Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Pollock

Pollock Jackson, (1912-1956) Modern Art,
     Abstract Expressionism, Action Painting.

     Σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός Μοντέρνας Τέχνης στον 20ό αιώνα. Υπήρξε πατέρας του Action Painting. Αν κι αποτύπωσε με βιαιότητα τις εσωτερικές αναταραχές του, δε γνώριζε παραδοσιακές τεχνικές της ζωγραφικής. Επίσης υπήρξε πατέρας της τεχνικής του ντρίπινγκ.
     Γεννήθηκε στο Κόντι, γιος του Ληρόϋ και της Στέλλα-Μέϊ Μακλιούρ. Το 1920 ο πατέρας εγκαταλείπει την οικογένεια και πάει στο σπίτι μόνο στις διακοπές. Το 1930, επισκέπτεται με τ' αδέρφια του το Γκρήνουϊτς και γνωρίζει τον Τόμας Χαντ Μπέντον. Το 1935 υποφέρει από κατάθλιψη και καταπέφτει στο αλκοόλ. Το 1938 απολύεται από το Federal Arts Museum όπου εργαζότανε, λόγω κατάχρησης αλκοόλ. Τον επόμενο χρόνο υποβάλλεται σε ψυχοθεραπεία της Σχολής Γιούνγκ.
    Το 1941 γνωρίζει τη Λη Κράσνερ, την ερωτεύεται και 4 χρόνια μετά παντρεύονται. Μετακομίζουνε στο Λονγκ 'Αϊλαντ. Το 1946 ανακαινίζει μια σιταποθήκη και τη κάνει ατελιέ του, στο οποίο, 4 χρόνια μετά, ο φωτογράφος Χανς Μάμουθ γυρίζει τη ταινία: "Επαναστάτης Χωρίς Αιτία", με βάση τη ζωή του. Το 1955 ερωτεύεται το μοντέλο Ρουθ Κλίνκμαν και την επόμενη χρονιά η Λη φεύγει στην Ευρώπη, ενώ η Ρουθ εγκαθίσταται σπίτι του.
     Πεθαίνει στις 11 Αυγούστου 1956, συνεπεία ατυχήματος με τ' αμάξι, σ' ηλικία 44 ετών.
-----------------------------------------------------------------------------------------

 Γυναίκα & 'Αντρας

                                                                       Φθινόπωρο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers