Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Klimt

Klimt Gustav (1862-1918) Art Nouveau   

     Ο μεγαλύτερος Αυστριακός ζωγράφος της εποχής του και κυρίαρχη καλλιτεχνική προσωπικότητα το "χρυσό αιώνα" της αυστριακής τέχνης, που 'ληξε με τον Α' Παγκ. Πόλ. Εξαιρετικά ταλαντούχος, αναλάμβανε παραγγελίες από φοιτήτης και φαινότανε πως θα 'χε λαμπρή καριέρα στον καλλιτεχνικό κόσμο. Από νέος δέχτηκεν επιρροές από το μοντέρνο καλλιτεχνικό κίνημα και σύντομα, από υποστηρικτής των παραδοσιακών αξιών, βρέθηκεν αρχηγέτης πρωτοπορίας.
     Μετά το σκάνδαλο που προκαλέσανε τα έργα του, στο Πανεπιστήμιο Βιέννης, απέρριψε κάθε παραγγελία, για να κάνει προσωπογραφίες κι αλληγορική ζωγραφική, με νέο ανατρεπτικό κι αισθησιακό ύφος. Η αγάπη του για τις γυναίκες, έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στη τέχνη και στα εξαιρετικά του σχέδια, μ' ερωτικά κυρίως θέματα. Ωστόσο, δευτερευόντως, υπήρξε κι άριστος τοπιογράφος.
     Γεννήθηκε στη Βιέννη, 2ο από τα 7 παιδιά του Ερνστ Κλιμτ, χρυσοχόου και της 'Αννας. 14 ετών φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών Βιέννης. 3 χρόνια μετά, λαμβάνει τις πρώτες παραγγελίες με τον αδερφό του Ερνστ και τον Φραντς Φον Ματς. Τελειώνει τη Σχολή το 1883 κι ιδρύει μαζί με τους δυο άλλους, την Κunstlerkompanie (εταιρεία καλλιτεχνών). 3 χρόνια μετά ξεκινά τη διακόσμηση του Θεάτρου Βιέννης και λίγο αργότερα, το Μουσείο Καλλιτεχνικής Ιστορίας.
     Το 1892 πεθαίνουν ο πατέρας κι ο αδερφός του, οπότε συντηρεί πλέον αυτός τη μητέρα, τη νύφη και την ανηψιά του. 2 χρόνια μετά, δέχεται νέα παραγγελία για το Πανεπιστήμιο Βιέννης. Διακόπτει τη συνεργασία με τον Ματς. Το 1897 εγκαταλείπει την ομάδα του κι ιδρύει μια νέα πρωτοποριακή ένωση καλλιτεχνών, την Sezession και 3 χρόνια μετά, εκθέτει το έργο "Φιλοσοφία", έναν από τους 3 πίνακες που 'χε παραγγείλει το Πανεπιστήμιο κι οι κριτικοί τονε κατακεραυνώνουνε. Το 1903, εκθέτει στη Sezession και τους 3 πίνακες της παραγγελίας και πάλι δέχεται αποκαρδιωτικές κριτικές. Στα 2 επόμενα χρόνια, ακυρώνει τη παραγγελία κι επιστρέφει τα χρήματα.
     Το 1910 εκθέτει στη Μπιενάλε της Βενετίας, όπου μάλιστα του αφιερώνεται ολάκερη αίθουσα. Στις αρχές του 1918 και πιο συγκεκριμένα στις 11 Γενάρη, παθαίνει αποπληξία και σταματά να εργάζεται. Πεθαίνει στις 6 Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς, μόλις 56 ετών.
----------------------------------------------------------------------------------------                                                      Έρωτας                                                    Το Φίλημα                                                       Ειδύλλιον                                                            Τοπίο                                                     Eκκλησία                                        Δάσος Του Μπούχενβαλντ


 
Η Ιουδήθ Με Τη Κάρα Του Οροφέρνη                                                     
Δανάη


 Προσδοκία
                         


    Χρυσόψαρο                                            Κήπος                                                        
Φθινόπωρο                                                 
Λουλούδια Του Κήπου


                               
Λιβάδι Με Παπαρούνες                                 
 Κάστρο Στη Λίμνη                          
Κυρία Με Καπέλο & Μποά

                     
Μητέρα & Βρέφος

                                   
Φθινόπωρο ΙΙ

                                 
Λουλούδια Κήπου ΙΙ                         Δυο Γυναίκες Με Λουλούδια                Γυμνό Στο Παράθυρο                                 Η Έμπνευση Του Μπετόβεν                                   Η Έμπνευση Του Μπετόβεν ΙΙ                                          Μις Αντέλ Μπλοχ                  Τανγκερίνε                                Θαλάσσια Ερπετά


 Φρίντα Ρίντλερ


 Σπουδή: Δυο Φίλες                                   Σπουδή: Θαλάσσια Ερπετά


                                                >---> συνέχεια... >--->  

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers