Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Cassatt

Cassatt Mary (1845-1926) Impressionism 

     Ζωγράφιζε τον κόσμο που γνώριζε καλύτερα: τον κόσμο των κυριών και της καλής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Παρόλο που δε παντρεύτηκε ποτέ, διερεύνησε μ' ευαισθησία το θέμα της μητρότητας.
     Γεννήθηκε στις 22 Μάη στη Πενσυλβάνια, κόρη του Ρόμπερτ Σίμψον και της Κάθριν Κέλσο Τζόνστον. Το 1851 η οικογένεια μετακομίζει στην Ευρώπη κι εγκαθίσταται πρώτα στο Παρίσι κι έπειτα στη Χαϊδελβέργη και στο Ντάρμσταντ. Το 1855 πεθαίνει ο αδερφός της, Ρόμπερτ. Η οικογένεια επιστρέφει στις ΗΠΑ. Το 1867, μεταβαίνει στο Παρίσι και παρακολουθεί μαθήματα στο ατελιέ των Ζαν-Λεόν Ζερόμ, Σαρλ Σαμπλέν & Πολ Σουαγιέ.
     Το 1870 επιστρέφει γιατί ξεσπά ο Γαλλο-Πρωσσικός Πόλεμος. Ένα χρόνο μετά, ξαναπάει Ευρώπη και κάνει περιοδεία σε Ιταλία, Ολλανδία & Βέλγιο. Το 1874 εκθέτει στο Σαλόν τον πίνακα "Λίντα" και κερδίζει το ενδιαφέρον του Ντεγκά. Το 1893 αγοράζει ένα πύργο στη Μποφρέσν, κοντά στο Παρίσι ενώ 2 χρόνια μετά, πεθαίνει η μητέρα της.
     Πεθαίνει το 1926, στις 14 Ιουνίου, μετά πολυετή ασθένεια, σ' ηλικία 72 ετών.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


                                Αυτοπροσωπογραφία


 Γυναίκα Στα Σκούρα                                Γυναίκες Καθισμένες Στο Δάσος                         Κοπέλες Στο Θέατρο                                 Θηλασμός                                  Γιορτινή Βαρκάδα                          Γυναίκα Με Σκύλο                                            Καλοκαίρι                           Καρναβάλι Στο Μπαλκόνι                                          Κοριτσάκι              Κοριτσάκι Με Πράσινο Μπονέ                                 Διαβάζοντας                                          Κουβεντούλα                               Βάζο Με Λιλά                               Μητρικό Φιλί                         Μουσικό Μάθημα                          Μητρική Στοργή


  Στο Μπάνιο                             Μωρό Στα Μπλε                                Οδηγώντας Την 'Αμαξα              Κορίτσι Με Κόκκινο Καπέλο                  Παιχνίδι Στην Ακρογιαλιά                             Πρόγευμα Στο Κρεβάτι             Πορτραίτο Μικρής Δεσποινίδας Σπανιόλα Χορεύτρια Με Δαντελένιο Μαντίλι                                 Στις Μπλε Πολυθρόνες                                Στο Θέατρο                                             Στο Γρασίδι                                                  Συντροφιά                                Ταυρομάχος                       Το Γράμμα                              Τρυφερότητα                                        Τσάϊ Των 5'00μμ                                            Χτένισμα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers