Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Κλασσικά 

Prada Juan Manuel De: Αντίλογος Στον Χένρι Μίλερ


           Βιογραφικό
Χουάν Μανουέλ Δε Πράδα

     Ισπανός συγγραφέας που γεννήθηκε στο Baracalbo το 1970 κι έζησε παιδικά χρόνια και πρώτη νιότη στη Zamora. Ολόκληρο τ' όνομά του είναι Juan Manuel Prada Blanco. Σπούδασε Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα κι αποφοίτησε μεν, μα είχε λογοτεχνική κλίση. Έγραψε το πρώτο του βίβλίο το 1994 και γνώρισεν ανάμικτην επιτυχία. Συνέχισε να γράφει και 3 χρόνια μετά βραβεύτηκε. Είναι λόγιος, παραδοσιακός και συντηρητικός κι υποστηρίζει με θάρρος και δημόσια τη καθολικήν εκκλησία στα θέματα ευθανασίας, άμβλωσης, καθώς και στο θέμα του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

------------------------------------------------------------------------------------------

     Δάσκαλος της σκαιότητας, σκανδαλώδης συγγραφέας, ακούραστος επιβήτορας, ο Χένρι Μίλερ καλλιέργησε μια λογοτεχνία σημαδεμένη από την υπερβολή και τη φρενίτιδα. Σ' ένα από τα κείμενα του έργου του μας περιγράφει πως, γοητευμένος απ' αυτή την ανεξερεύνητη πραγματικότητα του αιδοίου, παίρνει ένα φακό και ζητάει από τη πόρνη, με την οποία εκείνη τη στιγμή συνουσιαζόταν ν' ανοίξει τα πόδια της και μαζί τους τις πόρτες του ναού της. Με το τρόπο αυτό, με το φακό επί σκοπόν, ο Χένρι Μίλερ εξερευνά τη γεωγραφία του αιδοίου, αυτό το σωρό από υποστρώματα που ολοένα αναδιπλώνονται μπροστά στην ώθηση των δακτύλων του μέχρι να του επιδείξουν τον απόκρυφο ανθό της κλειτορίδας, ο οποίος (μιας κι είναι πόρνη η γυναίκα που συμφώνησε να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο) υποθέτουμε ότι θα είναι παραγινωμένος και λίγο πιο κόκκινος απ' όσο επιβάλλει η λεπτότητα. Τελικά, ικανοποιημένος από την ανακάλυψή του, ο Χένρι Μίλερ έσβησε το φακό κι επέστρεψε στις ασχολίες του, οι οποίες δε ξέρω αν ήταν λογοτεχνικές ή απλά ακόλαστες.
     Λοιπόν: έχει έρθει η στιγμή, τώρα που ο Χένρι Μίλερ έχει αρχίσει ν' αμφισβητείται, να καταδικαστεί αυτή η συμπεριφορά. Ακούστε δω, κύριε Μίλερ: είστε ένας άξεστος! Ένας αγροίκος, αυτό είστε, για να ξέρετε! Το αιδοίο δε πρέπει να το προσεγγίζει κανείς με φακό, το αιδοίο πρέπει να προσεγγίζεται με σπίρτο, ει δυνατόν κοντό, που θα καίγεται όσο προχωράει η εξερεύνηση, και σ' αυτό το προοδευτικό σβήσιμο του σπίρτου να μαντεύει κανείς περισσότερο (παρά να βλέπει) τη φυσιογνωμία του αιδοίου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θ' ανοιχτεί δίχως να προβάλλει αντίσταση μπροστά στον αναισθητικό καπνό του σπίρτου.
     Η σπηλαιολογία του αιδοίου απαιτεί χειροτεχνικές μεθόδους που αυξάνουν εκείνο το πυρετώδικο τρέμουλο των χεριών που μπαίνουν σ' ένα περίβολο γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες, φουσκωμένο από τα χλιαρά βρύα της ήβης, ξέχειλο από υγρά και σεμνοτυφία. Στο αιδοίο, κύριε Μίλερ, πρέπει να προστρέχει κανείς όπως στα ερημητήρια που κρύβουν έναν άγιο της δικής μας λατρείας, με το κερί αναμμένο και τη παλλόμενη καρδιά παιδιού, που ξεκινάει την αναζήτηση του θησαυρού. Στο αιδοίο, κύριε Μίλερ, πρέπει να πηγαίνει κανείς εφοδιασμένος με αναχρονιστικά εργαλεία, ένα σπίρτο ή ένα καντηλέρι, ποτέ με ηλεκτρικό φως. Το αιδοίο είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα, μια σπηλιά που κρύβει την ανεξάντλητη φλέβα της ηδονής, ανακατεμένο με απολιθώματα και χαραμάδες, εύθραυστο και πολύτιμο σα τριλοβίτης και πρέπει να το επισκέπτεται κανείς με χέρια γαντοφορεμένα και σπίρτα που βγάζουν λιγοστό φώς, προσέχοντας να μη καψαλίσει την ήβη ή με κεριά σε καντηλέρια που ανακατεύουν τα δάκρυα του κεριού με τα δάκρυα των άφθονων χυμών και ηδύποτων που περιέχει το αιδοίο. Η εξερεύνηση, η ενδοσκόπηση του αιδοίου, κύριε Μίλερ, απαιτεί ταμπεραμέντο θηλυπρεπούς μόδιστρου κι εσείς, κύριε Μίλερ, παραείστε φαλλοκράτης.

--------------------------------------------------------------------------------------
 
 Απόσπ. από το βιβλίο: "Αιδοίατου Χουάν Μανουέλ Δε Πράδα  Εκδ Καστανιώτη.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers