Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Grosz

Grosz George, (1893-1959) Expressionism  

     Γεννήθηκε στο Βερολίνο, στη Γερμανία, στις 26 Ιουλίου 1893. Σπούδασε τέχνη στη Δρέσδη και το Βερολίνο και μετά ξεκίνησε κινούμενα σχέδια στα γερμανικά περιοδικά όπως το Ulk και το Lustige Blatter. Στο ξέσπασμα του Α' Παγκ. Πολ., ήτανε στον γερμανικό στρατό. Φιλειρηνιστής καθώς ήταν, κρίθηκε τελικά ακατάλληλος κι απολύθηκε. Εντούτοις, το επόμενον έτος, λόγω ανάγκης για νέο στρατό, ξανακαλείται, άλλα όχι στη πρώτη γραμμή. Μετέφερε και φρουρούσε τους αιχμαλώτους πολέμου. Το 1917 κάνει μιαν απόπειραν αυτοκτονίας και μπαίνει σε κάποιο στρατιωτικό νοσοκομείο. Αποφασίστηκε να εκτελεσθεί, αλλά σώθηκε από την επέμβαση ένός από τους προστάτες του, του Κessler. Του διαγνώσκουν κάποια ψυχική πάθηση και τον απαλάσσουν οριστικά από το γερμανικό στρατό. Τότε, μάζι με τον John Heartfield φτιάχνουνε  διαμαρτυρία για τη γερμανική προπαγάνδα ενάντια στους συμμάχους.
     Μετά από την ανακωχή, δραστηριοποιήθηκε στην αριστερή πολιτική και συμμετείχε σε κομμουνιστικά περιοδικά που δημοσιεύθηκαν από τον Malik Verlag. Επίσης, ενώνεται με καλλιτέχνες όπως: John Heartfield, Otto DixMax Ernst, Kurt Schwitters για να διαμορφώσει τη γερμανική ομάδα Dada. Τα σχέδια του ήτανε κατά της κυβέρνησης. Τελικά κατορθώνει να διαφύγει τη σύλληψη και τη φυλάκιση. Τα σχέδιά του, "Μάρτυς Κατηγορίας" (1921) κι "Ecce Homo" (1927), κέρδισαν διεθνή φήμη και τον κατάταξαν ως πολιτικά δεσμευμένο καλλιτέχνη. Προς το τέλος της 10ετίας του '20 και στην αρχή της επόμενης, κατεύθυνε τις επιθέσεις του ενάντια στον Aldof Ηitler και το ναζιστικό καθεστώς. Το 1932 αναγκάστηκε να φύγει από τη ναζιστική Γερμανία και πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου και γίνεται αμερικανός πολίτης το 1938.
     Τα απομνημονεύματά του, η "Αυτοβιογραφία George Grosz" δημοσιεύθηκαν το 1955. Επιστρέφει στη Γερμανία το 1959 και δηλώνει: "Το αμερικανικό όνειρό μου, αποδείχτηκε μια φυσαλίδα σαπουνάδας". Πέθανε ένα μήνα μετά την άφιξή του, στις 6 Ιουλίου 1959, μετά από μια πτώση σε σκαλοπάτια, σ' ηλικία 66 ετών.
_______________________________________________                  Αυτοπροσωπογραφία                                       Γκρίζα Μέρα                    Αρτίστα & Μοντέλο                  Στυλοβάτες Της Κοινωνίας                                  Έκλειψη Ηλίου                                           Κοίλωμα                              'Ανθρωποι                        Χειμωνιάτικο Ξεπούλημα                                                               Έκρηξη                                                     Καφέ                                              Μητρόπολη                            Ο Κάιν Ή  Ο Χίτλερ Στη Κόλαση    Πορτρέτο Του Συγγραφέα Μax Herrmann-Neisse                   Tζων Ο Σεξομανιακός ΕγκληματίαςΤα Καλύτερα Χρόνια Της Ζωής Τους
                 Αθεραπεύτα Ερωτευμένος                                   Παρέα                                     "Χαίρομαι Που Γύρισα"                         Αγκιτάτωρ                                                                 'Ατιτλο                       Μεθουσαλήμ                                                         Πυγμάχος                           Αυτοκτονία                                                     Σκλάβος


  Τιμή      Πορτρέτο Του Walter Mehring                                            Όσκαρ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers