ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ Â1: Êáëëéññüç: ÌÜíá Ôçò Íåþôåñçò Åëëçíßäïò

   "...Εßμαι ευτυχÞς και πλÝον μπορþ να αναπαυθþ εφ' üσον αισθÜνομαι üτι αφÞνω μßαν ανθηρÜν βλÜστησιν τÞς σπορÜς την οποßαν εμεßς αι ολßγοι πρωτοπüροι εσπεßραμεν εις την Üγονον και πετρþδη γην και εßμαι βεβαßα üτι απü εσÜς θα δημιουργηθεß η τÝλεια γυναßκα τÞς αýριον...".

   "Η Ελληνßς δýναται να αναλÜβη τον της αναπτýξεþς της αγþνα μüνη, χωρßς την συνδρομÞν του ανδρüς. Διüτι οýτος αδιαφορεß και εν τω εγωισμþ του εν επιθυμεß και θÝλει, την δουλικÞν υποταγÞν της γυναικüς εις τα νεýματÜ του".

   ---Καλλιρρüη ΠαρρÝν

Βιογραφικü

     Η Καλλιρρüη ΠαρρÝν, το γÝνος Σιγανοý, Þταν η 1η Ελληνßδα δημοσιογρÜφος, συγγραφÝας, λογßα και μια απü τις πρþτες Ελληνßδες φεμινßστριες, που το Ýργο της Þτανε ποικßλο και πολυεπßπεδο, -η σημαντικüτερη μορφÞ του Ελληνικοý φεμινιστικοý κινÞματος, μαχητικÞ οπαδüς της ισοτιμßας των δýο φýλων και με απüλυτο σεβασμü στο θεσμü της οικογÝνειας, που ονομÜστηκε "ΜÜνα της νεþτερης Ελληνßδος". Η γνωριμßα της με σπουδαßες προσωπικüτητες της εποχÞς και το πÜθος της για ενημÝρωση πÜνω σε πνευματικÜ, πολιτικÜ και κοινωνικÜ θÝματα, τη στιγμÜτισε: "Παρακολουθοýσα τας συζητÞσεις των δημοσιογρÜφων και σιγÜ-σιγÜ εξýπνησε μÝσα μου και πÜλιν ο πüθος να γρÜψω, üπως αυτοß, üχι μüνον για τον εαυτüν μου αλλÜ και για τους Üλλους", δÞλωσε κÜποτε. Η ΠαρρÝν πßστευε üτι το μεγαλεßο της Πατρßδας Ýγκειται στο μεγαλεßο των θυγατÝρων της και στÞριξε το φεμινιστικü της Ýργο στη βαθειÜ γνþση της Ιστορßας και των Ελληνικþν παραδüσεων, ενþ δημιοýργησε τις προûποθÝσεις για την εισαγωγÞ γυναικþν στα Ανþτατα Ιδρýματα και κατÜργησε το Üβατο των δημοσßων υπηρεσιþν. ΒοÞθησε να κατοχυρωθεß η μεßωση των ωρþν κι η βελτßωση των üρων εργασßας, η αýξηση του ημερομισθßου και προετοßμασε το Ýδαφος για το δικαßωμα της ψÞφου, του εκλÝγειν και του εκλÝγεσθαι.
     ΓεννÞθηκε στο ΡÝθυμνο, τη 1η ΜÜη 1859 και συγκεκριμÝνα στα ΠλατÜνια Αμαρßου. Η Καλλιρρüη κατÜγονταν απü αρχοντικÞ οικογÝνεια, με σημαντικÞ πνευματικÞ παρÜδοση κι εßχε τρßα αδÝλφια, το Θεüδωρο, την ΑθηνÜ και τη Μαρßκα. Ο πατÝρας της Στυλιανüς Σιγανüς, Ýναν χρüνο μετÜ την επανÜσταση τοý 1866 εγκατÝστησε την οικογÝνειÜ του στον ΠειραιÜ κι επÝστρεψε στη ΚρÞτη να συνεχßσει τον αγþνα. Αργüτερα Þρθε και ο ßδιος στον ΠειραιÜ κι Ýγινε πρüεδρος.της ΕπιτροπÞς Κρητþν Προσφýγων. ΑρχικÜ φοιτÜ στο σχολεßο ΣουρμελÞ και στη συνÝχεια στη γαλλικÞ σχολÞ των καλογραιþν στον ΠειραιÜ. Το 1878 παßρνει το πτυχßο της δασκÜλας με το βαθμü ¢ριστα, απü το ΑρσÜκειο. ¼πως συνÝβαινε με τις περισσüτερες δασκÜλες την εποχÞ εκεßνη, μüλις πÞρε το πτυχßο της πÞγε στην Οδησσü για να διευθýνει το ΡοδοκανÜκειο Παρθεναγωγεßο τÞς ΕλληνικÞς Κοινüτητας κι αργüτερα στην Αδριανοýπολη üπου εργÜστηκε ως διευθýντρια στο ΖÜππειο Παρθεναγωγεßο. στην Ανδριανοýπολη στην ΑνατολικÞ ΘρÜκη κι εργÜστηκε 9 Ýτη Ιεραπüστολος της γλþσσας, της Θρησκεßας και των πατροπαρÜδοτων ηθþν κι εθßμων. ΜετÜ απü μια 2ετßα επÝστρεψε στην ΑθÞνα και παντρεýτηκε τον Κωνσταντινουπολßτη ΙωÜννη ΠαρρÝν, γιο ΓÜλλου πατÝρα κι Αγγλßδας μητÝρας, που Þταν ο ιδρυτÞς και 1ος ΔευθυντÞς του (ΑΠΕ) Αθηναúκοý Πρακτορεßου ΕιδÞσεων -που τη βοÞθησε να γνωρßσει τον κüσμο τÞς δημοσιογραφßας και τÞς συγγραφÞς και τη συνÝστησε στους ανθρþπους του χþρου και με τον οποßο κατοικοýσανε σε σπßτι επß της οδοý Πανεπιστημßου 27, απÝναντι απü το κτßριο της Ακαδημßας στην ΑθÞνα.



     ¸χοντας την υποστÞριξη του συζýγου της, που την ενθÜρρυνε στους αγþνες της, αποφασßζει ν' ακολουθÞσει το επÜγγελμα της δημοσιογραφßας. ¸τσι η πρþτη Ελληνßδα φεμινßστρια διεκδικεß και τον τßτλο της πρþτης Ελληνßδας δημοσιογρÜφου, εκδüτριας και διευθýντριας üταν στις 8 ΜÜρτη 1887 Üρχισε να εκδßδει την εβδομαδιαßα εφημερßδα Εφημερßς Των Κυριþν, το πρþτο ελληνικü φεμινιστικü Ýντυπο, που κυκλοφüρησε ως το 1917 και συνÝδεσε το üνομÜ της με το ελληνικü γυναικεßο κßνημα, που συντασσüταν αποκλειστικÜ απü γυναßκες κι απευθυνüτανε σε γυναßκες κυρßως της ΑθÞνας και του ΠειραιÜ. Η εφημερßδα αυτÞ συνÝχισε να εκδßδεται για 30 σχεδüν Ýτη μÝχρι το 1918 üταν η Καλλιρρüη εξορßστηκε στην ¾δρα για τα πολιτικÜ της φρονÞματα. Στüχος της εφημερßδας Þταν να εισαγει και στην ΕλλÜδα τους φεμινιστικοýς προβληματισμοýς που Þδη απασχολοýσανε τις γυναßκες των δυτικοευρωπαúκþν κρατþν και ν' αφυπνßσει τις συνειδÞσεις των γυναικþν της τüτε εποχÞς.
     Η Ýκδοση, που την Ýγραφε στην αρχÞ μüνη της και στη συνÝχεια με τη βοÞθεια κυριþν που εßχαν μορφωθεß στο εξωτερικü, πρüβαλε και συζητοýσε τα προβλÞματα της πνευματικÞς μüρφωσης και ψυχικÞς καλλιÝργειας της Ελληνßδας της εποχÞς. ΠαρουσιÜστηκαν επßσης για 1η φορÜ, γυναικεßα προβλÞματα üπως το δικαßωμα στην ανþτερη μüρφωση, της ασφÜλειας στην εργασßα, του ελÜχιστου ημερομßσθιου, του εργατικοý ωραρßου, των συνθηκþν εργασßας και της ελλεßψεως πρüνοιας. Στα δýο πρþτα φýλλα υπογρÜφει ως Εýα ΠρενÜρ αναγραμματßζοντας το επßθετο του συζýγου της. Το 1ο φýλλο κυκλοφüρησε σε 3.000 αντßτυπα που εξαντλÞθηκαν, üπως και τα 7.000 φýλλα της ανατυπþσεως (!). Η ιδρýτρια, ιδιοκτÞτρια, διευθýντρια και συντÜκτρια, γρÞγορα χαρακτηρßστηκε αναρχικÞ, εισπρÜττοντας ειρωνικÜ, υβριστικÜ κι απειλητικÜ σχüλια.

     Η ΠαρρÝν αντιπροσþπευσε την ΕλλÜδα σε διÜφορα διεθνÞ τüτε συνÝδρια στο Παρßσι (1889, 1891 και 1896) στο 1ο των οποßων εßχε προεδρεýσει ο φιλüσοφος Ζυλ Σιμüν. Το 1893 αντιπροσþπευσε τις Ελληνßδες στο ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο ΣικÜγου και το ßδιο Ýτος μετÜ την επιστροφÞ της ßδρυσε την ¸νωση υπÝρ της ΧειραφετÞσεως των Γυναικþν προς βοÞθεια πιüτερο της επαγγελματικÞς εκπαßδευσης και κατÜρτισης των απüρων γυναικþν. ºδρυσε επßσης πολλÜ κοινωφελÞ ιδρýματα κι οργανþσεις üπως τη ΣχολÞ της ΚυριακÞς, απüρων γυναικþν και κορασßδων (1890), που την Ýθεσε υπü τη προστασßα και προεδρεßα της Βασßλισσας ¼λγας, το ¢συλο ΑνιÜτων Γυναικþν μαζß με τη Ναταλßα Σοýτσου το (1896), το ¢συλο της Αγßας Αικατερßνης και την ¸νωση των Ελληνßδων υπü τη διεýθυνση της Αικατερßνης Λασκαρßδου, και δýο Ýτη μετÜ τον Πατριωτικü Σýνδεσμο (1898, που μετεξελßχθηκε σε ΠΙΚΠΑ), ενþ δεν Ýπαψε και τις κινÞσεις υπÝρ της παροχÞς ßσων ευκαιριþν συμμετοχÞς στην εκπαßδευση και τη πολιτικÞ ζωÞ της χþρας, στις γυναßκες, που üλες δυστυχþς απü τις κρατοýσες τüτε κυβερνÞσεις ατýχησαν.

     Το 1900 ßδρυσε τη ΣχολÞ ΕπαγγελματικÞς ΟικοκυρικÞς αλλÜ και ΣχολÞ Νοσηλεßας. Η αναγκαιüτητα αυτÞς τÞς σχολÞς Ýγινε καταφανÞς κατÜ τον Α' Παγκ. Πüλ., üταν οι Ελληνßδες νοσοκüμες προσφÝρανε τις υπηρεσßες τους στο πολεμικü μÝτωπο. ΕξÜλλου, βλÝποντας τη μανßα μßμησης ξÝνων προτýπων, σκÝφτηκε πως ο καλýτερος τρüπος για τη διατÞρηση τÞς ελληνικÞς ταυτüτητας Þταν η διαφýλαξη της ελληνικÞς παρÜδοσης κι η καταγραφÞ των εθßμων. ¸τσι, αυτü το πÜθος της, την οδÞγησε στις 19 ΦλεβÜρη 1911 να δημιουργÞσει το Λýκειο των Ελληνßδων, Ýγινε στα πρüτυπα των Lyceum Clubs, που ξεκßνησε στη περßοδο των Βαλκανικþν ΠολÝμων, τη καταγραφÞ, διδασκαλßα και παρουσßαση παραδοσιακþν χορþν, ενþ η δρÜση του εßναι γνωστÞ μÝχρι και σÞμερα, αριθμþντας σε ΕλλÜδα κι εξωτερικü πολλÜ μÝλη, με σκοπü την εξυπηρÝτησιν της προüδου του φýλου των γυναικþν» και την αναγÝννησιν και διατÞρησιν των ελληνικþν εθßμων και παραδüσεων. ΚατÜ την ΙωÜννα Παπαντωνßου, η ΠαρρÝν συγκαταλÝγεται μαζß με τη Μ. ΖÜχου, την ΑγγελικÞ ΧατζημιχÜλη κι Üλλες γυναικεßες μορφÝς της εποχÞς της στις εμπνευσμÝνες Ελληνßδες που αγωνßστηκαν για τη διατÞρηση της ελληνικÞς λαúκÞς πολιτιστικÞς κληρονομιÜς αλλÜ και για τη σýνδεση της Αρχαßας ΕλλÜδας με τη νεüτερη. ΜετÜ απü δικÜ της διαβÞματα, η κυβÝρνηση ΔηλιγιÜννη επÝτρεψε τη φοßτηση των γυναικþν στο ΠανεπιστÞμιο και το Πολυτεχνεßο, üταν πλÝον αυτü εßχε γενικευθεß στην Ευρþπη. Επßσης, Þταν η 1η που κßνησε το θÝμα της παραχþρησης δικαιþματος ψÞφου στις γυναßκες, Þδη απü τη 10ετßα του 1890, που üμως καμμßα κυβÝρνηση δεν αποδÝχτηκε, οýτε του ΒενιζÝλου, οýτε του Παπαναστασßου, μÝχρι που κατÝληξε να γßνει πραγματικüτητα μετÜ απü 70 χρüνια. ¹τανε φανατικÞ μοναρχικÞ κι αντιβενιζελικÞ. Το 1921 οργÜνωσε το Α' Εθνικüν Γυναικεßον ΣυνÝδριον και τον ßδιο χρüνο Ýπεισε τον πρωθυπουργü ΔημÞτριο Γοýναρη να ταχθεß υπÝρ της παροχÞς δικαιþματος ψÞφου στις γυναßκες.
     Η ΠαρρÝν Ýγραψε επßσης πολλÜ Üρθρα, δοκßμια, μυθιστορÞματα και θεατρικÜ Ýργα με βασικü θÝμα πÜντα τη θÝση της γυναßκας στα τüτε κοινωνικÜ προβλÞματα, üπως τη 3τομη Ιστορßα της γυναικüς (1889), Η μÜγισσα (1901), Το νÝον συμβüλαιον, που δημοσιεýθηκε και στη Revue Litteraire,(1902), το τρßπρακτο δρÜμα Η νÝα γυναßκα, (που ανÝβασε η Μαρßκα Κοτοποýλη το 1907),  το μυθιστüρημα Η χειραφετημÝνη, που δημοσιεýτηκε και στη Journal de debats (1900) κι Η ζωÞ ενüς Ýτους, ΕπιστολÝς Αθηναßας προς ΠαρισινÞ (1896-1897). Ως αρθρογρÜφος συνεργÜστηκε επßσης με τις εφημερßδες Ακρüπολις, Εστßα κι Εμπρüς καθþς και με το Ημερολüγιο του Σκüκου. ΑνÝπτυξε παρÜλληλα και πολιτικÞ δραστηριüτητα με διαβÞματα υπÝρ της καλυτÝρευσης της κοινωνικÞς θÝσης της Ελληνßδας στις κυβερνÞσεις ΔηλιγιÜννη και Τρικοýπη. Για τη προσφορÜ της τιμÞθηκε με το Χρυσü Σταυρü του ΣωτÞρος (απü το βασιλιÜ Γεþργιο Β' το 1936) και το αργυρü μετÜλλιο Ακαδημßας Αθηνþν, ενþ τον ßδιο χρüνο πραγματοποιÞθηκε τιμητικÞ βραδιÜ στην αßθουσα του Παρνασσοý υπÝρ των 50 ετþν της δρÜσης της και των 25 ετþν λειτουργßας του Λυκεßου των Ελληνßδων.

     Η Καλλιρρüη ΠαρρÝν πÝθανε στην ΑθÞνα στις 16 ΓενÜρη 1940, σε ηλικßα 81 ετþν, απü εγκεφαλικü επεισüδιο.
Στις 6 Ιουνßου 1992, πÜνω απü 50 Ýτη μετÜ το θÜνατü της, τιμÞθηκε απü την ΕλληνικÞ Δημοκρατßα με τα αποκαλυπτÞρια της προτομÞς της στο Α' Νεκροταφεßο Αθηνþν, (üπου κι ετÜφη δημοσßα δαπÜνη) αριστερÜ της εισüδου προ των μεγÜλων μαυσωλεßων. ΠροηγουμÝνως, στις 4 ΝοÝμβρη 1945, μßα προτομÞ της αποκαλýφθηκε στον περßβολο χþρο του Λυκεßου Ελληνßδων, προκειμÝνου να τιμηθεß η προσφορÜ της. Η πνευματικÞ διαθÞκη της φανερþνεται στα παρακÜτω λüγια της: "(…) εßμαι ευτυχÞς κι Þσυχη πλÝον μπορþ να αναπαυθþ, εφ' üσον αισθÜνομαι πως αφÞνω μßαν ανθηρÜν βλÜστησιν της σπορÜς, την οποßαν εμεßς, αι ολßγαι πρωτοπüροι, εσπεßραμεν εις τη τüτε Üγονον και πετρþδη γη κι εßμαι βεβαßα üτι απü σας, καλαß μου συνεργÜτιδες, θα δημιουργηθÞ η τελεßα γυναßκα της αýριον (…)".
     Στα πλαßσια της φεμινιστικÞς της δραστηριüτητας κινÞθηκε κι η ενασχüλησÞ της με τη λογοτεχνßα. Τη 1η της επßσημη εμφÜνιση ως συγγραφÝας πραγματοποßησε με την Ýκδοση του μυθιστορÞματος η ΧειραφετημÝνη το 1900, που εßχε δημοσιευτεß προηγουμÝνως σε συνÝχειες στην Εφημερßδα των Κυριþν κι αποτÝλεσε το 1ο μÝρος της 3λογßας Τα βιβλßα της αυγÞς· τα 2 επüμενα Þταν Η μÜγισσα και Το νÝον συμβüλαιον. Ακολοýθησαν μυθιστορÞματα, θεατρικÜ, ιστορικÜ και ταξιδιωτικÜ Ýργα, üλα με τον ßδιο προσανατολισμü και χωρßς ιδιαßτερες λογοτεχνικÝς αξιþσεις. Βασικü χαρακτηριστικü του λογοτεχνικοý Ýργου της στο σýνολü του εßναι η σκüπιμη στρÜτευσÞ του στον αγþνα υπÝρ του γυναικεßου ζητÞματος, που αποτÝλεσε στüχο ζωÞς για τη συγγραφÝα και που τελικÜ εξυπηρÝτησε τüσο με τη πεζογραφικÞ, üσο και με τη δραματικÞ παραγωγÞ της.
     ¸να απü τα πλÝον φωτισμÝνα μυαλÜ τοý τüπου μας, η πρþτη Ελληνßδα δημοσιογρÜφος, η εκπληκτικÞ πρωτοπüρος και τολμηρÞ αγωνßστρια για τα δικαιþματα των Ελληνßδων, η μεγÜλη μορφÞ τοý υγιοýς φεμινισμοý üπως την αποκÜλεσε ο Ξενüπουλος, Þταν απüφοιτος τοý Αρσακεßου. ΕυφυÞς και διορατικÞ, γρÞγορα συνειδητοποßησε την Üνιση μεταχεßριση που η ελληνικÞ κοινωνßα της εποχÞς επεφýλασσε στις γυναßκες κι αποφÜσισε να διεκδικÞσει ßσες ευκαιρßες συμμετοχÞς των γυναικþν στην εκπαßδευση αλλÜ και στη πολιτικÞ ζωÞ τÞς χþρας. Αγωνßστηκε κατÜ της αμÜθειας και των προλÞψεων, εκφρÜζοντας Ýναν υγιÞ φεμινισμü που ζητοýσε ισοτιμßα των δýο φýλων κι üχι αναστροφÞ των ρüλων. Δεν αμφισβÞτησε το ρüλο της οικογÝνειας, üμως αγωνßστηκε για να Ýχουν οι γυναßκες δικαßωμα στη μüρφωση, αλλÜ και στο να μποροýν να χρησιμοποιοýν επαγγελματικÜ τη μüρφωσÞ τους. Η επιτυχßα της Ýγκειται στο üτι δεν αμφισβÞτησε την επικρατοýσα τüτε Üποψη της γυναικεßας φýσης, αλλÜ εν ονüματι της γυναικεßας φýσης διεκδßκησε την Üρση τοý κοινωνικοý αποκλεισμοý των γυναικþν.



     Η Üριστη γνþση τÞς ελληνικÞς γλþσσας, η Ýμφυτη δýναμη της πÝννας και τοý λüγου της βοηθÞσανε στη διÜδοση των αντιλÞψεþν της που Ýρχονταν σε μεγÜλη αντßθεση με τις απüψεις και τις πεποιθÞσεις τÞς εποχÞς. Εßναι γεγονüς üτι Η εκπαßδευσις των κορασßων, ακüμα και για τους Ýνθερμους υποστηρικτÝς της, αποτελοýσε Ýν ακüμα εχÝγγυο πως η νÝα γυναßκα θα γινüτανε καλýτερη μητÝρα και σýζυγος. Το επÜγγελμα της δασκÜλας Þτανε το μüνο κοινωνικÜ αποδεκτü, λüγω των ιστορικþν συγκυριþν που αντιμετþπιζε το Ýθνος. Λßγοι üμως Þταν αυτοß που αντιλÞφθηκαν üτι üταν παρÝχεις παιδεßα δεν Ýχεις τη δυνατüτητα να ελÝγξεις Þ να περιορßσεις το που και πως θα τη χρησιμοποιÞσει ο δÝκτης. ¸τσι, üταν η Καλλιρρüη Üρχισε να διατυπþνει τις απüψεις της και μÜλιστα γραπτþς, ενÝπνευσε αυτοπεποßθηση üχι μüνο στις γυναßκες, αλλÜ κατÜφερε να μεταβÜλλουνε τις απüψεις τους πολλοß Üνδρες και να εμπιστευτοýνε τις γυναικεßες ικανüτητες.
     Η Εφημερßς των Κυριþν, που Üρχισε να εκδßδει το 1887, διευθυνüταν απü την ßδια κι Þταν στελεχωμÝνη αποκλειστικÜ με γυναßκες. Η ÝκδοσÞ της ανÜ 15Þμερο σταμÜτησε το 1918, üταν η ßδια εξορßστηκε στην ¾δρα για τα φρονÞματÜ της, üπως απαιτοýσαν οι ταραγμÝνοι καιροß. Οι θÝσεις κι οι δρÜσεις της καθορßστηκαν απü τη πßστη της üτι η πνευματικÞ κι η πολιτικÞ χειραφÝτηση κι η ισοτιμßα των γυναικþν Þταν Üμεσα συνδεδεμÝνη με την εξασφÜλιση γι' αυτÝς παιδεßας κι εργασßας. Ο αγþνας της βασιζüτανε στην αποδοχÞ του παραδοσιακοý ρüλου τÞς γυναßκας και τη διεκδßκηση περισσοτÝρων δικαιωμÜτων γι' αυτÞν, þστε να αντεπεξÝρχεται καλýτερα στο Ýργο της. ΑυτÞ η αποδοχÞ τοý παραδοσιακοý ρüλου τÞς Ýδινε την ευχÝρεια να γßνεται δεκτÞ απü τους διοικοýντες, ακüμα κι üταν αυτοß δεν Þταν Ýτοιμοι να δεχτοýν üλα τα αιτÞματÜ της. Απüδειξη του σεβασμοý της στον παραδοσιακü ρüλο των γυναικþν εßναι το γεγονüς üτι στο μηνιαßο παρÜρτημα της Εφημερßδας των Κυριþν, με τον τßτλο ΟικιακÞ Εφημερßς, Ýδινε πρακτικÝς οδηγßες κοπτικÞς, ραπτικÞς, μαγειρικÞς, υγιεινÞς διατροφÞς, οικιακÞς οικονομßας, καλÞς συμπεριφορÜς κι εθιμοτυπßας. Παρ' üλ' αυτÜ οι ιδÝες της θεωρηθÞκανε ριζοσπαστικÝς, γιατß προÝβαλε το δικαßωμα τÞς γυναßκας να χρησιμοποιεß τις γνþσεις της για βιοπορισμü, ασκþντας συγκεκριμÝνο επÜγγελμα. Σýμφωνα με το καταστατικü του, σκοπüς του Λυκεßου Þταν: "Ο μεταξý γυναικþν των γραμμÜτων, των επιστημþν, των τεχνþν σýνδεσμος προς εξυπηρÝτησιν και προστασßαν αυτþν και προς αναγÝννησιν και διατÞρησιν των ελληνικþν εθßμων και παραδüσεων".
     Οι απüψεις της ξεσÞκωσαν απ' τη πρþτη στιγμÞ θυελλþδεις αντιδρÜσεις. "Θα τη συντρßψω διüτι μαστροπεýει τας γυναßκας. ¸χω και μÜννα και αδελφÞν Üγαμον" δÞλωνε ο διευθυντÞς τÞς εφημερßδας Επιθεþρησις. "Αι γυναßκες εßναι πετεινüμυαλαι κι ελαφραß. Δεν αξßζει τον κüπον να ασχοληθþμεν", Ýγραφε ο διευθυντÞς της Ακροπüλεως. ΥπÞρχανε βÝβαια και φανατικοß υποστηρικτÝς των θÝσεþν της. Ο Ξενüπουλος Ýγραψε γι' αυτÞν: "Η συντροφιÜ σου εßναι πολýτιμη. Το Þθος σου, η τüλμη σου κι η γραφÞ σου θαýμα. Εýγε σου, δÝσποινα τÞς φιλαλληλßας και τÞς προüδου. Στηρßζω τους αγþνες σου, των γυναικþν τους αγþνες με üλη μου τη δýναμη", ενþ ο ΒλÜσσης Γαβριηλßδης τη θεωροýσε "κοινωνικÞ δýναμη για την αλλαγÞ του καθεστþτος σχετικÜ με τη θÝση τÞς γυναßκας στην ελληνικÞ κοινωνßα" κι ο ΕμμανουÞλ Ροúδης Ýλεγε: "Δýο επαγγÝλματα αρμüζουν εις τας γυναßκας. Εκεßνα της νοικοκυρÜς και της εταßρας".



     Οýτε το Σχολεßο απ' üπου αποφοßτησε ξÝφυγε απü το κριτικü της πνεýμα. Με Üρθρο της στην "Εφημερßδα των Κυριþν" βÜλλει κατÜ τοý Αρσακεßου διαμαρτυρüμενη για το üτι οι υποψÞφιες δασκÜλες διδÜσκονταν πολλÜ αντικεßμενα Üχρηστα γι' αυτÝς και για την Üσκηση του επαγγÝλματüς τους. Η ΠαρρÝν πßστευε üτι: "Το σχολεßον εßναι η οδüς δι' Þς η κüρη προπαρασκευαζομÝνη εις τας πραγματικüτητας του βßου εισÜγεται εν τη κοινωνßα", (Εφημερßς των Κυριþν, Ýτ. Β', αρ. 65, 5 Ιουνßου 1891). Απü το οξυδερκÝς πνεýμα της δε ξÝφυγε το γεγονüς üτι μαζß με τις υποψÞφιες δασκÜλες στο ΑρσÜκειο φοιτοýσανε κι Üλλες μαθÞτριες που επιδιþκανε γενικüτερη μüρφωση. Οι 2 αυτÝς κατηγορßες μαθητριþν παρακολουθοýσανε το ßδιο ακριβþς πρüγραμμα μαθημÜτων, εκτüς απü τη θεωρßα και την εφαρμογÞ τÞς ΑλληλοδιδακτικÞς Μεθüδου, που Ýπρεπε να διδÜσκεται το τελευταßο 6μηνο των σπουδþν. Αυτü συνÝβαινε γιατß η ΦιλεκπαιδευτικÞ Εταιρεßα δεν εßχε προχωρÞσει στο διαχωρισμü του Ανþτατου Παρθεναγωγεßου, üπου διδÜσκονταν üσα μαθÞματα πρÝπει να γνωρßζει "Ýνα κορÜσιον μÝλλον να ζÞση εν τη κοινωνßα" (δηλαδÞ üσες κοπÝλες Þθελαν να Ýχουν Ýν ακüμα προσüν για Ýνα καλü γÜμο), απü το Διδασκαλεßο, που θα φοιτοýσαν οι μÝλλουσες δασκÜλες. Αυτü εßχε ως αποτÝλεσμα στο πρüγραμμα των διδασκομÝνων μαθημÜτων να περιλαμβÜνονται τα λεγüμενα διακοσμητικÜ μαθÞματα, üπως καλλιγραφßα, ιχνογραφßα, σκιαγραφßα, χειροτεχνÞματα, οργανικÞ μουσικÞ, χορüς, ενþ στη τελευταßα τÜξη του Διδασκαλεßου δεν διδÜσκονταν αριθμητικÞ και γεωμετρßα διüτι θεωροýνταν ακατÜλληλα για τη φýση των γυναικþν.
     Εßναι αλÞθεια üτι ο διττüς σκοπüς τοý Σχολεßου κι οι δυσκολßες που παρουσßαζε η πραγμÜτωσÞ του εßχεν απασχολÞσει αρκετÜ τους εταßρους της ΦΕ και προκÜλεσε σωρεßα αντιρρÞσεων. Και δεν Þταν λßγοι (μεταξý αυτþν και ο Γ. ΓεννÜδιος απü το 1850) που εßχαν εγκαßρως επισημÜνει αυτÞ τη δυσκολßα. Η δßκαιη αντßδραση της Εφημερßδας των Κυριþν Þρθε να προστεθεß στις παρατηρÞσεις πολλþν εταßρων. Ο διαχωρισμüς των 2 Σχολεßων πραγματοποιÞθηκε τελικÜ το 1881 με νüμο τοý κρÜτους. Τüτε Þτανε που προστεθÞκανε και τα μαθÞματα της ΕμπειρικÞς Ψυχολογßας μετÜ στοιχειþδους ΛογικÞς, ΠαιδαγωγικÞ και ΔιδακτικÞ & ΜεθοδικÞ μετ' ασκÞσεων. ΕξÜλλου μες απü την Εφημερßδα των Κυριþν η ßδια και πολλÝς Üλλες ΑρσακειÜδες ζητοýσαν να μη διορßζονται στα Σχολεßα τÞς ΦιλεκπαιδευτικÞς Εταιρεßας ξÝνες διευθýντριες. Το ΔΣ πÞρε το μÞνυμα και το 1898 εμπιστεýθηκε στη γνωστÞ τüτε παιδαγωγü Καλλιüπη ΚεχαγιÜ τη θÝση τοý Επüπτου Σχολεßων. ¢λλωστε η τελευταßα ξÝνη διευθýντρια του Αρσακεßου Þταν η ΓιοχÜνα ΚλÝμπε, που Þτανε διευθýντρια στον εορτασμü της 50ετηρßδας της ΦΕ.



     Η Καλλιρρüη ΠαρρÝν αγωνßστηκε για τη δυνατüτητα φοßτησης των Ελληνßδων στη μÝση εκπαßδευση, þστε να διεκδικÞσουν Ýτσι επß ßσοις üροις την εßσοδü τους στα πανεπιστÞμια. Διεκδßκησε ακüμη επαγγελματικÞ εκπαßδευση για τις γυναßκες. Το 1892 μ' επιστολÞ της προς τον πρωθυπουργü της χþρας Χαρßλαο Τρικοýπη, που την υπÝγραφαν 2.850 Ελληνßδες (!), ζητοýσε ßδρυση δημοσßων λυκεßων θηλÝων και ΠρακτικÞ & ΚαλλιτεχνικÞ ΣχολÞ "διÜ να μαθαßνουν αι πτωχαß κüραι γυναικεßας τÝχνας κι επαγγÝλματα". ΤελικÜ μüλις το 1890 ο Θεüδωρος ΔηλιγιÜννης επÝτρεψε τη φοßτηση γυναικþν στο ΠανεπιστÞμιο και το Πολυτεχνεßο, αφοý το μÝτρο εßχε γενικευθεß στην Ευρþπη. ¹ταν επßσης η 1η που κßνησε το θÝμα τÞς παραχþρησης δικαιþματος ψÞφου στις γυναßκες Þδη απü το 1890, που üμως δεν δÝχτηκαν οýτε ο ΒενιζÝλος οýτε ο Παπαναστασßου, αφοý εßναι γνωστü πως στην ΕλλÜδα οι γυναßκες απÝκτησαν δικαßωμα ψÞφου το 1952. Με τους αγþνες της üμως Ýγινε αιτßα να κατοχυρωθεß νομικÜ η μεßωση των ωρþν εργασßας, καθþς κι η αýξηση του ημερομισθßου για τις γυναßκες, αλλÜ κι η αναγνþριση της προσφορÜς της γυναßκας στην οικογÝνεια ως νοικοκυρÜς, συντρüφου, μητÝρας και παιδαγωγοý.
     Η σχÝση του Αρσακεßου και του Λυκεßου των Ελληνßδων Þτανε στενÞ. ¼χι μüνον η ΠαρρÝν αλλÜ κι η ¢ννα Τριανταφυλλßδου, που τη διαδÝχτηκε στη προεδρßα τοý Λυκεßου, Þταν ΑρσακειÜδες. Το 1936 συνÝπεσε ο εορτασμüς των 100 χρüνων τοý Αρσακεßου και των 25 χρüνων τοý Λυκεßου των Ελληνßδων. Απü τα Αρχεßα τÞς ΦΕ γßνεται γνωστü πως τη ΠαρασκευÞ 29 Οκτþβρη 1936, 2η μÝρα του εορτασμοý των 100 χρüνων τÞς ΦΕ που πραγματοποιÞθηκε στο ΑρσÜκειο Ψυχικοý, ο ΣΑΦΕ με τη σýμπραξη τοý Λυκεßου των Ελληνßδων, τοý οποßου πÜρα πολλÜ μÝλη Þταν ΑρσακειÜδες, οργÜνωσε γιορτÞ στο θÝατρο τοý Αρσακεßου. Σ’ αυτÞν 17 ΑρσακειÜδες απ' üλα τα μÝρη τÞς ΕλλÜδος αλλÜ κι απü το εξωτερικü μιλÞσανε για το Σχολεßο τους. Στη διÜρκεια των ομιλιþν εμφανßζονταν στη σκηνÞ τοý θεÜτρου μαθÞτριες που φοροýσανε τοπικÝς παραδοσιακÝς στολÝς απü την περιοχÞ που εκπροσωποýσε η κÜθε ομιλÞτρια, που τις εßχε παραχωρÞσει το Λýκειο των Ελληνßδων. Στο Αρχεßο τÞς ΦΕ σþζονται ακüμα τα μικρÜ σημαιÜκια με τη γαλανüλευκη που πÜνω τους αναγρÜφεται τ' üνομα της περιοχÞς απ' üπου προερχüταν η ομιλÞτρια. Πολýτιμο δþρο προς τη ΦιλεκπαιδευτικÞ Εταιρεßα αποτελεß και σειρÜ παραδοσιακþν ενδυμασιþν που προσÝφερε το Λýκειο των Ελληνßδων στο ΑρσÜκειο Ψυχικοý και στο Τοσßτσειο.



    Στις 8 Μαρτßου 1887 αποφÜσισε να εκδþσει την εβδομαδιαßα εφημερßδα Εφημερßς των Κυριþν, που αποτελοýσε το 1ο γυναικεßο Ýντυπο στην ελληνικÞ επικρÜτεια και τη καθιÝρωσε ως τη 1η Ελληνßδα δημοσιογρÜφο κι εκδüτρια. Η 1η γυναικεßα εφημερßδα γνþρισε τη μεγÜλη ανταπüκριση του κüσμου, φτÜνοντας τα 5.000 αντßτυπα (!), εντüς κι εκτüς ΕλλÜδος, το 1892, ενþ πρωτοστÜτησε σε κινÞματα υπÝρ των γυναικþν. Της απενεμÞθη ο Χρυσοýς Σταυρüς τοý ΤÜγματος απü τον βασιλÝα Γεþργιο τον Β'. Βραβεýθηκε απü την Ακαδημßα Αθηνþν. Το 1992 ο ΔÞμος Αθηναßων τοποθÝτησε τη προτομÞ της στο Α' Νεκροταφεßο.
     Στον πυρÞνα των συνεργατþν της συγκαταλÝγονταν δασκÜλες, επιστÞμονες, ποιÞτριες, πεζογρÜφοι, λüγιες, αλλÜ και γυναßκες με μεγÜλο κοινωνικü κýρος και φιλανθρωπικÞ δρÜση üπως η Αγαθονßκη ΑντωνιÜδου, 8 επιστολÝς της οποßας απü την αλληλογραφßα της με τη Καλλιρρüη περιλαμβÜνονται στο βιβλßο Καλλιρρüη ΠαρρÝν: Η ζωÞ και το Ýργο-Η συνετÞ απüστολος της γυναικεßας χειραφεσßας, της Μαρßας Αναστασοποýλου, η Σαπφþ ΛεοντιÜ, η Κρυσταλλßα ΧρυσοβÝργη, η Φλωρεντßα ΦουντουκλÞ-ΣπινÝλη, η ¢ννα Σερουßου, η Σωτηρßα ΑλιμπÝρτη, η Μαρßκα Φιλιππßδου, η ΑλεξÜνδρα Παπαδοποýλου, η ΑγγελικÞ ΠαναγιωτÜτου, η Ναταλßα Σοýτσου, σýζυγος του ΑλÝξανδρου Γεωρ. Σοýτσου, αλλÜ κι η Σοφßα Σλßμαν. Συνεχßζοντας αυτü που η ιδρýτριÜ του βροντοφþναξε, "¸λληνες πολßτες κρατεßστε üτι εßναι ελληνικü. Εßναι δουλικüτητα, ξιπασιÜ, αμÜθεια η ξενομανßα. Εßναι πιθηκισμüς. ¸χουμε τα πÜντα ελληνικÜ, εßναι πιο üμορφα απü κÜθε τι ξÝνο". Η ΕλληνικÞ κυβÝρνηση μετÝτρεψε αργüτερα, το Λýκειο σε Εθνικü ºδρυμα.
     Αποκορýφωμα Þταν η υποβολÞ στη κυβÝρνηση Τρικοýπη 2.851 υπογραφþν γυναικþν υπÝρ της γυναικεßας εκπαßδευσης, αλλÜ και σ' εθνικü επßπεδο, με συμμετοχÞ στη διεθνÞ εκστρατεßα για τον πüλεμο του 1897. Η κυκλοφορßα της εφημερßδας, η οποßα κυκλοφοροýσε δýο φορÝς το μÞνα, συνεχßστηκε χωρßς διακοπÞ για 31 χρüνια, μÝχρι την απüτομη διακοπÞ της το ΝοÝμβρη 1917, λüγω των πολιτικþν συνθηκþν που επικρατοýσαν στο ελληνικü προσκÞνιο. Η ßδια η ΠαρρÝν εξορßστηκε στην ¾δρα απü το ΜÜρτη του 1917 μÝχρι το ΝοÝμβρη του 1918, "διÜ τας πολιτικÜς πεποιθÞσεις της".
     Η Καλλιρρüη Ýπαιξε καθοριστικü ρüλο στη κατοχýρωση του δικαιþματος του εκλÝγειν και του εκλÝγεσθαι στις γυναßκες. Η 1η της προσπÜθεια Ýγινε το 1895, üταν απευθýνθηκε στον τüτε πρωθυπουργü Τρικοýπη, ζητþντας τη κατοχýρωση των πολιτικþν δικαιωμÜτων των γυναικþν. Αργüτερα, το 1921 διοργÜνωσε το 2ο γυναικεßο συνÝδριο στην ΕλλÜδα, με αποτÝλεσμα να πεßσει τον τüτε πρωθυπουργü Γοýναρη να τοποθετηθεß προσωπικÜ υπÝρ την χορÞγησης ψÞφου. Η κατοχýρωση του δικαιþματος ψÞφου στις γυναßκες Üργησε πολý να χορηγηθεß κι εßχε τη ατυχßα να μη δει ποτÝ το üνειρü της για τη γυναικεßα χειραφÝτηση να γßνεται πραγματικüτητα στη πολιτικÞ σκηνÞ της χþρας.



     Η Ελληνßδα σÞμερα απολαμβÜνει δικαιþματα αυτονüητα στις μÝρες μας, για τα οποßα üμως εκεßνη και κÜποιες Üλλες κυρßες αγωνιστÞκανε περß τα τÝλη τοý 19ου αι.. Οι στßχοι που της αφιÝρωσε ο ΠαλαμÜς θ' αποτελοýνε πÜντα δßκαιη αναγνþριση τοý Ýργου της:

Χαßρε γυναßκα εσý, ΑθηνÜ, Μαρßα, ΕλÝνη, Εýα.
Να η þρα σου. Τα ωραßα φτερÜ δοκßμασε κι ανÝβα.
Και καθþς εßσαι ανÜλαφρη και πια δεν εßσαι σκλÜβα
Προς τη μελλοýμενη ¢για γη πρωτýτερα εσý τρÜβα
Κι ετοßμασε τη νÝα ζωÞ, μιας νÝας χαρÜς υφÜντρα
Κι ýστερα αγκÜλιασε, ýψωσε και φÝρε εκεß τον Üνδρα.

     Η ΠαρρÝν Ýγραψε Üρθρα, δοκßμια, μυθιστορÞματα και θεατρικÜ Ýργα.

ΠεζογραφÞματα

«Η ιστορßα της γυναικüς», [το 1889, σε τρεις τüμους],
«Τα βιβλßα της αυγÞς», [το 1900, συλλογÞ 3 μυθιστορημÜτων]

ΜυθιστορÞματα

«Η χειραφετημÝνη», [εκδüθηκε το 1900 και το 1915 παßχθηκε στο θÝατρο «ΚυβÝλη», ενþ μεταφρÜστηκε στα γαλλικÜ το 1907],
«Η ζωÞ ενüς Ýτους»,
«Επιστολαß Αθηναßας προς ΠαρισινÞν»,
«Το νÝο συμβüλαιο», [το 1902, μεταφρÜστηκε και στα γαλλικÜ],
«Η νÝα γυναßκα», [τρßπρακτο δρÜμα, παßχθηκε το 1907 στο θÝατρο «Μαρßκα Κοτοποýλη»]
«ΤαξιδιωτικÝς εντυπþσεις απü τη Ρωσßα, την ΑμερικÞ, τη Σουηδßα».

Βραβεýσεις

     Η ΠαρρÝν εκπροσþπησε την ΕλλÜδα σε ΔιεθνÞ ΣυνÝδρια στο Παρßσι το 1889, το 1891 και το 1914 στο Λονδßνο και το ΜÜη του 1893 στο ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο Γυναικþν στο ΣικÜγο. Το 1936 πραγματοποιÞθηκε τιμητικÞ βραδυÜ στην αßθουσα του φιλολογικοý συλλüγου Παρνασσüς για τα 50 Ýτη της δρÜσεως της και των εικοσιπÝντε χρüνων λειτουργßας του Λυκεßου των Ελληνßδων.

ΤιμÞθηκε με:

Χρυσü Σταυρü των Ιπποτþν του ΣωτÞρος, [(απü τον βασιλιÜ Γεþργιο Β', το 1936) ]
Αργυρü ΜετÜλλιο της Ακαδημßας Αθηνþν
ΜετÜλλιο τη Πüλεως των Αθηνþν.
Στις 6 Ιουνßου 1992, επß δημÜρχου Αθηναßων του Λεωνßδα ΚουρÞ, τιμÞθηκε απü την ΕλληνικÞ Πολιτεßα με τα αποκαλυπτÞρια της προτομÞς της, την οποßα φιλοτÝχνησε ο γλýπτης Κþστας ΚαλσÜμης, στο Α' Νεκροταφεßο Αθηνþν.




==========================



                                    ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΖΗΤΗΜΑ


     Το γυναικεῖον ζÞτημα ἀπησχüλησε τοὺς σοφοτÝρους ἄνδρας τοῦ αἰῶνος τοýτου. Ὁ μÝγας ΓλÜδστων υἱοθÝτησεν αὐτü. Ὁ ἀθÜνατος Οὐγκὼ προελεßανε τὴν ὑπὲρ τῆς αἰσßας λýσεþς του ὁδüν. Ὁ πατὴρ τοῦ προÝδρου τῆς Γαλλικῆς δημοκρατßας γερουσιαστὴς Καρνὼ διὰ φλογερῶν ἀγορεýσεων καὶ ἄρθρων του ἀνÞγαγεν αὐτὸ εἰς τὴν ἐμπρÝπουσαν περιωπÞν. Ὁ Δουμᾶς, ὁ Michelet, ὁ Κρßσπης καὶ ἄλλοι ἐπιφανεῖς, ἐμüχθησαν καὶ ἠγωνßσθησαν τὸν εὐγενῆ ἐπὶ τοῦ γυναικεßου ζητÞματος ἀγῶνα. Μετὰ πολλὰς δὲ συζητÞσεις, ἐνδοιασμοὺς, μελÝτας ἠθικὰς, φιλοσοφικὰς καὶ κοινωνικὰς, ἡ λýσις αὐτοῦ ἀπεδεßχθη ἐπεßγουσα ὑπ’ αὐτῆς τῆς κοινωνικῆς τῶν πραγμÜτων φορᾶς.
     Εἰς τὴν ἀκÜθεκτον ὅθεν τῶν κοινωνικῶν νüμων δýναμιν ὀφεßλεται ἡ κοινωνικὴ μεταρρýθμισις ὡς μεταβαλοῦσα ἐπαισθητῶς τὸν πνευματικὸν καὶ ἠθικὸν βßον τῆς γυναικὸς καὶ οὐχὶ εἰς νεωτερισμὸν ἀπορρÝοντα ὑπὸ καινοφανῶν θεωριῶν, τροποποιουσῶν ἀσκüπως καὶ ἀλüγως τὸ πρþην καθεστþς.
Κακῶς ὅθεν ἐκλαμβÜνεται παρὰ τῶν ἐπιπολαßως κρινüντων τὰ πρÜγματα ὅτι αἱ γυναῖκες ἐπιδιþκουσι τὴν χειραφÝτησßν των, ὑπεßκουσαι ἁπλῶς εἰς ἰδÝας νεωτεριστικὰς ἢ σκοποῦσαι νὰ ἀναπετÜσωσι τὴν σημαßαν τῆς ἀπὸ τοῦ ἀνδρὸς ἀνεξαρτησßας των, ἵνα προσκτÞσωνται ἐλευθερßας καὶ πολιτικὰ δικαιþματα, ἢ τÝλος ἵνα ἀποτινÜξωσι τὸν ζυγὸν, ὑφ’ ὃν αἱ κοινωνικαὶ προλÞψεις ἐκρÜτουν αὐτὰς δεσμßας. Ἡ γυνὴ, τὸ τρυφερὸν καὶ εὐαßσθητον πλÜσμα, ἡ παρημελημÝνη αὕτη καὶ τÝως ἀδρανὴς δýναμις, ἐξελθοῦσα βαθμηδὸν καὶ κατ’ ὀλßγον τῆς μηδαμινüτητος, ἐν ᾗ ἐκρÜτει αὐτὴν ἡ ἀμÜθεια καὶ ἡ δýναμις τοῦ ἰσχυροτÝρου, ἤρξατο ἔχουσα συνεßδησιν τῆς ἀξßας καὶ τοῦ προορισμοῦ της, ἤρξατο συναισθανομÝνη ὅτι ὁ ὑλισμὸς καὶ ὁ σκεπτικισμὸς τοῦ αἰῶνος ἡμῶν θÝλει ἀναντιρρÞτως ἐπενÝγκει τὴν ἀποσýνθεσιν τῆς οἰκογενεßας καὶ κοινωνßας, εἰ μὴ αὕτη ἐξεγερθῇ καὶ διὰ τῆς ἰδßας ἠθικῆς καὶ πνευματικῆς ἀναπτýξεως, διὰ τῆς ἰδßας ἐργασßας ἀποκτÞσῃ τὸ δικαßωμα καὶ τὴν δýναμιν τῆς ἰδßας προσωπικüτητος, ὡς τοιαýτη δὲ ἀντιτÜξῃ ἰσüρροπον ἀντιστÜθμισμα ἐν τῇ διασαλευθεßσῃ ἁρμονßᾳ τοῦ οἰκογενειακοῦ καὶ κοινωνικοῦ βßου.
     Ἡ γυνÞ ἡ φýσει καὶ κατ’ ἐξοχὴν συντηρητικὴ δὲν ἔρχεται λοιπὸν ἵνα ἀνατρÝψῃ, ἀλλ’ ἵνα διὰ τῆς ἰδßας δρÜσεως, διὰ τῆς ἰδßας ἐργασßας, διὰ τοῦ ἐν τῇ καρδßᾳ καὶ τῷ πνεýματι αὐτῆς ἐναποταμιευμÝνου ἀνεκμεταλλεýτου ἠθικοῦ καὶ πνευματικοῦ πλοýτου ρυθμßσῃ, ἰσοσταθμßσῃ, παγιþσῃ τοὺς διασαλευθÝντας κοινωνικοὺς νüμους. Ἡ γυνὴ εἶναι ἡ ἀποθεματικὴ δýναμις, ἣν ὁ ΠλÜστης ἐν τῇ ἀπεßρῳ αὐτοῦ προορατικüτητι ἀφῆκε μÝχρι σÞμερον ἄθικτον, ἀνÝπαφον, ἄγνωστον καὶ εἰς αὐτὸν τὸν ἄνδρα, τὸ ἕτερον ἥμισυ τῆς ἀνθρωπßνης μονÜδος. ΣÞμερον δὲ ὅτε ἡ καταπληκτικὴ ἐξÜντλησις πÜσης ὀργανικῆς καὶ ἀνοργÜνου δυνÜμεως βαßνει πρὸς τὸ μοιραῖον τÝλος, σÞμερον ὅτε ἡ ὕλη κατακλýσασα πüλεις καὶ κþμας ἀπειλεῖ γενικὴν ἀποσýνθεσιν, ἡ γυνὴ ἐγεßρεται τοῦ ληθÜργου. Ἡ μÝχρι τῆς χθὲς δειλὴ καὶ ἀσθενὴς εὑρßσκει ἐν αὐτῇ τῇ φυσικῇ ἀσθενεßᾳ της τὴν δýναμιν ἐκεßνην, ἥτις πρüκειται νὰ καταστρÝψῃ τὴν ἐκ τοῦ σκεπτικισμοῦ καὶ τοῦ ὑλισμοῦ προαχθεῖσαν κοινωνικὴν ἀνωμαλßαν.
     Ἡ δýναμις αὐτῆς ἀψηφεῖ πᾶσαν διεκδßκησιν, ὡς ἀψηφεῖ πᾶσαν ἀνÜλυσιν. Εἶναι σθÝνος ψυχικὸν, εἶναι λÜμψις τοῦ πνεýματος. Δὲν ὀφεßλει τὴν ἀρχÞν της εἰς ἰσχυροὺς μῦς καὶ νεῦρα. Δὲν ὑπüκειται ὅθεν εἰς τοὺς φυσικοὺς τῆς ἀναλýσεως ὅρους. Εἶναι πυρσὸς φαεινὸς ὀφεßλων τὸ φῶς, τὴν θερμüτητα καὶ τὴν δýναμßν του εἰς φαεινὸν σπινθῆρα. Τὸν σπινθῆρα τοῦτον ἃς ἐξετÜσωσιν οἱ φυσιολüγοι καὶ ἃς ἀναλýσωσιν ἂν δýνανται οἱ τῶν στοιχεßων μελετηταß. Ἡμεῖς αἱ γυναῖκες τὸν αἰσθανüμεθα μüνον. Τοῦτο ἀρκεῖ.
     Ἡ ἐπιστÞμη ἡ μεγÜλη αὕτη ἀλÞθεια καß τοι συστηματικῶς δὲν ἐνεκλιματßσθη ἔτι εἰς τὸν ἐγκÝφαλüν μας, πλανᾷ ἐν τοýτοις τὸ φῶς της ἐν αὐτῷ. Δι’ αὐτοῦ βλÝπομεν μακρὰν πολὺ μακρὰν, προαισθανüμεθα τὸν κßνδυνον καὶ προσπαθοῦμεν νὰ ἀπομακρýνωμεν αὐτüν. Ἡ ἐξÝγερσις λοιπὸν ἡμῶν δὲν ἀποβλÝπει εἰς τὴν ἐξÜσκησιν καὶ διεκδßκησιν τῶν πολιτικῶν ἡμῶν δικαιωμÜτων, δὲν ἀποβλÝπει εἰς τὴν περιφρüνησιν καὶ καταπÜτησιν τῶν ἠθικῶν καὶ θρησκευτικῶν ἀρχῶν, ἀλλὰ τοὐναντßον εἰς τὴν ἐπικρÜτησιν τοῦ ἠθικοῦ καὶ πνευματικοῦ βßου ἐπὶ τοῦ ὑλικοῦ καὶ εἰς τὴν καταπολÝμησιν τοῦ σκεπτικισμοῦ διὰ τῆς ἐν ἡμῖν ἀκαταβλÞτου ἠθικῆς δυνÜμεως.
     Οὐδüλως ἐπιλανθανüμεθα ὅτι ὡς μητÝρες καὶ ὡς πολßτιδες εἴμεθα οἱ φυσικοὶ τῆς οἰκογενεßας καὶ τῆς κοινωνßας στýλοι. Τßς λοιπὸν δýναται νὰ καταμεμφθῇ ἡμῶν, ἐὰν ὑπὸ τὴν ἱερὰν ταýτην ἰδιüτητÜ μας, ἐὰν εἰς ἐπßτευξιν τῶν ἐπιβαλλομÝνων ἡμῖν καθηκüντων, ζητῶμεν συστηματικωτÝραν ἠθικὴν καὶ πνευματικὴν μüρφωσιν, καταφεýγωμεν ὑπὸ τὴν ἱερὰν καὶ ἀπαραβßαστον σκιὰν τῆς ζωοδüτιδος καὶ ἀνθρωποσωτεßρας ἐργασßας;
Ὡς πολßτιδες συνδεüμεθα πρὸς τὴν πατρßδα δι’ ἀδιαρρÞκτων δεσμῶν, ὡς λογικὰ τῆς κοινωνßας μÝλη συνδεüμεθα πρὸς τὴν κοινωνßαν καὶ ὡς ἱδρýτριαι καὶ παραστÜτιδες τῆς οἰκογενεßας φÝρομεν τὸ σκῆπτρον ἐν αὐτῇ. Τßνι λοιπὸν δικαιþματι θÝλουσι νὰ ἀπορφανþσωσι τὴν πατρßδα, τὴν κοινωνßαν καὶ τὴν οἰκογÝνειαν τῆς σωτηρßου καὶ εὐεργετικῆς ἐπιδρÜσεως ἡμῶν!



                                        ΑΙ ΩΡΑΙΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ;

     Τßς τολμᾷ νὰ ἀρνηθῇ τοῦτο; Μὴ οἱ ποιηταὶ δὲν τονßζουσιν ὑπὲρ αὐτῶν τὰς παθητικωτÝρας τῆς λýρας των χορδÜς, καὶ ἡ λαλοῦσα αὐτῶν ζωγραφßα δὲν συγκινεῖ τὰς καρδßας ἐκ βαθυτÜτων; Μὴ οἱ ζωγρÜφοι ἐν ταῖς ὡραßαις δὲν εὑρßσκωσι τὸ ἴνδαλμα τῆς γραφομÝνης αὐτῶν ποιÞσεως; ΝÝοι καὶ γÝροντες, πλοýσιοι καὶ πτωχοὶ μὴ δὲν ὑποκλßνωνται εὐσεβÜστως πρὸ τῆς ὡραßας γυναικüς; Διὰ τῶν ὀφθαλμῶν αὐτῆς βλÝπουσι, διὰ τῆς πνοῆς αὐτῆς ζωογονοῦνται, διὰ τοῦ μειδιÜματος αὐτῆς μεθýσκονται. Ἡ καλλονὴ θεωρεῖται ἀπαραßτητος, καθῆκον σχεδὸν διὰ τὴν γυναῖκα.
     Ἡ ἀποθÝωσις τῆς καλλονῆς συνεπÜγεται τὴν ἐγκατÜλειψιν καὶ τὸν παραγκωνισμὸν μεγÜλης μερßδος γυναικῶν. Τßς μÝχρι σÞμερον ἀνÝλαβε τὴν ὑπερÜσπισιν τῶν καταπατουμÝνων δικαιωμÜτων αὐτῶν καὶ τßς ἀπελογÞθη, οὕτως εἰπεῖν, διὰ τὴν καταδßκην, ἣν ἄνευ ἀπολογßας ὑφßστανται αὗται;
Εἶναι ἆρα ὀρθὸν νὰ ἀποθεῶται ἡ ὡραßα, παραγκωνßζηται δὲ ἡ ὑπὸ τῆς φýσεως ἀδικηθεῖσα, χρÞσιμος ὅμως καὶ εὐεργετικὴ διὰ τῶν ἐπικτÞτων ἀρετῶν αὐτῆς καθισταμÝνη; Εἶναι δßκαιον νὰ καταπατῆται ἀνηλεῶς αὕτη ὑπὸ τοῦ θριαμβευτικοῦ ἅρματος ἐκεßνης;
     Ἔχετε δýο θυγατÝρας· ἡ ὡραιοτÝρα σᾶς εἶναι καὶ προσφιλεστÝρα. Εἶσθε ἐπιεικὴς πρὸς τὰ ἐλαττþματα ταýτης, ἀναßσθητος δὲ πολλÜκις πρὸς τὰς ἀρετὰς ἐκεßνης. Ἡ ὡραßα καὶ ἀμελὴς μαθÞτρια σπανßως τιμωρεῖται, ἡ ἄσχημος καὶ ἐπιμελὴς σπανßως ἱκανοποιεῖται.
     Ἡ ὡραιüτης ἄρα εἶναι ἐλεýθερον διαβατÞριον τῆς γυναικüς. Πρὸ τῆς καλλονῆς πᾶσαι αἱ θýραι ἀνοßγονται, πᾶν στÜδιον εἶναι ἐλεýθερον, πᾶσα δυσκολßα ἐξομαλýνεται. Ἡ ὡραßα γυνὴ λατρεýεται ὡς τÝλειος τýπος τῆς θεßας δημιουργßας, καὶ ἡ αἰσθητικὴ ῥυθμßζει ἐντελῶς τὴν ἐν τῷ βßῳ εὐτυχßαν αὐτῆς.
     Ταῦτα πÜντα εἶναι βεβαßως ἀληθῆ καὶ ἀδιαφιλονεßκητα, ὡραῖαß μου Κυρßαι. ἈλλÜ.... ὑπÜρχει ἓν ἀλλÜ, ὡς βλÝπετε. ἈλλÜ.... ἡ βασιλεßα τῶν ὡραßων εἶναι πρüσκαιρος, ματαßα, ψευδÞς, διαβατικÞ. ΠροσομοιÜζει αὕτη τῇ βασιλεßᾳ τῶν ῥüδων, ἅτινα μßαν μüνην ἡμÝραν θÜλλουσι. Καὶ ὅπως ἐὰν μὲν εἶναι εὐþδη τὰ ῥüδα, τὸ ἄρωμα μüνον αὐτῶν μÝνει, οὕτω καὶ αἱ ὡραῖαι ἐὰν ἔχωσιν ἀρετὰς καὶ προτερÞματα, ζῶσι καὶ πÝραν τοῦ μαρασμοῦ τῆς καλλονῆς των. Μὴ ἀπομακρýνησθε τῆς ἀρχῆς ταýτης, σεῖς οἱ γονεῖς, οἱ ἐν τῇ καλλονῇ τῶν τÝκνων ὑμῶν ἐναποθÝτοντες τὰς περὶ τοῦ μÝλλοντος αὐτῶν ἐλπßδας ὑμῶν.
     Ὑμεῖς δὲ αἱ ὑπὸ τῆς φýσεως ἀδικηθεῖσαι, μὴ ἀλγῆτε καὶ θορυβῆσθε ἐπὶ τοῖς ἐφημÝροις θριÜμβοις ἐκεßνων. Μὴ ἀποθαρρýνησθε. Διαρκὴς εὐτυχßα εἶναι μᾶλλον ὑμῖν ἢ ἐκεßναις ἐξησφαλισμÝνη. Αἱ ἀρεταὶ καὶ τὰ προτερÞματÜ σας ἐὰν ἔχητε τοιαýτας, θÝτουσιν ὑμᾶς εἰς τὸ ἠθικὸν ἐκεῖνο ὕψος, ἔνθα μετὰ ψυχῶν εὐγενῶν καὶ ἐκλεκτῶν τßθεσθε εἰς ἐπικοινωνßαν.
     Πüσαι ὡραῖαι δὲν γßνονται θýματα τῆς καλλονῆς αὐτῶν; Πüσας βλÝπομεν ἐξ αὐτῶν τυραννουμÝνας, προδιδομÝνας καὶ ἀνηλεῶς ἐγκαταλειπομÝνας; Ὅπως λοιπὸν δὲν ὑπÜρχει ῥüδον ἄνευ ἀκανθῶν, οὕτω καὶ ὡραßα γυνὴ ἄνευ πικριῶν καὶ θλßψεων. Ὁ ὡραῖος τὴν ὄψιν καρπὸς εἶναι σπανßως γευστικὸς καὶ ὑγιεινüς. Καὶ ὁ Θεὸς αὐτὸς ἔτι ἀρÝσκεται μᾶλλον εἰς τὸ ἄσχημον, ἀφοῦ ἡ ὡραιüτης εἶναι σπανßα. Ἡ ὡραιüτης δὲν εἶναι ἀρετÞ, δὲν εἶναι δῶρον ἐπßκτητον, δὲν εἶναι διαρκὴς καὶ αἰωνßα, ἀφοῦ ἀσθÝνεια ἢ θλßψις ἢ πüνος καταστρÝφουσιν αὐτÞν. Ἔχετε πÜντοτε τὰς λÝξεις ταýτας ὑπὸ τὰς ὄψεις ὑμῶν, ὡραῖαι μου, καὶ προσπαθεῖτε διὰ τῶν εὐγενῶν ὑμῶν αἰσθημÜτων, διὰ τῆς ἠθικῆς καὶ πνευματικῆς ὑμῶν ἀναπτýξεως νὰ ἀντιμετωπßσητε μετὰ θÜρρους τὸν ἠθικὸν τῆς ὑπÜρξεως ἀγῶνα, ὃν πᾶς ἄνθρωπος ὀφεßλει νὰ ἀγωνισθῇ.

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΠΑΡΡΕΝ Διευθýντριας τῆς Ἐφημερßδος τῶν Κυριῶν

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers