Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Bronzino

"Bronzino" Agnolo Di Cozimo Di Mariano, (1503-1572)Mannerism

     Υπήρξεν ο σημαντικότερος ζωγράφος της Φλωρεντίας, περί τα μέσα του 16ου αιώνα κι ένας από τους μεγαλύτερους προσωπογράφους όλων των εποχών. Δε περιορίστηκεν όμως στη προσωπογραφία, γιατί φιλοτέχνησε κι έργα θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς επίσης νωπογραφίες για την Αγία Γραφή κι αλληγορίες. Διακρίθηκεν επίσης κι ως σχεδιαστής ταπισερί, ήτανε και ποιητής και μερικά έργα του εικάζεται πως ήταν εικόνες ποιημάτων του. Μας είναι άγνωστο από που προήλθε το παρανόμι "Μπροντζίνο" κι υποθέτουμε πως τ' απέκτησε γιατί έπασχεν απ' άγνωστο σύνδρομο. Επηρεάστηκε βαθιά, τέλος, από τον δάσκαλο και πατριό του Ποντόρμο ("Pontormo" Carrucci Jiacopo, Pontormo 1494 - Firenze 1557 mannerism).
     Γεννιέται στις 17 Νοέμβρη 1503, στο Μποτιτσέλι, προάστειο της Φλωρεντίας, από ταπεινή οικογένεια. 9 ετών ολοκληρώνει τη βασική του εκπαίδευση κι αρχίζει να μαθητεύει στον γνωστο ζωγράφο Ποντόρμο, που τον υιοθετεί επίσημα. Το 1526 βοηθά το δάσκαλό του να διακοσμήσουνε το παρεκκλήσι Καπόνι, κοντά στη Φλωρεντία. 4 χρόνια μετά πηγαίνει στο Πέζαρο για να δουλέψει στην οικογένεια των Μεδίκων κι επιστρέφει στον δάσκαλό του το 1532.
     Το 1540 διακοσμεί το παρεκκλήσι της Αγίας Ελεωνόρας στη Φλωρεντία. Το 1548 γνωρίζει -και γίνεται φίλος-, τον Μιχαήλ 'Αγγελο. Το 1557 πεθαίνει ο Ποντόρμο κι έτσι αναλαμβάνει αυτός να ολοκληρώσει τις ημιτελείς εργασίες του. Το 1563 γίνεται μέλος της Ακαδημίας Σχεδίου Φλωρεντίας κι ένα χρόνο μετά, ως μέλος και φίλος, παρευρίσκεται στη κηδεία του Μιχαήλ 'Αγγελου. Στις 23 Νοέμβρη 1572 πεθαίνει στη Φλωρεντία και θάβεται στο ναό του Σαν Κριστόφορο, σ' ηλικία 69 ετών.                                           Αλληγορία Λαγνείας & Χρόνου                                   Αλληγορία Ευμάρειας                                       Αποκαθήλωση             Αγία Οικογένεια Με Κοιμισμένο Βρέφος                                     Αγία Οικογένεια                           Προσκύνημα Των Βοσκών                                         "Μη Μου 'Απτου"                                  Μαρτύριο Αγίου Λαυρεντίου                                        Ποσειδώνας                                           Ντάντε Αλιγκιέρι                               Τζιοβάνι Των Μεδίκων                                   Μπία Των Μεδίκων                              Μαρία Των Μεδίκων

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers