-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

: 1: ...

                                      Πρλογος-Εισαγωγ


              Η μητρα της Σαμπνα με την δια και την Εμλια

    Και να που φτσαμε στο 25ο ρθρο με τις Γυνακες Του Κσμου και πραγματικ το απολαμβνω. Στο ρθρο αυτ θα δομε και θα γνωρσουμε μαζ, μια σχιζοφρεν γυνακα, τη Σαμπνα Σπυλριν, που ωστσο τη θερπευσε ο ρωτας κι ο Γιουνγκ και μετ διπρεψε στο τομα της ψυχανλυσης, σαν ιατρς. Η οικγενει της την κανε σχιζοφρεν και παρξενη, ο ρωτας κι η επιστμη, μλλον τη ξανκαναν νθρωπο κι ο ναζισμς τελικ τη σκτωσε. να αρκετ ενδιαφρον ρθρο που αξζει να διαβαστε και χωρς λλα περιττ λγια, ξεκινμε...

      Σαμπνα Σπυλριν: Μια... Διαταραγμνη Μεγαλοφυα

     Η Σαμπνα Νικολγιεβνα Σπυλριν (Сабина Николаевна Шпильрейн) τανε Ρωσδα ιατρς και μα απ τις πρτες γυνακες ψυχαναλτριες, ωστσο -με τη μοναδικτητ της- δεν ξεκνησαν τα πργματα απ την αρχ ομαλ. Γεννθηκε 25 Οκτβρη 1885 στο Ροστφ επ του Ντον, της Ρωσικς Αυτοκρατορας, μσα σε μα επορη εβρακ οικογνεια. τανε το 1ο παιδ της οικογνειας εχε 3 μικρτερους αδερφος και 1αδερφ κι λα ακολοθησαν επιστημονικ καρριρα εκτς της αδερφς που πθανε πολ μικρ. νας απ' αυτος, ο Isaac Spielrein, τανε σοβιετικς ψυχολγος, πρωτοπρος στην εργασιακ ψυχολογα. Η μητρα της Eva (γεννημνη Khave) Lublinskaya τανε κρη κι εγγον των ραβνων απ το Yekaterinoslav. Η Εα σποδασε οδοντατρος, αλλ δεν εξσκησε ποτ το επγγελμα. Ο πατρας της, Nikolai (γεννημνος Naftul) Spielrein ταν αγρτης Αφο μετακμισε απ τη Βαρσοβα στο Ροστφ, γινε πετυχημνος μπορος. Στο πιστοποιητικ γννησς της, η Sabina εμφανστηκε ως Sheyve Naftulovna, αλλ καθ 'λη τη διρκεια της ζως της και σ' επσημα γγραφα χρησιμοποησε το νομα Sabina Nikolayevna. Ωστσο ο γμος των γονιν της τανε προβληματικς κι εκενη εχε κακοποιηθε σωματικ κι απ τους δο. Μλιστα, πολλο μελετητς της ζως της θεωρονε πως υπστη και σεξουαλικ κακοποηση, απ κποιον εντς της οικογενεας. Εν ολγοις, υπφερε απ πολλ σωματικ συμπτματα κι εμμονς. Μετ τον ξαφνικ θνατο της μοναδικς αδερφς της Εμλια απ τυφοειδ, η ψυχικ υγεα της ρχισε να επιδειννεται και σε ηλικα 18 ετν υπστη βλβη με σοβαρ υστερα, πως τικ, γκριμτσες κι ανεξλεγκτο γλιο και κλμα.


                                  Η οικογνεια της Σαμπνα το 1896

    δη απ την παιδικ της ηλικα φαινταν πως διθετε ναν πλοσιο εσωτερικ κσμο καθς και μα αξιοσημεωτη τση για ανακλυψη. Στην ανπτυξ της σταδιακ παρουσασε διαφρων ειδν δυσκολες κι υπρξαν διαστματα μ' ντονα καταθλιπτικ συμπτματα. ταν ολοκλρωσε το γυμνσιο θηλων οι γονες της αποφσισαν να τη στελουνε στη Ζυρχη στε να ακολουθσει κατλληλη ψυχιατρικ θεραπεα εν παρλληλα να σπουδσει ιατρικ. Η Σαμπνα εισχθη στη ψυχιατρικ κλινικ του Burgholzli στις 17 Αυγοστου 1904 και παρμεινε ως εσωτερικ ασθενς μχρι την 1η Ιουνου 1905.
    Απ την αρχ της παιδικς της ηλικας, η Sabina ταν πολ ευφνταστη και πστευε πως εχε υψηλτερη κκληση για να πετχει το μεγαλεο κι επικοινωνοσε γι' αυτ ιδιωτικ με να πνεμα-φλακα. Μετ τον θνατο της αδελφς της Εμλια απ τφο, απκτησε διφορα σοβαρ ψυχολογικ προβλματα, αναγκζοντς τη να κλειστε σε κλινικ. Μσα σ' λη αυτν τη περιπτεια, θα γνωρσει και τον Καρλ Γκοσταβ Γιουνγκ, ο οποος θα της υπρξει, ιατρς, δσκαλος κι αργτερα συνδελφος, εν πως γρφει και στο ημερολγι τους, η σχση τους εχε γνει στεντερη μεταξ 1908-10. Ο Γιουνγκ διγνωσε την ασθνει της ως ψυχωτικ υστερα εν σχετικ με τα ατια της διαταραχς της χει δοθε ιδιατερη μφαση στη δυσλειτουργικ σχση που εχε με τους γονες της σε συνδυασμ με το βωμα της απλειας της αδερφς της.
     Παρακολοθησε το πριμο σχολεο Froebel κι ακολοθησε το Γυμνσιο Yekaterinskaya στο Ροστφ, που διακρθηκε στην επιστμη, τη μουσικ και τις γλσσες. μαθε να μιλ 3 γλσσες πταιστα. Στη διρκεια της εφηβεας της, συνχισε να ενοχλεται συναισθηματικ κι εκνευρστηκε πρτα με τον καθηγητ ιστορας της και μετ με να θεο εκ πατρς. Στο σχολεο, αποφσισε να πει στο εξωτερικ για να σπουδσει γιατρς, με την γκριση του ραβνου-παππο της. Στο τλος της εκπαδευσης της απονεμθηκε να χρυσ μετλλιο, για τις επιδσεις της στα μαθματα.
    Μετ απ μια ανεπιτυχ διαμον σ' να ελβετικ σανατριο, που ανπτυξε ναν λλο ενθουσιασμ μ' ναν απ τους γιατρος, γινε δεκτ στο ψυχιατρικ νοσοκομεο Burghölzli κοντ στη Ζυρχη τον Αγουστο του 1904. Διευθυντς του ταν ο Eugen Bleuler, ο οποος το λειτουργοσε ως θεραπευτικ κοιντητα με κοινωνικς δραστηριτητες για τους ασθενες, συμπεριλαμβανομνων κηπουρικς, δρματος κι επιστημονικν διαλξεων. νας απ τους βοηθος του Bleuler ταν ο Carl Jung, που στη συνχεια διορστηκε αναπληρωτς διευθυντς. Τις μρες μετ τη παραδοχ της, η Σπυλριν, του αποκλυψε πως ο πατρας της την εχε ξυλοκοπσει συχν κι τι ενοχλθηκε απ τις μαζοχιστικς φαντασισεις του ξυλοδαρμο. Ο Bleuler εξασφλισε τι  την απομκρυνε απ την οικογνει της, απαιτντας αργτερα απ τον πατρα και τ' αδρφια της να μην χουνε καμμιν επαφ μαζ της. Εχε γργορη ανρρωση και μχρι τον Οκτβρη μπρεσε να υποβλλει ατηση για την ιατρικ σχολ και να αρχσει να βοηθ τον Jung στην ανερεση καταλλλων θεραπευτικν διαλγων κι ορισμν στο εργαστρι του.     Απ τον Οκτβρη ως το Γενρη, ο Jung πραγματοποησε πολλς δοκιμς διαλγων πνω της και χρησιμοποησε επσης μερικς στοιχειδεις ψυχαναλυτικς τεχνικς. Αργτερα, την ανφερε δο φορς με επιστολς στον Φρυντ ως την πρτη αναλυτικ του υπθεση, αν και στις δημοσιεσεις του αναφρθηκε σε δο μεταγενστερους ασθενες με αυτος τους ρους. Στη διρκεια της θεραπεας της, η Σαμπνα ερωτετηκε τον Γιουνγκ. Με δικ της επιλογ, συνχισε ως τρφιμη στο νοσοκομεο απ το Γενρη ως τον Ιονιο του 1905, αν και δε λμβανε πλον θεραπεα. Εργστηκε ως ασκομενη μαζ με λλους Ρσους μαθητς εκε, συμπεριλαμβανομνου του Max Eitingon, καθς κι ομογενν ψυχιτρων που μελετοσαν με τον Bleuler, συμπεριλαμβανομνου του Karl Abraham.

   "Η Σαμπνα απ' τι φανεται, ταν μια γυνακα για την οποα ο ρωτας δεν συνεπαγταν υπολογισμος οτε απαιτοσε υποσχσεις που παραβιζονται τη στιγμ δη που δνονται, μια διονυσιακ γυνακα που δονονταν συναισθηματικ, που καταλβαινε και συγχωροσε τα πντα εν παρλληλα πρσφερε στον Γιουνγκ να ισχυρ κνητρο για τη διανοητικ του εξλιξη". (Carotenuto, 2004: 226).

    Παρακολοθησε ιατρικ σχολ στο Πανεπιστμιο της Ζυρχης απ τον Ιονιο του 1905 ως το Γενρη του 1911, που και κρδισε την ακαδημακ της κατρτιση. Τα ημερολγι της δεχνουν να πολ ευρ φσμα ενδιαφερντων κι ανγνωσης, πως φιλοσοφα, θρησκεα, ρωσικ λογοτεχνα και εξελικτικ βιολογα. ζησε σε διφορα διαμερσματα, αναμειγνοντας σε ναν κοινωνικ κκλο που περιελμβανε κυρως συμφοιτητς Ρσων Εβραων γυναικν φοιτητν ιατρικς. Πολλο απ' αυτος, μαζ με τη Σαμπνα, γοητετηκαν με το αναδυμενο κνημα της ψυχανλυσης στη Δυτικ Ευρπη και μελτησαν με τον Bleuler και τον Jung. Το κριο επκεντρ της, εν στην ιατρικ σχολ ταν η ψυχιατρικ. Ορισμνοι απ αυτος,κι η Σαμπνα, στη συνχεια γνανε ψυχατροι, πρασαν χρνο με τον Freud στη Βιννη και δημοσιεθηκαν σε ψυχαναλυτικ περιοδικ. Μεταξ αυτν περιλαμβνονται οι Esther Aptekman, Fanya Chalevsky, Sheina Grebelskaya και Tatiana Rosenthal. Πολιτικ, η Σπυλρν ταυτστηκε με τον σοσιαλισμ, αν και μερικο απ τους Ρσους φοιτητς της ταν οπαδο του Σοσιαλιστικο Επαναστατικο Κμματος του Σιωνισμο.
     Ολοκλρωσε τη διατριβ της στην ιατρικ της σχολ, εποπτευμενη πρτα απ τον Bleuler και στη συνχεια απ τον Jung, σε μια στεν μελτη της γλσσας ενς ασθενος με σχιζοφρνεια. Δημοσιεθηκε στο Jahrbuch für psychoanalytische und psychopathologische Forschungen, το οποο επιμελθηκε ο Jung. ταν απ τους πρτους ανθρπους που διεξγαγαν μια μελτη περπτωσης για τη σχιζοφρνεια και τη δημοσευσε σε ψυχαναλυτικ περιοδικ. Ο Φρυντ στον διο τμο παρπεμψε το σενριο του στην υπθεση Schreber. ταν το πρτο διδακτορικ που εμφανστηκε ποτ σε ψυχαναλυτικ περιοδικ και μα απ τις πρτες ψυχαναλυτικς περιπτωσιολογικς μελτες για τη σχιζοφρνεια. Η διατριβ της συνβαλε σημαντικ στην κατανηση της γλσσας των ατμων με σχιζοφρνεια. Επειδ η μελτη της ταν απ τις πρτες που επικεντρθηκαν στη σχιζοφρνεια, η ανγκη για περισστερη ρευνα ξεκνησε κι οδγησε περισστερους ανθρπους να επικεντρνονται στη ψυχικ ασθνεια. ταν επσης η πρτη διατριβ που γρφτηκε απ μια γυνακα που ταν ψυχαναλυτικ προσανατολισμνη. φυγε απ τη Ζυρχη τη μρα μετ την αποφοτησ της, χοντας αποφασσει να δημιουργσει μια ανεξρτητη καρριρα ως ψυχαναλτρια αλλο.    Στη διρκεια της ιατρικς σχολς, η Spielrein συνχισε να βοηθ τον Jung στο εργαστριο, πως εχε κνει ως ασθενς. Ακολοθησε επσης τους κκλους του και τονε γνρισε κοινωνικ. Το καλοκαρι του 1908, καθς μπκε στη 4η χρονι της στην ιατρικ σχολ, κενη κι η Jung ρχισαν να χουν λο και πιο οικεες συναντσεις, που τις περιγραψε στα ημερολγι της ως ποηση. Υπρχουνε διαφορετικς απψεις ως προς το αν εχαν χι σεξουαλικ επαφ.. Η Σαμπνα ερωτετηκε τον Γιουνγκ εν αναφερταν στη σχση τους με τη λξη "ποηση". Η ρξη στη σχση τους επλθε απ τον Γιουνγκ καθς ταν δη νυμφευμνος, πατρας αλλ κι νας ψυχατρος που προσπαθοσε να αναδειχθε επαγγελματικ και κοινωνικ. Τα ντονα συναισθματα που εχε αναπτξει απναντ ​​του καθς ηταν ασθενς του στο νοσοκομεο συνχισε τα πρτα 3 χρνια της στην ιατρικ σχολ κι ανπτυξε τη φαντασωση του να 'χει να παιδ μαζ του και να ονομαστε Siegfried. Δεν εχε λλη θεραπεα απ αυτν, αν κι απ τα τλη περπου του 1907 προσπθησε ανεπσημα ν' αναλσει την επιθυμα της για το παιδ του. Ο χωρισμς τους τη πλγωσε βαθι και στην αναζτηση του "πατρα" που θ' ντεχε τον πνο της, στειλε το 1ο της γρμμα στον Φρυντ τον Μη του 1909. Σχσεις, αλλ καθαρ συναδελφικς, εχε και με τον Αυστριακ Σγκμουντ Φρυντ.

    (Ο John Launer εξτασε τα στοιχεα απ τα ημερολγια και τις επιστολς τους, στη βιογραφα της του 2015, Sex Versus Survival. Η ζω κι οι ιδες της Sabina Spielrein. χει καταλξει στο συμπρασμα τι εχαν συναινετικ κι ερωτικ σωματικ επαφ, αλλ σταμτησαν τη σεξουαλικ διεσδυση. Αυτ υποστηρζεται απ τη δλωση της διας σε μια επιστολ προς τη μητρα της: "Μχρι στιγμς χουμε μενει στο εππεδο της ποησης που δεν εναι επικνδυνο". .Ο Lance Owens συνοψζει περαιτρω τα αποδεικτικ στοιχεα στη μελτη του 2015, Jung in Love: The Mysterium in Liber Novus, ο Zvi Lothane, φροδικς ψυχαναλυτς και λγιος της ψυχαναλυτικς ιστορας, κνει τη πιο ισχυρ και καλ υποστηριζμενη υπθεση κατ μιας ολοκληρωμνης σεξουαλικς σχσης μεταξ του ζεγους.  Συνοψζει στα συμπερσματ του:

  "Οι νθρωποι τενουν να πιστεουν τι υπαγορεονται απ τα δικ τους συναισθματα, προβολς και μεταφορς. Η κρση μας πρπει πραγματικ να καθοδηγεται απ' αυτ που οι κουραστικο πρωταγωνιστς δεν κουρστηκαν να ισχυρζονται: τι δεν υπρχε σεξ. Στη τελικ ανλυση το ερτημα εναι αν πιστεουμε χι. Επιλγω να τους πιστψω κι χι απ σνεση, αλλ επειδ κενες τις μρες οι νθρωποι βλπανε τις προγαμιαες σεξουαλικς σχσεις, ειδικ πως ισχει για τη Spielrein, διαφορετικ απ , τι σμερα. Επιπλον, επειδ η απροσδκητη σεξουαλικ επιθυμα ταν ακμη πιο οδυνηρ και πιο ρομαντικ απ το ολοκληρωμνο σεξ. Ωστσο, ο σεξουαλικς μθος πεθανει σκληρ, παρχοντας εντυπωσιακ υλικ για μια σειρ θεατρικν παραγωγν και πληθρα ρθρων στο δημοφιλ τπο κι επαγγελματικ περιοδικ".)

     Τους επμενους μνες, ο Jung γραψε στον Φρυντ για τη σχση, κατηγορντας την αρχικ, πως προσπθησε ανεπιτυχς να τον αποπλανσει και στη συνχεια παραδχτηκε πως εχε εμπλακε ρομαντικ μαζ της. στειλε μια σειρ επιστολν στη μητρα της Σπυλριν, γρφοντας "κανες δεν μπορε να εμποδσει δο φλους να κνουν πως θλουν ... η πιθαντητα εναι τι κτι περισστερο μπορε να εισλθει στη σχση". Η Σαμπνα γραψε επσης στον Freud, καθιστντας σαφς τι, για λγους μνες, η σχση τους ταν κπως φυσικ, περιλμβανε αυτ που αποκαλοσε ξαν "ποηση": "Στο τλος συνβη το αναπφευκτο… φτασε στο σημεο που δεν μποροσε πλον να το αντξει κι θελε ποηση. Δεν μποροσα και δεν θελα ν' αντισταθ, για πολλος λγους...". Η Eva Spielrein απελησε να τον αναφρει στον Bleuler κι ρθε στη Ζυρχη για να το κνει, αλλ τελικ λλαξε γνμη. Εν τω μεταξ, ο Jung εχε παραιτηθε απ την ιατρικ του θση στο Burghölzli, παρλο που συνχισε την εργαστηριακ του εργασα και τη διδασκαλα του πανεπιστημου. νας λογαριασμς βσει αυτν των γεγοντων, συμπεριλαμβανομνης της τριδιστατης αλληλογραφας μεταξ της Spielrein, του Jung και του Freud, εμφανζεται στη βιογραφα του Launer.
     Μετ απ να κεν αρκετν μηνν, που προκλθηκε απ τη παραπνω διαμχη, Σαμπνα και Γιουνγκ επανλαβαν τη σχση τους το καλοκαρι του 1909 και συνχισαν να βλπουν ο νας τον λλον ιδιωτικ τους τελευταους μνες του 1910. Αυτ αναχρησε μνιμα απ τη Ζυρχη το Γενρη του 1911 -εγγραφ στο ημερολγιο της, 11ης Σεπτεμβρη 1910- μλις τσσερις μνες πριν απ την αποφοτησ της απ την ιατρικ σχολ κι αφνοντας τσο τον Jung σο και τη Ζυρχη, ξανασκεφτταν με τη φαντασα της να φρει στον κσμο το γιο του. Εδε μως στη πραγματικτητα πσο εντελς αδνατο ταν, πς θα καταστρψει τη πιθαντητα να βρει λλη αγπη και να καταστρψει τις επιστημονικς και επαγγελματικς της φιλοδοξες:

   "Μ' να μωρ δεν θα γινμουνα πουθεν αποδεκτ κι αυτ θα τανε στις καλλτερες περιπτσεις. Τ θα γινταν αν δεν μενα γκυος; Ττε η καθαρ μας φιλα θα καταστραφταν απ τη στεν σχση και η φιλα μας, εναι αυτ που μου αρσει πολ".


                                      Η οικογνει της το 1909

     Απ το 1905 ως και το 1911, παρακολοθησε μαθματα ιατρικς στο Πανεπιστμιο της Ζυρχης. Τον Μη του 1911 αποφοιτ απ την ιατρικ σχολ του πανεπιστημου της Ζυρχης εν πραγματοποιε μα απ τις πρτες ψυχαναλυτικς διατριβς στον τομα της σχιζοφρνειας. Απ τον Οκτβρη του 1911 μχρι τον Μρτη του 1912 εγκαθσταται στη Βιννη και συμμετχει στις συναντσεις των απογευμτων της Τετρτης. Αργτερα, εργστηκε ως ψυχατρος, ψυχαναλυτς, καθηγτρια και παιδατρος, τσο στη Ρωσα σο και στην Ελβετα. Στη Ρωσα εργστηκε για μα 20ετα (1923-1943). Σ' να τελευταο του γρμμα στη Σαμπνα, ο Γιουνγκ γραψε:

   "Η αγπη της S. (Sabina – Σαμπνα) για τον J. (Jung – Γιουνγκ) κανε τον τελευταο να γνωρσει κτι που προηγουμνως μνον αμυδρ εχε υποψιαστε, δηλαδ τη δναμη μσα στο ασυνεδητο που δνει σχμα στο πεπρωμνο, μια δναμη που τον οδγησε στη συνχεια σε πργματα υψστης σημασας. Η σχση πρεπε να εναι εξιδανικευμνη, γιατ διαφορετικ θα εχε οδηγσει σε πλνη και στη τρλα (συγκεκριμενοποηση του ασυνειδτου). Μερικς φορς πρπει να εμαστε ποταπο για να μπορσουμε να συνεχσουμε να ζομε".
   (Covington, 2001: 115).

    Το 1912 δημοσευσε να απ τα πιο σημαντικ της ρθρα με ττλο Η καταστροφ ως αιτα της δημιουργας. Οι κριες απψεις που εξφρασε αργτερα ο Φρυντ στο Πραν της αρχς της ηδονς ανκουν στην Σπυλριν. Επιπρσθετα το 1912 πληροφορομαστε για τον γμο της με τον δρ. Σφτελ απ την αλληλογραφα της με τον Φρυντ. Ως ψυχαναλτρια ανλυσε αρκετος ανθρπους μεταξ των οποων και τον Ζαν Πιαζ. Το 1923 επιστρφει στη Ρωσα που δρυσε να σπτι για νπια και παιδι σχολικς ηλικας ελπζοντας να τους προσφρει μια καλλτερη σε ποιτητα ζω. Ωστσο η ψυχανλυση στη Ρωσα απαγορετηκε και το πολιτικ καθεστς την ανγκασε να κλεσει το σπτι.
     Μσα στη 30χρονη καριρα της, εξδωσε πνω απ 35 εργασες, σε 3 γλσσες, ρωσικ, γαλλικ και γερμανικ, αναλοντας θματα πως η ψυχανλυση, η αναπτυξιακ ψυχολογα, η ψυχογλωσσολογα κι η εκπαιδευτικ ψυχολογα. Πιθανν η πιο γνωστ της εργασα, που σκησε δε και μεγλη επιρρο στον τομα της ψυχολογα,ς εναι σγουρα το Η καταστροφ ως αιτα της δημιουργας (Destruction as the Cause of Coming Into Being) γραμμνο στα γερμανικ, το 1912. Η Σπυλριν δολοφονθηκε 11 Αυγοστου 1942, τη περοδο του Ολοκαυτματος, ταν ομδα των SS, πυροβολε αυτν και τις δυο της κρες, που ταν ττε 29 και 16 ετν κι λλους Εβραους, στο Ροστβ. Αν και κατ κριο λγο, μνημονευταν για τη συνολικ σχση της με τον Γιουνγκ, πλον θεωρεται σημαντικ στο τομα της και μια μεγλη στοχστρια.
    Σκοπς της ζως της, ταν η αγπη κι η ατρμονη προσπθει της να ανακαλψει την αλθεια και ν' ανυψσει τη ψυχ απ το σμα. Ο σκοπς της παραπμπει στον στχο του Ανδρα Εμπειρκου απ το ποημα Τα Τριαντφυλλα στο Παρθυρο: "Σκοπς της ζως μας εναι η αγπη". Η αγπη ταν τελικ σως αυτ που της χρισε την αιωνιτητα. Η αγπη για τον νθρωπο, την επιστμη και τη κοινωνα.
     Στην αρχ ταν ο Φρυντ. Κι πειτα ρθε ο Γιουνγκ και στο πρσωπ του ο πατρας της ψυχανλυσης εδε τον αντξιο διδοχ του. ταν βρθηκαν οι δυο τους, στις αρχς του 20ο αινα, ουκ ολγοι μλησαν για τον γμο του αινα. Δο απ τα μεγαλτερα μυαλ της ψυχολογας σε αγαστ συνεργασα. μελλε μως να μην χει διρκεια. Η αντστροφη μτρηση ρχισε ταν εμφανστηκε στη ζω τους η μορφη, ξυπνη, πλην ψυχικ διαταραγμνη 18χρονη Σαμπνα Σπυλριν. Τον Αγουστο του 1904 εισχθη στο νοσοκομεο Μπργκχελτσλι της Ζυρχης. Την ανλαβε ο Γιουνγκ, γιναν εραστς και μσα στην επμενη 10ετα εξελχθηκε σε μλο της ριδος ανμεσα σε Γιουνγκ και Φρυντ, με συνπεια το δοξο τλος της φιλας των δο μεγλων ανδρν της ψυχανλυσης.     Για τη Σαμπνα, που εξελχθηκε ως επιτυχημνη ψυχαναλτρια, ελχιστα πργματα τανε γνωστ για τον ρλο της στις ζως των Γιουνγκ και Φρυντ. Το μυστριο ρχισε να λνεται το 1977, ταν να τμμα του ημερολογου της κι επιστολς της ανακαλφθηκαν μαζ με ιατρικς σημεισεις του Γιουνγκ για τη περπτωσ της. Ωστσο μλις πρσφατα ρχισε να διαφανεται η γοητεα της γυνακας εκενης που βρθηκε ανμεσα σε ακαδημακος και συγγραφες δνοντας αφορμ για βιβλα (Tribute to Sabina Spielrein: Forgotten Pioneer of Psycoanalysis, που αναμνεται να κυκλοφορσει), ταινες (πρσφατα ρχισε να προβλλεται η ταινα "My name was Sabina Spielrein") και θεατρικ παρσταση (στο Cottesloe Theatre του Λονδνου) με το ργο "The Talking Cure" του Κρστοφερ Χμπτον που κανε πρεμιρα πρσφατα και στο οποο πρωταγωνιστον οι Ριφ Φινς (Γιουνγκ), Μπιλ Πτερσον (Φρυντ) και Τζντι Μι (Σαμπνα). Ο Χμπτον ενδιαφρθηκε για τη περπτωση της Σπυλριν για 1η φορ το 1970, ταν γραφε να σενριο με θμα τον ρλο της στη σχση Φρυντ-Γιουνγκ.
     Ο πατρας της τανε βαιος και μονμως απειλοσε ν' αυτοκτονσει, προκειμνου να 'χει στο χρι τη γυνακα και τα παιδι του. Στην εφηβεα της, μην αντχοντας το υστερικ περιβλλον, θλησε να κνει ψυχανλυση. Η περπτωσ της τανε δσκολη. Παρουσαζε συμπτματα κατθλιψης και σεξουαλικς εμμονς με τα χρια του πατρα της, καθς εκενος επβαλλε στα παιδι του να του φιλον τα χρια στερα απ κθε ξυλοδαρμ!
Ο Γιουνγκ δικρινε αμσως στην ασθεν του οξυδρκεια κι επηρεασμνος απ τη θεωρα του Φρυντ δοκμασε θεραπεα μσα απ διλογο . Σε δκα μνες η Σαμπνα ταν λλος νθρωπος. Στο διο διστημα βρθηκαν και στο κρεβτι. Η επιρρο της στη σχση του Γιουνγκ με τον Φρυντ, υπρξε καθοριστικ.
     Η Σαμπνα, που παιρνε ειδικτητα στο Πανεπιστμιο της Ζυρχης, συνβαλε στην ρευνα του Γιουνγκ και του πρτεινε την ιδα τς anima (το στοιχεο της ψυχς και του συλλογικο ασυνεδητου ως γυναικεο αρχτυπο του νδρα). Εκενος δεν μπρεσε μως να χαρε την ανακλυψη, καθς τον απασχολοσαν ηθικο φραγμο για τις σχσεις γιατρο-ασθενος και της ζτησε να διακψουν. Ο χωρισμς ταν θυελλδης -σε να τσακωμ τον τραυμτισε με μαχαρι. Εκενη φυγε για τη Βιννη για να μελετσει με τον Φρυντ. Ο Γιουνγκ, νιθοντας προδομνος, ξσπασε στον Φρυντ. τσι επλθε ρξη στη σχση τους κι ο Γιουνγκ κατληξε με νευρικ κλονισμ.
    Αυτ η προσωπικ καταχρηση ημερολογου απ τα τλη του 1910 υποδηλνει ντονα πως η Σαμπνα συνειδητοποησε τι ακμα κι αν πρεπε τελικ να χουνε σεξουαλικς σχσεις, σως να μη μενει γκυος κι χοντας κνει αυτ το βμα, η επμενη σκψη ταν: "η καθαρ φιλα μας θα καταστραφε απ τη στεν σχση ....". Γρφτηκε λγο πριν την αναχρησ της απ τη Ζυρχη, αυτ τα λγια υπονοον τι ποια κι αν εναι η φση της "ποησης" τους, οι Jung και Spielrein δεν εχανε και τη σεξουαλικ επαφ.
     Οι σημεισεις στο ημερολγιο της Σπυλριν φρνουν στο προσκνιο το σκοτειν σημεο στη σχση των δο ανδρν: Ο Γιουνγκ φοβταν τον Φρυντ επειδ γνριζε τον δεσμ του με τη Σαμπνα κι ο Φρυντ φοβταν τον Γιουνγκ επειδ γνριζε  την ερωτικ σχση του με τη νφη του! Η ζω της Σαμπνα τελεωσε εκε που ρχισε. Στο Ροστφ. Μαζ με τα παιδι της πεσαν θματα του Ολοκαυτματος. Το θεατρικ του Χμπτον τελεινει την περοδο που η Σαμπνα εναι γκυος και συναντ για τελευταα φορ, το 1913, τον Καρλ Γιουνγκ στις χθες της λμνης της Ζυρχης. Εκενος της εξομολογεται πως ταν ο ρωτας της ζως του και πως χωρς εκενη δεν θα κανε τποτα.


                 Η Σαμπνα στη μση κτω και πνω οι Φρυντ & Γιουνγκ

     Ορισμνοι μελετητς χουνε δει τη συμπεριφορ του Jung σαν επαγγελματικ παραβαση των ορων, εν λλοι την χουνε θεωρσει ως ακοσια κι συγχωρσιμη συνπεια του πριμου πειραματισμο με ψυχαναλυτικς τεχνικς. Ο ιστορικς και Φροδικς ψυχαναλυτς Bruno Bettelheim σχολασε τη θεραπεα της και το φαινομενικ ευεργετικ αποτλεσμα, σημεινοντας: "Ωστσο, η αμφισβητσιμη συμπεριφορ του Jung ταν απ ηθικ ποψη ... κατ κποιο τρπο ανταποκρθηκε στην πρωταρχικ υποχρωση του θεραπευτ ναντι του ασθενος του: να θεραπεσει".  Αντιθτως, ο Peter Loewenberg (μεταξ λλων) ισχυρστηκε τι παραβαζε την επαγγελματικ ηθικ κι τι "θεσε σε κνδυνο τη θση του στο Burghölzli κι οδγησε στη ρξη του με τον Bleuler και την αποχρησ του απ το Πανεπιστμιο της Ζυρχης".
    Εκενη την εποχ, ο Φρυντ ταν ανεκτικς για το τι συνβη μεταξ τους και το θερησε ως παρδειγμα αντεπιββασης. Αργτερα, ομολγησε στη Σαμπνα πως εχε παξει ρλο στο χωρισμ τους: "Η συμπεριφορ του τανε πολ κακ. Η γνμη μου λλαξε πολ απ τη στιγμ που λαβα αυτ το πρτο γρμμα απ σας". Η σχση μεταξ τους απδειξε στον Φρυντ τι τα συναισθματα κι η ανθρωπι ενς θεραπευτ δεν μποροσαν να κρατηθον ξω απ τη ψυχαναλυτικ σχση. Ο Jung εχε καταλξει στο διο συμπρασμα. Πριν απ αυτ το επεισδιο, ο Φρυντ πστευε προφανς τι νας γιατρς θα μποροσε να συγκρατσει τα συναισθματ του στη ψυχανλυση των ασθενν. ταν ο Jung ρθε να μιλσει στο Freud για τη σχση του με τη Σαμπνα, ο Freud λλαξε τις ιδες του για τη σχση μεταξ γιατρο και ασθενος. Η Σαμπνα φανεται να θεωρε τις εμπειρες της με τον Jung ως γενικ πιο ευεργετικς απ το αντθετο. Συνχισε να τονε λαχταρ για αρκετ χρνια αργτερα κι γραψε στον Φρυντ τι δυσκολετηκε να συγχωρσει τον Γιουνγκ για την ξοδο απ το ψυχαναλυτικ κνημα παρ για "κενη τη σχση μαζ μου".
    Η Σπυλριν θεωρεται πως ταν η μπνευση για τη σλληψη του Jung για το anima, εν μρει λγω μιας αναφορς που κανε ο Jung 50 χρνια αργτερα στο Memories, Dreams, Reflections -το βιογραφικ σημεωμα που συνταξε κι επεξεργστηκε η Aniela Jaffé- σ' να θηλυκ εσωτερικ κσμο που φανταζταν πργματα, φων που ξπνησε τη συνειδητοποησ του για το εσωτερικ anima. Υπενθμισε, ταν "η φων ενς ασθενος ... που μου εχε μια ισχυρ μεταββαση". Ωστσο, στο αδημοσευτο αντγραφο των σχολων του Jung που ηχογρφησε η Aniela Jaffé το 1957, ο Jung κατστησε σαφς τι αυτ η γυνακα ταν η Maria Moltzer κι χι η Spielrein. Παρ'λ'αυτ, ο Lance Owens χει τεκμηρισει πως η σχση τους ταν ντως ζωτικς σημασας για την εξελισσμενη σλληψη και κατανηση του Jung για το τ ονμασε αργτερα anima.


                     Η Σαμπνα με την Εμλια και τη μητρα της το 1898

    Μετ την αποφοτησ της, μετακμισε στο Μναχο για να μελετσει ιστορα της τχνης, εν εργαζταν επσης σ' να ργο σχετικ με τη σχση μεταξ φλου και θαντου. Τον Οκτβρη μετακμισε στη Βιννη, που εξελγη μλος της Ψυχαναλυτικς Εταιρεας της Βιννης. ταν η 2η γυνακα μλος αυτς της κοινωνας. δωσε στην εφημερδα της στην Εταιρεα στις 27 Νοεμβρου τη διατριβ Καταστροφ ως η αιτα της παρξης, δημοσιεοντας μια τροποποιημνη κδοση το επμενο τος στο Jahrbuch. Η εφημερδα δεχνει στοιχεα τσο της Jungian σο και της Freudian σκψης, αλλ φανεται να σηματοδοτε το σημεο που τη διαφοροποιε απ το να ταυτιστε με τον Jung για να δει τον εαυτ της ως περισστερο Φροδικ. Ο Φρυντ ανφερε ρητ την εφημερδα της σε μια δισημη υποσημεωση του Beyond the Pleasure Principle, αναγνωρζοντας τι πυροδτησε τη σκψη του που οδγησε ν' αντιληφθε τη κνηση του θαντου: "να σημαντικ μρος αυτο του οφλους αναμενταν στο ργο της". Η ιδα της, ωστσο, τανε διαφορετικ απ το Φρυντ, καθς θεωροσε τι η καταστροφικτητα εξυπηρετοσε το αναπαραγωγικ νστικτο κι χι απ μνη του. Η Σαμπνα συναντθηκε με το Freud σε πολλς περιπτσεις το 1912 και συνχισε να επικοινωνε μαζ του μχρι το 1923. Προσπθησε στην αλληλογραφα της με τον Freud και τον Jung να συμφιλισει τους 2 ντρες. Στην εφημερδα Destruction και καθ' λη τη διρκεια της επμενης καρριρας της, αντλοσε ιδες απ πολλος διαφορετικος κλδους και σχολς σκψης. Μχρι την ηλικα των 26, γινε η νετερη γυνακα του εδους της, που δημοσευσε τα ργα της.
    Το 1912 παντρετηκε τον Ρσο Εβραο ιατρ Pavel Nahumovitch Sheftel. Μετακμισαν στο Βερολνο, που εκενη δολευε μαζ με τον Karl Abraham. Απκτησε τη 1της κρη Irma-Renata (γνωστ ως Renata), το 1913. Εν τανε στο Βερολνο, δημοσευσε 9 ακμη ρθρα. να απ αυτ ταν μια περιγραφ των πεποιθσεων των παιδιν για το σεξ και την αναπαραγωγ, που περιελμβανε αναμνσεις απ τις δικς της πρτες φαντασισεις γι' αυτ. Με ττλο Συμβολ στη κατανηση της ψυχς ενς παιδιο, δεχνει σε πιο φροδικ τρπο απ τα προηγομενα ργα της. Σε να λλο ργο, με ττλο Η πεθερ, δωσε μια συμπαθητικ περιγραφ του ρλου της πεθερς και της σχσης μεταξ τους. Ο Ολλανδς ψυχαναλυτς van Waning σχολασε αυτ το ρθρο: Οι σπουδς των γυναικν-το τος 1913!. να λλο ρθρο κενης της εποχς αφηγεται τη θεραπεα της σ' να παιδ με φοβα ζων κι εναι μα απ τις 1ες γνωστς αναφορς παιδικς ψυχοθεραπεας. Κατ το ξσπασμα του Α 'Παγκ. Πολ., επστρεψε στην Ελβετα, ζντας για λγο στη Ζυρχη και πλι, πριν μετεγκατασταθε στη Λωζνη, που παρμεινε κι η Ρεντε για τον υπλοιπο πλεμο. Ο σζυγς της προσχρησε στο σνταγμ του στο Κεβο και δεν επανενθηκαν για περισστερο απ μια δεκαετα. Τα χρνια του πολμου ταν περιδους λλειψης για τη Σπυλριν: κανε κποια δουλει ως χειρουργς και σε κλινικ οφθαλμν, αλλ λαβε επσης συνεισφορς απ τους γονες της ταν μποροσαν. Ωστσο κατφερε να δημοσιεσει 2 ακμη σντομα ρθρα στα χρνια του πολμου. Συνθεσε μουσικ και θερησε τι γινε συνθτης. ρχισε επσης να γρφει να μυθιστρημα στα γαλλικ. Ηχογρφησε παρατηρσεις για την ανπτυξη της κρης της απ ποψη γλσσας και παιχνιδιο. Συνχισε την αλληλογραφα της με τον Φρυντ και τον Γιουνγκ και την ανπτυξη των δικν της θεωρητικν ιδεν, ιδιατερα σε σχση με την προσκλληση στα παιδι.
     Το 1920 παρακολοθησε το 6ο συνδριο της Διεθνος Ψυχαναλυτικς νωσης στη Χγη, που δωσε μια ομιλα για τη προλευση της γλσσας στη παιδικ ηλικα. Το κοιν περιελμβανε το Φρυντ, τη κρη του ννα, τη Μελνι Κλιν και τον Σαντρ Φερντζι. Επσης, ανακονωσε τη πρθεσ της να ενταχθε στο προσωπικ του Ινστιτοτου Rousseau στη Γενεη, να πρωτοποριακ κντρο κλινικς, εκπαδευσης κι ρευνας για την ανπτυξη των παιδιν στη Γενεη. Παρμεινε εκε 3 χρνια, συνεργαζμενη με τον ιδρυτ του, Édouard Claparède, καθς κι λλους διακεκριμνους ψυχολγους της εποχς, συμπεριλαμβανομνου του Pierre Bovet. Ο Jean Piaget συμπεριλφθηκεν επσης στο προσωπικ: συνεργστηκαν στεν, και το 1921 πγε σε μια ψυχανλυση 8 μηνν μαζ της. Το 1922, αυτ κι ο Piaget δσανε κι οι δο εργασες στο 7ο συνδριο της Διεθνος Ψυχαναλυτικς νωσης στο Βερολνο. Αυτ ταν μια απ τις πιο παραγωγικς περιδους της ζως της και δημοσευσε 20 ρθρα μεταξ 1920-3. Η πιο σημαντικ απ αυτς ταν μια να κδοση του ργου που 'χε δσει στη Χγη για τη προλευση της γλσσας, αντλντας απ τη συνεργασα της με τον γλωσσολγο Charles Bally. Με ττλο: Η προλευση των λξεων, Papa και Mama, περιγραψε πς αναπτσσεται η γλσσα σ' να υπστρωμα γενετικς ετοιμτητας, πρτα μσω αλληλεπιδρσεων μεταξ του παιδιο και του μαστο της μητρας και στη συνχεια μσω οικογενειακν και κοινωνικν αλληλεπιδρσεων.
     Τα λλα ρθρα της απ την εποχ εκενη, εναι κυρως αφιερωμνα στο να φρουνε ψυχαναλυτικ σκψη μαζ με παρατηρητικς μελτες για την ανπτυξη των παιδιν. Τα ρθρα της στο Zeitschrift και το Imago απ' αυτ τη περοδο, επικεντρνονται κυρως στη σημασα της απκτησης λγου στη πριμη παιδικ ηλικα και στην ασθηση του χρνου. Ωστσο, η Otto Fenichel ξεχρισε για ειδικ αναφορ στο ρθρο της το 1923 σχετικ με το voyeurism, που "η Σαμπνα Σπυλριν περιγραψε μια διεστραμμνη ανατροπ στην οποα ο ασθενς προσπθησε να ξεπερσει μια πριμη καταστολ της γεννητικς και χειροκνητης ερωτογνεσης, που προκλθηκε απ ντονο φβο ευνουχισμο". Συνολικ, η δουλει της κατ τη διρκεια αυτς της περιδου πιστεεται πως εχε σημαντικ επιρρο στη σκψη του Piaget και πιθανς στη Klein.
    Το 1923, αποθαρρυμνη απ την λλειψη επιτυχας της στη δημιουργα μιας ιδιωτικς πρακτικς στη Γενεη και με την υποστριξη του Φρυντ, αποφσισε να ταξιδψει στη Μσχα για να υποστηρξει την ανπτυξη της ψυχανλυσης εκε. Σχεδασε να επιστρψει στη Γενεη κι φησε τα προσωπικ της γγραφα, συμπεριλαμβανομνων λων των ημερολογων και της αλληλογραφας της, στο υπγειο του Ινστιτοτου Rousseau. Στην πραγματικτητα, δεν επστρεψε ποτ στη Δυτικ Ευρπη και τα γγραφα παρμειναν χωμνα εκε ως του εντοπστηκαν σχεδν 60 χρνια αργτερα απ τον αναλυτ Aldo Carotenuto, που δημοσευσε μια επιλογ απ' αυτ. Το αρχεο παραμνει στη κατοχ των κληρονμων του Édouard Claparède και παρλο που χουνε δημοσιευθε περισστερες επιλογς σε διφορα βιβλα και περιοδικ, δεν χει εξεταστε ποτ οτε καταγραφε πλρως.


                                     Το σπτι της στο Ροστβ αν Ντον

     Η ψυχανλυση στη Ρωσα εχε δη μια ταραχδη ιστορα, αλλ η επιρρο της ταν ισχυρτερη μεταξ 1921 και 1923. Στην φιξ της στη Μσχα, βρθηκε ως η πιο μπειρη ψυχαναλττρια εκε, καθς και μια απ τους πιο στεν συνδεδεμνους με αναλυτς και ψυχολγους στη Δση. Διορστηκε ως πρεδρος της παιδικς ψυχολογας στο Πανεπιστμιο First Moscow κι ανλαβε εργασα στη παιδολογα (παιδικ μελτη), μια προσγγιση στη παιδιατρικ που την ενσωμτωσε στην αναπτυξιακ κι εκπαιδευτικ ψυχολογα. Προσχρησε επσης στο Ψυχαναλυτικ Ινστιτοτο της Μσχας, που ιδρθηκε το 1922 υπ τη διεθυνση του Moise (Moishe) Wulff. πειτα ασχολθηκε μ' να φιλδοξο νο ργο στην εκμθηση των παιδιν, γνωστ ως Ψυχαναλυτικ Ορφανοτροφεο-Εργαστρι Detski Dom (γνωστ και ως"Λευκς Οκος").

   "Το μνο που ξρω εναι τι στη Ρωσα η Σπυλριν δρυσε να σπτι για νπια και παιδι, ελπζοντας να τους προσφρει καλλτερη ζω σε μια κοιντητα απ' αυτ που θα μποροσαν να εχαν στις οικογνεις τους. Πργμα που σημανει τι το πραξε χοντας στο μυαλ της τις αρχικς ιδεαλιστικς ιδες της σοβιετικς κοινωνας. Δεν ξρω πσο χρονν ταν ταν πθανε, μως τη δεκαετα του 1930 κυκλοφοροσαν φμες τι ταν πολ απογοητευμνη εξαιτας της απαγρευσης της ψυχανλυσης κι απ το τι αναγκστηκε να κλεσει το σπτι της για τα παιδι".
   (Lampl De Groot στο Carotenuto, 2004: 271 – 272).

    Ιδρθηκε το 1921 απ τη Vera Schmidt (που ταν επσης απ τις μαθτριες του Φρυντ). Το "Detski Dom" προοριζταν να διδξει παιδι με βση τις θεωρες του Φρυντ. Το σχολεο ταν να ορφανοτροφεο μνο στο νομα: μαζ με το γιο της Σμιτ, το σχολεο εχε παιδι απ εξχοντες Μπολσεβκους (συμπεριλαμβανομνου του Τζζεφ Στλιν, που ο γιος Βασλι, ταν επσης εγγεγραμμνος). Αποφεχθηκε η πειθαρχα και τα παιδι εχανε τη μγιστη ελευθερα κινσεων. Επιτρεπταν επσης η σεξουαλικ εξερενηση κι η περιργεια. Η ανμιξη της Σαμπνα περιελμβανε την επβλεψη των δασκλων και μπορε να τους εχε υποστηρξει σε διαμαρτυρα για τις κακς συνθκες εργασας τους, που οδγησαν στην απλυση τους. Το σχολεο πρεπε να κλεσει το 1924, μετ τις κατηγορες πειραμτων για τη πρωρη τνωση της σεξουαλικτητας των παιδιν. Οι κατηγορες πιθαντατα γιναν σε απντηση σε προσπθειες του Τρτσκυ να προλεταριοποισει τη πρσληψη του σχολεου σο μεινε η Σαμπνα στη Μσχα, τσο ο Alexander Luria σο κι ο Lev Vygotsky ρθαν να εργαστον στο Ψυχαναλυτικ Ινστιτοτο και το "Dyetski Dom" και να σπουδσουν μαζ της. Ο χαρακτηριστικς τρπος της να συνδυζει υποκειμενικς ψυχολογικς ιδες απ τη ψυχανλυση με την αντικειμενικ παρατρηση των παιδιν εναι πιθαν να 'χε σημαντικ επιρρο στον πριμο σχηματισμ τους ως ερευνητς, οδηγντας τα να γνουν οι σημαντικτεροι Ρσοι ψυχολγοι της εποχς τους.
    Τλη του 1924 του 1925, η Σπυλριν φυγε απ τη Μσχα και μαζ με τη κρη της επανλθαν στον σζυγ της Πβελ στο Ροστφ Ον Ντον. Εκτς απ τη πιθαν απογοτευσ της απ την εμπειρα της στη Μσχα, μπορε να 'χε αναγκαστε να επιστρψει επειδ ο σζυγς της ταν τρα σε σχση με μια γυνακα απ την Ουκρανα, την λγα Σντκοβα (γεννημνη Aksyuk) και τρα εχανε μια κρη, τη Ννα. Ο Pavel επστρεψε στη σζυγ του κι η 2η κρη τους Eva γεννθηκε το 1926. Για τουλχιστον την επμενη 10ετα, συνχισε να εργζεται ενεργ ως παιδατρος, πραγματοποιντας περαιτρω ρευνα και διαλξεις για ψυχανλυση και δημοσευση, στα δυτικ μχρι το 1931. Το 1929 παρουσασε μια ντονη υπερσπιση του Φρυντ και της ψυχανλυσης σε συνδριο ψυχιατρικς και νευροπαθολογας στο Ροστφ, πιθανς το τελευταο τομο που ανλαβε μια ττοια υπερσπιση σε μια εποχ που η ψυχανλυση βρισκτανε στο σημεο να απαγορευτε στη Ρωσα. Η εφημερδα κατστησε επσης σαφς τι ταν ενημερωμνη με τις εξελξεις στη Δση και περιλμβανε συμπαθητικ σχλια σχετικ με την προσγγιση του Sandor Ferenczi, που υποστριζε να πιο συναισθηματικ εμπλεκμενο ρλο εκ μρους του θεραπευτ. Μλησε επσης για τη σημασα της κλινικς εποπτεας για ψυχολογικ εργασα με παιδι και περιγραψε μια προσγγιση για βραχυπρθεσμη θεραπεα που θα μποροσε να χρησιμοποιηθε ταν οι προι δεν επτρεπαν εκτεταμνη θεραπεα.
    Η ανιψι της Μενκα, τη περιγραψε απ τη 10ετα του 1930 ως "πολ καλοκαμωμνο, φιλικ κι ευγενικ τομο. Ταυτχρονα, ταν σκληρ σον αφορ τις πεποιθσεις της". Ο σζυγς της πθανε το 1936. Το 1937 συνελφθησαν οι αδερφο της Ισακ, Γιαν και Εμλ κι εκτελστηκαν το 1937 και το 1938 κατ τη διρκεια της Μεγλης Εκκαθρισης. Εκενη κατληξε σε συμφωνα με τον πρην σντροφο της Pavel και την Olga Snetkova, τι αν κποιος απ αυτος πθανε, η επιζοσα γυνακα θα φρντιζε τις τρεις κρες τους. Η Σαμπνα κι οι κρες της επζησαν απ τη 1η γερμανικ εισβολ στο Ροστφ Ον Ντον το Νομβρη του 1941, που απωθθηκε απ τον Κκκινο Στρατ. Ωστσο, τον Ιολιο του 1942, ο γερμανικς στρατς ξαναπολιρκησε τη πλη. Αυτ κι οι δο κρες της, 29 και 16 ετν, σκοτθηκαν απ μια ομδα θαντου SS, την Einsatzgruppe D, στο Zmievskaya Balka το Snake Ravine κοντ στο Ροστφ Ον Ντον, μαζ με 27.000 θματα κυρως εβραους. Παρλο που τα περισστερα μλη της οικογνειας σκοτθηκαν στο Ολοκατωμα, λες οι γυνακες και τα παιδι των αδελφν της επζησαν και σμερα υπρχουν περπου 14 απγονοι που ζονε στη Ρωσα, τον Καναδ, τις ΗΠΑ και το Ισραλ.
    Παρ την εγγτητ της με τις κεντρικς προσωπικτητες τσο της ψυχανλυσης σο και της αναπτυξιακς ψυχολογας στην αρχ του 20ο αι., ξεχστηκε λγο-πολ στη Δυτικ Ευρπη μετ την αναχρησ της για τη Μσχα το 1923. Ο τραγικς θνατς της στο Ολοκατωμα επιδενωσε αυτν τη κατσταση. Η δημοσευση το 1974, της αλληλογραφας μεταξ Φρυντ και Γιουνγκ, ακολουθομενη απ την ανακλυψη των προσωπικν της εγγρφων και τη δημοσευση ορισμνων απ' αυτς στη 10ετα του 1980 και μετ, κανε τ' νομ της ευρως γνωστ. Ωστσο, οδγησε στη ταυτοποησ της στη λακ κουλτορα ως ερωτικ θαμα στη ζω των δο ανδρν. Μες στον κσμο της ψυχανλυσης, η Σπυλριν συνθως δνεται χι μνο απ μια υποσημεωση, για την αντληψ της για τη σεξουαλικ ορμ που περιχει τσο να νστικτο καταστροφς σο κι να νστικτο μετασχηματισμο, αναμνοντας τσο τη "κνηση του θαντου" του Φρυντ σο και τις απψεις του Jung για τον "μετασχηματισμ". Ανεξρτητα απ την αμφισβητσιμη σχση με τον Jung, γεννθηκε κτι θετικ και πολ χρσιμο στη ψυχοθεραπεα. Η αλληλογραφα του Jung με τον Freud για τη σχση του μαζ της ενπνευσε τις ννοιες της μεταββασης και της αντεπιββασης του Freud.


                                        Το Σπτι της απξω

    Τα τελευταα χρνια, ωστσο, αναγνωρζεται λο και περισστερο ως μια σημαντικ στοχστρια απ μνη της, επηρεζοντας χι μνο τους Jung, Freud και Melanie Klein, αλλ κι αργτερα ψυχολγους, συμπεριλαμβανομνων των Jean Piaget, Alexander Luria και Lev Vygotsky, χει επσης επιρρο σε πολλ θματα πως: ρλοι του φλου, αγπη, η σημασα της διασθησης στις γυνακες, το ασυνεδητο, η ερμηνεα των ονερων, η σεξουαλικτητα κι οι σεξουαλικς παρορμσεις, η λμπιντο, η εξχνωση, η μεταφορ, η γλωσσολογα κι η ανπτυξη της γλσσας στα παιδι.
Η ρευνα της Etkind στη Ρωσα τη 10ετα του 1990 δειξε τι δεν εξαφανστηκε μετ το φευγι της απ τη Δυτικ Ευρπη, αλλ συνχισε ως ενεργ κλινικ κι ερευντρια. Η δημοσευση, το 2003, μιας σειρς ρθρων γι' αυτν με ττλο Sabina Spielrein, Forgotten Pioneer of Psychoanalysis τοννει το ενδιαφρον της ως πρωττυπη στοχστρια.
     Η Spielrein τανε πρωτοπρος της ψυχανλυσης κι νας απ τους πρτους που εισγαγε, ταν η ννοια του νστικτου του θαντου. ταν απ τους πρτους ψυχαναλυτς που διεξγαγε μια μελτη περπτωσης για τη σχιζοφρνεια κι εχε μια διατριβ στο ψυχαναλυτικ περιοδικ. Αναγνωρζεται ολονα και περισστερο ως μια σημαντικ και καινοτμος στοχστρια που περιθωριοποιθηκε στην ιστορα λγω του ασυνθιστου εκλεκτισμο της, της ρνησης συμμετοχς σε φατρες, της φεμινιστικς προσγγισης στη ψυχολογα και του θαντου της στο Ολοκατωμα.
     Η 1η επιστημονικ βιογραφα της στα γερμανικ, απ τη Sabine Richebächer θεσε τη σχση της με τον Jung στο κατλληλο πλασιο μιας δια βου καρριρας συμμετοχς στη ψυχανλυση και τη ψυχολογα. Ο Lance Owens προτενει τι η σημασα της σχσης της με τον Jung δεν πρπει να παραβλπεται ιστορικ, αλλ να θεωρεται ως να επιπλον μρος της κληρονομις της και της ευρεας δημιουργικς επιρρος της. Ο Owens παρχει στοιχεα τι παιξε καθοριστικ ρλο στη προσωπικ ψυχολογικ ανπτυξη του Jung, στη κατανησ του για την αγπη και στον επακλουθο σχηματισμ βασικν ψυχολογικν αντιλψεων για την anima και τη μεταφορ.
     Οι οπαδο της φεμινιστικς και σχεσιακς ψυχανλυσης αρχζουν επσης να τη θεωρον ως να σημαντικ πργονο. να ορσημο για την ανκτησ της ως πρωττυπου στοχαστ επιτεχθηκε στη διρκεια του συνεδρου του Αμερικανικο Ψυχαναλυτικο Συλλγου του 2015, ταν η εναρκτρια διλεξη ολομλειας δθηκε απ τη Δρ Adrienne Harris, με θμα "Οι κλινικς και θεωρητικς συνεισφορς της Sabina Spielrein", αναγνωρζοντς τη με τη πρωτοποριακ σχση ψυχανλυσης. Ο Victor Ovcharenko ταν ο 1ος Ρσος επιστμονας που παρουσασε τη βιογραφα της στο μετα-σοβιετικ καιρ. Μσα απ τα ργα της παιδικς ανλυσς της, κατφερε να κνει δικριση μεταξ αυτιστικν και κοινωνικν γλωσσν. Διακρνει μεταξ (πρωτογενν) αυτιστικν και κοινωνικν γλωσσν (πως τραγοδι, λξεις κ.λπ.) κι ανπτυξε μια συναρπαστικ θεωρα στο πλασιο της ανπτυξης των παιδιν που εξηγε την ννοια του μαστο μιας μητρας και του θηλασμο. Το Μουσεο Μνημεων Sabina Shpilereyn νοιξε στο σπτι στο οποο ζησε στο Ροστφ τον Νομβρη του 2015.
     Η βιογραφα του John Launer, το 2015 (Αγγλικ και γραμμνη με την υποστριξη της οικογνεις της) βασζεται σε αναλυτικς αναγνσεις των νοσηλευτικν σημεισεων, των ημερολογων και της αλληλογραφας της. Αμφισβητε πολλος απ τους ληφθντες χαρακτηρισμος που την αφορον. Αμφισβητε το τεκμριο τι ο Jung τη ψυχαναλει με οποιονδποτε συστηματικ τρπο, αντιστθηκε πολ καιρ στα συναισθματ της, το εδε ως anima του τη θεωροσε ως μια πιο σημαντικ φιγορα απ τις λλες γυνακες συντρφους της εποχς. Αντ' αυτο, βλπει την ιστορικ της σημασα ως κποια που 'κανε μια πριμη προσπθεια να εναρμονσει τη ψυχανλυση και την αναπτυξιακ ψυχολογα μσα σ' να γενικ βιολογικ πλασιο, προβλποντας σγχρονες ιδες απ τη θεωρα της προσκλλησης και την εξελικτικ ψυχολογα.
     Μια βιογραφα αγγλικς γλσσας της απ την Angela M. Sells, με ττλο Sabina Spielrein: The Woman and the Myth, δημοσιεθηκε απ το SUNY Press τον Αγουστο του 2017.
     να ντοκιμαντρ, Ich hieß Sabina Spielrein (My Name Was Sabina Spielrein), δημιουργθηκε το 2002 απ τη Σουηδικ σκηνοθτιδα Elisabeth Marton που γεννθηκε στην Ουγγαρα και κυκλοφρησε στις ΗΠΑ τλη του 2005. Το ντοκιμαντρ κυκλοφρησε στις ΗΠΑ απ το Facets Video, θυγατρικ της Facets Multi-Media.
     Μια βιογραφα του 2002 The Soul Keeper (Prendimi l'Anima), σε σκηνοθεσα Roberto Faenza, με την Emilia Fox ως Spielrein και τον Iain Glen ως Carl Gustav Jung.
     Οι φιγορες του Spielrein κυριαρχον σε δο σγχρονα βρεττανικ ργα: Sabina (1998) του Snoo Wilson και The Talking Cure (2003) του Christopher Hampton (βασισμνο στο βιβλο του John Kerr, A Most Dangerous Method) στο οποο ο Ralph Fiennes παιξε τον Jung κι η Jodhi May παιξε τη Spielrein. Πριν απ τα δο ργα προηγθηκε η παραγωγ του Off Broadway της Sabina (1996) απ τον Willy Holtzman.
     Ο Hampton προσρμοσε το δικ του ργο για μια ταινα μεγλου μκους που ονομζεται A Dangerous Method (2011), σε παραγωγ του Jeremy Thomas, σε σκηνοθεσα του David Cronenberg, και πρωταγωνιστον η Keira Knightley ως Spielrein, ο Michael Fassbender ως Jung κι ο Viggo Mortensen ως Freud.       ΕΡΓΑ ΤΗΣ:

     Μια πλρης βιβλιογραφα λων των δημοσιευμνων κειμνων της (συμπεριλαμβανομνων των λεπτομερειν των αγγλικν μεταφρσεων) διατθεται στον ισττοπο της Διεθνος νωσης Σπουδν Σπυλριν.
     Τα ρθρα της στα γερμανικ απ μεγλα περιοδικ. Imago, International Journal of Psychoanalysis, Jahrbuch für Psychoanalytische und Psychopathologische Forschungen, Zeitschrift für Psychoanalytische Pädagogik και Zentralblatt. διατθενται διαδικτυακ στη Συλλογ του Διεθνος Ψυχαναλυτικο Πανεπιστημου του Βερολνου. (COTIPUB)
     Spielrein, Sabina (1912). "Die Destruktion als Ursache des Werdens". Jahrbuch für Psychoanalytische und Psychopathologische Forschungen (στα Γερμανικ). IV: 465–503. Ανακτθηκε στις 14 Οκτωβρου 2012.

Αγγλικς μεταφρσεις:

   1) Spielrein, Sabina (Απρλιος 1994). "Καταστροφ ως η αιτα της παρξης" (PDF). Εφημερδα της Αναλυτικς Ψυχολογας. 39 (2): 155–186. doi: 10.1111 / j.1465-5922.1994.00155.x. Αρχειοθετθηκε απ το πρωττυπο (PDF) στις 2016-03-04.
   2) Spielrein, Sabina (1995). Μεταφρστηκε απ τον Stuart K. Witt. "Καταστροφ ως αιτα του να γνεις" (PDF). Ψυχανλυση και Σγχρονη Σκψη. 18: 85–118. Αρχειοθετθηκε απ το πρωττυπο (PDF) στις 2020-02-15. (Αφηρημνη)
   3) Spielrein, Sabina (2015) [2003]. "11. Η καταστροφ ως η αιτα της παρξης (" σελ. 185-212) ". Στο Covington, Coline; Wharton, Barbara (εκδσεις). Sabina Spielrein. Forgotten Pioneer of Psychoanalysis, Αναθεωρημνη κδοση (2η, εικονογραφημνη, αναθεωρημνη κδοση). Abingdon-on-Thames: Routledge. doi: 10.4324 / 9781315700359. ISBN 978-1-31745860-9.
   4) Spielrein, Sabina. Sämtliche Schriften. Giessen: Psychosozial-Verlag, 2008. (λα τα γραπτ της Spielrein. Στα γερμανικ. Δεν υπρχει κδοση αγγλικς γλσσας).

                                               Κλενοντας:

   "Δεν εναι ραγε δυνατ να δραπετεσω σ' να διαφορετικ περγυρο, που οι νθρωποι θ' αγαπον τη ζω πως εγ, που θα ξρουν ν' ανακαλπτουν την ομορφι στο καθετ, αντ να κοροδεουν τα πντα; Τουλχιστον ας λγανε κτι καινοριο, κτι ξυπνο".

      (Ημερολγιο της Σαμπνα Σπυλριν, ημερομηνα 8 Σεπτμβρη, πιθανν το 1910).

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers