ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Á7: Ðïõëß Ìåò Óôï Êëïõâß Ëáëåß...

       ΠροσπÜθησε να γßνεις ουρÜνιο τüξο στο σýννεφο κÜποιου Üλλου.
                                            ¼λα στο σýμπαν Ýχουν Ýνα ρυθμü, üλα χορεýουν.
                                                   Οι ανÜγκες της κοινωνßας ορßζουνε την ηθικÞ της.
 Βιογραφικü

     Αφροαμερικανßδα πεζογρÜφος και ποιÞτρια, ενεργü μÝλος του κινÞματος για τα πολιτικÜ δικαιþματα των αφροαμερικÜνων στις 10ετßες '50 κι '60. Στο Ýργο της, που τυγχÜνει σημαντικÞς αναγνþρισης στην ΑμερικÞ, κυριαρχεß το αυτοβιογραφικü στοιχεßο. Χαρακτηρßστηκε ως μια απü τις πιο σπουδαßες Αμερικανßδες ποιÞτριες και συγγραφεßς, μßα απü τις σημαντικüτερες καλλιτεχνικÝς μορφÝς της ΑμερικÞς τη τελευταßα 50ετßα και μια απü τις σημαντικüτερες μεγαλýτερες μορφÝς της παγκüσμιας λογοτεχνßας. Στη διÜρκεια της ζωÞς της εßχε μια ασυνÞθιστη ποικιλßα απü εμπειρßες. Στα 9 της χρüνια βιÜστηκε απü το σýντροφο της μητÝρας της. ¼ταν εßπε για το βιασμü στη μητÝρα της, αυτüς οδηγÞθηκε στις φυλακÝς, αλλÜ üταν αποφυλακßστηκε δολοφονÞθηκε, πιθανüτατα απü τους θεßους της. Νιþθοντας üτι Þταν υπεýθυνη για το θÜνατü του, επειδÞ μßλησε για το βιασμü, αποφÜσισε να μη ξαναμιλÞσει κι Ýμεινε σιωπηλÞ για τα επüμενα 5 χρüνια. Το üνομα ΜÜγια, προÞλθε γιατß Ýτσι την αποκαλοýσε ο αδελφüς της üταν Þτανε πολý μικρüς και το ΑγγÝλου απü τον ελληνικÞς καταγωγÞς, 1ο σýζυγü της, Tosh Angelos (Αnastasios Angelou). ΜετÜ το χωρισμü τους το 1954, αποφÜσισε να κρατÞσει το üνομÜ του.

     Η ΜÜγια ΑγγÝλου (Maya Angelou, πραγματικü üνομα: Marguerite Annie Johnson) Þταν Αμερικανßδα ποιÞτρια, τραγουδßστρια, πεζογρÜφος, ακτιβßστρια για τα δικαιþματα των πολιτþν και καθηγÞτρια πανεπιστημßου. Κυκλοφüρησε 7 αυτοβιογραφßες, 3 μελÝτες, αρκετÝς ποιητικÝς συλλογÝς καθþς και μια λßστα απü θεατρικÝς παραστÜσεις, ταινßες και τηλεοπτικÜ προγρÜμματα μÝσα σε 50 χρüνια. ¸λαβε δεκÜδες βραβεßα και πÜνω απü 50 τιμητικÝς διακρßσεις. Η ΑγγÝλου εßναι περισσüτερο γνωστÞ για τις 7 αυτοβιογραφßες της, που επικεντρþνονται στη παιδικÞ της ηλικßα και στα 1α Ýτη της ενÞλικης ζωÞς της. Η 1η αυτοβιογραφßα της με τßτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγρÜφει τη ζωÞ της μÝχρι τα 17 και της χÜρισε τη διεθνÞ αναγνþριση.
     ¸γινε ποιÞτρια και συγγραφÝας αφ' üτου ανÝλαβε μια σειρÜ απü δουλειÝς ως νεαρÞ ενÞλικας, συμπεριλαμβανομÝνων των μαγεßρισσα, πüρνη, χορεýτρια σε νυχτερινÜ μαγαζιÜ, τραγουδßστρια, ηθοποιüς στην üπερα Porgy and Bess, συντονßστρια σε συνÝδρια της βüρειο-χριστιανþν και δημοσιογρÜφος στην Αßγυπτο και τη ΓκÜνα στη διÜρκεια της αποικιοκρατßας της ΑφρικÞς. ¹τανε σκηνοθÝτις, ηθοποιüς, συγγραφÝας και παραγωγüς παραστÜσεων, ταινιþν και τηλεοπτικþν προγραμμÜτων. Το 1982 Ýγινε η 1η καθηγÞτρια στο ΤμÞμα Αμερικανικþν Σπουδþν στο Wake Forest University της Βüρειας Καρολßνα. ¹ταν ενεργü μÝλος του ΚινÞματος των ΔικαιωμÜτων των Πολιτþν κι εργÜστηκε μαζß με τον ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ και τον ΜÜλκολμ Χ. Ξεκινþντας τη 10ετßα του '90, Ýκανε περßπου 80 εμφανßσεις ανÜ Ýτος ως επισκÝπτρια καθηγÞτρια σε διÜφορα πανεπιστÞμια, κÜτι που το συνÝχισε μÝχρι τα 80 της. Το 1993, αφηγÞθηκε το ποßημÜ της On the Pulse of Morning στην ορκωμοσßα του ΠροÝδρου Μπιλ Κλßντον κι Ýγινε η 1η ποιÞτρια που απÞγγειλε ποßημÜ της σε ορκωμοσßα ΠροÝδρου των ΗΠΑ μετÜ τον Robert Frost στην ορκωμοσßα του ΠροÝδρου John F. Kennedy το 1961.



     Στο βιβλßο της, I Know Why the Caged Bird Sings, παρουσßασε διÜφορα θÝματα της προσωπικÞς της ζωÞς. ¹ταν εκπρüσωπος των μαýρων και των γυναικþν της ΑμερικÞς και τα Ýργα της θεωροýνται πως υπερασπßζονται τον πολιτισμü των μαýρων. Τα Ýργα της χρησιμοποιοýνται ευρÝως στα σχολεßα και στα πανεπιστÞμια üλου του κüσμου παρ' üλο που Ýχουνε γßνει προσπÜθειες ν' αποσυρθοýνε τα βιβλßα της απü κÜποιες βιβλιοθÞκες των ΗΠΑ. Τα γνωστüτερα Ýργα της κατατÜσσονται στη κατηγορßα των αυτοβιογραφικþν μυθιστορημÜτων, ωστüσο πολλοß κριτικοß λογοτεχνßας τα θεωροýν αυτοβιογραφßες. ¸κανε προσπÜθεια ν' αμφισβητÞσει τη κοινÞ δομÞ της αυτοβιογραφßας μÝσω της κριτικÞς, της αλλαγÞς και της επÝκτασης του εßδους. Τα βιβλßα της επικεντρþνονται σε θÝματα üπως ο ρατσισμüς, η ταυτüτητα, η οικογÝνεια και τα ταξßδια. Η ΑγγÝλου ανÝδειξε την εμπειρßα τοý να εßναι κανεßς αφρικανικÞς καταγωγÞς στις ΗΠΑ. Θεωρεßται απü τις πιο σπουδαßες Αμερικανßδες ποιÞτριες και συγγραφεßς, ως μια απü τις σημαντικüτερες καλλιτεχνικÝς μορφÝς της ΑμερικÞς τη τελευταßα 50ετßα και μια απü τις μεγαλýτερες μορφÝς της παγκüσμιας λογοτεχνßας.
     ΓεννÞθηκε στο Σαιντ Λοýις του Μιζοýρι, στις 4 Απρßλη 1928. ¹ταν το 2ο παιδß του Bailey Johnson, διατροφολüγου στο ναυτικü, και της Vivian Johnson, νοσοκüμας. Ο μεγαλýτερος αδερφüς της, Bailey Jr, της εßχε δþσει το ψευδþνυμο ΜÜγια, που προερχüταν απü το "My" Þ το "Mya Sister". ¼ταν Þτανε 3 κι ο αδερφüς της 4, ο γÜμος των γονιþν τους Ýληξε κι ο πατÝρας τους Ýστειλε στο ΑρκÜνσας, μüνους τους με το τραßνο, þστε να ζÞσουν με τη γιαγιÜ απü τη πλευρÜ του πατÝρα, Annie Henderson. Παρ' üλο που τα οικονομικÜ των αφροαμερικανþν εκεßνης της εποχÞς Þταν αρκετÜ περιορισμÝνα, η γιαγιÜ της εßχε οικονομικÞ ευημερßα στη ΜεγÜλη ¾φεση και τον Β' Παγκ. Πüλ., δεδομÝνου üτι το κατÜστημα που διηýθυνε πωλοýσε τα αναγκαßα προúüντα κι η ßδια Ýκανε σοφÝς κι ειλικρινεßς επενδýσεις.



     4 Ýτη μετÜ, ο πατÝρας της επÝστρεψε την ßδια και τον αδερφü της στη μητÝρα τους στο St. Louis. Σε ηλικßα 8 ετþν, ενþ Ýμενε με τη μητÝρα της, κακοποßηθηκε σεξουαλικÜ απü τον φßλο της μητÝρας της, Ýναν Üνδρα με το üνομα Freeman. Η ΑγγÝλου ανÝφερε το γεγονüς στον αδερφü της, ο οποßος το εßπε στην υπüλοιπη οικογÝνεια. Ο Freeman καταδικÜστηκε ως Ýνοχος αλλÜ μπÞκε στη φυλακÞ για μüλις μια μÝρα. 4 μÝρες μετÜ την αποφυλÜκισÞ του, δολοφονÞθηκε, προφανþς απü τους θεßους της. Η ΑγγÝλου Ýγινε κωφÜλαλη για σχεδüν 5 χρüνια: "Πßστευα πως η φωνÞ μου τους σκüτωσε; Σκüτωσα αυτüν τον Üνδρα επειδÞ εßπα τ' üνομÜ του και τüτε σκÝφτηκα üτι δεν θα μποροýσα ποτÝ να ξαναμιλÞσω επειδÞ η φωνÞ μου θα σκüτωνε τον οποιονδÞποτε ..." Σýμφωνα με τη Marcia Ann Gillespie και τους συνεργÜτες της, που γρÜψανε τη βιογραφßα της, Þτανε στη διÜρκεια κεßνης της περιüδου που η ΑγγÝλου ανÝπτυξε την εξαιρετικÞ της μνÞμη, την αγÜπη της για τα βιβλßα και τη λογοτεχνßα και την ικανüτητÜ της ν' ακοýει και να παρατηρεß τον κüσμο γýρω της.
     Λßγο μετÜ τη δολοφονßα του Freeman, η ΑγγÝλου και ο αδερφüς της στÜλθηκαν πßσω στη γιαγιÜ τους. Η ΑγγÝλου ευχαρßστησε τη δασκÜλα και φßλη της οικογÝνειÜς της Bertha Flowers, που τη βοÞθησε να ξαναμιλÞσει. ΔιÜβασε συγγραφεßς üπως ο Ντßκενς, ο Σαßξπηρ, ο Poe, ο Douglas Johnson κι ο James Weldon Johnson - συγγραφεßς που επηρÝασαν τη ζωÞ και τη καρριÝρα της, αλλÜ και μαýρες γυναßκες καλλιτÝχνιδες üπως οι Frances Harper, Anne Spencer και Jessie Fauset. ¼ταν Þτανε 14 ετþν, η ßδια κι ο αδερφüς της μετακüμισαν μαζß με τη μητÝρα τους στο ¼κλαντ της Καλιφüρνια. Τον Β' Παγκ. Πüλ., η ΑγγÝλου φοßτησε στο Labor School της Καλιφüρνια. Πριν την αποφοßτησÞ της, εργÜστηκε ως οδηγüς τρüλεú στο Σαν Φρανσßσκο κι Þταν η 1η μαýρη γυναßκα οδηγüς. 3 εβδομÜδες μετÜ την αποφοßτησÞ της, στα 17, γÝννησε τον γιο της ΚλÜúντ που αργüτερα Üλλαξε το üνομÜ του σε Guy Johnson.



     Το 1951 παντρεýτηκε τον ¸λληνα ηλεκτρολüγο, πρþην ναυτικü και μουσικü Tosh Angelos, παρÜ τη καταδßκη των διαφυλετικþν σχÝσεων εκεßνη την εποχÞ και την αποδοκιμασßα της μητÝρας της. Την ßδια εποχÞ Ýλαβε μαθÞματα σýγχρονου χοροý και συνÜντησε τους χορευτÝς και χορεογρÜφους Alvin Ailey και Ruth Beckford. Η ΑγγÝλου κι ο Ailey γßνανε χορευτικü ζευγÜρι κι αποκαλοýνταν "Al & Rita", κÜνοντας εμφανßσεις μοντÝρνου χοροý σε διÜφορα σωματεßα σ' üλο το Σαν Φρανσßσκο αλλÜ χωρßς ποτÝ να γßνουν επιτυχημÝνοι. Η ΑγγÝλου, ο σýζυγüς της κι ο γιος της μετακüμισαν στη ΝÝα Υüρκη þστε να μπορÝσει να σπουδÜσει αφρικανικü χορü με τον χορευτÞ απü το ΤρινιδÜδ, Pearl Primus αλλÜ επÝστρεψαν στο Σαν Φρανσßσκο Ýνα χρüνο μετÜ. ΜετÜ το χωρισμü της, το 1954, Üρχισε να χορεýει επαγγελματικÜ σε διÜφορα κλαμπ του Σαν Φρανσßσκο, συμπεριλαμβανομÝνου του Purple Onion, üπου τραγουδοýσε και χüρευε ταυτüχρονα. ΜÝχρι κεßνη τη περßοδο χρησιμοποιοýσε τ' üνομα "Marguerite Johnson" Þ "Rita", αλλÜ με προτροπÞ των μÜνατζÝρ της Üλλαξε το επαγγελματικü της üνομα σε "Maya Angelou". Απü το 1954 ως το 1955, Ýκανε περιοδεßα στην Ευρþπη με τη παραγωγÞ της üπερας Porgy & Bess. Ξεκßνησε να μαθαßνει τη γλþσσα της κÜθε χþρας που επισκεπτüταν και μÝσα σ' ελÜχιστα χρüνια απÝκτησε Üριστη γνþση σε αρκετÝς γλþσσες. Το 1957, ηχογρÜφησε το 1ο της Üλμπουμ, Miss Calypso, σε ýφος μουσικÞς φολκ, κÜντρυ και ρÝγκε, που κυκλοφüρησε σε CD το 1996. To 1969 εξÝδοσε το δßσκο The Poetry οf Maya Angelou, με απαγγελßες ποιημÜτων της.
     Σ
υνÜντησε τον μυθιστοριογρÜφο John Oliver Killens το 1959 και, με τη παρüτρυνσÞ του, μετακüμισε στην ΝÝα Υüρκη για να επικεντρωθεß στη συγγραφικÞ καρριÝρα της. ¸γινε μÝλος του Harlem Writers Guild, üπου συνÜντησε αρκετοýς σημαντικοýς αφροαμερικανοýς συγγραφεßς, συμπεριλαμβανομÝνων των John Henrik Clarke, Rosa Guy, Paule Marshall και Julian Mayfield κι εξÝδωσε το 1ο της μυθιστüρημα. Το 1960, αφοý συνÜντησε τον ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ κι Üκουσε μια ομιλßα του, η ßδια κι ο Killens οργÜνωσαν το θρυλικü Cabaret for Freedom προκειμÝνου να ενισχýσουν το Southern Christian Leadership Conference (SCLC), üπου ορßστηκε συντονßστρια.



     Σýμφωνα με τον Lyman Hagen, η συνεισφορÜ της στα πολιτικÜ δικαιþματα Þτανε πετυχημÝνη κι αρκετÜ αποτελεσματικÞ, -την ßδια περßοδο ξεκßνησε τον ακτιβισμü.
Το 1961 συμμετεßχε στην παρÜσταση του Ζαν ΖενÝ, The Blacks, μαζß με τους Abbey Lincoln, Roscoe Lee Brown, James Earl Jones, Louis Gossett, Godfrey Cambridge και Cicely Tyson. Την ßδια χρονιÜ γνωρßστηκε κι Ýκανε σχÝση, με τον βορειοαφρικανü Vusumzi Make, -δεν παντρεýτηκαν üμως ποτÝ επßσημα. Η ßδια, ο γιος της Guy κι ο Make μετακüμισαν στο ΚÜιρο, üπου η ΑγγÝλου εργÜστηκε ως εκδüτρια στην εβδομαδιαßα αγγλικÞ εφημερßδα The Arab Observer. Το 1962, η σχÝση της με τον Make Ýληξε κι η ßδια με το γιο της μετακüμισαν στη ΓκÜνα þστε ο τελευταßος να μπορÝσει να φοιτÞσει στο πανεπιστÞμιο, ωστüσο εßχε Ýνα σοβαρü ατýχημα με το μηχανÜκι. Η ΑγγÝλου παρÝμεινε στη ΓκÜνα για την ανÜρρωσÞ του και τελικÜ Ýμεινε στην χþρα μÝχρι το 1965. ¸γινε διευθýντρια στο ΠανεπιστÞμιο της ΓκÜνα κι Þταν ενεργü μÝλος στην αφροαμερικανικÞ κοινüτητα της χþρας. ¹ταν εκδüτρια και συντÜκτης στην εφημερßδα The African Review, περιοδικÞ συγγραφÝας στην εφημερßδα Ghanaian Times, Ýγραψε κεßμενα κι Ýκανε εκπομπÝς στο Radio Ghana ενþ παρÜλληλα εργÜστηκε στο Εθνικü ΘÝατρο της ΓκÜνα. Συμμετεßχε στην αναβßωση της παρÜστασης The Blacks στη Γενεýη και το Βερολßνο.
     Στη ΓκÜνα Ýγινε στενÞ φßλη με τον ΜÜλκολμ Χ. στη διÜρκεια της επßσκεψÞς του στις αρχÝς της 10ετßας του 1960. ΕπÝστρεψε στις ΗΠΑ το 1965 για να βοηθÞσει τον ΜÜλκολμ Χ. να δημιουργÞσει Ýναν οργανισμü για τα πολιτικÜ δικαιþματα, την Organization of Afro-American Unity -ο οποßος δολοφονÞθηκε λßγο μετÜ. ΚαταρρακωμÝνη, επισκÝφθηκε τον αδελφü της στη ΧαβÜη, üπου κυνÞγησε καρριÝρα στο τραγοýδι κι Ýπειτα επÝστρεψε στο Λος ¢ντζελες για να επικεντρωθεß στη συγγραφÞ της. ΕργÜστηκε ως ερευνÞτρια και κατÝγραψε τις ταραχÝς που σημειþθηκαν στην ΧαβÜη το 1965. ¸γραψε θεατρικÜ Ýργα, üπου πρωταγωνßστησε κι επÝστρεψε στη ΝÝα Υüρκη το 1967. ΣυνÜντησε τη Rosa Guy κι ανανÝωσε τη φιλßα της με τον James Baldwin, που εßχε συναντÞσει στο Παρßσι τη 10ετßα του 1950 και τον οποßο αποκαλοýσε αδερφü εκεßνη την εποχÞ. Ο φßλος της Jerry Purcell της παρεßχε επιχορÞγηση για να συνεχßσει το γρÜψιμο.



     Το 1968 ο ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ της ζÞτησε να διοργανþσει μια πορεßα. Η ßδια συμφþνησε αλλÜ την ανÝβαλλε ξανÜ και μετÜ απü μια μακÜβρια στροφÞ της μοßρας, ο ΜÜλκολμ Χ. δολοφονÞθηκε στα 40α της γενÝθλια (4 Απρßλη). ΚαταρρακωμÝνη ξανÜ, ο φßλος της James Baldwin την ενθÜρρυνε ξανÜ και την Ýβγαλε απü τη κατÜθλιψη. ¼πως αναφÝρει ο Gillespie: "Μπορεß το 1968 να Þταν Ýνα Ýτος μεγÜλου πüνου, απþλειας και θλßψης, ωστüσο Þταν επßσης το Ýτος που η ΑμερικÞ συνειδητοποßησε για 1η φορÜ το μÝγεθος του πνεýματος και της ιδιοφυÀας της ΜÜγιας ΑγγÝλου". Παρüλο που δεν εßχε σχεδüν καθüλου εμπειρßα, Ýγραψε, Ýκανε τη παραγωγÞ κι αφηγÞθηκε το Blacks, Blues, Black!, μια σειρÜ ντοκιμαντÝρ 10 επεισοδßων που 'χανε θÝμα τη σýνδεση μεταξý της μπλουζ μουσικÞς και της αφρικανικÞς κληρονομιÜς των αφροαμερικανþν. ¸γραψε κι αφηγÞθηκε επιπλÝον την σειρÜ ντοκιμαντÝρ "οι Αφρικανισμοß που υφßστανται ακüμα στις ΗΠΑ" για την ΕθνικÞ ΕκπαιδευτικÞ Τηλεüραση, τον προÜγγελο του PBS. Το 1968 Ýλαβε Ýμπνευση στη διÜρκεια ενüς δεßπνου με τον ΜπÜλντουιν, τον καρτουνßστα Jules Feiffer και τη σýζυγü του Judy και με τη προτροπÞ του εκδüτη Robert Loomis, Ýγραψε τη 1η της αυτοβιογραφßα, I Know Why the Caged Bird Sings, που δημοσιεýτηκε το 1969 και της απÝφερε διεθνÞ αναγνþριση και διÜκριση.
     Το Ýργο της Georgia, Georgia, σε παραγωγÞ μιας σουηδικÞς εταιρεßας κινηματογρÜφου και με τα γυρßσματα να γßνονταν στη Σουηδßα, το 1ο σενÜριο που γρÜφτηκε απü μια μαýρη γυναßκα, κυκλοφüρησε το 1972. ¸γραψε επßσης το τραγοýδι τßτλων της ταινßας παρ' üλο που 'χε ελÜχιστη συμμετοχÞ στη ταινßα. Η ΑγγÝλου παντρεýτηκε τον Ουαλλü ξυλουργü και πρþην σýζυγο της Germaine Greer, Paul du Feu, στο Σαν Φρανσßσκο το 1973. Τα επüμενα 10 χρüνια, üπως αναφÝρει ο Gillespie: "Η ΑγγÝλου εßχε κÜνει περισσüτερα πρÜγματα απü üσα Þλπιζαν οι περισσüτεροι καλλιτÝχνες να πετýχουν σε üλη την διÜρκεια της ζωÞς τους". ΕργÜστηκε ως συνθÝτις, γρÜφοντας στßχους για τη τραγουδßστρια Roberta Flack και συνθÝτοντας μουσικÞ για ταινßες. ¸γραψε Üρθρα, μικρÝς ιστορßες, σενÜρια για τη τηλεüραση, ντοκιμαντÝρ, αυτοβιογραφßες και ποßηση, Ýκανε την παραγωγÞ σε θεατρικÜ Ýργα κι Þταν επισκÝπτρια καθηγÞτρια σε αρκετÜ κολλÝγια και πανεπιστÞμια. ¹ταν μια "απρüθυμη ηθοποιüς" κι Þταν υποψÞφια για Βραβεßο Tony το 1973 για το ρüλο της στη ταινßα Look Away. Ως θεατρικÞ σκηνοθÝτις, το 1988 ανÝλαβε ν' ανεβÜσει το Ýργο του Errol John Moon on a Rainbow Shawl στο θÝατρο Almeida στο Λονδßνο.



     Το 1977 η ΑγγÝλου εμφανßστηκε στη τηλεοπτικÞ μßνι-σειρÜ Roots. ¸λαβε πληθþρα βραβεßων στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου, συμπεριλαμβανομÝνων πÜνω απü 30 τιμητικþν διακρßσεων απü κολλÝγια και πανεπιστÞμια üλου του κüσμου. Στα τÝλη της 10ετßας του 1970, συνÜντησε την ¼πρα Γουßνφρεû üταν εργαζüταν στη τηλεüραση στη Βαλτιμüρη του ΜÝριλαντ ; αργüτερα η ΑγγÝλου θα γινüταν η στενÞ φßλη και μÝντορας της Γουßνφρεû. Το 1981 η ΑγγÝλου και ο du Feu χþρισαν. ΕπÝστρεψε στις νüτιες ΗΠΑ το 1981 επειδÞ Ýνιωθε üτι Ýπρεπε να συμβιβαστεß με το παρελθüν της εκεß και παρ' üλο που δεν κατεßχε κÜποιο πτυχßο, δÝχτηκε τη θÝση της καθηγÞτριας στο ΤμÞμα Αμερικανικþν Σπουδþν στο ΠανεπιστÞμιο Wake Forest στο Winston-Salem της Βüρειας Καρολßνα, üπου Þταν απü τους ελÜχιστους καθηγητÝς πλÞρους απασχüλησης. Απü τη στιγμÞ εκεßνη κι Ýπειτα, θεωροýσε τον εαυτü της ως "μια καθηγÞτρια που γρÜφει". Δßδαξε μια ποικιλßα απü μαθÞματα που αντανακλοýσαν τα ενδιαφÝροντÜ της üπως Þταν η φιλοσοφßα, η ηθικÞ, η θεολογßα, η επιστÞμη, το θÝατρο κι η συγγραφÞ. Η εφημερßδα The Winston-Salem Journal ανÝφερε üτι παρ' üλο που Ýκανε αρκετοýς φßλους στο πανεπιστÞμιο, "ποτÝ δεν απογοητεýτηκε απü την κριτικÞ που της Üσκησαν Üνθρωποι οι οποßοι θεωροýσαν üτι Þταν περισσüτερο μια διασημüτητα παρÜ μια διÜνοια". Το τελευταßο μÜθημα που δßδαξε στο ΠανεπιστÞμιο Wake Forest Þταν το 2011 αλλÜ σχεδßαζε να διδÜξει ακüμα μια φορÜ στα τÝλη του 2014. Η τελευταßα της εμφÜνιση ως καθηγÞτρια στο πανεπιστÞμιο Þταν στα τÝλη του 2013. Ξεκινþντας απü τη 10ετßα του 1990, συμμετεßχε ενεργÜ στις διαλÝξεις υπü τη μορφÞ ξεναγÞσεων, κÜτι που συνÝχισε μÝχρι την ηλικßα των 80 ετþν.



     Το 1993 η ΑγγÝλου αφηγÞθηκε το ποßημα On the Pulse of Morning στην ορκωμοσßα του ΠροÝδρου Μπιλ Κλßντον κι Ýγινε η 1η ποιÞτρια που αφηγÞθηκε ποßημÜ της σε τελετÞ ορκωμοσßας μετÜ τον Robert Frost στην ορκωμοσßα του ΠροÝδρου John F. Kennedy το 1961. Η αφÞγησÞ της οδÞγησε σε μεγαλýτερη φÞμη κι αναγνþριση του προηγοýμενου Ýργου της κι επÝκτεινε τα ενδιαφÝροντÜ της πÝρα απü φυλετικÜ, οικονομικÜ κι εκπαιδευτικÜ üρια. Η ηχογρÜφηση του ποιÞματος της χÜρισε Ýνα Βραβεßο ΓκρÜμμυ. Τον Ιοýνιο του 1995, κυκλοφüρησε το δεýτερο 'δημüσιο' ποßημÜ της, üπως το αποκÜλεσε ο Richard Long, με τον τßτλο A Brave and Startling Truth, που μνημüνευε την 50η επÝτειο των ΗνωμÝνων Εθνþν.
     Η ΑγγÝλου πÝτυχε τον στüχο της και το 1996 σκηνοθÝτησε τη ταινßα Down in the Delta, που συμμετεßχαν οι ηθοποιοß Alfre Woodard και Wesley Snipes. ΣυνεργÜστηκε την ßδια χρονιÜ με τους καλλιτÝχνες Ashford & Simpson στα 7 απü τα 11 κομμÜτια του Üλμπουμ τους Been Found. Το Üλμπουμ της χÜρισε 3 εμφανßσεις στο Billboard. Το 2000 δημιοýργησε πετυχημÝνη συλλογÞ προúüντων για τηνHallmark, συμπεριλαμβανομÝνων των ευχετÞριων καρτþν και διακοσμητικþν αντικειμÝνων για το σπßτι. ΑπÜντησε στους κριτικοýς που τη κατηγüρησαν πως Ýγινε υπερβολικÞ εμπορικÞ αναφÝροντας üτι η εταιρεßα διατÞρησε το ρüλο της ως η ποιÞτρια του λαοý. ΠÜνω απü 30 Ýτη μετÜ, ξεκßνησε να γρÜφει την ιστορßα της ζωÞς της και το 2002 ολοκλÞρωσε την 6η αυτοβιογραφßα της A Song Flung Up to Heaven.
     Η ΑγγÝλου οργÜνωσε μια εκστρατεßα για το Δημοκρατικü Κüμμα στις προεδρικÝς εκλογÝς του 2008, δßνοντας δημüσια υποστÞριξη στη Χßλαρυ Κλßντον. Στο 1ο ντιμπÝιτ στη Βüρεια Καρολßνα, η εκστρατεßα της Κλßντον εξÝδωσε διαφημßσεις üπου φιγουρÜριζε Ýνα απüσπασμα της ΑγγÝλου. Οι διαφημßσεις αυτÝς αποτελοýσαν μÝρος της προσπÜθειας της Κλßντον να υποστηρßξει την μαýρη κοινüτητα, ωστüσο ο ΟμπÜμα κÝρδισε στη Βüρεια Καρολßνα με 29 επιπλÝον ψÞφους και λαμβÜνοντας το 80% των ψÞφων των μαýρων. ¼ταν η εκστρατεßα της Κλßντον ολοκληρþθηκε, η ΑγγÝλου υποστÞριξε τον ΜπαρÜκ ΟμπÜμα που κÝρδισε στις εκλογÝς κι Ýγινε ο 1ος αφρο-αμερικανüς πρüεδρος των ΗΠΑ. Η ßδια δÞλωσε: "Μεγαλþνουμε πÝρα απü τα στερεüτυπα των ρατσισμοý και του σεξισμοý".
     Στα τÝλη του 2010, η ΑγγÝλου δþρισε τα προσωπικÜ της Ýγγραφα κι αναμνηστικÜ της καρριÝρας της στο Schomburg Center για την ¸ρευνα πÜνω στον Πολιτισμü των Μαýρων στο ΧÜρλεμ. Αποτελοýνταν απü περισσüτερα απü 340 κουτιÜ μ' Ýγγραφα που περιλÜμβαναν τις χειρüγραφες σημειþσεις της για το βιβλßο I Know Why the Caged Bird Sings, τηλεγρÜφημα του 1982 απü τον Coretta Scott King, μηνýματα θαυμαστþν αλλÜ και προσωπικÞ κι επαγγελματικÞ αλληλογραφßα απü συναδÝλφους της üπως ο εκδüτης της Robert Loomis. Το 2013, στα 85 της, κυκλοφüρησε την 7η αυτοβιογραφßα της σειρÜς, με τßτλο Mom & Me & Mom, που επικεντρþνεται στη σχÝση με τη μητÝρα της. To 2014, λßγο πριν το θÜνατü της, κυκλοφüρησε Ýνα μουσικü αφιÝρωμα στη ποßηση της, με τßτλο Caged Bird Songs. Πρüκειται γι' απαγγελßες τις ποιÞτριας, με μουσικÞ επÝνδυση σε ýφος χιπ-χοπ και τζαζ, σε παραγωγÞ των Σων ΡιβÝρα (Shawn Rivera) και RoccStar (Leon "Roccstar" Youngblood Jr.).



     Η ΜÜγια ΑγγÝλου Ýλαβε δημüσιες θÝσεις, üπως στη Bicentennial Commission, üπου διορßστηκε απü τον πρüεδρο ΤζÝραλντ Φορντ τo 1970, στη Commission for International Woman of the Year, üπου διορßστηκε απü τον πρüεδρο Τζßμυ ΚÜρτερ και πολλÝς τιμητικÝς βραβεýσεις και διακρßσεις. To 1993 απÞγγειλε το ποßημα On the Pulse of the Morning στη τελετÞ ανÜληψης της Προεδρßας των ΗΠΑ απü τον Μπιλ Κλßντον και το 2000 Ýλαβε, για τη συνολικÞ προσφορÜ της στην ποßηση το Εθνικü ΜετÜλλιο Τεχνþν (National Medal of Arts). ΣυνÝθεσε, επιπλÝον, το ποßημα Amazing Peace για τη τελετÞ φωτισμοý του χριστουγεννιÜτικου δÝντρου του Λευκοý Οßκου το 2005. Το 2010 Ýλαβε απü τον πρüεδρο ΟμπÜμα το ΜετÜλλιο της Ελευθερßας (Presidential Medal of Freedom), την ýψιστη πολιτικÞ διÜκριση που προβλÝπεται απü το αμερικανικü κρÜτος. Στις 7 Απριλßου 2015 η αμερικανικÞ ταχυδρομικÞ υπηρεσßα (United States Postal Service -USPS) κυκλοφüρησε προς τιμÞ της ειδικü γραμματüσημο, στη σειρÜ Forever. Τις απονεμÞθηκε 3 φορÝς το Βραβεßο ΓκρÜμμυ για Μη Μουσικü ¢λμπουμ Προφορικοý Λüγου (Best Spoken Word οr Non-Musical Album). Επßσης εßχε ανακηρυχτεß, στη διÜρκεια της ζωÞς της, "επßτιμη διδÜκτωρ" πÜνω απü 50 φορÝς.
     Η ΜÜγια ΑγγÝλου πÝθανε το πρωß στις 28 ΜÜη 2014. Τη βρÞκε η νοσοκüμα της. Παρüλο που εßχε δημοσιοποιÞσει την Üσχημη κατÜσταση της υγεßας της κι εßχε ακυρþσει προγραμματισμÝνες εμφανßσεις της, εργαζüτανε πÜνω σ' Ýνα νÝο βιβλßο, μια αυτοβιογραφßα με θÝμα τις εμπειρßες της με τους εθνικοýς και παγκüσμιους ηγÝτες. Στη τελετÞ βρÜβευσÞς της στο Wake Forest University, ο γιος της Guy Johnson ανÝφερε üτι παρ' üλο που 'χε Ýνα συνεχÞ πüνο εξαιτßας της καρριÝρας της ως χορεýτριας, Ýγραψε 4 βιβλßα στα τελευταßα 10 Ýτη της ζωÞς της. Αφιερþματα και συλλυπητÞρια μηνýματα της αποδüθηκαν απü καλλιτÝχνες και παγκüσμιους ηγÝτες, συμπεριλαμβανομÝνων των Μπιλ Κλßντον και ΜπαρÜκ ΟμπÜμα, του οποßου η αδερφÞ πÞρε το üνομα της ΑγγÝλου. Ο Harold Augenbraum, απü το Εθνικü ºδρυμα Βιβλßου, δÞλωσε πως "η κληρονομιÜ της ΑγγÝλου εßναι αυτÞ που οι συγγραφεßς κι οι αναγνþστες σ' üλο τον κüσμο μποροýν να θαυμÜσουν και να εμπνευστοýν". Τη 1η βδομÜδα μετÜ το θÜνατü της, το βιβλßο I Know Why the Caged Bird Sings ανÝβηκε στο νο1 στη λßστα με τα μπεστ-σÝλερ στο Amazon.
     Στις 29 ΜÜη 2014, η εκκλησßα Mount Zion Baptist στο Winston-Salem, που η ΑγγÝλου Þταν μÝλος για 30 χρüνια, πραγματοποßησε Ýνα δημüσιο μνημüσυνο για να τη τιμÞσει. Στις 7 Ιουνßου 2014, ιδιωτικü μνημüσυνο πραγματοποιÞθηκε στο ΠαρεκκλÞσι Wait Chapel στη πανεπιστημιοýπολη του Wake Forest University. Το μνημüσυνο Þταν σε ζωντανÞ μετÜδοση στους τοπικοýς σταθμοýς του Winston-Salem και προβλÞθηκε ζωντανÜ στην ιστοσελßδα του πανεπιστημßου. Ομιλßα Ýβγαλαν ο γιος της, η ¼πρα Γουßνφρεú, η ΜισÝλ ΟμπÜμα και ο Μπιλ Κλßντον. Στις 15 Ιουνßου 2014, Ýνα μνημüσυνο πραγματοποιÞθηκε στην εκκλησßα Glide Memorial στο Σαν Φρανσßσκο, üπου η ΑγγÝλου Þταν μÝλος για πολλÜ χρüνια. Το 2015 Ýνα γραμματüσημο των ταχυδρομεßων των ΗΠΑ κυκλοφüρησε προς τιμÞ της με το απüσπασμα της Joan Walsh Anglund "¸να πουλß δεν τραγουδÜ επειδÞ Ýχει μια απÜντηση, τραγουδÜ επειδÞ Ýχει Ýνα τραγοýδι", παρüλο που το γραμματüσημο λανθασμÝνα αποδßδει το απüσπασμα στην ΑγγÝλου. Το εν λüγω απüσπασμα προÝρχεται απü την συλλογÞ ποιημÜτων της Anglund A Cup of Sun (1967).



     Η ΑγγÝλου Ýγραψε συνολικÜ 7 αυτοβιογραφßες. Σýμφωνα με τη Mary Jane Lupton, η 3η αυτοβιογραφßα της Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas σημÜδεψε τη 1η φορÜ που μια αρκετÜ γνωστÞ αφροαμερικανßδα αυτοβιογρÜφος εßχε γρÜψει Ýνα 3ο τüμο για τη ζωÞ της. Τα βιβλßα της εκτεßνονται στο χρüνο και τον τüπο, απü το ΑρκÜνσας μÝχρι την ΑφρικÞ και πßσω στις ΗΠΑ και λαμβÜνουν χþρα απü την Ýναρξη του Β' Παγκ. Πολ. μÝχρι τη δολοφονßα του ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ. Κυκλοφüρησε την 7η αυτοβιογραφßα της Mom & Me & Mom το 2013, στα 85 της. Οι κριτικοß τεßνουν ν' ασκοýν κριτικÞ στις επüμενες αυτοβιογραφßες της με βÜση τη 1η, με το Caged Bird να λαμβÜνει τους μεγαλýτερους επαßνους. Επßσης, Ýγραψε 5 συλλογÝς απü μελÝτες, που ο συγγραφÝας Hilton Als αποκÜλεσε βιβλßα σοφßας της. Εμπιστεýτηκε τον ßδιο εκδüτη στη συγγραφικÞ της καρριÝρα, Robert Loomis, των εκδüσεων Random House -ο τελευταßος συνταξιοδοτÞθηκε το 2011, εßπε για τον Loomis: "¸χουμε μια σχÝση που εßναι σχεδüν μεταξý διασÞμων ανÜμεσα στους εκδüτες".
     Η μεγÜλη κι εντατικÞ καρριÝρα της περιλÜμβανε επßσης ποßηση, θÝατρο, σενÜρια για τη τηλεüραση και τον κινηματογρÜφο, σκηνοθεσßα κι υποκριτικÞ. ΥπÞρξε μια παραγωγικÞ ποιÞτρια, ο τüμος Just Give Me a Cool Drink of Water 'fore I Diiie (1971) Þταν υποψÞφιος για Βραβεßο Ποýλιτζερ κι επιλÝχθηκε απü τον Πρüεδρο Μπιλ Κλßντον για να αφηγηθεß το ποßημÜ της On the Pulse of Morning στην ορκωμοσßα του το 1993. Η πετυχημÝνη υποκριτικÞ καρριÝρα της περιλÜμβανε πλÞθος παραστÜσεων, ταινιþν και τηλεοπτικþν προγραμμÜτων, συμπεριλαμβανομÝνης της εμφÜνισÞς της στη μßνι σειρÜ Ρßζες το 1977. Το σενÜριü της, Georgia, Georgia (1972), Þταν το 1ο αυθεντικü σενÜριο μιας μαýρης γυναßκας στο οποßο Ýγινε η παραγωγÞ για τον κινηματογρÜφο κι η ßδια Þταν η πρþτη αφροαμερικανßδα γυναßκα που σκηνοθÝτησε τη ταινßα Down in the Delta το 1998.



Χρονολογßα των αυτοβιογραφιþν

I Know Why the Caged Bird Sings (1969): Up to 1944 (age 17)
Gather Together in My Name (1974): 1944–48
Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas (1976): 1949–55
The Heart of a Woman (1981): 1957–62
All God's Children Need Traveling Shoes (1986): 1962–65
A Song Flung Up to Heaven (2002): 1965–68
Mom & Me & Mom (2013): overview

ΕλληνικÝς μεταφρÜσεις

Τα δυνατÜ πουλιÜ της επαγγελßας. Μτφρ: Κþστια ΚοντολÝων. ΑθÞνα: Εκδüσεις ΠατÜκη, 1995.
ΞÝρω γιατß κελαηδÜει το πουλß στο κλουβß. Μτφρ.: ΙωÜννα ΚαρατζαφÝρη. ΑθÞνα: Εκδüσεις ΠατÜκη, 1993.

Ποßηση

     Η ΑγγÝλου, αν κι εßναι περισσüτερο γνωστÞ για τις 7 αυτοβιογραφßες της, ωστüσο υπÞρξε μια παραγωγικÞ και πετυχημÝνη ποιÞτρια. Την αποκÜλεσαν "η βραβευμÝνη μαýρη γυναßκα ποιÞτρια" και τα ποιÞματÜ της θεωροýνται οι ýμνοι των αφροαμερικανþν. Σποýδασε και ξεκßνησε να γρÜφει ποßηση απü μικρÞ ηλικßα, ενþ χρησιμοποßησε τη ποßηση κι Üλλα λογοτεχνικÜ εßδη για να αντιμετωπßσει τον βιασμü που υπÝστη σε νεαρÞ ηλικßα, üπως περιγρÜφεται στο Caged Bird. Σýμφωνα με τη Yasmin DeGout, η λογοτεχνßα επηρÝασε τις ευαισθησßες της για να γßνει η ποιÞτρια και συγγραφÝας που κατÝληξε να γßνει, ειδικüτερα τον "απελευθερωμÝνο λüγο που θα εξελισσüταν στον ατομικü της ποιητικü λüγο".
     Πολλοß κριτικοß της λογοτεχνßας θεωροýν τις αυτοβιογραφßες της περισσüτερο σημαντικÝς απü τη ποßησÞ της. Παρ' üλο που üλα τα βιβλßα της Ýχουν γßνει μπεστ-σÝλλερ, η ποßησÞ της δεν γßνεται αντιληπτÞ στον ßδιο σημαντικü βαθμü üπως η πρüζα της και δεν Ýχει μελετηθεß αρκετÜ. Τα ποιÞματÜ της Þταν περισσüτερο ενδιαφÝροντα üταν τα αφηγοýνταν και πολλοß κριτικοß Ýδωσαν Ýμφαση στην δημüσια μορφÞ της ποßησÞς της. Η Ýλλειψη κριτικÞς αναγνþρισης της Ýχει αποδοθεß τüσο στη δημüσια φýση των ποιημÜτων της και στην επιτυχßα της αλλÜ και στο γεγονüς üτι οι κριτικοß προτιμοýν τη ποßηση ως μια γραπτÞ μορφÞ κι üχι ως μια προφορικÞ αφηγηματικÞ. Η Zofia Burr καταδßκασε τους κριτικοýς του Ýργου της ΑγγÝλου για το üτι δεν Ýλαβαν υπüψη τους υψηλüτερους σκοποýς των γραπτþν της: "να εßσαι αντικειμενικüς αντß για προσωπικüς, να εßσαι αυθεντικüς αντß για εξομολογητικüς".


Στυλ & μορφÞ των αυτοβιογραφιþν

     Η χρÞση αφηγηματικþν τεχνικþν üπως ο διÜλογος κι η ανÜπτυξη του θÝματος, του σκηνικοý, της πλοκÞς και της γλþσσας Ýχει οδηγÞσει συχνÜ τους κριτικοýς να θεωροýν τα βιβλßα της ως αυτοβιογραφικÜ μυθιστορÞματα. Η ΑγγÝλου Ýκανε μια προσπÜθεια να αμφισβητÞσει τη κοινÞ δομÞ της αυτοβιογραφßας μÝσω της κριτικÞς, της αλλαγÞς και της επÝκτασης του θÝματος. Η Mary Jane Lupton υποστηρßζει πως üλες οι αυτοβιογραφßες της συμμορφþνονται με τη βασικÞ μορφÞ αυτοý του λογοτεχνικοý εßδους: εßναι γραμμÝνες απü Ýνα μüνο συγγραφÝα, εßναι σε χρονολογικÞ σειρÜ και περιλαμβÜνουν τα στοιχεßα του χαρακτÞρα και του θÝματος. Η ΑγγÝλου αναγνωρßζει ως υπÜρχουν αφηγηματικÜ στοιχεßα στα βιβλßα της, η Lupton αναφÝρει üτι συνÞθιζε να "απομακρýνεται απü τη συμβατικÞ μορφÞ της αυτοβιογραφßας ως αλÞθειας", η οποßα παραλληλßζει τις συμβÜσεις αρκετþν αφροαμερικανικþν αυτοβιογραφιþν που γρÜφτηκαν καθ' üλη τη πολιτικÞ ιστορßα των ΗΠΑ, üταν τüσο η Lupton üσο κι ο αφροαμερικανüς Crispin Sartwell υποστηρßζουνε πως η αλÞθεια λογοκρßθηκε απü την ανÜγκη για αυτοπροστασßα. Ο Lyman B. Hagen τοποθετεß την ΑγγÝλου στην μεγÜλη λιστα των αφροαμερικανþν αυτοβιογρÜφων αλλÜ ισχυρßζεται πως δημιοýργησε μια μοναδικÞ ερμηνεßα της μορφÞς της αυτοβιογραφßας.

ΡΗΤΑ:

• Οι Üνθρωποι μπορεß να μη θυμοýνται τι Ýκανες Þ τι τους εßπες, αλλÜ πÜντα θα θυμοýνται πþς τους Ýκανες να αισθανθοýν.
• Αν δεν σου αρÝσει κÜτι, ÜλλαξÝ το. Αν δεν μπορεßς να το αλλÜξεις, Üλλαξε τον τρüπο που το αντιμετωπßζεις. Μη παραπονιÝσαι.
• Επιτυχßα εßναι να σ' αρÝσει ο εαυτüς σου, να σ' αρÝσει αυτü που κÜνεις και να σ' αρÝσει ο τρüπος που το κÜνεις.
• ΖÞτα αυτü που θÝλεις και να 'σαι προετοιμασμÝνος να το αποκτÞσεις.
• Η ζωÞ γουστÜρει να τη βουτÜνε απü το πÝτο και να της λÝνε: "Εßμαι μαζß σου μικρÞ μου, φýγαμε".
• Δεν πρÝπει ποτÝ να κÜνεις πρþτη σου προτεραιüτητα κÜποιον που σε βλÝπει απλÜ σαν μια εναλλακτικÞ λýση.
• Θα πρÝπει να ξÝρουμε üλοι πως η διαφορετικüτητα κεντÜ Ýνα πλοýσιο χαλß, και πρÝπει να καταλÜβουμε πως üλοι οι κüμποι του Ýχουν ισüτιμη αξßα, ανεξÜρτητα απü το χρþμα τους.



• Νομßζω πως το πιο σημαντικü πρÜγμα, πÝρα απü τη πειθαρχßα και τη δημιουργικüτητα, εßναι η τüλμη να τολμÜς.
• ¼λα στο σýμπαν Ýχουν Ýνα ρυθμü, üλα χορεýουν.
• Θα γνωρßσεις πολλÝς Þττες στη ζωÞ σου, αλλÜ ποτÝ μην επιτρÝψεις στον εαυτü σου να νικηθεß.
• Η ζωÞ εßναι πüρνη. ΠρÝπει να βγεις Ýξω και να της αλλÜξεις τα φþτα.
• Αν εγþ δεν εßμαι καλüς με τον εαυτü μου, πþς μπορþ να περιμÝνω να εßναι οι Üλλοι καλοß μαζß μου;
• Η μüρφωση βοηθÜ κÜποιον να πÜψει να φοβÜται παρÜξενες καταστÜσεις.
• Τßποτε δεν δουλεýει αν δεν δουλÝψεις εσý.
• H πßκρα εßναι σαν τον καρκßνο. Τρþει το σþμα που τη φιλοξενεß. ΑλλÜ ο θυμüς εßναι σαν τη φωτιÜ. Τα εξαγνßζει üλα.
• Δεν υπÜρχει μεγαλýτερη αγωνßα απü το να 'χεις μÝσα σου μιαν ιστορßα ανεßπωτη.
• Τα παιδιÜ Ýχουν ταλÝντο να υπομÝνουν, που πηγÜζει απü την Üγνοια εναλλακτικþν λýσεων.
• Να φυλÜγεσαι απü τον γυμνü Üνθρωπο που σου χαρßζει το πουκÜμισü του.
• ¼ταν οι Üνθρωποι σου δεßχνουν ποιοι πραγματικÜ εßναι, να τους πιστεýεις, τη πρþτη φορÜ.
• H προκατÜληψη εßναι Ýνα βαρý φορτßο που θολþνει το παρελθüν, απειλεß το μÝλλον και κÜνει το παρüν απρüσιτο.
• Μην φÝρνεις τßποτε αρνητικü στη πüρτα μου.
• Δεν εßναι δυνατü να ξοδÝψεις üλη σου τη δημιουργικüτητα. ¼σο περισσüτερη χρησιμοποιεßς, τüσο περισσüτερη Ýχεις.
• Οι ανÜγκες της κοινωνßας προσδιορßζουν την ηθικÞ της.
• Εßναι πολý λεπτÞ η γραμμÞ ανÜμεσα στο να αγαπÜμε τη ζωÞ και να εßμαστε Üπληστοι για αυτÞν.
• Επιτυχßα εßναι να σ’ αρÝσει ο εαυτüς σου, να σ’ αρÝσει αυτü που κÜνεις και να σ’ αρÝσει ο τρüπος που το κÜνεις.
• ΚÜνε ü,τι καλýτερο μπορεßς μÝχρι να μÜθεις. ΜετÜ üταν μÜθεις καλýτερα, καν' το καλýτερα.
• ¼λα τα μεγÜλα επιτεýγματα απαιτοýν χρüνο.



• Το θÜρρος εßναι το πιο σημαντικü απü üλα τα προσüντα, γιατß χωρßς θÜρρος δεν μπορεßς να χρησιμοποιεßς με συνÝπεια κανÝνα Üλλο προσüν.
• Οι λÝξεις σημαßνουν περισσüτερα απü αυτü που διατυπþνεται γραπτÜ. ΧρειÜζεται η ανθρþπινη φωνÞ για να τις διαποτßσει με Ýνα βαθýτερο μÞνυμα.
* Οι Üνθρωποι μπορεß να μη θυμοýνται τι Ýκανες Þ τι τους εßπες, αλλÜ πÜντα θα θυμοýνται πþς τους Ýκανες να αισθανθοýν.
* Αν δεν σου αρÝσει κÜτι, ÜλλαξÝ το. Αν δεν μπορεßς να το αλλÜξεις, Üλλαξε τον τρüπο που το αντιμετωπßζεις. Μην παραπονιÝσαι.
* Εßναι πολý λεπτÞ η γραμμÞ ανÜμεσα στο να αγαπÜμε τη ζωÞ και να εßμαστε Üπληστοι για αυτÞν.
* ΖÞτα αυτü που θÝλεις και να εßσαι προετοιμασμÝνος να το αποκτÞσεις.
* H προκατÜληψη εßναι Ýνα βαρý φορτßο που θολþνει το παρελθüν, απειλεß το μÝλλον και κÜνει το παρüν απρüσιτο.
* ¼λα τα μεγÜλα επιτεýγματα απαιτοýν χρüνο.
* Το θÜρρος εßναι το πιο σημαντικü απü üλα τα προσüντα, γιατß χωρßς θÜρρος δεν μπορεßς να χρησιμοποιεßς με συνÝπεια κανÝνα Üλλο προσüν.
* Οι λÝξεις σημαßνουν περισσüτερα απü αυτü που διατυπþνεται γραπτÜ. ΧρειÜζεται η ανθρþπινη φωνÞ για να τις διαποτßσει με Ýνα βαθýτερο μÞνυμα.
* ΠροσπÜθησε να γßνεις το ουρÜνιο τüξο στο σýννεφο κÜποιου Üλλου.
* Δεν υπÜρχει τßποτα πιο θλιβερü απü Ýναν νÝο που εßναι κυνικüς, γιατß Ýχει περÜσει απü το να μη ξÝρει τßποτα στο να μη πιστεýει τßποτα.
* Οι Üνθρωποι μπορεß να μη θυμοýνται τι Ýκανες Þ τι τους εßπες, αλλÜ πÜντα θα θυμοýνται πþς τους Ýκανες να αισθανθοýν.


========================


Μπορεßτε να με γρÜψετε στην ιστορßα

Με τα πικρÜ, στρεβλÜ σας ψÝματα
Μπορεßτε να με σýρετε στην ßδια τη βρωμιÜ
ΑλλÜ ακüμα, σαν τη σκüνη, θ’ ανεβαßνω ψηλÜ.

Σας αναστατþνει η ευφορßα μου;
Γιατß με περιβÜλλετε με σκοτÜδι;
ΜÞπως γιατß περπατþ σαν να κατÝχω πετρελαιοπηγÝς
Που ξεχειλßζουν απ’ το σαλüνι μου;

Ακριβþς üπως τα φεγγÜρια και üπως οι Þλιοι
Mε τη βεβαιüτητα της παλßρροιας
Ακριβþς üπως οι ελπßδες που πηγÜζουν απü ψηλÜ
Ακüμα θ’ ανατÝλλω.

ΘÝλατε να με δεßτε να σπÜω;
ΚαλυμμÝνο κεφÜλι και χαμηλωμÝνα μÜτια;
¿μους που πÝφτουν κÜτω σαν δÜκρυα
Aδýναμη απü τις οργισμÝνες μου κραυγÝς;

ΜÞπως το αγÝρωχü μου ανÜστημα σας προσβÜλλει;
Δεν σας Ýρχεται πολý δýσκολο
Που γελþ σαν να Ýχω ορυχεßα χρυσοý
ΣκÜβοντας στην πßσω αυλÞ μου;

Μπορεßτε να με πυροβολÞσετε με τις λÝξεις σας
Μπορεßτε να με σφÜξετε με τη ματιÜ σας
Μπορεßτε να με δολοφονÞσετε με το μßσος σας
ΑλλÜ ακüμα, σαν αÝρας, θα ανεβαßνω ψηλÜ.

ΜÞπως η σεξουαλικüτητÜ μου σας ενοχλεß;
ΕκπλÞσσεστε
Που χορεýω σαν να φορþ διαμÜντια
Tη στιγμÞ που σμßγουν οι μηροß μου;

ΠÝρα απü τις καλýβες της ντροπÞς της ιστορßας
ΑνατÝλλω
ΠÜνω απü Ýνα παρελθüν που ρßζωσε στον πüνο
ΑνατÝλλω
Εßμαι Ýνας μαýρος ωκεανüς, κυματιστüς και ανοιχτüς
ΕκπνÝοντας γιγαντþνομαι κι αντÝχω στην παλßρροια

AφÞνοντας πßσω νýχτες φüβου και τρüμου
ΑνατÝλλω
Σε Ýνα ηλιοβασßλεμα που εßναι θαυμαστÜ ξÜστερο
ΑνατÝλλω
Κουβαλþντας τα χαρßσματα που οι πρüγονοι μοý κληροδüτησαν
Εßμαι το üνειρο και η ελπßδα του σκλÜβου.
ΑνατÝλλω
ΑνατÝλλω
ΑνατÝλλω

ΦυλακισμÝνο Πουλß

Το ελεýθερο πουλß κÜνει Üλμα
στην πλÜτη του ανÝμου
και αιωρεßται κατεβαßνοντας
μÝχρι την Üκρη του ρεýματος
βουτÜ τα φτερÜ του
στις πορτοκαλιÝς ηλιαχτßδες
και τολμÜ να διεκδικÞσει τον ουρανü

Μα Ýνα πουλß που πηγαινοÝρχεται
μες στο στενü κλουβß του
σπÜνια μπορεß να δει πÝρα
απü τα κÜγκελα της οργÞς
τα φτερÜ του εßναι ψαλιδισμÝνα και
τα πüδια του δεμÝνα
Ýτσι ανοßγει το στüμα του και τραγουδÜ

Το φυλακισμÝνο πουλß τραγουδÜ
με Ýναν φοβισμÝνο σκοπü
για πρÜγματα Üγνωστα
μα επιθυμητÜ απü καιρü
και η μελωδßα του ακοýγεται
στο μακρινü βουνü
γιατß το φυλακισμÝνο πουλß
τραγουδÜ την ελευθερßα

Το ελεýθερο πουλß στοχÜζεται Üλλο Ýνα αερÜκι
τους αληγεßς ανÝμους να περνοýν απαλÜ μÝσα απü δÝντρα που στενÜζουν
τα παχιÜ σκουλÞκια να το περιμÝνουν σε Ýνα λιβÜδι καθþς χαρÜζει
και αποκαλεß τον ουρανü δικü του.

Μα Ýνα φυλακισμÝνο πουλß στÝκει πÜνω απü τον τÜφο των ονεßρων
Η σκιÜ του ουρλιÜζει πÜνω στου εφιÜλτη την κραυγÞ
τα φτερÜ του εßναι ψαλιδισμÝνα και
τα πüδια του δεμÝνα
Ýτσι ανοßγει το στüμα του και τραγουδÜ

Το φυλακισμÝνο πουλß τραγουδÜ
με Ýναν φοβισμÝνο σκοπü
για πρÜγματα Üγνωστα
μα επιθυμητÜ απü καιρü
και η μελωδßα του ακοýγεται
στο μακρινü βουνü
γιατß το φυλακισμÝνο πουλß
τραγουδÜ την ελευθερßα.

(μτφρ.: Ασημßνα ΞηρογιÜννη)

       Για Τα ΓηρατειÜ

¼ταν με βλÝπεις να κÜθομαι Þσυχα
Σαν Ýνα τσουβÜλι αφημÝνο στο ρÜφι
Τον εαυτü μου αφουγκρÜζομαι
Η φλυαρßα σου πηγαßνει στρÜφι.
ΣταμÜτα! Μη με λυπÜσαι!
Στοπ! Μη με συμπονÜς!
Κατανüηση, ναι, να την Ýχω
ΑλλÜ και χωρßς αυτÞν αντÝχω!
¼ταν τα κüκαλÜ μου τρßζουν και πονÜνε
Και τα πüδια μου στη σκÜλα δεν πÜνε
Θα σου ζητÞσω μüνο μια χÜρη
Στην πολυθρüνα κανεßς να μη με βÜλει
Κι üταν με βλÝπεις να σκοντÜφτω
Μη με παρεξηγεßς
ΚουρÜστηκα, δεν τεμπελιÜζω
Εßμαι σχετικÜ υγιÞς
Εßμαι η ßδια που Þμουνα παλιÜ
ΚÜπως λιγüτερη ανÜσα και πνευμüνια
Λιγüτερο σαγüνι και μαλλιÜ
Μα τυχερÞ που αναπνÝω ακüμα.

ΑγγιγμÝνοι Απü ¸ναν ¢γγελο

Εμεßς, ασυνÞθιστοι στο θÜρρος
εξüριστοι απü την απüλαυση
ζþντας μαζεμÝνοι
σε κουκοýλια μοναξιÜς
μÝχρι ν’ αφÞσει η αγÜπη
τον ιερü ναü της
και να εμφανιστεß λυτρωτικÞ
μπροστÜ μας
Να μας σπρþξει στη ζωÞ.
Η αγÜπη φτÜνει
και την ακολουθεß η Ýκσταση
με παλιÝς αναμνÞσεις ευχαρßστησης
αρχαßες ιστορßες πüνου.
Αν εßμαστε τολμηροß,
η αγÜπη σπÜει τα δεσμÜ του φüβου
απ’ τις ψυχÝς μας.
Αποκοβüμαστε απ’ την ντροπÞ μας
Και κÜτω απ’ τη λÜμψη τους φωτüς της
Τολμοýμε να φανοýμε γενναßοι
¿σπου ξαφνικÜ βλÝπουμε
üτι η αγÜπη κοστßζει
ü,τι εßμαστε και ü,τι θα γßνομε.
Ωστüσο, εßναι μüνο η αγÜπη,
Που μπορεß να μας απελευθερþσει.

        Οταν ¸ρχεσαι

¼ταν Ýρχεσαι σε μÝνα, απρüσκλητος,
ΝεýοντÜς μου
Σε αλλοτινÜ δωμÜτια,
¼που στÝκονται οι αναμνÞσεις,
ΠροσφÝροντÜς μου,
üπως σε παιδß, μια σοφßτα
με συναντÞσεις λιγοστþν ημερþν,
Μπιχλιμπßδια κλεμμÝνων φιλιþν,
Ψεýτικα κοσμÞματα
απü δανεικÝς αγÜπες,
Μπαοýλα μυστικþν λÝξεων,
Εγþ κλαßω.

Ενα Παραδοξολüγημα

Δþσε μου το χÝρι σου
ΚÜνε χþρο και για μÝνα
Για να οδηγÞσω
και να σ’ ακολουθÞσω
ΠÝρα απ’ αυτÞ τη λýσσα της ποßησης.
¢σε τους Üλλους να ’χουν
Την ιδιωτικüτητα
Των συγκινησιακþν λÝξεων
Και την αγÜπη
Για την απþλεια της αγÜπης.
Για μÝνα,
Δþσε μου το χÝρι σου.

        ¢υπνη

Εßναι κι αυτÝς οι νýχτες
που ο ýπνος με περιγελÜ
ακατÜδεχτος, απüμακρος.
Κι ü,τι πονηριÜ κι αν σκεφτþ
προσδοκþντας
τη συντροφιÜ του και μüνο,
πÝφτει θαρρεßς στο κενü
σαν τον πληγωμÝνο μου εγωισμü
αφÞνοντας πßσω τüσο πüνο.

Περνþντας Ο Χρüνος

Το δÝρμα σου σαν αυγÞ
Το δικü μου σαν μοσχοκÜρυδο
Ο Ýνας ζωγραφßζει την αρχÞ
Ενüς βÝβαιου τÝλους
Ο Üλλος, το τÝλος
Μιας σßγουρης αρχÞς

ΞÝρω Γιατß ΤραγουδÜνε Τα ΠουλιÜ Στο Κλουβß

Το ελεýθερο πουλß χοροπηδÜει
ΠÜνω στου ανÝμου τη πλÜτη
Κι απ’ την ορμÞ του παρασýρεται
¿σπου το ρεýμα του να τελειþσει
Και βυθßζει τα φτερÜ του
στις πορτοκαλιÝς ηλιαχτßδες
τολμþντας να ζητÞσει
τον ουρανü δικü του.
Μα Ýνα πουλß που νευρικÜ βαδßζει
Μες στο στενü κλουβß του
ΣπÜνια μπορεß να δει παραπÝρα
Απ’ της οργÞς του τα κÜγκελα
Τα φτερÜ του εßναι κομμÝνα
και Τα πüδια του δεμÝνα
Οπüτε ανοßγει το λαιμü του
Να κελαηδÞσει.
Στο κλουβß, το πουλß κελαηδÜει
Μ’ Ýνα τιτßβισμα φοβισμÝνο
Για κεßνα, τ’ Üγνωστα
Που ακüμα τüσο λαχταρÜ.
Κι η μελωδßα του ακοýγεται
Στο μακρινü το λüφο
Γιατß το πουλß στο κλουβß
τραγουδÜει για την ελευθερßα.
Το ελεýθερο πουλß συλλογßζεται
Το επüμενο αερÜκι που θα φτÜσει
Και τους ανÝμους να γλυκαßνουν
ΜÝσα απü την ανÜσα των δÝντρων
Και τα παχιÜ σκουλÞκια να καρτεροýν
ΠÜνω στο φωτεινü της αυγÞς γρασßδι
Και αποκαλεß πια
üλον τον ουρανü
Δικü του.
Μα στο κλουβß, Ýνα πουλß στÝκει
πÜνω στον τÜφο των ονεßρων
Η σκιÜ του φωνÜζει
σε Ýνα εφιαλτικü ρεýμα
Τα φτερÜ του εßναι κομμÝνα
και τα πüδια του δεμÝνα
Οπüτε ανοßγει το λαιμü του
Να κελαηδÞσει.
Στο κλουβß, το πουλß κελαηδÜει
Μ’ Ýνα τιτßβισμα φοβισμÝνο
Για κεßνα, τ’ Üγνωστα
Που ακüμα τüσο λαχταρÜ.
Κι η μελωδßα του ακοýγεται
Στο μακρινü το λüφο
Γιατß το πουλß στο κλουβß
τραγουδÜει για την ελευθερßα.

  Γυναικεßα ΔουλειÜ

¸χω να κοιτÜξω τα παιδιÜ
Να μαντÜρω ροýχα μια αγκαλιÜ
Το πÜτωμα να σφουγγαρßσω
Στα μαγαζιÜ να πÜω να ψωνßσω
¾στερα το κοτüπουλο να ψÞσω
Το μωρü να καθαρßσω
Μια παρÝα να τραπεζþσω
ΠουκÜμισα να σιδερþσω
Τον κÞπο να βοτανßσω
Και τα μικρÜ να ντýσω
Την κονσÝρβα να ανοßξω
Το αχοýρι να τακτοποιÞσω
Τους αρρþστους να γιατροπορÝψω
Και τα βαμβÜκια να μαζÝψω

ΛÜμψε πÜνω μου, Þλιε
ΒρÝξε με, βροχÞ
ΠÝσετε απαλÜ δροσοσταλßδες
Το μÝτωπü μου να δροσιστεß.

Θýελλα, πÜρε με απü εδþ
Με τον Üνεμο τον πιο δυνατü
¢σε με να αιωροýμαι στον ουρανü
ΜÝχρι να ξεκουραστþ.

ΠÝσετε απαλÜ, χιονονιφÜδες
Με λευκÜ παγωμÝνα
ΦιλιÜ καλýψτε με και
ΑφÞστε με να κοιμηθþ μια βραδιÜ.

¹λιε, βροχÞ, ανÜγλυφε ουρανÝ
Βουνü, ωκεανÝ, πÝτρα και φýλλο
ΑστÝρι λÜμψε, φεγγÜρι γÝλα
Μüνο εσÜς Ýχω για φßλο.

Ξυπνþντας Στη ΝÝα Υüρκη

Κουρτßνες ζορßζοντας τη θÝλησÞ τους
ΕνÜντια στον Üνεμο,
ΠαιδιÜ που κοιμοýνται,
ΑνταλλÜσσοντας üνειρα με Σεραφεßμ.
Η πüλη σÝρνεται αφυπνισμÝνη
ΠÜνω σε υπüγειους ιμÜντες · κι εγþ,
¸νας συναγερμüς, ξýπνια
Σαν φÞμη πολÝμου,
ΞαπλωμÝνη τεντþνομαι στην αυγÞ,
Αυθüρμητη κι αγνοημÝνη.

(μτφρ.: Χριστßνα ΛιναρδÜκη)

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers