Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Dufy

Dufy Raoul, (1877-1953) Fauvismus   

     Υπήρξεν ο πιο πρωτότυπος ζωγράφος του 20ού αιώνα και δεν ανήκε σε καμιά σχολή, παρ' όλο που επηρεάστηκεν από πολλές. Ξεκίνησε με Ιμπρεσσιονισμό, προσέγγισε Κυβισμό και Φωβισμό, εγκατέλειψε τη ζωγραφική για ν' ασχοληθεί με σχεδιασμό υφασμάτων κι όταν επέστρεψε ξανά, είχε διαμορφώσει το δικό του προσωπικό ιδίωμα. Το έργο του φαντάζει λιτό, με πυκνή και γοργή πινελιά, με λαμπρή παλέτα, ωστόσο ανέπτυξεν αμίμητο στυλ, που πολλοί προσπαθήσανε ν' αντιγράψουνε. Οι εύθυμοι, γεμάτοι ζωντάνια πίνακές του με θέματα, ιπποδρομίες, λεμβοδρομίες, κονσέρτα και παραλίες της Κυανής Ακτής, είν' απόλυτα αναγνωρίσιμοι και χαρακτηριστικοί.
     Επικρίθηκε πολλάκις για τ' ανάλαφρα θέματά του, αλλά θα 'τανε λάθος να μειώσουμε γι' αυτό την ευφάνταστη δημιουργικότητά του, απλούστατα γιατί στο κόσμο του, δεν υπήρχε θέση για την ανθρώπινη ασχήμια ή τη μιζέρια. Η Γερτρούδη Στάϊν, συνόψισε πολύ εύστοχα τη τέχνη του, αναφωνώντας: "Είναι υπέροχος"!
     Γεννιέται στη Χάβρη της Νορμανδίας, 3 Ιουνίου, 1ος από 9 αδέρφια. Στα 14 του εγκαταλείπει το σχολείο κι αρχίζει να εργάζεται. Την επόμενη χρονιά γράφεται στη Δημοτική Σχολή Καλών Τεχνών Χάβρης και παρακολουθεί νυχτερινά μαθήματα με τον δάσκαλο Λιλιέ. Γνωρίζει τους Μπράκ και Φριέζ. Το 1898 κατατάσσεται στο στρατό, αλλ' απολύεται στο πρώτο χρόνο. 2 χρόνια μετά, κερδίζει υποτροφία και γράφεται στο ατελιέ του Λεόν Μπονά, στη Σχολή Καλών Τεχνών Παρισιού και τον επόμενο χρόνο εκθέτει ένα πίνακά του στο φθινοπωρινό Σαλόν.
     Το 1906 η Μπερτ Βέηλ διοργανώνει τη πρώτη του προσωπική έκθεση και το 1911 εικονογραφεί ένα βιβλίο του Γκυγιώμ Απολινέρ. Την επόμενη χρονιά γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής σε μια σημαντική μεταξοβιομηχανία. Το 1921 η Γκαλερί Bernxeim-Jeune στο Παρίσι, του αφιερώνει μιάν έκθεση. Το 1930 δέχεται το Α' Βραβείο Κάρνεγκι, για τον πίνακα "Η Λεωφόρος Του Δάσους". 4 χρόνια μετά επισκέπτεται την Αγγλία, όπου ζωγραφίζει τα έργα: "'Ασκοτ" & "Η Λεμβοδρομία Του Κόου". Το 1936 δέχεται παραγγελία να διακοσμήσει το Μέγαρο Ηλεκτρισμού στη Διεθνή Έκθεση Παρισιού 1937. Επιστρέφει στην Αγγλία για να ζωγραφίσει το έργο "Η Στέψη Του Γεωργίου 6ου".
    Το 1940 εγκαταλείπει το Παρίσι κι εγκαθίσταται στη Νότια Γαλλία. Το 1950 επειδή υποφέρει από αρθρίτιδα, μετακομίζει στη Τουσόν της Αριζόνα, κατόπιν συμβουλής του θεράποντος γιατρού του. 2 χρόνια μετά επιστρέφει στη Γαλλία και κερδίζει το Α' Βραβείο Ζωγραφικής στην 26η Μπιενάλε Βενετίας.
    Στις 24 Μαρτίου 1953 πεθαίνει από θρόμβωση στεφανιαίας και θάβεται στο κοιμητήρι της μονής Σιμιέ, στη Νίς, σ' ηλικία 76 ετών.                           Αμφιτρίτη                                        Γοργόνα & Βάρκες                    Γυμνό Σε Τοπίο                              Νεκρή Φύση Στο ΠαράθυροΠαρτιτούρα, Βιολί Σε Κίτρινη Ροτόντα
                                     Τοπίο                                                         Νεκρές Φύσεις                             30 Έτη Ζωής Του Ρόδου                                      Θερισμός                                Αφίσες Της Τρουβίλ                                             Ανεμώνες                                      'Αποψη Της Νις                         Το Ατελιέ Του Μπουκέτου                   Εσωτερικό Με Ανοιχτά Παράθυρα                                  Γέννεση Αφροδίτης                                Νεκρή Φύση Με Ίριδες                            Ιστιοδρομία Στη Ντωβίλ                     Περίπατος Στη Παραλία Της Σεντ Αντρές                                                                Joinville            O Kαλλιτέχνης & Το Μοντέλο Του                                              Το Καζίνο Της Νίς                                     Κόλπος Της Ανζ                                               Κυριακή Στη Ντωβίλ                               Το Λιμάνι Της Χάβρης                           Μανεκέν Στις Ιπποδρομίες                                 Μεσογειακή Σκήνη                         Μπουκέτο Με Κρίνα                   Συντριβάνι & Πάτιο                                         Νοζέν Σεν-Συρ                                                   Πάντοκ Στη Ντωβίλ                                        Περίπατος                                       Πύργος 'Αϊφελ       Παλιά Σπίτια Στο Λιμανάκι Της Ονφλέρ                                     Στις Ιπποδρομίες


 
                          Σύνθεση                                Συντριβάνι Στο 'Ασπετ                           Το Στούντιο Του Καλλιτέχνη                                              Χάρτης

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers