ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Á10: Coco: AëëÜæïíôáò Ôïí Êüóìï

                Μια γυναßκα οφεßλει να 'ναι δυο πρÜγματα:
                                            αριστοκρατικÞ κι υπÝροχη.
  Βιογραφικü

     Η Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel (ΓκαμπριÝλ ΜπονÝρ "Κοκü" ΣανÝλ) γεννÞθηκε στο Saumur της Γαλλßας, η νüθος κüρη του Albert Chanel, ενüς πλανüδιου μικροπωλητÞ και της Jeanne Devolle. Αργüτερα γνωστÞ ως Coco, ξεπÝρασε το ταπεινü παρελθüν της για να γßνει η πιο κομψÞ κι ισχυρÞ δýναμη στη βιομηχανßα μüδας στον κüσμο. ¸
ζησε τη ζωÞ της üπως μüνον αυτÞ Þθελε. Οι δοκιμασßες της παιδικÞς ηλικßας ως ορφανÞς κι οι επιτυχßες μιας επιτυχημÝνης επιχειρηματßας γÝννησαν Ýναν εξαιρετικü χαρακτÞρα. τολμηρü, ελεýθερο και μπροστÜ απü την εποχÞ της. Οι πιστÝς φιλßες κι οι παθιασμÝνοι Ýρωτες, καθþς κι η δßψα για πολιτισμü, ανακÜλυψη και ταξßδια βοηθÞσανε στη διαμüρφωση της προσωπικüτητÜς της. Μια γκαρνταρüμπα απαλλαγμÝνη απü περιορισμοýς κι υπερβολÝς, προσαρμοσμÝνη με αντρικÝς πινελιÝς, δημιοýργησε μια οραματικÞ γοητεßα που Ýχει γßνει διαχρονικÞ κι üμως Üγρια μοντÝρνα. ΜαργαριτÜρια και διαμÜντια σε συνδυασμü μ' εμβληματικÜ αρþματα δημιοýργησαν Ýνα στυλ με τη δικÞ της υπογραφÞ. Μιας πρωτοποριακÞς γυναßκας, μιας προσωπικüτητας avant garde που ο τρüπος ζωÞς κι οι πολλαπλÝς üψεις σφυρηλÜτησαν τις αξßες του οßκου που ßδρυσε και που παραμÝνει Ýμπνευση για üλες τις γυναßκες.



     Παρüλο που απü μικρÞ Ýμαθε να ρÜβει, Þθελε να γßνει ηθοποιüς, αλλÜ παρÜ τις προσπÜθειες της κατÜλαβε üτι δεν θα Ýκανε καρριÝρα στο θÝαμα. Το 1908,  ξεκßνησε μια σχÝση με τον Arthur Edward 'Boy' Capel. Ο Capel, Ýνα πλοýσιο μÝλος της αγγλικÞς ανþτερης τÜξης, εγκατÝστησε την Chanel σ' Ýνα διαμÝρισμα στο Παρßσι και χρηματοδüτησε τα πρþτα της καταστÞματα. Η θυελλþδης σχÝση τους κρÜτησε, παρÜ τον γÜμο του, μÝχρι το θÜνατο σε δυστýχημα το 1919, το οποßο Þταν τερÜστιο πλÞγμα γι' αυτÞ. ΛÝγεται üτι το ενδυματολογικü στυλ του Capel επηρÝασε τη σýλληψη της ραπτικÞς γραμμÞς της Chanel. Το 1910 αδειοδοτÞθηκε ως πιλοποιüς κι Üνοιξε μια μπουτßκ στην οδü Cambon 31, στο Παρßσι, με το üνομα Chanel Modes. Η σταδιοδρομßα της Üνθισε μüλις η ηθοποιüς Gabrielle Dorziat φüρεσε τα καπÝλα της σε θεατρικü Ýργο το 1912 και σε φωτογραφßσεις για περιοδικÜ. ΜÝχρι το 1919, η Chanel καταχωρÞθηκε ως couturière (μοδßστρα-σχεδιÜστρια μüδας) και καθιÝρωσε το maison de couture (οßκο μüδας) της στην οδü Cambon 31 στο Παρßσι, που αργüτερα αγüρασε.



     Πιστþθηκε στη μετÜ τον Α' Παγκ. Πüλ. εποχÞ με τη διÜδοση ενüς σπορ, casual σικ στυλ ως θηλυκοý προτýπου, αντικαθιστþντας τη  σιλουÝτα του κορσÝ που Þτανε κυρßαρχη μÝχρι τüτε. Εßναι η μüνη σχεδιÜστρια μüδας που περιλαμβÜνεται στη λßστα του περιοδικοý Time με τους 100 πιο σημαντικοýς ανθρþπους του 20οý αι.. Ως δημιουργüς μüδας, επÝκτεινε την επιρροÞ της πÝρα ​​απ' τα ροýχα, συμπληρþνοντας τον αισθητικü σχεδιασμü της σε κοσμÞματα, τσÜντες και αρþματα. Το χαρακτηριστικü ÜρωμÜ της, Chanel No. 5, Ýχει γßνει εμβληματικü προúüν κι η ßδια σχεδßασε το περßφημο μονüγραμμÜ της, που χρησιμοποιεßται απü τη 10ετßα του 1920. Στη διÜρκεια της γερμανικÞς κατοχÞς της Γαλλßας, η Chanel επικρßθηκε επειδÞ Þτανε πολý κοντÜ στους Γερμανοýς κατακτητÝς για να ενισχýσει την επαγγελματικÞ της καρριÝρα. ¸νας απü τους συνδÝσμους της Þταν μ' Ýνα Γερμανü διπλωμÜτη, τον βαρþνο (Freiherr) Hans Günther von Dincklage. ΜετÜ τον πüλεμο, η Chanel ανακρßθηκε για τη σχÝση της αυτÞ, αλλÜ δεν κατηγορÞθηκε ως συνεργÜτης λüγω παρÝμβασης του Churchill.


                                       Κοκü και Ζαν Κοκτþ 1919

     ΜεταπολεμικÜ, μετÜ απü πολλÜ χρüνια στην Ελβετßα, επÝστρεψε στο Παρßσι κι αναβßωσε τον οßκο μüδας της. Το 2011, η Hal Vaughan δημοσßευσε Ýνα βιβλßο για τη Chanel βασισμÝνο σε πρüσφατα αποχαρακτηρισμÝνα Ýγγραφα, αποκαλýπτοντας üτι εßχε συνεργαστεß Üμεσα με τη ναζιστικÞ υπηρεσßα πληροφοριþν, τη Sicherheitsdienst. ¸να σχÝδιο στα τÝλη του 1943 Þταν να μεταφÝρει μια ειρÞνη των SS στον Βρεττανü πρωθυπουργü Ουßνστον Τσþρτσιλ για να τερματßσει τον πüλεμο.
     Σε ηλικßα Üνω των 70 ετþν, Ýνιωσε üτι Þταν η κατÜλληλη στιγμÞ για να επανÝλθει στον κüσμο της μüδας. Η αναβßωση του οßκου μüδας το 1954 χρηματοδοτÞθηκε πλÞρως απü τον αντßπαλο της Chanel στα αρþματα, Pierre Wertheimer. ¼ταν η Chanel κυκλοφüρησε με τη συλλογÞ επιστροφÞς της το 1954, ο γαλλικüς Τýπος Þταν επιφυλακτικüς λüγω της συνεργασßας της στη διÜρκεια του πολÝμου και της διαμÜχης της συλλογÞς. Ωστüσο, ο αμερικανικüς κι ο βρεττανικüς Τýπος το εßδαν ως μια ανακÜλυψη, φÝρνοντας κοντÜ τη μüδα και τη νεολαßα με Ýνα νÝο τρüπο.


                                 Κοκü: Σπορ κÜσουαλ ζÝρσευ 1917

     Η Chanel εßχε γßνει τυραννικÞ κι εξαιρετικÜ μοναχικÞ στα ýστερα χρüνια της. Το 1971, Þταν 87 ετþν, κουρασμÝνη κι Üρρωστη. Πραγματοποßησε τη συνÞθη ρουτßνα της προετοιμασßας του εαρινοý καταλüγου. Εßχε πÜει για μεγÜλη βüλτα το απüγευμα του ΣαββÜτου, 9 ΓενÜρη. Λßγο αργüτερα, νιþθοντας Üρρωστη, πÞγε για ýπνο νωρßς. Ανακοßνωσε τα τελευταßα της λüγια στην υπηρÝτριÜ της, τα οποßα Þταν: "ΒλÝπεις, Ýτσι πεθαßνεις". ΠÝθανε τη ΚυριακÞ, 10 ΓενÜρη 1971, στο Hotel Ritz, üπου διÝμενε για περισσüτερα απü 30 χρüνια.
     ΣÞμερα η ομþνυμη εταιρεßα της ανÞκει εξ ολοκλÞρου στην οικογÝνεια Wertheimer και συνεχßζει να ευδοκιμεß. To 2019 εßχε συνολικü τζßρο 2,14 δισ. ευρþ κι απασχολοýσε 20,000 Üτομα.


                        Με το φßλο της Δοýκα του Γουεστμßνστερ

           "Κανεßς δεν εßναι νÝος μετÜ τα σαρÜντα,
                 αλλÜ μπορεß να 'ναι ακαταμÜχητος σ' üλες τις ηλικßες"

     H ΣανÝλ γεννÞθηκε το 1883 στη Γαλλßα και πÞρε το üνοµÜ της απü τη νοσοκüµα που την Ýφερε στη ζωÞ. Η µητÝρα της, Ζαν Ντεβüλ, πÝθανε απü φυµατßωση üταν αυτÞ Þτανε σε µικρÞ ακüµη ηλικßα, ενþ ο πατÝρας της, ασÞµαντος πλανüδιος πωλητÞς, την εγκατÝλειψε µαζß µε τα Üλλα τÝσσερα παιδιÜ του. Η µικρÞ κατÝληξε σε ορφανοτροφεßο κι αργüτερα σε σχολεßο θηλÝων, üπου εργÜστηκε ως υπηρÝτρια µε αντÜλλαγµα την εκπαßδευσÞ της. Στα εßκοσß της εργαζüταν ως µαθητευüµενη σε ρÜφτη, ενþ τη νýχτα τραγουδοýσε σε χορευτικÜ κÝντρα, üπου απÝκτησε το παρατσοýκλι Coco. Εκεß Ýγινε η ερωµÝνη ενüς ΓÜλλου αριστοκρÜτη κι αργüτερα ενüς ¢γγλου βιοµηχÜνου, που τη βοÞθησαν ν' ανοßξει το 1909 Ýνα µαγαζß µε καπÝλα και της βρÞκανε πελατεßα απü την υψηλÞ κοινωνßα. Σýντοµα τα απλÜ καπÝλα της -σε αντßθεση µε αυτÜ της εποχÞς που Þταν ογκþδη, µε φτερÜ και στολßδια- γßνανε δηµοφιλÞ.


                            Εδþ με τον Τσþρτσιλ και το σκýλο του

     ¼µως, οι φιλοδοξßες της Þταν σαφþς µεγαλýτερες κι η Κοκü Üρχισε να δηµιουργεß χαλαρÜ ροýχα, ιδανικÜ για τη σπορ καθηµερινüτητα, ενþ επηρεασµÝνη απü το γιüτινγκ, Ýφτιαχνε ναυτικÜ µπουφÜν, µαγιü, µπερÝδες, ναυτικÜ παντελüνια και µπλοýζες. Οι τιµÝς Þταν απλησßαστες, δεßγµα της πελατεßας στην οποßα απευθυνüταν, αλλÜ και του ονüµατος που Þθελε να δημιουργÞσει. Η ßδια συνÞθιζε να ντýνεται µε ανδρικÜ ροýχα -τα Ýπαιρνε απü τις ντουλÜπες των εραστþν της και τα προσÜρµοζε πÜνω της- και συντηροýσε µÜλλον την εικüνα ενüς µικροý αγοριοý. Σ' αυτÞ χρεþθηκε η εξαφÜνιση των ασφυκτικþν κορσÝδων κι η καθιÝρωση ενüς Üνετου και κοµψοý γυναικεßου ροýχου, που µÝχρι τüτε Þταν αποκλειστικü προνüµιο των ανδρþν.



     Η απελευθÝρωση της γυναßκας που προÝκυψε απü αυτü το ανακÜτεµα της τρÜπουλας, που για πρþτη φορÜ αποπνÝει δýναμη και θηλυκüτητα, την Ýκανε διÜσηµη και σýντοµα πολλÝς Ýσπευσαν να υιοθετÞσουν το απαρܵιλλο στυλ, το κοýρεµα, το χτÝνισµα, ακüμη και το σκοτεινü της μαýρισμα, που απÝκτησε στη διÜρκεια των διακοπþν της στη γαλλικÞ ΡιβιÝρα τη 10ετßα του 1920. Τßποτα δε βοÞθησε περισσüτερο τη καρριÝρα της απü τον Α' Παγκ. Πüλ., üταν οι περισσüτερες γυναßκες αναγκÜστηκαν -ελλεßψει ανδρþν- να κÜνουνε βαρειÝς δουλειÝς. Τüτε τα παντελüνια της γßνανε κανüνας, ενþ ακüµη κι οι αριστοκρÜτισσες που εßχανε παραµεßνει στο Παρßσι συµµορφþθηκαν µε τη νÝα µüδα.



           Για να 'ναι κανεßς αναντικατÜστατος,
                                      πρÝπει να 'ναι πÜντα διαφορετικüς.

     Στις 5-5-1922 Ýρχεται η µεγÜλη επιτυχßα µε το λανσÜρισµα του αρþµατος Chanel No5 (το πρþτο που πÞρε το üνοµα του σχεδιαστÞ του -το 5 Þτανε το τυχερü της νοýµερο- στη πραγματικüτητα Þταν απλÜ το 5ο δειγμα), που θα κρατοýσε ζωντανÞ τη φÞµη της στις δýσκολες στιγµÝς που ݵελλε να Ýρθουν. Λßγα χρüνια αργüτερα, εισÞγαγε τη πλεκτÞ ζακÝτα και το µικρü µαýρο φüρεµα, που Ýμελλε να γßνει αναπüσπαστο κομμÜτι της γυναικεßας γκαρνταρüμπας. ¹τανε πια η µεγÜλη κυρßα της µüδας. Εßχε φροντßσει να παραµÝνει πÜντα στο επßκεντρο της δηµοσιüτητας µε τα φανταχτερÜ πÜρτυ που οργÜνωνε στην πολυτελÞ της Ýπαυλη, µε διÜσηµους καλεσµÝνους üπως ο Στραβßνσκι, ο Νταλß, ο ΠικÜσο κ.Ü., αλλÜ και µε τη καυστικÞ της γλþσσα Ýναντι των ανταγωνιστþν της. ΕνδεικτικÞ Þταν η αιχμηρÞ της δÞλωση για τον Ιβ Σεν ΛορÜν, üτι "διαθÝτει εξαßσιο γοýστο -üσο περισσüτερο µε αντιγρÜφει, τüσο το γοýστο του βελτιþνεται".



     Στον Β´ Παγκ. Πüλ., Ýκλεισε τον οßκο µüδας που 'χε ανοßξει στη διÜρκεια του Μεσοπολݵου, καθþς οι πελÜτισσÝς της εßχαν Þδη στραφεß σε Üλλους σχεδιαστÝς κι αποσýρθηκε. Οι ερωτικÝς της σχÝσεις µε Γερµανü στρατιωτικü αµαýρωσαν τη φÞµη της, µε αποτÝλεσµα µετÜ τη λÞξη του πολݵου να µη γßνει δεκτÞ πßσω στη Γαλλßα (πολλοß θεþρησαν τüτε üτι εßχε συνεργαστεß µε τους Γερµανοýς) και να αυτοεξοριστεß στην Ελβετßα. Το 1954, µετÜ απü πολλÜ χρüνια σιωπÞς, ξανÜνοιξε τον οßκο, üµως το κοινü την αντιµετþπισε µε αδιαφορßα. ¼λοι προµÞνυαν το τÝλος της 71χρονης πια ΣανÝλ, αφοý µπρος της εßχε Ýν ακüµη εµπüδιο, τον ΚριστιÜν Ντιüρ. Δεν εßναι τυχαßο üτι ο γαλλικüς τýπος τη καταρρακþνει, εξευτελßζοντας λεκτικÜ τα σχÝδια της και χλευÜζοντας την ηλικßα της. ¼µως αυτÞ δεν εßχε πει ακüµη τη τελευταßα της λÝξη και κατÜφερε για μßα ακüμη φορÜ να επανεφεýρει τον εαυτü της, κÜνοντας την επανÜσταση µε τα ταγιÝρ απü χοντρÜ υφÜσµατα και δýο τσÝπες που κοσµοýσανε χρυσÜ κουµπιÜ, καθþς και τα χαµηλüτερα γυναικεßα παντελüνια, που θα φορεθοýν απü τις σημαντικüτερες γυναßκες της εποχÞς.



     ΠαρÜλληλα µε την ενασχüλησÞ της µε τη µüδα, Ýρραψε κουστοýµια για γνωστÝς θεατρικÝς παραστÜσεις (η αµοιβÞ της λÝγεται üτι Ýφθανε το Ýνα εκατοµµýριο δολÜρια ετησßως -ενασχüληση που ωστüσο αποδεßχθηκε βραχýβια καθþς πολλÝς στÜρλετ της εποχÞς αρνÞθηκαν τις υπηρεσßες της), ενþ το 1969 η αυτοβιογραφßα της παρουσιÜστηκε µε τη µορφÞ ταινßας, üπου πρωταγωνιστοýσε η KÜθριν ΧÝπµπορν. Το µιοýζικαλ Κοκü Þταν µßα απü τις ακριβüτερες παραστÜσεις στην ιστορßα του αµερικανικοý θεÜτρου. Η ßδια η ιÝρεια της μüδας, καυστικÞ üπως πÜντα, δÞλωσε επßσημα üτι η ΧÝπμπορν, τüτε στα 60 της, Þταν μÜλλον Üστοχη επιλογÞ να την υποδυθεß, μιας και Þτανε πολý γερασμÝνη για να την ενσαρκþσει στη σκηνÞ του Broadway. Tα τελευταßα χρüνια της ζωÞς της διατÞρησε Ýνα χþρο πÜνω απü τον οßκο της, üπου υποδεχüταν παλιοýς φßλους αλλÜ και νÝους, üπως ο ΜÜρλον ΜπρÜντο κι η Ρüµι ΣνÜιντερ. Επßσης, Ýδινε συνεντεýξεις, µιλοýσε για τις νÝες τÜσεις, τον Ýρωτα, τη τÝχνη κι Üλλα. ΠÜνω απ' üλα, üµως, παρÝμεινε επß των επÜλξεων µÝχρι τη µÝρα που Üφησε τη τελευταßα της πνοÞ, το 1971. Πριν απü το θÜνατü της, Ýνα κοστοýμι της Þ μια βραδινÞ τουαλÝτα της στοßχιζε τουλÜχιστον 12.000 δολÜρια.

           Η πολυτÝλεια πρÝπει να εßναι Üνετη,
                                                   αλλιþς δεν εßναι πολυτÝλεια.


     Η Κοκü ΣανÝλ δεν παντρεýτηκε ποτÝ, αν κι απü το κρεβÜτι της πÝρασαν αναρßθµητοι, διÜσηµοι και µη, εραστÝς. ¼ταν κÜποια στιγµÞ αρνÞθηκε να παντρευτεß Ýναν πܵπλουτο δοýκα, εßχε δηλþσει: "ΥπÜρχουνε πÜρα πολλÝς δοýκισσες, αλλÜ µüνο µßα Κοκü". ºσως η διασημüτερη σχεδιÜστρια μüδας με επαναστατικÝς ιδÝες και δημιουργßες που αγγßξανε το κλασσικü. ΓνωστÞ για τα ταγιÝρ, το ýφασμα ζÝρσεú, το κοντü καρÝ μαλλß και το μικρü μαýρο φüρεμα.



          ΨÜξε για τη γυναßκα μες στο φüρεμα.
                               Αν δεν υπÜρχει γυναßκα, δεν υπÜρχει φüρεμα.

     ΓεννÞθηκε στις 9 Αυγοýστου 1883 ως ΓκαμπριÝλ ΜπονÝρ "Κοκü" ΣανÝλ στο Σομßρ της Δ. Γαλλßας. ΜετÜ το θÜνατο της μητÝρας της οδηγεßται σε ορφανοτροφεßο üπου μαθαßνει την τÝχνη της μοδιστρικÞς. ΑσχολÞθηκε με το τραγοýδι, üμως το παρÜτησε καθþς εßδε üτι δεν εßχε καμμßα τýχη. ¸τσι ανοßγει μαγαζß χειροποιÞτων καπÝλων στο Ντοβßλ, το 1914 ακολουθεß το πρþτο της κατÜστημα με ροýχα που σχεδßαζε η ßδια και το 1916 ιδρýει τον οßκο υψηλÞς ραπτικÞς Chanel. Σε σýντομο χρονικü διÜστημα καταφÝρνει να επιβληθεß στον κüσμο της μüδας πρακαλþντας επανÜσταση στη γυναικεßα Ýνδυση. ΚαθιÝρωσε τα μÜλλινα ροýχα, το μικρü μαýρο φüρεμα και το παντελüνι, ενþ το 1926 σχεδιÜζει το πρþτο της ταγιÝρ. Το 1922 Þταν μια χρονιÜ ορüσημο, καθþς κυκλοφüρησε το Üρωμα Νο 5, που λÝγεται üτι βαφτßστηκε Ýτσι επειδÞ Ýνα μÝντιουμ εßχε πεßσει τη Κοκü πως αυτüς Þταν ο τυχερüς της αριθμüς.



     Το 1938 αποσýρθηκε και στη διÜρκεια της γερμανικÞς κατοχÞς κατηγüρηθηκε για συνεργασßα με τους Ναζß, κÜτι που δεν επιβεβαιþθηκε ποτÝ. Το 1954 επιστρÝφει στο προσκÞνιο με το κλασσικü ταγιÝρ που περιλÜμβανε Üνετη φοýστα και ζακÝτα. Η μοντÝρνα και νεωτεριστικÞ φιλοσοφßα της κι η αναζÞτηση της πολυτελοýς απλüτητας, την Ýκαναν αναμφισβÞτητα τη σημαντικüτερη φιγοýρα στην ιστορßα της μüδας του 20ου αι. Η επιρροÞ της στην υψηλÞ ραπτικÞ Þτανε τüσο μεγÜλη, που μÝχρι το θÜνατο της το ΓενÜρη του 1971, η διÜσημη Γαλλßδα σχεδιÜστρια κατüρθωσε να εγκαθιδρýσει τον εαυτü της ως το σημαντικüτερο και ßσως το μοναδικü ρυθμιστÞ της μüδας του 20οý αι. ¹ταν μια γυναßκα μπρος απ' την εποχÞ της κι ßσως η πρþτη γυναßκα στο κßνημα απελευθÝρωσης των γυναικþν. Η φÞμη της και το ýφος της, παρÝμειναν περισσüτερο απü τη ζωÞ της. Η ΣανÝλ, βÝβαια, δεν θα προσδιüριζε ποτÝ τον εαυτü της ως φεμινßστρια, στη πραγματικüτητα περισσüτερο μιλοýσε για θηλυκüτητα παρÜ για φεμινισμü, παρ' üλ' αυτÜ η δουλειÜ της εßναι αδιαμφισβÞτητα μÝρος της απελευθÝρωσης των γυναικþν.

   Δεν μπÞκα στη κοινωνßα αυτÞ επειδÞ Ýπρεπε να σχεδιÜσω ροýχα.
           Σχεδßασα ροýχα, ακριβþς επειδÞ μπÞκα στην κοινωνßα αυτÞ.
                  ΕπειδÞ Þμουν η πρþτη που 'ζησε τη ζωÞ αυτοý του αιþνα.



     Ο Κοκτþ εßπε κÜποτε γι αυτÞν: "¹ταν κÜτι σαν θαýμα, δοýλεψε στον κüσμο της μüδας με κανüνες που εßχαν αξßα μüνο για τους ζωγρÜφους, τους ποιητÝς και τους μουσικοýς".



     Οι περισσüτεροι Üνθρωποι αντιλαμβÜνονται τη Κοκü ΣανÝλ μÝσα απü τα κλασσικÜ και θρυλικÜ πατρüν της, μÝσα απü τις ιστορßες για την ταπεινÞ καταγωγÞ της και φυσικÜ, μÝσα απü την σχετικÜ πρüσφατη αποκÜλυψη της σχÝσης της με τους Ναζß, μÝσω βιογραφιþν και ντοκιμαντÝρ. Εßναι γνωστü πως βοÞθησε σε μυστικÝς αποστολÝς της ¢μπβερ κατÜ τη διÜρκεια του Β Παγκ. Πολ. ως πρÜκτορας F-7124 με κωδικü üνομα Westminster.
Παρ' üλ' αυτÜ, η διαχρονικüτητα του ορÜματüς της για τη γυναικεßα φιγοýρα παραμÝνει κορυφαßα και καθοριστικÞ για την ιστορßα της μüδας, το παρüν, το παρελθüν, το μÝλλον της. Οι περισσüτεροι Üνθρωποι δεν Ýχουν ιδÝα για τον τρüπο που η Κοκü Ýφυγε απ' αυτÞ τη ζωÞ. ¼ποιος ενδιαφÝρεται για τη μüδα γνωρßζει ποια Þταν: σýμβολο αληθινÞς κομψüτητας και φινÝτσας και τι πÝτυχε στην επιτυχημÝνη και μακρÜ καρριÝρα της, την αυτοκρατορßα που Ýχτισε και τη πολýτιμη παρακαταθÞκη που Üφησε. Πþς Þταν, üμως, η τελευταßα μÝρα επß της γης μιας απü τις μεγαλýτερες σχεδιÜστριες μüδας üλων των εποχþν;



     Η Κοκü Þτανε γνωστÞ για την αποφασιστικüτητα και την αφοσßωση που εργαζüταν, για τη μανßα της και το πÜθος που 'χε για τη μüδα και το στυλ, το οποßο πÜθος τη συνüδευε μÝχρι τη τελευταßα μÝρα της ζωÞς της. ¹ταν σε ηλικßα 87 ετþν üταν πÝθανε. Τι Ýγραψε ο Τýπος εκεßνη την εποχÞ; Σýμφωνα με το Click for Women, στις 10 ΓενÜρη 1971, οι New York Times δημοσßευσαν Ýνα Üρθρο σχετικÜ με τον θÜνατü της, αναφÝροντας üτι η διÜσημη σχεδιÜστρια μüδας Üφησε τη τελευταßα της πνοÞ στο δωμÜτιü της, στο ξενοδοχεßο Ritz στο Παρßσι, με απüλυτα γαλÞνιο κι ειρηνικü τρüπο.
Οι κοντινοß της Üνθρωποι δÞλωσαν üτι η Κοκü δεν υπÝφερε και δεν Ýδειξε κανÝνα σημÜδι üτι Þταν Üρρωστη πριν πεθÜνει. Για την ιστορßα να ποýμε, üτι αφοý οι Ναζß κατÝλαβαν το Παρßσι το 1940, η ΣανÝλ Ýκανε σχÝση με τον βαρüνο Hans Günther von Dincklage, αξιωματικü της ¢μπβερ, της γερμανικÞς στρατιωτικÞς υπηρεσßας πληροφοριþν. Το ειδýλλιü τους επÝτρεψε στη σχεδιÜστρια να μετακομßσει σε Ýνα απü τα Üνετα διαμερßσματα στο παρισινü Hôtel Ritz, που τüτε Þταν και γερμανικü αρχηγεßο και τη κρÜτησε σταθερÜ στην υψηλÞ κοινωνßα, που εßχαν επßσης διεισδýσει Γερμανοß αξιωματικοß.



     Οι σχÝσεις της με τον Dincklage της επÝτρεψαν επßσης να ασχοληθεß με σημαντικÜ προσωπικÜ ζητÞματα. Η πιο πιεστικÞ Þταν η ανÜγκη της να φροντßσει για την απελευθÝρωση του ανιψιοý της André Palasse, που 'χε φυλακιστεß σε γερμανικü stalag το 1940. Στη συνÝχεια, υπÞρχανε τα επιχειρηματικÜ της συμφÝροντα: Απü το 1924, üταν η εβραúκÞ οικογÝνεια ΒερτχÜιμερ εßχε υποστηρßξει το λανσÜρισμα της σειρÜς αρωμÜτων της με αντÜλλαγμα το μεγαλýτερο μÝρος των κερδþν, η σχεδιÜστρια προσπαθοýσε να επαναδιαπραγματευτεß τα πρÜγματα με ευνοúκüτερους üρους για αυτÞν. Με την επιβολÞ των γερμανικþν νüμων που ανÜγκαζαν τους Εβραßους να εγκαταλεßψουν τις επιχειρÞσεις τους, η ΣανÝλ Ýβλεπε την ευκαιρßα να διεκδικÞσει Ýναν προσοδοφüρο κλÜδο για την αυτοκρατορßας της. Εκεß που οι Üλλοι Ýβλεπαν πüνο, αυτÞ δροýσε με κυνισμü και τακτικÞ.

             Η πολυτÝλεια πρÝπει να εßναι Üνετη, αλλιþς δεν εßναι πολυτÝλεια.

     Μια μÝρα λοιπüν πριν πεθÜνει, οι εργαζüμενοι στον οßκο Chanel εßπαν üτι η σχεδιÜστρια μüδας εργαζüταν ακοýραστα για να κÜνει τÝλεια τη συλλογÞ που δοýλευε. Η Κοκü ανÝλυε κÜθε λεπτομÝρεια των δημιουργιþν της, Ýλεγχε τα κουμπιÜ, τα στριφþματα, τα εισερχüμενα υλικÜ, τα πÜντα.
Οι υπÜλληλοß της σοκαρßστηκαν üταν Ýμαθαν üτι η ΣανÝλ εßχε πεθÜνει, επειδÞ φαινüταν σε καλÞ φυσικÞ κατÜσταση παρÜ τη προχωρημÝνη της ηλικßα. ¸νας απü τους υπαλλÞλους εßπε μÜλιστα üτι η Κοκü φαινüταν να βιÜζεται να τελειþσει τη συλλογÞ σαν να 'ξερε üτι δεν της Ýμενε πολýς χρüνος. "¹θελε να τα Ýχει üλα Ýτοιμα λßγο πριν πεθÜνει", εßπε.
     Πριν φýγει απü τη ζωÞ, η Κοκü Ýκανε μια βüλτα μ' Ýνα φßλο της πριν αποσυρθεß στο δωμÜτιο του ξενοδοχεßου της. "ΒλÝπεις; ¸τσι πεθαßνεις!", απευθýνθηκε η σχεδιÜστρια στη καμαριÝρα της ως τελευταßα της ατÜκα πριν κλεßσει για πÜντα τα μÜτια της. ΑυτÜ Þταν τα τελευταßα λüγια της Κοκü ΣανÝλ σýμφωνα με τον μýθο.


     Μια ζωÞ γεμÜτη μυστÞριο, δüξα, τολμηρÞ διÜθεση εκ μÝρους της σε οποιαδÞποτε πρüκληση της προÝκυπτε. Η για πολλοýς αμφιλεγüμενη ΣανÝλ, με τον Ýναν Þ τον Üλλο τρüπο, συμπεριλαμβÜνεται στις 100 σημαντικüτερες προσωπικüτητες του 20ου αι.. Τα γεγονüτα της ζωÞς της δεßχνουν üτι αναγνþρισε απü νωρßς, στη διÜρκεια της σταδιοδρομßας της, üτι η κοινωνßα κι η μüδα συνδÝονται Üμεσα και περßπλοκα μεταξý τους. Τα παθιασμÝνα ενδιαφÝροντα της σχεδιÜστριας ενÝπνευσαν τις μüδες της. Το ψευδþνυμο Coco προÝκυψε ýστερα απü μια παρÜστασÞ της το 1905, üπου μπροστÜ σε Ýνα μεγÜλο κοινü αγρÜμματων θαυμαστþν της στο La Rotande, μια μουσικÞ σκηνÞ σε μια μικρÞ επαρχιακÞ πüλη, τραγοýδησε:

                                 Qui qua vu Coco,

                                dans le Trocadero.

     ΣυνοπτικÜ: Το 1909 Üνοιξε το πρþτο της κατÜστημα στο Παρßσι, με γυναικεßα καπÝλα. Το 1923 δημιοýργησε το Üρωμα Chanel No 5 ενþ η ευρηματικüτητÜ της την þθησε στο να επινοÞσει και να κÜνει αναπüσπαστο κομμÜτι της γυναικεßας γκαρνταρüμπα το μικρü μαýρο φüρεμα (Little Black Dress). ΣυνδÝθηκε με το μοντÝρνο κßνημα, συμπεριλαμβανομÝνων των ΝτιÜγκιλεφ, ΠικÜσο, Στραβßνσκι και Κοκτþ. Το διαμÝρισμÜ της και τα ροýχα της ακολουθοýσαν την αγαπημÝνη της χρωματικÞ παλÝτα, σκιÝς του μπεζ, του μαýρου και του λευκοý. Εμπνεüταν για τις δημιουργßες της απü τη καθημερινüτητα και τη προσωπικÞ της ζωÞ. Στη διÜρκεια του δεσμοý της με τον Etienne Balsan, εμπνεýστηκε τα σýνολα ιππασßας, ενþ η συμβßωσÞ της με το Δοýκα του ΓουÝστμινστερ της Üνοιξε τις πüρτες στους κλειστοýς υψηλοýς κýκλους της κοινωνßας.



     Δεν παντρεýτηκε ποτÝ, οýτε απÝκτησε παιδιÜ. Σýμφωνα με κÜποιες φÞμες, η Coco δεν μποροýσε να κÜνει παιδιÜ, κÜτι που οφειλüταν σε Üμβλωση που εßχε κÜνει üταν Þταν νÝα. Η Coco εισÞγαγε τις πλεκτÝς ζακÝτες το 1925 και το μικρü μαýρο φüρεμα το 1926. Το 1931 μισθþθηκε απü τον Samuel Goldwin για 1.000.000 δολÜρια για να ντýσει τ' αστÝρια του, συμπεριλαμβανομÝνων των Kathrine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor και Gloria Swanson. Το 1939, μετÜ απü την πτþση του Παρισιοý, Ýκλεισε τις μπουτßκ της και πÝρασε τα επüμενα 15 Ýτη της ζωÞς της στην Ελβετßα, üπου κι εξορßστηκε λüγω της σχÝσης της με Ýνα ναζιστÞ.
     Το 1969 η Katharine Hepburn πρωταγωνßστησε στο Broadway, στο μιοýζικαλ Coco, που Þτανε βασισμÝνο στη ζωÞ της. Η ßδια δÞλωσε επßσημα üτι η Hepburn, τüτε στα 60 της, Þταν μÜλλον Üστοχη επιλογÞ να την υποδυθεß, μιας κι Þτανε πολý γερασμÝνη για να την ενσαρκþσει στη σκηνÞ. Η Coco πÝθανε μüνη στη ΛωζÜνη της Ελβετßας το 1971. Πριν απü το θÜνατü της, Ýνα κοστοýμι της Þ μια βραδινÞ τουαλÝτα της στοßχιζε τουλÜχιστον 12.000 δολÜρια.


     Μüνο το üνομÜ της εßναι αρκετü για να οριστεß Ýνα ζευγÜρι παποýτσια, Ýνα ταγÝρ, μßα ατζÝντα, Ýνα Üρωμα, Ýνα κüσμημα, μßα ολüκληρη εμφÜνιση. Προσδßδει prestige, ποιüτητα, Üμεμπτο γοýστο και αλÜνθαστο στυλ. Εßναι μια υπογραφÞ αρτιüτητας. H Κοκü εßχε ελÜχιστη υπομονÞ και πολý ταλÝντο. Δε θα μποροýσε να καταφÝρει τßποτα λιγüτερο. Η επιρροÞ της στην υψηλÞ ραπτικÞ Þταν τüση, (μÝχρι τον θÜνατü της, στα 87 της, η Γαλλßδα σχεδιÜστρια κατüρθωσε να εγκαθιδρýσει τον εαυτü της ως το σημαντικüτερο και ßσως το μοναδικü ρυθμιστÞ της μüδας του 20οý αιþνα), που Þταν το μüνο πρüσωπο στον τομÝα της που αναφερüταν στο περιοδικü Time, ανÜμεσα στους 100 ανθρþπους με τη μεγαλýτερη επιρροÞ στον 20ü αι..

            ΚÜθε γυναßκα Ýχει την ηλικßα που της αξßζει.

     Οι καινοτομßες της εßναι βασικÜ κομμÜτια της γκαρνταρüμπας πολλþν γενεþν γυναικþν: τα jersey ταγÝρ και φορÝματα, τα ντραπÝ τουρμπÜνια, τα πουκÜμισα, οι πλισÝ φοýστες, τα γυναικεßα πουλüβερ, οι μπλοýζες χωρßς γιακÜ, τα τουßντ (πλεχτÜ) ταγÝρ, τα blazer, οι δßχρωμες (μπεζ με μαýρη μýτη) γüβες χωρßς φτÝρνα, τα strapless φορÝματα, οι καμπαρντßνες. Δημιοýργησε, επßσης, το μικρü μαὐρο φüρεμα, τη ζþνη-αλυσßδα, το Üρωμα № 5, το total look, τα κοσμÞματα στα ροýχα, το κασμιρÝνιο κÜρντιγκαν, τη καπιτονÝ τσÜντα με την αλυσßδα, τις γυναικεßες πυτζÜμες (που κατüρθωσε να κÜνει και κοινωνικÜ αποδεκτÝς), το unisex στιλ, το gypsy look και τα γυναικεßα παντελὀνια, ενþ, επßσης, αυτÞ Þταν που καθιÝρωσε το μαýρισμα και τα κοντÜ μαλλιÜ στις γυναßκες. Η σχεδιÜστρια χρησιμοποßησε, επßσης, τα ζωηρÜ χρþματα και τα θηλυκÜ τυπωμÝνα σιφüν στα σχÝδιÜ της που αφοροýσανε στη πρωινÞ Ýνδυση. Τα βραδινÜ της σýνολα ακολοýθησαν τη μακριÜ και λεπτÞ γραμμÞ για την οποßα η σχεδιÜστρια Þτανε γνωστÞ, αλλÜ και το ενσωματωμÝνο τοýλι, τη δαντÝλλα, και τα διακοσμητικÜ στοιχεßα που μαλακþνουν και κÜνουν ρομαντικüτερο το Ýνδυμα.



     Πριν Ýνα μÞνα περßπου Þταν η επÝτειος του θανÜτου της  (10/1/1971), Ýτσι παρουσιÜζονται εδþ ορισμÝνα ρητÜ της.

- Κανεßς δεν εßναι νÝος μετÜ τα σαρÜντα, αλλÜ μπορεß να 'ναι ακαταμÜχητος σ' üλες τις ηλικßες.

- Μια γυναßκα οφεßλει να εßναι δυο πρÜγματα: αριστοκρατικÞ κι υπÝροχη.

- ΨÜξε για τη γυναßκα μÝσα στο φüρεμα. Αν δεν υπÜρχει γυναßκα, δεν υπÜρχει φüρεμα.

- Για να εßναι κανεßς αναντικατÜστατος, πρÝπει να εßναι πÜντα διαφορετικüς.

- ΚÜθε γυναßκα Ýχει την ηλικßα που της αξßζει.

- ¸χει ενδιαφÝρον πüσες πολλÝς Ýγνοιες εξαφανßζονται μüλις αποφασßσεις αντß να εßσαι κÜτι, να εßσαι κÜποιος.

- Μια γυναßκα που δεν φορÜει Üρωμα δεν Ýχει μÝλλον.

- Η μüδα περνÜει, μüνο το στυλ μÝνει πÜντα το ßδιο.

- Η πιο θαρραλÝα πρÜξη εßναι να σκÝφτεσαι μüνος σου, φωναχτÜ.

- Στα τριÜντα της μια γυναßκα πρÝπει να διαλÝξει ανÜμεσα στον πισινü της και στο πρüσωπü της.

- Η κομψüτητα δεν Ýχει να κÜνει με το να βÜλεις Ýνα καινοýργιο φüρεμα.


- Η πολυτÝλεια δεν εßναι το αντßθετο της φτþχειας αλλÜ της χυδαιüτητας.

- ΥπÜρχει καιρüς για δουλειÜ και υπÜρχει καιρüς για αγÜπη. ¸τσι δεν υπÜρχει καιρüς για τßποτε Üλλο.

- Ωραßα μÜτια εßναι μüνο εκεßνα που μας κοιτοýν με τρυφερüτητα.

- Οι γυναßκες σκÝφτονται üλα τα χρþματα εκτüς απü την απουσßα χρþματος. ¸χω πει üτι το μαýρο τα Ýχει üλα. Το λευκü επßσης. Η ομορφιÜ τους εßναι απüλυτη. Αποτελοýν την τÝλεια αρμονßα.

- ¹θελα να δþσω στη γυναßκα Üνετα ροýχα που θα ρÝουν στο σþμα της. Μßα καλοντυμÝνη γυναßκα νιþθει σαν να εßναι γυμνÞ.

- Η μüδα που δεν φτÜνει στους δρüμους δεν εßναι μüδα.

- Δεν μπÞκα στη κοινωνßα αυτÞ επειδÞ Ýπρεπε να σχεδιÜσω ροýχα. Σχεδßασα ροýχα, ακριβþς επειδÞ μπÞκα στην κοινωνßα αυτÞ. ΕπειδÞ Þμουν η πρþτη που Ýζησε τη ζωÞ αυτοý του αιþνα.


- Το ωραιüτερο δþρο που μου χÜρισε ο Θεüς, Þταν να μη μου επιτρÝψει να αγαπÞσω üποιον δεν με αγαπÜ.

- Μου αρÝσει απεßρως περισσüτερο να δßνω απü το να παßρνω, εßτε στη δουλειÜ εßτε στον Ýρωτα εßτε στη φιλßα.

- Για να κρατÞσει το ενδιαφÝρον της διαφÞμισης, η ραπτικÞ παραδüθηκε στην εκκεντρικüτητα, γεγονüς üχι απλþς ανüητο αλλÜ και εντελþς παρÜλογο, γιατß η εκκεντρικüτητα καταστρÝφει την προσωπικüτητα.

- ¸χω διατηρÞσει τον μαýρο χαρακτÞρα μου σαν την καρδιÜ μιας χþρας που δεν συνθηκολüγησε ποτÝ. ΥπÞρξα επαναστÜτρια ως παιδß, επαναστÜτρια ως ερωμÝνη και ως μοδßστρα, Ýνας αληθινüς ΣατανÜς.

- Η φýση σου δßνει το πρüσωπο που 'χεις στα 20. Η ζωÞ διαμορφþνει το πρüσωπο που Ýχεις στα 30. ΑλλÜ στα 50 Ýχεις το πρüσωπο που σου αξßζει.

- Μου αρÝσει να κριτικÜρω, τη μÝρα που θα πÜψω να ασκþ κριτικÞ η ζωÞ θα Ýχει τελειþσει για μÝνα.

- Η απλüτητα εßναι η κεντρικÞ ιδÝα üλης της αληθινÞς κομψüτητας.


- Μια γυναßκα που γερνÜ πρÝπει να 'ναι στη μüδα. Μüνο μια νÝα γυναßκα μπορεß να Ýχει τη δικÞ της μüδα.

- Κρßνω τους ανθρþπους απü τον τρüπο που ξοδεýουν τα λεφτÜ τους. Θαλεγα στις γυναßκες: Mην παντρευτεßτε ποτÝ Üντρα που χρησιμοποιεß πορτοφüλι.

- MιλÜμε για περιποßηση του σþματος, και η περιποßηση της ψυχÞς ποý εßναι; H περιποßηση της ομορφιÜς πρÝπει ναρχßζει απü την καρδιÜ και την ψυχÞ, αλλιþς τα καλλυντικÜ δεν χρησιμεýουν σε τßποτε.

- Η πολυτÝλεια πρÝπει να εßναι Üνετη, αλλιþς δεν εßναι πολυτÝλεια.

- Αν ντυθεßτε Üκομψα θα θυμοýνται το ροýχο. Αν ντυθεßτε Üψογα, θα θυμοýνται εσÜς.

- Μια γυναßκα πρÝπει να εßναι κομψÞ, υπÝροχη και να γνωρßζει δýο πρÜγματα: ποιÜ εßναι και τß θÝλει.

- Το κÜλλος διαρκεß, η ομορφιÜ περνÜ.

- Δεν καταλαβαßνω πþς μια γυναßκα φεýγει απü το σπßτι της απεριποßητη. ΠοτÝ δεν ξÝρεις πüτε θα συναντÞσεις το πεπρωμÝνο σου και τüτε θα πρÝπει να εßσαι üσο το δυνατüν πιο üμορφη γßνεται.

 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers