ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ËáïãñáöéêÜ 

ÐÜôñïêëïò (Ýóôçóå): Áóìáôá & Éóôïñßåò 2ï ÌÝñïò

     Με ρωτÜνε γιατß Ýχω Ýνα κüλλημα με τη 10ετßα των 70'ς, ενþ, κατÜ καιροýς Ýχουνε γßνει μικρÝς μουσικÝς εκρÞξεις, Ýχουνε ψιλοξεκινÞσει ρεýματα: νÝγρικα μπλουζ, ραγκτÜιμ, τζαζ, μπÜντες, Þπια σοουλ, κλπ, σε üλες τις εποχÝς, Θα απαντÞσω τþρα σ' αυτü το ερþτημα, με μια... παραβολÞ:
      Ας υποθÝσουμε πως ποθεßτε πÜρα πολý Ýνα Üτομο (αναλüγως του φýλου βÝβαια) κι αυτü επßσης πÜρα πολý εσÜς. Το φÝρνει λοιπüν ο καιρüς και συναντιÝστε. ΧÜνετε ορüφους, χÜνετε μυαλÜ, μπαßνετε σε αντßθετα ρεýματα κυκλοφορßας, γιατß ο νους σας εßναι στο... αυτü που πρüκειται να συμβεß. Στη φοýρια δε προφταßνετε μÞτε να χαιρετιστεßτε, αρπÜζεστε, Üρον-Üρον, μÞτε να γδýθεßτε δε προφταßνετε, σκßζετε και κανÜ ροýχο και... συμβαßνει!
     ΞÝπνοοι κι οι δυο πασχßζετε να βρεßτε τις ανÜσες σας και να ηρεμÞσετε.
     (ΑυτÞ εßναι η 10ετßα των 60'ς! ΤÝτοια Ýκρηξη δε ξανÜδε ο κüσμος, κι üχι μüνο στη μουσικÞ. Οι κραδασμοß, οι... "μετασεισμοß", το "ωστικü" αυτü κýμα, συντÜραξε τον κüσμο).
     ΕπιτÝλους λοιπüν βρÞκατε τις ανÜσες σας, ηρεμÞσατε και τþρα εßναι η þρα να δεßτε λιγÜκι πιο βαθιÜ, το δßπλα σας, να το αγγßξετε απαλÜ, να το χαúδÝψετε, να το πειρÜξετε, να χαριεντιστεßτε, να μιλÞσετε, να πεßτε και κεßνη τη ξεχασμÝνη "καλησπÝρα", κι ü,τι τÝλος πÜντων... ΜÝχρι να ξεκινÞσει ο... επüμενος γýρος, που αυτÞ τη φορÜ, χωρßς πßεση, χωρßς βιÜση, απαλÜ, αργÜ, üμορφα, τρυφερÜ, θα.. πÜτε παρακÜτω. Κι Ýτσι, συνÞθως ξεκινÜ μια σχÝση, ßσως και βßου, καμιÜ φορÜ.
     (ΑυτÞ Þταν η 10ετßα των 70´ς. Εκεß, ü,τι εßχεν εξαχθεß, μÝχρι τüτε, μεγÜλωσε, Ýδεσε, ωρßμασε, τüσο ποιοτικÜ αλλÜ και ποσοτικÜ. ΞεπηδÞσαν Ýνα σωρü απαρχÝς, συνεχßσαν Ýνα σωρü ωριμüτερα πρÜγματα. Κι αυτÞ η 10ετßα Þτανε στÞριξη κι επαýξηση, της τüσον εκρηκτικÞς αυτÞς αρχÞς).
Το ξÝρω, δεν θα υπÜρξει σε αυτÞ τη σχÝση ξανÜ, ßδιο ξεκßνημα, κι ßσως οýτε ßδια συνÝχεια. Κι οι 2 üμως αυτÝς στιγμÝς θα μεßνουνε χαραγμÝνες αιþνια. Η συνÝχεια, θαναι πιο Þπια, Ýως πτωτικÞ. (στη σχÝση εννοþ κι üχι στη μουσικÞ).
     ΑλλÜ üπως λÝει κι ο ΚαβÜφης, (αν τον αλλÜξω λιγÜκι): Εßσαι τυχερüς και θαρραλÝος, εσý που αξιþθηκες μια τÝτοια (10ετßα) πüλη!)
     ΣÞμερα, συνεχßζοντας τη προχτεσινÞ κουβÝντα, θα εστιÜσω λßγο ακüμα τη προσοχÞ, σε κεßνο το επικü συγκρüτημα: τους "Rainbow" και στον αδιαφιλονßκητο ηγÝτη τους Ρßτσι ΜπλÜκμορ. Και στο τÝλος μια απü τις πιο αγαπημÝνες ροκ μπαλÜντες, üλων των εποχþν. Εμπρüς λοιπüν, δεθεßτε:
----------------------------------

                           ΜΕΡΟΣ 2ον: Rainbow

                                    Βιογραφικü



     Οι Rainbow εßναι το συγκρüτημα που δημιοýργησε ο κιθαρßστας Ρßτσι ΜπλÜκμορ, αμÝσως μετÜ την αποχþρηση του απü τους Deep Purple (Üλλο επικü συγκρüτημα, μα γι' αυτü θα τα ποýμε Üλλη μÝρα), μαζß με 4 πρþην μÝλη του συγκροτÞματος Elf. Εßναι Ýνα απü τα γνωστüτερα ονüματα στο χþρο της χαρντ ροκ μουσικÞς και πρωτοστÜτησαν στη δημιουργßα του μουσικοý ιδιþματος power metal.



     Ο κιθαρßστας Ρßτσι ΜπλÜκμορ αποχþρησε απü τους Deep Purple μετÜ την κυκλοφορßα του Üλμπουμ "Stormbringer", λüγω των Ýντονων φανκ επιρροþν που εßχε πλÝον ο Þχος του συγκροτÞματος. ¸χοντας δουλÝψει στο παρελθüν με μÝλη των Elf, των οποßων ο πρþτος δßσκος κυκλοφüρησε σε παραγωγÞ των Ρüτζερ Γκλüβερ και ºαν ΠÝις, ηχογρÜφησε τον δßσκο "Ritchie Blackmore's Rainbow" με τους Ρüνι ΤζÝιμς Ντßο στα φωνητικÜ, Γκρεγκ Γκροýμπερ στο μπÜσο, ΓκÜρι Ντρßσκολ στα τýμπανα και Μßκι Λι Σουλ στα πλÞκτρα. Τη παραγωγÞ ανÝλαβε ο ΜÜρτιν Μπερτς κι οι συνθÝσεις Þταν αποτÝλεσμα της συνεργασßας του ΜπλÜκμορ με τον Ντßο, ενþ συμπεριλÞφθηκαν κι οι διασκευÝς στα "Black Sheep Of The Family" των Quatermass και "Still I'm Sad" των Yardbirds.
     ΑυτÞ η σýνθεση των Rainbow δεν επÝζησε για πολý, αφοý ο ΜπλÜκμορ απÝλυσε τον Γκροýμπερ τον Ιοýλιο του 1975 και τους Ντρßσκολ και Λι Σουλ τον επüμενο ΣεπτÝμβριο. Στη θÝση τους προσÝλαβε τον ντρÜμερ του Τζεφ Μπεκ, Κüζι ΠÜουελ, τον μπασßστα Τζßμι ΜπÝην και τον κιμπορντßστα Τüνι ΚÜρεú. Το συγκρüτημα Ýπαιξε τη 1η του συναυλßα στις ΗνωμÝνες Πολιτεßες στα τÝλη του 1975, μ' Ýνα μεγÜλο ουρÜνιο τüξο να καλýπτει τη σκηνÞ.



     Στις αρχÝς του 1976 επÝστρεψαν στο στοýντιο, με παραγωγü και πÜλι τον Μπερτς, με σκοπü την ηχογρÜφηση του 2ου τους δßσκου. Το καλοκαßρι κεßνης της χρονιÜς περιüδευσαν και πÜλι στην Βüρεια ΑμερικÞ, την ßδια περßοδο που κυκλοφüρησε Ýνας απü τους καλýτερους δßσκους τους, με την ονομασßα "Rainbow Rising", ποy περιλÜμβανε το τραγοýδι "Stargazer", κομμÜτι το οποßο Ýνωσε τη κλασικÞ μουσικÞ με το σκληρü ροκ, σε συνδυασμü με τα πολý δυνατÜ φωνητικÜ του Ντßο και το βιρτουüζικο παßξιμο της κιθÜρας του ΜπλÜκμορ. Ο δßσκος ανÝβηκε ως το No 11 των βρετανικþν τσαρτ, üπως εßχε κÜνει και το πρþτο Üλμπουμ του συγκροτÞματος. Στα τÝλη της χρονιÜς το συγκρüτημα περιüδευσε στη ΜεγÜλη Βρετανßα και για πρþτη φορÜ στην Ιαπωνßα.
     ΜετÜ τη περιοδεßα για τη προþθηση του "Rainbow Rising", ο ΜπλÜκμορ αντικατÝστησε τον ΜπÝην και τον ΚÜρεú με τον Μπομπ ΝτÝισλι και τον ΝτÝηβιντ Στüουν, αντßστοιχα. Με σκοπü να διατηρÞσουν τη δημοτικüτητα τους σε ψηλÜ επßπεδα, κυκλοφüρησαν το ζωντανÜ ηχογραφημÝνο "Rainbow On Stage" τον Ιοýλιο του 1977. Πριν τη κυκλοφορßα του 3ου τους στοýντιο δßσκου, οι Rainbow πραγματοποßησαν μßα sold-out περιοδεßα στην Βρετανßα κι ολοκλÞρωσαν Üλλη μßα σειρÜ εμφανßσεων στην Ιαπωνßα στις αρχÝς του 1978. Στις 9 Απρßλη 1978 κυκλοφüρησαν το "Long Live Rock 'n Roll" και μετÜ τη περιοδεßα για τη προþθηση του, ο ΜπλÜκμορ Ýκανε νÝες αλλαγÝς στη σýνθεση, εντÜσσοντας στο συγκρüτημα τον πρþην μπασßστα των Deep Purple, Ρüτζερ Γκλüβερ στη θÝση του Μπομπ ΝτÝισλι και τον Ντον ¸ρεú στη θÝση του ΝτÝηβιντ Στüουν. Ο Ρüνι ΤζÝιμς Ντßο διαφþνησε μ' αυτÞ τη κßνηση κι αποχþρησε το ΓενÜρη του 1979.



     ΝÝος τραγουδιστÞς του συγκροτÞματος Þταν ο τραγουδιστÞς ΓκρÜχαμ ΜπονÝτ των Marbles, αν κι η αρχικÞ πρüθεση του ΜπλÜκμορ Þταν το μικρüφωνο του συγκροτÞματος να αναλÜβει ο πρþην τραγουδιστÞς των Deep Purple, ºαν Γκßλαν, πρüταση που ο Γκßλαν αρνÞθηκε. ¸νας Üλλος υποψÞφιος για τη θÝση Þταν ο ΠÞτερ Γκüλμπι, που τελικÜ ανÝλαβε τα φωνητικÜ των Uriah Heep.
     Με τη νÝα σýνθεση, οι Rainbow κυκλοφüρησαν το δßσκο "Down to Earth" με τις μεγÜλες επιτυχßες "Since You've Been Gone" και "All Night Long", αποβÜλλοντας την επικÞ στιχουργικÞ των προηγοýμενων Üλμπουμ τους.



     Η περιοδεßα για το δßσκο περιελÜμβανε εμφανßσεις στις ΗνωμÝνες Πολιτεßες ως support συγκρüτημα στους Blue Öyster Cult, ακολουθοýμενες απü μεγÜλες εμφανßσεις στην Ευρþπη και την Ιαπωνßα, για να ολοκληρωθεß με το συγκρüτημα να εμφανßζεται σαν πρþτο üνομα στο ιστορικü φεστιβÜλ "Monsters of Rock" στις 16 Αυγοýστου 1980. ΑυτÞ Þταν κι η τελευταßα συναυλßα του ντρÜμερ Κüζι ΠÜουελ üπως και του ΓκρÜχαμ ΜπονÝτ, ο οποßος εκδιþχθηκε απü το συγκρüτημα λüγω προβλημÜτων αλκοολισμοý.
     ΑντικαταστÜτες τους Þταν ο τραγουδιστÞς Τζο Λιν ΤÝρνερ κι ο ντρÜμερ Μπüμπι ΡοντινÝλι, ο οποßος αρνÞθηκε πρüταση να γßνει μÝλος των Kiss. ΑυτÞ η σýνθεση κυκλοφüρησε τον δßσκο "Difficult to Cure" τον ΦεβρουÜριο του 1981, με μεγαλýτερες επιτυχßες το "I Surrender" και το ομþνυμο κομμÜτι, που Þτανε διασκευÞ της 9ης συμφωνßας του Μπετüβεν. Οι Rainbow περιüδευσαν στην ΑμερικÞ τον ΜÜρτη, πριν συνεχßσουν στην Ευρþπη και την Ιαπωνßα. Στη διÜρκεια αυτÞς της περιοδεßας, ο ¸ρεú αποχþρησε κι αντικαταστÜθηκε απü τον ΝτÝηβιντ Ρüσενθαλ, με τον οποßο κυκλοφüρησαν το "Straight Between the Eyes" κÜνοντας τον Þχο τους ακüμη πιο εμπορικü. Ο δßσκος περιεßχε τη μεγÜλη επιτυχßα "Stone Cold".



     Για το "Bent Out Of Shape" του 1983, αντικαταστÜθηκε ο ΡοντινÝλι απü τον Τσακ Μποýρτζι. Ο Þχος τους εßχε φτÜσει σε μονοπÜτια μελωδικοý ροκ, που παρ' üλο το üτι Þταν ιδιαßτερα ποιοτικü, εßχε απομακρυνθεß πÜρα πολý απü τον αρχικü χαρντ ροκ - ορχηστρικü Þχο του παρελθüντος. ΜετÜ απü μßα συναυλßα τον ΜÜρτη του 1984 στην Ιαπωνßα üπου μαζß με μßα 80μελÞ ορχÞστρα Ýπαιξαν το "Difficult to Cure", ο Ρßτσι ΜπλÜκμορ αποφÜσισε να διαλýσει το συγκρüτημα για να επανενταχθεß στους Deep Purple. Δýο χρüνια μετÜ τη διÜλυση τους, κυκλοφüρησε ο δßσκος "Finyl Vinyl", με ανÝκδοτες ζωντανÝς και στοýντιο ηχογραφÞσεις.
     Το χειμþνα του 1993, ο ΜπλÜκμορ αποχþρησε απü τους Deep Purple μετÜ απü Ýντονες διαμÜχες με τον ºαν Γκßλαν. Στα τÝλη της επüμενης χρονιÜς Ýκανε πρüβες με σκοπü να ξεκινÞσει και πÜλι την σüλο καριÝρα του, μαζß με τον τραγουδιστÞ Ντοýγκι ΓουÜιτ. ΚατÜ τα πρþτα αυτÜ βÞματα, ενεπλÜκη κι ο μπασßστας Ρομπ ΝτεΜαρτßνο. Ο ΜπλÜκμορ αποφÜσισε να δημιουργÞσει και πÜλι τους Rainbow με τους Ντοýγκι ΓουÜιτ στα φωνητικÜ, Γκρεγκ Σμιθ στο μπÜσο, Τζον Ο' ΡÜιλι στα τýμπανα και Πωλ Μüρις στα πλÞκτρα. Το συγκρüτημα περιüδευσε με μεγÜλη επιτυχßα στην Ευρþπη τον χειμþνα του 1995, χωρßς üμως να υπÜρξει ιδιαßτερη ανταπüκριση απü τα βρεττανικÜ ΜΜΕ.



     Τον Αýγουστο του 1995 κυκλοφüρησε ο δßσκος "Stranger In Us All", μετÜ την κυκλοφορßα του οποßου ο Τζον Ο' ΡÜιλι αντικαταστÜθηκε απü τον παλιü γνþριμο, Τσακ Μποýρτζι. Αν και γνþρισε επιτυχßα στις υπüλοιπες ευρωπαúκÝς χþρες, ο δßσκος δε κατÜφερε να μπει στο Top-100 των τσαρτ της ΜεγÜλης Βρετανßας.
     Το 1997, ο ΜπλÜκμορ αποφÜσισε να διαλýσει το συγκρüτημα για να δημιουργÞσει με τη σýζυγο του, ΚÜντις ΝÜιτ, τους Blackmore's Night. Το φθινüπωρο του 1998, ο Κüζι ΠÜουελ μßλησε με τον ΜπλÜκμορ για μßα επανÝνωση της παλιÜς σýνθεσης η οποßα εßχε κυκλοφορÞσει το "Rainbow Rising". Η επανÝνωση της κλασικÞς σýνθεσης των Rainbow δε πραγματοποιÞθηκε λüγω του θανÜτου του ΠÜουελ τον Απρßλιο του 1998. 12 χρüνια αργüτερα, την Üνοιξη του 2010, ο θÜνατος του Ρüνι ΤζÝιμς Ντßο Ýδωσε τÝλος στις ελπßδες των οπαδþν του συγκροτÞματος για επανεμφÜνιση τους.



     Παρ' üλα αυτÜ, το 2015 ο ΜπλÜκμορ ανακοßνωσε συναυλßες των Rainbow μÝσα στο 2016, με τραγουδιστÞ τον Ρüνι ΡομÝρο των Lords Of Black, ντρÜμερ τον ΝτÝιβιντ Κιθ των Blackmore's Night, κιμπορντßστα τον Γιενς Γιüχανσον των Stratovarius και μπασßστα τον Μπομπ Νουβü. Η σýνθεση αυτÞ κυκλοφüρησε το ζωντανÜ ηχογραφημÝνο, διπλü Üλμπουμ "Live in Birmingham 2016", το οποßο ηχογραφÞθηκε στις 25 Ιουνßου 2016 στη Genting Arena του ΜπÝρμιγχαμ.
     Τον Απρßλη του 2017, ο ΜπλÜκμορ δÞλωσε üτι Ýχουν ηχογραφÞσει δýο κομμÜτια κι εßναι πολý πιθανü να κυκλοφορÞσουν δýο νÝα σινγκλ...
Ας περιμÝνουμε λοιπüν να δοýμε, Þ μÜλλον, ν' ακοýσουμε. Κι üσο περιμÝνουμε, ας ακοýσουμε παρÝα αυτü το διαμÜντι, που κρατÜ βαθιÜ μες στη ψυχÞ του, επιρροÝς απü Τζßμι ΧÝντριξ και Πινκ Φλüυντ.
------------------------------------

Οι Ιστορßες

   1η). ΠαρακÜτω λοιπüν θα ξεκινÞσω με το αγππημÝνο μπλουζ των '70ς το "ΟυρÜνιο Τüξο" τους. Σε κÜθε πÜρτυ Þτανε "μαστ", εκτüς απü θαυμÜσιο κομμÜτι, Þταν απαλü καιι διαρκοýσε... τü τι καρδιοχτýπι, το τß τρÝμουλο, δεν περιγρÜφεται... ΠÜμε...

Catch The Rainbow

Στßχοι: Ρüνι ΤζÝημς Ντßο
ΜουσικÞ: Ρßτσι ΜπλÜκμορ
1η εκτ.: Ρüνι ΤζÝημς Ντßο 1975
¢λμπουμ: "Rainbow" 4/8/1975

When evening falls
She'll run to me
Like whispered dreams
Your eyes can't see

Soft and warm
She'll touch my face
A bed of straw
Against the lace

We believed
we'd catch the rainbow
Ride the wind
to the sun
Sail away
on ships of wonder

But life's not a wheel
With chains made of steel
So bless me

Come the dawn
Come the dawn
Come the dawn
Come the dawn

We believed we'd catch the rainbow
Ride the wind to the sun
And sail away on ships of wonder

But life's not a wheel
With chains made of steel
So bless me, oh bless me, bless me

Come the dawn
Come the dawn
Come the dawn
Come the dawn

¢δραξε Το ΟυρÜνιο Τüξο

Σα πÝσει η νýχτα
τρÝχει σε μÝνα
σαν üνειρο ψιθυριστü
που δε μπορεß να δεßτε

ΚαυτÜ κι απαλÜ
θ' αγγßξει τη μορφÞ μου
σε κρεβÜτι απ' Üχυρο
και üχι σε δαντÝλα

Και θαρροýσαμε
πως κρατÜγαμε
σφιχτÜ τ' ουρÜνιο τüξο
καβÜλλα στον Üνεμο
σαλπÜραμε στον Þλιο
με το πλοßο των θαυμÜτων

Μα τοýτη η ζωÞ
δεν εßναι τροχüς
κι αλυσßδες απ' ατσÜλι
γι' αυτü, βλüγησÝ με

Κι Ýλα την αυγÞ...
Κι Ýλα την αυγÞ...
Κι Ýλα την αυγÞ...
Κι Ýλα την αυγÞ...

Και θαρροýσαμε
πως κρατÜγαμε
σφιχτÜ τ' ουρÜνιο τüξο
καβÜλλα στον Üνεμο
σαλπÜραμε στον Þλιο
με βÜρκα τ' üνειρο

Μα τοýτη η ζωÞ
δεν εßναι τροχüς
κι αλυσßδες απ' ατσÜλι
γι' αυτü, βλüγησÝ με

Κι Ýλα την αυγÞ...
Κι Ýλα την αυγÞ...
Κι Ýλα την αυγÞ...
Κι Ýλα την αυγÞ...


=============================

   2η). Αν πιÜσατε τι εννοþ, μποροýμε ν' ακοýσουμε το σημερινü τραγουδÜκι, Ýνα θεσμικü, κατÜ τη ταπεινÞ μου γνþμη, για τα 70'ς, (βρßσκεται και στο μÝσον της) και που Ýχει ημερομηνßα 1ης κυκλοφορßας τα 15ετÞ μου γενÝθλια: 4/8/1975. (Ε ρε γλÝντια!!!) Θα το Ýλεγες πολιτικü ßσως, ßσως πÜλι να το πεις θρησκευτικü, αλλÜ και κοινωνικüτατο να το πεις κανεßς δε θα σου φÝρει αντßρρηση. Εßναι Ýνα τραγοýδι, -απü τα πληρÝστερα ροκ κομμÜτια που 'χω ακοýσει- που εßναι εκτüς απü θαυμÜσιο, και πασπαρτοý και με πολλÜ νοÞματα μÝσα του κι η μουσικÞ του απßστευτη.
     ΠÜμε παρÝα και συγνþμη για τη μετÜφραση, αλλÜ Þτανε πολý δýσκολο, κι Þθελα να κρατÞσω κι Ýνα στοιχειþδες μÝτρο, και μια ...ας ποýμε, ρßμα και να κρατηθþ στα üρια της γλþσσας και του νοÞματος και μÜλλον αυτÞ τη φορÜ τα ψιλοθαλÜσσωσα. Ιδοý:

The Temple Of The King

Στßχοι: Ronnie James Dio
ΜουσικÞ: Ritchie Blackmore
1η εκτ.: Ronnie James Dio 1974
Συγκρüτημα: Rainbow
Album: "Rainbow" 4-8-1975 (!!!!!!)

One day, in the year of the fox
Came a time remembered well,
When the strong young man of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.

One day in the year of the fox,
When the bell began to ring,
It meant the time had come
For one to go
To the temple of the king.

There in the middle of the circle he stands,
Searching, seeking.
With just one touch of his trembling hand,
The answer will be found.

Daylight waits while the old man sings,
Heaven help me!
And then like the rush of a thousand wings,
It shines upon the one.
And the day has just begun.

One day in the year of the fox
Came a time remembered well,
When the strong young man of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.

One day in the year of the fox,
When the bell began to sing
It meant the time had come
For the one to go
To the temple of the king.

There in the middle of the people he stands,
Seeing, feeling.
With just a wave of the strong right hand,
He's gone
To the temple of the king.

Far from the circle, at the edge of the world,
He's hoping, wondering.
Thinking back on the stories he's heard of
What he's going to see.

There, in the middle of a circle it lies.
Heaven help me!
Then all could see by the shine in his eyes
The answer had been found.

Back with the people in the circle he stands,
Giving, feeling.
With just one touch of a strong right hand, they know
Of the temple and the king.

Ο Ναüς Του ΒασιλιÜ

Μια μÝρα, στη χρονιÜ της αλεποýς
Ýφτασε κεßνη η αξÝχαστη στιγμÞ
κι Üκουσε ο δυνατüς ο νιος απ' την ΑνατολÞ
μεγÜλη, μαýρη, πÝνθιμη καμπÜνα να ηχεß.

Μια μÝρα, στη χρονιÜ της αλεποýς
Σαν η καμπÜνα δυνατÜ Üρχισε να λαλεß
ΣÞμαινε üτι εßχε Ýρθει η þρα πια
Να πÜει κÜποιος στο ναü του βασιλιÜ

Σε κÝντρο κýκλου στÝκεται εκεß
ΨÜχνει, γυρεýει, αναζητεß
Μ' Ýνα μüν' Üγγιγμα στο τρÝμον χÝρι
κι η απÜντηση θε να βρεθεß.

ΜετÜ, το φως της μÝρας καρτερεß,
üσον ο γÝροντας προσεýχεται βραχνÜ
και "ΒοÞθα μας εσý ΘεÝ μου", ψÜλλει
κι ýστερα, μ' εκατü ανÝμων την ορμÞ,
φωτÜ παντοý τον εκλεκτü. λαμπρÜ
κι η μÝρα μüλις ξεκινÜ και πÜλλει..

Μια μÝρα, στη χρονιÜ της αλεποýς
Ýφτασε κεßνη η αξÝχαστη στιγμÞ
κι Üκουσε ο δυνατüς ο νιος απ' την ΑνατολÞ
μεγÜλη μαýρη πÝνθιμη καμπÜνα να ηχεß.

Μια μÝρα, στη χρονιÜ της αλεποýς
Σαν η καμπÜνα δυνατÜ Üρχισε να λαλεß
ΣÞμαινε üτι εßχε Ýρθει η þρα πια
Να πÜει κÜποιος στο ναü του βασιλιÜ.

Σε κÝντρο πλÞθους βρßσκεται εκεß.
ΣτÝκει, αισθÜνεται, κοιτÜ.
Με Ýνα μüνο γνεψιμο στο χÝρι το δεξß,
μες στο ναü Ýχει βρεθεß του βασιλιÜ.

Στης γης την Üκρη κι απ το πλÞθος μακρυÜ,
θυμÜται, αναρωτιÝται και ελπßζει,
τις ιστορßες üλες που 'χει ακουστÜ,
για το τι μÝλλει ν´ αντικρýζει

κι αυτü, στο κÝντρο στÝκει, εκεß
του κýκλου και, "ΒοÞθεια ΘεÝ μου"
πια üλοι τους μποροýν να δοýνε με το φως,
πως η απÜντηση εßχε κιüλας δοθεß.

ΞανÜ πßσω στον κýκλο με το πλÞθος,
στÝκει και δßνεται και νιþθει
και μ' Ýνα μüνον ÜγγιγμÜ του δυνατü,
ξÝρουν και για το βασιλιÜ και το ναü



=======================

     . Δια της παροýσης κÜτωθεν σχετικÞς ιστορßας, επιθυμþ να κλεßσω προς το παρüν, το θÝμα ΡÝηνμπüου κι ßσως αργüτερα να επανÝλθω. Το σημερινü τραγοýδι μας λÝει την ιστορßα Ýνος... μεγÜλου μÜγου, που κατÜφερε να πεßσει, με το καλü Þ με το Üγριο, Ýνα σωρü ανθρþπους και να τους σκλαβþσει (προσοχÞ-προσοχÞ, η ιστορßα εßναι απολýτως φανταστικÞ! οιαδÞποτε ομοιüτης με: πρüσωπα, πρÜγματα, καταστÜσεις. πολιτικÜ πρüσωπα, θρησκευτικÜ πρüσωπα, πολιτικÜ κüμματα και πολιτικÝς γενικÜ και θρησκευτικÜ τοιαýτα, εßναι απολýτως κι ατυχþς... συμπτωματικÞ), Ýτσι þστε να κουβαληθοýνε σε μιαν Ýρημο, και να χτßσουνε με το ßδιο το αßμα της ψυχÞς και του κορμιοý τους, Ýνα πανýψηλο πýργο, γιατß τÜχα ο μÜγος αυτüς θα μπορÝσει, απü το πιο ψηλü αυτü σημεßο του, να πετÜξει! ΜÜλιστα κυρßες και κýριοι: θα πετÜξει. Και τους Ýπεισε, τους φοβÝρισε, τους "μÜγεψε", τους πλÜνεψε, τους επÝβαλλε, να τον πιστÝψουνε και να τον ακολουθÞσουνε. Κι αυτÜ τα ζοýδια, το φÜγαν αμÜσητο, πως ο μÝγας φανφαρομÜγος, θα πετÜξει. Τþρα.. το φÜγανε γιατß Þταν ωραßο, Þτανε πειστικü, επειδÞ εßχαν ανÜγκη να πιστÝψουνε σε κÜτι, ποτÝ δε θα το μÜθουμε, γιατß δεν εßμεθα και παρüντες δα, αλλÜ μποροýμεν εýκολα να βγÜλουμε τα δικÜ μας συμπερÜσματα, κατÜ που κλßνει ο καθεßς μας. (Εγþ το δικü μου συμπÝρασμα δε θα σας το πω, να σκÜσετε),
     Κι αφοý λοιπüν τους βγÞκε η βαγγελßστρα ανÜποδα, πεθÜνανε πολλοß, τραβÞξανε τα πÜνδεινα, χτßσανε τον πýργοοοοοοοο.
     Κι ανεβαßνει ο μÜγος, παßρνει φüρα και τσοýπ! ρßχνει Ýνα σÜλτοοοοοοο.
     Μια παρÝνθεση εδþ, να σας πω τι πρüτεινε ο ΝτÜγκλας ¢νταμς, σε μας τους γÞινους, για τÝτοιαν ακριβþς περßιπτωση. (Σημ.: Ο ¢νταμς Þταν συγγραφÝας του "Γυρßστε Το Γαλαξßα Με ¿τοστοπ")
     ΛÝει λοιπüν πως εμεßς οι γÞινοι, επειδÞ εßμαστε κüπανοι κι üλα τα κÜνουμε λÜθος, üταν μας Ýρχεται το κÝφι να πετÜξουμε πρÝπει να κÜνουμε ακριβþς το αντßθετο: ΔηλαδÞ επειδÞ τα κÜνουμε θÜλασσα σε ü,τι καταπιαστοýμε, και πετυχαßνουμε το ακριβþς αντßθετο απü το επιθυμητüν αποτÝλεσμα, θα πρÝπει να σημαδÝψουμε τη γη, κι üχι τον ουρανü. Με δεδομÝνο πως θα ...αστοχÞσουμε, Üρα... πετÜμε!
     ¸λα üμως που ο ¢νταμς τüτε, δεν εßχε ακüμα γρÜψει αυτÞ τη θαυμÜσια, κατ' εμÝ, οδηγßα τüτε κι Üρα ο μÝγας μÜγος δε την Þξερε! ΣημÜδεψε προφανþς τον ουρανü, τα 'κανε θÜλασσα κι Ýφαγε η μοýρη του χþμα! Γßνηκε σα γραμματüσημο σε φÜκελο, κολλημÝνο με σÜλιο απü καφÝ!
     ΑυτÞ Þταν η ιστορßα αυτοý του παρÜξενου τραγουδιοý, με τον Üγρια üμορφον Þχο, τον εξαßρετο στßχο, του Ντßο, την υπÝροχη σολιÜ του Ρßτσι, τα μοναδικÜ σüλα ντραμς του Κüζι ΠÜουελ και τον απßθανο Þχο, γενικÜ των ΡÝηνΜπüου!
     Δεθεßτε και πετÜξαμε παρÝα.. (σημαδεýτε τη γη κι üχι τον ουρανü, Ýτσι;)...

Stargazer

Στßχοι: Ronnie James Dio
ΜουσικÞ: Ritchie Blackmore
1η εκτ.: Ronnie James Dio
¢λμπουμ "Rainbow Rising" 1976

High noon, oh I'd sell my soul for water
Nine years worth of breakin' my back
There's no sun in the shadow of the wizard
See how he glides, why he's lighter than air
Oh I see his face!

Where is your star?
Is it far, is it far, is it far?
When do we leave?
I believe, yes, I believe

In the heat and the rain
With whips and chains
To see him fly
So many die
We build a tower of stone
With our flesh and bone
Just to see him fly
But don't know why
Now where do we go?

Hot wind, moving fast across the desert
We feel that our time has arrived
The world spins, while we put his dream together
A tower of stone to take him straight to the sky
Oh I see his face!

Where is your star?
Is it far, is it far, far?
When do we leave?
Hey, I believe, I believe

In the heat and the rain
With whips and chains
Just to see him fly
Too many die
We build a tower of stone
With our flesh and bone
To see him fly
But we don't know why
Ooh, now where do we go

All eyes see the figure of the wizard
As he climbs to the top of the world
No sound, as he falls instead of rising
Time standing still, then there's blood on the sand
Oh I see his face!

Where was your star?
Was it far, was it far
When did we leave?
We believed, we believed, we believed

In heat and rain
With whips and chains
To see him fly
So many died
We built a tower of stone
With our flesh and bone
To see him fly

But why
In all the rain
With all the chains
Did so many die
Just to see him fly

Look at my flesh and bone
Now, look, look, look, look,
Look at his tower of stone
I see a rainbow rising
Look there, on the horizon
And I'm coming home,
I'm coming home,
I'm coming home

Time is standing still
He gave back my will
Ooh ooh ooh ooh
Going home
I'm going home

My eyes are bleeding
And my heart is leaving here
A place I've known
But it's not home, ooh

Take me back
He gave me back my will
Ooh ooh ooh ooh
Going home
I'm going home

My eyes are bleeding
And my heart is leaving here
The place I've known
But it's not home ooh

Take me back,
he gave me back my will
Ooh, ooh, ooh, ooh
Going home, I'm going home
My eyes are bleeding
And my heart is leaving here

The place I've known
But it's not home, ooh
Take me back, take me back
Back to my home oh oh ooh
Time standing still

        Αστρολüγος

ΑπομεσÞμερο πουλοýσα τη ψυχÞ μου για νερü
Üξιζε χρüνια εννιÜ που τσÜκιζα τη ρÜχη
Του ΜÜγου η σκιÜ τον Þλιο μας σκεπÜζει
Εßν' αλαφρýς σα ποýπουλο, δεßτε τον πως γλυστρÜ
ωωω κι εγþ, κι εγþ το πρüσωπü του το θωρþ

Ποý 'ναι τ' αστÝρι σου;
Εßναι μακρυÜ; Πολý μακρυÜ;
Κι εμεßς πüτε θα φýγουμε;
Σε πιστεýω! Ναι, Σε πιστεýω!

Στη κÜψα, στη νεροποντÞ,
αλυσßδες και φραγγÝλια
για να πετÜξει, εßδες,
τüσοι νεκροß, τüσοι πολλοß
μπÞκαν στου Πýργου τα θεμÝλια
και σÜρκες, ναι, και κüκκαλα,
μüνο να τονε δοýμε να πετÜ
ΑλλÜ δεν Ýμαθα και το γιατß
και τþρα πια για ποý τραβÜ;

¸νας σιμοýν στην Ýρημο, μανÜ
Εßπαμε πως Ýφτασεν η þρα μας
τα üνειρÜ μας δÝσαμε μαζß του
κι ιδοý η γη που συνεχßζει να γυρνÜ
πÝτρινος πýργος να τον πÜει στον ουρανü
θαρρþ το πρüσωπü του το θωρþ.

Ποý 'ναι τ' αστÝρι σου;
Εßναι μακρυÜ; Πολý μακρυÜ;
Κι εμεßς πüτε θα φýγουμε;
Σε πιστεýω! Ναι, Σε πιστεýω!

Στη κÜψα, στη νεροποντÞ,
αλυσßδες και φραγγÝλια
για να πετÜξει, εßδες,
τüσοι νεκροß, τüσοι πολλοß
μπÞκαν στου Πýργου τα θεμÝλια
και σÜρκες, ναι, και κüκκαλα,
μüνο να τονε δοýνε να πετÜ
ΑλλÜ δεν Ýμαθα και το γιατß
και τþρα πια για ποý τραβÜμε;

¼λα τα μÜτια βλÝπουνε το ΜÜγο
Καθþς ανηφορÜ στη κορυφÞ του κüσμου
¹χος δε σκÜει καθþς βουτÜ
ο χρüνος στÝκει, δε πετÜ,
το αßμα βÜφει κüκκινη την Üμμο
Ω θαρρþ πως βλÝπω πια το πρüσωπü του

Ποý 'ταν τ' αστÝρι σου;
¹τανε μακρυÜ, πολý μακρυÜ;
Και πüτε φýγαμε εμεßς;
Πιστεýαμε, ω ναι πιστεýαμε

Στη κÜψα, στη νεροποντÞ,
αλυσßδες και φραγγÝλια
για να πετÜξει, εßδες,
τüσοι νεκροß, τüσοι πολλοß
μπÞκαν στου Πýργου τα θεμÝλια
και σÜρκες, ναι, και κüκκαλα,
μüνο να τονε δοýμε να πετÜ

Μα τÜχατε γιατß
σ' üλη τη νεροποντÞ.
μ' üλες τις αλυσßδες
κι üλοι ετοýτοι οι νεκροß
μüνο για να πετÜξει, εßδες

Δες μου τη σÜρκα και τα οστÜ
Ναι τþρα, δες με, δες με, δες
στου Πýργου τα λιθÜρια δες,
ΟυρÜνιο τüξο βλÝπω ν' ανατÝλλει
να κοßτα, στον ορßζοντα μακρυÜ
κι εγþ στο σπßτι μου πηγαßνω
στο σπßτι μου γυρßζω
στο σπßτι μου γυρßζω

Ματþσανε τα μÜτια μου
και η καρδιÜ μ' εγκαταλεßπει
τον τüπο αυτüν τον γνþρισα
αλλÜ δεν εßναι σπßτι

Γýρνα με πßσω, γýρνα με πßσω
Μοý 'δωσε τη θÝλησÞ μου πßσω
Γυρßζω σπßτι, ναι, γυρßζω σπßτι
τα μÜτια μου ματþνουνε
και η καρδιÜ μ' εγκαταλεßπει,
το τüπο αυτü τον γνþρισα
αλλÜ δεν εßναι σπßτι,
γýρνα με πßσω, ναι, γýρνα με πßσω
πßσω στο σπßτι, το σπιτικü μου
σταμÜτησε ο χρüνος να κυλÜ

===============================

Το 1ο ΜÝρος εδþ!

                 ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2ου ΜΕΡΟΥΣ...  Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔ¿:

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers