Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

Weyden

Van Der Weyden Rogier (1399-1464) Earl Renaissance

     Υπήρξεν ο διασημότερος Φλαμανδός ζωγράφος, στο μέσο του 15ου αιώνα κι ο επιφανέστερος διάδοχος του Βαν 'Αυκ. Ελάχιστα ξέρουμε για τη ζωή του. Διακρίθηκε κυρίως στα θρησκευτικά θέματα, όπου εισήγαγε με μεγάλη δεξιοτεχνία, την ευαισθησία και τη συναισθηματική φόρτιση που χαρακτήρισε το στιλ του, αλλά υπήρξε κι εξαίρετος προσωπογράφος. Στο ατελιέ του φιλοτεχνηθήκανε πολυάριθμα αντίγραφα κι εκδοχές των έργων που τονε κάνανε διάσημο, επηρεάζοντας έτσι, ευρύ κύκλο καλλιτεχνών σ' όλη την Ευρώπη. Ήταν από τους λίγους Βορειοευρωπαίους καλλιτέχνες που λατρευτήκανε στην Ιταλία κείνη την εποχή. Με μοναδικήν εξαίρεση το μικρό προσκύνημα στη Ρώμη, στα 1450, δεν υπάρχουνε πληροφορίες γι' άλλα ταξίδια του και φαίνεται πως ζούσεν απολύτως αφοσιωμένος στο έργο του. Ο καλύτερος μαθητής, που ανέδειξε το ατελιέ του, ήταν ο Χανς Μέμλινγκ.
     Γεννήθηκε στη Τουρνέ, το 1399 (περίπου), γιος του κατασκευαστή μαχαιριών Ανρί Ντε Λα Παστίρ και της Ανιές Βατρελό. Το 1426 παντρεύεται την Ελιζαμπέτ Γκοφάρτς (1405-77), κόρη εμπόρου από τις Βρυξέλλες και την επόμενη χρονιά γεννιέται ο 1ος του γιος Κορνήλιος. Επίσης, αρχίζει μαθητεία δίπλα στον τοπικό ζωγράφο Ρομπέρ Καμπέν (1375-1444). Στο ίδιο ατελιέ μαθητεύει κι ο Ζακ Νταρέ. Το 1432 παίρνει τον τίτλο του Επίσημου Ζωγράφου της πόλης του. 3 χρόνια μετά, εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες κι αλλάζει τ' όνομά του από Ντε Λα Παστίρ, σε Βαν Ντερ Βέιντεν, ενώ ήτανε γνωστός και σαν Ρογκιέρ. Το 1437 γεννιέται ο 2ος του γιος, Πιέτερ, που θα γίνει κι αυτός ζωγράφος και μετά το θάνατο του καλλιτέχνη θ' αναλάβει το ατελιέ. 2 χρόνια μετά φιλοτεχνεί το πρώτον έργο, από 'να σύνολο, με θέμα "Δικαιοσύνη", για το Δημαρχιακό Μέγαρο Βρυξελλών.
     Το 1441 η πόλη Νιβέλ, του παραγγέλνει τη διακόσμηση του αγάλματος ενός δράκοντα, που χρησίμευε στις λιτανείες. Το 1445 ο Ιωάννης Α' της Καστίλης, δωρίζει την Αγία Τράπεζα Μιραφλόρε, στ' ομώνυμο μοναστήρι. Το 1450 κάνει προσκύνημα στη Ρώμη, για τη χρονιά του Ιωβηλαίου. Την επόμενη χρονιά ο ουμανιστής Μπαρτολομέο Φάτσιο, γράφει μια σύντομη βιογραφία του καλλιτέχνη, στο βιβλίο του, "Liber De Viris Illustribus". Το 1460 η Μπιάνκα Μαρία Σφόρτσα, στέλνει τον ζωγράφο Τσανέτο Μπουγκάτο στις Βρυξέλλες, για να μαθητεύσει στο ατελιέ του. Το 1462 γίνεται μέλος της Αδελφότητας Τιμίου Σταυρού, στο ναό του Αγίου Ιακώβου του Κούντεμπεργκ, στις Βρυξέλλες. Δανείζει χρηματικό ποσό στη Μονή Σιούπ.
     Πεθαίνει στις 18 Ιουνίου 1464, στις Βρυξέλλες και θάβεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης, σ' ηλικία 65 ετών.
------------------------------------------------------------------------------------------------


                                   Ανάσταση                                     
Ευαγγελισμός Θεοτόκου                                          
Παρθένος Με Τον Χριστό                                       
Αποκαθήλωση Ι                                      
Αποκαθήλωση ΙΙ                      Κοσμηματοποιός                         
Κυρία Με Κεφαλοδέτη                                        'Αϊβο                                  Μέρα Κρίσης                         Πορτρέτο Κυρίας                                          Πιετά                       Φίλιππος Ο Καλός                          Παρθένος & Βρέφος         'Αγιος Γεώργιος Σκοτώνει Τον Δράκο                           Μαρία-Μαγδαληνή                         Όνειρο Του Πάπα Σέργιου                          Προσκύνημα Των 3 Μάγων           Θάνατος Του Αγίου Ουμπέρτο     Ο 'Αγιος Λουκάς Ζωγραφίζει Τη Παρθένο             Αντώνιος Της Βουργουνδίας


 Ομάδα Αντρών

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers