Πεζά

Ποίηση

Παραμύθια

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Ο Dali & Εγώ

Διαδικτύου

Εκδοθέντες

Κλασσικά

Λαογραφικά

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκόσμιο Θέατρο

Σχόλια/Επικοινωνία

Φανταστικό

Ερωτική Λογοτεχνία

Γλυπτική

 
 

Φανταστικό 

Brown Fredric: Απάντηση - Εφιάλτης Στο Χρόνο - Επαφή (3 μικρές ιστορίες...)

                                            Απάντηση

     Ο Ντγουάρ Εβ, χρησιμοποίησε με τελετουργικό τρόπο λίγο χρυσάφι για τη τελική σύνδεση. Τα μάτια μιας ντουζίνας από βιντεοκάμερες τονε παρατηρούσανε κι ο υποαιθέρας μοίραζε σε κάθε γωνιά του σύμπαντος, μια ντουζίνα εικόνες της πράξης του.
     Τέντωσε την κορμοστασιά του, έγνεψε στον Ντγουάρ Ρέιν κι ύστερα τακτοποιήθηκε βολικά δίπλα στο διακόπτη, που θα 'κανε την ιδανική επαφή, τη στιγμή ακριβώς που θα τονε κατέβαζε. Τον διακόπτη αυτό που θα συνέδεε ταυτόχρονα όλους αυτούς τους κτηνώδεις κομπιούτερς, όλων των κατοικημένων πλανητών του σύμπαντος -εννενηνταέξι δισεκατομμύρια- σ' έν' υπερκύκλωμα που με τη σειρά του θα τυπωνόταν σ' έναν υπερυπολογιστή -αποθέωση μιας κυβερνητικής μηχανής, που με τη σειρά της θα συνδύαζε τις γνώσεις που υπήρχαν σε όλους τους γαλαξίες.
     Ο Ντγουάρ Ρέιν προλόγισε για λίγο το κοσμοϊστορικό γεγονός, απευθυνόμενος στα τρισεκατομμύρια των θεατών ή ακροατών. Ύστερα από σιγή ενός λεπτού, είπε:
 -"Τώρα, Ντγουάρ Εβ".
     Ο Ντγουάρ Εβ κατέβασε το διακόπτη. Ένας κατανυκτικός βόμβος ακολούθησε την αχαλίνωτη ορμή της δύναμης που ξέρασαν εννενηνταέξι δισεκατομμύρια πλανήτες. Φώτα αναβοσβήσανε στην εκτεινόμενη, ολάκερα μίλια, κονσόλα ελέγχου.
     Ο Ντγουάρ Εβ έκανε κανα-δυο βήματα προς τα πίσω και πήρε μια βαθιάν ανάσα.
 -"Η τιμή της επιλογής της πρώτης ερώτησης ανήκει σε σένα, Ντγουάρ Ρέιν".
 -"Ευχαριστώ", απάντησεν απλά ο Ντγουάρ Ρέιν. "Θα 'ναι μια ερώτηση που καμιά απλή κυβερνητική μηχανή δε στάθηκε ικανή ν' απαντήσει". Γύρισε για να αντιμετωπίσει τη μηχανή. "Υπάρχει Θεός";
     Η κατανυκτική φωνή απάντησε χωρίς δισταγμό, χωρίς το παραμικρό κλικ έστω κι ενός μοναδικού μεταλλάκτη.
 -"Ναι, τώρα υπάρχει Θεός".
     Ξαφνικός φόβος φούντωσε στο πρόσωπο του Ντγουάρ Εβ. Τινάχτηκε για ν' αρπάξει τον διακόπτη.
     Ένα αστροπελέκι από τον καθάριο ουρανό τον έριξε κάτω κι έκαψε την ασφάλεια του τροφοδότη, βραχυκυκλώνοντας το κύκλωμα λειτουργίας.

----------------------------------------------------------------------------------

Brown Fredric William
"Answer" (1954)
___________________________________________________________

                                    Εφιάλτης Στο Χρόνο

     Εδώ και πολλά χρόνια ο καθηγητής Τζονς δούλευε τη θεωρία του για το χρόνο.
 -"Κι ανακάλυψα την εξίσωση κλειδί", είπε μια μέρα στη κόρη του. "Ο χρόνος είναι ένα πεδίο. Αυτή η μηχανή που 'φτιαξα μπορεί να τροποποιήσει, ακόμα και να μεταβάλει, αυτό το πεδίο".
     Πατώντας ένα κουμπί, συνέχισε:
 -"Αυτό θα κάνει το χρόνο να κυλήσει πίσω κυλήσει να χρόνο το κάνει θα αυτό" συνέχισε, κουμπί ένα πατώντας.
 -"Πεδίο το αυτό, μεταβάλει να κι ακόμα, τροποποιήσει να μπορεί έφτιαξα που η μηχανή αυτή. Πεδίο ένα είναι χρόνος ο". Του κόρη στη μέρα μια είπε:
 -"κλειδί εξίσωση την ανακάλυψα κι".
     Χρόνο το για του θεωρία τη δούλευε Τζονς καθηγητής ο χρόνια πολλά κι εδώ...

--------------------------------------------------------------------------------------

Brown Fredric William
"Nightmare Ιn Time" (1961)
_________________________________________________

                   Επαφή (Φοβού Τους Γήινους Και Δώρα Φέροντες)

     Ο Ντχαρ Ράη καθόταν μόνος στο δωμάτιό του και διαλογιζόταν. Ένιωσε ένα κύμα σκέψης που ερχόταν απ' έξω κι ισοδυναμούσε με χτύπημα και, κοιτάζοντας προς τη πόρτα, της επέβαλε με το βλέμμα του ν' ανοίξει. Η πόρτα άνοιξε.
 -"Πέρασε μέσα, φίλε μου", είπε. Θα μπορούσε βέβαια να προβάλει την όλη ιδέα τηλεπαθητικά, αλλά μια και δεν ήταν κανένας άλλος μπροστά, η ευγένεια απαιτούσε τη χρήση της ομιλίας. Ο 'Ετζον Κχη μπήκε μέσα.
 -"Ξαγρύπνησες απόψε, αρχηγέ μου;" είπε. 
 -"Ναι, Κχη. Σε μια ώρα πρόκειται να φτάσει ο γήινος πύραυλος κι αυτό το θέαμα δεν θέλω να το χάσω. Ναι, το ξέρω, θα κατέβει χίλια μίλια πιο πέρα, αν οι υπολογισμοί τους είναι σωστοί. Πέρα από τον ορίζοντα. Μα ακόμα κι αν κατέβει σε διπλάσια απόσταση, η λάμψη από την ατομική έκρηξη θα είναι ορατή ώς εδώ. Είναι πολύς καιρός που περιμένω την πρώτη επαφή. Κι ενώ δεν θα υπάρχει κανένας γήινος σ' αυτό τον πύραυλο, πάλι θα είναι η πρώτη επαφή -για κείνους. Φυσικά οι δικές μας τηλεπαθητικές ομάδες διαβάζουν τις σκέψεις τους εδώ και πολλούς αιώνες, αλλ' αυτή θα 'ναι η πρώτη φυσική επαφή ανάμεσα στη Γη και στον 'Αρη".
     Ο Κχη κάθισε αναπαυτικά σε μια από τις χαμηλές καρέκλες.
 -"Σωστά!" είπε. "Δεν έχω όμως παρακολουθήσει πολύ καλά τις τελευταίες αναφορές. Γιατί χρησιμοποιούν ατομική κεφαλή; Ξέρω, πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας είναι ακατοίκητος, αλλά-"
 -"Θα παρατηρήσουν τη λάμψη της έκρηξης με τα σεληνιακά τους τηλεσκόπια και θα της κάνουν -πώς το λένε- μια φασματοσκοπική ανάλυση. Η ανάλυση θα τους δώσει περισσότερα στοιχεία απ' όσα ήδη γνωρίζουν (ή νομίζουν ότι γνωρίζουν -πολλά απ' αυτά είναι λανθασμένα) για την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και τη χημική σύνθεση της επιφάνειάς του. Θα είναι μια -πες το μια πρώτη ανιχνευτική απόπειρα. Οι ίδιοι θα βρίσκονται εδώ μετά από μερικές αντιθέσεις. Και μετά-"
     Ο 'Αρης κράταγε, αντιστεκόταν, περιμένοντας τη Γη να έρθει. 'Ο,τι απόμενε από τον 'Αρη δηλαδή, μια μικρή πόλη μ' εννιακόσια όντα. Ο πολιτισμός του 'Αρη ήταν αρχαιότερος απ' αυτόν της Γης ήταν όμως ένας πολιτισμός που σιγά-σιγά χανόταν. Ό,τι είχε απομείνει ήτανε μια πόλη, εννιακόσια άτομα. Περίμεναν, λοιπόν, τη πρώτη γήινη επαφή για έναν ιδιοτελή λόγο, αλλά και για άλλον έναν ακόμα, μη ιδιοτελή.
     Ο πολιτισμός στον 'Αρη είχε αναπτυχθεί ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτόν της Γης. Οι γνώσεις τους στις φυσικές επιστήμες ήταν μηδαμινές, η τεχνολογία τους ανύπαρκτη. Οι κοινωνικές όμως επιστήμες είχαν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε επί πενήντα χιλιάδες χρόνια, δεν είχε γίνει στον 'Αρη κανένα απολύτως έγκλημα, πόσο μάλλον πόλεμος. Ο 'Αρης θα μπορούσε να διδάξει πολλά στη Γη. Όπως ας πούμε, σε πρώτη φάση πώς να αποφεύγονται τα εγκλήματα κι οι πόλεμοι. Και μετά απ' αυτά τ' απλά πράγματα θα ερχoταν η τηλεπάθεια, η τηλεκίνηση, η εναίσθηση...
     Κι η Γη θα μπορούσε, αυτό έλπιζε ο 'Αρης, να τους διδάξει κάτι που θα τους ήταν ακόμη πιο πολύτιμο: Πώς μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας -που ήταν πια πολύ αργά για να τις αναπτύξει ο 'Αρης, ακόμα κι αν οι Αρειανοί διέθεταν τη νοητική ικανότητα που θα τους επέτρεπε να τις αναπτύξουν- θα μπορούσαν να διασώσουν και ν' αναζωογονήσουν ένα πλανήτη που σιγά-σιγά έσβηνε, έτσι ώστε μια φυλή, που αλλιώς θα χανόταν, να μπορούσε να επιζήσει και να πολλαπλασιαστεί ξανά.
     Κι οι δύο πλανήτες είχαν να κερδίσουν πολλά από την επαφή τους και σίγουρα κανένας δεν θα έχανε. Κι απόψε ήταν η νύχτα που η Γη θα έκανε τη πρώτη ανιχνευτική της προσπάθεια. Η επόμενη φάση, η αποστολή δηλαδή ενός πυραύλου επανδρωμένου με Γήινους, ή έστω μ' έναν Γήινο, αναμενόταν στην επόμενη αντίθεση, μετά από δύο Γήινα ή περίπου τέσσερα Αρειανά έτη. Οι Αρειανοί το γνώριζαν, γιατί αν κι οι τηλεπαθητικές τους ομάδες μπορούσαν να συλλάβουν μόνο μερικές από τις σκέψεις των Γήινων, αυτές ήταν αρκετές για να ξέρουν τα σχέδιά τους. Δυστυχώς, σε μία τέτοια απόσταση η επαφή δεν ήταν αμφίδρομη. Ο 'Αρης δεν μπορούσε να ζητήσει από τη Γη να επισπεύσει το πρόγραμμά της ή να μεταδώσει στους Γήινους επιστήμονες τα στοιχεία για τη χημική σύνθεση και την ατμόσφαιρα του 'Αρη, στοιχεία που θα έκαναν αυτή την προκαταρκτική αποστολή περιττή.
     Απόψε ο Ράη, ο αρχηγός (όσο πιστότερα μπορεί να μεταφραστεί αυτός ο Αρειανός τίτλος) κι ο Κχη, o διοικητικός του βοηθός και στενότερος φίλος του, κάθονταν και διαλογίζονταν μαζί μέχρι που πλησίασεν η ώρα. Μετά κάναν μια πρόποση στο μέλλον -μ' ένα αφέψημα από μέντα που είχε την ίδια επίδραση στους Αρειανούς όπως το αλκοόλ στους Γήινους- κι ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο του κτιρίου τους. Κοίταζαν προς το βορρά, εκεί που θα κατέβαινε ο πύραυλος. Τα άστρα αστραφτερά κι ολοκάθαρα φώτιζαν άγρυπνα την αραιή ατμόσφαιρα.
     Στο Αστεροσκοπείο Νούμερο Ένα της Σελήνης, του δορυφόρου της Γης, ο Ροτζ Έβερετ, με το μάτι του κολλημένο στο τηλεσκόπιο, είπε θριαμβευτικά στον Γουίλυ Σάγκερ:
 -"Α! Νάτος, έσκασε Γουίλυ. Και σε λίγο, μόλις εμφανιστούνε τα φιλμ, θα μάθουμε τι τρέχει μ' αυτόν το γερο-πλανήτη τον 'Αρη». Ανασηκώθηκε, δεν υπήρχε πια τίποτε άλλο για να δει. Σφίξανε τα χέρια με μεγάλη επισημότητα. 'Ηταν μια ιστορική στιγμή. "Ελπίζω να μη σκότωσε κανένα. Κανένα Αρειανό, δηλαδή. Δε μου λές, Ροτζ, έπεσε στο κέντρο ακριβώς της Μεγάλης Σύρτεως";
 -"Όχι ακριβώς, αλλά δεν πειράζει. Θα έλεγα ότι ξέφυγε από το στόχο του περίπου χίλια μίλια, προς τα νότια. Έπεσε πολύ κοντά, αν σκεφτείς πως ήτανε μία βολή πενήντα εκατομμυρίων μιλίων. Για πες μου Γουίλυ, πιστεύεις στ' αλήθεια πως υπάρχουν Αρειανοί";
     Ο Γουίλυ το σκέφτηκε για λίγο και μετά απάντησε:
 -"Όχι".
     Είχε δίκιο.
______________________________________________

Brown Fredric William
"Contact" {Earthmen Bearing Gifts} (1960)

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers