Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Klee

Klee Paul (1879-1940) Art Nouveau   

     Γεννήθηκε στις 18 Δεκέμβρη 1879 κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας γιος του Χανς -μουσικοδιδάσκαλου- και της Μαρία Φρικ, επίσης μουσικού. Μικρός έμαθε να παίζει βιολί και σπούδασε στη Λογοτεχνική Σχολή Βέρνης. Αρχαία Ελληνικά, Μοντέρνα Γαλλικά, Γερμανική και Γαλλική Τέχνη, γενικότερα, ήταν οι αγαπημένες του. Αποφοίτησε το 1898 και πάλεψε μεταξύ της μουσικής και της ζωγραφικής, που τελικά υπερίσχυσε κι έτσι γράφτηκε στην Ακαδημία Τέχνης Μονάχου, αφού πρώτα παρακολούθησε μερικά ιδιαίτερα μαθήματα. Έμεινε κει μόλις 2 χρόνια και τελικά, χωρίς να 'χει μείνει ικανοποιημένος, την εγκαταλείπει και ταξιδεύει στην Ιταλία, στα 1901-02. Τα πρώτα του έργα είναι με πένα και μελάνι, μερικά σκίτσα εξαιρετικά, κυρίως όμως σατιρικά. Παρουσιάζει τα έργα του σε διάφορες εκθέσεις και τελικά προβάλλεται έτσι, σαν Ελβετός γραφίστας.
     Το 1905 κάνει τη πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παντρεύεται τη πιανίστα Λίλι Σταμπφ. Εγκαθίστανται στο Μόναχο, καθώς είναι πόλη που εξυπηρετεί όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις κι ειδικότερα τους αβάν-γκαρντ καλλιτέχνες, όπως εκείνος. Το 1910-11 κάνει τη 1η του μεγάλη έκθεση, σε 3 μεγάλες πόλεις της Ελβετίας: Βέρνη, Ζυρίχη & Βασιλεία. Την επόμενη χρονιά, παρουσιάζει έκθεση με 17 έργα γραφιστικά και γνωρίζεται με τους, Καντίνσκι και Μαρκ. Τον Απρίλη του 1914 με τους φίλους του Μάκε και Λουΐ Μολιέ, ξεκινά ταξίδι στη Τυνησία, μα το διακόπτει απότομα, γιατί ένιωσε τη "φαεινή ιδέα πως ξαφνικά έγινε ζωγράφος".
     Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκ. Πολέμου, αναγκάζεται να στρατευτεί κι έτσι έχει λίγες ευκαιρίες για να ζωγραφίσει. Το 1918 όμως με το τέλος του, επιστρέφει στο Μόναχο, μα οι Μάκε και Μαρκ έχουνε σκοτωθεί, ο Καντίνσκι έχει επιστρέψει στη Ρωσία κι έτσι μένει μόνος να ζωγραφίζει τις ιδέες του. Το 1920 καλείται να διδάξει στο Bauhaus, εκεί που το 1922 θα γίνει επίτιμο μέλος κι ο Καντίνσκι. Δημοσιεύει το "Pedagogical Sketchbook" μια πρώτη έκθεση περί της τέχνης, το 1925. 2 χρόνια πριν κλείσουν οι ναζί το Μπαουχάους, το 1931, παραιτείται, για τη διδακτική έδρα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ντύσσελντορφ. Εκεί παραμένει μόνο 2 χρόνια, μέχρι δηλαδή να διακόψουν οι ναζί εντελώς, κάθε μοντέρνα τεχνοτροπία και κλείσουνε κι αυτή τη σχολή. Επιστρέφει στην Ελβετία λοιπόν το 1933.
     Το 1935 εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα μιας κρίσιμης κι ανίατης νόσου, -μετέπειτα διαγνώστηκε σα σκληροδερμία-, μα κείνος παραμένει εργατικός και παραγωγικός ως το τέλος, που 'ρθε στις 29 Ιουνίου 1940, σ' ηλικία 61 ετών, στη Λουκέρνη, στην Ελβετία.
-------------------------------------------------------------------------------------------


                                            Αναδημιουργία



                                Πύλη Στον Κήπο



                                                Βοτανικό Θέατρο



                                                Hermitage



                                     Φρούτα Στα Κόκκινα



                                                    Γύρω Από Το Ψάρι



                                         Καρναβάλι Στα Βουνά
 


                                        Κόκκινο Μπαλόνι



                                        Κοσμική Σύνθεση



                                  Κουκλοθέατρο



                                      Κρυσταλλικό



                                                   Μαγικό Ψάρι



                              Μελλοντικός 'Αντρας



                                          Περιστρεφόμενο Σπίτι



                                Περιπέτειες Νεαρής



                                               Νυχτερινό Φεστιβάλ



                              Μαύρος Πρίγκηπας



                                             Νότιοι Κήποι


 Ταξίδι

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers