-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

.  

Montalban Manuel Vazquez:

                
                              Μανουλ Βθκεθ Μονταλμπν

                                  Βιογραφικ

     Ο Μανουλ Βθκεθ Μονταλμπν (Manuel Vázquez Montalbán) γεννθηκε στη Βαρκελνη στις 14 Ιουνου 1939 κι υπρξε πολυγραφτατος εργτης του λγου: δημοσιογρφος, κοινωνιολογογρφος, μυθιστοριογρφος, θεατρικς συγγραφας, ποιητς, δοκιμιογρφος, ανθολγος, συντκτης προλγων, ευθυμογρφος, κριτικς, -χει γρψει και μιοζικαλ- αλλ και γαστρονμος κι εναι απ τους πιο δισημους Ισπανος συγγραφες.
     Υπρξε μοναχοπαδι μιας μοδστρας κι ενς μλους του Ενωμνου Σοσιαλιστικο Κμματος της Καταλονας, τον οποο και δεν γνρισε παρ μνο ταν τανε 5 ετν λγω της φυλκισς του. Ο διος απετλεσε μλος του κμματος αυτο, αφτου εχε περσει απ το Frente de Liberación Popular και πριν καταλξει στη Πρωτοβουλα για την Καταλονα (Iniciativa per Catalunya). Σποδασε φιλοσοφα στο Πανεπιστμιο της Βαρκελνης και δημοσιογραφα στην Σχολ Δημοσιογραφας της διας πλης.
     Το 1962 να πολεμικ συμβολιο τονε καταδκασε σε 3 χρνια φυλκιση λγω της πολιτικς του δραστηριτητας. Στη φυλακ της Λιιδα γραψε το 1ο του βιβλο, το δοκμιο Informe sobre la información. Μετ την αποφυλκισ του ξεκιν τη δημοσιογραφικ του καριρα στο περιοδικ Triunfo κτω απ το ψευδνυμο Sixto Cámara. Απ ττε συνεργστηκε με πολλ ντυπα μχρι τον θνατ του. Το 1966 απκτησαν με την γυνακα του, την ιστορικ να Σαλις, τον μοναδικ τους γιο, Ντανιλ Βθκεθ Σαλις (Daniel Vázquez Sallés).
     Το 1967 κδωσε τη 1η του ποιητικ συλλογ, με ττλο Una educación sentimental που την ακολοθησε το 1969 το Movimientos sin éxito. Τον διο χρνο εμφανζεται το μυθιστρημα Recordando a Dardé. Το 1973 γεννιται ο πιο γνωστς του λογοτεχνικς χαρακτρας, ο ντετκτιβ Ππε Καρβλιο, στο μυθιστρημα Yo maté a Kennedy.      Το ντεμποτο του στην ποηση το κανε το 1963 με το Una educación sentimental και συμπεριλφθηκε απ τον Ζουζπ Μαρα Καστελιτ στην συλλογ Nueve novísimos poetas españoles. Στη συλλογ Memoria y deseo συγκντρωσε λη την ποιητικ του παραγωγ απ το 1967 μχρι το 1983 για να προσθσει στην δια συλλογ αργτερα μια επκταση μχρι το 1990 με το pero el viajero que huye en Memoria y deseo. Τα τελευταα ποιητικ ργα που θα δημοσιεσει θα εναι ο τμος Ciudad το 1997 κι η συλλογ ερωτικς ποησης Ars Amandi το 2001. Ο ποιητικς του λγος χαρακτηρζεται απ την ειρωνεα και διακατχεται πντα απ μια κριτικ και αυτοβιογραφικ τση.
     Τα χαρακτηριστικ του ποιητικο του λγου εμφανζονται και στα μυθιστορματ του. Πραν γνωστς σειρς που χει ως πρωταγωνιστη  το γνωστ αστυνομικ χαρακτρα Ππε Καρβλιο -πρωταγωνιστς μιας σειρς 20 αστυνομικν ιστοριν- που τον καναν κυρως γνωστ στο ευρ κοιν, ξεχωρζουν διφορα μυθιστορματα. Το μυθιστρημα El Pianista (1985) αναφρεται στον ρλο του καλλιτχνη στη σγχρονη κοινωνα, εν το Los alegres muchachos de Atzavaraτου 1987, (Τα χαρομενα αγρια της Ατζαβρα σε ελληνικ μετφραση του Τσου Ψρρη το 2010) αποτελε μια ραδιογραφα της ανερχμενης κοινωνικς ελτ της δεκαετας του 1980 μετ την πολχρονη δικτατορα του Φρνκο.[2] Στο Γκαλντεθ του 1991, (σε ελληνικ μετφραση της Βσως Συνοδινο) αναφρεται στο πραγματικ γεγονς της απαγωγς, βασανισμο και δολοφονας, το 1956, του Χεσος ντε Γκαλντεθ, εκπροσπου της εξριστης κυβρνησης των Βσκων και εξριστου, ττε, στις Ηνωμνες Πολιτεες[3]. Στο El estrangulador (Ο Στραγγαλιστς σε ελληνικ μετφραση του Χρη Παπαγεωργου) σκιαγραφε τον σγχρονο νθρωπο μσα απ την αφγηση ενς τρελο και, τλος, στο Erec y Enide του 2002 (Ερκ και Ενντ, οι δοκιμασες του ρωτα στην ελληνικ μετφραση της Βιβς Φωτοπολου) περιγρφει τις περπλοκες σχσεις μεταξ των ανθρπων μ'' ντονη ανδειξη του ατομισμο.
     Ο Μονταλμπν δημιοργησε μα απ τους πιο επιτυχημνους χαρακτρες του λεγμενου αστυνομικο "μαρου μυθιστορματος" της ισπανικς λογοτεχνας. Μσω της λογοτεχνικς σειρς με πρωταγωνιστς τον Ππε Καρβλιο -τον οποον φτασε μχρι τη Κνα-, χρισε στη λογοτεχνα να ευρ κοινωνικοπολιτικ, ιστορικ και πολιτισμικ χρονικ του τελευταου τρτου του 20ο αινα. Κθε μρος της σειρς χει μεση σχση με τα ιστορικ γεγοντα της εποχς στην οποα διαδραματζεται εν παρλληλα εναι το χημα της κφρασης των γαστρονομικν τσεων του συγγραφα.
     γραψε πληθρα δοκιμων που σχετζονται με μια ευρεα γκμα θεμτων. Το πρτο του δοκμιο, Informe sobre la Información αποτελε ακμη μια απ τις καλτερες ισπανικς μελτες σχετικς με την δημοσιογραφα. Πολ γνωστ γιναν τα Crónica sentimental de España του 1971, Los demonios familiares de Franco του 1978, Un polaco en la corte del rey Juan Carlos του 1996, μια αφγηση γρω απ την τελευταα περοδο κυβρνησης του Φελπε Γκονθλεθ, Y Dios entró en La Habana (Και ο θες μπκε στην Αβνα στην ελληνικ μετφραση της Αγγελικς Αλεξοπολου), γρω απ την Κουβανικ Επανσταση και τον Φιδλ Κστρο, Marcos: el señor de los espejos (Μρκος. Η επανσταση κι οι καθρφτες στην ελληνικ μετφραση της Λδας Παλλαντου) και La Aznaridad, που περιγρφει τη 1η θητεα του Χοσ Μαρα Αθνρ ως πρωθυπουργ της Ισπανας.
     Οι εκδσεις Debate εξδωσε λο το δημοσιογραφικ ργο του σε 3 τμους που ακολουθον τις 3 περιδους της δημοσιογραφικς του παραγωγς. 1ος παρουσιζεται ο ρλος του ως αρθρογρφος μεταξ 1960 και 1973, με τις διφορες δυσκολες στον φαλαγγικ τπο και τη καταδκη του απ το καθεστς. Εκενη τη περοδο εργστηκε στο περιοδικ Siglo 20 που κλεισε μετ απ υπουργικ εντολ, στο Hogares modernos, στις εφημερδες Tele/eXprés και Triunfo που κι γινε γνωστς με τα πρωτοποριακ του ρεπορτζ.
     Ο 2ος χει τον ττλο Del humor al desencanto (1974-1986) και περιγρφει τη χιουμοριστικ του προσγγιση στα πργματα με τη συνεργασα των σκιτσογρφων Φρχες, Περκ και των λογοτεχνν Μαροχα Τρρες, Ζον ντε Σεγρα και Χουν Μαρσ. Ο 3ος τμος τιτλοφορεται Las batallas perdidas (1987-2003) και διαγρφει το προφλ του ως αναγνωρισμνο πλον δημοσιογρφο με αρθρογραφες στις εφημερδες El País, Avui κι Interviú. Ο Βθκεθ Μονταλμπν λαβε πολλ βραβεα κατ τη διρκεια της ζως του:

1991 Εθνικ Βραβεο Πεζογραφας, για το Galíndez.
1991 Ευρωπακ Βραβεο Λογοτεχνας, για το Galíndez.
1994 Βραβεο της Κριτικς, για το El estrangulador.
1994 Διεθνς Βραβεο Λογοτεχνας "Ennio Flaiano" για το Autobiografía del general Franco.
1995 Εθνικ Βραβεο Ισπανικν Γραμμτων.

             Το 1995 του αποδθηκε το Εθνικ Βραβεο Ισπανικν γραμμτων για τη προσφορ του. Πθανε στις 18 Οκτβρη 2003, στα 64 του, απ ανακοπ καρδις εν βρισκτανε στο αεροδρμιο της Μπανγκκ, στο ταξδι της επιστροφς στην πατρδα του μετ απ μα σειρ διαλξεων στην Αυστραλα.  Η ανταπκριση του κοινο σ' λο τον κσμο και της διεθνος κριτικς, επιβεβαινουν τι, παρ το φαινομενικ 'τοπικισμ' της, η γραφ του καταφρνει να μας κνει κοινωνος παγκοσμων αξιν. Θεωρεται πως ταν ο πιο ενθουσιδης νθρωπος στον κσμο, απ τους ανθρπους που τον χουνε συναναστραφε κι ταν ντως απ τα πιο γελαστ κι ευχριστα τομα. Μετ θνατο δθηκε το νομ του σε οδ στο προστειο Χετφε της Μαδρτης, σε πλατεα στη γειτονι του Ραβλ της Βαρκελνης και στο Σαν Μπαουδλιο ντε Λιοβρεγτ, σε πολιτιστικ κντρο στη Βαλβιδρρα και σε γυμνσιο στο Σαν Αντριν ντε Μπεζς. Το σνολο του ργου του, που 'χει μεταφραστε σε 24 γλσσες.

=====================

Πρλογος
     Μια συλλογ συνταγν που αυτοχαρακτηρζονται ως 'ανθικες', δημιουργε την υποχρωση κποιων εξηγσεων, χι υπερβολικν, για να μη βρεθε ο αναγνστης στην βολη κι δικη θση του συνδαιτμονα, που του προσφρουν ακμα και τις ανηθικτητες, μασημνες. Θα μποροσαν να παρατεθον εκατ, χλιες, να εκατομμριο... λες οι πιθανς συνταγς. Πρπει πρτα να δηλωθε πως η ηθικ δεν εναι απλυτη μα σχετικ αξα κι ως εκ τοτου, εναι κι αυτ ανθικη. Προτενοντας καθεμι απ τις συνταγς αυτς, εναι σα να ποντρουμε στη δυναττητα μιας λλης ηθικς, ηδονιστικς που απευθνεται στους οπαδος της μεσης ευδαιμονας, που βασζεται στη χρση αλλ και στη κατχρηση αθων γνσεων: να ξρει κανες να μαγειρεει, να ξρει να τρει, να θλει να γνωρσει την αγπη. Κθε συνταγ προρχεται απ διαφορετικ τπο ανηθικτητας. Μια συνταγ επινοθηκε για 4 τομα, λλη για 6 κι λλη ακμα και για 8. Πρκειται για την υποκρισα της οικογενειακς συνταγς που δεν αποκλεει ποτ τελεως το σκαμπρζικο χδι της και τον υπνκο της. λες μως μπορον να προσαρμοστον για 2, το πολ 3 συνδαιτμονες. Εναι ο αριθμς, που αν ξεπεραστε, η ανηθικτητα μεταβλλειται σ' εκδρομ με πολμαν. Μια λλη θερηση που επιβλλεται παραπμπει στην ηδον. Κθε ηδον εναι απολαυστικ ανθικη, γιατ μνον η οδνη εναι ηθικ, πως το 'πε κι ο Θωμς ο εκ Κμπης στο ργο του "Περ Μμησης Του Χριστο".

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΝΗ
     Το πργμα γνεται ακμα πιο ανθικο ταν επιδικεται η συνθροιση ο συνδυασμς δυο τσον ακραων ηδονν, πως η ηδον του καλο φαγητο κι η ηδον του καλο ρωτα. Στχος μας δεν εναι να λεπτολογσουμε περ μιας ανπαρκτης αφροδισιακς κουζνας, αλλ να θεωρσουμε το συντροφικ φαγοπτι σα μια κατσταση που 'ναι απ μνη της αφροδισιακ, κυρως αν η αλχημεα των εδεσμτων ανταποκρνεται στην αλχημεα των συνδαιτημνων. Το καλ φαγητ και κυρως το καλ ποτ, χαλαρνουνε τους σφιγκτρες της ψυχς, αποπροσανατολζουνε τη κουλτορα της καταπεσης και δημιουργον τις προποθσεις για την εμφνιση μιας δυναττητας επικοινωνας που δε πρπει να σπαταληθε.
     Με αφετηρα τη φιλοσοφικ τοτη θερηση, παρουσιζω τις ανθικες συνταγς μου σα πρσχημα για μια ναν απελευθρωση. Υπρχει, πντως, κποια διασνδεση μεταξ συνταγς, που διαλγω κι ερωτικς κατστασης που τη συσχετζω. πως υπρχουν οι συνειρμο ιδεν, τσι δημιουργονται κι εδδιμοι συνειρμο μεταξ περιεχμενου πιτου και δυνατοττων που προσφρει η κλνη. Αποφεγουμε π.χ. κθε προσπθεια συνδυασμο κροκτας χοιρινο και μλου, με ξανθ σντροφο, με χλωμ και νωχελικ σρκα κι αραι δντια. Αυτ που ταιριζει εξαιρετικ μ' αυτ τον τπο συντρφου, εναι τα συκωτκια πουλιν ογκρατν με σπανκι, που τργονται με σχετικ παρατηση.
     Ο αναγνστης θα παρατηρσει διαβζοντας το σχολιασμνο συνταγολγι μου, πως επιχειρ μερικς φορς να ξεφγω απ τις σεξουαλικς σχσεις ντρα-γυνακας, χι γιατ δεν εμαι οπαδς, αλλ γιατ θεωρ πως εναι θεμιτ κι αναγνωρισμνο απ τη κοινωνικ πραγματικτητα, ν' αναφερθ και στην παρξη λλων σχσεων. Αν υπρχει στη κοινωνα μια ομοφυλοφιλικ σεξουαλικτητα, θα 'τανε παρλογο να υποτεθε πως οι μνοι γαστρονομικο-σεξουαλικο συνδυασμο που μπορον να γνουν, εναι ετεροφυλοφιλικο. Επιστρτευσα λη μου τη φαντασα και τις ρευνες, για να προσφρω κι ομοφυλοφιλικς παραλλαγς που σχετζονται με συνταγς που θα μποροσαν να 'ναι καθαρ ετεροφυλοφιλικς. Μλιστα θα μποροσα να καταρτσω κατλογο προντων που προσφρονται περισστερο απ λλα, για μια ομοφυλοφιλικ κουζνα και στη συνχεια να τα κατανεμω καταλλλως μεταξ ομοφυλοφλων αντρν και γυναικν.
     Αφνω αυτ τη φροντδα στους ειδικος της ψυχς και του σματος. Το κθε δγμα χει τους διδκτορς του που 'ναι σε θση να καταλβουνε καλτερα απ μνα τα πιστεω και τις εξιλαστριες δεσεις τους.
{ ... . ... }
     Εξυπακοεται πως λες οι συνταγς που παρουσιζω εναι καρπο της αυθαρετης επιλογς μου. Ο συγγραφας αποφασζει για ,τι αφορ στις ιδεοληψες και τις λξεις, ανμεσα σ' να σχεδν απεριριστο δυναμικ ιδεοληψιν και λξεων. Πολλς απ τις συνταγς αυτς μπορε να τις γευτε κανες και στα εστιατρια. 'Αλλες ανκουν στην Ιστορα της Γαστρονομας μλλον, παρ στη σημεριν πραγματικτητ της, πως το περιβητο Προσκεφλι Της Ωραας Αυγς, του Μπριγι Σαβαρν. θελα να διαδσω τη συνθεια του μαγειρματος, -παρ' λο που 'μαι κι οπαδς της εστασης και των εστιατορων- με τη πρθεση ν' αποκομσει κανες στερα, τους καρπος του ρωτα των σεξουαλικν του εκφρσεων, του ρωτα και των σεξουαλικν του εκφρσεων, πργμα που δεν εναι ταυτσημο. Γι' αυτ θα γνεται συχν αισθητ η πρταση η προπθεση πως πρπει πρτα να χωθε στις κατσαρλες πριν βουτξει μσα στα σεντνια του. Δεν ειναι θμα πειθος, μτε καταμερισμς οικιακν εργασιν. Μαγειρεοντας το ελιξριο, ελγχεις λη τη διαδικασα κι εναι μεγαλτερη η ευχαρστηση που αποκομζεις οταν την ολοκληρνεις.
     Δεδομνου του κματος ηθικο συντηρητισμο που μας χει κυριεσει, οφελω να δηλσω πως κανν απ τα εδσματα δεν εναι φορας ΑΙDS κι επομνως λα μπορον να καταναλωθονε χωρς πνευματικ προφυλακτικ.

{ ... . ... }

ΕΙΣΟΔΟΙ & ΕΞΟΔΟΙ (ορεκτικ & επιδρπια)
     σον αφορ στον ττλο αυτο του τμματος του βιβλου, θα πρπει τουλχιστον να μου αναγνωριστε ελαφρυντικ αμφιβολας. Πρκειται ραγε γι' αδξιον υπαινιγμ για την απλ διαπστωση πως αυτ που παλι αποκαλοσαν στα ισπανικ "εισδους" δηλαδ τα ορεκτικ, χουνε σμερα μεταβληθε σε πλρη γεματα βασικ πιτα γιατ στο τλος της 2ης 1000ετας μ. Χ., η ανθρωπτητα χει γνει λιτοδαιτη. Αν ο Απκιος, ο ρωμαος γαστρονμος που λνσαρε την εξεζητημνη κουζνα και την ερωτικ κουζνα, νοιγε τα μτια του, θα ξαναπθαινε απ προσβολ οπτικς αναιμας. Ωστσο εναι θεμιτ να δοθε η εξς συμβουλ: να γεμα που μαγειρεεται με σεξουαλικ στχο πρπει να συνοδεεται απ τον ανλογο χρνο τραπεζιο που δε πρπει να συντομεεται μτε να παρατενεται.

     Γεμα που διαρκε πολ απομακρνει το σκοτειν αντικεμενο του πθου μας. Γι' αυτ να απ τα ορεκτικ που προτενω περιλαμβνει και διευκολνει την ξοδο, μετατρποντας μια κατσταση τραπεζιο σε κατσταση κρεβατιο οποιουδποτε λλου πρσφορου μρους εππλου. Αυτ εναι κι η ιδα του γενικο αυτο ττλου. Εξαρτται απ την επιτακτικτητα και τη φαντασα του πιο ενεργο μλους του ζεγους, αν το πιτο που 'χει επιλεγε απαιτε χρνο για να το γευτον οι συνδαιτμονες (Προσκεφλι) αν η δοκιμ του εναι να πρσχημα, πως Ο Πειρασμς Του Γινσον. Περ ορξεως, ουδες λγος.

1η).                         ΑΒΓΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

                  για 1 τομο με εξασθενημνο οργανισμ

1 μικρ κομματκι βοτυρο
1 φτα ωμ ζαμπν
1 κουταλι της σοπας καραμελωμνη ζχαρη
1 κουταλι της σοπας ξδι
1 κουταλι ππρι καγιν
3 αβγ (τουλχιστον)

     Σοτρετε τη φτα του ζαμπν στο βοτυρο. Προσθστε αμσως τη κουταλι της καραμελωμνης ζχαρης και το ξδι και βλτε τα σε πυρμαχο σκεος. Σπστε τ' αβγ πνω απ το ζαμπν και πασπαλστε μ' φθονο πιπρι καγιν. Τ βζετε στο φορνο μχρι να ψηθον τελεως τ' αβγ και σερβρετε αμσως.

     Οι αρχαοι θεωροσαν τ' αβγ, πηγ αντρισμο και δε χυδαιολογ υπαινισσμενος τους ρχεις, αλλ τ' αβγ ως πρωταρχικ κτταρο ζως. Περιλαμβνονταν πντα στις τροφς για τους ασθενες, απ ττε που οι νθρωποι, απ φβο, αποκτσανε φαντασα και μετβαλλαν κθε ατιο σε φρμακο, πως ακριβς το 'να κακ διχνει τ' λλο και το 'να δηλητριο εναι το αντδοτο του λλου. Το αβγ πηγ ζως, αφηρημνη και συνμα συγκεκριμνη γονιμτητα, γινε σεξουαλικ φαντασωση, εξαιρουμνων των αβγν της μουρονας και της στρουθοκαμλου.
     Στη περπτωση, τρα, που μας απασχολε, το παρασκεασμα παρουσιζει το πλεονκτημα πως συνδυζει τ' αβγ με το πιπρι καγιν, χωρς να πφτει στη κακογουστι των σφιχτν αβγν με ππρικα, που κποτε εδα σ' να σιδηροδρομικ σταθμ της ηπειρωτικς Ισπανας. Μοιζαν αβγ ανκανα και χολερικ, πως λα τα βραστ αβγ, με μεταμφεση οργισμνης ππρικας.

{ ... . ... }


3η).                    ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

                                      για 6 τομα

6 ξερ κεφαλκια κατσικσιο τυρ
1 κουταλι ελαιλαδο
   φρεσκοαλεσμνο πιπρι
   φρυγανισμνο ψωμ

    
Κβετε το κθε κεφαλκι στη μση, στε να σχηματιστονε 2 λεπτο δσκοι και τους αλεφετε με το ελαιλαδο κι απ τις δυο μερις. Τους ψνετε στη θρκα στη σχρα του φορνου για 5 λεπτ. Σερβρετε το τυρ πασπαλισμνο με φρεσκοαλεσμνο πιπρι και το συνοδεετε με φρυγανισμνο ψωμ.


     Ιδανικ πιτο για το καλοκαρι και για νθερμους οπαδος της φυσικς κι ελαφρς διατροφς. Ιδεδες για αθλητικος ανθρωπιστς και για ομοφυλφιλους ντρες ριμης ηλικας, μολοντι πρπει να πρει κανες προφυλξεις, αμσως μετ το φα, γιατ το κατσικσιο τυρ προκαλε ρψιμο κι εναι μεγλος εχθρς του φιλιο, ακμα κι αν το φιλ εναι σοφ δοσμνο.
    Εκτς απ' ορισμνες γνωστς εξαιρσεις που δε προτθεμαι να πω, οι λεσβες χουν απροκλυπτα εχθρικ κυρως στση απναντι σε οιανδποτε τροφ που 'χει κποια σχση με τη κατσκα, ζο που περιφρονον λγω του συγχρωτισμο του με τους φαλλοκρτες και των πολυριθμων αποδεξεων που καταδεικνουν τη τση της κατσκας να ερωτεεται το βοσκ κι αντιστρφως.
     Κατ τη θεριν περοδο, σε πολλ εστιατρια των αυτοκινητοδρμων, εναι πια της μδας να σερβρουνε σαλτες με ζεστ φρσκο κατσικσιο τυρ. Αυτ εναι λλο πργμα. Εναι πιτο καιροσκοπικ, νοστιμτατο, αλλ χωρς προβλψιμο μλλον. Το κατσικσιο τυρ στη σχρα, αντθετα, εναι πατρογονικ πιτο, δεντως εκλεκτικ οικουμενικ στε ν' αντξει στη σκληρ δοκιμασα κθε μεταμοντερνισμο.

{ ... . ... }

Χη).                         ΠΑΤΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

400 γρ. στθος γαλοπολας: 150 αλεσμνα και τ' λλα κομμνα σε λεπτς
        λουρδες
2 αβγ
2 κουταλις γλα
125 γρ. ψχα φρσκου ψωμιο
       αλτι, πιπρι, μπαχρι
2 κουταλις κονικ
2 κουταλις ψιλοκομμνος μαντανς
2 κουταλις ψιλοκομμνο κρεμμδι
1 σκελδα σκρδο ψιλοκομμνη
1 λουκνικο
500 γρ. παχ λαρδ σε φτες
125 γρ. μαρες ελις χωρς κουκοτσι, κομμνες στα τσσερα
1 κλωνρι θυμαριο
1 φλλο δφνης

     Ετοιμζετε στο μξερ πουρ, με τ' αβγ, το γλα, το ψωμ, το πιπρι, μια πρζα μπαχρι, το κονικ, το μανταν, το σκρδο και το κρεμμδι. Μετ ανακατεετε τον πουρ με την αλεσμνη γαλοπολα και τη γμιση του λουκνικου. Στρνετε τον πτο μιας φρμας για πατ, με τις φτες απ λαρδ. Απ πνω στρνετε τη μισν αλεσμνη γμιση, μια στρση απ λουρδες γαλοπολας και τις κομμνες ελις και μετ την υπλοιπη γμιση. Απ πνω βζετε μικρ κομμτια λαρδ, θυμρι και δφνη. Σκεπζετε τη φρμα και τη βζετε σε μπαν μαρ. Ψνετε σε προθερμασμνο φορνο στους 180 βαθμος περπου μιμισην ρα. Σερβρετε την επμενη μρα.

     πως κθε δεσμα προκλητικ πλοσιο σε θερμδες και που μελλοντικ θα καταλξει να τργεται μνο στα εστιατρια ειδικ για τους ακλαστους κι αυτος που 'χουνε τσεις αυτοκτονας, τα πατ που 'χουν ως υλικ, κρατα τσο θρεπτικ, σο το λαρδ μ' λο του το πχος, δε πρπει να προσφρονται παρ μνο σε λιπσαρκα ζευγρια σε ζευγρια που δεν επηρεζονται απ τον δεσπζοντα ρατσισμ ναντι της παχυσαρκας. Εξαρετον δεσμα για ανθρπους καλ ριζωμνους στη γη, γιατ το πιτο αυτ χει κτι το βαθι γινο και πολ πιο οικεο απ το "Νεσκαφ", παρ τη προσπθεια που καταβλλουν οι διαφημιστς του Νεσκαφ για να μας πεσουν πως χει γεση παιδικς ηλικας που σε κνει να αναρωτισαι τι εδους παιδικν ηλικα εχαν οι διαφημιστς. Τα πατ ταιριζουνε καλτερα σε κενες τις λεπτς και λυγερς γυνακες που φορνε διακριτικ, ρωμα Rochas κι χουνε στητος αλλ στρογγυλος μους. Για τις γυνακες με οστεδεις μους, ταιριζει θαυμσια το γκολας οποιοδποτε λλο πιτο που τργεται με πηρονι και δε χρειζεται ιδιατερα το μαχαρι. Οι κοκαλιρικοι μοι, που καταλγουν νωχελικ μπρτσα, υποδηλνουν φαινομενικ ασυνεχες ψυχολογες, παρ' λο που πρπει να δεχνει κανες  κποια δυσπιστα σον αφορ στα φαινμενα, γιατ δεν υπρχει ανθρπινη συμπεριφορ χωρς κποια δση θεατρικτητας και στις μρες μας το 'Ακτορς Στοντιο βζει παντο τη σφραγδα του. Το πατ δεν εναι κατλληλο πιτο για ζευγρια που βρσκονται υπ την επρρεια του 'Ακτορς Στοντιο. Το πατ γαλοπολας με ελις θα προσφερταν ιδιατερα, π. χ., για γκμα γυναικν που βρσκεται μεταξ της Μαρας Καθρες και της Ντελφν Σεργκ, ιδως σε κενες τις μετρημνες περιδους που η Σεργκ τανε λγο πιο γεμτη.
________________________________________________


Ττλος πρωτοτπου: Las Recetas Immorales (1981)
Μετφραση: Σ. Μ.
Εκδσεις "ΣΤΑΧΥ"

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers