Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

Kokoschka

Kokoschka Oskar, (1886-1980) Expressionism

     Σπουδαία μορφή και πρωτοπόρος του Εξπρεσσιονισμού, του 20ου αιώνα, μα είχε πολυτάραχη σταδιοδρομία. Πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα έργα του ενοχλούσανε τους συμπατριώτες του, αλλά τονε κάνανε διάσημο στη Γερμανία. Τη ζωή και το έργο του σημαδέψανε, συγκλονιστικά γεγονότα, 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι, αυτοεξορισμοί, διώξεις κι αρνητικές κριτικές.
     Εξακολούθησε να ζωγραφίζει πορτραίτα, πολιτικές αλληγορίες και τα τελευταία χρόνια, σκηνές με θέμα την Ιστορία και τους μύθους της αρχαιότητας, πάντα μ' ένα προσωπικό στυλ.
     Γεννήθηκε τη 1η Μάρτη, στο Πέχλαρν της Αυστρίας από τον Γκούσταφ Κόκοσκα, χρυσοχόο από τη Πράγα κι τη Ρομάνα Λόϊντλ, που καταγόταν από τη Στυρία της Αυστρίας. Σε ηλικία 6 ετών εγκαθίστανται στη Βιέννη και 2 χρόνια μετά, αρχίζει να φοιτά στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών.
     Το 1908 εκθέτει στην 1η Kunstschau μαζί με τον Κλιμτ και κυκλοφορεί επίσης το πρώτο του βιβλίο: "Οι Νεαροί Ονειροπόλοι"! Την επόμενη χρονιά, εκθέτει στη Kunstschau κι εγκαταλείπει τη Σχολή. Μέντοράς του γίνεται ο 'Αντολφ Λόος. Το 1910 εργάζεται στην Ελβετία, μα στις αρχές του επόμενου χρόνου, εγκαθίσταται στο Βερολίνο κι εργάζεται στο περιοδικό Der Stern. Στο Χάγκεν της Γερμανίας, διοργανώνεται η πρώτη προσωπική του έκθεση!
     Το 1912 ερωτεύεται την 'Αλμα Μάλερ κι έχει μαζί της μια θυελλώδη σχέση. Διδάσκει στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάσσεται στο Αυστριακό Ιππικό και τραυματίζεται σοβαρά. Τον επόμενο χρόνο αποστρατεύεται κι επιστρέφει στο Βερολίνο και μετά στη Δρέσδη, όπου μένει μέχρι το 1923. Το 1919 εν τω μεταξύ, διδάσκει στην Ακαδημία Τεχνών Δρέσδης.
     Το 1934, αφού πρώτα είχε περάσει 3 χρόνια στη Βιέννη, εγκαθίσταται στη Πράγα, αυτοεξόριστος λόγω Χίτλερ, όπου γνωρίζει την Όλντα Πάβλοφσκα. Το 1938 αυτοεξορίζεται στη Βρεττανία, μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1941 παντρεύεται την Όλντα. 12 χρόνια μετά εγκαθίσταται στο Βιλνέβ της Ελβετίας.
     Στις 22 Φλεβάρη 1980, πεθαίνει σ' ηλικία 94 ετών!

                                              'Αποψη Της Δρέσδης


                                                        Βουνό                                              Εραστές Με Γάτα                                      Νύφη Του Ανέμου

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers