-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

2: ...

                                                  Εισαγωγ

     Φτσαμε αισως στο 26ο ρθρο, Γυνακες Του Κσμου και τοτη τη φορ -χωρς καθλου μθο- θα δομε το  Κορτσι Βασιλι, πως χαρακτηρστηκε κυριολεκτικ κι απ καθαρ επιλογ της, σε μιαν εποχ που κτι ττοιο δεν θα 'τανε και τσο καλ ανεκτ. Κι χι μνον αυτ, αλλ διακρθηκε σε πολλ πργματα, που... Αλλ ας τα δομε με τη σειρ και πιο συγκεκριμνα, γιατ αυτ η κοπλλα, τα 'κανε λα, ανποδα! Δεθετε και φγαμε για να ακμα συναρπαστικ ταξδι μσα στο χρνο. Π. Χ.                                                   Πρλογος

     Η Κριστνα (Kristina Alexandra) απ τον Οκο Βσα τανε βασλισσα της Σουηδας απ το 1632 μχρι το 1654. τανε το μνο νμιμο τκνο του βασιλι Γουσταου Β' Αδλφου και της συζγου του Μαρας-Ελεονρας των Χοεντσλερν, κρης του Ιωννη-Σιγισμονδου εκλκτορα του Βρανδεμβοργου. Διαδχθηκε τον πατρα της σε ηλικα 6 ετν!
Παραιτθηκε απ το θρνο, ταν ασπστηκε τον καθολικισμ και πρασε τα τελευταα χρνια της στη Γαλλα και τη Ρμη, που και πθανε σε ηλικα 62 ετν. ταν η τελευταα του Οκου της.
     Αυτ η απστευτη ιστορα ξεκιν το 1616, ταν ο 22χρνος Γουσταος Αδλφος σντομα θα γινταν βασιλις κι ψαχνε νφη προτεστντισσα. Εχεν ακοσει πολλς αναφορς για τη 17χρονη, πανξυπνη πριγκπισσα Μαρα Ελεονρα, κρη του Τζον και της ννα Σκισμουντ δοκισσας της Πρωσσας. Αρκετο δεν ταν υπρ της νωσης αυτς, ειδικ ο αδελφς της, Γεργιος Γουλλιαμ δοκας της Πρωσσας που φοβταν τι θα τους οδηγοσε σε συγκροσεις, ιδιατερα με τη γειτονικ Πολωνα, που βρισκταν σε αντθεση με τη Σουηδα εκενη τη περοδο. γραψε λοιπν στον Γουστυο Αδλφο να μην ενδσει στην επιθυμα του και να μη προχωρσει στη γνωριμα με την νεαρ Ελεονρα. Ο Γουσταος Αδλφος ββαια, δεν αποθαρρνθηκε και το 1620 ταξδεψε στο Βερολνο για να πραγματοποισει την επιθυμα του,συναντθηκε μυστικ με τη δοκισσα και τη κρη της. Σντομα η δοκισσα ξεκνησε τις διαπραγματεσεις του γμου με το Γουσταο, που αφο συμφνησε, επστρεψε περιχαρς σπτι του να ετοιμαστε για τη νφη.     Ο Τζωρτζ Γουλλιαμ που μλις εχε διαδεχθε τον πατρα του, αποσβολθηκε μλις πληροφορθηκε τη μηχανορραφα της μητρας του. Ωστσο η Μαρα Ελεονρα παρ τις αντιρρσεις του, μπκε κρυφ σε πλοο που τη πγε στη Στοκχλμη. Λγες εβδομδες μετ γναν οι γμοι. Τα πργματα εξελχθηκαν ομαλ στην αρχ κι οι πρσβεις που επισκεπτταν το παλτι βρισκαν γοητευτικ τη να βασλισσα και τον επικροτοσαν για την επιλογ του και το εξασιο γοστο του. Μετ απ λγο μως ρχισαν τα πρτα προβλματα. Η Ελεονρα ρχισε να μισε τη Στοκχλμη θεωρντας τη μια χαμηλο επιπδου κι απολτιστη χρα που δεν χει το εππεδο και τη ζωντνια του Βερολνου. ‘Ηταν πολ ψυχρ με τους Σουηδος και το κλμα ρχισε να γνεται εθραυστο, παρλο που στην αρχ προσπθησε να βρει τρπους να προσαρμοστε, εν δημιοργησε και δικ της σστημα ψυχαγωγας φρνοντας κωμικος, ηθοποιος, τραγουδιστς, μπαλττα και χορευτς απ τη Γερμανα και τη Γαλλα.
     Εκτς των λλων η Ελεονρα τανε κυκλοθυμικ, επιρρεπς σε ξεσπσματα θυμο με σχημα λγια, τα οποα τις περισστερες φορς απευθυνταν στο σζυγ της και βασιλι μπροστ σε τρτους. Το παρξενο εναι, τι ταν ακμη πολ ερωτευμνη μαζ του και της λειπε αφνταστα ταν εκενος λειπε για μεγλα χρονικ διαστματα, σε στρατιωτικς εκστρατεες. Εκενη πεφτε σε βαθι κατθλιψη και μενε χωρς φαγητ και χωρς πνο για μεγλα χρονικ διαστματα. Με το Βασιλι να λεπει για τσο μεγλα χρονικ διαστματα γινε επιτακτικ ανγκη να αποκτσουν ναν αρσενικ διδοχο για το θρνο.’Εξι μνες μετ το γμο τους η Ελεονρα γννησε να θνησιγενς κορτσι. Δο χρνια αργτερα γννησε λλο να κορτσι που πθανε μσα σε 11 μνες. Το Μη του 1625 γννησε να 3ο παιδ, αγρι αυτ τη φορ αλλ κι αυτ θνησιγενς.


     Το 1626 ο θαυματουργς Γουστυος επστρεψε απ τις εκστρατεες στη Στοκχλμη για να σντομο χρονικ διστημα κι η Ελεονρα μεινε για 4η φορ γκυος. Μετ απ 9 μνες, αυτ τη φορ γννησε να υγις μωρ, αλλ λο του το σμα ταν γεμτο τρχες,απ το κεφλι μχρι τις πατοσες ταν καλυμμνο με πυκν τρχωμα και μνο το πρσωπ του φαινταν. Στην αρχ υπθεσαν τι εναι αγρι,ψχνοντας μως καλλτερα διαπστωσαν τι ταν πλι κορτσι. ‘Ολοι τρμανε την αντδραση του Γουστβου και φοβταν να του πουν πως εναι το μωρ και να του το παρουσισουν,ακμη κι η Ελεονρα. ταν τελικ του πγαν το μωρ για να διαπιστσει μνος του τι συμβανει, αυτς ενθουσιστηκε ταν το εδε κι επε τι θα γνει πολ ξυπνη και δυναμικ βασλισσα και της δωσε το νομα της μητρας του, Κριστνα. Μλιστα δωσε εντολ να την ανακηρξουν διδοχο με λες τις απαρατητες τιμς που γνονται για αρσενικ διδοχο του θρνου, σμφωνα με το βασιλικ πρωτκολλο.                                        Το Κορτσι Βασιλις

     Η Κριστνα Αυγοστα Κριστνα Αλεξνδρα γεννθηκε στις18 Δεκμβρη 1626, στο κστρο Tre Kronor της Στοκχλμης κι η γννησ της συνπεσε μ' να σπνιο αστρονομικ φαινμενο, που προκλεσε πολλς φμες ως προς την επιρρο, που το παιδ θα εχε στο μλλον. Ο βασιλις εχε δη δο κρες που πθαναν κι λοι λπιζαν πως το βρφος θα ταν αγρι -ταν λοιπν το μνο νμιμο παιδ του που επζησε κι ρα η διδοχς του. Η 1η κρη του γεννθηκε και πθανε το 1620, εν η 2η, που εχε επσης νομα Κριστνα, γεννθηκε το 1623 και πθανε την επμενη χρονι. Στη διρκεια της εγκυμοσνης της Μαρας Ελεονρας, οι προσδοκες τανε τερστιες κι ταν το παιδ γεννθηκε, το παλτι γμισε απ χαρ. Λοιπν, η βασλισσα γννησε να παιδ, που στην αρχ θεωρθηκε πως ταν αγρι -τανε μαλλιαρ κι κλαιγε με δυνατ, βραχν φων, νδειξη ασυνθιστα ισχυρς παιδικς υγεας. Ο βασιλις δχτηκε ευνοκ αυτ το μνυμα κι ταν εδε 1η φορ τη κρη του, επε τι αν εχε εξαπατσει ολκληρο το βασιλικ δικαστριο στη γννησ της, ττε στο μλλον θα περμενε σγουρα τι θα γνουν πολλ πργματα. ταν γεννθηκε, οι νοσοκμες απρσεκτα φησαν το βρφος να τους πσει στο πτωμα. Ο νας μος της σπασε, με αποτλεσμα ο νας μος να εναι χαμηλτερος απ τον λλο για λη της τη ζω.     Η Ελεονρα ββαια εχε διαφορετικ ποψη. Δεν μποροσε να δεχτε, τι αντ για να μορφο αρσενικ υγι διδοχο, εχε γεννσει αυτ το τριχωτ τρας με τη μεγλη μτη και τα σκορα μτια και διταξε να το προυν απ μπροστ της και να μη της το ξαναφρουν ποτ. Συγκλονιστικ και περεργα πργματα ρχισαν να συμβανουν ξαφνικ. Μια λεπδα πεσε απ την οροφ στη κονια του μωρο και παραλγο να το συνθλψει. Εν μια λλη φορ το μικρ κοριτσκι πεσε απ τη μεγλη σκλα του παλατιο και παραλγο να μενει παρλυτη για λη της τη ζω. Ο Γουστυος που τη λτρευε, κατηγρησε την Ελεονρα, τι εναι μια πολ ρρωστη, τρελλ κι επικνδυνη γυνακα. Της απαγρευσε να τη βλπει και να τη πλησιζει και τη πρε στα διαμερσματ του, εν ανλαβε ο διος την ανατροφ της, αλλ σαν να ταν αγρι. Την παιρνε μαζ του στις εκστρατεες και στις μχες. Της μθαινε πως να πολεμ,να στοχεει,να ιππεει,να κυνηγ αλλ και πως να πνει αλκολ και να λει αντρικ βρμικα αστεα.
     Ο βασιλις συνδθηκε μεσα με τη μικρ του κρη, η οποα τον θαμαζε. Η βασλισσα μως παρμεινε απμακρη, λγω της απογοτευσς της που το παιδ τανε κορτσι. Πριν αναχωρσει για τον Τριακονταετ Πλεμο, ο Γουσταος Β εξασφλισε το δικαωμα της μικρς του κρης στο θρνο, -ταν ακμα ταν ενς τους- σε περπτωση που δεν θα γυρνοσε. Στο μεταξ ο 37χρονος Γουστυος αναλμβανε πολ δσκολες και ριψοκνδυνες αποστολς στις εκστρατεες που πγαινε και στη τελευταα μχη του Λοτζεν, σκοτθηκε, Νομβρη του 1632 -ο πατρας της εχε διατξει, πως η Κριστνα μεγαλσει σαν πργκηπας. Η δια ορκστηκε στο θρνο σαν βασιλις κι χι βασλισσα, κτι που της δωσε το παρωνμιο Το Κορτσι Βασιλις. Η μητρα, Μαρα-Ελεονρα, καταγταν απ την οικογνεια Χοεντσλλερν και καθς ταν ευξαπτη, προσπθησε να την ενοχοποισει για τις δσκολες ρες της γννας που πρασε. Αυτς ταν σως ο λγος, που η δια δεν απκτησε ποτ της δικ της παιδι.     Η Κριστνα κλαψε 3 μρες μετ το θνατο του πατρα της. Τα γρμματα που γραφε στον πατρα της στα Γερμανικ, ακμα διασζονται. Η μητρα της ζτησε να φρουν τον βασιλι απ τη Γερμανα μσα σε φρετρο. Ζτησε να μη ταφε μχρι να πεθνει η δια και να ενταφιαστε μαζ του. Ζτησε ακμη το φρετρο να παραμενει ανοικτ και το βλεπε κθε 2 μρες, αγγζοντς το, χωρς να λαμβνει υπψη την αποσνθεση του πτματος. Ο Βασιλις πθανε στις 6 Νοεμβρου 1632. Το 1633 η Ελεονρα επστρεψε στη Σουηδα με το σμα του αγαπημνου της Γουστυου, που αρνθηκε να θψει για να χρνο κι ανγκασε τη Κριστνα να ζει σε απομνωση στο υπγειο, μαυροφορεμνη χωρς να βλπει καθλου το φως του λιου. Μλιστα βαλε τη καρδι του Γουσταου σε μια χρυσ λρνακα και τη κρμασε στο κρεβτι της Χριστνας. Τελικ θφτηκε στις 22 Ιουνου 1634, 18 μνες αργτερα. Ακμη και μετ την ταφ του, η βασλισσα ρχισε να επισκπτεται τον τφο, προσπαθντας να δει το πτμα. Στο τλος, ο Καγκελλριος ξελ Οξενστιρνα ζτησε να μπει στην εσοδο νας φρουρς, για να μη προκληθον περαιτρω επεισδια.
     Η πριγκπισσα, που κληρονμησε τη φυσιογνωμα του πατρα της, γινε πλον το κντρο της προσοχς της μητρας της. Απ πλρη αδιαφορα, η συμπεριφορ της βασλισσας μεταβλθηκε σε υπερπροστατευτικ. Ο Γουσταος Β' Αδλφος εχε αποφασσει, τι σε περπτωση θαντου του, το κορτσι θα μεγλωνε με την αδελφ του, Αικατερνη, που τανε παντρεμμνη με τον Ιωννη-Κζιμιρ των Βττελσμπαχ κμη του Παλατιντου-Κλεμπουργκ. Η Κριστνα γνριζε αυτ το ζεγος πολ καλ. Τα παιδι τους ταν η Μαρα-Ευφροσνη, που αργτερα παντρετηκε ναν απ τους καλλτερους φλους της κι ο Κρολος-Γουσταος που τη διαδχτηκε στο θρνο.     Αυτ η διευθτηση δεν ρεσε καθλου στη βασλισσα, που απαγρευσε την εσοδο της Αικατερνης στα ανκτορα. θελε η δια να επιβληθε της ανατροφς της πριγκπισσας, που υπφερε απ τις κρσεις θλψης της μητρας της, κλεισμνη στα ιδιατερα διαμερσματα που η βασλισσα απαγρευσε το φως του ηλου. Ο Καγκελλριος Οξενστιρνα αποφσισε να στελει τη βασλισσα εξορα στο κστρο Γκρπσχολμ, εν η συνλευση θ' αποφσιζε πτε θα βλεπε την 9χρονη κρη της. Ως εκ τοτου, της πραν τη μικρ Κριστνα και τη πγανε στην θεα της, την αδερφ του πατρα της. Εκε μεινε για τα τρα επμενα χρνια. Αυτ εχε ως αποτλεσμα 3 μορφα χρνια, που η Κριστνα ζησε χαρομενα στο πλευρ της θεας της Αικατερνης και της οικογνεις της. μως ταν η Αικατερνη πθανε το 1639, ο Οξενστιρνα ζτησε απ την οικογνει της να φγει απ τα ανκτορα. Την διακυβρνηση την εχε αναλβει να συμβολιο ευγενν που ταν αρκετ καθαρ, στε ντως να την αφσει να μπλκεται στις υποθσεις του κρτους απ τα 16 της και στα 18 της να αναλβει τα καθκοντα της.
    Πολ σντομα η Κριστνα αρρστησε βαρι. Η Ελεονρα θελε ν' αναλβει την αντιβασιλεα αλλ δεν τα κατφερε, καθς υπρχε η διδοχος κρη της. Οπωσδποτε η ασταθς κι επικνδυνη συμπεριφορ της, καναν το βασιλικ συμβολιο να απορρψει αυτ την πιθαντητα. Η Ελεονρα δεν μεινε στην απφαση του βασιλικο συμβουλου κι ρχισε να παρνει πρωτοβουλες πολ επικνδυνες για τη χρα. ρχισε να γνεται πολ φιλικ με τους Δανος που ταν εχθρο της Σουηδας κι θελε να παντρψει τη Κριστνα με το Δαν πργκιπα Ολρικ. Το βασιλικ συμβολιο εκνευρστηκε πρα πολ με τη συμπεριφορ της κι ρχισε να παρακολουθε κθε της κνηση.     τανε, πολ καλ στην ιππασα κι παιρνε μαθματα ξιφασκας και σκοποβολς. ταν ιδιατερα ριμη για την ηλικα της. Στις 15 Μρτη 1633 γινε βασλισσα στα 6 της και το 1ο της επσημο καθκον ταν να υποδεχθε την αποστολ της Ρωσικς Πρεσβεας. Ο Βασιλις εχε εξασφαλσει πως ο θεολγος Γιοχννες Ματε Γκτους θα ταν ο καθηγητς της. Τη δδαξε θρησκευτικ, φιλοσοφα, αρχαα Ελληνικ και Λατινικ. Παρλληλα μελτησε τη Σουηδικ ιστορα καθς και ξνες γλσσες, που διθετε να μοναδικ ταλντο. τσι κι αλλις απ ττε που ταν δο χρονν την παιρνε παντο μαζ ο πατρας της και την μεγλωνε σαν αγρι, οπτε στριζε τις ελπδες του σ' αυτ το παιδ, σχετα αν γεννθηκε κορτσι. Ξνες γλσσες, τχνες, ακριβες επιστμες και ιστορα -λα δθηκαν στην κοπλα με ευκολα. δη στην ηλικα των 12 ετν θα μποροσε να κνει μια φλογερ ομιλα στα Λατινικ κι ο διος ο Rene Descartes ασχολθηκε με τις φυσικς επιστμες μαζ της, που δλωσε τι η Βασλισσα Κριστνα της Σουηδας ταν ο καλλτερος μαθητς του και παρμεινε μαζ της μχρι το θνατ της. Ο θνατος του μεγλου επιστμονα κατακλζεται απ φμες. Η επσημη εκδοχ λει τι πθανε απ πνευμονα λγω του σκληρο βρειου κλματος, αλλ υπρχει μια υποψα τι δηλητηριστηκε, καθς ορισμνοι αυλικο φοβονταν την επιρρο του στη να βασλισσα. ταν ο Γλλος πρσβης φθασε στη Στοκχλμη το 1645 δλωσε πως η Κριστνα "μιλ Γαλλικ σαν να χει γεννηθε στο Λοβρο!" Ο ττο Σπρλινγκ, γιατρς τς κρης του Χριστιανο Δ' τη συνντησε στη Στοκχλμη το 1653 και της μλησε ιταλικ, που αυτς γνριζε χοντας ζσει στην Ιταλα 4 χρνια. μεινε κπληκτος που εκενη, μη χοντας επισκεφθε την Ιταλα, μποροσε να μιλσει τη γλσσα αυτ σαν μητρικ. Η Κριστνα μελτησε και το Ισλμ, αλλ και το σγγραμμα Οι τρεις σφετεριστς, ργο που παρθετε αμφιβολες για λες τις μορφς οργανωμνης θρησκεας.    Μα απ τις 1ες της δουλεις ως βασλισσα ταν να κλεσει σμφωνο ειρνης με τους Δανος. Η Κριστνα εχε πρει αγορστικη παιδεα κι αυτ χι μνο απ ποψη μρφωσης αλλ κι ασχολιν. Στα μικρτα της ταν αγοροκριτσο: ππευε, κυνηγοσε, κανε ξιφασκα και συνθιζε να φορει αντρικ ροχα. Μεγαλνοντας αντ να "ντυθε" γυναικεους τρπους συμπεριφορς,συνχισε να ακολουθε τους δικος της. Περπατοσε, ππευε και καθτανε σαν ντρας, βριζε, φοροσε ανδρικ παποτσια, συχν και ροχα, επειδ τα 'βρισκε πιο βολικ και συνθιζε να κυκλοφορε βαφη και με τα μαλλι λυτ. λο αυτ ξνιζε τους περισστερους ανθρπους τριγρω της. Το μνο που τη γλτωνε απ τον ανοιχτ χλευασμ και τον εξοστρακισμ ταν η θση της και για σους βλπουν πρα απ εμφανσεις και προσχματα, σως κι ο γοητευτικς της χαρακτρας. Παρ τους ανδροπρεπες τρπους της, που φνταζαν περεργοι και την καναν να μοιζει ερμαφρδιτη, τανε φιλομαθς κι ευφυστατη και συχν αυτ τα δο χαρακτηριστικ της υπερκλυπταν τις ιδιομορφες της συμπεριφορς της.     Λαμβνοντας υπψη τον πρωρο θνατο του Γουσταου, η Γερουσα πρτεινε στη μονρχη, να παντρευτε για να δσει στο κρτος τον κληρονμο του θρνου. Θεωρθηκε τι αυτ εναι να απ τα μεσα καθκοντα του τελευταου εκπροσπου της κυραρχης δυναστεας Βσα. Ο 17ος αινας ταν συντηρητικς σε αυτ το θμα, αλλ ακολουθντας το παρδειγμα του εδωλου της, βρετανς Ελισβετ , η Χριστνα ανακονωσε τι δεν θα παντρευτε ποτ και δεν θα χει παιδι. Αυτ η απφαση σκαρε ολκληρη τη Σουηδα. Πραγματοποιθηκαν προσπθειες για να αλλξει η γνμη της βασλισσας. Ο ξδερφος της πργκηπας Καρλ-Γκοσταβ, ερωτετηκε την Χριστνα . Το αποτλεσμα, ωστσο, ταν το διο - η βασλισσα αρνθηκε να παντρευτε, αλλ αποφσισε ο αδελφ της να γνει κληρονμος στο θρνο μετ απ αυτν.Η εξωτερικ πολιτικ της Χριστνας χαρακτηρστηκε πρτα απ λα απ το τλος του τριντα χρνων πολμου στον οποο πθανε ο πατρας της. Σε αυτ το θμα, πρε μια διαμετρικ αντθετη θση σε σχση με τον μντορ της, Earl Oksishtern, ο οποος πστευε τι η συνχιση των εχθροπραξιν ταν ωφλιμη για τη Σουηδα. Αντθετα στειλε τον εκπρσωπ της στο Γερμανικ Κογκρσο Ειρνης κι υπογρφηκε η ειρηνευτικ συνθκη. Ταυτχρονα, οι ιστορικο κι οι σγχρονοι παραδχονται τι οι συνθκες της ταν ασυνθιστα επωφελες για τη Σουηδα -εκτς απ το γεγονς τι χασε εδφη (Πομερανα, Βρμη, Βρντεν, πλη Βσμαρ), επιβλθηκε ειρηνευτικ συμφωνα για να λβει συνεισφορ 5 εκατομμυρων φργκων.     
    Το 1636 η Ελεονρα εχε χσει λα της τα γονικ δικαιματα και δεν μποροσε να επιστρψει στο Βραδενβοργο καθς το βασιλικ συμβολιο της το απαγρευσε. Εκενη ββαια οργνωσε τη μυστικ απδραση της. ‘Εφυγε μεταμφιεσμνη με Δανζικο πλοο. Ο Δανς Βασιλις Κριστιν δεν χρηκε καθλου για την φιξ της και προσπθησε να τη στελει στο Βραδεμβοργο, αλλ ο αδελφς της Γεργιος Γουλλιαμ. δεν τη δχτηκε και παρμεινε στη Δανα μχρι το θνατο του, αμσως μετ επστρεψε στη Γερμανα. Η Γερμανα απατησε απ τη Σουηδα να παρχει τα χρματα για τη διαβωση της Ελεονρας, με αποτλεσμα η νεαρ Κριστνα που δεν θελε να εγκαταλεψει τη μητρα της, να πρπει να πληρνει απ τα δικ της προσωπικ σοδα, τα απαιτομενα ποσ για τη συντρηση της.    Η ανισρροπη Ελεονρα ρχισε να νοσταλγε τη Σουηδα, τσι το 1648 η βασιλις πλον Κριστνα σε ηλικα 22 χρνων λυπθηκε την Ελεονρα κι κανε τους απαρατητους διακανονισμος, στε η μητρα της να επιστρψει στη Σουηδα. Περιμνοντς τη αναγκστηκε λγω καθυστρησης του πλοου να στρατοπεδεσει στο λιμνι που κι αρρστησε. Το 1650 η Ελεονρα παρακολοθησε τη στψη της κρης της βασλισσας Κριστνα της Σουηδας κι κτοτε μεινε σ' να Πργο που της παραχρησε η κρη της δπλα στο παλτι. Η βασιλις Κριστνα θα παραμενει για λγο στο θρνο και 4 χρνια μετ εξουθενωμνη απ' σα τις εχε προκαλσει η μητρα της, παραιτθηκε υπρ του εξαδλφου της Κρολου Γουσταου κρνοντας τι θα ταν καλλτερο για τη Σουηδα να βρσκεται νας νδρας στο θρνο.
    Το 1654 συνβη να πρωτοφανς γεγονς: στις 6 Ιουνου, η βασιλις Κριστνα δνει μιαν αξχαστη ομιλα και παραιτεται απ το θρνο. Λει τι δεν θλει να οδηγε το κρτος λη τη ζω της και θλει να ταξιδψει για να δει μακρυνς χρες κι πως αναμενταν αφνει τον ξδερφ της Carl-Gustav βασιλι. Ο διδοχος του θρνου, πντως, "διορστηκε" πολ πριν απ τη παρατηση κι επιπλον, η στψη του νου ηγεμνα ταν ποπτα γργορη (ο Κρλ-Γκοσταβ γινε γνωστς ως βασιλις Κρολος Χ) -γινε την δια μρα με τη παρατησ της. λα αυτ υποδηλνουν τι η βασλισσα, δεχταν πισεις να παντρευτε και να γεννσει να κληρονμο. Παρεμπιπτντως, ο νος βασιλις, παρ την αγπη του για τη Κριστνα, δωσε στη χρα κληρονμο σχεδν αμσως και το σημαντικτερο: γκαιρα, γιατ μετ απ 5 χρνια πθανε.    Η Ιταλα γινε η 1η χρα που ζησε η πρην βασιλις Κριστνα μετ τη παρατηση. Τα ενδιαφροντα γεγοντα της βιογραφας της δεν τελεινουν με την απρριψη της εξουσας, αφο ξεκνησε μια να ζω με μετβαση στη καθολικ πστη. Η επμενη χρα που πγε ταν η Γαλλα, που εκε πιστνεται με περισστερο απ επιπλαια θη -συχνς αλλαγς εραστν, στενο δεσμο με λλες γυνακες. Το 1660, ο διδοχος της πρην βασλισσας,πθανε, αφνοντας πσω του να μικρ γιο, η Κριστνα επιστρφει επειγντως στη πατρδα, που ζητ να επιστρψει το θρνο. Αλλ το Συμβολιο της αρνεται, δεδομνου τι εχε διαφορετικ θρησκεα τρα κι η Σουηδα χει κληρονμο. Μετ απ αυτ, στα τελευταα χρνια της ζως, η πρην βασλις ζησε στην Ιταλα, αρκετ ρεμα. Μχρι το τλος της, προσττευε μουσικος, ποιητς και καλλιτχνες. Η Κριστνα Αυγοστα πθανε στις 19 Απρλη 1689 κι γιν ε μια απ τις 3 γυνακες που θαφτκανε στο ρωμακ καθεδρικ να του Αγου Πτρου.


                               Η ουρ του πλθους στη κηδεα της

     H βασλις Κριστνα της Σουηδας, θα μποροσε να χαρακτηριστε σως ως να απ τα πιο κδηλα queer ατομκια που πρασαν ποτ απ τους κκλους της αριστοκρατας και παρλληλα σως απ τις πιο συμπαθητικς κι ανθρπινες μορφς με βασιλικ αξωμα. Μη ξεχνμε πως τανε κρη ενς απ τους πιο μορφωμνους και προοδευτικς ηγτες του κσμου κενη την εποχ. Σε καταστσεις που λλοι θα σφζονταν για την εξουσα, χαλντας τις δικς τους αλλ και τις ζως λλων, αυτ θερησε πιο ξυπνο απλ ν' αγκαλισει τις ιδιαιτερτητς της και να ζσει μια ζω πως την θελε η δια κι χι πως την επιβλλαν οι νμοι μιας καρδης αριστοκρατας. Προς απογοτευση σων τη θλανε να συνεχσει τη γενι της, η δια προτμησε να καταλξει βασλισσα δχως θρνο και να επιδοθε στη χρηματοδτηση των γραμμτων και των τεχνν, πργμα που εχε κνει κι σο ταν ακμη στην εξουσα προσπαθντας ττε να μετατρψει την Στοκχλμη σε "Αθνα του Βορρ", μ' αποτλεσμα να μενει η δια γνωστ ως Αθην Του Βορρ!


                                            Η κηδεα της

     Προκειμνου ν' αποκτσει βαθει γνση των ξνων γλωσσν, της ιστορας και της πολιτικς της εποχς, χρειαζταν συγκεκριμνη συγκντρωση κι αληθιν αγπη για τη διαδικασα εκμθησης. Η Κριστνα εχε λες αυτς τις ιδιτητες σε αφθονα, αλλ εκτς απ να λαμπρ μυαλ, η κοπλλα ανατρφηκε επσης με τη σταθερτητα του χαρακτρα που δνανε πολλς γενις βασιλικο αματος, τη κριτικ αντληψη της πραγματικτητας και το δικαωμα να κνει μνοαυτ που 'κρινε κατλληλο. Ο πατρας της την αποκαλοσε βασιλι κι χι βασλισσα. ταν το κορτσι μεγλωσε κι παιρνε μιαν απφαση, μνο πολ σοβαρ επιχειρματα και καταστσεις, θα μποροσαν να τη αλλξουν.
     Μεγλη επδραση στο σχηματισμ της κοσμοθεωρας της, κανε η γνωριμα της με τη βιογραφα της Ελισσβετ Α', βασλισσας της Αγγλας και της Ιρλανδας τα 1558-1603, φιλανθρωπα και στριξη των τεχνν και των επιστημν και τη θυμταν για την απφασ της να μην επιβαρυνθε με γμο κι απ δεσμος με ντρες. Πως σαν στη πραγματικτητα κανες δεν ξρει με σιγουρι, αλλ' επσημα κι οι 2 βασλισσες δεν παντρετηκαν ποτ και δεν φησαν παιδι πσω.
     Η εξουσα ουσιαστικ δεν λλαξε τη καθημεριν ρουτνα που ακολουθοσε η Κριστνα, γεγοντα απ τη ζω της, που περιγρφονται σχολαστικ στις βιογραφες της των σγχρονων, λνε, για παρδειγμα, τι ξυπνοσε στις 5 το πρω και ζητοσε συχν το το δσκαλ της, Ρεν Ντεκρτ. Ο προσωπικς της χρνος χωριζτανε μεταξ δημσιων υποθσεων και περαιτρω διδασκαλιν μθησης κι η νεαρ βασιλις συχν τανε πρα απ τις ηθικς και μη στις συμβσεις. Επιπλον, φοροσε συχν αντρικ ροχα, θεωρντας τα πιο νετα. Αν υπρχανε παπαρτσι την εποχ εκενη, θα μποροσανε να τη φωτογραφσουνε λερωμνη με λεκδες μελνι στα ροχα της, κτι πολ συνηθισμνο για κενην.      Η Κριστνα, που τρα αποκαλεται Μαρα Κριστνα Αλεξνδρα, λοιπν, φυγε απ τη Σουηδα λγες μρες μετ την επσημη παρατησ της, ταξιδεοντας μεταμφιεσμνη σαν ντρας. ταν η μητρα της πθανε το 1655, η Κριστνα ζοσε στις Βρυξλλες. φτασε στη Ρμη, που ζοσε σ' να παλτσο γεμτο τχνη και βιβλα που γινε να ζωνταν κντρο πολιτισμο. Η πρην βασλισσα γινε αγαπημνη του Βατικανο στη θρησκευτικ μχη των θρησκειν και τα μυαλ της Ευρπης του 17ου αινα.
     Η Ιταλα γινε η 1η χρα που φιλοξνησε τη Kριστνα μετ τη παρατησ της. Τα ενδιαφροντα γεγοντα της βιογραφας της δεν τελεωναν με την απρριψη της εξουσας και το εκκεντρικ αυτ κορτσι ξεκνησε να ζω με τη μετβαση στη καθολικ πστη. Χρη στη να θρησκεα, (μετ το νο βπτισμα, πρε το νομα του Αυγοστου) η Ιταλα τη δχθηκε καλ κι ο διος ο Ππας, αλλ μετ απ λγο καθς ζοσε δισημη σαν καυτ μηδενστρια ωρισμνως, -και στην ουσα θρησκη- χωρς καννα καννα, στρεψε τους Ρωμαους εναντον της. Επσης βοθησε σ' αυτ και το γεγονς τι μπκε επσης σε πολιτικς και θρησκευτικς ντριγκες, πρτα μεταξ των γαλλικν και ισπανικν φατριν στη Ρμη.
     Η επμενη χρα που τη δχτηκε ταν η Γαλλα, που διακριντανε πντα απ πιο ελεθερα θη. Εδ, πιστνεται περισστερα απ επιπολαιτητα -συχνς αλλαγς εραστν, στενο δεσμο με λλες γυνακες, αλλ και δολοφονα (αλλ χι με τα χρια της, αλλ παρουσα και προτροπ της). Εναι αλθεια τι με το τελευταο, πως πντα, δεν εναι λα σαφ -εκενη την εποχ, ακμη κι η πρην βασλισσα εχε το δικαωμα να δοκιμσει, να κατονομσει και να εκτελσει ακμα τομα, οπτε λα εχανε διαταχθε ως εκτλεση της καταδκης (ακμη κι αν υπρχαν αποδεξεις τι διεξχθη κποια ρευνα). Αλλ το γεγονς τι ο Μαρκσιος Monaldeschi, σμφωνα με τις φμες, πρην εραστς της, σκοτθηκε με σπαθ, την ανγκασε να επστρεψει στην Ιταλα.    Το 1656, ξεκνησε μια προσπθεια να γνει βασλισσα της Νπολι. να μλος του νοικοκυριο της, ο μαρκσιος Monaldesco, πρδωσε σχδια της Χριστνας και των Γλλων στον ισπαν ιερα της Νπολι. Η Κριστνα αντδρασε με εκτλεση του Monaldesco παρουσα της. Για αυτ τη πρξη, περιθωριοποιθηκε για κποιο χρονικ διστημα στη ρωμακ κοινωνα, αν και τελικ ασχολθηκε ξαν με την εκκλησιαστικ πολιτικ. Σ' να λλο αποτυχημνο σχδιο, προσπθησε να γνει η βασλισσα της Πολωνας. Ο σμβουλος κι μπιστς της, Καρδινλιος Decio Azzolino, που φημολογθηκε τι ταν κι εραστς της κι εκενη προσπθησε να κερδσει τον παπισμ για λογαριασμ του επσης χωρς επιτυχα. πως ειπθηκε πθανε 19 Απρλη 1689, σε ηλικα 62 ετν, χοντας ορσει τον Καρδινλιο Αζολνο ως μοναδικ της κληρονμο. Θφτηκε στη Βασιλικ του Αγου Πτρου, ασυνθιστη τιμ για μια γυνακα.
     Το επσης ασυνθιστο, για την εποχ της, ενδιαφρον σε αναζητσεις που συνθως προορζονται για ντρες, περιστασιακ ντσιμο με αντρικ ενδυμασα κι επμονες ιστορες για τις σχσεις της οδγησαν σε διαφωνες μεταξ των ιστορικν ως προς τη φση της σεξουαλικτητς της. Το 1965, το σμα της εκταφιστηκε για δοκιμς για να διαπιστωθε αν εχε σημδια ερμαφροδιτισμο διασεξουαλικτητας. Τα αποτελσματα ταν ασαφ, αν κι δειξαν τι ο σκελετς της ταν συνθως γυναικεας δομς. Η ζω της εντενεται απ την Αναγννηση της Σουηδας στη Μπαρκ Ρμη κι φησε να ρεκρ μιας γυνακας που, χρη στο προνμιο και τη δναμη του χαρακτρα, αμφισβτησε τι σμαινε να εναι γυνακα στην εποχ της. φησε επσης τις σκψεις της σε γρμματα, μιαν ημιτελ αυτοβιογραφα και σημεισεις στο περιθριο των βιβλων της.     Εκτς απ τη πολιτικ, η Κριστνα συνβαλε στην ανπτυξη του πολιτισμο, με τη χρυσ εποχ της Σουηδας για τους καλλιτχνες και γενικ τη μρφωση και καλλιργεια του λαο της. Το 1933 γυρζεται η ταινα Queen Christina, με τη Γκρτα Γκρμπο. Η επιλογ της πρωταγωνστριας τανε πραγματικ υποδειγματικ κι χι μνο λγω καταγωγς. Οι ιστορικο υπαινιγμο για την αμφισεξουαλικτητα της βασλισσας Κριστνα συναντον τους αντστοιχους για τις σεξουαλικς προτιμσεις της Γκρμπο κι η δια ερμηνεει το ρλο προσπαθντας με διακριτικτητα να ισορροπσει ανμεσα σ' αυτος. Στχος της δεν εναι να τους καταρρψει, οτε φυσικ να τους αποδεξει αληθες, αλλ να τους κνει αποδεκτος.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers