ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÄéáóêÝäáóç 

Kishon Ephraim: Ðùò Ìðïñåßôå Íá Êñßíåôå ¸íá Âéâëßï Äß÷ùò Íá Ôï '×åôå ÄéáâÜóåé



                                                Βιογραφικü

     O Εφραßμ Κισüν Þταν Ισραηλινüς σατιρικüς συγγραφÝας και δραματουργüς. ΓεννÞθηκε στη ΒουδαπÝστη ως ΦÝρεντς Χüφμαν στις 23 Αυγοýστου 1924, üπου σποýδασε γλυπτικÞ και ζωγραφικÞ. Στη διÜρκεια του B' Παγκοσμßου ΠολÝμου συνελÞφθη απü τους ναζß γλιτþνοντας ως εκ θαýματος την φυλÜκιση σε στρατüπεδο συγκÝντρωσης. ΕγκαταστÜθηκε στο ΙσραÞλ το 1949, εξελισσüμενος σε Ýναν καυστικü διηγηματογρÜφο. H πολιτικÞ και κοινωνικÞ του σÜτιρα Þταν ιδιαßτερα δημοφιλÞς στην ΚεντρικÞ Ευρþπη, πιο πολý στις γερμανüφωνες χþρες. Θεωροýσε την ßδρυση του ΙσραÞλ Ýνα απü τα μεγαλýτερα θαýματα του 20οý αιþνα, συχνÜ üμως η κριτικÞ στη χþρα του -και παρÜ το γεγονüς üτι Ýγραφε εβραúκÜ - δεν υποδεχüταν πÜντα τα κεßμενÜ του με ενθουσιασμü. Δηκτικüς πÜντα, μας Üφησε μια σειρÜ απü ειρωνικÝς ατÜκες, üπως: ΠρÜγματι, οι εφημερßδες στις μÝρες μας δεν Ýχουν κÜτι που θα μποροýσε να τους φανεß πολý χρÞσιμο: θωρÜκιση που δεν αφÞνει το πνεýμα να περνÜει (κÜτι που, βεβαßως, διαθÝτει η τηλεüραση) Þ ¼ταν αρχßζει κανεßς να μοιÜζει στη φωτογραφßα του διαβατηρßου του, Ýχει επεßγουσα ανÜγκη απü διακοπÝς.


                                  Εδþ το 2001

     Τη δεκαετßα του '60, ο Εφραßμ Κισüν διατηροýσε στÞλες σε μεγÜλες εφημερßδες του ΙσραÞλ, μÝσω των οποßων συχνÜ καθüριζε τη δημüσια ατζÝντα, επηρεÜζοντας και τον τüτε πρωθυπουργü Λεβß Εσκüλ. Εκτüς απü τη συγγραφÞ βιβλßων ασχολÞθηκε με το θÝατρο και με τον κινηματογρÜφο. ΘεατρικÜ του Ýργα και σκετς μεταφρÜστηκαν σε πολλÝς χþρες και παßχτηκαν στο θÝατρο και στην τηλεüραση. Το 2002 του απονεμÞθηκε το βραβεßο ΙσραÞλ για την λογοτεχνßα. ΠÝθανε απü οξý Ýμφραγμα του μυοκαρδßου στις 29 ΓενÜρη 2005, σε ηλικßα 81 ετþν, στο καντüνι της Ελβετßας Appenzell Innerrhoden.

====================

     E! Λοιπüν αυτÞ η υπüθεση με τον ΤολÜατ Σανß με στενοχωροýσε αφÜνταστα.
     Πριν Ýξι ακριβþς μÞνες μου 'χε στεßλει το καινοýργιο του βιβλßο, που αμÝσως μüλις το 'λαβα, το πÝταξα πÜνω στο γραφεßο μου Þ κÜπου Üλλου τÝλος πÜντων και στη γωνßτσα που 'χε ξεχαστεß, οι αρÜχνες του 'χαν υφÜνει Ýν υπÝροχο πÝπλο! Στην αρχÞ ξεγλýστραγα με τη γνωστÞ πρüφαση:
 -"Μüλις το Ýλαβα!" φþναζα του ΤολÜατ Σανß üταν τον Ýβλεπα απü μακριÜ. "Με τη πρþτη ευκαιρßα üταν θα 'χω κανα-δυο þρες καιρü, θα το διαβÜσω"! Κι ο πολλÜ υποσχüμενος νεαρüς συγγραφÝας μου χαμογελοýσε μ' ευγνωμοσýνη.
     ¼ταν μετÜ απü δυο περßπου εβδομÜδες τον συνÜντησα εντελþς τυχαßα, κÜπου ανÜμεσα στο πλÞθος, δε παρÝλειψα να του τονßσω πως εßχα φτÜσει περßπου στη μÝση του βιβλßου κι üτι θα 'πρεπε να κουβεντιÜσουμε το συντομüτερο δυνατü. ΓρÞγορα üμως üλη η υπüθεση Üρχισε να παßρνει δυσÜρεστη τροπÞ! Ο ΤολÜατ εμφανßστηκε ξÜφνου στη πüρτα του καφενεßου που συχνÜζουμε κι η ματιÜ του Ýπεσε στη πüρτα της κουζßνας το ßδιο δευτερüλεπτο που γλυστροýσα Ýξω με ταχýτητα αστραπÞς!
     ΘυμÜμαι πολý καλÜ üτι κεßνη τη μÝρα πÞρα τη δυναμικÞ απüφαση πως μüλις πÞγαινα σπßτι θα καθüμουνα και θα διÜβαζα με τη μεγαλýτερη δυνατÞ προσοχÞ το βιβλßο, μÜρτυς μου ο Θεüς, δεν λÝω ψÝματα, εßχα μÜλιστα απλþσει το χÝρι μου για να πιÜσω το βιβλßο. Κεßνη üμως ακριβþς τη στιγμÞ χτýπησε το τηλÝφωνο Þ το κουδοýνι της πüρτας Þ συνÝβη τÝλος πÜντων κÜτι που εμπüδισε το χÝρι μου να φτÜσει ως εκεß!
     ¸τσι λοιπüν το πρÜγμα παρÝμεινε ως εßχε!
     Πριν μερικÝς μÝρες καθþς βρισκüμουν μπρος στο ταμεßο κÜποιου κεντρικοý κινηματογρÜφου περιμÝνοντας τη σειρÜ για να βγÜλω εισιτÞριο ξαφνικÜ αισθÜνθηκα να μ' αρπÜζει κÜποιος απü το μπρÜτσο. ¹ταν ο ΤολÜατ και δεν υπÞρχε πια κανεßς τρüπος διαφυγÞς.
 -"ΜÞπως τελειþσατε το διÜβασμα του βιβλßου;" με ρþτησε.
     Κοýνησα το κεφÜλι μου καταφατικÜ πολλÝς φορÝς και με θανÜσιμη σοβαρüτητα.
 -"Θα πρÝπει να μιλÞσουμε διεξοδικÜ για το βιβλßο. ¸χω να σας πω Ýνα σωρü πρÜματα αλλÜ δω μÝσα σε τüση φασαρßα, στην ουρÜ, στο πüδι..." Δε πρüλαβα ν' αποσþσω τα λüγια μου, üταν μπρος στο ταμεßο μπÞκε η ταμπελßτσα «ΕισιτÞρια εξαντλÞθηκαν». Το πεπρωμÝνο μου εßχε προδιαγραφεß. Τþρα το μüνο που μ' Ýσωζε Þταν Ýνας σταυραετüς που θα μ' Üρπαζε στα νýχια του και θα με σÞκωνε ψηλÜ, αλλÜ στο Τελ-Αβßβ δεν υπÜρχει δυστυχþς κανεßς. Αντß γι' αυτü υπÜρχουνε πολλÜ καφενεßα στη περιοχÞ, τüσα πολλÜ που το πιο απλü πρÜγμα του κüσμου εßναι να βρει κανεßς τραπÝζι για δυο Üτομα.
     Ο ΤολÜατ Σανß που με κρατοýσε ακüμα σφιχτÜ απü το μπρÜτσο, βρÞκε Ýνα τραπÝζι για δυο Üτομα. Και τþρα πια καθüμαστε ο Ýνας απÝναντι στον Üλλο.
 -"Λοιπüν", Üρχισε ο ΤολÜατ Σανß, "θÝλατε να μου μιλÞσετε για το βιβλßο";
 -"Ναι" Üκουσα τον εαυτü μου να λÝει. "Εßμαι ευτυχÞς που σας συνÜντησα επιτÝλους"!
     ΚÜτι σ' üλα αυτÜ μου θýμιζε τη πιο κρßσιμη στιγμÞ σε φιλμ του Üγριου ΓουÝστ, üταν ο σερßφης κι ο αρχηγüς των ληστþν συναντιþνται μπρος στο σαλοýν, στη μÝση του κεντρικοý δρüμου που 'χει αδειÜσει ξÜφνου απü κüσμο, για το τελειωτικü κι αμετÜκλητο ξεκαθÜρισμα των λογαριασμþν τους. Κι η οδüς ΝτιτσÝγνκοφ Ýδειχνε να 'χει αδειÜσει ξαφνικÜ απü κüσμο!
     Δε μπορþ να θυμηθþ αν την εßχα δει ποτÝ τüσο Üδεια κι Ýρημη üσο κεßνη τη στιγμÞ. ΚανÝνα, μα κανÝνα γνωστü πρüσωπο δεν Ýλεγε να κÜνει την εμφÜνισÞ του. ΓεμÜτος απελπισßα προσπÜθησα να θυμηθþ το βιβλßο αλλÜ μπροστÜ στα ολüλαμπρα απü πνευματικü φως μÜτια μου εμφανιζüταν το καφÝ του περιτýλιγμα που οýτ' αυτü εßχα αξιωθεß να βγÜλω. ΤουλÜχιστον να 'ξερα τß εßδους βιβλßο Þταν!... Μυθιστüρημα; ΣυλλογÞ απü μικρÜ διηγÞματα; ΠοιÞματα; Θεατρικü Ýργο Þ τüμος με δοκßμια; Εßχε πÝσει βαριÜ σιωπÞ. Ω! Þτανε τüσο ασφυκτικÞ που δε μποροýσα ν' αναπνεýσω! ¸πρεπε να πω κÜτι!
 -"Θα πρÝπει να πω κÜτι", εßπα. "ΠρÝπει να καταβÜλατε τερÜστια προσπÜθεια για τη συγγραφÞ αυτοý του βιβλßου"!
 -"Τρßα χρüνια", εßπε ο ΤολÜατ Σανß. "ΑλλÜ το θÝμα το 'χω επεξεργαστεß πολý περισσüτερο καιρü".
 -"Μα και βÝβαια, αυτü το διαπιστþνει κανεßς αμÝσως. Εßναι Ýνα þριμο Ýργο"! ΣιωπÞ! ΑσφυκτικÞ σιωπÞ. Και καμιÜ σωτηρßα! Οι φßλοι στην ανÜγκη φαßνονται;... Ας γελÜσω!
 -"Και τþρα για πεßτε μου, σας παρακαλþ, τη γνþμη σας". Η φωνÞ του ΤολÜατ Σανß Ýτρεμε απü ανυπομονησßα.
 -"Μπορþ να πω üτι το βιβλßο μ' εντυπωσßασε"!
 -"Ολüκληρο; ü, τι κι αν διαβÜσατε"; Τη τελευταßα στιγμÞ κατÜφερα και γλýτωσα τη παγßδα. Ο ΤολÜατ με παρακολουθοýσε με κοφτερü, αστραφτερü βλÝμμα, μÝσα απü τις Üκρες των ματιþν του! Αν εßχα απαντÞσει «Ναι, μου αρÝσουν τα πÜντα», θα καταλÜβαινε αμÝσως üτι οýτε καν εßχα ανοßξει το βιβλßο!
 -"ΘÝλω να σας μιλÞσω ευθÝως. Την αρχÞ δεν τη βρßσκω και τüσο σπουδαßα".
 -"Εσεßς"; Ο ΤολÜατ Σανß αναστÝναξε μ' απελπισßα. "Ε! λοιπüν δε θα μποροýσα να το φανταστþ! ¸νας τüσο Ýμπειρος συγγραφÝας σαν και σας θα 'πρεπε να γνωρßζει üτι το κÜθε βιβλßο κι ειδικÜ αυτü, χρειÜζεται μιαν ιδιαßτερα κλιμακοýμενη ανÜπτυξη στη πλοκÞ του"!
 -"ΑνÜπτυξη-ξανÜπτυξη", απÜντησα λßγο εκνευρισμÝνα, "το ζÞτημα εßναι αν μπορεß να αιχμαλωτßσει τον αναγνþστη απü την αρχÞ Þ üχι". Ο ΤολÜατ κατÝβασε το κεφÜλι με μια τÝτοια Ýκφραση λýπης που μου σπÜραξε τη καρδιÜ. ΑλλÜ γιατß να γρÜφει κι αυτüς τüσο ανιαρÝς εισαγωγÝς!!! "ΜετÜ üμως, η υπüθεση παßρνει την Üνω βüλτα", τονε παρηγüρησα. "Οι χαρακτÞρες σας εßναι πολý καλÜ σχεδιασμÝνοι. Και το Story σας Ýχει ατμüσφαιρα και ρυθμü".
 -"Εßστε κι εσεßς της γνþμης, üτι τα καθαρþς περιγραφικÜ μÝρη θα πρÝπει να τα περικüψω κατÜ το Þμισυ";
 -"Αν το 'χατε κÜνει θα 'χατε γρÜψει Ýνα Best-Seller"!
 -"Πολý πιθανüν", εßπε παγερÜ ο ΤολÜατß. "ΑλλÜ για μÝνα Þτανε πολý ουσιαστικü να εξηγÞσω γιατß ο Μπüρις πÞγε με τους επαναστÜτες"!
 -"Ο Μπüρις!!! Ο Μπüρις εßναι αδιαφιλονßκητα χαρακτÞρας που δε μπορεß να λησμονηθεß εýκολα!", Ýπρεπε να συμφωνÞσω. "Γßνεται αμÝσως αντιληπτü üτι τον Ýχετε δημιουργÞσει με αγÜπη"!!! Ο Σανß με κοßταξε με γουρλωμÝνα μÜτια απü το σοκ...
 -"Με αγÜπη; Εγþ αγαπþ τον Μπüρις; Αυτü το γουροýνι; Αυτü τον εγκληματßα; Τον θεωρþ σαν τον πιο τιποτÝνιο χαρακτÞρα που 'χω δημιουργÞσει ποτÝ"!!
 -"Αυτü το νομßζετε!" τον Ýβαλα στη θÝση του. "ΕπιτρÝψτε μου να σας πω πως ο πιο εσωτερικüς πυρÞνας του μυστικοý σας Εγþ, ταυτßζεται με δαýτον"!! Ο Σανß χλþμιασε.
 -"Μ' αυτü που 'πατε εßναι σα να μου δþσατε μ' Ýνα ρüπαλο στο κεφÜλι!" εßπε Üψυχα! "¼ταν Üρχισα να γρÜφω το βιβλßο, μισοýσα τον Μπüρις, αυτü το ξÝρω πολý καλÜ! ΑλλÜ κατüπιν üταν αναμßχθηκε σ´ αυτÞ τη περßφημη διαμÜχη ανÜμεσα στον ΠÞτερ και τον ΥπασπιστÞ του Πολεμικοý Ναυτικοý κÜτι Üρχισε ν' αλλÜζει! ΑφÞστε πως πÜραυτα δεν εκμυστηρεýτηκε στη μητÝρα του τελικÜ πως εßχε βιÜσει τον ΑμπιγκÜιλ! Θα το θυμÜστε αυτü το σημεßο βÝβαια";
 -"Μα πþς εßναι δυνατü να μη θυμÜμαι τüσο συνταρακτικü επεισüδιο... Δεν εßπε τßποτα στη μητÝρα του! Βεβαßως"!!!
 -"Πολý σωστÜ! Και σας ρωτþ: Δεν εßναι ο Μπüρις μ' üλα τ' αμαρτÞματα και τις ανεπÜρκειÝς του πολý πιο σπουδαßος χαρακτÞρας απü το Ζωολüγο";
 -"¼λοι Üνθρωποι εßμαστε", εßπα εγþ μεγαλüθυμα. "Μερικοß εßναι Ýτσι, μερικοß αλλιþς, αλλÜ στο βÜθος üλοι ßδιοι εßμαστε"!
 -"Και βÝβαια! ΑυτÞ Þταν η πρüθεσÞ μου. Εßστε ακριβÝστατος"!! (Ρε μÞπως τελικÜ εßχα διαβÜσει το βιβλßο; δηλαδÞ δßχως να το 'χω συνειδητοποιÞσει;). "Μ' Ýχουνε διαβεβαιþσει απü πολλÝς πλευρÝς", συνÝχισε ο ΤολÜατ διστακτικÜ, "πως αυτü το βιβλßο, τουλÜχιστον ü,τι αφορÜ την υπüθεση, εßναι το πιο δυνατü που 'χω γρÜψει ως τþρα"!
     ¸ριξα μια ματιÜ στο ταβÜνι σκεφτικüς, σα να 'θελα να συλλÜβω με μια και μοναδικÞ ματιÜ ολÜκερη τη συγγραφικÞ παραγωγÞ του νεαροý και πολλÜ υποσχüμενου συγγραφÝα. ΚοντÜ στ' Üλλα δεν εßχα διαβÜσει μÝχρι τþρα οýτε μια γραμμÞ απü τα βιβλßα του! Α! ¼χι! ¸πρεπε να βÜλω τα πρÜματα στη θÝση τους.
 -"Δεν θα υποστÞριζα ακριβþς üτι εßναι το πιο δυνατü σας βιβλßο αλλÜ εßναι στα σßγουρα το πιο επεισοδιακü που 'χετε γρÜψει μÝχρι τþρα"!!
     Ο ΤολÜατ Σανß Üρχισε να καταρρÝει; ΚαμιÜ αμφιβολßα. Τον εßχα αγγßξει στο πιο ευαßσθητο σημεßο του. ΛυπÜμαι! Θα 'πρεπε μÞπως να υποκλιθþ βαθιÜ με δÝος üταν μου κοπανÜ στη κεφÜλα τον ερασιτεχνισμü του;
 -"Το 'ξερα! Το -ξερα!" εßπε με οδýνη. ΟλÜκερη η πικρßα του αδαÞ που διαπερνÜται απü τη κοφτερÞ ματιÜ ενüς πνεýματος που υπερÝχει, Ýκανε τη φωνÞ του να τρÝμει. "ΘÝλετε να πεßτε για το δεßπνο στο σπßτι του Αρχηγοý των ΔυνÜμεων Καταδρομþν, Ýτσι δεν εßναι; Θα 'παιρνα üρκο üτι ο Σωβινισμüς σας ειδικÜ σ' αυτÞ τη σκηνÞ, θßχτηκε!... Θα 'πρεπε ßσως üλ' αυτÜ τα γεγονüτα που συνÝβησαν κατÜ τη διÜρκεια της πλημμýρας που κατÝστρεψε το οροπÝδιο, να τα ζαχαρþσω, να τα περιχýσω με σιρüπι για να τα διαβÜσετε ανþδυνα κι ευχÜριστα; ¼ταν εσεßς -θα θυμÜστε βÝβαια..."
 -"Μη τραυλßζετε!" τονε διÝκοψα. Η υπομονÞ μου Ýχει üρια!
 -"ΘυμÜστε τη περιγραφÞ της καμηλοδρομßας γýρω απü το χαρÝμι του ΣεÀχη; Ε! Αυτü θα πρÝπει να σας Üρεσε Þ üχι";
 -"ΑυτÞ πρÜγματι Þτανε πολý καλÞ. Δþσατε μια γλαφυρüτατη εικüνα"!
 -"Κι ακüμα üταν η Γιεκατερßνα Ýσπασε το πορτατßφ στο κεφÜλι του ΔικαστÞ!! Δεν πιστεýω να 'χετε αντßρρηση".
 -"Με κÜποιες προûποθÝσεις ßσως ναι"!
 -"¸χετε μÞπως κÜποια αντßρρηση για τη τýχη που επιφýλαξα στον ΜÝιρ-ΚρονστÜντ και στους ομοßους του";
     Εßχε αρχßσει να με καβαλλÜ ο διÜβολος. Μ' Ýπιασε σφοδρÞ διÜθεση να του πÜω κüντρα σ' üλα. ΕντÜξει λοιπüν νεαρÝ μου, σκÝφτηκα. ¸χεις το δικαßωμα να τα κÜνεις üλα σαλÜτα αλλÜ ÜφησÝ με Þσυχο με τον ΜÝιρ-ΚρονστÜντ! ¼λη αυτÞ η συζÞτηση μου 'χε κÜτσει στο στομÜχι. ¼λ' αυτÜ Þταν πολý αüριστα και προχειρολογÞματα. Και τþρα φωτιÜ στα τüπια! Η υπομονÞ μου εßχε τελειþσει. ΤÝρμα με τις επιφυλÜξεις που 'χα μÝχρι τþρα.
 -"Γι' ακοýστε δω, ΤολÜατ Σανß. Αν Þμουν εγþ στη θÝση σας δε θα 'νιωθα και τüσο περÞφανος γι' αυτÞ την υπüθεση με τον ΜÝιρ-ΚρονστÜντ".
 -"ΠαρολαυτÜ εßμαι περÞφανος για κεßνον"!
     Μου ανÝβηκε το αßμα στο κεφÜλι. Απßστευτο! Ο τýπος τολμοýσε να μου αντιμιλÞσει, να μου αντιταχθεß!
 -"Ο ΚρονστÜντ εßναι Ýνας απατεþνας"! Εßπα κοφτÜ. "Ο,τιδÞποτε κι αν κÜνει δε μπορεß να πεßσει κανÝνα! Μπορþ να πω κÜτι περισσüτερο: Ο ΚρονστÜντ εßναι περιττüς. Μπορεßτε να τονε βγÜλετε απü το βιβλßο δßχως να το αντιληφθεß κανεßς και προπÜντων δßχως να ζημιωθεß η υπüθεση στο ελÜχιστο"!
 -"Τß λÝτε; Αν μου επιτρÝπετε να ρωτÞσω; Μπορþ να προετοιμÜσω τον αναγνþστη δßχως αυτÞ τη βασικÞ σýγκρουση που συντελεßται τη κατÜλληλη στιγμÞ";
 -"Ε! Λοιπüν! Πþς; Τß νομßζετε σεις";
 -"Α! Θα 'χετε πιθανÜ κατÜ νου τον Ζωολüγο".
 -"Εμ! Ποιüν Üλλο";
 -"Κι η Γιεκατερßνα";
 -"ΑυτÞ θα πρÝπει να τα βγÜλει πÝρα με τον ΔικαστÞ".
 -"Τον Ýνατο μÞνα";
 -"¼χι, κατüπιν"!
 -"Δε βρßσκετε πως αυτÞ η Ýκβαση εßναι απλοúκÞ; Εκτüς αυτοý φαßνεται να ξεχνÜτε üτι τη Γιεκατερßνα τη πατÜ Ýνα αυτοκßνητο"!
 -"Μα θα πρÝπει σþνει και καλÜ να τη πατÞσει αυτοκßνητο; ΕιδικÜ αυτÞν; Αν θα πρÝπει να πÜθει κÜτι τÝτοιο κÜποιος, ας εßναι ο ΑμπιγκÜúλ"!
 -"Γελοßο!!! Τß νüημα θα 'χε κÜτι τÝτοιο";
      Ε! Αυτü πÞγαινε πολý! Αυτü δεν επιτρÝπεται να το λÝνε σ' Ýναν ειδικü του εßδους μου. Εδþ και τριÜντα χρüνια διαβÜζω αδιÜκοπα τüνους βιβλßων κι Ýρχεται Ýνας ατÜλαντος και λÝει «γελοßο»...
 -"Εßπατε «γελοßο»! σεις ω ΑτÜλαντε!! Κι αυτÞ η ηλßθια καμηλοδρομßα σας δεν εßναι Üραγε ηλßθια; Δεν εßναι γελοßα; Τß λÝω «γελοßα»... ΕμετικÞ!... ¸κανα προσπÜθεια για να μη ξερÜσω"!
 -"¸ξοχα! Το βρÞκα! Απü την αρχÞ εßχα αυτÞ τη πρüθεση. ¸νας Üνθρωπος που 'ναι ο ßδιος εμετικüς ανοßγει τα ξερÜ του για να το μÜθει. Κι εννοþ ΕΣΑΣ"!!! Εßχαμε κατÝβει πια στο ανεξÜντλητο επßπεδο της ανταλλαγÞς προσωπικþν προσβολþν. Ο ΤολÜατ Σανß εßχε γßνει κßτρινος απü θυμü. Η αναπνοÞ του κüχλαζε. "Θα σας εξηγÞσω τß εßναι αυτü που σας ενοχλεß στο βιβλßο μου", μοýγγρισε. "Τ' üτι εßχα τη τüλμη ν' αποφýγω μπανÜλ λýσεις. Τ' üτι δεν Üφησα τον Μπüρις να χαθεß στην πλημμýρα! ΣωστÜ";
     Ο Μπüρις!! Ο Μπüρις εξακολουθοýσε να μ' αρÝσει!
 -"Πηγαßνετε στο διÜολο σεις κι ο Μπüρις σας", γρýλλισα. "Εßστε κι οι δυο παρακμιακοß. Κι αν θÝλετε να ξÝρετε, οι ερωτικÝς του σχÝσεις με τον ΑμπιγκÜúλ εßναι πÝρα για πÝρα ασÞμαντες".
 -"ΑσÞμαντες"!!! ¸φριξε ο πολλÜ υποσχüμενος νεαρüς συγγραφÝας. "Μα σε ποιüν τÝλος πÜντων πρÝπει να συμβοýν"!
 -"¼χι üμως και στον Μπüρις! Δεν βρÝθηκε κανεßς Üλλος";
 -"Ποιüς"; Ο Σανß τινÜχτηκε και μ' Üρπαξε απü το γιακÜ! "Ποιüς;" οýρλιαξε...
 -"Για μÝνα θα 'τανε πιο κατÜλληλος ο Ζωολüγος -πþς λÝγεται- ο ΚρονστÜντ".
 -"Ο ΚρονστÜντ δεν εßναι ο Ζωολüγος"!
 -"Εßναι ο Ζωολüγος κι αν δεν εßναι ο Ζωολüγος, ας εßναι καλýτερα ο ΔιοικητÞς των ΔυνÜμεων Καταδρομþν"!
 -"Μα ο ΚρονστÜντ εßναι ο ΔιοικητÞς"!
 -"Ακριβþς! ΚατÜ τη γνþμη μου ας εßναι üποιος θÝλει, μπορεß να 'ναι οποιοσδÞποτε, μüνον ο Μπüρις δε πρÝπει να 'ναι"! Θα 'τανε πιο λογικü να 'ναι ο ΥπασπιστÞς του Πολεμικοý Ναυτικοý Þ ο ΠÞτερ! Þ ο ΜπιρνμπÜουμ"!!
 -"Ποιüς εßναι ο ΜπιρνμπÜουμ";
 -"Δεν εßναι χειρüτερος απü τον ΚρονστÜντ, αυτü μπορþ να το εγγυηθþ! Σεις νομßζετε προφανþς üτι το να μουτζουρþνετε χαρτιÜ εßναι αρκετü για να βγÜλετε σþνει και καλÜ Ýνα βιβλßο! Για προσÝξτε καλÜ!... Ποý βρßσκεται το κλειδß για το καλü βιβλßο;... Στην υπüθεση; ΑδαÞ κι αυθÜδη!!!... Στους χαρακτÞρες; Στις συγκροýσεις; Στο βÜθος;... Τþρα Þμουν εγþ που 'πνιγα Üνθρωπο.
 -"Το βÜθος εßναι το παν κι üχι το μπλα-μπλα και το ΑμπρακατÜμπρα, üπως σε σας"!!
 -"Μπüρις! Μπüρις! Τß σüú βιβλßο εßναι αυτü; Για ποιüν; Για το αναγνωστικü κοινü; Σßγουρα üχι! Κανεßς δε μπορεß να διαβÜσει τÝτοιο βιβλßο! Οýτε κι εγþ μπüρεσα να το διαβÜσω"!
 -"Δεν το 'χετε διαβÜσει";
 -"¼χι! Και δε μου καßγεται καρφÜκι γι' αυτü"!
     Τον Üφησα μαρμαρωμÝνο να κÜθεται και να με κοιτÜζει σαν χαμÝνος. Πολý πιθανüν να κÜθεται ακüμα κει. Ο ηλßθιος!...

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers