Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Πινακοθήκη 

Blake

Blake William (1757-1827) Romanticism

   (...Αν θες να δεις τον κόσμο σα κόκκο άμμου
       και τη κόλαση σαν αγριολούλουδο
       κράτησ' ατέρμονα, τους σφυγμούς της καρδιάς σου
       και την αιωνιότητα σε μιαν ώρα
...   Γουίλιαμ Μπλέηκ)

     Mεγάλη μορφή στην ιστορία της Αγγλικής τέχνης. Υπήρξε ποιητής, ζωγράφος, χαράκτης κι εκφράστηκε με μεγάλη πρωτοτυπία, μ' ένα περήφανο κι αντισυμβατικό πνεύμα. Από μικρός οραματίστηκε και προσπάθησε να προσεγγίσει το πνεύμα πιότερο, παρά την υλική πραγματικότητα. Θεωρήθηκε εκκεντρικός κι ίσως-ίσως παράφρων. Είχε πολλά οικονομικά προβλήματα. Έναν αιώνα μετά τον θάνατό του, αναγνωρίστηκεν ως ένας εκ των πιο ευφυών καλλιτεχνών.
     Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1757, 2ο παιδί του Τζέημς Μπλέηκ, έμπορου πλεκτών. Στα 10 του φοιτά στη σχολή σχεδίου του Χένρι Παρς και βλέπει τα πρώτα οράματα. Το 1772 μαθαίνει τη τέχνη του χαράκτη, στο πλευρό του Τζέημς Μπαζίρ και 2 χρόνια μετά, ολοκληρώνει τη μαθητεία του. Γράφεται στη Βασιλικήν Ακαδημία Τεχνών και γνωρίζει τον Τζων Φλάσμαν. Το 1780 αρχίζει ν' ασχολείται με τη διακόσμηση εξωφύλλων βιβλίων με τη μέθοδο της "διακοσμητικής εντύπωσης".
     Το 1782 παντρεύεται την Κάθριν Μπούτσερ. 2 χρόνια μετά χάνει τον πατέρα του, ενώ 3 χρόνια αργότερα και τον αδερφό του, από φυματίωση. Το 1795 γνωρίζει τον Τόμας Μπουτς που γίνεται μαικήνας του. Το 1803 εξ αιτίας ενός καβγά με μεθυσμένο στρατιώτη, κατηγορείται για εξύβριση κατά των αρχών και μετακομίζει στο Λονδίνο. Το 1809, η μοναδική του προσωπική έκθεση, καταλήγει σ' αποτυχία. Το 1818 γίνεται μαικήνας του ο Τζων Λίνελ.
     Στις 27 Αυγούστου 1827 πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος, σ' ηλικία 70 ετών, στο Λονδίνο.
-----------------------------------------------------------------------------------------


                                                               Κάιν                                                                Ερημίτης                         Αρχαίες Ημέρες                                Κρεμασμένος Νέγρος                                                      Θάνατος                                                                       Μορφές                                                             Πτώσεις               'Αγγελος                       Ικέτης                   Μίλτον & Ποίηση    Αγγελικό Τραγούδι                    Βουκολικό                       Ιερουσαλήμ               Το Δίχτυ Της Θρησκείας                                              Σαμψών                         Χαρούμενη Μέρα                                                 Προσευχή                                                 Θυσία Του Αβραάμ          Όμπερον, Τιτάνια & Πουκ Χορεύουν Με Τα Ξωτικά


 Βλάσφημος                                               ΝαβουχοδεινόσαυροςΟ Διάβολος Επηρεάζει Με Την Απειλή Της Φλόγας Της Κόλασης                                        Ύμνος ΦεγγαριούΤα Φίδια Του Ποσειδώνα Κατασπαράσσουν Τους Γιους Του Λαοκόοντα                                                    Πάπας-Νυχτερίδα                                        Ανεμοστρόβιλοι Εραστών                                   Ο Νεύτων Κάνει Υπολογισμούς                          Η Βεατρίκη Οδηγεί Τον Δάντη                                                Ο Τίγρης Της Οργής

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers