Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Γλυπτ./Αρχιτ. 

Bourdelle

              
                                 Emile Antoine Bourdelle

                                           Βιογραφικό

     Γεννήθηκε στις 30 Οκτώβρη του 1861 στο Montauban, του Tarn-et-Garonne, στη Γαλλία κι ήταν ένας μεγάλος γλύπτης και διδάσκαλος γλυπτικής, από τους μεγαλύτερους της εποχής. Παράτησε το σχολείο στα δεκατρία του για να δουλέψει ξυλουργός στο επιπλάδικο του πατέρα του. Έμαθε να ζωγραφίζει από τον ιδρυτή του Μουσείου Ενγκρ και γλυπτική σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Τουλούζ. Στα 24 του κατάφερε να κερδίσει μιαν υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι.
     Στα 1888 δημιούργησε τα πρώτα του γλυπτά με θέμα τον Μπετόβεν κι έκτοτε δε προλάβαινε να παραδίδει δουλειές κατά παραγγελία, με ιδιαίτερην έμφαση στη γεωμετρία, την εφευρετικότητα της ιδέας και κατασκευής. Υπήρξεν από τους πρωτοπόρους μνημειωδών γλυπτών του εικοστού αιώνα. Ο ίδιος ο Ροντέν υπήρξε από τους υποστηρικτές και θαυμαστές του σε βαθμό που να τονε χρίσει επισήμως βοηθό του στα 1893. Έτσι πέτυχε μαθητεύοντας δίπλα στο ιερό τέρας της γλυπτικής, να γίνει κι αυτός ένας εξαίρετος διδάσκαλος κι από τα χέρια του περάσανε πάμπολλοι μεταγενέστεροι γλύπτες, που αφήσανε σημαντικόν έργο. Τα μαθήματα γίνονταν κι από τους δυο, στο δικό του ατελιέ.
     Ο Μπουρντέλ πέθανε την Οκτώβρη του 1929 και θάφτηκε στο Κοιμητήριο του Μονπαρνάς, σ' ηλικία 68 ετών, αφήνοντας μεγάλο έργο, τόσο σα γλύπτης, όσο και σαν διδάσκαλος γλυπτικής.
--------------------------------------------------------------------------------------------

'Ανταμ Μικιβίτζ


                                           Σιέστα

  Μπετόβεν


 Μπετόβεν Μπούστο

  Μπούστο


 Κήπος Γλυπτών


 Σαπφώ


  Πηνελόπη Εθελοντής


 Ηρακλής Τοξεύων

 Γαλλία


 Νίκη Κένταυρος *

* Αυτό το γλυπτό βρίσκεται έξω από την Εθνική μας Πινακοθήκη!!!

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers