-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

.  

Limonov Eduard:


Эдуард Вениаминович Савенко       Эдуард Лимонов

                                            Βιογραφικ

     Σγχρονος Ρσος εθνικιστς πρωτοποριακς ποιητς και πεζογρφος, που προκλεσε ποικιλτροπα με τη λογοτεχνικ αλλ και τη πολιτικ του παρουσα, τσο τη πατρδα του, σο και τις χρες που ζησε κατ καιρος. Ο πατρας του ταν μλος της μυστικς αστυνομας. Ο διος πρασε απ πολλς φσεις, κυλστηκε χαμηλ και τελικ ντεξε. Τα βιβλα του διακρνονται ιδιατερα για τον κυνισμ τους, πργμα που φρνει στο νου καλλιτχνες, πως πχ. ο Charles Bukowski (Τσαρλς Μπουκφσκι) κ.λπ.
     O Eduard Limonov (πραγματικ νομα: Eduard Veniaminovich Savenko) γεννθηκε 22 Φλεβρη 1943 στο Dzerjinsky, κοντ στον ποταμ Oka, πλη κοντ στο
Nizhny Novgorod, πρην Γκρκι, νωρς μως μετακομσανε στο Kharkov, βιομηχανικ πλη κοντ στα ρωσοουκρανικ σνορα, μεγλωσεν ο διος και γνρισε επιτυχα σα πρωτοποριακς ποιητς στις αρχς της 10ετας '70, -μεταξ 1967-74, κυκλοφρησε 8 βιβλα. Το 1974 απελθηκε απ τη Σοβιετικ νωση, γραψε το 1ο μυθιστορηματικ χρονικ: "It's Me, Eddie", πρσφυγας κι απνταρος στη Να Υρκη.
     Στο βιβλο περιγραφε την εμπειρα της εξορας σα τη ταπεινωτικ κι απογοητευτικ πλη με τη λογοτεχνικ μαφα των συντηρητικν ΗΠΑ, που ανγκασε τον ρωα ν' αναζητσει παρηγορι σε ποικλες σεξουαλικς περιπτειες. Οι Ρσοι εμιγκρδες, που συνθως περιγρφονταν ως ευγεν θματα, σκανδαλστηκαν απ' αυτ την εκδοχ που τους παρουσαζε ως δσμοιρους και ξεπεσμνους κι ο θρυβος που δημιουργθηκε του απφερε τση φμη, που ποτ δεν εχε απολασει ως ποιητς. κτοτε γραψε πολλ χρονικ απ με σπουδαιτερο το "Memoir Of A Russian Punk" κι ο σκληρς νεαρς προλετριος διεκδκησε τον ττλο του πρωτοποριακο λογοτχνη. Το 1982 τονε βρσκει στους λογοτεχνικος κκλους της Γαλλας, μαζ με την ερωμνη του Natalya Medvedeva, αποκτ τη γαλλικ υπηκοτητα εν του ξαναδνεται κι η ρωσικ απ τον Γκορμπατσφ. Παντρεεται τη Νατλια.
     Το 1991 επιστρφει στη Μσχα κι αναλαμβνει ενεργ πολιτικ δρση. Ιδρει εφημερδα και μικρ πολιτικ κμμα, (Εθνικ Κμμα Μπολσεβκων). Το 1994 χωρζει με τη σζυγ του. Το 2001 φυλακζεται με τη κατηγορα της τρομοκρατας, της νοπλης αππειρας γι' ανατροπ της συνταγματικς τξης και παρνομη αγορ πλων, εν κατηγορεται απ τη κυβρνηση πως σχεδαζε νοπλη εισβολ στο Καζακστν. Οι κατηγορες αποσρονται, ως πολιτικς υποκινομενες, αλλ καταδικζεται σε 4ετ φυλκιση για την αγορ πλων κι αποφυλακζεται υπ ρους μετ 2 τη λγω καλς συμπεριφορς.
     Το συγγραφικ ργο του διακρνεται για τον κυνισμ του. Ο Σολζεντσιν τονε περιγραφε σα «μικρ ντομο που γραφε πορνογραφα», εν ο Λιμνοφ αναφερτανε σ' αυτν ως προδτη της πατρδας, που συνβαλε στη πτση της Σοβιετικς νωσης. Σμερα ζει στη Μσχα, επικρνει το καθεστς του Ποτιν. εναι παντρεμνος με την ηθοποι Ekaterina Volkova κι χουν να γιο, τον Bogdan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

(αποσπσματα)
  ...

   "Το κρεβτι εναι το μνο μρος που βασιλεει μια δκαιη ανιστητα" σκφτηκεν ο σκαρ, που 'χεν εφερει αυτ τον ορισμ...
   ...Κτω απ τα ροχα της μαντμ Ντε Μπρε, ανακλυψε να μακρ ηλιοψημνο κορμ χωρς εσρρουχα, δυο μεγλα κι απαλ στθια, να ψηλ κι απαλ πισιν, μιαν απαλ κοιλι. λα της ταν απαλ. Η απαλ επιδερμδα ρεσε στον σκαρ, τον ερθιζε. Το μνο πρμα που δεν του ρεσε, τανε στο τλος της πρξης, λγο πριν τον οργασμ. Εκενη κουλουριστηκε και τον εμπδισε να τελεισει κι αυτς. Χωρς να λογαρισουμε πως ακριβς τη στιγμ του οργασμο της, χυνε πολ σα να ουροσε, προκαλντας φαγορα σ' λο τ' ργαν του, ταν το τρβηξε απ μσα της.
     Τρα βρσκονταν ξαπλωμνοι ανσκελα και κενη του χιδευε μ' ευγνωμοσνη τα μαλλι, εν κενος εξερευνοσε με περιργεια την εσοδο του ηβαου της, που το κρατοσε ολνοιχτο με τα δχτυλ του. Η Ζενεβιβ ρτησε:
 -"Κι εσ; Δε τελεινεις ποτ";
 -"Μου χρειζεται πιο πολλ ρα", απντησεν αυτς, χαδεοντας τον περγυρο του γεννητικο της οργνου.
     Η σχεδιστρια μδας εχε φουσκωτ κλειτορδα κι ναν κλπο με απλ κατασκευ, σχεδν χονδροειδ. Ο σκαρ εχε φτσει στο συμπρασμα πως αυτ το σημεο του γυναικεου σματος θελεν ιδιατερη μεταχεριση, τι δε πρπει να το γλφει κανες γρια, οτε να μπανει μσα χωρς να το 'χει προετοιμσει και μελετσει σε βθος. Ο κλπος ταν ιδιατερο πλσμα, που αγαποσε τα χδια και τα παιγνδια, πως τα μικρ παιδι τις καραμλες και τις σοκολτες. Πλησαζε λοιπν πντα μ' αυτ το πνεμα κι χι σα να πγαινε ν' ανοξει τρπα στον τοχο, πρμα που τον κανε να ξεχωρζει απ τους περισστερους ντρες. Ακμα κι η Νατσα του αναγνριζεν ειλικριν, πως αφιρωνε στο Μουνκι της μιαν εντελς ιδιατερη λατρεα.
 -"Αχ τ ωραα!" αναστναξε απ τα βθη της καρδις της η μαντμ Ντε Μπρε. "Τ ωραα! Νομζω πως ονειρεομαι..."
     Κρνοντας απ τους αλλεπλληλους σπασμος που συνδευαν τον οργασμ της Ζενεβιβ, ο σκαρ συμπρανε πως εχε πολ καιρ να σμξει μ' ντρα και συνχισε να περιφρει το δχτυλ του πνω στο ρος της Αφροδτης, αλλ κι λλους ιερος τπους, σκεπασμνους με το σκορο τρχωμα που 'ζωνε το μουν της. Περιργως τα μαλλι της τανε κοκκινωπ, λεπτομρεια που 'φερνε κποια σχετικ παραφωνα στη κατ τ' λλα πολ σικ εμφνιση της σχεδιστριας.
 -"Αχ..." εξακολοθησε να στενζει εκστατικ, "τ ωραα! Αχ..."
     Θλοντας φανεται να ευχαριστσει τον σκαρ για την ηδον που της εχε προκαλσει, ανασηκθηκε κι στριψε το κεφλι της κατ τ' ργαν του. Την φησε να διπλωθε στα δυο, να σουρθε πνω στα ξεθωριασμνα σεντνια του και φτνοντας στο ψος των ποδιν του, να εξαφανσει το αντικεμενο του πθου της μες στο μεγλο κι απαλ της στμα. Δε θερησε καλ να την απογοητεσει, λγοντς της πως αν κι νιωθε σχετικν απλαυση μ' αυτ το εδος σεξουαλικς πρξης, σπνια φτανε στον οργασμ. Αυτς ο τρπος του ρωτα στεροσε απ τον σκαρ τη δυναττητα να υποτξει τη γυνακα στη θλησ και στον λεγχ του. Η συνθεια που 'χε να κθεται ξαφνικ πνω στο στθος των κοριτσιν και να τους χνει τ' ργαν του στο στμα τους, τανε πιο πολ επδειξη δναμης παρ απλαυση. Ο σκοπς αυτς της παρστασης ταν η συντριβ κθε αντστασης κι η παραδοχ απ το κορτσι πως δεν τανε τποτ' λλο παρ εν απλ αντικεμενο. Αν μως καθταν συχα σα φρνιμο παιδ κι φηνε το πιο ευασθητο σημεο του σματς του στις καλς φροντδες της ερωτικς συντρφου του, η κατσταση λλαζε. Αν μλιστα η γυνακα ταν πειρη, χανε ακμα και τη στση του. Η απλαυση του σκαρ ρχιζε με τον αγνα ενντια στην αντπαλο, με τη νκη που κρδιζε χνοντας τ' πλο του στο κορμ της.
     Η Ζενεβιβ κανε ,τι μποροσε. γλυφε ευσυνεδητα, απ τη βλανο ως τη ρζα, αλλ χωρς να το θλει, πρασε απ το γλψιμο στο ροφηγμα. Ροφαγε λο και πιο βαθι, τσι που ρχισε να πνγεται. Μισοπνιγμνη, τρβηξε τ' ργανο του σκαρ απ το λαργγι της για να πρει ανσα κι εκενος τη σταμτησε τρυφερ.
 -"Φτνει Τζη, δε μου αρσει και τσο αυτς ο τρπος..."
 -"Στους περισστερους ντρες αρσει", απντησε κενη, παραμερζοντας τα μαλλι που της πεφταν στο πρσωπο και γλφοντας τις κρες των χειλιν της. "Εξλλου μυρζει μορφα κι αφνει μια γλυκει γεση στο στμα".
 -"Δεν εμαι σα τους περισστερους ντρες Ζενεβιβ, εμαι απ τους σπνιους".
 -"Τ εναι αυτ κει στον τοχο;" ρτησε ξαφνικ η γυνακα, δεχνοντας τη λαιμαρι με τα μεταλλικ καρφι και το μαρο μαστγιο με τις εφτ λουρδες, που κρεμντανε πνω απ τη τουαλτα.
     Απ' λο το σχετικν εξοπλισμ, ο σκαρ εχε κρεμσει μνον αυτ τα δυο μη θλοντας να τρομξει τις καμαριρες που, στω κι αραι, μπανανε πντως για να συγυρσουνε το δωμτιο.
 -"ναι S & M", εξγησεν ο σκαρ, με ψετικην αδιαφορα. Η Ζενεβιβ χαμογλασε με κποιαν κπληξη, ξανακοταξε τη λαιμαρι και το μαστγιο και παρνοντας απ το κομοδνο το ποτρι με το ουσκι, κατβασε μια γερ γουλι. στερα ρτησε:
 -"Εσαι... σαδο-μαζχας";
 -"Α... αυτ δε το ξρω", απντησε κενος, "κατ κποιο τρπο, ναι. Δοκιμζω διφορους τρπους για ν' αυξσω την ηδον. Αθα πρματα χωρς δυσρεστες συνπειες".
 -"Πρπει να φγω".
     Ανασηκθηκε και φλησε τον σκαρ, που αναγνρισε στο στμα της τη μυρωδι του πους του. Οι ρυτδες της ακουμπσανε στο πρσωπ του και σκφτηκε πως θα τα 'χε περασμνα τα πενντα, μιας κι οι χαρακις στο πρσωπ της τανε βαθις και δεχναν ακμα πιτερο, ταν το πρσωπο ταν ηλιοψημνο.

...

     Η Σοζαν κι ο σκαρ κθονται στη κμαρ του και ρουφνε κκα. Εκενη γυμν κι εκενος ντυμνος με σμκιν, σκληρ κολρο, παπιγιν και μανικετκουμπα απ ατφιο χρυσφι. Στα πδια φορ λοστρινια. Βρσκει την αντθεση πολ διασκεδαστικ: Η κυρα των γραμμτων κθεται ολγυμνη στη πολυθρνα, σηκνει πτε-πτε το πδι και το ακουμπ σε μια κοντιν καρκλα, εκθτοντας τσι, χωρς να το νιθει, το νοιγμα του κλπου και τα κρεμασμνα κρατ της στο αδιφορο βλμμα του. Βρσκει την αντθεση πολ διασκεδαστικ.
 -"Αγαπητ μου σκαρ, ξρω γιατ σε θλω τσο, γιατ σε θλουν λες οι γυνακες", του λει και του δνει να στρογγυλ καθρεφτκι που πνω του αναπαονται μερικς σειρς κκας, μαζ με το πλαστικ καλαμκι. "Ξρω", επιμνει η Misses με πεσμα, "οι γυνακες λατρεουνε τους μυστηριδεις τπους. Εμαστε πολ περεργες... Εμαστε μαζ τρεις μνες και δεν κανα βμα προς τη λση του μυστηρου σου".
 -"Τ θες να πεις;" ρωτ αθα ο σκαρ και ρουφ μια σειρ κκας με κθε του ρουθονι. στερα της ξαναδνει το καθρεφτκι. Αυτ η κουβντα του 'ναι πολ ευχριστη.
 -"Στη πραγματικτητα", συνεχζει κενη, βζοντας το καθρεφτκι στο τραπζι, "δεν χεις ανγκη καννα. Ζεις μνος κι αφνεις τις γυνακες να μπονε στη ζω σου μνον ταν θες εσ. Καμμι δε μπορε να σε κρατσει. Μαζ μ' αυτ χεις και μιαν απθανη γοητεα, μιαν ελαφρδα, μιαν εσωτερικ ανεξαρτησα, που σπνια συναντ κανες. Γι' αυτ κι οι γυνακες δχονται να μη σ' χουν λο δικ τους, να σε μοιρζονται μ' λλες". Η ιδα τονε διασκδασε. "Ακμα και τ' ακριβ δρα τα δχεσαι μ' αδιαφορα κι υπεροψα. Αντ μως να θυμνω για την αχαριστα σου, σβομαι τη περιφρνησ σου. Μπορ να πω πως την εκτιμ..."
 -"Μη ξεχνς", απαντ κενος, "πως εμαι ο αφντης κι εσαι σκλβα μου".
 -"Μλιστα αφντη", απαντ η Σοζαν, σχεδν ειρωνικ. "Υπρχει μως και κτι λλο". Κι απομνει σκεφτικ.
 -"Γιατ δε γρφεις να βιβλο για μνα;" της προτενει, πηγανοντας προς τη κουζνα, ανογει το ψυγεο κι επιστρφει με μια μπουκλα σαμπνια και δυο ποτρια.
 -"Σγουρα θα γρψω. Υπρχει μως και κτι λλο που αρσει στις γυνακες και που δεν χει σχση με το σεξ. Αντθετα απ τους λλους ντρες, δε παζεις θατρο, δε λες ψμματα, οτε στον εαυτ σου οτε στους λλους. Μου 'κανε εντπωση τη μρα που συστθηκες στη Κθι σα χαμνο κορμ. Επα μσα μου: να νας ντρας που δεν νοιζεται για τη γνμη των λλων! Γι' αυτ νιθει κανες τσον νετα μαζ σου". Και σταματ τον μονλογο.
 -"Ευχαριστ, λει ο σκαρ γρνοντας το κεφλι, "με κολακεεις..."
 -"Ξρεις κτι σκαρ;" τονε διακπτει κενη. "Πριν απ σνα δεν εχα ποτ μου ναν εραστ που να μπορ να κουβεντιζω μαζ του ολγυμνη, χωρς να σκφτομαι τις δπλες της κοιλις μου". Χαμογλασεν αφηρημνα. "Θυμμαι τη πρτη φορ που με ξντυσες. Ντρεπμουνα τσο... θα το πρσεξες ββαια, αφο με τρβηξες μπροστ στον καθρφτη και μου πες να κοιτξω για να βεβαιωθ πως εμαι... μορφη. Να κοιτξω τη μεγλη αλλ τσο θηλυκι κοιλι μου, το χοντρ μου πισιν, τα πλαδαρ κι απαλ μου μποτια και μου πες πως εμαι να γλυκ και τρυφερ κομμτι ζχαρη που λυνει στο στμα... Αντ να μου κνεις κομπλιμντα για το συγγραφικ μου ταλντο, μνησες το κορμ μου. Κανες δεν το 'χε κνει αυτ ποτ! Δε ξρεις πση ευγνωμοσνη σου χρωστ! Οι ντρες με πηδοσανε χωρς μιλι. σως να φαντζονταν τι κενη τη στιγμ πηδνε κποια σταρ του σινεμ. Εσ πηδοσες εμνα... μαστγωνες εμνα..." Στθηκε για λγο και μετ συνχισε: "Τρα πια νομζω πως δε θα μποροσα να ζσω χωρς αυτ... Εσαι πλσμα εξαιρετικ, σκαρ και σου χρωστ ευγνωμοσνη. Εσαι υπερνθρωπος..."

...

     Η νχτα ταν αρκετ προχωρημνη. Ο σκαρ κι ο Τζρι κθονταν στο Ελινς και σιγοπνανε το κονικ τους συνεχζοντας τη συνντευξη.
 -"Σ' να ορισμνο σημεο που αφορ στην εγκατλειψη του ατμου κι η σεξουαλικ πρξη εναι βασικ μια εγκατλειψη, να παραλρημα, να νειρο... σ' να ορισμνο σημεο λοιπν του σεξουαλικο πνου, λες οι γυνακες εναι διες. Δεν χει σημασα αν εναι μορφη, αν χει ωραα πδια, αν τα μαλλι της εναι μαρα ξανθ και τσες ασμαντες λεπτομρειες. Αυτ που μετρ εναι το ποσοστ συμμετοχς, η δεκτικτητα στ' νειρο, η νταση της επαφς... Στη καθημεριν ζω, η γυναικεα ομορφι εναι στοιχεο απαρατητο: ο ντρας περηφανεεται για τη γυνακα του, πως περηφανεεται για τη περιουσα για τη κοινωνικ του θση. Αλλ στο κσμο του σεξ, εναι πιτερο εμπδιο παρ βοθημα..."
     Ο Τζρι παρατηροσε προσεκτικ τον σκαρ. δειχνε να καταλαβανει απλυτα σα του 'λεγε, αλλ κι αν ακμα κποια του ξεφεγανε, καταλβαινε πντως πως ο σκαρ τανε πραγματικς επαγγελματας.
 -"Θες να πεις δηλαδ, τι το σωστ σεξ δεν χει καμμι σχση με τη προτμηση που δεχνουνε τα ομορφπαιδα για τα ξανθ μαλλι, το πλοσιο στθος, τα στρογγυλ πισιν, τη λεπτ σιλουτα";
 -"χι, χι! Δεν επα πως τα μεγλα στθια κι οι στρογγυλο πισινο δεν εναι πλοι λξης. Επα μνο πως πολ συχν οι αντρικς προτιμσεις βασζονται στη ματαιοδοξα. Πολλο ντρες διαλγουνε γυνακα, χι γιατ αρσει σ' αυτος, αλλ στον υπλοιπο κσμο, γιατ λοι τη κοιτνε, κι χι για τις σεξουαλικς της δυναττητες. Μια ξανθια μπορε να 'ναι θερμ και μια λλη ξανθι χι. νας στρογγυλς πισινς μπορε να ξεχειλζει απ σεξ απλ, εν νας λλος με την διαν ακριβς εμφνιση να 'ναι κρος κι ανοσιος. Ο ρλος μου εναι ακριβς αυτς: να βγζω στην επιφνεια αυτ τη πρωταρχικν αξα, τη καθαρ σεξουαλικτητα. Η καθαρ σεξουαλικτητα μως υπρχει στ' χαρα πλσματα και στις ριμες γυνακες το διο, πως υπρχει και στις βασλισσες της ομορφις στα λαμπερ νιτα. Κι η περα μου με δδαξε πως οι πρτες μπορε να 'ναι σ' αυτ το τομα, πολ αντερες απ τις δετερες".
 -"Κατλαβα..." ο Τζρι κρτησε μερικς σημεισεις στο μπλοκ που 'χε μπρος του...

                                                     (τλος αποσπασμτων)

-------------------------------------------------------------------------------------
ντουαρντ Λιμνοφ "Δμιος Γυναικν" (Oskar Et Les Femmes, 1987 Paris)
Εκδσεις Aquarius 1988
Μετφραση: Λνα Σταματιδη

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers