-


Dali &

/
 
 

 

Hawking Stephen: ...


    Στφεν Χκινγκ


                                                        Βιογραφικ       

    Γεννθηκε στην Οξφρδη στις 8 Γενρη 1942, -300 χρνια μετ τον θνατο του Γαλιλαου-, αλλ επειδ εκε το ανασφαλς να μνει να βρφος, λγω του 2ου Παγκοσμου Πολμου, μετακομζουν οικογενειακς για το Σεντ 'Αλμπανς, μια μικρ πλη, 20 χλμ βρεια του Λονδνου. Εκε λαμβνει τις πρτες του σπουδς. Στα 11 μπανει να σπουδσει Μαθηματικ στο Πανεπιστημιακ Κολγιο Οξφρδης, μα επειδ δεν ταν διαθσιμο κτι ττοιο, στρφηκε στη Φυσικ. Εκε εχε σπουδσει γιατρς κι ο πατρας του.
     Φυσικ, διπρεψε μα στα 1962 τονε πληροφορσαν οι γιατρο πως πασχεν απ μιαν ασθνεια του νευρομυκο συστματος κι τι του απομνανε μλις 2 χρνια ζως. Ωστσο κενος γινε εξαρετος ερευνητς στο Πανεπιστμιο του Καμπριτζ κι επτιμο μλος του καθηγητικο επιτελεου του Gonville & Caius College. Απ το 1979 ως σμερα κατχει την δρα του Λουκασιανο Καθηγητ Μαθηματικν & Θεωρητικς Φυσικς Πανεπιστημου Καμπριτζ, δρα που κατεχε ο Ισακ Νετων και μλις 3 νθρωποι μχρι σμερα, στον κσμο.
     Εναι πασγνωστος και λγω της σωματικς του κατστασης. Πντως γινε πιτερο γνωστς για τη θεωρητικ του εργασα για τις Μαρες Τρπες και για τη φση της απαρχς του Σμπαντος. χει πμπολλες τιμητικς διακρσεις: Συνοδς Επ Τιμ -μια απ τις κορυφαες εθνικς διακρσεις στην Αγγλα- κι εναι μλος της Βασιλικς Εταιρεας του Λονδνου και της Εθνικς Ακαδημας Επιστημν των ΗΠΑ. χει γρψει εξαιρετικ και κατανοητ βιβλα, πως π. χ.  "Το Χρονικ Του Χρνου" και το πιο πρσφατ του, "Το Σμπαν Σ' να Καρυδτσουφλο".
     Εναι παντρεμνος κι χει μια κρη.

     Στις 14 Μρτη 2018 αργ τη νχτα, η μεγλη αυτ δινοια πρασε στον Παρδεισο των μεγαλοφυν κι αγαθν ανθρπων!
_______________________________________________

                                         λμπερτ Ανστιν

     Οι σχσεις του με τη πολιτικ της πυρηνικς βμβας εναι γνωστς: υπγραψε τη περφημη επιστολ προς τον πρεδρο Ροσβελτ, που πεισε τις ΗΠΑ ν' αντιμετωπσουν το θμα με σοβαρτητα, εν μεταπολεμικ κανε σημαντικς προσπθειες ν' αποφευχθε νας πυρηνικς πλεμος. Αυτ μως δεν ταν κποιες μεμονωμνες προσπθειες ενς επιστμονα που παρασρθηκε στο χρο της πολιτικς. Η ζω του ταν πραγματικ -για να χρησιμοποισουμε και τα δικ του λγια- "μοιρασμνη ανμεσα στη πολιτικ και τις εξισσεις".
     Για πρτη φορ δραστηριοποιθηκε πολιτικ κατ τη διρκεια του Α' Παγκοσμου Πολμου, ταν ταν καθηγητς στο Βερολνο. Αηδιζοντας απ τις εκατμβες, συμμετεχεν ντονα σ' αντιπολεμικς διαδηλσεις. Οι δημσιες προτροπς του στους πολτες, για απεθεια κι ρνηση της στρατολγησης, δε τονε κναν ιδιατερα προσφιλ στους συναδλφους του. Αργτερα, μετ το τλος του πολμου, στρεψε τις προσπθεις του στη συμφιλωση και τη βελτιση των διεθνν σχσεων. Αλλ κι αυτ τον εμπδισε να γνει δημοφιλς. Σντομα η πολιτικ δρση του, δυσκλεψε τις επισκψεις του στις ΗΠΑ, ακμα και για να δσει διαλξεις.
     Η δετερη μεγλη υπθεση του ταν ο Σιωνισμς. Αν κι Εβραος στη καταγωγ, αρνθηκε τη βιβλικν ποψη περ Θεο. ν' αναπτυσσμενο αντισημιτικ κλμα μως, πριν και κατ τη διρκεια του Α' Παγκ. Πολ., τον οδγησε βαθμιαα να ενταχθε στην ισραηλιτικ κοιντητα και στη συνχεια να γνει νθερμος υποστηρικτς του Σιωνισμο. Η αντιδημοτικτητα δε τον εμπδισε ν' αναπτξει τις ιδες του. Οι θεωρες του δεχτκανε μεγλες επιθσεις. Δημιουργθηκεν ακμα κι οργνωση εναντον του. Κποιος καταδικστηκεν επειδ υποκνησεν λλους να τονε σκοτσουνε και πλρωσε για τοτο, μλιστα, πρστιμο ξι δολαρων!!! ταν μως φλεγματικς κι ταν κποτε, εκδθηκε το βιβλο "Εκατ Συγγραφες Κατ Του Ανστιν", δλωσε:

   "Αν εχα κνει λθος, νας συγγραφας θα 'ταν αρκετς!"

     Το 1933 ταν η χρονι της ανδου του Χτλερ κι εκενος δε, βρισκτανε στις Ηπα και δλωσε πως δεν επιθυμοσε πια να επιστρψει στη Γερμανα. Ττε, εν η ναζιστικ εθνοφυλακ εχεν εισβλει στο σπτι του κι οι καταθσεις του εχανε δημευτε, μια βερολινζικη εφημερδα γραψε με πηχιαους ττλους: "ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΣΤΑΝ - ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ". Η ναζιστικ απειλ τον οδγησε ν' απαρνηθε τον ειρηνισμ, εν οι φβοι του πως οι Γερμανο επιστμονες θα κατασκευσουνε την ατομικ βμβα, τον οδγησαν να προτενει στις ΗΠΑ να ενεργοποισουνε τ' ανλογο δικ τους πργραμμα. Πριν ακμα εκτοξευθε η πρτη ατομικ βμβα μως, εχε προειδοποισει δημσια για τους κινδνους ενς πυρηνικο πολμου, προτενοντας διεθν λεγχο στ' ατομικ οπλοστσια.
     Οι συνεχες ειρηνιστικς προσπθεις του, σως πτυχαν ελχιστα πργματα που να διαρκονε και σγουρα δε τονε κνανε πολ προσφιλ. Η ανοιχτ υποστριξ του μως, στην υπθεση του Σιωνισμο, αναγνωρστηκε το 1952, ταν του προσφρθηκε η προεδρα του Ισραλ. Την αρνθηκε λγοντας τι δεν εχε περα στη πολιτικ. Ο πραγματικς λγος μως ταν μλλον διαφορετικς. Με τα δια του τα λγια:

   "Οι εξισσεις εναι περισστερον ενδιαφρουσες για μνα. Η πολιτικ εναι για το Παρν, εν οι εξισσεις εναι για την Αιωνιτητα"!

                                                    Γαλιλαος

     Δικαιοται σως περισστερο απ κθε λλον να διεκδικσει τη πατρτητα της νετερης επιστμης. Η περφημη διαμχη του με τη Καθολικν Εκκλησα ταν βασικ στοιχεο της φιλοσοφας του, γιατ στθηκεν ο πρτος που υποστριξε πως ο νθρωπος μπορε να ελπζει τι θα κατανοσει τη λειτουργα του Κσμου κι επσης πως αυτ η γνση θα γιντατανε δυνατ με τη παρατρηση του πραγματικο Κσμου.
     Απ πολ νωρς ταν οπαδς της κοπερνκειας θεωρας για τη κνηση των πλανητν γρω απ τον λιο, δημσια μως την υποστριξε μνον ταν ανακλυψε την απδειξη που χρειαζταν. Δημοσευσε τις απψεις του για τη θεωρα του Κοπρνικου στην ιταλικ γλσσα κι χι στο σνηθες λατινικν ιδωμα. Πολ σντομα, οι θσεις του γναν ευρτερα γνωστς κι αποδεκτς απ την ακαδημακ κοιντητα. Το γεγονς αυτ ενχλησε τους αριστοτελικος καθηγητς που ενθηκαν εναντον του και προσπαθσανε να πεσουνε τη Καθολικν Εκκλησα να καταδικσει τη θεωρα του Κοπρνικου.
     Εκενος ανησχησε και ταξδεψε στη Ρμη για ν' απευθυνθε στις εκκλησιαστικς αρχς. Υποστριξε πως η Ββλος δεν χει καμμι πρθεση να διατυπσει επιστημονικς θεωρες και πως, πως συνηθιζταν, ταν υπρχει αντθεση μεταξ βιβλικο κειμνου και κοινν αντληψη, θεωρομε πως οι Γραφς εν' αλληγορικς. Η Εκκλησα μως φοβθηκε το σκνδαλο που θα υπονμευε τον αγνα της εναντον του προτεσταντισμο γι' αυτ και προχρησε σε διφορα καταπιεστικ μτρα. Το 1616 διακρυξε πως η θεωρα του Κοπρνικου εναι "ψευδς και λανθασμνη" και πρσταξε τον Γαλιλαο να "μη την υπερασπσει στηρξει" ποτ πια. Εκενος συγκατατθηκε.
     Το 1623 εξελγη Ππας νας παλις φλος του. Γργορα μως διαψεστηκαν οι ελπδες του πως θ' ανακληθε το διταγμα του 1616. Κατρθωσε πντως να του δοθε δεια να γρψει βιβλο με θμα την αριστοτελικ και τη κοπερνκεια θεωρα. πρεπεν μως να τηρσει δυο περιορισμος: να μην υποστηρξει καμμι εκ των δυο και να καταλξει στο συμπρασμα πως ουδποτε νθρωπος θα προσδιορσει τη λειτουργα του Σμπαντος, επειδ ο Θες μπορε να παρουσιζει τα φαινμενα με τρπους που ο νθρωπος αδυνατε να φανταστε καν, μιας και δε μπορε να θτει ρια στη παντοδυναμα του Θεο.
     Αυτ το βιβλο, "Διλογος Με Θμα Τα Δυο Κρια Συστματα Του Σμπαντος", ολοκληρθηκε και κυκλοφρησε το 1632, με τη πλρη γκριση των παπικν λογοκριτν. Αμσως αναγνωρστηκε σ' λη την Ευρπη ως αριστοργημα, τσο για τη λογοτεχνικ του αξα, σο και το φιλοσοφικ του περιεχμενο. Πολ σντομα μως, ο Ππας διαπστωσε πως το κοιν θεωροσε το βιβλο αυτ ως να πειστικν επιχερημα υπρ της κοπερνκειας θεωρας. Μετνιωσε λοιπν για το "τυπωθτω" που 'χε παραχωρσει. Θερησε πως, παρ την δεια των λογοκριτν, ο Γαλιλαος παρβη το διταγμα του 1616 κι τσι τον υποχρωσε να παρουσιαστε στην Ιερν Εξταση. Καταδικστηκε σε ισβιο κατ' οκον περιορισμ κι υποχρεθηκε ν' αποκηρξει δημσια τη κοπερνκεια θεωρα. Για δετερη φορ, εκενος συγκατατθηκε.
     Υπρξε πιστς καθολικς, αλλ' η πστη του στην ανεξαρτησα της επιστμης παρμεινεν ακλνητη. Τσσερα χρνια πριν απ τον θνατ του, το 1642 κι εν ταν ακμα σε περιορισμ, στειλε κρυφ σ' ναν εκδτη στην Ολλανδα, το χειργραφο του δετερου βιβλου του. Το ργο αυτ, με τον ττλο, "Δυο Νες Επιστμες", αποτλεσε κτι περισστερο απ μιαν απλν υποστριξη στη θεωρα του Κοπρνικου: ταν η ληξιαρχικ πρξη γννησης της μοντρνας φυσικς.

                                          Ισακ Νιοτον

     Δεν ταν εκολος χαρακτρας. Εναι πασγνωστες οι ντονες διαμχες, στις σχσεις του με τους λλους πανεπιστημιακος, που ξδεψε τα περισστερα απ' τα τελευταα χρνια της ζως του. Μετ την κδοση των "Μαθηματικν Αρχν Της Φυσικς Φιλοσοφας" -του πιο σημαντικο βιβλου φυσικς που γρφτηκε ποτ-, απκτησε τερστιο κρος. Ορστηκε πρεδρος της Βασιλικς Εταιρεας και στθηκεν ο πρτος επιστμονας που χρστηκεν Ιππτης.
     Πολ γργορα φιλονκησε με τον βασιλικν αστρονμο, τον John Flamsteed, που παλιτερα του 'χει παραχωρσει τα δεδομνα που χρειαζτανε για τις Μαθηματικς Αρχς, τρα μως του απκρυπτε τις απαιτομενες πληροφορες. Ο Νιοτον μως δεν ανεχταν αρνσεις, ρισε τον εαυτ του Διευθυντ του Βασιλικο Αστεροσκοπεου και μετ προσπθησε να εκβισει την μεση δημοσιεση των πληροφοριν. Τελικ πτυχε τη κατσχεση της εργασας αυτς και την κδοσ της απ τον Edmond Halley, τον θανσιμον εχθρ του Flamsteed. Αυτς μως προσφυγε στα δικαστρια, που αποφσισαν ν' απαγορευτε η διανομ της κλεμμνης εργασας. Ο Νιοτον γινεν ξω φρενν και για να εκδικηθε τον Flamsteed στις επμενες εκδσεις των Μαθηματικν Αρχν, απλειψε συστηματικ κθε παραπομπ στ' νομ του.
     Η διαμχη του με τον Gottfried Leibniz, τανε πολ σοβαρτερη. Κι οι δυο διανοητς εχαν ανακαλψει κι αναπτξει, -ανεξρτητα ο νας απ τον λλο- τον απειροστικ λογισμ, που αποτελε τη βση της νετερης φυσικς. πως γνωρζουμε σμερα, ο Νιοτον εχεν ανακαλψει αρκετ χρνια πριν απ τον Λιμπνιτζ, τον απειροστικ λογισμ, δημοσιεσεν μως την εργασα του πολ αργτερα απ' αυτν. Η ντονη διαμχη συνστατο στη διεκδκηση της πρωτις, πργμα που δχασε την ακαδημακ κοιντητα. Εν' μως ιδιατερως αξιοσημεωτο πως τα περισστερα ρθρα που υποστριζαν τον Νιοτον τα 'χε γρψει ο διος κι απλ τα υπγραφαν οι διφοροι φλοι του! Η ξυνση της αντθεσς τους οδγησε τον Λιμπνιτζ να κνει το λθος και να προσφγει στη Βασιλικν Εταιρεα, που θ' αναλμβανε να λσει το πρβλημα! Ο Νιοτον ως πρεδρος, ρισε μιαν "αμερληπτην" εξεταστικν επιτροπ, που "εντελς τυχαα" αποτελονταν αποκλειστικ απ φλους του! Και σα να μην φτανε αυτ, γραψεν ο διος το πρισμα, που ο Λιμπνιτζ κατηγορεται ως αντιγραφας κι υποχρωσε την Εταιρεα να το δημοσιοποισει. Κι μως δε τον ικανοποησαν λ' αυτ, πλρως. γραψεν αννυμα μια περληψη του πορσματος και τη δημοσευσε στο περιοδικ της Βασιλικς Εταιρεας. Λγεται πως μετ το θνατο του αντιπλου του διακρυξε πως ευχαριστθηκε πολ "ραγζοντας τη καρδι του Leibniz".
     Κατ τη διρκεια της διαμχης του με τον Φλμστηντ και τον Λιμπνιτζ, ο Νετων εγκατλειψε το Καμπριτζ και την ακαδημακ καριρα. Επειδ στθηκε σφοδρς αντπαλος του καθολικισμο στο Καμπριτζ και στο Κοινοβολιο, τον ανταμεψανε με τη κερδοφρα θση του Διευθυντ του Βασιλικο Νομισματοκοπεου. Εδ χρησιμοποησε την ικαντητ του για ελιγμος και τη μνησικακα του σε δραστηριτητες περισστερον αποδεκτς κοινωνικ. Καθοδγησε λοιπν μ' επιτυχα μια μεγλη εκστρατεα εναντον των κιβδηλοποιν κι αρκετος απ' αυτος τους στειλε στην αγχνη.*

                                     δια χειρς Στφεν Χκινγκ

*σημ. δικ μου: Ο Νετων ζησε περπου 88 τη κι ως το τλος της ζως του, δεν συνψε ποτ παραμικρ δεσμ με γυνακα! Λγεται πως πθανε παρθνος. Φυσικ στη διθεση του καθενς να ελγξει τοτα τα στοιχεα.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers