Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Giotto

Giotto Di Bondone, (1267-1337) Gothic Style   *

*
  το πορτραίτο είναι του Ουτσέλλο μα πιστεύεται πως το τελείωσε μετά,
     άλλος ζωγράφος.


     Υπήρξεν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και σηματοδότησε την απαρχή της σπουδαίας παράδοσης της Ιταλικής ζωγραφικής. Πρώτος καλλιτέχνης που λατρεύτηκε εν ζωή κι έφερεν επανάσταση στη ζωγραφική του καιρού του, καθώς εγκατέλειψε τις ομοιόμορφες αφηρημένες γραμμές της Βυζαντινής τεχνοτροπίας, απέδωσε δυναμικά τους όγκους και το χώρο και πρόβαλε με μεγάλην εκφραστικότητα τ' ανθρώπινα συναισθήματα.
     Εργάστηκε κυρίως στη Φλωρεντία, αλλά πέρασε μεγάλα χρονικά διαστήματα και σ' άλλες πόλεις, Νάπολη κι ίσως και στην Αβινιόν για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολλών πελατών του εκεί κι αλλού. Πολλά έργα του έχουνε χαθεί, αλλά το αριστούργημα στο οποίο οφείλει τη μεγάλη φήμη του, ο κύκλος νωπογραφιών στο παρεκκλήσι Σκροβένι της Πάντοβα, διατηρείται θαυμάσια, διασώζοντας στη πάροδο των αιώνων, τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.
     Γεννήθηκε στο Κόλε Ντι Βεσπινιάνο, μικρό χωριό κοντά στη Φλωρεντία και περίπου 10 ετών τον προσέχει ο Τσιμαμπούε και τον παίρνει μαθητή του. Για τα επόμενα 20 χρόνια περίπου, δε ξέρουμε και πολλά, μα εικάζεται πως τα πέρασε μεταξύ Αβινιόν, Φερράρα, Λούκα, Νάπολη, Πάντοβα, Ραβένα, Ρώμη Ούρμπινο και Βερόνα. Το 1927 ζωγραφίζει κύκλο νωπογραφιών με θέμα τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου, για τη μεγάλη Βασιλική της Ασίζης. Το 1303 περίπου, φιλοτεχνεί κύκλο τοιχογραφιών με θέμα τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού, στο παρεκκλήσι Σκροβένι, στη Πάντοβα.
     Το 1307, αξιόπιστα στοιχεία επιβεβαιώνουνε τη παρουσία του στη Φλωρεντία, όπου κι έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του, μέχρι το 1326. Το 1312 περίπου, ζωγραφίζει μια Σταύρωση, αυτή που πιθανά σώζεται στο σκευοφυλάκιο του ναού Σάντα Μαρία Νοβέλα, στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο ξεκινά δικαστική διαμάχη με τη σπιτονοικοκυρά του στη Ρώμη, για ν' ανακτήσει μέρος της περιουσίας του κι αυτό το στοιχείο αποδεικνύει τη παρουσία του τότε, στη πόλη αυτή.
     Το 1314 μηνύει τουλάχιστον 6 άτομα στη Φλωρεντία, για χρέη. Το 1318 ο γιός του Φραντζέσκο, αρχίζει πλέον να τον εκπροσωπεί σαν ατζέντης του. Το 1328 διορίζεται ζωγράφος στην Αυλή του Ροβέρτου, βασιλιά της Νάπολης. Το 1334 διορίζεται υπεύθυνος των εργασιών στο καθεδρικό ναό και στις οχυρώσεις της Φλωρεντίας. Τον Γενάρη του 1337 πεθαίνει σ' ηλικία περίπου 70 ετών.



                Τελευταία Ιερά Σύναξη



                                             
Επιτάφιος Θρήνος



                      Το Θαύμα Της 'Ανοιξης



                                    Συνάντηση Στη Χρυσή Πύλη



                      Απόρριψη Της Θυσίας Του Ιωακείμ



        Θόλος Με Τους Τέσσαρες Μεγάλους Της Εκκλησίας



               Όραμα Φλεγομένου 'Αρματος

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers