ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Caravaggio

 Merisi Michelangelo, (1573-1610) Baroque 
                                                                    "Caravaggio"

                                          Βιογραφικü

     Ο ΜικελÜντζελο Μερßζι ντα ΚαραβÜτζιο, γνωστüς περισσüτερο απλÜ ως ΚαραβÜτζιο, Þταν Ιταλüς ζωγρÜφος, το Ýργο του οποßου ανÞκει χρονικÜ στα τÝλη του 16ου Ýως τις αρχÝς του 17ου αιþνα. Αν και οι πρþιμοι πßνακÝς του περιλÜμβαναν κυρßως προσωπογραφßες, σταδιακÜ εξελßχθηκε σε Ýναν απü τους σημαντικüτερους ζωγρÜφους θρησκευτικþν σκηνþν. Το νατουραλιστικü ýφος του και η ανÜδειξη της ανθρþπινης φýσης των αποστüλων και των μαρτýρων στα Ýργα του θεωρÞθηκε üτι εξυπηρετοýσαν τις βλÝψεις της Αντιμεταρρýθμισης. Με την τεχνικÞ του κιαροσκοýρο κατÜφερε να ενισχýσει το δραματικü στοιχεßο και το μυστηριακü χαρακτÞρα της πßστης, ενþ συνολικÜ η επαναστατικÞ τεχνικÞ των δραματικþν φωτοσκιÜσεων του τενεμπρισμοý, üπως την εισÞγαγε ο ΚαραβÜτζιο, σφρÜγισε την μπαρüκ σχολÞ της ζωγραφικÞς.
     Μπορεß να Þτανε παλιοχαρακτÞρας, μπορεß να Þτανε τσιγκοýνης, υπÞρξε ανÜποδος κι αντισυμβατικüς κι αντικομφορμιστÞς, αλλÜ παρ' üλ' αυτÜ, Ýχει χαρακτηριστεß σαν απü τους 1ους μοντÝρνους ζωγρÜφους, ενþ σημαντικÞ θεωρεßται η συνολικÞ επßδρασÞ του στην ευρωπαúκÞ ζωγραφικÞ. ΠαρÜ την επßδραση που εßχε το Ýργο του στην εποχÞ του, αλλÜ και τις ισχυρÝς αντιδρÜσεις που προκÜλεσε, περιÝπεσε σε λÞθη τους αιþνες που ακολοýθησαν το θÜνατü του, για να επανÝλθει στο προσκÞνιο κυρßως στη διÜρκεια του 20οý αιþνα, καταλαμβÜνοντας και διατηρþντας Ýως σÞμερα περßοπτη θÝση στην ιστορßα της ευρωπαúκÞς τÝχνης.
     Ο ΜικελÜντζελο Μερßζι γεννÞθηκε 29 ΣεπτÝμβρη 1571, χρονολογßα που επιβεβαιþνεται απü μßα πρüσφατη ανακÜλυψη ενüς συμβολαßου με το οποßο ανÝλαβε μαθητευüμενος του ζωγρÜφου Σιμüνε ΠετερτσÜνο. ΠιθανÞ ημερομηνßα γÝννησÞς του θεωρεßται η 29η Σεπτεμβρßου, ημÝρα γιορτÞς του ΑρχÜγγελου ΜιχαÞλ. Ο πατÝρας του, ΦÝρμο Μερßζι, με καταγωγÞ απü το χωριü ΚαραβÜτζιο, Þτανε διακοσμητÞς-αρχιτÝκτονας κι εργαζüτανε στην υπηρεσßα του Φραγκßσκου Α' Σφüρτσα, μαρκησßου του ΚαραβÜτζιο. Σýμφωνα μ' Ýγγραφα της εποχÞς, συμπεραßνεται πως η οικογÝνεια Μερßζι Þταν εγκατεστημÝνη στο ΜιλÜνο μÝχρι τα τÝλη της δεκαετßας του 1570, τουλÜχιστον μÝχρι το θÜνατο του ΦÝρμο Μερßζι απü πανοýκλα στις 20 Οκτþβρη 1577. Εξαιτßας της απþλειας τüσο του πατÝρα του üσο και του θεßου του, η μητÝρα του μεγÜλωσε τα πÝντε συνολικÜ παιδιÜ της οικογÝνειας υπü συνθÞκες οικονομικÞς ανÝχειας. ΜετÜ το θÜνατο του Φραγκßσκου Σφüρτσα, τη προστασßα του νεαροý ΚαραβÜτζιο ανÝλαβε η οικογÝνεια των Κολüννα, συνδεüμενη δι' επιγαμßας με αυτÞν των Σφüρτσα.
     Ο ΚαραβÜτζιο μαθÞτευσε 4 χρüνια δßπλα στον ζωγρÜφο Σιμüνε ΠετερτσÜνο που καταγüταν απü το ΜπÝργκαμο κι Þταν μαθητÞς του ΤιτσιÜνο. ΣχετικÜ με τη δραστηριüτητÜ του στη περßοδο της μαθητεßας του, ελÜχιστες πληροφορßες εßναι γνωστÝς. ¹δη στις 6 Απρßλη του 1584 καταγρÜφεται η παρουσßα του στο ΜιλÜνο, ως μαθητευüμενου του ΠετερτσÜνο, ενþ νομικÜ Ýγγραφα της περιüδου, που πραγματεýονται τη κληρονομιÜ των αδελφþν Μερßζι, μαρτυρÜνε πως Þτανε κÜτοικος του ΚαραβÜτζιο το ΣεπτÝμβρη του 1589, τον Ιοýνιο του 1590 και στα τÝλη ΜÜρτη του 1591. Θεωρεßται πιθανü πως κατÜ το ßδιο διÜστημα επισκÝφτηκε τη Βενετßα üπου Þρθε σε επαφÞ με το Ýργο του Τζορτζüνε και του ΤιτσιÜνο.
     Στις 11 ΜÜη 1592, οριστικοποιÞθηκε το μοßρασμα της οικογενειακÞς του περιουσßας κι ο ßδιος πþλησε το μερßδιο που του απÝμενε -μικρÞ Ýκταση γης- ενþ φαßνεται πως δεν επÝστρεψε Ýκτοτε ποτÝ στον τüπο καταγωγÞς του, τουλÜχιστον üπως αυτü συμπεραßνεται απü την απουσßα σχετικþν αναφορþν σε Üλλα σýγχρονα Ýγγραφα στην ευρýτερη περιοχÞ της Λομβαρδßας. Θεωρεßται πιθανü πως αναζÞτησε απλþς την επαγγελματικÞ του ανÝλιξη σε Üλλες πüλεις, ωστüσο σýμφωνα με τον ιστορικü και βιογρÜφο του ΤζοβÜννι ΠιÝτρο Μπελüρι, εγκατÝλειψε την περιοχÞ εξαιτßας ενüς διαπληκτισμοý του. Μßα παρüμοια αναφορÜ συναντÜται και στη 1η βιογραφßα του απü τον Τζοýλιο Μαντσßνι, σýμφωνα με την οποßα εßχε σκανδαλþδη συμπεριφορÜ λüγω του ευÝξαπτου χαρακτÞρα του.
     ΠαρÜ το γεγονüς πως δεν διαθÝτουμε αναφορÝς σε συγκεκριμÝνα Ýργα που φιλοτÝχνησε σε νεαρÞ ηλικßα, η εκπαßδευση του κι εν γÝνει η πνευματικÞ κßνηση στο νüτο της Ιταλßας θα πρÝπει να εßχανε καθοριστικÞ επßδραση στη διαμüρφωση της τÝχνης του. Ο Μαντσßνι δßνει επßσης μßα απü τις λßγες αναφορÝς σχετικÜ με την εκπαßδευσÞ του, σýμφωνα με την οποßα σποýδασε στο ΜιλÜνο για 4 Þ 6 χρüνια. Tα πρþιμα Ýργα του ΚαραβÜτζιο θεωροýνται επηρεασμÝνα απü τον ΠετερτσÜνο αλλÜ κι Üλλους καλλιτÝχνες του ΜιλÜνου, ενþ δεν μποροýν ν' αποκλειστοýν κι επιρροÝς απü τον Τζορτζüνε, τον ΤιτσιÜνο Þ ακüμη και απü τον Μπελλßνι. Ειδικüτερα, στο ΜιλÜνο εßχε δημιουργηθεß εκεßνη την εποχÞ μßα νÝα σχολÞ ζωγραφικÞς, που αντλοýσε Ýμπνευση απü την καθημερινüτητα, ενþ αρκετοß ζωγρÜφοι εßχαν απορρßψει τη σχολÞ του μανιερισμοý.
     Η εγκατÜσταση του στη Ρþμη τοποθετεßται χρονικÜ τη περßοδο 1588-92, üταν εßχε Þδη αποκτÞσει σημαντικÞ εμπειρßα στο εργαστÞριο του ΠετερτσÜνο, ωστüσο δεν υπÜρχουν σýγχρονες πηγÝς για τα πρþτα χρüνια της παραμονÞς του στη καλλιτεχνικÞ πρωτεýουσα της Ιταλßας. Σýμφωνα με τον Μαντσßνι, μετÝβη στη Ρþμη στα 20 (1591), ενþ ασαφÝς εßναι επßσης αν ταξßδεψε εκεß απü το ΜιλÜνο Þ αν, üπως αναφÝρει ο Μπελüρι, μεσολÜβησε η επßσκεψÞ του στη Βενετßα. Η παλαιüτερη εκτενÞς αναφορÜ στον Üσημο τüτε ΚαραβÜτζιο φαßνεται πως εßναι Ýνα αρχειακü Ýγγραφο σχετικÜ με τις προκαταρκτικÝς ανακρßσεις που πραγματοποßησε στις 11 και 12 Ιουλßου του 1597 ο συμβολαιογρÜφος του δικαστηρßου της Ρþμης, Tommaso de Richis, σχετικÜ με μßα υπüθεση εγκλÞματος που ωστüσο δεν οδηγÞθηκε σε δßκη, ενþ ο ßδιος δεν εßχε ανÜμιξη σε παραβατικÞ συμπεριφορÜ αλλÜ εμφανßστηκε ως μÜρτυρας. Οι πßνακÝς του δεν ανταποκρßνονταν στη κυρßαρχη τÜση εκεßνης της περιüδου που Þταν ο μανιερισμüς και θεωρεßται μÜλλον απßθανο να 'βρισκαν αγοραστÝς.
     Επßδραση στην πορεßα του εßχε αρχικÜ Ýνας πλοýσιος ιερÜρχης, ο Pandulfo Pucci, ο οποßος του πρüσφερε στÝγη και τροφÞ με αντÜλλαγμα αντιγραφÝς διαφüρων θρησκευτικþν πινÜκων που αναλÜμβανε ο ΚαραβÜτζιο, Ýργα που ωστüσο δεν Ýχουνε διασωθεß. Σýντομα, ο ΚαραβÜτζιο εγκατÝλειψε την οικßα του Pucci και λßγο αργüτερα προσβλÞθηκε απü βαρειÜ ασθÝνεια, κοινÞ για κεßνη την εποχÞ, που τον ανÜγκασε να περÜσει περßπου 6 μÞνες στο νοσοκομεßο των απüρων Santa Maria della Consolazione. Εκεß, χÜρη στις προσπÜθειες του ηγοýμενου του νοσοκομεßου, ο οποßος Þταν γνωστüς της οικογÝνειας των Pucci, αντιμετωπßστηκε με τη μεγαλýτερη δυνατÞ φροντßδα και τελικÜ η ζωÞ του σþθηκε. Το διÜστημα που βρισκüταν στο νοσοκομεßο, εμπνεýστηκε και Ýνα απü τα πιο γνωστÜ Ýργα του, τον ¢ρρωστο ΒÜκχο, που θεωρεßται πως πρüκειται για αυτοπροσωπογραφßα.
     Νωρßτερα, πιθανüτατα εργÜστηκε στο εργαστÞριο του ΛορÝντζο ΣιτσιλιÜνο, μÝτριου καλλιτÝχνη της εποχÞς που ειδικευüτανε στη κατασκευÞ προτομþν. ΒÝβαιη θεωρεßται η παραμονÞ του στην οικßα του μανιεριστÞ ζωγρÜφου ΤζουζÝπε ΤσÝζαρι, του επονομαζüμενου ΚαβαλιÝρ ντ' Αρπßνο, για διÜστημα περßπου 8 μηνþν, αν κι οι σχετικÝς αναφορÝς σε πρωτογενεßς πηγÝς δεν εßναι πÜντα σýμφωνες. ΚατÜ τον Μπελüρι, ο ΚαραβÜτζιο εργÜστηκε αποκλειστικÜ ως ζωγρÜφος λουλουδιþν και φροýτων, φιλοτεχνþντας ορισμÝνες εξαιρετικÝς συνθÝσεις. Με δεδομÝνο πως η προσωπικÞ συλλογÞ του Αρπßνο δεν περιÝχει Ýργα αυτοý του εßδους, εικÜζεται πως εßτε δεν διασþθηκαν εßτε πουλÞθηκαν απü τον Αρπßνο χωρßς την υπογραφÞ του δημιουργοý τους. 3 συνθÝσεις που φÝρουν σχετικÜ στοιχεßα νεκρÞς φýσης, ο ¢ρρωστος ΒÜκχος (περ. 1593/94, πινακοθÞκη ΜποργκÝζε), το Αγüρι Με ΚαλÜθι Φροýτων (περ. 1593/94) και το γνωστü μüνο μÝσα απü αντßγραφα Αγüρι Που Ξεφλουδßζει Φροýτο (περ. 1593/94, ιδιωτικÞ συλλογÞ), θεωρεßται πως φιλοτεχνÞθηκαν την ßδια περßοδο.
     Δουλεýοντας στο πλευρü του Αρπßνο, Þρθε σ' επαφÞ με αρκετοýς πλοýσιους φιλüτεχνους στη Ρþμη, καθþς επßσης και με εμπüρους τÝχνης. ΑυτÞ η περßοδος θα πρÝπει να εßναι κι η 1η που κατÜφερε να πουλÞσει πßνακÝς του. Περßπου το 1594, εγκατÝλειψε τον Αρπßνο αποφασισμÝνος να ακολουθÞσει μßα αυτüνομη πορεßα ως ζωγρÜφος. ΕυνοÞθηκε απü τη γνωριμßα του με τον μονσινιüρ Φαντßνο ΠετρινιÜνι, που του παραχþρησε στÝγη και πιθανþς προþθησε Ýργα του βοηθþντας στην πþλησÞ τους σε εκκλησιαστικοýς κýκλους. ΑναφÝρεται üτι αυτÞ την περßοδο φιλοτÝχνησε πλÞθος Ýργων, ανÜμεσα στα οποßα ξεχωρßζουν οι πßνακες ΑνÜπαυση ΚατÜ Τη ΦυγÞ Στην Αßγυπτο (1596/97, Ρþμη, πινακοθÞκη Ντüρια Παμφßλι), Η ΧειρομÜντισσα (1596/97. Παρßσι, Λοýβρο) κι Η Μετανοοýσα ΜαγδαληνÞ (1596/97, Ρþμη, πινακοθÞκη Ντüρια Παμφßλι). Το συνεσταλμÝνο και περßτεχνο ýφος που καλλιÝργησε σε αυτÜ αντλοýν απü τη τεχνοτροπßα της βüρειας Ιταλßας ενþ ορισμÝνα στοιχεßα της σýνθεσης στην ΑνÜπαυση κατÜ τη φυγÞ στην Αßγυπτο παραπÝμπουν στη βενετικÞ παρÜδοση.
     ΠαρÜ τις γνωριμßες του με τον καλλιτεχνικü κüσμο της Ρþμης, επÝλεξε να συναναστρÝφεται με Üλλους Üπορους ζωγρÜφους και να ακολουθεß Ýναν σκανδαλþδη -για τα πρüτυπα της εποχÞς- τρüπο ζωÞς, με αποτÝλεσμα να Ýχει και συχνÜ προβλÞματα με την αστυνομßα του Βατικανοý. Σε αναζÞτηση χρημÜτων για την επιβßωσÞ του, στρÜφηκε σε Ýναν ΓÜλλο Ýμπορο τÝχνης με το üνομα Maestro Valentino, ο οποßος τον συμβοýλεψε να ζωγραφßσει θρησκευτικοýς πßνακες καθþς εßχαν μεγÜλη ζÞτηση. Ωστüσο, ο ΚαραβÜτζιο φαßνεται πως αγνüησε τις συμβουλÝς του Valentino, καθþς ανÜμεσα στα Ýργα του εκεßνης της περιüδου συγκαταλÝγονται κυρßως πßνακες με καθημερινÜ θÝματα, απü τους οποßους αποκüμισε λßγα χρÞματα. Αργüτερα, φαßνεται πως τελικÜ πεßστηκε να πραγματοποιÞσει το πρþτο του θρησκευτικü Ýργο, το οποßο üμως δεν βασιζüταν σε κÜποιο δημοφιλÝς θÝμα üπως η Σταýρωση, αλλÜ Ýφερε τον τßτλο Η ¸κσταση Του Αγßου Φραγκßσκου (1595). Το τελικü αποτÝλεσμα, σε συνδυασμü και με Üλλους πßνακες της ßδιας περιüδου üπως Οι ΧαρτοκλÝφτες Þ Η ΧειρομÜντισσα, του εξασφÜλισε την εκτßμηση αρκετþν φιλüτεχνων και μπορεß να θεωρηθεß ως Ýνα απü τα 1α þριμα Ýργα του που σηματοδüτησε τις απαρχÝς του μπαρüκ και προανÞγγειλε τις μεταγενÝστερες σημαντικÝς θρησκευτικÝς συνθÝσεις του.
     Το επüμενο διÜστημα, ο καρδινÜλιος ΦραντσÝσκο Μαρßα ντελ Μüντε, εντυπωσιασμÝνος απü το ταλÝντο του, τοý πρüσφερε τροφÞ και στÝγη την οποßα εκεßνος αποδÝχτηκε. Ο ντελ Μüντε βρισκüτανε στο επßκεντρο των καλλιτεχνικþν κýκλων της Ρþμης κι ο ΚαραβÜτζιο κατüρθωσε να πραγματοποιÞσει διασυνδÝσεις με ισχυροýς πÜτρονες αλλÜ και διακεκριμÝνους ποιητÝς που με τη σειρÜ τους προÝβαλαν το Ýργο του. ΠαρÝμεινε στην οικßα του τουλÜχιστον μÝχρι τις 19 ΝοÝμβρη 1600, ενþ στη κατοχÞ του ντελ Μüντε βρÝθηκαν αργüτερα 10 πßνακες του. Το ανεπτυγμÝνο ενδιαφÝρον του προστÜτη του για τη μουσικÞ και την αλχημεßα φαßνεται πως σχετßζονται με τουλÜχιστον 3 παραγγελßες, για τα Ýργα Οι ΜουσικοßΣυναυλßα, 1595-7, Μητροπολιτικü Μουσεßο ΝÝας Υüρκης), Αγüρι Με Λαοýτο (1596-7, Μητροπολιτικü Μουσεßο ΝÝας Υüρκης, δÜνειο απü τη συλλογÞ Wildenstein) καθþς και την εικονογρÜφηση της οροφÞς του αλχημικοý εργαστηρßου του ντελ Μüντε με τις μορφÝς του Δßα, του Ποσειδþνα και του Πλοýτωνα. Υπü την προστασßα του ντελ Μüντε, ο ΚαραβÜτζιο εξελßχθηκε σημαντικÜ, προσφÝροντας -κυρßως θρησκευτικοýς- πßνακες μεγÜλης αξßας. ΖωγρÜφισε θÝματα που σπÜνια εßχανε χρησιμοποιηθεß στο παρελθüν ενþ κÜτω απü τη πßεση των καρδινÜλιων, να αποτυπþσει γνωστÜ βιβλικÜ θÝματα, τα απÝδωσε με Ýνα τρüπο που απεßχε απü τα καθιερωμÝνα πρüτυπα της εποχÞς, θυμßζοντας συχνÜ σκηνÝς της καθημερινüτητας.
     ¸να παρÜδειγμα που αποτυπþνει τον αντισυμβατικü χαρακτÞρα της τÝχνης του ΚαραβÜτζιο αποτελεß ο πßνακας Η ανÜπαυση κατÜ τη φυγÞ στην Αßγυπτο (1596-1597), üπου παριστÜνεται η Παναγßα με μαλλιÜ σε Ýντονο κüκκινο χρþμα και σε αντιδιαστολÞ με τα ξανθÜ μαλλιÜ του Χριστοý. Στα τÝλη του 16ου αι., ο ΚαραβÜτζιο Þταν Ýνας αναγνωρισμÝνος για το ταλÝντο του ζωγρÜφος. Το 1599 ανÝλαβε επßσης μßα σημαντικÞ παραγγελßα για την διακüσμηση του παρεκκλησßου ΚονταρÝλλι της εκκλησßας του Αγßου Λουδοβßκου των ΓÜλλων (San Luigi dei Francesi) στην Ρþμη, Ýργο για το οποßο Þταν υποψÞφιοι αρκετοß ακüμη καθιερωμÝνοι ζωγρÜφοι. Αν και δεν εßναι απüλυτα εξακριβωμÝνος ο λüγος που ο ΚαραβÜτζιο ανÝλαβε τελικÜ την παραγγελßα, θεωρεßται πιθανü πως καταλυτικü ρüλο εßχε η επιρροÞ του ντελ Μüντε. Για τις ανÜγκες του Ýργου, παρÝδωσε δýο σημαντικοýς πßνακες, Το Μαρτýριο του Αγßου Ματθαßου κι Η ΚλÞση του Αγßου Ματθαßου, τους οποßους φιλοτÝχνησε πÜνω σε μουσαμÜδες μεγÜλων διαστÜσεων, πρακτικÞ ασυνÞθιστη για Ýργα εκκλησιþν.
     Η φÞμη που απÝκτησε μÝσα απü αυτÜ τα Ýργα, εßχε ως αποτÝλεσμα να αναλÜβει μßα ακüμη σημαντικÞ παραγγελßα για Ýνα παρεκκλÞσι στην εκκλησßα ΣÜντα Μαρßα ντελ Πüπολο. Το συμβüλαιο της συγκεκριμÝνης συμφωνßας, ανακαλýφθηκε το 1920 και αναφÝρεται συνολικÜ σε δýο Ýργα που θα παρÝδιδε ο ΚαραβÜτζιο. Τα θÝματα της παραγγελßας Þταν Η Σταýρωση του Αγßου ΠÝτρου και Η ΜεταστροφÞ Του Παýλου. Οι πρþτες εκδοχÝς των Ýργων απορρßφθηκαν, πιθανüν διüτι θεωρÞθηκαν προκλητικÝς, αλλÜ τελικÜ παρÝδωσε με καθυστÝρηση τα Ýργα, σε μßα μορφÞ που Ýγινε αποδεκτÞ.
     Η περßοδος 1602-06 αποδεßχθηκε ιδιαßτερα παραγωγικÞ και δημιουργικÞ. ΠαρÜλληλα, συνοδεýτηκε κι απü προβλÞματα με τη δικαιοσýνη. Εξ αιτßας μιας δημüσιας αρνητικÞς κριτικÞς του κατÜ του ζωγρÜφου ΤζοβÜννι Μπαλιüνε, συνελÞφθη και φυλακßστηκε. ΤελικÜ αφÝθηκε ελεýθερος κυρßως χÜρη στην επÝμβαση ορισμÝνων καρδινÜλιων και του μαρκησßου ΤζουστινιÜνι. Το 1604, Ýνας συμβολαιογρÜφος με το üνομα ΜαριÜνο Πασκαλüνε, εμφανßστηκε αιμüφυρτος στην αστυνομßα δηλþνοντας πως ο ΚαραβÜτζιο εßχε αποπειραθεß να τον σκοτþσει. ΕγκατÝλειψε τüτε τη Ρþμη κι αναζÞτησε καταφýγιο στη ΓÝνοβα, στο πλευρü του πρßγκηπα ΜÜρτσο Κολüννα. ΕπÝστρεψε στη Ρþμη üταν, για Üγνωστους λüγους, ο Πασκαλüνε απÝσυρε τις κατηγορßες εναντßον του. ΠαρÜ τη κακÞ φÞμη που εßχε αναπτýξει, η προστασßα του απü τον Κολüννα του Ýδωσε την ευκαιρßα να λÜβει αρκετÝς παραγγελßες, μεταξý αυτþν και μßα για την εκκλησßα του Αγßου ΠÝτρου. Του ανατÝθηκε να ζωγραφßσει μßα Παναγßα, Ýργο που θα αποτελοýσε μßα πολý σημαντικÞ ευκαιρßα για την καταξßωση κÜθε ζωγρÜφου. Παρüλα αυτÜ, ο ΚαραβÜτζιο επÝλεξε να ολοκληρþσει το Ýργο υιοθετþντας μßα πλÞρως αντισυμβατικÞ προσÝγγιση, που χαρακτηρßστηκε ως ιερüσυλη κι ασεβÞς. Στον πßνακα που παρÝδωσε, με τον τßτλο Η Παναγßα Με Το Φßδι (1605-1606), αποτýπωσε την Παναγßα ως μßα κοινÞ θνητÞ, την Αγßα ¢ννα σαν μια Üσχημη γερασμÝνη γυναßκα και τον Χριστü εντελþς γυμνü παρ' üτι δεν Þταν σε βρεφικÞ ηλικßα. Το Ýργο φυσικÜ απορρßφθηκε, στερþντας του την ευκαιρßα να λÜβει επßσημη αναγνþριση ως ζωγρÜφος.
     Στις 29 ΜÜη 1606, κατÜ τη διÜρκεια λογομαχßας, o ΚαραβÜτζιο σκüτωσε με μαχαßρι Ýνα νεαρü ονüματι Ρανοýτσιο Τομασσüνι. Τα αßτια ενδεχομÝνως να Þταν οικονομικÜ Þ/κι ερωτικÜ Þ πολιτικÜ. Ο ßδιος τραυματßστηκε αλλÜ κατÜφερε να διαφýγει, ενþ οι φßλοι του που Þταν παρüντες στο επεισüδιο φυλακßστηκαν. Για τη πρÜξη του καταδικÜστηκε ερÞμην σε θÜνατο κι εξορßα, γεγονüς που Ýδινε το δικαßωμα σε κÜθε μÝλος της αστυνομßας του Βατικανοý να τον εκτελÝσει επιτüπου. ΕγκατÝλειψε μεταμφιεσμÝνος τη Ρþμη αφοý αναζÞτησε μÜταια καταφýγιο στους πρþην προστÜτες του. Πρþτο σταθμü της περιπλÜνησÞς του αποτÝλεσε η ΝÜπολι, üπου παρÝμεινε αρχικÜ για περßπου 8 μÞνες. Η φÞμη του Þταν Þδη πολý μεγÜλη και σε αυτü το διÜστημα ολοκλÞρωσε αρκετÝς παραγγελßες Ýργων με κυριüτερα την Παναγßα Του Ροζαρßου, τις ΕπτÜ πρÜξεις Ελεημοσýνης και τη Μαστßγωση Του Χριστοý, üλα τους αριστουργÞματα.
     ΠαρÜ την μεγÜλη του επιτυχßα και φÞμη, εγκατÝλειψε τη πüλη κι Ýφυγε για τη ΜÜλτα. Η πιο πιθανÞ αιτßα της μετακßνησÞς του θεωρεßται η πρüθεσÞ του να γßνει Ιππüτης του ΤÜγματος της ΜÜλτας, þστε να μπορεß πιο εýκολα να διεκδικÞσει μια απονομÞ χÜριτος απü τον ΠÜπα και να επιστρÝψει στο μÝλλον στη Ρþμη. Εκεß Ýζησε για περßπου 5 μÞνες, διÜστημα στο οποßο ολοκλÞρωσε το Ýργο Ο ¢γιος Ιερþνυμος Στο ΣπουδαστÞριü Του για τον καθεδρικü ναü της ΒαλÝτας. ¢λλοι αξιοσημεßωτοι πßνακες της ßδιας περιüδου εßναι ο τεραστßων διαστÜσεων Αποκεφαλισμüς Του Αγßου ΙωÜννη Του ΒαπτιστÞ (ο μοναδικüς που φÝρει την υπογραφÞ του), η προσωπογραφßα του ΜεγÜλου ΜÜγιστρου Alof de Wignacourt, καθþς κι ο ΕρωτιδÝας Που ΚοιμÜται, Ýργο που βρισκüτανε σε πλÞρη αντßθεση με το ασκητικü πνεýμα των Ιπποτþν. Ο ΚαραβÜτζιο τελικÜ εκδιþχθηκε απü το τÜγμα, χαρακτηριζüμενος ως διεφθαρμÝνος και ρυπαρüς (putridum et foetidum) και κατÝφυγε στη Σικελßα, αρχικÜ στις Συρακοýσες κι αργüτερα στη Μεσσßνα.
     Το 1609 επÝστρεψε στη ΝÜπολι üπου Ýγινε εναντßον του απüπειρα δολοφονßας, που οι λüγοι της παραμÝνουν Üγνωστοι. Το καλοκαßρι του 1610 αποφÜσισε να εγκαταλεßψει τη πüλη κι Ýφτασε με πλεοýμενο στο κοντινü στη Ρþμη λιμÜνι, Πüρτο ¸ρκολε που βρισκüταν υπü ισπανικÞ κατοχÞ, ενþ πιθανüτατα σταμÜτησε να ζωγραφßζει. Εκεß φÝρεται να συνελÞφθη και να εξαγüρασε την απελευθÝρωσÞ του, τα ßχνη του üμως χÜνονται σ' αυτü το σημεßο. Στις 28 Ιουλßου, δημοσιεýτηκε η εßδηση του θανÜτου του διÜσημου ζωγρÜφου, ενþ 3 μÝρες αργüτερα μßα νÝα δημοσßευση αναφερüταν σε θÜνατü του απü σοβαρÞ ασθÝνεια. Ως επßσημη ημερομηνßα θανÜτου του θεωρεßται η 18 Ιουλßου 1610, ωστüσο παραμÝνει υπü διερεýνηση ο ακριβÞς χρüνος κι η αιτßα του θανÜτου του.
     Το Ýργο του ΚαραβÜτζιο συχνÜ αντιμετωπßστηκε αρνητικÜ στην εποχÞ του, κυρßως λüγω του σκανδαλþδους τρüπου με τον οποßο αποτýπωνε τα θÝματÜ του, ωστüσο ακüμη και οι επικριτÝς του αναγνþριζαν το ταλÝντο του. Η ζωγραφικÞ του θεωρεßται πως διαμüρφωσε καταλυτικÜ τη μπαρüκ σχολÞ, επιδιþκοντας να ανατρÝψει τον μανιερισμü των παλαιüτερων ζωγρÜφων. Διαμüρφωσε Ýνα ρεαλιστικü ýφος στη ζωγραφικÞ, με Ýντονα στοιχεßα δραματοποßησης και θεατρικüτητας. ¸να ακüμη χαρακτηριστικü στοιχεßο των Ýργων του αποτελοýσε η χρÞση των φωτοσκιÜσεων και των φωτεινþν αντιθÝσεων (κιαροσκοýρο). Αν κι η τεχνικÞ αυτÞ εßχε αναπτυχθεß πριν απü τον ΚαραβÜτζιο, εκεßνος την υιοθÝτησε με απüλυτο τρüπο και θεωρεßται πως αποτÝλεσε τον ιδανικü εκφραστÞ της. Το δεδομÝνο στυλ Ýμεινε γνωστü στην ιστορßα της τÝχνης ως τενεμπρισμüς, δηλαδÞ ελεýθερα τεχνικÞ η οποßα χρησιμοποιεß το σκοτÜδι σαν ουσιαστικü στοιχεßο ενüς Ýργου.
     ΖωγρÜφιζε με μεγÜλη ταχýτητα, χωρßς προπαρασκευαστικÜ σχÝδια και χρησιμοποιþντας μοντÝλα εκ του φυσικοý, τα οποßα απεικüνιζε απ' ευθεßας στον καμβÜ. Λεπτομερεßς Ýρευνες πÜνω σε πßνακÝς του, φανερþνουν πως απουσßαζαν ßχνη σχεδßου, ενþ χρησιμοποιοýνταν μüνο κÜποιες αδρÝς χαρÜξεις, κυρßως για τον καθορισμü της σýνθεσης και της θÝσης των μοντÝλων. Θεωρεßται πως η χρÞση ζωντανþν μοντÝλων αποτελοýσε βασικü συστατικü στοιχεßο για το ρεαλισμü που αναζητοýσε να αποδþσει.
     ΜετÜ το θÜνατü του, η φÞμη του εξασθÝνισε γρÞγορα και το üνομÜ του ουσιαστικÜ εξαφανßστηκε απü καταλüγους. Ο πρþτος του βιογρÜφος Þταν ο ζωγρÜφος ΤζοβÜννι Μπαλιüνε, ο οποßος δεν Ýτρεφε συμπÜθεια προς το Ýργο του. Πολλοß απü τους πßνακÝς του αποδüθηκαν σε Üλλους ζωγρÜφους, ενþ παρÜλληλα Ýργα που δεν του ανÞκαν αποδüθηκαν σε αυτüν. ΜετÜ απü μια μακροχρüνια λÞθη, το Ýργο του ΚαραβÜτζιο Üρχισε να επανεκτιμÜται στα τÝλη του 19ου αιþνα, üταν ο Wolfgang Kallab, μελετþντας κÜποιους πßνακες, αναγνþρισε σε αυτοýς πολλÜ κοινÜ στοιχεßα και τελικÜ μετÜ απü ενδελεχÞ Ýρευνα τους απÝδωσε στον ΜικελÜντζελο Μερßζι. Εκεßνη την εποχÞ, ελÜχιστα Þταν γνωστÜ για τον ΚαραβÜτζιο, ενþ μüλις Ýνα Ýργο Ýφερε την υπογραφÞ του. Ωστüσο, με Ýναυσμα την Ýρευνα του Kallab και την μεσολÜβηση και Üλλων ειδικþν, σýντομα ξεκßνησε να αποκαλýπτεται το κυρßως σþμα του Ýργου του ΚαραβÜτζιο. Στην ανÜδειξη του Ýργου του σημαντικü ρüλο διαδραμÜτισε επßσης η ανακÜλυψη σχετικþν εγγρÜφων στις πüλεις üπου Ýζησε και δημιοýργησε...
     Το γεγονüς εßναι üτι το Ýργο του επηρÝασε γενιÝς καλλιτεχνþν του νÝου ýφους του μπαρüκ. ΑνÜμεσÜ τους οι ΤζοβÜννι Μπαλιüνε, ΛεονÝλλο ΣπÜντα, ΟρÜτσιο ΤζεντιλÝσκι, ΚÜρλο ΣαρατσÝνι, Αρτεμßζια ΤζεντιλÝσκι, οι ΚαραβατζιστÝς της ΟυτρÝχτης, Φλαμανδοß (Ροýμπενς κι ¢μπραχαμ ΓιÜνσσενς, ΓÜλλοι (Ζωρζ ντε Λα Τουρ και Σιμüν ΒουÝ) και Ισπανοß (Φρανθßσκο ΡιμπÜλτα και ΧοσÝ ΡιμπÝρα).
     Το 1920, ο ιστορικüς τÝχνης Roberto Longhi μελÝτησε περαιτÝρω τη δομÞ και τα τεχνικÜ χαρακτηριστικÜ του Ýργου του, ισχυριζüμενος πως μεταγενÝστεροι καλλιτÝχνες üπως ο ΒερμÝερ Þ ο ΡÝμπραντ δεν θα εßχαν υπÜρξει χωρßς τον ΚαραβÜτζιο, ενþ η τεχνικÞ ζωγρÜφων üπως ο ΝτελακρουÜ Þ ο ΜανÝ θα Þτανε ριζικÜ διαφορετικÞ. Ο Αμερικανüς ιστορικüς ΜπÝρναρντ ΜπÝρενσον επßσης σχολßασε πως "εκτüς απü τον ΜιχαÞλ ¢γγελο, κανÝνας Ιταλüς ζωγρÜφος δεν Üσκησε τüσο Ýντονη επιρροÞ". Οι νÝες Ýρευνες και κριτικÝς πÜνω στο Ýργο του ΚαραβÜτζιο ενßσχυσαν τη φÞμη του και οδÞγησαν σε μßα 1η σημαντικÞ Ýκθεση με τßτλο ΚαραβÜτζιο και ΚαραβατζιστÝς (Caravaggio e dei Caravaggeschi), μετÜ τον Β' Παγκ. Πüλ. Αργüτερα ακολοýθησαν κι Üλλες εκθÝσεις για τον ΚαραβÜτζιο, ο οποßος εßχε πλÝον αναγνωριστεß ως μεγÜλος ζωγρÜφος του παρελθüντος.
     Ο ΜικελÜντζελο Μερßσι γνωστüς ως ΚαραβÜτζιο ( το üνομα της πüλης που μεγÜλωσε), χÜνει πατÝρα, αδελφü, θεßο και παπποý την ßδια μÝρα απü πανþλη, Ýρχεται στη Ρþμη να δοκιμÜσει την τýχη του. Χωρßς λεφτÜ, χωρßς στÝγη, κοιμüταν καταγÞς δßχως στρþμα, στις üχθες του Τßβερη πουλþντας για Ýνα κομμÜτι ψωμß τους πßνακες του με φροýτα και λουλοýδια σε μεσÜζοντες που τα μεταπουλοýσαν πανÜκριβα σε πλοýσιους ως διακüσμηση στις πολυτελεßς κατοικßες τους.
     Εßναι Ýνας γεροδεμÝνος νεαρüς, 20-25 χρονþν, με μακριÜ μαλλιÜ, μαýρα μÜτια, μαýρα πυκνÜ φρýδια, μαýρα μοýσια, βρþμικα μαýρα ροýχα, τρýπιες κÜλτσες Ýχοντας πÜντα μαζß του παρανüμως Ýνα σπαθß. Περνοýσε τις μÝρες του σε ταβÝρνες και χαρτοπαικτικÝς λÝσχες και τα βρÜδια με πüρνες, αρσενικÝς και θηλυκÝς, δεν παντρεýτηκε ποτÝ, δεν ζωγρÜφισε ποτÝ μια γυμνÞ γυναßκα, τα Ýργα του γεμÜτα νεαρÜ αγüρια με ζουμερÜ χεßλη που προσφÝρουν στον θεατÞ φροýτα, κρασß, λουλοýδια και τους εαυτοýς τους. Οξýθυμος, παρορμητικüς, Ýτοιμος για καβγÜ για ασÞμαντες αφορμÝς, ο κατÜλογος με τα παραπτþματα του μακρýς: ξυλοκοπεß Ýνα σερβιτüρο επειδÞ του Ýφερε αγκινÜρες ενþ εßχε ζητÞσει ελαιüλαδο, βανδÜλισε το σπßτι μιας πüρνης επειδÞ αρνÞθηκε να πÜει μαζß του, πετροβολÜ τα üργανα της τÜξης που πÞγαν να τον συλλÜβουν, φυλακßζεται για συκοφαντικÞ δυσφÞμηση ενüς Üλλου ζωγρÜφου, σþζεται συνεχþς απü θαυμαστÝς του σε υψηλÜ αξιþματα.
     Τον ΜÜη του 1606, üντας ο μεγαλýτερος ζωγρÜφος της εποχÞς, σκοτþνει τον Ρ. Τομασüνι για χατßρι μια ιερüδουλης, κοινÞς ερωμÝνης και των δυο. ΚαταδικÜστηκε ερÞμην σε θÜνατο, η αστυνομßα μποροýσε να τον εκτελÝσει επιτüπου üπου τον Ýβρισκε. ΕγκατÝλειψε μεταμφιεσμÝνος τη Ρþμη για τη ΝÜπολι τη 2η μεγαλýτερη πüλη της Ευρþπης μετÜ το Παρßσι, υπü ισπανικÞ κατοχÞ τüτε, üπου τον υποδÝχονται με τιμÝς. Σýντομα, φεýγει για τη ΜÜλτα να γßνει Ιππüτης του ΤÜγματος των Ιπποτþν του Αγßου ΙωÜννη με σκοπü να διεκδικÞσει απονομÞ χÜριτος απü τον ΠÜπα για το Ýγκλημα του. Τον χρßζουν Ιππüτη üχι βÝβαια λüγω καταγωγÞς αλλÜ λüγω εξαιρετικοý ταλÝντου, θÝμα χρüνου να τσακωθεß και πÜλι, συγκροýστηκε με Ýναν ιππüτη και φυλακßστηκε, το Ýγκλημα του πιθανþς ερωτικÞς φýσεως, επειδÞ δεν καταγρÜφεται επßσημα στα αρχεßα του ΤÜγματος, τονε χαρακτηρßζουνε διεφθαρμÝνο και ρυπαρü, καταφÝρνει ν' αποδρÜσει απü τη φυλακÞ και γυρßζει απü πüλη σε πüλη (Σημ.: Το ΤÜγμα των Ιπποτþν του Αγßου ΙωÜννη, οι 2οι μετÜ την ΑιτÞ που αναγνωρßσανε το Αγþνα της Ανεξαρτησßας μας, μüλις το 1823).
     ¼που και να πÞγαινε Ýβρισκε πÜντα δουλειÜ και πληρωνüτανε πλουσιοπÜροχα, αλλÜ πιÜ βρισκüτανε στα üρια της παρÜνοιας. Κοιμüταν οπλισμÝνος κι Ýνιωθε παντοý γýρω του εχθροýς, Ýσκιζε τα Ýργα του üταν δÝχονταν αρνητικÞ κριτικÞ. Το ßδιο σκανδαλþδεις κι οι καινοτομßες που Ýφερε στη
τÝχνη! Διαμüρφωσε τη μπαρüκ σχολÞ, εισÞγαγε στη ζωγραφικÞ το δρÜμα και τη θεατρικüτητα, τελειοποιþντας τη τεχνικÞ του κιαροσκοýρο (σκιοφωτισμοý/φωτοσκßασης), τον συνδυασμü φωτοσκιÜσεων και φωτεινþν αντιθÝσεων. Ο κýριος πßνακας βρßσκεται στο σκοτÜδι κι οι μορφÝς/αντικεßμενα φωτßζονται επιλεκτικÜ þστε να αναδýονται μÝσα απü τις σκιÝς εξασφαλßζοντας τη συμμετοχÞ και την συγκινησιακÞ φüρτιση του θεατÞ.
     Δημιοýργησε δικÞ του σχολÞ τους ΚαραβατζιστÝς "χωρßς τον ΚαραβÜτζιο, Ροýμπενς, ΡιβÝρα, ΒερμÝερ, ΡÝμπραντ, ΝτελακρουÜ Þ ΜανÝ δεν θα εßχαν υπÜρξει Þ η τεχνικÞ των θα Þτανε ριζικÜ διαφορετικÞ, -αν εξαιρÝσεις τον ΜιχαÞλ ¢γγελο, κανεßς Ιταλüς ζωγρÜφος δεν Üσκησε τüσον Ýντονη επιρροÞ".
     Χρησιμοποιοýσε μοντÝλα εκ του φυσικοý, τα οποßα απεικüνιζε απ' ευθεßας στον καμβÜ με μεγÜλη ταχýτητα, χωρßς προπαρασκευαστικÜ σχÝδια. Λεπτομερεßς αναλýσεις με ακτßνες X πÜνω σε πßνακες του επιβεβαιþνουν την πλÞρη απουσßα σχεδßων, σκανδαλßζοντας τους σýγχρονους του που θεωροýσαν τα προπαρασκευαστικÜ σχÝδια κÜτι το αυτονüητο. Για να σκανδαλßσει περισσüτερο, παρÜ τις γνωριμßες του με τον υψηλü καλλιτεχνικü κüσμο της Ρþμης και τους πλοýσιους καρδινÜλιους, επÝλεξε να ζει στις φτωχογειτονιÝς και αναζητοýσε τα μοντÝλα του στους περιστασιακοýς ερωτικοýς συντρüφους του, στις ιερüδουλες ακüμα και στα αποβρÜσματα της κοινωνßας και τους ζωγραφßζει üπως τους βλÝπει με üλες τις φυσικÝς ατÝλειες χωρßς καμιÜ διÜθεση εξιδανßκευσης.
     Οι περισσüτεροι ζωγρÜφοι της εποχÞς παρουσßαζαν τους Αγßους ως εξω-πραγματικÜ, θεúκÜ üντα, οι δικοß του ¢γιοι Ýμοιαζαν με ρακÝνδυτους εργÜτες και αγρüτες, οι Απüστολοι με γυμνÜ πρησμÝνα πüδια, η Παναγßα με την μορφÞ γνωστÞς ιερüδουλης ο ωμüς ρεαλισμüς του ενüχλησε αρκετοýς, θεωρÞθηκε ιερüσυλος, ασεβÞς και χυδαßος, στην ερþτηση ποιος Þταν ο δÜσκαλος του αυτüς Ýδειξε τον κüσμο που περνοýσε τον δρüμο, συχνÜ τον αναγκÜζουν να ξαναφτιÜξει τα Ýργα του Þ να βρει Üλλους αγοραστÝς. Για τον ΚαραβÜτζιο τα πιο ιερÜ γεγονüτα, αυτÜ που μας προκαλοýνε δÝος θα μποροýσανε κÜλλιστα να διαδραματßζονται σε ταπεινÜ καλντερßμια, υπüγεια καπηλειÜ Þ ταπεινÜ πανδοχεßα üπως στο αριστουργηματικü Το Δεßπνο Στους Εμμαοýς (1601, Λονδßνο, ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη) που τονε ζωγραφßζει στο απüγειο της φÞμης του, σε ηλικßα 30 ετþν!
     Σýμφωνα με το ΕυαγγÝλιο του ΛουκÜ (24:13-32), στον δρüμο απü την ΙερουσαλÞμ προς το χωριü Εμμαοýς στη Παλαιστßνη, μÝρες μετÜ τη Σταýρωση του Χριστοý, 2 Απüστολοι συναντοýν Ýναν Üγνωστο στο δρüμο και τον παßρνουν μαζß τους. ΚουρασμÝνοι σταματÜνε σε πανδοχεßο για να δειπνÞσουνε. Καθþς Ýτρωγαν μαζß, ο νÝος πÞρε το ψωμß και το κρασß, τα ευλüγησε και στρÜφηκε προς το μÝρος τους, για να τους τα προσφÝρει με τον ßδιο τρüπο που Ýκανε ο Ιησοýς στον Μυστικü Δεßπνο, μüλις αυτοß Τον αναγνþρισαν, Εκεßνος αμÝσως εξαφανßστηκε.
     ¼λη η ΥψηλÞ ΤÝχνη του συγκεντρωμÝνη εδþ, φως, σκιÝς, θεατρικÝς χειρονομßες, ρεαλισμüς, συμβολισμüς! Το ιερü θÝμα διαδραματßζεται σε Ýνα ταπεινü πανδοχεßο με τον ιδιοκτÞτη , üρθιο αριστερÜ, πλÜι στο Χριστü, να γßνεται μÜρτυρας της ιερÞς στιγμÞς που την αναπαριστÜ μÝσα απü τα δικÜ του μÜτια. Το ΕυαγγÝλιο αναφÝρει üτι ο Ιησοýς εμφανßστηκε με Üλλη μορφÞ και γι' αυτü τονε παρουσιÜζει ως νεαρü αγÝνειο Üτομο χωρßς τα σημÜδια της σωματικÞς εξουθÝνωσης του μαρτυρßου Του. ΕπιλÝγει να μας δεßξει τη πιο δραματικÞ στιγμÞ, τη στιγμÞ της αναγνþρισης απü τους μαθητÝς Του.       Οι 3 μορφÝς σχηματßζουνε τρßγωνο με το Χριστü στη κορυφÞ του. ΑριστερÜ, ο Ýνας μαθητÞς πιÜνει τη καρÝκλα του και πλησιÜζει πιο κοντÜ στο τραπÝζι για τον δει καλλßτερα, δεν πιστεýει στα μÜτια του, στα δεξιÜ, ο Üλλος μαθητÞς απλþνει τα χÝρια του με μιαν αντανακλαστικÞ κßνηση Ýκπληξης, δÝους, σοκ μπρος στη ξαφνικÞ ανακÜλυψη, τα χÝρια του απλþνονται εκτüς του ζωγραφικοý χþρου, θεατρικü τρυκ που αυξÜνει τη δραματικüτητα. Οι μορφÝς σχεδüν σε φυσικü μÝγεθος και σε 1ο επßπεδο, νομßζουμε πως η σκηνÞ διαδραματßζεται μπρος μας, üτι εßμαστε κι εμεßς στο δωμÜτιο! Τα ιερÜ πρüσωπα, Χριστüς κι Απüστολοι, γειþνονται, παßρνουνε τη μορφÞ καθημερινþν ανθρþπων, εργÜτες Þ αγρüτες, με σκισμÝνο το μανßκι, ατημÝλητα ροýχα, στο πρüσωπο τα σημÜδια της ηλικßας τους, απογυμνωμÝνοι απü κÜθε εßδους ηρωúκüτητα ΓÞινοι Αγßοι κι üχι εξαûλωμÝνες οντüτητες.
     Απü μüνη της η ΝεκρÞ Φýση ξεχωριστüς πßνακας, το καλÜθι με τα σταφýλια, ρüδια, σýκα, μÞλα, αριστουργηματικÞ η απüδοση της επιφÜνειας του ψητοý κοτüπουλου, της καρÝκλας, της κανÜτας που φιλτρÜρει το φως πÜνω στο λευκü τραπεζομÜντηλο, ενþ τοποθετþντας το καλÜθι στο Üκρο του τραπεζιοý Ýτοιμο να πÝσει θες ν'α απλþσεις το χÝρι σου και να το πιÜσεις, η επισφαλÞς θÝση του Ýχει τον συμβολισμü της, θυμßζει στον θεατÞ το εφÞμερο των επßγειων απολαýσεων.
     ¼λη η τÝχνη του ΚαραβÜτζιο μια λÝξη, Φως: Με τον πßνακα στο σκοτÜδι , το φως εισÝρχεται στο χþρο απü τ' αριστερÜ πÝφτει επιλεκτικÜ κι αποκαλýπτει την Ýκπληξη-φüβο των Αποστüλων. Φως που το διαχειρßζεται με τÝτοια μαεστρßα þστε το μÜτι του θεατÞ να μην αντιλαμβÜνεται τις λεπτÝς μεταπτþσεις, κÜνει το μαýρο να φαßνεται σκουρüτερο και το λευκü, λευκüτερο. Η τεχνικÞ του (κιαροσκοýρο), αρκετÜ δυσνüητη, επιτρÝπει στα χρþματα να «αναμιχθοýν», þστε να δþσουν την ψευδαßσθηση φυσικοý φωτüς. Το φως λειτουργεß και συμβολικÜ, καθþς δεν υπÜρχει κανÝνα κερß, δßνεται η εντýπωση του θαýματος με τον αποκαλυφθÝντα Ιησοý να ακροβατεß μεταξý του ορατοý κüσμου της φθαρτÞς ýλης και του πνευματικοý, με τον Ιησοý γÝφυρα μεταξý των δýο κüσμων. Με τον ßδιο τρüπο η Θεßα ΑποκÜλυψη μπορεß να μπει και στη δικÞ μας καθημερινÞ ζωÞ, ο Χριστüς συνοδοιπüρος της δικÞς μας ζωÞς, σε μας επαφßεται αν δεχτοýμε τη πρüσκληση! Ακριβþς αυτü εκμεταλλεýτηκε η Εκκλησßα, την μοναδικÞ δýναμÞ του να μετατρÝπει ιερÝς σκηνÝς σε καθημερινÝς με τρüπο που κανÝνας καλλιτÝχνης δεν εßχε επιχειρÞσει στο παρελθüν πετυχαßνοντας την συναισθηματικÞ συμμετοχÞ του θεατÞ και δυναμþνοντας το θρησκευτικü αφÞγημα της! η Εκκλησßα εßχε βρει στον αμαρτωλü αλητÜκο τον καλλßτερο διαφημιστÞ της!
     Το ταλÝντο του θα Ýσωζε πÜλι τη ζωÞ του, Ýνας ΚαρδινÜλιος μ' επιρροÞ ζητÜ χÜρη απü τον ΠÜπα. Το καλοκαßρι του 1610 πÞρε το πλοßο για να επιστρÝψει στη Ρþμη ως λαθρεπιβÜτης, τσακþνεται και πÜλι στο καρÜβι, το εγκαταλεßπει τραυματισμÝνος, στη παραλßα της πüλης Πüρτο ¸ρκολε, τρÝχει μüνος με πυρετü κÜτω απü τον καυτü Þλιο, πεθαßνει απü εξÜντληση, μüνος του üπως εßχε ζÞσει. 3 μÝρες μετÜ το θÜνατο του, Ýφτασε και το Ýγγραφο με το οποßο ο ΠÜπας Παýλος ο Ε’ του 'δινε χÜρη κι Üφεση αμαρτιþν, το σþμα του δεν βρÝθηκε ποτÝ. ¹ταν μüλις 38 ετþν!
     "Εßναι η παρουσßα μοναδικþν ιδιοτÞτων κι üχι η απουσßα ελαττωμÜτων, αυτü που χαρακτηρßζει μια ιδιοφυßα, τÝτοιος Þταν ο ΚαραβÜτζιο, üτι κÜνει εßναι μßμηση Χριστοý, üπως Εκεßνος Ýβγαζε απü τον κακü δρüμο π.χ. τον τελþνη Ματθαßο και τον συμπεριÝλαβε στους Αποστüλους Του, Ýτσι κι ο ζωγρÜφος με τη τÝχνη του βγÜζει απü το δρüμο τους περιθωριακοýς, τους φτωχοýς, του ανÞμπορους, ποιος απü εμÜς μπορεß να αποκλεßσει απü τον ΠαρÜδεισο τους κοινωνικÜ περιθωριοποιημÝνους, μüνο ο Θεüς αποφασßζει! 
     Το Δεßπνο Στους Εμμαοýς, Ýνας αλητÜκος, Ýνας ευφυÞς αμαρτωλüς, ο καλλßτερος διαφημιστÞς του μηνýματος της Εκκλησßας!



=======================



                             Η ΛαβÞ Της ΣειρÞνας



                    ¸ρωτας ΝικητÞς



                           'Αγιος Ιερþνυμος



                             ΧαρτοκλÝφτες



                             Στους Εμμαοýς



                                  ΝεκρÜ Φýση



                     ΕπαλÞθευση Του ¢πιστου ΘωμÜ



                             Παßκτης Λαγοýτου



                      ΝÝος ΒÜκχος



                                 Η Θυσßα Του ΙσαÜκ



           Η ΜεταστροφÞ Του Απüστολου Παýλου



                                 Νεαρüς



                                      Αγßα ΟικογÝνεια



                                     ΚαλÜθι Με Φροýτα



                           Δαυßδ & ΓολιÜθ



                            ΑποκαθÞλωση



                                 ΙουδÞθ & ΟλοφÝρνης



                                       ΜÝδουσα



                   Το ΚÜλεσμα Του 'Αγιου ΜÜρκου



                Η Σταýρωση Του 'Αγιου ΠÝτρου



                         Κοßμιση Θεοτüκου



                                   ΜÜντισσα



                  Επιφοßτηση Αγßου Ματθαßου



                   Νεαρüς Με Μουσικü ¼ργανο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers