-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

:


   "Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινσω".

       (Δσε μου κπου να σταθ και θα κινσω τη γη!)

Βιογραφικ

     Ο Αρχιμδης ο Συρακοσιος (Συρακοσες, Μεγλη Ελλδα, περ. 287 π.Χ. - Συρακοσες, Μεγλη Ελλδα, περ. 212 π.Χ.), αν και λγες λεπτομρειες εναι γνωστς για τη ζω του, εν τοτοις θεωρονται αρκετς στε σμερα ν' αναγνωρζεται ως μα απ τις μεγαλτερες μαθηματικς ιδιοφυες λων των εποχν κι νας απ τους λαμπρτερους επιστμονες της κλασσικς αρχαιτητας. Η παρακαταθκη του στη φυσικ εναι, μεταξ λλων, οι βσεις της υδροστατικς, της στατικς και μια εξγηση της αρχς του μοχλο. Αυτς πιστνεται με τον σχεδιασμ καινοτμων μηχανν, συμπεριλαμβανομνων των πολιορκητικν μηχανν και των αντλιν με κοχλα που φρουν το νομ του. Αντικεμενο ρευνας χουν αποτελσει οι ισχυρισμο πως σχεδασε μηχανς ικανς να επιτθενται σε πλοα να τα σηκνουν ξω απ' το νερ, και να τα πυρπολον, χρησιμοποιντας μια σειρ απ καθρφτες. Θεωρεται πως εναι ο σπουδαιτερος απ' τους μαθηματικος της αρχαιτητας κι απ τους σπουδαιτερους λων των εποχν. Στη πολιορκα των Συρακουσν σκοτθηκε απ να Ρωμαο στρατιτη, παρ τις εντολς τι δεν πρεπε να τον πειρξουν. Ο Κικρων επισκφθηκε τον τφο του κι αναφρει πως επιστεφταν απ μια σφαρα εγγεγραμμνη στο εσωτερικ ενς κυλνδρου. Ο Αρχιμδης εχε αποδεξει τι η επιφνεια κι ο γκος μιας σφαρας εναι τα 2/3 των αντστοιχων του περιγεγραμμνου στη σφαρα κλειστο κυλνδρου κι αυτ θεωρεται ως το μεγαλτερο των μαθηματικν επιτευγμτων του.
      Το ργο του υπρξε τερστιο, ποιοτικ και ποσοτικ κι η ερευνητικ ματι του κλυψε πολλος τομες: γεωμετρα, οπτικ (κατοπτρικ), υδραυλικ, μηχανικ, αρχιτεκτονικ και την πολιορκητικ. Συνδεσε το νομ του με τη γνεση της μηχανικς στην αρχαα Ελλδα, τη λση περφημων μαθηματικν προβλημτων, καθς και με τις αμυντικς εφευρσεις του που χρησιμοποιθηκαν ταν οι Ρωμαοι πολιορκοσανε τη πατρδα του, τις Συρακοσες. Σχολιαστς του ργου του υπρξεν ο Ευτκιος ο Ασκαλωντης. Αντθετα με τις εφευρσεις του, τα μαθηματικ κεμενα του Αρχιμδη ταν ελχιστα γνωστ στην αρχαιτητα. Αν και μαθηματικο απ την Αλεξνδρεια μελτησαν και αναφρθηκαν σ' αυτν, η πρτη κατανοητ ολοκληρωμνη συλλογ δεν ταν τοιμη μχρι περπου το 530 μ.Χ., απ τον Ισδωρο τον Μιλσιο, εν σχλια πνω στα ργα του γρφτηκαν απ τον Ευτκιο κι αυτ γνωστοποιθηκαν στο ευρτερο κοιν για 1η φορ τον 6ο αι. μ.Χ.. Τα σχετικ λιγοστ αντγραφα των γραπτν εργασιν του επιβωσαν στον Μεσαωνα, κι αποτελσανε πηγ επιρρος ιδεν για τους επιστμονες στη διρκεια της Αναγννησης. Η παρακαταθκη του στη φυσικ εναι, μεταξ λλων, βσεις της υδροστατικς, της στατικς κι εξγηση της αρχς του μοχλο. Πιστνεται με το σχεδιασμ καινοτμων μηχανν συμπεριλαμβανομνων των πολιορκητικν μηχανν και των αντλιν με κοχλα που φρουνε τ' νομ του. Η ανακλυψη το 1906 προηγομενων γνωστων εργασιν στο χειργραφο γνωστ ως Παλμψηστο του Αρχιμδη, παρεχε γνσεις για το πως κατληξε σ' αυτ τα μαθηματικ του αποτελσματα.
     Γεννθηκε, ζησε και πθανε στις Συρακοσες, τη μεγλη ελληνικ αποικα της Σικελας. Η ημερομηνα γννησς του προκπτει απ τον Βυζαντιν ιστορικ Ιωννη Τζτζη, που αναφρει πως ζησε 75 χρνια. Στον Ψαμμτη, ο Αρχιμδης αναφρει πως ο πατρας του ονομαζταν Φειδας, που ταν αστρονμος και δεν υπρχει τποτα γνωστ. Αναγνωρζεται ως μα απ τις μεγαλτερες μαθηματικς ιδιοφυες λων των εποχν κι νας απ τους λαμπρτερους επιστμονες της κλασσικς αρχαιτητας.  Πατρας του ταν ο αστρονμος Φειδας εν συγγενς τανε κι ο βασιλις των Συρακουσν, Ιρων Α'. Παρ' λο που καταγταν απ ευγενικ γενι, αρνθηκε να πρει οποιοδποτε αξωμα, επιμνοντας να διαθτει λο του το χρνο στη σπουδ και τη μθηση. Γι' αυτ το λγο ταξδεψε στην Αγυπτο κι ρθε σε επαφ με τους Ερατοσθνη και Δοσθεο, εν τανε φλος και συμμαθητς του Κνωνα του Σμιου.     Ο Πλοταρχος γραψε στο ργο του Βοι Παρλληλοι τι ο Αρχιμδης ταν συγγενς και φλος με τον βασιλι Ιρωνα τον Β', τον κυβερντη των Συρακουσν. Μια βιογραφα του εχε γραφτε απ τον φλο του Ηρακλεδη, αλλ η εργασα του αυτ χει χαθε, αφνοντας τις λεπτομρειες της ζως του στο σκοτδι. Εναι γνωστο, για παρδειγμα, αν εχε ποτ παντρευτε εχε παιδι. Στη νετητα του, μπορε να 'χε σπουδσει στην Αλεξνδρεια της Αιγπτου, που ο Κνωνας ο Σμιος κι ο Ερατοσθνης ο Κυρηναος τανε σγχρονο του. Αναφρει τον Κνωνα ως φλο και 2 απ' τα ργα του (μθοδος μηχανολογικν θεωρημτων και Πρβλημα των βοοειδν) χουν εισαγωγ που απευθνεται στον Ερατοσθνη.
     γραψε τα 1α βιβλα για την εππεδη γεωμετρα και στερεομετρα, την αριθμητικ και τα μαθηματικ. Επσης ανακλυψε την αρχ του ειδικο βρους και του μοχλο. Μα μρα ο βασιλις παργγειλε στο μεγαλτερο καλλιτχνη των Συρακουσν να του φτιξει μα κορνα απ καθαρ χρυσφι. ταν ο βασιλις πρε τη κορνα, ρχισαν να διαδδονται φμες πως ο καλλιτχνης τον εχε κοροδψει, παρνοντας να μρος απ το χρυσφι και αντικαθιστντας το με λλο μταλλο. Ωστσο, η τελειωμνη κορνα εχε το διο βρος με το χρυσφι του βασιλι. Ο βασιλις κλεσε ττε τον Αρχιμδη να εξετσει το ζτημα. Στα πειρματ του, βρκε τον νμο του ειδικο βρους. Ανακλυψε πως ταν να στερε σμα μπει μσα σε υγρ χνει τσο βρος σο εναι το βρος του γκου του νερο που εκτοπζει. Επινησε το σστημα να παρνει το ειδικ βρος των στερεν σωμτων. Ζγιζε πρτα το στερε στον αρα κι πειτα το ζγιζε στο νερ. Κι αφο το στερε ζγιζε λιγτερο στο νερ, αφαιροσε το βρος που εχε στο νερ απ το βρος που εχε στον αρα. Τλος, διαιροσε το βρος του στερεο σματος στον αρα με την απλεια βρους που εχε το σμα μσα στο νερ. μαθε τσι, πως νας δοσμνος γκος απ χρυσφι ζυγζει 19,3 φορς τον σο γκο νερο. μως, καθς δεν μπρεσε να προχωρσει περισστερο στο πρβλημα της βασιλικς κορνας, πγε στα λουτρ για να ξεκουραστε. Εκε βρκε τη λση. Μες στον ενθουσιασμ του βγκε απ το λουτρ γυμνς στο δρμο φωνζοντας: "Ερηκα! Ερηκα!". Γρισε στο σπτι, ζγισε τη κορνα στον αρα κι στερα τη ζγισε στο νερ. Με τη μθοδο αυτ βρκε το ειδικ βρος της κορνας. Το ειδικ βρος της δεν τανε 19,3. Δε μποροσε, λοιπν, η κορνα να 'ναι απ καθαρ χρυσ. Ο Αρχιμδης απδειξε πως ο καλλιτχνης ταν απατενας.

     Η αποκλυψη ενς απατενα τανε πολ μικρ εξυπηρτηση σε σγκριση με κενες που θα προσφερε αργτερα στο βασιλι του. ταν ρχισαν να κυκλοφορον στις Συρακοσες φμες πως οι Ρωμαοι βδιζαν εναντον τους, ο Αρχιμδης εξακολουθοσε τις μελτες και τις εφευρσεις. Σ' αυτ τη περοδο και στο χρο της εφαρμοσμνης μηχανικς, ο Αρχιμδης επινησε ιδιοφυες μηχανς κθε εδους. Εφηρε τον ρωμακ ζυγ (καντρι), το τρσπαστο (ανυψωτικ 3πλ τροχαλα) και τον ατρμονα κοχλα (λιξ του Αρχιμδους), που τανε σωληνοειδς κοχλας που χρησμευε για την ντληση νερο. Επσης κατασκεασε υδραυλικ ρολι που υπολγιζε με μεγλη ακρβεια τις ρες κι ειδοποιοσε για την αλλαγ της ρας.
     ταν ρχισε η πολιορκα των Συρακουσν απ τους Ρωμαους, οι πολεμικς μηχανς του Αρχιμδη αποδεχτηκαν εξαιρετικ χρσιμες: αρχιτρνιτο (πυροβλο ατμο), καταπλτες, ρπαγες (μηχανισμς που ανψωνε κι αναποδογριζε πλοα) και κτοπτρα για τη καση των Ρωμακν εχθρικν πλοων (με παραβολικ ηλιακ κτοπτρα πως αποδεχτηκε απ τα πειρματα του μηχανικο Ιωννη Σακκ, που το 1973 απδειξε τον τρπο που καψε τον ρωμακ στλο). Ωστσο οι Ρωμαοι λο και πλησαζαν. Ο Αρχιμδης μισοσε τους εισβολες αλλ δεν τους φοβτανε. Σμφωνα με τη παρδοση, ταν η πλη μετ απ 3ετ αντσταση των Ελλνων, κατελφθη με προδοσα, νας Ρωμαος στρατιτης μπκε στο σπτι του Αρχιμδη την ρα που μελετοσε κποιο γεωμετρικ πρβλημα. Ο Αρχιμδης επε στον στρατιτη να βγει ξω και να μη διαταρξει τη σκψη του, λγοντς το περφημο "Μη μου τους κκλους τραττε". μως ο στρατιτης βγαλε το σπαθ και τονε σκτωσε.
     Ο Αρχιμδης αγαποσε τσο πολ την εργασα του Περ Σφαρας και Κυλνδρου, στε επε τι θα 'θελε ταν πεθνει να χαραχτε στον τφο του το σχμα μιας σφαρας εγγεγραμμνης σε κλινδρο. Ο κατακτητς Μρκελλος εχε αναπτξει ττοιο θαυμασμ κι εκτμηση για τον Αρχιμδη ως αντπαλο, στε ταν μαθε πως σκοτθηκε, τον θαψε με μεγλη μεγαλοπρπεια και τελετς κι στησε στον τφο του μια πτρινη στλη που πνω της τανε σκαλισμνο το σχμα που εχε ζητσει ο Αρχιμδης. Πολλ τη μετ, ταν ο Κικρων επισκφτηκε τις Συρακοσες σα Ρωμαος φορος, κανες δεν ξερε να τον οδηγσει στον τφο του Αρχιμδη. Μετ απ πολλς ρευνες βρκε τη ταφπετρα ανμεσα σε ψηλος βτους κι φτιαξε ξαν το δαφος γρω απ τον τφο. Με το πρασμα του χρνου μως, ο τφος παραμελθηκε κι λα δεχνανε πως με την αξηση της πλης ο τφος θα χανταν οριστικ. μως το 1965, σκβοντας για τη θεμελωση ενς νου ξενοδοχεου στις Συρακοσες, νας εκσκαφας σκωσε μα ταφπετρα με σκαλισμνο πνω της το σχμα μιας σφαρας εγγεγραμμνης σε κλινδρο σκαλισμνο. τσι ανακαλφτηκε ο τφος του Αρχιμδη.

     Ο Αρχιμδης επηρασε σε μεγλο βαθμ την ευρωπακ επιστημονικ σκψη, καθς και τους ραβες επιστμονες, που αντγραψαν λα τα ργα του στα αραβικ, γλσσα που διασθηκαν αρκετ, αφο τα πρωττυπα εχανε χαθε.
Η πιο γνωστ του ιστορα αφορ στη μθοδο που εφηρε για το προσδιορισμ του γκου ενς αντικειμνου με ακαννιστο σχμα. O βασιλις Ιρων Β' εχε παραγγελει να του φτιξουν να αναθηματικ στμμα απ ατφιο χρυσφι. Επειδ δεν εχε εμπιστοσνη στο χρυσοχο, ζτησε απ τον Αρχιμδη να εξετσει αν ο χρυσς εχε νοθευτε με ασμι. Επειδ ο Αρχιμδης πρεπε να λσει το πρβλημα χωρς να καταστρψει το στμμα, δεν μποροσε να το λυσει προκειμνου να υπολογσει τη πυκντητα και τη προλευσ του. Καθς κανε μπνιο, παρατρησε πως η στθμη του νερο στη μπανιρα ανβηκε ταν μπκε ο διος μσα και συνειδητοποησε πως αυτ θα μποροσε να χρησιμοποιηθε για το προσδιορισμ του γκου του στμματος. Με τη παραδοχ τι το νερ πρακτικ εναι ασυμπεστο, το αποτλεσμα της βθισης θα ταν το στμμα να εκτοπσει μια ποστητα νερο ση με τον δικ του γκο. Διαιρντας τη μζα του στμματος με τον γκο του νερο που εκτοπζεται προκπτει η πυκντητα του στμματος. Αυτ η πυκντητα θα 'ναι μικρτερη απ κενη του χρυσο, αν κποια φθηντερα και λιγτερο πυκν μταλλα εχαν προστεθε. Ο Αρχιμδης ενθουσιστηκε τσο απ την ανακλυψ του στε βγκε στον δρμο γυμνς φωνζοντας "Ερηκα! Ερηκα!". Η εξταση του στμματος απδειξε τι εχε νοθευτε με σδερο.
     Η Αρχ του Αρχιμδη καθορζει τι: "Κθε σμα βυθισμνο σε ρευστ δχεται νωση ση με το βρος του ρευστο που εκτοπζει". ταν το βρος ενς σματος εναι μεγαλτερο απ την νωση που αυτ δχεται ττε θα βυθιστε, εν σε αντθετη περπτωση θα επιπλει. Η Αρχ του Αρχιμδη βρσκει μεγλη εφαρμογ στη καθημεριν ζω. Οτιδποτε πλει, πως τα πλοα, λα τα ελαφρτερα του δατος σματα, το ανθρπινο σμα, οι πλωτρες, αμφβια οχματα κλπ. υπακοουνε στην Αρχ αυτ. Πιτερο μως ενδιαφρει η Αρχ αυτ τη Ναυπηγικ, δηλαδ την επιστμη που ασχολεται με τη κατασκευ πλοων. Εκε η Αρχ του Αρχιμδη μελετται, αναλεται κι εφαρμζεται σ' λες τις λεπτομρεις της.

                                   Ο Κοχλας Του Αρχιμδη

     Ο Kοχλας του Αρχιμδη, αντλα με κοχλα, εναι μια κατασκευ που απ την αρχαιτητα χρησιμοποιετο για ν' αντλε και να μετακινε νερ απ κποιο χαμηλ μρος κυρως σε κανλια ρδευσης. Η εφερεση της αντλας με κοχλα (βδα) αποδδεται στον Αρχιμδη. Μεγλο μρος του ργου του στη μηχανικ προκυψε απ την ικανοποηση των αναγκν της γεντειρας πλης, των Συρακουσν. Ο Αθηναος αναφρει πς ο βασιλις Ιρων Β' ανθεσε στον Αρχιμδη να σχεδισει να τερστιο πλοο, τη Συρακουσα, που θα μποροσε να χρησιμοποιηθε για ταξδια αναψυχς, για μεταφορ προμηθειν κι ως πολεμικ πλοο. Σμφωνα με τον Αθναιο πντα, ταν ικαν να μεταφρει 600 τομα και περιλμβανε διακοσμητικος κπους, γυμναστριο και να αφιερωμνο στη θε Αφροδτη. Δεδομνου τι σε πλοο αυτο του μεγθους θα διρρεε σημαντικ ποστητα νερο διαμσου του κτους, ο κοχλας εικζεται τι αναπτχθηκε με σκοπ την απομκρυνση του νερο. Ο μηχανισμς συνστατο σε περιστρεφμενο κοχλα σε σχμα λεπδας μσα σε κλινδρο (ελικοειδς επιφνεια μσα σε κλινδρο). Γυρνοσε χειροκνητα και μποροσε επσης να χρησιμοποιηθε για τη μεταφορ νερο απ να χαμηλο εππεδου σμα του νερο σε κανλια ρδευσης. Εναι ακμα σε χρση σμερα για την ντληση υγρν και στερεν σε κκκους, πως ο νθρακας και το σιτρι. Ο κοχλας περιστρφεται μσω ενς ανεμμυλου ακμα και χειροκνητα, βρσκεται σε κλση με το δαφος και καθς γυρζει, ποσ νερο εγκλωβζονται και μεταφρονται μχρι το πνω μρος της κατασκευς, απ' που το νερ χνεται και τροφοδοτε κανλια ρδευσης. Ο κοχλας πως περιγραφτανε στα ρωμακ τη απ το Βιτροβιο, μπορε να 'τανε βελτωση σε σχση με αντλα-κοχλα που 'χε χρησιμοποιηθε για την ρδευση των Κρεμαστν Κπων της Βαβυλνας. Το 1ο στον κσμο ατμπλοιο με βιδωτ λικα ταν το SS Archimedes, που ξεκνησε να λειτουργε το 1839 κι ονομστηκε τσι προς τιμ του ργου του πνω στον κοχλα.
     Η Αρπγη του Αρχιμδη ταν πολεμικ πλο που επινησε για την αντιμετπιση του ρωμακο στλου που πολιορκοσε τις Συρακοσες. Δεν υπρχουν αρχαιολογικ ευρματα απεικονσεις της κατασκευς. Την αναφρουν οι αρχαοι ιστορικο περιγρφοντς την ως εδος γερανο μ' αγκστρι. Φανεται πως ταν εφαρμογ των μελετν του γρω απ τους μοχλος και τις τροχαλες. Στις σημερινς μας ημρες μια επιστημονικ ομδα το 1999 επιχερησε να περαμα κατασκευς και χρσης μιας αρπγης. Μσα σε 7 μρες σχεδασαν, κατασκεασαν και χρησιμοποησαν μ' επιτυχα μιαν αρπγη που στο περαμα αυτ τελικ αναποδογρισε και βθισε μια τριρη στο λιμνι μπρος στα αρχαα τεχη των Συρακουσν. Λγεται πως εχε σχεδιαστε για την μυνα των Συρακουσν. Επσης γνωστ ως αναδευτς πλοων, η αρπγη απετελετο απ βραχονα-γεραν, απ' που αναπτυσσταν μεγλος μεταλλικς γντζος. ταν η αρπγη θα 'πεφτε πνω στο επιτιθμενο πλοο ο βραχονας θα ταλαντευταν προς τα πνω, τραβντας το πλοο ξω απ το νερ και προκαλντας τη βθισ του. Υπρξαν σγχρονα πειρματα για να ελεγχθε η σκοπιμτητα της Αρπγης και το 2005 να τηλεοπτικ ντοκιμαντρ με ττλο Υπερπλα του αρχαου κσμου, κατασκεασε κδοση της Αρπγης και κατληξε στο συμπρασμα τι τανε λειτουργικ συσκευ.     Η Θερμικ ακτνα φωτς του Αρχιμδη τανε συσκευ που χρησιμοποησε για να κψει επιτιθμενα ρωμακ πλοα στη διρκεια της πολιορκας των Συρακουσν. Περιγρφεται απ ιστορικος που την αναφρουνε πολλ χρνια μετ τη πολιορκα. Το 2ο αι. μ.Χ. ο συγγραφας Λουκιανς γραψε τι στη διρκεια της Πολιορκας των Συρακουσν (214-212 π.Χ.), ο Αρχιμδης κατστρεψε εχθρικ πλοα με τη χρση της φωτις. Αινες αργτερα, ο Ανθμιος ο Τραλλιανς αναφρει το φλεγμενο γυαλ ως το πλο του Αρχιμδη. Η συσκευ, γνωστ κι ως Ακτνα Φωτς του Αρχιμδη, χρησιμοποιετο για να συγκεντρνει το ηλιακ φως στα επερχμενα πλοα, με αποτλεσμα αυτ να παρνουνε φωτι. Αυτ το υποτιθμενο πλο υπρξε θμα συνεχμενης διαμχης απ την Αναγννηση. Ο Ρεν Ντεκρτ το απρριψε ως λανθασμνο, εν νες ρευνες χουν αποπειραθε ν' αναπαραστσουνε το αποτλεσμα χρησιμοποιντας μνο τα μσα που τανε διαθσιμα στον Αρχιμδη. χει προταθε τι μεγλη παρταξη απ αρκετ γυαλισμνες μπροτζινες χλκινες ασπδες που λειτουργοσανε σαν καθρπτες θα μποροσαν να 'χανε χρησιμοποιηθε για να συγκεντρσουνε το ηλιακ φως στο πλοο. Αυτ βασιζτανε στην αρχ του παραβολικο κατπτρου με παρμοιο τρπο πως σ' ναν ηλιακ φορνο. Δοκιμ της ακτνας φωτς του Αρχιμδη γινε το 1973 απ τον λληνα επιστμονα Ιωννη Σκκα. Το περαμα λαβε χρα στη ναυτικ βση του Σκαραμαγκ ξω απ την Αθνα. Γι' αυτ τη περπτωση χρησιμοποιθηκαν 70 καθρπτες, ο καθνας με χλκινη επστρωση και μγεθος περπου στα 1,5χ1 m. Οι καθρπτες στραφκανε σε ομοωμα απ κντρα πλακ ενς ρωμακο πολεμικο πλοου που βρισκτανε σε απσταση κοντ στα 50 m. ταν οι καθρπτες σημδεψαν με ακρβεια το πλοο, αυτ πιασε φωτι μσα σε λγα δευτερλεπτα. Το πλοο απ κντρα πλακ ταν επιστρωμνο με βαφ πσσας, που μπορε να βοθησε στην ανφλεξη. Η επστρωση με βαφ πσσας τανε κοιντοπη στα πλοα τη κλασσικ εποχ.

     Οκτβρη του 2005, ομδα φοιτητν του Τεχνολογικο Ινστιτοτου Μασαχουστης διεξγαγε να περαμα με 127 τετραγωνικ κεραμδια καθρπτη 30 cm, στοχεοντας να ομοωμα ξλινου πλοου σε απσταση περπου 30 m. Φλγες ξεσπσανε σε μπλωμα του πλοου αλλ μνον ταν ο ουρανς δεν εχε σννεφα και το πλοο παρμεινε στη θση του για περπου 10 λεπτ. Προκυψε το συμπρασμα τι η παρταξη ταν να εφικτ πλο κτω απ αυτς τις συνθκες. Η ομδα επανλαβε το περαμα για τη τηλεοπτικ εκπομπ MythBusters, χρησιμοποιντας μια ξλινη βρκα ψαρματος στο Σαν Φρανσσκο, ως στχο. Ξαν συνβη μερικ απανθρκωση, μαζ με μικρ φωτι. Για να πισει φωτι, το ξλο χρειζεται να φτσει στη θερμοκρασα αυτανφλεξης, που εναι γρω στους 300 °C.
     ταν οι Mythbusters προβλανε το αποτλεσμα του πειρματος στο Σαν Φρανσσκο, Γενρη του 2006, ο μθος τοποθετθηκε στη κατηγορα των κατερριμμνων λγω του χρνου και των ιδανικν καιρικν συνθηκν που χρειαζτανε για να συμβε η ανφλεξη. Επσης τονστηκε πως αφο οι Συρακοσες βλεπαν τη θλασσα προς τα ανατολικ, ο ρωμακς στλος θα 'πρεπε να επιτεθε στη διρκεια του πρωινο για βλτιστη συγκντρωση φωτς απ τους καθρπτες. Οι Mythbusters τνισαν επσης τι συμβατικ πλα πως φλεγμενα βλη βδες απ τους καταπλτες θα ταν νας πολ εκολος τρπος για να βλουν φωτι σε να πλοο σε κοντινς αποστσεις. Δεκμβρη του 2010, οι Mythbusters νοιξαν ξαν την υπθεση της ακτνας φωτς σε σπσιαλ επεισδιο που συμμετεχε κι ο Μπαρκ Ομπμα με τον ττλο Η πρκληση του προδρου. Αρκετ πειρματα διεξχθησαν, συμπεριλαμβανομνης και μιας δοκιμς μεγλης κλμακας με 500 μαθητς να σημαδεουν με τους καθρπτες ομοωμα ενς ρωμακο πλοου σε απσταση 120 m. Σε λα τα πειρματα το ιστο απτυχε να φτσει στους 210 °C που απαιτονται για να πισει φωτι κι ο μθος τοποθετθηκε εκ νου στη κατηγορα των κατερριμνων. Η εκπομπ συμπρανε πως να πιο πιθαν αποτλεσμα των καθρεφτν θα ταν να τυφλνει, να εκθαμβνει και ν' αποσπ τη προσοχ του πληρματος του πλοου.

     Μολοντι δεν ταν ο Αρχιμδης που εφηρε τον μοχλ, εκενος δωσε μια εξγηση για την αρχ που βασζεται η χρση του. Το ργο του Αρχιμδη πνω στους μοχλος τον κανε να πει: "Δστε μου να σημεο να στηριχθ και θα κινσω τη Γη". (δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινσω). Ο Πλοταρχος περιγρφει πς ο Αρχιμδης σχεδαζε ανυψωτικ συστματα τροχαλιν επιτρποντας στους ναυτικος να χρησιμοποιονε την αρχ της μχλευσης για να σηκνουν αντικεμενα που ειδλλως δεν θα μποροσαν να σηκσουν. Στον Αρχιμδη επσης αποδδεται η βελτωση της δναμης και της ακρβειας του καταπλτη καθς κι η εφερεση του οδομετρητ στη διρκεια του Α' Καρχηδονιακο Πολμου. Ο οδομετρητς περιγρφεται ως να κρρο με μηχανισμ γραναζιο που ριχνε μια μπλα σ' να κιβτιο κθε φορ που συμπλρωνε να μλι. Κατασκεασε επσης υδραυλικ ρολι που υπολγιζε με μεγλη ακρβεια τις ρες κι ειδοποιοσε για την αλλαγ της ρας. Εν συχν θεωρεται ως σχεδιαστς μηχανικν συσκευν, ο Αρχιμδης εχε επσης συνεισφορς στον τομα των μαθηματικν. Χρησιμοποησε το πυθαγρειο θερημα για να υπολογσει την πλευρ του 12γνου απ' αυτ του 6γνου και για κθε επακλουθο διπλασιασμ των πλευρν του κανονικο πολυγνου.
     Με τη μθοδο της εξντλησης που εφρμοσε κατφερε να προσεγγσει τη τιμ του αριθμο π (=3,14). Στο Κκλου Μτρησις το 'κανε αυτ ζωγραφζοντας να μεγαλτερο κανονικ 6γωνο ξω απ τον κκλο κι να μικρτερο κανονικ 6γωνο μες στο κκλο και προοδευτικ διπλασιζοντας τον αριθμ των πλευρν και στα 2 κανονικ πολγωνα, υπολογζοντας το μκος της πλευρς κθε πολυγνου σε κθε βμα. Καθς ο αριθμς των πλευρν αυξνεται, γνεται πιο ακριβς η προσγγιση του κκλου. Ο Αρχιμδης προσγγισε (χωρς να διυκρινσει πς) τη τετραγωνικ ρζα του 3 που η πραγματικ τιμ της εναι 1,7320508.
-----------------
     Για την απομνημνευση των πρτων λγων δεκαδικν ψηφων του αριθμο π, που ανακλυψε πρτα ο Αρχιμδης, χουν επινοηθε διφοροι μνημονικο καννες. Με αυτν μπορε κανες να θυμται τα πρτα 22 δεκαδικ ψηφα του:

Αε ο Θες ο Μγας γεωμετρε,                            3, 1 4 1 5 9
το κκλου μκος να ορση διαμτρω,                     2 6 5 3 5 8
παργαγεν αριθμν απραντον,                                         9 7 9
και ον, φε, ουδποτε λον θνητο θα ερωσι.        3 2 3 8 4 6 2 6

     Το πλθος των γραμμτων κθε λξης της φρσης αυτς αντιστοιχε σε καθνα απ τα διαδοχικ ψηφα του αριθμο π.
_____________________

     Ο Αρχιμδης πθανε το 212 π.Χ. στη διρκεια του Β' Καρχηδονιακο Πολμου, ταν οι ρωμακς δυνμεις υπ τον στρατηγ Μρκο Κλαδιο Μρκελλο κυριυσανε τη πλη μετ απ πολιορκα 2 ετν. Σμφωνα με τον Πλοταρχο, ο Αρχιμδης εχε κατ νου να μαθηματικ διγραμμα ταν η πλη εχε καταληφθε και δεν εχε αντιληφθε την λωση της. Οι τελευταες λξεις που του αποδδονται εναι "μην ενοχλετε τους κκλους μου" (μ μου τοὺς κκλους τραττε), αναφερμενος στους κκλους στο μαθηματικ του σχδιο που υποτθεται τι μελετοσε ταν τον δικοψε ο Ρωμαος στρατιτης (συχν τιμητικ αποδδεται στα λατινικ ως Noli turbare circulos meos, αλλ δεν υπρχουν αξιπιστα στοιχεα πως πρφερε αυτς τις λξεις και δεν εμφανζονται στα γραπτ που μας χουνε διασωθε απ' τον Πλοταρχο). Ο Ρωμαος τονε διταξε να πει και να συναντσει τον στρατηγ Μρκο Κλαδιο Μρκελλο αλλ αυτς αρνθηκε λγοντας τι πρεπε να τελεισει με το πρβλημα του. Ο στρατιτης εξοργστηκε και σκτωσε τον Αρχιμδη με το σπαθ του.
     Μια 2η εκδοχ που δνει ο Πλοταρχος εναι τι καθς ο Ρωμαος στρατιτης ορμοσε κατ πνω του με γυμν το ξφος, ο Αρχιμδης τον παρακλεσε, μταια μως, να περιμνει λγο στε να μη μενει λυτο το πρβλημα που τον απασχολοσε. Και μια 3η εκδοχ του Πλουτρχου εναι τι ο Αρχιμδης μεταβανοντας προς τον Μρκελλο εχε μαζ του μαθηματικ ργανα και τονε σκοτσανε στρατιτες επειδ νμιζαν τι ταν πολτιμα αντικεμενα. Ο Μρκελλος ταν πληροφορθηκε τον θνατο του Αρχιμδη λυπθηκε πολ καθς τονε θεωροσε ως να πολτιμο κεφλαιο για την επιστμη κι εχε διατξει να μη πειραχτε, εξοργστηκε με τον στρατιτη κι ευεργτησε τους οικεους του Αρχιμδη.
     Τα ργα του Αρχιμδη εχαν γραφτε στη δωρικ διλεκτο, τη διλεκτο των αρχαων Συρακουσν. Τα γραπτ ργα του δεν χουνε διασωθε πως αυτ του Ευκλεδη κι 7 απ τις πραγματεες του εναι γνωστ τι υπρχαν μνο μσα απ αναφορς που γνονται σ' αυτς απ λλους συγγραφες. Ο Πππος ο Αλεξανδρες αναφρει το ργο του Περ σφαιροποιας καθς κι να λλο πνω στα πολεδρα, εν ο Θων ο Αλεξανδρες κνει μα παρατρηση σχετικ με τη διθλαση απ το μη διασωθν σμερα ργο του Κτοπτρα. Στη διρκεια της ζως του, ο Αρχιμδης κανε το ργο του γνωστ μσω αλληλογραφας με τους μαθηματικος στην Αλεξνδρεια. Τα γραπτ του Αρχιμδη συλλχθηκαν απ αρχιτκτονα της Βυζαντινς Αυτοκρατορας τον Ισδωρο τον Μιλσιο (~530 μ.Χ.), εν τα σχλια για τα ργα του γραμμνα απ τον Ευτκιο στον 6ο μ.Χ. αι., βοθησαν να διαδοθε το ργο του σ' ευρτερο κοιν. ργο του Αρχιμδη μεταφρστηκε στα αραβικ απ τον Ταμπτ ιμπν Κουρ (836-901 μ.Χ.), και στη λατινικ απ το Γερρδο της Κρεμνα (περ. 1114-1187 μ.Χ.). Στη διρκεια της Αναγννησης, η Editio Princeps (1η κδοση), δημοσιεθηκε στη Βασιλεα το 1544 απ τον Johann Herwagen, με τα ργα του Αρχιμδη στην ελληνικ και λατινικ. Το τος 1586, ο Γαλιλαος Γαλιλι εφηρε υδροστατικ ζυγ για τη ζγιση των μετλλων στον αρα και στο νερ, εμπνευσμνος προφανς απ το ργο του Αρχιμδη.     Ο τφος του Αρχιμδη εχε να γλυπτ που απεικνιζε την αγαπημνη μαθηματικ απδειξη του, αποτελομενη απ μα σφαρα κι να κλινδρο με το διο ψος και διμετρο. Εχε αποδεξει τι το εμβαδν κι ο γκος μιας σφαρας εναι τα 2/3 του κλειστο κυλνδρου που τη περιβλλει συμπεριλαμβανομνων και των βσεων του κυλνδρου. Το 75 π.Χ., 137 χρνια μετ το θνατ του, ο Ρωμαος ρτορας Κικρων υπηρετοσε ως κυαστορας στη Σικελα. Εχε ακοσει ιστορες για τον τφο του Αρχιμδη, αλλ κανες απ τους ντπιους δεν τανε σε θση να προσδιορσει τη θση του τφου. Ενδεχομνως βρκε τον τφο κοντ στην Ακραγαντιν πλη των Συρακουσν, σε παραμελημνη κατσταση και κατφυτη απ θμνους. Ο Κικρων διταξε να καθαρσουν τον τφο κι τανε σε θση να δει το σκλισμα και να διαβσει μερικ απ τα εδφια, που εχανε προστεθε ως επιγραφ. να ελληνιστικ μαυσωλεο, που ανακαλφθηκε στην αυλ ενς ξενοδοχεου που ανεγρθη στις Συρακοσες στις αρχς του 1960, θεωρθηκε απ τον Ciancio τι εναι ο τφος του Αρχιμδη. Αλλ ο ανασκαφας, ο φορος αρχαιοττων Συρακουσν, Gentili, προτενει τη τατιση με να σημαντικ πρσωπο της εποχς του Αγαθοκλους (σως του διου του βασιλα).
     Οι βασικς εκδοχς της ζως του Αρχιμδη γρφτηκαν πολ καιρ μετ το θνατ του απ τους ιστορικος της αρχαας Ρμης. Ο απολογισμς της πολιορκας των Συρακουσν δνεται απ τον Πολβιο στις Ιστορες του που γρφτηκαν 70 τη μετ το θνατ του και χρησιμοποιηθκανε στη συνχεια ως πηγ απ τον Πλοταρχο και τον Λβιο. Αυτς δωσε πληροφορες για τον Αρχιμδη ως πρσωπο κι επικεντρθηκε στις πολεμικς μηχανς που λγεται πως εχανε κατασκευαστε για να υπερασπσουνε τη πλη.
     Ο Κικρων πλι, αναφρει εν συντομα τον Αρχιμδη στο διλογ του Περ δημοκρατας, που απεικονζει μια φανταστικ συζτηση που λαμβνει χρα το 129 π.Χ.. Μετ τη κατκτηση των Συρακουσν το 212 π.Χ. λγεται τι ο Στρατηγς Μρκος Κλαδιος Μρκελλος πρε πσω στη Ρμη δο μηχανισμος, που κατασκευσθηκαν απ τον Αρχιμδη και μ' εφαρμογ στην αστρονομα, που δειχνε την κνηση του Ηλου, της Σελνης και 5 πλανητν. Ο Κικρων αναφρει παρμοιους μηχανισμος σχεδιασμνους απ το Θαλ τον Μιλσιο και τον Εδοξο τον Κνδιο. Ο διλογος λει πως ο Μρκελλος κρτησε τον να απ τους μηχανισμος ως το μοναδικ προσωπικ λφυρο απ τις Συρακοσες και δρισε τον λλο στο Να της Αρετς στη Ρμη. Ο μηχανισμς του Μρκελλου παρουσιστηκε απ το Γιο Σουλπκιο Γλλο στο Λοκιο Φοριο Φλο πους τον περιγραψε:

   "Hanc sphaeram Gallus cum moveret, fiebat ut soli luna totidem conversionibus in aere illo quot diebus in ipso caelo succederet, ex quo et in caelo sphaera solis fieret eadem illa defectio, et incideret luna tum in eam metam quae esset umbra terrae, cum sol e regione".

   "ταν ο Γλλος μετακνησε την υδργειο, ττε η Σελνη ακολοθησε τον λιο σ' σες στροφς κι αν κανε σ' αυτ τη μπροντζινη συσκευ πως θα γιντανε και στον ουραν, απ την οποα εδαμε τι επσης στον ουραν η κλειψη Ηλου ταν η δια ταν η Σελνη ερχταν σε κενη τη θση στε να ρχνει τη σκι της πνω στη Γη, ταν τα 3 σματα ταν ευθυγραμμισμνα".

     Αυτ εναι η περιγραφ ενς πλανητριου πλανητοσκοπου. Ο Πππος ο Αλεξανδρες δλωσε τι ο Αρχιμδης εχε γρψει χειργραφο (σμερα χαμνο) πνω στη κατασκευ ττοιων μηχανισμν με το ττλο Περ σφαιροποιας. Πρσφατες ρευνες σ' αυτ το θμα εστιζουνε στον Μηχανισμ των Αντικυθρων, λλη μα συσκευ απ τη κλασσικ αρχαιτητα που πιθαντατα σχεδιστηκε για τον διο λγο. Η δημιουργα ττοιου εδους μηχανισμν θα απαιτοσε προχωρημνη γνση για τη λειτουργα του διαφορικο. Αυτ πιστευταν τι τανε πρα των δυνατοττων της τεχνολογας στις αρχαες εποχς, αλλ η ανακλυψη του Μηχανισμο το 1902 επιβεβαωσε το γεγονς τι συσκευς ττοιου εδους ταν γνωστς στους αρχαους λληνες.     Η ιστορα του χρυσο στμματος δεν εμφανζεται στα γνωστ ργα του Αρχιμδη. Επιπλον, η πρακτικτητα της μεθδου που περιγρφει χει αμφισβητηθε, λγω της υψηλς ακρβειας που χρειζεται κποιος για να μετρσει τη μετατπιση νερο. Αντ' αυτο αναζτησε λση της υδροστατικς που αναφρεται ως η γνωστ αρχ του Αρχιμδη, που ο διος τη περιγρφει στο σγγραμμα Περ επιπλοντων σωμτων. Αυτ η αρχ δηλνει τι να σμα που βυθζεται σε ρευστ δχεται δναμη νωσης ση με το βρος του υγρο που εκτοπζει. Χρησιμοποιντας αυτ την αρχ, θα 'τανε δυνατ η σγκριση της πυκντητας της χρυσς στεφνης με κενη του στερεο χρυσο με την εξισορρπηση της κορνας σε να ζυγ με δεγμα αναφορς χρυσο και στη συνχεια βυθζοντας τη συσκευ στο νερ. Η διαφορ πυκντητας μεταξ των 2 δειγμτων θα μποροσε να προκαλσει τη κλμακα ν' ανατραπε αναλγως.Ο Γαλιλαος κρινε τι "πιθανολογεται τι η μθοδος αυτ εναι η δια που ακολοθησε ο Αρχιμδης, δεδομνου τι, εκτς του τι εναι πολ ακριβς, βασζεται σ' επιδεξεις που παρουσασε ο Αρχιμδης ο διος". Σε κεμενο του 12ου αι. με ττλο Mappae clavicula υπρχουν οδηγες για το πς να εκτελσει κανες τις ζυγσεις στο νερ προκειμνου να υπολογσει το ποσοστ του αργρου που χρησιμοποιθηκε κι ως εκ τοτου την επλυση του προβλματος. Το λατινικ ποημα Carmen de ponderibus et mensuris του 4ου 5ου αι. περιγρφει τη χρση της υδραυλικς ισορροπας για τη λση του προβλματος της κορνας κι αποδδει τη μθοδο στον Αρχιμδη.
     Παρ' τι δεν ταν ο Αρχιμδης που εφηρε τον μοχλ, δωσε μια εξγηση για την αρχ που βασζεται η χρση του στο ργο του Περ επιπδων Ισορροπιν. Αρχαιτερες περιγραφς του μοχλο μπορον να βρεθονε στη Περιπατητικ Σχολ των υποστηρικτν του Αριστοτλη και μερικς φορς αυτς αποδδονται στον Αρχτα. Σμφωνα με τον Πππο τον Αλεξανδρα, το ργο του Αρχιμδη πνω στους μοχλος τον κανε να παρατηρσει: "Δστε μου να σημεο να στηριχθ και θα κινσω τη Γη" (δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινσω). Ο Πλοταρχος περιγρφει πς ο Αρχιμδης σχεδαζε ανυψωτικ συστματα τροχαλιν επιτρποντας στους ναυτικος να χρησιμοποιον την αρχ της μχλευσης για να σηκνουν αντικεμενα που ειδλλως δεν θα μποροσαν να σηκσουνε. Στον Αρχιμδη επσης αποδδεται η βελτωση της δναμης και της ακρβειας του καταπλτη καθς κι η εφερεση του οδομετρητ στη διρκεια του Α' Καρχηδονιακο πολμου. Ο οδομετρητς περιγρφεται σαν κρρο με μηχανισμ γραναζιο που ριχνε μια μπλα σ' να κιβτιο κθε φορ που συμπλρωνε να μλι. Επσης κατασκεασε να υδραυλικ ρολι που υπολγιζε με μεγλη ακρβεια τις ρες κι ειδοποιοσε για την αλλαγ της ρας.
     Εν συχν θεωρεται ως σχεδιαστς μηχανικν συσκευν, ο Αρχιμδης κανε επσης συνεισφορς στον τομα των μαθηματικν. Ο Πλοταρχος γραψε: "Αφιρωσε λη του τη στοργ και τη φιλοδοξα του σ' αυτς τις καθαρτερες εικασες που δεν μπορε να γνει αναφορ στις χυδαες ανγκες της ζως". Ο Αρχιμδης χρησιμοποησε το πυθαγρειο θερημα για να υπολογσει τη πλευρ του 12γωνου απ' αυτ του 6γνου και για κθε επακλουθο 2πλασιασμ των πλευρν του κανονικο πολυγνου.
     Ο Αρχιμδης μποροσε να χρησιμοποισει τα απειροελχιστα με τρπο παρμοιο με τον ολοκληρωτικ λογισμ. Μσω της εις τοπον απαγωγς μποροσε να δσει απαντσεις σε προβλματα ως ναν αυθαρετο βαθμ ακρβειας, προσδιορζοντας τα ρια που μσατους σχυε η απντηση. Αυτ η μθοδος εναι γνωστ ως η μθοδος της εξντλησης και την εφρμοσε για να προσεγγσει τη τιμ του αριθμο π. Στο Κκλου Μτρησις το 'κανε αυτ ζωγραφζοντας να μεγαλτερο κανονικ εξγωνο ξω απ τον κκλο και να μικρτερο κανονικ εξγωνο μσα στο κκλο και προοδευτικ διπλασιζοντας τον αριθμ των πλευρν και στα δο κανονικ πολγωνα, υπολογζοντας το μκος της πλευρς κθε πολυγνου σε κθε βμα. Καθς ο αριθμς των πλευρν αυξνεται, γνεται μια πιο ακριβς προσγγιση του κκλου. Μετ απ 4 ττοια βματα, ταν τα πολγωνα εχαν απ 96 πλευρς το καθνα, ταν σε θση να προσδιορσει τι η τιμ του π βρισκταν ανμεσα στο 317 (περπου 3,1429) και 31071 (περπου 3,1408) εντς των ορων αφο η τιμ προσεγγιστικ εναι 3,1416. Επσης απδειξε τι το εμβαδν ενς κκλου ισοται με το π πολλαπλασιασμνο με το τετργωνο της ακτνας του κκλου (πr2). Στο Περ σφαρας και κυλνδρου δηλνει τι να μγεθος ταν προστεθε αρκετς φορς στον εαυτ του θα ξεπερσει οποιοδποτε λλο μγεθος. Αυτ εναι η Αρχιμδεια ιδιτητα των πραγματικν αριθμν.

     Στο Κκλου μτρησις. Σζονται 3 θεωρματα. Αυτ εναι σντομη εργασα που αποτελεται απ 3ς προτσεις. Εναι γραμμνη σε μορφ αλληλογραφας με τον Δοσθεο του Πηλουσου, που ταν μαθητς του Κνωνα του Σμιου. επσης, υποστηρζει πως η τετραγωνικ ρζα του 3 βρσκεται ανμεσα στο 265⁄153 (περπου 1,7320261) και στο 1351⁄780 (περπου 1,7320512). Η πραγματικ τιμ εναι περπου 1,7320508, γεγονς που κνει αυτ τον υπολογισμ πολ ακριβ. Παρουσασε αυτ το αποτλεσμα χωρς να προσφρει καμμα εξγηση για το πως φτασε σε αυτ. Αυτ η ψη του ργου του ανγκασε τον John Wallis να δηλσει: «πιθανν να κλυψε τα χνη της ερευνς του σκπιμα επειδ θα νιωθε τι δνει στους μεταγενστερους το μυστικ της συλλογς πληροφοριν του, εν ταυτχρονα θελε να αποσπσει απ αυτος απαντσεις για τα δικ του ευρματα. "Εναι πιθαν να χρησιμοποιοσε επαναληπτικς διαδικασες για να υπολογσει αυτς τις τιμς".
     Στο Τετραγωνισμ της παραβολς. Στο ργο αυτ που αποτελεται απ 24 προτσεις ο Αρχιμδης απδειξε τι το εμβαδν που περικλεεται απ μα παραβολ και μια ευθεα γραμμ εναι 4⁄3 φορς το εμβαδν του αντστοιχου εγγεγραμμνου τριγνου. Εξφρασε τη λση στο πρβλημα ως πειρη Γεωμετρικ σειρ με λγο 1⁄4. Αν ο 1ος ρος σ' αυτ τη σειρ εναι το εμβαδν του τριγνου, ττε ο 2ος εναι το θροισμα των εμβαδν των 2 τριγνων που οι βσεις εναι οι δο μικρτερες διατμνουσες γραμμς κι οτω καθεξς. Αυτ η απδειξη χρησιμοποιε μια παραλλαγ της σειρς 1/4 + 1/16 + 1/64 + 1/256 +... που 'χει θροισμα το 1⁄3.  απευθυνμενος στο Δοσθεο, αποδεικνει με 2 μεθδους τι το εμβαδν που περικλεεται απ μια παραβολ και μια ευθεα γραμμ ισοται με 4⁄3 πολλαπλασιαζμενο επ το εμβαδ ενς τριγνου με την δια βση και ψος. Αυτ το κατφερε με τον υπολογισμ της αξας της γεωμετρικς σειρς που αθροζεται στο πειρο με λγο 1⁄4.
     Στο Ψαμμτη: Σ' αυτ τη πραγματεα του,ξεκιν να υπολογζει τον αριθμ των κκκων μμου που μπορον να χωρσουν μσα στο σμπαν. Στο βιβλο αναφρει την ηλιοκεντρικ θεωρα του ηλιακο συστματος που προτενεται απ τον Αρσταρχο το Σμιο, καθς και σγχρονες ιδες σχετικ με το μγεθος της Γης και την απσταση μεταξ διφορων ουρνιων σωμτων. Στη προσπθεια του, αντιτχθηκε στην ιδα τι ο αριθμς των κκκων μμου ταν πολ μεγλος για να υπολογισθε. γραψε: "Υπρχουν μερικο, βασιλι Γλωνα (Γλων Β', γιος του Ιρωνα Β') που πιστεουν τι ο αριθμς της μμου εναι πειρος σε μγεθος και ταν λω μμου δεν εννο την μμο που υπρχει στις Συρακοσες και στην υπλοιπη Σικελα αλλ και αυτ που βρσκεται σε κθε περιοχ ετε κατοικεται ετε χι". Για να λσει το πρβλημα, επινησε να σστημα μτρησης με μονδα μτρησης τη μυριδα. Η λξη προρχεται απ τη λξη μυρις, για τον αριθμ 10.000. Πρτεινε να σστημα αρθμησης χρησιμοποιντας μυριδα μυριδων (100 εκατομμρια) και συμπρανε πως ο αριθμς των κκκων μμου που χωρ το σμπαν εναι 8 εικοσκις εκατομμρια 8 × 10^63. Ο Ψαμμτης εναι το μνο σωζμενο ργο που συζητ τις απψεις του σχετικ με την αστρονομα.
     Οστομχιον, εναι τεμαχισμνο παζλ παρμοιο με tangram κι η πραγματεα που το περιγραφε βρθηκε σε πιο ολοκληρωμνη μορφ στο Παλμψηστο του Αρχιμδη. Υπολογζει τα εμβαδ των 14ων κομματιν, που συναρμολογομενα μπορον να σχηματσουνε 4γωνο. ρευνα που δημοσιεθηκε το 2003 απ τον Δρ.Reviel Netz του Πανεπιστημου Στνφορντ, υποστριζε πως ο Αρχιμδης προσπαθοσε να καθορσει με πσους δυνατος τρπους θα μποροσαν να τοποθετηθον τα κομμτια τσι στε να συναρμολογσουνε 4γωνο. Υπολογζει πως τα κομμτια μπορον να δημιουργσουνε τετργωνο με 17.152 διαφορετικος τρπους. Ο αριθμς των διατξεων εναι 536, ταν οι λσεις που εναι ισοδναμες με περιστροφ κι αντανκλαση χουν αποκλειστε. Το παζλ αντιπροσωπεει παρδειγμα πριμου προβλματος στη Συνδυαστικ. Η προλευση του ονματος του παζλ εναι ασαφς κι χει υποστηριχθε πως αυτ χει ληφθε απ την αρχαα ελληνικ λξη για το λαιμ τον οισοφγο, στμαχος. Ο Αυσνιος αναφρεται στο παζλ, με την ονομασα Οστομχιον, μια ελληνικ σνθετη λξη που σχηματζεται απ τις ρζες του ὀστον (οστ) και της μχης (αγνας). Το παζλ εναι επσης γνωστ ως Μικρ Πακτο (loculus) του Αρχιμδη Κουτ του Αρχιμδη.
     Περ σφαρας και κυλνδρου, Βιβλο Α' & Β': Στη πραγματεα αυτ απευθυνμενος στον Ευτκιο Δοσθεο, κατορθνει κτι που τον κανε να 'ναι ιδιατερα περφανος. Αυτ ταν η ανακλυψη της σχσης μεταξ μας σφαρας κι ενς περιγεγραμμνου κυλνδρου του διου ψους και της διας διαμτρου. Ο γκος εναι 4⁄3 πr^3 για τη σφαρα, και 2πr^3 για τον κλινδρο. Το εμβαδν επιφανεας εναι 4πr^2 για τη σφαρα, και 6πr^2 για τον κλινδρο (συμπεριλαμβανομνων των 2 βσεων), που r εναι η ακτνα της σφαρας και του κυλνδρου. Η σφαρα χει γκο τα 2/3 του περιγεγραμμνου κυλνδρου. Ομοως, η σφαρα χει εμβαδν τα 2/3 του κυλνδρου (συμπεριλαμβανομνων των βσεων). Στον τφο του Αρχιμδη κατπιν επιθυμας του εχανε τοποθετηθε 2 γλυπτ: μα σφαρα κι νας κλινδρος.     Περ επιπδων ισορροπιν κντρα βαρν επιπδων Μηχανικ, Βιβλο Α' & Β': Το 1ο αποτελεται απ 15 προτσεις κι 7 αξιματα, εν το 2ο περιχει 10 προτσεις. Σ' αυτ το ργο του εξηγε το Νμο του Μοχλο δηλνοντας τι: "Τα μεγθη εναι σε ισορροπα, ταν βρσκονται σε αποστσεις αντιστρφως ανλογες με το βρος τους". Ο Αρχιμδης χρησιμοποιε τις αρχς που προκπτουνε, για τον υπολογισμ των εμβαδν και των κντρων βρους των διαφρων γεωμετρικν σχημτων, πως τργωνα, παραλληλγραμμα και παραβολς.
     Περ ελκων (28 προτσεις, 6 πορσματα) Αυτ το ργο των 28 προτσεων, επσης απευθυνταν στον Δοσθεο. Τοτη η πραγματεα ορζει αυτ που σμερα καλεται η σπερα του Αρχιμδη. Εναι ο γεωμετρικς τπος των σημεων που αντιστοιχονε στο σνολο των διφορων θσεων, απ τις οποες διρχεται να σημεο, με τη προδο του χρνου, καθς αυτ κινεται μακρι απ να σταθερ σημεο με μια σταθερ ταχτητα κατ μκος μας γραμμς, που περιστρφεται με σταθερ γωνιακ ταχτητα. Ισοδναμα, σε πολικς συντεταγμνες (r, θ) μπορε να περιγραφε απ την εξσωση
με πραγματικος αριθμος a και b. Αυτ εναι πριμο παρδειγμα μιας μηχανικς καμπλης (καμπλη που διαγρφεται απ να κινομενο σημεο), που θεωρεται απ λληνα μαθηματικ.
     Περ κωνοειδων & σφαιροειδων (32 προτσεις, 1 πρισμα) Αυτ εναι να ργο αποτελομενο απ 32 προτσεις, που απευθνονται στον Δοσθεο. Σ' αυτ τη πραγματεα του υπολογζει τα εμβαδ και τους γκους τμημτων απ κνους, σφαρες και παραβολοειδ. Ο υπολογισμς του εμβαδο επιφανειν τανε θμα εργασιν απ την αρχαιτητα. Τον 5ο αι. π.Χ. ο Εδοξος εχε αναπτξει τη μθοδο της εξντλησης σμφωνα με τις ιδες του Αντιφντα. Στην μθοδο αυτ, υποδιαιρομε να σμα σε πολγωνα για να υπολογσουμε το εμβαδν του. Ο Εδοξος δη εχε υπολογσει το εμβαδν ορισμνων πολγωνων. Ο Αρχιμδης βελτωσε τη μθοδο αυτ και κατφερε να υπολογσει το εμβαδν της παραβολς.
     Πρβλημα Βοεικν: το ργο ανακαλφθηκε απ τον Gotthold Ephraim Lessing σ' ελληνικ χειργραφο αποτελομενο απ να ποημα απ 44 γραμμς, στη βιβλιοθκη Herzog August στο Wolfenbüttel της Γερμανας, το 1773. Απευθνεται στον Ερατοσθνη και στους μαθηματικος στην Αλεξνδρεια. Ττους προκαλε να μετρσουνε τον αριθμ των βοοειδν στην Αγλη του λιου, με την ταυτχρονη επλυση ενς αριθμο Διοφαντικν εξισσεων. Υπρχει και μια πιο δσκολη κδοση του προβλματος που μερικς απ τις λσεις απαιτεται να εναι τλεια τετργωνα. Αυτ η κδοση του προβλματος λθηκε 1η φορ απ τον Α. Amthor το 1880 κι η απντηση εναι πολ μεγλος αριθμς, περπου 7,760271 × 10206544.     Το κριο γγραφο που περιχει το ργο του εναι το Παλμψηστο του Αρχιμδη. Το 1906, ο Δανς καθηγητς Johan Ludvig Heiberg επισκφθηκε τη Πλη κι εξτασε περγαμην (απ δρμα κατσκας), γραμμνη τον 13ο μ.Χ. αι., που περιεχε 174 σελδες λειτουργικν κειμνων. Τελικ ανακλυψε πως η περγαμην τανε παλμψηστο, δηλαδ να γγραφο με κεμενο που εχε γραφε πνω σε σβησμνη παλι εργασα. Τα παλμψηστα δημιουργονταν ξανοντας το μελνι απ τα αρχικ ργα των περγαμηνν και την επαναχρησιμοποηση τους. Αυτ τανε συνηθισμνη πρακτικ στον Μεσαωνα, καθς η περγαμην ταν αρκετ ακριβ. Τα παλιτερα ργα στο παλμψηστο αναγνωρστηκαν απ τους μελετητς τον 10ο αι. μ.Χ., ως αντγραφα απ προηγομενες γνωστες πραγματεες του Αρχιμδη. Η περγαμην, πριν να πωληθε σε ιδιτη συλλκτη το 1920, τανε για εκατοντδες χρνια σε μια μοναστηριακ βιβλιοθκη στη Πλη. Στις 29 Οκτβρη 1998, πωλθηκε σε δημοπρασα σ' αννυμο αγοραστ για 2.000.000 $ απ τον Οκο Κρστις, στη Να Υρκη.
     Το παλμψηστο λοιπν αυτ εναι περγαμηνς κδικας του 10ου αι., που περιχει μαθηματικς πραγματεες. Το 1229 ο κδικας υπστη επεξεργασα, η γραφ σβστηκε, τα φλλα του αναδιατχθηκαν, διπλθηκανε στη μση τσι στε να παλι φλλο να αποτελσει δο ενς καινοργιου κδικα και πνω τους γραφτκανε λειτουργικ κεμενα. Η απξεση δεν ταν ολοκληρωτικ, με αποτλεσμα υπ ευνοκς συνθκες να διαφανεται το προηγομενο κεμενο.
     Το παλμψηστο περιχει 7 πραγματεες, συμπεριλαμβανομνου και του μοναδικο σωζμενου αντιγρφου του ργου Περ επιπλεντων σωμτων στην αρχαα ελληνικ. Εναι η μοναδικ γνωστ πηγ του ργου Περ μηχανικν θεωρημτων προς Ερατοσθνη φοδος, που αναφερτανε στη Σοδα κι εθεωρετο πως εχε χαθε για πντα. Το Οστομχιον επσης τανε στο παλμψηστο, με μια πιο πλρη ανλυση του παζλ, σε σχση με ,τι εχε βρεθε σε προηγομενα κεμενα. Το παλμψηστο εναι τρα αποθηκευμνο στο Walters Art Museum της Βαλτιμρης, Μριλαντ, που υποβλλεται σε διφορων ειδν σγχρονες δοκιμς, πως η χρση υπεριδους ακτινοβολας κι ακτνων Χ, τσι στε να διαβαστε το αρχικ κεμενο. Ο Παλμψηστος Κδικας με την ονομασα Codex C, πως τον αναφρει ο Χιμπεργκ, εναι η μνη διασωζμενη γνωστ πηγ που περιχει αποσπσματα απ τις πραγματεες του. Σμφωνα με τους γραφικος χαρακτρες του κειμνου χρονολογεται στον 10ο αι. μ.Χ. και πιστεεται τι πρκειται γι' αντιγραφ απ κποια αρχαιτερη πηγ, που δυστυχς μς εναι γνωστη. Οι 7 πραγματεες του στο Παλμψηστο εναι: Περ επιπδων ισορροπιν, Περ ελκων, Κκλου μτρησις, Περ σφαρας και κυλνδρου, Περ των επιπλεντων σωμτων, Περ μηχανικν θεωρημτων προς Ερατοσθνη φοδος και Οστομχιον.

     Πρσφατα (2006) διαβστηκαν απ το Παλμψηστο του Αρχιμδη αποσπσματα απ τα ργα που διασθηκαν σε αυτ:
     Περ μηχανικν θεωρημτων προς Ερατοσθνη φοδος (=μθοδος): Η πραγματεα αυτ θεωρετο χαμνη μχρι και την ανακλυψη του Παλμψηστου. Σ' αυτ, χρησιμοποιε απειροστικ και δεχνει πς η διαμλιση ενς σχματος σ' ναν πειρο αριθμ, απερως μικρν κομματιν, μπορε να μας βοηθσει στο να προσδιορσουμε το εμβαδν και τον γκο του. Εχε υπψη του πως αυτ η μθοδος στερεται επσημης αυστηρτητας, τσι χρησιμοποησε και τη μθοδο της εξντλησης για την εξαγωγ των αποτελεσμτων. πως και το Πρβλημα Βοοειδν, τσι κι αυτ το ργο τανε γραμμνο με τη μορφ επιστολς προς τον Ερατοσθνη τον Αλεξανδρα.
     Περ των επιπλεντων σωμτων: Στο 1ο μρος αυτς της πραγματεας, εξηγε το νμο της ισορροπας των υγρν κι αποδεικνει πως το νερ θα υιοθετσει μια σφαιρικ μορφ γρω απ να κντρο βαρτητας. Αυτ μπορε να ταν μια προσπθεια για να εξηγσει τη θεωρα των ττε σγχρονων Ελλνων αστρονμων, πως και του Ερατοσθνη, τι η Γη εναι σφαιρικ. Τα υγρ περιγρφονται ως μη αυτοβαρυτικ, δεδομνου τι υποθτει την παρξη ενς σημεου, προς το οποο εμππτουν λα τ' αντικεμενα, με αποτλεσμα ν' αποκτονε το σφαιρικ τους σχμα.
Στο δετερο μρος, υπολογζει τις θσεις ισορροπας διφορων τμημτων απ παραβολοειδ. Αυτ ταν σως μια εξιδανκευση των σχημτων, που δημιουργοσε το βυθισμνο μρος των πλοων στο νερ. Κποια απ αυτ τα τμματα επιπλουν με τη βση κτω απ το νερ και τη μγιστη (σε ψος) κορυφ πνω απ το νερ, παρμοια με τον τρπο με τον οποο τα παγβουνα επιπλουν. Η αρχ της νωσης του Αρχιμδη παρατθεται σε αυτ το ργο, ως εξς: "Κθε σμα που εναι εξ ολοκλρου μερικς βυθισμνο σε ρευστ, δχεται μια θηση ση σε μγεθος, αλλ αντθετης φορς, με το βρος του εκτοπισμνου ρευστο".
     Απκρυφα ργα/Βιβλο λημμτων: Το ργο αυτ ( Liber Assumptorum) εναι μια πραγματεα με 15 προτσεις σχετικ με τη φση των κκλων. Το αρχαιτερο γνωστ αντγραφο του κειμνου εναι στα αραβικ. Οι μελετητς T. L. Heath και Marshall Clagett υποστριζαν πως δεν μπορε να χει γραφτε απ τον Αρχιμδη, αυτ το ργο στη σημεριν του μορφ, δεδομνου τι τον αναφρει σε 3ο πρσωπο, γεγονς που υποδηλνει επεξεργασα απ κποιο λλο συντκτη. Το ργο αυτ μπορε να βασζεται σε μια προηγομενη εργασα του που πιθαντατα χει χαθε. Επσης, θεωρεται πως ο Τπος του ρωνα για τον υπολογισμ του εμβαδο ενς τριγνου απ το μκος των πλευρν του, τανε γνωστς στον Αρχιμδη. Ωστσο, η 1η αξιπιστη αναφορ στον τπο δνεται απ τον ρωνα τον Αλεξανδρα τον 1ο μ.Χ. αι..     Η ανακλυψη του χειρογρφου χει περιπετειδη ιστορα. Το 10ο αι., στη Πλη, νας αννυμος γραφας αντγραψε πραγματεα του Αρχιμδη πνω σε περγαμην, κρατντας τα ελληνικ του πρωτοτπου. Το 13ο αι., νας μοναχς σβησε το κεμενο, κοψε τις σελδες, περιστρεψε τα φλλα 90 μορες και τα δπλωσε στη μση. Η περγαμην στη συνχεια ανακυκλθηκε μαζ με περγαμηνς απ λλα βιβλα, για να δημιουργηθε να προσευχητριο. Πρτος ανφερε την παρξ του ο ιστοριοδφης Αθανσιος Παπαδπουλος-Κεραμες το 1899. Το παλμψηστο ανκε στη Βιβλιοθκη του Μετοχου του Παναγου Τφου στη Πλη κι εχε μεταφερθε εκε απ τη Σκτη του Αγου Σββα στη Παλαιστνη. Ο μεγλος αναζητητς χειρογρφων Κονσταντν φον Τσεντορφ, που ανακλυψε τον Σινατικ Κδικα, την επισκφθηκε το 1846 κι εδε το χειργραφο αλλ δεν αναγνρισε το περιεχμεν του. Απσπασε μνο να 2φυλλο, που κατληξε στη Βιβλιοθκη του Καμπριτζ (Ms. Add. 1879.23). Οτε κι ο Παπαδπουλος-Κεραμες μπρεσε να διαβσει τον κδικα, κατλαβε μως τι πρκειται για κποιο σημαντικ μαθηματικ ργο. Η εδηση φτασε στον Δαν φιλλογο Γιχαν Χιμπεργκ (Johan Ludwig Heiberg), που εξδιδε τα ργα του Αρχιμδη. Ο Χιμπεργκ, παρ τη προχωρημνη του ηλικα, ταξδεψε στη Πλη το 1906 για να δει τον κδικα. Απ τη μελτη του προκυψε τι ο κδικας περιεχε αριθμ ργων του Αρχιμδη γνωστν απ λλα χειργραφα και μαζ μ' αυτ την επιστολ με τον ττλο Περ των μηχανικν θεωρημτων προς Ερατοσθνη φοδος ( απλ Μθοδος), που δε διασζεται σε κανν λλο χειργραφο και που την παρξη ο επιστημονικς κσμος γνριζε μνο απ μια απλ αναφορ.
     Στις ταραγμνες συνθκες στη διρκεια και μετ τον Α' Παγκ. Πλ., το παλμψηστο ξφυγε απ τη κατοχ της Βιβλιοθκης του Μετοχου και εξαφανστηκε, μχρι που το 1998 βρθηκε να πωλεται σε πλειστηριασμ του οκου Christie's στη Να Υρκη. ταν γινε γνωστ η εδηση στην Ελλδα, υπρξε κινητοποηση απ το Υπουργεο Πολιτισμο κι απ πνευματικ ιδρματα της χρας για να συγκεντρωθε το απαιτομενο ποσν. Στις 28 Οκτωβρου του 1998, η Ελλδα χασε την ευκαιρα να αποκτσει το Παλμψηστο. Παρλληλα το Πατριαρχεο Ιεροσολμων κινθηκε δικαστικ, ζητντας να του αποδοθε ο κδικας, με την αιτιολογα τι εχε κλαπε απ τη βιβλιοθκη του Μετοχου του στη 10ετα του '20. Η δικαστικ απφαση δικαωσε τον ιδιτη ιδιοκττη Ρομπρ Γκυερσν (Robert Guersan), κληρονμο ενς κποιου Μαρ Λου Σιρι (Marie Louis Sirieix), που 'χε ταξιδψει στην Ελλδα και τη Τουρκα στη 10ετα του '20 κι εχε πεθνει το 1956. Τελικ ο κδικας λλαξε χρια για 2.000.000 $ και περιλθε σε κποιον αννυμο συλλκτη, που το παρδωσε στο Μουσεο Τχνης Ουλτερς (Walters Art Museum) της Βαλτιμρης για συντρηση, ψηφιοποηση και μελτη. Τον Αγουστο του 2006, ομδα επιστημνων υπ την εποπτεα του φυσικο Οβε Μπργκμαν κατρθωσε να φρει στο φως ολκληρο το κεμενο του εγγρφου. Αυτ που χασε, δυστυχς, η ελληνικ Πολιτεα, το κρδισε ευτυχς η ανθρωπτητα. Το σημαντικτερο επιστημονικ χειργραφο που πουλθηκε ποτ σε δημοπρασα αποκαλπτει 13 χρνια αργτερα, χρη στη σγχρονη τεχνολογα και την αφοσωση των ερευνητν ενς αμερικανικο μουσεου, τα μυστικ της μεγαλτερης μαθηματικς ιδιοφυας του αρχαου κσμου.
     Lost & Found: The Secrets of Archimedes εναι ο ττλος της κθεσης που εγκαινιζεται στις 16 Οκτβρη στο Μουσεο Τχνης Walters της Βαλτιμρης. Με φωτογραφες, κεμενα και πολυμσα, η κθεση αφηγεται τη συναρπαστικ περιπτεια του σπνιου χειρογρφου και το τερστιο πρτζεκτ της συντρησης, ψηφιακς επεξεργασας και μελτης του, που αποδεικνει πως ο Αρχιμδης ανακλυψε τα μαθηματικ του απερου, τη μαθηματικ φυσικ και τη συνδυαστικ -κλδος των μαθηματικν που χρησιμοποιεται στη πληροφορικ.     Το 1999, ο αννυμος συλλκτης που απκτησε το Παλμψηστο το παραχρησε στο Μουσεο Walters και μια ομδα ερευνητν ξεκνησε τη προσπθεια να διαβσει τα σβησμνα κεμενα στο παλαιτερο σωζμενο αντγραφο του αρχαου Ελληνα μαθηματικο, φυσικο, εφευρτη, μηχανικο κι αστρονμου. Οταν το Μουσεο Walters παρλαβε το χειργραφο, πολλο πστευαν τι δεν μποροσε να ανακτηθε τποτε απ' αυτ. "Ητανε σε φρικτ κατσταση, χοντας βρος χιλων ετν, των μετακινσεων και της κακς χρσης", επε ο διευθυντς του Πρτζεκτ Αρχιμδης κι επιμελητς χειρογρφων και σπνιων βιβλων του Walters, Γουλ Νελ. 4 τη χρειστηκαν οι συντηρητς για να διαλσουνε το βιβλο, λγω της εθραυστης κατστασης της περγαμηνς, που 'χε καταστραφε απ μοχλα, εν κποια σημεα εχανε σκεπαστε με σγχρονη συνθετικ κλλα! "Κατγραψα τα πντα κι σωσα ακμη και τα πιο μικροσκοπικ κομμτια του χειρογρφου, φλοδες χρματος, νματα, σταθεροποησα τη μελνη με ζελατνη, κανα αμτρητες επιδιορθσεις με γιαπωνζικο χαρτ", εξηγε η Αμπιγκιλ Κουντ, επικεφαλς του τμματος συντρησης χειρογρφων του αμερικανικο μουσεου.
     Το 2000, μια ομδα ερευνητν ρχισε την ανκτηση των σβησμνων κειμνων. Χρησιμοποησαν τεχνικς απεικνισης σε διαφορετικ μκη κματος του υπρυθρου, ορατο κι υπεριδους φωτς (πολυφασματικ απεικνιση). Χρη σε διαφορετικς μεθδους ψηφιακς επεξεργασας, το κεμενο αποκαλφθηκε στα μτια των ερευνητν με τρπο που κανες δεν το εχε δει 1000 τη. Ενα μρος του βιβλου που εχε σκεπαστε με ρπους διαβστηκε με ακτνες Χ στο εργαστρι Stanford Synchrotron Radiation Lightsource (SSRL). Ο Αρχιμδης, στη πραγματεα του Περ μεθδου των θεωρημτων μηχανικς ασχολεται με την ννοια του απλυτου απερου και το Παλμψηστο περιχει το μνο σωζμενο αντγραφο του σημαντικο συγγρμματος. Ο αρχαος Ελληνας μαθηματικς ισχυρζεται τι 2 διαφορετικ σνολα γραμμν εναι σα σε πλθος, αν κι εναι σαφς κατανοητ πως εναι πειρα. Η προσγγιση αυτ εναι μοια με ργα του 16ου και του 17ου αι., που οδγησαν στην επινηση του λογισμο.
Επσης, μνο στο Παλμψηστο βρθηκε το Οστομχιον, η αρχαιτερη πραγματεα περ συνδυαστικς. Θεωρεται τι ο Αρχιμδης προσπαθοσε να ανακαλψει με πσους τρπους θα μποροσε να ανασυνδυζει 14 τμματα και να κνει να τλειο τετργωνο. Η απντηση εναι: 17.152 συνδυασμος. Η συνδυαστικ θεωρεται ζωτικς σημασας στην πληροφορικ.
     Εκτς απ τα ργα του Αρχιμδη, στο Παλμψηστο βρθηκαν επσης κρυμμνα: να σχλιο πνω στις Κατηγορες του Αριστοτλη, καθς και κεμενα του Υπερεδη, Αθηναου ρτορα του Χρυσο Αινα. Οταν το Παλμψηστο οδηγθηκε στο SSRL, αποκαλφθηκε στη 1η σελδα κι η ταυττητα του γραφα που 'σβησε τα γραπτ του Αρχιμδη. Τ' νομ του ταν Ιωννης Μρωνας και τελεωσε τη μεταγραφ των προσευχν στις 14 Απρλη 1229, στην Ιερουσαλμ. * Υπρχει νας κρατρας στη Σελνη με το νομα του Αρχιμδη (29.7° Β, 4.0° Δ)προς τιμ του, καθς και μια σεληνιακ οροσειρ, Τα Βουν του Αρχιμδη (25.3° Β, 4.6° Δ).
 * Ο αστεροειδς της κριας ζνης αστεροειδν, με προσωριν ονομασα 1987 SL7, πρε το νομα 3600 Αρχιμδης απ αυτν.
 * Το μετλλιο Fields για εξαιρετικς επιδσεις στα μαθηματικ φρει πορτρατο του Αρχιμδη, μαζ με σκλισμα απεικονζει την απδειξη στη σφαρα και τον κλινδρο.Η επιγραφ γρω απ το κεφλι του εναι απσπασμα που αποδδεται σ' αυτν και γρφει στα λατινικ: "Transire suum pectus mundoque potiri" (Ανβα πνω απ τον εαυτ σου και κατκτησε τον κσμο).
 * Ο Αρχιμδης χει αποτυπωθε στα γραμματσημα που εκδδονται απ την Ανατολικ Γερμανα (1973), Ελλδα (1983), Ιταλα (1983), τη Νικαργουα (1971), Σαν Μαρνο (1982), και την Ισπανα (1963).
 * Το επιφνημα του Ερηκα! που αποδδεται στον Αρχιμδη εναι το σνθημα της πολιτεας της Καλιφρνια. Στη περπτωση αυτ η λξη αναφρεται στην ανακλυψη χρυσο κοντ στο Σττερς Μιλ το 1848 που πυροδτησε τον πυρετ του χρυσο εκε.
 * να κνημα με πολιτικ συμμετοχ,που αποσκοπε στη καθολικ πρσβαση στην υγειονομικ περθαλψη στη πολιτεα ρεγκον χει ονομαστε Κνημα Ο Αρχιμδης, μ' επικεφαλς τον πρην Κυβερντη του ρεγκον John Kitzhaber.

ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ:

· "Περ σφαρας και κυλνδρου" Βιβλο α' και β'
· "Κκλου μτρησις" Σζονται τρα θεωρματα.
· "Περ κωνοειδων και σφαιροειδων" (32 θεωρματα, 1 πρισμα)
· "Περ ελκων" (28 θεωρματα, 6 πορσματα)
· "Περ επιπδων ισορροπιν κντρα βαρν επιπδων Μηχανικ" Βιβλ α' και β'.
· "Βιβλο λημμτων"
· "Πρβλημα Βοεικν"
· "Κατασκευ πλευρς του περιγραφομνου εις κκλο επταγνου"
· "Ωρολγιον Αρχιμδους" (Σζεται στα αραβικ)
· "Περ κκλων εφαπτομνων αλλλων"
· "Αρχα της Γεωμετρας"
· "Ψαμμτης"
· "Τετραγωνισμς παραβολς"
· Πρσφατα (2006) διαβστηκαν απ το Παλμψηστο του Αρχιμδη αποσπσματα απ τα ργα που διασθηκαν σ' αυτ:
· "Οστομχιον"
· "Περ μηχανικν θεωρημτων προς Ερατοσθνη φοδος (=μθοδος)
· "Περ των επιπλεντων σωμτων"
· "Οχουμνων" (Υδροστατικ επιπλεντων σωμτων)

Συγγρμματα μη διασωθντα · ( συγγρμματα μη αποκαλυφθντα μχρι σμερα)
· "Αριθμητικ"
· "Βαρουλκς, Υδροσκοπαι, Πνευματικ"
· "Επισδια Βιβλα" (Μλλον περ στατιστικς -Τζτζης)
· "Περ τριγνων"
· "Περ τετραπλερου"
· "Περ ζευγν"
· "Περ 13 ημικανονικν πολυδρων"
· "Ισοπεριμετικ"
· "Ισορροπαι"
· "Κασις δια κατπτρων" (επ αυτο γινε επιτυχς περαμα στο Ν.Σ.)
· "Περ Αρχιτεκτονικς"
· "Περ βαρτητος και ελαφρτητος (Πυκνμετρα - Αραιμετρα)
· "Περ δρομομτρων" (Οδμετρα πλοων)
· "Περ κντρου Βρους Κεντροβαρικ"
· "Κατοπρικ"
· "Περ παραλλλων γραμμν"
· "Περ κολων και παραβολικν κατπτρων"
· "Προοπτικ"
· "Στοιχεα μηχανικν"
· "Πλινθδες και Κλινδροι"
· "Στοιχεα επ των στηρξεων"
· "Σφαιροποια"

Εφευρσεις
· "Αστρονομικ συσκευ"
· "Βαρουλκς"
· "Γερανο" (Αρπγες)
· "Καταπλτες"
· "Κτοπτρα"
· "Κοχλας λιξ"
· "Οδμετρο (δρομμετρο)"
· "Πλανητριον (σφαρα)
· "Πολσπαστον" (Βαρολκο), "τρσπαστο"
· "Σφων"
· "Οστομχιον" (επιτραπζιο παιγνδι το πρτο πζλ)
· "Τηλεβλον Αρχιμδους"
· "Χαριστων" (μοχλς)
· "Ωρολγιο υδραυλικ"

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers