Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Κλασσικά 

Robbins Thomas Eugene : Τραχύς & Επικίνδυνα Ευαίσθητος...

                           
                                              Βιογραφικό

     Γεννήθηκε στο Μπλόουινγκ Ροκ της Βόρειας Καρολίνα, στις 22 Ιουλίου 1936, ο μεγαλύτερος από 4 αδέρφια δυο Βαπτιστών ιερέων. Πίεζε τον εαυτό του να διαβάζει ιστορίες από τα 5 του. Η μητέρα του έκανε Κατηχητικό, ήταν επίσης Αδελφή και παράλληλα έγραφε παιδικές ιστορίες για θρησκευτικά περιοδικά. Ο πατέρας του ήταν εκλεκτό στέλεχος μιας δυνατής εταιρείας. Το 1943 πεθαίνει η μικρότερη του αδερφή, μα γεννιόνται οι δίδυμες. Μετακομίζουν στο Μπέρνσβιλ της Β. Καρολίνα και το 1947 εργάζεται στο Μπαρνς & Μπηρς Περιοδεύον Τσίρκο. Το 1949 ταξιδεύουν στη Βαρσοβία και κάνει τον κλόουν. Στα 15 του ασχολήθηκε με το μπάσκετ, καθώς φοιτά στη Στρατιωτική Ακαδημία Χαργκρόουβ.
     Το 1952 παντρεύεται και 2 χρόνια μετά γεννιέται ο γιος του, Ριπ. Πηγαίνει στην Γουόσιγκντον για 2 χρόνια σαν σπουδαστής. Το 1956 παρατά τη σχολή και κάνει οτοστόπ για ένα χρόνο. Μετακομίζει στη Νέα Υόρκη με σκοπό να γίνει ποιητής. Τον επόμενο χρόνο αρχίζει 3ετή θητεία στην Αεροπορία, ως Μετεωρολόγος και πηγαίνει στη Κορέα. Ανακαλύπτει γιαπωνέζικη κουλτούρα κι αισθητική στο Τόκιο, το 1960, καθώς εργάζεται ως γραφίστας επεξεργαστής τυπογραφίας. Έγραφε και μια στήλη με τίτλο "Περίπατοι Στην 'Αγρια Όχθη Κι Η Φωλιά Του Ρόμπινς. Το 1961 αποφοιτεί από το Επαγγελματικό Στούντιο Ρίτσμοντ και παραιτείται από τη στήλη. Γνωρίζεται με τον Σάμυ Ντέηβις Τζούνιορ. Την επόμενη χρονιά παντρεύεται τη Σούζαν, μετακομίζει στο Σηάτλ και ...χωρίζει τη Σούζαν. Αρχίζει να γράφει επιφυλλίδες. Αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο Γουόσιγκντον, σε θέματα Τέχνης της 'Απω Ανατολής. Ξεκινά ως κριτικός τέχνης στο Σηάτλ, γνωρίζει τον Τζόζεφ Κάμπελ και κάνουν ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική.
      Στις 19 Ιουλίου 1963, έχει τη πρώτη του εμπειρία με το LSD. Tην επόμενη χρονιά επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και κάνει ...ράλι μαριχουάνας με τον 'Αλεν Γκίνσμπεργκ. Γνωρίζει τον Τίμοθι Λίαρι. Το 1965 μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάζεται σαν Ντισκ-Τζόκευ. Το 1967, 23η Ιουλίου, "βρίσκει τη φωνή του" καθώς παρακολουθεί μια συναυλία των Ντορς, για να γράψει άρθρο. Την επόμενη χρονιά συνάπτει συμβόλαιο για να γράψει ένα βιβλίο, με τον Λούθερ Νίκολς. Το 1968 παντρεύεται τη Τέρι Λούντεν. Επισκέπτεται την Ιαπωνία. Το 1970, αγοράζει βικτωριανό σπίτι στο ΛαΚόνερ κι εκδίδει το "Φλήτγουντ Σταρ". Το 1971 δημοσιεύει το "Αμάντα: Το Κορίτσι Της Γης" και χωρίζει τη Τέρι. Τον Απρίλη του 1976, εκδίδει το "Ακόμα & Οι Καουμπόυσες Μελαγχολούν" και τον Αύγουστο του 1977, πεθαίνει ο Έλβις Πρίσλεϋ, έχοντας έν' αντίτυπο της "Αμάντα" δίπλα του, στο πάτωμα.
     Το 1980 εκδίδει τον "Τρυποκάρυδο". Παντρεύεται και χωρίζει την Ντόνα Ντέηβις. Το 1984 παραδίδει το "'Αρωμα Του Ονείρου" και την επόμενη χρονιά ταξιδεύει στη Ταγκανίκα. Το 1987 εμφανίζεται σαν ο "Παιχνιδάς" στη ταινία "Made Ιn Heaven". Το 1987 γνωρίζει την Αλέξα και 3 χρόνια μετά εκδίδει "Τον Χορό Των Εφτά Πέπλων". Το 1992 μεταβαίνει στο Τιμπουκτού. Το 1994 τον Μάρτη, παντρεύεται την Αλέξα Ντ' 'Αβαλον και τον Οκτώβρη παραδίδει το "Μισοκοιμισμένοι Μες Στις Βατραχοπυτζάμες Μας". Μπαίνει στις καταστάσεις ευπώλητων μ' αυτό, ενώ εμφανίζεται στη ταινία, "Mrs Parker & Τhe Vicious Circle". Την επόμενη χρονιά γίνονται ταινία, οι "Καουμπόυσες" με σκηνοθέτη τον Γκας Βαν Σαντ και πρωταγωνίστρια την Ούμα Θέρμαν. Το 1997 κερδίζει τη Χρυσή Ομπρέλα, στο Φεστιβάλ του Σηάτλ. Τον Μάη του 2000, εκδίδει το "Εξαγριωμένοι Ανάπηροι Επιστρέφουν Από Καυτά Κλίματα" που γίνεται αμέσως επιτυχία. Το 2003 εκδίδει τη "Βίλα Ιγκόγκνιτο" επίσης μεγάλη επιτυχία και τον Αύγουστο φέτος παρέδωσε το "Όταν Οι Αγριόπαπιες Πετάν Ανάποδα", που αναμένεται και στην Ελλάδα.
     Ζει στο Σηάτλ κι έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο "επικίνδυνος" συγγραφέας του κόσμου, απροσδόκητος, ερωτικός, "πλούσιος", "φωνακλάς" κι ωστόσο τρομερά ευαίσθητη και... τραχειά πένα. Οι νουβέλες του είναι ταυτόχρονα, άγριες, με κοινωνική ελευθεριότητα, μα κι άντερ-γκράουντ κι οι λεπτομέρειές τους είναι καλοδουλέμενες και καλά ελεγμένες. Τα βιβλία του όλα εκδίδονται από τις Εκδόσεις "ΑΙΟΛΟΣ
".

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 ...Βρισκόμαστε στην ανθρωποφάγα χώρα του καθρέφτη.
   Οι καννίβαλοι που κοιμούνται μες στα λουλούδια, παρασέρνονται μακριά από τα όνειρά τους ή μάλλον, τα όνειρά τους, τους μεταφέρουν μακριά, όπως ακριβώς η οφθαλμαπάτη, μεταφέρει νερά που παφλάζουν στα πόδια μας, όπως ακριβώς η λεοπάρδαλη από πίσω μας, μπορεί να βρεί τη μυρωδιά μας, αλλά δε μπορεί να βρει εμάς.
   Τα λουλούδια προσποιούνται ότι κουνούν τα κεφάλια τους.
   Λούζουν τους ιθαγενείς με γύρη.
   Ακριβώς στο σημείο που είναι ανήσυχοι.
   Το πρωΐ θα κάνουμε ανταλλαγή: θα τους δώσουμε χάντρες και θα μας δώσουν τις αντανακλάσεις μας...

  "Έχτισαν φωλιές,
    στις καμινάδες της καρδιάς μου,
    τα χελιδόνια που 'χασες
..." χάι-κου της Αμάντα

  (Από το "Αμάντα: Το Κορίτσι Της Γης" )

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers