ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ó÷üëéá-Áñèñá 

×áôæçáëåîÜíäñïõ ÐÜôñïêëïò (Ýóôçóå): Winchester: Ôï Óôïé÷åéþìåíï Óðßôé

                                             Πρüλογος

     ¼λοι κι üλες θα 'χετε τουλÜχιστον ακοýσει, για τις επαναληπτικÝς καραμπßνες, λιγþτεροι και λιγþτερες, για τις επαναληπτικÝς καραμπßνες Γουßντσεστερ και την αποτελεσματικüτητÜ τους. ¼λοι κι üλες θα 'χετε ακοýσει για... στοιχειωμÝνα σπßτια Þ θα 'χετε δει Ýστω μια ταινßα θρßλλερ με αυτü το θÝμα. ΑλλÜ ελÜχιστοι κι ελÜχιστες ßσως, θα 'χετε ακοýσει για Το... στοιχειωμÝνο σπßτι -που δεν Ýχει καμμιÜ δουλειÜ με τις καραμπßνες αυτÝς καθαυτÝς, Þ τουλÜχιστον στα καθαρÜ μυαλÜ. Ε λοιπüν αυτü το Üρθρο Ýρχεται να ρßξει φως σε μια Üγνωστη πτυχÞ Þ Ýστω üχι και τüσο γνωστÞ, στους μη Αμερικανοýς, ιστορßα -κι αμφιβÜλλω κι αν üλοι οι Αμερικανοß τη γνωρßζουνε. Θα πÜμε σιγÜ-σιγÜ απü την αρχÞ και με σειρÜ, üπως πÜντα. Φýγαμε λοιπüν:   Π. Χ.



                                              ΕισαγωγÞ

     Η εταιρεßα Winchester Repeating Arms Þταν μια εξÝχουσα αμερικανικÞ εταιρεßα κατασκευÞς επαναληπτικþν καραμπßνων, που βρßσκεται στο New Haven του ΚοννÝκτικατ. Η μÜρκα Winchester ανÞκει σÞμερα στην Olin Corporation και το λογüτυπο χρησιμοποιεßται με Üδεια απü δýο θυγατρικÝς του Ομßλου Herstal: Fabrique Nationale (FN) του Βελγßου και της εταιρεßας Browning Arms της Ogden, Utah, ΗΠΑ.
Ο πρüγονος της Winchester Repeating Arms Company Þταν η εταιρικÞ σχÝση μεταξý 2 Üλλων κατασκευαστþν πυροβüλων των Horace Smith και Daniel Wesson του Norwich, Connecticut (για να μην συγχÝεται με τη διÜσημη εταιρεßα Smith & Wesson Revolver που ιδρýθηκε αργüτερα απü τους ßδιους). Οι Smith και Wesson απÝκτησαν τη βελτιωμÝνη εκδοχÞ του Lewis Jennings και του εφευρÝτη Walter Hunt του 1848 Volition Repeating Rifle και τα ελαττωματικÜ πυρομαχικÜ Rocket Ball, που εßχανε παραχθεß σε μικρÝς ποσüτητες, απü τους Robbins & Lawrence στο Windsor, Βερμüντ. Το üπλο του Jennings Þταν εμπορικÞ αποτυχßα κι οι Robbins & Lawrence σταμÜτησαν τη παραγωγÞ το 1852. Ο Smith σχεδßασε Ýνα πολý βελτιωμÝνο τουφÝκι με βÜση το Jennings και οι συνεργÜτες προσÝλαβαν επßσης τον εργοδüτη του Robbins & Lawrence Benjamin Tyler Henry. Το 1855, η εταιρικÞ σχÝση Smith και Wesson, προκειμÝνου να κατασκευÜσει αυτü που ονüμαζαν "ηφαιστειακü" μοχλü και üπλο δρÜσης, αναζÞτησε επενδυτÝς και ενσωματþθηκε ως η εταιρεßα Volcanic Repeating Arms. Ο μεγαλýτερος μÝτοχος της Þταν ο κατασκευαστÞς ροýχων Oliver Winchester. Το τουφÝκι εßχε περιορισμÝνη επιτυχßα. Η εταιρεßα μετακüμισε στο New Haven (χωρßς Smith Þ Wesson) το 1856, αλλÜ μÝχρι το τÝλος του Ýτους Ýγινε αφερÝγγυα. Ο ¼λιβερ Γουßντσεστερ κι ο συνεργÜτης του Τζον Μ. ΝτÝιβις αγüρασαν τα περιουσιακÜ στοιχεßα της πτωχεýσας εταιρεßας απü τους υπüλοιπους μετüχους και το αναδιοργÜνωσαν ως την εταιρεßα New Haven Arms τον Απρßλη του 1857.



     ΜετÜ την αποχþρηση του Σμιθ, ο ΜπÝντζαμιν ΧÝνρι συνÝχισε να εργÜζεται με Ýνα Ýργο ανÜπτυξης του Σμιθ, το αυτüνομο μεταλλικü φυσßγγιο, και τελειοποßησε τον πολý μεγαλýτερο, πιο ισχυρü γýρο του ΧÝνρι. Ο ΧÝνρι επÝβλεψε επßσης Ýνα νÝο σχÝδιο τουφÝκι βασισμÝνο χαλαρÜ στο ηφαιστειακü για να χρησιμοποιÞσει τα νÝα πυρομαχικÜ, διατηρþντας μüνο τη γενικÞ μορφÞ του μηχανισμοý γωνßας και του σωληνοειδοýς περιοδικοý. Αυτü Ýγινε το τουφÝκι Henry του 1860, το οποßο κατασκευÜστηκε απü την εταιρεßα New Haven Arms και χρησιμοποιÞθηκε σε σημαντικü αριθμü απü ορισμÝνες στρατιωτικÝς μονÜδες της ¸νωσης στον αμερικανικü εμφýλιο πüλεμο. Το τουφÝκι Henry εξασφÜλισε την επιτυχßα του New Haven Arms, και μαζß με το τουφÝκι Spencer, δημιοýργησαν το μοχλü επαναλÞπτη στην αγορÜ πυροβüλων üπλων.
     Το 1866, ο ΜπÝντζαμιν ΧÝνρι, εξοργισμÝνος γι' αυτü που πßστευε üτι Þταν ανεπαρκÞς αποζημßωση, προσπÜθησε να του απονεμηθεß ο νομοθÝτης του ΚοννÝκτικατ για τη κατοχÞ του New Haven Arms. Ο ¼λιβερ, βιαστικÜ επÝστρεψε απü την Ευρþπη, προκÜλεσε τη κßνηση κι αναδιοργÜνωσε το New Haven Arms ξανÜ ως Winchester Repeating Arms Company. Το Winchester εßχε τον βασικü σχεδιασμü του τουφÝκι Henry, πλÞρως τροποποιημÝνο και βελτιþθηκε για να γßνει το πρþτο τουφÝκι Winchester, το Model 1866, το οποßο πυροδüτησε τα ßδια δοχεßα με διαμÜντι .44 με το Henry αλλÜ εßχε Ýνα βελτιωμÝνο περιοδικü (με τη προσθÞκη μιας πýλης φüρτωσης στη δεξιÜ πλευρÜ του δÝκτη, που εφευρÝθηκε απü τον υπÜλληλο του Winchester, Nelson King) και, για πρþτη φορÜ, Ýνα ξýλινο φτερü. Ο ΧÝνρι κι ο Γουßντσεστερ του 1866 μοιρÜστηκαν Ýναν μοναδικü πεßρο διπλÞς βολÞς που χτýπησε το κεφÜλι της κασÝτας ζÜντας σε δýο σημεßα üταν πυροβüλησε το üπλο, αυξÜνοντας τις πιθανüτητες üτι το τελεßωμα στο κοßλο χεßλος θα πυροδοτοýσε περßπου 28 κüκκους μαýρης σκüνης η υπüθεση.
     ¸να Üλλο εξαιρετικÜ δημοφιλÝς μοντÝλο κυκλοφüρησε το 1873. Το μοντÝλο 1873 εισÞγαγε το πρþτο αυτüματη; ανÜφλεξης Winchester, το 44-40 WCF (Winchester Center Fire). ΑυτÝς οι οικογÝνειες τουφεκιþν εßναι κοινþς γνωστÝς ως "¼πλο που κÝρδισε τη Δýση." Το ΜοντÝλο 1873 ακολουθÞθηκε απü το ΜοντÝλο 1876 (Þ Centennial Model), μια μεγαλýτερη Ýκδοση του '73, η οποßα χρησιμοποßησε την ßδια δρÜση εναλλαγÞς και ανελκυστÞρα ορεßχαλκου που χρησιμοποιÞθηκε στο Henry. ¹ταν σε θÜλαμο για μεγαλýτερες, ισχυρüτερες κασÝτες üπως .45-60 WCF, .45-75 WCF και .50-95 WCF. Η δρÜση δεν Þταν αρκετÞ για να επιτρÝψει στον Γουßντσεστερ να επιτýχει τον στüχο του να παρÜγει Ýνα επαναλαμβανüμενο τουφÝκι ικανü να χειριστεß την κασÝτα κυβÝρνησης .45-70. Αυτü δεν θα συνÝβαινε Ýως üτου Üρχισαν να κατασκευÜζουν το μοντÝλο 1886 του Browning.
     Ο ¼λιβερ Γουßντσεστερ πÝθανε τον ΔεκÝμβρη του 1880. Ο γιος κι ο διÜδοχüς του, William Wirt Winchester, πÝθανε απü φυματßωση 4 μÞνες μετÜ. Η χÞρα του William Wirt Winchester, Sarah Winchester, χρησιμοποßησε τη κληρονομιÜ και τα εισοδÞματÜ της απü την εταιρεßα για να χτßσει αυτü που εßναι τþρα γνωστü ως Winchester Mystery House. Απü το 1883, ο John Browning συνεργÜστηκε με την εταιρεßα Winchester Repeating Arms και σχεδßασε μια σειρÜ απü τουφÝκια και κυνηγετικÜ üπλα, κυρßως το Winchester Model 1885 Single Shot, το κυνηγετικü üπλο Winchester Model 1887, το κυνηγετικü üπλο pump-action Model 1897. και τα τουφÝκια Model 1886, Model 1892, Model 1894 και Model 1895. ΑρκετÜ απü αυτÜ βρßσκονται ακüμη σε παραγωγÞ σÞμερα μÝσω εταιρειþν üπως η Browning, η Rossi, η Navy Arms και Üλλες που Ýχουν αναβιþσει πολλÜ απü τα μοντÝλα που Ýχουν διακοπεß Þ Ýχουν παραγÜγει αναπαραγωγÝς
     Τα πρþτα χρüνια του 20οý αι. βρÞκαν την Winchester Repeating Arms Company να ανταγωνßζεται με νÝα σχÝδια του John Browning, που κατασκευÜζονται με Üδεια απü Üλλες εταιρεßες πυροβüλων üπλων. Ο αγþνας για την παραγωγÞ του πρþτου εμπορικοý üπλου αυτüματης φüρτωσης Ýφερε το .22 rimfire Winchester Model 1903 και αργüτερα centerfire Model 1905, Model 1907 και Model 1910. Οι μηχανικοß του Winchester, μετÜ απü δÝκα χρüνια εργασßας, σχεδßασαν το ΜοντÝλο 1911 για να παρακÜμψουν τα διπλþματα ευρεσιτεχνßας του Browning, τα οποßα ετοßμασαν οι δικηγüροι της εταιρεßας. ¸νας απü τους κορυφαßους μηχανικοýς του Winchester, T.C. Ο Τζüνσον, Ýπαιξε καθοριστικü ρüλο στην ανÜπτυξη αυτþν των πυροβüλων üπλων αυτο-φüρτωσης και συνÝχισε να επιβλÝπει τα σχÝδια των κλασικþν ΜοντÝλων 1912, ΜοντÝλων 52 και ΜοντÝλων 54 του Winchester.



     Η εταιρεßα Þταν σημαντικüς παραγωγüς του 303 Pattern 1914 Enfield τουφÝκι για τη βρεττανικÞ κυβÝρνηση και το παρüμοιο .30-06 M1917 Enfield τουφÝκι για τις ΗΠΑ στη διÜρκεια του 1ου Παγκ. Πολ. Στο εργοστÜσιο της Winchester τüτε, ο Browning ανÝπτυξε τον τελικü σχÝδιο του Browning Automatic Rifle (BAR) και παρÞγαγε περßπου 27.000. Οι μηχανικοß του Browning και του Winchester ανÝπτυξαν επßσης το πολυβüλο διαμÝτρου Browning 50 στη διÜρκεια του πολÝμου. Τα πυρομαχικÜ διαμετρÞματος 50 BMG (12,7 x 99 mm) σχεδιÜστηκαν απü τους μηχανικοýς βαλλιστικþν του Winchester. Τα εμπορικÜ δικαιþματα αυτþν των νÝων üπλων Browning ανÞκαν στον Colt.
     Στη διÜρκεια του πολÝμου, ο Γουßντσεστερ εßχε δανειστεß σε μεγÜλο βαθμü για να χρηματοδοτÞσει τη μαζικÞ επÝκτασÞ του. Με τη ειρÞνης η εταιρεßα προσπÜθησε να χρησιμοποιÞσει το πλεüνασμα της παραγωγικÞς της ικανüτητας και να εξοφλÞσει το χρÝος της προσπαθþντας να γßνει γενικüς κατασκευαστÞς καταναλωτικþν αγαθþν: τα πÜντα, απü μαχαßρια κουζßνας ως πατßνια ως ψυγεßα, για εμπορßα μÝσω των "Winchester Stores". Συγχωνεýθηκαν με την εταιρεßα υλικοý της Simmons. Οι μÜρκες Winchester και Keen Kutter συνεργÜστηκαν μαζß κατÜ τη διÜρκεια της 10ετßας του '20, αλλÜ το 1929, συμφþνησαν να διαχωρßσουν κι επÝστρεψαν στη βασικÞ τους επιχεßρηση. Η στρατηγικÞ Þταν μια αποτυχßα για τη Winchester κι η ΜεγÜλη ¾φεση Ýβαλε το τελικü καρφß στο φÝρετρο της εταιρεßας Η εταιρεßα Winchester Repeating Arms Company τÝθηκε υπü επιχορÞγηση το 1931 κι αγορÜστηκε σε πλειστηριασμü πτþχευσης απü την εταιρεßα Western Cartridge της οικογÝνειας Olin στις 22 ΔεκÝμβρη του ßδιου Ýτους. Η εταιρεßα του Oliver Winchester θα διατηροýσε μια ονομαστικÞ ýπαρξη μÝχρι το 1935, üταν η Western Cartridge συγχωνεýτηκε με τη θυγατρικÞ της για να σχηματßσει Winchester-Western Company. το 1944, οι επιχειρÞσεις πυροβüλων üπλων και πυρομαχικþν θα αναδιοργανωθοýν ως το Winchester-Western Division της Olin Industries.
     Στις 16 ΓενÜρη 2006, οι ΗΠΑ Repeating Arms ανακοßνωσαν üτι Ýκλειναν το εργοστÜσιü τους στο New Haven, üπου τα τουφÝκια και τα üπλα της Winchester εßχανε παραχθεß για 140 χρüνια. Το επßσημο δελτßο τýπου που στÜλθηκε απü τις ΗΠΑ Repeating Arms σχετικÜ με το κλεßσιμο κυκλοφüρησε στις 17 ΓενÜρη κι Ýλεγε τα παρακÜτω:

   "Η εταιρεßα US Repeating Arms, κατασκευαστÞς τουφεκιþν και κυνηγετικþν üπλων της Winchester θα κλεßσει τη παραγωγικÞ της μονÜδα στο New Haven του ΚοννÝκτικατ. ΠολλÝς προσπÜθειες γßνανε για τη βελτßωση της κερδοφορßας στην εγκατÜσταση παραγωγÞς κι η απüφαση ελÞφθη αφοý εξαντλÞθηκαν üλες οι διαθÝσιμες επιλογÝς. Απü τις 31 ΜÜρτη 2006, η μονÜδα παραγωγÞς του New Haven θα σταματÞσει να κατασκευÜζει τα Winchester Model 70, Model 94 και Model 1300. Η Winchester Firearms θα συνεχßσει να πωλεß και ν' αναπτýσσει τη τρÝχουσα σειρÜ Select Over για κυνηγετικÜ üπλα, το νÝο üπλο αυτüματης γÝμισης Super X3, το νÝο τουφÝκι αυτüματης γÝμισης Super X και τουφÝκια περιορισμÝνης Ýκδοσης. Η εταιρεßα σχεδιÜζει επßσης να εισαγει νÝα μοντÝλα στο μÝλλον. Δεν θα υπÜρξει καμμßα αλλαγÞ στην ΕξυπηρÝτηση Πελατþν. ΑυτÞ η ενÝργεια εßναι μια ευθυγρÜμμιση των πüρων να κÜνει το Winchester Firearms Ýναν ισχυρüτερο, πιο βιþσιμο οργανισμü. Το Winchester Firearms σχεδιÜζει να συνεχßσει τη μεγÜλη κληρονομιÜ του Winchester κι εßναι πολý αισιüδοξη για το μÝλλον".

     Στις 15 Αυγοýστου 2006, η Olin Corporation, ιδιοκτÞτης των εμπορικþν σημÜτων του Winchester, ανακοßνωσε üτι εßχε συνÜψει μια νÝα συμφωνßα Üδειας με τη Browning για τη κατασκευÞ τουφεκιþν και κυνηγετικþν üπλων της Winchester, αν κι üχι στο κλειστü εργοστÜσιο του Winchester στο New Haven.

     ΑυτÞ εßναι η εικüνα της εταιρεßας μÝχρι τις μÝρες μας και πÜμε πÜλι απü την αρχÞ με τα κýρια πρüσωπα.

------------------

     Ο Oliver Fisher Winchester (30/11/1810 - 10/12/1880) Þταν Αμερικανüς επιχειρηματßας και πολιτικüς, γνωστüς ως ιδρυτÞς της εταιρεßας Winchester Repeating Arms. ¹ταν γιος του Samuel Winchester και της Hannah Bates και γεννÞθηκε στη Βοστþνη. Παντρεýτηκε τη Jane Ellen Hope στη Βοστþνη στις 20 ΦλεβÜρη 1834. Τα παιδιÜ τους Þταν:

   Η Ann Rebecca Winchester (1835-1864) παντρεýτηκε τον Charles B. Dye
   Ο William Wirt Winchester (1837-1881) παντρεýτηκε τη Sarah Lockwood Pardee
   Η Hannah Jane Winchester παντρεýτηκε τον Thomas Gray Bennett

     Το Winchester Þταν γνωστü για τη κατασκευÞ και την εμπορßα του επαναληπτικü τουφÝκι, που Þταν πολý επανασχεδιασμÝνος απüγονος του παλιüτερου τουφεκιοý μερικÜ χρüνια νωρßτερα. Ο Γουßντσεστερ ξεκßνησε ως κατασκευαστÞς ενδυμÜτων στη ΝÝα Υüρκη και στο Νιου ΧÝιβεν του ΚοννÝκτικατ. Στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου ανακÜλυψε üτι η διαßρεση των πυροβüλων üπλων Smith & Wesson απÝτυχε οικονομικÜ με Ýνα απü τα πρüσφατα κατοχυρωμÝνα χÝρια τους. ¸χοντας την ευκαιρßα η Winchester, συγκÝντρωσε το επιχειρηματικü κεφÜλαιο μαζß με Üλλους μετüχους κι απÝκτησε το τμÞμα S&W, γνωστüτερο ως Volcanic Repeating Arms Company, το 1855. ΜÝχρι το 1857, ο Winchester εßχε τοποθετηθεß ως ο κýριος μÝτοχος της εταιρεßας και μετεγκαταστÜθηκε στη New Haven, αλλÜζοντας το üνομα σε New Haven Arms Company.
     ΑρχικÜ, η εταιρεßα μαστιζüταν απü αργÝς επιστροφÝς, οι οποßες εν μÝρει αποδüθηκαν στο σχεδιασμü και τη κακÞ απüδοση του φυσιγγßου: μια κοßλη κωνικÞ μπÜλα γεμÜτη με μαýρη σκüνη και σφραγισμÝνη απü φελλü. Παρüλο που ο σχεδιασμüς του αναμεταδüτη της Volcanic ξεπÝρασε κατÜ πολý την ανταγωνιστικÞ τεχνολογßα, η κακÞ απüδοση κι αξιοπιστßα των φυσιγγßων διαμετρÞματος 0,25 και 0,32 που χρησιμοποιÞθηκαν στα μοντÝλα πιστüλι και τουφÝκι αντß οιχα, δεν ταιριÜζει με τα μεγαλýτερα διακριτικÜ των ανταγωνιστþν.



     Ο Γουßντσεστερ εßχε κληρονομÞσει Ýναν λαμπρü μηχανικü, τον ΜπÝντζαμιν ΤÜιλερ ΧÝνρι, που Þταν Ýνα πολýτιμο περιουσιακü στοιχεßο. Ο ΧÝνρι προσπÜθησε να βελτιþσει το επαναληπτικü τουφÝκι διευρýνοντας το πλαßσιο και το γεμιστÞρα για να χωρÜ 17 απü τα πρüσφατα επανασχεδιασμÝνα, με ορειχÜλκινο δακτýλιο διαμετρÞματος 44. Αυτü Ýβαλε τη νÝα εταιρεßα στο χÜρτη κι η επινοητικüτητα του ΧÝνρι ανταμεßφθηκε με δßπλωμα ευρεσιτεχνßας στο üνομÜ του στις 16 Οκτþβρη1860, γι' αυτü που Ýγινε το περßφημο τουφÝκι του ΧÝνρι. Το τουφÝκι Henry κατασκευÜστηκε για σχεδüν Ýξι χρüνια με συνολικÞ παραγωγÞ περßπου 12.000 τουφÝκια, Ýνας αριθμüς που περιλÜμβανε μοντÝλα απü σßδερο κι ορεßχαλκο. ΜετÜ την επιτυχßα του, η εταιρεßα αναδιοργανþθηκε Üλλη μια φορÜ και μετονομÜστηκε σε Winchester Repeating Arms Company. Το 1866, το νÝο βελτιωμÝνο δßπλωμα ευρεσιτεχνßας του ΝÝλσον Κινγκ αποκατÝστησε τα ελαττþματα στο τουφÝκι Henry ενσωματþνοντας μια πýλη φüρτωσης στο πλÜι του πλαισßου. Το πρþτο τουφÝκι Winchester Þταν το ΜοντÝλο 1866 που Ýχει το παρατσοýκλι του Yellow Boy.
     ΕπαναληπτικÜ τουφÝκια χρησιμοποιÞθηκαν σε κÜποιο βαθμü στον Αμερικανικü Εμφýλιο. Ωστüσο, ο στρατüς των ΗΠΑ κεßνη την εποχÞ δεν χρησιμοποßησε πολλÜ τÝτοια τουφÝκια, καθþς αντιπροσþπευαν μια νÝα, μη δοκιμασμÝνη τεχνολογßα. Οι στρατιωτικÝς αρχÝς επικεντρþθηκαν πρωτßστως στη τελειοποßηση του τουφÝκιοý μονÞς βολÞς για πολλÜ ακüμη χρüνια. Με χιλιÜδες τουφÝκια στα χÝρια του, τα επαναλαμβανüμενα τουφÝκια του Winchester κÝρδισαν τη φÞμη ως "το üπλο που κÝρδισε τη Δýση". Ο ¼λιβερ Γουßντσεστερ Þταν επßσης ενεργüς στη πολιτικÞ, υπηρετþντας ως Επßτροπος του Νιου ΧÝιβεν, Ρεπουμπλικανüς Προεδρικüς εκλεγεßς το 1864 κι ως υπολοχαγüς κυβερνÞτης του ΚοννÝκτικατ απü το 1866 Ýως το 1867
     ¼ταν ο Winchester πÝθανε, η ιδιοκτησßα του στην εταιρεßα πÝρασε στον γιο του, William Wirt Winchester, που πÝθανε απü φυματßωση τον ΜÜρτη του επüμενου Ýτους. Η σýζυγος του Γουßλιαμ, η ΣÜρα, μετακüμισε στο Σαν ΧοσÝ της Καλιφüρνια, üπου Üρχισε να χτßζει Ýνα χαοτικü αρχοντικü, γνωστü τþρα ως Winchester Mystery House με την κληρονομιÜ της.

     Τþρα ξÝρουμε üλο το μπακγκρÜουντ της ιστορßας και πÜμε παρακÜτω (συγγνþμη για τη μακρυγορßα, Þταν το απαραßτητο θεμÝλιο).

-----------------------------

     Ο William Wirt Winchester (22/6/1837 - 7/3/1881) Þταν ο ταμßας της Winchester Repeating Arms Company, μια θÝση που κατεßχε μÝχρι το θÜνατü του το 1881. ΓεννÞθηκε απü τον Oliver Fisher Winchester και τη Jane Ellen Hope στη Βαλτιμüρη του ΜÝριλαντ. Τα αδÝλφια του Þταν: Ann Rebecca Winchester (1835-1864) που παντρεýτηκε τον Charles B. Dye κι η Hannah Jane Winchester που παντρεýτηκε τον Thomas Gray Bennett. Ο William παντρεýτηκε τη Sarah Lockwood Pardee στις 30 ΣεπτÝμβρη 1862. Το ζευγÜρι απÝκτησε Ýνα παιδß, την Annie Pardee Winchester, γεννημÝνη στις 15 Ιουνßου 1866, που πÝθανε 6 εβδομÜδες αργüτερα στις 25 Ιουλßου απü μαρασμü. Ο Γουßλιαμ πÝθανε στο Νιου ΧÝιβεν, στο ΚοννÝκτικατ, λüγω φυματßωσης. ΤÜφηκε στο νεκροταφεßο Evergreen στο New Haven. ΜετÜ το θÜνατü του, η σýζυγüς του, η ΣÜρα, Ýγινε γνωστÞ για την εκκεντρικüτητα ως προς την οικοδüμηση του Winchester Mystery House.



     Το νοσοκομεßο William Wirt Winchester στο West Haven του ΚοννÝκτικατ ιδρýθηκε προς τιμÞν του απü τη σýζυγü του για τη θεραπεßα της φυματßωσης. Το νοσοκομεßο πωλÞθηκε αργüτερα κι Ýγινε Νοσοκομεßο Διοßκησης ΒετερÜνων. Το ιδιωτικü περßπτερο στο νοσοκομεßο Yale New Haven μετονομÜστηκε στη συνÝχεια προς τιμÞν του.

     ¸να τελευταßο σκαλß σαν κεφαλüσκαλο και πÜμε παρακÜτω...

---------------------------

     Η ΣÜρα Παρντß (Sarah Lockwood Winchester, née Pardee, 1/9/1839 - 5/9/1922) παντρεýτηκε, εν μÝσω Αμερικανικοý Εμφυλßου το 1862, στο Νιου ΧÝιβεν του ΚοννÝκτικατ, τον Γουßλιαμ Γουßρτ Γουßντσεστερ, κληρονüμο μιας επιχεßρησης που Ýκανε χρυσÝς δουλειÝς με τη κατασκευÞ και πþληση üπλων για τον πüλεμο κι αργüτερα για την εκκαθÜριση των ΙνδιÜνων -η καραμπßνα του 1873 Ýγινε γνωστÞ ως "το üπλο που κÝρδισε τη Δýση". Το 1866 γεννÞθηκε η κüρη τους, που κατÜφερε να ζÞσει μüλις 40 ημÝρες. Το ζεýγος δεν Ýκανε ποτÝ Üλλα παιδιÜ και ο Γουßλιαμ πÝθανε το 1881 απü φυματßωση.
     Η ΣÜρα Γουßντσεστερ κληρονüμησε μια περιουσßα 20 εκατ. δολαρßων (που σÞμερα θα αντιστοιχοýσαν σε περßπου 509 εκατομμýρια!), το 48,9% της εταιρεßας Winchester Repeating Arms κι Ýνα εισüδημα 1.000 δολαρßων τη μÝρα, που σÞμερα αντιστοιχεß σε 25.359 δολÜρια! ΧρειÜζεται να συνειδητοποιÞσουμε το μÝγεθος της περιουσßας της, üπως και την εýθραυστη ψυχικÞ της κατÜσταση, για να μπορÝσουμε να κατανοÞσουμε τα üσα ακολοýθησαν. Οι απþλειες του παιδιοý και του συζýγου της, εξακολουθοýσαν να τη βασανßζουν κι απευθýνθηκε σε μÝντιουμ που μποροýσε να τη φÝρει σε επαφÞ με τα πνεýματÜ τους. Υποτßθεται üτι το πνεýμα του Γουßλιαμ της μßλησε μες απü το μÝντιουμ και της εßπε να ταξιδÝψει στη Δýση και να χτßσει Ýνα σπßτι για τα πνεýματα üλων εκεßνων που εßχαν σκοτωθεß απü üπλα Γουßντσεστερ. ΜÜλιστα η ßδια η ζωÞ της θα Þταν Üρρηκτα συνδεδεμÝνη μ' αυτÞ τη φυλακÞ πνευμÜτων, καθþς η ΣÜρα θα πÝθαινε τη μÝρα που θα ολοκληρþνονταν τα Ýργα κατασκευÞς.



     Η χÞρα Γουßντσεστερ ποýλησε ü,τι εßχε στο Νιου ΧÝιβεν και ξεκßνησε για τη Καλιφüρνια. Το 1884 αγüρασε στη περιοχÞ του Σαν ΧοσÝ Ýνα αγρüκτημα με σπßτι 8 δωματßων και ξεκßνησε την ανακατασκευÞ κι επÝκτασÞ του. Ο αρχιτÝκτονας σýντομα απολýθηκε κι οι εργασßες γßνονταν πÜνω σε σχÝδιÜ της. Πολýς κüσμος βρÞκε δουλειÜ στο εργοτÜξιο τα επüμενα χρüνια. ΟικοδομικÜ υλικÜ κατÝφθαναν συνεχþς με σιδηροδρομικÞ γραμμÞ κι οι εργασßες πραγματοποιοýνταν 24 þρες το 24ωρο. ΜÝχρι τον θÜνατü της, στα 83 της χρüνια το 1922, το σπßτι εßχε φτÜσει τα 160 δωμÜτια. Ο μεγÜλος σεισμüς του 1906 το Üφησε με 4 ορüφους αντß για 7 που εßχε μÝχρι τüτε, αλλÜ το οßκημα συνÝχισε να μεγαλþνει. ¼σο για τη διαρρýθμισÞ του; ¸να χÜος! Το σπßτι Þταν σωστüς λαβýρινθος, γεμÜτο πüρτες που δεν Üνοιγαν Þ οδηγοýσαν στο κενü, σκÜλες που σταματοýσαν στο ταβÜνι, δωμÜτια μÝσα σε δωμÜτια. Ο αριθμüς 160 δεν εßναι απολýτως ακριβÞς, καθþς κÜθε φορÜ που κÜποιοι επιχειροýσαν να μετρÞσουν τα δωμÜτια Ýβγαζαν διαφορετικü αριθμü. Μüλις το 2016 ανακαλýφθηκε Ýνα ακüμη Üγνωστο δωμÜτιο, Ýνας χþρος σοφßτας με αρμüνιο, βικτωριανü καναπÝ, ραπτομηχανÞ και πßνακες στους τοßχους.
     Η λογικÞ πßσω απü τη παρÜλογη διαρρýθμιση Þταν üτι το σπßτι θα Ýπρεπε να μπερδεýει τα πνεýματα και να τα κρατÜ παγιδευμÝνα. Η ΣÜρα κοιμüταν κÜθε βρÜδυ σε διαφορετικü δωμÜτιο -το σπßτι Ýφτασε να διαθÝτει 40 κρεβατοκÜμαρες- για να μη τη βρουν οι... επισκÝπτες της. Εßχε ωστüσο Ýνα συγκεκριμÝνο δωμÜτιο που χρησιμοποιοýσε για να επικοινωνεß μαζß τους. Τα ταμπλüιντ της εποχÞς Ýκαναν πÜρτυ με την εκκεντρικÞ ιδιοκτÞτρια του σπιτιοý που σχεδüν ποτÝ δεν Ýβγαινε Ýξω κι ο κüσμος προσπαθοýσε να τη δει Þ να μÜθει για κεßνη. Ο αριθμüς 13 εμφανßζεται παντοý στο σπßτι. Απü σκÜλες με 13 σκαλοπÜτια μÝχρι πολυελαßους με 13 φþτα κι απü το θερμοκÞπιο με τους 13 τροýλους μÝχρι τις 13 τρýπες στα καλýμματα των σιφονιþν!



     ΑμÝσως μετÜ τον θÜνατü της, οι εργασßες σταμÜτησαν. ¼λα τα υπÜρχοντÜ της πÝρασαν στην ανηψιÜ και γραμματÝα της, που κρÜτησε ü,τι Þθελε και ποýλησε τα υπüλοιπα σε δημοπρασßα. Στη διαθÞκη δεν γινüταν αναφορÜ στο σπßτι, που κρßθηκε ακατÜλληλο για κατοικßα εξαιτßας των ζημιþν απü το σεισμü και της εχθρικÞς προς τον Ýνοικο, διαρρýθμισης. ΠουλÞθηκε για 135.000 δολÜρια στη οικογÝνεια ΜπρÜουν που αμÝσως το μετÝτρεψε σε αξιοθÝατο και το Üνοιξε στο κοινü το ΦλεβÜρη του 1923, 5 μÞνες μετÜ το θÜνατο της ιδιοκτÞτριÜς του. Απü τους πρþτους διÜσημους επισκÝπτες του Þταν ο μÜγος ΧÜρι Χουντßνι κι üλα αυτÜ τα χρüνια, ακολοýθησαν αμÝτρητα μÝντιουμ κι ερευνητÝς του παραφυσικοý, που Þθελαν να διαπιστþσουν την ýπαρξη πνευμÜτων. Πολλοß επισκÝπτες Ýκαναν λüγο για μυστηριþδεις θορýβους, φωνÝς, σημεßα που Þταν τüσο κρýα που Ýβλεπες τα χνþτα σου, πüρτες που ανοιγüκλειναν, πüμολα που γυρνοýσαν μüνα τους...



     Το σπßτι χτßστηκε μια εποχÞ που δεν υπÞρχε τßποτα τριγýρω. Τþρα εßναι στον κεντρικü δρüμο του Σαν ΧοσÝ, δρüμο γεμÜτο καταστÞματα. ΑλλÜ τüτε Þταν απλþς Ýρημη γη και στο κÝντρο της υπÞρχε το απßστευτο αυτü κτßριο, που χτιζüταν σιγÜ-σιγÜ απü μια χÞρα που πÜντοτε φοροýσε μαýρα και δεν Üφηνε κανÝναν να τη δει. ¹ταν πÜντα κλεισμÝνη στο σπßτι. Μπορεß κανεßς να καταλÜβει γιατß δημιουργÞθηκε αυτüς ο θρýλος -και γιατß εßναι πολý δýσκολο να τον διαχωρßσεις απü την αλÞθεια. ¸ψαξα πολý για εκεßνη, αλλÜ δεν κατÜφερα να μÜθω πολλÜ: υπÜρχουν αντικρουüμενες απüψεις για εκεßνη. Πιστεýω üτι Þταν μια γυναßκα με οξυμÝνη ενσυναßσθηση, που νοιαζüταν πολý τους Üλλους. Απü την Üλλη, η περιουσßα που σπατÜλησε σε αυτü το σπßτι, δημιουργÞθηκε απü την επιχεßρηση üπλων που εßχε η οικογÝνεια. Εßναι μια ενδιαφÝρουσα αντßθεση και μυστÞριο, που παραμÝνουν σÞμερα.
     Το κßνητρü της Þταν, απ' ü,τι λÝγεται τουλÜχιστον, καθαρÜ απü αγÜπη: ο θρýλος ισχυρßζεται üτι μετÜ τον θÜνατο του συζýγου της και της μικρÞς τους κüρης, η ΣÜρα επισκÝφτηκε Ýνα μÝντιουμ που την παρüτρυνε να χτßσει Ýνα σπßτι-τÜφο για üλες τις ζωÝς που εßχαν χαθεß εξαιτßας των üπλων που εμπορεýονταν ο Üντρας της. Βαθýπλουτη μετÜ τον θÜνατü του, η ΣÜρα επιστρÜτευσε τις γνþσεις της στην αρχιτεκτονικÞ και το σχÝδιο για να φτιÜξει Ýνα οικοδüμημα που εξιλÝωνε ψυχÝς.
     ¹ταν μια αμερικανßδα κληρονüμος που συγκÝντρωσε μεγÜλο πλοýτο μετÜ το θÜνατο του συζýγου της. Η κληρονομιÜ της Ýφτανε τα 20.000.000 δολÜρια (529.900.000 το 2019), καθþς και συμμετοχÞ 50% στην εταιρεßα Winchester Repeating Arms, που αυτομÜτως την Ýκανε μια απü τις πλουσιüτερες γυναßκες στον κüσμο εκεßνη την εποχÞ. Εßναι πιο γνωστÞ για τη χρÞση της τερÜστιας περιουσßας της για να συνεχßσει τη κατασκευÞ στο αρχοντικü των Winchester στο Σαν ΧοσÝ της Καλιφüρνια, για 38 χρüνια. Οι δημοφιλεßς θρýλοι, που ξεκßνησαν στη διÜρκεια της ζωÞς της, Ýκριναν πως εßχε πειστεß πως Þταν καταραμÝνη κι ο μüνος τρüπος για να το μετριÜσει Þταν να κÜνει... οχυρü το σπßτι της στη Καλιφüρνια. Απü το θÜνατü της, το εκτεταμÝνο Winchester Mystery House Ýχει γßνει Ýνα δημοφιλÝς τουριστικü αξιοθÝατο, γνωστü για τις σκÜλες του που δεν οδηγοýν πουθενÜ, τους πολλοýς ελικοειδεßς διαδρüμους και τις πüρτες που οδηγοýν σε τοßχους Þ μεγÜλες πτþσεις.



     ΓεννÞθηκε η κüρη του Leonard Pardee και της συζýγου του Sarah W. (née Burns) ΣÜρα, καλοκαßρι του 1839 στο Νιου ΧÝιβεν του ΚοννÝκτικατ. Στις 30 ΣεπτÝμβρη 1862, η ΣÜρα παντρεýτηκε τον Γουßλιαμ Βιρτ Γουßντσεστερ, τον μοναδικü γιο του ¼λιβερ Γουßντσεστερ, ιδιοκτÞτη της εταιρεßας Winchester Repeating Arms. Η ΣÜρα κι ο Γουßλιαμ εßχαν μια κüρη, την ¢ννι Παρντß Γουßντσεστερ, που γεννÞθηκε στις 15 Ιουνßου 1866 και πÝθανε στις 25 Ιουλßου 1866 απü μαρασμü. Το ζευγÜρι δεν εßχε πλÝον παιδιÜ. Ο πεθερüς της πÝθανε το 1880 κι ο σýζυγüς της πÝθανε απü φυματßωση τον ΜÜρτη του 1881. ¸τσι Ýλαβε τη κληρονομιÜ κι επιπλÝον, η Winchester της Ýδινε περßπου, το 50% στην εταιρεßα κι εισüδημα 1.000 $ τη μÝρα (ισοδýναμο με 26.493 $ το 2019). Το 1886, αγüρασε μια μικρÞ, διþροφη αγροικßα και ρÜντσο στο Σαν ΧοσÝ της Καλιφüρνια. Το ακßνητο ονομÜστηκε Llanada Villa κι αργüτερα θα γßνει γνωστü ως Winchester Mystery House. Το 1888 η ΣÜρα αγüρασε 140 στρÝμματα γης, που η πλειοψηφßα της εßναι τþρα στο κÝντρο της πüλης Los Altos, στη Καλιφüρνια, για χρÞση ως αγρüκτημα. Αγüρασε επßσης μια αγροικßα, τþρα γνωστÞ ως Winchester-Merriman House, για την αδερφÞ και τον αδελφü της. Το σπßτι αναφÝρεται στο Ιστορικü ΑποθÝματος Πüρων της ΙστορικÞς ΕπιτροπÞς του Los Altos.
     Τη 10ετßα του '20, η ΣÜρα διατηροýσε επßσης Ýνα πλωτü σπßτι στον κüλπο του Σαν Φρανσßσκο στο Burlingame της Καλιφüρνια, που Ýγινε γνωστü ως "Η Κιβωτüς Της ΣÜρα", καθþς φÝρεται να μÝνει εκεß σαν ασφÜλεια Ýναντι του φüβου της για μια 2η μεγÜλη πλημμýρα, üπως η ΒιβλικÞ, απü τον Νþε και την οικογÝνειÜ του, αλλÜ μια πιο συνηθισμÝνη απÜντηση εßναι üτι πολλοß Üνθρωποι της κοινωνικÞς της θÝσης στη Καλιφüρνια κεßνη την εποχÞ εßχαν πλωτÜ σπßτια Þ σκÜφη. Η Κιβωτüς βρισκüταν κοντÜ στο Üλσος του ευκαλýπτου στο Winchester Road, νüτια απü τη διασταýρωση της λεωφüρου Anza και της εθνικÞς οδοý 101. Η κιβωτüς καταστρÜφηκε απü πυρκαγιÜ το 1929.



     Στις 5 ΣεπτÝμβρη 1922, πÝθανε στον ýπνο της συνεπεßα καρδιακÞς ανεπÜρκειας. Μια υπηρεσßα πραγματοποιÞθηκε στο Palo Alto και τα απομεινÜρια της βρÝθηκαν στο νεκροταφεßο Alta Mesa ως üτου μεταφÝρθηκαν, μαζß με αυτÜ της αδερφÞς της, στο New Haven. ΘÜφτηκε δßπλα στο σýζυγü της και στο βρÝφος τους στο νεκροταφεßο Evergreen, New Haven, ΚοννÝκτικατ. ¢φησε μια διαθÞκη γραμμÝνη σε 13 τμÞματα, που τα υπüγραψε 13 φορÝς. Τα αντικεßμενα στο Winchester Mystery House αφÝθηκαν στην ανιψιÜ της, Marian I. Marriott, που πÞρε αυτÜ που Þθελε και δημοπρÜτησε τα υπüλοιπα.
     Σýμφωνα με τους σημερινοýς ιδιοκτÞτες του σπιτιοý, χρειÜστηκαν 8 φορτηγÜ τη μÝρα για 12 περßπου βδομÜδες για να αδειÜσουν ολüκληρο το σπßτι απü τα Ýπιπλα και τα λοιπÜ. Η βιογρÜφος της, ωστüσο, δεν μπüρεσε να βρει αποδεικτικÜ στοιχεßα που να υποστηρßζουν αυτüν τον ισχυρισμü. Δεν ανÝφεραν το πρþτο σπßτι των επßπλων στη δημοπρασßα, γεγονüς που καθιστÜ αδýνατο να εντοπιστεß σÞμερα. Τα Ýπιπλα που υπÜρχουν στο σπßτι σÞμερα για περιηγÞσεις εßναι δωρεÝς Þ δÜνεια που αντικατοπτρßζουν τη περßοδο. ΕπειδÞ Þταν τüσο κλειστü Üτομο, δεν ελÞφθησαν γνωστÝς εσωτερικÝς φωτογραφßες, οπüτε η ακριβÞς επßπλωση εßναι Ýνα μυστÞριο. (Η μüνη εξαßρεση, Ýνα σετ ντουλαπιþν στο δωμÜτιο με λευκÜ εßδη). ΜετÜ το θÜνατü της, το σπßτι δημοπρατÞθηκε κι ο νÝος ιδιοκτÞτης στη συνÝχεια το μετÝτρεψε σε πüλο Ýλξης για το κοινü. οι πρþτοι τουρßστες περπÜτησαν μες στο σπßτι το ΦλεβÜρη του 1923, 5 μÞνες μετÜ το θÜνατο της ΣÜρα.



 * Η λεωφüρος Santa Clara-Los Gatos μπροστÜ απü το σπßτι μετονομÜστηκε αργüτερα στη λεωφüρο Winchester, μετÜ το σπßτι. ΣÞμερα, το σπßτι εßναι ανοιχτü για το κοινü κÜθε μÝρα εκτüς απü την ημÝρα των ΧριστουγÝννων. ΕκδρομÝς πραγματοποιοýνται τüσο του σπιτιοý üσο και του κÞπου εκεßνες τις μÝρες.
 * Το Haunting of Winchester εßναι Ýνα μιοýζικαλ της Craig Bohmler και της Mary Bracken Phillips που πραγματοποιεßται στο Winchester Mystery House ΑνατÝθηκε απü το San Jose Repertory Theatre για την 25η σεζüν επετεßου του και Ýκανε πρεμιÝρα τον ΣεπτÝμβριο – Οκτþβριο 2005.
 * Το 2016, η ταινßα μικροý μÞκους ΓÜλλου σκηνοθÝτη Bertrand Bonello, Sarah Winchester, Ýλαβε μια αποκλειστικÞ παγκüσμια διαδικτυακÞ πρεμιÝρα στο Μουμπß.
 * Η ηθοποιüς Helen Mirren υποδýεται τη ΣÜρα, στη ταινßα τρüμου του 2018 "Winchester".
 * Το βιβλßο της Αμερικανßδας ποιÞτριας Alexandra Teague, The Wise and Foolish Builders (Persea, 2015), επανεξετÜζει τη κληρονομιÜ της ΣÜρα Γουßντσεστερ στο πλαßσιο της επÝκτασης προς τα δυτικÜ και της βßας στα üπλα.
 * Το podcast Criminal κÜλυψε το ατελεßωτο κτßριο του αρχοντικοý του Winchester στο επεισüδιο τους "The Widow and the Winchester".

     Τþρα πÜμε στο ψητü και τÝλος τα αστεßα...

-------------------------

     Το Winchester Mystery House εßναι Ýνα αρχοντικü στο Σαν ΧοσÝ της Καλιφüρνια, που Þταν κÜποτε η προσωπικÞ κατοικßα της ΣÜρα Γουßντσεστερ, χÞρας του μεγιστÜνα του πυροβüλου üπλου William Wirt Winchester. Βρßσκεται στη διεýθυνση 525 South Winchester Blvd. στο Σαν ΧοσÝ, το βικτοριανü αρχοντικü Queen Anne Style φημßζεται για το μÝγεθüς του, τις αρχιτεκτονικÝς του περιÝργειες και την Ýλλειψη οποιουδÞποτε σχεδßου οικοδüμησης. Εßναι Ýνα καθορισμÝνο ιστορικü ορüσημο της Καλιφüρνια κι αναφÝρεται στο Εθνικü Μητρþο Ιστορικþν Μερþν. Εßναι ιδιüκτητο και χρησιμεýει ως τουριστικü αξιοθÝατο.



     Απü τη κατασκευÞ του το 1886, η ιδιοκτησßα και το αρχοντικü ισχυρßστηκαν üτι στοιχειþθηκαν απü τα φαντÜσματα εκεßνων που σκοτþθηκαν με τουφÝκια Winchester. Υπü τη καθημερινÞ καθοδÞγηση της ΣÜρα, η κατασκευÞ απü το Ýδαφος προς τα πÜνω συνεχßστηκε üλο το 24Üωρο, με κÜποιους λογαριασμοýς, χωρßς διακοπÞ, μÝχρι το θÜνατü της στις 5 ΣεπτÝμβρη 1922, οπüτε η εργασßα σταμÜτησε αμÝσως. Η βιογρÜφος της ΣÜρα, ωστüσο, λÝει üτι Η ΣÜρα "απολýει συστηματικÜ τους εργαζüμενους για μÞνες κÜθε φορÜ, για να ξεκουραστοýν üσο θα μποροýσαν" και σημειþνει üτι "αυτü λÝει μπροστÜ σε ισχυρισμοýς των σημερινþν ιδιοκτητþν του Mystery House που εργÜζονται στο ρÜντσο αδιÜκοπα για 38 χρüνια".
ΜετÜ το θÜνατο του συζýγου της, η ΣÜρα κληρονüμησε περισσüτερα απü 20,5 εκατομμýρια δολÜρια ΗΠΑ. Επßσης, Ýλαβε σχεδüν πενÞντα τοις εκατü κυριüτητα της εταιρεßας Winchester Repeating Arms, δßνοντÜς της εισüδημα περßπου 1.000 $ ημερησßως. ΑυτÞ η κληρονομιÜ της χÜρισε Ýνα τερÜστιο πλοýτο που χρησιμοποιοýσε για τη χρηματοδüτηση της τρÝχουσας κατασκευÞς.
     Αφοý η κüρη της πÝθανε απü μια ασθÝνεια γνωστÞ ως μαρασμüς, μια παιδικÞ ασθÝνεια που το σþμα χÜνεται κι ο σýζυγüς της πÝθανε απü φυματßωση, Ýνα μÝντιουμ της Βοστþνης της εßπε üτι πρÝπει να εγκαταλεßψει το σπßτι της στο New Haven και να ταξιδÝψει στη Δýση, üπου πρÝπει να χτßσει Ýνα σπßτι για τον εαυτü της συνÝχεια και τα πνεýματα των ανθρþπων που εßχαν πÝσει θýματα τουφÝκι του Winchester δεν θα τη κυνηγοýν. ¼ντως η ΣÜρα Ýφυγε απü το Νιου ΧÝιβεν και κατευθýνθηκε προς Καλιφüρνια. Παρüλο που εßναι πιθανü ν' αναζητοýσε απλÜ μια αλλαγÞ τοποθεσßας κι Ýνα χüμπι στη διÜρκεια της μακρÜς κατÜθλιψÞς της, Üλλες πηγÝς λÝνε üτι πßστευε πως η οικογÝνεια κι η περιουσßα της εßχανε στοιχειωθεß απü φαντÜσματα κι üτι μüνο μετακινοýμενη στη Δýση και συνεχþς χτßζοντας Ýνα ατÝλειωτο σπßτι θα μποροýσε κατευνÜσει αυτÜ τα πνεýματα.
     Το 1884, αγüρασε μια ημιτελÞ αγροικßα στη κοιλÜδα Santa Clara κι Üρχισε να χτßζει το αρχοντικü της. Οι ξυλουργοß προσλÞφθηκαν και εργÜστηκαν στο σπßτι μÝρα και νýχτα μÝχρι να γßνει 7üροφο αρχοντικü. Δεν χρησιμοποßησε αρχιτÝκτονα και προσÝθετε στο κτιριο τυχαßα, οπüτε το σπßτι περιÝχει πολλÜ περßεργα, üπως πüρτες και σκÜλες που δεν πηγαßνουν πουθενÜ, παρÜθυρα με θÝα σ' Üλλα δωμÜτια και σκÜλες με παρÜξενα μεγÝθη. Πολλοß αποδßδουν αυτÝς τις παραδοχÝς στη πßστη της στα φαντÜσματα. Οι περιβαλλοντικοß ψυχολüγοι Ýχουν θεωρÞσει üτι η ßδια η περßεργη διÜταξη συμβÜλλει στην αßσθηση του σπιτιοý που στοιχειþνει σÞμερα.



      Πριν απü το σεισμü του 1906, το σπßτι εßχε  7 ορüφους κι οι ξυλουργοß εßχαν αρχικÜ αρχßσει να επισκευÜζουν ζημιÝς που προκλÞθηκαν απü τον σεισμü, σÞμερα εßναι μüνο 4. Το σπßτι εßναι κυρßως κατασκευασμÝνο απü redwood, καθþς η ΣÜρα προτιμοýσε το ξýλο. Ωστüσο, δεν της Üρεσε η εμφÜνιση. Αυτüς εßναι ο λüγος που καλýπτεται σχεδüν üλο το ξýλο του σπιτιοý. ΑπαιτÞθηκαν περßπου 20.500 γαλüνια ΗΠΑ (78.000 λßτρα) για τη βαφÞ του σπιτιοý. Το ßδιο το σπßτι χτßστηκε χρησιμοποιþντας Ýνα πλωτü που πιστεýεται üτι το εßχε σþσει απü τη πλÞρη κατÜρρευση του σεισμοý του 1906 και του σεισμοý του Loma Prieta του 1989. Αυτüς ο τýπος κατασκευÞς επιτρÝπει στο σπßτι να μετατοπßζεται ελεýθερα, καθþς δεν συνδÝεται πλÞρως με τη βÜση τοýβλου. ΥπÜρχουν περßπου 161 δωμÜτια, συμπεριλαμβανομÝνων 40 υπνοδωματßων, 2 αßθουσες χοροý (μßα ολοκληρωμÝνη και μßα ημιτελÞς), καθþς και 47 τζÜκια, πÜνω απü 10.000 υαλοπßνακες, 17 καμινÜδες (με στοιχεßα δýο Üλλων), δýο επßπεδα στο υπüγειο και τρßα ασανσÝρ. Η ιδιοκτησßα της ΣÜρα Þταν περßπου 162 στρÝμματα (66 εκτÜρια), αλλÜ Ýκτοτε το κτÞμα Ýχει μειωθεß σε 4,5 στρÝμματα (1,8 εκτÜρια) -το ελÜχιστο απαραßτητο για τον περιορισμü του σπιτιοý και των κοντινþν κτιρßων. ΔιαθÝτει χρυσοýς κι ασημß πολυελαßους, χειροποßητα παρκÝ δÜπεδα κι επÝνδυση, καθþς και μια μεγÜλη ποικιλßα χρωμÜτων και υλικþν.
     Λüγω της εξουθενωτικÞς αρθρßτιδας της κυρßας Winchester, εγκαταστÜθηκαν ειδικÜ κλιμακοστÜσια "easy riser" ως αντικατÜσταση της αρχικÞς απüτομης κατασκευÞς της. Αυτü της επÝτρεψε να μετακινηθεß ελεýθερα στο σπßτι, καθþς μπüρεσε να σηκþσει κÜθε πüδι λßγες ßντσες. ΥπÞρχε μüνο μßα τουαλÝτα εργασßας. ¸χει ειπωθεß üτι üλες οι Üλλες τουαλÝτες Þτανε ψεýτικες για να μπερδÝψουν τα πνεýματα κι üτι αυτüς εßναι επßσης ο λüγος που κοιμüταν σε διαφορετικü δωμÜτιο κÜθε βρÜδυ. Οι ανÝσεις του σπιτιοý Þταν σπÜνιες κατÜ τη κατασκευÞ του. Αυτü περιελÜμβανε θÝρμανση ατμοý και συμπιεσμÝνου αÝρα, σýγχρονες εσωτερικÝς τουαλÝτες κι υδραυλικÜ, φþτα αερßου με μπουτüν και το προσωπικü (και μüνο) ζεστü ντους της κυρßας Winchester. ΥπÜρχουν επßσης τρεις ανελκυστÞρες, συμπεριλαμβανομÝνου ενüς ηλεκτρικοý Otis κι Ýνας εκ των οποßων τροφοδοτεßται απü Ýνα σπÜνιο οριζüντιο υδραυλικü Ýμβολο ανελκυστÞρα. Τα περισσüτερα Ýμβολα ανελκυστÞρα εßναι κατακüρυφα για εξοικονüμηση χþρου, αλλÜ η ΣÜρα προτßμησε τη βελτιωμÝνη λειτουργικüτητα της οριζüντιας διαμüρφωσης.



     Η ΣÜρα ποτÝ δεν φεßσθηκε στα πολλÜ στολßδια που πßστευε üτι συνÝβαλε στην αρχιτεκτονικÞ ομορφιÜ του. ΠολλÜ απü τα βιτρü παρÜθυρα δημιουργÞθηκαν απü την Pacific American Decorative Company. ΜερικÜ σχεδιÜστηκαν ειδικÜ για αυτÞν κι Üλλα απü αυτÞν, συμπεριλαμβανομÝνου ενüς παραθýρου "spider web" που παρουσßαζε τον αγαπημÝνο της αραχνοειδÞ σχεδιασμü και την επανÜληψη του αριθμοý 13, -η Üλλη απü τις ανησυχßες της. Αυτü το παρÜθυρο δεν εγκαταστÜθηκε ποτÝ, αλλÜ υπÜρχει στον λεγüμενο "αποθηκευτικü χþρο 25.000 $" -ονομÜστηκε Ýτσι, επειδÞ το περιεχüμενü του εκτιμÞθηκε αρχικÜ στην αξßα των 25.000 $. Η τιμÞ σÞμερα δεν υπÜρχει, αλλÜ 25.000 $ τüτε θα ισοδυναμοýσε με 382.000 $ το 2019. ¸να 2ο παρÜθυρο σχεδιÜστηκε απü τον ßδιο τον Tiffany Ýτσι þστε üταν το φως του Þλιου χτυπÜ τους πρισματικοýς κρυστÜλλους Ýνα ουρÜνιο τüξο ρßχνεται στο δωμÜτιο. Το παρÜθυρο εγκαταστÜθηκε σ' Ýναν εσωτερικü τοßχο σε δωμÜτιο χωρßς Ýκθεση στο φως, αποτρÝποντας την εμφÜνιση του αποτελÝσματος.
     ¼ταν πÝθανε η ΣÜρα, üλα τα υπÜρχοντÜ της (εκτüς του σπιτιοý) κληροδοτÞθηκαν στην ανηψιÜ της και προσωπικÞ γραμματÝα της. Στη συνÝχεια, η ανηψιÜ της πÞρε ü, τι Þθελε και ποýλησε τα υπüλοιπα σε ιδιωτικÞ δημοπρασßα. Υποτßθεται üτι χρειÜστηκαν 6 φορτηγÜ που λειτουργοýσαν 8 þρες τη μÝρα για 6 βδομÜδες για να βγÜλουν και να μεταφÝρουν üλα τα Ýπιπλα απü το σπßτι, υπüθεση που αμφισβητÞθηκε απü τη βιογρÜφο της ΣÜρα. Η κυρßα Γουßντσεστερ δεν το αναφÝρει στη διαθÞκη της κι οι εκτιμητÝς θεþρησαν το σπßτι Üχρηστο λüγω ζημιþν που προκλÞθηκαν απü τον σεισμü, του ημιτελοýς σχεδιασμοý και του ανÝφικτου χαρακτÞρα της κατασκευÞς του. ΠωλÞθηκε σε δημοπρασßα σε τοπικü επενδυτÞ για πÜνω απü 135.000 $ και στη συνÝχεια εκμισθþθηκε για 10 χρüνια στους John και Mayme Brown, που τελικÜ αγüρασαν το σπßτι. Τον ΦλεβÜρη του 1923, 5 μÞνες μετÜ το θÜνατο της, το σπßτι Üνοιξε το κοινü, με τη Mayme Brown να χρησιμεýει ως πρþτη ξεναγüς.



     ΣÞμερα το σπßτι ανÞκει στην Winchester Investments LLC, μια ιδιωτικÞ εταιρεßα που εκπροσωπεß τους απογüνους του John και της Mayme Brown. Το σπßτι διατηρεß μοναδικÝς πινελιÝς που αντανακλοýν τις πεποιθÞσεις της κυρßας Γουßντσεστερ και την αναφερθεßσα ανησυχßα της για την αποτροπÞ κακοποιþν πνευμÜτων. ΑυτÜ τα πνεýματα λÝγεται üτι την Ýχουν εμπνεýσει Üμεσα για τον τρüπο που πρÝπει να χτιστεß το σπßτι. Ο αριθμüς 13 και μοτßβων ιστοý αρÜχνης, που Ýφερε η πνευματικÞ σημασßα γι' αυτÞν, εμφανßζονται σε üλο το σπßτι. Οι ξεναγοß στο σπßτι συχνÜ ισχυρßζονται üτι η Sarah Winchester Ýχει κατοχυρþσει με δßπλωμα ευρεσιτεχνßας διÜφορα αρχιτεκτονικÜ χαρακτηριστικÜ του σπιτιοý, αλλÜ μια απλÞ αναζÞτηση της αμερικανικÞς ευρεσιτεχνßας και της βÜσης δεδομÝνων εμπορικþν σημÜτων δεν δεßχννει κÜτι τÝτοιο.



 * Το 2016, ανακοινþθηκε üτι Ýνα Üλλο δωμÜτιο με Ýπιπλα εποχÞς χτßστηκε στην αυλÞ: Ýνας σοφßτας που περιÝχει Ýνα üργανο αντλßας, βικτοριανü καναπÝ, Ýνδυμα, ραπτομηχανÞ και πßνακες ζωγραφικÞς. Αυτü το δωμÜτιο διατÝθηκε για προβολÞ απü το κοινü και διαθÝτει παιχνßδι σκοπευτηρßου.

 * Το 2017, το Winchester Mystery House Ýκανε τη πρþτη του ημερÞσια περιοδεßα σε 20 χρüνια, το "Explore More Tour". ΑυτÞ η περιοδεßα οδηγεß τους επισκÝπτες σε δωμÜτια που δεν εßχαν ανοßξει ποτÝ στο κοινü κι εξερευνÜ τα δωμÜτια που Ýμειναν ημιτελÞ τη στιγμÞ του θανÜτου της Sarah Winchester.
 * Το Winchester House Þταν η Ýμπνευση του Walt Disney για το The Haunted Mansion στα Disney Parks
 * Το σπßτι εßναι το βασικü σκηνικü για το μυθιστüρημα επιστημονικÞς φαντασßας Vanishing Point του Michaela Roessner το 1993, στο οποßο γßνεται το σπßτι μιας κοινüτητας κατÜληψης μετÜ την εξαφÜνιση του μεγαλýτερου μÝρους της ανθρþπινης φυλÞς.
 * Το Winchester house εßναι το σκηνικü ενüς υποπεδßου στο φανταστικü μυθιστüρημα του Tim Powers του 1997, Earthquake Weather.
 * Το Haunting of Winchester εßναι Ýνα μιοýζικαλ με φανταστικÝς ιστορßες των Craig Bohmler και Mary Bracken Phillips που λαμβÜνει χþρα στο σπßτι. ΑνατÝθηκε απü το San Jose Repertory Theatre για την 25η σεζüν επετεßου του κι Ýκανε πρεμιÝρα ΣεπτÝμβρη-Οκτþβρη 2005.
 * ¸να σπßτι με ßδιο σχÝδιο κι ιστορßα, αλλÜ μια χιλιετßα μετÜ απü την εποχÞ του, εßναι μια αφηγηματικÞ τοποθεσßα στο μυθιστüρημα επιστημονικÞς φαντασßας του 2007 House of Suns. Αντß να εßναι σπßτι κτισμÝνο απü κληρονüμο üπλων, εßναι κληρονüμος υπεýθυνη λüγω του φüβου της για τις κλωνοποιημÝνες ψυχÝς που απαιτοýν εκδßκηση για τον αδικαιολüγητο χαμü τους.



 * Για το επεισüδιο του 2012 του MythBusters "Smell of Fear", η ομÜδα κατασκευÞς επισκÝφτηκε το Winchester Mystery House για να κοιτÜξει γýρω κι αργüτερα να παρακολουθÞσει "μßα απü τις πιο τρομακτικÝς ταινßες üλων των εποχþν" (ο τßτλος της οποßας δεν αποκαλýφθηκε) σε μια τηλεüραση που στÞθηκε στη μεγÜλη αßθουσα χοροý και μετÜ συγκεντρþθηκαν δεßγματα ιδρþτα για δοκιμÞ. (Αυτü το κλιπ δεν προβλÞθηκε πλÞρως στην αμερικανικÞ Ýκδοση του επεισοδßου). Αργüτερα, στο "Aftershow" σχετικÜ με το επεισüδιο, η Kari Byron αποκÜλυψε üτι μετÜ τη 1η επßσκεψÞ του στο Mystery House ως Brownie εßχε δεß εφιÜλτες κι üτι το σπßτι Þταν ακüμα ανατριχιαστικü.
 * Τα Ghost Adventures και Ghost Brothers Þταν επεισüδια που γυρßστηκαν το 2016 σχετικÜ με το σπßτι και τις πνευματικÝς του συναντÞσεις.
 * Το Nuka World, Ýνα πακÝτο επÝκτασης για το μεταποκαλυπτικü βιντεοπαιχνßδι Fallout 4 του 2015, διαθÝτει τουριστικü αξιοθÝατο με το üνομα Grandchester Mystery Mansion üπου Ýνας αφηγητÞς αφηγεßται την ιστορßα μιας φερüμενης στοßχειωσης νεαροý κοριτσιοý που ονομÜζεται Λοýσι που δολοφüνησε τους γονεßς της. Το σπßτι μοιρÜζεται ομοιüτητες με το μÝγαρο Winchester Mystery Mansion, üπως το üνομÜ του, τις σκÜλες και τις πüρτες που δεν πηγαßνουν πουθενÜ, και τη πεποßθηση üτι η κατοικßα εßναι στοιχειωμÝνη.
 * Η Sarah Winchester, Phantom Opera, εßναι μια ταινßα 24 λεπτþν του ΓÜλλου σκηνοθÝτη Bertrand Bernello, που εßχε πρεμιÝρα στη Βüρεια ΑμερικÞ στο 54ο ΦεστιβÜλ ΚινηματογρÜφου της ΝÝας Υüρκης, τον Οκτþβρη του 2016. Εßναι μια ευφÜνταστη αφÞγηση της ζωÞς της Sarah Winchester μ' Ýμφαση στο Mystery House.
 * Το 2017, γυρßστηκε στην ιδιοκτησßα η ταινßα Winchester, με την Helen Mirren ως Sarah Winchester. Η ταινßα κυκλοφüρησε στις 2 ΦλεβÜρη 2018.
 * Το 2018, το podcast Lore παρÜγει Ýνα επεισüδιο που περιÝγραψε το Winchester Mansion κι ονομÜζεται "Locked Away"
 * Το 2019, το Criminal podcast δημιοýργησε Ýνα επεισüδιο για το Winchester Mansion με τßτλο "The Widow and the Winchester".
 * Το Winchester Mystery House εμφανßστηκε δýο φορÝς στο BuzzFeed Unsolved.
 * Το Winchester Mystery House εμφανßστηκε στο 100ο επεισüδιο του American Horror Story.
 * Το House of Penance, Ýνα κüμικ Dark Horse απü τους Peter Tomasi, Ian Bertram και Dave Stewart, εßναι μια γκüθικ ιστορßα τρüμου που λαμβÜνει χþρα στη διÜρκεια της οικοδüμησης του The Winchester Mystery House.

     Γι' αυτü λοιπüν λÝω πως αν δεν μÝνετε κει Þ εßστε πολý κοντÜ του, μπορεßτε να κοιμÜστε σχετικÜ Þσυχα της νýχτες, εκτüς αν το... κουβανεßτε στη ψυχÞ σας...

                                             Τ  Ε  Λ  Ο  Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers