ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ó÷üëéá-Áñèñá 

×áôæçáëåîÜíäñïõ ÐÜôñïêëïò (Ýóôçóå): ÔñéáíôÜöõëëï: Éóôïñßá, Èñýëïé ê' ÔÝ÷íç

                               

                                       Πρüλογος

   Αυτü το Üρθρο, Ýλειπε νομßζω, απü το ΣτÝκι κι εßναι η ιστορßα -αν θÝλετε- ενüς κοριτσιοý κι ενüς τριαντÜφυλλου, η ιστορßα του τριαντÜφυλλου, στον αρχαßο κüσμο, μýθοι και θρýλοι γι' αυτü και γενικÜ, ü,τι αφορÜ στο τριαντÜφυλλο, συνοπτικÜ.
Απü τα αρχαßα χρüνια, το τριαντÜφυλλο παραμÝνει η αξεπÝραστη βασßλισσα των λουλουδιþν, σýμβολο ομορφιÜς και μεγαλοπρÝπεια μεταξý üλων των λαþν του κüσμου.

Οι ποιητÝς üλων των εποχþν
τραγουδÜνε γι' αυτü.

Δεν υπÜρχει τßποτα
πιο τρυφερü
κι üμορφο στον κüσμο,

απü αυτÞ τη δÝσμη
των κüκκινων πετÜλων,

που στüλισε Ýνα βÜζο
γεμÜτο Üρωμα.                     
Σ. ΜαρσÜκ

     Τα üμορφα, εμβληματικÜ τριαντÜφυλλα που γνωρßζουμε κι αγαπÜμε Ýχουν Ýνα λουλουδÝνιο Üρωμα που τα 'χει κÜνει Ýνα απü τα πιο δημοφιλÞ λουλοýδια στον κüσμο εδþ και χιλιÜδες χρüνια. ΕξαιρετικÜ ποικιλüμορφο, το ρüδο χρησιμοποιεßται στη περιποßηση της επιδερμßδας, στα αρþματα, στα επιδüρπια και τα εκλεπτυσμÝνα βοτανüλουτρα. ¸να σýμβολο αγÜπης.
    ΦτÜνουνε τα λüγια και πολλÜ εßπα, γι' αυτü πÜμε παρεοýλα.



                                                   ΕισαγωγÞ

     Η τριανταφυλλιÜ (επιστ. ονομ.: ΡοδÞ, Rosa) εßναι γÝνος φυτþν που ανÞκει στην οικογÝνεια των Ροδοειδþν (Rosaceae). ΑνÞκει επßσης στα Αγγειüσπερμα (Magnoliophyta), ΔικοτυλÞδονα (Magnoliopsida), Ροδßδες (Rosidae), Ροδþδη (Rosales). Εßναι καλλωπιστικü και φυλλοβüλο φυτü. Αποτελεßται απü τη ρßζα, το βλαστü, τα φýλλα και τα μπουμποýκια της. Η ρßζα της τριανταφυλλιÜς εßναι αποξυλωμÝνη και διακλαδßζεται προς üλες τις κατευθýνσεις. Συνεχßζοντας, ο βλαστüς της αρχικÜ εßναι τρυφερüς και πρÜσινος, ενþ κÜποια στιγμÞ αρχßζει να σκληραßνει και να αποξηραßνεται. Επßσης, ο βλαστüς εξωτερικÜ Ýχει αγκÜθια, üπως και τα φýλλα στις Üκρες τους. Τα Üνθη της τριανταφυλλιÜς βγαßνουν στις Üκρες των τρυφερþν βλαστþν. Στην αρχÞ εßναι κλειστÜ τα μπουμποýκια της, ενþ σιγÜ σιγÜ αρχßζουν να ανοßγουν και να ξεπετÜγονται τα πÝταλα. Τα πÝταλα Ýχουν διÜφορα χρþματα üπως λευκü, κüκκινο, ροζ, κßτρινο κι Üλλα. Το χρþμα των λουλουδιþν τους εßναι ανÜλογο με την ποικιλßα της κÜθε τριανταφυλλιÜς.
     Η τριανταφυλλιÜ πολλαπλασιÜζεται με 5 τρüπους: με παρÜρριζα, με σπÝρματα, με καταβολÜδες, με μοσχεýματα και με μπüλιασμα. Εκτüς απü την ομορφιÜ και τα ευωδιαστÜ Üνθη, παρÝχει κι αιθÝριο αρωματικü λÜδι εξαιρετικÞς ποιüτητας, που παßρνουμε απü τα ροδοπÝταλÜ της και που χρησιμεýει στην παρασκευÞ αρωμÜτων. Επßσης τα πÝταλα των τριαντÜφυλλων, κυρßως τα ροζ, μποροýν να γßνουνε και γλυκü.
    Το Rose εßναι μια κοινÞ ονομασßα που δßνεται στους αγκαθωτοýς θÜμνους και τ' αναρριχþμενα φυτÜ του γÝνους Rosa (Rosaceae). Περισσüτερα απü 100 εßδη ρüδων Ýχουνε καταγραφεß σ' üλο τον κüσμο. ΕπειδÞ το τριαντÜφυλλο εßναι Ýνα δημοφιλÝς φυτü κÞπου, εßναι σχεδüν αδýνατο να προσδιοριστεß ο αριθμüς των υπαρχουσþν ποικιλιþν. Η χλωρßδα των νησιþν του Ανατολικοý Αιγαßου καταγρÜφει 24 εßδη που αναπτýσσονται σε αυτÞ τη περιοχÞ.


     Μια περßπλοκη ιστορßα της καλλιÝργειας των ρüδων, üπως συχνÜ περιγρÜφεται στις βιβλιογραφßες της βοτανολογßας. "ΠαλιÜ τριαντÜφυλλα" εßναι ο üρος που χρησιμοποιεßται για τις ομÜδες τριαντÜφυλλων που υπÞρχανε πριν απü το 1867, üταν το πρþτο υβριδικü τριαντÜφυλλο τσαγιοý, το La France εμφανßστηκε. Οι ακüλουθες ομÜδες εßναι σημαντικÝς και δßνονται παραδεßγματα ποικιλιþν. Το Rosa × damascena εßναι Ýνα ροζ τριαντÜφυλλο που 'ναι καλλιεργοýμενο υβρßδιο κι επομÝνως σωστÜ γρÜφεται ως Rosa × damascena. Υποστηρßζεται πως αναπτýχθηκε στο ΙρÜν κι εßναι διασταýρωση δýο διαφορετικþν ειδþν. Επßσης, τα αρχεßα απολιθωμÜτων δεßχνουν üτι τα εßδη των ρüδων υπÜρχουνε στον πλανÞτη για πÜνω απü 25 εκατομμýρια χρüνια. Οι αρχαιüτερες ιστορικÝς καταγραφÝς σε πλÜκες της Μεσοποταμßας δεßχνουν üτι το τριαντÜφυλλο Ýγινε γνωστü στους ανθρþπους πριν απü περßπου 5.000 χρüνια.


                                Ρüδο: Ο ΒασιλιÜς των ανθÝων

     Ο φυσιοδßφης φιλüσοφος Πλßνιος ο Πρεσβýτερος (23-79 μ.Χ.) περιÝγραψε τις στυπτικÝς ιδιüτητες του τριαντÜφυλλου και τη χρÞση των πετÜλων και των λουλουδιþν στην ιατρικÞ για διαταραχÝς του κεφαλιοý, του αυτιοý, του στüματος, των οýλων, των αμυγδαλþν, του στομÜχου, του ορθοý και της μÞτρας. Τα λουλοýδια τοποθετημÝνα σε μεßγμα νεροý και ξυδιοý, λÝγεται üτι σταματÜνε την αιμορραγßα των γυναικþν. Επßσης ο Διοσκουρßδης (40-90 μ.Χ.) Ýγραψε για τις δροσιστικÝς και στυπτικÝς ιδιüτητες των τριαντÜφυλλων και συνÝστησε το λικÝρ απü τριαντÜφυλλο μαγειρεμÝνο σε κρασß για τη θεραπεßα πονοκεφÜλων και παθÞσεων των ματιþν, των αυτιþν, των οýλων, του πρωκτοý και της μÞτρας. Οι στυπτικÝς, καρδιακÝς κι εγκεφαλικÝς τονωτικÝς ιδιüτητες των μπουμπουκιþν του, αναφÝρονται στη παραδοσιακÞ ιατρικÞ της ΑγιουρβÝδα στην Ινδßα. Τα πÝταλα χρησιμοποιοýνται για την ανακοýφιση της αιμορραγßας της μÞτρας κι εφαρμüζονται τοπικÜ για στοματικÜ Ýλκη. Επßσης, το λÜδι χρησιμοποιεßται για να συγκαλýψει τη δυσÜρεστη οσμÞ ορισμÝνων αλοιφþν.
     Πολλοß μýθοι και πεποιθÞσεις συνδÝονται με την εμφÜνιση των ρüδων στη γη. Οι εικüνες κÜθε φυτοý προσωποποιοýνται μÝσα τους, η ομορφιÜ κι η δýναμÞ τους. τραγουδιοýνται. Στους μýθους γßνεται λüγος για τα σημεßα που μποροýν να συνδεθοýν με Ýναν Þ Üλλον εκπρüσωπο του κüσμου της χλωρßδας. ΥπÜρχουν πολλοß μýθοι γι' αυτÞ την εκπληκτικÞ δημιουργßα της φýσης. 


                                      ΘÜμνος ΤριανταφυλλιÜς

     ΥπÜρχουνε στοιχεßα για τη χρÞση του τριαντÜφυλλου απü τον μινωικü κι αιγυπτιακü πολιτισμü Þδη απü το 1600 π.Χ. Ο ΚινÝζος φιλüσοφος Κομφοýκιος (551-479 π.Χ.) Ýγραψε για τη σημασßα του τριαντÜφυλλου στη ΚινεζικÞ Αυτοκρατορßα. Σýμφωνα με αυτüν, τα ρüδα εκτιμÞθηκαν ιδιαßτερα απü τον ΑυτοκρÜτορα στη διÜρκεια της δυναστεßας Zhou και φυτεýτηκαν στους Βασιλικοýς ΚÞπους κι η ΒασιλικÞ ΒιβλιοθÞκη υποτßθεται üτι περιεßχε πÜνω απü 600 βιβλßα για τη καλλιÝργεια τριαντÜφυλλου.
     Στην ΙρανικÞ ΠαραδοσιακÞ ΙατρικÞ, το αφÝψημα των λουλουδιþν χρησιμοποιÞθηκε για τη θεραπεßα των πüνων στο στÞθος και στη κοιλιÜ, της εμμηνορροúκÞς αιμορραγßας και των πεπτικþν παθÞσεων. Τα αφεψÞματα του αποξηραμÝνων πετÜλων χρησιμοποιοýνταν κι ως διουρητικü και το συνιστοýσανε για την ανακοýφιση του πυρετοý. Επßσης, τα ροδοπÝταλα μαγειρεýονταν με ζÜχαρη Þ μÝλι και τα χρησιμοποιοýσανε για τη τüνωση πνεýματος και σþματος. Οι τριανταφυλλιÝς χρησιμοποιοýνται επßσης απü τους Ιρανοýς με ψωμß. ΣÞμερα απολαμβÜνουμε το παραδοσιακü γλυκü του κουταλιοý, τριαντÜφυλλο, στα νησιÜ του Ανατολικοý Αιγαßου, μιας και χαρακτηρßζονται ως τα πιο αρωματικÜ. Το αιθÝριο Ýλαιο τριαντÜφυλλου πÜντα θα εκφρÜζει μια ζεστÞ, παραδοσιακÞ θηλυκüτητα που συχνÜ μας ζεσταßνει τη βραδινÞ ατμüσφαιρα, μας βελτιþνει τη διÜθεση και μας χαρßζει μοναδικÞ φροντßδα στο πνεýμα, στο σþμα και τη ψυχÞ.
     Δεν αποτελεß Ýκπληξη το γεγονüς üτι υπÜρχουν τüσοι θρýλοι για το τριαντÜφυλλο, επειδÞ εßναι η ßδια αρχαßα κουλτοýρα üπως η σßκαλη, το κριθÜρι Þ το σιτÜρι. Μεταξý της τερÜστιας ποικιλßας των φυτþν, Ýχει καταλÜβει Ýνα αξιüλογο μÝρος απü την αρχαιüτητα κι απολαμβÜνει την αγÜπη και τη δημοτικüτητα μεταξý σχεδüν üλων των λαþν του κüσμου. ¹τανε λατρεμμÝνο, χρησßμευσε ως σýμβολο της χÜρης στν ποßηση και τη ζωγραφικÞ. Τüσοι θρýλοι και μýθοι Ýχουνε δημιουργηθεß σχετικÜ με το τριαντÜφυλλο που δικαßως λÝγεται βασßλισσα λουλουδιþν.



     Σýμφωνα με τις υποθÝσεις των επιστημüνων, τ' üνομα του ρüδου προÝρχεται απü την αρχαßα περσικÞ ονομασßα του φυτοý "wrodon", απü τους ¸λληνες μετατρÜπηκε σε ρüδιο, απü τους Ρωμαßους ρüζα. Εßναι γνωστü πως οι πρþτες πληροφορßες για το ρüδο βρßσκονται στους αρχαßους ινδικοýς θρýλους, αν κι η Περσßα θεωρεßται η πατρßδα του. Απü κεßνους τους αρχαßους χρüνους μÝχρι σÞμερα, το τριαντÜφυλλο θεωρεßται η αξεπÝραστη βασßλισσα των λουλουδιþν, σýμβολο ομορφιÜς και μεγαλοπρÝπειας. Για πολλÝς χιλιετßες, Þταν και παραμÝνει Ýνα αγαπημÝνο λουλοýδι πολλþν λαþν. Η αγÜπη γι' αυτü, δεν υπüκειται στη μüδα κι επομÝνως, ßσως γι' αυτü, Ýχουνε συγκεντρωθεß αμÝτρητοι μýθοι για το τριαντÜφυλλο.
     Στην αρχαßα Ινδßα, αυτü το φυτü Þταν ιδιαßτερα σεβαστü. Εκεßνοι που το Ýδωσαν στους βασιλιÜδες αμÝσως Ýδωσαν πλοýτο και χρυσü. Και στην ΕλλÜδα πιστεýεται πως το ρüδο εßναι λουλοýδι των νικητþν, επομÝνως δρüμοι απü τα πÝταλα αυτοý του λουλουδιοý Þτανε στολισμÝνοι μπροστÜ τους. Απü τη στιγμÞ της παγανισμοý στη Γερμανßα υπÞρχε Ýνας μýθος: εßχε Ýρθει νωρßς η Üνοιξη κι ο θεüς της φωτιÜς, Λüκι Þτανε χαροýμενος και γελοýσε τüσο þστε ακüμα κι ο τελευταßος παγετüς υποχþρησε κι απü τα χιüνια Üρχισαν να εμφανßζονται πανÝμορφα κι ευαßσθητα ρüδα.
     Η ομορφιÜ και η μυστικιστικÞ της Ýκκληση πÜντα προσελκýουνε τη προσοχÞ ενüς ατüμου. ¹ταν αγαπημÝνο, λατρευüταν, μας μιλÜει απü αμνημονεýτων χρüνων και για το μεγαλýτερο μÝρος αυτοý του χρüνου θεωρÞθηκε ιερü σýμβολο. Το Üρωμα των τριαντÜφυλλων Ýχει πÜντα συνδεθεß με κÜτι θεúκü, υποβλητικü. Απü τους αρχαßους χρüνους Ýχει διατηρηθεß το Ýθιμο για τη διακüσμηση ναþν με ζωντανÜ τριαντÜφυλλα. Ναι, ßσως, το τριαντÜφυλλο εßναι Ýνα απü τα λßγα λουλοýδια, για τα οποßα Ýχουν δημιουργηθεß τüσοι θρýλοι και μýθοι.
     ΤÝλος, το ρüδο εßναι Ýνα πολý σεβαστü λουλοýδι. Απü την αρχαιüτητα, θεωρεßται σýμβολο του παραδεßσου, της καθαρüτητας και της αγνüτητας.



                                             Το ΤριαντÜφυλλο

   * Σýμφωνα με τα αρχαιολογικÜ δεδομÝνα, το τριαντÜφυλλο υπÞρξε στη Γη για περßπου 25 εκατομμýρια χρüνια και καλλιεργÞθηκε στον πολιτισμü για περισσüτερα απü 5000 χρüνια! Τη 2η χιλιετßα π.Χ., τα τριαντÜφυλλα απεικονßστηκαν στους τοßχους των κατοικιþν στη ΚρÞτη και μετÜ απü χιλιετßες στους τÜφους των Φαραþ στην Αρχαßα Αßγυπτο. Αναπτýχθηκε στους κÞπους της ΑνατολÞς πριν απü μερικÝς χιλιετßες κι η 1η πληροφορßα για το τριαντÜφυλλο βρßσκεται στους αρχαßους ινδικοýς θρýλους, αν κι η Περσßα θεωρεßται η πατρßδα του. Στην αρχαßα ΠερσικÞ γλþσσα, η λÝξη "Rose" = "Gul" σημαßνει κυριολεκτικÜ "πνεýμα". Οι ποιητÝς της αρχαιüτητας αποκαλοýσαν το ΙρÜν, Gulistan, δηλ. χþρα των τριαντÜφυλλων -και του πνεýματος.


         ΙνδικÞ θεÜ της ομορφιÜς Lakshmi γεννÞθηκε απü μια ανθοφορßα
    τριαντÜφυλλου που αποτελεßται απü 108 μεγÜλα και 1.608 μικρÜ πÝταλα.


   * Ο Βισνοý, ο θεματοφýλακας του σýμπαντος, αφοý εßδε αυτÞ την ομορφιÜ να κοιμÜται στο πανÝμορφο ροζ λßκνο της, Üδραξε  την ομορφιÜ της, τη ξýπνησε μ' Ýνα φιλß και την Ýκανε γυναßκα του.
Στην αρχαßα Ινδßα, το ρüδο Þτανε τüσο τιμημÝνο που υπÞρχε Ýνας νüμος σýμφωνα με τον οποßο üλοι üσοι φÝρναν Ýνα ρüδο στο βασιλιÜ θα μποροýσαν να του ζητÞσουν οτιδÞποτε. Σýμφωνα με τον ινδικü μýθο, στη διÜρκεια των εορτασμþν, ο ηγÝτης διÝταξε να γεμßσουν μια τÜφρο νεροý με ροζ πÝταλα. Αργüτερα, οι Üνθρωποι παρατÞρησαν üτι το νερü Þτανε καλυμμÝνο με μια ροζ ουσßα. ¸τσι εμφανßστηκε το ροδοπÝταλο Þ μετÝπειτα ροδüνερο.
     ¸νας απü αυτοýς τους μýθους μας λÝει πþς προÝκυψε μια διαφωνßα μεταξý του θεοý Βισνοý και του θεοý ΜπρÜχμα: ποιο λουλοýδι θεωρεßται το πιο üμορφο; Ο Βισνοý επÝμεινε πως εßναι το τριαντÜφυλλο κι ο ΜπρÜχμα προτιμοýσε το Üνθος του λωτοý. Ωστüσο, ο δεýτερος Üλλαξε αμÝσως γνþμη μüλις εßδε το θÝμα της διαφορÜς: το τριαντÜφυλλο Þταν αναμφισβÞτητα η θεÜ των λουλουδιþν.


                                                   Ρüδο μßνι

   * Σýμφωνα με τον αρχαßο ¸λληνα ποιητÞ ΑνακρÝοντα, το τριαντÜφυλλο γεννÞθηκε απü λευκüχρυσο αφρü που κÜλυπτε το σþμα της Αφροδßτης. Απü τα κýματα της θÜλασσας γεννÞθηκε η θεÜ του ¸ρωτα, η Αφροδßτη. Μüλις βγÞκε στη ξηρÜ, αφρþδεις νιφÜδες απ' το σþμα της, Üρχισαν να μετατρÝπονται σε πλοýσια λευκÜ τριαντÜφυλλα. Η θεÜ του νησιοý Ρüδος θεωροýσε τη νýφη της Ρüδα, της συζýγου του ¹λιου, πολιοýχο του νησιοý. Τ' üνομα της Ρüδου προÝρχεται απü Ýνα ρüδο και τ' üνομα, με τη σειρÜ του, Ýδωσε το üνομα στο νησß. Στη Ρüδο επßσης, υπÞρχε Ýνας απü τους πιο μεγαλüπρεπους ναοýς της Αφροδßτης, ακüμη και νομßσματα του θεúκοý ρüδου κüπηκαν.
     Απü τους πιο γνωστοýς ελληνικοýς εßναι αυτüς της ΡοδÜνθης. Μιας νÝας που ζοýσε κÜποτε στη παλιÜ Κüρινθο. Οι θεοß της εßχανε χαρßσει σπÜνια ομορφιÜ και σοφßα. ΣυχνÜ οι σοφοß της πüλης συγκεντρþνονταν σπßτι της για να θαυμÜσουν την ομορφιÜ και την εξυπνÜδα της. Μια μÝρα η ΡοδÜνθη κÜλεσε μερικοýς φßλους στο σπßτι να περÜσουν μαζß μερικÝς ευχÜριστες þρες τρþγοντας, πßνοντας και συζητþντας. Μα το κρασß που τους πρüσφερε Þταν Üφθονο κι οι καλεσμÝνοι της μÝθυσαν. ¸νας για να τη πειρÜξει της εßπε üτι μια γυναßκα δεν μπορεß ποτÝ να παραβγεß στην εξυπνÜδα και τη σοφßα μ' Ýναν Üνδρα. Εκεßνη του απÜντησε πως η σοφßα δεν εßναι προνüμιο των ανδρþν. "Μη ξεχνÜς την ΑθηνÜ που ονομÜστηκε θεÜ της σοφßας, ενþ κανεßς απü τους Üνδρες θεοýς δεν ονομÜστηκε Ýτσι", του εßπε. Η απÜντησÞ της εξαγρßωσε κÜποιους απü τους καλεσμÝνους της, που θεþρησαν üτι τα λüγια της Þτανε προσβολÞ απÝναντι στους θεοýς. "ΤÝτοια προσβολÞ απÝναντι στο μεγÜλο Δßα τιμωρεßται μüνο με θÜνατο!", φþναξε κÜποιος.


     Η ΡοδÜνθη αντιλÞφθηκε üτι δεν υπÞρχε τρüπος να ηρεμÞσει τους φßλους της κι επειδÞ φοβÞθηκε για τη ζωÞ της, Ýτρεξε προς τη πüρτα για να βγει απü το σπßτι. Οι εξαγριωμÝνοι καλεσμÝνοι τινÜχτηκαν απü το τραπÝζι και τρÝξανε ξωπßσω της για να τη προλÜβουν. ΑπελπισμÝνη üρμησε μÝσα στο ναü της ¢ρτεμης για να σωθεß. ¹λπιζε πως οι διþκτες της θα σÝβονταν τον ιερü χþρο και δε θα τολμοýσαν να της κÜνουν κακü. ΖÜρωσε τρομοκρατημÝνη πÜνω στο Üγαλμα της θεÜς, üμως εκεßνοι δε δßστασαν καθüλου, το κρασß εßχε θολþσει τη κρßση τους. Ο πρþτος που πÞγε να την αγγßξει Ýβγαλε μια κραυγÞ γεμÜτη Ýκπληξη και πüνο. Η üμορφη νÝα εßχε εξαφανιστεß και στη θÝση τις υπÞρχε τþρα Ýνα φυτü με υπÝροχα λουλοýδια, αλλÜ με κλαδιÜ γεμÜτα μυτερÜ αγκÜθια. Η θεÜ ¢ρτεμη μεταμüρφωσε τη ΡοδÜνθη σε λουλοýδι για να τη σþσει απü τη μανßα των μεθυσμÝνων φßλων της και γÝμισε τα κλαδιÜ του με αγκÜθια για να προστατεýεται απü τους εχθροýς του. Σε μια παραλλαγÞ του ßδιου μýθου, μνηστÞρες πολιορκοýνε τη ΡοδÜνθη, που üμως δεν επιθυμεß κανÝνα. ΝευριασμÝνη η θεÜ ¢ρτεμη, βλÝποντας τη μανßα των ανδρþν, μεταμορφþνει τη ΡοδÜνθη σε τριανταφυλλιÜ και τους μνηστÞρες σε αγκÜθια.
     Τα λευκÜ τριαντÜφυλλα της ιερÞς Αφροδßτης μεταφÝρθηκαν στους ναοýς της θεÜς και διακοσμοýσαν το βωμü και τον κÞπο γýρω τους. Τα τριαντÜφυλλα παρÝμειναν λευκÜ ως üτου η καρδιÜ της Αφροδßτης βροντοχτυπÞθηκε απü τρομερÜ νÝα: ο αγαπημÝνος της ¢δωνις βρισκüτανε τραυματισμÝνος χαροπαλεýοντας, απü Ýναν αγριüχοιρο. Στη συνÝχεια, η θεÜ τρÝχει στο δÜσος της Πýθου, üπου κειτüταν ο αγαπημÝνος της κι üπως Ýτρεχε, δεν πρüσεξε στη ταραχÞ της τα αγκÜθια που καλýπτανε τα τριαντÜφυλλα και κεντÞσανε τα πüδια της ματþνοντÜς τα. ΜερικÝς σταγüνες αυτοý του θεßου αßματος πÝφτουνε στα τριαντÜφυλλα κι απü λευκÜ, γßνονται ολοκüκκινα.
     ¸νας Üλλος εξßσου γνωστüς μýθος λÝει üτι το τριαντÜφυλλο δημιουργÞθηκε απü την θεÜ των λουλουδιþν και της βλÜστησης την Χλωρßδα. Μια μÝρα η Χλωρßδα βρÞκε το Üψυχο σþμα μιας νýμφης στο δÜσος και το μεταμüρφωσε σε λουλοýδι. ΚÜλεσε τüτε την Αφροδßτη, τη θεÜ της αγÜπης και της ομορφιÜς και το Διüνυσο, το θεü του κρασιοý. Η Αφροδßτη χÜρισε στο λουλοýδι ομορφιÜ κι ο Διüνυσος το νÝκταρ για γλυκειÜ ευωδιÜ. Ο ΖÝφυρος, ο θεüς του ανÝμου, φýσηξε μακριÜ τα σýννεφα κι Ýτσι ο Απüλλωνας, ο θεüς του ¹λιου, μπüρεσε να λÜμψει και να κÜνει το λουλοýδι ν' ανθßσει. Επßσης, αναφÝρεται üτι ο ¢ρης, ο θεüς του πολÝμου, χÜρισε στο λουλοýδι τ' αγκÜθια, για να προστατεýει την ομορφιÜ του. ¸τσι Ýγινε το τριαντÜφυλλο και στÝφθηκε "ΒασιλιÜς των λουλουδιþν".



     ¸νας Üλλος μýθος μας λÝει πως ο ¸ρωτας, μυρßζοντας το Üρωμα ενüς τριαντÜφυλλου, κεντÞθηκε απü μια μÝλισσα. θυμωμÝνος, Ýρριξε Ýνα βÝλος στο λουλοýδι και τη μÝλισσα και το βÝλος αυτü μετατρÜπηκε σε αγκÜθι. ¸χει γραφτεß επßσης, üτι η ΚυβÝλη δημιοýργησε το τριαντÜφυλλο για να εκδικηθεß την Αφροδßτη μειþνοντας Ýτσι την ομορφιÜ της. ¸νας Üλλος μýθος λÝει üτι το ρüδο γεννÞθηκε απü Ýνα χαμüγελο του ¸ρωτα, ενþ σýμφωνα μ' Üλλον, Ýπεσε απü τα μαλλιÜ της Αýρας ενþ αυτÞ χτενιζüταν.
    Σýμφωνα μ' Ýναν Üλλο μýθο, Ýνα λευκü τριαντÜφυλλο Ýγινε κüκκινο στη διÜρκεια μιας απü τις γιορτÝς των θεþν στον ¼λυμπο. Ο ¸ρωτας κατÜ λÜθος Ýριξε κÜτω τον αμφορÝα του με νÝκταρ, που χýθηκε στα λευκÜ τριαντÜφυλλα που Üνθιζαν εκεß, τα 'βαψε κüκκινα και τους Ýδωσε μια υπÝροχη μυρωδιÜ. ¸νας ακüμη ποιητικüς μýθος για τη δημιουργßα ενüς κüκκινου τριαντÜφυλλου απü τη θεÜ Χλωρßδα (¹βη, Þ Φλüρα θεÜ των Ρωμαßων), που χτυπÞθηκε απü το βÝλος του ¸ρωτα και πυροδüτησε μια παθιασμÝνη αγÜπη γι' Ýναν Üντρα. Στη συνÝχεια, ριγμÝνη σε ανυπüμονο πÜθος, αποφÜσισε να δημιουργÞσει Ýνα λουλοýδι που γελÜ και φωνÜζει -συνδυÜζει τüσο τη θλßψη üσο και τη χαρÜ. ΒλÝποντας το υπÝροχο λουλοýδι που μεγαλþνει στο χÝρι της, η θεÜ με θαυμασμü Þθελε ν' αναφωνÞσει: ¸ρως (αυτü Þταν το üνομα των ΕλλÞνων του Αμποýρ), αλλÜ ξεχÜστηκε κι Ýχοντας προφÝρει μüνο τη 2η συλλαβÞ, φþναξε μüνο: "Ρω-" (=ανθßζοντας). Τα λουλοýδια που βγÞκαν Ýτσι, πÞραν απ' αυτÞ τη λÝξη κι Ýκτοτε αυτü το λουλοýδι ονομαζüτανε ρüδο.
     Κι εδþ εßναι Ýνας Üλλος μýθος που λÝει üτι το τριαντÜφυλλο οφεßλει τη προÝλευσÞ του στη θεÜ ¢ρτεμη. Στην αγÜπη της με τον ¸ρωτα, ζÞλεψε την υπÝροχη νýμφη Ροζαλßα. Μια μÝρα λοιπüν, με Üγριες διαθÝσεις, Üρπαξε την ατυχÞ νýμφη τραυματßζοντÜς τη στο πλησιÝστερο θÜμνο στα αγκÜθια του και τη σκüτωσε. Ο ¸ρωτας, μαθαßνοντας για τη πικρÞ μοßρα της αγαπημÝνης του, Ýσπευσε στη σκηνÞ του εγκλÞματος και, βρßσκοντÜς την Üψυχη, με θλßψη, ξÝσπασε σε δÜκρυα. Τα δÜκρυÜ που στÜζαν απü τα μÜτια του, πÝφτουνε πÜνω στο θÜμνο, σαν δροσιÜ, και -θαýμα! - ο θÜμνος που Üρχισε να καλýπτεται με θαυμÜσια λουλοýδια. Τα λουλοýδια Þτανε τριαντÜφυλλα.



     Οι μýθοι εßναι ενδιαφÝροντες σχετικÜ με τη προÝλευση των αγκαθιþν στο τριαντÜφυλλο. Σýμφωνα με μια εκδοχÞ, ο BÜκχος, κυνηγÜ μια νýμφη κι εμποδßστηκε απü Ýναν αδιαπÝραστο φρÜχτη απü αγκÜθια και διÝταξε να γßνει Ýνας φρÜχτης απü τριαντÜφυλλα αντß των αγκαθιþν. Ωστüσο, αργüτερα, βλÝποντας üτι ο φρÜχτης οýτε Ýτσι μποροýσε να κρατÞσει τη νýμφη, ο ΒÜκχος εμπλοýτισε το τριαντÜφυλλο με αγκÜθια. Στο Ýργο του αρχαßου συγγραφÝα Aπουληßου Μεταμορφþσεις, ο κýριος χαρακτÞρας Λοýκιος, που μετατρÜπηκε σε γαúδοýρι λüγω μαγεßας, γυρßζει στους θεοýς για βοÞθεια. Η ºσις του προτεßνει να φÜει ανθισμÝνα πÝταλα ρüδου, μετÜ ο Λοýκιος παßρνει και πÜλι την ανθρþπινη μορφÞ του.
     Η Ρüζα κι ο ΚÜκτος εßχανε γενÝθλια την ßδια μÝρα. Ο ΚÜκτος εßπε στη Ρüζα: "Εßσαι τüσο üμορφη κι ανυπερÜσπιστη. Για να 'σαι πιο ασφαλÞς, σου δßνω τα αγκÜθιÜ μου". Κι η Ρüζα Ýδωσε το λεπτü λουλοýδι της στον ΚÜκτο. Απü τüτε, το τριαντÜφυλλο Ýχει αγκÜθια κι ο κÜκτος Ýχει Ýνα μüνο Üνθος.
     Τα τριαντÜφυλλα εßναι επßσης βρþσιμα. ¸καναν μαρμελÜδα, επßσης μια λιχουδιÜ απü ζαχαρωμÝνα τριαντÜφυλλα. Ρωμαßοι συγγραφεßς μιλοýσαν για το υπÝροχο κρασß των τριαντÜφυλλων, που το παρομοßαζαν με το νÝκταρ των θεþν. Οι γιατροß της αρχαιüτητας εκτιμοýσαν ιδιαßτερα το τριαντÜφυλλο, το τριαντÜφυλλο υπÞρχε σε πολλÝς θεραπευτικÝς συνταγÝς. ΑλλÜ ανÜμεσα σε üλες τις γιορτÝς και τα üργια, το ρüδο, εκτüς απü τη διακüσμηση, εßχε και πιο πρωτüτυπο νüημα. Το ρüδο χρησßμευσε ως σýμβολο της σιωπÞς κι Þταν αφιερωμÝνο στον ΑρποκρÜτη -το θεü της σιωπÞς-, που απεικονßστηκε ως νεαρüς με το δÜκτυλο στα χεßλη, σημαßνοντας σιωπÞ. Σýμφωνα μ' Ýνα μýθο, ο ¸ρωτας παρουσßασε στο ΑρποκρÜτη Ýνα λευκü τριαντÜφυλλο για να σταματÞσει τις φÞμες και τα κουτσομπολιÜ για τις ερωτοτροπßες της μητÝρας του Αφροδßτης.



   * Στους Ρωμαßους στις ημÝρες της δημοκρατßας, το ρüδο χρησßμευε ως ανταμοιβÞ για τις εξαιρετικÝς πρÜξεις, και κατÜ τους χρüνους της πτþσης της Ρþμης Þταν Ýνα σýμβολο του αντιφρονοýντα κι Ýνα στοιχεßο πολυτÝλειας, που για να το αποκτÞσει κανεßς ξüδευε τρελÜ χρÞματα. ΑρχικÜ, οι Ρωμαßοι πολεμιστÝς, πηγαßνοντας σε πüλεμο, Ýβγαζαν τα κρÜνη τους κι Ýβαζαν στεφÜνια απü τριαντÜφυλλα να τους ενσταλÜξουνε το θÜρρος. ¹ταν σαν μια εντολÞ, που δινüταν κι ως ανταμοιβÞ για τον ηρωισμü. Δεν Þταν Ýτσι το νüημα του ρüδου στη πτþση της Ρþμης. Απü Ýνα βασιλικü λουλοýδι, γßνεται το λουλοýδι των διασκεδαστικþν μεθυσμÝνων οργßων. ΘÝλοντας ν' απολαýσουν üσο το δυνατüν περισσüτερο τη μυρωδιÜ των τριαντÜφυλλων, μερικοß ρßχνανε πÝταλα ακüμα και στην επιφÜνεια της θÜλασσας üταν πÞγαιναν για μια κρουαζιÝρα και στη διÜρκεια μιας απü τις εκδηλþσεις της, κτυποýσαν ακüμη και την επιφÜνεια της θαλÜσσης.
     ΑλλÜ τους ξεπÝρασε üλους με την Üσχημη καταστροφÞ των τριαντÜφυλλων, ο αυτοκρÜτορας HλιογÜβαλος. Σε μια απü τις φιÝστες του, οι επισκÝπτες κατακλýστηκαν με τüσα πεσμÝνα ροδοπÝταλα σε σημεßο που μερικοß απü αυτοýς, για μεγÜλη του ευχαρßστηση, ασφυκτιοýσαν κÜτω απü αυτÜ. Σýμφωνα με το μýθο, ο ΗλιογÜβαλος αποφÜσισε ν' απαλλαγεß απü τους συνεργÜτες του, επειδÞ τους υποψιÜστηκε για απιστßα.


                ¢λμα-ΤÜντεμα: Τα Ρüδα Του ΗλιογÜβαλου

     Αυτü αντικατοπτρßζεται στο ποßημα της L.A. Maya: Λουλοýδια:

Και τα λουλοýδια
πÝφτουν και πÝφτουν,

σαν μια βροχÞ ασταμÜτητη...

Τα εκατü χÝρια τους
απü τη χαμÝνη χορωδßα,
ρßχνουν κ
αλÜθια πÝταλα,
γεýση απü θ
ανÜσιμο δηλητÞριο
υπÜρχει στον αÝρα...


Η μÜταιη κραυγÞ, στη γιορτÞ,
δεν θ' ακουστεß:
"ΒοÞθεια!
Πεθαßνουμε!
Τα λουλοýδια πÝφτουν..."

Δεν υπÜρχει Ýλεος πια,
üλες οι πüρτες εßναι κλειδωμÝνες...

     Ο ΗλιογÜβαλος, απü την Üλλη μεριÜ, λοýστηκε σε κρασß απü τριαντÜφυλλα, το οποßο ο üχλος Ýπρεπε να πιεß μετÜ. ¸να Üλλο Ýθιμο των Ρωμαßων Þταν να ρßχνουνε ροδοπÝταλα απü τα στεφÜνια των συνομιλητþν τους σε ποτÞρια με κρασß και να το πßνουνε, σαν σημÜδι της τÜξης τους.
     Η λατινικÞ παροιμßα λÝει: "In vino veritas" (η αλÞθεια εßναι στο κρασß), γεγονüς που υποδηλþνει πως Ýνα πρüσωπο που 'χει μεθýσει με κρασß μπορεß να διαχÝει τα μυστικÜ του. ΔεδομÝνου üτι στη διÜρκεια της κατÜρρευσης της Ρþμης Þταν πολý επικßνδυνο να μοιραζονται δημüσια οι σκÝψεις, για να σας υπενθυμßζει να κρατÜτε το στüμα σας κλειστü, στη διÜρκεια Ρωμαúκþν γιορτþν, τεχνητÜ φτιαγμÝνο λευκü ρüδο στο ψηλüτερο σημεßο της αßθουσας. Μια ματιÜ σ' αυτü το τριαντÜφυλλο ανÜγκασε πολλοýς να περιορßσουνε την ειλικρßνειÜ τους. ΛÝνε üτι η λαμπρÞ λατινικÞ Ýκφραση προÝρχεται απ' αυτü το τριαντÜφυλλο: Sub rosa dictum (εßπε κÜτω απü το ρüδο), δηλαδÞ: μυστικÜ.

   * Η βασßλισσα ΚλεοπÜτρα χρησιμοποßησε αυτü το Ýθιμο για να πεßσει για την αγÜπη της, τον ΜÜρκο Αντþνιο, ριχνοντας
ροδοπÝταλα στο ποτÞρι του. ¼ταν ο ΜÜρκος Αντþνιος αφαßρεσε προεχτικÜ τα πÝταλα, φοβοýμενος δηλητÞριο και θα το 'πινε, αλλÜ η ΚλεοπÜτρα τον σταμÜτησε: "Κοßτα, αγαπητÝ Αντþνιε, πüσο εýκολο θα Þταν για μÝνα να σε ξεφορτωθþ, αν μποροýσα να ζÞσω χωρßς εσÝνα". Για να υποστηρßξει τα λüγια της, διÝταξε τον σκλÜβο που 'χεν Þδη καταδικαστεß σε θÜνατο να μπει και να πιεß απ' το κýπελλο του Αντþνιου. Ο φτωχüς δοýλος πÝθανε επß τüπου.


     Ζοýσε μια πριγκÞπισσα εξαιρετικÞς ομορφιÜς και τ' üνομÜ της Þτανε Ρüζα. Κανεßς δεν μποροýσε να πÜρει το βλÝμμα του απü πÜνω της, λαχταροýσε τα μÜτια της, πολý üμορφα και πολý ευγενικÜ. Μüλις εκεßνη Ýφτασε στον κÞπο ενüς βασιλιÜ, Üνθισε Ýνα εξαιρετικü λουλοýδι. ΑποφÜσισαν να τον ονομÜσουν με το üνομα αυτÞς της κοπÝλας, Ρüζα. ¼ταν η πριγκÞπισσα εßχε φýγει και πια κανεßς δεν μποροýσε να τη βρει, εξαφανßστηκε χωρßς ν' αφÞσει το παραμικρüς ßχνος και το λουλοýδι ξαφνικÜ Ýβγαλε αγκÜθια. Η πριγκÞπισσα δεν βρÝθηκε ποτÝ κι απü τüτε üλα τα τριαντÜφυλλα εßναι πÜντα με αγκÜθια.

   *
Ρüδο, το λουλοýδι που αγαπÜ περισσüτερο ο χριστιανισμüς. Το λÝνε, το λουλοýδι της Παναγßας. Οι αγιογρÜφοι κι οι ζωγρÜφοι απεικüνισαν τη Παναγßα με τρßα στεφÜνια. ¸να στεφÜνι απü λευκÜ τριαντÜφυλλα σÞμαινε τη χαρÜ της, κüκκινα για τη θλßψη της και κßτρινα για τη δüξα της. Σýμφωνα με το χριστιανικü μýθο, τα λευκÜ ρüδα των κÞπων οφεßλουνε τη προÝλευσÞ τους στη Παναγßα. ΜεγÜλωσαν σ' Ýνα θÜμνο που κρεμοýσε να στεγνþσουν οι πÜνες του Χριστοý. Μια κüκκινη λειχÞνα μεγÜλωσε απü τις σταγüνες του αßματος του Χριστοý που Ýρρεε απü το σταυρü. Οι Üγγελοι τη μαζÝψανε σε χρυσÜ κýπελλα, αλλÜ λßγες σταγüνες Ýπεσαν πÜνω στη λειχÞνα, Ýνα ρüδο μεγÜλωσε απü αυτÞ,  που το Ýντονο κüκκινο χρþμα του θα πρÝπει να μας θυμßζει το αßμα που σκüρπßστηκε για τις αμαρτßες μας. Μια Üλλη ιστορßα γιατß το ρüδο Ýγινε κüκκινο, εßναι üτι ντρÜπηκε με την ευχαρßστηση που Ýνιωσε üταν η Εýα, που περπατοýσε στον κÞπο της ΕδÝμ, το φßλησε.
     Τα λευκÜ τριαντÜφυλλα κεßνη την εποχÞ ονομÜζονταν επßσης τριαντÜφυλλα της ΜαγδαληνÞς και λεγüτανε πως εßχανε χÜσει το χρþμα τους απü τα δÜκρυα των τýψεων που πÝσανε πÜνω τους απü κεßνη. Πιστεýεται üτι το ρüδο Üνθισε στον παρÜδεισο χωρßς αγκÜθια, αλλÜ τ' απÝκτησε μετÜ απü τη πτþση του ανθρþπου, σαν υπενθýμιση της αμαρτßας του.



   * Στους καθολικοýς θρýλους, το ρüδο εßναι ο θεúκüς προστÜτης καλþν πρÜξεων. ¸τσι, σ' Ýναν απ' αυτοý,ς η ιστορßα εßναι για τον ¢γιο Νικüλαο. ¼ταν κÜποτε στη μÝση ενüς ψυχροý χειμþνα Ýφερνε ψωμß στο μοναστÞρι για να ταÀσει τους φτωχοýς και σταμÜτησε απü τον ηγοýμενο της μονÞς, αυτü το ψωμß μετατρÜπηκε σε ρüδα -ως Ýνδειξη üτι πρüκειται για καλÞ πρÜξη.
Απü τον 11ο αιþνα ο ΠÜπας δßνει ετησßως Ýνα χρυσü τριαντÜφυλλο στον ηγÝτη που Ýχει επιδεßξει την υψηλüτερη αρετÞ κατÜ το παρελθüν Ýτος. Την ημÝρα της Δομßνικα στη Ρüσα, ο πÜπας ευλüγησε αυτü το τριαντÜφυλλο στη ΒασιλικÞ του Αγßου ΠÝτρου με την παρουσßα καρδιναλßων και στη συνÝχεια το Ýστειλε σε κÜποιον που αποδεßχθηκε Üξιος του υψηλοý βραβεßου σ' Ýνα χρüνο. Εßναι ενδιαφÝρον üτι μüνον η οικογÝνεια Santelli Ýχει δικαßωμα να κÜνει Ýνα τÝτοιο τριαντÜφυλλο. Σ' Üλλες εποχÝς, οι νικητÝς του χρυσοý τριαντÜφυλλου Þταν: ο ΙωÜννης της Σικελßας, ο Γερμανüς αυτοκρÜτορας Ερρßκος Γ', ο Μεξικανüς αυτοκρÜτορας ΚÜρλος κι η ΙσπανÞ βασßλισσα ΙσαβÝλλα.



   * ¸να πραγματικü δþρο του ουρανοý Þταν Ýνα κλαδß ενüς ανθισμÝνου ρüδου, που η αναφορÜ του βρßσκεται στ' αρχεßα της αποστολÞς του Κολüμβου. ¼ταν τα πλοßα του διÝπλεαν τη θÜλασσα των Σαργασσþν, Ýνας απü τους ναýτες εßδε Ýνα κλαδß ρüδου στο νερü. ¹τανε καλü σημÜδι που ενÝπνευσε την ελπßδα σε üλους και πρüσθεσε αποφασιστικüτητα στη συνÝχιση του ταξιδιοý. ¸τσι ανακαλýφθηκε λßγο μετÜ η ΑμερικÞ.

   * Οι μουσουλμÜνοι πιστεýουν üτι Ýνα λευκü τριαντÜφυλλο Üνθισε απü τις σταγüνες του ιδρþτα του ΜωÜμεθ üταν ανÝβηκε στον ουρανü το βρÜδυ, Ýνα κüκκινο τριαντÜφυλλο απü τις σταγüνες του ιδρþτα του αρχÜγγελου ΓαβριÞλ που τον συνüδευε κι Ýνα κßτρινο απü τον ιδρþτα του ζþου που καβαλοýσε ο ΜωÜμεθ.
Οι μουσουλμÜνοι αποδßδουνε δýναμη καθαρισμοý στο τριαντÜφυλλο. Ο ΣουλτÜνος Σαλαντßν αφοý κυρßευσε πÜλι την ΙερουσαλÞμ των Χριστιανþν το 1189, εισÞλθε στο τζαμß του ΟμÜρ που 'χε μετατραπεß σ' εκκλησßα απü τους σταυροφüρους, αλλÜ üχι πριν να πλýνει ολüκληρο το δÜπεδο, üλους τους τοßχους του με ροδüνερο. Ο ΜωÜμεθ Β' Ýκανε το ßδιο με το ναü της Αγßας Σοφßας μετÜ τη κατÜληψη της Πüλης το 1453. Πριν μετατρÝψει αυτüν τον υπÝροχο ναü σε τζαμß, διÝταξε να τον πλýνουνε με ροδüνερο απü πÜνω μÝχρι κÜτω.
     To Λευκü ρüδο, σýμφωνα μ' Ýναν Üλλο μýθο, εßναι δþρο του ΑλλÜχ στους ΠÝρσες σ' Ýνδειξη ευγνωμοσýνης.


                        Ρüδα πορτοκαλß-κßτρινα με... συρματοπλÝγματα!

    Αραβικüς μýθος (που εßναι παραλλαγÞ του αντßστοιχου ελληνικοý), μας λÝει πως υπÞρχε Ýνας φτωχüς νÝος ο Αηδüνης.Τραγουδοýσε πÜρα πολý üμορφα κι ερωτεýτηκε τη ΧρυσÞ. Η ΧρυσÞ Þτανε "κüρη" ενüς πλοýσιου üμως Üτεκνου ζευγαριοý μετÜ απü παρÜκληση στο βουνü των Ευχþν. Απο κεßνη τη μÝρα που γνþρισε τη ΧρυσÞ, ο Αηδüνης τραγουδοýσε για κεßνη κι üταν εßδε πως ανταποκρßνεται, πÞγε στον πατÝρα της για να ζητÞσει το χÝρι της. Η απÜντηση θα Þτανε θετικÞ μüνο αν Þταν πλοýσιος. ¸τσι ο φτωχüς νÝος Ýφυγε μακριÜ για ν' αποκτÞσει üσα Ýπρεπε για να τον δεχτεß ως γαμπρü ο πατÝρας της.
     Ο καιρüς üμως περνοýσε κι ο Αηδüνης Üφαντος, αναγκαστικÜ λοιπüν η ΧρυσÞ θα παντρεýονταν Ýνα πλοýσιο νÝο μετÜ απο διαταγÞ του πατÝρα της. Εκεßνη απελπισμÝνη ανÝβηκε στο βουνü των Ευχþν (εκεßνο τη δημιοýργησε) και παρακÜλεσε να την απαλλÜξει απ' αυτü το γÜμο. Γυρßζοντας στο χωριü γÝμισε περισσüτερη θλßψη γιατß εßχε καεß ολÜκερο üπως κι οι συγγενεßς της. Πιο απελπισμÝνη ανÝβηκε ξανÜ στο βουνü και ζÞτησε να τη μεταμορφþσει σε λουλοýδι που να συμβολßζει την αγνÞ αγÜπη. ¸τσι βγÞκε η τριανταφυλλιÜ με λευκÜ Üνθη κι υπÝροχο Üρωμα. Φýτρωσε στην αυλÞ των γονιþν του Αηδüνη, που εßχε πια επιστρÝψει και δεν την Ýβρισκε πουθενÜ. Το Üρωμα των ρüδων που μýριζαν üμως τον υποψιÜσε κι Ýτσι ρþτησε κι Ýμαθε τι ακριβþς Ýγινε. ΑπελπισμÝνος αυτοκτüνησε δßπλα της και το αßμα του Ýβαψε τα λευκÜ πÝταλα. ¼μως οι δικοß του τον Ýσωσαν κι üταν Üκουσαν üτι δεν θÝλει να ζÞσει Üλλο τονε πÞγανε στο βουνü των Ευχþν. Εκεßνο τον μεταμüρφωσε σε πουλß -το αηδüνι- κι απü τüτε,σýμφωνα με το μýθο βγÞκανε τα κüκκινα τριαντÜφυλλα.


                                                  Rose Vode

     Σýμφωνα μ' Ýναν απü τους ανατολικοýς ποιητÝς, το τριαντÜφυλλο Þταν δþρο απü τον ßδιο τον ΑλλÜχ. Μüλις üλα τα παιδιÜ της χλωρßδας Þρθαν σ' αυτüν με αßτημα να διορßσουν Ýναν νÝο Üρχοντα αντß για Ýνα κοιμßση λÜτρη του λωτοý (νοýφαρο τουΝεßλου), που, αν κι Þτανε πανÝμορφος, ξÝχνοýσε τα καθÞκοντÜ του ως κυβερνÞτης στη μÝση της νýχτας. Τüτε ο ΑλλÜχ, αφοý τους Üκουσε ευνοúκÜ, τÞρησε το αßτημÜ τους και τους Ýδωσε ηγÝτιδα ενüς λευκοý παρθÝνου τριαντÜφυλλου με αιχμηρÜ αγκÜθια που τη προφýλασσαν.
     ¼ταν το συμβοýλιο εßδε αυτÞ την υπÝροχη βασßλισσα των λουλουδιþν,Þταν τüσο αιχμαλωτισμÝνο απü τη γοητεßα της που γÝμισε μ' ενθουσιασμü το στÞθος τους. ΑλλÜ τα αιχμηρÜ αγκÜθια, σαν μαχαßρια, τρυποýσανε τη καρδιÜ της και ζεστü κüκκινο αßμα, πεταγüταν απü το αγαπημÝνο στÞθος της Üτυχης, Üρχισε να ψεκÜζει τα λεπτÜ πÝτÜλα του θαυμÜσιου λουλουδιοý. Γι' αυτü, λÝει ο περσικüς θρýλος, πολλÜ απü τα εξωτερικÜ ροδοπÝταλα εξακολουθοýν να διατηροýνε το ροζ χρþμα τους.
     ¸τσι τα αγκÜθια συνδÝονται με τις πληγÝς του Ýρωτα.



   * Οι Ιππüτες μüλις βλÝπανε τις κυρßες της καρδιÜς τους, τις συγκρßνανε με τα τριαντÜφυλλα. Φαßνονταν τüσο üμορφες κι αξεπÝραστες üσο αυτü το λουλοýδι. Στις ασπßδες πολλþν απü τους ιππüτες, Ýνα τριαντÜφυλλο Þτανε χαραγμÝνο σαν Ýμβλημα.
Το 13ο αιþνα, το Ýθιμο αναδýεται στη Γαλλßα, να φορÜνε στεφÜνια κυριþν απü τριαντÜφυλλα, που αποτελοýσανε το καμÜρι τους κι üσοι ασχολοýνται με το πλÝξιμο, "σαπþ", η λÝξη που χρησιμοποιεßται τþρα για να ορßσει και κατασκευαστÝς καπÝλων, απ' αυτÜ τα στεφÜνια Þρθε η σημερινÞ γαλλικÞ λÝξη "Cap" (chapeau) καπÝλο. Το 1324, ο θρυλικüς Clemence Isor τα Ýθεσε ως βραβεßα σε Αγþνες της Τουλοýζης -πρþτα στην ιστορßα στους διαγωνιζüμενους ιππüτες. Η ανταμοιβÞ για τον ταλαντοýχο νικητÞ Þταν Ýνα ασημÝνιο ρüδο. Απü τüτε, οι Αγþνες Λουλουδιþν Ýχουνε γßνει παρÜδοση κι εξÝχοντες γÜλλοι ποιητÝς üπως ο Ronsard, ο Chateaubriand, ο Hugo, ο Vigny κι Üλλοι, γßναν υμνητÝς του ασημÝνιου τριαντÜφυλλου.
     Το γαλλικü τριαντÜφυλλο, εßναι Ýνας απü τους παλαιüτερους και πιο μελετημÝνους τýπους τριαντÜφυλλων. Στις παλιÝς μÝρες, τα ροδοπÝταλα αποξηραινüντουσαν, þστε να γßνουνε χÜντρες και στη συνÝχεια, γßνονταν απ' αυτÝς, ροζÜρια. ΑυτÝς οι χÜντρες χρησιμοποιüντουσαν για να μετρÜ ο πιστüς τον αριθμü των προσευχþν που προσφÝρονταν στον Κýριο. Αυτü το üνομα πÝρασε αργüτερα στα παρτÝρια στα οποßα φυτεýτηκαν ρüδα.


     Πολλοß απ' τους θρýλους και τις ιστορßες των τριαντÜφυλλων στην Αγγλßα σχετßζονται με την Ελεονþρα της Ακουιτανßας και την üμορφη Rosamund. Το γαλλικü τριαντÜφυλλο εμφανßστηκε στην Ευρþπη χÜρη στο βασιλιÜ Λουδοβßκο VII (1120-1180 μ.Χ.), που το 'φερε μετÜ τη 2η σταυροφορßα για την αρραβωνιαστικιÜ του, την üμορφη Ελεονþρα. ΑλλÜ ο Louis VII δεν την νυμφεýτηκε κι αυτÞ σýντομα παντρεýτηκε Ýναν üμορφο Δοýκα, τον Ερρßκο του Anjou . Ως προßκα, ο δοýκας Ýλαβε το δουκÜτο της Ακουιτανßας κι Ýνα λευκü τριαντÜφυλλο ως Ýμβλημα. Στη συνÝχεια ο Δοýκας Ýγινε ο Ερρßκος II, ο πρþτος βασιλιÜς της Αγγλßας απü τη δυναστεßα των ΠλανταγενÝτων, πατÝρας του θρυλικοý βασιλιÜ ΡιχÜρδου Λεοντüκαρδου. Ο Ερρßκος εßχε μιαν ερωμÝνη, τη Jane Clifford. Η Jane Þταν ασυνÞθιστα üμορφη, ονομαζüταν "Rosa Mundi" (Κομψü τριαντÜφυλλο) και "¼μορφη Ροζαμοýντ". Παλιοß θρýλοι λÝνε πως ο Ερρßκος II κι η Ρüζαμουντ συναντιüντουσαν σ' Ýνα μυστικü πýργο που κρýβεται απü Ýνα κιüσκι με τριαντÜφυλλα. Η διαδρομÞ προς τον πýργο διÝτρεχε Ýνα λαβýρινθο κι ο δρüμος μποροýσε να βρεθεß μüνο με τη βοÞθεια ενüς ασημÝνιου νÞματος καθοδÞγησης.


            William Bell Scott: Η üμορφη Rosamund στο Arbor, 1854

     ΑλλÜ η Βασßλισσα Ελεονþρα κατÜφερε να βρεß τρüπο για πρüσβαση στον μυστικü πýργο και να σκοτþσει τη Ρüζαμουντ. Ο θρýλος λÝει πως πÝθανε στη πüλη Woodstock κι εκεß, στο παλÜτι Blenheim, Üνθισε, μια θεραπευτικÞ Üνοιξη και μεγÜλωσε Ýνα νÝο κüκκινο ρüδο που ονομÜζεται "Rosa Mundi" (Graceful Rose) ¼ταν Ýνας απü τους απογüνους του Ερρßκου ΙΙ, ο Edmund ο Hunchback, ο πρþτος κüμης του Lancaster, νυμφεýτηκε τη Blanche Artois, χÞρα του ΓÜλλου βασιλιÜ Ερρßκου III, δÝχτηκε το ÝμβλημÜ της Προβηγκßας, Ýνα ρüδο κüκκινο. ¸τσι το κüκκινο ρüδο Ýγινε το επßσημο σýμβολο της δυναστεßας του ΛÜνκαστερ. Στην Αγγλßα το αποκαλοýν Κüκκινο Ρüδο του ΛÜνκαστερ. Μεταξý εκπροσþπων των δυο γραμμþν αßματος, ΠλανταγενÝτων το 1455, Üρχισε ο πüλεμος για το θρüνο. Ο Πορφυρüς και Λευκüς Πüλεμος των Ρüδων. Ο πüλεμος, που δßχασε την Αγγλßα 30 χρüνια, προκλÞθηκε απü την αντιπαλüτητα των φατριþν ΛÜνκαστερ και Γιüρκ, Ýχοντας αυτÜ τα λουλοýδια σα λÜβαρα.


                                               Rosa Mundi

     Σýμφωνα με τη τραγωδßα του ΧÝνρι VI του μεγÜλου Σαßξπηρ, üλα ξεκßνησαν στο Temple Park. Ο Richard Plantagenet, Δοýκας της Υüρκης, επιλÝγοντας Ýνα Üσπρο τριαντÜφυλλο απü Ýναν θÜμνο, προσφÝρθηκε να κÜνει το ßδιο σε üλους üσους θÝλουν να τον δουν ως βασιλιÜ. "Δεν θα ηρεμÞσω μÝχρι το λευκü τριαντÜφυλλο μου, να λερωθεß με το αßμα των ΛÜνκαστερ", φÝρεται να εßπε ο ΡιχÜρδος. Οι Lancaster υποστηρικτÝς, σε απÜντηση βÜζουνε κüκκινα τριαντÜφυλλα στα καπÝλα τους. ΜετÜ απü αυτü, λευκÜ και κüκκινα τριαντÜφυλλα πÞγανε στα οικüσημα των κÜστρων, ασπßδων και λÜβαρων. Σαν αποτÝλεσμα αυτÞς της διαφωνßας, που προÝκυψε στη διÜρκεια της βασιλεßας του Ερρßκου VI του ΛÜνκαστερ για το δικαßωμα στο αγγλικü θρüνο με τον ΕδουÜρδο της Υüρκης, φÝρει τ' üνομα Πüλεμοι του Πορφυροý και του Λευκοý Ρüδου. Στο τÝλος του πολÝμου, o Ερρßκος VII Τυδþρ, (που 'χε απομακρυσμÝνα δικαιþματα στο θρüνο), κÝρδισε τον ΡιχÜρδο III , τελευταßο απü τον οßκο της Υüρκης. Ο Ερρßκος VII παντρεýτηκε την Ελßζαμπεθ του Οßκου των York και δημιοýργησε Ýνα νÝο βασιλικü Ýμβλημα που συνδýαζε λευκÜ και κüκκινα τριαντÜφυλλα (το λευκü τριαντÜφυλλο εßναι μÝσα στο κüκκινο).


           ¸μβλημα των Τυδþρ

     Στο Καθεδρικü Ναü του Λονδßνου, εδþ και πολý καιρü, βρßσκονται οι δýο ιστορικÝς τριανταφυλλιÝς με τις οποßες ξεκßνησε üλη η ιστορßα κι οι ¢γγλοι κηπουροß μη παραμÝνοντας Üπραγοι μακριÜ απü τα γεγονüτα, ανÝπτυξαν μια ειδικÞ ποικιλßα απü τριαντÜφυλλα.


                 Rosa Lancaster York: ΛευκÜ & Κüκκινα πÝταλα


   Το Μαýρο Ρüδο (Μαýρος Πρßγκηπας) μεγÜλωσε σ' Ýνα φανταστικü κÞπο


              Το Βελοýδινο ΠÝνθος, (Black Baccara) τα πÝταλÜ του.

     ΛÝνε üτι τÝτοια ποικιλßα ρüδων καλλιεργοýσανε για τη βασßλισσα της Αγγλßας, που προτιμοýσε να τοποθετεß ακριβþς αυτÜ τα λουλοýδια στον τÜφο του συζýγου της. ΠραγματικÜ αρκετÜ μαýρο δεν αναπτýχθηκε δεν Þταν δυνατüν να γßνει, αλλÜ υπÜρχουνε ποικιλßες με τüσο πλοýσιο σκοýρο κüκκινο χρþμα που τα τριαντÜφυλλα αυτÜ μποροýν να ονομÜζονται μαýρα. ΑυτÜ τα τριαντÜφυλλα περιλαμβÜνουν ποικιλßες Black Prince, Black Magic Þ Black Baccarat. ΠÝταλα χρþματος κüκκινου κρασιοý Βουργουνδßας με μαýρη απüχρωση. Φαßνεται üτι η πραγματικÞ μαγεßα προÝρχεται απü το λουλοýδι τριαντÜφυλλο. Τα μÜτια του φυτοý εßναι πρÜγματι μαýρα. ΑλλÜ μüλις ανοßξει το μπουμποýκι, το χρþμα του γßνεται μπορντþ με βελοýδινη λÜμψη μαýρου χρþματος. Επßσης, οι μαýρες τουλßπες εßναι στη πραγματικüτητα πολý σκοýρες κüκκινες.


                                        Rose Tornando

   * Στη Γερμανßα Ýνα τριαντÜφυλλο εμφανßζεται πßσω σε παγανιστικÝς στιγμÝς. Στην αρχαßα γερμανικÞ σκηνÞ εßναι αφιερωμÝνη η βασßλισσα του ουρανοý Frigge, σε πολλÜ μÝρη ονομÜζεται ακüμα Friggadorn. ΕπιτρÜπηκε να κοπεß μüνο τη ΠαρασκευÞ -τη μÝρα που Þταν αφιερωμÝνη στη Frigga. Η γερμανικÞ χρησιμοποιεß επßσης την ανÜπτυξη της φωτιÜς απü το στüμα του θεοý Loki üταν Ýρχεται η Üνοιξη. ΓελÜ κι απü το γÝλιο του το κρýο φεýγει, το χιüνι λιþνει κι η γη εßναι καλυμμÝνη με τριαντÜφυλλα. Παßζει επßσης ρüλο στο μýθο του Brünnhilde, üταν Ýγινε Βαλκυρßα, που το καθÞκον της Þταν να μεταφÝρει απü το πεδßο της μÜχης τις ψυχÝς των νεκρþν πολεμιστþν στη Valhalla, αλλÜ αλλÜζει τον σκοπü της πατþντας τον üρκο της. Παρεμβαßνει στη μÜχη δýο βασιλιÜδων, βοηθÜ Ýναν απ' αυτοýς, που ο Θεüς Wotan, ο θεüς του πολÝμου, τους εßχε για χÜλασμα. Σαν τιμωρßα γι' αυτü, ο οργισμÝνος Wotan βÜζει κÜτω απü το κεφÜλι της. Üγριο τριαντÜφυλλο με κακü σκοπü να τη ναρκþσει κι η Brunnhilde κι üλο της το περιβÜλλον Ýπεσε σε βαθý ýπνο, απü τον οποßο μπορεß μüνο να γλυτþσει, üταν κÜποιος πρßγκηπας Ýρθει να τη ξυπνÞσει.
     ¼λ' αυτÜ χρησßμευσαν ως πρüτυπο του παραμυθιοý: "ΣχετικÜ με την ομορφιÜ του ýπνου", που στα ΓερμανικÜ ονομÜζεται "¢γρια τριαντÜφυλλα", Þ "Rosehip". Στη Γερμανßα, τα τριαντÜφυλλα ονομÜζονται ακüμα "ομορφιÝς του ýπνου". Η λÝξη "Üγριο τριαντÜφυλλο" μεταφρÜζεται απü τη γερμανικÞ ως "ýπνος ομορφιÜς".


                 Η Μπρουνχßλδη του Μýθου κι ο ΟργισμÝνος Βüταν

     Σýμβολο που σχετßζεται μ' Ýνα τριαντÜφυλλο εßναι και το ΔιÜταγμα των Ροζικρουúσιανþν. Rosicrucians -μια μυστηριþδη και μυστικÞ μυστικιστικÞ κοινωνßα που ιδρýθηκε στη Γερμανßα τον 15ο αιþνα απü τον Χριστιανü Ροζενκροýζ (εξ ου και το üνομα: εßναι το ΤÜγμα των Ροσικρουισιανþν, "ΤÜγμα του Ρüδου και του Σταυροý"). ΑυτÞ εßναι η διδασκαλßα, με βÜση τις αρχαßες αλÞθειες που παρÝχουν μια κατανüηση της φýσης, του σýμπαντος και του πνευματικοý βασιλεßου, που συμβολßζεται με το Ýμβλημα της αδελφüτητας -Ýνα τριαντÜφυλλο που ανθßζει στο σταυρü. ¼μως αλχημιστÝς και καλλιγρÜφοι, Ýχουνε γßνει θρυλικοß. Αργüτερα, πιο μοντÝρνοι θεοσοφιστÝς βγÞκαν απü αυτοýς, με επικεφαλÞς τον ΠαρÜκελσο κι Üλλοι αλχημιστÝς.


                            Το Ýμβλημα των Ροσικρουισιανþν

     Το παλαιüτερο τριαντÜφυλλο στον κüσμο που αναπτýσσεται στη Γερμανßα κοντÜ στον καθεδρικü ναü του Hildesheim. Εßναι περßπου 1000 χρüνια και το ýψος του δαπÝδου εßναι συγκρßσιμο με το ýψος ενüς καθεδρικοý ναοý. ΥπÜρχει Ýνας παλιüς μýθος γι' αυτüν τον θÜμνο: Ο γιος του ΜεγÜλου Καρüλου ο Λουδοβßκος ο ευσεβÞς βγÞκε για κυνÞγι το χειμþνα στη Σαξονßα, Ýχασε τον σταυρü που φüραγε στο στÝρνο του. Ο υπηρÝτης βρÞκε αυτü τον σταυρü μες στο χιüνι πÜνω σ' Ýναν ανθισμÝνο θÜμνο τριανταφυλλιÜς. ΑλλÜ üταν προσπÜθησε να πÜρει το σταυρü, ο θÜμνος δεν τον Üφηνε. Ο υπηρÝτης μßλησε γι' αυτü στο Λουδοβßκο και πÞγε τüτε ο ßδιος να διαπιστþσει την αλÞθεια. ΦτÜνοντας εκεß, εßδε Ýνα τερÜστιο σημεßο στο χιüνι με τη μορφÞ ενüς σχεδßου του καθεδρικοý ναοý, στο πÜνω μÝρος του οποßου υπÞρχε Ýνα τριαντÜφυλλο. ¸χοντας πÜρει το σταυρü, διÝταξε τη κατασκευÞ ενüς καθεδρικοý ναοý σε αυτü το μÝρος και τη διατÞρηση του θαυμÜσιου θÜμνου μαζß του. Ο τüπος ονομÜστηκε Hilde Schnee, (βαθý χιüνι). εξ ου κι η λÝξη Hildesheim (Heidelsheim). Ο θÜμνος μετατρÜπηκε σ' Ýνα τερÜστιο δÝντρο που υπÜρχει μÝχρι και σÞμερα και κÜθε χρüνο γεμßζει με πολλÜ πανÝμορφα τριαντÜφυλλα!
     Στο τÝλος του Β' Παγκοσμßου ΠολÝμου, το Hildesheim καταστρÜφηκε σχεδüν απü το βομβαρδισμü των συμμÜχων. Στη συνÝχεια, ο κορμüς του τριαντÜφυλλου κÜηκε, αλλÜ το επüμενο Ýτος ξαναβλÜστησε και μεγαλþνει Ýκτοτε, με τον παλιü τρüπο! Φανταστεßτε, 1000 χρüνια, η παγκüσμια ιστορßα μπορεß να ξεχνιÝται, ολüκληρες πüλεις χÜνονται, κÜστρα καταστρÝφονται και το τριαντÜφυλλο ακüμα ανθßζει!


                          Το ΚÜστρο HildeSchnee

   * Τον 17ο αιþνα, το τριαντÜφυλλο Ýφτασε στη Ρωσßα. Το 'φερε ο Γερμανüς πρεσβευτÞς σαν δþρο στον ΚυβερνÞτη ΜιχαÞλ Φεντüροβιτς. Στους κÞπους Üρχισαν να το αναπαρÜγουν μüνο μετÜ τον ΠÝτρο τον ΜÝγα. Το τσÜι που καλλιεργÞθηκε με ρüδα, εßναι ονομαστü για το θαυμÜσιο Üρωμα, μαζß με αυτÞ του τσαγιοý, εισÞχθη στην Ευρþπη μüνο στις αρχÝς του 19ου αιþνα, το ροζ το 1860 απü τις ανατολικÝς Ινδßες και το κßτρινο το 1824 απü τη Κßνα. Απü Ýνα μεßγμα αυτþν των δυο ειδþν, υπÜρχουνε στη Ρωσßα εκατοντÜδες, ακüμη και χιλιÜδες υβριδßων τριαντÜφυλλων τσαγιοý που αποτελοýν την ομορφιÜ των σýγχρονων ανθισμÝνων κÞπων τους.

   * ΑνÜμεσα στα τριαντÜφυλλα, οι μορφÝς των αναρριχητικþν ειδþν τους, εßναι τα πιο δυνατÜ φυτÜ. Το μεγαλýτερο, Ýνας ροζ θÜμνος μεγαλþνει πÜνω απü μια επιτýμβια στÞλη στην πüλη Tombstone, ΗΠΑ. Το λουλοýδι φυτεýτηκε το 1885 και σÞμερα Ýχει Ýναν κορμü περιμÝτρου 3,7 μÝτρων, που καλýπτει Ýκταση 740 τ.μ.. Στη διÜρκεια της ανθοφορßας, πÜνω απü 200.000 μπουμποýκια κßτρινων τριαντÜφυλλων ανθßζουν σε αυτü.


                                  ΑναρριχητικÜ ΤριαντÜφυλλα

     Τα τριαντÜφυλλα Rainbow (Rainbow Roses), χρωματισμÝνα με üλα τα χρþματα του ουρÜνιου τüξου, εßναι Ýνα θαýμα που εκπλÞσσει τη φαντασßα. ΚÜθε πÝταλο σ' Ýν Üνθος Ýχει το δικü του μοναδικü χρþμα. Η εμφÜνιση ενüς τÝτοιου ασυνÞθιστου χρþματος επιτυγχÜνεται με το χρωματισμü του λουλουδιοý μÝσω του στελÝχους. Στο επιλεγμÝνο λουλοýδι, το στÝλεχος χωρßζεται και τοποθετεßται σε διÜλυμα με ειδικÝς βαφÝς. Καθþς το νερü απορροφÜται, τα ροδοπÝταλα μετατρÝπονται σε ασυνÞθιστα χρþματα. Τþρα μπορεß κανεßς να βρει τουλßπες ουρÜνιο τüξο, κρßνους, ζÝρμπερες, κλπ. Το κüστος ενüς ρüδου ουρÜνιο τüξο φτÜνει τα 20$ -το πιο ακριβü!


                                            Ρüδο "ΟυρÜνιο Τüξο"

     Μπλε τριαντÜφυλλα: Τα τριαντÜφυλλα στη φýση δεν εßχαν τη μπλε χρωστικÞ που εßναι γνωστÞ ως δελφινιδßνη. ΕπομÝνως, δεν υπÜρχουν μπλε τριαντÜφυλλα. Αδýνατη η μπλε απüχρωση στα τριαντÜφυλλα, Ýτσι, η εμφÜνισÞ τους üμοια συνþνυμη της αδυναμßας και κατ' επÝκτασιν, γενικÜ της Ýννοιας του μυστικοý. ΑλλÜ το üνειρο να πετýχουνε το μπλε τριαντÜφυλλο δεν Üφησε τους κηπουροýς. Η ιαπωνικÞ εταιρεßα Santori επιχορÞσε τη γενετικÞ Ýρευνα της αυστραλιανÞς εταιρεßας Florigen. Το μπλε γονßδιο απü κολοκýθες εισÞχθη σε τριαντÜφυλλα, στο Παρßσι.


                                      Μπλε τριαντÜφυλλα

¸φερα σε μιαν αγαπημÝνη.
Δεν τα χρειÜζεται αυτÜ, üχι!
Τα μπλε τριαντÜφυλλα
που εßναι σε ανθοδÝσμη...

Τα επÝστρεψα στο χþμα.
Η αγÜπη μου εßναι νεκρÞ.
ΠεριμÝνοντας τα πÜντα,
περιμÝνοντας τα δÜκρυα
Στον τομÝα του θανÜτου
των μπλε ρüδων...
αυτÞ Þταν μια κενÞ αναζÞτηση.
Δεν υπÜρχουνε καθüλου πια
μπλε τριαντÜφυλλα στον κüσμο...   
R. Kipling


                                  Ροζ τριαντÜφυλλα σε μπουκÝττο

     Στους δρüμους της ΝÝας Υüρκης, Ýχουνε στηθεß 38 τερÜστια τριαντÜφυλλα. Τα στελÝχη και τα φýλλα των λουλουδιþν εßναι χÜλυβας και τα μπουμποýκια εßναι φτιαγμÝνα απü υαλοβÜμβακα. Τα μεγαλýτερα τριαντÜφυλλα εßναι ýψους 7 μÝτρων.


                                       ΝÝα Υüρκη σÞμερα


      Αυτü το τριαντÜφυλλο εßναι στην Αγßα Πετροýπολη, στο μουσεßο της γλυπτικÞς

   * Στη Βουλγαρßα , στο ΚαζανλÜκ και στο ΚÜρλοβο, στα τÝλη ΜÜη υπÜρχει το ΦεστιβÜλ Ρüδων. Εδþ το τριαντÜφυλλο θεωρεßται αγγελιοφüρος της ευτυχßας. ¸τσι αρχßζει η συλλογÞ των πετÜλων για τη παρασκευÞ του ροδελαßου στη Rose Valley. Φιλοξενεß το Rose Parade και την εκλογÞ της Βασßλισσας και  του ΒασιλιÜ του Ρüδου.

   * Τα τριαντÜφυλλα εßναι τα πιο üμορφα λουλοýδια σε ολüκληρο τον κüσμο και Ýχουν συνδυαστεß με την ομορφιÜ, την αγÜπη και ακüμη και με την πολιτικÞ. ΥπÜρχουν πÜρα πολλÜ και διαφορετικÜ τριαντÜφυλλα και το κÜθε Ýνα απü αυτÜ Ýχει τα δικÜ του χαρακτηριστικÜ. Χωρßζονται σε 3 κατηγορßες η 1η κατηγορßα περιλαμβÜνει τα Üγρια τριαντÜφυλλα και τα υβρßδια. Η 2η, αυτÜ που εßναι τα πιο παλιÜ εßδη που υπÜρχουν ακüμη και τÝλος η 3η, τη μεßξη διαφüρων ειδþν. Ας δοýμε κÜποια απü αυτÜ

   1. ΤριαντÜφυλλο ecuador (Εκουαδüρ)
Τ     α συγκεκριμÝνα τριαντÜφυλλα φτÜνουν σε ýψος το 1,5 μÝτρο, καλλιεργοýνται σε υψüμετρο 2.800 μ. πÜνω απü την επιφÜνεια της θÜλασσας στις οροσειρÝς του Ισημερινοý, κοντÜ σε μια πολý μικρÞ πüλη που ονομÜζεται Machachi (ΜατσÜτσι), στις ¢νδεις. Λüγω του αρκετÜ μεγÜλου υψομÝτρου, τα Εκουαδüρ Ýχουν Ýνα πιο αργü κýκλο ανÜπτυξης απü το κανονικü, που σημαßνει πως Ýχουν πολý μεγÜλα Üνθη και μακραßνουν τους βλαστοýς τους. ΑυτÝς οι μοναδικÝς συνθÞκες Ýχουν οδηγÞσει το Εκουαδüρ να γßνει ο τρßτος μεγαλýτερος εξαγωγÝας λουλουδιþν στον κüσμο, απü τα οποßα το 73% εßναι αυτÜ τα τριαντÜφυλλα.

                                                 Ρüδο Εκουαδüρ

   2. Adam Rose
     Το συγκεκριμÝνο τριαντÜφυλλο το παρουσßασε για 1η φορÜ ο Peter Beals. Εßναι το πρþτο εßδος τριανταφυλλιÜς και γι' αυτü το λüγο ονομÜστηκε Adam δηλαδÞ ΑδÜμ. Τα πρþτα απü αυτÜ προÞλθαν απü την Κßνα και το Üρωμα τους μας θυμßζει μαýρο τσÜι.


                                               Ρüδο ¢νταμ

   3. Ballerina
   Το συγκεκριμÝνο εßδος εßναι Ýνας θÜμνος και μπορεß να χρησιμοποιηθεß και σαν φρÜχτης. Μπορεß ν' αναπαραχθεß καθ' üλη τη διÜρκεια του καλοκαιριοý και παρÜγει μικρÜ και üμορφα ροζ τριαντÜφυλλα. Μπορεßς αν θες να τους δþσεις τη μορφÞ που θες να 'χουν αλλιþς μπορεßς να τα αφÞσεις να σχηματιστοýν φυσικÜ. Το συγκεκριμÝνο εßδος μπορεß να φτÜσει τα 4-6 εκατοστÜ.


                                         Ρüδο Μπαλλαρßνα

   4. Το τριαντÜφυλλο του Δον ΖουÜν
     Το συγκεκριμÝνο εßδος τριαντÜφυλλου εßναι πολý γνωστü γιατß εßναι αυτü που αγορÜζουμε συνÞθως του Αγßου Βαλεντßνου. ¸χει Ýνα υπÝροχο διακριτικü Üρωμα που αρÝσει σε üλους. ΑναπαρÜχθηκε πρþτα στην Ιταλßα το 1958 απü τον Michele Malandrone. Αυτü που κÜνει αυτü το τριαντÜφυλλο να 'ναι μοναδικü εßναι πως απü τα πρþτα κιüλας μικρÜ Üνθη παρÜγει το πιο υπÝροχο Üρωμα που υπÜρχει.


                                          Ρüδο Δον ΧουÜν

   5. ΤριαντÜφυλλο Henry Nevard
     Το συγκεκριμÝνο τριαντÜφυλλο Ýχει εßτε βαθý κüκκινο χρþμα εßτε εßναι φοýξια και παρÜγει διπλÜ Üνθη. ¸χει Ýνα πολý δυνατü Üρωμα και παρÜγει 30 πÝταλα. Η διÜμετρüς του μπορεß να φτÜσει τις 5 ßντσες. Ανθßζει καθ' üλη τη διÜρκεια της χρονιÜς και μπορεß να φτÜσει το 1,5 μÝτρο. Αυτü το εßδος θÝλει πολý Þλιο για να ευδοκιμÞσει και μπορεß να μεγαλþσει σε οποιοδÞποτε Ýδαφος.


                                 ΤριαντÜφυλλο Ανρý ΝεβÜρ

   6. ΤριαντÜφυλλο Iceberg
     Αυτü το εßδος Ýχει κερδßσει πÜρα πολλÜ βραβεßα κι εßναι Ýνα απü τα πιο διÜσημα. Εßναι μετρßου μεγÝθους, Ýχει λευκü χρþμα κι Ýχει 30 με 40 πÝταλα. ΚÜποιες φορÝς μπορεß να 'χει πολý απαλü ροζ χρþμα. Μεγαλþνει üλο το χρüνο και το χειμþνα δεν υπÜρχει κανÝνα πρüβλημα. ΑυτÞ η τριανταφυλλιÜ μπορεß να δημιουργÞσει και θÜμνο αν τοποθετηθεß σωστÜ.


                                 ΤριαντÜφυλλο ¢ισμπεργκ

   7. ΤριαντÜφυλλο Moonlight
     Το τριαντÜφυλλο Moonlight το εισÞγαγε για πρþτη φορÜ ο Joseph Pemberton. Εßναι Ýνα υβρßδιο και εßναι και αναρριχþμενη τριανταφυλλιÜ. Μεγαλþνει üλο το χρüνο και παρÜγει Üνθη με πολý διακριτικü Üρωμα. Τα χρþματα του εßναι εßτε λευκü εßτε κßτρινο.


                                    ΤριαντÜφυλλο ΜουνλÜιτ

   8. Ron’s Vision
     To συγκεκριμÝνο τριαντÜφυλλο εßναι κßτρινο και τα πÝταλα του στις Üκρες Ýχουν Ýνα πολý απαλü ροζ χρþμα. Μεγαλþνει κι αυτü üλη τη χρονιÜ με τη σωστÞ φροντßδα και φτÜνει περßπου τα 90 εκατοστÜ. Μπορεßς να τα 'χεις σε γλÜστρες, στον κÞπο σου Þ κι ακüμη μπορεßς να φτιÜξεις μεγÜλα παρτÝρια. To τι και πως θα διαλÝξεις να φυτÝψεις στον κÞπο σου εßναι κÜτι που πρÝπει να σκεφτεßς. Μη ξεχνÜς πως μπορεßς να βÜλεις πÜνω απü Ýνα εßδος.


                              ΤριαντÜφυλλο Ron's Vision

   9. Black Baccara
     ¸να πεßραμα απü ΓÜλλους κηπουροýς, Ýνα υβρßδιο τριαντÜφυλλου üσο το δυνατüν πιο κοντÜ στο μαýρο. Οι μη ανοιγμÝνοι οφθαλμοß Ýχουν Ýντονο μαýρο χρþμα, üταν ανοßξουνε τα μπουμποýκια γßνονται μπορντþ. Χαρακτηριστικü της ποικιλßας εßναι η αντßδρασÞ της στον καιρü: στο κρýο, τα λουλοýδια εßναι σχεδüν μαýρα και στη ζÝστη τα πÝταλα γßνονται σκοτεινü μπορντþ.


                            ΤριαντÜφυλλο Black Baccara
 
10. Rose Halfeti
    Οι μýθοι για τα μαýρα τριαντÜφυλλα συνδÝονται με τη τουρκικÞ πüλη Halfeti (ΧαλφÝτι), χÜρη του οποßου πÞραν το ßδιο üνομα. Το λουλοýδι δεν φαßνεται να διαφÝρει απü το κλασικü τριαντÜφυλλο, το μüνο σημÜδι της μοναδικüτητας εßναι η ανησυχητικÞ Üνθρακας-μαýρη απüχρωση των πÝταλα. Το φυτü Ýλαβε Ýνα αφýσικο χρþμα λüγω της σýνθεσης του εδÜφους πÜνω στο οποßο αναπτýσσεται. Ο λüγος γι' αυτü εßναι το επßπεδο οξýτητας, το οποßο αυξÜνεται το καλοκαßρι, ακριβþς την εποχÞ της ανθοφορßας του Halfeti. Τα μαýρα τριαντÜφυλλα Üρχισαν να αποδßδονται σε Ýνα απειλοýμενο εßδος μετÜ την πλημμýρα του παλιοý Halfyet απü τα νερÜ του ΕυφρÜτη. Οι κÜτοικοι Üρχισαν να μεταφυτεýουνε λουλοýδια στο νÝο μÝρος üπου αναγκÜστηκαν να μετακινηθοýν λüγω πλημμýρας, αλλÜ η προσαρμογÞ του θÜμνου στο Ýδαφος Þτανε σκληρÞ.
     Οι καλλιεργητÝς ανθÝων συμφωνοýν üτι εßναι αδýνατο φυσικÜ να πετýχουνε μαýρο χρþμα στα πÝταλα, γιατß λεßπει η μπλε χρωστικÞ ουσßα.


                                    ΤριαντÜφυλλο ΧαλφÝτι


                                                Rose perfection

     ΜερικÜ ενδιαφÝροντα ακüμα για τα τριαντÜφυλλα:

  1. Το ρüδο εßναι το εθνικü λουλοýδι των ΗΠΑ, της Αγγλßας και του ΙρÜν.

  2. Το Üγριο τριαντÜφυλλο Rosa Acicularis μπορεß να βρεθεß στη περιοχÞ του Αρκτικοý Κýκλου.

  3. Πολý πριν η Σαπφþ κÜνει αθÜνατο το ρüδο με το επßθετο "Βασßλισσα των λουλουδιþν", οι ¸λληνες τ' ονομÜζανε "ΒασιλιÜ των λουλουδιþν".

  4. Το φυσικü τριαντÜφυλλο εßναι Ýνα απü τα πιο ακριβÜ Üνθη, στη διεθνÞ αγορÜ, εκτιμÜται περισσüτερο απü χρυσü και πλατßνα.

  5. Κßτρινα, πορτοκαλß, κοραλλß ρüδα εμφανßστηκαν απü τη διασταýρωση μ' Ýνα Üγριο ρüδο της περσικÞς κßτρινης ποικιλßας και το Ýντονο κüκκινο χρþμα περÜστηκε απü κινεζικÜ ρüδα.


                                          Ρüδα Κοραλλß

  6. Το γονßδιο που εßναι υπεýθυνο για το Üρωμα εßναι υποχωρητικü κι αν αναμßξετε δýο τριαντÜφυλλα μ' Ýντονο Üρωμα, θα πÜρετε Ýνα υβρßδιο με ελαφρÜ οσμÞ Þ καθüλου οσμÞ.

  7. Ο Σαßξπηρ στα ποιÞματÜ του ανÝφερε τα τριαντÜφυλλα πÜνω απü 50 φορÝς.

  8. ΙατρικÝς συνταγÝς με τριαντÜφυλλα απü τον γιατρü Avicenna πιÜνουν αρκετÝς σελßδες σημειþσεων.

  9. ¸να μπουκÝτο τριαντÜφυλλα στο σπßτι υπüσχεται ευημερßα, πλοýτο κι ευτυχßα.

10. Στη σýγχρονη κοινωνßα, το ρüδο εßναι σημÜδι προσοχÞς και Ýνα χαρακτηριστικü συμπÜθειας.

11.
Η γνωστÞ αλÞθεια εßναι üτι, τα κßτρινα ρüδα (Þ üποια Üνθη ßδιου χρþματος) δεν πρÝπει να προσφÝρονται στους αγαπημÝνους, γιατß εßναι σημÜδι χωρισμοý.

12. Οι μýθοι για τα ρüδα αντανακλοýν τη διαδεδομÝνη χρÞση αυτοý του λουλουδιοý σε τελετουργßες κηδεßας μεταξý των αρχαßων ΕλλÞνων και των Ρωμαßων: διακοσμοýσαν τους τÜφους και στη συνÝχεια σκορπßζονταν στο Ýδαφος. Ως εκ τοýτου, πιστεýεται üτι στο γÜμο, πρÝπει κανεßς να αποφεýγει να ραντßζει το διÜδρομο με νεαρÜ ροδοπÝταλα.


                                              Rose Green

13. Η φραστικÞ ομορφιÜ χρησιμοποιεßται επßσης ως σýμβολο σε διÜφορες θρησκεßες και πολιτισμοýς. ¸τσι στην Ινδßα εßναι Ýνα σημÜδι της θεßου λüγου. Στο Χριστιανισμü, το κüκκινο τριαντÜφυλλο εßναι το σημÜδι της δυστυχßας του Χριστοý, το λευκü εßναι το σημÜδι της Παναγßας. Το σýμβολο της Παναγßας εßναι Ýνα λευκü ρüδο χωρßς αγκÜθια, που αντιπροσωπεýει την απελευθÝρωση απü τις αμαρτßες. Στη δυτικÞ θρησκεßα, το ρüδο Ýχει την ßδια Ýννοια με το λωτü στην ΑνατολÞ. Στη ΚαμπÜλα, αυτü το λουλοýδι θεωρεßται το μυστικü κÝντρο και καρδιÜ της δημιουργßας.
__________

     ¢λλο Ýνα Üρθρο Ýφτασε στο τÝλος του -και σκεφτεßτε πüσες Üλλες κατηγορßες υπÜρχουνε και θα υπÜρξουν ακüμα στο μÝλλον. Θα πω, πως Þτανε μεν πολý κουραστικü το μÜζεμÜ του, αλλÜ ευτυχþς Þταν απüλαυση, τüσον οπτικÞ, üσο και δημιουργικÞ, που δεν με κοýρασε καθüλου, το αντßθετο μÜλιστα! Και θα το κλεßσω λιγÜκι... εντυπωσιακÜ, φτιÜχνοντας μια κατηγορßα ακüμα μονÜχος μου και χωρßς κÞπο: Το "Επιστημονικü" Ρüδο! Δεßτε το και... στο επανιδεßν!  Π. Χ.


                                              Rose "scientific"

 
                                          T  E  Λ  Ο  Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers