Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Redon

Redon Odilon, (1840-1916) Sumbolism

     H τέχνη του φαντάζει εκτός χρόνου, από τα μελαγχολικά τέρατα στην αρχή, σχέδια με ξυλοκάρβουνο, έργα που ο ίδιος ονόμαζε "Μαύρα & Σκιές", ως λουλούδια και χαρούμενες απεικονίσεις μύθων, στα μεταγενέστερα παστέλ. Φαίνεται ν' απέχει από τους προβληματισμούς των Ιμπρεσσιονιστών κι οι κριτικοί της εποχής δε τον εντάξανε σε κάποιο από τα ρεύματα της εποχής, αλλά στον Συμβολισμό, όπου η φαντασία είν' η βασίλισσα των τεχνών.
     Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ζωγράφος εκτός των παραδοσιακών καλλιτεχνικών σχημάτων και περιέγραψε το έργο του ως καθρέφτη της ψυχολογικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα όμως προσπάθησε να τονίσει πως θεμέλιο της τέχνης του δεν ήταν μόνο η φαντασία, αλλά κι η οξυδερκής παρατήρηση της πραγματικότητας, "θέτοντας το λογικό του ορατού στην υπηρεσία του αόρατου".
     Προσεκτική μελέτη της τέχνης του αποκαλύπτει επίσης, πόσον έντονα αντιδρούσε στις καλλιτεχνικές καινοτομίες της εποχής του, στα θέματα ηθικής και πνευματικότητας, καθώς και ζητήματα που απασχολούσανε τους διανοούμενους και δίνανε τροφή στους προβληματισμούς τους, στα τέλη του 19ου αιώνα.
     Γεννήθηκε στο Μπορντό, στις 20 Απρίλη 1840, γόνος εύπορης μεγαλοαστικής οικογένειας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Πεϊρελεμπάντ, κοντά στο Λιστράκ. Στα 11 του επιστρέφει στο Μπορντό κι αρχίζει να φοιτά στο σχολείο. Υποφέρει από κατάθλιψη κι άγχος. Το 1860 εκθέτει τα πρώτα 2 έργα του στο Σαλόν Φίλων Τέχνης του Μπορντό. 4 χρόνια μετά, γνωρίζει στο Παρίσι τον σχεδιαστή και χαράκτη Ροντόλφ Μπρεντέν. Το 1867 εκθέτει πρώτη φορά, έργα του στο Σαλόν Παρισιού.
     Το 1870 κατατάσσεται εθελοντής στο στρατό και παίρνει μέρος στον Γαλλο-Πρωσσικό Πόλεμο. 4 χρόνια μετά συχνάζει στο σαλόνι της Μπερντ Ντε Ρεϊσάκ, γνωρίζοντας εκπροσώπους της Αντι-Ρεαλιστικής Πρωτοπορίας. Χάνει τον πατέρα του κι αυτό τονε κλονίζει βαθιά. Το 1879 εκδίδει το πρώτο του λεύκωμα με λιθογραφίες, με τίτλο: "Στο Όνειρο" κι αποκτά κύκλο εκλεκτών θαυμαστών.
     Το 1880 παντρεύεται την Καμίλ Φαλτ, κρεολή από τη συνοικία Λε Ρεϊνιόν. 4 χρόνια μετά ο Λίτσμαν εκδίδει το έργο του με τίτλο: "Αντιστροφή" και τον εντάσσει στον κύκλο των Συμβολιστών. Το 1886 γεννιέται ο 1ος του γιός, που όμως πεθαίνει 6 μηνών. 3 χρόνια μετά γεννιέται ο 2ος γιός του Αρί. Το 1899 εκθέτει με τους Ναμπί στη Γκαλερί Ντιράν Ριέλ, στο Παρίσι. Το 1904, το Φθινοπωρινό Σαλόν διοργανώνει αναδρομικήν έκθεση προς τιμή του.
     Στις 6 Ιουλίου 1916 πεθαίνει στο Παρίσι και θάβεται στο κοιμητήριο Μπιβρ, σ' ηλικία 76 ετών. 6 χρόνια μετά τον θάνατό του, εκδίδεται το έργο του "Α Soi Meme", συλλογή αυτοβιογραφικών του κειμένων.

"ΜΑΥΡΑ & ΣΚΙΕΣ"



               Aυτοπροσωπογραφία 1884



                    'Ανθος Του Βάλτου            Ζωή Αναδύεται Από Την Ύλη


 'Ανθρωπος-Κάκτος



              Το Πνεύμα Του Δάσους                                           Γοργόνα



                                                   Κλαίουσα & Γελαστή Αράχνη



                            Μάτι-Αερόστατο                           Το Πνεύμα Του Νερού



                                To Koράκι                                   Φτερωτός Προφήτης



                          'Αγιος Ιωάννης                                            Οπτασία



                                 Μυστήριο                                              Ανατολίτισσα



                                 Χρυσό Κελί                                                 Κύκλωψ



                                     Πάρσιφαλ                                                  Δρυΐδης



                                                 Πτώση




                                     ^
                           Μάτια Κλειστά
                                      |




           συνεχίζεται με τη "ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ" ...εδώ ---> 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers