-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Emerson Ralph Waldo:

        Η λπη κοιτ πσω.
                       Ο φβος κοιτ τριγρω.
                                       Η πστη κοιτ ψηλ.
                                             
Το πιο σγουρο δηλητριο: ο χρνος.

  Βιογραφικ

     Ο Ραλφ Γουλντο μερσον (Ralph Waldo Emerson), ταν Αμερικανς δοκιμιογρφος, λκτορας, φιλσοφος, υπρμαχος κατργησης δουλεας και ποιητς που ηγθηκε του υπερβατισμο* στα μσα του 19ου αι.. Θεωρθηκε υπρμαχος του ατομικισμο και της κριτικς σκψης, καθς και προφητικς επικριτς των αντισταθμιστικν πισεων της κοινωνας και της συμμρφωσης. Ο Nietzsche πστευε τι ταν ο πιο προικισμνος απ τους Αμερικανος κι ο Whitman τον αποκαλοσε αφντη του. Σ
ταδιακ απομακρνθηκε απ τις θρησκευτικς και κοινωνικς πεποιθσεις των συγχρνων του, διατυπνοντας κι εκφρζοντας τη φιλοσοφα του Υπερβατικο στο δοκμι του Φση το 1836. Μετ απ' αυτ το ργο, δωσε ομιλα με ττλο Ο Αμερικανς Μελετητς το 1837, που ο Oliver Wendell Holmes ο πρεσβτερος θεωροσε ως τη πνευματικ Διακρυξη Ανεξαρτησας Αμερικς.
     γραψε πρτα τα περισστερα απ τα σημαντικ δοκμι του ως διαλξεις και στη συνχεια τα αναθερησε για εκτπωση. Οι 2 πρτες συλλογς δοκιμων του, Δοκμια: 1η Σειρ (1841) και Δοκμια: 2η Σειρ (1844), αντιπροσωπεουν τον πυρνα της σκψης του. Περιλαμβνουν τα γνωστ δοκμια Αυτοδυναμα, Η υπερψυχ, Κκλοι, Ο ποιητς κι Εμπειρα. Μαζ με το Nature, αυτ τα δοκμια καναν τη 10ετα απ τα μσα του 1830 ως τα μσα του 1840 τη πιο γνιμη περοδ του. γραψε για σειρ θεμτων, χωρς ποτ να ενστερνιστε σταθερς φιλοσοφικς αρχς, αλλ' αναπτσσοντας ορισμνες ιδες πως η ατομικτητα, η ελευθερα, η ικαντητα της ανθρωπτητας να συνειδητοποισει σχεδν οτιδποτε κι η σχση μεταξ της ψυχς και του γρω κσμου. Η Φση του τανε πιτερο φιλοσοφικ παρ νατουραλιστικ: "Φιλοσοφικ, το σμπαν αποτελεται απ τη Φση και τη Ψυχ". Εναι απ τις πολλς προσωπικτητες που υιοθετσανε πιο πανθεστικ προσγγιση απορρπτοντας τις απψεις, του Θεο ως ξεχωριστο απ τον κσμο.  Παραμνει μεταξ των ακρογωνιαων λθων του αμερικανικο ρομαντικο κινματος και το ργο του χει επηρεσει σε μεγλο βαθμ τους στοχαστς, συγγραφες και ποιητς που τον ακολοθησαν. γραψε: "Σ' λες τις διαλξεις μου, χω διδξει να δγμα, δηλαδ, την απεραντοσνη του ιδιτη". Εναι επσης γνωστς ως μντορας και φλος του Henry David Thoreau, ενς συναδλφου του Υπερβατικο.


_________________
 *
Υπερβατισμς εναι φιλοσοφικ κνημα που αναπτχθηκε στα τλη της 10ετας του 1820 στις ανατολικς ΗΠΑ. Ξεκνησε ως αντδραση στον ιντελεκτουαλισμ και πνευματισμ της ττε εποχς. Ο Υπερβατισμς ξεπδησε απ τον αγγλικ και γερμανικ ρομαντισμ, τον σκεπτικισμ του Ντηβιντ Χιουμ και τη φιλοσοφα του Ιμμνουελ Καντ. Επσης επηρεστηκε απ ινδουιστικ κεμενα φιλοσοφας. Το βασικ χαρακτηριστικ του εναι πστη στη καλοσνη του ανθρπου και της φσης. Οι υπερβατιστς πιστεουνε πως η κοινωνα κι οι θεσμο της διαφθερουνε την αγντητα του ατμου. Πιστεουν ως εκ τοτου πως οι νθρωποι εναι καλτεροι ταν εναι αυτρκεις κι ανεξρτητοι.
  Ως νοησιαρχα αποδδεται στα ελλ. λατ. ρος intellectualismus (απ το intellectus=νους). Σημανει κυριαρχα, προτεραιτητα του νου, της νησης ναντι των λλων αρχν στοιχεων που καθορζουνε στην ουσα τον κσμο, τη γνση, τον ψυχικ και πρακτικ βο. Ειδικ στην οντολογα, ως νοησιαρχικ χαρακτηρζεται κθε φιλοσοφικ στση που θεωρε τον νου ως ουσα και 1η αρχ των ντων κατ συνπεια υποστηρζει τι ο υλικς κσμος εναι αναγγιμος σε νοητικ στοιχεα (ιδες, απλυτες αλθειες). Η νοησιαρχα δδοντας προτεραιτητα στο νου, εναι σε ριζικ αντθεση με βολουνταρισμ που θεωρε τη βοληση κυραρχο στοιχεο πραγματικτητας.
  Στην ακραα εκδοχ της -πως αυτ, π.χ., που υποστριξε ο Λιμπνιτς και μετ εκπρσωποι του γερμανικο ιδεαλισμο- η θση αυτ ταυτζει απλυτα το εναι με το νοεν. Σε μετριοπαθστερη εκδοχ -πως αυτ, π.χ., που διατυπθηκε απ τον Καρτσιο- η νηση (res cogitans) διαφρει ως προς την ουσα της απ τον υλικ κσμο (res extensa) αλλ η res cogitans νοε τη res extensa) κι χει δυναττητα ν' αποκτσει πλρη κι ακριβ εικνα της. Στη ριζικ αντθεση με το βολουνταρισμ, η νοησιαρχα υποστηρζει τι η πραγματικτητα ως προς το βαθτερο εναι της κι αιτα της εναι νους λγος κι χι βοληση. Στη ψυχολογα, η νοησιαρχα υποστηρζει τη προτεραιτητα της νησης ναντι των λλων ψυχικν ιδιοττων ετε απ την ποψη τι αυτ καθορζει την ουσα της ευδαιμονας (Αριστοτλης, Θωμς ο Ακιντης) ετε εσφαλμνα τι ψυχικς λειτουργες -βοληση, συνασθημα κ.α.- μπορον ν' αναχθον σε νοητικς γιατ εναι συγκεχυμνα νοητικ φαινμενα αποτελσματα νοητικν φαινομνων ετε γιατ εναι μεν μη αναγγιμα αλλ δευτερεουσας σημασας.
---------------------------------     Γεννθηκε στο Νιομπερι της Μασαχουστης στις 25 Μη 1803, απ τη Ρουθ Χσκινς και τον αιδεσιμτατο Γουλιαμ μερσον,  Ουνιταριαν υπουργ. Πρε τ' νομ του απ τον αδελφ της μητρας του Ralph και τη προγιαγι του πατρα του Rebecca Waldo. Ο Ralph Waldo τανε 2ος απ τους 5 γιους που επζησαν στην ενηλικωση. Οι λλοι ταν ο Γουλιαμ, ο ντουαρντ, ο Ρμπερτ Μπολκλε κι ο Καρλ, 3 λλα παιδι -η Phoebe, ο John Clarke κι η Mary Caroline- πθαναν σε παιδικ ηλικα. ταν αγγλικς καταγωγς κι η οικογνει του βρισκτανε στη Να Αγγλα απ τη πριμη αποικιακ περοδο, με τον μερσον να 'ναι απγονος 7ης γενις ταξιδευτν του Mayflower  των John Howland κι Elizabeth Tilley μσω της κρης τους Hope. Ο πατρας του πθανε απ καρκνο του στομχου στις 12 Μη 1811, λιγτερο απ 2 βδομδες πριν απ τα 8α γενθλι του.
     Ανατρφηκε απ' τη μητρα του, με τη βοθεια των λλων γυναικν της οικογνειας. Η θεα του, Mary Moody Emerson, ειδικτερα, εχε βαθει επδραση πνω του. ζησε με την οικογνεια και διατρησε μια συνεχ αλληλογραφα με τον μερσον μχρι το θνατ της το 1863.
Η επσημη εκπαδευση του μερσον ξεκνησε στο Boston Latin School το 1812, ταν ταν εννα ετν. Τον Οκτβρη του 1817, στα 14, πγε στο Κολλγιο Χρβαρντ πρωτοετς αγγελιοφρος για τον πρεδρο, απαιτντας απ τον μερσον να φρει παραβατικος φοιτητς και να στελει μηνματα στη σχολ. Στα μσα του πριν τους του, ρχισε να κρατ μια λστα βιβλων που 'χε διαβσει και ξεκνησε ημερολγιο σε σειρ απ σημειωματρια που θα ονομζονταν Wide World.
     Πρε εξωτερικς δουλεις για να καλψει τα σχολικ του ξοδα, μεταξ λλων ως σερβιτρος για το Junior Commons κι ως περιστασιακς δσκαλος που εργαζταν με τον θεο του Samuel και τη θεα Sarah Ripley στο Waltham της Μασαχουστης. Μχρι το τελευταο τος, αποφσισε να πει με το μεσαο του νομα, Waldo. ταν ο ποιητς της τξης. πως συνηθιζταν, παρουσασε να ποημα τη Mρα Τξης Χρβαρντ, να μνα πριν απ την επσημη αποφοτησ του στις 29 Αυγοστου 1821, ταν ταν 18 ετν. Δεν ξεχρισε σα φοιτητς κι αποφοτησε ακριβς στη μση της τξης των 59 ατμων. Στις αρχς της 10ετας του 1820, τανε δσκαλος στο Σχολεο Νων Κυριν (που διοικονταν απ τον αδελφ του Γουλιαμ). Στη συνχεια πρασε 2 τη ζντας σε καλβα στο τμμα Canterbury του Roxbury της Μασαχουστης, που γραψε και μελτησε τη φση. Προς τιμ του, αυτ η περιοχ ονομζεται τρα Schoolmaster Hill στο Franklin Park της Βοστνης.


                                          Πιτσιρς με τη μαμ του

     Το 1826, πρασε με κακ υγεα και πγε ν' αναζητσει θερμτερο κλμα. Αρχικ πγε στο Τσρλεστον της Ντιας Καρολνας, αλλ διαπστωσε πως ο καιρς ταν ακμα πολ κρος. πειτα πγε νοτιτερα στον γιο Αυγουστνο της Φλριντα, κανε μεγλους περιπτους στη παραλα κι ρχισε να γρφει ποηση. Εν στον γιο Αυγουστνο γνρισε τον πργκηπα Achille Murat, ανιψι του Βοναπρτη. Ο Μουρτ τανε 2 τη μεγαλτερς του. Γνανε καλο φλοι κι απολμβαναν ο νας τη παρα του λλου. Οι δυο τους ασχολθηκαν με διαφωτιστικς συζητσεις για τη θρησκεα, τη κοινωνα, τη φιλοσοφα και τη κυβρνηση. Ο μερσον τονε θεωροσε σημαντικ προσωπικτητα στη πνευματικ του εκπαδευση. Εν βρισκτανε στον γιο Αυγουστνο, εχε τη 1η επαφ με τη δουλεα. Κποια στιγμ, παρακολοθησε συνθροιση της Βιβλικς Εταιρας εν γινταν δημοπρασα σκλβων ξω στην αυλ. γραψε: "Το να αυτ κουγε λοιπν τα να της μεγλης χαρς, εν το λλο διασκδαζε με το: Πηγανετε, κριοι, πηγανετε!"
     Μετ το Χρβαρντ, βοθησε τον αδελφ του Γουλιαμ σε σχολεο για νεαρς κυρες που ιδρθηκε στο σπτι της μητρας τους, αφο εχε ιδρσει το δικ του σχολεο στο Τσλμσφορντ της Μασαχουστης. ταν ο αδελφς του πγε στο Γκτινγκεν για να σπουδσει νομικ στα μσα του 1824, ο Ραλφ κλεισε τη σχολ, αλλ συνχισε να διδσκει στο Καιμπριτζ της Μασαχουστης μχρι αρχς 1825. γινε δεκτς στη Θεολογικ Σχολ Χρβαρντ τλη του 1824 κι εισχθη στο PBK το 1828. Ο αδελφς του, ντουαρντ, 2 τη νετερος, εισλθε στο γραφεο του δικηγρου Ντνιελ Γουμπστερ, αφο αποφοτησε απ το Χρβαρντ 1ος στη τξη. Η σωματικ υγεα του ντουαρντ ρχισε να επιδειννεται και σντομα υπστη και ψυχικ κατρρευση. Μεταφρθηκε στο συλο McLean τον Ιονιο του 1828 σε ηλικα 25 ετν. Αν κι ανκτησε τη ψυχικ του ισορροπα, πθανε το 1834, προφανς απ μακροχρνια φυματωση. νας λλος απ τους λαμπρος και πολλ υποσχμενους νετερους αδελφος του μερσον, ο Τσαρλς, γεννημνος το 1808, πθανε το 1836, επσης απ φυματωση, καθιστντας τον το 3ο νεαρ τομο στον εστατο κκλο των μερσον που πθανε σε λγα τη.
     Ο Ραλφ γνρισε τη 1η του σζυγο, λεν Λουζα Τκερ, στο Κνκορντ του Νιου Χμσαρ, Χριστογεννα του 1827 και τη παντρετηκε ταν τανε 18 2 τη μετ. Το ζεγος μετακμισε στη Βοστνη, με τη μητρα του Emerson,  που πγε  μαζ τους για να βοηθσει στη φροντδα της Ellen, που ταν δη ρρωστη με φυματωση. Λιγτερο απ 2 τη μετ, στις 8 Φλεβρη 1831, η λεν πθανε, στα 20 αφο επε τα τελευταα της λγια, "Δεν χω ξεχσει την ειρνη και τη χαρ". Ο Ραλφ επηρεστηκε ντονα απ' το θνατ της κι επισκεπττανε καθημεριν το τφο της στο Ρξμπερι. Σε μια καταχρηση ημερολογου με ημερομηνα 29 Μρτη 1832, γραψε: "Επισκφθηκα τον τφο της λεν κι νοιξα το φρετρο".
     Η Δετερη Εκκλησα της Βοστνης τονε κλεσε να υπηρετσει ως καττερος πστορς της και χειροτονθηκε στις 11 Γενρη 1829. Ο αρχικς μισθς του ταν 1,200 $ ετησως (ισοδναμο με 34,335 $ το 2023), αυξνοντας σε 1,400 $ τον Ιολιο, αλλ με τον εκκλησιαστικ του ρλο ανλαβε λλες ευθνες: ταν ο εφημριος του νομοθετικο σματος της Μασαχουστης και μλος της Σχολικς Επιτροπς Βοστνης. Οι εκκλησιαστικς του δραστηριτητες τον κρτησαν απασχολημνο, αν και στη διρκεια αυτς της περιδου κι αντιμετωπζοντας τον επικεμενο θνατο της συζγου του, ρχισε να αμφιβλλει για τις πεποιθσεις του.     Μετ το θνατο της συζγου, ρχισε να διαφωνε με τις μεθδους της εκκλησας, γρφοντας στο ημερολγι του τον Ιονιο του 1832: "Μερικς φορς σκφτηκα τι, για να 'μαι καλς δικονος, ταν απαρατητο να εγκαταλεψω τη διακονα. Το επγγελμα εναι απαρχαιωμνο. Σε αλλαγμνη εποχ, λατρεουμε στις νεκρς μορφς των προγνων μας". Οι διαφωνες με τους αξιωματοχους της εκκλησας σχετικ με τη διαχεριση της υπηρεσας της Κοινωνας κι οι αμφιβολες σχετικ με τη δημσια προσευχ οδγησαν τελικ στη παρατηση το 1832. πως γραψε: "Αυτς ο τρπος μνμης του Χριστο δεν μου ταιριζει. Αυτς εναι αρκετς λγος για που πρπει να την εγκαταλεψω". πως χει επισημνει νας μελετητς του Emerson, "Προσβλλοντας το αξιοπρεπς μαρο του πστορα, ταν ελεθερος να επιλξει το φρεμα του λκτορα και του δασκλου, του στοχαστ που δεν περιορζεται στα ρια ενς θεσμο μιας παρδοσης".
     Ο μερσον περιδευσε στην Ευρπη το 1833 και μετ γραψε για τα ταξδια του στα αγγλικ Traits (1856). φυγε με το μπρκι Jasper τα Χριστογννα του 1832, πλοντας στη Μλτα. Στη διρκεια του ευρωπακο ταξιδιο, πρασε αρκετος μνες στην Ιταλα, επισκεπτμενος τη Ρμη, τη Φλωρεντα και τη Βενετα, μεταξ λλων πλεων. ταν ταν στη Ρμη, συναντθηκε με τον John Stuart Mill, που του 'δωσε συστατικ επιστολ να συναντσει τον Thomas Carlyle. Πγε στην Ελβετα κι πρεπε να συρθε απ συνεπιβτες για να επισκεφθε το σπτι του Βολταρου στο Ferney,διαμαρτυρμενος σ' λη τη διαδρομ για την αναξιτητα της μνμης του. Στη συνχεια πγε στο Παρσι, θορυβδη σγχρονη Να Υρκη ενς τπου, που επισκφθηκε τον Jardin des Plantes. Συγκινθηκε πολ απ την οργνωση των φυτν βσει συστματος ταξινμησης του Jussieu και τον τρπο που λ' αυτ τα αντικεμενα σχετζονταν και συνδονταν. πως λει ο Robert D. Richardson, "η στιγμ της ενρασης του Emerson για τη διασνδεση των πραγμτων στον Jardin des Plantes ταν μια στιγμ σχεδν οραματικς ντασης που τον στρεψε μακρυ απ τη θεολογα και προς την επιστμη".
     Προχωρντας βρεια στην Αγγλα, συνντησε τους Γουλιαμ Γουρντσγουορθ, Σμιουελ Τιλορ Κλριτζ και Τμας Καρλιλ. Ο Carlyle ειδικτερα ταν ισχυρ επιρρο πνω του. Ο μερσον αργτερα υπηρτησε ως ανεπσημος λογοτεχνικς πρκτορας στις ΗΠΑ για τον Καρλιλ και τον Μρτη του 1835 προσπθησε να τονε πεσει να 'ρθει στις ΗΠΑ να δσει διαλξεις. Οι δο διατρησαν αλληλογραφα μχρι το θνατο του Carlyle το 1881.
     Ο μερσον επστρεψε στις ΗΠΑ στις 9 Οκτβρη 1833 κι ζησε με τη μητρα του στο Νιοτον της Μασαχουστης. Τον Οκτβρη του 1834, μετακμισε στο Κνκορντ της Μασαχουστης για να ζσει με τον πατρι του, Δρ ζρα Ρπλε, σε αυτ που αργτερα ονομστηκε The Old Manse. Δεδομνου του εκκολαπτμενου κινματος Lyceum, που παρεχε διαλξεις για κθε εδους θματα, εδε πιθαν σταδιοδρομα ως λκτορας. Στις 5 Νομβρη 1833, κανε τη 1η απ τις περπου 1.500 διαλξεις, Οι χρσεις της φυσικς ιστορας, στη Βοστνη. Αυτ ταν εκτεταμνη περιγραφ της εμπειρας του στο Παρσι. Σ' αυτ τη διλεξη, εξθεσε μερικς απ' τις σημαντικς πεποιθσεις κι ιδες που θ' αναπτξει μετ στο 1ο δημοσιευμνο δοκμι του, Nature:

   "Η φση εναι γλσσα και κθε νο γεγονς που μαθανει κανες εναι μια να λξη. Αλλ δεν εναι μια γλσσα κομματιασμνη και νεκρ στο λεξικ, αλλ η γλσσα που συντθεται σε μια πιο σημαντικ και καθολικ ννοια. Θλω να μθω αυτ τη γλσσα, χι για να μθω να γραμματικ, αλλ να διαβσω το μεγλο βιβλο που 'ναι γραμμνο σ' αυτ τη γλσσα".     Στις 24 Γενρη 1835, γραψε επιστολ στη Λντια Τζκσον προτενοντας γμο. Η αποδοχ της φτασε σ' αυτν μσω ταχυδρομεου στις 28. Τον Ιολιο του 1835, αγρασε σπτι στο Cambridge and Concord Turnpike στο Concord της Μασαχουστης, που ονμασε Bush. εναι πλον ανοιχτ στο κοιν ως Ralph Waldo Emerson House. γινε γργορα απ' τους κορυφαους πολτες της πλης. δωσε διλεξη για τον εορτασμ της 200ης επετεου της πλης Concord στις 12 Σεπτμβρη 1835. 2 μρες μετ, παντρετηκε τη Τζκσον στη γεντειρ της, το Πλμουθ της Μασαχουστης και μετακμισε στο νο σπτι στο Κνκορντ μαζ με τη μητρα του τις 15 Σεπτμβρη.
     Ο μερσον λλαξε γργορα το νομα της συζγου του σε Λντιαν και την αποκαλοσε Κουνι και μερικς φορς Ασα και κενη τον αποκαλοσε κριο μερσον. Τα παιδι τους ταν ο Waldo, η Ellen, η Edith κι ο Edward. Ο Edward τανε πατρας του Raymond Emerson. Η λεν πρε το νομ της απ τη 1η του σζυγο, μετ απ πρταση της Λντιαν. Προσλαβε τη Sophia Foord για να εκπαιδεσει τα παιδι του. τανε φτωχς ταν τανε στο Χρβαρντ, αλλ μετ τανε σε θση να στηρξει την οικογνει του για μεγλο μρος της ζως του. Κληρονμησε δκαιο χρηματικ ποσ μετ το θνατο της 1ης συζγου, αν κι πρεπε να καταθσει αγωγ εναντον της οικογνειας Tucker το 1836 για να το πρει. λαβε 11.600 $ το Μη του 1834 (ισοδναμα με 354.032 $ το 2023) κι λλα 11.674,49 $ τον Ιολιο του 1837 (ισοδναμα με 314.374 $ το 2023). Το 1834, θερησε τι εχε εισδημα 1.200 δολαρων ετησως απ την αρχικ πληρωμ της περιουσας, ισοδναμο μ' αυτ που 'χε κερδσει ως πστορας.
     Στις 8 Σεπτμβρη 1836, τη μρα πριν τη δημοσευση του Nature, συναντθηκε με τον Φρντερικ Χνρι Χτζ, τον Τζορτζ Ποτναμ και τον Τζορτζ Ρπλε να προγραμματσουνε περιοδικς συγκεντρσεις λλων ομοδεατν διανοουμνων. Αυτ ταν η αρχ της Υπερβατικς Λσχης, που χρησμευσε ως κντρο για το κνημα. Η 1η επσημη συνεδρασ της πραγματοποιθηκε στις 19 Σεπτμβρη 1836. Τη 1η Σεπτμβρη 1837, οι γυνακες παρακολουθσανε 1η φορ συνντηση της Υπερβατικς Λσχης. Ο μερσον κλεσε τη Μργκαρετ Φολερ, την Ελζαμπεθ Χαρ και τη Σρα Ρπλε για δεπνο στο σπτι του πριν απ τη συνντηση για να διασφαλσει τι θα ταν παροσες στη βραδιν συγκντρωση. Ο Φολερ θ' αποδεικνυτανε σημαντικ φιγορα στον Υπερβατικ.
     στειλε αννυμα το 1ο του δοκμιο, Nature, στον James Munroe and Company για να δημοσιευθε στις 9 Σεπτμβρη 1836. ν τος μετ, στις 31 Αυγοστου 1837, εκφνησε τη πλον δισημη ομιλα του Phi Beta Kappa, The American Scholar, ττε με ττλο An Oration, Delivered before the Phi Beta Kappa Society at Cambridge. Μετονομστηκε σε συλλογ δοκιμων (που περιελμβανε τη πρην γενικ κδοση του Nature) το 1849. Οι φλοι τονε παρτρυναν να δημοσιεσει την ομιλα και το 'κανε με δικ του ξοδα, σ' κδοση 500 αντιτπων, που εξαντλθηκε σ' να μνα. Στην ομιλα του, κρυξε λογοτεχνικ ανεξαρτησα στις ΗΠΑ και προτρεψε τους Αμερικανος να δημιουργσουνε δικ τους στυλ γραφς, απαλλαγμνο απ την Ευρπη. Ο Τζιμς Ρσελ Λουελ, που τανε φοιτητς στο Χρβαρντ εκενη την εποχ, το αποκλεσε "γεγονς χωρς προηγομενο παρλληλο στα λογοτεχνικ μας χρονικ". ν λλο μλος του ακροατηρου, ο αιδεσιμτατος John Pierce, το αποκλεσε "φαινομενικ ασυνρτητη κι ακατανητη ομιλα".
     Το 1837, ο μερσον γινε φλος με τον Henry David Thoreau. Αν και πιθαντατα εχανε συναντηθε δη απ το 1835, το φθινπωρο του 1837, τονε ρτησε: "Κρατς ημερολγιο";. Η ερτηση συνχισε ν' αποτελε δια βου μπνευση για τον Thoreau. Το περιοδικ του μερσον δημοσιεθηκε σε 16 μεγλους τμους, στην οριστικ κδοση του Harvard University Press που εκδθηκε μεταξ 1960 και 1982. Μερικο μελετητς θεωρον τι το περιοδικ εναι το βασικ λογοτεχνικ ργο του Emerson. Τον Μρτη του 1837, δωσε σειρ διαλξεων για τη φιλοσοφα της ιστορας στον Τεκτονικ Να Βοστνης. Αυτ ταν η 1η φορ που διαχειρστηκε σειρ διαλξεων μνος κι ταν η αρχ της καρριρας ως λκτορας. Τα κρδη απ' αυτ τη σειρ διαλξεων τανε πολ μεγαλτερα απ ,τι ταν πληρθηκε απ' οργανισμ για να μιλσει και συνχισε να διαχειρζεται τις δικς του διαλξεις συχν καθ' λη τη διρκεια της ζως του. Τελικ δινε ως κι 80 διαλξεις το τος, ταξιδεοντας στις βρειες ΗΠΑ μχρι το Σαιντ Λοις, το Ντε Μιν, τη Μινεπολη και τη Καλιφρνια.    Στις 15 Ιουλου 1838, προσκλθηκε στο Divinity Hall, Harvard Divinity School, για να εκφωνσει την ομιλα αποφοτησης του σχολεου, που γινε γνωστ ως Διεθυνση Θεολογικς Σχολς. Ο μερσον απρριψε τα βιβλικ θαματα και διακρυξε τι, εν ο Ιησος ταν νας μεγλος νθρωπος, δεν τανε Θες: ο ιστορικς Χριστιανισμς, επε, εχε μετατρψει τον Ιησο σε ημθεο, πως οι Ανατολικο οι λληνες θα περιγραφαν τον σιρι τον Απλλωνα. Τα σχλι του εξοργσανε το κατεστημνο και τη γενικ προτεσταντικ κοιντητα. Καταγγλθηκε ως θεος και δηλητηριαστς του μυαλο των νων. Παρ το βρυχηθμ των επικριτν, δεν απντησε, αφνοντας λλους να τον υπερασπιστονε. Δε προσκλθηκε ξαν να μιλσει στο Χρβαρντ για 30 τη.
     Η ομδα Transcendental ρχισε να εκδδει το εμβληματικ περιοδικ της, The Dial, Ιολιο του 1840. Σχεδισανε το περιοδικ δη απ' τον Οκτβρη του 1839, αλλ δεν ρχισαν να εργζονται σ' αυτ μχρι τη 1η βδομδα του 1840. Ο ενωτικς υπουργς George Ripley ταν ο διευθνων συντκτης. Η Μργκαρετ Φολερ ταν η 1η συντκτρια αφο προσεγγστηκε απ τον μερσον εν αρκετο λλοι εχαν αρνηθε το ρλο. Η Fuller παρμεινε για περπου 2 τη, ταν ανλαβε ο Emerson, χρησιμοποιντας το να προωθσει ταλαντοχους νους συγγραφες, συμπεριλαμβανομνων των Ellery Channing και Thoreau. Το 1841 δημοσευσε τα Δοκμια, το 2ο βιβλο του, που περιλμβανε το δισημο δοκμιο Αυτοδυναμα. Η θεα του το αποκλεσε παρξενο συνονθλευμα αθεσμο και ψευδος ανεξαρτησας, αλλ κρδισε ευνοκς κριτικς στο Λονδνο και το Παρσι. Αυτ το βιβλο κι η δημοφιλς υποδοχ του, πιτερο απ' οποιαδποτε απ' τις συνεισφορς του μχρι σμερα, θεσε τις βσεις για τη διεθν φμη του.
Γενρη του 1842 ο 1ος γιος του, Waldo, πθανε απ' οστρακι. Ο μερσον γραψε για τη θλψη του στο ποημα Threnody (Γιατ αυτ η απλεια εναι αληθινς θνατος) και στο δοκμιο Εμπειρα. Τον διο μνα, γεννθηκε ο William James κι ο Emerson συμφνησε να 'ναι ο νονς του.
     Ο Bronson Alcott ανακονωσε τα σχδι του Νομβρη του 1842 να βρει αγρκτημα 100 στρεμμτων σ' ριστη κατσταση με καλ κτρια, καλ οπωρνα κι εδφη. Ο Charles Lane αγρασε να αγρκτημα 90 στρεμμτων (36 εκτρια) στο Χρβαρντ το Μη του 1843 για αυτ που θα γιντανε Fruitlands, κοιντητα βασισμνη σε ουτοπικ ιδεδη εμπνευσμνα εν μρει απ τον υπερβατισμ. Το αγρκτημα θα λειτουργοσε με βση κοινοτικ προσπθεια, χωρς να χρησιμοποιε ζα για εργασα. Οι συμμετχοντες δε τργανε κρας και δε χρησιμοποιοσαν μαλλ δρμα. Ο μερσον επε τι νιωθε λυπημνος στη καρδι που δεν συμμετεχε ο διος. Ακμα κι τσι, δεν νιωθε τι το Fruitlands θα ταν επιτυχα. Ολκληρο το δγμα τους εναι πνευματικ, αλλ πντα τελεινουν λγοντας: Δστε μας πολλ γη και χρματα. Ακμη κι ο Alcott παραδχτηκε τι δεν ταν προετοιμασμνος για τη δυσκολα στη λειτουργα του Fruitlands. "Κανες απ μς δεν ταν τοιμος να πραγματοποισει πρακτικ την ιδανικ ζω που ονειρευμασταν. τσι καταρρεσαμε", γραψε. Μετ την αποτυχα του, ο μερσον βοθησε να αγορσει να αγρκτημα για την οικογνεια του λκοτ στο Κνκορντ που ο λκοτ ονμασε Hillside. Το Καντρν σταμτησε να εκδδεται τον Απρλη του 1844. Ο Horace Greeley το ανφερε ως το τλος του πιο πρωττυπου και στοχαστικο περιοδικο που εκδθηκε ποτ σ' αυτ τη χρα. Το 1844, ο μερσον δημοσευσε τη 2η συλλογ δοκιμων του, Δοκμια: Δετερη Σειρ. Αυτ η συλλογ περιελμβανε Ο ποιητς, Εμπειρα, Δρα κι 1 δοκμιο με ττλο Φση, διαφορετικ ργο απ το ομνυμο δοκμιο του 1836.

     Ο μερσον βγαζε τα προς το ζην ως δημοφιλς λκτορας στη Να Αγγλα και σε μεγλο μρος της υπλοιπης χρας. Εχε αρχσει να δνει διαλξεις το 1833. Μχρι τη 10ετα του 1850 δινε ως κι 80 διαλξεις ετησως. Απευθνθηκε στη Boston Society for the Diffusion of Useful Knowledge και στο Gloucester Lyceum, μεταξ λλων. Mλησε για ευρεα ποικιλα θεμτων και πολλ απ' τα δοκμι του προκυψαν απ τις διαλξεις του. Χρωνε μεταξ 10 και 50 δολαρων για κθε εμφνιση, φρνοντς του ως και 2.000 $ σε τυπικ χειμεριν περοδο διαλξεων. Αυτ τανe περισστερο απ' τα κρδη του απ' λλες πηγς. Σε λγα τη κρδισε ως κι 900 $ για σειρ 6 διαλξεων και σε λλη, για χειμεριν σειρ ομιλιν στη Βοστνη, κρδισε 1.600 $. Τελικ δωσε περπου 1.500 διαλξεις στη διρκεια της ζως του. Τα κρδη του του επτρεψαν να επεκτενει τη περιουσα του, αγορζοντας 11 στρμματα (4,5 εκτρια) γης απ τη λμνη Walden και μερικ ακμη στρμματα σε γειτονικ πευκοδσος. γραψε τι ταν ιδιοκττης κι ρχοντας νερο, λγο-πολ 14 στρεμμτων..
     Ο μερσον εισχθη στην ινδικ φιλοσοφα μσα απ τα ργα του Γλλου φιλοσφου Βκτορ Ξδερφ. Το 1845, τα ημερολγι του δεχνουν τι διβαζε τη Μπαγκαβτ Γκτα και τα Δοκμια του Χνρι Τμας Κλμπρουκ για τις Βδες. Επηρεστηκε ντονα απ τη Βεδντα και μεγλο μρος της γραφς του χει ντονες αποχρσεις του μη δυσμο. ν απ' τα σαφστερα παραδεγματα αυτο μπορε να βρεθε στο δοκμι του The Over-soul:

   "Ζομε διαδοχικ, διαιρεμνα, μερικ, σωματδια. Εν τω μεταξ, μες στον νθρωπο βρσκεται η ψυχ του συνλου. τη σοφ σιωπ. η συμπαντικ ομορφι, που με κθε μρος και σωματδιο σχετζεται εξσου, το αινιο ΕΝΑ. Κι αυτ η βαθει δναμη που μσα της υπρχουμε και που ο μακαρισμς εναι λος προσιτς σε μας, δεν εναι μνο αυτρκης και τλειος σε κθε ρα, αλλ η πρξη της ρασης και το ορατ, ο βλπων και το θαμα, το υποκεμενο και το αντικεμενο, εναι να. Βλπουμε τον κσμο κομμτι-κομμτι, πως ο λιος, το φεγγρι, το ζο, το δντρο. Αλλ το σνολο, που αυτ εναι λαμπερ μρη, εναι η ψυχ"

     Το κεντρικ μνυμα που ντλησε απ' τις ασιατικς σπουδς του ταν τι ο σκοπς της ζως ταν η πνευματικ μεταμρφωση κι η μεση εμπειρα της θεκς δναμης, εδ και τρα στη γη. Το 1847-48, περιδευσε στις Βρεττανικς Νσους. Επισκφθηκε επσης το Παρσι μεταξ της Γαλλικς Επανστασης του 1848 και των αιματηρν ημερν του Ιουνου. ταν φτασε, εδε τους κορμος των δντρων που εχανε κοπε για να σχηματσουν οδοφργματα στις ταραχς του Φλεβρη. Στις 21 Μη, στθηκε στο Champ de Mars εν μσω μαζικν εορτασμν για ομνοια, ειρνη κι εργασα. γραψε στο ημερολγι του: "Στο τλος του τους θα λβουμε υπψη και θα δομε αν η Επανσταση ξιζε τα δντρα". Το ταξδι φησε σημαντικ αποτπωμα στο μεταγενστερο ργο του. Το βιβλο του 1856 English Traits βασζεται σε μεγλο βαθμ σε παρατηρσεις που καταγρφονται στα ταξιδιωτικ ημερολγια και σημειωματρι του. Αργτερα εδε τον Αμερικανικ Εμφλιο Πλεμο ως επανσταση που μοιραζτανε κοιν δαφος με τις ευρωπακς επαναστσεις του 1848. Σε ομιλα του στο Κνκορντ της Μασαχουστης στις 3 Μη 1851, κατγγειλε τον νμο περ φυγδων σκλβων:

   "Η πρξη του Κογκρσου εναι νμος που ο καθες απ σς θα παραβισει με τη 1η ευκαιρα -νμος που κανες νθρωπος δεν μπορε να υπακοσει, να υποκινσει την υπακο, χωρς απλεια αυτοσεβασμο κι απλεια του ονματος του τζντλεμαν".

     Εκενο το καλοκαρι, γραψε στο ημερολγι του:

   "Αυτ η βρμικη θσπιση γινε τον 19ο αι. απ ανθρπους που μποροσαν να διαβσουνε και να γρψουνε. Δεν θα υπακοσω".


     Φλεβρη του 1852 ο μερσον, ο Τζιμς Φρμαν Κλαρκ κι ο Ουλιαμ Χνρι Τσνινγκ επιμελθηκαν κδοση των ργων και των επιστολν της Μργκαρετ Φολερ, που 'χε πεθνει το 1850. Μια βδομδα απ' το θνατ της, ο εκδτης της στη Να Υρκη, Horace Greeley, του πρτεινε να προετοιμαστε γργορα βιογραφα της, που θα ονομαζταν Margaret & Her Friends, πριν το ενδιαφρον που που αυξθηκε απ' το θλιβερ θνατ της περσει. Δημοσιεθηκε με ττλο The Memoirs of Margaret Fuller Ossoli, Τα λγια της λογοκρθηκαν ντονα ξαναγρφτηκαν. Οι 3 συντκτες δεν ανησυχοσαν για την ακρβεια. Πστευαν τι το ενδιαφρον του κοινο για τη Φολερ τανε προσωριν κι τι δεν θα επιβωνε ως ιστορικ προσωπικτητα. Ακμα κι τσι, ταν η βιογραφα με τις καλτερες πωλσεις της 10ετας και πρασε απ 13 εκδσεις πριν απ το τλος του αινα. Ο Whitman δημοσευσε τη καινοτμο ποιητικ συλλογ Leaves of Grass το 1855 κι στειλε αντγραφο στον Emerson για τη γνμη του. Ο μερσον απντησε θετικ, στλνοντας του κολακευτικ επιστολ 5 σελδων ως απντηση. Η γκριση του μερσον βοθησε τη 1η κδοση να προκαλσει σημαντικ ενδιαφρον κι πεισε τον Whitman να εκδσει 2η κδοση λγο μετ. Αυτ η κδοση παρθεσε μια φρση απ την επιστολ του Emerson, τυπωμνη σε φλλα χρυσο στο εξφυλλο: "Χαιρετζω την αρχ μιας μεγλης καρριρας". Ο μερσον προσβλθηκε που αυτ η επιστολ δημοσιοποιθηκε κι αργτερα τανε πιο επικριτικς για το ργο.
     Το καλοκαρι του 1858, ο μερσον στρατοπδευσε στο Adirondacks μ' 9 λλους: Louis Agassiz, James Russell Lowell, John Holmes, Horatio Woodman, Ebenezer Rockwood Hoar, Jeffries Wyman, Estes Howe, Amos Binney & William James Stillman. Προσκεκλημνοι, αλλ δεν μπρεσαν να κνουν το ταξδι, ταν οι Oliver Wendell Holmes, Henry Wadsworth Longfellow & Charles Eliot Norton, λοι μλη του Saturday Club (Βοστνη, Μασαχουστη). Αυτ η κοινωνικ λσχη ταν ως επ το πλεστον λογοτεχνικ, με ιδιτητα μλους, που συνεδραζε το τελευταο Σββατο του μνα στο Boston Parker House Hotel (Omni Parker House). Ο Stillman τανε ζωγρφος κι ιδρυτικς συντκτης ενς περιοδικο τχνης που ονομζεται Crayon. Γεννθηκε και μεγλωσε στο Schenectady που ταν ακριβς ντια των βουνν Adirondack. Αργτερα ταξδεψε εκε για να ζωγραφσει το τοπο της ερημις, να ψαρψει και να κυνηγσει. Μοιρστηκε τις εμπειρες του σ' αυτ την ρημο με τα μλη του Saturday Club, αυξνοντας το ενδιαφρον τους για αυτν την γνωστη περιοχ. Ο Lowell κι ο Stillman ηγηθκανε της προσπθειας να οργανωθε ταξδι στους Adirondacks. Ξεκνησαν το ταξδι τους στις 2 Αυγοστου 1858, ταξιδεοντας με τρανο, ατμπλοιο, μαξα και καν. Η εδηση πως αυτο οι καλλιεργημνοι νθρωποι ζοσανε σαν Σακ και Σιου στην ρημο εμφανστηκε σε εφημερδες σ' λη τη χρα. Αυτ γινε γνωστ ως το στρατπεδο των φιλοσφων.     Αυτ το γεγονς ταν ορσημο στο πνευματικ κνημα του 19ου αι., συνδοντας τη φση με τη τχνη και τη λογοτεχνα. Αν κι χουνε πολλ γραφτε εδ και πολλ τη απ μελετητς και βιογρφους της ζως του, λγα χουνε γραφτε γι' αυτ που 'χει γνει γνωστ ως Στρατπεδο Φιλοσφων στο Follensbee Pond. Ωστσο, το επικ ποημ του Adirondac διαβζεται σαν ημερολγιο καθημερινς λεπτομερος περιγραφς των περιπετειν στην ρημο με τους συναδλφους του στη Λσχη του Σαββτου. Αυτ η εκδρομ κατασκνωσης 2 βδομδων τον φερε πρσωπο με πρσωπο με πραγματικ ερημι, κτι που μλησε στο δοκμι του Nature, που δημοσιεθηκε το 1836. Επε, "στην ρημο βρσκω κτι πιο αγαπητ κι μφυτο απ ,τι στους δρμους τα χωρι".
     Ο μερσον τανε σθεναρ αντθετος στη δουλεα, αλλ δεν εκτιμοσε το γεγονς τι βρισκτανε στο δημσιο προσκνιο και δσταζε να δσει διαλξεις για το θμα. Στα χρνια που προηγθηκαν του Εμφυλου Πολμου, δωσε αρκετς διαλξεις, ωστσο, ξεκινντας δη απ τον Νομβρη του 1837. Ορισμνοι απ τους φλους και τα μλη της οικογνεις του τανε πιο ενεργο υπρμαχοι της κατργησης της δουλεας απ αυτν, στην αρχ, αλλ απ το 1844 και μετ αντιτχθηκε πιο ενεργ στη δουλεα. δωσε μια σειρ απ ομιλες και διαλξεις και καλωσρισε τον Τζον Μπρουν στο σπτι του στη διρκεια των επισκψεων του Μπρουν στο Κνκορντ. Ψφισε τον Αβραμ Λνκολν το 1860, αλλ απογοητετηκε που ο Λνκολν ενδιαφερταν πιτερο για τη διατρηση της νωσης παρ για την εξλειψη της δουλεας εντελς. Μλις ξσπασε ο αμερικανικς εμφλιοςς, κατστησε σαφς τι πστευε στην μεση χειραφτηση των σκλβων.
     Περπου κενη την εποχ, το 1860, δημοσευσε το The Conduct of Life, την 7η συλλογ δοκιμων του. "Καταπιστηκε με μερικ απ τα πιο ακανθδη ζητματα της στιγμς κι η εμπειρα του στις τξεις της κατργησης εναι μια αποκαλυπτικ επιρρο στα συμπερσματ του". Σ' αυτ τα δοκμια αγκλιασε ντονα την ιδα του πολμου ως μσου εθνικς αναγννησης: "Ο εμφλιος πλεμος, η εθνικ χρεωκοπα η επανσταση, εναι πιο πλοσια σε κεντρικος τνους απ τα νωθρ χρνια ευημερας". Επισκφθηκε την Ουσινγκτον στα τλη Γενρη 1862. δωσε δημσια διλεξη στο Σμιθσνιαν στις 31 Γενρη και δλωσε: "Ο Ντος αποκαλε τη δουλεα θεσμ... Το ονομζω νδεια... Η χειραφτηση εναι το ατημα του πολιτισμο". Μετ, 1 Φλεβρη, ο φλος του Charles Sumner τον πγε να συναντσει το Λνκολν στο Λευκ Οκο. Ο Λνκολν εξοικειωμνος με το ργο του, αφο προηγουμνως τον εχε δει να δνει διλεξη. Οι αμφιβολες του μερσον για τον Λνκολν ρχισαν να μαλακνουν μετ απ αυτ τη συνντηση. Το 1865, μλησε σε μνημσυνο που πραγματοποιθηκε για τον Λνκολν στο Κνκορντ: "σο παλι κι αν εναι η ιστορα και πολλαπλς πως εναι οι τραγωδες της, αμφιβλλω αν κποιος θνατος χει προκαλσει τσο πνο σο αυτς, θα χει προκαλσει, στην ανακονωσ του". Ο μερσον συναντθηκε επσης με πολλος υψηλβαθμους κυβερνητικος αξιωματοχους, μαζ κι ο Salmon P. Chase, του υπουργο Οικονομικν, ο Edward Bates, ο γενικς εισαγγελας, ο Edwin M. Stanton, ο γραμματας πολμου, ο Gideon Welles, ο γραμματας του ναυτικο κι ο William Seward, ο υπουργς Εξωτερικν.     Στις 6 Μη 1862, ο προστατευμενος του, Henry David Thoreau, πθανε απ φυματωση σε ηλικα 44 ετν. Ο μερσον εκφνησε τον επικδει του. Συχν αναφερταν στο Θορ ως τον καλτερ του φλο, παρ τη πτση που ξεκνησε το 1849 ταν ο Θορ δημοσευσε το A Week on the Concord and Merrimack Rivers. νας λλος φλος, ο Nathaniel Hawthorne, πθανε 2 τη μετ, το 1864 και κουβλησε το φρετρο ταν θφτηκε στο Κνκορντ, πως γραψε: "...Σε μια λαμπρτατη ηλιοφνεια και μες στο  πρσινο".
     Εξελγη μλος της Αμερικανικς Ακαδημας Τεχνν & Επιστημν το 1864. Το 1867, εξελγη μλος της Αμερικανικς Φιλοσοφικς Εταιρεας.
Αρχς του 1867, η υγεα του ρχισε να χαλ. γραφε πολ λιγτερα στα ημερολγι του. δη απ το καλοκαρι του 1871 την νοιξη του 1872, ρχισε να αντιμετωπζει προβλματα μνμης κι πασχε απ αφασα. Μχρι το τλος της 10αετας, ξεχνοσε τ' νομ του κατ καιρος κι αν τονε ρωτοσαν πς νιωθε, απαντοσε "Πολ καλ. χω χσει τις διανοητικς μου ικαντητες, αλλ εμαι πολ καλ".
     Την νοιξη του 1871, κανε να ταξδι στον διηπειρωτικ σιδηρδρομο, μλις 2 τη μετ την ολοκλρωσ του. Στη πορεα και στη Καλιφρνια συνντησε αρκετος αξιωματοχους, συμπεριλαμβανομνου του Μπργκαμ Γιανγκ στη διρκεια μιας στσης στη Σωλτ Ληκ Στυ. Μρος της επσκεψς του στη Καλιφρνια περιλμβανε ταξδι στο Γιοσμιτι κι εν ταν εκε συνντησε να νεαρ κι γνωστο John Muir, -χαρακτηριστικ γεγονς στη καρριρα του Muir.
     Το σπτι του μερσον στο Κνκορντ πιασε φωτι στις 24 Ιουλου 1872. Ζτησε βοθεια απ' τους γετονες κι εγκαταλεποντας τη κατσβεση των φλογν, λοι προσπθησαν να σσουν σο το δυνατν περισστερα αντικεμενα. Η φωτι σβστηκε απ τον Ephraim Bull Jr., τον νοπλο γιο του Ephraim Wales Bull. Δωρες συλλχθηκαν απ φλους για να τονε βοηθσουν να ανοικοδομσει, συμπεριλαμβανομνων 5.000 $ που συγκεντρθηκαν απ το Φρνσις Κμποτ Λουελ, λλων 10.000 $ που συγκεντρθηκαν απ το ΛεΜπρον Ρσελ Μπριγκς και μιας προσωπικς δωρες 1.000 $ απ τον Τζορτζ Μπνκροφτ. Προσφρθηκε επσης υποστριξη για στγαση. Αν κι οι Emersons κατληξαν να μενουν με την οικογνεια στο Old Manse, οι προσκλσεις προλθαν απ την Anne Lynch Botta, τον James Elliot Cabot, τον James T. Fields και την Annie Adams Fields. Η πυρκαγι σηματοδτησε το τλος της σοβαρς σταδιοδρομας διδασκαλας του. Απ ττε δινε διαλξεις μνο σ' ειδικς περιστσεις και μνο μπρος σε γνριμο κοιν. Εν το σπτι ξαναχτιζταν, ταξδεψε στην Αγγλα, την ηπειρωτικ Ευρπη και την Αγυπτο. φυγε στις 23 Οκτβρη 1872, μαζ με τη κρη του λεν, εν η σζυγς του Λντιαν πρασε χρνο στο Old Manse και με φλους. Ο μερσον κι η κρη του λεν επστρεψαν στις ΗΠΑς με το πλοο Olympus μαζ με το φλο του Charles Eliot Norton στις 15 Απρλη 1873. Η επιστροφ του στο Κνκορντ γιορτστηκε απ' τη πλη και το σχολεο ακυρθηκε κενη τη μρα.     Τλη του 1874, δημοσευσε ανθολογα ποησης με ττλο Παρνασσς, που περιλμβανε ποιματα των Anna Laetitia Barbauld, Julia Caroline Dorr, Jean Ingelow, Lucy Larcom, Jones Very, καθς και του Thoreau κι αρκετν λλων. Αρχικ, η ανθολογα εχε προετοιμαστε δη απ' το φθινπωρο του 1871, αλλ καθυστρησε ταν οι εκδτες ζτησαν αναθεωρσεις. Τα προβλματα με τη μνμη του εχανε γνει ενοχλητικ και σταμτησε τις δημσιες εμφανσεις το 1879. Απαντντας σε πρσκληση για εορτασμ συνταξιοδτησης του Οκτβιου Φρθινγκχαμ, γραψε: "Δεν εμαι σε θση να κνω επισκψεις να συμμετσχω σε συζητσεις. Τα γηρατει ρμησαν πνω μου το τελευταο τος, δσανε τη γλσσα μου, κρψανε τη μνμη μου κι τσι κνανε καθκον μου να μενω στο σπτι". Το New York Times επικαλστηκε την απντησ του και σημεωσε πως η λπη του διαβστηκε δυνατ στον εορτασμ. Ο Χολμς γραψε για το πρβλημα λγοντας: "Ο μερσον φοβται να εμπιστευτε πολ τον εαυτ του στη κοινωνα, λγω της αποτυχας της μνμης του και της μεγλης δυσκολας που βρσκει να βρει τις λξεις που θλει. Εναι οδυνηρ να βλπεις την αμηχανα του κατ καιρος".
     Στις 21 Απριλου 1882, βρθηκε να πσχει απ πνευμονα. Πθανε 6 μρες αργτερα, στις 27 Απρλη 1882. Εναι θαμμνος στο νεκροταφεο Sleepy Hollow, Concord, Μασαχουστη. Τοποθετθηκε στο φρετρ του φορντας μια λευκ ρμπα που δθηκε απ τον Αμερικαν γλπτη Daniel Chester French.
     Οι θρησκευτικς απψεις του θεωρονταν συχν ριζοσπαστικς εκενη την εποχ. Πστευε τι λα τα πργματα συνδονται με τον Θε κι ως εκ τοτου, λα τα πργματα εναι θεκ. Οι κριτικο πστευαν τι ο μερσον αφαιροσε τη κεντρικ φιγορα του Θεο. πως επε ο Henry Ware Jr., ο Emerson κινδνευε να πρει τον Πατρα του Σμπαντος και να αφσει μνο συντροφι παιδιν σε να ορφαν συλο. Ο μερσον επηρεστηκε εν μρει απ τη γερμανικ φιλοσοφα και τη βιβλικ κριτικ. Οι απψεις του, η βση του Υπερβατισμο, πρτειναν τι ο Θες δεν χρειζεται να αποκαλψει την αλθεια, αλλ τι η αλθεια θα μποροσε να βιωθε διαισθητικ απευθεας απ τη φση. ταν ρωτθηκε για τη θρησκευτικ του πστη, δλωσε: "Εμαι περισστερο Κουκερος απ' οτιδποτε λλο. Πιστεω στην ρεμη, μικρ φων κι αυτ η φων εναι ο Χριστς μσα μας".
     Ο μερσον ταν υποστηρικτς της εξπλωσης των κοινοτικν βιβλιοθηκν τον 19ο αι., χοντας να πει γι' αυτς τα εξς: "Σκεφτετε τι χετε στη μικρτερη επιλεγμνη βιβλιοθκη. Μια ομδα απ τους σοφτερους και ευφυστερους ανθρπους που θα μποροσαν να επιλεγον απ λες τις πολιτικς χρες, σε 1000 τη, χουνε θσει σε καλτερη σειρ τ' αποτελσματα της μθησης και της σοφας τους". Εχε ρομαντικ ενδιαφρον για διφορες γυνακες καθ' λη τη διρκεια της ζως του, συμπεριλαμβανομνης της ννας Μπρκερ και της Καρολιν Στουργκς. Δεν γινε νθερμος υποστηρικτς της κατργησης της δουλεας μχρι το 1844, αν και τα ημερολγι του δεχνουν τι ενδιαφερτανε για τη δουλεα ξεκινντας απ' τα νιτα του, ακμη κι ονειρευταν να βοηθσει στην απελευθρωση σκλβων. Τον Ιονιο του 1856, λγο μετ τον ξυλοδαρμ του Τσαρλς Σμνερ, γερουσιαστ των ΗΠΑ, για τις σθεναρς απψεις του υπρ της κατργησης της δουλεας, παραπονθηκε τι ο διος δεν ταν τσο αφοσιωμνος στον σκοπ. γραψε: "Υπρχουν νθρωποι που μλις γεννηθονε παρνουνε γραμμ μλισσας στο τσεκορι του ιεροεξεταστ. ... Θαυμσιος ο τρπος που σωζμαστε απ' αυτ την αδιλειπτη παροχ του ηθικο στοιχεου".     Μετ την επθεση στον Sumner, ο Emerson ρχισε να μιλ για τη δουλεα. "Νομζω τι πρπει ν' απαλλαγομε απ τη δουλεα πρπει ν' απαλλαγομε απ την ελευθερα", επε σε μια συνντηση στο Concord εκενο το καλοκαρι. Χρησιμοποησε τη δουλεα ως παρδειγμα ανθρπινης αδικας, ειδικ στο ρλο του ως υπουργς. Στις αρχς του 1838, που προκλθηκε απ τη δολοφονα ενς εκδτη υπρ της κατργησης της δουλεας απ το λτον του Ιλινις, ονματι Elijah Parish Lovejoy, δωσε τη 1η του δημσια ομιλα κατ της δουλεας. πως επε, "Εναι μνο τις προλλες που ο γενναος Lovejoy δωσε το στθος του στις σφαρες ενς χλου, για τα δικαιματα της ελευθερας του λγου και της γνμης και πθανε ταν τανε καλτερο να μη ζσει". Ο John Quincy Adams επε τι η δολοφονα του Lovejoy απ τον χλο "στειλε να σοκ πως κθε σεισμς σε λη αυτ την πειρο". Ωστσο, ο μερσον υποστριξε τι η μεταρρθμιση θα επιτευχθε μσω ηθικς συμφωνας κι χι μσω μαχητικς δρσης. Μχρι τη 1η Αυγοστου 1844, σε μια διλεξη στο Κνκορντ, δλωσε σαφστερα την υποστριξ του στο κνημα κατργησης: "Εμαστε υπχρεοι κυρως σ' αυτ το κνημα και στους συνεχιστς του, για τη λακ συζτηση κθε σημεου πρακτικς ηθικς".

     Ο μερσον εναι συχν γνωστς ως απ τους πιο φιλελεθερους δημοκρατικος στοχαστς της εποχς του, που πστευε τι μσω δημοκρατικς διαδικασας, η δουλεα πρπει να καταργηθε. Εν ταν πληστος υπρμαχος της κατργησης της δουλεας που τανε γνωστς για τη κριτικ του στη νομιμτητα της δουλεας, ο μερσον αγωνστηκε με τις συνπειες της φυλς. Οι συνθεις φιλελεθερες τσεις του δεν μεταφραστκανε σαφς ταν ρθε η ρα να πιστψει πως λες οι φυλς εχαν ση ικαντητα λειτουργα, που τανε κοιν αντληψη για τη περοδο που ζησε. Πολλο κριτικο πιστεουν τι ταν οι απψεις του για τη φυλ που τον εμπδισαν να γνει υπρμαχος της κατργησης νωρτερα κι επσης τον εμπδισαν να 'ναι πιο ενεργς στο κνημα κατ της δουλεας. Μεγλο μρος της πριμης ζως του, ταν σιωπηλς για το θμα της φυλς και της δουλεας. Μνο ταν ταν στα 30, ρχισε να δημοσιεει γραπτ για τη φυλ και τη δουλεα και μνο στα τλη της 10ετας του '40 και του '50 γινε γνωστς ως ακτιβιστς κατ της δουλεας.
     Στη διρκεια της πριμης ζως του, φνηκε ν' αναπτσσει ιεραρχα φυλν βασισμνη στην ικαντητα λογικς μλλον, αν οι Αφρικανο σκλβοι τανε διακριτ σοι με τους λευκος με βση την ικαντητ τους να σκφτονται. Σε καταχρηση ημερολογου που γρφτηκε το 1822, γραψε για μια προσωπικ παρατρηση: "Δεν μπορε να 'ναι αλθεια τι η διαφορ γκειται στο λγο. Εδα στους δρμους 10-20-100 μεγλους μαρους νδρες με χαμηλ χελη, που εκτς απ' το απλ θμα της γλσσας, δεν ξεπερνοσανε τη σνεση του ελφαντα. Τρα εναι αλθεια τι αυτ δημιουργθηκαν αντερα απ αυτ το σοφ ζο και σχεδιστηκαν για να το ελγχουν; Και σε σγκριση με τις αντερες τξεις των ανθρπων, οι Αφρικανο θα σταθον τσο χαμηλ στε να κνουνε τη διαφορ που υπρχει μεταξ αυτν και των συνετν θηρων ασμαντη".     πως συμβανει με πολλος υποστηρικτς της δουλεας, στη διρκεια των 1ων ετν του, φανεται να πστευε πως οι ικαντητες των Αφρικανν σκλβων δεν ταν σες με κενες των λευκν ιδιοκτητν σκλβων. Αλλ αυτ η πστη στις φυλετικς κατωτερτητες δεν κανε τον μερσον υποστηρικτ της δουλεας. γραψε μετ κενο το τος τι "Καμμα ευφυς σοφιστεα δεν μπορε ποτ να συμφιλισει το μη διεστραμμνο μυαλ με τη χρη της δουλεας. τποτα λλο παρ τερστια εξοικεωση και τη προκατληψη του ιδιωτικο συμφροντος". Εδε την απομκρυνση των ανθρπων απ' τη πατρδα τους, τη μεταχεριση των σκλβων και τους ιδιοτελες ευεργτες των σκλβων ως κατφωρες αδικες. Γι' αυτν η δουλεα ταν ηθικ ζτημα, εν η ανωτερτητα των φυλν ταν να ζτημα που προσπθησε ν' αναλσει απ επιστημονικ ποψη με βση αυτ που πστευε τι ταν κληρονομικ χαρακτηριστικ.
     Ο μερσον βλεπε τον εαυτ του ως νθρωπο σαξονικς καταγωγς. Σε ομιλα που δθηκε το 1835 με ττλο Μνιμα χαρακτηριστικ της αγγλικς εθνικς ιδιοφυας, επε: "Οι κτοικοι των ΗΠΑ, ειδικ του βρειου τμματος, κατγονται απ τον λα της Αγγλας κι χουν κληρονομσει τα χαρακτηριστικ του εθνικο τους χαρακτρα". Εδε μεσους δεσμος μεταξ της φυλς που βασζεται στην εθνικ ταυττητα και της εγγενος φσης του ανθρπου. Οι λευκο Αμερικανο που γεννθηκαν στις ΗΠΑ κι εχαν αγγλικ καταγωγ κατηγοριοποιθηκαν απ' αυτν ως ξεχωριστ φυλ, που πστευε τι εχε θση υπεροχς απ λλα θνη. Η ιδα του για τη φυλ βασστηκε σε κοιν κουλτορα, περιβλλον κι ιστορα. Πστευε τι οι γηγενες Αμερικανο αγγλικς καταγωγς ταν αντεροι απ τους Ευρωπαους μετανστες, συμπεριλαμβανομνων των Ιρλανδν, των Γλλων και των Γερμανν κι επσης ως αντεροι απ τους γγλους απ την Αγγλα, που τους θεωροσε 2η και τη μνη πργματι συγκρσιμη ομδα.
     Αργτερα στη ζω του, οι ιδες του για τη φυλ λλαξαν ταν ενεπλκη πιτερο στο κνημα κατργησης δουλεας, εν την δια στιγμ, ρχισε ν' αναλει πιο διεξοδικ τις φιλοσοφικς επιπτσεις των φυλετικν ιεραρχιν. Οι πεποιθσεις του μετατοπσανε την εσταση σε πιθαν αποτελσματα των φυλετικν συγκροσεων. Οι φυλετικς απψεις του τανε στεν συνδεδεμνες με τις απψεις του για τον εθνικισμ και την εθνικ ανωτερτητα, κτι που τανε κοιν ποψη στις ΗΠΑ κενη την εποχ. Χρησιμοποησε τις σγχρονες θεωρες της φυλς και των φυσικν επιστημν για να υποστηρξει θεωρα της φυλετικς ανπτυξης. Πστευε πως η τρχουσα πολιτικ μχη κι η τρχουσα υποδολωση λλων φυλν ταν νας αναπφευκτος φυλετικς αγνας, που θα οδηγοσε στην αναπφευκτη νωση των ΗΠΑ. Ττοιες συγκροσεις ταν απαρατητες για τη διαλεκτικ της αλλαγς που τελικ θα επτρεπε τη προδο του θνους. Σε μεγλο μρος του μεταγενστερου ργου του, φανεται να επιτρπει την ιδα τι διαφορετικς ευρωπακς φυλς τελικ θα αναμειχθονε στην Αμερικ. Αυτ η διαδικασα υβριδισμο θα οδηγοσε σε αντερη φυλ που θα 'τανε προς φελος της ανωτερτητας των ΗΠΑ.     Ως λκτορας και ρτορας, -με το παρατσοκλι ο Σοφς της Ομνοιας- γινε ηγετικ φων της πνευματικς κουλτορας στις ΗΠΑ. Ο James Russell Lowell, εκδτης του Atlantic Monthly και του North American Review, σχολασε στο βιβλο του My Study Windows (1871), τι ο μερσον δεν ταν μνον ο πιο σταθερ ελκυστικς λκτορας στην Αμερικ, αλλ κι απ τους πρωτοπρους του συστματος διαλξεων. Ο Χρμαν Μλβιλ, που 'χε γνωρσει τον μερσον το 1849, αρχικ πστευε πως εχε ελττωμα στη περιοχ της καρδις κι παρση τσο ντονα διανοητικ που στην αρχ διστζει κανες να την αποκαλσει με το σωστ της νομα, αν και μετ παραδχτηκε πως ταν σπουδαος νθρωπος. Ο Theodore Parker, υπουργς κι υπερβατικς, σημεωσε την ικαντητα του να επηρεζει και να εμπνει λλους: "η λαμπρ ιδιοφυα του Emerson αντειλε τις χειμωνιτικες νχτες και κρεμτανε πνω απ' τη Βοστνη, τραβντας τα μτια των ιδιοφυν νων ανθρπων να κοιτξουνε ψηλ αυτ το μεγλο νο αστρι, μια ομορφι κι να μυστριο, που γοτευσε προς στιγμν, εν δωσε επσης αινια μπνευση, καθς τους οδγησε σε να μονοπτια και σε νες ελπδες".
     Το ργο του Emerson χι μνο επηρασε τους συγχρνους του, πως ο Whitman κι ο Thoreau, αλλ συνχισε να επηρεζει στοχαστς και συγγραφες στις ΗΠΑ και σ' λο τον κσμο μχρι σμερα. Αξιοσημεωτοι στοχαστς που αναγνωρζουνε την επιρρο του περιλαμβνουνε το Ντσε και τον Γουλιαμ Τζιμς, νον του μερσον. Υπρχει μικρ διαφωνα τι ταν ο συγγραφας με τη μεγαλτερη επιρρο στην Αμερικ του 19ου αι. αν κι αυτς τις μρες εναι σε μεγλο βαθμ η ανησυχα των μελετητν. Ο Whitman, ο Thoreau κι ο William James ταν λοι θετικο Emersonians, εν ο Melville, ο Hawthorne κι ο Henry James ταν Emersonians σε ρνηση -εν θσανε τους εαυτος τους σ' αντθεση με το σοφ, δεν υπρχε διαφυγ απ την επιρρο του. Για τον Τ. Σ. λιοτ, τα δοκμια του μερσον ταν να βρος. Ο Waldo the Sage επισκιστηκε απ το 1914 ως το 1965, ταν επστρεψε για να λμψει, αφο επζησε στο ργο μεγλων Αμερικανν ποιητν πως ο Robert Frost, ο Wallace Stevens κι ο Hart Crane.
     Στο βιβλο του The American Religion, ο Harold Bloom αναφρεται επανειλημμνα στον Emerson ως "Ο προφτης της αμερικανικς θρησκεας", που στο πλασιο του βιβλου αναφρεται σ' αυτχθονες αμερικανικς θρησκεες πως ο μορμονισμς κι η χριστιανικ επιστμη, που προκυψαν σε μεγλο βαθμ στη διρκεια της ζως του Emerson, αλλ και στις κριες προτεσταντικς εκκλησες που ο Bloom λει τι χουνε γνει στις ΗΠΑ πιο γνωστικς απ τους ευρωπαους ομολγους τους. Στο Δυτικ Καννα, ο Μπλουμ συγκρνει τον μερσον με τον Μισλ ντε Μονταν: "Η μνη ισοδναμη εμπειρα ανγνωσης που γνωρζω εναι να ξαναδιαβζω ασταμτητα στα σημειωματρια και τα περιοδικ του Ραλφ Γουλντο μερσον, την αμερικανικ κδοση του Μονταν". Αρκετ απ τα ποιματα του μερσον συμπεριλφθηκαν στο The Best Poems of the English Language του Μπλουμ, αν κι γραψε τι κανν απ' τα ποιματα δεν εναι τσον εξαιρετικ σο τα καλτερα δοκμι του, που ο Μπλουμ ανφερε ως Αυτοδυναμα, Κκλοι, Εμπειρα και σχεδν λα της Συμπεριφορς της Ζως. Στη πεποθησ του τι τα μκη των γραμμν, οι ρυθμο κι οι φρσεις καθορζονται απ την αναπνο, η ποηση του μερσον προανγγειλε τις θεωρες του Τσαρλς λσον.ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ:

 * Το Μη του 2006, 168 χρνια αφτου ο μερσον εκφνησε την Ομιλα του στη Θεολογικ Σχολ, η Θεολογικ Σχολ Χρβαρντ ανακονωσε την δρυση της δρας Emerson Unitarian Universalist Association. Το Χρβαρντ χει επσης ονομσει να κτριο, το Emerson Hall (1900), απ' αυτν.

 * Το Κουαρττο Εγχρδων Emerson, που σχηματστηκε το 1976, πρε το νομ του απ' αυτν.

 * Το Βραβεο Ralph Waldo Emerson απονμεται ετησως σε μαθητς γυμνασου για δοκμια σχετικ με ιστορικ θματα.

 * Η Emerson Collective εναι μια εταιρεα αφιερωμνη στη κοινωνικ αλλαγ.

 * Η οδς Emerson στο Napier της Νας Ζηλανδας πρε τ' νομ του.

 * Η πλη Emerson, στο New Jersey πρε το νομ του.

ΡΗΤΑ:

 * ταν διαβζω να καλ βιβλο, εχομαι η ζω μου να διαρκοσε 3000 χρνια.

 * Κνε πντα αυτ που φοβσαι να κνεις.

 * Η λπη κοιτ πσω. Ο φβος κοιτ τριγρω. Η πστη κοιτ ψηλ.

 * Στη ζω βασικ ψχνουμε κποιον που θα μας αναγκσει να κνουμε αυτ που μπορομε.

 * Κθε νθρωπος που συναντ εναι σε κτι αντερος απ μνα. τσι, μαθανω απ' αυτν.

 * Το κπνισμα σου επιτρπει να νομζεις πως κτι κνεις, παρλο που δεν κνεις τποτε.


 * Οι νθρωποι δεν φανεται ν' αντιλαμβνονται πως η γνμη τους για το κσμο εναι και μια εξομολγηση για το χαρακτρα τους.

 * Χωρς φιλοδοξα, τποτα δεν αρχζει. Χωρς δουλει, τποτα δεν τελεινει.

 * Μην ακολουθες το μονοπτι για να πας εκε που μπορε να σ' οδηγσει. Αντθετα, πγαινε απ κε που δεν υπρχει μονοπτι κι φησε το χνρι σου.
Ακολοθησε το ρυθμ της Φσης. Το μυστικ της εναι η υπομον.

 * Ο φβος πντα ξεκιν απ' την γνοια.

 * Οι περισστερες σκις στη ζω μας δημιουργονται επειδ εμες στεκμαστε μπρος στο δικ μας φως.

 * Οι νθρωποι επιδικουν να βολευτον. Μνον μως σο εναι ξεβολεμνοι υπρχει ελπδα γι' αυτος.

 * Η γη γελ με λουλοδια.


 * Οι προσπθειες που κνουμε για να ξεφγουμε απ το πεπρωμνο μας, χουν σαν μοναδικ αποτλεσμα να μας οδηγσουν σ' αυτ.

 * Οι καλτερες σκψεις μου χουνε κλαπε απ τους αρχαους.

 * Βασικ θλουμε κποιον που να μας εμπνεσει να γνουμε αυτ που ξρουμε τι μπορομε να 'μαστε.

 * Αυτ που υπρχει πσω μας και αυτ που υπρχει μπροστ μας εναι μικροπργματα σε σχση μ’ αυτ που υπρχει μσα μας.

 * Πριν αποκτσουμε εξουσα, πρπει ν' αποκτσουμε σοφα, για να τη διαχειριστομε καλ.

 * Οι ρηχο νθρωποι πιστεουνε στη τχη. Οι σωστο νθρωποι πιστεουνε στην αιτα και το αποτλεσμα.

 * Το στολδι ενς σπιτιο εναι οι φλοι που συχνζουνε σ' αυτ.

 * Ακμα κι ο μεγαλτερος καλλιτχνης υπρξε αρχριος.

 * Οι νθρωποι βλπουν μνο αυτ που εναι προετοιμασμνοι να δουν.

 * Η αγπη της ομορφις εναι καλ γοστο. Η δημιουργα της ομορφις εναι τχνη.

 * Πρπει να παρνουμε τους ανθρπους σε πολ μικρς δσεις.

 * Στη Δημοκρατα κθε νθρωπος εναι αναγκαος.

 * Το να εσαι ο εαυτς σου σε ναν κσμο που διαρκς προσπαθε να σε αλλξει σε κτι λλο εναι να απ τα μεγαλτερα επιτεγματα.

 * Ο φβος νικει περισστερους ανθρπους απ οτιδποτε λλο πργμα στον κσμο.

 * Γρψτο στη καρδι σου τι κθε μρα εναι η καλτερη μρα του χρνου.

 * Τα μικρ μυαλ χουν μικρς γνοιες. Τα μεγλα μυαλ δεν χουν χρνο για γνοιες.

 * Οι περισστεροι γιοι ταν φτωχο, μως αυτ δεν σημανει πως οι περισστεροι φτωχο εναι γιοι.

 * Η ομορφι χωρς χρη εναι σαν αγκστρι χωρς δλωμα.

 * Με τους φλους μου κνω ,τι και με τα βιβλα μου. Τους χω κπου που μπορ να τους βρω, αλλ σπνια τους μεταχειρζομαι.

 * Οι Σπαρτιτες, οι στωικο, οι ρωες, οι γιοι και οι θεο χρησιμοποιοσαν ναν σντομο και ισχυρ λγο.

 * Το μεγαλτερο δρο εναι να κομμτι του εαυτο σου.

 * Τα πργματα που διδσκονται στα σχολεα και στα κολγια δεν εναι εκπαδευση, αλλ μσα για την εκπαδευση.

 * λα σα χω δει μου χουν διδξει να εμπιστεομαι τον Δημιουργ για λα σα δεν χω δει.

 * Η υγεα του ματιο φανεται πως χρειζεται ναν ορζοντα. Δεν κουραζμαστε ποτ σο μπορομε να δομε αρκετ μακρυ.

 * Δσε τ' αμξι σου σ' να αστρι.

 * Απ τον Πλτωνα προρχονται λα τα θματα που ακμα γρφουν και διαφωνον οι νθρωποι του πνεματος. Ο Πλτων εν' η φιλοσοφα κι η φιλοσοφα εν' ο Πλτων.

 * Αυτ η εποχ -πως λες- εναι καλ, αλλ μνον αν ξρουμε τι να κνουμε μ' αυτ.

 * Το πιο σγουρο δηλητριο εναι ο χρνος.

 * Η κοινωνα εναι κμα. Το κμα προχωρ μπρος, αλλ το νερ που το αποτελε, χι.

 * Οι καλτερες ιδες μας ρχονται απ λλους.

 * λα εναι γρφος και το κλειδ για το γρφο εναι κι αυτ νας γρφος.

 * Αν χτυπσεις να βασιλι, πρπει να τονε σκοτσεις.

 * ταν κινεσαι επνω σε λεπτ πγο, η ασφλεια εξαρτται απ τη ταχτητα.

 * Κθε ρωας γνεται στο τλος να βρος.

 * Υπρχουν μνο δκα λεπτ στη ζω ενς αχλαδιο που εναι τλειο για φγωμα.

 * Στη τχνη, το χρι δεν πρπει ποτ να εκτελε κτι αντερο απ' αυτ που η καρδι μπορε να φανταστε.

 * να παιδ που κοιμται μου δνει την εντπωση ενς ταξιδιτη σε μια πολ μακριν χρα.

 * Εν' απ τις μορφες ανταμοιβς στη ζω ,τι, ποτε κποιος προσπαθε ειλικριν να βοηθσει κποιον, βοηθ και τον εαυτ του.

 * Μια θρησκεα μια φιλοσοφα δοκιμζεται απ το πσα πργματα μπορε να εξηγσει.

ΕΡΓΑ:

Συλλογς

Δοκμια: 1η Σειρ (1841)
Δοκμια: 2η Σειρ (1844)
Ποιματα (1847)
Φση, ομιλες και διαλξεις (1849)
Αντιπροσωπευτικο νδρες (1850)
Αγγλικ χαρακτηριστικ (1856)
Η διαγωγ της ζως (1860)
May-Day κι λλα κομμτια (1867)
Κοινωνα και μοναξι (1870)
Φυσικ Ιστορα της Δινοιας: οι τελευταες διαλξεις του Ralph Waldo Emerson (1871)
Γρμματα και κοινωνικο σκοπο (1875)

Ατομικ δοκμια

Φση (1836)
Αυτοδυναμα (Δοκμια: 1η Σειρ)
Αποζημωση (1η Σειρ))
The Over-Soul (1η Σειρ)
Κκλοι (1η Σειρ)
Ο Ποιητς (Δοκμια: 2η Σειρ)
Εμπειρα (Δοκμια: 2η Σειρ)
Πολιτικ (2η Σειρ))
Saadi στο Atlantic Monthly (1864)
Ο Αμερικανς μελετητς
Μεταρρυθμιστς της Νας Αγγλας
Ιστορα
Μορα

Ποιματα

μνος Concord
Η Rhodora
Μπρχμα
Ουριλ

Γρμματα

Επιστολ προς τον Martin Van Buren
Η αλληλογραφα του Thomas Carlyle και του Ralph Waldo Emerson, 1834-72


============================

        Φση

Ι.
Οι χειμνες ξρουν
Εκολα να ρχνουν το χινι,
Και η αδδακτη νοιξη εναι σοφ
Σε ηρνθεμα και ανεμνες.
Η φση, μισντας τχνη και φροντδες
Παρεμποδζει και φρνει σε αμηχανα εγκεφλους που συλλογζονται·
Ατχημα και κπληξη
Εναι οι κρες των ματιν της·
Αλλ στοργικ αγαπ τον φτωχ,
Και, απ θαυμασμ γι’ αυτν
Γκρεμζει τον θορυβδη διεκδικητ.
Γιατ η Φση ακοει στο ρδο,
Και δνει προσοχ μσα απ τη στεφνη της μουρις,
Να βοηθσει τους φλους της, να πληγσει τους εχθρος της,
Και σαν σοφς Θες κρνει σωστ.
Ωστσο προχει η αγπη της
Προς τις ψυχς που ποτ δεν πφτουν,
Προς τους χωρικος που ζουν ευτυχισμνα,
Και τα καταφρνουν καλ επειδ το επιθυμον
Που περπατον σε γνωστους δρμους
Και πραγματοποιον κατορθματα πριν γνουν γνωστο.

ΙΙ.
Εναι παιχνιδιρα και καλ,
Αλλ με ευμετβλητη διθεση,
Χωρς θλιβερ επανληψη κθε τσο,
Θα εναι λα τα πργματα για λους τους ανθρπους.
Αυτ που εναι τσο γρι, αλλ σε καμι περπτωση αδναμη,
Διοχετεει τη δναμη της στους ανθρπους,
Χαρομενα και πολλαπλ χωρς κλυμα,
Τους φτιχνει και τους πλθει πως εναι,
Και αυτ που αυτο ονομζουν τρπο της πλης
Δεν εναι τρπος τους, αλλ δικς της,
Και αυτ που λνε τι φτιξανε σμερα,
Το μθανε απ τις βελανιδις και τα λατα.
Γενν ανθρπους σαν φρσκες μολχες,
ρωες και κρες, σρκα εκ της σαρκς της·
Εμπλουτζει το νερ της και το σιτρι της
Με γεσεις τις οποες βρσκει κατλληλες,
Και τους δνει κτι να πιουν και να φνε·
Και χοντας τσι ρτο και ανπτυξη,
Της κνουν προσφορς, χι ακοσιες.
τι εναι περισστερο δικ τους, δεν το κατχουν,
Αλλ εναι δανεισμνο απ τομα σιδρου και πτρας,
Και στα περφημα ργα Τχνης τους
Η κυραρχη πινελι εναι πλι δικι της.

Τι Σημανει Θραμβος

Να γελς πολ και συχν.
Να αξζεις τον σεβασμ των ευφυν ανθρπων
και την αγπη των παιδιν.
Να κερδζεις την επιδοκιμασα των τμιων κριτν
και να υπομνεις την προδοσα των ψετικων φλων·
Να εκτιμς την ομορφι,
να βρσκεις το καλτερο στους λλους.
Να δνεσαι στους λλους.

Να αφσεις τον κσμο
λγο καλτερο απσο τον βρκες:
Μνα υγις παιδ, μναν κπο
με μια καλτερη κοινωνα.
Να χεις παξει και γελσει με ενθουσιασμ
και να χεις τραγουδσει με πθος.
Να ξρεις τι κποια ζω ανσανε καλτερα
επειδ ζησες εσ.

Αυτ σημανει θραμβος. 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers