ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Á4: Ìéá... ¸ëëçíáò Óôç ÍÜðïëé


                         Με τα μÜτια της... "Απελπισßας"

                                             Βιογραφικü

     Στο ιστορικü νησß των Σπετσþν Ýζησαν 2 εκπληκτικÝς γυναßκες. Η πασßγνωστη ηρωßδα, Λασκαρßνα Μπουμπουλßνα κι η ζωγρÜφος ΕλÝνη Μποýκουρα, λιγüτερο γνωστÞ βÝβαια, αλλÜ με εξßσου εντυπωσιακÞ πορεßα ζωÞς. ¸ζησε και μεγÜλωσε κι αυτÞ σε μια κοινωνßα συντηρητικÞ που ο ρüλος της γυναßκας Þταν να ζει υποταγμÝνη. Το πÜθος της üμως την Ýκανε να προχωρÞσει και να καλλιεργÞσει το ταλÝντο της στη ζωγραφικÞ, που Þτανε τüσον Ýντονο που νßκησε üλα τα εμπüδια κι Ýλαμψε. ¸λαμψε με την αισθητικÞ της και με τη καλλιÝργειÜ της. Η ΕλÝνη Þταν η 1η Ελληνßδα ζωγρÜφος μετÜ το '21! Η 1η γυναßκα που κατüρθωσε να μπει στο αντρικü Üβατο των καλλιτεχνικþν Ακαδημιþν της Ιταλßας! Η 1η γυναßκα που δßδαξε στο ΑρσÜκειο!
     Η ΕλÝνη Μποýκουρα (ΣπÝτσες, 1821 - ΣπÝτσες, 19 Μαρτßου 1900) Þταν Ελληνßδα ζωγρÜφος του 19ου αι., που η τραγικÞ ζωÞ της Ýγινε το θÝμα ενüς μυθιστορÞματος, ΕλÝνη ¹ Ο ΚανÝνας (1998) της ΡÝας ΓαλανÜκη κι ενüς θεατρικοý με τßτλο, ΕλÝνη Αλταμοýρα του Κþστα Ασημακüπουλου, (2005). Εßναι η 1η γυναßκα ζωγρÜφος της ΜετεπαναστατικÞς ΕλλÜδας. Η τραγικÞ της ιστορßα παραμÝνει Üγνωστη για τους μεγÜλους λογοτÝχνες, ποιητÝς Þ σκηνοθÝτες. ¢γνωστη ßσως και για τα φεμινιστικÜ μας κινÞματα που συνÞθως Ýχουνε ξÝνα πρüτυπα. ¹τανε κüρη του καπετÜν ΓιÜννη Μποýκουρα (Þ Μποýκουρη), του μετÝπειτα 1ου θεατρþνη της ΑθÞνας, και της Þσυχης αξιαγαπητης καπετÜνισσας Μαρßας.
     Δεν εßναι απλÜ η 1η ελληνßδα ζωγρÜφος, αλλÜ η 1η γυναßκα που κατüρθωσε να μπει στο ανδρικü Üβατο της ΚαλλιτεχνικÞς Ακαδημßας της Ρþμης και της ΝÜπολι. Μπαßνει μεταμφιεσμÝνη σε "νεαρü ¸λληνα". Αριστεýει κι αποσπÜ τον θαυμασμü συμμαθητþν και καθηγητþν. Σε μια εκδÞλωση για την εθνικÞ μας γιορτÞ στην Ιταλßα, αποκαλýπτει Üθελα της τη πραγματικüτητα. ΠÜνω στον ενθουσιασμü φιλÜ μιαν Ελληνßδα που απÞγγειλε με ωραßα φωνÞ Ýνα ποßημα του ΡÞγα. (Τα επαναστατικÜ γεγονüτα Þταν εντελþς πρüσφατα). ΞεσπÜ σκÜνδαλο κι απειλεßται... εμφýλια σýρραξη. ¸τσι αναγκÜστηκε ν' αποκαλýψει τη ταυτüτητα της και βÝβαια ο θαυμασμüς γι' αυτÞ γßνεται μεγαλýτερος.


   ΕλÝνη Μποýκουρα-Αλταμοýρα: "Αυτοπροσωπογραφßα" (τελευταßα) 1896

     Η ΕλÝνη ξεχþριζε απü τα Üλλα της αδÝρφια, 2 κορßτσια κι 1 αδερφü. Εßχε μια ανεξÜρτητη καλλιτεχνικÞ ψυχÞ και τρομερÞ παρατηρητικüτητα. Ο ΙωÜννης Μποýκουρης, ο πατÝρας της, κατÜλαβε üτι στις ΣπÝτσες δεν μποροýσε να μορφþσει τα παιδιÜ του. Γι' αυτü τα 'γραψε σε γαλλικü σχολεßο στο Ναýπλιο κι αργüτερα μετακüμισε στην ΑθÞνα üπου Ýβαλε τις κüρες του σε κÜποιο παρθεναγωγεßο. Η ΕλÝνη Ýμαθε τα πρþτα γρÜμματα στο Ναýπλιο. Αργüτερα φοßτησε ως εσωτερικÞ μαθÞτρια στη σχολÞ Χιλλ. Γνþριζε Üριστα ΙταλικÜ, ΑγγλικÜ, αρχαßα ΕλληνικÜ, ενþ αγαποýσε πÜντα τα αρβανßτικα που μιλοýσανε στην οικογÝνεια και στο νησß. Απü αυτÝς τις κινÞσεις του πατÝρα αλλÜ κι απü Üλλες παρακÜτω, καταλαβαßνει κανεßς πüσο προοδευτικüς Þτανε για την εποχÞ του και πüσο καλλιεργημÝνη ψυχÞ εßχε. ¹θελε κι επιδßωξε, να καλλιεργÞσει το νου και τη ψυχÞ των παιδιþν του με üλους τους δυνατοýς τρüπους. Υπüδειγμα πατÝρα υπÞρξε, γιατß προσπÜθησε με üποιο τρüπο Þτανε δυνατüν εκεßνη την εποχÞ να διευρýνει τους πνευματικοýς ορßζοντες των παιδιþν του, να δυναμþσει την αντßληψÞ τους, να αναπτýξει την κρßση τους, να πολλαπλασιÜσει τα ενδιαφÝροντÜ τους, να ευαισθητοποιÞσει τη ψυχÞ τους.
     Στο παρθεναγωγεßο που σποýδαζε, η ΕλÝνη, εκδÞλωσε το πÜθος της για τη ζωγραφικÞ. ¼ταν το αντιλÞφθηκε ο πατÝρας της αποφÜσισε να πÜρει δασκÜλους στο σπßτι για να τη μυÞσουνε στα μυστικÜ της ζωγραφικÞς τÝχνης. Ο πατÝρας της, αναγνωρßζοντας το ταλÝντο της, προσÝλαβε δÜσκαλο στο σπßτι τον καθηγητÞ του Σχολεßου των Τεχνþν, ΡαφαÝλο ΤσÝκκολι (Raffaelo Ceccoli) που βρισκüταν απü το 1843 στην ΑθÞνα, για να κÜνει μαθÞματα ζωγραφικÞς στην ΕλÝνη. Η διδασκαλßα του, αν και συστηματικÞ, δεν Üφηνε αρκετÜ περιθþρια προσωπικÞς Ýκφρασης και δημιουργßας, εξαιτßας του ακαδημαúκοý προσανατολισμοý της, Ωστüσο βοÞθησε πολý τη Σπετσιþτισσα ζωγρÜφο ν' αναπτýξει το φυσικü της χÜρισμα. Μια μÝρα λοιπüν εßπε στον πατÝρα της, üτι η μαθÞτριÜ του τον Ýχει üχι μüνο φτÜσει αλλÜ και ξεπερÜσει! Ακοýγοντας τα λüγια του, αποφÜσισε να στεßλει τη κüρη του στην Ιταλßα για να συνεχßσει εκεß τις σπουδÝς της. Με συστατικÞ επιστολÞ του, η ΕλÝνη Ýφυγε στην Ιταλßα το 1848 για σπουδÝς.
Βασικüς εμψυχωτÞς λοιπüν της ΕλÝνης υπÞρξε ο πατÝρας της, που εßχε καλλιτεχνικÞ ψυχÞ. Λßγοι γνωρßζουν üτι αυτüς Ýχτισε το 1ο θÝατρο στην ΑθÞνα, το ΘÝατρο Μποýκουρα, που το γκρÝμισαν μετÜ απü χρüνια κι απüμεινε στη θÝση του μüνο η πλατεßα γνωστÞ ως Πλατεßα ΘεÜτρου.


                                   Η Πλατεßα ΘεÜτρου σÞμερα

    Η ΑθηνÜ Ταρσοýλη που Ýγραψε για τη ζωÞ τÞς Ελληνßδας ζωγρÜφου σημειþνει: "Η μεθοδικÞ διδασκαλßα του ΤσÝκκολι την υπÝταξε στη πειθαρχßα του ακαδημαúσμοý, χωρßς üμως να της περιορßζει την ορμÞ του ενθουσιασμοý της".
     Εßναι πρÜγματι θαυμÜσιο κι εκπλÞσσει το üτι ο πατÝρας της, θÝλησε να δþσει στη κüρη του πρÜγματα αδιανüητα για κεßνη την εποχÞ και με τη νοοτροπßα που επικρατοýσε σχετικÜ με τη θÝση της γυναßκας στη κοινωνßα. Αυτüς ο απλüς Üνθρωπος εßχε καταλÜβει πως η τÝχνη λυτρþνει, ανακουφßζει, διδÜσκει, μορφþνει, εξευγενßζει, ωριμÜζει. Ποιüς θα μποροýσε να φανταστεß πως θα καλλιεργοýσε ακüμη περισσüτερο το ταλÝντο της κüρης του, πως θα 'χε δει την ανÜγκη της να εφραστεß και δε θα προσπαθοýσε να τη καταπνßξει! Κι Þτανε τολμηρüς θαλασσοπüρος, αγρÜμματος μα ευαßσθητος Αρβανßτης αγωνιστÞς του '21 και γενναιüδωρος πατριþτης. Τα κατορθþματα του, λÝνε οι εγκυκλοπαßδειες Þτανε παγκοσμßως γνωστÜ, μα αυτüς ο Αρβανßτης εßχε καλλιτεχνικÞ ψυχÞ κι εκτüς του üτι δημιοýργησε την ΕλÝνη με τη πεισματικÞ του επιμονÞ, Ýκτισε και το 1ο θÝατρο στην ΑθÞνα.
(Σημ.: Το επþνυμο "Μποýκουρας" Þ "Μποýκουρης", προÝρχεται απü την αρβανßτικη λÝξη "Μποýκουρ-ι-α=üμορφ-ος-η).
     Κι Ýτσι Ýνα πρωινü Απρßλη του 1848, πατÝρας και κüρη Ýπλεαν μ' Ýνα μικρü ιστιοφüρο προς τις ακτÝς της Ιταλßας. Η ΕλÝνη, φτÜνοντας στη Ρþμη, Þτανε ντυμÝνη με αντρικÜ ροýχα, εßχε τα μαλλιÜ της κομμÝνα αντρικÜ κι ýφος αγορßστικο. Τη βοηθοýσε και το παρουσιαστικü της σ' αυτÞ τη μεταμφßεση, μιας και τα χαρακτηριστικÜ της Þταν αδρÜ, το σþμα της αδýνατο χωρßς καμπýλες κι η Ýντονη ÝκφρασÞ της σχεδüν αρρενωπÞ. Δεν Þταν üμορφη αλλÜ πολý συμπαθητικÞ. ¼λη αυτÞ η αλλαγÞ Ýγινε γιατß η Σπετσιþτισσα ζωγρÜφος κι ο πατÝρας της εßχαν ενημερωθεß πως στην Ιταλßα οι καλλιτεχνικÝς Ακαδημßες δÝχονταν μüνον Üντρες. (Η σπουδÞ του γυμνοý που Þθελε η ΕλÝνη να διδαχθεß, Þταν αυστηρÜ απαγορευμÝνη στις γυναßκες). ΠαρÜτολμη η απüφαση που πÞρε να ντυθεß Üντρας, το πÜθος της üμως για τη ζωγραφικÞ Þτανε τüσο βαθý που αγνüησε üλους τους κινδýνους και προχþρησε.


                ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα: "ΕλÝνη Μποýκουρα"

     "Ναι, Þταν αλÞθεια üτι ντýθηκα Üνδρας για να αποκτÞσω Ýνα πτυχßο, μα και να μελετÞσω με γυμνü μοντÝλο. ΥπÞρχε Üλλωστε μια φωτογραφßα μου ως μιας ΕλÝνης Üντρα και ζωγρÜφου. Δεν εßχα Üλλο τρüπο να παραβιÜσω το απαγορευμÝνο. Παλιüτερα καμÜρωνα πολý για αυτü. Ακüμη, üτι κρατοýσα φυλακτü κÜτω απü τα αντρικÜ μου ροýχα, του πατÝρα μου τα λüγια, ως üτου τα απορρüφησε το δÝρμα μου και πια δεν Þξερα αν Þταν ευχÞ Þ κατÜρα το να ξεχνþ πως εßμαι Ελληνßδα". 
     Ο πατÝρας της μÝνει λßγο καιρü μαζß της και στη συνÝχεια επιστρÝφει στην ΕλλÜδα. Η ΕλÝνη αρχßζει τις σπουδÝς της στη καλλιτεχνικÞ Ακαδημßα της Ρþμης. ¼ταν στη σχολÞ της προκηρýσσεται διαγωνισμüς ανÜμεσα στα Ýργα που βραβεýονται εßναι και το Ýργο του Χρυσßνη Μποýκουρη με τßτλο: Η Απελπισßα. Τον πßνακα αυτüν η ΕλÝνη δεν τονε ποýλησε αν και της προτεßνανε πολý καλÞ τιμÞ για να τον αγορÜσουνε. Τον Ýστειλε δþρο στον πατÝρα της με ειδικÞ ιδιüχειρη αφιÝρωση. Στο βιβλßο της για τη μεγÜλη ζωγρÜφο, ΕλÝνη ¹ Ο ΚανÝνας, (1998), η ΓαλανÜκη γρÜφει: "Η ΕλÝνη μπÞκε στα αντρικÜ ροýχα üπως οι ¸λληνες στο Δοýρειο ºππο για να εκπορθÞσουνε τη Τροßα. Παýει να εßναι η ΕλÝνη Μποýκουρη. Εßναι το φοβερü «ΚανÝνας». Εßναι η Οδýσσεια μιας γυναßκας".
     Η θαρραλÝα ζωγρÜφος δε ζωγρÜφιζε μüνο τη φýση. ΖωγρÜφιζε και τη ψυχÞ της, τα συναισθÞματÜ της, τον πüνο, τη μοναξιÜ, τους φüβους της. ¼σο τα χρüνια περνοýν η ΕλÝνη ακοýραστη μελετÜ και σπουδÜζει τη ζωγραφικÞ τÝχνη. Στην Ιταλßα, παρακολοýθησε μαθÞματα ζωγραφικÞς στη ΝÜπολι, στη Ρþμη ßσως και στη Φλωρεντßα. ΑποφασισμÝνη να γßνει ζωγρÜφος με κÜθε τßμημα, κατεβÜζει μια απßστευτη, üσο κι επικßνδυνη ιδÝα. Να μεταμφιεστεß σε Üντρα. ¸τσι ξεκινÜ να παρακολουθεß τα μαθÞματα, μεταμφιεσμÝνη σε Üντρα. Απαγορευüταν η φοßτηση στις γυναßκες στις Ακαδημßες ΤÝχνης, λüγω του γυμνοý σþματος των μοντÝλων που πüζαραν για τους φοιτητÝς. Η απüφαση αυτÞ της Ýδωσε τη δυνατüτητα να φοιτÞσει στην ΚαλλιτεχνικÞ Ακαδημßα της Ρþμης, ειδικüτερα στις τÜξεις του γυμνοý και της ανατομßας. ΑνÜλογες συνθÞκες βÝβαια επικρατοýσαν και στην υπüλοιπη Ευρþπη, üπου πολλÝς γυναßκες Ýπαιρναν ανδρικü ψευδþνυμο για να προβÜλλουν τα Ýργα τους, üπως η δοýκισσα Castiglionecello.
     Στη ΝÜπολι, στη σχολÞ των Καλþν Τεχνþν εκεß, διδÜσκει ο καθηγητÞς ΣαβÝριο Αλταμοýρα. ¸χει συμπαθÞσει πολý το αγüρι που ακοýει στο üνομα Χρυσßνης Μποýκουρης. Μια αγνÞ φιλßα συνδÝει τους δυο νÝους. Η ιδÝα της θα δουλÝψει και θα παρακολουθÞσει για 4 χρüνια μαθÞματα ζωγραφικÞς στη ΝÜπολη και τη Ρþμη. Εκεß, ανÜμεσα στις ακουαρÝλλες και το μπλε του κοβαλτßου, γνþρισε κι ερωτεýτηκε το νεαρü τüτε Ιταλü ζωγρÜφο και καθηγητÞ της, ΦρανσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα.


          ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα: Η Κηδεßα Του Buondelmonte

    Στης ΕλÝνης τη ψυχÞ üμως, αυτÞ η φιλßα μετατρÜπηκε σε βαθý Ýρωτα. Σε μια εορταστικÞ βραδιÜ ο νεαρüς σπουδαστÞς απü την ΕλλÜδα γνωρßζει μια Ελληνßδα που Ýχει ωραßα φωνÞ. ¼λοι τη παρακαλοýν να απαγγεßλει κÜτι ελληνικü. Η Ελληνßδα αποφασßζει ν' απαγγεßλει κÜτι που τυχαßνει να μιλÞσει στη ψυχÞ της ΕλÝνης. Η ψυχÞ της Σπετσιþτισσας εκεßνη τη στιγμÞ δονεßται απü νοσταλγßα για τη πατρßδα της, για τον πατÝρα της, για τα παιδικÜ της χρüνια. ΞεχνÜ πþς εßναι ντυμÝνη, ξεχνÜ πως τüσα χρüνια προσποιεßται τον Üντρα, ορμÜει στο κορßτσι που μüλις πριν εßχε απαγγεßλει κι αρχßζει να τη φιλÜ και να κλαßει ασταμÜτητα. ¼λοι αγανακτοýν με τη συμπεριφορÜ της κι εßναι Ýτοιμοι να της επιτεθοýν. Ακριβþς εκεßνη τη στιγμÞ, χωρßς να διστÜσει, ομολογεß σε üλους üτι εßναι γυναßκα κι üτι üλη αυτÞ η μεταμφßεση οφεßλεται στο üτι Þθελε να σπουδÜσει τη ζωγραφικÞ τÝχνη για να μπορεß με τα πινÝλλα της να εκφρÜζεται και να εκφρÜζει τον εσωτερικü της κüσμο.
     Το ανþτερο üνειρο της ζωÞς της, τη μεγÜλη της επιδßωξη, τον υψηλü της στüχο, εκεßνη τη στιγμÞ τον εξομολογÞθηκε σε üλους τους καλεσμÝνους της εορταστικÞς βραδιÜς. Η γυναßκα αυτÞ ψýχραιμα, τολμηρÜ και θαρραλÝα αντιμετþπισε το πλÞθος χωρßς να φοβηθεß Þ να διστÜσει. ¹τανε προικισμÝνη με πολλÝς αρετÝς η νεαρÞ ζωγρÜφος κι üλοι τη θαýμασαν εκεßνη τη νýχτα. Ο δε ΣαβÝριο ýστερα απ' αυτÞ τη συνταρακτικÞ αποκÜλυψη την ερωτεýεται κεραυνοβüλα. Τþρα πια η ΕλÝνη του εκδηλþνει ελεýθερη τον απüλυτο ÝρωτÜ της. Ερωτεýθηκε τον Ιταλü ζωγρÜφο καταγüμενο απü την ΚÝρκυρα. Εκτüς απü ζωγρÜφος Þτανε θερμüς γαριβαλδινüς εθνικιστÞς και συμμετεßχε στην ΙταλικÞ ΕπανÜσταση. ΣυνελÞφθη και καταδικÜστηκε σε θÜνατο, αλλÜ κατüρθωσε να αποδρÜσει. Ο επαναστÜτης ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα (Francesco Saverio Altamura) απÝκτησε μαζß της 3 εξþγαμα παιδιÜ: τον ΙωÜννη (1852), τη Σοφßα (1854) και τον ΑλεσσÜντρο (1855).


                            ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα

     ΠροκειμÝνου να νομιμοποιÞσει τη σχÝση της ασπÜστηκε το καθολικισμü και τονε παντρεýτηκε το 1852. Την εποχÞ του γÜμου της πηγαινοÝρχεται στο σπßτι τους μια ωραßα Αγγλßδα με την οποßα η ΕλÝνη Ýχει αναπτýξει φιλικÝς σχÝσεις και την εμπιστεýεται απüλυτα. Δυστυχþς üμως ο σýζυγüς της, γοητεýεται απü αυτÞ σε τÝτοιο βαθμü που παßρνει την απüφαση να εγκαταλεßψει τη γυναßκα του και τα παιδιÜ του και να φýγει μαζß της. Τ
ο 1857 λοιπüν, την εγκατÝλειψε κι Ýφυγε με την ερωμÝνη του, την αγγλßδα φßλη της, ζωγρÜφο ΤζÝιν ΜπÝνμαν ΧÝυ (Jane Benham Hay), παßρνοντας μαζß του τον μικρüτερο γιο τους, ΑλεσσÜντρο (Alessandro Altamura). Ο Αλταμοýρα Ýγραψε στην αυτοβιογραφßα του: "Η ΕλÝνη Ýπασχε απü τη νοσταλγßα της πατρßδας, διÜβαζε ¼μηρο και Πßνδαρο, üπως εμεßς διαβÜζουμε εφημερßδα για να κοιμηθοýμε, δýσπιστη στις γνωριμßες, μελαγχολικÞ, üχι φτιαγμÝνη για κανονικÞ ζωÞ, δυστυχισμÝνη üταν Ýπρεπε να φορÝσει γυναικεßα ροýχα".
     Απü εδþ και πÝρα η ζωÞ της γßνεται τραγικÞ. Εßναι μüνη σ' Ýνα ξÝνο τüπο με 2 παιδιÜ. Αποφασßζει να γυρßσει στην ΕλλÜδα και να μεßνει μαζß με τον πατÝρα της στην ΑθÞνα. ¸τσι επÝστρεψε στην ΕλλÜδα, με τον ΙωÜννη και τη Σοφßα κι Üρχισε να παραδßδει μαθÞματα ζωγραφικÞς σε κοπÝλλες της ΑθÞνας. ¾στερα απü λßγο καιρü Üλλο Ýνα χτýπημα της μοßρας Ýρχεται. ΧÜνει τον πατÝρα της που τον υπεραγαποýσε. Αρχßζει συστηματικÜ πλÝον να παραδßδει μαθÞματα ζωγραφικÞς για να μπορÝσει να συντηρÞσει την οικογÝνειÜ της.


                                                  Σκßτσο της

    ΦτÜνοντας στην ΑθÞνα, εγκαταστÜθηκε στη ΠλÜκα. ¹τανε πλÝον αναγνωρισμÝνη ζωγρÜφος και με τις σπουδÝς της εßχε καταφÝρει να ενταχθεß γρÞγορα στους κüλπους των επιφανþν Αθηναßων. ΜÜλιστα, το 1859 και το 1870 εξελÝγη, μαζß με τον Λýτρα, μÝλος της επιτροπÞς των Ολυμπßων και μαζß με τους ΑλÝξανδρο ΡαγκαβÞ, Γεþργιο Μαργαρßτη, ΕρνÝστο Τσßλλερ και ΓερÜσιμο ΜαυρογιÜννη, μÝλος της εξεταστικÞς επιτροπÞς του Καλλιτεχνικοý ΤμÞματος του Πολυτεχνεßου. Απü το 1863 Üρχισε να παραδßδει μαθÞματα σε πλοýσιες Αθηναßες και φοιτÞτριες του Αρσακεßου. ΑνÜμεσÜ τους θα βρισκüτανε κι η νεαρÞ τüτε Βασßλισσα ¼λγα.
     Με τη βοÞθεια τοý παλατιοý διορßστηκε στο ΑρσÜκειο, üπου ανÝλαβε να οργανþσει και ν' ανανεþσει το μÜθημα της ΖωγραφικÞς. ΥπÝβαλε μÜλιστα στο Δ.Σ. κι Ýκθεση-μελÝτη για τη βελτßωση τÞς διδασκαλßας τοý μαθÞματος. Ε
ßχε λεßψει απü τη πατρßδα 8 χρüνια: τα 4 χρüνια σπουδþν μεταμφιεσμÝνη και 4 που ταξßδεψε σε διÜφορες περιοχÝς τÞς Ιταλßας κρατþντας σημειþσεις και σχÝδια, που τα συγκÝντρωσε σε λευκþματα, με την επιγραφÞ Studi fatti a Perugia e ad Assisi. Εκεß συνυπÞρχαν αντιγραφÝς απü τα Ýργα του Giotto, του Perugino, του Andrea del Sarto κ.Ü., αλλÜ κι αρχιτεκτονικÜ σχÝδια και σχÝδια αγγεßων και νομισμÜτων.
     ΣιγÜ-σιγÜ Üρχισαν να φαßνονται τα πρþτα σημÜδια δυστυχßας. Το 1872 αρρþστησε η κüρη τÞς Σοφßα απü φυματßωση. Η ΕλÝνη, που εßχε Þδη βÜναυσα αποχωριστεß το Ýνα της παιδß, αναγκÜστηκε να εγκαταλεßψει την ΑθÞνα και να εγκατασταθεß στις ΣπÝτσες, στο σπßτι του αδελφοý της, ΑναστÜση Μποýκουρη, þστε η νεαρÞ Σοφßα να Ýχει καλλßτερες συνθÞκες διαβßωσης λüγω τοý κλßματος τοý νησιοý. ¼μως η Σοφßα πÝθανε το 1874 στα 18 της χρüνια, η EλÝνη, 53 χρüνων πλÝον. ζει μüνη στις ΣπÝτσες, εßναι βουτηγμÝνη στο πÝνθος, αλλÜ βαθμιαßα συνÝρχεται. XÜρη στις περιποιÞσεις συγγενþν που Ýρχονται απü την AθÞνα, ξαναβρßσκει το ενδιαφÝρον της για τη ζωÞ. Zωγραφßζει, διαβÜζει μυθιστορÞματα, ξεκοκκαλßζει εφημερßδες και φροντßζει να ενημερþνεται. ΜÜλιστα το 1874 Þρθε να τη γνωρßσει κι ο μικρüς της γιος ΑλεσσÜντρο, που 'χε μεγαλþσει με τον πατÝρα. ¼μως η Þρεμη ζωÞ πÜλι δεν κρÜτησε πολý.
    Ο γιος της ΙωÜννης Ýχοντας κληρονομÞσει το ταλÝντο της ζωγραφικÞς απü τους γονεßς του, στÝλνεται απü το βασιλιÜ Γεþργιο να σπουδÜσει ζωγραφικÞ στη ΚοπεγχÜγη, κοντÜ στον ζωγρÜφο Καρλ Σüρενσεν με υποτροφßα της ΣχολÞς Καλþν Τεχνþν. Εκεß διακρßθηκε ανÜμεσα στους πρþτους Ευρωπαßους θαλασσογρÜφους. ΕπιστρÝφει στην ΕλλÜδα και εγκαθßσταται μüνιμα στην ΑθÞνα μαζß με την αδερφÞ της μητÝρας του. Το 1876 ο γιος της κι ανερχüμενος ζωγρÜφος ΙωÜννης Αλταμοýρας ολοκλÞρωσε τις σπουδÝς του στη ΚοπεγχÜγη κι επÝστρεψε στην ΑθÞνα γεμßζοντας με χαρÜ τη χαροκαμÝνη μητÝρα. ¼μως η χαρÜ της διÞρκεσε πολý λßγο, ο ΙωÜννης προσβλÞθηκε κι αυτüς απü φυματßωση και πÝθανε τον ΜÜη του 1878. ΜÝχρι σÞμερα θεωρεßται Ýνας απü τους καλλßτερους ¸λληνες θαλασσογρÜφους. Η απþλεια των 2 νÝων ωστüσο, προκÜλεσε νευρικü κλονισμü στη 57Üχρονη μητÝρας και την οδÞγησε μÝχρι και στη τρÝλλα.


                         Ο γιüς της ΙωÜννης Αλταμοýρας, ο θαλασσογρÜφος

     Η Καλλιρρüη ΠαρρÝν κι η ΑθηνÜ Ταρσοýλη διÝσωσαν αρκετÝς πληροφορßες για τη ζωÞ της. Το Ýργο της üμως παραμÝνει Üγνωστο εκτüς απü λßγα Ýργα. ¸να απü αυτÜ εßναι το Ýργο Απελπισßα (!!! λες και το 'ξερε), που το υπÝβαλε στο διαγωνισμü της ΣχολÞς üπου φοιτοýσε, με την υπογραφÞ Χρυσßνης Μποýκουρης. ΜÜλιστα στην Ιταλßα της προσφÝρανε πολλÜ χρÞματα σαν αμοιβÞ για την αγορÜ του, εκεßνη üμως προτßμησε να τονε στεßλει στον πατÝρα της με ιδιüχειρη αφιÝρωση. Στο Ýργο αυτü ο συμβολισμüς της απελπισßας, δεßγμα ρομαντικÞς διÜθεσης, αποδßδεται με νεοκλασσικÞ αντßληψη. Την ßδια εποχÞ ζωγρÜφισε την αυτοπροσωπογραφßα της, üπου εικονßζεται με σκοýρο φüρεμα να ζωγραφßζει αφοσιωμÝνη μπροστÜ στο καβαλÝτο. ΧαρακτηριστικÞ εßναι η συγκρατημÝνη ÝκφρασÞ της κι η λιτüτητα στο σχÝδιο.
     Σε ηλικßα 60 ετþν η ΕλÝνη, συντετριμμÝνη, επιστρÝφει κι απομονþνεται στις ΣπÝτσες στο σπßτι του αδελφοý της AναστÜση I. Mποýκουρα. Η επßδραση των αλλεπÜλληλων θανÜτων του πατÝρα και των παιδιþν της υπÞρξε κυριολεκτικÜ συντριπτικÞ για τη ζωÞ και το Ýργο της. ΠεριφÝρεται μÝσα στο σπßτι σα φÜντασμα, βουτηγμÝνη μÝσα στον πüνο του χαμοý. Απü τüτε η διανοητικÞ της κατÜσταση δεν Þταν φυσιολογικÞ, αν και ασχολιüταν με διÜφορες εργασßες, üπως η συντÞρηση του πατρικοý της σπιτιοý και οι οικονομικÝς διεκπεραιþσεις διαφüρων εργασιþν. Βρßσκει λßγη παρηγοριÜ στο Θεü και στην αθανασßα της ψυχÞς. Πιστεýει üτι τα αγαπημÝνα πρüσωπα που Ýχασε βρßσκονται κÜπου κοντÜ της. Ελπßζει üτι κÜποτε θα τα συναντÞσει. ¼λα αυτÜ τα χρüνια της μοναξιÜς και της δυστυχßας Ýχει κοντÜ της μια πιστÞ υπηρÝτρια, τη κουτσÞ Λασκαρßνα που τη φροντßζει και της συμπαραστÝκεται.
     H κορυφαßα Eλληνßδα ζωγρÜφος εßναι απαρηγüρητη. Tο κτýπημα της Mοßρας εßναι βαρý κι ο μητρικüς πüνος αβÜσταχτος. H δυστυχισμÝνη μÜνα, αργÜ αλλÜ σταθερÜ, περιÝρχεται σε μια κατÜσταση κοινωνικÞς απομüνωσης και ψυχικÞς συντριβÞς που τη συνθλßβουν. ¼σο περνÜνε τα χρüνια, κÜτω απü την επßδραση κι Üλλων θανÜτων συγγενþν, βουλιÜζει üλο και πιο πολý σε μια κατÜθλιψη, σε μιαν Üνοια που αυξÜνει με το γÞρας. AλλÜ κι η διανοητικÞ της κατÜσταση παρουσιÜζει διακυμÜνσεις.
     Παραταýτα, η ζωÞ της δεν εßναι ολüτελα βυθισμÝνη στο σκοτÜδι. ¸χει και κÜποια διαλεßμματα φωτεινÜ, αλλÜ και κÜποιες σταγüνες χαρÜς.Το 1896 καταφÝρνει να φτιÜξει τη τελευταßα αυτοπροσωπογραφßα της, που σþζεται ως σÞμερα. ΒλÝπουμε üτι για Üλλη μια φορÜ βρßσκει παρηγοριÜ στο κüσμο της ζωγραφικÞς. ΧÜνεται μες στα χρþματα της δημιουργßας και για λßγο αναπνÝει. Προσπαθεß με Þσυχο τρüπο να ανακτÞσει τη ψυχικÞ της γαλÞνη. ¸τσι κýλησε η υπüλοιπη ζωÞ της ως το θÜνατü της. ΑνÜμεσα στις αναμνÞσεις και σε κÜποιες μικρÝς στιγμÝς που της Ýδιναν λßγη ανÜσα, üπως η επßσκεψη κÜποιων συγγενþν, η αλληλογραφßα με τη μητÝρα της, τον αδερφü της και τα δýο ταξßδια που Ýκανε στην ΑθÞνα.



      ΜοναδικÞ φορÜ που δÝχτηκε να φýγει απü το σπßτι της Þτανε λßγο πριν απü το θÜνατü της, üταν η διευθýντρια της Εφημερßδας των Κυριþν Καλλιρρüη ΠαρρÝν την επισκÝφθηκε για να της πÜρει συνÝντευξη. Την Ýπεισε μÜλιστα να Ýρθει μαζß της, για λßγες μÝρες, στην ΑθÞνα. Η οξυδερκÝστατη ΠαρρÝν, αγωνßστρια κι η ßδια για τα δικαιþματα των γυναικþν στην εκπαßδευση, θÝλησε να γνωρßσει τη γυναßκα που 50 περßπου χρüνια πριν διεκδßκησε το δικαßωμÜ της στη μüρφωση και τη καλλιτεχνικÞ δημιουργßα, ανατρÝποντας το κατεστημÝνο στην ΕλλÜδα και την Ιταλßα.
     Για τη 1η Ελληνßδα δημοσιογρÜφο, η μαυροφορεμÝνη και μεγÜλη πλÝον ζωγρÜφος Þταν Ýνα αßνιγμα. "ΑνÞκει εις τας προσωπικüτητας εκεßνας ας κι ο οξυδερκÝστερος ψυχολüγος αδυνατεß να χαρακτηρßση εκ πρþτης üψεως", Ýγραψε η Καλλιρρüη ΠαρρÝν στην εφημερßδα της. Η ΡÝα ΓαλανÜκη στο βιβλßο της περιγρÜφει τη συνÜντηση των δýο γυναικþν ως εξÞς:

     "ΑρνÞθηκα να τη δεχτþ. Καθþς τÞς απαντοýσα με τη Λασκαρßνα üτι εδþ και χρüνια δεν δεχüμουν επισκÝψεις, αναρωτιüμουν ποßαν απü üλες τις ΕλÝνες που υπÞρξα εννοοýσε ακριβþς, και τι Üραγε θα της ζητοýσε. Μου εξÞγησε με τον επüμενο Üνθρωπο που Ýστειλε. ΤÞς αρνÞθηκα ξανÜ. Δýο μÝρες πÝρασαν, þσπου να υποκýψω στον τελευταßο της αγγελιοφüρο. Ερχüταν πια απü το σπßτι τοý δημÜρχου κι εξαδÝλφου μου Κυριακοý, που εßχε αναλÜβει τη φιλοξενßα εκεßνης της κυρßας, η οποßα μÜθαινα πως διηýθυνε την Þδη τριετÞ αθηναúκÞ Εφημερßδα των Κυριþν. ΕξÜλλου, Ýπρεπε τοýτη η επßμονη γυναßκα να καταλÜβει üτι εγþ ζοýσα με διαφορετικü απü τον δικü της τρüπο και να μυηθεß σε Üλλο ρυθμü. ¼ντας ευαßσθητη το εννüησε αμÝσως και, νομßζω, το σεβÜστηκε. ¼ντας και δραστÞρια, δεν Üφησε ανεκμετÜλλευτο το μυητικü της διÞμερο.
     ¸γραψε Ýνα πολυσÝλιδο Üρθρο στην εφημερßδα της για üσα εßδε τοýτες τις δýο ημÝρες, πριν με συναντÞσει. […]. Την επüμενη Üνοιξη σχεδßαζε να κÜνει στα γραφεßα τÞς εφημερßδας της την πρþτη Ýκθεση γυναικþν ζωγρÜφων, και για τοýτο με εßχε αναζητÞσει. Διüτι εγþ εßχα σπουδÜσει και εßχα ασκÞσει την τÝχνη τÞς ζωγραφικÞς, μια τÝχνη που οι γυναßκες ακüμη δεν εßχαν δικαßωμα οýτε να τη σπουδÜζουν οýτε να την ασκοýν ως επÜγγελμα στην ΕλλÜδα. Στο μÜτι μου θα πρÝπει να Üναψε μια σπßθα, που παρατÞρησα üτι δεν της διÝφυγε προτοý σβÞσει λÝγοντÜς της να με εξαιρÝσει οπωσδÞποτε απü τον κατÜλογο τÞς Ýκθεσης, ενδεχομÝνως και απü την τÝχνη τÞς ζωγραφικÞς […]. Η επισκÝπτρια μοý ζÞτησε ευγενικÜ να δει τα Ýργα μου. ΤÞς Ýδειξα πÜνω στον τοßχο τη ζωγραφιÜ του «ΑγγÝλου με την κüρη». ¹ταν η μüνη που εßχε διασωθεß, αφοý μιλοýσε για τον αρραβþνα τÞς Σοφßας. ¸ριξε μια ματιÜ και σε κÜποιες μεταγενÝστερες σπουδÝς, καμωμÝνες σε þρες αργßας και μελαγχολßας με μαýρο μολýβι Þ μελÜνι…
"



     Παθαßνει νευρικÞ κρßση και παραλογßζεται. ΠÜνω στον παροξυσμü και στην απελπισßα της, ανÜβει φωτιÜ στην αυλÞ του σπιτιοý της και καßει τα ομορφüτερα Ýργα της, τα σχÝδιÜ της, τα πιστοποιητικÜ των σπουδþν της. ¼λα γßνανε στÜχτη κι απομονþνεται απ' üλο τον κüσμο. Σε κÜποια κρßση φτÜνει στο σημεßο να ξεθÜψει τα παιδιÜ της και να τα φÝρει στο σπßτι της. ¸να σπßτι που παρÝμεινε στη μνÞμη των Σπετσιωτþν σαν "στοιχειωμÝνο". ΑποπειρÜθηκε πολλÝς φορÝς ν' αυτοκτονÞσει, μα Ýζησε ως τα βαθιÜ γερÜματα.
    ¸τσι Þσυχα πÝθανε τη νýχτα της KυριακÞς 19, ξημερþνοντας ΔευτÝρα 20 MÜρτη του 1900, στο πατρικü της σπßτι παρÝα με την Ýμπιστη, κουτσÞ υπηρÝτριÜ της Λασκαρßνα. Η ψυχÞ της γαλÞνεψε, γÝμισε χρþματα γιατß πÞγε κοντÜ στα παιδιÜ της. Εκεß συνÜντησε üτι μÝχρι εκεßνη τη στιγμÞ εßχε χÜσει.Τις ψυχÝς του πατÝρα, του ΙωÜννη και της Σοφßας, τους καμμÝνους πßνακες, τις ελπßδες της, τα üνειρα που δεν μπüρεσε να πραγματοποιÞσει. Kηδεýτηκε στο κοιμητÞρι της Aγßας ¢ννας, στην ßδια περιοχÞ. Aργüτερα, τα οστÜ της, üπως κι εκεßνα της Σοφßας και του ΓιÜννη, μεταφÝρθηκαν απü τους απογüνους της στο A' Nεκροταφεßο Aθηνþν, σε κοινü τÜφο της οικογενεßας Mποýκουρη-Aλταμοýρα. Στη μαρμÜρινη σαρκοφÜγο (Ýργο του ΙÜκωβου ΜαλακατÝ, που εßχε αναλÜβει κÜποιες μαρμαρογλυπτικÝς εργασßες και στο πατρικü της σπßτι στη ΠλÜκα) αναγρÜφεται το Ýτος 1824 ως Ýτος γÝννησης. Το σπßτι της περιÞλθε στους κληρονüμους της. ¸να σπßτι που παρÝμεινε στη μνÞμη των Σπετσιωτþν σαν στοιχειωμÝνο. 


                    Ο ΤÜφος της στο Α' Νεκροταφεßο Αθηνþν
 
    Φημολογεßται πως, κατÜ μßαν εκδοχÞ, τα Ýργα της καταστρÜφηκαν απü συγγενεßς της που καθÜρισαν το σπßτι της μετÜ τον θÜνατü της. ¼τι κι αν πιστεýει κανεßς για την πορεßα της ζωÞς της, που εßναι μια συνταρακτικÞ τραγωδßα, δεν υπÜρχει αμφιβολßα πως οι αντοχÝς της κι οι δυνατüτητÝς της στη τÝχνη, Üγγιξαν τα üρια του ιδανικοý. 
    Η ΕλÝνη Μποýκουρη-Αλταμοýρα υπÞρξε κορυφαßα ζωγρÜφος του 19ου αιþνα, που η ζωÞ θα μποροýσε να χαρακτηριστεß ως μυθιστορηματικÞ, περιπετειþδης και, συνÜμα, τραγικÞ. ΥπÞρξε, ßσως, η πρþτη γυναßκα της νεþτερης ΕλλÜδας που ξεπÝρασε με τüλμη τις δυσκολßες ενüς ανδροκρατοýμενου κατεστημÝνου και βρÝθηκε αντιμÝτωπη με τον πüθο της δημιουργßας, -και πλÞρωσε πολý ακριβü αντßτιμο γι' αυτü. ΠαρÜ τις λεπτομερεßς βιογραφικÝς πληροφορßες για τη ζωγρÜφο, που διασþσαν η ΠαρρÝν κι η Ταρσοýλη, το ζωγραφικü της Ýργο παραμÝνει Üγνωστο, εκτüς ελαχßστων εξαιρÝσεων.
     ΑνÜμεσα σε αυτÝς εßναι η Απελπισßα (!!!) που η ζωγρÜφος, με το üνομα Χρυσßνης Μποýκουρης, πÞρε μÝρος στο διαγωνισμü της σχολÞς που φοιτοýσε στην Ιταλßα. ΑναφÝρεται üτι για το συγκεκριμÝνο Ýργο της προτÜθηκε υψηλÞ αμοιβÞ για να πειστεß να το πουλÞσει, εκεßνη, üμως, προτßμησε να το στεßλει στον πατÝρα της με ιδιüχειρη αφιÝρωση. Αν και πρüκειται για πρþιμη προσπÜθεια, αποκαλýπτει ορισμÝνα χαρακτηριστικÜ στοιχεßα της καλλιτεχνικÞς προσωπικüτητας και των αναζητÞσεþν της. Ο συμβολισμüς της απελπισßας, δεßγμα ρομαντικÞς διÜθεσης, αποδßδεται με νεοκλασσικÞ αντßληψη. Η κλειστÞ, συσπειρωμÝνη σχεδüν γýρω απü τον ÜξονÜ της φüρμα του γυναικεßου σþματος και το στυλιζÜρισμα των ανεμισμÝνων μαλλιþν και των πτυχþσεων του χιτþνα, αποπνÝουν μßα ελεγχüμενη δραματικüτητα και αποκαλýπτουν μßα σειρÜ απü συναισθηματικÝς καταστÜσεις που κυμαßνονται ανÜμεσα στην εγκαρτÝρηση, τη θλßψη και τον τρüμο.


                        ΕλÝνη Μποýκουρα: "Απελπισßα"

     Στην ßδια περßοδο αποδßδεται και το Ýργο, Αυτοπροσωπογραφßα: Ζωγραφßζοντας Στο ΑτελιÝ. Εικονßζεται η ßδια με σκοýρο φüρεμα να ζωγραφßζει αφοσιωμÝνη μπροστÜ στο καβαλÝτο. ΧαρακτηριστικÞ εßναι η συγκρατημÝνη Ýκφραση, χωρßς ßχνος θεατρικÞς πüζας, καθþς κι η λιτüτητα στο σχÝδιο. Δυστυχþς, οι πληροφορßες που υπÜρχουνε για τα Ýργα που ακολοýθησαν εßναι εξαιρετικÜ ελÜχιστες κι ως Ýνα βαθμü, Ýχουν υποκειμενικü χαρακτÞρα, ειδικüτερα της περιüδου 1857-1874 που η καλλιτÝχνις Ýζησε κι εργÜστηκε στην ΑθÞνα. ΣυμπερασματικÜ, θα μποροýσαμε να υπογραμμßσουμε πως κινÞθηκε στα πλαßσια των νεοκλασσικþν κατευθýνσεων που διδÜχθηκε στην Ιταλßα χρησιμοποιþντας, παρÜλληλα, το ρομαντικü στοιχεßο στη σýλληψη των Ýργων, που τελικÜ, φÝρουν Ýντονη τη σφραγßδα του προσωπικοý της δρÜματος.
     Η πρωτοκüρη κι αγαπημÝνη του πατÝρα της ΓιÜννη Μποýκουρα, η ΕλÝνη, γεννÞθηκε τη χρονιÜ της επανÜστασης του '21. Του Ýμοιαζε μÜλιστα πολý. ¼χι τüσο στην üψη, üσο στην περηφÜνεια και την αποκοτιÜ. Αυτüς ο αγρÜμματος, μα ευαßσθητος Αρβανßτης αγωνιστÞς του '21 υπÞρξε ο βασικüς εμψυχωτÞς της. Στη συνÝχεια, η απüφαση του καπετÜν ΓιÜννη να μετοικÞσει με üλη του τη φαμßλια στην ΑθÞνα, που μüλις εßχε ανακηρυχτεß πρωτεýουσα, Üλλαξε τη ζωÞ της. Μες στο καρÜβι, που θα την οδηγοýσε εκεß, η ΕλÝνη εßδε τον εαυτü της μÝσα στο πλÞθος που αποχαιρετοýσε το καρÜβι. Δεν κατÜλαβε τüτε αν τη χαιρετοýσε Þ της παρÜγγελνε κÜτι. ΣκÝφτηκε, üμως, πως üποιος μπορεß να ζωγραφßζει, ενδÝχεται να βλÝπει και τον εαυτü του απÝναντß του, Üρα δεν Ýπρεπε να ξαναφοβηθεß οýτε την üραση οýτε τα ορÜματÜ της.
    Τα ταραγμÝνα χρüνια του ξεσηκωμοý, üπου μεγÜλωσε αυτÞ η κüρη, εξηγοýσανε, κατÜ τον κýρη της, τη μανßα της να ζωγραφßζει. ΕπιπλÝον, η μεγÜλη και συλλογικÞ επανÜσταση του '21 επηρÝασε την ΕλÝνη κι αλλιþς: Θα Ýκανε κι αυτÞ πολλÝς μικρÝς, ατομικÝς επαναστÜσεις, ανατρÝποντας προαιþνια Þθη και διαταρÜσσοντας κατεστημÝνες νοοτροπßες. ¢λλωστε εκεßνα τα τρομερÜ χρüνια ανÝσυραν απü τον καθÝνα, μικρü Þ μεγÜλο, κÜτι παραπÜνω απü αυτü που σε κανονικÝς συνθÞκες Ýδειχνε πως Þταν. ΑυτÜ τα δýσκολα χρüνια αλλÜ και τα παραμýθια που Üκουγε η ΕλÝνη απü τις γυναßκες των ψαρÜδων για τα βÜσανα και τις ανδραγαθßες της ΜεγÜλης τους ΚυρÜς, της Λασκαρßνας Μπουμπουλßνας, την Ýκαναν να πλÜθει με το νου της τις εικüνες.

                             ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα

     Τüτε αποφÜσισε üτι θα γßνει οπωσδÞποτε ζωγρÜφος, ακüμη κι αν αυτü σÞμαινε να μεßνει διÜ βßου διαφορετικÞ απü τα συνομÞλικα κορßτσια κι απü τις γυναßκες του σογιοý της. Στο αθηναúκü σπßτι στη ΠλÜκα, Þρθαν μοδßστρες και ρÜψανε στολÝς για την ΕλÝνη και τις 2 αδερφÝς της, προκειμÝνου να φοιτÞσουνε στο Παρθεναγωγεßο. Στα διαλεßμματα, η ομοιομορφßα της στολÞς Ýσπρωχνε την ΕλÝνη ν' ανακαλýπτει τις διαφορÝς των κοριτσιþν ανÜμεσÜ τους, σπουδÜζοντας το πρüσωπο και τις κινÞσεις της καθεμιÜς, για να τις ζωγραφßσει. ¸φτασε μÜλιστα κÜποια στιγμÞ στη τιμωρßα, αφοý το πÜθος της για τη ζωγραφικÞ θεωρÞθηκε παρÝκκλιση και δεν εßχε καμμιÜ σχÝση με τη διδασκαλßα του διακοσμητικοý σχεδßου και με την υποταγÞ, που απαιτοýσανε τα χειροτεχνÞματα των κοριτσιþν, που προορßζονταν για κυρßες της ΑυλÞς Þ σýζυγοι πλοýσιων αστþν.    
     ΑξημÝρωτα κατÝβαινε κρυφÜ στη κουζßνα και στους Ýρημους διαδρüμους του σχολεßου κι Ýκλεβε τα απομεινÜρια απü τα κεριÜ και τα σπερματσÝτα, που εßχαν ανÜψει σ' αυτοýς τους κοινüχρηστους χþρους. Κι αργÜ τη νýχτα, üταν üλα τα κορßτσια παραδßνονταν στην εφηβεßα των ονεßρων τους, η ΕλÝνη Üναβε τα απομεινÜρια των κλεμμÝνων κεριþν και σπερματσÝτων, για να μπορεß να ζωγραφßζει στα κρυφÜ.
     Η λειτουργßα του Σχολεßου των Τεχνþν στην ΑθÞνα συνÝπεσε με τον ερχομü στην πρωτεýουσα του ΤσÝκολι, ζωγρÜφου, αρχαιολüγου και γιατροý. Ο διωγμüς του απü το Βασßλειο των Δýο Σικελιþν, σε συνδυασμü με τη φυματßωση της μοναδικÞς του θυγατÝρας, τον προþθησε προς κλßματα πιο νüτια και ξηρüτερα. Ο ΙωÜννης Μποýκουρας βρÞκε εýκολα τον Ιταλü ζωγρÜφο και του ζÞτησε να κÜνει μαθÞματα ζωγραφικÞς στη κüρη του ΕλÝνη. ¢λλωστε, ο παλιüς καπετÜνιος εßχε καταλÜβει πως η αγÜπη που εßχε η κüρη του στη ζωγραφικÞ Ýμοιαζε με το δικü του πÜθος για τα θαλασσινÜ ταξßδια. Κι ακüμα πως Þταν κÜτι που δεν τιμωρεßται, αφοý δεν εßχε αμαρτßα.


      ΕλÝνη Μποýκουρα: "Αυτοπροσωπογραφßα, Ζωγραφßζοντας Στο ΑτελιÝ"

     ¸τσι η ΕλÝνη Üρχισε με τον ΤσÝκολι μαθÞματα ζωγραφικÞς. Τα μαθÞματÜ τους κρÜτησαν αρκετÜ χρüνια. ¢ρχισε να αντιλαμβÜνεται τον πßνακα σαν μια οργÜνωση ζωÞς, Ýνα δßχτυ αναφορþν κι αισθημÜτων, üπου πιανüταν η ανθρþπινη ψυχÞ, üχι για να φυλακιστεß, μα αντßθετα για να πετÜξει απü κει ελεýθερη απü τα δεσμÜ της ýλης και του μετρημÝνου χρüνου. Ο δÜσκαλüς της μÜλιστα πßστευε πως "Το πÜθος της για τη ζωγραφικÞ, μολονüτι απαγορευμÝνο στις γυναßκες, δεν Ýπρεπε να μαραζþσει, μα να καλλιεργηθεß και να καρποφορÞσει. Σαν να Þταν Üντρας...". Κι üταν  Üρχισε να διδÜσκει ελαιογραφßα στο Σχολεßο των Τεχνþν με μισθü, υποσχÝθηκε στην ΕλÝνη να της μαθαßνει ακριβþς üσα θα δßδασκε στους σπουδαστÝς του, αφοý δεν επιτρεπüτανε στις γυναßκες να παρακολουθÜνε τα μαθÞματα. Να της προσφÝρει üμως μια γνþση περßκλειστη και μελαγχολικÞ, αφοý χωρßς τα απαραßτητα χαρτιÜ θα Ýμενε για πÜντα μη ανταγωνιστικÞ, φυλακισμÝνη στους τÝσσερις τοßχους ενüς σπιτιοý.
     Τον επüμενο χρüνο ο ΙωÜννης Μποýκουρας με το κεφÜλαιο απü την εκποßηση του ιστιοφüρου του ΘαλÜσσιος ºππος αγüρασε το πρþτο λιθüκτιστο θÝατρο της ΑθÞνας, το ΘÝατρο Των Αθηνþν για τις εφημερßδες, αλλÜ ΘÝατρο Μποýκουρα για τον κüσμο. Η ΕλÝνη ενθουσιÜστηκε με την ιδÝα του πατÝρα της. ¸μαθε εκεß τη σημασßα της μßμησης­ γνþση που στÜθηκε καθοριστικÞ για τη ζωÞ της. ¼μως η ζωγραφικÞ τη τραβοýσε πιο πολý απü το θÝατρο, πλην üμως περιοριζüταν απü το γεγονüς πως Þτανε γυναßκα. Ετσι η ΕλÝνη πÞρε με τον πατÝρα της το καρÜβι, για να ταξιδÝψει απü τον ΠειραιÜ στη ΝÜπολι, με σκοπü να σπουδÜσει ζωγραφικÞ. (Σημ.: Ο Καποδßστριας μ' επιστολÞ του, ανακοινþνει στον ΙωÜννη Μποýκουρα, üτι του δßνεται ο τßτλος του πλοιÜρχου κι Ýνα αμýθητο ποσü προκειμÝνου να ξαναποκτÞσει ü,τι προσÝφερε για την ΕπανÜσταση του '21. Εκεßνος αρνÞθηκε, üπως Ýκανε και σε παρüμοια πρüταση του ¼θωνα.)


                        ΕλÝνη Μποýκουρα: "Αυτοπροσωπογραφßα"

     Η καπετÜνισσα Μαρßα, η μÜνα της, δÝχτηκε τüτε πολý φαρμÜκι απü την αλαφροÀσκιωτη 1η της θυγατÝρα. Ο ξενιτεμüς της απομÜκρυνε τη πιθανüτητα του γÜμου, που τüτε θεωροýνταν η φυσιολογικÞ εξÝλιξη στη ζωÞ κÜθε γυναßκας, στην ηλικßα της. Αποχαιρετþντας την η ΕλÝνη μÝσα απü το καρÜβι Ýβλεπε τα ροýχα της να ξεμακραßνουν κι αποχαιρετοýσε μαζß üλες εκεßνες τις κοινωνικÝς συμβÜσεις και παραδοσιακÝς αξßες, που η ßδια δεν Þθελε να τηρÞσει. Ο καπετÜν ΓιÜννης απü την Üλλη πßστευε üτι το κρÜμα του αρβανßτικου αßματος και της ελληνικÞς ιδÝας θ' αποτελοýσανε το πιο σßγουρο φυλαχτü για την ΕλÝνη.
     Βγαßνοντας üμως απü τη ΝÜπολι, για να πÜει στη Ρþμη Ýπρεπε να μεταμφιεστεß. Μια αλλαγÞ της πολιτικÞς κατÜστασης στην Ιταλßα κατÜ τη διÜρκεια του ταξιδιοý της επÝβαλε αυτÞ τη μεταμφßεση, για λüγους ασφαλεßας. Ο καπετÜν ΓιÜννης την εγκατÝστησε στη Ρþμη κι επÝστρεψε στη θεατρικÞ επιχεßρηση στην ΑθÞνα. ¸δειξε Ýτσι απüλυτη κατανüηση στις επιλογÝς της κüρης του -üσο τολμηρÝς κι αν Þταν αυτÝς- και μÜλιστα σε μια ιδιαßτερα δýσκολη εποχÞ. Και τη 1η ρωμαúκÞ της νýχτα την επισκÝφτηκε στ' üνειρü της η ΜεγÜλη ΚυρÜ, η Λασκαρßνα, και τη συμβοýλεψε να συνεχßσει να ντýνεται σαν Üντρας, γιατß Ýτσι θα μÜθει τα 2 κι απü τους Üντρες κι απü τις γυναßκες. Το επüμενο πρωß, ανÞσυχη με το üνειρο της περασμÝνης νýχτας, εßδε σ• αυτü Ýνα προφητικü σημÜδι. ΕξÜλλου θα Ýδινε σýντομα εξετÜσεις στη ΣχολÞ των Ναζαρηνþν ζωγρÜφων.


                                 Το σπßτι της στις ΣπÝτσες

     Καθþς στο μοναστÞρι δεν Ýκαναν δεκτÝς για τη ζωγραφικÞ γυναßκες -πρÜγμα που εßχε αποκρýψει απü τον πατÝρα της- το αποφÜσισε. ΓÝννησε, λοιπüν, η ΕλÝνη εκεßνο το πρωß τον εαυτü της ως ΚανÝνα. Θα ζοýσε εφεξÞς ως ΚανÝνας. ¸γινε δεκτÞ σε μια απü τις ανþτερες τÜξεις. Και μÝσα στο μοναστÞρι και στη πüλη απÝφευγε τις συναναστροφÝς, μÞπως αθÝλητÜ της προδοθεß. ¹ταν πια Ýνας μοναχικüς, συνεσταλμÝνος, μÜλλον Üσχημος και ανÞσυχος Üντρας, βυθισμÝνος στη προοπτικÞ των δßχως üρια ταξιδιþν και των περιπλανÞσεων, που θα του επÝτρεπαν η αμφßεση κι οι σπουδÝς του.
     ¸φερνε üμως στο μυαλü της και την αλλοτινÞ ΕλÝνη, που Ýκλεβε τα αποκÝρια στο σχολεßο, για να ζωγραφßζει στο σκοτÜδι. Αναρωτιüταν συχνÜ ποια θα Þτανε τþρα η τιμωρßα της, μιας κι η παραβßασÞ της Þτανε βÝβαια πιο σοβαρÞ. Η απελπισßα τη κυρßευε αραιÜ και που, αφοý με πονηριÜ και ψÝμματα κÝρδιζε την απαγορευμÝνη γνþση. Τελειþνοντας τη σχολÞ των Ναζαρηνþν εξακολοýθησε να φορÜ κοστοýμια, για να ζει μüνη και να ταξιδεýει με ασφÜλεια. Η ΕλÝνη εßχε μÜθει να γßνεται αüρατη. Μüλις περνοýσε το μαγικü δαχτυλßδι των αντρßκειων ροýχων, την αντικαθιστοýσε αμÝσως η εικüνα ενüς νÝου Üντρα, ονομαζüμενου ΚανÝνας. Απελευθερþθηκε σταδιακÜ μετÜ τη μετακßνησÞ της απü τη κλειστÞ κοινωνßα των Σπετσþν στην αθηναúκÞ κοινωνßα κι Ýπειτα σε μια ξÝνη χþρα. ΑπολÜμβανε πια την ελευθερßα του ξÝνου, του ξεριζωμÝνου.



     ¾στερα, μια πολιτεßα της ενδοχþρας, στÜθηκε μοιραßα για την ΕλÝνη: Η Φλωρεντßα, κι ο Ýρωτας για το ζωγρÜφο ΣαβÝριο Αλταμοýρα. 1η φορÜ, μετÜ απü πολλÜ χρüνια, η εντüς της ΕλÝνη εξεγÝρθηκε εναντßον του ΚανÝνα, üπως πÜντα εξεγεßρεται η ζωÞ εναντßον του θανÜτου. Αν νικοýσε η ΕλÝνη, θα 'χανε üλα τα προνüμια που της υποσχüταν ο ΚανÝνας. Αν νικοýσε ο ΚανÝνας, τüτε η ΕλÝνη θα Ýχανε για πÜντα τη ψυχÞ της. ΑποφÜσισε, λοιπüν, να ενþσει τη ζωÞ της με τη δýναμη αυτοý του ανÝμου, του ΣαβÝριο. Ο Üνεμüς του τη σÞκωσε σε δυνατÞ και τρυφερÞ αγκÜλη και την ταξßδεψε για λßγο στους εφτÜ ουρανοýς. Εκεß γεννÞθηκαν τα 2 της παιδιÜ, ο ΙωÜννης και η Σοφßα. ΑναγκÜστηκε, μÜλιστα, να ασπαστεß τον καθολικισμü, για να στεφανωθεß το ΣαβÝριο, προδßδοντας την παμπÜλαιη γονεúκÞ της πßστη. Κι ýστερα Þρθε ο 2ος γιος, ο ΑλεσσÜντρο.
     Κι üταν μετÜ απü κÜποια χρüνια την εγκατÝλειψε ο ΣαβÝριο, για να φýγει με την Αγγλßδα φßλη της και ζωγρÜφο ΤζÝιν, η ΕλÝνη κßνησε με το πλοßο της επιστροφÞς για την ΕλλÜδα. Τον ΙωÜννη και τη Σοφßα Üλλωστε ανÝτρεφαν οι γονεßς της στην πατρßδα. Τον ΑλÝξανδρο, βρÝφος ακüμα, τον πÞρε μαζß του ο ΣαβÝριο. Και στο ταξßδι αυτü η ΕλÝνη επÝλεξε να ενδυθεß τα αττικÜ της φορÝματα, αφÞνοντας πßσω της για πÜντα το αντρικü κοστοýμι του ΚανÝνα.


                                  ΓιÜννης Αλταμοýρας: ΝαυÜγιο

     Στην ΑθÞνα Üρχισε να εργÜζεται, ντυμÝνη στα γυναικεßα μακριÜ φορÝματα, στα γυναικεßα μαλλιÜ. ¸πρεπε να αποδεßξει την αξßα των γραμμÜτων και για τις γυναßκες, δικαιολογþντας Ýτσι τη μεταμüρφωσÞ της σε Üντρα, για να μορφωθεß. Απü τη μαυρßλα της μελαγχολßας, που την επισκεπτüταν συχνÜ, την ελευθÝρωναν τα δυο μικρÜ παιδιÜ της. Ο ΙωÜννης, μÜλιστα, απü πολý μικρüς μαθÞτευε κοντÜ της στη ζωγραφικÞ. Κι η ΕλÝνη τ' Üφηνε να πιστεýουν πως κÜποια μÝρα ο πατÝρας τους θα ερχüτανε να τα αγκαλιÜσει φÝρνοντας δþρο τον μικρü ΑλεσσÜντρο.
     ΟικονομικÜ ανεξÜρτητη, ασκþντας τη τÝχνη της ως επÜγγελμα κι απολαμβÜνοντας τη γενικÞ εκτßμηση, Ýζησε επß 20 χρüνια μια ζωÞ που ελÜχιστες γυναßκες της εποχÞς της εßχανε τη δυνατüτητα να γνωρßσουν. Οι πßνακÝς της πωλοýνταν Ýναντι σεβαστοý ποσοý και συνεργαζüταν με γνωστοýς ζωγρÜφους της εποχÞς. ΠαρÜλληλα με την επαγγελματικÞ της επιτυχßα, Þταν αφοσιωμÝνη μητÝρα που παρακολουθοýσε με περηφÜνεια τη σταδιοδρομßα των παιδιþν της.
     Μüλις, üμως η αρρþστια χτýπησε τη κüρη της, τη Σοφßα, στα 18 της χρüνια, η ΕλÝνη την Ýφερε στο σπßτι του νησιοý, στις ΣπÝτσες. Και σαν Þρθε η þρα της για το τελευταßο ταξßδι, η ΕλÝνη τη ζωγρÜφισε στην αγκαλιÜ του αγγÝλου. Κι Ýνιωσε τüτε πως η μοßρα την εκδικÞθηκε, γιατß προσπÜθησε να δραπετεýσει απü τη προκαθορισμÝνη επανÜληψÞ της. Να δραπετεýσει προς την ελευθερßα της δικÞς της φýσης. Και το καλοκαßρι της ßδιας χρονιÜς που Ýφυγε η Σοφßα, Ýφυγε κι ο ΙωÜννης, για να συνεχßσει τις ζωγραφικÝς του σπουδÝς στην Ακαδημßα της ΚοπεγχÜγης. Κι ο αποχαιρετισμüς αυτüς πüνεσε την ΕλÝνη. ¼μως δεν Ýπρεπε να αρνηθεß στο γιο της την περιπλÜνηση στη γνþση, αφοý οýτε κι ο αγρÜμματος, πλην ευφυÞς, πατÝρας της την αρνÞθηκε κÜποτε σ' αυτÞν.


                            ΚÜρλο Τρüγια: ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα

     Το επüμενο καλοκαßρι ο μικρüτερος γιος, ο ΑλεσσÜντρο, Þρθε στο σπßτι των Σπετσþν, για να γνωρßσει τη μητÝρα του. Κι η ΕλÝνη αλßευε συγκινημÝνη απü το πρüσωπο και τη συμπεριφορÜ του γιου της θραýσματα απü τον πρþτο της Ýρωτα, σαν απü Ýνα αρχÝτυπο ζωÞς. Του Ýδειξε, μÜλιστα, καθετß το ορατü, καθετß που θα μποροýσε να τον βοηθÞσει να τη προσεγγßσει. Κι üταν αυτüς ζÞτησε να φýγει απü το νησß, εκεßνη κατÜλαβε πως εκεßνος θα Ýμενε πÜντα ξÝνος γι' αυτÞν κι εκεßνη πÜντα ξÝνη γι' αυτüν.
     Ωστüσο, ο ΙωÜννης, μετÜ την επιστροφÞ του απü τη Δανßα, Þρθε να ζÞσει κοντÜ στην ΕλÝνη, στις ΣπÝτσες. ΖωγρÜφιζε ασταμÜτητα, σαν να μην Þθελε να πÜει χαμÝνη οýτε η παραμικρÞ στιγμÞ, απü üσες μετρημÝνες του εßχαν απομεßνει. Κι üταν αναχþρησε κι αυτüς, στα 26 του χρüνια, για το μεγÜλο ταξßδι, ξεκßνησε κι η ΕλÝνη για τη μετÜ τη ζωÞ ζωÞ των γυναικþν, üπως την αποκαλοýσε. ΟυρλιÜζοντας, πÝφτοντας καταγÞς, λýνοντας και τραβþντας τα μαλλιÜ της ξεκρÝμασε Ýναν-Ýναν τους πßνακÝς της, τους κουβÜλησε στη βερÜντα πÜνω απü τη θÜλασσα και τους Ýκαψε. Πßστευε πως Ýτσι Ýκαιγε üλη τη προηγοýμενη ζωÞ της: τη δειλßα της να σκοτωθεß, τα δýο παιδιÜ που γÝννησε δßχως ουρÜνιες κι επßγειες ευχÝς, την αλλαγÞ του ορθüδοξου δüγματος με το καθολικü, το αντρικü ντýσιμü της, που πλÞγωσε τη νηνεμßα του γυναικεßου πανÜρχαιου κüσμου. Κι ακüμα πßστευε πως η φλüγα αυτÞ θα Þταν ο φÜρος για τον ΙωÜννη, για να θυμÜται ποý Þτανε το φως και να μπορεß να επιστρÝφει.
     Απü κει και πÝρα τßποτε δεν εßχε πια σημασßα γι' αυτÞν, üσο οι φωνÝς κι οι επισκÝψεις των αγαπημÝνων της. ΓÝμιζε τις λεκÜνες με νερü, Üφηνε πÜνω στο τραπÝζι κοντυλοφüρο και λευκü χαρτß και περßμενε. ¹ Ýστρωνε και ξÝστρωνε τα κρεββÜτια των παιδιþν της. ΚαμμιÜ φορÜ τους τραγουδοýσε με τη ραγισμÝνη της φωνÞ. Απü εκεßνη την ημερα, θα σταματοýσε κÜθε κοινωνικÞ συναναστροφÞ. Κλεßστηκε στον εαυτü της τροφοδοτþντας τα κουτσομπολιÜ της εποχÞς στην κλειστÞ κοινωνßα των Σπετσþν. Κλεßστηκε στον εαυτü της κι αδιαφοροýσε παντελþς για τα κουτσομπολιÜ τÞς κλειστÞς κοινωνßας των Σπετσþν που τη θεωροýσαν τρελÞ. Η κορýφωση του δρÜματος συντελÝστηκε, üταν σε μßα τρομακτικÞ Ýκρηξη της μητρικÞς οδýνης, Ýκαψε τα καλλßτερÜ της Ýργα στην αυλÞ του σπιτιοý της. ¸ζησε τα υπüλοιπα χρüνια της ζωÞς της σαν ερημßτης κι η γενικÜ ιδιüρρυθμη συμπεριφορÜ της τροφοδοτοýσε ποικßλα σχüλια στη μικρÞ κοινωνßα του νησιοý, η οποßα συνοδευüταν με διÜφορες σχετικÝς διηγÞσεις.


                        ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα: ΓÜμος

     ¼ταν, μετÜ απü χρüνια, η ΕλÝνη, η κυρα-ΛÝνη για τις γειτüνισσες, αναχþρησε νýφη για το στερνü της ταξßδι, η Λασκαρßνα, η κουτσÞ της υπηρÝτρια, φÜνηκε στη πüρτα και τους εßπε να κοπιÜσουν. Κι Üρχισαν οι Αρβανßτισσες τα θρηνητικÜ τους τραγοýδια, λÝγοντας στη κυρα-ΛÝνη να πÜει στο καλü, αφοý τη ζÞτησε ο Θεüς στη δοýλεψÞ του.
¸να μÞνα αργüτερα, ΜεγÜλη Τρßτη πρωß, ο ΑναστÜσης Μποýκουρας, ο αδελφüς της ΕλÝνης, αποσφρÜγισε το σπßτι των Σπετσþν. Και δυο μÝρες μετÜ, τη ΜεγÜλη ΠÝμπτη, περιδιαβαßνοντας μÝσα στα δωμÜτια αυτοý του σπιτιοý, ανÜστατος απü την τρÝλλα που αντßκρυζαν τα μÜτια του, πÞρε την απüφασÞ του : ΕξÜλειψε με την πυρÜ üλα τα ßχνη, εξαερþνοντας μια για πÜντα την προδοσßα, την αμαρτßα, τα μαγικÜ.
     Ο χαρακτÞρας της εßναι γυναικοκεντρικüς, με σημεßο αναφορÜς το διχασμü, τη διπλÞ ταυτüτητα, το διþνυμο πρüσωπο, που παλεýει απεγνωσμÝνα να συμφιλιþσει τα δýο μισÜ κομμÜτια του εαυτοý του και οδηγεßται τελικÜ στην Þττα και στην τρÝλα. Κυρßαρχο μοτßβο εßναι αυτü της μεταμφßεσης, που συνδÝεται με την αναζÞτηση της αλÞθειας και δηλþνει την προσπÜθεια απεγκλωβισμοý απü τα στενÜ, περιοριστικÜ üρια του φýλου. ¸τσι, διαμορφþνεται μια νÝα ταυτüτητα στην ηρωßδα και εμφανßζεται μια νÝα εικüνα, αποδεκτÞ üχι μüνο απü τον εαυτü της αλλÜ και απü τους Üλλους. Η ΕλÝνη εßναι Ýνα σýμβολο της διαφορετικüτητας και του στοιχεßου του ¢λλου μÝσα στο ºδιο. Προσπαθεß να ισορροπÞσει ανÜμεσα στην αρβανßτικη και την ελληνικÞ καταγωγÞ της, το ορθüδοξο και το καθολικü δüγμα, την ιδιüτητÜ της ως γυναßκας και μητÝρας και τη ζωγραφικÞ, που εßναι πÜντα η προτεραιüτητÜ της.
     Ο γυρισμüς στην ΑθÞνα και η επιστροφÞ στα γυναικεßα ροýχα αφαιροýν απü την ΕλÝνη το δυναμισμü και τη σιγουριÜ που της Ýδινε το κοστοýμι του ΚανÝνα. Το ταξßδι της, με την Ýννοια της αναζÞτησης μιας ταυτüτητας, βρßσκεται πλÝον σε τελικü στÜδιο. Τα πÝνθιμα γυναικεßα ροýχα, üπως τα αποκαλεß, εßναι σαν μαýρα πανιÜ επιστροφÞς. ΕπειδÞ Ýκαψε το σýνολο σχεδüν του εικαστικοý της Ýργου, που θα μας επÝτρεπε να συναγÜγουμε κÜποια συμπερÜσματα, παραμÝνει για μας μια μυστηριþδης και σßγουρα τραγικÞ μορφÞ. ΥπÞρξε τüσο αυτüνομη κι ανεξÜρτητη, που παρουσιÜζει σημÜδια αποκοπÞς, τüσο απü τον οικογενειακü üσο και απü τον κοινωνικü της περßγυρο. ΑυτÞ η τρομακτικÞ ανεξαρτησßα κι απüσυρση εßναι που θα οδηγÞσει στη δυσαρÝσκεια των οικογενειακþν της προσþπων και στο χαρακτηρισμü της ως μÜγισσας απü την κοινωνßα των Σπετσþν.
     ΥπÞρξε κορυφαßα ζωγρÜφος του 19ου αιþνα.


¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

                                 ΠΑΡ¢ΡΤΗΜΑ:


     Ο ΙωÜννης Αλταμοýρας (Φλωρεντßα Þ ΝÜπολι, 1852 - ΣπÝτσες, ΜÜης 1878) Þταν ¸λληνας ζωγρÜφος του 19ου αι., που διακρßθηκε κυρßως για τις θαλασσογραφßες του. ΠατÝρας του Þταν ο Ιταλüς ζωγρÜφος κι επαναστÜτης ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα (Francesco Saverio Altamura) και μητÝρα του η ΕλÝνη Μποýκουρα-Αλταμοýρα, κüρη σημαντικÞς σπετσιþτικης οικογÝνειας κι η πρþτη Ελληνßδα ζωγρÜφος. Το 1857 Þ 1859 οι γονεßς του χþρισαν κι ο ΙωÜννης μαζß με τη Σοφßα ακολοýθησαν τη μητÝρα τους στην ΑθÞνα.


                     ΙωÜννης Αλταμοýρας: Αυτοπροσωπογραφßα

     Απü τα παιδικÜ του χρüνια, Ýδειξε την Ýμφυτη κλßση του προς τη ζωγραφικÞ, που στην τÝχνη της μυÞθηκε απü τη μητÝρα. ¸γινε δεκτüς στην ΣχολÞ των Τεχνþν (τη μετÝπειτα ΑνωτÜτη ΣχολÞ Καλþν Τεχνþν της ΑθÞνας), üπου μελÝτησε ζωγραφικÞ κοντÜ στον Νικηφüρο Λýτρα στη 2ετßα 1871-2. Με υποτροφßα του βασιλιÜ Γεωργßου Α', συνÝχισε τις σπουδÝς του στη ΚοπεγχÜγη στη περßοδο 1873-6 κοντÜ στον Καρλ ΦρÝντερικ Σüρενσεν (Carl Frederik Sørensen). Το 1875, ενþ βρßσκονταν ακüμα στη ΚοπεγχÜγη, Ýστειλε στην Ýκθεση των Ολυμπßων στην ΑθÞνα το Ýργο του Το ΛιμÜνι Της ΚοπεγχÜγης, Ýργο που τιμÞθηκε με αργυρü μετÜλλιο Β' τÜξεως.


                   ΙωÜννης Αλταμοýρας: Το ΛιμÜνι Της ΚοπεγχÜγης

     Με την επιστροφÞ του στην ΕλλÜδα, Üνοιξε εργαστÞριο ζωγραφικÞς στην ΑθÞνα, ενþ η φÞμη του Üρχισε να αυξÜνεται με τον ßδιο να αναδεικνýεται στον πιο ακριβοπληρωμÝνο ¸λληνα ζωγρÜφο της εποχÞς του. ΠροσβλÞθηκε απü φυματßωση και πÝθανε το 1878 στις ΣπÝτσες, σε ηλικßα 26 ετþν. Ο θÜνατüς του αλλÜ κι ο θÜνατος της αδελφÞς του, που εßχε συμβεß λßγα χρüνια πριν -επßσης απü φυματßωση- οδÞγησε την μητÝρα του στον νευρικü κλονισμü και την τρÝλλα.


              ΙωÜννης Αλταμοýρας: ΛιμÜνι Του ΣκÜγκεν

     Πεθαßνοντας νÝος, ο ΙωÜννης Αλταμοýρας Üφησε πßσω του λßγα αλλÜ σημαντικÜ ζωγραφικÜ Ýργα. Το 1878, χρονιÜ του θανÜτου του, δýο πολεμικÝς θαλασσογραφßες του -Η Πυρπüληση Της Πρþτης ΟθωμανικÞς ΦρεγÜτας Στην Ερεσσü Απü Τον ΠαπανικολÞ κι Η Ναυμαχßα Του ΝαυÜρχου Μιαοýλη Εναντßον Δýο Οθωμανικþν Φρεγατþν Στην Εßσοδο Της ΠÜτρας- παρουσιÜστηκαν στην ΔιεθνÞ ¸κθεση του Παρισιοý. Ο 2ος πßνακας παρουσιÜστηκε και στην ¸κθεση Μνημεßων του Ιεροý Αγþνα στο Πολυτεχνεßο της ΑθÞνας το 1884. ΤÝλος, μßα θαλασσογραφßα του παρουσιÜστηκε στην ΔιεθνÞ ¸κθεση της Ρþμης το 1911.


               ΙωÜννης Αλταμοýρας: "Μπαßνοντας Στο ΛιμÜνι"

     Περισσüτερο απü Ýναν αιþνα μετÜ τον θÜνατü του και συγκεκριμÝνα το 2011, το Μουσεßο ΜπενÜκη διοργÜνωσε στην ΑθÞνα μεγÜλη Ýκθεση Ýργων του ζωγρÜφου, καθþς κι Ýργων του πατÝρα του, της μητÝρας του και του αδελφοý του ΑλεσσÜντρο. Αν και κατατÜσσεται στην ακαδημαúκÞ ΣχολÞ Του ΜονÜχου (Þταν επßσης επηρεασμÝνος και απü την ακαδημαúκÞ σχολÞ της Δανßας εν τοýτοις η φωτεινüτητα των Ýργων του, ο ανοιχτüς ορßζοντας κι η κßνηση δεßχνουν üτι ο Αλταμοýρας εßχε αρχßσει να ξεπερνÜει την αυστηρÞ γραμμÞ του ακαδημαúσμοý και να στρÝφεται προς τον πρþιμο Ιμπρεσσιονισμü.


                     ΙωÜννης Αλταμοýρας: Θαλασσογραφßα

      Tο 1876 ο ΓιÜννης γυρßζει στην AθÞνα, üπου τον περιμÝνει μια λαμπρÞ καρριÝρα, μετÜ απü σπουδÝς στο Σχολεßο των Τεχνþν και στην Ακαδημßα της ΚοπεγχÜγης, εγκαταστÜθηκε στην ΑθÞνα (1874) παρουσιÜζοντας εξαιρετικÜ δεßγματα της τÝχνης του, που τον καθιÝρωσαν ως Ýναν απü τους σημαντικüτερους ¸λληνες ζωγρÜφους που ασχολÞθηκαν με τη θαλασσογραφßα. Eκεß στÞνει το εργαστÞρι του κι εργÜζεται με πυρετþδεις ρυθμοýς. Zωγραφßζει θαλασσογραφßες μεγÜλης πνοÞς, üπως η "Nαυμαχßα Πατρþν" κ.Ü. Ο ßδιος Ýγραψε σε κÜποιες σημειþσεις του:


                         ΙωÜννης Αλταμοýρας: ΚαÀκι Στις ΣπÝτσες

     "Καθþς Þλθαμε απü την Ιταλßα στην ΑθÞνα εγþ πηγαßνω στη ΣχολÞ των Τεχνþν κι η ΕλÝνη συχνÜζει στο παλÜτι, διδÜσκει σχÝδιο τα παιδιÜ της βασιλικÞς οικογÝνειας. Ο βασιλιÜς, εκτιμþντας το ταλÝντο μου, με στÝλνει με υποτροφßα στη Δανßα. ¼πως ακοýγεται εδþ στη ΚοπεγχÜγη, τα Ýργα μου εßναι τα πιο καλÜ στο εßδος τους. ¸τσι Ýχουμε, πως αργüτερα χαρακτηρßστηκα ο καλλßτερος ¸λληνας θαλασσογρÜφος. ¸χω την αßσθηση τα δανÝζικα βιþματα μαζß με την ελληνικÞ καταγωγÞ κι εμπειρßα μου μετÝτρεψαν τη ζωγραφικÞ μου σ' Ýνα παρÜξενο σýμπλεγμα στοιχεßων που ξÝνιζε του Δανοýς κι αργüτερα προκÜλεσε στην ΕλλÜδα αντιδρÜσεις των υποστηρικτþν του δüγματος της ελληνικüτητας και της σχολÞς του ΜονÜχου".

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

Ο ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα, γεννÞθηκε στη Φüτζια, αλλÜ μετακüμισε στη ΝÜπολι το 1840, αρχικÜ με σκοπü να σπουδÜσει ιατρικÞ. ΕγγρÜφηκε στο σχολεßο των ιερÝων της Σκολüπi. ΑλλÜ τα ενδιαφÝροντÜ του τον οδÞγησαν να παρακολουθÞσει την Accademia di Belle Arti στο πλευρü του Domenico Morelli, Ýγινε φßλος και με τον Michele De Napoli. ΑλλÜ üπως κι ο φßλος του, Ýγινε μÝρος των διαδηλþσεων στην εξÝγερση του 1848. ΠολÝμησε στα οδοφρÜγματα της Santa Brigida. ΣυνελÞφθη σε λßγο και καταδικÜστηκε σε θÜνατο, διÝφυγε και μετÜ απü αυτü, κατÝφυγε στην εξορßα στο L' Aquila, στη συνÝχεια μÝχρι το 1850 στη Φλωρεντßα.


                             ΦραντσÝσκο ΣαβÝριο Αλταμοýρα

     Εκεß μπÞκε στον κýκλο των καλλιτεχνþν που συχνÜζουνε στο Caffè Michelangiolo και στους ζωγρÜφους της σχολÞς της ΤοσκÜνης των Macchiaioli. Ωστüσο, οι πßνακες του Francesco, σε αντßθεση με εκεßνους των Macchiaioli, επικεντρþθηκαν σε ιστορικÜ και πολιτικÜ γεγονüτα. Το 1855, με τους Morelli και Serafino De Tivoli, ταξßδεψε στη Παγκüσμια ¸κθεση στο Παρßσι.



     Το 1860, επÝστρεψε στη ΝÜπολη, αυτÞ τη φορÜ πολεμþντας στο πλευρü των δυνÜμεων του ΤζουζÝπε ΓκαριμπÜλντι. Στη συνÝχεια δραστηριοποιÞθηκε στη πολιτικÞ καθþς και στη τÝχνη. Το 1861, υπÝβαλε τον πßνακα της κηδεßας του Buondelmonte στη Prima esposizione nazionale που πραγματοποιÞθηκε στη Φλωρεντßα. Το 1865, τοιχογραφεß το παρεκκλÞσι του Palazzo Reale της ΝÜπολης.



     Το 1892, ζωγρÜφισε πÝντε βωμοýς και τÝσσερις καμβÜδες για τον αναπαλαιωμÝνο ενοριακü ναü Castrignano de Greci στην επαρχßα του ΛÝτσε. Η 1η του γυναßκα, η ¸λενα Μπουκοýρα, Þταν Ελληνßδα ζωγρÜφος, με την οποßα απÝκτησε τρßα παιδιÜ, μια κüρη, τη Σοφßα και δýο γιους που Ýγιναν ζωγρÜφοι ΙωÜννης κι ΑλεσσÜντρο. Στη συνÝχεια üμως εßχε δýο ακüμη συντρüφους, την Ελληνßδα ζωγρÜφο ΕλÝνη Σιüντι, και τÝλος τη ζωγρÜφο ΤζÝιν ΜπÝνχαμ ΧÝι, με την οποßα απÝκτησε Ýναν γιο, τον ζωγρÜφο ΜπερνÜρντο ΧÝι. Μεταξý των μαθητþν του Altamura Þταν ο Vincenzo Acquaviva.



     Ο ΦραντσÝσκο πÝθανε στη ΝÜπολη. Το 1901, Ýνα μνημεßο προς τιμÞν του ανεγÝρθηκε στη Φüτζια.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers