Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Mucha

Mucha Alphonse Maria(1860-1939)Art Nouveau

     Συχνότερα, αναφέρεται για τον προεξέχοντα ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση της αισθητικής, της γαλλικής Art Nouveau, στην αλλαγή του αιώνα. Σαν αγωνιστής και σχετικά άγνωστος καλλιτέχνης τσεχικής προέλευσης που ζούσε στο Παρίσι, πέτυχεν άμεση φήμη όταν, τον Δεκέμβρη του 1894, ανάλαβε να δημιουργήσει αφίσα, για μιαν από τις μέγιστες ηθοποιούς της εποχής, τη Sarah Bernhardt. Αν κι ο εκδότης ήταν ανήσυχος για την υποβολή του τελικού σχεδίου λόγω του νέου, μη συμβατικού ύφους του, η Bernhardt το λάτρεψε και το πρόσφερε στο κοινό. Το «Style Mucha» είχε γεννηθεί, καθώς η Art Nouveau ήταν ελάχιστα γνωστή και στις πιο πρόωρες στιγμές της. Η επιτυχία κείνης της πρώτης αφίσας επέφερε 6ετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη διάσημη ντίβα. Στα επόμενα χρόνια, η εργασία του γι' αυτή κι άλλες, όπως: κοστούμια, σκηνικά, σχέδια για περιοδικά, εξώφυλλα βιβλίων, κοσμήματα, έπιπλα και πολυάριθμες αφίσες, συνεχίστηκε μ' επιτυχία.
     Γεννήθηκε στο Ivancice της Νότιας Μοραβίας, 24 Ιουλίου 1860, όπου έλαβε στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Στα 19 του πηγαίνει στη Βιέννη για να εργαστεί ως θεατρικός σκηνογράφος. 4 χρόνια μετά, καλείται από τον Κόμη Khuen-Belassi, να διακοσμήσει το Κάστρο Emmahof, στην Αυστρία κι έτσι, δυο χρόνια μετά, -υποστηριζόμενος απ' αυτόν, που 'ταν ιδρυτής της-, αρχίζει σπουδές στην Ακαδημία Τεχνών Mόnich.
     Το 1887 μεταβαίνει στο Παρίσι, για να εγγραφεί στην Ακαδημία Julian. 5 χρόνια μετά, καταφέρνει να συμπεριληφθεί στη πολυτελή έκδοση "Scenés Εt Εpisodes De L' Histoire D' Allemagne" του Charles Seignobos. Το 1894 ολοκληρώνει τις αφίσες της Σάρα Μπερνάρ και 2 χρόνια μετά, τελειώνει τις "Τέσσερις Εποχές". Τον Φλεβάρη του 1897 παρουσιάζει τη πρώτη προσωπική του έκθεση με 107 πίνακες, στη Bodiniére Gallery, στο Παρίσι. Τον Μάη του ίδιου έτους, εκθέτει στο Σαλόν, παρουσιάζοντας 448 έργα του! Το 1899, η Αυστρο-Ουγγαρική κυβέρνηση του αναθέτει να οργανώσει και να παρουσιάσει τη καθολικήν έκθεση του 1900, στο Παρίσι.
     Μετά την έκθεση, προσλαμβάνεται ως σχεδιαστής κοσμημάτων, για τον Οίκο Georges Fouquet, λάτρη της Art Nouveau. To 1902 δημοσιεύει το "Documents Décoratifs" και το 1905, το "Figures Décoratives". Την επόμενη χρονιά εγκαθίσταται στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει και παράλληλα φιλοτεχνεί πορτραίτα με λάδι. Επέστρεψε στη Τσεχοσλοβακία το 1910 κι αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του, φιλοτεχνώντας επική σειρά 20 πινάκων, που απεικονίζανε την ιστορία των σλάβων, με γενικό τίτλο, "Σλαβικόν Έπος". Στο μεταξύ, το 1911, ολοκληρώνει τη διακόσμηση του Δημαρχείου της Πράγας: η τελευταία του διακοσμητική εργασία σε Art Nouveau.
     Το 1918 ανεξαρτοποιείται η Τσεχοσλοβακία κι αυτός αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει, το καλλιτεχνικό κομμάτι των νέων χαρτονομισμάτων και γραμματοσήμων της. Το 1921 γίνεται επιτυχής έκθεση του στο Μουσείο Μπρούκλιν, στις ΗΠΑ. Το 1928 παρουσιάζει το ολοκληρωμένο πια, "Σλαβικόν Έπος", στη Πράγα. Το 1931 αναλαμβάνει να διακοσμήσει τους υαλοπίνακες του καθεδρικού ναού του St. Vitus, στη Πράγα. Το 1939, μετά την εισβολή των Γερμανών, είναι από τους πρώτους που συλλαμβάνεται και ταλαιπωρείται από τη GeStaPo. Αφήνεται λεύτερος μα η υγεία του έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.
     Στις 14 Ιουλίου 1939, πεθαίνει σ' ηλικία 79 ετών και θάβεται στο Κοιμητήριο Vysehrad.
________________________________________________________


                                                 Οι Τέσσερεις Εποχές Ι                                                    Οι Τέσσερεις Εποχές ΙΙ                                                        Decoratif I & II                                                     Decoratif III & IV                          'Aστρα: Σελήνη, 'Αστρο Δειλινού, Πούλια, Αυγερινός                                     Γυμνά & Τα Κουδουνάκια Του Πάσχα                Σάρα                    Περισυλλογή                            Χορός                              'Αρωμα Ρόδου                                  Θαλασσινή Αύρα                                               Τίτλοι Ζωγραφικής: Εργασία & Αναπόληση                                   Δειλινό, Νυχτερινή Ξεκούραση & Χέδερ                                       Σάρα Μπερνάρ & Πρωϊνό Ξύπνημα                                  Ζωδιακός Κύκλος & Πολύανθος                                                       Εφηβεία & Πένα                                 Σάρα ΙΙ                        Μoet & Chandon                                                Μονακό & Διαφήμιση Μπύρας                         Aποξέχασμα                   Ώρα Της Μέρας  Γκισμόντα (Σάρα)


 Βυζαντινή Καστανή


 Βυζαντινή Ξανθή                                                         Χαραυγή                                                           Σούρουπο                                                     Λουλούδια                                                 Γυναίκα & Περιστέρι                                                       Περισυλλογή Ι                                  Κατάργηση Της Δουλείας Στη Ρωσία


                   
____________________________________________________________

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers