ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ðïßçóç-Ìýèéá 

Áíôß-Ðáñáìýèé

                                   Αντß-Παραμýθι

     Μια φορÜ κι Ýνα καιρü, Þταν Ýνας βασιλιÜς ποý 'χε μια κüρη μονÜκριβη κι Ýνα μικρü βασßλειο. Πολý μικρü βασßλειο τω üντι, σε σημεßο που κανεßς να μη το ζηλεýει και μιÜ κüρη που δεν Þταν τßποτε σπουδαßο. Οýτε γι' αυτÞ καιγüταν κανεßς στη πυρÜ ενüς Ýρωτα Þ ενüς Ýστω "ρυπαροý" πüθου. ¹ταν κοντοýλα, κÜπως παχουλÞ, üχι ιδιαßτερα üμορφη Þ Ýξυπνη και γενικÜ δε τραβοýσε τη προσοχÞ των επßδοξων θαυμαστþν. 
      Ο βασιλιÜς λοιπüν Ýβλεπε να περνÜ ο καιρüς της και να μη του τη ζητÜ κανεßς σε γÜμο. ¸βλεπε το βασßλειü του να μην αποκτÜ διÜδοχο κι ανησυχοýσε. ΣυζÞτησε με τη κüρη του και κατÝληξαν να προκηρýξουν Ýνα διαγωνισμü σ' üλη την επικρÜτεια, με μια σειρÜ δοκιμασιþν κι ο νικητÞς να κερδßσει το χÝρι της και το βασßλειο. ΚÜθισαν, σκÝφτηκαν μαζß και θÝσπισαν τÝσσερεις δοκιμασßες: Ýνα τεστ δýναμης, εξυπνÜδας, ικανüτητας και δεξιüτητας κι τελευταßο Ýνα τεστ συνδυασμοý üλων αυτþν. ¼λ' αυτÜ τα τεστς εßχαν διαβαθμßσεις με πüντους στα εκατü κι εßπαν να μη βÜλουν πολý ψηλÜ το üριο þστε να πετýχει κÜποιος. ¸τσι þρισαν το 80% σα βÜση. Αμ' Ýπος αμ' Ýργον. ¸γραψαν τη προκýρηξη, τη φωτοτýπησαν σε χιλιÜδες αντßτυπα και τη κüλλησαν σ' Ýνα σωρü μÝρη σ' üλο τη χþρα.
     Ο καιρüς περνοýσε και τßποτε δε συνÝβαινε. Ο γερο-βασιλιÜς ανησυχοýσε ολοÝνα και πιüτερο, τüσο που μßλησε με τη κüρη και τελικÜ σκÝφτηκαν να κατεβÜσουν το üριο στα 70%. ΞανÜ-μανÜ νÝες προκυρÞξεις, νÝες φωτοτυπßες κι ανÜρτηση, αλλÜ του κÜκου. ΠÜλι κανεßς δεν Ýδειξε να ενδιαφÝρεται. Ωστüσο εδþ τους βοÞθησε κι η τýχη: Το μικρü αυτü βασßλειο, εκτüς του τρομεροý βασιλιÜ με τη φοβερÞ κüρη, Þταν πασßγνωστο και για Ýνα μεγÜλο πανηγýρι που λÜμβανε χþραν εκεß μια φορÜ το χρüνο και κρατοýσε μιαν ολÜκερη βδüμαδα.
     ¸τσι Ýνα σωρü κüσμος κατÝφθανε εκεß για να το παρακολουθÞσει, κüσμος Üγνωστος απü Üλλα βασßλεια. ΜετÜ το πÝρας λοιπüν αυτοý του φετινοý πανηγυριοý, που συνÝπεσε να 'ναι κοντÜ σε 'κεßνες τις μÝρες, βρÝθηκαν πÝντε "τυχεροß" να δηλþσουν συμμετοχÞ στο μεγÜλο διαγωνισμü με τα δυü μεγÜλα Ýπαθλα. Ο βασιλιÜς κι η κüρη τρßβανε τα χÝρια τους απü χαρÜ, γιατß ενþ δεν το 'χαν σκεφτεß απ' την αρχÞ, τους Þρθε γÜντι και γρÞγορα Üρχισαν να προγραμματßζουν.
     ¸ξη μÝρες θα κρατοýσε για καθÝναν απ' τους διαγωνιζομÝνους. Η πρþτη θα 'ταν Ýνα γεýμα γνωριμßας μεταξý του βασιλιÜ, της κüρης και του εν λüγω παßκτη. ΤÝσσερεις μÝρες για τις δοκιμασßες κι η Ýκτη για την αποφþνηση και το αποτÝλεσμα. Αν επετýγχαναν περισσüτεροι του ενüς, τüτε θα λαμβανüταν υπ' üψιν το καλýτερο συγκεντρωτικü σκορ. ¸τσι Ýγινε η κλÞρωση και καθορßστηκε η σειρÜ. 
       Οι υποψÞφιοι Þσαν κυρßως τυχοδιþκτες, πλην ενüς που 'ταν κι ο πιο αδýνατος ...κρßκος. Εκεßνος, που τελικÜ κληρþθηκε τελευταßος, Þταν σ' εμφÜνιση, παρÜστημα, γοητεßα κι üτι Üλλο μπορεß κανεßς να πει πως θÝλγει μια γυναßκα, κÜτω του μετρßου! Εßναι φυσικÜ γνωστü τοις πÜσι πως για να 'σαι τυχοδιþκτης πρÝπει να 'χεις και τη κατÜλληλη εμφÜνιση. ¸τσι üλοι οι Üλλοι συνυποψÞφιοι υπερτεροýσαν σαφþς σ' αυτοýς τους τομεßς. Εκεßνος Þδη το γνþριζε αυτü μιας και τους εßχε δει üταν πÞγαν να δηλþσουν συμμμετοχÞ κι Ýπεσε ψυχολογικÜ πολý πριν ριχθεß στον αγþνα.
     Εδþ πρÝπει να ποýμε πως δε κληρþθηκε τυχαßα τελευταßος, μιας και στη τýχη λßγα μποροýμε ν' αποδßδουμε. Απλþς ο βασιλιÜς που τους εßχε δει üλους πριν, εßχε βÜλει μπροστÜ üτι του εφÜνη καλýτερο κι Üφησε τελευταßον αυτü το μßστερ Τßποτα!
     ¹ταν Üνθρωπος πολý ευαßσθητος κι αρκετÜ πονεμÝνος απ' τη ζωÞ. ΜεγÜλωσε ορφανüς και πÜμπτωχος με πολλÝς στερÞσεις παιδιüθεν αλλÜ και μεγαλýτερος. Εßδε αυτü το διαγωνισμü σα μια ευκαιρßα ν' αποδεßξει στον εαυτü του πρþτα, αλλÜ και στους Üλλους, üτι κÜτι Üξιζε κι αυτüς. ¸τσι σκÝφτηκε αρχικÜ, αλλÜ μετÜ σαν εßδε τους Üλλους "επιτυχημÝνους" μετÜνιωσε σχεδüν αμÝσως, μα εßπε μÝσα του πως δε κÜνει πια πßσω, μιας και ρßχτηκε σ' αυτÞ τη μÜχη, θα τη φÝρει σε πÝρας üποιο κι αν εßναι το τελικü απüτελεσμα.
     Το αξιοπερßεργο σ' αυτον και πρÝπει να αναφερθεß, εßναι πως δεν Ýβλεπε στο τÝλος της μÜχης τα Ýπαθλα, απλÜ Ýνα εμπüδιο μεταξý αυτοý και του εαυτοý του, που 'θελε αν üχι να το υπερπηδÞσει, να καταμετρÞσει τις δυνÜμεις του πÜνω σ' αυτü!
     ¸φτασε η πρþτη μÝρα του πρþτου διαγωνιζομÝνου, ο οποßος αφοý δεξιþθηκε στο βασιλικü σαλüνι κι εßδε την εν λüγω μÝλλουσα σýζυγο στρÜβωσε τα μοýτρα του, απü μÝσα του φυσικÜ. ΑποφÜσισε την επομÝνη μÝρα νÜχει ...περιορισμÝνη δýναμη, αλλ' üχι τüση þστε να φανεß κι αδýναμος, μιας κι Þταν εγωιστÞς. ¼σο για τη πριγκηπÝσσα, θαμπþθηκε με το παρÜστημÜ κι üτι απÝπνεε αυτüς και μÝσα της παρακÜλεσε, να κερδßσει αυτüς κι üχι οι Üλλοι υποψÞφιοι.
     Την επομÝνη -θυμßζουμε πως το üριο Þταν 70%- εκεßνος, στη δοκιμασßα της δýναμης, πÝτυχε 68% κι απεσýρθη. ¸τσι με παραπλÞσια ποσοστÜ συνÝχισε και τις επüμενες μÝρες, μονο στη δοκιμασßα της εξυπνÜδας, πÝτυχε 40% και με το ζüρι, μιας κι εκεß Þταν πιο ...χαλαρÞ η κρßση του βασιλια. Τη τελευταßα μÝρα του ανακοινþθηκε -προς μεγÜλη λýπη της πριγκηπÝσσας- üτι εßχε αποτýχει και του 'παν να περιμÝνει μÞπως τυχüν αποτýχουν κι οι Üλλοι κι Ýτσι κριθεß τελικÜ νικητÞς. Εκεßνος Ýνευσε βιαστικÜ και την επüμενη στιγμÞ εξαφανßστηκε -μÞπως και πραγματοποιηθεß η ...απειλÞ- για τους δικοýς του τüπους, για νÝες ευκαιρßες!
     Η κüρη θορυβÞθηκε απü την αποτυχßα του κι εßπε του μπαμπÜ της, του μεγÜλου βασιλιÜ να της φÝρει πßσω το παληκÜρι, Ýστω κι αποτυχημÝνο. Ο πατÞρ εδÝησε, βασιλιÜς Üνθρωπος, να κÜνει το χατßρι της ευαισθÞτου θυγατρüς μισομουρμουρßζωντας και να ψÜξει μα ...εις ματην. Ο εν λüγω νÝος εßχε γßνει αυτü που οι παρακατιανοß λÝγουσι "μπουχüς". Η κüρη τüτε πρüτεινε να ρßξουν λßγο ακüμα τα üρια κι ο ευτυχÞς μπαμπÜς, τα κατÝβασε στο 65% και κÜλεσαν το δεýτερο υποψÞφιο. 
     Για να μη τα πολυλογοýμε, Ýγινε, με το δεýτερο, τρßτο και με το τÝταρτο, ακριβþς το ßδιο σκηνικο. ¹λθον, εßδον και την εκοπÜνισον εν τÜχει! Μ' αποτÝλεσμα, τη περαιτÝρω πτþση του ποσοστοý, κατÜ το εκÜστοτε δοκοýν, ανÜ 5%! ¸τσι, φτÜσαμε στο πÝμπτο παληκÜρι μ' üριο 50%!
     Τη πρþτη μÝρα, τον εßδε κι απογοητεýτηκε. ΣκÝφτηκε πως πια δεν Ýχει ελπßδες ν' αποκτÞσει σýζυγο Ýτσι üπως περßπου τον Þθελε. ¼λη τη νýχτα δεν Ýκλεισε μÜτι. Σκεφτüταν πως θα 'ταν η ζωÞ μαζß του, απü 'δω και πÝρα, αν τυχüν παρ' ελπßδα, πετýχαινε στο διαγωνισμü. Αποφασισε κατÜ παρασπονδßα να παραστεß σ' üλες τις μÝρες των δοκιμασιþν και να ...εντρýφησει Ýτσι λιγÜκι, σ' αυτü τον αχþνευτο τυπÜκο. ΜÞπως κι αντλÞσει μερικÜ καλÜ στοιχεßα, να 'χει να σκÝφτεται τις ...Üγονες νýχτες, οýσα παντρεμÝνη μαζß του. 
     Ο πατÝρας της -βασιλιÜς Üνθρωπος- Üρχισε να εκνευρßζεται με τις παραξενιÝς της κüρης του κι ως Þταν φυσικü Üρχισε ν' αμφιβÜλλει αν Þταν τω üντι, σαρξ εκ της σαρκüς του. Επßσης αμφÝβαλλε αν εκεßνη μποροýσε να κρατÞσει μ' αυτü το ανθρωπÜριο, üλο 'κεßνο το ...μεγÜααλο βασßλειο. ΒλÝπεις εκεßνα τα παληκÜρια που προηγÞθηκαν, εßχαν φýγει. Εκεßνα μÜλιστα! ¸δειχναν ικανüτατα. ΑλλÜ τÝλος πÜντων. ΔÝχτηκε απρüθυμα τη παρουσßα της μικρÞς, στο στßβο της κρßσης κι Ýτσι την Üλλη μÝρα üλα Þσαν Ýτοιμα.
     Εκεßνος, μüλις εßδε τη πριγκηπÝσσα, Ýμεινε κÜγκελο! "Τι üμορφη γυναßκα" σκÝφτηκε, "τι δυναμισμüς που βγαßνει απü βαθιÜ μεσα της"! κι Ýπειτα "τι τýπος ΘεÝ μου! üχι κοýκλα μα με δυνατÞ γοητεßα"! Η αμÝσως επüμενη σκÝψη του ηταν, πως Ýπρεπε, για Ýνα λüγο παραπÜνω, να βÜλει τα δυνατÜ του και να κÜνει σμπαρÜλια üλα τα üρια. Εßχε πληροφορηθεß πως üλοι οι Üλλοι εßχαν αποτýχει. Αυτü τον απογοÞτευε κÜπως κι üσο μÜθαινε αποτýχιες, τüσο προπονιüταν κρυφÜ, μÝχρι να 'ρθει η σειρÜ του.
     Δεν εßχε ελπßδες. Το 'ξερε! Ωστüσο, εßπε μÝσα του, πως αυτü τον αγþνα δε θα τον παρατÞσει. Δε θα δειλιÜσει! ¸πειτα, εßχε ακοýσει κÜτι λüγια, ενüς γλυκεροý συγγραφÝα, που 'λεγαν πως, αν Þθελε κÜποιος κÜτι και το 'θελε πραγματικÜ πολý, üλο το σýμπαν συνομωτεß στο να το αποκτÞσει κι ειχε πεισθεß! 'Ετσι τη πρþτη μÝρα προσπÜθησε σκληρÜ. ¸βαλε üλη τη δýναμÞ του και παρ' üλο που 'σφιξε τα δüντια, κατüρθωσε να πιÜσει μüλις 47%! Το μηχÜνημα μÝτρησης δýναμης, Þταν κÜτι σαν εκεßνα που βλÝπουμε στα λοýνα παρκ. Μια σιδερενιÜ γροθιÜ που κτυπÜνε μ' üλη τη δυναμη και καταγρÜφεται το Ýργο που παρÜγεται, με κÜποιο μηχανικü τρüπο. Οποßα απογοÞτευση! 47% μüλις! και το üριο Þταν 50%! ...εγκατελειψε το στßβο στεναχωρημÝνος κι απογοητευμÝνος.
     Η κüρη εßδε τη προσπÜθεια μ' ανÜμικτα συναισθÞματα. ΑρχικÜ χÜρηκε με την αποτυχßα. ¸πειτα σκÝφτηκε πως τα περιθþρια της Ýκλειναν πßσω του και πüσον ανÜποδη εßναι η ζωÞ. Γιατß εßδε πως εκεßνος Ýβαζε τα δυνατα του κι επßσης üτι απογοητεýτηκε που απÝτυχε. Εκεß ακριβþς, Üρχισαν μÝσα της, Ýνα σωρü χημικÝς -και μη- διεργασßες!
     ΞημÝρωσε η μÝρα της ευφυßας κι ο φßλος μας Þταν πολý απογοητευμÝνος. ΕυφυÞς -δüξα τω θεω- Þταν, αλλÜ εßχε τρωθεß η αυτοπεποßθησÞ του απü τη χθεσινÞ αποτυχßα κι Ýτσι το ηθικü του Þταν χαμηλü. Στα τεστς ευφυßας απαιτεßται συνÞθως, εκτüς απü εξυπνÜδα και γνþση, ταχýτητα κι αμεσüτητα στις απαντÞσεις κι ολ' αυτÜ φυσικÜ, με ηρεμßα. Αυτü το συγκεκριμÝνο τεστ εßχε 100 ερωτÞσεις λογικÞς κι εξυπνÜδας, που 'πρεπε ν' απαντηθοýν σε μια þρα. Δεν Þταν τρομερÝς ερωτÞσεις, οýτε ο χρüνος πιεστικüς για Ýναν Ýξυπνο, üπως αυτüς. ΤελικÜ πρüλαβε ν' απαντÞσει μüλις στις 87, γιατß πανικοβλÞθηκε κι αμφισβÞτησε ακüμα και τις πιο εýκολες απ' αυτÝς κι ετσι καθυστÝρησε αρκετÜ. ΦυσικÜ δεν εßχε και τις 87 σωστÝς, επÝτυχε üμως το συγκλονιστικü ποσοστü 61%! ΠρÜγμα που εκεßνον απογοÞτευσε γιατß θεωροýσε την ευφυßα του, το ψηλü του σημεßο, αλλÜ τη βασιλοκüρη την ενθουσßασε!
     ΧÜρηκε üχι γιατß 'κεßνος πÝτυχε ποσοστü που κανεßς απ' τους προηγοýμενους δεν εßχε πετýχει. ΧÜρηκε για δυü Üλλους λüγους: Πρþτα γιατß τον εßδε να ιδρþνει και να ξεúδρþνει κι αυτü το εξÝλαβε, ως ηταν φυσικο, πως το 'κανε για λüγου της. Εßδε λοιπüν τις στÜλες της αγωνßας του, τις μετÝτρεψε στο ανÝραστο και διψασμÝνο νου της σαν ερωτικÝς στÜλες ιδρþτα κι Ýνιωσε αρκετÜ μεγÜλη ταραχÞ. 'Αρχισε να βλεπει ολοÝνα και περισσüτερο, αυτüν τον νÝο σα τον μÝλλοντα σýζυγü της.
     Ο δεýτερος λüγος Þταν, πως Þταν Ýξυπνος και σα τÝτοιος τη θÝλησε και μοχθεß κι αγωνιÜ για 'κεßνη! Δε θÝλει και πολλÜ το νεανικü, αμÜθητο μυαλü ν' εμπλακεß στα δßχτυα του Ýρωτα -χωρßς αυτü να σημαßνει πως εßχε Þδη εμπλακεß, αλλÜ πÜντως η μεγαλýτερη ...δουλειÜ εßχε γßνει- κι Ýτσι Ýκλεισε η δεýτερη μÝρα και το βρÜδυ η πριγκηπÝσσα ξανÜ 'μεινε Üγρυπνη μÝχρι νωρßς το χÜραμα, να σκÝφτεται και να ταρÜζεται απü τα μελλοýμενα.
     Την επüμενη μερα, της δεξιüτητας, ο νεαρüς τα θαλÜσσωσε αρκετÜ μιας κι ακüμα Ýνιωθε πανικü. Εßχε αποτýχει στη δýναμη, εßχε χÜσει τη στρÜτα στο φüρτε του -την εξυπνÜδα- κι Ýτσι μπÞκε στο στßβο διατηρþντας το κακü ηθικü και τις λιγοστÝς πια ελπßδες. Ευτυχþς που μετÜ τα μισÜ χαλÜρωσε γιατß εßδε πως τα 'χε πÜει χÜλια και κατÜφερε, αποβÜλλοντας το Üγχος, -σκÝφτηκε πως τÝλειωσε πια το παιγνßδι-, να ισοσκελßσει κÜπως τη κακÞ αρχÞ. ΠÝτυχε τελικÜ, προς μεγÜλη του Ýκπληξη, Ýνα σχετικÜ καλü ποσοστü 44%, που üμως Þταν πÜλι πßσω απü το üριο. Αυτη η δοκιμασßα Þταν καθαρÜ δεξιüτητα κινÞσεων και καθαρüτητα νου, χωρßς ν' απαιτεßται ιδιαßτερη εξýπναδα Þ γνþση. 
      Στην αρχÞ το καμÜρωνε η μικρÞ απü πÜνω, που 'ταν πÜλι ιδρωμÝνος κι αγχωμÝνος. ¸πειτα σαν εßδε πως τα πÜει χÜλια, σκÝφτηκε μÝσα της Ýντονα: "Αχ ΘεÝ μου κÜνε να διορθωθεß κι εγþ θα τον αγαπþ πÜντα"! Τüτε εßδε 'μπρος στα μÜτια της, να συντελεßται Ýνα θαýμα! Ο καλüς της, βελτιþθηκε αισθητÜ και κατÜφερε να πÜρει ικανοποιητικü αποτÝλεσμα. Εκεßνη το εξÝλαβε σαν Ýνα δεßγμα της μοιρας, -Θεúκü σημÜδι- κι απü 'κεßνη την þρα κι Ýπειτα μπορεß κανεßς να τοποθετÞσει, το ερωτικü ...κüλλημÜ της μαζß του. ¸νας Üλλος υποσυνεßδητος λüγος που την ερÝθιζε επßσης Þταν που Þξερε η ßδια, üτι θα 'κανε τα πÜντα να τον κρατÞσει, ανεξαρτÞτως του αποτελÝσματος του. ¸τσι τον Ýβλεπε να παλεýει ...Üσκοπα, σε μια Þδη κερδισμÝνη παρτßδα!
     Εκεßνη τη νýχτα, σχεδüν τον Ýνιωσε στον ýπνο της -üταν κατÜφερε η νýστα, να δαμÜσει το ερωτευμÝνο φαντασιüπληκτο νου της- να την αγκαλιÜζει, να τη φιλÜ και να την αγγßζει παντοý. ¸νιωσε ισχυρÞ ερωτικÞ διÝγερση κι αφοý δεν εßχε ξανÜ νιþσει Ýτσι, το γεýτηκε, γλυκü κι üμορφο κι Ýνιωσε δοýλα σ' αυτü το παρÜξενο παληκÜρι που μοχθοýσε για 'κεßνη!
     Ο δε, εßχε απογοητευτεß τελεßως με τον εαυτü του κι Þξερε πως το τελευταßο κομμÜτι, Þταν ακüμα πιο δýσκολο, γιατß απαιτοýσε συνδυασμü üλων αυτþν που 'χε Þδη διαγωνιστεß. ¸τυπτε τον εαυτü του, γιατß τον εßχε αφÞσει Ýρμαιο κι απροετοßμαστο σε μια τÝτοια σκληρÞ μÜχη. ΠολλÝς φορÝς Ýφτασε κοντÜ στο να παραιτηθεß απü το βασανιστικü υπüλοιπο του διαγωνισμοý, ωστüσο, απü πεßσμα κι ßσως μαζοχισμü δε το 'κανε. Επßσης σκεφτüταν, πως η πριγκηπÝσσα -το δßχως Üλλο- θα τον Ýβλεπε και θα χαμογελοýσε μαζß του, θα τον χλεýαζε, τα βρÜδια μαζß με το πατÝρα και τους αυλικοýς τους. Τη τελευταßα μÝρα του διαγωνισμοý πÞγε 'κει αποφασισμÝνος να πουλÞσει ακριβÜ το τομÜρι του σ' αυτÞ την ýστατη προσπÜθεια.
     Η δοκιμασßα Þταν -üπως εßπαμε- συνδυασμüς üλων των προηγουμÝνων κι Üρα σαφþς δυσκολþτερη. Το παληκÜρι παρÜδειρε αρκετÜ στο στßβο και κÜτω απ' τα εμφανþς δακρυσμÝνα και συγκινημÝνα μÜτια της -αφανþς ερεθισμÝνης πÜλι- πριγκηπÝσσας, κατÜφερε ν' αποσπÜσει το αξιοπρεπÝς 43%! Η μικρÞ Ýπλεε σε πελÜγη τρικυμισμÝνης ευτυχßας, üσο Ýβλεπε Ýναν Þρωα να παλεýει για κεßνη.
     Αυτüς Ýβλεπε μιÜν αποτυχßα που 'σερνε το τομÜρι της, σ' Ýνα στßβο που τελικÜ δε την εξÝφραζε απüλυτα. Εßχε δει πως δε τα κατÜφερε καλÜ κι Ýνιωθε θλιμμÝνος. Θλιβüταν σκεπτüμενος πως θα 'χε ξεραθεß στα γÝλια μαζß του. ¼λο το βρÜδυ δεν Ýκλεισε μÜτι, τρÝμωντας την επüμενη μÝρα της ...τελικÞς βεγγÝρας. Ντρεπüταν να παραστεß. 'Ακουγε σχεδüν το βασιλιÜ να του λεει με συγκατÜβαση πως απÝτυχε. Η μικρÞ να τον κοιτÜζει μ' ειρωνικü χαμüγελο κι αδιÜφορα, σαν Ýνα μηδενικü!
      Η Üλλη κοιμÞθηκε γρÞγορα αλλÜ üχι πριν αφεθεß να νιþσει πÜλι 'κεßνη τη γλυκιÜ ολüγλυκια χαýνωση και την ερωτικη διÝγερση, με το σκßρτημα της καρδιÜς της. ΜετÜ κοιμÞθηκε σα πουλÜκι, γεμÜτη προσδοκßα για την επομÝνη, σßγουρη τþρα πια για την Ýκβαση. Εßχε σχÝδιο τρανü! Κοιμηθηκε γρÞγορα για να 'ρθει το πρωÀ γρηγορþτερα. Να κυλÞσει ο ανÜμεσα σιωπηλüς, μοναχικüς χρüνος σα νερü. Κι Þρθε πρωÀ!
     Ξýπνησε νωρßς, παρα τις προσπÜθειÝς της, να ξανακοιμηθεß λιγÜκι ακüμα, þστε να κλÝψει κι Üλλο μÝρα, να φÝρει πιο κοντÜ το ποθητü. ¸κανε το μπÜνιο με την ησυχßα της, φτιÜχτηκε προσεκτικÜ, βÜφτηκε, ντýθηκε αφοý Ýσκασε τις υπηρÝτριες με το τι να διαλÝξει και τÝλος κατÝβηκε να σκοτþσει τον υπüλοιπο χρüνο μÝχρι την Üφιξη του αγαπημÝνου...
     ...Ο οποßος ξýπνησε κι αυτüς νωρßς. Ξýπνησε -τρüπος του λÝγειν μιας κι εßχε κοιμηθεß ελÜχιστα- κι αφÝθηκε πÜλι στις σκÝψεις του. ΕτοιμÜστηκε αργÜ, ντýθηκε üσο πιο καλÜ μποροýσε, φüρεσε κι üτι του 'χε απομεßνει απü την αξιοπρÝπειÜ του και κατÝφθασε στο παλÜτι. Εκεß τον υποδÝχτηκαν με τιμÝς που του φανÞκαν ειρωνεßα. Δεν ειχε δικιο! Η πριγκηπÝσσα εßχε ενημερþσει το πατÝρα της üτι αυτü τον νεαρü τον αγαποýσε Þδη κι üτι Ýπρεπε να ρßξουν τα üρια επιλογÞς Üλλη μια φορÜ, για χÜρη του και φυσικÜ για χÜρη της!
     Ο ταλαßπωρος βασιλιÜς αφοý της τα 'πε απü μÝσα του, δÝχτηκε το διακανονισμü. Θα 'κανε πλÝον οτιδÞποτε για να φορτþσει την πολυÜκριβη του θυγατÝρα, σ' ενüς Üλλου νεαρüτερου κι υπομονετικþτερου, τη ρÜχη. ΑναρωτÞθηκε μüνο, πüτε και πως στο καλü πρüλαβε ν' αναπτυχθεß τÝτοιο σφοδρü ειδýλλιο -και με τι πÜθος παρακαλþ- κÜτω απü τις μουστÜκες του.
     Εßχε δει κι εκεßνος τα ...χασßματα της κüρης και τη τρομερÞ προσπÜθεια που κατÝβαλλε αυτüς. Του 'χε αρÝσει αυτü γιατß δε το 'χε δει μÞτε αυτüς, στους Üλλους προηγοýμενους διαγωνιζομÝνους, αλλÜ δε του 'χε περÜσει απü το νου üτι κÜτι εßχε τρÝξει! Δε φανταζüταν üτι Þταν δυνατüν να 'χει αρπÜξει ...Ýρωτα η κüρη του, χωρßς κÜτι τι το απτü! Γιατß εδþ το πρÜμα Þταν φανερü! Μπαμ Ýκανε, που λÝνε κι οι ..υπÞκοοι. "ΑλλÜ πüτε στο καλü προκÜμανε"; σκÝφτηκε χαμογελþντας υποκαταχθüνια, üσο ετοιμαζüταν κι αυτος για τη μεγÜλη στιγμÞ. Ετοßμασε το λογυδριο του -Ýνα πýρινο λüγο, Þλπιζε- που θα του 'λεγε πως εκτιμÞθηκε δεüντως η προσπÜθεια κι üτι κÝρδισε Ýστω και αν δε πÝτυχε να περÜσει το üριο, Üλλωστε, Ýκανε üντως καλýτερο ποσοστü απü τους υπüλοιπους παρισταμÝνους. -κι αυτü Þταν αλÞθεια μιας και κανεßς απü τους προηγοýμενους δεν Þταν πλÝον παρþν-!
      ¸τσι παρÝθεσε γεýμα στο γαμπρü του -ετσι πια το φανταζüταν κι εßχε αρχßσει να του αρÝσει η ιδÝα, πως κÜποιος Üλλος θα συμμÜζευε τις παραξενιÝς της ατßθασης κüρης του και μÜλιστα ποιüς καλýτερος απ' αυτüν, που 'χε μοχθÞσει στο πεδßο της ...μÜχης!- ¼σο κρατοýσε το γεýμα, πρüσεξε, με κÜποια μικρÞ Ýκπληξη, üσο κι ανησυχßα, πως ο νÝος Þταν θλιμμÝνος! Δεν Ýδωσε βÜση γιατß πßστεψε πως Þταν που νüμιζε πως εßχε χÜσει. Ε λοιπüν του 'χε Ýκπληξη!
     Μüλις τÝλειωσε το δεßπνο, σηκþθηκε, ξερüβηξε κι Üρχισε να λÝει πως επιτÝλους, Ýνας Üνθρωπος επÝδειξε πρωτοφανÞ ζÞλο κι αξιοπρüσεκτο μüχθο κι αυτü συνεκτιμÞθη δεüντως, απü πατÝρα κι απü κüρη. 'Αρα λοιπüν εßχε κερδßσει το χÝρι της και το βασßλειü του!
     Ο νÝος Ýμεινε μ' ανοιχτü στüμα! ΚÜτι Ýσπασε μÝσα του. Τüτε εßδε πως σκεφτüταν λÜθος, τüσες μÝρες. Η προσφορÜ αυτÞ τον παλÜβωσε κι ορθþνοντας τ' ανÜστημα του -üχι πως Þταν κι ιδιαßτερα ψηλüς- Ýνιωσε πως Ýπρεπε να απεμπολÞσει αυτÞ τη μεγÜλη καλωσýνη. Εßπε: 
  - "ΒασιλιÜ μου και πριγκηπÝσσα μου! σκÝφτηκα πολý, üλες αυτÝς τις μÝρες, που μου δüθηκε η ευκαιρßα να παλαßψω και να δοκιμαστþ και με τον ßδιο μου τον εαυτü! Εκεßνο που 'δα δυστυχþς, εßναι πως εßμαι ανÜξιος να τýχω τÝτοιας ευγενικÞς προσφορÜς. Δε τα κατÜφερα! ¼τι 'σεις μου προσφÝρετε με τη καλωσýνη της ψυχÞς σας, Ýπρεπε να τα 'χα κερδßσει μονÜχος! Φρονþ πως πρÝπει ν' αποχωρÞσω, üσο πιο σýντομα μπορþ και να μη καταχραστþ Üλλο της καλωσýνης σας αυτÞς! Με τιμÜ αυτÞ η πρüταση αλλÜ δε μπορþ να τη δεχτþ. Εßναι σα να παßρνω ελεημοσýνη και πιστεýω πως ακüμα και γι' αυτÞ, θα πρÝπει ν' αξιζει κανεßς, για να τη λαμβÜνει, þστε να μη του γßνεται βρüγχος. Σας χαιρετþ και σας ευχαριστþ üλους. ΑυτÝς τις μÝρες Ýνιωσα ολοζþντανος, ασχÝτως αν Ýχασα τελικÜ"!
      ΑυτÜ εßπε κι αποχþρησε, αφÞνωντας τους σýξυλους. ¼ταν πια το σημÜδι του στον ορßζοντα χÜθηκε -απ' το παρÜθυρο του βασιλικοý σαλονιοý κοιτþντας- τüτε συνÞλθαν με μιας, üλοι! Η κüρη Ýμπηξε τα κλÜματα! Ο βασιλιÜς ξÝσπασε σ' αναθεματισμοýς απü μÝσα απ' τις μουστÜκες του κι οι αυλικοß ξÝπασαν σε ... κρυφÜ χασκüγελα. Το βασßλειο παρÝμεινε στη κüρη που δε θÝλησε να ξαναπροσπαθÞσει νιþθοντας κατÜφορα ταπεινωμενη!
     Ο βασιλιÜς, λßγο πριν πεθÜνει, της Üφησε ευχÞ και κατÜρα να παντρευτεß, μα 'κεινη πεισματικÜ, αρνÞθηκε να υπακοýσει.
     Το παληκÜρι δεν Ýμαθα ποτÝ τι απüγινε, αν και μπορþ εýκολα να εικÜσω -με μικρÞ πιθανüτητα σφÜλματος- πως θ' αναλþθηκε σ' αυτÞ τη τρομερη κι ατÝρμονη διαμÜχη με τον εαυτü του. ΑυτÞ την Üνιση μÜχη που üλοι μας ξεκινÜμε, υψþνοντας πολλÜκις, παρÜλογα ψηλÜ, το πÞχυ...
     ...Κι αφÞνουμε τελικÜ την 'Aνοιξη, να περνÜ απαρητÞρητη!

                                                                      Οκτþβρης 2002

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers