ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Kawase

Hasui KawaseΙαπωνικÞ ΤÝχνη

     O Χασοýι ΚαγιÜσε
(Hasui Kawase, 川瀬 巴水 ) Þτανε καλλιτÝχνης, Ýνας απü τους πιο σημαντικοýς και παραγωγικοýς ζωγρÜφους της σýγχρονης Ιαπωνßας. ¹ταν Ýνας διακεκριμÝνος σχεδιαστÞς του κινÞματος shin-hanga (νÝες εκτυπþσεις), του οποßου οι καλλιτÝχνες απεικονßζανε παραδοσιακÜ θÝματα με στυλ που επηρεÜζεται απü τη δυτικÞ τÝχνη. ¼πως πολλÝς προηγοýμενες εκτυπþσεις ukiyo-e, τα Ýργα του Þτανε συνÞθως τοπßα, αλλÜ εμφÜνιζαν ατμοσφαιρικÜ εφφÝ και φυσικü φωτισμü. Σ
χεδßασε περßπου 620 τÝτοιες εκτυπþσεις σε μια καρριÝρα διαρκεßας σχεδüν 40 χρüνων. Προς το τÝλος της ζωÞς του, η κυβÝρνηση τον αναγνþρισε σαν ζωντανü εθνικü θησαυρü για τη συμβολÞ του στον ιαπωνικü πολιτισμü.
     ΓεννÞθηκε στις 18 ΜÜρτη 1883, με το üνομα Hasui Bunjiro στο Rogetu-cho στη Σßμπα Ward (τþρα Shimbashi), Τüκιο. Απü νÝος ακüμα, ονειρεýτηκε μια καρριÝρα τÝχνης. Ο θεßος του, απ' τη πλευρÜ της μητÝρας του, Þταν ο Kanagaki Robun (1829–94), ΙÜπων συγγραφÝας και δημοσιογρÜφος, που παρÞγαγε το πρþτο περιοδικü manga. Ο Hasui πÞγε στη σχολÞ του ζωγρÜφου Aoyagi Bokusen ως νεαρüς. Ο πρþτος δÜσκαλüς του Þταν ο Saburosuke Okada (1869-1939) που του δßδαξε ακουαρÝλα κι ελαιογραφßα και ζωγραφικÞ δυτικοý στιλ με την ομÜδα τÝχνης Hakubakai (Εταιρεßα Λευκþν Ιπποδρομιþν) -που ιδρýθηκε απü τον καλλιτÝχνη Seiki Kuroda (1866-1924). Στην ηλικßα των 19 ετþν, ο Hasui εξÝθεσε τα Ýργα του στην Ýκθεση ζωγραφικÞς Tatsumi και Ýλαβε αναγνþριση για τα Ýργα του. ΣκιαγρÜφησε τη μορφÞ της φýσης, αντιγρÜφει τις αποτυπþσεις ξýλου των δασκÜλων του και σποýδασε ζωγραφικÞ με πινÝλλο με τον Araki Kanyu. Η οικογÝνεια του δεν Þτανε πολý χαροýμενη για τις φιλοδοξßες του και τον εμπüδισε με πολλοýς τρüπους. Τον Þθελαν να εργÜζεται στην οικογενειακÞ επιχεßρηση. Η σýγκρουση απομακρýνθηκε üταν η αδερφÞ του παντρεýτηκε Ýναν υπÜλληλο του καταστÞματος κι ανÝλαβε την επιχεßρηση. Η πτþχευσÞ της, üταν Þταν 26 ετþν, τον απελευθÝρωσε τελεßως για ν' ασκÞσει τη τÝχνη του.
     Περßπου αυτÞ τη στιγμÞ, ο Hasui υπÝφερε επßσης απü πολλÝς ασθÝνειες, συμπεριλαμβανομÝνης της κακÞς üρασης Ο Hasui μετακüμισε στη Shiobara, μια πüλη βüρεια του Τüκιο, για να ζÞσει με τη θεßα του και να ανακÜμψει στην ýπαιθρο που Þτανε γεμÜτη με φυσικÝς ιαματικÝς πηγÝς. Στη ΣιομπÜρα, λοιπüν, επιδüθηκε στη γραφικÞ θÝα και σκιαγρÜφησε το Üφθονο τοπßο.



     Πλησßασε τον Kiyokata Kaburagi (1878-1972) για να τον διδÜξει, αλλ' αυτüς κρßνοντας üτι εßναι μεγÜλος θÝλησε να τον απομακρýνει διακριτικÜ, Ýτσι τον παρüτρυνε να μελετÞσει ζωγραφικÞ δυτικοý τýπου, το οποßο Ýκανε με τον Okada Saburōsuke για 2 χρüνια. 2 χρüνια μετÜ υπÝβαλε ξανÜ αßτηση ως μαθητÞς στον Kaburagi, που τονε δÝχτηκε αυτÞ τη φορÜ. Αυτüς Þταν υπεýθυνος που του απÝνειμε τ' üνομα Hasui, που μπορεß να μεταφραστεß ως "νερü που αναβλýζει απü μια πηγÞ", για να ευθυγραμμιστεß με το επþνυμο Hasui "Kawase" που σημαßνει "ποταμüς ορμητικüς" και προÝρχεται απü το δημοτικü σχολεßο του, σε συνδυασμü μ' Ýνα ιδεüγραμμα του οικογενειακοý του ονüματος.
     Ωστüσο, ο ζωγρÜφος Nihonga Imamura Shiko (1880-1916) λÝγεται üτι εßχε τη μεγαλýτερη επιρροÞ στον Hasui. Επßσης, κατÜ τη διÜρκεια των καλλιτεχνικþν του χρüνων, ο Hasui διατÞρησε τη σχÝση του με το θÝατρο kabuki. Ο θεßος του Hasui Þταν ο γνωστüς συγγραφÝας του θεατρικοý κüμικ kabuki, Kanagaki Robun (1829-1884) κι ο Hasui Ýκανε τις καλλßτερες σχÝσεις του, σχεδιÜζοντας πορτραßτα για το περιοδικü Engei shashincho στη 10ετßα του 1920 και σχεδßασε σκηνικÜ αργüτερα στη ζωÞ του.

     Αφοý εßδε μια Ýκθεση του Shinsui Itō's, Eight Views of Lake Biwa, ο Hasui πλησßασε τον εκδüτη της, Shōzaburō Watanabe, ο οποßος του παρÝδωσε να σχεδιÜσει 3 πειραματικÝς εκτυπþσεις που δημοσßευσε τον Αýγουστο του 1918. Η σειρÜ Δþδεκα ΠροβολÝς Του Τüκιο, Οκτþ ΠροβολÝς Του Νοτιοανατολικοý και τα πρþτα ΑναμνηστικÜ Ταξιδιοý, 16 κομμÜτια, που ακολουθÞσανε το 1919, το καθÝνα επανεκδßδει 2 εκτυπþσεις κÜθε φορÜ. Ο Hasui κÝρδιζε τα προς το ζην αρχικÜ μÝσω του σχεδιασμοý sashi-e (εικονογραφÞσεις βιβλßων), εικονογραφÞσεων περιοδικþν, αφισþν και προτýπων για φýλλα πριν απü την πραγματικÞ απογεßωση του Ýργου του.
     Εßχανε στενÞ και δια βßου συνεργασßα με τον εκδüτη Watanabe που Þταν ο εμπνευστÞς κι οδÞγησε την εμπορικÞ δýναμη του κινÞματος shin hanga. ¼ταν η παραδοσιακÞ παραγωγÞ του ukiyo-e Ýχασε την αßγλη της, λßγοι καλλιτÝχνες που λιμοκτονοýσανε μαζευτÞκανε γýρω του κι αυτüς τους Ýδωσε προμÞθειες για εκτυπþσεις. Η επιχειρηματικÞ ιδÝα του Watanabe Þταν να στοχεýσει αυτÝς τις εκτυπþσεις σε λÜτρεις της τÝχνης.



     Το 1918, ο εκδοτικüς οßκος Watanabe Shōzaburō ανÝθεσε στον Hasui να αρχßσει να παρÜγει σχÝδια εκτýπωσης, μια συνεργασßα μεταξý του εκδοτικοý οßκου και του Hasui που θα συνεχιζüταν μÝχρι τη δεκαετßα του 1950. Ο Hasui δημοσßευσε Ýργα βασισμÝνα στην πατρßδα του Shiobara üπως η σειρÜ Shiobara Okanemichi (The Okane Path at Shiobara), Sojoji no Yuki (Snow at Sojoji Temple), Tokyo Junikagetsu (δþδεκα μÞνες του Τüκιο), Azabu Ninohashi no Gogo (Απüγευμα στο Ninohashi in Azabu), Shiba Zojoji (Ναüς Shiba Zojoji), Shin Tokyo Hyakkei (εκατü απüψεις του ΝÝου Τüκιο) και Shiba Daimon no Yuki (Χιüνι στο Shiba Daimon). Εκεßνη την εποχÞ, ο Watanabe Þταν η κορυφαßα δýναμη και παραγωγüς εκτυπþσεων shin-hanga.
     Η συλλογÞ 12 σκηνþν του Hasui, Μια ΣυλλογÞ Σκηνþν Της Ιαπωνßας που ξεκßνησε το 1922, Ýμεινε ημιτελÞς. Τüτε συνÝβη κÜτι φοβερü. Την 1η Σεπτεμβρßου 1923, η Ιαπωνßα επλÞγη απü Ýναν απü τους χειρüτερους σεισμοýς στην ιστορßα. Περßπου 140.000 Üνθρωποι Ýχασαν τη ζωÞ τους στον σεισμü του ΚÜντο και ως αποτÝλεσμα των πυρκαγιþν που Ýπληξαν για μÝρες. Το επßκεντρο του σεισμοý βρισκüταν στις περιοχÝς Τüκιο, ΓιοκοχÜμα και ΚÜντου, κατÝστρεψε το εργαστÞριο του Watanabe. Το τυπογραφεßο του καταστρÜφηκε απü τη φωτιÜ και μαζß του üλα τα μπλοκ εκτýπωσης της Kawase. συμπεριλαμβανομÝνων των τελικþν ξýλινων μπλοκ για τις ακüμη μη διανεμημÝνες εκτυπþσεις και τα σκßτσα του Hasui. Επßσης καταστρÜφηκε το σπßτι του καλλιτÝχνη και μαζß του τα σκßτσα του κι Üλλα προσωπικÜ Ýργα ως αποτÝλεσμα του σεισμοý κι Ýπρεπε να ξεκινÞσουν ξανÜ απü το μηδÝν. ¼λη η δουλειÜ του Hasui που προηγÞθηκε του σεισμοý εßναι λιγοστÞ και με μεγÜλη ζÞτηση. ΑυτÞ θα Þταν η πρþτη φορÜ που ο Χασοýι θα χÜσει το σπßτι του, τη δεýτερη φορÜ απü τις αεροπορικÝς επιδρομÝς στο Τüκιο κατÜ τη διÜρκεια του Β' Παγκ. Πολ.



     Ο Hasui ταξßδεψε τις περιοχÝς Hokuriku, San'in και San'yō αργüτερα το 1923 και στην επιστροφÞ του, το ΦλεβÜρη του 1924 ανÝπτυξε τα σκßτσα του στη τρßτη σειρÜ του Souvenirs Οf Travel. Σ
ποýδασε ζωγραφικÞ ukiyo-e κι ιαπωνικοý στυλ στο στοýντιο του Kiyokata Kaburagi. Επικεντρþθηκε κυρßως στη δημιουργßα υδατογραφιþν ηθοποιþν, της καθημερινÞς ζωÞς και των τοπßων, πολλÜ απü αυτÜ δημοσιεýθηκαν ως εικονογραφÞσεις σε βιβλßα και περιοδικÜ τα τελευταßα χρüνια της περιüδου Meiji και της πρþιμης περιüδου Taishō. ΠροηγουμÝνως, το ukiyo-e Þταν Ýνα εßδος μαζικοý καταναλωτικοý προúüντος. ΑυτÞ η λειτουργßα δεν εßχε καμßα πιθανüτητα Ýναντι της φωτογραφßας και με την αλλαγÞ του 19ου στον 20ü αιþνα φÜνηκε να εßναι καταδικασμÝνο να εξαφανιστεß. Στη διÜρκεια των 40 ετþν της καλλιτεχνικÞς του καρριÝρας, συνεργÜστηκε στενÜ με τον Watanabe, εκδüτη κι υποστηρικτÞ του κινÞματος shin-hanga. Τα Ýργα του Ýγιναν ευρÝως γνωστÜ στη Δýση μÝσω του Αμερικανοý γνþστη Robert O. Muller (1911–2003). Το δημοσιευμÝνο Ýργο του Hasui μÝσω του Watanabe Þταν εξαιρετικÜ δημοφιλÝς και κερδοφüρο, ειδικÜ Ýντυπα που εξÞχθησαν στις ΗΠΑ. Το 1930, ο Hasui παρουσßασε 92 εκτυπþσεις στην ετÞσια Ýκθεση Toledo Museum Art στο ΤολÝδο του ΟχÜιο. Ο Αμερικανüς κι ειδικüς τÝχνης Muller πßεσε επßσης να αναγνωριστεß και να συλλεχθεß το Ýργο του στην ΑμερικÞ.



     Το 1956, ονομÜστηκε Ιαπωνικüς Εθνικüς Θησαυρüς. ΚατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς του, ο Hasui παρÞγαγε επßσης ελαιογραφßες, παραδοσιακοýς κρεμαστοýς κυλßνδρους και μερικÜ byōbu (πτυσσüμενες οθüνες). Το 1956 λοιπüν, η επιτροπÞ της ιαπωνικÞς κυβÝρνησης για τη διατÞρηση της Üυλης πολιτιστικÞς κληρονομιÜς περιλÜμβανε το Ýντυπο Hasui, το ναü Zojo στο χιüνι, ως Üυλο πολιτιστικü θησαυρü -τη μεγαλýτερη τιμÞ για καλλιτÝχνες στη μεταπολεμικÞ Ιαπωνßα. ΕπιπλÝον, το 1957, λßγο πριν απü το θÜνατü του, ο Hasui Þταν ο πρþτος καλλιτÝχνης που εκτιμÞθηκε απü την ιαπωνικÞ κυβÝρνηση ως ζωντανüς εθνικüς θησαυρüς -η υψηλüτερη και παλαιüτερη καλλιτεχνικÞ τιμÞ που μπορεß να λÜβει στην Ιαπωνßα. Η κυβερνητικÞ επιτροπÞ για τη διατÞρηση των Üυλων πολιτιστικþν θησαυρþν εßχε την πρüθεση να τιμÞσει τη παραδοσιακÞ χαρακτικÞ μÝσω των βραβεßων στους Hasui κι Ito Shinsui το 1953. ΕπειδÞ το Ýργο των καλλιτεχνþν απαιτοýσε συνεργασßα μεταξý σχεδιαστþν, χαρÜκτη κι εκτυπωτÞ, διατυπþθηκαν αντιρρÞσεις σχετικÜ με την εξαßρεση μεμονωμÝνων συμμετεχüντων για αναγνþριση. Ως εκ τοýτου, ανÝθεσαν στους καλλιτÝχνες να κÜνουν νÝες εκτυπþσεις, η παραγωγÞ των οποßων τεκμηριþθηκε προσεκτικÜ. Ο βιογρÜφος του Hasui, Narazaki Munishige, Þταν Ýνας απü αυτοýς που κατÝγραψαν τη διαδικασßα.
     ¹ταν ο Üρχοντας των τοπßων με τη τÝχνη του. ΔιÜσημα τοπßα του εßναι οι νυχτερινÝς του σκηνÝς και τα σχÝδια που δεßχνουν πτþση Þ βροχÞ απü χιüνι. ¼πως κανÝνας Üλλος καλλιτÝχνης δεν μπüρεσε να δημιουργÞσει διαθÝσεις με τα σχÝδιÜ του. Οι τοπικÝς εκτυπþσεις του καλλιτÝχνη δεν δεßχνουν ποτÝ τους ανθρþπους. Αντßθετα, Ýνας Ýρημος δρüμος δημιουργεß γαλÞνια, αλλÜ παρÜξενα κι απüκοσμα συναισθÞματα.

     Τα Ýργα του φυλÜσσονται επß του παρüντος σε διÜφορα μουσεßα παγκοσμßως, üπως το Βρεττανικü Μουσεßο, το Μουσεßο ΤÝχνης του ΤολÝδο, το Μουσεßο του Μπροýκλιν, το Μουσεßο ΤÝχνης της ΙνδιανÜπολης, το Μουσεßο Καλþν Τεχνþν της Βοστþνης, το Μητροπολιτικü Μουσεßο ΤÝχνης, το Πüρτλαντ Μουσεßο ΤÝχνης, το Μουσεßο ΤÝχνης της Κομητεßας του Λος ¢ντζελες, το Μουσεßο ΤÝχνης του Πανεπιστημßου του Μßτσιγκαν, το Ινστιτοýτο ΤÝχνης της ΜιννεÜπολι, το Μουσεßο ΤÝχνης του ΣτÜνλεú, το Μουσεßο ΤÝχνης Walters, το Ινστιτοýτο ΤÝχνης Κλαρκ, το Μουσεßο ΤÝχνης του ΚλÞβελαντ το Nelson- Το Μουσεßο ΤÝχνης Atkins και το Μουσεßο Καλþν Τεχνþν της Βιρτζßνια.
     Ο Kawase εργÜστηκε σχεδüν αποκλειστικÜ σε εκτυπþσεις τοπßου και αστικοý τοπßου βÜσει σκßτσων κι υδατογραφιþν που Ýκανε στο Τüκιο και κατÜ τη διÜρκεια των ταξιδιþν του στην Ιαπωνßα. Ωστüσο, οι εκτυπþσεις του δεν εßναι απλþς εκτυπþσεις meishō (διÜσημα μÝρη) που εßναι χαρακτηριστικÝς των παλαιüτερων κυρßων αντιπροσþπων του ukiyo-e, üπως οι Hiroshige και Katsushika Hokusai (1760-1849). Οι εκτυπþσεις του διαθÝτουνε τοποθεσßες που εßναι Þρεμες και σκοτεινÝς στην αστικοποßηση της Ιαπωνßας. Εßναι γνωστüς διεθνþς για τις γαλÞνιες και ποιητικÝς του εκτυπþσεις τοπßου που απεικονßζουν εýγλωττα κι αριστοτεχνικÜ αυγÞ, σοýρουπο, χιüνι, βροχÞ, νυχτερινÞ νýχτα και φως του φεγγαριοý.



     Δεν δημιοýργησε τις εκτυπþσεις του στο σπßτι του. Η πηγÞ Þταν τα σκßτσα του Χασοýι που Ýφτιαξε επß τüπου. Ο καλλιτÝχνης πÝρασε Ýνα μεγÜλο μÝρος της ζωÞς του ταξιδεýοντας για Ýναν μüνο σκοπü: για να τραβÞξει τη γραφικÞ θÝα "ζωντανÜ". Πßσω στο πανδοχεßο του, πρüσθεσε χρþμα στα σκßτσα. Αυτü Þταν το αρχικü υλικü που Ýλαβαν οι ξυλουργοß κι οι εκτυπωτÝς üταν ο Hasui επÝστρεψε στο Τüκιο. Το στυλ του εßναι μια επιπλÝον εξÞγηση γιατß τα σχÝδιÜ του δεßχνουνε σπÜνια τους ανθρþπους. ¹ταν δýσκολο να σχεδιαστοýνε, καθþς δεν Þταν στατικÜ. Ο Hasui συμμετεßχε σε üλη τη διαδικασßα παραγωγÞς της κοπÞς των μπλοκ (Ýνα για κÜθε χρþμα συν Ýνα μπλοκ κλειδιþν για τα περιγρÜμματα). ΑλλÜ το τελικü προúüν Þταν το αποτÝλεσμα της ομαδικÞς εργασßας του, του χαρÜκτη, του εκτυπωτÞ και του τελευταßου αλλÜ üχι λιγüτερο σημαντικü του εκδüτη. ΚÜποιος μπορεß να υποθÝσει üτι ειδικÜ το Watanabe εßχε μÜλλον ξεχωριστÝς ιδÝες πþς θα Ýπρεπε να μοιÜζει Ýνα shin hanga για να πουλÞσει καλÜ. Ο ßδιος ο Hasui σχολßασε üτι μερικÜ απü τα Ýντυπα φαινüταν καλλßτερα και μερικÜ χειρüτερα απü τα αρχικÜ του σχÝδια.
     Το 1920 ο Hasui σχεδßασε τη πρþτη του χιονισμÝνη εκτýπωση. Οι σκηνÝς του χιονιοý εßναι απü τις πιο πρωτüτυπες και καλλßτερες απü τις δουλειÝς του. Αργüτερα θυμüτανε: "Στα προηγοýμενα Ýργα μου υπÜρχουν νÝες εκφρÜσεις στη χαρακτικÞ και τις μορφÝς: οι τεχνßτες συνÞθιζαν να παραπονιοýνται". Εßπε επßσης για τη σχÝση μεταξý σχεδιαστþν και ζωγρÜφου:
   "Στη περßπτωση της εκτýπωσης πρÝπει ν' αλληλεπιδροýμε πολý στενÜ. ¸νας λιγüτερο Ýμπειρος μπορεß να σπαταλÞσει 7 Þ 8 δοκιμαστικÝς εκτυπþσεις πριν Ýχει μια πετυχημÝνη. Αν κÜποιος εßναι Ýμπειρος, μποροýμε να αποφασßσουμε για τη τελικÞ εκτýπωση μετÜ απü 2 Þ 3 δοκιμÝς. Συμβαßνει περιστασιακÜ üτι παρÜ τις καλýτερες προσπÜθειες, δεν παρÜγεται μια επιτυχημÝνη εκτýπωση. Αυτü εßναι το δýσκολο κομμÜτι της σýνθετης τÝχνης. Απαιτεß τηλεπαθητικÞ επικοινωνßα. Εκτüς αν üλα τα μÝρη εßναι πλÞρως συντονισμÝνα, η διαδικασßα δεν θα λειτουργÞσει. ¼ταν το μυαλü μου και το μυαλü των τεχνητþν συμφωνοýν πλÞρως, μπορεß να δημιουργηθεß μια καλÞ δουλειÜ".



      Ο Hasui δημοσßευσε τα περισσüτερα ÝντυπÜ του μÝσω του εκδοτικοý οßκου Watanabe αλλÜ και μÝσω των εκδοτικþν οßκων Isetatsu, Bijutsusha, Doi Teiichi, Kawaguchi and Sakai και Tokyo Shobido. Ο Hasui υπÝγραψε τις εκτυπþσεις του με το επþνυμü του - "Hasui" καθþς και μια ποικιλßα απü κüκκινες σφραγßδες που Ýγραφαν "sui". Ο Hasui ταξßδεψε εκτενþς στη χþρα καταγωγÞς της Ιαπωνßας, συμπεριλαμβανομÝνων των περιοχþν Hokuriku, San-in και Sanyo. Δημιοýργησε μικρÜ σκßτσα και νερομπογιÝς που χρησιμοποιÞθηκαν ως αναφορÜ για μεγÜλες, τελικÝς εκτυπþσεις. Οι περισσüτερες εκτυπþσεις του επικεντρþθηκαν σε θÝματα τοπßου και φýσης. Ο Hasui Þταν ο κýριος του φωτüς και του βÜθους για να απεικονßσει σκηνÝς απü χιüνι, βροχÞ, νýχτα και φως του φεγγαριοý. Σχεδüν καμßα απü τις εκτυπþσεις του δεν παρουσßασε φιγοýρες, με εξαßρεση Ýνα Üτομο στο παρασκÞνιο. Ωστüσο, η εκτÝλεση των φυσικþν και τοπßων σκηνþν του Hasui Þταν αρκετÞ για να τραβÞξει ποιητικÞ και συναισθηματικÞ απüκριση χωρßς να συμπεριληφθοýν φιγοýρες. ΟρισμÝνοι ιστορικοß τÝχνης και συλλÝκτες εικÜζουν üτι οι εκτυπþσεις που περιλαμβÜνουν μια μοναχικÞ φιγοýρα περιÝχουν Ýνα βαθýτερο νüημα -εßτε μια Ýκφραση της μοναξιÜς του καλλιτÝχνη, την αδυναμßα του να αποκτÞσει παιδιÜ με τη σýζυγü του Mume, Þ με σκοπü να απεικονßσει το μεγαλεßο της φýσης πÜνω απü τον Üνθρωπο . Τα σχÝδια, οι πßνακες κι οι εκτυπþσεις του εμφανßζουνε παραδοσιακÝς ιαπωνικÝς τεχνικÝς κι αρετÝς. Το Ýργο του προκαλεß επßσης ηρεμßα, ηρεμßα και γαλÞνη με τις Üψογες, απλÝς κι ισορροπημÝνες συνθÝσεις του.     
     Ο Hasui θεωροýσε τον εαυτü του ρεαλιστÞ και χρησιμοποßησε την εκπαßδευσÞ του στη δυτικÞ ζωγραφικÞ στις συνθÝσεις του. ¼πως κι ο Χιροσßτζε, Ýφτιαξε ταξßδια και τοπßα, αν και τα θÝματα του Þτανε λιγþτερο γνωστÝς τοποθεσßες που αποδßδονται με νατουραλιστικü φως, σκιÜ κι υφÞ, χωρßς τις λεζÜντες και τους τßτλους, που Þταν τυπικÜ σε τυπωμÝνες ýλες της εποχÞς του Χιροσßτζε. Μας Üφησε Ýνα μεγÜλο σþμα απü εκτυπþσεις ξýλου και ακουαρÝλες: πολλÝς απü αυτÝς συνδÝονται με τις εκτυπþσεις ξýλου. Επßσης, παρÞγαγε ελαιογραφßες, παραδοσιακοýς κρεμαστοýς κυλßνδρους και μερικÜ byōbu (αναδιπλοýμενες οθüνες).
      Θεωρεßται Ýνας απü τους τελευταßους καλλιτÝχνες της παραδοσιακÞς ιαπωνικÞς τÝχνης τοπßου. ΚανÝνας καλλιτÝχνης δεν πÝτυχε τη κληρονομιÜ του Hasui. Στη πραγματικüτητα, θεωρεßται Ýνας απü τους καλλßτερους εκτυπωτÝς τοπßου απü την Utagawa Hiroshige (1797-1858). ΜετÜ το θÜνατü του, ο Watanabe διανÝμει την τελικÞ εκτýπωση του Hasui σε φßλους και οικογÝνειες σε μια υπηρεσßα μνημεßων -μια εκτýπωση στην οποßα εßχε εργαστεß ο καλλιτÝχνης ενþ Þταν κοντÜ ο θÜνατüς του σε νοσοκομειακü κρεββÜτι.



     Ο Χασοýι ΚαγιÜσε, πÝθανε 7 ΝοÝμβρη 1957, σε ηλικßα 74 ετþν απü καρκßνο κι η κηδεßα του Ýγινε με üλες τις αρμüζουσες τιμÝς! Το 1979 ο ΝαραζÜκι δημοσßευσε μια βιογραφßα και συνÝταξε τον πρþτο κατÜλογο raisonné. Μια Ýκθεση 180 εκτυπþσεþν του πραγματοποιÞθηκε στο Τüκιο το 1982. Το 1982 λοιπüν, παρουσιÜστηκε στο Τüκιο μια αναδρομικÞ Ýκθεση των 180 απü 620 εκτυπþσεις του Hasui. Ο κατÜλογος για την αναδρομικÞ Ýκδοση εßχε τον τßτλο "Kawase Hasui: The End of the Line For Ukiyo-e". Το 2004 και το 2005, το Μουσεßο ΤÝχνης Carnegie στο Πßτσμπουργκ της Πενσυλβανßας πραγματοποßησε μια αναδρομικÞ Ýκθεση του Ýργου του Hasui με τßτλο Kawase Hasui: Τοπßα της σýγχρονης Ιαπωνßας. ΕπιπλÝον, το 2009, το Ινστιτοýτο Τεχνþν της ΜινεÜπολης αποτßει φüρο τιμÞς στον Hasui με την Ýκθεση, Woodblock Prints απü τον Kawase Hasui. Δýο βιβλßα Kawase Hasui και οι σýγχρονοß του: Το κßνημα Shin Hanga (New Print) in Landscape Art, γραμμÝνο απü τον Irwin J. Patcher και εκδüθηκε απü το Μουσεßο ΤÝχνης Everson το 1986 και Visions of Japan: Τα αριστουργÞματα του Kawase Hasui, απü τον Kendall H. Brown και δημοσιεýθηκε απü την Hotei Publishing το 2004, αναλýοντας σε βÜθος το Ýργο και την κληρονομιÜ του Hasui.
    Ο ΙÜπων ιστορικüς τÝχνης και συγγραφÝας Muneshige Narazaki επαßνεσε το Ýργο του Hasui: "Αν κι ο Hasui δεν εßναι γνωστüς στην Ιαπωνßα, εßναι διÜσημος στο εξωτερικü. Οι Hokusai, Hiroshige και Hasui εßναι οι τρεις μεγαλýτεροι καλλιτÝχνες της Ιαπωνßας". Ο ΝαραζÜκι επßσης σεβÜστηκε τον Χασοýι αναφερüμενος ως "ΚαλλιτÝχνης του Χιονιοý", υποδηλþνοντας την απαρÜμιλλη ικανüτητÜ του ν' απεικονßζει τοπßα χιονιοý στις εκτυπþσεις του. Η δουλειÜ του Hasui με τη πÜροδο των ετþν Ýχει κερδßσει την προσοχÞ και τη τριβÞ με τους συλλÝκτες, συμπεριλαμβανομÝνου του καθυστερημÝνου CEO της Apple, Steve Jobs, που συνÝλεγε εκτενþς τα ÝντυπÜ του. Τα Ýργα του βρßσκονται σε πολλÝς συλλογÝς και μεγÜλα μουσεßα, üπως το Μουσεßο Καλþν Τεχνþν του Σαν Φρανσßσκο, το Μουσεßο ΤÝχνης του ΚλÞβελαντ, τα Μουσεßα ΤÝχνης του Πανεπιστημßου του ΧÜρβαρντ, το Μουσεßο ΤÝχνης της ΙνδιανÜπολης, το Μουσεßο ΤÝχνης του Λος ¢ντζελες, το Βρεττανικü Μουσεßο στο Λονδßνο και Εθνικü Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης στο Τüκιο, μεταξý Üλλων.



=========================









































































 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers