Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Bosch

Bosch Hieronymus, (1450-1516) Gothic Style 

     Ο πιο πρωτότυπος ζωγράφος της εποχής του, με πίνακες που απεικονίζουν ανήσυχο κόσμο, γεμάτο γκροτέτσκα πλάσματα, αποκυήματα μιας φαντασίας, που ήγειρε υποψίες, πως ίσως διατηρούσε σχέσεις με μάγια κι αιρέσεις. Οι λίγες πληροφορίες  που φτάσανε μέχρι τις μέρες μας, σκιαγραφούν ένα βαθιά θρησκευόμενο και τιμημένο πολίτη της μικρής Ες Χερτόχενμπος, της πόλης που γεννήθηκε και που πιθανότατα πέρασεν όλη τη ζωή του.
     Σημαντικά πρόσωπα της εποχής, διαθέτανε πίνακές του, ενώ στα τέλη του 16ου αιώνα, η μεγαλύτερη συλλογή έργων του ανήκε στον Φίλιππο Β' της Ισπανίας. Αργότερα ξεχάστηκε καθώς θεωρήθηκε γραφικός κι ανακαλύφθηκε πάλι στις αρχές του 20ου αιώνα. Από τότε οι πίνακές του, με τα πρωτότυπα εφιαλτικά θέματά τους, δε πάψανε στιγμή να γοητεύουν, ενισχύοντας τη φήμη του ανήσυχου αυτού καλλιτέχνη.
     Γεννήθηκε στην επαρχία της Βραβάντης στην Ολλανδία και βαφτίστηκε Χιερώνυμους Βαν 'Ακεν. 20 ετών περίπου ζωγραφίζει το "Ίδε Ο 'Ανθρωπος" και τον "Ταχυδακτυλουργό". 4 χρόνια μετά, πεθαίνει ο πατέρας του, καλλιτέχνης, Αντόνιους Βαν 'Ακεν. Το 1480 σ' έγγραφον αναφέρεται ως Χιερώνυμους ο Ζωγράφος. Παντρεύεται τη πλούσια Αλέϊρτ Βαν Ντεν Μεερβένε. Ζωγραφίζει το έργο "Θεραπεία Της Τρέλας" κι ολοκληρώνει μερικά ταμπλό που 'χεν αφήσει ημιτελή ο πατέρας του, για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου.
     Το 1486 εμφανίζεται τ' όνομά του στο κατάλογο των μελών της Αδελφότητας Της Παναγίας. 2 χρόνια μετά, ζωγραφίζει το "Κάρρο Με 'Αχυρο". Το 1500 φιλοτεχνεί τον "Κήπο Των Επίγειων Απολαύσεων". 4 χρόνια μετά, ο Φίλιππος ο Ωραίος, της Βουργουνδίας, παραγγέλνει μερικά έργα με θέματα, Δευτέρα Παρουσία καθώς και Κόλαση & Παράδεισο.   
     Το 1510, τελειώνει τους "Πειρασμούς Του Αγίου Αντωνίου" και τον "Πλανόδιο Πωλητή". Την επόμενη χρονιά ξεκινά τα προσχέδια μιας Σταύρωσης, για την Αδελφότητα Της Παναγίας. Το 1516 πεθαίνει, λίγο πριν την 9η Αυγούστου, χωρίς ν' αφήσει απογόνους, σ' ηλικία 66 ετών.
___________________________________________________________                                    Χριστός Πάσχων                    Προσευχή Του Αγίου Τζερόμ                             Θεραπεία Της Τρέλας
                                           Ο Θρίαμβος Του Θάνατου


 Παράδεισος
              


                           Ο Κήπος Των Επίγειων Απολαύσεων


 Κόλαση

          
 Το Πλοίο Των Τρελών                                                Τα Εφτά Θανάσιμα Αμαρτήματα                     Ο Χριστός Μεταφέρει Το Σταυρό Στο Γολγοθά      Παράδεισος                                   Επίγεια                                   Κόλαση                                               Το Προσκύνημα Των Μάγων                                            Ο Ταχυδακτυλουργός


 Επίσκεψη Του Χάρου                            Ο Ιωάννης Στη ΠάτμοΤρίπτυχο: Οι Πειρασμοί Του Αγίου Αντωνίου (αριστερά)                      Τρίπτυχο: Οι Πειρασμοί Του Αγίου Αντωνίου (κέντρο)Τρίπτυχο: Οι Πειρασμοί Του Αγίου Αντωνίου (δεξιά)


                          >--->  συνέχεια... >---> 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers