,5 εκατομμυρßων δολαρßων (2002, 2006), χωρßς üμως ν' ανακαλýψει κÜτι. Οι περιοχÝς Ýρευνας καθορßστηκαν βÜσει της γραμμÞς θÝσης (157-337) που η ¸ρχαρτ μετÝδωσε στις 2 Ιουλßου 1937. Παρ' üλα αυτÜ, οι αναλýσεις του ¸λγκεν Λονγκ οδÞγησαν τον Τζοοýρνταιν στο συμπÝρασμα "Η ανÜλυση üλων των δεδομÝνων που Ýχουμε -των καυσßμων, των επικοινωνιþν κι üλων των Üλλων πληροφοριþν- με κÜνουν να πιστεýω üτι κατÝπεσε στη θÜλασσα ανοικτÜ του ΧÜουλαντ". Ο θετüς γιος της, Τζωρτζ ΠÜλμερ ΠÜτμαν Τζοýνιορ (George Palmer Putnam Jr.) φÝρεται να δηλþνει πως η πεποßθησÞ του εßναι "πως το αεροσκÜφος απλÜ Ýμεινε απü καýσιμα". Ο Τüμας Κρüουτς (Thomas Crouch), επικεφαλÞς Ýφορος του Αμερικανικοý Εθνικοý Αεροδιαστημικοý Μουσεßου (National Air and Space Museum) Ýχει δηλþσει üτι το Electra βρßσκεται "18.000 πüδια βαθιÜ" κι η ανακÜλυψÞ του θα μποροýσε ν' αποδþσει ευρÞματα που θα μποροýσαν να συγκριθοýν με τα ευρÞματα του Τιτανικοý, προσθÝτοντας, "…το μυστÞριο εßναι κÜτι που διατηρεß το ενδιαφÝρον μας. Εν μÝρει τη θυμüμαστε επειδÞ εßναι η αγαπημÝνη μας αγνοοýμενη". ΑμÝσως μετÜ την εξαφÜνιση τους, το Αμερικανικü Ναυτικü, ο Πωλ ΜÜντζ κι η μητÝρα της ¸ρχαρτ (που Ýπεισε τον ΠÜτμαν να κÜνει την Ýρευνα στο σýμπλεγμα ΓκÜρντνερ) εκφρÜσανε τη πεποßθηση πως η πτÞση εßχε καταλÞξει στις νÞσους Φοßνιξ (σÞμερα τμÞμα του ΚιριμπÜτι), περßπου 350 μßλια ΝΑ της νÞσου ΧÜουλαντ.

     Η υπüθεση της νÞσου ΓκÜρντνερ -σημερινü Νικουμαρüρο-, Ýχει χαρακτηριστεß ως η "πλÝον επιβεβαιωμÝνη" εξÞγηση για την εξαφÜνιση της ¸ρχαρτ. Η ΔιεθνÞς ΟμÜδα για την Ανεýρεση Ιστορικþν Αεροσκαφþν (The International Group for Historic Aircraft Recovery - TIGHAR) εξÝφρασε την Üποψη πως πιθανüν να πÝταξαν χωρßς περαιτÝρω ραδιοφωνικÝς μεταδüσεις για 2,5 þρες κατÜ μÞκος της γραμμÞς θÝσης που μετÝδωσε στη τελευταßα εκπομπÞ της που λÜβανε στη νÞσο ΧÜουλαντ, να Ýφθασε στη τüτε ακατοßκητη νÞσο ΓκÜρντνερ του συμπλÝγματος Φοßνιξ, προσγειωθÞκανε στο επßπεδο κοραλλιογενÝς νησß, κοντÜ στο ναυÜγιο ενüς μεγÜλου εμπορικοý πλοßου και τελικÜ χÜθηκαν. Η Ýρευνα της TIGHAR απÝφερε αρχαιολογικÝς και πρüτερα ανÝκδοτες αποδεßξεις που συνηγοροýσαν υπÝρ της υπüθεσης αυτÞς. Για παρÜδειγμα, το 1940, ο ΓκÝραρντ ΓκÜλαγκερ (Gerald Gallagher), Βρεττανüς αυτοκρατορικüς αξιωματικüς (και πιλüτος ο ßδιος) ενημÝρωσε μÝσω ασυρμÜτου τους ανþτεροýς του üτι βρÞκε Ýνα "σκελετü… πιθανüν μßας γυναßκας", καθþς κι Ýνα παλιü κουτß, κÜτω απü Ýνα δÝντρο στο νοτιοανατολικü Üκρο του νησιοý. Ο ΓκÜλαγκερ διατÜχθηκε να στεßλει τον σκελετü στο Φßτζι üπου, το 1941, οι ΒρεττανικÝς αυτοκρατορικÝς αρχÝς παßρνοντας λεπτομερεßς μετρÞσεις των οστþν κατÝληξαν üτι ανÞκανε σε γεροδεμÝνο Üνδρα. Το 1998 üμως, μια ανÜλυση των δεδομÝνων που προκýψαν απü τις μετρÞσεις απü εγκληματολüγους, ανθρωπολüγους Ýδωσε ενδεßξεις üτι ο σκελετüς ανÞκε σε μßα "ψηλÞ λευκÞ γυναßκα βορειοευρωπαúκÞς καταγωγÞς". Τα οστÜ καθ' αυτÜ üμως εßχαν απü καιρü χαθεß στο Φßτζι.


     Τα αντικεßμενα που ανακαλýφθηκαν απü την TIGHAR στο ΓκÜρντνερ περιλÜμβαναν αυτοσχÝδια εργαλεßα, μια αλουμινÝνια επιφÜνεια (πιθανüν απü αεροσκÜφος Electra), Ýνα περßεργα κομμÝνο κομμÜτι διÜφανου πλÝξιγκλας που 'χει ßδιο πÜχος και κυρτüτητα με το παρÜθυρο ενüς Electra κι Ýνα παποýτσι Cat's Paw, μεγÝθους 9, που χρονολογεßται απü τη δεκαετßα του 1930 και μοιÜζει με τα παποýτσια που φοροýσε η ¸ρχαρτ σε φωτογραφßες της παγκüσμιας πτÞσης. Οι αποδεßξεις αυτÝς παραμÝνουνε περιστασιακÝς, üμως ο θετüς γιος της ¸ρχαρτ, Ýχει εκφρÜσει τον ενθουσιασμü του για την Ýρευνα της TIGHAR. Μια 15μελÞς αποστολÞ της TIGHAR επισκÝφθηκε το ΓκÜρντνερ απü τις 21 Ιουλßου ως τις 2 Αυγοýστου 2007, ψÜχνοντας για σαφÞ κι αναγνωρßσιμα τμÞματα αεροσκÜφους και DNA. Η ομÜδα εßχε μηχανικοýς, περιβαλλοντολüγους, αρχαιολüγους, Ýνα γεωλüγο, Ýνα σχεδιαστÞ ιστιοφüρων σκαφþν, Ýνα γιατρü κι Ýνα κινηματογραφιστÞ. ΑναφÝρεται πως ανακÜλυψαν επιπλÝον αντικεßμενα Üγνωστης μÝχρι τþρα προÝλευσης στην ατüλη, που περιλαμβÜνουνε χÜλκινους συνδÝσμους που μπορεß ν' ανÞκουνε στο αεροσκÜφος της κι Ýνα φερμουÜρ που μπορεß να προÝρχεται απü τη φüρμα της. Μια Ýρευνα που δημοσιεýθηκε τον Οκτþβρη του 2014, αποδßδει Ýνα μεταλλικü αντικεßμενο που βρÝθηκε στο νησß το 1991, στο αεροπλÜνο της ¸ρχαρτ. Επßσης, οι αδιευκρßνιστες συνθÞκες της εξαφÜνισÞς της, σε συνδυασμü με τη φÞμη της, προκαλÝσανε την ανÜπτυξη μεγÜλου αριθμοý ισχυρισμþν κι αρκετþν θεωριþν συνωμοσßας σχετικÜ με τη τελευταßα της πτÞση, üμως üλοι αυτοß Ýχουνε γενικþτερα απορριφθεß λüγω της Ýλλειψης επαληθεýσιμων αποδεßξεων.

     Το 1966 ο ανταποκριτÞς του CBS Φρεντ ΓκÝρνερ (Fred Goerner) εξÝδωσε Ýνα βιβλßο üπου ισχυριζüταν πως η ¸ρχαρτ κι ο Νοýναν εßχαν αιχμαλωτιστεß κι εκτελεστεß üταν το αεροσκÜφος τους συνετρßβη στη νÞσο ΣαúπÜν, τμÞμα των Βορεßων ΜαριÜνων ΝÞσων, που βρισκüτανε τüτε σε ΙαπωνικÞ κατοχÞ. Ο Τüμας Ε. Ντεβßν (Thomas E. Devine), που υπηρÝτησε σε ταχυδρομικÞ στρατιωτικÞ μονÜδα, Ýγραψε το Eyewitness: The Amelia Earhart Incident, που περιλÜμβανε την επιστολÞ της κüρης ενüς ΙÜπωνα αξιωματικοý της αστυνομßας που ισχυριζüταν üτι ο πατÝρας της Þταν υπεýθυνος για την εκτÝλεσÞ της. Ο πρþην πεζοναýτης Ρüμπερτ ΟυÜλακ (Robert Wallack) ισχυρßστηκε πως ο ßδιος κι Üλλοι στρατιþτες Üνοιξαν Ýνα χρηματοκιβþτιο στη ΣαúπÜν και βρÞκανε τη βαλßτσα της. Ο πρþην πεζοναýτης ¸ρσκιν Τζ. ΝÜμπερς (Earskin J. Nabers) ισχυρßστηκε πως υπηρετοýσε χειριστÞς ασυρμÜτου στη ΣαúπÜν το 1944, αποκρυπτογρÜφησε Ýνα μÞνυμα αξιωματικþν του ναυτικοý που Ýλεγε πως το αεροσκÜφος της βρÝθηκε στο αεροδρüμιο Ασλßτο (Aslito Airfield), üτι αργüτερα διατÜχθηκε να φυλÜ το αεροσκÜφος κι üτι υπÞρξε μÜρτυρας της καταστροφÞς του. Το 1990, η σειρÜ Unsolved Mysteries (¢λυτα ΜυστÞρια) του τηλεοπτικοý δικτýου NBC-TV, μετÝδωσε τη συνÝντευξη μßας γυναßκας απ' τη Σαúπαν που ισχυρßστηκε πως Þταν μÜρτυρας της εκτÝλεσης τους, απü ΙÜπωνες στρατιþτες. Παρ' üλ' αυτÜ δεν υπÞρξε ποτÝ καμμßα ανεξÜρτητη επιβεβαßωση Þ υποστÞριξη των ισχυρισμþν αυτþν. Φωτογραφßες που υποτßθεται πως απεικονßζανε την ¸ρχαρτ στη διÜρκεια της αιχμαλωσßας της, αποδεßχθηκαν εßτε ψεýτικες, εßτε πως εßχανε ληφθεß πριν απü τη τελευταßα της πτÞση.



     Απü τα τÝλη του 2ου Παγκ. Πολ. σε μια τοποθεσßα στη νÞσο Τßνιαν (Tinian), 5 μßλια (8 χλμ) ΝΔ της ΣαúπÜν, φημολογοýνταν üτι βρισκüταν ο τÜφος 2 αεροπüρων. Το 2004 πραγματοποιÞθηκε αρχαιολογικÞ ανασκαφÞ στο σημεßο εκεßνο, üμως δεν βρÝθηκαν οστÜ. Μßα φÞμη, που ο Τζωρτζ ΠÜτμαν ερεýνησε προσεκτικÜ, Þθελε την ¸ρχαρτ να κÜνει προπαγανδιστικÝς ραδιοφωνικÝς μεταδüσεις ως μßα απü τις πολλÝς γυναßκες που αναγκÜστηκαν να υπηρετÞσουν ως ΤριαντÜφυλλα του Τüκιο (Tokyo Rose). Σýμφωνα με αρκετÝς βιογραφßες της ¸ρχαρτ, ο ΠÜτμαν ερεýνησε προσωπικÜ αυτÞ τη φÞμη, üμως ακοýγοντας πολυÜριθμες ηχογραφÞσεις απü διαφορετικÜ ΤριαντÜφυλλα του Τüκιο δεν αναγνþρισε τη φωνÞ της μεταξý των Üλλων.



     Ο ΝτÝιβιντ Μπßλινγκς, Αυστραλüς μηχανικüς αεροσκαφþν, παρουσßασε χÜρτη με σημειþσεις σχετικÝς με τον αριθμü κινητÞρα και τον αριθμü της ατρÜκτου του αεροσκÜφους της ¸ρχαρτ. Ο χÜρτης προερχüταν απü μιαν ΑυστραλιανÞ περßπολο του 2ου Παγκ. Πολ. που βρισκüτανε στη νÞσο ΝÝα Βρεττανßα, στ' ανοικτÜ της ΝÝας ΓουινÝας και δεßχνει σημεßο συντριβÞς 40 μßλια νοτιοδυτικÜ της Ραμποýλ. Ο Μπßλινγκς υπÝθεσε πως Üλλαξε τη κατεýθυνσÞ της προς το ΧÜουλαντ και προσπÜθησε να προσεγγßσει τη Ραμποýλ για καýσιμα. Οι Ýρευνες üμως που διεξÞχθησαν στο Ýδαφος υπÞρξαν ανεπιτυχεßς στον εντοπισμü στοιχεßων που να επιβεβαιþνουν αυτÞ την υπüθεση. Τον ΝοÝμβρη 2006, το National Geographic Channel πρüβαλε το 2ο επεισüδιο της σειρÜς Undiscovered History σχετικÜ με Ýναν ισχυρισμü πως η ¸ρχαρτ επÝζησε της παγκüσμιας πτÞσης, μετακüμισε στο Νιοý ΤζÝρσι, Üλλαξε το üνομÜ της, παντρεýτηκε ξανÜ κι Ýγινε ¢ιριν Κραßγκμιλ Μπüλαμ (Irene Craigmile Bolam). Ο ισχυρισμüς αυτüς αρχικÜ προβλÞθηκε στο βιβλßο Amelia Earhart Lives (1970) του Τζο ΚλÜας (Joe Klaas). Η ¢ιριν Μπüλαμ, που Þτανε τραπεζßτης στη Ν. Υüρκη τη 10ετßα του '40, αρνÞθηκε πως Þταν η ¸ρχαρτ, κατÝφυγε στα δικαστÞρια ζητþντας 1,5 εκ. αποζημßωση για ηθικÝς βλÜβες και κατÝθεσε μακροσκελÞ Ýνορκη κατÜθεση üπου αντÝκρουσε τους ισχυρισμοýς. Η εκδüτρια εταιρßα, McGraw-Hill, απÝσυρε το βιβλßο απü την αγορÜ λßγο μετÜ τη κυκλοφορßα του ενþ τα αρχεßα του δικαστηρßου περιÝχουν ενδεßξεις πως οι 2 πλευρÝς κατÝληξαν σε εξωδικαστικü συμβιβασμü. Στη συνÝχεια, η ιδιωτικÞ ζωÞ της Μπüλαμ μελετÞθηκε εκτενþς απü ερευνητÝς, εξαλεßφοντας κÜθε πιθανüτητα πως Þταν η ¸ρχαρτ. Το National Geographic προσÝλαβε τον ΚÝβιν Ριτσλαντ (Kevin Richland), επαγγελματßα ποινικü εγκληματολüγο, που μελÝτησε φωτογραφßες των 2 γυναικþν και κατÝληξε στο üτι υπÞρχανε πολλÝς διαφορÝς στις διαστÜσεις του προσþπου μεταξý τους.



     Η ΑμÝλια ¸ρχαρτ υπÞρξε διεθνÞς διασημüτητα στη διÜρκεια της ζωÞς της. Η χαρισματικÞ παρουσßα της, η ανεξαρτησßα, η επιμονÞ, η ψυχραιμßα που Ýδειχνε üταν βρισκüταν υπü πßεση, το κουρÜγιο κι η καρριÝρα της, σε συνδυασμü με τις συνθÞκες της εξαφÜνισÞς της σε νεαρÞ ηλικßα εκτüξευσαν τη φÞμη της στη μαζικÞ κουλτοýρα. ¸χουνε γραφτεß εκατοντÜδες Üρθρα και βιβλßα για τη ζωÞ της πολλÜ απ' τα οποßα συχνÜ αναφÝρονταν σ' αυτÞ ως πρüτυπο, κυρßως για κορßτσια. Η ¸ρχαρτ θεωρεßται γενικþτερα πρüτυπο του Φεμινισμοý.

             Στο ΣÞμερα

     Η ΑμÝλια ¸ρχαρτ εßναι κÜτι πολý παραπÜνω απü Ýνας θρýλος της αεροπλοÀας. Τ' üνομÜ της εßναι συνδεδεμÝνο και μ' Ýνα απü τα μεγαλýτερα μυστÞρια üλων των εποχþν, καθþς η ßδια κι ο πλοηγüς της, Φρεντ Νοýναν, εξαφανßστηκαν, πριν απü 83 χρüνια, σε μιαν αποτυχημÝνη προσπÜθεια να κÜνουνε το γýρο του κüσμου με το αεροπλÜνο τους. Η ιστορßα της δεν Ýχει ξεχαστεß. ¹δη απü το καλοκαßρι παρατηρÞθηκαν κι Üλλες Ýρευνες για τον εντοπισμü της, με τους εξερευνητÝς Ρüμπερτ ΜπÜλαρντ (ο Üνθρωπος που ανακÜλυψε τον Τιτανικü και το Μπßσμαρκ) κι ¢λισον ΦÜντις (η επικεφαλÞς του Ocean Exploration Trust), να προσπαθοýν απεγνωσμÝνα να βρουν το χαμÝνο Lockheed 10-E Electra της ¸ρχαρτ, Ýξω απü το νησß Νικουμαρüρο στο ΚιριμπÜτι. Ωστüσο, σημειþνεται, üτι ο διÜσημος ωκεανογρÜφος κι εξερευνητÞς διÝκοψε την αποστολÞ για τον εντοπισμü της θρυλικÞς αμερικανßδας αεροπüρου που εξαφανßστηκε μυστηριωδþς πετþντας πÜνω απü τον Ειρηνικü Ωκεανü το 1937, καθþς δεν κατÜφερε να εντοπßσει κÜποιο ßχνος δικü της Þ του αεροσκÜφους της.
     Μια νÝα θεωρßα, που συζητÞθηκε Ýντονα πÝρυσι, υποστηρßζει πως η Αμερικανßδα πιλüτος προσγεßωσε το αεροσκÜφος της στο απüμερο νησß Νικουμαρüρο (νÞσος ΓκÜρντνερ), μια κοραλλιογενÞ ατüλη περßπου 2.000 μακρυÜ απü τις νÞσους ΜÜρσαλ και πÝθανε εκεß ναυαγüς. 13 ανθρþπινα οστÜ βρÝθηκαν στο ερημονÞσι 3 χρüνια μετÜ την εξαφÜνισÞ της. ºσως Ýνας απü τους δυο να επÝζησε της αναγκαστικÞς προσγεßωσης σε κÜποια απομονωμÝνη ατüλη του Ειρηνικοý και μετÜ απü κÜποιο διÜστημα να πÝθανε εκεß. ¸πειτα να φÜγανε τα καβοýρια τη Þ τις σοροýς -που συχνÜ σε κεßνα τα μÝρη φτÜνουνε το Ýνα μÝτρο. Ο Βρεττανüς αξιωματικüς ΤζÝραρντ ΓκÜλαχερ, που ανακÜλυψε τα οστÜ το 1940, υποστÞριξε üτι τα υπüλοιπα τα εßχανε πÜρει τα καβοýρια. Οι εξετÜσεις που γßνανε κεßνη την εποχÞ δþσανε συμπÝρασμα üτι τα οστÜ δεν ανÞκαν στην ¸ρχαρτ, αλλÜ μετÜ χÜθηκαν, οπüτε δεν μποροýν πλÝον να γßνουν νÝες εξετÜσεις με πιο σýγχρονα μÝσα. Αν η θεωρßα με τα καβοýρια εßναι σωστÞ, κÜποια απ' αυτÜ τα οστÜ ßσως βρßσκονται ακüμα διασκορπισμÝνα Þ θαμμÝνα στο νησß.
     ΟρισμÝνοι, ωστüσο, ισχυρßζονται πως η ¸ρχαρτ πÝθανε στην ατüλη Μßλι στις νÞσους ΜÜρσαλ.
     3 χρüνια πριν εßχεν υποστηριχτεß η θεωρßα πως τα οστÜ σýμφωνα με νÝες μελÝτες ανÞκαν üντως στην ατρüμητη πιλüτο. Σýμφωνα με την ιατροδικαστικÞ εξÝταση του 1941, που πραγματοποßησε ο δρ ΝτÝιβιντ Χοýντλες απü τα νησιÜ Φßτζι, οι αναλογßες των οστþν οδηγοýσαν με βεβαιüτητα στο συμπÝρασμα üτι επρüκειτο για Üνδρα. Η ανατροπÞ Þρθε εν Ýτει 2018 ωστüσο, με τον επßτιμο καθηγητÞ Ανθρωπολογßας στο ΠανεπιστÞμο του Τενεσß, Ρßτσαρντ Γιαντς, να υποστηρßζει üτι με τα σημερινÜ τεχνολογικÜ μÝσα τα αποτελÝσματα εßναι διαφορετικÜ. Σε μελÝτη του που δημοσιεýτηκε στην επιθεþρηση Forensic Anthropology, υποστηρßζει πως οι μÝθοδοι που χρησιμοποιηθÞκανε το 1941 για τον προσδιορισμü του φýλου Þταν ανεπαρκεßς. Αν και τα 13 οστÜ που βρÝθηκαν τüτε Ýχουνε χαθεß εδþ και χρüνια, ο δρ Γιαντς μελÝτησε φωτογραφßες της πιλüτου, εξÝτασε τις διαστÜσεις των ροýχων της και συνÝκρινε τις μετρÞσεις του Χοýντλες με δεδομÝνα απü Üλλους 2.276 ανθρþπους για να καταλÞξει στο συμπÝρασμÜ του. "Η ¸ρχαρτ μοιÜζει περισσüτερο στα οστÜ του Νικουμαρüρο απü το 99% των Üλλων ατüμων σε μεγÜλο δεßγμα αναφορÜς. Αυτü υποστηρßζει βÜσιμα το συμπÝρασμα üτι τα οστÜ ανÞκαν στην ΑμÝλια ¸ρχαρτ". ¸να ακüμη σημαντικü στοιχεßο: Στην 1η μελÝτη αναφερüταν üτι τα οστÜ που βρÝθηκαν ανÞκαν σ' ενÞλικα Üντρα ýψους 1,69 μ. Ωστüσο, ο συγκυβερνÞτης της ¸ρχαρτ, Φρεντ Νοýναν, Þταν 1,90 μ. Αντßθετα, η ßδια εßχε ýψος 1,70, σýμφωνα με την Üδεια οδÞγησÞς της.



     ΦÝτος τÝλος, το ναυÜγιο κοντÜ στη νÞσο Μποýκα ßσως φωτßσει το Üλυτο μυστÞριο της εξαφÜνισης της, υποστηρßζουν ερευνητÝς του Project Blue Angel, μÝλη του οποßου μελετÜνε το σημεßο εδþ και 13 χρüνια. 
"Το σημεßο του ναυαγßου στη νÞσο Μποýκα βρισκüτανε πÜνω στη διαδρομÞ της ΑμÝλια και του Φρεντ κι εßναι μια περιοχÞ που δεν Ýχει εξερευνηθεß μετÜ την εξαφÜνισÞ τους. ¼σα βρÞκαμε ως τþρα ταιριÜζουν με το αεροσκÜφος που πιλοτÜριζε", δÞλωσε ο διευθυντÞς του project, Γουßλιαμ ΣνÝιβλι. Θεωρεß πως ßσως αποφÜσισε να γυρßσει πßσω στη διÜρκεια του ταξιδιοý της, üταν διεπßστωσε üτι ξÝμενε απü καýσιμα. Δýτες απü τη Παποýα ΝÝα ΓουúνÝα Ýχουνε κÜνει Ýρευνες στο σημεßο, 30 μÝτρα κÜτω απü την επιφÜνεια της θÜλασσας, üπως κι Αμερικανοß, μÝλη του Project Blue Angel. "Αν και τα ευρÞματα εξετÜζονται ακüμη απü ειδικοýς, σýμφωνα με τις πρþτες ενδεßξεις, Ýνα κομμÜτι γυαλß που ανασýρθηκε απü το ναυÜγιο ταιριÜζει αρκετÜ μ' Ýνα προβολÝα προσγεßωσης του Lockheed Electra 10", αναφÝρεται σε ανακοßνωση του project. Ενþ ο πιλüτος, αεροναυπηγüς κι υπεýθυνος δημοσßων σχÝσεων της Blue Angel, Tζιλ ΜÜγιερς επισημαßνει üτι το αεροσκÜφος της εßχεν υποστεß κÜποιες μετατροπÝς για το ταξßδι της, που ορισμÝνες επαληθεýονται στα απομεινÜρια του ναυαγßου. Το ναυÜγιο, üμως, Ýχει υποστεß, με τη πÜροδο του χρüνου και τους συχνοýς σεισμοýς στην περιοχÞ, σημαντικÞ διÜβρωση. "Αν και δεν υπÜρχει περßπτωση να ποýμε προς το παρüν με σιγουριÜ üτι πρüκειται για το αεροσκÜφος της ΑμÝλια ¸ρχαρτ, στο σημεßο της συντριβÞς ßσως υπÜρχουνε στοιχεßα για την επßλυση ενüς απü τα μεγαλýτερα μυστÞρια της αεροπλοúας", επισημαßνει ο ΣνÝιβλι. Το Project Blue Angel σχεδιÜζει μια νÝα αποστολÞ αργüτερα φÝτος στη νÞσο Μποýκα χρησιμοποιþντας αυτÞ τη φορÜ προηγμÝνες απεικονιστικÝς τεχνολογßες.
     ΤελικÜ το σßγουρο εßναι πως η ιστορßα της Ýκτοτε γοητεýει το συλλογικü υποσυνεßδητο κι η εξαφÜνισÞ της συνοδεýεται απü δεκÜδες θεωρßες και δεν σταμÜτησε ποτÝ να προκαλεß θαυμασμü και να εξÜπτει τη φαντασßα. Το 2009, Ýγινε ταινßα με πρωταγωνιστÝς τη Χßλαρυ Σουþνκ και τον Ρßτσαρντ Γκηρ.


Ρεκüρ & Επιτεýγματα

 * Παγκüσμιο ρεκüρ υψομÝτρου γυναικþν: 14.000 πüδια (1928)
 * Πρþτη γυναßκα που διÝσχισε πετþντας τον Ατλαντικü (1930)
 * Ρεκüρ ταχýτητας αποστÜσεως 100 χιλιομÝτρων (με φορτßο 500 λιβρþν) (1931)
 * Πρþτη γυναßκα που πÝταξε με αυτüγυρο (1931)
 * Ρεκüρ υψομÝτρου για αυτüγυρα: 15.000 πüδια (1931)
 * Πρþτος Üνθρωπος που διÝσχισε τις ΗΠΑ με αυτüγυρο (1932)
 * Πρþτη γυναßκα που διÝσχισε πετþντας σüλο τον Ατλαντικü (1932)
 * Πρþτη γυναßκα που διÝσχισε πετþντας σüλο τον Ατλαντικü 2 φορÝς (1932)
 * Πρþτη γυναßκα που Ýλαβε το ΔιακεκριμÝνο ΙπτÜμενο Σταυρü (1932)
 * Πρþτη γυναßκα που πÝταξε χωρßς στÜση, απü τη μιαν ακτÞ στην Üλλη, κατÜ μÞκος των ΗΠΑ (1933)
 * Ρεκüρ ταχýτητας γυναικþν για διηπειρωτικÞ πτÞση (1933)
 * Πρþτος Üνθρωπος που πÝταξε σüλο κατÜ μÞκος του Ειρηνικοý μεταξý Χονολουλοý κι ¼κλαντ (1935)
 * Πρþτος Üνθρωπος που πÝταξε σüλο απü το Λος ¢ντζελες στην Πüλη του Μεξικοý του Μεξικοý (1935)
 * Πρþτος Üνθρωπος που πÝταξε σüλο και χωρßς στÜση απü τη Πüλη του ΜÝξικο στο Νιοýαρκ του Νιοý ΤζÝρσι (1935)
 * Ρεκüρ ταχýτητας για πτÞση ανατολικÜ προς δυτικÜ, απü το ¼κλαντ στη Χονολουλοý (1937)


     Η ΑμÝλια ¸ρχαρτ Þταν κι επιτυχημÝνη συγγραφÝας, Ýγραφε ποιÞματα κι υπÞρξε αεροπορικÞ εκδüτρια του Cosmopolitan απü το 1928 ως το 1930. ¸γραψε Üρθρα σε περιοδικÜ κι εφημερßδες, δοκßμια, ενþ εξÝδωσε 2 βιβλßα βασισμÝνα στις εμπειρßες της ως αεροπüρου:

  * 20 Hrs., 40 Min. (1928), σχετικÜ με τις εμπειρßες της ως η 1η γυναßκα επιβÜτης σε υπερατλαντικÞ πτÞση.
  * The Fun of It (1932), κατÝγραφε τις εμπειρßες της απü τις πτÞσεις κι Ýνα δοκßμιο για τις γυναßκες στην αεροπορßα.

  * Last Flight (1937), περιλÜμβανε υλικü που Ýστελνε περιοδικÜ στις ΗΠΑ στη διÜρκεια της παγκüσμιας πτÞσης της και που δημοσιεýτηκε σ' εφημερßδες μερικÝς εβδομÜδες πριν απü την αναχþρησÞ της απü τη ΝÝα ΓουινÝα. Το υλικü συγκεντρþθηκε απü τον σýζυγü της Τζωρτζ ΠÜτμαν μετÜ την εξαφÜνισÞ της, ενþ το βιβλßο θεωρεßται απü πολλοýς ιστορικοýς μερικþς αυθεντικÞ εργασßα της ¸ρχαρτ.

     Στα χρüνια που ακολοýθησαν πραγματοποιÞθηκαν 2 αξιοσημεßωτες αναμνηστικÝς πτÞσεις απü γυναßκες αεροπüρους ακολουθþντας την αυθεντικÞ πορεßα της.

     Το 1967 η Αν ΝτÝρινγκ Χüλτγκεν Πελεγκρßνο με 3μελÝς πλÞρωμα πÝταξε επιτυχþς με παρüμοιο αεροσκÜφος (Lockheed 10A Electra) πραγματοποιþντας παγκüσμια πτÞση που ακολουθοýσε σε μεγÜλο βαθμü το σχÝδιο πτÞσης της ¸ρχαρτ. Στη 30Þ επÝτειο της εξαφÜνισης της, η Πελεγκρßνο Ýριξε Ýνα στεφÜνι στη μνÞμη της πÜνω απü τη νÞσο ΧÜουλαντ κι επÝστρεψε στο ¼κλαντ, ολοκληρþνοντας τη πτÞση των 28.000 στις 7 Ιουλßου 1967.
     Το 1997, στην 60Þ επÝτειο της παγκüσμιας πτÞσης της, η επιχειρηματßας απü το Σαν Αντüνιο Λßντα Φιντς (Linda Finch) πραγματοποßησε τη πτÞση πετþντας με το ßδιο μοντÝλο αεροσκÜφους, Ýνα ανακατασκευασμÝνο Lockheed Electra 10E του 1935. Η Φιντς προσγειþθηκε σε 18 χþρες προτοý ολοκληρþσει το ταξßδι, 2,5 μÞνες αργüτερα, οπüτε και προσγειþθηκε στο αεροδρüμιο του ¼κλαντ, στις 28 ΜÜη 1997.
     Το 2001 μßα ακüμη αναμνηστικÞ πτÞση επανÝλαβε τη διαδρομÞ που πραγματοποßησε η ¸ρχαρτ στη διηπειρωτικÞ της πτÞση τον Αýγουστο του 1928, απü τη δüκτορα Καρλßν ΜεντιÝτα (Dr. Carlene Mendieta), πετþντας μ' Ýνα αυθεντικü Avro Avian, τον ßδιο τýπο που χρησιμοποιÞθηκε το 1928.


¢λλες τιμÝς

  Το ΚÝντρο και ΠÜρκο Προστασßας ¢γριας Φýσης ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Centre And Wildlife Sanctuary) το οποßο ιδρýθηκε στο σημεßο üπου προσγειþθηκε το 1932 στη Βüρεια Ιρλανδßα (Ballyarnet Country Park, Derry)

  Το "ΔÝντρο ¸ρχαρτ" ("Earhart Tree") στο ΜπÜνιαν ΝτρÜιβ (Banyan Drive) του Χßλο της ΧαβÜη, το οποßο φυτεýτηκε απü την ΑμÝλια ¸ρχαρτ το 1935.

  Τα Βραβεßα Amelia Earhart Fellowship Awards της Zonta International που καθιερωθÞκανε το 1938.

  Ο "ΦÜρος ¸ρχαρτ" ("Earhart Light") (επßσης γνωστüς και ως "Amelia Earhart Light") που βρßσκεται στη νÞσο ΧÜουλαντ.

  Οι Υποτροφßες στη ΜνÞμη της ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Memorial Scholarships), που καθιερþθηκαν το 1939 απü τις The Ninety-Nines, παρÝχονται σε γυναßκες που επιθυμοýν να λÜβουνε πτυχßα πιλüτου και πιστοποιÞσεις τýπου, πιστοποιÞσεις αεροσκαφþν τζετ, πτυχßα κολλεγßων και τεχνικÞ εκπαßδευση.

  Το 1942 Ýνα Αμερικανικü πλοßο Λßμπερτυ ονομÜστηκε SS Amelia Earhart (ναυÜγησε το 1948).

  Το Αεροδρüμιο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Field - 1947), πρþην Αεροδρüμιο ΜÜστερς (Masters Field) και Δημοτικü Αεροδρüμιο του ΜαúÜμι (Miami Municipal Airport). ΜετÜ το κλεßσιμü του το 1959 αποφασßστηκε η δημιουργßα του ΠÜρκου ΑναψυχÞς ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Regional Park) σε μιαν ανεκμετÜλλευτη ομοσπονδιακÞ Ýκταση, βüρεια και δυτικÜ του πρþην δημοτικοý αεροδρομßου του ΜαúÜμι και νüτια του αεροδρομßου ¼πα-λüκα (Opa-locka Airport).

  Η Υποτροφßα ΑμÝλια ¸ρχαρτ του Πανεπιστημßου Προýντ (Purdue University Amelia Earhart Scholarship) βασßζεται στην ακαδημαúκÞ αξßα και πρωτοβουλßα και παρÝχεται τüσο σε πρωτοετεßς üσο και σε τελειüφοιτους που εγγρÜφονται σε οποιαδÞποτε σχολÞ της πανεπιστημιοýπολης ΟυÝστ ΛαφαγιÝτ (West Lafayette campus). Η υποτροφßα διεκüπη τη 10ετßα του 1970 ως το 1997, οπüτε και τη χορÞγησÞ της ανÝλαβε χορηγüς.

  Το Αναμνηστικü Γραμματüσημο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Commemorative Stamp), αεροπορικþν αποστολþν κι αξßας 8 σεντς, που εκδüθηκε το 1963 απü τα ΑμερικανικÜ Ταχυδρομεßα.

  Το Βραβεßο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Award) της Civil Air Patrol (απü το 1964) δßδεται σε μαθητÝς της που ολοκληρþσανε τα 1α 11 στÜδια του προγρÜμματος προετοιμασßας τους. Δßδεται μαζß με το Βραβεßο Στρατηγοý Μπßλι Μßτσελ (General Billy Mitchell Award).

  ΜÝλος του Εθνικοý Hall of Fame γυναικþν (1973).

   Η ΓενÝτειρα της ΑμÝλια ¸ρχαρτ (The Amelia Earhart Birthplace) στο ¢τκισον του ΚÜνσας (μουσεßο κι Εθνικü Ιστορικü Μνημεßο, ιδρýθηκε και διατηρεßται απü τις The Ninety-Nines).

  Το Αεροδρüμιο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Airport), που Βρßσκεται στο ¢τκισον του ΚÜνσας.

  Η ΓÝφυρα ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Bridge), που Βρßσκεται στο ¢τκισον του ΚÜνσας.

  ΠολλÜ σχολεßα φÝρουν το üνομÜ της σε διÜφορες περιοχÝς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομÝνων των Amelia Earhart Elementary School, στην ΑλαμÝντα της Καλιφüρνια (Alameda, California), Amelia Earhart Elementary School στη Hialeah της Φλüριντα και του Amelia Earhart International Baccalaureate World School στο ºντιο της Καλιφüρνια (Indio, California).



  Το Ξενοδοχεßο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Hotel) που βρßσκεται στο ΒισμπÜντεν (Wiesbaden) στη Γερμανßα. ΑρχικÜ λειτοýργησε σα ξενοδοχεßο για γυναßκες, στη συνÝχεια, προσωρινÜ, ως στρατιωτικü κατÜλυμα και σÞμερα λειτουργεß σα γραφεßο της Υπηρεσßα Εργολαβιþν του Αμερικανικοý Στρατοý (United States Army Contracting Agency).

  Η Οδüς ΑμÝλια ¸ρχαρτ στη πüλη Οκλαχüμα (Ýδρα των The Ninety-Nines).

  Το Βραβεßο ΑμÝλια ¸ρχαρτ της UCI Irvine (απü το 1990).

  Το ΓυμνÜσιο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Intermediate School) που βρßσκεται στην αεροπορικÞ βÜση ΚαντÝνα (Kadena Air Base), στην ΟκινÜουα της Ιαπωνßας.

  ΜÝλος του Αμερικανικοý Motorsports Hall of Fame (1992).

  Το ºδρυμα ¸ρχαρτ (Earhart Foundation), που βρßσκεται στο Αν ¢ρμπορ (Ann Arbor) του Μßσιγκαν. Ιδρýθηκε το 1995 και χρηματοδοτεß Ýρευνες κι υποτροφßες μÝσω ενüς δικτýου 50 "Καθηγητþν της ¸ρχαρτ" ("Earhart professors") σε ολüκληρες τις ΗΠΑ.

  Το ΦεστιβÜλ ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Festival), που πραγματοποιεßται κÜθε χρüνο απü το 1996 στο Ατκισον.

  Το Βραβεßο Amelia Earhart Pioneering Achievement Award στο ¢τκισον. Απü το 1996 το ºδρυμα Cloud L. Cray Foundation παρÝχει 10.000 δολÜρια υποτροφßα για γυναßκες σε εκπαιδευτικÜ ιδρýματα της επιλογÞς του δωρητÞ.

   Μνημεßο ΑμÝλια ¸ρχαρτ (Amelia Earhart Earthwork) στο πÜρκο ΟυÜρνοκ ΛÝηκ (Warnock Lake Park) του ¢τκισον, μεγÝθους ενüς εκταρßου και δημιουργημÝνο απü τον Σταν Χερντ (Stan Herd) για τον εορτασμü της επετεßου των 100 ετþν απü τη γÝννηση της ¸ρχαρτ. ΣυντεταγμÝνες: 39.537621°N 95.145158°W,

  Η Κορüνα ¸ρχαρτ (Earhart Corona), γεωλογικüς σχηματισμüς στην επιφÜνεια της Αφροδßτης, ονομασμÝνη Ýτσι απü την ΔιεθνÞ ΑστρονομικÞ ¸νωση (International Astronomical Union - IAU).

  Το Βραβεßο Greater Miami Aviation Association Amelia Earhart Award για εξαιρετικÝς πρÜξεις (2006).

  Στις 6 ΔεκÝμβρη 2006 ο ΚυβερνÞτης της Καλιφüρνια ¢ρνολντ ΣβαρτζενÝγκερ (Arnold Schwarzenegger) κι η Πρþτη Κυρßα Μαρßα Σρßβερ (Maria Shriver) συμπεριÝλαβαν την ΑμÝλια ¸ρχαρτ στο Hall of Fame της Καλιφüρνια, που βρßσκεται στο Μουσεßο Ιστορßας, Γυναικþν και Τεχνþν της Καλιφüρνια (The California Museum for History, Women and the Arts).

  Το πλοßο του Αμερικανικοý Ναυτικοý USNS Amelia Earhart (T-AKE-6) ονομÜστηκε προς τιμÞ της το ΜÜη 2007.

  Το 2010 σε μια αποστολÞ προς το ΔιεθνÞ Διαστημικü Σταθμü, θα μεταφερθεß σ' αυτüν Ýνα ρολüι που ανÞκε στην ¸ρχαρτ και χρησιμοποßησε στις 2 υπερατλαντικÝς της πτÞσεις, απü την αστροναýτη Shannon Walker, προς αναγνþριση της προσωπικüτητας της ¸ρχαρτ και του ρüλου της στην αεροπορßα. ΜετÜ το τÝλος της αποστολÞς το ρολüι θα τοποθετηθεß στο μουσεßο The Ninety-Nines Museum of Women Pilots στην Οκλαχüμα. Το ρολüι θα εßναι το 2ο αντικεßμενü της που μεταφÝρεται στο διαστημικü σταθμü, καθþς ο Randy Bresnik, εγγονüς του προσωπικοý φωτογρÜφου της, θα μεταφÝρει τον ΝοÝμβρη 2009 Ýνα κασκüλ της στον σταθμü.


     Η ζωÞ της κÝντρισε τη φαντασßα πολλþν συγγραφÝων κι Üλλων:

     Η ταινßα του 1943 Flight for Freedom με τη Ροζαλßντ ΡÜσελ (Rosalind Russell) Þταν μßα φανταστικÞ ιστορßα της ζωÞς της, με μεγÜλη δüση χολιγουντιανÞς προπαγÜνδας της εποχÞς του 2ου Παγκ. Πολ..

     Στη θεατρικÞ παρÜσταση Chamber Music που Ýγραψε το 1962 ο ¢ρθουρ Κüπιτ (Arthur Kopit), η πλοκÞ της οποßας λαμβÜνει χþρα σε Ýνα Üσυλο παραφρüνων, μßα απü τους χαρακτÞρες πιστεýει üτι εßναι η ΑμÝλια ¸ρχαρτ. Η ειρωνεßα εßναι üτι, βÜσει της πλοκÞς της παραστÜσεως, αφÞνεται να εννοηθεß üτι θα μποροýσε να εßναι η ΑμÝλια ¸ρχαρτ, βÜσει του χρονοδιαγρÜμματος.


     Στη νουβÝλα του ΝτÝιβιντ Λßπινκοτ (David Lippincott) E Pluribus Bang! (ΤρικλοποδιÝς, 1970) ο πρωταγωνιστÞς, πρþην πρüεδρος των ΗΠΑ εξαφανßζεται και μεταφÝρεται σ' Ýνα νησß του Ειρηνικοý üπου συναντÜ την ηλικιωμÝνη ¸ρχαρτ και μαθαßνει üτι μÝχρι το θÜνατü του ο δικαστÞς Τζüσεφ ΚρÜτερ (Joseph Crater) Ýζησε στο νησß.


     Το 1ο Üλμπουμ αφιερωμÝνο στο θρýλο της ΑμÝλια ¸ρχαρτ κυκλοφüρησε απü το συγκρüτημα Plainsong το 1972 με τßτλο In Search of Amelia Earhart, Elektra K42120. Τüσο το Üλμπουμ üσο και το υλικü που διατÝθηκε απü την Elektra απüκτησαν μεγÜλη αξßα μεταξý των συλλεκτþν.


     Η τραγουδßστρια Τζüνι Μßτσελ (Joni Mitchell) Ýγραψε Ýνα τραγοýδι με τßτλο Amelia για το Üλμπουμ της Hejira (1976), βασισμÝνο στη κληρονομιÜ της ¸ρχαρτ.


     Η τηλεοπτικÞ βιογραφßα του 1976 με τßτλο Amelia Earhart με πρωταγωνιστÝς τους Σοýζαν Κλαρκ (Susan Clark) και Τζον ΦüρσÜιθ (John Forsythe) περιλÜμβανε σκηνÝς που πετοýσε ο πιλüτος Φρανκ Τüλμαν (Frank Tallman), συνÝταιρος στην εταιρßα Tallmantz Aviation με τον Πωλ Μαντζ (Paul Mantz), που 'χε διδÜξει την ¸ρχαρτ τη 10ετßα του '30.


     Ο ΚλÜιβ ΚÜσλερ, στο βιβλßο του ΣαχÜρα (Sahara1992) αναφÝρει τ' üνομα της σε μια φανταστικÞ ιστορßα για μια Üλλη γυναßκα αεροπüρο της ßδιας περιüδου που, σýμφωνα με τη πλοκÞ του βιβλßου, επßσης εξαφανßστηκε.


     Η διαφημιστικÞ εκστρατεßα της εταιρßας Gap του 1993 περιελÜμβανε την ¸ρχαρτ σαν Ýνα απü τα ΑμερικÜνικα εßδωλα που συνÝδεσαν τ' üνομÜ τους με τη μοντÝρνα Ýνδυση.


     Η ταινßα Amelia Earhart: The Final Flight (1994) με πρωταγωνιστÝς τη ΝτÜιαν Κßτον (Diane Keaton), τον Ροýτγκερ ΧÜουερ (Rutger Hauer) και τον Μπρους Ντερν (Bruce Dern) αρχικÜ προβλÞθηκε σαν τηλεοπτικÞ ταινßα κι αργüτερα σα θεατρικü Ýργο.

 
   Στο επεισüδιο The 37's (1995) της τηλεοπτικÞς σειρÜς Star Trek: Voyager φÝρεται πως η ¸ρχαρτ κι ο Νοýναν απÞχθησαν απü εξωγÞινους του 1937 και βρÝθηκαν το 2371. ¼πως κι Üλλες ιστορßες σχετικÝς με την ¸ρχαρτ, στο επεισüδιο αφÞνεται να εννοηθεß η ýπαρξη ειδυλλßου μεταξý αυτÞς και του Νοýναν, ενþ τους ρüλους των 2 χαρακτÞρων ενσÜρκωσαν οι ΣÜρον Λüρενς (Sharon Lawrence) κι ο ΝτÝιβιντ Γκραφ (David Graf) αντßστοιχα.(¸νας απü τους κýριους διαστημικοýς σταθμοýς του αστροστüλου του Star Trek τον 24ο αιþνα φÝρει το üνομα της ¸ρχαρτ).


     Το I Was Amelia Earhart (1996) εßναι ψεýτικη αυτοβιογραφßα απü τη ΤζÝιν ΜÝντελσον (Jane Mendelsohn) üπου η "¸ρχαρτ" εξιστορεß την ιστορßα του τι συνÝβη το 1937, με αρκετÝς δüσεις ειδυλλßου για τον πλοηγü της.


     Το Flying Blind (1999) του Μαξ ¢λλαν Κüλλινς (Max Allan Collins) αστυνομικü μυθιστüρημα üπου ο πρωταγωνιστÞς ΝÝηθαν ΧÝλλερ (Nathan Heller) προσλαμβÜνεται σωματοφýλακας της ¸ρχαρτ. Σýντομα γßνονται εραστÝς (ο γÜμος της με τον ΠÜτμαν περιγρÜφεται ως μßα Ýνωση μüνο κατ' üνομα) κι αργüτερα ο ΧÝλλερ τη βοηθÜ να δραπετεýσει απü τους ΙÜπωνες, μετÜ τη τραγικÞ πτÞση.


     Η εξαφÜνιση της ¸ρχαρτ εßναι Ýνα απü τα πολλÜ μυστÞρια που μνημονεýονται στο τραγοýδι Someday We'll Know (1999) του συγκροτÞματος New Radicals, το οποßο αργüτερα επανεκτελÝστηκε απü τη ΜÜντυ Μουρ (Mandy Moore) και τον Τζüναθαν Φορμαν (Jonathan Foreman) για τη ταινßα A Walk to Remember.


     Ο τραγουδιστÞς και συνθÝτης Ντεμπ ΤÜλαν (Deb Talan) ξεκινÜ το 2ο δßσκο του, Something Burning (2000), με τραγοýδι που ονομÜζεται Thinking Amelia.


     Η εικüνα της ¸ρχαρτ συμπεριλÞφθηκε μεταξý αυτþν που χρησιμοποßησε η εταιρßα Apple στη διαφημιστικÞ καμπÜνια Think Different το 2002 και σÞμερα θεωρεßται περιζÞτητο συλλεκτικü αντικεßμενο.


     Στη νουβÝλα του Κρßστοφερ Μουρ (Christopher Moore) Fluke (2003) η ¸ρχαρτ επÝζησε της συντριβÞς κι εμφανßζεται σα μητÝρα ενüς εκ των χαρακτÞρων.


     Το τραγοýδι Aviator του συγκροτÞματος Nemo, που περιÝχεται στο 1ο τους Üλμπουμ Signs of Life (2004), γρÜφτηκε για τη τελευταßα πτÞση της ¸ρχαρτ.


     Το τραγοýδι I Miss My Sky που Ýγραψε η Heather Nova για το Üλμπουμ της Redbird (2005) εßναι αφιερωμÝνο στην ¸ρχαρτ, υπονοþντας üτι επÝζησε σε νησß μετÜ την εξαφÜνισÞ της.


     Ο ΚÝρτις ¸λλερ (Curtis Eller) του Curtis Eller's American Circus Ýγραψε Ýνα τραγοýδι για την εξαφÜνισÞ της, το Amelia Earhart στο Üλμπουμ του Taking Up Serpents Again (2005).


     Ο Καναδüς χιπ χοπ καλλιτÝχνης Buck 65 συνδÝει την ΑμÝλια ¸ρχαρτ κι Üλλες γυναßκες εßδωλα üπως τη ΝÝκο ΚÝις (Neko Case) και τη Φρßντα ΚÜλο (Frida Kahlo) στο τραγοýδι Blood of a Young Wolf (2006) απü το Üλμπουμ Secret House Against The World.


     Ο ¢γγλος τραγουδιστÞς και συνθÝτης Τομ ΜακΡÝι (Tom McRae) στο 4ο Üλμπουμ του King of Cards (2007) περιÝλαβε τραγοýδι με τßτλο The Ballad of Amelia Earhart.


     Ο τραγουδιστÞς και συνθÝτης της Ροκ μουσικÞς Jon Mclaughlin Ýγραψε Ýνα τραγοýδι με τßτλο Amelia's Missing (2007).


    ΠοßημÜ της και ΡητÜ:

Το θÜρρος, εßναι τßμημα που απαιτεß η ζωÞ,

γαλÞνη για ν' αποδοθεß.
ΨυχÞ που δεν το νιþθει δε θα λευτερωθει,
και απü πρÜγματα μικρÜ:
Του φüβου δε γνωρßζει την Üγρια μοναξιÜ,
τα ýψη, που ακοýγεται με Üγρια χαρÜ,
Þχος που κÜνουν τα φτερÜ.

Πþς η ζωÞ να 'χει αξßα, για ν' αντισταθμßσουμε

τη γκρßζα ασχÞμια τη θαμπÞ, αν δεν τολμÞσουμε,
το μισος που εγκυμονεß, να σβÞσουμε,
με τη ψυχÞ μας; Πληρþνουμε τη κÜθε επιλογÞ
με θÜρρος, για ü,τι μας ανησυχεß
κι αυτü τιμßως θα προσμετρηθεß.

Δικü μας εßναι το ξεκßνημα μιας ιπτÜμενης εποχÞς κι εßμαι ευτυχÞς που ζω σε μια τÝτοια τüσο ενδιαφÝρουσα περßοδο.

Στο να ξεχωρßζεις -üπως και σ' Üλλα πρÜγματα- εßναι πολý πιο εýκολο το ξεκßνημα παρÜ το να το καταφÝρνεις τελικÜ.

ΘÝλω να καταλÜβεις üτι δεν θα σε θεωρÞσω δÝσμιο σε μÝνα με κÜποιο μεσαιωνικü κþδικα πßστης, οýτε θα θεωρÞσω τον εαυτü μου δÝσμιο σε σÝνα.

Ο χρüνος ανησυχßας εßναι 3 μÞνες, πριν απü μια πτÞση. Αποφασßστε λοιπüν αν ο στüχος αξßζει τους κινδýνους. Αν ναι, πÜψτε να ανησυχεßτε, γιατß αυτü μπορεß να προσθÝσει κι αλλο κßνδυνο.

¼σο περισσüτερο κÜποιος δρα και βλÝπει κι αισθÜνεται, τüσο περισσüτερο ικανüς μπορεß να γßνει και τüσο πιο γνÞσια μπορεß να εκτιμÞσει θεμελιþδη πρÜγματα üπως το σπßτι, η αγÜπη κι η κατανüηση της συντροφικüτητας.

Στη δρÜση, το πιο δýσκολο εßναι η απüφαση, το υπüλοιπο εßναι απλÞ αντοχÞ. Οι φüβοι εßναι χÜρτινες τßγρεις. Μπορεßτε να κÜνετε οτιδÞποτε αποφασßσετε. Μπορεßτε να ενεργÞσετε για να αλλÜξετε και να ελÝγξετε τη ζωÞ σας και την üλη διαδικασßα. Η πρüοδüς της θα 'ναι η δικÞ σας ανταμοιβÞ.

Η προσδοκßα υποθÝτω, πολλÜκις υπερβαßνει τη πραγμÜτωση.

Η καλÞ προετοιμασßα, üπως λÝω συχνÜ, δßκαια εßναι τα δýο τρßτα κÜθε τολμÞματος.

Στη ζωÞ μου εßχα συνειδητοποιÞσει, πως üταν τα πρÜγματα πÞγαιναν πολý καλÜ Þταν ακριβþς η þρα να προβλÝψουμε πιθανü πρüβλημα.

Να ξÝρετε üτι γνωρßζω τους κινδýνους. ΘÝλω να το κÜνω, γιατß θÝλω να το κÜνω. Οι γυναßκες πρÝπει να προσπαθοýν να κÜνουν πρÜγματα, üπως οι Üντρες Ýχουν δοκιμÜσει. ¼ταν αποτýχουν, η αποτυχßα τους πρÝπει να αποτελÝσει πρüκληση για τους υπüλοιπους.
_______________________________________________________________

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers