Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Ινφ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Διασκέδαση 

Ελπινίκη: Τα ...Καρύδια

     Τα καρύδια, ή αρχίδια, ή μπαλάκια, ή απίδια, ή όρχεις ή όπως αλλιώς λέγονται (α! αμελέτητα κτλ.) αποτελούν δύο (ζεύγος γαρ) από τους μεγαλύτερους μύθους στην ζωή ενός άντρα. Συν τοις άλλοις, προέρχεται από αυτά που κουβαλά ο πατέρας του, αλλά ποτέ δεν τους χρεώνει την ατυχία του ή το γαμώτο του, παρά μόνο στα γεννητικά της μάνας. Γεννιέται λοιπόν από αυτά, γεννιέται με αυτά, τα θρέφει, τα αναθρέφει, τα φροντίζει, τα μαλακίζει, τα χαϊδεύει, τους μιλά και τα επικαλείται συνέχεια.
     Μύθος πρώτος: Ο άντρας ξέρει τι δουλειά κάνουν. Μέγιστο λάθος. Ο άντρας αντιλαμβάνεται την λειτουργία τους με δύο τρόπους μόνο. Αν μάθει ανατομία που ενημερώνεται για τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και αν κάποιος (συνήθως γυναίκα) του τα σπάσει. Στην πρώτη περίπτωση, πέρα από το γεγονός ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη συμμετοχή του στη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, απ' την υπερηφάνεια αυτή θεωρεί ότι πηγάζει και το αναφαίρετο δικαίωμα, η γυναίκα που θα δεχτεί το προϊόν τους να τα φροντίζει κιόλας, αποδίδοντάς τους τις δέουσες τιμές. Στην δεύτερη περίπτωση, τα επικαλείται συνέχεια σαν επιχείρημα διαμαρτυρίας προς το αντίθετο φύλο, μουρμουρίζει συνέχεια για το πόσο τον πονούν και δεν αναλογίζεται ποτέ πόσο συμμετέχει ο ίδιος στην διαδικασία με το σφυράκι.
     Μύθος δεύτερος: Ο άντρας θεωρεί την ύπαρξή τους δεδομένη, εφόσον τα βλέπει και κρέμονται. Μέγιστο έγκλημα. Η αντικειμενική τους ύπαρξη είναι αυταπόδεικτη μόνο στη περίπτωση που ο άντρας δικαιώσει τον ρόλο του στη ζήση τούτη. Ότι είναι εκεί και κρέμονται δεν σημαίνει τίποτα. Το πως τα χρησιμοποιεί ο καθένας, είναι τα πάντα. Κοινός τόπος τη σύγχρονη εποχή είναι πως ελάχιστοι τα χρησιμοποιούν κι ακόμη λιγότεροι τα διαθέτουν ευμεγέθη. Έχουν απωλέσει το θάρρος της γνώμης τους (και τη γνώμη την ίδια), την ευθύνη των λόγων τους, έχουν πάψει να μπλέκονται σε πράγματα κι έχουν πάψει να συνειδητοποιούν πως κάθε πράξη τους έχει συνέπειες αλλά και να τις αντιμετωπίζουν. Η στάση αυτή έχει να κάνει με το μέγεθος και τη ποιότητα των προς εξέτασην αντικειμένων και κατά κοινή διαπίστωση, τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά. Το είδος αυτών των ευμεγεθών και στιβαρών, όπως και το ανδρικό φύλο εν γένει, βαίνει προς εξαφάνιση.
     Παρολαυτά, οι ίδιοι οι άνδρες δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη και συνεχίζουν να υπερασπίζονται λεκτικά τα δικαιώματά τους, όπως και να προκαλεί ο ένας τον άλλον με αυτά, ενώ δε τα διαθέτει κανείς από τους δυο, σαν κοκοράκια σκέτα (χωρίς λειρί). Πολλές φορές, το μόνο ηθικό βάρος (αλλά κι ειδικό) για έναν άντρα κρέμεται εκεί. 'Αρα στους περισσότερους είναι ανύπαρκτο. Πάντως, σαν εξωτερικοί παρατηρητές, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα κάτωθι προτερήματα και ελαττώματα.
     Συν: είναι συνήθως παραγωγικά, περικλείουν μεγάλο μέρος του εγκεφάλου ενός άντρα, είναι εύχρηστα, χρησιμεύουν σαν πυξίδα στην ζωή του, τους έχουν προσδοθεί χαριτωμένα ονόματα, είναι διασκεδαστικά σαν παιχνίδι, κάνουν ωραίο θόρυβο όταν κινούνται και τέλος διαχωρίζουν τα φύλα.
     Πλην: Χρειάζονται εκπαίδευση και καλλιέργεια, διαθέτουν ελάχιστο χώρο για φαιά ουσία, είναι δύσχρηστα, είναι αναξιόπιστα συνήθως σαν πυξίδα, μπορούν να αποδειχθούν άχαρα, είναι φοβερά ενοχλητικά σαν παιχνίδι όταν έχουν πολλές τρίχες, και τέλος, πολλές φορές είναι άβολα όταν φοράς στενό παντελόνι. Α! Αποτελούν κι αχίλλειο πτέρνα για έναν αρσενικό.
     Συμπέρασμα: Τα καρύδια, αποτελούν το σπανιότερο είδος του πλανήτη. Έχει παρατηρηθεί δε και το φαινόμενο τελευταία ν' αλλάζουν φύλο ή καλύτερα, να μετακινούνται (πως άραγε;) σε μέρη του γυναικείου σώματος (κυρίως το μυαλό και τη καρδιά). Ενώ θα μπορούσαν ν' αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο του σύγχρονου άνδρα, αυτός τα συρρικνώνει σε μέγεθος σταφίδας και μάλιστα άνοστης.
     Ω καιροί, ω ήθη.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers