ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

ÈåïäùñÜêçò Ìé÷Üëçò (Ìßêçò): Äçìéïõñãüò ÅðáíáóôÜôçò ÏñáìáôéóôÞò

                                  Πρüλογος-ΕισαγωγÞ

     Κι αυτü το κεßμενο το οφεßλω στον εξαßρετο φßλο και συνεργÜτη θα μποροýσα να πω, ΧρÞστο Σωτηρüπουλο και τον ευχαριστþ πολý. Τþρα üσο για τη προσφορÜ του Μßκη, αδιαμφισβÞτα υπÞρξε τερÜστια τüσο στη μουσικÞ, üσο και στη συγγραφικÞ και τη ποßηση, αλλÜ κι αγωνιστικÜ.   Π. Χ.

Βιογραφικü

     Η παρουσßα του Μßκη ΘεοδωρÜκη ανÜμεσα στους συγγραφεßς, ßσως ξαφνιÜσει κÜποιους. Πως γßνεται üμως να μη βρεθεß ανÜμεσα στους συγγραφεßς, Ýνας Üνθρωπος που Ýχει γρÜψει ο ßδιος περισσüτερα απü 30 βιβλßα, εκατοντÜδες στßχους για τραγοýδια, ποιητικÝς συλλογÝς και Ýχοντας στο ενεργητικü του Ýνα κρατικü βραβεßο Λογοτεχνßας για την ΜυθιστορηματικÞ Αυτοβιογραφßα «Οι Δρüμοι του ΑρχÜγγελου» (1988)!

     Ο Μßκης (ΜιχÜλης) ΘεοδωρÜκης, Κρητικüς στην καταγωγÞ, γεννÞθηκε στις 29 Ιουλßου 1925 στη Χßο. Τα παιδικÜ του χρüνια τα πÝρασε σε διÜφορες πüλεις της ελληνικÞς επαρχßας üπως στη ΜυτιλÞνη, ΓιÜννενα, ΚεφαλονιÜ, Πýργο, ΠÜτρα και κυρßως στην Τρßπολη. Απü τüτε φÜνηκε καθαρÜ, üτι η ζωÞ του θα μοιραζüταν με κÜθε τρüπο στον αγþνα για τον "¢νθρωπο". Ποßηση του Μßκη ΘεοδωρÜκη, με το ψευδþνυμο Ντßνος ΜÜης, δημοσιεýεται στο βιβλιαρÜκι με ποιητικÝς συλλογÝς του 1941 με τßτλο «ΣΙΑΟ»!



     Στην Τρßπολη, μüλις 17 ετþν, δßνει την πρþτη του συναυλßα παρουσιÜζοντας το Ýργο του ΚασσιανÞ και παßρνει μÝρος στην αντßσταση κατÜ των κατακτητþν. Στη μεγÜλη διαδÞλωση της 25ης Μαρτßου 1943 συλλαμβÜνεται για πρþτη φορÜ απü τους Ιταλοýς και βασανßζεται. Διαφεýγει στην ΑθÞνα, üπου οργανþνεται στο ΕΑΜ και αγωνßζεται κατÜ των Γερμανþν κατακτητþν. Συγχρüνως σπουδÜζει στο Ωδεßο Αθηνþν με καθηγητÞ τον ΦιλοκτÞτη Οικονομßδη. ΜετÜ την απελευθÝρωση ξεσπÜ ο εμφýλιος. Λüγω των προοδευτικþν του ιδεþν καταδιþκεται απü τις αστυνομικÝς αρχÝς. Για Ýνα διÜστημα ζει παρÜνομος στην ΑθÞνα χωρßς να σταματÞσει την επαναστατικÞ του δρÜση. ΤελικÜ συλλαμβÜνεται και στÝλνεται εξορßα στην αρχÞ στην Ικαρßα και στη συνÝχεια στο επονομαζüμενο στρατüπεδο θανÜτου, τη Μακρüνησο. ΤελικÜ αποφοιτÜ απü το Ωδεßο το 1950 με δßπλωμα στην αρμονßα, αντßστιξη και φοýγκα. Το 1952, γρÜφει το πρþτο του βιβλßο με τßτλο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»!
     Το 1954 μεταβαßνει με υποτροφßα στο Παρßσι, üπου εγγρÜφεται στο θρυλικü Conservatoire και σπουδÜζει μουσικÞ ανÜλυση με τον Olivier Messiaen και διεýθυνση ορχÞστρας με τον Eugène Bigot. Η περßοδος 1954-1960 εßναι μια εποχÞ Ýντονης δραστηριüτητας για τον ΘεοδωρÜκη στο χþρο της ΕυρωπαúκÞς μουσικÞς. ΣυνθÝτει μουσικÞ για το μπαλÝτο της Ludmila Tcherina, το Covent Garden, Stuttgart Ballet και επßσης για τον κινηματογρÜφο.Το 1957 του απονÝμεται το πρþτο βραβεßο του ΦεστιβÜλ της Μüσχας απü τον Schostakovitch για το Ýργο του, Suite No 1 για πιÜνο και ορχÞστρα.Συγχρüνως συνθÝτει πολλÜ Ýργα συμφωνικÞς μουσικÞς και μουσικÞς δωματßου.



     Το 1960 επιστρÝφει στην ΕλλÜδα. ¸χει Þδη μελοποιÞσει τον ΕπιτÜφιο του ΓιÜννη Ρßτσου, που σηματοδοτεß την "στροφÞ" του προς το λαúκü τραγοýδι. ΣυνθÝτει δεκÜδες κýκλους τραγουδιþν που βρßσκουν βαθýτατη απÞχηση μÝσα στον ελληνικü λαü. Ιδρýει την ΜικρÞ ΣυμφωνικÞ ΟρχÞστρα Αθηνþν και δßνει πολλÝς συναυλßες σ´ üλη την ΕλλÜδα προσπαθþντας να εξοικειþσει τον κüσμο με τα αριστουργÞματα της συμφωνικÞς μουσικÞς. Με νωπÝς τις μνÞμες του ελληνικοý εμφυλßου, το 1962 γρÜφει το εμβληματικü Ýργο «Το τραγοýδι του νεκροý αδελφοý», το οποßο εκδßδεται απü τον οßκο Γκüνη στη Ρþμη. Σε μεταγενÝστερο βιβλßο του «ΜουσικÞ για τις ΜÜζες (1972)», αναφÝρεται ο Μßκης ΘεοδωρÜκης στο «Τραγοýδι του Νεκροý Αδελφοý», με τον εξÞς τρüπο:
     «¼ταν ο λαüς και το Ýθνος δοκιμÜζονται απü βαθιÝς ιστορικÝς κρßσεις, τüτε ο εκπρüσωπος της κουλτοýρας γßνεται μαχητÞς, γßνεται Φεραßος, Σολωμüς, ΚÜλβος, ΠαλαμÜς, Σικελιανüς... Παλεýει μαζß με τον λαü, μαζß με το Ýθνος στην πρþτη γραμμÞ. Και τüτε η κουλτοýρα γßνεται μαχüμενη». Το 1963 μετÜ τη δολοφονßα του Γρηγüρη ΛαμπρÜκη ιδρýεται η "Νεολαßα ΛαμπρÜκη", της οποßας εκλÝγεται Πρüεδρος. Την ßδια εποχÞ εκλÝγεται ΒουλευτÞς της ΕΔΑ. Για τη Νεολαßα ΛαμπρÜκη, ο Μßκης ΘεοδωρÜκης γρÜφει Ýνα εξαιρετικü κεßμενο, το οποßο δημοσιεýεται σε Ýκδοσηπρþτη φορÜ το 1966 ως «ΜανιφÝστο των ΛαμπρÜκηδων».
     Το 1964, το Λιθογραφεßο Ι. Πρßφτη, δημοσιεýει το βιβλßο του Μßκη, «Μßκης ΘεοδωρÜκης-Τραγοýδια», üπου περιλαμβÜνονται οι στßχοι απü τα μεγαλýτερα Ýργα που καθιÝρωσαν τον Μßκη τη δεκαετßα ’60, ως τον κορυφαßο ¸λληνα δημιουργü («ΕπιτÜφιος» ΓιÜννη Ρßτσου, «¸νας ¼μηρος» ΜπρÝνταν Μπßαν και απüδοση Βασßλη Ρþτα, «Το Τραγοýδι του νεκροý αδελφοý» Μßκη ΘεοδωρÜκη, «¼μορφη Πüλη», κ.α.) Την 21η Απριλßου του 1967 περνÜ στην παρανομßα και απευθýνει την πρþτη Ýκκληση για Αντßσταση κατÜ της Δικτατορßας στις 23 Απριλßου.



     Τον ΜÜη του 1967 ιδρýει μαζß με Üλλους την πρþτη αντιστασιακÞ οργÜνωση κατÜ της Δικτατορßας, το ΠΑΜ και εκλÝγεται πρüεδρüς του. ΣυλλαμβÜνεται τον Αýγουστο του 1967. Μπουμπουλßνας, απομüνωση, φυλακÝς ΑβÝρωφ, η μεγÜλη απεργßα πεßνας, νοσοκομεßο, αποφυλÜκιση και κατ´ οßκον περιορισμüς, εκτüπιση με την οικογÝνεια στη ΖÜτουνα Αρκαδßας, στρατüπεδο Ωρωποý. ´¼λο αυτü το διÜστημα συνθÝτει συνεχþς.Και γρÜφει! Στον Ωρωπü η κατÜσταση της υγεßας του επιδεινþνεται επικßνδυνα. Στο εξωτερικü ξεσηκþνεται θýελλα διαμαρτυριþν. Προσωπικüτητες, üπως ο Ντιμßτρι ΣοστÜκοβιτς, ¢ρθουρ Μßλερ, Λüρενς Ολßβιε, Ιβ ΜοντÜν, κ.α. δημιουργοýν επιτροπÝς για την απελευθÝρωσÞ του. ΤελικÜ υπü την πßεση αυτÞ αποφυλακßζεται και βρßσκεται στο Παρßσι τον Απρßλιο του 1970.
Απü εκεßνη τη στιγμÞ και για μßα δεκαετßα περßπου, δεν σταματÜ να γρÜφει και να εκδßδει βιβλßα σε οßκους του εξωτερικοý, τα οποßα αποτελοýν κÜποια απü τα σημαντικüτερα συγγραφικÜ πολιτικÜ Ýργα της εποχÞς.
     Το 1971, δημοσιεýεται στη Ρþμη Ýνα αριστουργηματικü δßτομο βιογραφικü Ημερολüγιο «Το ΧρÝος», και ακολουθοýν το 1972 τα βιβλßα «¢μεσα πολιτικÜ προβλÞματα» (Λονδßνο) και «ΜουσικÞ για τις μÜζες», το 1976 «Περß ΤÝχνης», «Οι μνηστÞρες της Πηνελüπης», «ΔημοκρατικÞ και συγκεντρωτικÞ ΑριστερÜ», «Κßνημα γα τον πολιτισμü και την ΕιρÞνη», το 1977 «Για μια κυβÝρνηση εθνικÞς συνεργασßας», και το 1978 «Η αλλαγÞ-ΠροβλÞματα ενüτητας της ΑριστερÜς».



     Στο εξωτερικü αφιερþνει üλο το χρüνο του σε περιοδεßες σ' üλο τον κüσμο με συναυλßες, συναντÞσεις με αρχηγοýς κρατþν και προσωπικüτητες, συνεντεýξεις, δηλþσεις για την πτþση της δικτατορßας και την επαναφορÜ της Δημοκρατßας στην ΕλλÜδα. Οι συναυλßες του γßνονται βÞμα διαμαρτυρßας και διεκδßκησης και για τους Üλλους λαοýς που αντιμετωπßζουν παρüμοια προβλÞματα: Ισπανοýς, ΠορτογÜλους, Ιρανοýς, Κοýρδους, Τοýρκους, Χιλιανοýς, Παλαιστßνιους. Γιατß πεποßθησÞ του Þταν πÜντα,«üτι η δημοκρατßα και η ελευθερßα εßναι απαραßτητες προûποθÝσεις για την εδραßωση της ειρÞνης. Γιατß ο πüλεμος αποφεýγεται μüνο απü ανθρþπους ελεýθερους, που μποροýν να ρυθμßσουν οι ßδιοι τις τýχες τους». Το 1972 επισκÝπτεται το ΙσραÞλ δßνοντας συναυλßες. ΣυναντÜται με τον τüτε Αντιπρüεδρο της ΚυβÝρνησης Αλüν, που του ζητÜ να μεταφÝρει μÞνυμα στον ΑραφÜτ. ΠραγματικÜ αμÝσως μετÜ συναντÜται με τον ΑραφÜτ, στον οποßο επιδßδει το μÞνυμα της ΙσραηλινÞς ΚυβÝρνησης και προσπαθεß να τον πεßσει να αρχßσει συζητÞσεις με την Üλλη πλευρÜ. Απü τüτε συνÝβη πολλÝς φορÝς να παßξει τον ρüλο του Üτυπου πρεσβευτÞ μεταξý των δýο πλευρþν.
     Εßναι χαρακτηριστικü, üτι το 1994 γιορτÜσθηκε πανηγυρικÜ στο ¼σλο η υπογραφÞ της συμφωνßας μεταξý Ισραηλινþν και Παλαιστινßων παρουσßα των ΠÝρες και ΑραφÜτ με την παρουσßαση του ΜαουτχÜουζεν που στο μεταξý Ýχει γßνει "εθνικü τραγοýδι" του ΙσραÞλ και του ¾μνου για την Παλαιστßνη που Ýγραψε ο ΘεοδωρÜκης, ως αναγνþριση και της δικÞς του συμβολÞς στην υπüθεση της ειρÞνης στην περιοχÞ αυτÞ. ΕπισκÝπτεται επßσης την Αλγερßα, Αßγυπτο, Τýνιδα, Λßβανο και Συρßα προσπαθþντας να ενισχýσει τον διÜλογο μεταξý αντιμαχομÝνων πλευρþν. Το 1974 με την πτþση της Δικτατορßας γυρßζει στην ΕλλÜδα. ΣυνθÝτει πÜντα μουσικÞ. Δßνει πολλÝς συναυλßες τüσο στο εσωτερικü üσο και στο εξωτερικü. ΠαρÜλληλα συμμετÝχει στα κοινÜ εßτε ως απλüς πολßτης, εßτε ως βουλευτÞς [1981-86 (παραßτηση) και 1989-92 (παραßτηση)] εßτε ως Υπουργüς Επικρατεßας [1990-92 (παραßτηση)].



     Το 1976 ιδρýει το Κßνημα «Πολιτισμüς της ΕιρÞνης» και δßνει διαλÝξεις και συναυλßες σ´ üλη την ΕλλÜδα. Το 1983 του απονÝμεται το βραβεßο ΛÝνιν για την ΕιρÞνη (το «νüμπελ» των σοβιετικþν). Στο πρþτο μισü της δεκαετßας 1980-89, εκδßδονται βιβλßα του Μßκη ΘεοδωρÜκη στην προσπÜθεια του δημιουργοý να εκθÝσει την επιβαλλüμενη υποκουλτοýρα στην ΕλλÜδα και να τονßσει την ουσßα, τις ρßζες και τις καταβολÝς της ελληνικÞς μουσικÞς. Το 1982 εκδßδεται το εμβληματικü «Μαχüμενη Κουλτοýρα», ακολουθþντας μετÝπειτα το «Ανατομßα της ΜουσικÞς» (1983) και το …αιρετικü «StarSystem» (1984) που τÜραξε τα νερÜ του εγχþριου StarSystem καταγγÝλλοντας διαπλοκÝς και Üλλες τακτικÝς ανÜμεσα σε καλλιτÝχνες και δισκογραφικÝς εταιρεßες με ονοματεπþνυμα!
     Στο δεýτερο μισü της δεκαετßας 1980-89, τα βιβλßα του Μßκη ΘεοδωρÜκη στοχεýουν στην αφýπνιση ενüς λαοý που μεθÜ και παραπλανÜται απü καιροσκοπικÝς πολιτικÝς και πρüσκαιρες υλικÝς απολαýσεις, με τον Πολιτισμü να παραπαßει πÜνω σε τραπÝζια και σε χωμÝνος σε γαρýφαλλα και επιπλÝουσες δηλþσεις προεξεχουσþν προσωπικοτÞτων του τýπου «Μπουζοýκια οι ναοß του πολιτισμοý» και «φτÜνει πια ο Ελýτης και ο ΣεφÝρης…». ΜÝσα σε αυτü το κλßμα, εκδßδονται τα «Στοιχεßα για μßα νÝα πολιτικÞ» (1986), «ΚρυμμÝνες ΑλÞθειες» (1987, συνÝντευξη), «Που πÜμε;» (1989) και «Ζητεßται ΑριστερÜ» (1990).
     Το 1986 γßνεται πραγματικüτητα κÜτι που απü το 1970 ακüμα Ýχει υποστηρßξει σε συνεντεýξεις του: η δημιουργßα επιτροπþν ελληνοτουρκικÞς φιλßας στην ΕλλÜδα με πρüεδρο τον ßδιο και στην Τουρκßα με τη συμμετοχÞ γνωστþν πνευματικþν ανθρþπων üπως ο Αζßζ Νεσßν, ο ΓιασÝρ ΚεμÜλ και ο Ζουλφý Λιβανελß. Αργüτερα παßζει και πÜλι το ρüλο του Üτυπου πρεσβευτÞ ειρÞνης, μεταφÝροντας μηνýματα των ελλÞνων πρωθυπουργþν, του Α. ΠαπανδρÝου και του Κ. ΜητσοτÜκη προς την τουρκικÞ κυβÝρνηση. Επßσης το 1986 (μετÜ την καταστροφÞ στο Τσερνομπßλ) πραγματοποιεß μεγÜλη περιοδεßα με συναυλßες σ´ üλη την Ευρþπη κατÜ της ατομικÞς ενÝργειας. Την ßδια περßοδο, διοργανþνονται με δικÞ του πρωτοβουλßα δýο συνÝδρια για την ειρÞνη στο Tübingen και στην Κολωνßα. ΣυμμετÝχουν πολιτικοß üπως ο ¼σκαρ Λαφονταιν και ο Johannes Rau, φιλüσοφοι üπως ο Dürrenmatt, συγγραφεßς, πολιτειολüγοι και καλλιτÝχνες. Εκεß Ýχει την ευκαιρßα να αναπτýξει τη θεωρßα του για τον ελεýθερο χρüνο και τη σημασßα του στη διαμüρφωση ελεýθερων ανθρþπων.Η μνημειþδης ομιλßα του στο ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο «Ελεýθερων καλλιτεχνþν», στη ΔυτικÞ Γερμανßα, το 1987, δημοσιεýθηκε αυτοýσια στην εφημερßδα Frankfurter Allgemeine, με τßτλο «ΑντιμανιφÝστο»! Στην ΕλλÜδα δημοσιεýεται για πρþτη φορÜ το 1989.



     Η «περßεργη» για την Ευρþπη περßοδος 1990-2000+, εßναι περßοδος εσωτερικÞς αναζÞτησης και Ýξαρσης της οικολογικÞς συνεßδησης για τον Μßκη ΘεοδωρÜκη, ο οποßος στο διÜστημα αυτü δημιουργεß ορισμÝνα απü τα πιο λυρικÜ του μουσικÜ Ýργα και εκδßδει αρκετÜ βιβλßα με πλÞθος κειμÝνων του, μÝσα απü αρθρογραφßα και συνεντεýξεις, ενþ για πρþτη φορÜ εκδßδονται ποιÞματÜ τουστα ελληνικÜ, αγγλικÜ, γαλλικÜ και γερμανικÜ. Το 2000 σε επιμÝλεια Ιουλßτας Ηλιοποýλου (σýζυγος ΟδυσσÝα Ελýτη) κυκλοφορεß το «Να μαγευτþ και να μεθýσω», ενþ ακολουθοýν μετÜ απü Ýναν χρüνο το «GEDICHTE – POEMES» (2001, Λουξεμβοýργο) και το «IHADTHREELIVES - SelectedPoemsofMikisTheodorakis». Το 1990 δßνει 36 συναυλßες σ´ ολη την Ευρþπη υπü την αιγßδα της Διεθνοýς Αμνηστεßας. Συνεχßζει δßνοντας συναυλßες για την ηλιακÞ ενÝργεια (υπü την αιγßδα της Εurosolar), κατÜ του αναλφαβητισμοý, κατÜ των ναρκωτικþν κ.λ.π. ΠαρÜλληλα αγωνßζεται και για τα ανθρþπινα δικαιþματα σε Üλλες χþρες και κυρßως στις γειτονικÝς Αλβανßα (που την επισκÝπτεται και ως Υπουργüς για τα δικαιþματα της ελληνικÞς μειονüτητας) και Τουρκßα. Ως πρüεδρος Διεθνοýς ΕπιτροπÞς στο Παρßσι καταβÜλλει προσπÜθειες για την απελευθÝρωση των τοýρκων ηγετþν της αντιπολßτευσης Κουτλοý και Σαργκßν που τελικÜ επιτυγχÜνουν. Προτεßνει τη διοργÜνωση Πανευρωπαúκοý Συνεδρßου ΕιρÞνης στους Δελφοýς και υποβÜλλει στην κυβÝρνηση σχÝδιο για μια "ΟλυμπιÜδα του Πνεýματος". Ιδρýει επιτροπÞ συμπαρÜστασης και βοÞθειας προς τον Κουρδικü λαü.
     Το 1993 αναλαμβÜνει Γενικüς ΔιευθυντÞς Μουσικþν Συνüλων της ΕΡΤ, üμως παραιτεßται τον επüμενο χρüνο. Σε περιοδεßα του στην ΑμερικÞ και τον ΚαναδÜ το 1994 για την ενßσχυση Πολιτιστικοý κÝντρου των ομογενþν, η Σýγκλητος του Québec υποδÝχεται με ομüφωνο ψÞφισμÜ της, με το οποßο τον τιμÜ για την προσφορÜ του στον πολιτισμü και τους αγþνες του για τον ¢νθρωπο.



     Τα επüμενα χρüνια παρουσιÜζονται οι üπερÝς του "ΗλÝκτρα" (1995) και "Αντιγüνη" (1999) ενþ παρÜλληλα αναπτýσσει μεγÜλη δραστηριüτητα στο εξωτερικü (Ευρþπη, Νüτια ΑφρικÞ, ΑμερικÞ) και παßρνει δυναμικÜ θÝση σε üλα τα σημαντικÜ γεγονüτα της εποχÞς (ελληνοτουρκικÞ φιλßα, σεισμοß, βομβαρδισμοß στην Γιουγκοσλαβßα, υπüθεση ΟτσαλÜν, πüλεμος στο ΑφγανιστÜν, πüλεμος στο ΙρÜκ κ.λπ.). Στις αρχÝς της νÝας χιλιετßας, εκδßδεται η εξαιρετικÞ τριλογßα «Που να βρω τη ψυχÞ μου» (2002-2003), üπου πραγματεýονται «ΜουσικÞ», «ΤÝχνη και Πολιτισμüς» και «ΙδÝες» απü τον Μßκη ΘεοδωρÜκη, ενþ το 2004, κυκλοφορεß το «ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ – ΕΓΚΩΜΙΟΝ», αφιερωμÝνο στον επιστÞθιο φßλο του Μßκη επß σειρÜ 10ετιþν, ΜÜνο ΧατζιδÜκι. Το 2000 εßναι υποψÞφιος για το Νüμπελ ΕιρÞνης. Σýσσωμη η πολιτικÞ και η πνευματικÞ ηγεσßα ΕλλÜδας και Κýπρου στηρßζει την υποψηφιüτητα, ενþ στη Νορβηγßα, στα γραφεßα της ΕπιτροπÞς για το Νüμπελ φθÜνουν συνεχþς επιστολÝς απü üλα τα μÝρη του κüσμου απü προσωπικüτητες, φορεßς και απλοýς ανθρþπους. Η ΣουηδικÞ Ακαδημßα του το αρνεßται. Το 2002 παρουσιÜζεται η üπερÜ του "ΛυσιστρÜτη", Ýνας αληθινüς ýμνος στην ΕιρÞνη.
     Το 2007, εκδßδεται απü τις ΠανεπιστημιακÝς Εκδüσεις ΚρÞτης, το βιβλßο «ΣυμπαντικÞ Αρμονßα-ΜουσικÞ και ΕπιστÞμη στον Μßκη ΘεοδωρÜκη» που περιλαμβÜνει 18 κεßμενα που περιγρÜφουν τα φαινüμενα της μουσικÞς και της αρμονßας σε συμπαντικü, γÞινο και ανθρþπινο επßπεδο. ΑφορÜ στην θεωρßα που ανÝπτυξε απü Ýφηβος ακüμη ο Μßκης ΘεοδωρÜκης, πßσω στο 1942 περß συμπαντικÞς Αρμονßας, ανακαλýπτοντας -εν αγνοßα του- μÝρος των θεωριþν των πυθαγüρειων. Στις αρχÝς της δεκαετßας 2010-2019, ο Μßκης ΘεοδωρÜκης, σε ηλικßα 86 ετþν, ξεσηκþνεται υπü των νÝων της «ελεγχüμενης χρεωκοπßας» και προσφυγÞς της χþρας σε καθεστþς οικονομικοý και πολιτικοý ελÝγχου (Μνημüνιο). Ιδρýει το Κßνημα ΑνεξÜρτητων Πολιτþν-Σπßθα και εκδßδει πληθþρα πολιτικþν βιβλßων, με Üρθρα και ομιλßες του απü το 2011 Ýως και το 2017.



    ΔεκÜδες εßναι βÝβαια και τα βιβλßα ΓΙΑ τον Μßκη ΘεοδωρÜκη. Με Ýνα αστεßρευτο πλοýτο, συγγραφικü και μουσικü, ο Μßκης ΘεοδωρÜκης στÞριξε üλη του την πορεßα ζωÞς του σε τρεις Üξονες: ΕλλÜδα-Κüσμος-¢νθρωπος, τους οποßους υπηρÝτησε και υπηρετεß πιστÜ και με απüλυτη συνÝχεια για περισσüτερα απü 75 χρüνια, αποτελþντας Ýτσι μßα προσωπικüτητα που ανταποκρßνεται στον μεγαλýτερο δυνατü βαθμü στην συνÝπεια Λüγου-ΠρÜξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (Α’ εκδüσεις)

* ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (1952)
* ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ (1962 – Ρþμη)
* ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (1964)
* ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ (1966)
* ΤΟ ΧΡΕΟΣ α' και β' τüμος (1971-72 - Ρþμη)
* ΑΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (1972 - Λονδßνο)
* ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ (1972)
* ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ (1976)
* ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ (1976)
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (1976)
* ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (1976)
* ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (1977-78)
* Η ΑΛΛΑΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (1978)
* ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (1982)
* ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (1983)
* STAR SYSTEM (1984)
* ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1986)
* ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ (1986 α' τüμος β' τüμος / 1987 γ' τüμος / 1988 δ' τüμος /1995 ε' τüμος)
* ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ (1987)
* ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ (1987)
* ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (1987)
* ΑΝΤΙΜΑΝΙΦΕΣΤΟ-για τις ΑνθρωπομονÜδες (1989)
* ΠΟΥ ΠΑΜΕ ; (1989)
* ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (1990)
* Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ -1940-96 (1997)
* ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ (1997 α' τüμος: Τραγοýδια - 1998 β' τüμος: ΣυμφωνικÜ, ΜετασυμφωνικÜ,Ορατüρια - 1999 γ' τüμος)
* Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - Εργογραφßα (1998)
* ΝΑ ΜΑΓΕΥΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΘΥΣΩ – ΕπιμÝλεια Ιουλßτας Ηλιοποýλου (2000)
* GEDICHTE – POEMES (2001 -Λουξεμβοýργο)
* ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ (2002 α´ τüμος: ΜΟΥΣΙΚΗ - 2002 β´ τüμος: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 2003 γ’ τüμος)
* ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ – ΕΓΚΩΜΙΟΝ (2004)
* ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ -ΕπιμÝλεια Γιþργου Μαλοýχου (2004 α´ τüμος, 2005 β´ τüμος)
* I HAD THREE LIVES - Selected Poems of Mikis Theodorakis (2004)
* ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (2007)
* Ο ΣΥΜΦΩΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ-Απü την ΚασσιανÞ ως τη ΛυσσιστρÜτη (2008)
* ΣΠΙΘΑ (2010)
* ΜΠΟΡΟΥΜΕ (2011)
* ΣΠΙΘΑ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ (2011)
* ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ (2016)
* ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΛΥΚΑΥΓΕΣ (2017)
* ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ - ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ, ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (2018)


==================

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΜικρÞ Φαντασßα (1943)

¹ρθες σαν αýρα κι απüθεσες τους ΠαρÜδεισους
στα χεßλη μας μ' Ýνα φιλß. Και μας προσπÝρασες.
Και σ' ειδαμε, εκστατικοß να λιþνεις
μÝσα στο ¢πειρο Φως !

Τþρα πια τßποτα δε μÝνει που να θυμßζει το πÝρασμÜ σου.
Μüνο τα φιλημÝνα χεßλη μας
γßνηκαν αηδüνια που στενÜζοντας πετοýν προς κÜθε λÜμψη
τÜχα μην εßσαι συ και το φιλß σου.

Στα Περβüλια (1962)

Στα περβüλια, μες στους ανθισμÝνους κÞπους
σαν Üλλοτε θα στÞσουμε χορü
και το ΧÜρο θα καλÝσουμε
να πιοýμε αντÜμα και να τραγουδÞσουμε μαζß.

ΚρÜτα το κλαρßνο και το ζουρνÜ
κι εγþ θα ‘ρθω με τον μικρü μου τον μπαγλαμÜ.
Αχ κι εγþ θα ‘ρθω...
Μες στης μÜχης τη φωτιÜ με πÞρες ΧÜρε
πÜμε στα περβüλια για χορü.

Στα περβüλια, μες στους ανθισμÝνους κÞπους
αν σε πÜρω, ΧÜρε, στο κρασß
αν σε πÜρω στο χορü και στο τραγοýδι
τüτες χÜρισÝ μου μιας νυχτιÜς ζωÞ.

ΚρÜτα την καρδιÜ σου, μÜνα γλυκειÜ
κι εγþ εßμ’ ο νιος που γýρισε για μια σου ματιÜ.
Αχ για μια ματιÜ...

Για το μÝτωπο σαν Ýφυγα μανοýλα
εσý δεν Þρθες να με δεις.
Ξενοδοýλευες και πÞρα μüνος μου το τραßνο
που με πÞγε πÝρ’ απ’ τη ζωÞ...

¸να Δειλινü (1962)

¸να δειλινü
σε δÝσαν στο σταυρü.
Σου κÜρφωσαν τα χÝρια σου,
μου κÜρφωσαν τα σπλÜχνα,
σου δÝσανε τα μÜτια σου,
μου δÝσαν την ψυχÞ μου.

¸να δειλινü
με τσÜκισαν στα δυο.
Μου κλÝψανε την üραση
μου πÞραν την αφÞ μου
μüν’ μου ‘μεινε η ακοÞ
να σ’ αγροικþ παιδß μου.

¸να δειλινü
ωσÜν τον σταυραητü.
χýμηξε πα στις θÜλασσες,
χýμηξε πα στους κÜμπους,
κÜμε ν’ ανθßσουν τα βουνÜ
και να χαροýν οι ανθρþποι.

ΠροδομÝνη ΑγÜπη (1962)

Τα μεσÜνυχτα που σμßγουνε οι þρες,
προδομÝνη μου αγÜπη,
τα μεσÜνυχτα που σμßγουν οι καρδιÝς μας,
προδομÝνη μου αγÜπη.

Νταν, νταν, νταν, νταν, νταν σημαßνει
νταν, το τÝλος της αγÜπης.
Δυο πουλιÜ, δυο περιστÝρια
ταξιδεýουνε μÝσα στ’ αστÝρια.

Τα μεσÜνυχτα που εßναι μακριÜ ο Þλιος,
προδομÝνη μου αγÜπη,
τα μεσÜνυχτα που εßναι κοντÜ οι ζωÝς μας,
προδομÝνη μου αγÜπη.

Νταν, νταν, νταν, νταν, νταν σημαßνει
νταν, το τÝλος της αγÜπης.
Δυο πουλιÜ, δυο περιστÝρια
ταξιδεýουνε μÝσα στ’ αστÝρια.

Τα μεσÜνυχτα θα σε περιμÝνουν,
προδομÝνη μου αγÜπη
σαν θα φýγει το φεγγÜρι στο σκοτÜδι,
προδομÝνη μου αγÜπη.

Νταν, νταν, νταν, νταν, νταν σημαßνει
νταν, το τÝλος της ζωÞς μας.
Δυο πουλιÜ, δυο περιστÝρια
ταξιδεýουνε μÝσα στ’ αστÝρια.

Καιρüς Να Δεις (1968)

Σου εßπαν ψÝματα πολλÜ
ψÝματα σÞμερα σου λÝνε ξανÜ
κι αýριο ψÝματα ξανÜ θα σου πουν
ψÝματα σου λÝνε οι εχθροß σου
μα κι οι φßλοι σου σου κρýβουν την αλÞθεια.
Ψεýτικη δüξα σου τÜζουν οι ψεýτες
μα κι οι φßλοι σου με ψεýτικες αλÞθειες σε κοιμßζουν.
Ποý πας με ψεýτικα üνειρα;
ποý πας με ψεýτικα üνειρα;
Καιρüς να σταματÞσεις
καιρüς να τραγουδÞσεις
καιρüς να κλÜψεις και να πονÝσεις
καιρüς να δεις.

Εßχα Τρεις ΖωÝς (1969)

Εßχα τρεις ζωÝς
τη μια την πÞρε ο Üνεμος
την Üλλη οι βροχÝς
κι η τρßτη μου ζωÞ
κλεισμÝνη σε δυο βλÝφαρα
πνßγηκε μες στο δÜκρυ.

¸μεινα μüνος
χωρßς ζωÞ, χωρßς ζωÝς
τη μια την πÞρε ο Üνεμος
την Üλλη οι βροχÝς.

¸μεινα μüνος
εγþ κι ο ΔρÜκος
στη μεγÜλη σπηλιÜ.

Κρατþ ρομφαßα
κρατþ σπαθß
εγþ θα σε πνßξω
εγþ θα σε σκοτþσω
εγþ θα σε σβÞσω
εγþ θα σε τινÜξω
πÜνω απ’ τη ζωÞ μου

γιατß Ýχω τρεις ζωÝς
η μια για να πονÜει
η Üλλη για να θÝλει
κι η τρßτη για να νικÜ.

Στον ¢γνωστο ΠοιητÞ (1969)

ΡÞγα Φεραßε, σε σε κρÜζω.
Απü την Αυστραλßα στον ΚαναδÜ
κι απü την Γερμανßα στην ΤασκÝνδη
σε φυλακÝς, σε βουνÜ και σε νησιÜ
διασκορπισμÝνοι οι Ελληνες.

Διονýσιε ΣολωμÝ, σε σε κρÜζω.
Κρατοýμενοι και κρατοýντες
δÝροντες και δερüμενοι
διατÜσσοντες και διατασσüμενοι
τρομοκρατοýντες και τρομοκρατοýμενοι
κατÝχοντες και κατεχüμενοι
διηρημÝνοι οι ¸λληνες.

ΑνδρÝα ΚÜλβε, σε σε κρÜζω.
Λαμπερüτατος ο Þλιος απορεß
αποροýν τα βουνÜ και τα Ýλατα
οι ακρογιαλιÝς και τ’ αηδüνια
λßκνο ομορφιÜς και μÝτρου η πατρßς μου
σÞμερα τüπος θανÜτου.

ΚωστÞ ΠαλαμÜ, σε σε κρÜζω.
ΠοτÝ Üλλοτε τüσο φως δεν Ýγινε σκüτος
τüση ανδρεßα φüβος
τüση αδυναμßα η δýναμη
τüσοι Þρωες μαρμÜρινες προτομÝς
πατρßς του ΔιγενÞ και του ΔιÜκου η πατρßς μου
σÞμερα χþρα υποτελþν.

Νßκο ΚαζαντζÜκη, σε σε κρÜζω.
¼μως αν λησμονοýν οι θνητοß
που μιλοýν ακüμα τη γλþσσα του Ανδροýτσου
η μνÞμη κατοικεß πßσω απü τα σßδερα
και τις σκοπιÝς
η μνÞμη κατοικεß μÝσα στα λιθÜρια
φωλιÜζει μες στα κßτρινα φýλλα
που σκεπÜζουν το κορμß σου ΕλλÜδα.

¢γγελε ΣικελιανÝ, σε σε κρÜζω.
Η ψυχÞ της πατρßδας μου εßσαι συ
πολýμορφο ποτÜμι
τυφλü απü το αßμα
κουφü απü το βüγγο
ανÞμπορο απü το μÝγα μßσος
και τη μεγÜλη αγÜπη
που εξ ßσου εξουσιÜζουν την ψυχÞ σου.

Η ψυχÞ της πατρßδας μου εßναι δυο χειροπÝδες
σφιγμÝνες σε δυο ποτÜμια
δυο βουνÜ δεμÝνα με σκοινιÜ
στον πÜγκο της ταρÜτσας.
Ο αργßτικος κÜμπος φουσκωμÝνος απü το μαστßγιο
και ο ¼λυμπος κρεμασμÝνος πισθÜγκωνα
απü το κατÜρτι του αεροπλανοφüρου για να ομολογÞσει.
Η ψυχÞ της πατρßδας μου εßναι αυτüς ο σπüρος
π’ Üπλωσε ρßζες πÜνω στο βρÜχο.
Εßσαι συ μÜνα, γυναßκα, κüρη
που αγναντεýεις τη θÜλασσα και τα βουνÜ
και κρυφÜ βÜφεις μ’ αßμα
τα κüκκινα αυγÜ της ΑναστÜσεως
που εγκυμονοýν οι καιροß και οι Üντρες.

Αμποτες να ‘ρθει στη δýστυχη χþρα μου
ΠÜσχα ΕλλÞνων.

¢γνωστε ΠοιητÞ, σε σε κρÜζω.

Εκεßνος ¹ταν Μüνος (1976)

Εκεßνος Þταν μüνος μες στα πλÞθη
εκεßνος Þταν μüνος στο κελß
γι’ αυτüν αργÜ τραγοýδησες, πολý αργÜ
πολý αργÜ, πολý αργÜ.

Εκεßνος δεν ακοýει τη φωνÞ σου
η αγÜπη σου εßναι νεκρÞ γι’ αυτüν
εßναι νεκρÜ τα λüγια κι οι λυγμοß σου
αργÜ η μνÞμη, αργÜ και το φιλß σου
πολý αργÜ, πολý αργÜ.

Εκεßνος Þταν Þρεμος κι ωραßος
εκεßνος Þταν μüνος κι ορφανüς
Εκεßνος Þταν δßκαιος κι απÝραντος
σαν ουρανüς.

Εσý φωνÜζεις τþρα τ’ üνομÜ του
στο αßμα του ορκßζεσαι μ’ οργÞ
περßμενες την þρα του θανÜτου
σαν τη βροχÞ μας φεýγει τþρα το παιδß
σαν τη βροχÞ, σαν τη βροχÞ.

Τþρα Που ΠεθαßνουνΤτα Λουλοýδια (1978)

Τþρα που πεθαßνουν τα λουλοýδια
τþρα που σωπαßνουν τα πουλιÜ
μου ‘μειναν στα χεßλη τα τραγοýδια
ξεχασμÝνη αγÜπη μου, παλιÜ.

Χþρισαν οι δρüμοι μας μιαν þρα
φορτωμÝνοι σýγνεφα βαρειÜ
μες στους παγωμÝνους δρüμους τþρα
βÜσανο η ζωÞ μας και καπνιÜ.

Τþρα περιμÝνουμε το θÜμα
πßσω απü το τζÜμι το θολü
η κÜμαρÞ μας μοιÜζει μ’ Ýνα κλÜμα
φυτεμÝνο μÝσα μας πνιχτü.

Οι δρüμοι μας χωρßσανε για πÜντα
μη με περιμÝνεις στη γωνιÜ
η Üνοιξη μονÜχα για τους Üλλους
βÜσανο η ζωÞ μας και καπνιÜ.

Το Τραγοýδι Της Γης (1980)

Το τραγοýδι της γης
δεν τ’ Üκουσες ποτÝ
οýτε θα τ’ ακοýσεις πια.
Σκüτωσες üλα τα πουλιÜ
τα δÜση
το νερü
το λαμπερü νερü
τον ποταμü.

ΠÜει...
Σκüτωσες το χþμα
τον Þλιο
την καρδιÜ σου.

ΠοτÝ δεν θα ξαναδεßς
το χρþμα τ’ ουρανοý
δεν θ’ ακοýσεις ποτÝ
τον Þχο των χρωμÜτων.
Σαν βολßδα προχωρεßς στο χÜος.
ΣτερνÞ φορÜ ας ακουστεß μες στη σιωπÞ
το τραγοýδι της Γης.

Πριν τελικÜ τυλιχτþ στο χÜος
Ýνα “γειÜ σου” θα πω στη ζωÞ.

Η Αρκοýδα (1984)

Μιαν αλυσßδα μου δÝνουν γýρω στο λαιμü
εßμαι αρκοýδα, χορεýω γýφτικο χορü.

ΜÝσα στα γÞπεδα με γυμνÜζουνε
τ’ Üγρια πλÞθη να χαιρετþ
με μαúμοýδες μαζß με βÜζουνε
τ’ Üγρια πλÞθη να προσκυνþ.

Μες στο κελß μου αγγÝλοι μπαßνουν σιωπηλοß
Þρθε το τÝλος, δεν Þρθε ακüμα η αρχÞ.

Μια ΦυλακÞ (1984)

Μια φυλακÞ
-πþς μας φτÜσαν ως εκεß-
μια φυλακÞ
η ζωÞ μου φυλακÞ.

Χωρßς ποινÞ
-πþς μας φτÜσαν ως εκεß-
και δικαστÞ
η ζωÞ μου φυλακÞ.

Στου ΜακρυγιÜννη
πριν προλÜβεις να μιλÞσεις
ΕγγλÝζου βüλι σε γονÜτισε.
Μας κοßταζες με βλÝμμα μελαγχολικü
να σκεφτüσουνα θαρρεßς
πüσο λßγο η μÝρα κρÜτησε.

Μες στις πλατεßες Ýνας-Ýνας καθισμÝνοι
τη μοναξιÜ μας τη γραμμÝνη
τη σφρÜγισες με βλÝμμα μελαγχολικü
ποιος θα πει το μυστικü
στη ζωÞ μας τη χαμÝνη.

ΠΕΖΑ

                           ΑνθρωπομονÜδες

     Τι εßναι, καταρχÞν, οι «ανθρωπομονÜδες»;
     Πρüκειται για Ýνα σýνθετο και αρκετÜ πολýπλοκο σýστημα καταμÝτρησης της ανθρþπινης ενÝργειας, βιολογικÜ, πνευματικÜ, ψυχικÜ. ¼πως εßναι γνωστü, υπÜρχουν Ýνα σωρü παρÜγοντες που αυξÜνουν αυτÞ την ενÝργεια, δηλαδÞ τις ανθρωπομονÜδες, καθþς και τüσοι Üλλοι που τις μειþνουν. Δεν εßναι φυσικÜ στις προθÝσεις μας να τους καταγρÜψουμε λεπτομερειακÜ, θετικοýς και αρνητικοýς. Αν και κÜτι τÝτοιο θα Þταν τελικÜ χρÞσιμο, μιας και, üπως θα δοýμε, εκεßνο που μετρÜ μÝσα στην ανθρþπινη ζωÞ δεν εßναι μüνο γενικÜ και αφηρημÝνα οι κοινωνικÝς σχÝσεις και τα ανθρþπινα δικαιþματα, αλλÜ πολý καθαρÜ και συγκεκριμÝνα το πüσες ανθρωπομονÜδες εξασφαλßζει ο κÜθε πολßτης μÝσα στο δοσμÝνο κοινωνικü σýστημα, μÝσα στις δοσμÝνες κοινωνικÝς σχÝσεις, ελευθερßες, δικαιþματα, ανÜγκες, υποχρεþσεις, καταναγκασμοýς και δυνατüτητες.
     Δεν υπÜρχει καμιÜ αμφιβολßα πως üσο το σýστημα εßναι περισσüτερο δημοκρατικü, φιλελεýθερο, üσο το επßπεδο της ζωÞς υψηλüτερο, οι δυνατüτητες μüρφωσης και πληροφüρησης περισσüτερες, εξασφαλισμÝνη η πραγματικÞ συμμετοχÞ σε συλλογικÝς αποφÜσεις, üσο ο πολßτης νιþθει και εßναι υπεýθυνος, üσο… üσο… κ.λπ., τüσο αυξÜνουν μÝσα του οι ανθρωπομονÜδες, μεγαλþνει η ανθρþπινη ενÝργεια. ¼μως, η ιστορικÞ περßοδος που διανýουμε μας δεßχνει üτι μÝσα και στα δýο κυρßαρχα συστÞματα, στον καπιταλισμü και στο σοσιαλισμü, üλες οι κυρßαρχες σχÝσεις και κυρßως οι σχÝσεις παραγωγÞς τελικÜ παßρνουν απü τον μÝσο πολßτη πολý περισσüτερες ανθρωπομονÜδες απ’ αυτÝς που δßνουν.
     Στον προηγμÝνο καπιταλισμü, το κýριο γνþρισμα εßναι, αναμφισβÞτητα, οι μεγÜλες δυνατüτητες που προσφÝρει το σýστημα σε υλικÜ αγαθÜ. ¼μως για την κατÜκτησÞ τους - που η διαφÞμιση τα μεταβÜλλει σε εßδη πρþτης ανÜγκης - ο πολßτης εßναι υποχρεωμÝνος να καταβÜλλει πολý περισσüτερες δυνÜμεις απü üσες τελικÜ του προσφÝρουν αυτÜ τα, υλικÜ κυρßως, αγαθÜ, με αποτÝλεσμα να χÜνει, αντß να κερδßζει, σε ανθρωπομονÜδες.
     Στο σοσιαλιστικü σýστημα, χωρßς να Ýχουν αλλÜξει οι σχÝσεις μÝσα στην παραγωγÞ, οýτε και η ποιüτητα της ζωÞς - που παραμÝνει σε επßπεδα κατþτερα απü τις χþρες του προηγμÝνου καπιταλισμοý - κυριαρχεß Ýνα νÝο φαινüμενο : o Γενικüς Νüμος που προσωποποιεß και εκφρÜζει το Κüμμα Þ, πιο σωστÜ, η ηγεσßα του.
     Πþς εκφρÜζεται αυτüς ο Γενικüς Νüμος; ΕκφρÜζεται με την επßσημη ιδεολογßα, που καταλÞγει σε Ýναν κολοσσιαßο ηθικο-κοινωνικü καταναγκασμü. Διαμορφþνει Ýνα νÝο τýπο τρüπου συμπεριφορÜς και ζωÞς. ΤελικÜ καταλÞγει στην αüρατη κρατικÞ βßα και ηθικü καταναγκασμü. Η ανθρþπινη ενÝργεια ελαττþνεται. Ο πολßτης συμμετÝχει üλο και λιγüτερο στην παραγωγÞ. ¸τσι χÜνει, απü Üλλο δρüμο κι αυτüς, σε ανθρωπομονÜδες.
     Το στοιχεßο του Γενικοý Νüμου που κυριαρχεß στο σοσιαλιστικü σýστημα, δεν εßναι παρÜ μια μορφÞ εξουσßας. Στις αρνητικÝς επιπτþσεις του στη διαμüρφωση των ανθρωπομονÜδων θα πρÝπει να προστεθοýν üλα τα αρνητικÜ στοιχεßα που παρατηροýμε στις κοινωνßες του καπιταλιστικοý συστÞματος, μιας και, üπως εßπαμε η αλλαγÞ στις σχÝσεις εργασßας εßχε μüνο Ýνα «στιγμιαßο» νομικü χαρακτÞρα.
     ¸νας Üνθρωπος, χωρßς το αναγκαßο μßνιμουμ σε ανθρωπομονÜδες εßναι τελικÜ κουρασμÝνος σωματικÜ, ψυχικÜ και πνευματικÜ, ανßκανος να σκεφτεß, να οραματιστεß, να γυμνÜσει το μυαλü του, να πÜρει αποφÜσεις, πρωτοβουλßες, να φτιÜξει κÜτι δικü του, να δημιουργÞσει.
     ΑυτÜ ως προς τη σκÝψη, το μυαλü. Ως προς την ψυχÞ του, τα συναισθÞματÜ του, τον εσωτερικü του κüσμο, εßναι Üδειος απü την ενÝργεια που δßνει η επαφÞ μας με την ομορφιÜ, τη φýση, την τÝχνη, την καλÞ συντροφιÜ, τις αρμονικÝς σχÝσεις στο σπßτι, στο σχολεßο, στη δουλειÜ, με τους γνωστοýς και τους φßλους.
     ΤÝλος, ως προς το σþμα, ο Üνθρωπος της πüλης εßναι υποχρεωμÝνος να επαναλαμβÜνει καθημερινÜ τις ßδιες κινÞσεις Þ να υποβÜλλεται στην ßδια ακινησßα, στη μεταφορÜ στο εργοστÜσιο, στο κατÜστημα, στο γραφεßο, ενþ δεν Ýχει δυνατüτητες για Üθληση, μακρινοýς περιπÜτους, εκδρομÝς μÝσα στη φýση. Ο αÝρας που αναπνÝει γßνεται üλο και πιο μολυσμÝνος. Δε νιþθει καλÜ. Η τροφÞ του, με τα τυποποιημÝνα προúüντα, παýει να εßναι υγιεινÞ. Η περßθαλψη στα νοσοκομεßα εßναι ελλειπÞς. ΠÜσχει απü μικροαρρþστιες üταν δεν εßναι Üρρωστος σοβαρÜ.
     Θα πρÝπει να δοýμε επßσης τι μηνýματα και ποια ερεθßσματα τον περιβÜλλουν, τον ενοχλοýν, τον επηρεÜζουν καθημερινÜ, απü το πρωß ως το βρÜδυ. Οι διαφημßσεις, ο Τýπος, οι Þχοι και οι μουσικÝς, το ραδιüφωνο, οι φωνÝς στους δρüμους και οι κÜθε εßδους θüρυβοι της πüλης, τÝλος, η τηλεüραση. ΧιλιÜδες μηνýματα, διαφημιστικÜ, πολιτικÜ, ερωτικÜ, αθλητικÜ, που üμως τα διÝπει σχεδüν üλα η ßδια λογικÞ. Η κυρßαρχη λογικÞ του κÜθε συστÞματος. Ο Γενικüς Νüμος της ΑγορÜς στη Δýση. Ο Γενικüς Νüμος της ΠολιτικÞς Θρησκεßας στην ΑνατολÞ.
     Μποροýμε νομßζω, να φανταστοýμε τον μÝσο πολßτη της Ευρþπης. Να τον δοýμε την þρα που ξεκινÜ για τη δουλειÜ του. ¢λλος πηγαßνει στη στÜση του λεωφορεßου, Üλλος στο σταθμü του μετρü, ενþ κÜποιος τρßτος μπαßνει στο ιδιωτικü του αυτοκßνητο. ΓενικÜ, εßναι κουρασμÝνος απü το πρωινü ξýπνημα, νυστÜζει, το κεφÜλι του εßναι μουδιασμÝνο. Αυτüς που οδηγεß, βÜζει το ραδιüφωνο. ¼ποιο σταθμü κι αν ψÜξει, θ’ ακοýσει την ßδια περßπου τυποποιημÝνη μουσικÞ της εποχÞς. Τα ßδια διαφημιστικÜ σποτς. Το δελτßο καιροý Þ τις πολιτικÝς ειδÞσεις σε ρυθμü «χωρßς ανÜσα».
     Αυτüς που ταξιδεýει με το λεωφορεßο Þ το μετρü, üρθιος Þ καθιστüς, διαβÜζει ανüρεχτα τους τßτλους της εφημερßδας Þ κρυφοκοιτÜζει την εφημερßδα του διπλανοý του. Κανεßς δεν βλÝπει τον Üλλον στα μÜτια. Εßναι üλοι συνωφρυωμÝνοι, κατσοýφηδες, απελπισμÝνοι, γιατß σε λßγο θα κλειστοýν για οκτþ ολüκληρες þρες. Δεν τολμοýν ακüμα να σκεφτοýν, τη στιγμÞ που θα σχολÜσουν. Την þρα της επιστροφÞς.
     Αν μπει στο λεωφορεßο Þ στο βαγüνι μια πραγματικÜ ωραßα γυναßκα, τüτε οι Üντρες ξυπνÜνε, γουρλþνουν τα μÜτια και τη φαντÜζονται, οι περισσüτεροι, γυμνÞ. Μια ωραßα γυναßκα γι’ αυτοýς δεν εßναι παρÜ Ýνα γυμνü σþμα στο κρεβÜτι, üργανο ερωτικÞς ηδονÞς. ΓρÞγορα üμως συνÝρχονται, οι üψεις τους ξαναγßνονται βαριÝς. «ΑυτÜ εßναι üνειρα», σκÝφτονται και κατεβÜζουν το κεφÜλι. Βγαßνουν κατÜ ομÜδες απ’ τους σταθμοýς και βαδßζουν για να πÜνε στη δουλειÜ τους.
     Ο οδηγüς του Ι.Χ. Ýχει Üλλα προβλÞματα. Βρßσκει πως τα κüκκινα φανÜρια ανÜβουν ειδικÜ γι’ αυτüν. Ο ρυθμüς της ροÞς γßνεται κÜθε μÝρα και πιο αργüς. ΑυτÝς οι συχνÝς στÜσεις, η αργοπορßα, του τεντþνουν τα νεýρα. ΧτυπÜ νευρικÜ με τα δÜχτυλα το τιμüνι. ΣβÞνει το ραδιüφωνο. Το ξανανοßγει. ΑγριοκοιτÜζει αυτüν που προσπαθεß να τον ξεπερÜσει. Εßναι Ýτοιμος για Ýνα μÝτρο ασφÜλτου να σκοτþσει Þ να σκοτωθεß. ΤÝλος, Ýχει πρüβλημα στο parking. Θα βρει θÝση; ΠαρκÜρει εξουθενωμÝνος. ΕξουθενωμÝνος κλεßνει την πüρτα και η μüνη σκÝψη που κÜνει εßναι «πüτε θα τελειþσουν αυτÝς οι ατÝλειωτες οχτþ þρες þσπου να ξαναβÜλω το κλειδß για να ανοßξω την πüρτα και να γυρßσω στο σπßτι…».
     Tι περνÜει, αλÞθεια, απ’ το μυαλü αυτþν των ανθρþπων που κατÜ κοπÜδια κατευθýνονται στις δουλειÝς τους; Τßποτε! Εκτüς απü τον απüηχο απü κÜποιο νυχτερινü καβγÜ, κÜποιο πρüβλημα. ¹ οι φευγαλÝες εντυπþσεις, αν την προηγοýμενη νýχτα εßδαν στην T.V. κÜποιο ενδιαφÝρον ματς, σÞριαλ Þ βιντεοφßλμ.
     Το μυαλü εßναι κουρασμÝνο, μουδιασμÝνο, τρομοκρατημÝνο μπροστÜ σε μια ακüμα μονüτονη, Üχαρη, κουραστικÞ, χωρßς ενδιαφÝρον, σε μια κυριολεκτικÜ χαμÝνη μÝρα απ’ τη ζωÞ τους. Το μυαλü Ýχει παραλýσει, καθþς üλες αυτÝς οι εικüνες, οι αναμνÞσεις, οι σκÝψεις Ýρχονται και φεýγουν αστραπιαßα.
     Το μυαλü μοιÜζει σαν Ýνα κολοσσιαßο εργοστÜσιο με σταματημÝνες μηχανÝς. Εßναι ακßνητο. Το μυαλü δε δουλεýει. ΜÞπως üμως δουλεýει η ψυχÞ, το συναßσθημα;
     Και φτÜνουμε στη δουλειÜ. Τις προÜλλες πÞγα στα καταστÞματα FNAC στη rue de Rennes να αγορÜσω δßσκους. ΠεριμÝναμε με τη Μυρτþ ουρÜ στο ταμεßο. ΚÜπου δÝκα λεπτÜ. ¼ταν Ýφτασε η σειρÜ μας, η ταμßας μÝτρησε τους δßσκους που διÜλεξα γρÜφοντας στην αριθμομηχανÞ τις τιμÝς. Στο τÝλος τις Üθροισε με μια κßνηση. Η Μυρτþ Ýβγαλε την μπλε κÜρτα. Η ταμßας την Ýβαλε στο ειδικü μηχÜνημα που εßναι συνδεδεμÝνο με τον ηλεκτρονικü υπολογιστÞ που ελÝγχει üλες τις τρÜπεζες και üλους τους λογαριασμοýς. Αφοý πÝρασαν μερικÜ δευτερüλεπτα, η απÜντηση Þταν θετικÞ και γρÜφτηκε σ’ Ýνα χαρτÜκι που βγÞκε απ’ το μηχÜνημα. Αφοý πληρþσαμε, περÜσαμε απü την Üλλη πλευρÜ του ταμεßου. ΚÜθισα να παρακολουθÞσω την ταμßα.
     ΠαρατÞρησα πως η πληρωμÞ γßνεται με τρεις τρüπους. Ο πρþτος, με χρÞματα που τα μετρÜ με γρÞγορες κινÞσεις. Ο δεýτερος, με τσεκ που το ελÝγχει σε ειδικü μηχÜνημα. Και ο τρßτος, με την μπλε κÜρτα που την περνÜ στο κομπιοýτερ. Οι πελÜτες περνÜνε συνεχþς, χωρßς το παραμικρü διÜλειμμα. Η ταμßας σκυμμÝνη ελÝγχει τα εμπορεýματα, καταγρÜφει στο κομπιοýτερ τις τιμÝς, τις αθροßζει και κÜνει τις εισπρÜξεις με τους τρεις τρüπους που εßδαμε. ¼λες οι κινÞσεις εßναι γρÞγορες αλλÜ καλÜ υπολογισμÝνες και σταθερÝς. Το σþμα της εßναι ακßνητο. Δουλεýουν μüνο τα χÝρια της και το μυαλü της.
     Πüσοι πελÜτες περνοýν μπροστÜ της κÜθε þρα; Πüσα εμπορεýματα; Πüσα λεφτÜ εισπρÜττει στο οχτÜωρο; Τι θα συμβεß αν κÜνει λÜθος; ΠοιÜ εßναι η ευθýνη της και με ποιÝς συνÝπειες; ΕπομÝνως δεν εργÜζεται μüνο, αλλÜ Ýχει και το Üγχος μÞπως κÜνει λÜθος. ΜÞπως δεν δει καλÜ την τιμÞ Þ μÞπως δεν μετρÞσει σωστÜ τα χρÞματα.
     Η Μυρτþ μου εßπε üτι, στα μεγÜλα καταστÞματα «Βερüπουλου», στο ΚουκÜκι, η ταμßας γνωρßζει απ’ Ýξω τις τιμÝς των εμπορευμÜτων.
     Ας φανταστοýμε τþρα την ταμßα αυτÞ το βρÜδυ, ýστερα απü οχτþ þρες δουλειÜς. ¼ταν Ýφυγε το πρωß απü το σπßτι της Þταν σχεδüν νýχτα. Ενþ Ýξω ο Þλιος φωτßζει την πüλη, μÝσα στο κατÜστημα ο φωτισμüς εßναι ηλεκτρικüς. Ο αÝρας κοντισιονÝ. ΔηλαδÞ ζει μÝσα σε μια τεχνητÞ ατμüσφαιρα και τεχνητü περιβÜλλον. Δεν βλÝπει γýρω της. Δεν βλÝπει οýτε τους πελÜτες, γιατß το μÜτι της πρÝπει να παρακολουθεß τα εμπορεýματα, μετÜ τις τιμÝς και, τÝλος, τα χρÞματα. ΜÝσα σε οχτþ þρες πüσα εμπορεýματα εßδε; Πüσες αθροßσεις Ýκανε; Πüσα χρÞματα μÝτρησε με το χÝρι της; ΑυτÜ τα τρßα πρÜγματα, Εμπορεýματα - Αθροßσεις - ΧρÞματα, εßναι ο κüσμος της για μιαν ολüκληρη μÝρα. Στο διÜλειμμα της εργασßας, στην καντßνα, εßναι η μοναδικÞ ανθρþπινη στιγμÞ.
     ΚουρασμÝνη για ü,τι προηγÞθηκε και για ü,τι θα επακολουθÞσει, τρþει ανüρεχτα το σÜντουιτς, πßνει με αργÝς γουλιÝς το αναψυκτικü, και κÜπου κÜπου ανταλλÜσσει δýο λüγια αδιÜφορα με τις διπλανÝς της. Για τι μιλοýν; ΠροσωπικÜ προβλÞματα, αρρþστιες, ακρßβεια, τα παιδιÜ τους, οι Üντρες τους. Στην καλýτερη περßπτωση θα πουν πως πÝρασαν το week-end Þ ποý θα το περÜσουν. ¼λα αυτÜ, μηχανικÜ, ανüρεχτα, χωρßς ενδιαφÝρον. Γιατß η σκÝψη της καθεμιÜς γυρßζει στα δικÜ της.
     ¼ταν βγαßνει στο δρüμο, αρχßζει να βραδιÜζει. Δýο βÞματα στο πεζοδρüμιο. ΚαμιÜ βιτρßνα και να η εßσοδος του μετρü. Εßναι η þρα της μεγÜλης κßνησης. Μπαßνει üπως üπως. Στριμþχνεται. ΑφÞνει το κορμß της να λικνßζεται στο ρυθμü των τροχþν και τις κινÞσεις αυτþν που μπαινοβγαßνουν. Δεν σκÝφτεται τßποτε. Μüνο βιÜζεται να φτÜσει στο σπßτι.
     Αν εßναι μητÝρα, την περιμÝνουν νÝα καθÞκοντα. Κουζßνα, γεýματα, πιÜτα, ροýχα, Ýγνοιες των παιδιþν. ΜετÜ εßναι ο σýζυγος. Το ßδιο σκοτωμÝνος κι αυτüς, δεν Ýχει üρεξη για κουβÝντες. ΔιαβÜζει μηχανικÜ την εφημερßδα του. Τρþνε. Τα παιδιÜ πλαγιÜζουν. ΚÜθονται για λßγο μπροστÜ στην T.V. Αν εßναι η καθορισμÝνη μÝρα που πρÝπει να κÜνουν Ýρωτα, σηκþνονται και πλαγιÜζουν. Αν üχι, μÝνουν λßγο περισσüτερο μπροστÜ στο κουτß. ΚÜποιος κοιμÜται επß τüπου. Δεν αντÝχει. ΤσακισμÝνοι βυθßζονται σε ýπνο χωρßς üνειρα, Ýχοντας το φüβο, απü την þρα που πλαγιÜζουν του απαßσιου Þχου απ’ το ξυπνητÞρι, που, ως συνÞθως, δεßχνει Üγριες πρωινÝς þρες.
     ΑυτÞ η περιγραφÞ δεν εßναι φανταστικÞ, οýτε αναφÝρεται σε κÜποια εξαßρεση. ΑφορÜ το 90% üλων των εργαζομÝνων στις σýγχρονες κοινωνßες. Τüσο στον καπιταλισμü üσο και στο σοσιαλισμü.
     Αν αναλýσουμε σχολαστικÜ üλες τις περιπτþσεις, δηλαδÞ üλα τα επαγγÝλματα, θα διαπιστþσουμε üτι üλο και περισσüτερο λεßπει η προσωπικÞ ζωÞ, η οικογενειακÞ ζωÞ και η κοινωνικÞ συναναστροφÞ και, φυσικÜ, λεßπει ο χρüνος για πνευματικÞ και ψυχικÞ καλλιÝργεια, για σωματικÞ Üσκηση, για περιπλÜνηση μÝσα στη φýση, þστε τα μÜτια να δουν πρÜσινο και γαλÜζιο. Να δουν τα λουλοýδια και τα βουνÜ. ¼λα τα πρÜγματα που ηρεμοýν, ξεκουρÜζουν και ομορφαßνουν τον εσωτερικü μας κüσμο. Οι πüλεις - üλες ομοιüμορφες - δεν Ýχουν πια παρÜ Üσφαλτο και γκρßζα κτßρια, χωρßς ενδιαφÝρον. Αυτοκßνητα που δημιουργοýν Ýναν συνεχÞ ρυθμü, παρÜ φýσιν, που κÜνει να τεντþνουν τα νεýρα και να «σπÜζουν».
     ΕπειδÞ ανÝφερα τη λÝξη ρυθμüς, θα πρüτεινα να εξετÜσουμε την επßδραση που Ýχουν οι διÜφοροι ρυθμοß στη ζωÞ μας. Και καταρχÞν, Ýνα ερþτημα : ΥπÜρχει τÜχα φυσικüς ρυθμüς; ΥπÜρχει - κατÜ προÝκταση - ανθρþπινος ρυθμüς; Ο φυσικüς ρυθμüς εßναι πρþτ’ απ’ üλα ο ρυθμüς του Σýμπαντος. Η κßνηση των Üστρων. ΕμÜς που κατοικοýμε στη Γη, μας επηρεÜζει Üμεσα η κßνηση μÝσα στο ηλιακü σýστημα. Η Γη και ο ¹λιος. Η Γη και η ΣελÞνη. Απ’ αυτÝς τις δυο βασικÝς κινÞσεις - ρυθμοýς, πηγÜζει η Ýννοια του Χρüνου. Καθþς και η Ýννοια της Αρμονßας. ΤερÜστιοι üγκοι, üπως η Γη, η ΣελÞνη, ο ¢ρης, ο Κρüνος, η Αφροδßτη, χορεýουν Ýνα μπαλÝτο με ακρßβεια δευτερολÝπτων. Εßναι η Αρμονßα! Απ’ αυτοýς τους ρυθμοýς και τις σχÝσεις γεννιοýνται η Νýχτα και η ΜÝρα. Γεννιοýνται οι ΕποχÝς.
     Η ΒιομηχανικÞ ΕποχÞ παραβιÜζει - βιÜζει -, σκοτþνει το φυσικü ρυθμü. Δε λαβαßνει καθüλου υπüψη της την ανÜγκη του ανθρþπου να εναρμονßζεται με το ρυθμü των Üστρων, του ηλιακοý συστÞματος, της μÝρας και της νýχτας, της ΣελÞνης, της ¢νοιξης και του ΘÝρους, του Φθινüπωρου και του Χειμþνα.
     ¼μως δεν πρüκειται μüνο για το φυσικü ρυθμü που μας περιβÜλλει. Εßναι και ο δικüς μας, ο εσωτερικüς ρυθμüς, που καθορßζεται βασικÜ απü τους χτýπους της καρδιÜς μας. Με βÜση το ρυθμü της καρδιÜς, γßνονται μÝσα στον ανθρþπινο οργανισμü χßλιες δυο πολýπλοκες λειτουργßες, κινÞσεις, που üμως üλες εναρμονßζονται με τον κυρßαρχο εσωτερικü ρυθμü. Ιδιαßτερη σημασßα Ýχει το νευρικü σýστημα, που ξεκινÜ και καταλÞγει στα τρισεκατομμýρια κýτταρα του ανθρþπινου εγκεφÜλου.
     Χωρßς να εßμαι γιατρüς Þ βιολüγος, στηριζüμενος μüνο στην απλÞ λογικÞ, συμπεραßνω üτι το νευρικü μας σýστημα δεν μπορεß παρÜ να επηρεÜζεται και να λειτουργεß με βÜση, τüσο τον εσωτερικü - ανθρþπινο - ρυθμü, üσο και τον εξωτερικü - φυσικü - ρυθμü. Με Üλλα λüγια βλÝπω μια τÝλεια αρμονικÞ σχÝση ανÜμεσα σε üλους αυτοýς τους ρυθμοýς, που εξασφαλßζουν την αρμονικÞ ανÜπτυξη και πüρευση του ανθρþπου μÝσα στη φýση και στη ζωÞ. Θεωρþ λοιπüν το σεβασμü στο Ρυθμü σαν το θεμÝλιο για τη δημιουργßα ανθρωπομονÜδων.
     ¼μως εßδαμε üτι η βιομηχανικÞ εποχÞ εκτροχιÜζει τον Üνθρωπο απü τον φυσικü και τον ανθρþπινο ρυθμü. ΕπομÝνως η καταστροφÞ των ανθρωπομονÜδων ξεκινÜ απ’ τη στιγμÞ που οι σχÝσεις και οι ρυθμοß που επιβÜλλουν οι νÝες παραγωγικÝς δυνÜμεις, δημιουργοýν τον πολßτη-στρατιþτη της παραγωγÞς. Ο βιομηχανικüς Üνθρωπος εßναι ο πειθαρχημÝνος, ο καταπιεσμÝνος, ο ρομποτοποιημÝνος στρατιþτης του γραφεßου και του εργοστασßου, που το σýστημα τον Ýχει ξεριζþσει απü το χþμα του φυσικοý ρυθμοý, επιβÜλλοντÜς του τους ρυθμοýς της παραγωγÞς. ΔηλαδÞ των μηχανþν στο εργοστÜσιο, των μεταφορικþν μÝσων στο δρüμο. Των καταναγκασμþν στο σχολεßο, στο στρατþνα και στο γραφεßο, που τον εκτροχιÜζουν απü τον φυσικü εσωτερικü του ρυθμü.
     Αυτü το Üγριο πρωινü ξýπνημα, το τροχÜδην στο πλýσιμο, στο φαγητü, στους δρüμους. Που τα διαδÝχεται η ανßα της υποχρεωτικÞς κοινωνικÞς, χωρßς προσωπικü ενδιαφÝρον, μονüτονης εργασßας. Το τροχÜδην στις διαφημßσεις, στα γεγονüτα, στις ειδÞσεις. Το συνεχÝς ανακÜτωμα των «μηνυμÜτων». Απεργßες, μÜχες, πολýνεκρα ατυχÞματα, πολιτικÝς συναντÞσεις, ματς, ωραßες γυναßκες, γυμνÝς στις διαφημßσεις, βομβαρδισμÝνα τοπßα, αστυνομικοß, με γκλομπς, üλων των εθνοτÞτων, δεξιþσεις με υπÝροχες νυχτερινÝς τουαλÝτες, διαφημßσεις απορρυπαντικþν, ΡÞγκαν - Γκορμπατσüφ, ΜΑΤ που κυνηγοýν νεαροýς στα γÞπεδα, υπουργικü συμβοýλιο, πορεßα εργαζομÝνων, διαφÞμιση παιδικþν τροφþν, παιδιÜ σκελετωμÝνα, κοýρσες αυτοκινÞτων, δηλþσεις πρωθυπουργοý, διαφÞμιση κüκα-κüλα - χιλιÜδες καθημερινÜ «μηνýματα» που τα νεýρα τα ανεβοκατεβÜζουν, προσπαθþντας να τα τοποθετÞσουν σε μια γωνιÜ του εγκεφÜλου. ¼μως, αυτüς τι να κρατÞσει και τι να απορρßψει; Και γιατß να κρατÞσει και γιατß να απορρßψει; ΘÝλω να πω, με ποιü κριτÞριο; ΠοιÜ κρßση, ποιü üφελος; ΠοιÜ σημασßα; ΔηλαδÞ, με Üλλα λüγια, ο ανθρþπινος εγκÝφαλος - αυτü το αριστοýργημα της δημιουργßας - καταντÜ κÝντρο διερχομÝνων, Ýνας σκουπιδüτοπος, στην κυριολεξßα, üπου τελικÜ τα σκουπßδια ξεχειλßζουν και πνßγουν τη λειτουργικüτητÜ του, δηλαδÞ τη σκÝψη.
     ¸χουμε, δηλαδÞ, δýο βασικÝς παραβιÜσεις. Η πρþτη αφορÜ τους απÜνθρωπους ρυθμοýς με τους οποßους εισβÜλλουν τα «μηνýματα» στο νευρικü σýστημα κι απü κει στον εγκÝφαλο. Και η δεýτερη, η ποιüτητα των «μηνυμÜτων». Εßναι üλα τüσο ανακατωμÝνα, απροσδüκητα, ανüμοια, παρÜλογα, ανεξÞγητα, που τελικÜ καταλÞγουν στο τßποτα. Στο χÜος. Και να σκεφτοýμε üτι αυτÞ εßναι η καθημερινÞ «τροφÞ» ενüς σýγχρονου νευρικοý συστÞματος και εγκεφÜλου. ΕπομÝνως, ποιÝς και πüσες ανθρωπομονÜδες μπορεß να υπÜρξουν, ýστερα απü üλη αυτÞ την ανωμαλßα; Nομßζω καμιÜ.
     Ο φυσικüς ρυθμüς και η φυσικÞ αρμονßα, απü τα οποßα Ýχει ανÜγκη ο Üνθρωπος, διαταρÜσσονται σφοδρÜ και απü Üλλους δýο κοινωνικοýς καταναγκασμοýς : Tη βßα και την πειθαρχßα. Πßσω απü την επιβαλλüμενη εξωτερικÜ πειθαρχßα, βρßσκεται πÜντα η βßα : εßτε Üμεσα εßτε σαν απειλÞ. Και üταν λÝμε βßα, θα πρÝπει να λÝμε και φüβος. Απü κει και πÝρα αρχßζει μια αλυσßδα καταπιεσμÝνων συναισθημÜτων και ψυχικþν τραυματισμþν, που μας οδηγοýν στην ανασφÜλεια κι απü κει στη μοναξιÜ. Και εßναι φοβερü πρÜγμα να νιþθει κανεßς μüνος και ανασφαλÞς, μÝσα σ’ Ýναν κüσμο που γßνεται üλο και πιο τερατþδης. Το φοβισμÝνο και μοναχικü Üτομο, εßναι περιττü να ποýμε πως Ýχει αδειÜσει απü ανθρωπομονÜδες. Η ανθρþπινη ενÝργεια που διαθÝτει εßναι μηδÝν.
     Η πειθαρχßα ξεκινÜει με το πρωινü ξυπνητÞρι, που σηματοδοτεß μια ατÝλειωτη σειρÜ απü πρÜξεις που πρÝπει να γßνουν μÝσα στη μÝρα, μüνο και μüνο γιατß «Ýτσι πρÝπει». «¸τσι πρÝπει», üμως, απü ποιüν και για ποιüν; Η βßα και η πειθαρχßα ξεκινοýν μÝσα απü την ßδια την οικογÝνεια. Απü την υποταγÞ της γυναßκας στον Üντρα. Και των παιδιþν στους γονεßς. Το μωρü μεγαλþνει με μια ατÝλειωτη γκÜμα απü «μη» - απü αρνÞσεις, στερÞσεις, απαγορεýσεις - που το προετοιμÜζουν «για τη ζωÞ». ¼μως, ποιÜ ζωÞ;
     Πρþτα απ’ üλα, για το Σχολεßο. Ας δοýμε τι λÝει ο ¢λβιν Τüφλερ, σχετικÜ με την εκπαßδευση.
     Η ΚρυφÞ Εκπαßδευση
     Καθþς η εργασßα εγκατÝλειπε τα χωρÜφια και τα σπßτια, τα παιδιÜ Ýπρεπε να προετοιμÜζονται για τη ζωÞ στο εργοστÜσιο. Οι πρþτοι ιδιοκτÞτες ορυχεßων και εργοστασßων της εκβιομηχανιζüμενης Αγγλßας διαπßστωσαν - üπως Ýγραψε ο ¢ντριου Ουρ το 1835 - üτι Þταν «σχεδüν αδýνατο να μεταβÜλουν Üτομα που εßχαν περÜσει την ηλικßα της εφηβεßας, εßτε προÝρχονταν απü αγροτικÜ Þ χειρωνακτικÜ επαγγÝλματα, σε χρÞσιμα βιομηχανικÜ χÝρια». Αν Þταν δυνατü να προετοιμαστοýν οι νÝοι για το βιομηχανικü σýστημα, αυτü θα Ýλυνε σε μεγÜλο βαθμü στη συνÝχεια τα προβλÞματα της βιομηχανικÞς πειθαρχßας. Το αποτÝλεσμα Þταν μια ακüμη βασικÞ δομÞ των κοινωνιþν του ΔευτÝρου Κýματος : η μαζικÞ εκπαßδευση.
     ΒασισμÝνη στο εργοστασιακü πρüτυπο, η μαζικÞ εκπαßδευση δßδασκε βασικÜ ανÜγνωση, γραφÞ, αριθμητικÞ, λßγη ιστορßα και Üλλα θÝματα. ΑυτÞ Þταν η «ανοικτÞ εκπαßδευση». ΑλλÜ κÜτω απ’ αυτÞ υπÞρχε μια αθÝατη Þ «κρυφÞ εκπαßδευση» που Þταν περισσüτερο βασικÞ. Την αποτελοýσαν - κι ακüμη την αποτελοýν στα περισσüτερα βιομηχανικÜ κρÜτη - τρßα στÜδια : Ýνα για την ακρßβεια, Ýνα για την πειθαρχßα κι Ýνα για τη συνεχÞ εργασßα. Η βιομηχανικÞ εργασßα χρειαζüταν εργÜτες που θα εμφανßζονταν στην þρα τους. Χρειαζüταν εργÜτες που θα Ýπαιρναν εντολÝς απü μια διευθυντικÞ ιεραρχßα χωρßς πολλÝς ερωτÞσεις. Και χρειαζüταν Üντρες και γυναßκες προετοιμασμÝνες να δουλÝψουν στις μηχανÝς Þ στα γραφεßα, εκτελþντας κτηνωδþς δουλειÝς. ¸τσι απü τα μÝσα του 19ου αιþνα και μετÜ, καθþς το Δεýτερο Κýμα κατÜκλυζε τη μια χþρα μετÜ την Üλλη, διαπßστωνε κανεßς μια αδιÜκοπη εκπαιδευτικÞ πρüοδο : τα παιδιÜ Üρχιζαν το σχολεßο σε üλο και μικρüτερη ηλικßα, το σχολικü Ýτος γινüταν üλο και μεγαλýτερο (στις ΗνωμÝνες Πολιτεßες αυξÞθηκε κατÜ 35% απü το 1878 μÝχρι το 1956) και ο αριθμüς των ετþν της υποχρεωτικÞς εκπαßδευσης συνεχþς αυξανüταν.
     Η μαζικÞ δημüσια εκπαßδευση Þταν καθαρÜ Ýνα ανθρωπιστικü βÞμα προς τα μπρος. ¼πως διακÞρυξε μια ομÜδα μηχανικþν και εργατþν στην πüλη της ΝÝας Υüρκης το 1829 «μετÜ απü τη ζωÞ και την ελευθερßα, θεωροýμε την εκπαßδευση σαν τη μεγαλýτερη ευλογßα που γνþρισε ποτÝ το ανθρþπινο γÝνος». Ωστüσο, τα σχολεßα του ΔευτÝρου Κýματος μετÝτρεψαν τη μια μετÜ την Üλλη τις γενιÝς των νÝων σε πειθαρχημÝνη εργατικÞ δýναμη του τýπου που χρειαζüταν η ηλεκτρομηχανικÞ τεχνολογßα.
     Συνδυαζüμενα, η πυρηνικÞ οικογÝνεια και το σχολεßο εργοστασιακοý τýπου αποτελοýσαν μÝρος ενüς ολοκληρωμÝνου συστÞματος για την προετοιμασßα των νÝων þστε ν’ αναλÜβουν τους ρüλους τους στη βιομηχανικÞ κοινωνßα. Και απ’ αυτÞν την Üποψη, οι κοινωνßες του ΔευτÝρου Κýματος, καπιταλιστικÝς Þ κομμουνιστικÝς, βüρειες Þ νüτιες, Þταν üλες üμοιες».
     Εγþ θα προσÝθετα, üτι η σýγχρονη εκπαßδευση, εκτüς απü üσα μας λÝει ο Τüφλερ, δηλαδÞ την αγωγÞ και την ακρßβεια, την πειθαρχßα, τη συνεχÞ εργασßα, την υποταγÞ στις εντολÝς που Ýρχονται απü τη διευθυντικÞ ιεραρχßα και την προετοιμασßα για τις «κτηνþδεις» δουλειÝς, προετοιμÜζει τους μÝλλοντες «στρατιþτες της παραγωγÞς» και για το Üχρηστο. Τους διδÜσκουν να κÜνουν εργασßες εντελþς αδιÜφορες και Üχρηστες, με την Ýννοια üτι δεν Ýχουν καμιÜ σχÝση με τη φýση και τις ανÜγκες (κυρßως πνευματικÝς και ψυχικÝς) και τις δυνατüτητες της ανθρþπινης προσωπικüτητας.
     ¸να ανθρþπινο ον αποτελεß αυτü καθεαυτü Ýνα θαýμα της δημιουργßας. Εßναι προικισμÝνο με φοβερÜ δþρα : σþμα, χÝρια, πüδια, üραση, ακοÞ, üσφρηση και, κυρßως, σκÝψη και κρßση. ¸χει συναισθÞματα. Φαντασßα. Και νιþθει βαθιÜ μÝσα του την ανÜγκη της δημιουργßας. Αυτü το ον - το τüσο προικισμÝνο - εßναι Ýτοιμο να τρÝξει μÝσα στη ζωÞ, να χαρεß, να δει, να γνωρßσει, ν’ αγαπÞσει.
     Πþς εßναι δυνατüν αυτü το ον να το κλεßσεις, και μÜλιστα εθελοντικÜ, μÝσα σ’ Ýνα γραφεßο, να το βÜλεις να κÜθεται μπροστÜ σε μια γραφομηχανÞ, üπου με τα δυο του χÝρια - που για να γßνουν και να λειτουργÞσουν üπως λειτουργοýν χρειÜστηκαν εκατομμýρια χρüνια βιολογικÞς εξÝλιξης - να γρÜφει κεßμενα που δεν το αφοροýν; Αυτü το θαýμα το πραγματοποιεß η πειθαρχßα στο σπßτι και στο Σχολεßο. Το κατορθþνει η «μαζικÞ εκπαßδευση».
     ¼σο γρÜφω αυτÝς τις γραμμÝς, νιþθω ν’ ακοýγεται üλο και πιο πολý το ερþτημα : «Μα, τÝλος πÜντων, πþς θα ζÞσει η κοινωνßα αν λεßψει η πειθαρχßα και αν λεßψουν üλες αυτÝς οι αδιÜφορες Ýως κτηνþδεις εργασßες;».
     Να Ýνα κολοσσιαßο πεδßο για Ýρευνα. ΔηλαδÞ, γιατß χρειÜστηκαν Ýως σÞμερα üλες αυτÝς οι θυσßες, και αν και πüσο μας ωφÝλησαν. Ας θυμηθοýμε μüνο τα παιδιÜ των 10-12 χρüνων που τα κατÝβαζαν στα ορυχεßα της Αγγλßας και τα δÝνανε με σχοινιÜ, για να τραβοýν τα καρüτσια που Þταν φορτωμÝνα με κÜρβουνο, επß 14 þρες την ημÝρα. ¼σα επιχειρÞματα κι αν ακουστοýν για τη λογικÞ της «ανθρþπινης προüδου», εμÝνα προσωπικÜ δεν θα με πεßσουν ποτÝ πως για να πÜει η ανθρωπüτητα, δÞθεν, μπροστÜ, θα πρÝπει να βασανßζουμε τα παιδιÜ.
     Και τελικÜ ποý φτÜσαμε; Να, η Ευρþπη σÞμερα Ýχει üλα τα χαρακτηριστικÜ της προηγμÝνης κοινωνßας. Ας την αναλýσουμε λοιπüν. ¼χι γενικÜ και αüριστα˙ με αριθμοýς και γενικüτητες. ΑλλÜ συγκεκριμÝνα. Ας εφαρμüσουμε μιαν Üλλη κοινωνιολογßα. Μια πρακτικÞ, μιαν εξατομικευμÝνη κοινωνιολογßα.
     Ας παρακολουθÞσουμε διÜφορα Üτομα üλων των κατηγοριþν, üλων των τÜξεων και των επαγγελμÜτων. ¼μως να τα παρακολουθÞσουμε σχολαστικÜ, στην καθημερινÞ τους ζωÞ. Για να δοýμε τελικÜ πþς ζουν, πþς συμπεριφÝρονται, τι προσφÝρουν και τι παßρνουν. Και κυρßως να μÜθουμε τι γßνεται με τον περßφημο «ανθρωπισμü» τους. ΔηλαδÞ, η σýγχρονη κοινωνßα τους εφοδιÜζει με τις απαραßτητες ανθρωπομονÜδες, þστε να χαροýν τη φýση, τον Ýρωτα, τη φιλßα, την οικογÝνεια, την τÝχνη; Λειτουργοýν σαν üντα προικισμÝνα με νου, σκÝψη και φαντασßα; ¸χουν συνεßδηση üτι εßναι οι κληρονüμοι της ανθρþπινης σκÝψης, ιδιαßτερα σε πνευματικÜ Ýργα αθÜνατα, που γυμνÜζουν το νου, τρÝφουν τη φαντασßα, πλαταßνουν τα σýνορα του ψυχικοý κüσμου, βαφτßζουν ολüκληρο το εßναι στα νÜματα του ωραßου, αυτοý που μας οδηγεß στα πÝρατα της πραγματικÞς ελευθερßας και ευτυχßας;
     Με Üλλα λüγια, αυτüν που συνηθßζουμε να αποκαλοýμε «Üνθρωπο», γßνεται Üνθρωπος μÝσα στα πλαßσια της σýγχρονης κοινωνßας; ¹, αντßθετα, αυτÞ η κοινωνßα ξÝφυγε απü τον Üνθρωπο, Ýγινε αυτοσκοπüς, εξυπηρετεß μüνο μια χοýφτα φιλüδοξα, Üπληστα και ασφαλþς παρανοúκÜ Üτομα, που κατορθþνουν να υποτÜσσουν στους Γενικοýς Νüμους (ελεýθερη αγορÜ - πολιτικÞ θρησκεßα) το σýνολο του πληθυσμοý; ¼μως, με ποιü τßμημα;
     Εßδαμε μερικÜ παραδεßγματα, και θα μποροýσαμε ασφαλþς να αναφερθοýμε και σε πολλÜ Üλλα. ¼μως το συμπÝρασμα Ýχει Þδη βγει : ο Üνθρωπος üχι μüνο δεν γßνεται αυτü που λÝμε «Üνθρωπος», αλλÜ η καθημερινüτητα τον καταδικÜζει να γßνεται üλο και περισσüτερο «φυτü». ¼χι με την Ýννοια του δÝντρου, που στο κÜτω κÜτω χαßρεται αυτü που εßναι - φτÜνει να μην το αγγßζουν οι Üνθρωποι -, αλλÜ ενüς üντος ανþτερου που το υποχρεþνουν να μη χρησιμοποιεß τα θεßα δþρα της δημιουργßας : Το υπÝροχο σþμα, τον μοναδικü νου και τον ψυχικü κüσμο, που δεν θα τον βροýμε σε κανÝνα Üλλο γÞινο πλÜσμα, παρÜ μüνο στον Üνθρωπο.
     ¿στε η λεγüμενη εξÝλιξη, οι λεγüμενες προηγμÝνες χþρες, δημιουργοýν σÞμερα θλιβερÜ üντα. ΟυσιαστικÜ εθελοντÝς στρατιþτες εφ’ üρου ζωÞς, κατÜδικους διÜ βßου, δεμÝνους στο μαγγανοπÞγαδο της παραγωγÞς. ΠειθαρχημÝνους και καταφοβισμÝνους γονεßς, παιδιÜ, καθηγητÝς και μαθητÝς, αξιωματικοýς και στρατιþτες, ιδιοκτÞτες και εργαζüμενους.
     ΕκατοντÜδες εκατομμýρια κατÜδικοι προχωροýν καθημερινÜ. ΣτοιβÜζονται σε αυτοκßνητα, τρÝνα, αεροπλÜνα, γραφεßα, καταστÞματα, σχολεßα και εργοστÜσια. Το χρþμα που τους περιβÜλλει, γκρßζο. Το χρþμα που Ýχουν μÝσα τους, γκρßζο. ΕυτυχισμÝνοι μüνο üσοι Ýχουν Ýγχρωμη τηλεüραση.
     Μερικοß πιστεýουν πως μÝσα στις συνθÞκες μιας σýγχρονης - προηγμÝνης τεχνολογικÜ - κοινωνßας, λαμβÜνοντας υπüψη το σýνολο του φüρτου και των καταναγκασμþν που δÝχεται καθημερινÜ ο εργαζüμενος, ο ανþτατος χρüνος κοινωνικÞς εργασßας δεν θα πρÝπει να υπερβαßνει τις τÝσσερις þρες. ΠολλÜ τεστ Ýχουν αποδεßξει üτι μετÜ τις τÝσσερις þρες συνεχοýς εργασßας μειþνεται η δýναμη του εργαζüμενου. Στις υπüλοιπες τρεις Þ τÝσσερις þρες, η προσφορÜ του ισοδυναμεß με λιγüτερο απü μισÞ þρα πραγματικÞς απασχüλησης.
     ¸χουμε λοιπüν μερικÝς δεκÜδες εκατομμýρια, στην Ευρþπη, που εργÜζονται εντατικÜ το πρþτο τετρÜωρο, ενþ στον υπüλοιπο χρüνο δεν αποδßδουν Þ αποδßδουν λßγα πρÜγματα, παραμÝνοντας εν τοýτοις υποχρεωτικÜ καθηλωμÝνοι στους χþρους δουλειÜς. Απü την Üλλη πλευρÜ Ýχουμε 12-17 εκατομμýρια ανÝργους που μÝνουν στο σπßτι τους, χωρßς να εργÜζονται. Η ΔυτικÞ Γερμανßα τους δßνει 60 δισ. μÜρκα αποζημßωση, για να μη δουλεýουν. Ποιüς τα δßνει; Οι κεφαλαιοýχοι, αφοý τελικÜ αυτοýς εξυπηρετεß η στρατιÜ των ανÝργων; Σαν εφεδρεßα και σαν απειλÞ επÜνω στους εργαζüμενους να μη ζητοýν πολλÜ; ¼χι! Η αποζημßωση επιβαρýνει ολüκληρο το κοινωνικü σýνολο! ΔηλαδÞ οι ßδιοι οι εργαζüμενοι πληρþνουν τους ανÝργους, για να εßναι φρüνιμοι και λογικοß απÝναντι στο ΚεφÜλαιο…
     Ερþτησα στο Τýμπιγκεν, κατÜ τις εργασßες του Α´ Συνεδρßου «Κουλτοýρα της ΕιρÞνης», Ýναν υπεýθυνο των γερμανικþν συνδικÜτων, σε δημüσια συζÞτηση: «Γιατß μ’ αυτÜ τα 60 δισ. μÜρκα δεν ζητÜτε να συμμετÝχουν οι σημερινοß Üνεργοι στην παραγωγÞ; Ας δουλεýουν λιγüτερο, αφοý η αποζημßωση δεν καλýπτει Ýνα πλÞρες μεροκÜματο. Ας εργασθοýν λ.χ. δýο þρες. Με τον üρο üμως αυτÝς οι δýο þρες να αφαιρεθοýν απü τους υπüλοιπους. ¼χι φυσικÜ σε üφελος των ιδιοκτητþν. ΑλλÜ των ßδιων των εργαζομÝνων. Με Üλλα λüγια, αν οι σημερινοß Üνεργοι με την αποζημßωση των 60 δισ. οφεßλουν να εργασθοýν δýο þρες την ημÝρα, οι υπüλοιποι εργαζüμενοι να δουλÝψουν 4, 5, 6 þρες, ανÜλογα με το πüσο δουλεýουν σÞμερα. Εφüσον εßναι το κοινωνικü σýνολο που επιβαρýνεται, ας εßναι λοιπüν το κοινωνικü σýνολο που θα ωφελεßται, απü τη μερικÞ συμμετοχÞ των σημερινþν ανÝργων στην παραγωγÞ». «¼χι», μου απÜντησε. «Δεν δεχüμεθα να υπÜρχουν εργÜτες που να δουλεýουν λιγüτερο και να πληρþνονται λιγüτερο…».
     Εßναι οπωσδÞποτε Ýνα δýσκολο πρüβλημα. Γιατß θα υπÜρξουν αμÝσως δýο κατηγορßες εργαζομÝνων. ¼μως, να που Þδη υπÜρχει η κατηγορßα των ανÝργων. Πþς δεχüμαστε τους ανÝργους; Πþς δεχüμαστε, οι εργαζüμενοι - και üχι το κεφÜλαιο - να πληρþνουν τους ανÝργους; Και με ποιü üφελος; Αφοý, Ýτσι κι αλλιþς, το κοινωνικü σýνολο επιβαρýνεται με την αποζημßωση που παßρνουν οι Üνεργοι, γιατß να μην ωφελεßται το ßδιο το κοινωνικü σýνολο, δουλεýοντας δýο Þ τρεις þρες λιγüτερο, χωρßς να μειωθεß η αμοιβÞ τους;
     Ναι, εßναι δýσκολα προβλÞματα. ¼μως το πιο δýσκολο εßναι, νομßζω, να ξεφýγουμε απü τις πεπατημÝνες λýσεις και συνταγÝς για να προχωρÞσουμε σε νÝες λýσεις. Νομßζω üτι η αρχÞ θα πρÝπει να γßνει με τον καθορισμü ενüς ανþτατου χρüνου εργασßας, κατÜ κλÜδο, μÝσα στον οποßο ο εργαζüμενος αποδßδει, χωρßς να συνθλßβεται κÜτω απü το βÜρος της σωματικÞς, πνευματικÞς και ψυχικÞς κüπωσης. Ας ποýμε λοιπüν πως αυτüς ο χρüνος της κοινωνικÞς, υποχρεωτικÞς εργασßας εßναι τÝσσερις þρες. Και τüτε, θα ρωτÞσει κανεßς : Τι θα γßνει με τις τιμÝς; Τι θα γßνει με τους κεφαλαιοýχους, που θα εßναι υποχρεωμÝνοι, εßτε να μειþσουν την παραγωγÞ, ενþ θα δßνουν για μισθοýς και μεροκÜματα τα ßδια λεφτÜ, Þ θα εßναι υποχρεωμÝνοι να διπλασιÜσουν το προσωπικü τους, διπλασιÜζοντας και τα ημερομßσθια;
     Θα εßναι Ýτσι üμως τα πρÜγματα; ΦυσικÜ, αν τα δει κανεßς στατικÜ, αν δηλαδÞ σÞμερα θελÞσει κÜποιος να μειþσει τις þρες εργασßας κατÜ 50% - ας υποθÝσουμε πως μπορεß να γßνει κÜτι τÝτοιο - εßναι βÝβαιο πως η οικονομßα θα τιναχτεß στον αÝρα. Οι τιμÝς θα φτÜσουν σε μεγÜλα ýψη με αποτÝλεσμα να μειωθεß η αμοιβÞ των εργαζομÝνων. Οπüτε, μαζß με τη μεßωση του χρüνου εργασßας κατÜ 50%, θα υπÜρξει και μεßωση της αγοραστικÞς αξßας επßσης κατÜ 50%. ¸τσι, το τετρÜωρο καταντÜ δþρο Üδωρο.
     ΕπομÝνως, αυτÞ τη μεßωση του χρüνου απασχüλησης θα πρÝπει να τη δοýμε μÝσα σε μια προοπτικÞ κατÜ την οποßα θα πρÝπει να γßνει μια σειρÜ απü βαθιÝς αλλαγÝς. ¼πως λ.χ. η ρομποτοποßηση - αυτοματοποßηση της εργασßας και για ποιον θα λειτουργεß. Ποιüν θα ωφελεß; Τον εργαζüμενο Þ τον ιδιοκτÞτη; Οι κεφαλαιοýχοι στην Ευρþπη θα πρÝπει να δεχτοýν τουλÜχιστον αυτÞν την επαναστατικÞ αρχÞ κατÜ την οποßα τα σýγχρονα προúüντα της ανθρþπινης μεγαλοφυÀας ανÞκουν σε üλο το κοινωνικü σýνολο.
     Νομßζω üμως πως Üρχισα ανÜποδα τη σκÝψη μου. ΔηλαδÞ, θα πρÝπει να πω, κι αυτü λÝω και υπογραμμßζω, üτι το κοινωνικü σýνολο με πρωτοπορßα τους εργαζüμενους - στην Ευρþπη - θα πρÝπει να απαιτÞσει þστε η σýγχρονη τεχνολογßα - ηλεκτρονικοß υπολογιστÝς, ρομπüτ, αυτοματισμüς - να περιÝλθει στην ιδιοκτησßα του κοινωνικοý συνüλου. Δεν πρüκειται να εθνικοποιÞσουμε Þ μÜλλον να κρατικοποιÞσουμε τα εργοστÜσια. ΜονÜχα να συμφωνÞσουμε πως üπου εφαρμüζεται η νÝα τεχνολογßα με αποτÝλεσμα τη μεßωση εργασßας, αυτÞ η μεßωση να γßνεται υπÝρ των εργαζομÝνων, δηλαδÞ του κοινωνικοý συνüλου, και üχι υπÝρ του εργοδüτη.
     Κι αυτü γιατß η κοινωνßα σÞμερα εßναι αρκετÜ þριμη και δυνατÞ þστε να θεσμοθετÞσει την κοινωνικοποßηση της ανθρþπινης και, επομÝνως, της κοινωνικÞς ιδιοφυÀας. Γιατß οι επιστÞμονες που εφευρßσκουν τα νÝα, υπερσýγχρονα, μÝσα παραγωγÞς εßναι κομμÜτι αναπüσπαστο του κοινωνικοý συνüλου, και üχι του κεφαλαιοýχου που τους συντηρεß και τους πληρþνει για να πειραματßζονται και για να ανακαλýπτουν. Και για να του αφαιρÝσουμε κι αυτü το επιχεßρημα θα πρÝπει στην Ευρþπη να θεσμοθετηθεß και να επιχορηγηθεß απü το κοινωνικü σýνολο η ΕπιστημονικÞ ¸ρευνα. Με Üλλα λüγια, να κοινωνικοποιηθεß το Τραστ των ΕγκεφÜλων. Να κοινωνικοποιηθεß η ΕπιστημονικÞ ¸ρευνα, þστε üλα τα προúüντα της να ανÞκουν σε üλους τους Ευρωπαßους. Να λοιπüν Ýνα στοιχεßο που θα πρÝπει να λÜβουμε υπüψη μας, στην πορεßα και προετοιμασßα για τη μεßωση του χρüνου εργασßας.
     ¸να Üλλο εßναι η μεßωση του καταναλωτισμοý. Για να γßνει üμως κÜτι τÝτοιο θα χρειαστεß μια σοβαρÞ προετοιμασßα, γιατß üπως ξÝρουμε τα 9/10 των διαφημιστικþν μηνυμÜτων που δÝχεται σÞμερα ο μÝσος Ευρωπαßος εξυπηρετοýν το πνεýμα της υπερκατανÜλωσης. ΔηλαδÞ σε πολλÝς περιπτþσεις καταναλþνουμε ßσως και 50% παραπÜνω απü τις πραγματικÝς μας ανÜγκες. Κι αυτü γιατß μας το επιβÜλλει η διαφÞμιση που καταφÝρνει να δημιουργεß μÝσα μας μιαν Üλλη παρÜλληλη συνεßδηση. Τη συνεßδηση του τÝλειου καταναλωτÞ. Η εξατομικευμÝνη κοινωνιολογßα θα πρÝπει να εξετÜσει, περßπτωση με περßπτωση, πüσα και ποιÜ αγαθÜ Ýχει ανÜγκη ο καταναλωτÞς και πüσα και ποιÜ αγορÜζει επιπλÝον, μüνο και μüνο γιατß του το επιβÜλλει η διαφÞμιση.
     ΑυτÞ η σπατÜλη Ýχει και μια Üλλη πλευρÜ. ΔηλαδÞ το üτι ο μÝσος Ευρωπαßος καταναλþνει πολý περισσüτερο απü τις πραγματικÝς του ανÜγκες, τη στιγμÞ που ο μÝσος Αφρικανüς λ.χ. δεν μπορεß να ικανοποιÞσει οýτε τις στοιχειþδεις του ανÜγκες. ΑυτÞ εßναι μια Üλλη διÜσταση της αυριανÞς Ευρþπης. Γιατß δεν εßναι μüνο ανÞθικο αλλÜ και επικßνδυνο να κλεßσεις τα μÜτια σου κÜνοντας πως αγνοεßς αυτü που γßνεται σÞμερα. Οι τρεις υπερδυνÜμεις, οι ΗΠΑ, η ΣοβιετικÞ ¸νωση και η Ευρþπη θα πρÝπει να συνεργαστοýν, þστε Ýνα μÝρος του δικοý τους πλοýτου να πηγαßνει κανονικÜ στις χþρες του Τρßτου Κüσμου Ýως üτου ορθοποδÞσουν και σταθοýν στα δικÜ τους πüδια.
     Πþς θα χτυπÞσουμε τον υπερκαταναλωτισμü; Με αστυνομικÜ μÝτρα; Με απαγορεýσεις; ¼χι, βεβαßως. Εßδαμε üτι τα οικονομικÜ μονοπþλια Ýχουν κατορθþσει να δημιουργÞσουν μια «νÝα συνεßδηση». Αυτü δεßχνει üτι η μÜχη θα πρÝπει να δοθεß μÝσα στην ßδια τη συνεßδηση των ανθρþπων. Πþς; Με την αποκατÜσταση των ανθρþπινων αξιþν. ΦτÜνουμε Ýτσι στην καρδιÜ του προβλÞματος. ΔηλαδÞ στο πρüβλημα της παιδεßας, της αγωγÞς, του πολιτισμοý. Δεν μποροýμε να χτυπÞσουμε τον υπερκαταναλωτισμü γιατß στηρßζεται πÜνω στην κολακεßα του ανθρþπινου εγωισμοý, των αδυναμιþν μας, της υπανÜπτυξÞς μας, της ανασφÜλειÜς μας και της μοναξιÜς του σýγχρονου ανθρþπου.
     ΕπομÝνως, για να πÜμε στη ρßζα του κακοý χρειÜζεται να μελετÞσουμε και να εκπονÞσουμε δýο μοντÝλα : Ýνα μοντÝλο μιας εντελþς νÝας παιδεßας, ανθρωποκεντρικÞς. Και Ýνα μοντÝλο μιας νÝας κουλτοýρας, που να σπÜει τα φτιαχτÜ σýνορα που τη χωρßζουν σε ελιτßστικη και λαúκÞ, δηλαδÞ μιας σýγχρονης ενιαßας κουλτοýρας, που απü τη μια μεριÜ να συμφιλιþσει τον σýγχρονο πολßτη με την παγκüσμια πνευματικÞ - καλλιτεχνικÞ κληρονομιÜ κι απü την Üλλη να του δþσει τη δυνατüτητα να ταυτιστεß με μια σýγχρονη πνευματικÞ και καλλιτεχνικÞ δημιουργßα - τελετουργßα, που να τον εκφρÜζει απολýτως.
     Παρακολοýθησα στο Bercy Ýναν ¢γγλο συνθÝτη - τραγουδιστÞ της ΡΟΡ. Η αßθουσα εντυπωσιακÞ. Εßχε γεμßσει απü 15.000 θεατÝς - ακροατÝς, με μÝση ηλικßα 20-25 χρονþν. ¹ταν μια σýγχρονη τελετουργßα. Τρεις παρÜγοντες λειτουργοýσαν παρÜλληλα: 1) H BIOMHXANIA ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (Δßσκοι, Τ.V., Ραδιüφωνο, Video, Αßθουσες Συναυλιþν κ.λπ.), 2) Η ΜουσικÞ ΡΟΡ, και 3) Η Νεολαßα. Η πρþτη φαßνεται να Ýχει εξελιχθεß σοβαρÜ.
     Γνωρßζει üλα τα ταχυδακτυλουργικÜ τρικ του εντυπωσιασμοý και λειτουργεß με την ακρßβεια ηλεκτρονικοý υπολογιστÞ. Φþτα, ακτßνες λÝιζερ, μπαλÝτα με Ýγχρωμους προβολεßς και κÜθε τüσο εντυπωσιακÜ σκοτÜδια. Το θÝαμα του κοινοý στις εξÝδρες εßναι Þδη μια ομορφιÜ. Ο Þχος, τÝλειος αλλÜ υπερβολικÜ δυνατüς. Εκκωφαντικüς. ΕιδικÜ οι βαθιÝς νüτες, τα pedal στο ηλεκτρικü üργανο, πρÝπει να προκαλοýν μια βαθιÜ αßσθηση στο θεατÞ - ακροατÞ. ¸να θρησκευτικοý χαρακτÞρα δÝος, λες και πρüκειται να εμφανιστεß σε λßγο ο ßδιος ο Θεüς. ¹ ο ΣατανÜς. ¼σο για τη ΜουσικÞ - μελωδßα, ρυθμüς, αρμονßα, ενορχÞστρωση, φωνÝς, σολßστ - φαßνεται πως διαδραματßζει δευτερεýοντα ρüλο.
     Να, üμως, που τα περισσüτερα απü τα παιδιÜ γνωρßζουν τα τραγοýδια. Απü ποý; Απü τον καθημερινü βομβαρδισμü των σταθμþν και των σταθμþν Satellite. ΣυμμετÝχουν, üχι üμως θα Ýλεγα με πÜθος. Εßναι απλþς ευτυχεßς γιατß τα ξÝρουν. Εßναι αδιαμφισβÞτητο πως οι νÝοι νιþθουν μεγÜλη ανÜγκη να εßναι μαζß. Χαßρονται γιατß Ýχουν επιτÝλους κÜτι κοινü που να τους ενþνει. Κι αυτü εßναι το εßδωλο της ΡΟΡ, το τραγοýδι και κυρßως ο ομοιüμορφος τρüπος στο ντýσιμο και στη συμπεριφορÜ τους. Ντýνονται üπως ντýνονται οι Αμερικανοß σταρ στα video-clips και κουνιοýνται - Ýνα εßδος χοροý - επßσης üπως οι Αμερικανοß ακροατÝς των συναυλιþν μουσικÞς ΡΟΡ.
     ΜÝσα σ’ αυτÞν την ομοιομορφßα και τη συμπεριφορÜ διακρßνει κανεßς την ανÜγκη των νÝων να ξεχωρßσουν μÝσα στην κοινωνßα των μπαμπÜδων τους - που δεν τους εκφρÜζει πια - βρßσκοντας μια κοινÞ σημειολογßα και μÜλιστα διεθνÞ. Βρßσκουν πως αυτÞ η συμπεριφορÜ εßναι θετικÞ. ¸πειτα, το παιχνßδι των φþτων σε συνδυασμü με τον Þχο, το ρυθμü και τις κινÞσεις του πλÞθους, δημιουργεß Ýνα θÝαμα μαγικü. Οι νÝοι ζουν Ýνα üνειρο στο οποßο συμμετÝχουν.
     Το üνειρο τελειþνει. ΑνÜβουν τα φþτα. Ανοßγουν οι πüρτες κι αρχßζει η πραγματικüτητα. Τι μÝνει; Μια γεýση πικρÞ. Γιατß εßναι βÝβαιο πως οι νÝοι δεν πÞραν απολýτως τßποτα. Το μυαλü τους δεν Ýκανε την παραμικρÞ κßνηση. Και ο ψυχικüς τους κüσμος Þταν απασχολημÝνος απü το θÝαμα μÝσα στο οποßο συμμετεßχαν κι αυτοß μιμητικÜ. ΑυτοματικÜ, σαν αντανÜκλαση του video-clip.
     Με Üλλα λüγια, η μυθολογßα της ΡΟΡ εßναι χÜρτινη, πλαστικÞ, ρηχÞ. ¼χι μüνο δεν πλουτßζει ψυχικÜ και πνευματικÜ, αλλÜ επιτεßνει το μοýδιασμα, την αδιαφορßα και τελικÜ τη μοναξιÜ και τα αδιÝξοδα. Μας προτεßνει üμως κÜτι σýγχρονο που εκφρÜζει τις μÜζες : το τελετουργικü. Γιατß μÝνει τελικÜ η μεγαλειþδης σκηνοθεσßα (στο θÝαμα που ανÝφερα, ο φωτισμüς κüστισε 48.000 δολÜρια τη βραδιÜ, δουλεýουν 70 τεχνικοß και το υλικü φορτþνεται σε 8 καμιüνια), που θα πρÝπει να προβληματßσει το σýγχρονο καλλιτÝχνη.
     ¼ταν λÝω «παιδεßα ανθρωποκεντρικÞ» εννοþ φυσικÜ να μεταθÝσουμε τον κýριο Üξονα και, απü παιδεßα που πρÝπει να κατασκευÜζει πειθαρχημÝνους, καταπτοημÝνους και ανασφαλεßς στρατιþτες της παραγωγÞς, να γßνει παιδεßα που να προσπαθεß να δημιουργεß üσο γßνεται πιο ολοκληρωμÝνους, Üφοβους, αυτοπειθαρχημÝνους και δημιουργικοýς πολßτες. Εßναι περßεργο που στα σχολεßα μας δεν διδÜσκεται η κοινωνικÞ συμπεριφορÜ. Το παιδß δεν προετοιμÜζεται οýτε για την κοινωνικÞ ζωÞ, τις σεξουαλικÝς σχÝσεις, τη θÝση του μÝσα στον κüσμο που θα ζÞσει. ¼πως δεν διδÜσκεται η αληθινÞ δýναμη του ανθρþπου που εßναι η πνευματικÞ του δημιουργßα.
     Ενþ η ανθρþπινη ιστορßα σÝρνεται απü τÝσσερις ατμομηχανÝς : τη Φιλοσοφßα, την ΕπιστÞμη, την ΤÝχνη και την ΠολιτικÞ, στα σχολεßα μας τα παιδιÜ μαθαßνουν πως η ιστορßα του ανθρþπινου γÝνους εßναι μüνο ιστορßα πολÝμων, επαναστÜσεων, και καταστροφþν που προκαλοýν οι Üνθρωποι στους ανθρþπους. Εßναι η ιστορßα της ανθρþπινης εξουσßας στις χßλιες δυο μεταμορφþσεις της, στις χßλιες δυο συγκροýσεις της μιας Εξουσßας με την Üλλη. ¸τσι σχηματßζεται σιγÜ σιγÜ μÝσα στα παιδιÜ μας η ανÜγκη της βßας σανμια δεýτερη φýση. Αφοý üλα εßναι πüλεμος, αφοý üλα εßναι βßα, πρÝπει να φοβÜμαι τη βßα, σκÝφτεται το παιδß Þ πρÝπει να μÜθω να χρησιμοποιþ τη βßα. ΠρÜγματι, η ιστορßα των ανθρþπων, üπως διδÜσκεται, καταλÞγει στην εικüνα μιας ζοýγκλας μÝσα στην οποßα Ýζησαν κατÜ τýχη μερικοß μεγÜλοι φιλüσοφοι, ποιητÝς, επιστÞμονες.
     ¸τσι, οι χιλιÜδες ανακαλýψεις, οι Ýρευνες, τα πνευματικÜ Ýργα που βρßσκονται στη ρßζα της κÜθε θετικÞς ανθρþπινης εξÝλιξης Ýχουν πολý μικρÞ θÝση μÝσα στις γνþσεις που καλεßται να χωνÝψει ο σýγχρονος μαθητÞς. ΠÜρα πολý μικρüτερη απü τα κατορθþματα του τÜδε βασιλιÜ, αυτοκρÜτορα, πολÝμαρχου που βýθισε σε ερεßπια την τÜδε χþρα στην τÜδε εποχÞ.
     Τι μετρÜ, αλÞθεια, ο üποιος στρατηγüς μπροστÜ σ’ αυτοýς που ανακÜλυψαν τη ρüδα, τον ατμü, τα μικρüβια, τον ηλεκτρισμü; ΜπροστÜ σ’ αυτοýς που μας κληροδüτησαν τη λογικÞ, τους αριθμοýς, τις πρÜξεις, τις ιδÝες, την ομορφιÜ. ¹ σ’ εκεßνους που ανακÜλυψαν τον ßδιο μας τον πλανÞτη. Εßναι μεγαλειþδης, συναρπαστικÞ και üμορφη η ιστορßα του ανθρþπινου γÝνους. ¼μως δεν τη μαθαßνουμε. Δεν τη γνωρßζουμε. Εννοþ την ειρηνικÞ πορεßα μÝσα στην οποßα οι Üνθρωποι διαρκþς ανοßγουν μονοπÜτια προς το μÝλλον, για να τα κλεßσουν, να τα καταστρÝψουν οι δαßμονες της εξουσßας, της βßας και του πολÝμου.
      Το ßδιο üμορφη και συναρπαστικÞ εßναι η γνþση της Φýσης. ΑλÞθεια, σε ποιü βαθμü ο μαθητÞς διδÜσκεται για τη σοφßα των Üστρων, των φυτþν και των ζþων; Για την Παγκüσμια Αρμονßα που καθορßζει τüσο τους νüμους που διÝπουν το Σýμπαν üσο και το Üτομο. Απü το μικρüκοσμο στο μακρüκοσμο. Την Αρμονßα που διÝπει τους φυσικοýς νüμους. Που βρßσκεται μÝσα σε κÜθε φýλλο Þ κορμü, μÝσα στα ζþα. Την Αρμονßα των εποχþν. Και το μεγÜλο μυστÞριο της ζωÞς, τη δýναμη της Γης, του χþματος, σε συνδυασμü με τη ζωογüνο ýπαρξη του ¹λιου. Ναι, ξÝρω. ¼λα αυτÜ εßναι απλÜ. Εßναι καθημερινÜ. Και üμως, ποιüς τα προσÝχει; Ποιüς τα γνωρßζει… ¿στε να βγει το μÝγα συμπÝρασμα : üτι üλα εßναι αρμονßα και τÜξη μÝσα στο Σýμπαν και μÝσα στη ζωÞ, ενþ το Σχολεßο μας προετοιμÜζει μεθοδικÜ για να αντιμετωπßσουμε μιαν ανθρþπινη κοινωνßα üπου üλα εßναι βßα, δυσαρμονßα και καταστροφÞ.
     Ναι, το Σχολεßο πρÝπει να μας προετοιμÜζει þστε να εßμεθα ωφÝλιμοι στην παραγωγικÞ προσπÜθεια της κοινωνßας. ¼χι üμως δοýλοι της παραγωγÞς. ¼χι πειθαρχημÝνους κÜτω απü τη σκιÜ της Εξουσßας, της βßας και της ανασφÜλειας, στρατιþτες, μυρμÞγκια μÝσα στους χþρους της παραγωγÞς, αλλÜ αυτοπειθαρχημÝνους, ελεýθερους, ξεκοýραστους και ψυχικÜ - πνευματικÜ και σωματικÜ ακÝραιους και ολοκληρωμÝνους ανθρþπους, που συνειδητÜ μοιρÜζονται τον συνολικü κοινωνικü μüχθο, γιατß Ýτσι πρÝπει να γßνει.
     Γιατß υπÜρχουν εργασßες, κοπιαστικÝς, βρüμικες, κτηνþδεις, μονüτονες, που üμως πρÝπει να γßνουν. Η πüλη δεν μπορεß να ζÞσει με τα σκουπßδια. Οι δρüμοι πρÝπει να ξεπλυθοýν απ’ τις λÜσπες. Τα κτßρια και τα σπßτια να καθαρßσουν. Στα εργοστÜσια κÜποιοι θα πρÝπει να σερβßρουν, κÜποιοι να μαγειρεýουν και κÜποιοι να πλýνουν τα πιÜτα και να σκουπßσουν. ¢λλοι θα σκÜψουν για να μπουν καλþδια και αποχετευτικοß σωλÞνες. Πολλοß θα πρÝπει να χτυποýν στις γραφομηχανÝς αδιÜφορα γι´ αυτοýς κεßμενα. ΠρÝπει να υπÜρχουν εργαζüμενοι που θα μας μεταφÝρουν. ΤαξιτζÞδες, αεροπüροι, αεροσυνοδοß, οδηγοß αυτοκινÞτων και τρÝνων. ¢λλοι θα μεταφÝρουν εμπορεýματα. Ναι, θα υπÜρχουν βαριÝς και μονüτονες δουλειÝς. Ιδιαßτερα στα εργοστÜσια, στους αγροýς, μÝσα στη γη, στα εργαστÞρια.
     Το πρüβλημα εßναι üτι μια κοινωνßα που σÝβεται τον εαυτü της δεν μπορεß να καταδικÜσει Ýναν πολßτη σε ισüβια καταναγκαστικÜ Ýργα, üπως εßναι, λ.χ., επÜγγελμα σκουπιδιÜρης, λαντζÝρης, σερβιτüρος, δακτυλογρÜφος, καθαρßστρια, ταξιτζÞς, διανομÝας, ανθρακωρýχος δηλαδÞ σ’ αυτÝς τις απασχολÞσεις που ονομÜσαμε πιο πολý κτηνþδεις.
     ΚαταρχÞν δεν πρüκειται για επαγγÝλματα για τα οποßα χρειÜζονται μακροχρüνιες σπουδÝς και γνþσεις. Εßναι στην ουσßα αυτÜ που λÝμε στο στρατü και στις φυλακÝς, αγγαρεßες. Και τι κÜναμε εμεßς οι πολιτικοß κρατοýμενοι; Μοιραζüμασταν üλοι ανεξαιρÝτως üλες τις εργασßες - αγγαρεßες απü τις οποßες εξαρτιüταν η καθαριüτητα, η τροφοδοσßα και γενικÜ οι βασικÝς ανÜγκες των κρατουμÝνων. Δεν σκεφτÞκαμε ποτÝ πως ορισμÝνοι απü μας δεν θα ’καναν τßποτε Üλλο üλη τη μÝρα απü το να καθαρßζει Ýνας τους θαλÜμους, ο Üλλος να πλÝνει τις τουαλÝτες κι ο τρßτος να φροντßζει για τις τροφÝς.
     Η κοινωνßα που δÝχεται την ýπαρξη αυτþν των δÞθεν επαγγελμÜτων, αδιÜφορα πως ονομÜζεται, παραμÝνει κοινωνßα βαρβÜρων. Γιατß, αντß να επιβÜλλει τη μüρφωση και την πραγματικÞ επαγγελματικÞ κατÜρτιση σε üλα τα μÝλη της, αφÞνει επßτηδες Ýναν αριθμü απü πολßτες, ακüμα κι αν παραδεχτοýμε πως υπÜρχουν πολßτες με ελαττωμÝνη νοημοσýνη, να παραμÝνουν αναλφÜβητοι, αμüρφωτοι και επαγγελματικÜ ανßκανοι, þστε να τους καταδικÜζει, χωρßς δικαστÞριο και μÜλιστα με τη δικÞ τους θÝληση, σε εργασßες δια βßου που μüνον υποζýγια θα Þσαν ενδεδειγμÝνα να πραγματοποιÞσουν, αν διÝθεταν την ανατομßα του ανθρþπου.
     Αν δηλαδÞ δεν εßναι δυνατüν να Ýχουμε Ýνα μουλÜρι - σκουπιδιÜρη εßναι γιατß το μουλÜρι δεν μπορεß να πιÜσει τον σκουπιδοντενεκÝ, δεν Ýχει χÝρια για να σκουπßσει, δεν Ýχει την ανθρþπινη αντßληψη για να ξÝρει απü ποý και πþς θα πÜρει τα σκουπßδια για να τα πÜει ποý και με ποιü μÝσον. Μ´ Üλλα λüγια, ο Üτυχος σκουπιδιÜρης καταδικÜζεται σ’ αυτÞν την ισüβια ποινÞ γιατß η φýση του δþρισε ορισμÝνα üργανα επιπλÝον απ’ το μουλÜρι. Και ποιÜ üργανα εßναι αυτÜ; Ο νους, το σþμα, τα χÝρια, η αντßληψη και η κρßση. Με Üλλα λüγια, πολýτιμα δþρα, μοναδικÜ, κατακτÞσεις σε σχÝση με τα υπüλοιπα üντα, που üμως η κοινωνßα χρησιμοποιεß τüσο üσο να τον αναγκÜσει να κÜνει ελÜχιστα περισσüτερα απ’ üσα θα Ýκανε Ýνα ζþο.
     Τι θα γßνει λοιπüν μ’ αυτÝς τις απασχολÞσεις - αγγαρεßες; Εßτε θα πρÝπει να τις μοιρÜζονται üλα τα μÝλη της κοινωνßας εßτε, αν θα πρÝπει να απασχολοýνται μüνο ορισμÝνοι μ’ αυτÝς, θα πρÝπει η απασχüλησÞ τους να Ýχει την ελαχιστüτερη δυνατüν διÜρκεια, να Ýχουν μια δεýτερη κýρια απασχüληση, πραγματικÜ επαγγελματικÞ. Επßσης, γι’ αυτÞν την «κτηνþδη» εργασßα να υπÜρχει Ýνα ειδικü πριμ και να εßναι εθελοντικÞ, απü την Üποψη üτι δεν θα πρÝπει να εßναι κανεßς αναγκασμÝνος - καταδικασμÝνος να την κÜνει. Και κυρßως θα πρÝπει να διαγραφοýν üλες αυτÝς οι αγγαρεßες απü τη λßστα των επαγγελμÜτων. Γιατß επÜγγελμα υπηρÝτης βρüμικων, επικßνδυνων, ανθυγιεινþν και αποκτηνωτικþν αγγαρειþν εßναι σαν να λÝγαμε επÜγγελμα δοýλος. ΑυτÞ εßναι η ουσßα και η αλÞθεια.
     Ζοýμε σε μια κοινωνßα που ξανÜφερε τη δουλεßα απü την πßσω πüρτα. Το γεγονüς üτι üλοι αυτοß οι σýγχρονοι δοýλοι διαπληκτßζονται συχνÜ για να μποýνε στα δεσμÜ (διαφορετικÜ θα πÝθαιναν απü την πεßνα), θα πρÝπει νομßζω να μας κÜνει να ντρεπüμαστε αντß να ρßχνουμε στÜχτες πÜνω στην ÝνοχÞ μας συνεßδηση, üπως γßνεται σÞμερα. ¼μως, αυτÞ η «Ýνοχη συνεßδηση», δεν λειτουργεß μαζικÜ. ¸χει φροντßσει γι’ αυτü η δημüσια παιδεßα που, üπως εßδαμε, Ýχει σαν κεντρικÞ αποστολÞ τη δημιουργßα του αυριανοý στρατοý της παραγωγÞς.
     ¼ταν üμως λÝμε στρατü, αμÝσως αμÝσως σκεφτüμαστε τη στρατιωτικÞ ιεραρχßα. Η ιεραρχßα, λοιπüν, εßναι το πρþτο πρÜγμα που μαθαßνει καλÜ ο μαθητÞς. Του λÝνε: Η κοινωνßα μες στην οποßα θα ενταχθεßς για να εργαστεßς, εßναι μια αδιÜκοπη πÜλη για μια καλýτερη θÝση. Πρüσεξε! ΥπÜρχουν πολλοß στρατιþτες. ¼μως, εσý, φρüντισε ν’ ανÝβεις. Να γßνεις υπαξιωματικüς, αξιωματικüς, μÝλος του επιτελεßου, στρατηγüς, αρχιστρÜτηγος. Για το λüγο αυτü πρÝπει να Ýχεις υπüψη σου συνεχþς üτι θα πρÝπει να εργÜζεσαι καλÜ, να μορφþνεσαι επαγγελματικÜ, για να εßσαι πÜντα ανταγωνιστικüς, και για να βγαßνεις νικητÞς μÝσα απ’ την πÜλη. ¼μως δεν φτÜνει αυτü. ΠρÝπει συνεχþς να κοιτÜζεις ψηλÜ και μπροστÜ. Να πατÜς επÜνω σε ü,τι βρεις και φυσικÜ επÜνω στους Üλλους για να ανÝβεις. Μην ξεχνÜς üτι πÜντα ο σκοπüς αγιÜζει τα μÝσα.
     ΕπομÝνως, εßναι το πιο φυσικü των πραγμÜτων, αν για να πετýχεις το δικü σου στüχο αναγκÜστηκες να παραμερßσεις, να τσαλαπατÞσεις και να μειþσεις πολλοýς Üλλους. ¢λλωστε, üλοι εßναι ανταγωνιστÝς σου. Ζεις μÝσα σε μιαν ανταγωνιστικÞ, «ελεýθερη» κοινωνßα, στην οποßα θριαμβεýει παντοý και πÜντα ο νüμος του ισχυροτÝρου.
     Εßναι βÝβαιο üτι αυτÞ η κυρßαρχη ψυχολογßα καταφÝρνει τελικÜ να μεταβÜλει το μαθητÞ σε Ýναν παθιασμÝνο στρατιþτη - μαχητÞ της παραγωγÞς. Σε μια παραγωγικÞ μονÜδα. ΠαραγωγικÞ δýναμη. Ας φανταστοýμε χιλιÜδες, εκατομμýρια Üλογα σ’ Ýνα γιγÜντιο ιπποδρüμιο με παρωπßδες στη γραμμÞ εκκßνησης. Ο επüπτης υψþνει το üπλο του. Μπαμ! Δüθηκε η εκκßνηση. Το κÜθε Üλογο καθþς εκτινÜσσεται μπροστÜ δεν Ýχει καμιÜν Üλλη Ýγνοια παρÜ μüνο το πþς θα τερματßσει πρþτο. ¸τσι γßνεται και με τα εκατομμýρια νÝους πολßτες που ξεκινοýν. Η αγωγÞ τους, η ψυχολογßα τους, η κυρßαρχη ιδεολογßα που τους εμπνÝει εßναι η επιτυχßα με κÜθε θυσßα. Δεν βλÝπουν γýρω τους, δεν βλÝπουν πßσω τους, δεν βλÝπουν τον Üλλον παρÜ μüνο αν μπει στο δρüμο τους, αν γßνει ανταγωνιστÞς, με τη σκÝψη πþς θα τον νικÞσουν.
     Πιστεýω πως üλες αυτÝς οι καλÜ κουρδισμÝνες μηχανÝς, που προορßζονται τελικÜ να εξυπηρετÞσουν την παραγωγικÞ διαδικασßα, Ýχουν αδειÜσει πριν καλÜ καλÜ ξεκινÞσουν για τη ζωÞ απü το μÝγιστο μÝρος ανθρωπομονÜδων. Απü το σýνολο των αξιþν που συνθÝτουν τον Üνθρωπο, μüνο το τμÞμα εκεßνο που τους βοηθÜ þστε να προσαρμοστοýν και να επικρατÞσουν μπαßνει σε λειτουργßα, ενþ το υπüλοιπο μÝνει σε αδρÜνεια. ¸τσι, αν για μια στιγμÞ Ýλεγε κÜποιος σ’ αυτüν τον μαχητÞ - δρομÝα της παραγωγÞς: «ΣταμÜτησε να πÜρεις μιαν ανÜσα! Δεν χρειÜζεται πια να δαπανÜς τüσες δυνÜμεις καθημερινÜ στη δουλειÜ σου. ¸χεις ελεýθερο χρüνο!». Αυτüς θα τον κοιτÜξει με ορθÜνοιχτα μÜτια λες και βλÝπει κÜποιον Αρειανü ρωτþντας με απορßα: «Ελεýθερος χρüνος; Τι εßναι αυτü;». Kαι με το δßκιο του. Γιατß σε üλα τα χρüνια των σπουδþν του κανεßς δεν του μßλησε για ελεýθερο χρüνο. Του εßπαν πως η μοναδικÞ κοινωνικÞ αξßα εßναι η εργασßα και üτι üλα λειτουργοýν γýρω απ’ αυτÞν. Του Ýμαθαν üτι ο Üνθρωπος δεν εργÜζεται για να ζÞσει, αλλÜ ζει για να εργÜζεται.
     Το σþμα; Eßναι Ýνα θαυμÜσιο üργανο στην υπηρεσßα της εργασßας. Το μυαλü και η σκÝψη; Πρüκειται για λειτουργßες που μας βοηθοýν να ανακαλýπτουμε νüμους, μεθüδους και üργανα - εργαλεßα που βοηθοýν στην εργασßα. Ο ψυχικüς κüσμος και η φαντασßα; ΑυτÝς εßναι ιδιüτητες ειδικþν ατüμων που δημιουργοýν πνευματικÜ Ýργα χÜρη στα οποßα ο εργαζüμενος ανανεþνει τις δυνÜμεις του για την εργασßα.
     ¸χοντας πÜρει αυτÞν την αγωγÞ - πλýση εγκεφÜλου - οι Αθηναßοι της εποχÞς του ΠερικλÝους θα εßχαν πεθÜνει απü ανßα Þ θα εßχαν αυτοκτονÞσει καθþς η παρουσßα των δοýλων - το δουλοκτητικü σýστημα - τους εßχε απαλλÜξει απü την κοινωνικþς αναγκαßα εργασßα. Να Ýνα σýστημα χωρßς εργασßα! Εννοþ για τους ελεýθερους πολßτες. Οι μηχανÝς - δοýλοι γýριζαν τη μηχανÞ της παραγωγÞς.
     Ας υποθÝσουμε üτι σÞμερα σε κÜποια χþρα υπÜρξουν ξαφνικÜ μηχανÝς - ρομπüτ που γυρßζουν τη ρüδα της παραγωγÞς, οπüτε οι πολßτες της χþρας αυτÞς δεν χρειÜζεται πια να ασχολοýνται με την παραγωγÞ, δηλαδÞ αν σταματÞσει η «εργασßα», τüτε τι θ’ απογßνουν αυτοß οι πολßτες; Με το υπÜρχον παιδαγωγικü σýστημα, τις υπÜρχουσες κοινωνικÝς αξßες, καταναλωτικÜ πρüτυπα και κατακτητικÝς παρορμÞσεις που Ýχουν συσσωρευτεß απü το εκπαιδευτικü σýστημα που προετοιμÜζει το μαθητÞ να σÝβεται: το δßκαιο του ισχυρüτερου, το πιο πιθανü εßναι οι μισοß ν´ αρχßσουν να σκοτþνουν τους Üλλους μισοýς… απü περßσσευμα εσωτερικÞς ενÝργειας. Γιατß, καθþς θα εßναι ανßκανοι να αντιμετωπßσουν θετικÜ και δημιουργικÜ τον ελεýθερο χρüνο, η ενÝργεια που θα αποταμιεýεται μÝσα τους καθημερινÜ λüγω της μη απασχüλησης, μη Ýχοντας μÜθει να διοχετεýεται σε πνευματικÝς ενασχολÞσεις, θα κατευθυνθεß αναγκαστικÜ προς τα πρωτüγονα Ýνστικτα, σαρκικÝς επιθυμßες, βαρβαρικÝς παρωθÞσεις, κτηνþδη σýνδρομα, που αποτελοýν τη μια πλευρÜ της ανθρþπινης φýσης.
     ΒλÝπουμε λοιπüν πως η μαζικÞ - δημüσια και ιδιωτικÞ - εκπαßδευση, απ’ üλα τα ζþα Ýχει διδαχθεß περισσüτερο απü τα μερμÞγκια και τις μÝλισσες (μüνο που αυτÝς τουλÜχιστον ζοýνε με τα Üνθη). Δημιουργοýν εργÜτες - μερμÞγκια, πολßτες - μερμÞγκια, γιατß üπως στα μερμÞγκια Ýτσι και στις βιομηχανικÝς κοινωνßες η λογικÞ εßναι μßα : εργασßα - παραγωγÞ. Περισσüτερη εργασßα για περισσüτερη παραγωγÞ. Μεγαλýτερη παραγωγÞ για περισσüτερη εργασßα.
     ¼πως εßναι γνωστü, τα μερμÞγκια δεν τραγουδοýν. Το ßδιο κι αυτÞ η γκρßζα στρατιÜ των εργαζομÝνων στις σýγχρονες κοινωνßες λßγες σχÝσεις Ýχει με την πνευματικÞ διÜσταση της ανθρþπινης φýσης. Δουλεýουν μυúκÜ και λογικÜ, ανταποκρινüμενοι στις ανÜγκες της παραγωγÞς που παßρνει üλο και περισσüτερο τεχνολογικÞ μορφÞ.
     ΜÞπως üμως εδþ, στην τεχνολογßα, βρßσκεται η λýση; ΜÞπως δηλαδÞ η ρομποτοποßηση των παραγωγικþν δυνÜμεων απαλλÜξει τον Üνθρωπο απü την εξοντωτικÞ εργασßα; Γιατß μια τετρÜωρη απασχüληση, ακüμη και στις πιο βαριÝς συνθÞκες εργασßας, πρÝπει να αφÞνει ικανü ελεýθερο χρüνο στον εργαζüμενο þστε να μπορεß να κοιτÜξει τον εαυτü του, να συμφιλιωθεß με τη φýση και να εξοικειωθεß με την πνευματικÞ κληρονομιÜ, τüσο των προγüνων του üσο και των συγχρüνων του πνευματικþν δημιουργþν;
     Το πρþτο σκÝλος, λοιπüν, της μελÝτης μας θα πρÝπει να εßναι η ριζικÞ αναθεþρηση της σχÝσης : πολßτης - εργασßα. Αν θελÞσουμε να λýσουμε αυτü το πρüβλημα στα üρια λ.χ. της Ευρþπης, εßναι φανερü üτι πρüκειται γι μια γιγαντιαßα προσπÜθεια που θα πρÝπει να απασχολÞσει το σýνολο του ανθρþπινου δυναμικοý.
     Θα ’θελα εδþ να απευθυνθþ ιδιαßτερα προς τα κüμματα της ΑριστερÜς. ΑυτÜ που κατÜ τεκμÞριο στο πρüγραμμÜ τους αναφÝρονται στα δικαιþματα της εργατικÞς τÜξης, των εργαζομÝνων κ.λπ. Ας εξετÜσουν λοιπüν το πρüβλημα της απελευθÝρωσης των εργατþν και üλων των εργαζομÝνων κÜτω απü το πρßσμα της θεωρßας των ανθρωπομονÜδων. ΜÞπως δηλαδÞ θα πρÝπει απü δω και πÝρα να λÝμε üτι «εßμαι ελεýθερος» üταν η κοινωνßα μου επιτρÝπει να δημιουργþ και να διατηρþ μÝσα μου το αναγκαßο ελÜχιστο σε ανθρωπομονÜδες, þστε να μπορþ να απολαμβÜνω τα αγαθÜ της ζωÞς, της φýσης και του ανθρþπινoυ πολιτισμοý;
     Μπορεß να προχωρÞσουμε ακüμα παραπÝρα λÝγοντας üτι πραγματικÜ δημοκρατικü καθεστþς και πραγματικÞ κοινωνικÞ ισüτητα και δικαιοσýνη υπÜρχει üταν ο κÜθε εργαζüμενος βοηθιÝται απü το κοινωνικü σýνολο για να δημιουργεß και να διατηρεß μÝσα του το αναγκαßο ελÜχιστο σε ανθρωπομονÜδες, þστε να μπορεß να απολαμβÜνει τα αγαθÜ της ζωÞς, της φýσης και του ανθρþπινου πολιτισμοý.
     Ας δοýμε τþρα μια σειρÜ σχÝσεων - στην ουσßα, σχÝσεων βßας - που συντεßνουν στο σπÜσιμο της αρμονßας και του φυσικοý ρυθμοý και επομÝνως μειþνουν Þ και καταστρÝφουν τελεßως μÝσα μας τις ανθρωπομονÜδες. ΑδειÜζουν απü ανθρωπομονÜδες :

Tüσο ο εξουσιαστÞς üσο και ο εξουσιαζüμενος.
Τüσο ο αποφασßζων üσο και ο εκτελþν.
Τüσο ο νομοθετþν üσο και ο νομοθετοýμενος.
Τüσο ο διατÜσσων üσο και ο διατασσüμενος.
Τüσο ο δοξÜζων üσο και ο δοξαζüμενος.
Τüσο ο φοβßζων üσο και ο φοβοýμενος.
Τüσο ο αδικþν üσο και ο αδικοýμενος.
Τüσο ο υποτÜσσων üσο και ο υποτασσüμενος.
Τüσο ο υβρßζων üσο και ο υβριζüμενος.
Τüσο ο εκμεταλλευτÞς üσο και ο εκμεταλλευüμενος.
Τüσο ο υπηρετþν üσο και ο υπηρετοýμενος
Τüσο ο «εγκεφαλοπλÝνων» üσο και ο «εγκεφαλοπλυνüμενος».
Τüσο ο κατατÜσσων üσο και ο κατατασσüμενος.
Τüσο ο επιτιθÝμενος üσο και ο προσβαλλüμενος.
Τüσο ο βασανßζων üσο και ο βασανιζüμενος.

     Νομßζω üτι μÝσα σ’ αυτÝς τις σχÝσεις βλÝπουμε τον καθρÝφτη της σýγχρονης κοινωνßας. ΣχÝσεις υποταγÞς. ΣχÝσεις βßας. ΣχÝσεις πειθαρχßας. Για να εξυπηρετηθοýν οι εξουσιαστÝς και ο βασικüς νüμος των βιομηχανικþν χωρþν, μÝσα στις οποßες η παραγωγÞ για την παραγωγÞ Ýχει αντικαταστÞσει τα ξüανα και τα ταμποý των θρησκευτικþν δοξασιþν στις πρωτüγονες φυλÝς του ανθρþπινου γÝνους.
     Συγχρüνως, αυτÝς οι σχÝσεις, εßτε εßναι εκ των Üνω προς τα κÜτω εßτε εκ των κÜτω προς τα Üνω, εξαφανßζουν μÝσα απü τους πολßτες τις αναγκαßες ανθρωπομονÜδες για να απολαýσουν τη ζωÞ τους. Για να επικοινωνÞσουν δημιουργικÜ με τους Üλλους, με τη φýση, με τη ζωÞ, με την πνευματικÞ δημιουργßα και Ýτσι να ολοκληρωθοýν σαν Üνθρωποι και να ευτυχÞσουν. Εßδαμε üτι αυτÞ η πυραμιδικÞ σχÝση διδÜσκεται στα παιδιÜ μας παντοý : μÝσα στην οικογÝνεια, μÝσα στο σχολεßο, στο γραφεßο, στο εργοστÜσιο, στο μαγαζß, στο εργαστÞριο… Παντοý!
     ¸τσι, η βιομηχανικÞ κοινωνßα δημιουργεß Üδειους ανθρþπους. Οπüτε οδηγοýμαστε προς το θÜνατο του πολιτισμοý üπως τον γνωρßσαμε Ýως σÞμερα. ºσως γι αυτü το λüγο υπÜρχουν μερικοß φιλüσοφοι που ισχυρßζονται üτι η ΤÝχνη θα πÜψει να εßναι απαραßτητη στον Üνθρωπο. Δεν ξÝρω αν θα εßναι η ΤÝχνη απαραßτητη στον Üνθρωπο. ΠÜντως αν δεν γßνουν ριζικÝς αναθεωρÞσεις, αλλαγÝς στην οργÜνωση της ζωÞς μας, εßναι βÝβαιο üτι η ΤÝχνη δεν θα Ýχει κανÝνα λüγο ýπαρξης. Γιατß η ΤÝχνη προûποθÝτει διÜλογο. Ο διÜλογος εκπορεýεται απü την ανÜγκη του δημιουργοý να εκφραστεß με αισθητικÜ μÝσα καθþς και την ανÜγκη του λαοý να αποδεχθεß αυτÝς τις αισθητικÝς προτÜσεις σαν τροφÞ του ψυχικοý και πνευματικοý του κüσμου. ¼ταν üμως αυτüς ο κüσμος πÜψει να υπÜρχει, θα σταματÞσει παρÜλληλα και η αναγκαιüτητα μιας τÝτοιας επικοινωνßας.
     ¹δη σÞμερα, η καταστροφÞ των ανθρωπομονÜδων μÝσα στο σýνολο σχεδüν των εργαζομÝνων Ýχει απωθÞσει την ΤÝχνη στην τελευταßα σειρÜ των αναγκαιοτÞτων του σýγχρονου πολßτη. ¸τσι φτÜνουμε στην ανÜγκη για Ýνα νÝο μοντÝλο κουλτοýρας, που θα προσπαθÞσει να γεμßσει το χÜσμα που γεννÜ μÝσα μας η σημερινÞ κατÜσταση πραγμÜτων.

* Η ομιλßα εκφωνÞθηκε στο ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο «Ελεýθερων καλλιτεχνþν», στη ΔυτικÞ Γερμανßα, το 1987, üπου ο Μßκης ΘεοδωρÜκης Þταν εισηγητÞς και δημοσιεýθηκε αυτοýσια στην εφημερßδα Frankfurter Allgemeine.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers