Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Φανταστικό 

Leiber (Lieber) Fritz: Νηπιαγωγείο


                                                   Φριτς Λάιμπερ

                                                  Βιογραφικό

     Όταν ρωτήσανε τον πολύ Χάρλαν Έλισον, στις αρχές του 1980, πως φανταζότανε τη πορεία της Επιστημονικής Φαντασίας, κατά την επερχόμενη 10ετία, απάντησε μόνο μ' ένα όνομα: Φριτς Λάιμπερ! Αυτό ήταν έμφαση, στην εκπληκτική πορεία, παραγωγικότητα και δημιουργικότητα του, γιατί ενώ άλλοι διάσημοι συγγραφείς, σε τόσο μεγάλη ηλικία, θα κάθονταν πάνω στις δάφνες τους επαναπαυμένοι, εκείνος συνέχισε μέχρι λίγο πριν τον θάνατό του να γράφει θαυμάσιες ιστορίες.
     Γεννήθηκε 24 Δεκέμβρη 1910, απ' τον Φριτς και τη Βιρτζίνια (Μπρόνσον) Λάιμπερ, στο Σικάγο, Ιλλινόις. Σπούδασε στο εκεί Πανεπιστήμιο, Φιλοσοφία & Βιολογία. Διετέλεσε Λέκτορας του Πανεπιστήμιου Σαν Φρανσίσκο και μέλος της Ομάδας Συγγραφέων Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού. 'Αλλα ενδιαφέροντά του: τάβλι, σκάκι (εξπέρ), γάτες, επιστήμες, μεταφυσικό και ποίηση. Χρησιμοποίησεν επίσης, κατά καιρούς, το ψευδώνυμο, Φράνσις Λάθροπ (Francis Lathrop). Κέρδισε πάνω από 25 βραβεία και καμμιά 10αριά διακρίσεις, για τα έργα του, στη 30ετία 1958-88.
     Έκανε 2 γάμους: με τη Τζόνκιλ Στέφενς (16-1-1936) -του χάρισε το μοναδικό παιδί του, τον Τζάστιν, 2 χρόνια μετά-, μα πέθανε τον Σεπτέμβρη του 1969, και με τη Μάργκο Σκίνερ (15-3-1992, λίγους μήνες πριν πεθάνει κι ο ίδιος).
     Πρωτοδημοσιεύσε το 1943 και το μυθιστόρημα τούτο "Weird Woman" (Conjure Wife), σε συνέχειες παίχτηκε στο ράδιο μετά και γυρίστηκε ταινία. Υπήρξε για μεγάλο διάστημα, δέσμιος του αλκοόλ -σε κάποια χρονική στιγμή και των βαρβιτουρικών-, πράμα που του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Με μεγάλη δύναμη, κατόρθωσε ν' απεμπλακεί και να περιγράψει αυτή του τη προσπάθεια σε κείμενά του, ώστε να ενδυναμώσει και να βοηθήσει κι άλλους με παρόμοια προβλήματα.
     Όταν πληροφορήθηκε πως έχει καρκίνο, παντρεύτηκε την, από 20ετίας φίλη του, Μάργκο, έγραψε -λίγες βδομάδες πριν πεθάνει- ένα θαυμάσιο συγκινητικό διήγημα και πέρασε το τελευταίο διάστημα της ζωής του, ταξιδεύοντας μαζί της με τραίνο. Ο θάνατος τονε πρόλαβε στο Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνια, στις 5 Σεπτέμβρη 1992, σ' ηλικία 82 ετών. Έφυγε σαν ένας από τους καλύτερους συγγραφείς Επιστημονικής Φαντασίας όλων των εποχών, δοξασμένος και τιμημένος
.

---------------------------------------------------------------------------------------

     (Τι συμβαίνει αν πρoσεγγίζει κανείς ένα σοβαρό θέμα όπως η εκπαίδευση, χωρίς τη δέουσα βαρύτητα).

     Μερικοί δάσκαλοι έχουν τη δικιά τους μαγεία. Aσκούν την ίδια γοητεία σε διαβολάκια που απαγγέλλουν κατάρες σε πάνινες κούκλες και σ' αγγελούδια που παίζουνε παιχνίδια με τα φωτοστέφανά τους. Έτσι και το βάλουνε σκοπό μπορούνε και τις γάτες να τις μάθουν να μιλάνε.
     Η Μις Γουίλαρντ σήμανε λήξη της Γεωγραφίας τραβώντας τη κουρτίνα μπροστά από τη τέλεια ανάγλυφη σφαίρα της Γης, μ' ένα ζωηρό:
 -"Δυτικό Ημισφαίριο σε μιάμιση μέρα", ύστερα τεντώθηκε στην έδρα σα φώκια ή μάλλον σαν μανεκέν. "Και τώρα Φυσική" ανακοίνωσε. "Οι τρεις Νόμοι του Νεύτωνα".
 -"Αυτούς τους έχει ανασκευάσει ο Αϊνστάιν" τη πληροφόρησε ο Μπιπ.
 -"Ισχύουν όμως σαν ειδική περίπτωση" πληροφόρησε κι αυτόν ο Μπόυση.
 -"Αλεσμένο φαγητό ειδικά για να τους καταλαβαίνουν κάποιοι σαν κι εσάς" είπε η Μπέτυ-Ανν πλαδαρή σα πάντα.
     Η Μις Γουίλαρντ έκανε μια γκριμάτσα και στους τρεις, μπούκωσεν ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ και το φύσηξε στέλνοντάς το να περάσει σύρριζα πάνω από το κεφάλι του Μπιπ και να διασχίσει το δωμάτιο, ώσπου αναπήδησε στον τοίχο από αλουμίνιο και γύρισε ακολουθώντας ακριβώς αντίστροφη πορεία σα να 'χε αφήσει μια τροχιοδεικτική γραμμή στον αέρα. Ο Κίκι, σκελετώδης σαν αραχνοπίθηκος, άπλωσε να το αρπάξει χωρίς επιτυχία. Η Μις Γουίλαρντ ύψωσε το κεφάλι της -μια κίνηση πολύ παραπλήσια με φώκιας- και την έπιασε με τα χείλια της.
 -"Κουνηθήκατε" την επέκρινε ο Μπιπ.
 -"Δέκα πόντους μόνο" τη παρηγόρησε ο Μπόυση. Η Μις Γουίλαρντ φάνηκε να μασουλάει το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ και να το καταπίνει.
 -"Μέντα!" ανακοίνωσε μ' ένα έξαλλο χαμόγελο. Ύστερα:
 "Πρώτος Νόμος: ένα σώμα κινείται σ' ευθεία γραμμή ή παραμένει ακίνητο", εμφάνισε απότομα το μπαλάκι, με λίγο κραγιόν επάνω του, το άφησε να σταθεί για λίγο ακίνητο στον αέρα κι ύστερα το 'κρυψε στη παλάμη της, "εκτός άν ασκηθεί πάνω του κάποια δύναμη". 'Ανοιξε τη παλάμη που κρατούσε μια μπάλα μπιλιάρδου, τη μετακίνησεν ελαφρά μπρος-πίσω με δείκτη κι αντίχειρα για να φανεί η έλξη που ασκούσε στον καρπό της, ύστερα την άφησε να σταθεί στον αέρα και τη σκαμπίλισε με μια κόλλα χαρτί διπλωμένη στα τέσσερα για να δείξει το βάρος της (ίσα που κουνήθηκε).
 "Δεύτερος Νόμος: ένα σώμα αλλάζει τη κινητική του κατάσταση ανάλογα με το μέγεθος της δύναμης που ασκείται πάνω του και κατά τη φορά της δύναμης αυτής". Δίπλωσε το χέρι της φέρνοντας τη παλάμη στον ώμο και σα να 'κανε βολή αμόλησε τη μπάλα του μπιλιάρδου, που ακολούθησε την ίδια πορεία με το μπαλάκι, λες κι η αόρατη τροχιοδεικτική γραμμή είχε διατηρηθεί στον αέρα και κυβερνούσε τη τροχιά. Ο Κίκι κατάφερε να την αγγίξει και τράβηξε απότομα έξι πονεμένα κι ελαφρώς γδαρμένα δάχτυλα. Η Μις Γουίλαρντ είπε τεμπέλικα:
 "Στον Εμφύλιο, οι στρατιώτες που το κάνανε αυτό με τις μπάλες των κανονιών χάνανε τα χέρια τους". Μ' ένα μπονγκ μεσαίο ντο, η κρεμ σφαίρα άφησε λακάκι στον τοίχο από αλουμίνιο και γύρισε πίσω. Το λακάκι επανήλθε στη θέση του μ' ένα πολύ πιο δυνατό μπονγκ.
 -"Τώρα θα τ' ακούσετε από τον κ. Φλέμινγκ" ενημέρωσε η Μπέτυ-Ανν με συνομωτικό ύφος τη Μις Γουίλαρντ, η οποία σούφρωσε τη μύτη σα κουνέλι, ύστερα μέτρησε προσεκτικά με το μάτι και φύσηξε δυνατά το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, που βρήκε την άλλη μπάλα στα μισά της διαδρομής της και μ' ένα πινγκ τινάχτηκε πέρα σε αμβλεία γωνία. Η Μις Γουίλαρντ έπιασε τη μπάλα του μπιλιάρδου, αφήνοντάς τη να της λυγίσει το χέρι προς τα πίσω. Το άλλο χέρι της εμφανίστηκε πίσω από την έδρα κρατώντας οπλισμένο πιστόλι του πινγκ-πονγκ. Το άφησε να σταθεί ακίνητο στον αέρα με την κάννη να δείχνει στο πλάι, είπε:
 -"Τρίτος Νόμος: δράση κι αντίδραση είναι ίσες κι αντίθετες" και χάιδεψε τη σκανδάλη. Με το που το μπαλάκι τινάχτηκε από τη κάννη, το πιστόλι από μαγνήσιο κινήθηκε αντίθετα, με τη λαβή μπροστά, μαγευτικά, σα διαστημόπλοιο την ώρα της πρόσδεσης. Ο Μπιπ χασμουρήθηκε.
 -"Αυτά τα ξέρει όλος ο κόσμος" είπε.
 -"Οχι αυτοί που πήγανε σχολείο στη Σελήνη" είπεν η Μις Γουίλαρντ. Η ματιά της πλανήθηκε πέρα από τον Μπιπ σε κάποιον μ' έξη εύκαμπτα δάχτυλα. "Και στον 'Αρη";
     Ο Κίκι κατένευσε με τις σκουρόχρωμες κεραίες του. Η θυρίδα άνοιξε. Ένας άνδρας με μαλλιά που αραιώνανε και πολύ σοβαρήν έκφραση, έχωσε το πάνω μέρος του σώματός του πάνω στην ώρα για ν' ανοιγοκλείσει τα μάτια του και να πιάσει το πιστόλι που ταξίδευε προς το μέρος του.
 -"Μις Γουίλαρντ" άρχισεν ο κ. Φλέμινγκ "αυτοί οι θάλαμοι δεν είναι ούτε για σκουός ούτε για εξάσκηση σε βολές ούτε-" συνειδητοποίησε πως ανέμιζε τ' όπλο με τη κάννη προς τη τάξη κι όλοι τους είχανε σηκώσει τα χέρια ψηλά και σταμάτησε μ' ένα στεναγμό απογοήτευσης.
     Ένα κουδούνι ακούστηκε. Τα παιδιά τιναχτήκανε προς τον κ. Φλέμινγκ σα ψάρια που τ' αμολήσανε ξαφνικά και πλημμυρίσανε τον διάδρομο τριγύρω του, όπου, από τα πολωμένα φινιστρίνια, φαινόταν η Γήινη σφαίρα, με φόντο τ' αστέρια και τη σκοτεινιά του διαστήματος. Πάνω από τη θυρίδα, μια πινακίδα έγραφε: 

                    ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΚΟΝΤΑΡ 
                                         ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΓΑΜΜΑ

  Ναι, μερικοί δάσκαλοι έχουνε τη δική τους μαγεία καθώς και μερικά σχολεία.
____________________________________________________________

Fritz Leiber (Lieber)
"KinderGarden"
(1963)
Μετάφραση: Γιώργος Γούλας

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers